MEERJARENBELEIDSPLAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEERJARENBELEIDSPLAN"

Transcriptie

1 MEERJARENBELEIDSPLAN EXPERTISECENTRUM VOOR VROUWENVRAAGSTUKKEN Het Meerjarenbeleidsplan is het resultaat van een interactief proces, waarin de belangrijkste keuzes voor zijn vastgelegd. Voor de totstandkoming van dit Meerjarenbeleidsplan heeft het bestuur dankbaar gebruik gemaakt van de dialoog met de verschillende doelgroepen en ketenpartners middels onder andere themabijeenkomsten en expertmeetings Op basis van de input uit deze bijeenkomsten en onze visie op sociaal-maatschappelijke en economische ontwikkelingen hebben we bepaald voor welke vraagstukken FAM! oplossingen kan aandragen en waar de accenten voor deze beleidsperiode liggen.

2 WIE ZIJN WIJ FAM! is een maatschappelijke organisatie die zich beweegt op het terrein van leefbaarheid en actief burgerschap, van emancipatie, empowerment, diversiteit en (arbeids-, sociaal-maatschappelijke en politieke) participatie. Kernwoorden zijn verbinden, doorbreken en vernieuwen. FAM! gelooft in de kracht van verbinding. Vanuit de verbinding ontstaat het vertrouwen voor doorbreken. Het doorbreken van vastgeroeste patronen, onrechtvaardigheid, taboes of verstarde verhoudingen is een belangrijke stap in het proces om jonge en oude vraagstukken vlot te trekken. Het is de voedingsbodem voor vernieuwing. FAM! werkt aan de verdere ontwikkeling van een vraaggerichte dienstverlenende organisatie en is sterk gericht op netwerkontwikkeling en kenniscirculatie; op het uitwisselen van kennis en tools tussen partners in het werkveld zodat men leert van elkaars ervaringen waardoor sociaal-maatschappelijke en economische knelpunten vanuit verschillende invalshoeken bestreden worden. FAM! profileert zich als een onafhankelijk expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken; niet zozeer vanuit een wetenschappelijk gezichtspunt, maar gezien vanuit en geworteld in de lokale samenlevingsverbanden. In de ondersteuning, activiteiten en informatievoorziening neemt de versterking van vrouwen een belangrijke plaats in. FAM! versterkt de eigen kracht die noodzakelijk is voor burgers om in netwerken te kunnen functioneren. FAM! draagt bij aan thema s als diversiteit ten behoeve van sociale cohesie, integratie en het aanspreken van verborgen talent. FAM! versterkt de eigen kracht

3 WAAR STAAN WIJ VOOR FAM! vindt dat iedere vrouw het recht heeft om zich te ontwikkelen, op haar eigen manier en zonder zich begrensd te voelen. Daarom staat economische zelfstandigheid bovenaan de targetlijst en pleit FAM! ervoor dat vrouwen te allen tijde hun eigen koers kunnen varen. Dit betekent dat als de situatie dat vraagt, je economisch, juridisch en financieel vrij bent je eigen keuzes en weg te bepalen. FAM! biedt regelmatig themabijeenkomsten aan en creëert invloedrijke netwerken om vrouwen, maar ook om mannen, bedrijven, overheden en andere instanties bewust te maken van hun keuzes en de mogelijke consequenties die deze keuzes voor hun economische onafhankelijkheid kunnen hebben. Economische zelfstandigheid staat bovenaan

4 ONTWIKKELINGEN DIE ER TOE DOEN Economische en demografische ontwikkelingen Limburg ontgroent en vergrijst. De komende jaren zal de arbeidsmarkt aan de ene kant grote tekorten tonen in de zorgsector (op lager niveau), zakelijke dienstverlening en in de technische sector (op alle opleidingsniveaus), maar aan de andere kant te maken krijgen met grote overschotten; denk aan de sectoren welzijn, administratieve dienstverlening, toerisme, recreatie en dierenbescherming. Door de daling van de omvang van de beroepsbevolking en de toenemende vergrijzing neemt de potentiële beroepsbevolking sterk af; dit maakt het noodzakelijk dat een ieder een essentiële bijdrage levert aan de arbeidsmarkt en dat verborgen arbeidspotentieel wordt aangesproken; arbeidsgehandicapten, oudere werkelozen en herintreders. Sociaal-maatschappelijke veranderingen Feminisering van de arbeidsmarkt Verkleuring van de arbeidsmarkt Hoewel er in Limburg minder sprake is van kleur op de arbeidsmarkt tekent de trend zich af dat nietwesterse allochtonen (vooral de vrouwen) steeds hoger opgeleid zijn maar de opleiding niet op de arbeidsmarkt kunnen verzilveren. Veranderende behoefte van de arbeidsmarkt Een veranderende behoefte bij de werknemer aan flexibilisering (generatie Y= verdieping en onderscheidend werken). Effecten op de onderkant van de arbeidsmarkt Overheidsbezuinigingen zetten de komende jaren door. Wijzigingen in het sociale stelsel, bezuinigingen op participatie en re-integratie trekken de komende jaren een zware wissel op de sociale cohesie. Door werkeloosheid, inkomensachteruitgang, bezuinigingen op zorg en op sociale investeringen dreigen grote groepen vrouwen uit de boot te vallen. Armoede zal toenemen; dat geldt ook voor maatschappelijke problemen als eenzaamheid en huiselijk geweld. De leefbaarheid van wijken en krimpgebieden komt zwaar onder druk te staan.

5 ONZE AMBITIES FAM! heeft inhoudelijke en randvoorwaardelijke ambities. De inhoudelijke ambities betreffen het primaire proces; de randvoorwaardelijke ambities zijn nodig om op inhoud te kunnen presteren. INHOUDELIJKE AMBITIES Stimuleren en vergroten van de economische zelfstandigheid FAM! maakt zich sterk voor de arbeidsparticipatie van vrouwen. Arbeidsparticipatie is een voorwaarde voor economische zelfstandigheid waardoor vrouwen ruimte kunnen scheppen voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling en eigen keuzes kunnen maken. Stimuleren en vergroten van de maatschappelijke participatie Burgers voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de directe leefomgeving. Sociale uitsluiting heeft een negatieve invloed op de verantwoordelijkheid van mensen. Door bewustwording en ontwikkeling van eigen kracht en door het stimuleren van de zelfredzaamheid wordt de basis gelegd voor het verbeteren van de leefbaarheid en het versterken van onderling begrip en draagvlak voor het samenleven van mensen met verschillende sociaal-culturele en etnische achtergronden. Slechten van sociaaleconomische barrières De economische ontwikkelingen, de recessie, hebben nadelige effecten op de maatschappelijke ontwikkelingen. Actieve deelname aan de samenleving, participatie, zal onder druk komen te staan. Het gaat hierbij om economische en politieke participatie, participatie in vrijwilligerswerk en de participatie in verschillende sociale verbanden. Door te participeren kunnen mensen een bijdrage leveren aan de samenleving en zich nuttig voelen. Op deze manier draagt participatie bij aan de kwaliteit van leven.

6 RANDVOORWAARDELIJKE AMBITIES Een sterke organisatie FAM! is gespitst op veranderingen in de markt. Door maatschappelijke ontwikkelingen te signaleren, er tijdig en weldoordacht op in te spelen wil FAM! opiniërend en beleidsbeïnvloedend zijn. FAM! wil verbindingen sluiten waardoor nieuwe energie ontstaat. Marktontwikkelingen vereisen echter ook organisatieontwikkelingen. Kwaliteit FAM! streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit in advies, dienstverlening en uitvoering. Kwaliteit raakt aan alle onderdelen van de organisatie. FAM! is van een verenigingsstructuur naar een stichtingsstructuur gegaan om sneller en adequater op veranderingen in te kunnen spelen. Besturingsfilosofie Het bestuur stuurt op hoofdlijnen en is beleidsbepalend. Het sluiten van strategische allianties ziet zij als onlosmakelijk verbonden met de kracht van een expertisecentrum. FAM! zet in op samenwerking vanuit betrokkenheid en verantwoordelijkheid om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. FAM! verbindt netwerken waardoor kenniscirculatie ontstaat: kennis van actoren, ervaringen met de uitvoering en instrumenten van overheid en organisaties. Professionele ondersteuning FAM! heeft een klein (1,86 ft) wendbaar bureau met een vaste bezetting dat voor continuïteit van de dienstverlening zorgt. De voorbereiding en uitvoering van bestuursbesluiten en de (dagelijkse) uitvoering, de concretisering van het beleid, is gedelegeerd aan de directeur. FAM! vindt het belangrijk dat studenten in de praktijk leren wat een vak werkelijk inhoudt. FAM! is een erkend leerbedrijf (ECABO keurmerk) dat studenten graag haar kennis en ervaring aanbiedt en op deze wijze de kennis en ervaring van jonge mensen in de organisatie inbrengt.

7 STRATEGISCHE DOELSTELLINGEN Op voorgaande bladzijden hebben we onze ambities beschreven voor de komende jaren. Van daaruit formuleren we strategische doelstellingen: wat hebben wij gerealiseerd over vier jaar? Per jaar wordt in het activiteitenplan beschreven wat de doelstellingen voor dat jaar zijn. Stimuleren en vergroten van de economische zelfstandigheid De sociaaleconomische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, vergrijzing, krimp, internationale concurrentiepositie maar ook de veranderende beroepsbevolking zullen om andere inspanningen vragen. Nog steeds werkt driekwart van de vrouwen in deeltijd. Mede door het hoge deeltijdpercentage is het aandeel economisch zelfstandigen onder vrouwen beduidend lager dan onder mannen. In 62 procent van de gezinnen werkt de vader de meeste uren, in 13 procent werken beide ouders evenveel en in 2 procent werkt de moeder het meest. Voor 70 procent van de moeders gaat de meeste tijd op aan zorg en huishoudelijk werk. Bij de vaders is dat maar een kleine 10 procent. Als mannen carrière maken, spreekt het vaak vanzelf dat de vrouw stopt met werken of een kleine baan neemt om te kunnen zorgen voor de kinderen. Deels is het ook een bestendiging van rollenpatronen. De gekozen taakverdeling zorgt voor een carrièrevoorsprong van de man die door de vrouw Een vrije keuze voor iedereen niet meer wordt ingelopen en die vervolgens de bestaande taakverdeling rechtvaardigt. Grotendeels is deze taakverdeling cultureel en door instanties bepaald. Doorbreken van het huidige rollenpatroon kan resulteren in een situatie waarin iedereen een vrije keuze heeft.

8 Positieve ontwikkelingen Stijging netto arbeidsparticipatie vrouwen Het opleidingsniveau van vrouwen is de laatste jaren sterk gestegen Negatieve ontwikkelingen Mede door het hoge deeltijdpercentage is het aandeel economisch zelfstandigen onder vrouwen beduidend lager dan onder mannen De flinke bezuinigingen op de subsidies kinderopvang Keuze voor (te) populaire studierichtingen ongeacht de behoefte van de arbeidsmarkt Uurlonen liggen bij vrouwen lager (loonkloof) Gering aantal vrouwen in topposities Outcome In 2016 wil FAM! een grotere betrokkenheid van vrouwen bij de arbeidsmarkt door: Aandacht te vragen voor vormen van flexibele arbeid waardoor een andere verdeling van zorg en werktaken tussen man en vrouw mogelijk is. Hiervoor is het van belang dat mensen breed inzetbaar zijn (ontwikkeling van generieke competenties), de keuze voor mannen en vrouwen voor het combineren van werk en zorg gelijkwaardig is en werknemers meer zeggenschap hebben over de werktijden (het Nieuwe Werken). FAM! vraagt hiervoor aandacht door informatieverstrekking aan vrouwelijke werknemers en lobby bij de verschillende betrokken partners zoals bedrijfsleven en werkgeversorganisaties. Het ondernemerschap is een flexibele vorm van arbeid en biedt vrouwen een goede kans op (meer) economische zelfstandigheid. Momenteel is 35% van de startende ondernemers vrouw. Dit maakt dat vrouwelijke ondernemers een enorm potentieel vormen voor economische groei. FAM! wil vrouwelijk ondernemerschap stimuleren door hen een netwerk te bieden, succesvolle ervaringen te bundelen en daar waar mogelijk te ondersteunen in kennis en vaardigheden. Het versterken van de arbeidsmarktpositie van 50 + vrouwen door het wegnemen van belemmeringen. Positieve beeldvorming brengt een onderwerp onder de aandacht en leidt uiteindelijk tot verandering van mening. FAM! zet zich in om de beeldvorming rond werkende moeders en de inzetbaarheid van oudere werknemers te verbeteren.

9 Stimuleren en vergroten van de maatschappelijke participatie Samenleven heeft een sociale, een economische en een ecologische dimensie. Welzijn is meer dan welvaart. Economische aspecten, sociaal-culturele en ecologische aspecten moeten in balans zijn om de kwaliteit van leven nu en in de toekomst veilig te stellen Positieve ontwikkelingen De kracht en kwaliteit van de samenleving wordt bepaald door onderlinge betrokkenheid, participatie, vertrouwen en integratie. Binding met de directe leefwereld, participeren in onderlinge contacten, in informeel en georganiseerd verband stimuleert het vertrouwen in elkaar en resulteert in begrip voor elkaars meningen, gedeelde waarden en normen. Vrouwen spelen van oudsher een belangrijke rol bij het creëren van sociale samenhang. Negatieve ontwikkelingen Sociale uitsluiting leidt op de lange termijn tot minder ontplooiingsmogelijkheden en daardoor tot minder kansen op de arbeidsmarkt. Vermindering van kansen op de arbeidsmarkt leidt vervolgens weer tot armoede. De sandwichgeneratie. De flinke bezuinigingen in de zorg en de kanteling van de AWBZ naar WMO zullen de druk op mantelzorgers, in de meeste gevallen vrouwen, vergroten. Onze Limburgse samenleving wordt steeds pluriformer; waar veel verschillende mensen dicht op elkaar wonen is de kans groot op botsende en schurende belangen, gewoontes, leefstijlen en opvattingen. De kans op polarisatie neemt toe en tolerantie lijkt af te nemen. Betrokkenheid, participatie, vertrouwen en integratie

10 Outcome In 2016 wil FAM! een grotere maatschappelijke participatie van vrouwen door: Het realiseren van (lokale) samenwerking om vernieuwing en verandering te verankeren. - Door het initiëren van netwerken van organisaties en (lokale) overheden waarin men samenwerkt aan de oplossing van maatschappelijke problemen; - Door het bevorderen van medeverantwoordelijkheid van burgers voor hun eigen leefsituatie; - Door het versterken van de zelfwerkzaamheid en het eigen initiatief; - Door het stimuleren van het debat over tekorten in de woon- en leefsituatie; FAM! investeert in de participatie van sociaal-maatschappelijke en economisch kwetsbare mensen. De scheidslijn tussen maatschappelijke participatie en arbeidsparticipatie moet vervagen. FAM! vraagt aandacht voor de maatschappelijke waarde van vrijwilligerswerk. Veel vrouwen verkeren nog in een sociaal isolement of in een kwetsbare positie doordat zij zorg voor naasten verrichten. FAM! vraagt via lobby om adequate maatregelen, waarbij rekening gehouden wordt met sociale en infrastructurele verschillen. Het debat stimuleren

11 Slechten van sociaaleconomische barrières Bestrijden van huiselijk geweld Huiselijk geweld is een van de omvangrijkste geweldsvormen in onze samenleving. Naar schatting zijn jaarlijks tussen de en personen in Nederland slachtoffer van structureel huiselijk geweld. Daarnaast zijn er jaarlijks ongeveer 1 miljoen slachtoffers van incidenteel huiselijk geweld. Jaarlijks zijn meer dan kinderen getuige van huiselijk geweld. Kinderen die getuige zijn van geweld, lopen ernstige psychische schade op. Terugdringen van kindermishandeling door Een gezamenlijke aanpak kenniscirculatie Alleen een gezamenlijke aanpak van betrokken actoren kan leiden tot het terugdringen van huiselijk geweld. Zij die rechtstreeks in contact staan met mogelijke slachtoffers zijn in staat om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling in een vroeg stadium op te vangen. Hierbij kun je denken aan (vrouwen)- verenigingen, scholen, aan bureau Jeugdzorg, artsen maar ook begeleiders, veelal vrijwilligers in jeugdclubs, kinderopvang, kindervakantiewerk enz. Hoe eerder professionals en vrijwillige begeleiders geweld signaleren, hoe sneller hulp en ondersteuning geboden kan worden om het geweld te stoppen en indien nodig slachtoffers op te vangen en hulp te bieden. Outcome In 2016 wil FAM! huiselijk geweld bestrijden door: Gerichte voorlichting verzorgen over huiselijk geweld waaronder kinder- en ouderenmishandeling; Aandacht vragen voor eergerelateerd geweld; Initiëren van en deelnemen aan samenwerkingsnetwerken van hulpverlenende organisaties; Stimuleren van samenwerking tussen professionele hulpverlening en ervaringsdeskundigen.

12 Bestrijden van armoede Sociale uitsluiting leidt op de lange termijn tot minder ontplooiingsmogelijkheden en daardoor tot minder kansen op de arbeidsmarkt. Vermindering van kansen op de arbeidsmarkt leidt vervolgens weer tot armoede. De positie van man en vrouw is nog altijd niet gelijk. Ten opzichte van mannen geldt voor vrouwen dat in Nederland minder dan de helft economisch zelfstandig is. Slechts 48 % van de Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 65 jaar verdient namelijk een netto jaarinkomen dat hoger is dan de netto bijstandsuitkering van een alleenstaande. Armoede werkt voornamelijk via vrouwen door in generaties. De groep alleenstaande ouders, waarvan het overgrote deel vrouwen, vormt een bijzondere risicogroep. Het doorbreken van armoede werkt, volgens ervaringen onder meer met microkrediet, ook vooral via vrouwen. Armoedeproblematiek kan alleen bestreden worden door specifieke aandacht voor vrouwen en door het stimuleren van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Armoede leidt ook tot grote sociaal-economische gezondheidsverschillen die tot hoge zorgconsumptie leiden. Mensen die in armoede leven, zijn minder gezond. Het doorbreken van armoede werkt vooral via vrouwen

13 Positieve ontwikkelingen Armoedebestrijding vraagt om een structurele en integrale aanpak. Daarbij zijn arbeidsmarktbeleid en inkomensbeleid even belangrijk als sociaal beleid gericht op maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid. Lokale overheden leggen steeds meer de focus op integrale aanpak van beleid. Focus op talenten van vrouwen biedt een oplossing voor armoedebestrijding Door verbinding te leggen tussen mensen die met elkaar iets gemeen hebben en door ervaringsdeskundigheid in te zetten van vrouwen die zich uit armoede omhoog hebben gewerkt, voor vrouwen die dat nog moeten doen, wordt de participatie van groepen die nu nog zijn uitgesloten, in de samenleving bevorderd. Negatieve ontwikkelingen In de huidige wetgeving wordt te weinig rekening wordt gehouden met genderspecifieke uitgangspunten: de Wet Werk en Bijstand (WWB) houdt te weinig rekening met niet- of laaggeschoolde alleenstaande ouders. Voor deze groep is het moeilijker om betaald werk te vinden omdat zij vanwege zorgtaken vaak minder uren beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Ook hebben zij vaak een kort arbeidsverleden met minder werkervaring, waardoor zij minder gemakkelijk plaatsbaar zijn. Door recente kabinetsbezuinigingen op de kinderopvang zoeken ouders naar alternatieve opvang. Andere ouders, meestal de vrouw, gaan minder werken omdat met de hoge kinderopvangkosten werken nauwelijks meer loont. De Wet Investering Jongeren (WIJ) gaat er vanuit dat jongeren of leren of werken, maar gaat voorbij aan de categorie die een opleiding en zorg moet combineren. Outcome In 2016 wil FAM! armoede onder vooral vrouwen bestrijden door: FAM! focust op talenten van betrokkenen en pleit voor het aanspreken van de eigen kracht van mensen, op hun verantwoordelijkheid om zelf de regie te nemen over hun leven en economisch zelfstandig te worden. Er is nog steeds sprake van onderbenutting van ondersteunende (lokale) regelingen. FAM! wil deze groep van vrouwen met een minimuminkomen actief informeren over het gemeentelijk armoedebeleid. Daar waar mogelijk maakt zij gebruik van lokale intermediairs. FAM! neemt deel aan samenwerkingsnetwerken om de positie van vrouwen in armoede onder de aandacht te brengen en te houden.

14 STERKTE EN KANSEN VAN DE INTERNE ORGANISATIE In de achterliggende beleidsperiode is een analyse van de organisatie uitgevoerd wat heeft geleid tot de transformatie van LVR naar FAM! De externe ontwikkelingen zijn in kaart gebracht. Aan de hand van relevante ontwikkelingen hebben we een sterkte-zwakteanalyse gemaakt. UITEINDELIJK KOMEN WIJ TOT DE VOLGENDE SAMENVATTING Politieke agenda s en hardnekkige sociaal-maatschappelijke en economische problemen dwingen tot aanpassing van prioriteiten en beleidsvoornemens. Het denken over de eigen beeldvorming (imagoonderzoek en imagostrategie) moet de komende periode duidelijk maken welke doelgroepen het meest relevant zijn voor de dienstverlening van FAM! Prioriteit is nu om de binnenkant van de organisatie tot in de buitenkant zichtbaar te maken. Door een goed communicatiemanagement wordt FAM! een partner van betekenis. In het verlengde daarvan onderneemt zij komende jaren actie en versterkt haar positie als expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken Een partner van betekenis

15 Mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg

16

EEN NIEUWE KOERS. Limburgse VrouwenRaad september 2010

EEN NIEUWE KOERS. Limburgse VrouwenRaad september 2010 EEN NIEUWE KOERS Limburgse VrouwenRaad september 2010 1 1. Terugblik 35 jaar Limburgse VrouwenRaad 2. Belangrijkste conclusies De kracht van de LVR als koepel 3. Een nieuwe koers Economische ontwikkelingen

Nadere informatie

Verslag Denktank Vrouwen op de arbeidsmarkt 14 november 2012, Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch

Verslag Denktank Vrouwen op de arbeidsmarkt 14 november 2012, Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch Verslag Denktank Vrouwen op de arbeidsmarkt 14 november 2012, Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch Deelnemers Anita Maassen Michel van Smoorenburg Cilla Ezerman Monica Rooijakkers Hayat Barrahmun Marijke

Nadere informatie

MEERJARENBELEIDSPLAN Monitoring van en acties voor een Genderrechtvaardige arbeidsmarkt

MEERJARENBELEIDSPLAN Monitoring van en acties voor een Genderrechtvaardige arbeidsmarkt MEERJARENBELEIDSPLAN 2017-2020 Monitoring van en acties voor een Genderrechtvaardige arbeidsmarkt Missie Kracht door samenwerking, diversiteit in haar netwerk en solidariteit tussen vrouwen; FAM! maakt

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken?

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken

Nadere informatie

Voor eerlijke kansen en keuzes in werk en opleiding

Voor eerlijke kansen en keuzes in werk en opleiding Voor eerlijke kansen en keuzes in werk en opleiding 1 Waarom? Nederland staat voor een uitdaging. De arbeidsmarkt verandert door technologische ontwikkelingen, flexibilisering, decentralisering en bezuinigingen.

Nadere informatie

Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk.

Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk. Maatschappelijke participatie als opstap naar betaald werk. Paraprofessionele functies Voor allochtone vrouwen zonder formele kwalificaties worden komende jaren paraprofessionele functies gecreëerd. Deze

Nadere informatie

Redactie: Maaike Kluft en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie Movisie Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie en Illusie Drukwerk: Libertas

Redactie: Maaike Kluft en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie Movisie Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie en Illusie Drukwerk: Libertas Redactie: Maaike Kluft en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie Movisie Vormgeving: Ontwerpburo Suggestie en Illusie Drukwerk: Libertas Werk ik wel volgens de uitgangspunten van de Wmo en

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

Naar een nieuw sociaal contract

Naar een nieuw sociaal contract Naar een nieuw sociaal contract Transformatie, the next step! Sociaal Werk Nederland 29 november 2017 Kim Putters Sociaal en Cultureel Planbureau @SCPonderzoek Temperatuur van de samenleving: Decentralisaties

Nadere informatie

Op de 2e dinsdag in september is het Prinsesjesdag.

Op de 2e dinsdag in september is het Prinsesjesdag. Op de 2e dinsdag in september is het Prinsesjesdag. Daarmee ontstaat een traditie om ieder jaar aandacht te vragen voor de gevolgen van de kabinetsplannen voor vrouwen. Er worden zeven kunstwerken aangeboden

Nadere informatie

Armoede en Arbeidsmarkt

Armoede en Arbeidsmarkt 2 Armoede en Arbeidsmarkt Presentatie Masterclass 4: Armoede en arbeidsmarkt op het congres Overerfbare Armoede, Emmen, 25 september 2017 Jouke van Dijk, Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Arjen

Nadere informatie

Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011

Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011 Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011 door Egberdien ten Brink, directeur ISD Noordoost / Werkplein Eemsdelta Werkplein Eemsdelta Een ontmoetingsplaats

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3

Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3 Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3 Samenvatting door H. 1812 woorden 16 juni 2013 6 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Economie samenvatting Werk hoofdstuk 1, 2 en 3 Hoofdstuk 1. Werken

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s!

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! De drie D s Drie transities in het sociale domein:

Nadere informatie

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979)

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) 30-12-2018 Den Haag Het st.kizilpar heeft in samenwerking met St.dialooghuis

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086)

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) College van B&W en Raadsleden Den Haag T.a.v. Griffie Postbus 19157 2500 CD Den Haag Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) Geacht College en Raadsleden,

Nadere informatie

Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad?

Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad? Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad? Naar een agenda voor de participatiesamenleving Prof.dr. Kim Putters Amsterdam, 23-01-2014 1 Opzet 1. De sociale staat van Nederland: van economische naar sociale

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering Het sociale domein in verandering Kansen voor verbetering Veendam, 25 april 2013 Agenda Een korte inleiding Veranderingen in het sociale domein Decentralisaties 2 Het sociale domein verandert De overheid

Nadere informatie

Sociale relaties en welzijn

Sociale relaties en welzijn EENZAAMHEID EN SOCIAAL ISOLEMENT: ACHTERGRONDEN EN AANPAK Onderwerpen Functies van sociale relaties Sociale kwetsbaarheid Achtergronden en gevolgen Knelpunten in de aanpak Elementen van een succesvolle

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Artikelen. Arbeidsparticipatie van vrouwen: een vergelijking naar opleidingsniveau, leeftijd en herkomst

Artikelen. Arbeidsparticipatie van vrouwen: een vergelijking naar opleidingsniveau, leeftijd en herkomst Artikelen Arbeidsparticipatie van vrouwen: een vergelijking naar opleidingsniveau, leeftijd en herkomst Martijn Souren en Jannes de Vries Onder laagopgeleide vrouwen is de bruto arbeidsparticipatie aanzienlijk

Nadere informatie

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur Inleiding TRILL is een methodiek die de verantwoordelijkheden en de te leveren prestaties van betrokken partijen in kaart brengt. Zo moet de ambtenaar de beleidsdoelstellingen die door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière

Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Eigen Kracht 2013 2014 van barrière naar carrière Projectplan Eigen Kracht - Van barrière naar carrière LEVgroep Penningstraat 55 5701 MZ Helmond Projectperiode 2013 2014 1 1 Inleiding Eigen Kracht is

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

1 Inleiding. 1.1 Discriminatie in arbeidsmarktperspectief

1 Inleiding. 1.1 Discriminatie in arbeidsmarktperspectief 1 Inleiding 1.1 Discriminatie in arbeidsmarktperspectief Breed maatschappelijk en politiek debat In Nederland is een breed maatschappelijk en politiek debat gaande over discriminatie en de vraag hoe dit

Nadere informatie

Project Vadercentra: 1. Probleemstelling.

Project Vadercentra: 1. Probleemstelling. Project Vadercentra: 1. Probleemstelling. De SCP-studie Variatie in participatie naar achtergronden van de arbeidsdeelname van allochtone en autochtone vrouwen (september 1999) heeft uitgewezen dat niet

Nadere informatie

Arbeidsdeelname van paren

Arbeidsdeelname van paren Arbeidsdeelname van paren Johan van der Valk De combinatie van een voltijdbaan met een is het meest populair bij paren, met name bij paren boven de dertig. Ruim 4 procent van de paren combineerde in 24

Nadere informatie

De toekomst van zorg en ondersteuning

De toekomst van zorg en ondersteuning De toekomst van zorg en ondersteuning Van Verzorgingsstaat naar Verzorgingssteden Opening Huis voor Sociaal Domein 23 maart 2017 Kim Putters Sociaal en Cultureel Planbureau @SCPonderzoek Is Nederland een

Nadere informatie

Participatiesamenleving: retoriek of realiteit?

Participatiesamenleving: retoriek of realiteit? Participatiesamenleving: retoriek of realiteit? De betekenis van gezondheid voor burgerparticipatie Prof. dr. Kim Putters 11 april 2014 Inhoud 1. De Sociale Staat van Nederland 2013 2. Minder verzorgingsstaat,

Nadere informatie

Beroepsbevolking 2005

Beroepsbevolking 2005 Beroepsbevolking 2005 De veroudering van de beroepsbevolking is duidelijk zichtbaar in de veranderende leeftijdspiramide van de werkzame beroepsbevolking (figuur 1). In 1975 behoorde het grootste deel

Nadere informatie

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk

10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk 10 UITGANGSPUNTEN OUDERENBELEID voor de gemeente Moerdijk Een start voor nieuwe kansen ván, vóór en mét ouderen Iedereen, ook oudere van welke cultuur dan ook, wil zo lang mogelijk zelf de regie over

Nadere informatie

Vrouwen op de arbeidsmarkt

Vrouwen op de arbeidsmarkt op de arbeidsmarkt Johan van der Valk Annemarie Boelens De arbeidsdeelname van vrouwen lag in 23 op 55 procent. De arbeidsdeelname van vrouwen stijgt al jaren. Deze toename komt de laatste jaren bijna

Nadere informatie

Actieve ouderen: feiten, mogelijkheden en belemmeringen

Actieve ouderen: feiten, mogelijkheden en belemmeringen Actieve ouderen: feiten, mogelijkheden en belemmeringen Symposium: Senioren in actie!? 11 oktober 2012 Prof. dr. M.J.M. Kardol Leerstoelhouder Active Ageing Vrije Universiteit Brussel 1. Waarom is het

Nadere informatie

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Voorbeeldtekst Voorbeeldtekst Wat is dagbesteding? Definitie dagbesteding wordt breder: Dagbestedingsvormen die door de overheid

Nadere informatie

Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo. Mieke Biemond

Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo. Mieke Biemond Vrijwilligers in de zorg voor en ondersteuning van ouderen in de nieuwe Wmo Mieke Biemond Inhoud presentatie Kern- en knelpunten van de nieuwe Wmo Vrijwilligers in Nederland Toekomstagenda Informele zorg

Nadere informatie

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging!

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Den Haag, 2 december 2010 Wim Deetman, Jan Mans en Pieter Zevenbergen Adviescommissie-Deetman Opdracht van provincie Limburg Strategisch meerjarenperspectief voor

Nadere informatie

Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden

Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden Monica van Berkum, directeur Pharos Daphne Ketelaars, programmaleider Gezond in... Edith Smulders, strategisch adviseur Gezond in... NETWERK

Nadere informatie

Werkplan. Versie 30 september 2015

Werkplan. Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 Versie 30 september 2015 Werkplan 2016 mfc t Marheem Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

Nadere informatie

Gezond meedoen in Stein. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014

Gezond meedoen in Stein. Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 Gezond meedoen in Stein Samenvatting Lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Dit is de samenvatting van het lokaal rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning 214 Een nieuwe kijk op gezondheid

Nadere informatie

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Bijlage 2 Bestuursrapportage uitvoeringsplannen Beleidsplan Wmo 2012-2015 Asten-Someren Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Inleiding In het kader van de kerntakendiscussie is besloten dat

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN NL NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN AGE- STANDPUNT IN HET KADER VAN HET 2007 - EUROPEES JAAR VAN GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN The European Older People s Platform La Plate-forme européenne des Personnes

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond

College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond Postbus 232 5700 AE HELMOND Helmond, 20 januari 2012 Onderwerp: Advies betreffende evaluatie Seniorenraad 2009-2011 nota Seniorenbeleid 2012

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

De gemeente Hoogeveen nodigt u uit

De gemeente Hoogeveen nodigt u uit De gemeente Hoogeveen nodigt u uit Voor een bijeenkomst over: Mantelzorgers en werkgelegenheid Van, Voor en Door Ondernemers Mini conferentie over dit belangrijke onderwerp voor werkgevers Op maandag 7

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Van Kooten en de bie. De rol van de vrijwilliger en de betekenis van de Kanteling

Van Kooten en de bie. De rol van de vrijwilliger en de betekenis van de Kanteling Van Kooten en de bie Een vooruitziende blik of is er echt niets veranderd? De rol van de vrijwilliger en de betekenis van de Kanteling http://www.youtube.com/watch?v=ebj1ra24kbs Bijeenkomst 1 Vrijwilliger

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Missie, visie en werkwijze Participatieraad

Missie, visie en werkwijze Participatieraad Missie, visie en werkwijze Participatieraad Doel: Bepalen van missie en visie met het oog op het vaststellen van de werkwijze in een werkgroepenstructuur. Inleiding: In mei 2008 nam de Gemeenteraad van

Nadere informatie

Levensfasen van kinderen en het arbeidspatroon van ouders

Levensfasen van kinderen en het arbeidspatroon van ouders Levensfasen van kinderen en het arbeidspatroon van ouders Martine Mol De geboorte van een heeft grote invloed op het arbeidspatroon van de vrouw. Veel vrouwen gaan na de geboorte van het minder werken.

Nadere informatie

participatiesamenleving

participatiesamenleving Tussen verzorgingsstaat en participatiesamenleving De feiten en fabels over informele zorg Prof. dr. Kim Putters Mezzo, 14 mei 2014 Inhoud 1. SCP en Mezzo 2. De Sociale Staatt van Nederland d 2013 3. De

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Hoe staat het er voor? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!?!? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!

Hoe staat het er voor? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!?!? Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen! Inclusieve Arbeidsmarkt: Kansen voor iedereen!?!? Presentatie voor de Conferentie Inclusieve Arbeidsmarkt georganiseerd door Venturaplus en Zowelwerk, De Lawei, Drachten, 4 april 2016 Jouke van Dijk, Hoogleraar

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie Inspiratiediner Wij in de Wijk Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/23/2014 Sportquiz Vraag 1: Hoeveel procent van de Nederlanders sport minimaal 1 x per maand? 64% of 75 % Sportquiz Vraag 1: Hoeveel

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Waarde en weerloosheidvermaatschappelijking. Rick Kwekkeboom Sociaal en Cultureel Planbureau Avans Hogeschool

Waarde en weerloosheidvermaatschappelijking. Rick Kwekkeboom Sociaal en Cultureel Planbureau Avans Hogeschool Waarde en weerloosheidvermaatschappelijking in de zorg Rick Kwekkeboom Sociaal en Cultureel Planbureau Avans Hogeschool Kernwoord in zorg voor mensen met beperkingen (sinds twee decennia): Vermaatschappelijking

Nadere informatie

B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015. Onderwerp

B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015. Onderwerp B en W-nummer 15.0379; besluit d.d. 12-5-2015 Onderwerp Beantwoording van schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid A. Van den Boogaard (PvdA) inzake Arbeidsparticipatie

Nadere informatie

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland SER Noord-Nederland Vastgesteld op 12 oktober 2012 Achtergrond Begin 2012 is SER Noord-Nederland een adviestraject gestart met als belangrijkste adviesvraag

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II Opgave 1 Armoede en werk 1 Het proefschrift bespreekt de effecten van het door twee achtereenvolgende kabinetten-kok gevoerde werkgelegenheidsbeleid. / De titel van het proefschrift heeft betrekking op

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schiermonnikoog,

De raad van de gemeente Schiermonnikoog, De raad van de gemeente Schiermonnikoog, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel e van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur Geachte lezer, Fijn dat u even tijd neemt om kortweg kennis te maken met het beleid van stichting Welcom. Door het beleid voor de komende vier jaren te omschrijven, laat Welcom zien wat ze in de samenleving

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip

Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip Vrijwilligerswerk is geen containerbegrip De veranderende politieke en maatschappelijke verhoudingen resulteren in minder overheid en meer burger. Door de terugtredende overheid ontstaat er meer ruimte

Nadere informatie

Trainingen, workshops en coaching

Trainingen, workshops en coaching Trainingen, workshops en coaching Aanbod 2015-2016 professionals en gemeenten Beschermen & Versterken Trainingen, workshops en coaching De Jeugd- & Gezinsbeschermers zet zich in voor de bescherming van

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Projectvoorstel. 1. Achtergrond en probleemstelling. Datum 24 jan Herformulering opdracht t.b.v. positionering Jeugd en Dorpenteams

Projectvoorstel. 1. Achtergrond en probleemstelling. Datum 24 jan Herformulering opdracht t.b.v. positionering Jeugd en Dorpenteams Projectvoorstel Herformulering opdracht t.b.v. positionering Jeugd en Dorpenteams Datum 24 jan 2017 Versie 0.2 concept Bestuurlijk opdrachtgever S. Stellinga Beheerder E. Bontekoe Ambtelijk opdrachtgever

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Vrouwen, mannen en hun kinderen kunnen bij Arosa terecht voor opvang en begeleiding. Arosa

Nadere informatie

Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven

Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven Beleidsvisie ten behoeve van de Stichting Lezen en Schrijven Auteur: Barbara Griot Bonaire Maart 2017 Inleiding: Hare Koninklijke Hoogheid Laurentien heeft in het gesprek op 8 maart 2017 duidelijk aangegeven

Nadere informatie

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid 1 Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid Inleiding In haar jaarplan 2017 heeft de rekenkamercommissie een onderzoek naar het armoedebeleid aangekondigd. De armoedeproblematiek is lastig in kaart te

Nadere informatie

Directeur / Bestuurder

Directeur / Bestuurder Vacature Stichting Rijnstad is op zoek naar een Directeur / Bestuurder Directeur / Bestuurder Stichting Rijnstad is per 1 januari 2020 opzoek naar een bestuurder. De bestuurder stelt als eindverantwoordelijke

Nadere informatie

Onderwerpen. Sociale relaties en welzijn. Sociale kwetsbaarheid. Functies van sociale relaties. Vrouw, 64 jaar EENZAAMHEID BIJ OUDEREN

Onderwerpen. Sociale relaties en welzijn. Sociale kwetsbaarheid. Functies van sociale relaties. Vrouw, 64 jaar EENZAAMHEID BIJ OUDEREN EENZAAMHEID BIJ OUDEREN Vrouw, 64 jaar Ik ben helemaal geïsoleerd eigenlijk. Ik denk wel eens bij mezelf, ik kan gerust een week dood liggen in huis, maar de mensen merken niets. Dr. Anja Machielse Stichting

Nadere informatie

Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg

Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg Doorn, juli 2013 1. Inleiding 1.1 Werk&Mantelzorg in de zorgsector Stichting

Nadere informatie

Ons kenmerk W&B/URP/08/17468 Datum 23 juni 2008 Onderwerp Nader rapport inzake het voorstel van wet houdende wijziging van de Wet werk en bijstand,

Ons kenmerk W&B/URP/08/17468 Datum 23 juni 2008 Onderwerp Nader rapport inzake het voorstel van wet houdende wijziging van de Wet werk en bijstand, Datum 23 juni 2008 Onderwerp Nader rapport inzake het voorstel van wet houdende wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers

Nadere informatie

JGZ in het sociaal domein Een agenda van verbinden

JGZ in het sociaal domein Een agenda van verbinden JGZ in het sociaal domein Een agenda van verbinden Prof.dr. Kim Putters Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg Trends: Nederland, participatiesamenleving? Lange

Nadere informatie

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei 5/14/2014 Startpunt We leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperken. Jan Rotmans Maatschappelijke en politieke

Nadere informatie

Gebruik van kinderopvang

Gebruik van kinderopvang Gebruik van kinderopvang Saskia te Riele In zes van de tien gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar hebben de ouders hun werk en de zorg voor hun kinderen zodanig georganiseerd dat er geen gebruik hoeft

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie