Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken november 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken november 2014"

Transcriptie

1 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken november 2014

2 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Wettelijke kaders Beheercyclus civieltechnische kunstwerken Inventarisatie areaal Inspectie onderhoudsniveau Inspectie Inspectie Uitgevoerd onderhoudswerk Inspectie Begroting en planning onderhoudsmaatregelen Beschikbaar budget Optimale onderhoudsbegroting Basis onderhoudsbegroting Aangepaste onderhoudsbegroting Budget niet toereikend Impressie van civieltechnische kunstwerken... 16

3 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Inleiding Het vorige beheerplan civieltechnische kunstwerken liep van 2011 tot en met In verband met een toename van het areaal en een verslechterde onderhoudstoestand wordt het beheer voor de komende jaren vervroegd vast gesteld. Daarnaast is er in oktober 2011 een nieuwe norm voor conditiemetingen voor infrastructurele werken gepubliceerd, de NEN 2467, waardoor de inspectieresultaten deels anders dan in het verleden worden gewogen. In de zomer van 2014 zijn alle civieltechnische werken geïnspecteerd op hun staat van onderhoud. Nieuw in deze inspectieronde zijn een 66 tal civieltechnische kunstwerken zoals trappen, keermuren en visplaatsen. Deze waren nog niet in de beheersdiscipline opgenomen. Aan de hand van de inspectieresultaten is een nieuwe onderhoudsplanning opgesteld en zijn de kosten voor onderhoud en instandhouding begroot. 2. Wettelijke kaders. De gemeente moet voor de openbare ruimte voldoen aan een aantal wettelijke kaders. Voor bruggen zijn de volgende wetten van toepassing: de Wegenverkeerswet en het Burgerlijk Wetboek. Op grond van de Wegenverkeerswet moet de gemeente er voor zorgen dat de in haar gebied liggende wegen in goede staat verkeren. Hier horen ook de civieltechnische kunstwerken (bruggen) bij. Artikel 6:174 van het Burgerlijk Wetboek regelt de aansprakelijkheid: De bezitter van een opstal die niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk, tenzij aansprakelijk op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij dit gevaar op het tijdstip van het ontstaan ervan zou hebben gekend. Nederlandse gemeenten kunnen op basis van het Burgerlijk Wetboek (BW) aansprakelijk gesteld worden voor veroorzaakte letsel en schade indien de staat van de opstal niet voldoet. 3. Beheercyclus civieltechnische kunstwerken. Beheer en onderhoud dient een onderdeel te zijn van de beleids of beheercyclus. Beleid en planning zijn de randvoorwaarden voor een goede uitvoering. Zonder beheersplan berust de uitvoering meestal op toeval (signalen en incidenten). En zonder programmering of planning schiet de uitvoering er vaak bij in (geen plan, geen budget) of berust alleen op interesse en betrokkenheid van de uitvoerder. Voor het constructief verantwoord en veilig in stand

4 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken houden van een object zijn professionaliteit, structuur en continuïteit belangrijke voorwaarden. De beheercyclus bestaat de volgende fasen: inventarisatie areaal inspectie onderhoudsniveau begroten en plannen onderhoudsmaatregelen uitvoeren onderhoudsmaatregelen muteren uitgevoerd onderhoud.

5 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Inventarisatie areaal. In 2004 is de eerste inventarisatie van het areaal uitgevoerd waarbij gelijktijdig een onderhoudsinspectie is uitgevoerd. Het areaal aan bruggen bestond destijds uit: Areaal 2004 bruggen van beton 19 stuks houten bruggen 105 stuks kunststof bruggen 36 stuks bruggen van metselwerk 5 stuks bruggen opgebouwd met stalen liggers en houten dek 20 stuks Totaal 185 Het areaal aan bruggen bestond in 2010 uit de volgende aantallen: Areaal 2010 bruggen van beton 25 stuks houten bruggen 123 stuks kunststof bruggen 34 stuks bruggen van metselwerk 5 stuks bruggen opgebouwd met stalen liggers en houten dek 27 stuks Totaal 214 Het areaal aan bruggen bestaat in 2014 uit de volgende aantallen: Areaal 2014 bruggen van beton 24 stuks houten bruggen 126 stuks kunststof bruggen 34 stuks bruggen van metselwerk 5 stuks bruggen opgebouwd met stalen liggers en houten dek 27 stuks duikers 9 stuks draglineschotten (in recreatieve paden) 3 stuks trappen 17 stuks keermuren 36 stuks muren 6 stuks coupure 1 stuk remingwerk 1 stuk visplaats 2 stuks Totaal 291 Het areaal is dus aanzienlijk toegenomen. Deels wordt dit veroorzaakt door de uitbreiding van Culemborg (o.a. Parijsch). Verder zijn in dit beheerplan voor het eerst ook de overige civieltechnische kunstwerken zoals keermuren, trappen e.d. opgenomen.

6 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Brug in fietspad Parallelweg West. Brug einde Rietveldscheweg (zuidzijde, naast Afslag 13 van A2)

7 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Inspectie onderhoudsniveau Inspectie 2004 In 2004 zijn de civieltechnische kunstwerken door Ingenieursbureau DHV en een medewerker van het huidige team Planrealisatie geïnspecteerd. De bruggen zijn volgens de CUR Aanbeveling 72 Inspectie en onderzoek betonconstructies uitgevoerd. Deze inspectie is gedefinieerd als een visuele inspectie (met het blote oog vaststellen van de toestand van een constructie), aangevuld met een interpretatie van de waarnemingen. De schades zijn geregistreerd volgens de bestaande methodiek van DHV Kunstwerkenbeheer. Hierbij is gebruik gemaakt van standaard schadetypen. Bij elke schade is de ernst, omvang, veiligheidsurgentie, economische urgentie en onderhoudsspecificatie gemeld. De totale onderhoudstoestand van een kunstwerk is uitgedrukt in de genoemde urgenties, een onderhoudspecificatie en een geschatte restlevensduur. Inspectie en inventarisatie 2004

8 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Inspectie 2010 De voorlaatste inspectie van bruggen is uitgevoerd in Na een meervoudige aanvraag voor een prijsaanbieding is de inspectie uitgevoerd door Inspectrum BV. De inspectie is op gelijke wijze uitgevoerd als de inspectie van Gelijktijdig is de areaal uitbreiding van 29 bruggen met de inspectie meegenomen. De schades zijn geregistreerd volgens een methodiek die overeenkomt met de methodiek van DHV Kunstwerkenbeheer. Bij elke schade is de ernst, omvang, veiligheidsurgentie, economische urgentie en onderhoudsspecificatie gemeld. De totale onderhoudstoestand van een kunstwerk is uitgedrukt in de genoemde urgenties, een onderhoudspecificatie en een geschatte restlevensduur. Zowel de areaalgegevens als de inspectieresultaten zijn verwerkt in een digitaal beheersyteem. Brug in fietspad Parallelweg West in het digitaal beheersysteem.

9 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Uitgevoerd onderhoudswerk Naar aanleiding van de inspectie uit 2010 zijn de volgende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Gehele stad: uitvoeren van kleinschalig onderhoud Ramstoren: herstel metselwerk bastion/keermuur Ramstoren: herstel brugleuning en metselwerk De Loentjes: herstel brugleuning en metselwerk De Raaf Rijksstraatweg: herstel brugleuning en metselwerk Rietveldscheweg: betonreparaties en herstel leuning N320 (ged. A2 Molenkade): betonnen viaduct vervangen door stalen duiker Belle van Zuylenlaan: brug 127, geheel vervangen Amstelsingel: brug 35, geheel vervangen Irene Vorrinkstraat: brug geheel vervangen Roekpad: vervangen brugdek Erasmusweg: herstel stormschade, boom op brug gevallen Molenkade: herstel brug en damwanden Buizerdstraat: brug geheel vervangen Oosterbrug: reparatie pijlers op waterlijn niveau Barbarabrug: geheel vervangen Muntbrug: geheel vervangen Coupure Veerweg: herstel aanrijschade Goilberdingerdijk: brug over inundatiesluis (in uitvoering eind 2014) Brug Barbarabrug bij Pater Wolffpad, vervangen in De naast gelegen Muntbrug is in 2014 vervangen.

10 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Inspectie 2014 Na een meervoudige aanvraag voor een prijsaanbieding is de inspectie uitgevoerd door Ingenieursbureau Westenberg BV. Gelijktijdig is de areaaluitbreiding van bruggen met de inspectie meegenomen, en ook de nog ongeregistreerde civieltechnische kunstwerken zoals trappen, muren, keermuren en dergelijke. In de gemeente lagen veel objecten die ongedocumenteerd waren en in geen enkel beheersysteem voorkwamen. Deze objecten werden niet periodiek geïnspecteerd en er werden geen financiële reserveringen opgebouwd voor beheer en onderhoud. De schades zijn geregistreerd volgens NEN Bij elke schade is de ernst, omvang, veiligheidsurgentie, economische urgentie en onderhoudsspecificatie gemeld. De totale onderhoudstoestand van een kunstwerk is uitgedrukt in de genoemde urgenties, een onderhoudspecificatie en een geschatte restlevensduur. Zowel de areaalgegevens als de inspectieresultaten zijn verwerkt in een digitaal beheersysteem. 1 De NEN2767 is een methodiek voor conditiemeting van infrastructuur en is in oktober 2011 gepubliceerd. Hierin staat beschreven de werkwijze om te komen tot een uniforme uitspraak over de technische staat van de infrastructurele werken. De registratie van gebreken staat hierbij centraal. De NEN2767 Conditiemeting van infrastructuur is tot stand gekomen in een normcommissie onder begeleiding van NEN. In deze normcommissie zijn alle belangengroepen vertegenwoordig. Onder andere Rijkswaterstaat, provincies, gemeentes, ingenieursbureaus, inspectiebureaus en aannemers.

11 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Duiker in N320, wegvak A2 Molenkade

12 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Begroting en planning onderhoudsmaatregelen Het digitale beheersysteem is gevuld met actuele eenheidsprijzen voor onderhoud. Tijdens de inspectie wordt de omvang van de onderhoudsmaatregel bepaald en in het systeem verwerkt waardoor op eenvoudige wijze een begroting gegenereerd kan worden. Tijdens de inspectie wordt een eerste inschatting gedaan wanneer welke onderhoudsmaatregelen uitgevoerd moeten worden. Deze worden in het beheersysteem geregistreerd. In het beheerssysteem kunnen ook regelmatige terugkomende onderhoudsmaatregelen worden ingepland zoals het periodiek schilderen van leuningen of het reinigen van de bruggen. Voorbeeld onderhoudsbegroting van brug in fietspad Parallelweg West 6.1. Beschikbaar budget Voor groot onderhoud aan civieltechnische kunstwerken is de komende jaren onderstaand budget beschikbaar op de stelpost openbare ruimte. Beschikbaar budget groot onderhoud civieltechnische kunstwerken Jaar Bruggen

13 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Daarnaast is er jaarlijks een bedrag beschikbaar voor klein onderhoud van ca per jaar Optimale onderhoudsbegroting De advies onderhoudsbegroting is opgesteld door Ingenieursbureau Westenberg BV en is opgesteld op basis van het areaal en vaste eenheidsprijzen. Deze eenheidsprijzen zijn gebaseerd op GWW kosten (een website voor het vervaardigen van kostenberekeningen voor civieltechnische werkzaamheden) en ervaringscijfers van Ingenieursbureau Westenberg B.V. Westerberg adviseert om in 2014 nog voor aan eenmalige onderhoudsacties uit te voeren. Het was niet mogelijk om dit nog in 2014 te realiseren en het bedrag is opgenomen in het bedrag van Optimale onderhoudsbegroting Alle civieltechnische kunstwerken Jaar Bruggen + overige kunstw Periodieke schouw/inspectie Totaal: Basis onderhoudsbegroting De basis onderhoudsbegroting is opgebouwd op basis van het areaal en ervaringscijfers van de gemeente Culemborg. De kosten zijn gereduceerd tot het minimaal benodigd onderhoud om de kunstwerken in stand te houden. Daarnaast wordt er bezuinigd op (deel)inspecties. Tot slot zijn onderhoudsacties getemporiseerd en de uitgaven geëgaliseerd over de jaren. Basis onderhoudsbegroting Alle civieltechnische kunstwerken Jaar Bruggen Overige kunstwerken Periodieke schouw/inspectie Totaal: Aangepaste onderhoudsbegroting De basis onderhoudsbegroting ligt nog steeds vele malen hoger dan het beschikbaar budget. Er is gezocht naar maatregelen om de onderhoudsbegroting structureel te verlagen. In de

14 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken westelijke nieuwbouwwijken zijn vele kleine bruggetjes toegepast. Veelal liggen deze over niet watervoerende sloten of greppels. Veel van deze bruggen zijn aan het einde van hun technische levensduur, circa 20 jaar, en dienen vervangen te worden. Voorgesteld wordt om deze kleine bruggen, circa 24 stuks, te vervangen door een betonnen buis voor de waterdoorstroming en zand met straatwerk voor de doorgang van fiets en voetgangers. Deze oplossing is onderhoudsarm en de verwachte levensduur is circa 50 jaar groter. Om een beeld te geven van de kosten. Het vervangen van een houten brug 4 meter lang, 1,5 meter breed kost circa 6.500,= met gemiddeld 250,=/jaar aan onderhoud. Het vervangen van een houten brug door een betonnen buis met straatwerk kost circa 1.500,= met een paar euro aan onderhoud per jaar welke voornamelijk ten laste komt van onderhoud wegen. Voorstel is om in 2015, 2016 en 2017 ca. 8 stuks houten bruggen per jaar te vervangen. Dit levert in 2015, 2016 en 2017 per jaar eenmalig een besparing op van circa en structureel in de jaren daarna een besparing van circa 6.000,=/jaar. De aangepaste onderhoudsbegroting is opgenomen in onderstaande tabel. Dit is het budget dat minimaal noodzakelijk is om de civieltechnische kunstwerken de komende jaren in stand te houden. Aangepaste onderhoudsbegroting Alle civieltechnische kunstwerken Jaar Bruggen Overige kunstwerken Periodieke schouw/inspectie Totaal: Bruggetje over greppel langs de Eemweg. Voorstel vervangen door dammetje met betonnenbuis en straatwerk.

15 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Budget niet toereikend In onderstaande tabel is een vergelijking gemaakt tussen het beschikbare budget en het bedrag aan groot onderhoud dat de komende jaren minimaal nodig is om de civieltechnische kunstwerken in stand te houden. Verschil beschikbaar en benodigd budget Jaar Beschikbaar budget Benodigd budget Tekort Zoals uit bovenstaande tabel is af te lezen is het beschikbaar budget niet toereikend om het groot onderhoud de komende jaren uit te kunnen voeren. Hiervoor zijn verschillende oorzaken: Het areaal aan bruggen is behoorlijk gegroeid, van 185 in 2004, naar 216 in Voor het eerst zijn ook de overige civieltechnische kunstwerken zoals keermuren en trappen toegevoegd aan de onderhoudsbegroting. Voorheen waren deze niet opgenomen in een beheerplan maar werden ze, indien noodzakelijk, ad hoc onderhouden vanuit de beschikbare budgetten. Vanwege diverse bezuinigingen in de afgelopen jaren op de beschikbare budgetten is dit niet meer mogelijk. De overige civieltechnische kunstwerken (75 stuks) zijn daarom toegevoegd aan dit beheerplan. Op het budget voor civieltechnische kunstwerken zijn de afgelopen jaren diverse bezuinigingen doorgevoerd. Hierdoor is het onderhoud steeds versoberd en getemporiseerd. Veel met name houten bruggen zijn al langere tijd in gebruik en we zijn nu op een punt gekomen dat diverse bruggen aan het einde van hun levensduur komen en diverse onderdelen vervangen moeten worden. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

16 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Impressie van civieltechnische kunstwerken Brug Parkstrook, nieuw aangelegd in 2012

17 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Muur Korte Meent, muur uit medio1990 Keermuur Tunnelweg Een van de vele trappen aan de Goilberdingerdijk

18 Beheerplan Civieltechnische Kunstwerken Visplaats Hockesingel Coupure Veerweg

Meerjarenplan onderhoud Civieltechnische kunstwerken

Meerjarenplan onderhoud Civieltechnische kunstwerken Meerjarenplan onderhoud Civieltechnische kunstwerken 2011-2015 12 april 2011 Regnr 11385 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 2. Wat is de afgelopen periode gerealiseerd?... 6 3. Inventarisatie areaal... 8

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Het beleids- en beheerplan civiele kunstwerken

Nadere informatie

Titel : Visuele inspectie en onderhoudsplanning civiele kunstwerken INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3

Titel : Visuele inspectie en onderhoudsplanning civiele kunstwerken INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 Rapportnummer : 23528 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 UITGANGSPUNTEN... 4 2.1 Klein onderhoud... 4 2.2 Groot onderhoud... 4 2.3 Vervanging... 5 2.4 Eenmalig herstel... 5 3 NEVIPRO... 6 4 SAMENVATTING...

Nadere informatie

Beheerplan Civiele Kunstwerken 2014-2018

Beheerplan Civiele Kunstwerken 2014-2018 Beheerplan Civiele Kunstwerken 2014-2018 Bas Moerkerke Hans van Oudheusden Gemeente Ridderkerk Afdeling Beheer & Uitvoering December 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Terugblik beheerplan 2009-2013

Nadere informatie

GEMEENTE CASTRICUM. Beleidsplan 69 kunstwerken. Ingenieursbureau Westenberg B.V.

GEMEENTE CASTRICUM. Beleidsplan 69 kunstwerken. Ingenieursbureau Westenberg B.V. GEMEENTE CASTRICUM Beleidsplan 69 kunstwerken Ingenieursbureau Westenberg B.V. Westeinde 25 Postbus 256 3840 AG Harderwijk Telefoon (0341) 46 70 46 Fax (0341) 43 17 47 E-mail mail@westenberg.net Versie

Nadere informatie

Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud aan bestaande en nieuw te bouwen kunstwerken.

Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud aan bestaande en nieuw te bouwen kunstwerken. Openbare RuimteWorkflow Nummer Zaaknummer IO-13-08274 Z-12-23672 Onderwerp Beheerplan kunstwerken 2013-2022 Datum 31 januari 2013 Steller document Pieter Joost Sluis Beleidskaders ten behoeve van het onderhoud

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 t/m 2023. Bruggen

Beleidsplan 2014 t/m 2023. Bruggen Beleidsplan 2014 t/m 2023 Bruggen Gemeente De Marne, september 2012 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 3 SAMENVATTING... 4 1 INLEIDING... 5 1.1 Aanleiding... 5 1.2 Van beleid- tot uitvoeringplan... 5 1.3 Leeswijzer...

Nadere informatie

Status Hw Definitief ing. E.R. Hoogterp

Status Hw Definitief ing. E.R. Hoogterp GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Veiligheidsinspectie 4 kunstwerken Ingenieursbureau Westenberg B.V. Westeinde 25 Postbus 256 3840 AG Harderwijk Telefoon (0341) 46 70 46 Fax (0341) 43 17 47 E-mail

Nadere informatie

Tijdsgebonden: Wanneer zijn we klaar? Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z / INT Wegbeheer

Tijdsgebonden: Wanneer zijn we klaar? Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z / INT Wegbeheer Nummer coalitieprogramma: Programmanaam: 07 Beheer Z.05833 / INT.06437 Wegbeheer 2015-2019 SMART Aanleiding De Provincie heeft in haar verdiepingsonderzoek (juni 2013) vastgesteld dat op basis van de weginspectie

Nadere informatie

GEMEENTE TEXEL. Beleidsplan 25 kunstwerken. Ingenieursbureau Westenberg B.V.

GEMEENTE TEXEL. Beleidsplan 25 kunstwerken. Ingenieursbureau Westenberg B.V. GEMEENTE TEXEL Beleidsplan 25 kunstwerken Ingenieursbureau Westenberg B.V. Westeinde 25 Postbus 256 3840 AG Harderwijk Telefoon (0341) 46 70 46 Fax (0341) 43 17 47 E-mail mail@westenberg.net Versie Datum

Nadere informatie

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum

Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum Inspecties van kunstwerken Rob van Bekkum 25 februari 2014 1 Inhoud - Inspectietypen - Wat zien we zoal? - Wat is er te onderzoeken? - Viaduct afslag Bunnik 25 februari 2014 2 Inspecties Definitie van

Nadere informatie

Beheerplan Civieltechnische kunstwerken

Beheerplan Civieltechnische kunstwerken Beheerplan Civieltechnische kunstwerken 2015-2018 Beheerplan civieltechnische kunstwerken 2015-2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Doel 1 1.2 Doelstelling 1 1.3 Resultaat 1 2 KADERS 2 2.1 Wettelijke kaders

Nadere informatie

1. Openbare ruimte en de kapitaalsgoederen in de openbare ruimte.

1. Openbare ruimte en de kapitaalsgoederen in de openbare ruimte. Inhoud 1. Openbare ruimte en de kapitaalsgoederen in de openbare ruimte.... 3 De Openbare ruimte... 3 Kapitaalsgoederen... 3 De kapitaalgoederen openbare ruimte... 3 Het belang en de waarde van de kapitaalgoederen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding

Raadsstuk. Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/ Inleiding Raadsstuk Onderwerp: Herstellen Buitenrustbruggen BBV nummer: 2013/375078 1. Inleiding De Buitenrustbruggen zijn in 1935 en 1964 aangelegd. De bruggen zijn volgens het Haarlems Verkeer en Vervoerplan (HVVP)

Nadere informatie

Handreiking constructieve veiligheid van bestaande bruggen en viaducten

Handreiking constructieve veiligheid van bestaande bruggen en viaducten Handreiking constructieve veiligheid van bestaande bruggen en viaducten Inleiding Een groot deel van de bruggen en viaducten is gebouwd in de tweede helft van de vorige eeuw. Daarbij is uitgegaan van een

Nadere informatie

Rekenkameronderzoek Bruggen en viaducten

Rekenkameronderzoek Bruggen en viaducten Rekenkameronderzoek Bruggen en viaducten Brug tussen Halfweg en Zwanenburg Samenstelling Rekenkamercommissie B. Graal A. Kuijper F.J.M. Duits H. Koelman (extern lid) M.J. van der Laan M. Tjallema (extern

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017 Beheer in balans Opsteller : DSB/R&W Concept : versie 6 januari 2015 1 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding 2. Terugblik MJPK-1 3. Programma 4. Financiering

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal

Meerjarenprogramma Kunstwerken. Noordhollandsch Kanaal Meerjarenprogramma Kunstwerken Noordhollandsch Kanaal Directie Beheer en Uitvoering April 2006 1 Meerjarenonderhoudsprogramma kunstwerken Noordhollandsch kanaal Inhoudsopgave 1. Samenvatting 3 2. Inleiding

Nadere informatie

Voorstel raad. Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013

Voorstel raad. Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013 Onderwerp Vergadering van Onderhoud en vervanging van bruggen 25 april 2013 Portefeuillehouder Nummer Lia Franken 10 Contact en vragen via Technischevragen@hollandskroon.nl Voorstel 1) de bestemmingsreserve

Nadere informatie

Gemeente Woudrichem Beleidsplan

Gemeente Woudrichem Beleidsplan Gemeente Woudrichem Beleidsplan 2012-2022 Kunstwerken Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Gemeente Woudrichem Projectnummer opdrachtgever: Project: Beleidsplan 2012-2022 Projectnummer: INPA120154 Betreft: Kunstwerken

Nadere informatie

GEMEENTE DEN HELDER. Beheerplan civiele kunstwerken 2013-2017

GEMEENTE DEN HELDER. Beheerplan civiele kunstwerken 2013-2017 GEMEENTE DEN HELDER Beheerplan civiele kunstwerken 2013-2017. INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1 1.1 ALGEMEEN 1 1.2 DOEL BEHEERPLAN 1 1.3 VERPLICHTINGEN, WET EN REGELGEVING 1 1.3.1 Preventief kader. 2 1.3.2

Nadere informatie

20 14-378. Nieuwegein. Datum 23 oktober 2014 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren

20 14-378. Nieuwegein. Datum 23 oktober 2014 Portefeuillehouder P.W.M. Snoeren Nieuwegein 20 14-378 Aan De raad van de gemeente Nieuwegein Onderwerp Beantwoording brief ex art. 42 RvO van de fractie VVD dd 24-07-2014 inzake civiele kunstwerken (zie 2014-270) Afdeling Griffie Datum

Nadere informatie

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014

*ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 *ZE9C48C23CC* Raadsvergadering d.d. 16 december 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-26406/DV.14-396, afdeling Ruimte. Sellingen, 11 december 2014 Onderwerp: Vaststellen Nota OOR (Onderhoud van de Openbare

Nadere informatie

Raadsmarkt Factsheet Bakenessergracht. 30 oktober 2014

Raadsmarkt Factsheet Bakenessergracht. 30 oktober 2014 Raadsmarkt Factsheet Bakenessergracht 30 oktober 2014 Agenda 1. Welkom en opening door de heer Van Haga 2. Toelichting proces factsheet (gemeente en de Vrienden) 3. Huidige situatie en varianten 4. Bespreking

Nadere informatie

Conditiemeting KMO gebouw Inspectie tool

Conditiemeting KMO gebouw Inspectie tool Conditiemeting KMO gebouw Inspectie tool Craeye Bart Couscheir Karolien Devleeschouwer Lien bart.craeye@uantwerpen.be 2 Beton: een duurzaam materiaal? Herstelgolf te verwachten 1970: piek betonconstructies

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht Constructief advies Gemeente Papendrecht Urgentierapport verkeersbrug Jan Steenlaan (KW-nr. 1056)

Gemeente Papendrecht Constructief advies Gemeente Papendrecht Urgentierapport verkeersbrug Jan Steenlaan (KW-nr. 1056) Gemeente Papendrecht Constructief advies Gemeente Papendrecht Urgentierapport verkeersbrug Jan Steenlaan (KW-nr. 1056) INNI140138-RAP-0001 Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Gemeente Papendrecht Projectnummer

Nadere informatie

Onderhoudsplan Kunstwerken

Onderhoudsplan Kunstwerken Onderhoudsplan Kunstwerken 2011 t/m 2015 Wat hebben we, wat willen we en hoe gaan we dat doen Gemeente Hoogeveen Afdeling Realisatie en Beheer Rients E. Turkstra Postbus 20.000 7900 PA HOOGEVEEN Versie

Nadere informatie

lllililllllllllilllllilllllll

lllililllllllllilllllilllllll Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders lllililllllllllilllllilllllll G15.0746 nieuwkoop r raadsvoorstel portefeuillehouder G. Eikhuizen opgesteld door Beheer Openbare Ruimte I Cees Tas

Nadere informatie

opzet quick scan civiele kunstwerken Lansingerland

opzet quick scan civiele kunstwerken Lansingerland opzet quick scan civiele kunstwerken Lansingerland definitieve versie 1 inleiding inleiding Civiele kunstwerken is een verzamelnaam voor allerlei geconstrueerde objecten in de openbare ruimte. De gemeente

Nadere informatie

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd.

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 19 augustus 2008 Onderwerp: Verhardingsbeheer 2008-2012 in Sliedrecht. Samenvatting: We constateren met

Nadere informatie

Meerjaren uitvoeringsprogramma bruggen

Meerjaren uitvoeringsprogramma bruggen Meerjaren uitvoeringsprogramma bruggen 2014-2018 Meerjaren uitvoeringsprogramma Bruggen 2014-2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Algemeen kader...4 2.1 Wat is onderhoud?...4 2.2 Onderhoudsvormen...4 2.3

Nadere informatie

Versie: 24 mei Beheerplan Wegen Waterland

Versie: 24 mei Beheerplan Wegen Waterland Versie: 24 mei 2012 Beheerplan Wegen Waterland 2013 2017 Inhoudsopgaven 1. Inleiding 3 2. Kaders en wetgeving 4 2.1. Wetgeving 4 2.2. Richtlijnen 4 3. Huidige situatie 5 3.1. Areaal 5 3.2. Globale visuele

Nadere informatie

f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel

f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel Versie 24-09-2014 Openbare Werken Beleidsplan wegen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 2 2 Situatie gemeentelijk

Nadere informatie

Beheerplan kunstwerken 2014-2017

Beheerplan kunstwerken 2014-2017 Beheerplan kunstwerken 2014-2017 Afdeling Openbare Werken Team beheer 19 november 2013 Status: Definitief Samenvatting Dit beheerplan kunstwerken is opgesteld voor de periode 201 4 tot en met 2017. In

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : E.M. Overzier : Openbare Werken : A.J. (Michel) Kraakman Voorstel aan de raad Onderwerp : Beheerplannen waterwerken

Nadere informatie

: Gemeente Apeldoorn / A. Dijkhuizen - Teammanager Bovenwijks Beheer en G. Zwols Technisch Beheerder Kunstwerken Team Bovenwijks

: Gemeente Apeldoorn / A. Dijkhuizen - Teammanager Bovenwijks Beheer en G. Zwols Technisch Beheerder Kunstwerken Team Bovenwijks NOTITIE Opdrachtgever : Gemeente Apeldoorn / A. Dijkhuizen - Teammanager Bovenwijks Beheer en G. Zwols Technisch Beheerder Kunstwerken Team Bovenwijks Datum : 27 februari 2017 Onderwerp Betreft Projectcode

Nadere informatie

Melkweg

Melkweg Lange Dijk Melkweg Leeuweriklaan Barsweg oud Barsweg nieuw Beleidsplan onderhoud wegen Wat hebben we in Hoogeveen: Asfalt Elementen Beton Halfverharding totaal (m2) (m2) (m2) (m2) (m2) fietspad 153.165

Nadere informatie

Vervanging Bosbrug periode januari december 2013

Vervanging Bosbrug periode januari december 2013 Vervanging Bosbrug periode januari december 2013 Verloop van werkzaamheden Overzicht van het geplande en gerealiseerde werk. Bestaande situatie Gemeente Den Haag b l Blad 1 Gemeente Den Haag Periode 2012

Nadere informatie

Beantwoording vragen raadscommissie d.d inzake beheerplan civiele objecten

Beantwoording vragen raadscommissie d.d inzake beheerplan civiele objecten Beantwoording vragen raadscommissie d.d. 24 06 2014 inzake beheerplan civiele objecten De heer Zwijgers (CDA) geeft aan dat hij er vanuit gaat dat de genoemde bedragen maximale bedragen zijn. Klopt. Zo

Nadere informatie

Vervangen bruggen Elsenhove

Vervangen bruggen Elsenhove Adviescommissie 27 maart 2012 agendapunt 12 Dagelijks bestuur 5 april 2012 Algemeen bestuur 26 april 2012 Aantal bijlagen Onderwerp Besluit Korte toelichting Geen Vervangen bruggen Elsenhove Het algemeen

Nadere informatie

Agenda. Beheer en Onderhoud Ronald Hellewaard ASR aanpak Traversetunnel Roy Slond

Agenda. Beheer en Onderhoud Ronald Hellewaard ASR aanpak Traversetunnel Roy Slond 6 december 2015 B&O geprofessionaliseerd, aanpak ASR onderzoek en versterking Traversetunnel Door Ronald Hellewaard en Roy Slond Agenda Beheer en Onderhoud Ronald Hellewaard ASR aanpak Traversetunnel Roy

Nadere informatie

Notitie: Evaluatie bruggenbeheersplan fase 1 en varianten brug Ommerweg

Notitie: Evaluatie bruggenbeheersplan fase 1 en varianten brug Ommerweg Notitie: Evaluatie bruggenbeheersplan fase 1 en varianten brug Ommerweg Inleiding De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid en toegankelijkheid van haar openbare wegen

Nadere informatie

Beheerplan civieltechnische kunstwerken Gemeente Dronten /Afdeling RIB. Opgesteld door : RIB / R. Kroes Datum :

Beheerplan civieltechnische kunstwerken Gemeente Dronten /Afdeling RIB. Opgesteld door : RIB / R. Kroes Datum : BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN PERIODE 2012-2016 Opgesteld door : RIB / R. Kroes Datum : 20-04-2012 pagina 2 van 28 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 5 2. Wettelijk kader blz. 7 2.1. Inleiding blz.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT * M ï. ft f N RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 11-08 Registratienummer raad 606186 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 606186 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a.

Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a. Voorzienings- en reserveringsbeleid Coöperatieve Vereniging Meerewijck II u.a. Inleiding. Zoals afgesproken in de ledenvergadering 2004 is het voorzienings- en reserveringsbeleid van onze vereniging door

Nadere informatie

In de programmabegroting 2015 is het beheerplan voor het wegonderhoud aangekondigd.

In de programmabegroting 2015 is het beheerplan voor het wegonderhoud aangekondigd. Datum 27-08-2015 Nummer 2015-08-07 Datum commissievergadering 08-09-2015 Datum raadvergadering 22-09-2015 OPLEGGER Registratienummer 2015-12585 / 15Z.002318 Onderwerp Beheerplan wegen 2015-2020 Portefeuillehouder

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag

Nadere informatie

BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN

BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN BEHEERPLAN CIVIELTECHNISCHE KUNSTWERKEN 2017-2021 Opgesteld door: RRB / E. van de Kolk Datum: oktober 2016 INHOUDSOPGAVE 1 Voorwoord 3 2 Leeswijzer 4 3 Samenvatting 5 4 Inleiding naar een nieuw beheerplan

Nadere informatie

*ZAAE2BF3F76* Adviesnota. Raad van : 2 juli 2015 Agendapunt : 7 Reg. nr. : Z / INT Onderwerp Vaststellen beheerplan wegen

*ZAAE2BF3F76* Adviesnota. Raad van : 2 juli 2015 Agendapunt : 7 Reg. nr. : Z / INT Onderwerp Vaststellen beheerplan wegen Raad van : 2 juli 2015 Agendapunt : 7 Reg. nr. : Z-14-08270/ INT-14-04419 Adviesnota *ZAAE2BF3F76* Onderwerp Vaststellen beheerplan wegen 2015-2019. Inleiding Doelmatigheid. Uit oogpunt van doelmatigheid

Nadere informatie

Vakbijeenkomst Kunstwerken en GBI. Gebruikersvereniging Antea Group

Vakbijeenkomst Kunstwerken en GBI. Gebruikersvereniging Antea Group Vakbijeenkomst Kunstwerken en GBI Gebruikersvereniging Antea Group Assetmanagement Infrastructuur David van Breden 1,5 jaar werkzaam bij Antea Group Adviseur/projectleider Coördinatie van projecten binnen

Nadere informatie

Onderwerp Kwaliteitsplan openbare ruimte en kapitaalgoederen

Onderwerp Kwaliteitsplan openbare ruimte en kapitaalgoederen Onderwerp Kwaliteitsplan openbare ruimte en kapitaalgoederen Portefeuillehouder Broekhuizen Datum collegebesluit 26 april 2016 Opsteller Ing. W. Kalma Registratie GF16.20043 Agendapunt 18 Voorstel 1. Het

Nadere informatie

Groningen Oktober Programmering bruggen

Groningen Oktober Programmering bruggen Groningen Oktober 2018 Programmering bruggen Aanleiding Op 27 juni 2018 is tijdens het de informerende AB-vergadering het rapport over de staat van onderhoud van 35 bruggen gepresenteerd. Uit dit rapport

Nadere informatie

Beheren met Beleid. Infrastructurele Kunstwerken Hendrik-Ido-Ambacht. Beleidsplan Beheerplan

Beheren met Beleid. Infrastructurele Kunstwerken Hendrik-Ido-Ambacht. Beleidsplan Beheerplan Beheren met Beleid Infrastructurele Kunstwerken Hendrik-Ido-Ambacht Beleidsplan 2009-2018 Beheerplan 2009-2013 Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Afdeling Beheer Openbare Ruimte augustus 2009 definitief rapport

Nadere informatie

Colofon. Tekstbijdragen: G. Verhoef. Fotografie: G. Verhoef. Vormgeving: G. Verhoef. Datum van uitgave: 10 februari 2014

Colofon. Tekstbijdragen: G. Verhoef. Fotografie: G. Verhoef. Vormgeving: G. Verhoef. Datum van uitgave: 10 februari 2014 Colofon Tekstbijdragen: G. Verhoef Fotografie: G. Verhoef Vormgeving: G. Verhoef Datum van uitgave: februari Contactadres: Tolhuisweg DV HEERENVEEN Postbus AA HEERENVEEN Copyright Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Bijlage 3. Spoorboekje Planmatig Beheer en Onderhoud Verhardingen

Bijlage 3. Spoorboekje Planmatig Beheer en Onderhoud Verhardingen Bijlage 3 Spoorboekje Planmatig Beheer en Onderhoud Verhardingen INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 STATION 0...4 Komen tot een nulmeting... 4 STATION 1...5 Opstellen plancyclus groot onderhoud...

Nadere informatie

Onderzoek gemeentelijke bruggen. Augustus 2015 (update februari 2016)

Onderzoek gemeentelijke bruggen. Augustus 2015 (update februari 2016) Augustus 2015 (update februari 2016) Inhoud AANLEIDING... 2 ENQUETE UITGEZET DOOR BOUWEND NEDERLAND... 3 RESPONS... 4 LANDELIJK BEELD OP BASIS VAN REACTIES... 5 DE UITDAGING... 6 ONDERZOEKSVRAAG 1: ACTUEEL

Nadere informatie

Meer jaren onderhoud onderhoudsinspectie Technische inspectie groot Technische inspectie middel

Meer jaren onderhoud onderhoudsinspectie Technische inspectie groot Technische inspectie middel Tholen Functionele inspectie groot kunstwerk - - - 400 - Functionele inspectie klein kunstwerk - - - 2.000 400 totaal omgerekend naar uren VDR 0 0 0 32 5 leuning (conservering) 363-363 - 363 object, groot

Nadere informatie

Beheerplan (bijzondere) Kunstwerken en Waterhuishouding Gemeente Heerhugowaard

Beheerplan (bijzondere) Kunstwerken en Waterhuishouding Gemeente Heerhugowaard Beheerplan (bijzondere) Kunstwerken en Waterhuishouding Gemeente Heerhugowaard 2015-2019 Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doel beheerplan (bijzondere) Kunstwerken en Waterhuishouding

Nadere informatie

Renovatie 8 Stalen Bruggen

Renovatie 8 Stalen Bruggen Renovatie 8 Stalen Bruggen Algemene presentatie Brug bij Ewijk Inhoud RWS / Project Renovatie Bruggen Renovatie Tacitusbrug (Brug bij Ewijk A50) Introductie Wat behelst de renovatie? Volgorde werkzaamheden

Nadere informatie

Advin b.v. SO-222 Techn levensduur Stuwen Maas Levensduur stuwen in de Maas

Advin b.v. SO-222 Techn levensduur Stuwen Maas Levensduur stuwen in de Maas Advin b.v. SO-222 Techn levensduur Stuwen Maas Levensduur stuwen in de Maas INPA140645 - Verslag workshop levensduur stuwen in de Maas v1 Iv-Infra b.v. i Opdrachtgever: Projectnummer opdrachtgever: Project:

Nadere informatie

2. Overall scope Bouwkundig Versterken 250 Schadegevallen

2. Overall scope Bouwkundig Versterken 250 Schadegevallen NOTITIE AANPAK BOUWKUNDIG VERSTERKEN URGENTE SCHADEGEVALLEN 1. Inleiding In deze notitie wordt de scope en de aanpak van het bouwkundig versterken van 250 schadegevallen op hoofdlijnen toegelicht. In paragraaf

Nadere informatie

Conditiemeting kunstwerken 2012

Conditiemeting kunstwerken 2012 Conditiemeting kunstwerken 2012 Objectnaam Objectnummer Locatie : Brug Bartelsluis : BV0053 : Wormer Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier A.C. Smidt Movares Nederland B.V. Kenmerk OHM-HHNK

Nadere informatie

3.3 ONDERHOUD KAPITAALGOEDEREN

3.3 ONDERHOUD KAPITAALGOEDEREN 3.3 ONDERHOUD KAPITAALGOEDEREN De paragraaf onderhoud kapitaalgoederen heeft betrekking op het onderhoud en beheer van de gemeentelijke bezittingen. Het bespreekt het beleid en uitgaven aan de kapitaalgoederen

Nadere informatie

*ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016

*ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016 *ZEA3E9FBA15* Raadsvergadering d.d. 22 maart 2016 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.15-34594/DV.16-586, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 maart 2016 Onderwerp: Beheerplannen Nota OOR; Vaststellen keuze kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Beheerplan onderhoud groen

Beheerplan onderhoud groen Beheerplan onderhoud groen 1. Inventarisatie openbaar groen Het openbaar groen in de gemeente is geïnventariseerd en in beeld gebracht met het software beheerspakket DGdialog. Onder het openbaar groen

Nadere informatie

BELEIDSNOTA CIVIELE KUNSTWERKEN

BELEIDSNOTA CIVIELE KUNSTWERKEN BELEIDSNOTA CIVIELE KUNSTWERKEN 2016-2025 Beleidsnota Civiele Kunstwerken 2016-2025 2 Verantwoording Titel: Beleidsnota Civiele Kunstwerken 2016-2025 Subtitel: Een vaste verbinding Versie: Concept Datum:

Nadere informatie

8 april 2014 Corr.nr , BO Nummer 14/2014 Zaaknr

8 april 2014 Corr.nr , BO Nummer 14/2014 Zaaknr 8 april 2014 Corr.nr. 2014-07935, BO Nummer 14/2014 Zaaknr. 496758 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor de overdracht van de provinciale weg N981, het wegvak ter

Nadere informatie

Renovatie van kunstwerken

Renovatie van kunstwerken Renovatie van kunstwerken met gegolfd stalen profielen Gegolfd Staal,Geweldig Sterk! De sloop van een bouwvallige brug en daaropvolgende nieuwbouw van een brug veroorzaakt onvermijdelijk grote hinder voor

Nadere informatie

Herziening van de huidige definitie van de Maatregeltoets

Herziening van de huidige definitie van de Maatregeltoets Herziening van de huidige definitie van de Maatregeltoets ing. E.H.L. van Wissen Grontmij Nederland B.V. R. Gravesteijn Grontmij Nederland B.V. ir. L. van Hoogevest Grontmij Nederland B.V. Samenvatting

Nadere informatie

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel.

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Raadsvergadering, 27 oktober 2009 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Onderdeel raadsprogramma: 2. Werken en Mobiliteit Portefeuillehouder: Henk Muis Voorgesteld besluit Nr: 332

Nadere informatie

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries ( ) (t.a.v. J. Koomans van den Dries)

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries ( ) (t.a.v. J. Koomans van den Dries) Vergadering: 10 januari 2012 Agendanummer: 7 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries (0595-447784) E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans

Nadere informatie

Afdeling Openbare Werken. 14 beweegbare bruggen. Inspectierapportages. najaar 2012 Revisie 1

Afdeling Openbare Werken. 14 beweegbare bruggen. Inspectierapportages. najaar 2012 Revisie 1 Afdeling Openbare Werken 14 beweegbare bruggen Inspectierapportages najaar 2012 Revisie 1 Peulenstraat-zuid 85 3371 AL Hardinxveld-Giessendam Tel.: 0184 41 17 45 Gemeente Stichtse Vecht Afdeling Openbare

Nadere informatie

Raadsvergadering : 18 juli 2011 Agendanr. 14. : Verordening Kunst in de openbare ruimte Stadskanaal 2009 Stadskanaal, 1 juli 2011

Raadsvergadering : 18 juli 2011 Agendanr. 14. : Verordening Kunst in de openbare ruimte Stadskanaal 2009 Stadskanaal, 1 juli 2011 Raadsvergadering : 18 juli 2011 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6842 Onderwerp : Verordening Kunst in de openbare ruimte Stadskanaal 2009 Stadskanaal, 1 juli 2011 Beslispunten 1. De toepassing van de 1%-regeling

Nadere informatie

INVESTERINGSPROGRAMMA VERVANGING KUNSTWERKEN

INVESTERINGSPROGRAMMA VERVANGING KUNSTWERKEN INVESTERINGSPROGRAMMA VERVANGING KUNSTWERKEN 2007-2011 (foto: Julianabrug) Provincie Noord-Holland Augustus 2006 Investeringsprogramma vervanging 1 Datum: augustus 2006 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding. 3 2.

Nadere informatie

Beheerplan Civieltechnische kunstwerken gemeente Coevorden

Beheerplan Civieltechnische kunstwerken gemeente Coevorden Beheerplan Civieltechnische kunstwerken 2019-2023 gemeente Coevorden Auteur: Team: Afdeling: R. Snijders Vastgoed & Infrastructuur Leefomgeving Datum: Augustus 2018 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1. INLEIDING...

Nadere informatie

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud

PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS. Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud PLANON CONDITION ASSESSOR VOOR VASTGOEDBEHEERDERS Goede besluitvorming en afweging van prioriteiten voor meerjaren gebouwonderhoud De Planon Condition Assessor bevat onder andere: De volledige NEN 2767-

Nadere informatie

150/380 kv Station Breukelen

150/380 kv Station Breukelen Project: 150/380kV Station Breukelen documentnr 110665D02 150/380 kv Station Breukelen Ontwerp constructies t.b.v. vergunningsaanvraag voor het transport van de transformator van het Amsterdam- Rijn kanaal

Nadere informatie

Onderhoudsplan en begroting wegen 2014 2025. Gemeente Schiermonnikoog. 11 06 2013.

Onderhoudsplan en begroting wegen 2014 2025. Gemeente Schiermonnikoog. 11 06 2013. Onderhoudsplan en begroting wegen 2014 2025 Gemeente Schiermonnikoog. 11 06 2013. 1. Inleiding. Adequaat onderhoud van de wegen is een taak van de gemeente. Goed onderhouden wegen zijn comfortabel te gebruiken

Nadere informatie

Reg.nr: FLO/2011/2725 Pagina 2 van 6

Reg.nr: FLO/2011/2725 Pagina 2 van 6 Reg.nr: FLO/2011/2725 Pagina 2 van 6 De huidige kwaliteit van het onderhoud De meerjaren onderhoudsplanning heeft in de afgelopen 8 jaar zijn nut absoluut bewezen. Op basis van de jaarlijkse inspecties

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 27 april 2011 Registratienummer: TB 11.2588267 Agendapunt: 8 Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 Voorstel:

Nadere informatie

Financiële uiteenzetting beheerplannen nota Oor

Financiële uiteenzetting beheerplannen nota Oor Financiële uiteenzetting beheerplannen nota Oor Inleiding In de beheerplannen worden veel cijfers genoemd. Om hier een goed inzicht in te geven is het van belang deze helder uiteen te zetten. In deze notitie

Nadere informatie

STREKT TER VERVANGING

STREKT TER VERVANGING RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 8 mei 2017 Zaaknummer : 438120 Datum Raadsvergadering : 22 mei 2017 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : dhr.

Nadere informatie

Raadsvragen ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad Ede.

Raadsvragen ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad Ede. Ede 30 mei 2017. Raadsvragen ingevolge artikel 43 van het Reglement van orde van de gemeenteraad Ede. Inleiding Afgelopen jaar, doorlopende naar dit jaar, hebben diverse werkzaamheden plaatsgevonden die

Nadere informatie

2 mei 2017 Corr.nr Nummer 22/2017 Zaaknr

2 mei 2017 Corr.nr Nummer 22/2017 Zaaknr 2 mei 2017 Corr.nr. 2017-18.235 Nummer 22/2017 Zaaknr. 678901 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende het vervangen van de brug Mensingeweer, inclusief het verwijderen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG >Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

KUNSTWERKENBEHEER BEHEER-EN ONDERHOUDSKOSTEN 2009-2019

KUNSTWERKENBEHEER BEHEER-EN ONDERHOUDSKOSTEN 2009-2019 KUNSTWERKENBEHEER BEHEEREN ONDERHOUDSKOSTEN 20092019 GEMEENTE LEIDERDORP 9 februari 2009 074055286 A i fïjyt! Vs:iv«ii",!ï;;;.'&J»ïi ft=«tgwossieft. AJÏCADiS 1 Inleiding _ _ 5 1.1 Algemeen.... _ 5 1.2

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Onderwerp: Nieuwe Bartelsluisbrug Vertrouwelijk: Nee Portefeuillehouder: F. Saelman Opsteller: L. Brouwer Registratienr.: "Dubbelklik hier" Datum: 29 oktober 2015 Afdeling/team: GWZ / OW Naar Raad: Ja

Nadere informatie

Inspectie en Beheeradvies

Inspectie en Beheeradvies Inspectie en Beheeradvies, specialist op het gebied van inspecteren en adviseren met betrekking tot beheer en onderhoud. De organisatie is zodanig opgezet dat we multidisciplinaire diensten kunnen aanbieden

Nadere informatie

UW OPSTAL IS ONZE ZORG

UW OPSTAL IS ONZE ZORG UW OPSTAL IS ONZE ZORG MEERJAREN ONDERHOUDSPLANNINGEN (MJOP) KVK nr.: 64521281 BTW nr.: NL 8557.02.023.B01 INHOUDSOPGAVE ONZE DOELSTELLING MEERJAREN ONDERHOUDSPLANNING TEN BEHOEVE VAN VvE s EN EXPLOITANTEN

Nadere informatie

Rapport. Definitief

Rapport. Definitief Rapport Onderwerp: Managementsamenvatting Roermondse Poort Auteur: André Koster Projectnummer: 353585 Datum: 12-01-2017 Referentienummer: SWNL0198647 Contra-expertiserapporten Vissers & Vissers in combinatie

Nadere informatie

BEHEERKOSTEN WEGEN GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE. 14 november 2012 : - Concept, vertrouwelijk B01065.000207.0200

BEHEERKOSTEN WEGEN GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE. 14 november 2012 : - Concept, vertrouwelijk B01065.000207.0200 BEHEERKOSTEN WEGEN GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE 14 november 2012 : - Concept, vertrouwelijk B01065.000207.0200 Inhoud 1 Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Vraagstelling... 4 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Handboek Inrichting Openbare Ruimte

Handboek Inrichting Openbare Ruimte Handboek Inrichting Openbare uimte Hoofdstuk: 6 Controle: B. Kiewiet Datum: 1 augustus 2011 KUNSTWEKEN Vrijgave: P.M.M. Buijs Versie: 1.0 Eigenaar: N. Dunnink Stedenbouwkundig niveau (eisen m.b.t. stedenbouw,

Nadere informatie

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER

WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER WERKOMSCHRIJVING BRUGGEN BOVENKERKERPOLDER Behorend bij: DO en bestek recreatief fietspad Bovenkerkerpolder Voor: Provincie Noord-Holland Directie B&U, unit bodem en groen Mw. ir. G.E. Nap Uitgebracht

Nadere informatie

Beheerplan Bruggen

Beheerplan Bruggen Beheerplan Bruggen 2016-2020 Colofon Beheerplan Bruggen Gemeente Wassenaar Auteurs: R.F. Faes (Iv-Infra b.v.) H. te Sligte (Werkorganisatie Duivenvoorde) M. Woertman (Werkorganisatie Duivenvoorde) 2 Samenvatting

Nadere informatie

GROOT ONDERHOUD. Civiele kunstwerken

GROOT ONDERHOUD. Civiele kunstwerken GROOT ONDERHOUD Civiele kunstwerken Projectkaart Groot Onderhoud Civiele kunstwerken 2014 Werkzaamheden met afsluitingen Projectgegevens Naam Groot Onderhoud Civiele Kunstwerken 2014 Wegvak Type Groot

Nadere informatie

Gemeente Delft. : Beheerplannen Wegen en Civiele constructies

Gemeente Delft. : Beheerplannen Wegen en Civiele constructies Raadsvoorstel lttlâ Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Griffienr. Onderwerp : college van B&W : 26-03-2019 : M. Huijsmans : M. Doff erhoff

Nadere informatie

Scope 3 Analyse 2011

Scope 3 Analyse 2011 Algemeen gedeelte Blad : 1 van 7 Scope 3 Analyse 2011 Ippel Civiele Betonbouw B.V. Scope 3 Analyse Pag. 1 van 7 Algemeen gedeelte Blad : 2 van 7 INHOUDSOPGAVE Inleiding Stap 1: De hoofdlijnen van de waardeketen

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie