Naar toekomstbestendige bruggen & sluizen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar toekomstbestendige bruggen & sluizen!"

Transcriptie

1 Naar toekomstbestendige bruggen & sluizen! De rode draad van onze aanpak Mei 2018 Samenstellers: Koene Talsma (Taskforce Bouwagenda) Lindy Molenkamp (Provincie Overijssel) Marco Hofman (Provincie Noord-Holland) Arie Bleijenberg (TNO) Richard Mulder (Bouwagenda)

2 SCHETS VAN DE OPGAVE Grote omvang In Nederland liggen, afhankelijk van wat je meerekent, tussen de en civiele kunstwerken. Vele daarvan zijn aangelegd in de jaren en zijn toe aan renovatie, versterking dan wel vervanging. Risico s nemen toe Het gebruik ervan is intensiever geworden, er is meer (en steeds zwaarder vracht-)verkeer. Wanneer de beheerder de staat van zijn kunstwerken niet goed in kaart heeft gebracht, stijgt het risico op (onverwacht) falen. Soms moet een kunstwerk (tijdelijk) voor zwaarder verkeer worden gesloten (Merwedebrug).

3 SCHETS VAN DE OPGAVE Onvoldoende (gedeelde) kennis Onze kennis van de invloed van (verkeers-)belasting op de diverse soorten civiele kunstwerken vertoont nog lacunes. We weten nog niet precies genoeg wat de feitelijke sterkte van bestaande kunstwerken is en wanneer die dus om redenen van komend falen moeten worden versterkt, gerenoveerd of vervangen. Toekomstbestendig maken We willen onze civiele kunstwerken toekomstbestendig maken: qua functionaliteit, qua klimaatadaptatie, qua energieneutraal gebruik, qua circulaire aanpak.

4 SCHETS VAN DE OPGAVE Noodzaak voor efficiënte aanpak We weten dat er een grote vervangingsopgave aan zit te komen, maar we weten nog niet goed wanneer dat in de tijd gaat vallen en wat het gaat kosten. En we willen dat de totale kosten curve echt lager komt te liggen dan dat we nu denken. Anders wordt de opgave onbetaalbaar. Politieke urgentie Het is noodzakelijk dat deze opgave duidelijk op de politieke agenda komt te staan op een manier dat de politieke besturen het begrijpen en er mee weten om te gaan.

5 SCHETS VAN DE OPGAVE Krachten bundelen Er is al veel kennis op dit gebied maar die is versnipperd. Om veiligheidsbewuster, innovatiever en (kosten-)efficiënter met deze opgave om te gaan, moeten we de krachten bundelen, meer van elkaar gaan leren en ons organiseren om deze meerjarige opgave (denk aan een periode ) programmatisch aan te kunnen. Internationaal koploper En met deze kennisopbouw kunnen we de opgave straks nationaal aan en kunnen we ons als sector internationaal op de kaart zetten.

6 RODE DRAAD IN DE AANPAK Kennisagenda Kennisagenda programmeren en uitvoeren, gezamenlijk door infraeigenaren, kennisinstituten en marktpartijen Stimulerende aanbestedingsvormen Een Cultuuromslag in Aanbestedings- en Innovatie-arrangementen : die moeten experimenteerruimte bieden en zo stimuleren tot innovatie, deling en vermenigvuldiging van kennis en kostenefficiëntere oplossingen (Prototype) Projecten Van prototype-projecten opschalen naar een multiopdrachtgever projectaanpak (bundeling van gelijksoortige opgaven door meerdere opdrachtgevers in een regio), volgens het Zwaan, kleef aan principe Institutionele prikkels Institutionele prikkels, zoals invoering van een doorontwikkelde Nota Kapitaalgoederen en door bij aanbestedingen structureel uit te vragen op duurzaamheid, circulariteit en kosten over de levensduur.

7 RODE DRAAD IN DE AANPAK: AMBITIE Steeds duidelijker Ambities formuleren op het gebied van Aantoonbare veiligheid, Kennisontwikkeling, Toekomstbestendigheid (functionaliteit, energieneutraliteit, circulair bouwen, klimaat-adaptatie), Landelijke optelbaarheid en Bestuurlijke urgentie.

8 RODE DRAAD IN DE AANPAK: MEER GEDETAILLEERDE UITWERKING : 2023: Alle infra-eigenaren werken samen aan de Kennisagenda en de eerste Prototypeprojecten zijn op de markt gezet, Er is een serie van Aanbestedingsvormen en Innovatie-arrangementen gevonden dan wel ontwikkeld. Er is een groot Meten = Weten programma in gang gezet. De Nota Kapitaalgoederen is omgezet in een bruikbare en pragmatische vorm. Het begrip Energieneutraal kunstwerk is duidelijk gedefinieerd, en toepasbaar in ontwerp en aanbesteding. Een eerste (voorlopige) concretisering van het begrip Circulair bouwen van kunstwerken is bruikbaar voor ontwerp en aanbesteding. Alle qua gebruik risicovolle kunstwerken in Nederland zijn aantoonbaar veilig. De invloed van de diverse (verkeers- )belastingen op kunstwerken zijn bekend. Het begrip Circulair bouwen van een kunstwerk is duidelijk gedefinieerd. Er is duidelijkheid over wat Klimaatadaptief betekent. De vervangingsopgave komt opnieuw in het Regeerakkoord 2021 te staan. Stimulerende Aanbestedingsvormen en Innovatie-arrangementen zijn de norm. Élke infra-eigenaar weet welke kunstwerken in zijn bezit zijn, wat de staat ervan is, wanneer het moment van onderhoud of vervanging plaatsvindt (niet te vroeg, niet te laat), en heeft dit in de tijd geprogrammeerd. Deze vervangingsopgave is landelijk optelbaar en daarmee budgetteerbaar. Er is géén sprake meer van een (dreigende) vervangingspiek, maar van een gelijkmatig in de tijd uit te voeren opgave.

9 DE KENNISAGENDA (1) De vooroplopende infra-eigenaren en de kennisinstituten gaan samen met de marktpartijen werken aan: Asset Management (het ècht gaan doen ) ontwikkelen monitortechnieken voor periodieke inspecties aan bruggen en viaducten ontwikkelen van technieken voor het aanwenden van meetgegevens ( big data ) voor beheer en onderhoud vormgeven van smart bridge voor monitoring van de staat van kunstwerken ontwikkelen op hoofdlijnen van een uniforme Asset Management Systematiek Geavanceerde modellering t.b.v. beoordeling constructieve veiligheid: ontwikkelen van beoordelingskader (safety formats) voor niet lineaire eindige elementen modellering vaststellen raamwerk voor het probabilistisch benaderen van de constructieve veiligheid methoden en modellen voor voorspellen constructief gedrag o.i.v. materiaaldegradatie (corrosie, vermoeiing, ASR) ontwikkelen van methoden en modellen voor kwantificeren van effecten van reparaties

10 DE KENNISAGENDA (2) De vooroplopende infra-eigenaren en de kennisinstituten gaan samen met de marktpartijen werken aan: Sterktebepaling (vinden van verborgen sterktes ): experimentele validatie van geavanceerde (=minder conservatieve) modellen voor beoordeling draagvermogen toepasbaar maken van verborgen sterktes in rekenregels en normen ontwikkeling snelle methoden en procedures voor proefbelasten (gaat soms sneller dan rekenen ) bepalen van representatieve belastingen in relatie tot de verkeerssituatie bepalen van stopcriteria om schade door proefbelastingen te voorkomen Verkeersbelastingen (inzicht >> simulatiemodellen >> belasting effecten): uitrol netwerk aan Weigh in Motion (WiM) verkeersbelastingsmetingen, juist ook op niet-snelwegen ontwikkelen gevalideerd (probabilistisch) verkeersbelastingsmodel ontwikkelen methodiek voor generaliseren van bridge WiM metingen

11 DE KENNISAGENDA (3) De vooroplopende infra-eigenaren en de kennisinstituten gaan samen met de marktpartijen werken aan: In situ metingen (door niet-destructieve technieken en monsternames): toepasbaar krijgen innovatieve meettechnieken (AE) voor bijvoorbeeld voorspanning in bouten, klinknagels, dekken ontwikkeling beproevingsmethoden op kleine tot zeer kleine proefstukken nauwkeuriger vaststellen sterkte (stalen) constructies onder wisselende belastingcondities (aanscherpen SN kromme) Verbeterde constructies en materialen (ervaring opdoen met nieuwe materialen en constructies): up-scaling van nieuwe materialen (lange slanke UHSB liggers, vezelversterkte constructies, self healing beton, etc.) constructies met alternatieve betonsoorten/binders

12 DE KENNISAGENDA (4) De vooroplopende infra-eigenaren en de kennisinstituten gaan samen met de marktpartijen werken aan: Hergebruik van materialen en constructies (de Transitieagenda zegt: vanaf 2023 moeten alle uitvragen (=start van het ontwerpproces) circulair zijn; vanaf 2030 moeten alle aanbestedingen circulair zijn): formuleren van een scherpe definitie voor een energieneutraal en circulair kunstwerk (voortbouwend op gebouwen) kaders en richtlijnen voor volledig hergebruiken van constructies, constructie-onderdelen en materialen ontwikkeling van een Materialenpaspoort Klimaat adaptief bouwen: concreet maken welke klimaat invloeden moeten worden meegenomen En deze Kennisagenda moet beleefd en doorleefd worden met alle infra-eigenaren en marktpartijen in geheel Nederland!

13 AANBESTEDINGS- EN INNOVATIE ARRANGEMENTEN (1) We moeten toe naar een Cultuuromslag: De Opdrachtgever moet willen betalen voor verandering en kwaliteitsverbetering; dit vraagt om een herdefiniëring van het begrip Doelmatigheid. Er is in de kern voldoende ruimte in de huidige Aanbestedingsregelgeving: het vraagt alleen anders denken om die ruimte uit te nutten. Marktpartijen moeten de kansen gaan zien die deze weg biedt en moeten willen mede-investeren in innovatie en kennisontwikkeling, omdat ze gaan beseffen dat kennis delen leidt tot kennisvermenigvuldiging voor iedereen en dus ook voor henzelf. De kernelementen van dit nieuwe denken zijn samenwerking, samen investeren, experimenteerruimte scheppen en financieel faciliteren, launching customers, redelijke risico-verdelingen, uitzicht op opschaling van innovatieve toepassingen.

14 AANBESTEDINGS- EN INNOVATIE ARRANGEMENTEN (2) Met als uiteindelijke doelen: Gegarandeerd veilige kunstwerken, en op tijd (niet te vroeg, niet te laat) vervangen of renoveren. Vinden van nieuwe wegen in energieneutraal en circulair ontwerpen, bouwen en in stand houden. Reduceren van kosten per eenheid van product (de totale kosten curve moet omlaag). Innovatie laten lonen voor alle partijen. Een bouwsector die midden in de belangstelling staat ( sexy wordt). Voorbeelden enigszins in deze richting zijn: het Innovatie-arrangement van het HWBP, de Procesaanpak Innovatie in de Bouw, de procedures Innovatiepartnerschap en Pre-commercial Procurement.

15 (PROTOTYPE-) PROJECTEN Enkele koplopers (Provincie Noord-Holland, Provincie Overijssel, Gemeente Almere en ook Rijkswaterstaat) willen reeds in 2018 serieus experimenteren met het uitvragen op de nieuwe manier die inhoudt: In een aantal vernieuwende batches van projecten worden dan in een regio een aantal kunstwerken van Beheerder A, Beheerder B en Beheerder C samengebracht die worden gegund aan een (combinatie van) bouwbedrijven die dan de beste aanbieding doen op het gebied van techniek, energieneutraliteit, circulariteit, innovatie en prijs. Het doel is dus om Experimenteerruimte te bieden en/of projecten te hebben waar ambitieuze doelstellingen tot nieuwe oplossingen kunnen leiden. En bij iedere volgende aanbesteding zal de lat hoger worden gelegd! Hiervoor is een lijst van projecten in ontwikkeling die nu al bestaat uit: De Cruquiusbrug Bruggen Floriade Almere 2022 Deze aanpak volgt het principe van Zwaan, kleef aan en moet leiden tot opschaling en versnelling. Het wordt gewoon dat in een regio meerdere infra-eigenaren gebundeld gelijksoortige projectopgaven in de markt zetten, zodat door de grotere aantallen het voor de markt loont om hier alle innovatie op in te zetten. De daarbij opgedane kennis moet worden gedeeld, zodat het de volgende ronde nog slimmer en ook goedkoper gaat. Zo gaat de Praktijk-kennis stromen!

16 INSTITUTIONELE PRIKKELS De Nota Kapitaalgoederen bestaat sinds ongeveer De oorsprong ligt er in dat de Wetgever het belang heeft onderkend van het onderhoudsniveau van onze kapitaalgoederen en in wet- en regelgeving (BBV = Besluit Begroting en Verantwoording) heeft bepaald dat er in de begroting en de jaarrekening van de diverse overheden een verplichte paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen wordt opgenomen. Op basis van deze informatie ontstaat er inzicht in het gevoerde beleid ten aanzien van de kapitaalgoederen, de omvang van de benodigde financie le middelen en de uiteindelijke gevolgen voor de begroting. De inhoud van bovengenoemde paragraaf wordt dan ontleend aan de meer uitgebreide Nota Kapitaalgoederen. Diverse gemeentes hebben inmiddels zo n Nota Kapitaalgoederen voor de Openbare Ruimte (Wegen, Groen en speelplaatsen, Waterhuishouding en Civiele Kunstwerken) opgesteld. De ene gemeente heeft doorwrocht werk geleverd, de andere gemeente staat nog aan het begin. Als stimulerende Institutionele prikkel stellen wij voor deze Nota Kapitaalgoederen om te vormen of aan te vullen op een wijze dat elke infra-eigenaar in Nederland wordt gestimuleerd om een goed inzicht te hebben in omvang en toestand van zijn assets ( = Kapitaal-goederen) en om vervolgens te komen tot betrouwbare meerjaren overzichten voor de korte, de lange en de zeer lange termijn. Deze aanpak is dan meteen de opmaat tot verhoogde bestuurlijke en vervolgens politieke aandacht!

17 EN NU.

18 ACHTERGROND INFORMATIE 21 eeuwse oplossingen voor 20e eeuwsebruggen, Youtube film van december 2017 zie Rapport De Bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven, Road Map 1, d.d. 28 maart n+%26amp%3b+sluizen Werkconferentie Bruggen & Sluizen d.d. 3 november 2017, verslag en bijbehorende presentaties Kennisagenda bruggen en viaducten Verjongen, vernieuwen, verduurzamen door Musketiers Droge Kunstwerken van het samenwerkingsverband InfraQuest: Adri Vervuurt (TNO), Dick Hordijk (TUD) en Dick Schaafsma (RWS) d.d. februari/maart 2018

Welkom bij DWARSKRACHTEN van de Bouwagenda

Welkom bij DWARSKRACHTEN van de Bouwagenda Welkom bij DWARSKRACHTEN van de Bouwagenda Kerncoalitie Koene Talsma (Vz), Arie Bleijenberg, Lindy Molenkamp, Maaike Ritzen, Marco Hofman, Maurice van Rooijen en Richard Mulder Bernard Wientjes Voorzitter

Nadere informatie

Bouwagenda: De Revolutie ontketend

Bouwagenda: De Revolutie ontketend Bouwagenda: De Revolutie ontketend Koene Talsma, Taskforce Bouwagenda Marc Unger, AT Osborne O.l.v. Ad van Leest, CROW De Bouwagenda: Op weg naar een duurzame gebouwde omgeving en 30% productiviteitsgroei

Nadere informatie

Hoe voorkomen we een Genua, welke koers varen wij

Hoe voorkomen we een Genua, welke koers varen wij Hoe voorkomen we een Genua, welke koers varen wij Lindy Molenkamp Directeur Eef Uiterwijk Programmamanager eenheid Wegen en Kanalen provincie Overijssel * 28 maart 2019 * dia 1 Hoe voorkomen we een Genua,

Nadere informatie

Op zoek naar de werkelijke of voldoende sterkte!?

Op zoek naar de werkelijke of voldoende sterkte!? TU-Delft - Betonconstructies Op zoek naar de werkelijke of voldoende sterkte!? Dick Hordijk 1 Onze bruggen komen op leeftijd en belasting is hoger dan bij het ontwerp Wat nu? 2 3 4 5 Wat te doen als de

Nadere informatie

Circulaire Bouweconomie

Circulaire Bouweconomie Circulaire Bouweconomie Het Uitvoeringsprogramma 2019 ir. Hans Scherpenzeel Secretaris Transitieteam CBE Programmamanager Transitiebureau De Bouwagenda Circulaire Bouweconomie Overheid samen met Bouwagenda

Nadere informatie

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven De Bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 2 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 3 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 4 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 5 %

Nadere informatie

WAT IS DE BOUWAGENDA. Unrestricted

WAT IS DE BOUWAGENDA. Unrestricted WAT IS DE BOUWAGENDA Leeuwendeel van de maatschappelijke opgaven ligt in de gebouwde omgeving Opgaven zijn qua omvang veel groter dan de afgelopen tientallen jaren Deze opgaven zijn qua techniek, disciplines,

Nadere informatie

ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR Arie Bleijenberg

ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR Arie Bleijenberg ASSETMANAGEMENT OP WEG NAAR 2040 Arie Bleijenberg INFRA PROVIDERS, MARKT EN KENNIS 2 Assetmanagement op weg naar 2040 woensdag 23 maart 2016 ASSETS + MANAGEMENT = UITDAGING 3 Assetmanagement op weg naar

Nadere informatie

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman

Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman Toekomstbestendige natte kunstwerken Maarten van der Vlist, Albert Barneveld, Ida de Groot-Wallast, Babette Lassing, Hessel Voortman 1 Uitnodiging Stuw Grave - een statisch kunstwerk?". Eind 2016 een calamiteit.

Nadere informatie

De route naar circulaire afspraken. Evert Schut, Rijkswaterstaat

De route naar circulaire afspraken. Evert Schut, Rijkswaterstaat De route naar circulaire afspraken Evert Schut, Rijkswaterstaat Asfalt Impuls Initiatieven lopen soms vast in een doolhof van regels Komen er achter dat iedereen circulaire economie anders interpreteert

Nadere informatie

Transitieagenda Circulaire Bouweconomie. Samen bouwen aan de circulaire economie voor Nederland in 2050

Transitieagenda Circulaire Bouweconomie. Samen bouwen aan de circulaire economie voor Nederland in 2050 Transitieagenda Circulaire Bouweconomie Samen bouwen aan de circulaire economie voor Nederland in 2050 De bouw- en infrasector staat voor een enorme transitie. Om klimaatverandering en verdere belasting

Nadere informatie

Stroomversnelling Bruggen

Stroomversnelling Bruggen Stroomversnelling Bruggen Samenwerken en innoveren Vernieuwingsopgaven Inspirerend netwerk Agenda Achtergrond Paul Waarts Innovatieprogramma Egon Janssen Pitches Ronde 1: vragen verzamelen Ronde 2: vragen

Nadere informatie

Rijkswaterstaat circulair

Rijkswaterstaat circulair Rijkswaterstaat circulair ir. Bon Uijting Adviseur CE in de GWW Rijkswaterstaat WVL 16-01-2019 Wat is de ambitie van RWS? Bestuur RWS: RWS werkt circulair in 2030 Rijksbrede programma: 50% minder primaire

Nadere informatie

Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid

Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid Initiatie Fieldlab Circulaire Bouw & Infra Twente Agenda voor Twente: Innovatietafel circulaire economie & duurzaamheid Programmawerksessie Agenda 09.00 uur: welkom door gedeputeerde M. van Haaf 09.10

Nadere informatie

WORKSHOP RUIMTE VOOR INNOVATIE. Marktconsultatie NCG 29 november 2017

WORKSHOP RUIMTE VOOR INNOVATIE. Marktconsultatie NCG 29 november 2017 WORKSHOP RUIMTE VOOR INNOVATIE Marktconsultatie NCG 29 november 2017 Op welke wijze kunnen innovaties zich ontwikkelen, zodat zij maximaal toegevoegde waarde leveren bij de versterkingsoperatie? De nadruk

Nadere informatie

NATTE KUNSTWERKEN: KANSEN VAN INNOVATIES GRIJPEN VOOR MEER DUURZAAMHEID. InfraQuest Kennismarktdag 2018 Lassing-van der Spek, B.L.

NATTE KUNSTWERKEN: KANSEN VAN INNOVATIES GRIJPEN VOOR MEER DUURZAAMHEID. InfraQuest Kennismarktdag 2018 Lassing-van der Spek, B.L. NATTE KUNSTWERKEN: KANSEN VAN INNOVATIES GRIJPEN VOOR MEER DUURZAAMHEID InfraQuest Kennismarktdag 2018 Lassing-van der Spek, B.L. (Babette) 10-MINUTEN PRESENTATIES Jos Wessels Erwin Pechtold Ate Snijder

Nadere informatie

Plan van Aanpak Kunstwerken Overijssel. Lindy Molenkamp en Joke Bults 25 november 2015

Plan van Aanpak Kunstwerken Overijssel. Lindy Molenkamp en Joke Bults 25 november 2015 Plan van Aanpak Kunstwerken Overijssel Lindy Molenkamp en Joke Bults 25 november 2015 Wat verstaan we onder kunstwerken? Vaste bruggen Beweegbare bruggen Viaducten Ecoducten Duikers Tunnels, Fly-overs

Nadere informatie

Circulaire woning- en utiliteitsbouw

Circulaire woning- en utiliteitsbouw Transitieagenda Circulaire woning- en utiliteitsbouw Overijssel Pioneering Café 6 november 2018 Jan Straatman, Balance & Result Jan Straatman j.straatman@balance-result.nl; 06-27014879 www.balance-result.nl

Nadere informatie

#RWSinnoveert. Rijkswaterstaat aan de slag met het Regeerakkoord Negen innovatieve projecten uitgelicht. Rijkswaterstaat innoveert samen met partners

#RWSinnoveert. Rijkswaterstaat aan de slag met het Regeerakkoord Negen innovatieve projecten uitgelicht. Rijkswaterstaat innoveert samen met partners Rijkswaterstaat aan de slag met het Regeerakkoord Negen innovatieve projecten uitgelicht #RWSinnoveert Rijkswaterstaat innoveert samen met partners Het regeerakkoord schetst twee opgaven die specifiek

Nadere informatie

WERKATELIER 4 IFD BRUGGEN

WERKATELIER 4 IFD BRUGGEN WERKATELIER 4 IFD BRUGGEN BIJEENKOMST 31 OKTOBER 2017 AANWEZIG Naam Pjotr Mak Henrie van Buuren Jack Kazimier Harm Wattel Gerhard Nijenhuis Frank Nieuwenhuizen Eef Uiterwijk Paul Waarts Jan van Asten Edith

Nadere informatie

CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID BESTAANDE

CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID BESTAANDE SBRCUR aanbeveling CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID BESTAANDE KUNSTWERKEN DECENTRALE OVERHEDEN ir. P.A.J.A.T. Willemen Senior adviseur bouwconstructies Bouw- en woningtoezicht Gemeente Rotterdam Commissie 2261

Nadere informatie

Rijkswaterstaat werkt Circulair in 2030

Rijkswaterstaat werkt Circulair in 2030 werkt Circulair in 2030 Kansen en uitdagingen Evert Schut Sr. adviseur dienst WVL Programma Wat is circulaire economie? Rijksbrede ambities en aanpak circulaire economie Ambities en aanpak RWS Kennisagenda

Nadere informatie

AMROR INNOVATIE HET INNOVATIEPROCES OP ZICH, SAMENWERKEN EN AANBESTEDEN.

AMROR INNOVATIE HET INNOVATIEPROCES OP ZICH, SAMENWERKEN EN AANBESTEDEN. AMROR INNOVATIE HET INNOVATIEPROCES OP ZICH, SAMENWERKEN EN AANBESTEDEN. VAN PRANGENDE MAATSCHAPPELIJKE VRAGEN NAAR WOEST AANTREKKELIJKE OPLOSSINGEN ALLIANTIE AMROR PROJECT FUNBAR SACHA STOLP GEMEENTE

Nadere informatie

IMMA Special Knowledge Café

IMMA Special Knowledge Café IMMA Special Knowledge Café IMMA inleiding en projectenoverzicht Paul Potters Maastricht, 15 maart 2016 1 Beter Benutten vervolg 2015-2018 Rijk, regio en bedrijfsleven nemen in dit programma samen innovatieve

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Integraal duurzaam opdrachtgeverschap Vervanging en Renovatie

Integraal duurzaam opdrachtgeverschap Vervanging en Renovatie Integraal duurzaam opdrachtgeverschap Vervanging en Renovatie Brede evaluatiebijeenkomst Grip op de Maas David Janssen 13 maart 2018 Inhoud workshop Kort de inhoud; aanleiding en context Vervanging en

Nadere informatie

Innovatie stimuleren in de aanbesteding met het innovatiepartnerschap

Innovatie stimuleren in de aanbesteding met het innovatiepartnerschap Innovatie stimuleren in de aanbesteding met het innovatiepartnerschap 1 Flexival Voorstellen 2 Inhoud 1. Innovatiegericht inkopen 2. Innovatiepartnerschap 3. Lessons learned 4. Meer weten? Vragen kunnen

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans

Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017. Beheer in balans Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK-2) 2015-2017 Beheer in balans Opsteller : DSB/R&W Concept : versie 6 januari 2015 1 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Inleiding 2. Terugblik MJPK-1 3. Programma 4. Financiering

Nadere informatie

Startbijeenkomst 6 december

Startbijeenkomst 6 december Startbijeenkomst 6 december 2017 13-12-2017 Doel van de bijeenkomst Eerste startbijeenkomst 1. Informeren over opgave kademuren en proces innovatiepartnerschap 2. Een innovatieve mindset creëren 3. Feedback

Nadere informatie

VERSIE 1 PROPOSITIE INNOVATIEPROGRAMMA STROOMVERSNELLING BRUGGEN

VERSIE 1 PROPOSITIE INNOVATIEPROGRAMMA STROOMVERSNELLING BRUGGEN VERSIE 1 PROPOSITIE INNOVATIEPROGRAMMA STROOMVERSNELLING BRUGGEN 14 juni 2017 Kerngroep Stroomversnelling Bruggen Jan van Asten (Provincie Noord Holland) Jan de Boer (De Boer DC) Ruud Geerligs (SBRCURnet)

Nadere informatie

Innovatiegericht inkopen

Innovatiegericht inkopen Innovatiegericht inkopen & Maatschappelijke (transitie) vraagstukken Baldwin Henderson 3 oktober 2018 Selectie onder de drempel 1 PROGRAMMA Innovatiegericht inkopen & MVI Waarom, wat & Hoe (een beetje

Nadere informatie

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen Jos van Alphen Even voorstellen: Wat meten wij zoal? Kwaliteit van aankondigingen (transparantie, kosten) Termijnen (haastwerk is ongezond) Eisen aan inschrijvers (proportioneel?) Gunningscriteria (prijsbederf)

Nadere informatie

Versnellen met de markt! Bouwcampus, 22 maart 2017

Versnellen met de markt! Bouwcampus, 22 maart 2017 Versnellen met de markt! Bouwcampus, 22 maart 2017 Economische sectoren staan op een kantelpunt Energietransitie Industriële transitie Voedseltransitie Ruimtelijke transitie Transitie in de zorg 2 De samenleving

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: beleids- en beheerplan kleine civiele kunstwerken Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Het beleids- en beheerplan civiele kunstwerken

Nadere informatie

UITGANGSPUNT: WERELDWIJDE (OVER)CONSUMPTIE. Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 2

UITGANGSPUNT: WERELDWIJDE (OVER)CONSUMPTIE. Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 2 Ton Bastein TNO UITGANGSPUNT: WERELDWIJDE (OVER)CONSUMPTIE Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 2 Biomassa en voedsel Kunststoffen Maakindustrie Bouw Consumptiegoederen Circulair_Bouwen_bij_de_Helling 3 UIT

Nadere informatie

agendapunt 04.B.16 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE

agendapunt 04.B.16 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE agendapunt 04.B.16 1198541 Aan Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Voorstel Commissie Bestuur, organisatie en bedrijfsvoering 03-11-2015 kennis te nemen van

Nadere informatie

agendapunt 3.a.7 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Portefeuillehouder Smits, M. Datum 23 juni 2015

agendapunt 3.a.7 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Portefeuillehouder Smits, M. Datum 23 juni 2015 agendapunt 3.a.7 1198541 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden INNOVATIE - VISIE EN REALISATIE Portefeuillehouder Smits, M. Datum 23 juni 2015 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen 1

Nadere informatie

Oproep: Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied

Oproep: Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied Oproep: Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied Meld nu uw bouwproject aan voor het Actieprogramma klimaatadaptieve bouwprojecten in stedelijk gebied. Daarin bundelen overheden,

Nadere informatie

OnderhoudNL hoort thuis in de Startmotor. Bernard Wientjes:

OnderhoudNL hoort thuis in de Startmotor. Bernard Wientjes: 6 ONDERHOUDNL Bernard Wientjes: OnderhoudNL hoort thuis in de Startmotor DELFT - OnderhoudNL neemt sinds kort deel aan de Startmotor, een werkgroep van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving. Deze werkgroep

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2019 Nr. 6 NOTA VAN WIJZIGING

Nadere informatie

Duurzame energie. Leveranciersdag Rijk 27 november 2015. Piet Glas

Duurzame energie. Leveranciersdag Rijk 27 november 2015. Piet Glas Duurzame energie Leveranciersdag Rijk 27 november 2015 Piet Glas P.Glas@mindef.nl Categoriemanager Energie Frans van Beek frans.beek@minbzk.nl BZK - DG Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Opzet workshop 1.

Nadere informatie

Renovatie 8 Stalen Bruggen

Renovatie 8 Stalen Bruggen Renovatie 8 Stalen Bruggen Algemene presentatie Brug bij Ewijk Inhoud RWS / Project Renovatie Bruggen Renovatie Tacitusbrug (Brug bij Ewijk A50) Introductie Wat behelst de renovatie? Volgorde werkzaamheden

Nadere informatie

Project Renovatie Bruggen. Infraquest

Project Renovatie Bruggen. Infraquest Project Renovatie Bruggen Infraquest Stalen bruggen Renovatie Bruggen 6 beweegbare bruggen Scharsterrijn v 2010 Calandbrug v 2010 Gideon v 2011 Ketelbrug in uitvoering Kruiswater 2012 aanbesteed Wantijbrug

Nadere informatie

Meer duurzaamheid in de GWW: Laat je inspireren en leer van elkaar!

Meer duurzaamheid in de GWW: Laat je inspireren en leer van elkaar! Meer duurzaamheid in de GWW: Laat je inspireren en leer van elkaar! Lie Chahboun 14 april 2015 Programmabureau Duurzaam GWW RVO.nl Wie heeft (nog) Duurzaam Inkopen beleid? Wie koopt 100% duurzaam in? Wie

Nadere informatie

Uitvraag Kennis- en Innovatiebudget Convenant Bodem en Ondergrond 2017 met een doorkijk naar 2018

Uitvraag Kennis- en Innovatiebudget Convenant Bodem en Ondergrond 2017 met een doorkijk naar 2018 Uitvraag Kennis- en Innovatiebudget Convenant Bodem en Ondergrond 2017 met een doorkijk naar 2018 Leo Hamerlinck Projectleider Kennis Uitvoeringsteam Convenant Bodem en Ondergrond 29 mei 2017 Aanleiding

Nadere informatie

HOE GEVEN WE GEZAMENLIJK INHOUD AAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

HOE GEVEN WE GEZAMENLIJK INHOUD AAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE HOE GEVEN WE GEZAMENLIJK INHOUD AAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE 1. Duurzaamheid en circulariteit 2. Aanpak Rijk 3. Ons voorstel 4. In de praktijk van alledag 5. Duurzaam GWW en circulair inkopen 6. Discussie

Nadere informatie

Circulaire Bouweconomie

Circulaire Bouweconomie Circulaire Bouweconomie De Transitieagenda Bouw Circulair Prof.ir. Elphi Nelissen Voorzitter Transitieteam Circulair Bouwen Lid Taskforce Bouwagenda TU Eindhoven Decaan Bouwkunde Hoogleraar Building Sustainability

Nadere informatie

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Prof.dr. Jacqueline Cramer Universiteit Utrecht Opzet lezing Wat zijn de grote opgaven in de bouw op het gebied van duurzaamheid? Hoe kunnen deze opgaven worden

Nadere informatie

Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus.

Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus. Verslag van de tweede bijeenkomst op InnovatiePartnerschap op De BouwCampus. Casus: Duikervervanging in Rotterdam Organisatie: Linda Docters van Leeuwen - Oxand Nick Statham - Gemeente Rotterdam Rob Kuiken

Nadere informatie

CONCEPT Innovatieprogramma Stroomversnelling bruggen. Egon Janssen Katja Oostendorp Fred Jonker

CONCEPT Innovatieprogramma Stroomversnelling bruggen. Egon Janssen Katja Oostendorp Fred Jonker CONCEPT Innovatieprogramma Stroomversnelling bruggen Egon Janssen Katja Oostendorp Fred Jonker Inhoud Why Ambitie Stroomversnelling bruggen Dilemma Peilgesprekken Bevindingen Innovatieprogramma Begroting

Nadere informatie

Assetmanagement Bomen

Assetmanagement Bomen Assetmanagement Bomen Boominfodag 2019 Ceciel van Iperen 1 De Vraag Een nieuwe methode voor het beheer van de openbare ruimte assetmanagement Wat kunnen we daarmee als boombeheerders en boomspecialisten?

Nadere informatie

Eventuele subtitel. Asfalt-Impuls

Eventuele subtitel. Asfalt-Impuls Eventuele subtitel Op weg naar een! Paul Cools Eef Uiterwijk Voorbereidingsteam WOW-dag, 5 oktober 2017 Op weg naar een! Onderhoud asfaltwegen 9 miljoen ton asfalt per jaar 100-125 per ton 1 miljard per

Nadere informatie

1jaar. Nog werkdagen te gaan tot 2050

1jaar. Nog werkdagen te gaan tot 2050 1jaar Nog 8.000 werkdagen te gaan tot 2050 Nog 8.000 werkdagen te gaan tot 2050 Inleiding Nog 8.000 werkdagen te gaan tot 2050 De Bouwagenda is ruim een jaar geleden van start gegaan. Doel is om te komen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG >Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Klimaatbestendige stad

Klimaatbestendige stad Klimaatbestendige stad Joke van Wensem Samenwerken aan water en klimaat Programmaplan en kennisagenda Algemeen en programmering: Deltaprogramma RA/IenM, STOWA, RWS, CAS, Deltares Projectentournee: Deltaprogramma

Nadere informatie

De Transitieagenda in uitvoering Recyclingsymposium

De Transitieagenda in uitvoering Recyclingsymposium Circulaire Bouweconomie De Transitieagenda in uitvoering Recyclingsymposium Prof.ir. Elphi Nelissen Voorzitter Begeleidingsgroep CBE Lid Taskforce Bouwagenda TU Eindhoven Decaan Bouwkunde Hoogleraar Building

Nadere informatie

Slimme constructies Monitoren van constructies ten behoeve van slimmer beheer en onderhoud

Slimme constructies Monitoren van constructies ten behoeve van slimmer beheer en onderhoud Slimme constructies Monitoren van constructies ten behoeve van slimmer beheer en onderhoud TU Delft, 3 april 2014 Jan P.G. Mijnsbergen BAM Infraconsult j.mijnsbergen@baminfraconsult.nl 06 11035963 Monitoren

Nadere informatie

Dit is een achtergrondnotie ten behoeve van de sectortafel Gebouwde omgeving

Dit is een achtergrondnotie ten behoeve van de sectortafel Gebouwde omgeving Dit is een achtergrondnotie ten behoeve van de sectortafel Gebouwde omgeving Notitie De Renovatieversneller Inleiding Om de gebouwde omgeving in 2050 CO 2-neutraal te maken is een forse warmtevraag reductie

Nadere informatie

Toelichting op programma en de kennissessies

Toelichting op programma en de kennissessies Toelichting op programma en de kennissessies André Loos, landelijk programmamanager Summit Mobility, Safety and Smart Centres as a Service 3 november 2017, Sassenheim icentrale: Publiek-privaat initiatief

Nadere informatie

Open Convenant 12 november 2015

Open Convenant 12 november 2015 12 november 2015 Cees Buijs Albert Martinus Geert Jan Verkade René de Kwaadsteniet 1 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 13-11-15 Duurzaam GWW begint bij ambitie en focus Winst in integrale gebiedsontwikkeling; Focus

Nadere informatie

Informatiehuis Water. houwen en bouwen. 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour

Informatiehuis Water. houwen en bouwen. 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour Informatiehuis Water houwen en bouwen 18 mei 2017 Ruud Kersten en Paul Latour Agenda Wat is het huidige Informatiehuis Water? Belanghebbenden en governance Huidige resultaten/meerwaarde/functionaliteit

Nadere informatie

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R

KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R KRACHTEN BUNDELING SMART MOBILITY O K TO B E R 2 0 1 8 Wij Rijk, provincies, G5, metropoolen vervoerregio s kiezen ervoor om onze krachten te bundelen om met Smart Mobility maximale impact te hebben. Om

Nadere informatie

Het juiste voertuig voor de juiste weg. ZWAARTEKRACHT Landelijke WOW-dag 5 oktober 2017

Het juiste voertuig voor de juiste weg. ZWAARTEKRACHT Landelijke WOW-dag 5 oktober 2017 Het juiste voertuig voor de juiste weg ZWAARTEKRACHT Landelijke WOW-dag 5 oktober 2017 Wat is Zwaartekracht? Samenwerking tussen de beleids- en uitvoeringsdiensten van het Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid

... Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045... Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst! Waarde creëren Stadhuisplein. Veranderende overheid Gemeente Eindhoven en Eneco in 2045 Energieneutraal Veranderende overheid Waarde creëren Stadhuisplein Zichtbaar maken van innovatie Als duurzame stad Samen gaan we voor decentrale en duurzame toekomst!

Nadere informatie

Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland

Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland Inleiding: In juni 2016 heeft Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten verzocht te onderzoeken wat de beleidsmatige

Nadere informatie

Innovatie Challenge Nationale Politie Markt Evenement

Innovatie Challenge Nationale Politie Markt Evenement Disclaimer Deze presentatie is gebruikt bij het markt evenement op 23 november 2017 en bevat derhalve verouderde informatie over de innovatie challenge. Voor specifieke en actuele informatie over de innovatie

Nadere informatie

BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST

BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST Een introductie Gemeentepartner / Projectpartner / Kennis & Technologiepartner / Programmapartner Het nut en noodzaak van een circulaire economie, ook in de bouw, zijn

Nadere informatie

Programma naar een Rijke Waddenzee

Programma naar een Rijke Waddenzee Programma naar een Rijke Waddenzee Waddenacademie 24 juni 2010 Kees van Es Inhoud presentatie 1. Achtergrond 2. Doel en rol van het programma 3. Waar staan we nu? 4. Prioriteiten, Uitvoeringsagenda 2010-2011

Nadere informatie

Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam

Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam De gemeente Apeldoorn heeft de aanbesteding van het werkprogramma De Parken (GWW) gedaan op basis van de methodiek Rapid Circular Contracting.

Nadere informatie

Antwoord op uw opgave. Circulair aanbesteden

Antwoord op uw opgave. Circulair aanbesteden Antwoord op uw opgave Circulair aanbesteden Inhoudsopgave Inleiding: over ons Korte enquête Waarom? Ambities Circulair aanbesteden hoe doe je dat Aan de slag! Afsluiting en vragen Over ons 10 jaar 115

Nadere informatie

De tweede fase bestaat uit het vervangen van waterbouwkundige onderdelen, zoals de deuren, steigers en remmingwerken en bijkomende werken.

De tweede fase bestaat uit het vervangen van waterbouwkundige onderdelen, zoals de deuren, steigers en remmingwerken en bijkomende werken. RAADSVOORSTEL Onderwerp : Aanvullend krediet renovatie Prins Bernhardsluiscomplex fase 1 Raadsvergadering : 21 oktober 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 7 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer

Nadere informatie

Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland

Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland Notitie Weerstandsvermogen Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland 2017-2020 Inhoud 1. Aanleiding en Context... 3 2. Doel... 3 3. Methode... 3 3.1 Inventariseren en beoordelen risico s... 3 3.2 Vaststellen

Nadere informatie

RIJKSWATERSTAAT EXPERIMENTEERT MET CIRCULAIR VIADUCT JULI 2019

RIJKSWATERSTAAT EXPERIMENTEERT MET CIRCULAIR VIADUCT JULI 2019 RIJKSWATERSTAAT EXPERIMENTEERT MET CIRCULAIR VIADUCT JULI 2019 2 In 2019 werd het eerste circulaire viaduct ooit onthuld. Waar reguliere viaducten over het algemeen na 30 tot 50 jaar gesloopt worden, kan

Nadere informatie

Gemeente Delft. : Beheerplannen Wegen en Civiele constructies

Gemeente Delft. : Beheerplannen Wegen en Civiele constructies Raadsvoorstel lttlâ Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Griffienr. Onderwerp : college van B&W : 26-03-2019 : M. Huijsmans : M. Doff erhoff

Nadere informatie

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd.

Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Condition Based Maintenance klinkt logisch, maar hoe krijg ik het georganiseerd. Jan van der Lee 3 november 2011 Onderhoud ProRail, Lightrail en Industrie Bruggen, Tunnels, Sluizen, Rivieroevers, Waterkeringen

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Drones voor Assetmanagement. Onafhankelijk periodiek vaststellen van status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering

Drones voor Assetmanagement. Onafhankelijk periodiek vaststellen van status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering Drones voor Assetmanagement Onafhankelijk periodiek vaststellen van status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering Assetmanagement Het managen van assets vraagt van onze klanten in de Bouw,

Nadere informatie

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK?

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK? Margriet Drijver Corporatiebestuurder sinds 2004 Voormalig lid RegieRaad Bouw, Vernieuwing Bouw Voormalig lis Aedesbestuur Trekker Actieteam Professioneel Opdrachtgeverschap tijdens ActieAgenda Bouw Initiatiefnemer

Nadere informatie

Pipingonderzoek WTI2017

Pipingonderzoek WTI2017 Pipingonderzoek WTI2017 Ulrich Förster (Deltares) Peter Blommaart (RWS-VWL) Inhoud Inleiding programma WTI 2017 Doel van de toetsing Verschillende toetslagen Planning cluster toetsen piping Ulrich Förster

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

icentrale: Publiek-privaat initiatief voor transities in centrales

icentrale: Publiek-privaat initiatief voor transities in centrales icentrale: Publiek-privaat initiatief voor transities in centrales Het programma is een initiatief van 13 private partijen: Arcadis BE-Mobile BNV Mobility Cruxin DAT Mobility Dynniq MAPtm Siemens Sweco

Nadere informatie

HOE HELPT DE INKOOPPRAKTIJK INNOVATIES IN DE INFRA TE IMPLEMENTEREN?

HOE HELPT DE INKOOPPRAKTIJK INNOVATIES IN DE INFRA TE IMPLEMENTEREN? HOE HELPT DE INKOOPPRAKTIJK INNOVATIES IN DE INFRA TE IMPLEMENTEREN? VOOR VANDAAG Twee werelden De wereld van innoveren, ontwikkelen, profilering en hoop op verkoop. De wereld van inkoop, waarin aandacht

Nadere informatie

Snelle transitie van de bestaande gebouwen

Snelle transitie van de bestaande gebouwen Urban Energy research agenda for TU Delft Snelle transitie van de bestaande gebouwen Inleider: Henk Visscher TUDelft Bouwkunde Referent: Ronald Franken Portaal 30 Mei, 2018 1 Het Doel Hoe kunnen we grootschalige

Nadere informatie

Nieuwsbrief 'Onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken' Delft, 23 maart 2017

Nieuwsbrief 'Onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken' Delft, 23 maart 2017 Nieuwsbrief 'Onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken' Delft, 23 maart 2017 Het is maart 2017. Hoog tijd om weer iets van onze onderzoekslijn Toekomstbestendige Natte Kunstwerken te laten horen!

Nadere informatie

BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST

BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST Een introductie Gemeentepartner / Projectpartner / Kennis & Technologiepartner / Programmapartner Het nut en noodzaak van een circulaire economie, ook in de bouw, zijn

Nadere informatie

DigidealGO ontstaan en stand van zaken. Richard Tieskens. FME/FEDET event 28 maart 2019

DigidealGO ontstaan en stand van zaken. Richard Tieskens. FME/FEDET event 28 maart 2019 DigidealGO ontstaan en stand van zaken Richard Tieskens FME/FEDET event 28 maart 2019 Belangrijk en urgent the time is now Transformatie stad: 600.000 woningen nodig Onderhouds- en vervangingsopgave Energietransitie

Nadere informatie

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017 Toekomstvisie zorgverzekeraars 27 september 2017 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150 1.100 1.050 1.000 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 6.000 5.500 5.000 4.500

Nadere informatie

Bouwen in beton

Bouwen in beton Bouwen in beton 2008-2068 TU Delft Prof.dr.ir. J.C. Walraven Group Concrete Structures Verstandig omgaan met verkeer Verwachte toename transport met 60% tot 2020 Verstandig omgaan met energie Energieverbruik

Nadere informatie

Floriade 2022 Almere Ook een digitale Floriade?

Floriade 2022 Almere Ook een digitale Floriade? Floriade 2022 Almere Ook een digitale Floriade? 1. Met welke brillen moeten we leren kijken? 2. Welke condities moeten we creëren? 3. Welke criteria moeten we stellen? 4. Wat willen we leren? Kansenstrategie

Nadere informatie

Service Level Agreements RWS

Service Level Agreements RWS Service Level Agreements RWS Presentatie Provincie Zuid Holland Jaco vd Werf en Ron Bosman Ministerie van I&M/ RWS 4-3-2015 Agenda Aanleiding tot de SLA RWS als Asset Manager Ontwikkeling van Asset management

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof

Van Afval Naar Grondstof Van Afval Naar Grondstof Toelichting onderdelen VANG-programma NVRD themadag 27 november Marc Pruijn Directie Duurzaamheid Van regeerakkoord naar ketens Rutte 2: groene groei, circulaire economie Circulaire

Nadere informatie

GELDERSE BEDRIJVENTERREINEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST? Joost Hagens Bureau BUITEN

GELDERSE BEDRIJVENTERREINEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST? Joost Hagens Bureau BUITEN GELDERSE BEDRIJVENTERREINEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST? Joost Hagens Bureau BUITEN 1 Inhoudsopgave Voorstellen: Bureau BUITEN Doel onderzoek en achtergrond Definitie toekomstbestendig bedrijventerrein Methode

Nadere informatie

Verkenning Bodemdaling

Verkenning Bodemdaling Verkenning Bodemdaling Versterking bestaande aanpak Foto: G. Boerekamp Aanpak De verkenning is uitgevoerd door Tommy Bolleboom (RWS/Bodem+) i.s.m. Niels Kinneging (RWS), Gilles Erkens (Deltares) en Michiel

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag

Nadere informatie

2. Regio Midden-Holland, vertegenwoordigd door haar portefeuillehouders, de heer D. De Haas en de heer C. De Jong;

2. Regio Midden-Holland, vertegenwoordigd door haar portefeuillehouders, de heer D. De Haas en de heer C. De Jong; Afsprakenkader Aanbesteding Openbaar vervoer over de weg in het concessiegebied Zuid- Holland Noord 2020 tussen de provincie Zuid-Holland en de regio s Midden-Holland en Holland Rijnland DE ONDERGETEKENDEN:

Nadere informatie

Circulaire Economie in de GWW Betekenis voor de baggersector. Evert Schut Rijkswaterstaat Water Verkeer en Leefomgeving

Circulaire Economie in de GWW Betekenis voor de baggersector. Evert Schut Rijkswaterstaat Water Verkeer en Leefomgeving Circulaire Economie in de GWW Betekenis voor de baggersector Evert Schut Water Verkeer en Leefomgeving 2 RWS ONGECLASSIFICEERD 3 RWS ONGECLASSIFICEERD 4 RWS ONGECLASSIFICEERD 5 RWS ONGECLASSIFICEERD 6

Nadere informatie

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM

Rijksbrede aanpak. Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid. Marc Pruijn Directie Duurzaamheid. Ministerie van IenM Rijksbrede aanpak Minisymposium: Circulaire Economie en Werkgelegenheid Marc Pruijn Directie Duurzaamheid Ministerie van IenM Wat wil het kabinet bereiken? 100% circulaire economie in 2050 50% minder eindige

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Werkconferentie Vakmanschap. 9 november 2017

Werkconferentie Vakmanschap. 9 november 2017 Werkconferentie Vakmanschap 9 november 2017 Welkom Laurens Schrijnen De Bouwcampus Outline programma Siebe Bakker, dagvoorzitter Human capital agenda Claudia Reiner Uneto-VNI en De Bouwagenda Bouwen aan

Nadere informatie