EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS (ECDL) - ADVANCED MODULE AM6, PRESENTATIES, ADVANCED LEVEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS (ECDL) - ADVANCED MODULE AM6, PRESENTATIES, ADVANCED LEVEL"

Transcriptie

1 EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS (ECDL) - ADVANCED MODULE AM6, PRESENTATIES, ADVANCED LEVEL Copyright 2006 The ECDL Foundation Ltd. Nederlandse vertaling: Copyright 2007 EXIN. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden verveelvoudigd, zonder toestemming van de ECDL Foundation. Verzoeken om toestemming van reproductie van materiaal kunnen worden gericht aan de uitgever: ECDL Foundation Ltd. Third Floor, Portview House Thorncastle Street Dublin 4, Ireland Tel: +353 (0) Fax: +353 (0) Officiële versies van de ECDL Syllabus documenten staan op de website van ECDL Foundation: in het onderdeel Products. De officiële Nederlandstalige versie is te vinden op Vrijwaringsverklaring Hoewel ECDL Foundation en EXIN alle zorg hebben besteed aan de voorbereiding en vertaling van deze uitgave, kunnen ECDL Foundation en EXIN geen garanties geven ten aanzien van de volledigheid van de hierin vervatte informatie. ECDL Foundation en EXIN kunnen dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventueel verlies of schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie of van instructies of advies uit deze publicatie. ECDL Foundation behoudt zich het recht voor ECDL syllabusdocumenten te wijzigen, en een dergelijke wijziging kan ook worden doorgevoerd in de vertaalde versies.

2 ECDL Advanced module AM6, Presentaties, advanced level Hieronder vindt u de syllabus voor module AM6, Presentaties - advanced level, die de basis vormt voor het praktijkexamen voor het onderwerp van deze module. De syllabus voor module AM6 gaat verder en dieper dan de vaardigheden en achtergrondkennis uit ECDL (Core) module M6, Presentaties. Uit de aanduiding advanced level (gevorderd niveau) voor module AM6 blijkt dat van de kandidaat wordt verwacht dat deze reeds de beheersing heeft over de vaardigheden en kennis zoals deze zijn opgenomen in module M6 van de ECDL-syllabus (versie 5.0 of eerder). Doel van de module Module AM6 - Presentaties, advanced level, vereist dat de kandidaat een goed begrip heeft van een aantal belangrijke overwegingen die een rol spelen bij het plannen en ontwerpen van presentaties. De kandidaat is in staat effectief te werk te gaan op een bekwaamheidsniveau dat hoger ligt dan een basisniveau en de presentatietoepassing te gebruiken om geavanceerde bewerkte presentaties te produceren. De kandidaat is in staat veel van het potentieel van de presentatietoepassing te verwezenlijken met gebruikmaking van geavanceerde opmaak- en indelingstechnieken en multimediaeffecten. De kandidaat is in staat geavanceerde grafieken/diagrammen te maken en de presentatie te verfraaien met tekenhulpmiddelen en hulpprogramma's voor het bewerken van afbeeldingen om getekende objecten en afbeeldingen aan te passen. De kandidaat is bovendien in staat macro's te maken en te gebruiken binnen de presentatietoepassing. CATEGORIE VAARDIGHEDEN REF. OPDRACHT AM6.1 Ontwerpoverwegingen AM6.1.1 Publiek en omgeving AM Begrip van hoe de omvang van het publiek, de grootte van de ruimte en de verlichting van de ruimte van invloed zijn op de voorbereiding van een presentatie, zoals: het gebruik van een microfoon of een projector, de noodzaak het contrast tussen achtergrond en gegevens aan te passen om de leesbaarheid te verbeteren. AM6.1.2 Assimilatie AM AM AM Begrip van hoe de demografie en kennis van het onderwerp van invloed zijn op de voorbereiding van een presentatie, zoals: de noodzaak een boodschap anders te brengen op grond van leeftijd, onderwijsniveau, beroep, culturele achtergrond, behoefte aan basisuitleg e.d. Begrijpen dat een publiek het meeste kan leren van foto's, afbeeldingen, grafieken. Begrijpen dat tekst in een presentatie dient ter ondersteuning van grafische informatie. Het belang inzien van beperking van de mate van gedetailleerdheid van grafische en tekstuele informatie en het gebruik van een consistent ontwerpschema om de overzichtelijkheid te bevorderen Begrijpen hoe de keuze van lettertypekleuren en het aantal kleuren in de presentatie verschillende reacties van een publiek kunnen oproepen, zoals: verschillende emotionele reacties, mogelijke afleiding van kernpunten door overdadig kleurgebruik. Inzicht in de problemen van kleurenblindheid.

3 AM6.1.3 Presenteren AM Begrip van een aantal belangrijke concepten voor de voorbereiding en het ontwerp bij het geven van een presentatie, zoals: ervoor zorgen dat dia's in een logische volgorde staan, de inhoud afstemmen op de beschikbare tijd, de aandachtsspanne van het publiek overwegen, een geschikte tijdsinterval voor elke dia in een presentatie overwegen. AM6.2 Dia's AM6.2.1 Opbouw AM Een presentatiesjabloon maken en opslaan met kenmerken als: aangepaste opvuleffecten voor de achtergrond, logo, ruimte tussen opsommingstekens. AM AM AM Dia's of een volledige presentatie samenvoegen met een bestaande presentatie. Een met een tekstverwerker gemaakte samenvatting samenvoegen met een presentatie. Kleurovergangen, bitmappatronen, patronen, een figuur als opvuleffect toepassen op de achtergrond van een dia of meerdere dia's in een presentatie. AM Exporteren AM Een dia opslaan in gif-, jpeg-, bmp-indeling op een locatie op een schijf. AM6.3 Foto's, afbeeldingen, getekende objecten AM6.3.1 Bewerken AM AM Een foto converteren naar een getekend object. Getekende objecten in een dia groeperen, groep opheffen. AM Een foto, afbeelding, getekend object naar voren of naar achteren brengen binnen een gegroepeerde selectie. AM Een foto, afbeelding, getekend object op een dia horizontaal en/of verticaal positioneren met behulp van opgegeven coördinaten. AM AM Geselecteerde foto's, afbeeldingen, getekende objecten horizontaal, verticaal relatief ten opzichte van een dia verdelen. Achtergrondafbeeldingen weglaten uit een dia of meerdere dia's. AM6.3.2 Effecten AM Een semi-doorzichtig effect aanbrengen op een foto, afbeelding of getekend object. AM D-effecten toepassen op een getekend object. AM Een schaduw van een bepaalde kleur op een foto, afbeelding, getekend object toepassen en verschuiven.

4 AM AM Kleurovergangen, bitmappatronen, patronen, een figuur als opvuleffect toepassen op de achtergrond van een getekend object in een presentatie. Een stijl van een object kopiëren naar een ander object. AM6.3.3 Afbeeldingen bewerken 1 AM De kleurendiepte van een afbeelding wijzigen, zoals: 4-bits, 8-bits, 24-bits. AM Een afbeelding bijsnijden en de schaal proportioneel wijzigen. AM Een afbeelding draaien, horizontaal/verticaal spiegelen. AM Verschillende beschikbare effecten op een afbeelding toepassen, zoals: inverteren, vervaagd, verscherpt, gebrandschilderd glas, reliëf, enz. AM Een afbeelding converteren naar grijswaarden, zwartwit. AM Een afbeelding converteren naar een bestandsindeling, zoals: bmp-, gif-, jpeg-indeling. AM6.4 Grafieken/ diagrammen AM6.4.1 Grafieken /diagrammen gebruiken AM Een lijn-/kolomgrafiek met twee assen/gecombineerde grafiek/diagram maken. AM Grafiek-/diagramtype wijzigen, zoals: een kolomgrafiek/-diagram in een lijn-/kolomgrafiek met twee assen/ gecombineerd(e) grafiek/diagram. AM Een grafiektype-indeling veranderen in een benoemd grafiektype, benoemde grafiekindeling. Grafiek- /diagramtype wijzigen voor een gegevensreeks in een grafiek/diagram. AM Schaal van de waarde-as (y-as) wijzigen, minimumschaalwaarde, maximumschaalwaarde, hoofdintervalmarkeringen in een grafiek/diagram. AM Ingebouwde functies gebruiken voor weergave van eenheden op de y-as van een grafiek/diagram in honderden, duizenden, miljoenen, op de waarde-as, waarbij de getallen in het gegevensraster ongewijzigd blijven. AM6.4.2 Organigrammen AM Een organigram maken met behulp van ingebouwde organigramopties en andere beschikbare tekenhulpmiddelen. AM Organigramvormen wijzigen en verwijderen uit een organigram. 1 Voor de beeldbewerkingsvaardigheden is het mogelijk noodzakelijk een afzonderlijk beeld-/ fotobewerkingsprogramma te gebruiken

5 AM Soorten verbindingen tussen organigramvormen wijzigen. AM6.5 Multimedia AM6.5.1 Geluid, video AM Geluid invoegen met animatie-effect en tijdsinstelling voor automatisch afspelen. AM Video's invoegen met animatie-effect en tijdsinstelling voor automatisch afspelen. AM6.5.2 Animatie AM Animaties afspelen met een muisklik of automatisch na een bepaalde tijd. AM De volgorde van animaties in een dia wijzigen. AM Automatische instellingen toepassen, zodat opsommingstekens en tekenobjecten in een presentatie na afloop van de animatie naar een bepaalde kleur overgaan. AM Grafiekonderdelen voorzien van animatie per reeks, per categorie en per onderdelen in reeksen. AM6.6 Presentaties beheren AM6.6.1 Diavoorstelling afspelen AM Besturingseigenschappen instellen op de inhoud van een dia om naar een dia of dia's, een presentatie, een bestand of URL te navigeren. AM Besturingseigenschappen voor dia's wijzigen om naar een andere dia of dia's, een presentatie, een bestand of URL te navigeren. AM Tijdsinstellingen toepassen/verwijderen op diaovergangen. AM Instellingen op een diavoorstelling toepassen zodat deze continu / niet continu wordt afgespeeld. AM Instellingen toepassen zodat de opeenvolging van dia's handmatig plaatsvindt of met behulp van een tijdsinstelling, of zodat de diavoorstelling met of zonder animaties wordt gegeven. AM6.6.2 Aangepaste voorstellingen AM Een aangepaste diavoorstelling maken. AM Een aangepaste diavoorstelling bewerken. AM Een aangepaste diavoorstelling afspelen AM6.7 Informatie relateren AM6.7.1 Koppelingen aanbrengen 1 Tekst uit een document, een bereik uit een werkblad, een grafiek uit een spreadsheet koppelen aan een dia en weergeven als object.

6 2 Aan een presentatie gekoppelde gegevens bijwerken en aanpassen. 3 Een gekoppeld object in een dia wijzigen in een ingebed object. 4 Een afbeelding invoegen uit een bestand en de afbeelding aan het bestand koppelen. AM 6.8 Macro's AM6.8.1 Opnemen, toewijzen AM Een eenvoudige macro opnemen, zoals: animatieeffecten op een afbeelding, tekenobjecten schalen, tekst opmaken. AM Een macro uitvoeren AM Een macro toewijzen aan een aangepaste knop op een werkbalk. 0

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS/INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED PRESENTATIES

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS/INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED PRESENTATIES EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS/INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED PRESENTATIES The European Computer Driving Licence Foundation Ltd. Portview House Thorncastle Street Dublin 4 Ierland Tel: + 353 1

Nadere informatie

ADVANCED PRESENTATION

ADVANCED PRESENTATION ECDL-MODULE ADVANCED PRESENTATION Syllabus versie 3.0 Doel Dit document bevat de syllabus van de module Advanced Presentation. In de syllabus worden aan de hand van leeruitkomsten de kennis en vaardigheden

Nadere informatie

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS (ECDL) - ADVANCED MODULE AM3, TEKSTVERWERKING, GEVORDERD ADVANCED LEVEL NIVEAU

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS (ECDL) - ADVANCED MODULE AM3, TEKSTVERWERKING, GEVORDERD ADVANCED LEVEL NIVEAU EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS (ECDL) - ADVANCED MODULE AM3, TEKSTVERWERKING, GEVORDERD ADVANCED LEVEL NIVEAU Copyright 2006 The ECDL Foundation Ltd. Nederlandse vertaling: Copyright 2007 EXIN. Alle rechten

Nadere informatie

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED SPREADSHEETS

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED SPREADSHEETS EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED SPREADSHEETS The European Computer Driving Licence Foundation Ltd. Portview House Thorncastle Street Dublin 4 Ierland Tel: + 353

Nadere informatie

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED DATABASE

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED DATABASE EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED DATABASE The European Computer Driving Licence Foundation Ltd. Portview House Thorncastle Street Dublin 4 Ierland Tel: + 353 1 630

Nadere informatie

ADVANCED SPREADSHEETS

ADVANCED SPREADSHEETS ECDL-MODULE ADVANCED SPREADSHEETS Syllabus versie 3.0 Doel Dit document bevat de syllabus van de module Advanced Spreadsheets. In de syllabus worden aan de hand van leeruitkomsten de kennis en vaardigheden

Nadere informatie

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED TEKSTVERWERKING

EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED TEKSTVERWERKING EUROPEES COMPUTER RIJBEWIJS / INTERNATIONAAL COMPUTER RIJBEWIJS ADVANCED TEKSTVERWERKING The European Computer Driving Licence Foundation Ltd. Portview House Thorncastle Street Dublin 4 Ierland Tel: +

Nadere informatie

module Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: februari 2009

module Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: februari 2009 Europees Computer Rijbewijs module 6 PowerPoint 2007 2009 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: februari 2009 ISBN: 978 90 460 0494 4 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

ADVANCED TEKSTVERWERKING

ADVANCED TEKSTVERWERKING ECDL-MODULE ADVANCED TEKSTVERWERKING Syllabus versie 3.0 Doel Dit document bevat de syllabus van de module Advanced Tekstverwerking. In de syllabus worden aan de hand van leeruitkomsten de kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 6

Europees Computer Rijbewijs. Module 6 Europees Computer Rijbewijs Module 6 met PowerPoint 2010 (UK) Presentaties 2011 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2011 ISBN: 978 90 460 0667 2 9 7 8 9 0 4 6 0 0 6 6 7 2 Alle

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

ECDL / ICDL Module 6, Presentaties Advanced level Versie 1.0. Voorbeeldexamen module 6 (AM6), Advanced Level

ECDL / ICDL Module 6, Presentaties Advanced level Versie 1.0. Voorbeeldexamen module 6 (AM6), Advanced Level ECDL / ICDL Module 6, Presentaties Advanced level Versie 1.0 Voorbeeldexamen module 6 (AM6), Advanced Level 25 januari 2005 Pag. 1 VOORBEELDEXAMEN ECDL VOOR MODULE AM6 Hieronder volgt een voorbeeldexamen

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Het venster van PowerPoint 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Het venster van PowerPoint 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Het venster van PowerPoint 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Het venster 15 1.2.1 De Officeknop/menutab Bestand 15 1.2.2 Werkbalk Snelle toegang 18 1.2.3 De titelbalk 19 1.2.4 Het lint 20

Nadere informatie

ADVANCED DATABASES Syllabus versie 2.0

ADVANCED DATABASES Syllabus versie 2.0 ECDL-MODULE ADVANCED DATABASES Syllabus versie 2.0 Doel Dit document bevat de syllabus van de module Advanced Databases. In de syllabus worden aan de hand van leeruitkomsten de kennis en vaardigheden uiteengezet

Nadere informatie

Inhoud Expertcursus. Word 2010 NL-NL

Inhoud Expertcursus. Word 2010 NL-NL Inhoud Expertcursus Word 2010 NL-NL Hoofdstuk 1 Inhoudsopgave en lijsten... 6-45 Inhoudsopgave genereren... 6-45 Inhoudsopgave bijwerken... 6-48 Inhoudsopgave opmaken... 6-49 Lijst van figuren en autorisaties...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Module 2 Documenten standaardiseren

Inhoudsopgave. Module 2 Documenten standaardiseren Module 2 Documenten standaardiseren Hoofdstuk 1 Stijlen... 2-3 Stijl maken... 2-3 Stijl baseren op bestaande opmaak... 2-4 Nieuwe stijl... 2-5 Stijlen wijzigen... 2-8 Stijl baseren op een andere stijl...

Nadere informatie

Presentatie. Presentatie. In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware.

Presentatie. Presentatie. In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware. Presentatie In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware. Doel van de module De kandidaat: } Kan werken met presentaties en

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-21 Muistechnieken... 1-21 Windows Verkenner... 1-22

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-21 Muistechnieken... 1-21 Windows Verkenner... 1-22 Inhoudsopgave Module 1 Basisvaardigheden Hoofdstuk 1 De Fluent Interface... 1-7 Lint... 1-7 Backstage... 1-10 Knopafbeeldingen in het lint... 1-13 Werkbalk Snelle toegang... 1-14 Scherminfo... 1-14 Miniwerkbalk...

Nadere informatie

INHOUD POWERPOINT 2007

INHOUD POWERPOINT 2007 INHOUD POWERPOINT 2007 1 Introductie...1 1.1 Programma starten...1 1.1.1 Manier 1...1 1.1.2 Manier 2...1 1.2 Schermopbouw...1 1.3 Het lint...2 1.3.1 Het tabblad Start...2 1.3.2 Het tabblad Invoegen...2

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 2) Afbeeldingen en multimedia Afbeeldingen Afbeeldingen toevoegen uit illustratie Men kan een afbeelding uit het taakvenster illustraties opnemen als men een dia-indeling

Nadere informatie

Inhoud Basiscursus PowerPoint 2010 NL-NL

Inhoud Basiscursus PowerPoint 2010 NL-NL Inhoud Basiscursus PowerPoint 2010 NL-NL Hoofdstuk 1 Nieuw in PowerPoint... 1-7 Office knop... 1-7 Lint... 1-8 Knopafbeeldingen in het lint... 1-12 Werkbalk Snelle toegang... 1-12 Scherminfo... 1-13 Miniwerkbalk...

Nadere informatie

PowerPoint 2010 in 12 stappen

PowerPoint 2010 in 12 stappen Omschrijving Volledige progressieve training PowerPoint 2010 in 12 stappen (12 modules, 123 rubrieken) Duur 14:21 Inhoud 1. Leer PowerPoint kennen en maak uw eerste dia's Ontdek PowerPoint en voer uw eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Powerpoint 2013 Snelstartgids

Powerpoint 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft Powerpoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Pagina 1 van 9 Aan de slag Wanneer

Nadere informatie

PowerPoint 2013 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel

PowerPoint 2013 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel Algemeen PowerPoint 2013 starten 11 Het werkscherm van PowerPoint 2013 12 Het snelmenu weergeven 13 Werken met het lint 14 Het lint voor touchscreens aanpassen 15 De werkbalk Snelle toegang verplaatsen

Nadere informatie

Opmerking: Sommige onderwerpen zijn versie-afhankelijk. Programma's onder voorbehoud, afhankelijk van beschikbare tijd.

Opmerking: Sommige onderwerpen zijn versie-afhankelijk. Programma's onder voorbehoud, afhankelijk van beschikbare tijd. Opmerking: Sommige onderwerpen zijn versie-afhankelijk. Programma's onder voorbehoud, afhankelijk van beschikbare tijd. Excel Niveau1 ExcL1: Excel voor beginnend gebruikers Doelgroep: Beginnend gebruikers.

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe 16.0 Inleiding Wanneer je de betekenis van een serie nummers in een presentatie wilt weergeven, zal je ondervinden dat een diagram de meest effectieve manier

Nadere informatie

INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC. geen specifieke voorkennis

INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC. geen specifieke voorkennis INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC TOELATINGSVOORWAARDEN Vereist: Aanbevolen: geen specifieke voorkennis kunnen werken met Mac OS Een presentatie beginnen Thema kiezen Formaat kiezen Het keynote-venster

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

POWERPOINT 2003. Module 6 ECDL

POWERPOINT 2003. Module 6 ECDL POWERPOINT 2003 Module 6 ECDL PowerPoint 2003 Inhoud Inhoud 1 Introductie Microsoft PowerPoint 1 2 Vanuit een lege presentatie starten 25 3 Een presentatie aankleden 49 4 Diaontwerp en overgangen 57 5

Nadere informatie

ECDL Advanced Syllabus 2.0. Exameneisen voor. Advanced module 3 6

ECDL Advanced Syllabus 2.0. Exameneisen voor. Advanced module 3 6 ECDL Advanced Syllabus 2.0 Exameneisen voor Advanced module 3 6 ECDL Advanced het certificaat voor Office experts Met de standaard hulpmiddelen die je kent van ECDL Core kun je bepaalde taken alleen met

Nadere informatie

MS PowerPoint. Module 0. MS PowerPoint, versie 2000 (NL) Nummer: 262 (11062002) The Courseware Company

MS PowerPoint. Module 0. MS PowerPoint, versie 2000 (NL) Nummer: 262 (11062002) The Courseware Company MS PowerPoint Module 0 MS PowerPoint, versie 2000 (NL) Nummer: 262 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

PowerPoint Antwoorden

PowerPoint Antwoorden PowerPoint 2016 Antwoorden 2019 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: mei 2019 Pagina 2 INSTRUCT Inhoud H1 Kennismaken met PowerPoint... 5 1.1 Een presentatie bekijken... 5 1.2 Weergavemogelijkheden...

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2010, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Afbeeldingen invoegen en verwijderen Je kunt een illustratie invoegen via het tabblad Invoegen, groep Afbeeldingen, knop Illustratie. Het taakvenster Illustraties komt in beeld.

Nadere informatie

MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002

MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002 MODULE 6: Presentaties met PowerPoint 2002 Het is verstandig om de bestanden op te slaan op de server en op diskette Als je klaar bent, teken je de taken af op de lijst Afdrukken dien je te bewaren! WEEK

Nadere informatie

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft)

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft) 1. Welke stappen moeten er precies worden uitgevoerd om een sjabloon te maken? U opent een nieuwe, lege presentatie (knop Nieuw, werkbalk Standaard). Ga eerst naar de modelweergave via het menu Beeld.

Nadere informatie

Aan de slag. Zie meer opties Klik op deze pijl om meer opties te bekijken in een dialoogvenster.

Aan de slag. Zie meer opties Klik op deze pijl om meer opties te bekijken in een dialoogvenster. Aan de slag Microsoft PowerPoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. De benodigde opdrachten zoeken Klik op een

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie

Aan de slag. Meer opties Klik op deze pijl om meer opties in een dialoogvenster te zien.

Aan de slag. Meer opties Klik op deze pijl om meer opties in een dialoogvenster te zien. Aan de slag Microsoft PowerPoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Vinden wat u zoekt Klik op een linttabblad

Nadere informatie

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.:

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: Cursus Inhoud 15 Modules - 15 Vragen Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: * Praktijkopdrachten met real-time feedback bij gemaakte fouten * Rijke interactieve multimedia

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 8 Introductie Visual Steps... 8 Meer over andere Office 2010-programma s... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Bonushoofdstuk... 9 Toets

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Aan de slag

Hoofdstuk 2: Aan de slag Hoofdstuk 2: Aan de slag 2.0 Introductie Hoofdstuk 1: De PowerPoint interface, beschrijft de verschillende onderdelen van de PowerPoint interface. Dit hoofdstuk leert de basis toepassingen van het gebruik

Nadere informatie

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding:

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 SmartArts gebruiken Met een SmartArt kun je tekst op een andere manier presenteren. Een SmartArt voeg je in via het tabblad Invoegen, groep Illustraties, knop SmartArt. Je kunt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Verschillende versies... 11 Uw voorkennis... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 De volgorde van lezen...

Nadere informatie

(591N) PowerPoint 2010 Modulair

(591N) PowerPoint 2010 Modulair (591N) PowerPoint 2010 Modulair Naast het standaard aanbod, biedt Cevora ook modulaire incompany-opleidingen van halve dagen aan. Binnen een incompany-opleiding zijn de inhouden van de verschillende standaardopleidingen

Nadere informatie

PowerPoint Antwoorden

PowerPoint Antwoorden PowerPoint 2019 Antwoorden 2019 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: mei 2019 Pagina 2 INSTRUCT Inhoud H1 Kennismaken met PowerPoint... 5 1.1 Een presentatie bekijken... 5 1.2 Weergavemogelijkheden...

Nadere informatie

3. Afbeeldingen en vormen 77 3.1 Afbeeldingen invoegen... 78

3. Afbeeldingen en vormen 77 3.1 Afbeeldingen invoegen... 78 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Verschillende versies... 11 Uw voorkennis... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 De volgorde van lezen...

Nadere informatie

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE...

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... Inhoudsopgave INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... 3 1 REDIGEREN... 9 1.1 Inleiding... 9 1.2 Wijzigingen bijhouden... 9 1.3 Een andere collega redigeert de tekst... 11 1.4 Weergeven van de wijzigingen...

Nadere informatie

Inventarisatie Microsoft Office

Inventarisatie Microsoft Office Om te bepalen welke modules voor u wenselijk zijn verzoeken wij u onderstaande vragenlijst zo volledig mogelijk in te vullen. Voornaam + achternaam: E-mail: Telefoon (Optioneel): Werkgever: Wat is de aard

Nadere informatie

Hoofdstuk 18: Een presentatie maken

Hoofdstuk 18: Een presentatie maken Hoofdstuk 18: Een presentatie maken 18.0 Inleiding De focus van een PowerPoint presentatie valt meestal op één dia. Dit betekend dat een PowerPoint presentatie een goed middel is om concepten via punten

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Excel 2016 basis 1 INTRODUCTIE 1

INHOUDSOPGAVE. Excel 2016 basis 1 INTRODUCTIE 1 INHOUDSOPGAVE 1 INTRODUCTIE 1 2 KENNISMAKING EXCEL 3 2.1 Excel starten 3 Excel starten via de knop Start van Windows 3 2.2 Schermonderdelen 4 Schermtips 5 Vensterknoppen 5 Werkbalk Snelle toegang 6 De

Nadere informatie

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle Mijn naam is; Cees van Aarle Boodschap / Doelgroep Wat vind je doelgroep belangrijk? Aandachtspunt; - waarin onderscheid je jezelf van de rest, - wat maakt je uniek? Hoe maak je dat anderen duidelijk,

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen:

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 Diagram invoegen Via de menukeuzen Invoegen, Diagram of met Galerie voor diagrammen: open je het venster Er zijn 6 verschillende diagrammen: 1. Organigram 2. Cyclusdiagram 3. Radiaaldiagram

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Terminologie en overzicht van de functies

Hoofdstuk 3: Terminologie en overzicht van de functies Hoofdstuk 3: Terminologie en overzicht van de functies 3.0 Introductie In dit hoofdstuk zullen we kijken naar de belangrijkste typen inhoud die kan worden opgenomen in een dia. Hoofdstuk 2: In Aan de slag,

Nadere informatie

INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3 2.1 WORD BASISVAARDIGHEDEN... 3 2.2 WERKEN MET GROTE DOCUMENTEN... 3 2.3 VERZENDLIJSTEN... 3

INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3 2.1 WORD BASISVAARDIGHEDEN... 3 2.2 WERKEN MET GROTE DOCUMENTEN... 3 2.3 VERZENDLIJSTEN... 3 Office Modules MS OFFICE MODULES Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3

Nadere informatie

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

Excel 2010 in 17 stappen

Excel 2010 in 17 stappen Omschrijving Volledige progressieve training Excel 2010 in 17 stappen (17 modules, 153 rubrieken) Duur 12:45 Inhoud 1. Ontdek Excel, vul een tabel in De basisfuncties van Excel: voer uw eerste handelingen

Nadere informatie

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131 Computer Basis boek Office 2007 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2007 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45 Deel 3 Aan de slag met Excel 2007

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 De volgorde van lezen... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-7-6 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

PowerPoint LL. Heemscan

PowerPoint LL. Heemscan Beste leerling, Je hebt nu een handleiding voor je liggen om de Powerpointpresentatie te maken. Vóór je gaat beginnen, lees je eerst deze handleiding en de tips goed door. Veel succes en veel plezier!

Nadere informatie

Databases gebruiken. Databases gebruiken

Databases gebruiken. Databases gebruiken Databases gebruiken In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij een goed begrip heeft van databases en aantoont competent te zijn in het gebruik van een database. Doel van de module De kandidaat:

Nadere informatie

Spreadsheets. Spreadsheets

Spreadsheets. Spreadsheets Spreadsheets In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij een goed begrip heeft van spreadsheets en dat hij laat zien een spreadsheet te kunnen gebruiken om accurate resultaten te produceren.

Nadere informatie

ECDL/ICDL Module 4, Spreadsheets Advanced level Versie 1.0. Voorbeeldexamen Advanced-module 4 (AM4)

ECDL/ICDL Module 4, Spreadsheets Advanced level Versie 1.0. Voorbeeldexamen Advanced-module 4 (AM4) ECDL/ICDL Module 4, Spreadsheets Advanced level Versie 1.0 Voorbeeldexamen Advanced-module 4 (AM4) 27 februari 2004 1 Pag. 1 VOORBEELDEXAMEN ECDL VOOR MODULE AM4 Hieronder volgt een voorbeeldexamen voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

POWERPOINT LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET

POWERPOINT LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET POWERPOINT LESSCHEMA 2254 - DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET (Powerpoint, Outlook, Acces) Onderdeel Powerpoint Doelstellingen PLOT Wat betreft het gebruik van PowerPoint Aan het einde van de opleiding

Nadere informatie

Opleidingscatalogus: Automatisering

Opleidingscatalogus: Automatisering Opleidingscatalogus: Automatisering t WEB Opleidingen, Adviezen & Hoofdvestiging: Zeppelinstraat 7 7903 BR Hoogeveen Tel: 0528-280888 Fax: 0528-280889 Website: www.tweb.nl E-mail: info@tweb.nl Opleidingen

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Inleiding 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Inleiding 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Inleiding 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Webbased 15 1.3 Alle voordelen op een rij 15 1.4 En nu? 16 1.5 Een Google Apps-account aanmaken 16 1.6 Inloggen 19 1.7 Test jezelf 21 2 Chrome-browser

Nadere informatie

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB)

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB) Eindtermen Opleiding Grensbewaking (OGB) Deelkwalificatie 5 Digitale middelen Onderwijseenheden Deelkwalificatie 5 28. ICT - Windows...02 ICT - Word ICT - Excel ICT - Power Point 03 04 05 29. ACTPOL 08

Nadere informatie

IK STEL VOOR MET POWERPOINT

IK STEL VOOR MET POWERPOINT IK STEL VOOR MET POWERPOINT 1 IK STEL VOOR ICT-Coördinator Steven Opsomer Menen 1 Het programma PowerPoint bestaat uit 3 grote onderdelen: het werkmateriaal, het overzicht en de dia. Werkmateriaal Overzicht

Nadere informatie

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan.

Bovenin zie je de Hulpmiddelen voor grafieken met 3 tabbladen. Hiermee pas je de indeling en opmaak van de grafiek aan. SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Grafiek maken Via het tabblad Invoegen, de groep Grafieken, voeg je een grafiek in. Selecteer de gegevens en kies een grafiektype en een subtype. De grafiek wordt in het werkblad

Nadere informatie

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Om gemakkelijk te werken : Pictogrammen die je vaak gebruikt in de tekenbalk zetten; Dit doe je als volgt : - Klik op Beeld > Werkbalken > Aanpassen - Klik op

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED

INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED 1 Sjablonen 11 1.1 Een sjabloon maken 11 1.2 Een sjabloon gebruiken om een nieuwe werkmap te maken 12 1.3 Een geïnstalleerde sjabloon gebruiken 12 1.4 Een sjabloon

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basis boek Office 2010 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2010 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2010 47 Deel 3 Aan de slag met Excel 2010

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

MS PowerPoint. Module 0. MS PowerPoint, versie 2002 (NL) Nummer: 291 (11062002) The Courseware Company

MS PowerPoint. Module 0. MS PowerPoint, versie 2002 (NL) Nummer: 291 (11062002) The Courseware Company MS PowerPoint Module 0 MS PowerPoint, versie 2002 (NL) Nummer: 291 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk,

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken

Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken Hoofdstuk 6: SmartArt voor bedrijfsgrafieken 6.0 Introductie Verwar SmartArt niet met de gelijknamige WordArt. Waar WordArt je tekst laat afbeelden, met behulp van een grote verscheidenheid van verschillende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Stations, mappen en bestanden 9 1.1 Naar de verkenner 9 1.1.1 Beeld 9 1.1.2 Het actieve station 10 1.2 Structuur van een station 11 1.2.1 Mappen en bestanden 11 1.2.2 Bestanden

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Excel 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Microsoft Excel starten 13 1.3 Het toepassingsvenster van Excel 14 1.3.1 De titelbalk 14 1.3.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15 1.3.1.2

Nadere informatie

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3 Office Modules MS OFFICE MODULES Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen aug-2017 Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD...

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Vrede op aarde - PowerPoint 2013 en 2010

Vrede op aarde - PowerPoint 2013 en 2010 Vrede op aarde - PowerPoint 2013 en 2010 Opmerking: I.p.v. van donkerblauwe kleur in rechthoek waar de cirkel wordt uitgeknipt, heb ik nu eens een achtergrond gebruikt van sterrenhemel. Je hebt dus de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Excel 2007-2010 Basis 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Excel 2007-2010 samengevat 15 1.2.1 Configuratie instellen en de werkomgeving aanpassen 15 1.2.1.1 Een knop toevoegen aan de werkbalk

Nadere informatie

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen.

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen. Aanbod van computer oefenprogramma s KBO Prinsenbeek. 1. Basis Windows. Hierbij leert u de basisbeginselen van het besturingssysteem Windows. Na het volgen hiervan kunt u de computer op de juiste manier

Nadere informatie

Actie-instellingen maken voor afbeeldingen in PPT 2003. 1. Werking van de actie-instelling voor afbeeldingen tijdens de presentatie

Actie-instellingen maken voor afbeeldingen in PPT 2003. 1. Werking van de actie-instelling voor afbeeldingen tijdens de presentatie 1. Werking van de actie-instelling voor afbeeldingen tijdens de presentatie Bij dit dictaat horen de volgende voorbeeldpresentaties: a. Hotspots 1 foto met 2 koeien.pps b. Hotspots 2 fotos hond en poes.pps

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Presenteren met behulp van Microsoft PowerPoint

Presenteren met behulp van Microsoft PowerPoint 2018-2019 Datum: Leraren: F. Thomas, V. Schelkens, C. Kaivers Informatica Presenteren met behulp van Microsoft PowerPoint Klas: 3 Naam: Nr.: De komende 3 lessen ga je een PowerPointpresentatie maken over

Nadere informatie

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3 Office Modules MS OFFICE MODULES Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3

Nadere informatie

Inhoud Vervolgcursus. Word 2010 NL-NL. Inhoudsopgave

Inhoud Vervolgcursus. Word 2010 NL-NL. Inhoudsopgave Inhoud Vervolgcursus Word 2010 NL-NL Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Vertalen... 3-33 Tekst vertalen... 3-33 Procedures... 3-37 Hoofdstuk 2 Redigeren... 3-39 Redigeren algemeen... 3-39 Opmerking toevoegen...

Nadere informatie

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Les 1 Kennismaken met Ecel 2013 (1) - Wat is Ecel? - Het Startscherm - Het Startscherm uitschakelen - De gebruikersinterface - Backstage weergave (1) Les 2 Kennismaken

Nadere informatie

ECDL. Module 4. Spreadsheets met Excel 2002 NL. ECDL, Versie 4.0 (NL) Nummer: 315 ( ) The Courseware Company

ECDL. Module 4. Spreadsheets met Excel 2002 NL. ECDL, Versie 4.0 (NL) Nummer: 315 ( ) The Courseware Company ECDL Module 4 Spreadsheets met Excel 2002 NL ECDL, Versie 4.0 (NL) Nummer: 315 (07032005) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel

Nadere informatie