Uitgangspunten voor herbestemming. Boerderijen in Nissewaard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgangspunten voor herbestemming. Boerderijen in Nissewaard"

Transcriptie

1 Uitgangspunten voor herbestemming Boerderijen in Nissewaard

2 Inhoud Uitgangspunten voor herbestemming Stappenplan Bijlagen Huidige regelgeving Monumentale boerderijen in Nissewaard Bronnen Subsidies Succesvolle herbestemming: Catharinahoeve, Vierpolders. Kleinschalig wooninitiatief waarbij het karakter van de oude boerderij is behouden. Juli Ontwerp (

3 Uitgangspunten voor herbestemming Boerderijen in Nissewaard Nissewaard kent een uniek en waardevol buitengebied dat wordt gekenmerkt door gaaf bewaarde renaissancepolders. Sinds de aanleg in de dertiende en veertiende eeuw vinden er agrarische activiteiten in het landschap plaats. De boerderijen zijn karakteristiek voor dit cultuurhistorisch landschap en het agrarisch verleden. Er vinden verschillende ontwikkelingen in de landbouw plaats waarmee het behoud van de boerderijen onder druk komt te staan. Door schaalvergroting en bedrijfsbeëindiging verliezen de panden hun functie. In veel gevallen kan alleen door herbestemming het onderhoud van de monumentale en karakteristieke boerderijen blijvend worden bekostigd. Vaak betekent herbestemming dat de boerderijen als woning worden ingericht. Daarnaast kan worden gedacht aan een bed & breakfast, kantoor of zorgboerderij. In sommige gevallen betekent herbestemming de sloop en nieuwbouw van een boerderij. Lang niet alle functies passen binnen de huidige regelgeving (zie bijlage 1). Onder bepaalde voorwaarden kan de gemeente van deze regels afwijken. Belangrijk daarbij is dat de ontwikkeling bij draagt aan de kwaliteit van het landschap en hier geen afbreuk aan doet, zodat het landschap ook voor de toekomst van waarde blijft. Leeswijzer Deze brochure is gericht aan de initiatiefnemer. Het biedt handvatten voor de herbestemming van boerderijen, met behoud van ruimtelijke kwaliteit. goerfgoedwet en Erfgoedverordening Nissewaard 2016: in de Erfgoedwet en de Erfgoedverordening zijn de regels m.b.t. respectievelijk rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten vastgelegd.

4 Boerderij uit 1880 met Vlaamse schuur, Zuidland. IJ.Th. Heins, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer

5 Uitgangspunten voor herbestemming Nissewaard hanteert, als het gaat om de herbestemming van boerderijen, vier uitgangspunten: 1. behoud van monumentale en karakteristieke boerderijen 2. boerderijen als onderdeel van het landschap als vestigingsfactor voor wonen en werken 3. het voorkomen van ongewenste effecten voor de agrarische sector 4. kwaliteitsverbetering. Behoud van monumentale en karakteristieke boerderijen In Nissewaard zijn 36 boerderijen aangewezen als monument, waarvan 12 als rijksmonument en 24 als gemeentelijk monument (zie bijlage 2). Deze boerderijen zijn aangewezen vanwege hun architectonische en cultuurhistorische waarden. Dit zijn echter niet de enige boerderijen met karakteristieke waarden. In de MIPinventarisatie 1 zijn meer boerderijen opgenomen die van waarde zijn voor het Nissewaardse landschap. De gemeente hecht waarde aan het behoud van alle monumentale en karakteristieke boerderijen. Boerderijen als onderdeel van het landschap als vestigingsfactor voor wonen en werken Het landschap is niet langer uitsluitend het domein van agrariërs, het is meer en meer een factor als het gaat om economisch vestigingsklimaat en de verblijfskwaliteit. Het Nissewaardse buitengebied vormt als metropolitaan landschap een belangrijk onderdeel van de metropool Rotterdam-Den Haag (MRDH). De boerderijen maken hier onmiskenbaar onderdeel van uit en kunnen met nieuwe functies de nieuwe rol van het landschap versterken. Nissewaard heeft haar visie op het buitengebied vastgelegd in het document Beleef, bereik en ontdek (de verborgen schatten van) Nissewaard. Het voorkomen van ongewenste effecten op de omgeving (en andersom) Ondanks de huidige ontwikkelingen zal het grootste gedeelte van het landschap haar agrarische functie behouden. Nieuwe functies zijn welkom, maar mogen niet de gevestigde agrarische sector 1 Het Monumenten Inventarisatie Project (MIP) is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd.

6 belemmeren. Enerzijds mag de nieuwe functie geen negatief effect op de omgeving hebben. Wanneer een boerderij bijvoorbeeld een recreatieve of bedrijfsmatige functie krijgt kan dit leiden tot extra verkeersbewegingen en parkeerdruk. Anderzijds moet de nieuwe functie zich kunnen voegen naar de omliggende agrarische functie. Wanneer een boerderij een milieugevoelige functie krijgt, zoals wonen, dient de initiatiefnemer zelf maatregelen te nemen om de milieuhinder (geluid, geur, stof en/of licht) van de omliggende agrarische bedrijven te beperken. Daarnaast kunnen milieugevoelige functies nabijgelegen agrarische bedrijven belemmeren bij de uitbreiding van hun bedrijfsvoering. Dit vergt dus een nauwkeurige afweging om ongewenste effecten op de gevestigde agrarische sector te voorkomen. Kwaliteitsverbetering Een nieuwe functie biedt kansen voor kwaliteitsverbetering van de boerderijen en de bijbehorende gebouwen. Sommige bijgebouwen van vrijgekomen agrarische complexen, zoals machineloodsen en ligboxen, misstaan in hun landschappelijke omgeving. Het kan daarom gewenst zijn deze bijgebouwen te saneren.

7 Succesvolle herbestemming: Vlaamse schuur, Bolberg. De oude, originele, schuur is omgevormd tot een kantoor. Voor de daglichttoetreding zijn de potdekseldelen als lamellen opengezet. Arend Groenewegen (

8 Stappenplan Aan de hand van onderstaand stappenplan kunt u nagaan of herbestemming van de boerderij gewenst en haalbaar is. Let op: dit stappenplan leidt niet automatisch tot instemming van de gemeente met uw plannen. De gemeente kan, als de plannen niet binnen het bestaande beleid en de bestaande regelgeving passen, besluiten geen medewerking te verlenen. Stap 1: Bepaal voor welke functie u de boerderij wilt gebruiken. Past de door u gewenste functie in het bestemmingsplan? Ja: Ga naar stap 2. Nee: Ga naar stap 3. Stap 2: Zijn er voor de functiewijziging aanpassingen aan de boerderij nodig waar een omgevingsvergunning voor nodig is? Ja: Vraag een omgevingsvergunning aan. Dit kan via U bent klaar met dit stappenplan. Nee: U kunt aan de slag. U bent klaar met dit stappenplan. Stap 3: Breng de bestaande kwaliteiten en knelpunten in beeld. Ga naar stap 4. Stap 4: Formuleer uitgangspunten waar uw plan aan moet beantwoorden. Ga naar stap 5. Stap 5: Zijn er voor de functiewijziging aanpassingen aan de boerderij nodig? Ja: Ga naar stap 6. Nee: Ga naar stap 7.

9 Stap 6: Welke aanpassingen moeten er worden gedaan? Zoek goede voorbeelden. Ga naar stap 7. Stap 7: Leg het plan voor aan de regiekamer van de gemeente. De regiekamer ziet mogelijkheden voor het afwijken of aanpassen van het bestemmingsplan: Ga naar stap 8. De regiekamer ziet geen mogelijkheden voor aanpassing van het bestemmingsplan: U bent klaar met dit stappenplan. Stap 8: Werk uw plannen uit. In overleg met de regiekamer kunt u een ruimtelijke onderbouwing voor het afwijken van het bestemmingsplan of een wijziging van het bestemmingsplan opstellen. Hieronder zijn de verschillende stappen uitgewerkt. Stap 1: Functie U kunt het bestemmingsplan op raadplegen. Stap 2: Omgevingsvergunning Doe de vergunningcheck op of neem contact op met team Vergunningen (zie Contact ).

10 Succesvolle herbestemming van Boerderij Enderhof, Velden. De boerderij is met behoud van de originele constructie en details als woning ingericht. Dick Holthuis (

11 Stap 3: Kwaliteiten en knelpunten Boerderijen in Nissewaard hebben verschillende soorten kwaliteiten: Cultuurhistorische kwaliteiten: wat vertelt de boerderij over het agrarische verleden van Nissewaard? Denk daarbij niet alleen aan de manier waarop men de agrarische werkzaamheden vorm gaf maar ook aan sociale aspecten zoals de aanwezigheid van een pronkkamer voor speciale gelegenheden en een apart kamertje of bijgebouw voor inwonende grootouders. Is de boerderij opgenomen in het rijksmonumentenregister, het gemeentelijk erfgoedregister (zie bijlage 2) of de MIP-inventarisatie? Architectonische kwaliteiten: wat is kenmerkend voor het ontwerp van de boerderij? Is er gebruik gemaakt van speciale bouwtechnieken en/of materialen? In welke bouwstijl is de boerderij gebouwd? Om welk type boerderij gaat het? (Veel boerderijen in Nissewaard zijn van het zijlangsdeeltype waarbij het woonhuis asymmetrisch op de schuur is geplaatst.) Landschappelijke kwaliteiten: op welke manier is de boerderij op het erf en in het landschap gesitueerd? Ligt de boerderij aan of nabij belangrijke landschappelijke structuren, zoals kreken, watergangen en polderwegen? Op welke manier is het erf ingericht (hoofdgebouw, bijgebouwen, beplanting)? Gaafheid en herkenbaarheid: op welke manier is de scheiding tussen het woon- en bedrijfsgedeelte herkenbaar? Is de boerderij in originele staat? Denk hierbij aan zowel het exterieur als het interieur. Zijn er verschillende tijdslagen in de boerderij aanwezig? Zeldzaamheid: is de boerderij een zeldzaam voorbeeld als het gaat om het type, de materialen en/of constructiewijze? Om bovenstaande vragen te beantwoorden kunt u gebruik maken van de bronnen uit bijlage 3. De vragen zijn indicatief. Naast de kwaliteiten is het ook goed om te kijken naar de bestaande knelpunten. Daarbij kan gedacht worden aan ontsierende bijgebouwen en nabijheid van milieugevoelige functies. Stap 4: Uitgangspunten Formuleer uitgangspunten waar uw plan aan moet beantwoorden. Het is hierbij van belang dat de bestaande kwaliteiten behouden blijven, knelpunten worden opgelost en nieuwe kwaliteiten worden ontwikkeld. Houd bij het formuleren van de uitgangspunten in elk geval rekening met de uitgangspunten van de gemeente.

12 Stap 5: Fysieke wijzigingen Het is niet altijd noodzakelijk om fysieke maatregelen te nemen om de herbestemming en de daarbij behorende uitgangspunten te realiseren. Stap 6: Voorbeelden Om een goed beeld te krijgen van de manier waarop u de door u geformuleerde uitgangspunten wilt uitwerken is het goed om hier voorbeelden en referentiebeelden bij te zoeken. U kunt voorbeelden zoeken in de eigen omgeving maar ook daarbuiten. Stap 7: Regiekamer De ambtelijke regiekamer van de gemeente Nissewaard denkt graag met u mee en kan u vertellen of uw plannen gewenst en haalbaar zijn. Om uw initiatief aan de regiekamer voor te leggen, gaat u naar Klik op Wonen, bouwen en verhuizen en klik vervolgens op Ruimtelijke initiatieven. Hier kunt u uw initiatief kort omschrijven en de uitwerking van stap 3 t/m 6 (als bijlage) bijvoegen. U ontvangt binnen zes weken een reactie. Stap 8: Uitwerking Zodra blijkt dat de door u gewenste ontwikkeling gewenst en haalbaar is kunt u uw plannen uitwerken. De gemeente zal u informeren welke ruimtelijke procedure doorlopen moet worden (afwijkings-, wijzigingsof bestemmingsplanprocedure of uitgebreide Wabo-procedure). Dit doet u door de nieuwe situatie aan de hand van tekst en bouwkundige tekeningen in beeld te brengen. Besteed hierbij ook aandacht aan het kleur- en materiaalgebruik. U kunt bij de uitwerking van de plannen rekening houden met de uitgangspunten die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Een toekomst voor boerderijen heeft geformuleerd: houd de opzet en indeling van de gevels herkenbaar maak optimaal gebruik van bestaande gevelopeningen behoud de hoofdvorm van het dak en beperk dakramen respecteer de openheid van de ongedeelde bedrijfsruimte houd de structuur van het woongedeelte herkenbaar behoud en integreer waardevolle interieuronderdelen herstel aangetast historisch materiaal waar mogelijk gebruik zoveel mogelijk streekeigen materiaal of sluit aan bij karakteristiek zet bijgebouwen en erfinrichting creatief in voor extra functies pas eventuele nieuwbouw op een zorgvuldige manier in

13 Succesvolle herbestemming t Hof Stenevate, Heinkenszand. In de rijksmonumentale boerderij zijn een raad- en trouwzaal gerealiseerd. Het houten karkas van de schuur vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. P. van Galen, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummers en

14 houd rekening met eventuele archeologische waarden maak gebruik van bestaande ruimtes voor leidingen en afvoeren wees zorgvuldig bij het aanbrengen van isolatie. Als de boerderij is aangewezen als beschermd monument (zie bijlage 2) of zich binnen het beschermd stads- of dorpsgezicht bevindt moet de gemeentelijke Erfgoedcommissie met de plannen instemmen. Om die reden is het verstandig om in een vroeg stadium contact op te nemen met de secretaris van de commissie (zie Contact ). Daarnaast moeten de plannen voldoen aan de eisen uit de Welstandsnota. Tot slot zal de gemeente bij bedrijfsmatige functies willen weten in hoeverre de nieuwe functie haalbaar is. Om hier inzicht in te geven wordt u gevraagd een bedrijfsplan te overleggen. Succesvolle herbestemming: boerderij aan de Stationsstraat in Spijkenisse. De herbestemming heeft geleidt tot het behoud van de karakteristieke volume nabij de historische kern van Spijkenisse. Ziggurat (

15 Bijlage 1: Huidige regelgeving Als het gaat om boerderijen kent Nissewaard een aantal regels: Bestemmingsplan: in het bestemmingsplan zijn de toegestane functies en ruimtelijke aspecten zoals de situering, bouw- en goothoogte, etc. vastgelegd. Gezien het feit dat de boerderijen zich grotendeels in het buitengebied bevinden vallen de meesten binnen het bestemmingsplan Buitengebied West (vastgesteld op 7 december 2016). Erfgoedwet en Erfgoedverordening Nissewaard 2016: in de Erfgoedwet en de Erfgoedverordening zijn de regels m.b.t. respectievelijk rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten vastgelegd. Welstandsnota 2017: in de Welstandsnota zijn regels opgenomen voor de detaillering, vorm en materialisatie van de boerderijen. In aanvulling op het bestemmingsplan is ook het een en ander geregeld met betrekking tot de ruimtelijke structuur, plaatsing en de massa van de panden. Naast de regelgeving van de gemeente kent ook de provincie regels die van belang kunnen zijn. Deze regels zijn verwoord in de Visie ruimte en mobiliteit en de Verordening ruimte. Uit de verordening zijn met name de regels met betrekking tot ruimtelijke kwaliteit van belang.

16 Bijlage 2: Monumentale boerderijen in Nissewaard Rijksmonumenten 1. Gemeenlandsedijk Zuid 33, Abbenbroek (9359) 2. Kerkweg 2, Heenvliet (9382) 3. Aaldijk 1, Hekelingen (21378) 4. Burgemeester van der Minnelaan 5, Geervliet (9362) 5. Landswerf 2, Geervliet (9372) 6. Landpoortstraat 2, Geervliet (9373) 7. Ringdijk 12, Geervliet (9374) 8. Nieuwe Veerdam 3, Simonshaven (525170) 9. Korte Schenkeldijk 4, Spijkenisse (34142) 10. Kerkweg 7, Zuidland (9416) 11. Kerkweg 3, Zuidland (525147) 12. Schoutsweg 2, Zuidland (525160) Gemeentelijke monumenten 1. Gemeenlandsedijk Zuid 55, Abbenbroek 2. Gemeenlandsedijk Zuid 59, Abbenbroek 3. Haasdijk 6, Abbenbroek 4. Moerseweg 6, Abbenbroek 5. Molenstraat 1, Geervliet, 6. Molenstraat 13, Geervliet 7. Oude Singel 14, Geer vliet 8. Ringdijk 6, Geervliet 9. Visserszijde 5, Geervliet 10. Drieëndijk 16, Heenvliet 11. Wieldijk 5, Heenvliet 12. Eeweg 44, Oudenhoorn 13. Eeweg 45, Oudenhoorn 14. Hollandseweg 17, Oudenhoorn 15. Molendijk 94, Oudenhoorn 16. Beeldsweg 6a t/m m, Zuidland 17. Breedstraat 7, Zuidland 18. Drogendijk 1, Zuidland 19. Koekendorpseweg 2, Zuidland 20. Nieuwe Veerdam 2, Zuidland 21. Raadhuisstraat 46, Zuidland 22. Schoutsweg 1, Zuidland 23. Zuidoordsedijk 5, Zuidland 24. Zuidoordsedijk 8, Zuidland Mogelijk komt u voor de werkzaamheden in aanmerking van een subsidie (zie bijlage 3).

17 Boerderij Vee en Bouwlust, Zuidland. G.J. Dukker, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer

18 Bijlage 3: Bronnen Cultuurhistorische kaart Zuid-Holland: Een toekomst voor boerderijen: Handreiking voor de herbestemming en verbouwing van monumentale boerderijen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (2014): Gebiedsprofiel Voorne-Putten: MIP inventarisatie (op te vragen bij gemeente Nissewaard) Redengevende beschrijving van gemeentelijke monumenten (op te vragen bij gemeente Nissewaard) Topografische kaart, ca Historische kaarten bieden inzicht in de ontwikkelingsgeschiedenis van het landschap rond de boerderij, zoals hier bij boerderij Bouwlust.

19 Bijlage 4: Subsidies De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een subsidie voor haalbaarheidsonderzoeken en maatregelen om bouwwerken tijdelijk wind- en waterdicht te houden in het leven geroepen. Deze subsidie is bestemd voor: rijksmonumenten provinciale monumenten gemeentelijke monumenten gebouwen zonder monumentenstatus gebouwen, ook woonhuizen, die onderdeel uitmaken van een samenstel van monumenten of van een complex. Voor gebouwen zonder monumentenstatus moet het college van burgemeester en wethouders in een verklaring aangeven dat het de bijzondere cultuurhistorische waarde van het bouwwerk erkent. Ga voor meer informatie naar Voor de restauratie en het onderhoud van beschermde monumenten zijn verschillende subsidieregelingen: Subsidieregeling instandhouding monumenten (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed): instandhoudingssubsidie voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn Restauratiefonds-hypotheek (Nationaal Restauratiefonds): lening met een lage rente voor rijksmonumentale woonhuizen of rijksmonumenten met een woonbestemming Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland (Provincie Zuid-Holland): restauratiesubsidie voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn Subsidieregeling gemeentelijke monumenten (gemeente Nissewaard): subsidie voor onderhoudswerkzaamheden aan gemeentelijke monumenten.

20 Contact Heeft u naar aanleiding van deze brochure vragen? Dan kunt u contact opnemen met het team Vergunning of Stadsontwikkeling van de gemeente Nissewaard. Raadhuislaan 106 Postbus AA Spijkenisse Telefoon gemeente@nissewaard.nl

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria

13 juni Monumenten: Aanwijzingscriteria 13 juni 2017 Monumenten: Aanwijzingscriteria Monumenten: Aanwijzingscriteria Inhoudsopgave 1. Aanwijzingsbeleid voor gemeentelijke monumenten in Oldenzaal... 3 1.1 Algemeen... 3 2. Aanwijzingscriteria...

Nadere informatie

Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de elf aardbevingsgemeenten (excl. de Stad Groningen)

Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de elf aardbevingsgemeenten (excl. de Stad Groningen) Provinciale Commissie Groningen Secretariaat: Haddingestraat 24 9711 KD GRONINGEN e-mail: secretarisheemschutgroningen@gmail.com (per e-mail verzonden) Groningen, 30 mei 2016 Aan de Colleges van Burgemeester

Nadere informatie

Wonen. 1.2 Bouwregels

Wonen. 1.2 Bouwregels 1 Wonen 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige

Nadere informatie

Monumenten in Midden-Delfland

Monumenten in Midden-Delfland Monumenten in Midden-Delfland In de gemeente Midden-Delfland staan veel monumenten. Deze geven de diverse dorpskernen ieder hun eigen sfeer en uitstraling. De gemeente Midden-Delfland is Cittaslow gecertificeerd.

Nadere informatie

Handreiking transformatieplan herbestemming

Handreiking transformatieplan herbestemming Handreiking transformatieplan herbestemming We zijn zuinig op ons culturele erfgoed. Voor het behoud daarvan is het belangrijk dat dat erfgoed ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Immer: leegstand is achteruitgang.

Nadere informatie

Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden

Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden Beschrijving en waardering van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen voor het bestemmingsplan Buitengebied Harmelen van de gemeente Woerden Actualisatie 2013 TasT, projecten voor tastbaar erfgoed in opdracht

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Herbestemming en hergebruik staan in het centrum van de belangstelling. Meer en meer gaat overheidsbeleid er vanuit dat we eerst het gebruik van bestaand gebied

Nadere informatie

Algemeen Heeft de monumentenstatus alleen betrekking op de buitenkant of ook op de binnenkant?

Algemeen Heeft de monumentenstatus alleen betrekking op de buitenkant of ook op de binnenkant? Veelgestelde vragen Uw pand is voorgedragen als gemeentelijk monument. Wat betekent dit voor u? De gemeente Venlo heeft de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij,

Nadere informatie

Onderwerp: Zaaknummer , Boskampsbrugweg 2, Havelte, voormalig gemeentehuis, zienswijze.

Onderwerp: Zaaknummer , Boskampsbrugweg 2, Havelte, voormalig gemeentehuis, zienswijze. Bond Heemschut Provinciale Commissie Drenthe Secretaris: Ellen de Vries - Heijboer ellen.devries@inter.nl.net 0592-312226 Hemmenweg 34, 9454 PN Ekehaar Het College van Burgemeester en Wethouders Van de

Nadere informatie

Monumenten. onze zorg. gemeente Oude IJsselstreek 1

Monumenten. onze zorg. gemeente Oude IJsselstreek 1 Monumenten onze zorg gemeente Oude IJsselstreek 1 Inhoudsopgave Voorwoord van John Haverdil 03 Monumentenzorg 04 De waarde van monumenten 06 Gemeentelijke monumentenzorg 07 Hoe wordt een pand een gemeentelijke

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten Gemeente Moerdijk Monumentenwijzer Informatie over gemeentelijke monumenten Inhoudsopgave Woord van de Wethouder... 3 Hoe wordt een object een gemeentelijk monument?... 5 Moet ik een vergunning aanvragen?...

Nadere informatie

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg COLOFON

Nadere informatie

Bovenweg 1 - Grootegast manege 1.100 Dijkstreek 7 - Niekerk Interieurbouw, verkoop via internet, showroom maximaal 60 m 2 bestaand

Bovenweg 1 - Grootegast manege 1.100 Dijkstreek 7 - Niekerk Interieurbouw, verkoop via internet, showroom maximaal 60 m 2 bestaand pagina 1 van 5 Artikel 30 Wonen 30.1 Bestemmingsomschrijving Plan: Status: Plantype: IMRO-idn: Buitengebied Grootegast vastgesteld bestemmingsplan NL.IMRO.0015.BPBG09BEHE1-VA01 De voor ' Wonen ' aangewezen

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor 1940 Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe De provincie

Nadere informatie

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Etten-Leur; gelet op de Erfgoedverordening Etten-Leur; gelet op de

Nadere informatie

Monitor. Erfgoedinspectie. Monumenten en Archeologie

Monitor. Erfgoedinspectie. Monumenten en Archeologie Monitor Erfgoedinspectie 2015 2016 Monumenten en Archeologie Inleiding In deze kleurrapportage treft u een overzicht aan van de prestaties van alle gemeenten op geselecteerde onderdelen van de gemeentelijke

Nadere informatie

Nieuwe woning van 750 m³ met bijgebouw van 75 m² - sloop van 850 m² bebouwing.

Nieuwe woning van 750 m³ met bijgebouw van 75 m² - sloop van 850 m² bebouwing. Wijzigingen nieuw en huidig Rood voor Rood beleid In het nieuwe Rood voor Rood beleid 2015 zijn een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van het in 2011 vastgestelde beleid. Dit betreffen wijzigingen

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CULTUURHISTORIE EN PLATTELANDSVERNIEUWING TERWOLDSE BANDIJK

BELEIDSREGEL CULTUURHISTORIE EN PLATTELANDSVERNIEUWING TERWOLDSE BANDIJK Burgemeester en wethouders van de gemeente Voorst, overwegende dat het gewenst is beleidsregels voor subsidiëring van activiteiten in het kader van het Pilotproject Terwoldse Bandijk vast te stellen; gelet

Nadere informatie

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar Beschermd Dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het is het tweede beschermde gezicht in de gemeente Berkelland. In 1972 is de Mallumse molen en de

Nadere informatie

Erfgoedverordening Nissewaard 2016

Erfgoedverordening Nissewaard 2016 Raadscasenr. Erfgoedverordening Nissewaard 2016 De raad van de gemeente Nissewaard; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 september 2016; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van de Erfgoedwet,

Nadere informatie

Uitgangspunten herbouw boerderijen buitengebied. 18 januari 2019

Uitgangspunten herbouw boerderijen buitengebied. 18 januari 2019 buitengebied 18 januari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Boerderijen in Oost Gelre... 4 2. Bestaand beleid... 6 2.1 Bestemmingsplan Buitengebied... 6 2.2 Welstandsbeleid... 7 3. Vervangende nieuwbouw

Nadere informatie

BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468

BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468 BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468 colofon SAB Arnhem B.V. Contactpersoon: Arjan van der Laan bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres:

Nadere informatie

Uw eigen bouwkavel Roordahiem, Terkaple

Uw eigen bouwkavel Roordahiem, Terkaple U denkt er over om uw eigen woning te bouwen? Wellicht hee u al een mooie kavel gezien in het verkavelingsplan. Mogelijk hee u zelfs al een (gra! s) op! e genomen op uw toekoms! ge woonplek. De volgende

Nadere informatie

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45 2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex Houtensewetering naast 45 2 Toelichting 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Vigerend bestemmingsplan 1.3 Bestemmingsplan 2 Gebieds- en projectbeschrijving

Nadere informatie

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Het duurt niet lang meer of Gelselaar krijgt de status van beschermd dorpsgezicht. Het zal het tweede beschermde gezicht zijn in de gemeente Berkelland.

Nadere informatie

NIEUWE ERVEN. Evaluatie FAB-Beleid gemeente Lochem

NIEUWE ERVEN. Evaluatie FAB-Beleid gemeente Lochem Evaluatie FAB-Beleid gemeente Lochem criterium / erf landschap 1. Zijn er toevoegingen buiten het erf die bijdragen aan de karakteristiek van het landschap? 2. Draagt erfbeplanting bij aan de karakteristiek

Nadere informatie

MonumentenWijzer. waarvoor u in aanmerking kunt komen. Zo weet u waar u aan toe bent als u een grootscheepse restauratie of onderhoud laat uitvoeren.

MonumentenWijzer. waarvoor u in aanmerking kunt komen. Zo weet u waar u aan toe bent als u een grootscheepse restauratie of onderhoud laat uitvoeren. MonumentenWijzer Het bezit van een monumentaal pand is voor velen een droom, maar voor u wellicht werkelijkheid. Want u staat op het punt een rijksmonument aan te schaffen of u bent misschien al eigenaar

Nadere informatie

Monumenten in de gemeente Katwijk

Monumenten in de gemeente Katwijk Monumenten in de gemeente Katwijk Met het oog op de toekomst van ons verleden Als u bouwplannen heeft is het belangrijk om te weten of uw pand een beschermd monument is. Informeer tijdig voordat u gaat

Nadere informatie

Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN

Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN colofon SAB Arnhem bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres: postbus 479 6800 AL Arnhem T (026) 3576911 F

Nadere informatie

Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar?

Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar? Prinsengracht 681-693 Een monument in Amsterdam Wat betekent dat voor een eigenaar? Berlage Lyceum Waag, Nieuwmarkt De gemeente Amsterdam zet zich in voor behoud en herbestemming van monumenten in de stad.

Nadere informatie

Presentatie van 21 juli 2017 in de Grote Kerk van Schermerhorn, ter gelegenheid van de bescherming van agrarische bebouwing in Schermer

Presentatie van 21 juli 2017 in de Grote Kerk van Schermerhorn, ter gelegenheid van de bescherming van agrarische bebouwing in Schermer Stolpen in Schermer Presentatie van 21 juli 2017 in de Grote Kerk van Schermerhorn, ter gelegenheid van de bescherming van agrarische bebouwing in Schermer Wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven, heeft tijdens

Nadere informatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie Deelgebied 4, Vorchten 1. Beschrijving bestaande situatie der tijden zijn aanbouwen gerealiseerd, soms opvallend qua massa maar zodanig rekening houdend met de locatie en zichten dat zij geen afbreuk doen

Nadere informatie

Appelschuur. Wonen in de historische moestuin van Middachten. Brochure Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten 9 mei van 12

Appelschuur. Wonen in de historische moestuin van Middachten. Brochure Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten 9 mei van 12 Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten Brochure Appelschuur Wonen in de historische moestuin van Middachten 9 mei 2016 1 van 12 Uitgi%e op basis van erfpacht met a4ankelijk recht van

Nadere informatie

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9.

Aalten. Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. 7. Raadsvoorstel Gemeente Aalten AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot afgifte van een verklaring van geen bedenkingen voor de splitsing van de hoofdbouwmassa op het perceel Beunkdijk 13 te Aalten in twee zelfstandige

Nadere informatie

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst.

1. In te trekken de Erfgoedverordening 2013 gemeente Bronckhorst. 2. Vast te stellen de Erfgoedverordening 2018 gemeente Bronckhorst. Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: Raad-00348/8 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 3 april 2018; besproken in de commissievergadering

Nadere informatie

De Cocksdorp Postweg 2

De Cocksdorp Postweg 2 De Cocksdorp Postweg 2 Kogerstraat 57 - Den Burg www.texelvastgoed.nl 0222-313025 D e C o cksdo r p Po st we g 2 Kadastrale gegevens: Gemeente Texel, sectie S nummer 530 Perceelgrootte: 645 m² eigen grond

Nadere informatie

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6

Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Ruimtelijke motivering ten behoeve van een dakopbouw op het pand van de voormalige V&D aan de Schapenmarkt 4-6 Gemeente s-hertogenbosch december 2016 Inhoudsopgave 1.1 Inleiding 1.2 Aanleiding 1.3 Vigerend

Nadere informatie

Voorontwerp bestemmingsplan Steeg 3 te Norg. Verslag overleg en inspraak *A15.01941* 15 maart 2014 A15.01941

Voorontwerp bestemmingsplan Steeg 3 te Norg. Verslag overleg en inspraak *A15.01941* 15 maart 2014 A15.01941 Voorontwerp bestemmingsplan Steeg 3 te Norg Verslag overleg en inspraak 15 maart 2014 A15.01941 *A15.01941* Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. AANLEIDING NOTA... 3 Hoofdstuk 2. REACTIES ALS BEDOELD IN ARTIKEL

Nadere informatie

B&W voorstel Nr. : Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Vliertwijksestraat 61. 1) Status

B&W voorstel Nr. : Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Vliertwijksestraat 61. 1) Status B&W voorstel Nr. : Reg.nr. : 5154753 B&W verg. : 20 januari 2016 Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Vliertwijksestraat 61 1) Status De voorliggende ruimtelijke onderbouwing betreft een concept waarvoor

Nadere informatie

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015

Gemeente Haaksbergen. Rood voor Rood beleid 2015 Gemeente Haaksbergen Rood voor Rood beleid 2015 Ruimtelijke ontwikkeling 20-8-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Begrippen 3 3. Beleidskaders 4 3.1 Kaders 4 3.2 Voorwaarden 4 3.3 Bijzondere gevallen

Nadere informatie

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl Archeologie Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Archeologie Heeft u bouwplannen of moet u voor andere werkzaamheden graven in de grond? Dan bent u soms verplicht om vooraf archeologisch onderzoek

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012

Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012 Beeldkwaliteitplan Erve Broekmate concept / Datum: 5 november 2012 Oorsprong van het plangebied Erve Broekmate is een locatie in het zuiden van Nijverdal. Ter hoogte van de kruising van de Keizersweg met

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Gemeentelijke Monumenten

INFORMATIEBROCHURE. Gemeentelijke Monumenten INFORMATIEBROCHURE Gemeentelijke Monumenten INFORMATIEBROCHURE GEMEENTELIJKE MONUMENTEN Inleiding Uw eigendom is genomineerd om te worden aangewezen als gemeentelijk monument. In deze brochure wordt uitgelegd

Nadere informatie

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte.

Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. Nieuwbouw woning in buitengebied/beschermd dorpsgezicht Eursinge te Havelte. De kernkwaliteiten cultuurhistorie en landschap. Het in oktober 2015 vastgestelde bestemmingsplan Eursingerlaan 5A is qua inhoud

Nadere informatie

Bijlage 1 bij regels: Inventarisatie Stads- en dorpsgezichten Gebied VII Hushoven

Bijlage 1 bij regels: Inventarisatie Stads- en dorpsgezichten Gebied VII Hushoven Bijlage 1 bij regels: Inventarisatie Stads- en dorpsgezichten Gebied VII Hushoven Omvang gebied Hushoverweg, Daemenstraat, Sint Donatuskapelstraat, Maasenweg (zoals op kaart aangegeven) Plaats Weert Datum

Nadere informatie

Bescherm monumenten en erfgoed. Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017

Bescherm monumenten en erfgoed. Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017 Bescherm monumenten en erfgoed Remon Aarts, Wim Canninga Ruimtelijke Expertise / Omgevingskwaliteit Dinsdag 18 april 2017 2 Eindhovens erfgoedbeleid Het herkenbaar houden van de historische ontwikkeling

Nadere informatie

Gemeentelijke monumenten Bouwen en verbouwen

Gemeentelijke monumenten Bouwen en verbouwen Gemeentelijke monumenten Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Gemeentelijke monumenten Bent u eigenaar of huurder van een gemeentelijk monument? En wilt u het opknappen, verbouwen, uitbreiden of slopen?

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijze Wijzigingsbesluit Teckop 11 in Kamerik, bestemmingsplan Landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld

Nota van beantwoording zienswijze Wijzigingsbesluit Teckop 11 in Kamerik, bestemmingsplan Landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld Nota van beantwoording zienswijze Wijzigingsbesluit Teckop 11 in Kamerik, bestemmingsplan Landelijk gebied Woerden, Kamerik, Zegveld en Zienswijzerapportage behorend bij bouwplan Teckop 11 (dossiernummer:

Nadere informatie

Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij

Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij Bijlage I Advies Stichting de Brabantse Boerderij LBP SIGHT R085542ae.fvl 34 Boerderij-ensemble Wildelot, Rosepdreef 6 te Oisterwijk Inleiding Op verzoek van Dhr. Arend Dijkstra, rentmeester van landgoed

Nadere informatie

Zwolle, 20 december 2017 Kenmerk: / MVD Betreft: Advies erf Bevrijdingsweg 2. Projectnummer: Inlichtingen bij: mevrouw drs. M.

Zwolle, 20 december 2017 Kenmerk: / MVD Betreft: Advies erf Bevrijdingsweg 2. Projectnummer: Inlichtingen bij: mevrouw drs. M. Mevrouw P. Pasveer Bevrijdingsweg 2 xx Cc: College van Burgemeester en Wethouders, gemeente Olst-Wijhe, t.a.v. mevrouw B. Bartelds Postbus xxx, Olst-Wijhe Zwolle, 20 december 2017 Kenmerk: 148.17/ MVD

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 525144 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Molenaarshuis met schuur

Nadere informatie

Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde

Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde plek langs de Dommel, is Boxtel ontstaan. De eerste vermelding van Boxtel

Nadere informatie

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied

Erfgoedloket Groningen. voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Erfgoedloket Groningen voor eigenaren en bewoners van monumentale gebouwen in het aardbevingsgebied Welkom bij het Erfgoedloket Groningen Groningen is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland,

Nadere informatie

Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten

Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten Zonnecollectoren en zonnepanelen bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten Algemene uitgangspunten Groene energie Groene energie en ruimtelijke kwaliteit Het opwekken van groene energie

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o.

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Bijlage 3 bij regels Inventarisatie Stads- en dorpsgezicht Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Omvang gebied Wilhelminastraat, Kroonstraat, Julianastraat

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

Vraagprijs ,- k.k.

Vraagprijs ,- k.k. HOORNEWEG 6 PUTTEN Unieke kans! Zelf een woning bouwen op een perceel van ca. 1,2 hectare aan de bosrand van het Veluws bos. Deze schitterende locatie is ideaal geschikt voor paardenliefhebbers en hobbyboeren.

Nadere informatie

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst

Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst Gemeentelijke monumenten Heerder erfgoed, belangrijk voor de toekomst www.heerde.nl Beste eigenaren en gebruikers van gemeentelijke monumenten U mag best trots zijn op uw monument! Een plek met historie,

Nadere informatie

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht

Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht Ontwerpbesluit beschermd dorpsgezicht informatiebijeenkomst beschermd dorpsgezicht 15 oktober 2015 Jacqueline Rosbergen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) Henk Jan Solle (Westvoorne, team Gebiedsontwikkeling)

Nadere informatie

TOEGANGSPOORT BAARSCHOT 6, ESCH

TOEGANGSPOORT BAARSCHOT 6, ESCH ruimtelijke onderbouwing TOEGANGSPOORT BAARSCHOT 6, ESCH datum 21 april 2015 projectnummer 14013039B Inleiding Het perceel Baarschot 6 te Esch betreft een ruim woonperceel met een woonboerderij en twee

Nadere informatie

Omgevingsplan Zuid West

Omgevingsplan Zuid West Omgevingsplan Zuid West Hoe streven we naar een goede omgevingskwaliteit? Werkplaats Omgevingskwaliteit & Omgevingsplan 12 april 2018 Marc Berends Inhoud Voorstellen Doelen omgevingswet Voorbereiden Experimenteren

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact dhr. drs. J. Dijkema T j.dijkema@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van Noordwijkerhout

Nadere informatie

Informatieblad (aangepaste regeling m.i.v. 1 oktober 2012) Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten

Informatieblad (aangepaste regeling m.i.v. 1 oktober 2012) Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten Winkel met streekproducten in voormalige schuur bij een tot restaurant herbestemde boerderij in Bunnik. Informatieblad (aangepaste regeling m.i.v. 1 oktober 2012) Subsidieregeling stimulering herbestemming

Nadere informatie

Erfgoedverordening gemeente Houten

Erfgoedverordening gemeente Houten Erfgoedverordening gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 met nummer BWV17.0228; gelet op de artikelen 3.16 en 9.1 van

Nadere informatie

Beschermde stads- en dorpsgezichten Bouwen en verbouwen

Beschermde stads- en dorpsgezichten Bouwen en verbouwen Beschermde stads- en dorpsgezichten Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Beschermde stads- of dorpsgezichten Bent u eigenaar of huurder van een gebouw in een beschermd stads- of dorpsgezicht? En wilt

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE Versie 2, d.d. 6 oktober 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker 1 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding

Nadere informatie

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d.

1. Artikel 12 Horeca. De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. www.ruimtelijkeplannen.nl - print d.d. 10 september 2014 1. Artikel 12 Horeca 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor Horeca aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. horeca

Nadere informatie

Notitie karakteristieke gebouwen centrum Losser

Notitie karakteristieke gebouwen centrum Losser Vastgesteld (gewijzigd) op 18 december 2018 Afdeling BSP 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Algemeen; Erfgoed in het bestemmingsplan... 3 2.1 Rekening houden met cultuurhistorie... 3 2.2 Regels opnemen

Nadere informatie

Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden. Informatieblad

Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden. Informatieblad Informatieblad Monumenten en beschermde gezichten Vergunningvrije werkzaamheden Bent u eigenaar van een rijksmonument of van een pand in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Wilt u het pand opknappen,

Nadere informatie

Landschappelijk advies. Ontwikkeling Heereweg 460/460a, Lisse

Landschappelijk advies. Ontwikkeling Heereweg 460/460a, Lisse Landschappelijk advies Ontwikkeling Heereweg 460/460a, Lisse Landschapsbeheer Zuid-Holland Landschappelijke Advies ontwikkeling Waddinxveen, 12 september 2011 Opdrachtgever : Familie Bergman Tekst : Pieter

Nadere informatie

NOTITIE aanbouw aan monument t Dorp 133, Heesch d.d. 15 juni Aanleiding.

NOTITIE aanbouw aan monument t Dorp 133, Heesch d.d. 15 juni Aanleiding. NOTITIE aanbouw aan monument t Dorp 133, Heesch d.d. 15 juni 2015 Aanleiding. De eigenaar van de percelen tussen en t Vijfeiken, kadastrale nrs. 6500, 6637, 6638 en 5475, Muller- Wagemakers, heeft het

Nadere informatie

Aanvraag bouwinitiatief / principeverzoek

Aanvraag bouwinitiatief / principeverzoek Aanvraag bouwinitiatief / principeverzoek Een principeverzoek houdt in, dat u een plan voor een omgevingsvergunningplichtig bouwwerk of werkzaamheid voorlegt aan de gemeente om te achterhalen hoe groot

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING.

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. In het algemeen kan worden opgemerkt dat de hierna te beschrijven en te handhaven

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Principeverzoek Windgatseweg 1a Rockanje

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Principeverzoek Windgatseweg 1a Rockanje AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 111524 Sector: Grondgebied Team : Gebiedsontwikkeling Onderwerp: Principeverzoek Windgatseweg 1a Rockanje Besluit: 1. Onder voorwaarden in te stemmen met het principeverzoek;

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 4106385 B&W verg. : 9 december 2014 Onderwerp: Ontwerp bestemmingsplan '3 woningen Maliskampsestraat 61 1) Status Het voorliggende bestemmingsplan betreft een ontwerp

Nadere informatie

Welstandsnota gemeente Zwartewaterland, versie2016

Welstandsnota gemeente Zwartewaterland, versie2016 5.4.2. Deelgebied Polder Mastenbroek Algemene kenmerken Polder Mastenbroek is aangewezen als cultuurhistorisch waardevol gebied in de nota Belvedère. Het betreft een hartvormige polder tussen IJssel en

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status De voorliggende ruimtelijke onderbouwing betreft een concept waarvoor een inspraakprocedure

Nadere informatie

Inrichtingsplan driestweg 14 te Putten

Inrichtingsplan driestweg 14 te Putten Inrichtingsplan driestweg 14 te Putten opdrachtgever: Boerstaete Makelaardij B.V. 8 oktober 2014 amer / ruimtelijke ontwikkeling Driestweg plangebied ligging plangebied Driestweg 14 Inhoud Inleiding 4

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Uitvoering van de Integrale Visie Erfgoed gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5269 Inboeknummer 13bst00467 Beslisdatum B&W 15 januari 2013 Dossiernummer 13.02.451 RaadsvoorstelWijziging Erfgoedverordening Inleiding Op 10 april jl. heeft de Raad

Nadere informatie

Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010

Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010 Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010 Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 te Gendt Gemeente Lingewaard COLOFON In opdracht

Nadere informatie

TITEL Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouw woningen aan de Stavestraat en de Valkestraat

TITEL Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor bouw woningen aan de Stavestraat en de Valkestraat RAADSVOORSTEL Van Aan Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Gemeenteraad Wethouder P. van den Berg Reg.nr. Datum 4410142 8 april2014 B&W-vergadering De Ronde Agenda Het Besluit Vastgesteld besluit

Nadere informatie

Historisch onderzoek. Workshop 3 restauratie- en bouwbranche. ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie. Janet Bosma.

Historisch onderzoek. Workshop 3 restauratie- en bouwbranche. ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie. Janet Bosma. Historisch onderzoek Workshop 3 restauratie- en bouwbranche 15 november 2018 Janet Bosma ArchTime Bureau voor Architectuurhistorie & Bouwhistorie Foto: Beeldbank Groningerarchieven, 818_9816 Monumentenzorg

Nadere informatie

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008)

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) Bijlagen Gebiedsvisie Bethlehem Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) J F Kennedylaan Terborgseweg Ondernemingsweg Lijsterbeslaan Abdijlaan Bedrijvenweg Oude Terborgseweg Rekhemseweg

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2026458/2827646 op de op 3 mei 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Autosloperij W. Broeren, om vergunning krachtens

Nadere informatie

Bijlage 1: Ambitie en kader

Bijlage 1: Ambitie en kader BIJLAGEN Bijlage 1: Ambitie en kader Provincie Fryslân In de provinciale Verordening Romte is aangegeven dat bij een ruimtelijk plan voor het landelijk gebied rekening moet worden gehouden met de herkenbaarheid

Nadere informatie

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE Zaaknr. : 2015EAR0009 Zaakomschrijving : CPO Lindevoort Rekken Specialisme : Cultuurhistorie (excl. Archeologie) Behandeld door : Roy Oostendorp Datum : 7 oktober 2015

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Hollandseweg 19, Someren. Gemeente Someren

Ruimtelijke onderbouwing Hollandseweg 19, Someren. Gemeente Someren Ruimtelijke onderbouwing Hollandseweg 19, Someren Gemeente Someren Opdrachtgever: Projectlocatie: Dhr. N.H.L. Michiels Hollandseweg 19 5712RM Someren Hollandseweg 19, Someren Projectnummer: 16418-001 Datum:

Nadere informatie

Brandveiligheid voor rijksmonumenten: niet alleen voor mensen! 8-10-2014. Inhoud. VBE seminar 8 oktober 2014 Herbestemmen en brandveiligheid

Brandveiligheid voor rijksmonumenten: niet alleen voor mensen! 8-10-2014. Inhoud. VBE seminar 8 oktober 2014 Herbestemmen en brandveiligheid Brandveiligheid voor rijksmonumenten: niet alleen voor mensen! Hanneke Nuijten Veilig Erfgoed Seminar VBE 8 oktober 2014 Inhoud Introductiefilmpje RCE en Veilig Erfgoed Wat zijn (rijks)monumenten? Ingrepen

Nadere informatie

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder.

Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Marine Artillerie Waffenkommando op Huisduinen te Den Helder. Doel van het project. Binnen Den Helder zijn een aantal Stichtingen en Verenigingen die zich bezig houden met het Cultureel Erfgoed van Den

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT 2 februari 2016 vastgesteld 52-007 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3 Plangebied... 6 1.4

Nadere informatie

Toetsingskader. Ruimte voor ruimteregeling. Gemeente Heumen

Toetsingskader. Ruimte voor ruimteregeling. Gemeente Heumen Toetsingskader Ruimte voor ruimteregeling Gemeente Heumen Vastgesteld: 20 december 2011 Inleiding In de raadsvergadering van 21 april is toegezegd dat er vooruitlopend op de structuurvisie die de gehele

Nadere informatie

Voorblad B&W-advies. Onderwerp: Principeverzoek Worsumseweg 14. Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering

Voorblad B&W-advies. Onderwerp: Principeverzoek Worsumseweg 14. Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering Advies B&WAdvies B&W Principeverzoek Wors umseweg 14voor de vergadering vanadvies B&W Principeverzoek Wors umseweg 14 voor de vergadering van 6 februari 2018 Voorblad B&Wadvies Vergadernummer: Boekingsnummer:

Nadere informatie

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen

Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bijlage 1: Overzicht belangrijkste wijzigingen Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Bestemmingsplan Wergea Voorontwerp Overzicht belangrijkste wijzigingen* In dit overzicht zijn de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe CVDR Officiële uitgave van Olst-Wijhe. Nr. CVDR608705_1 13 maart 2018 Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe Het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe, Gelet

Nadere informatie

afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling, I. Feenstra, telefoonnummer (0521) ;

afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling, I. Feenstra, telefoonnummer (0521) ; Raadsvoorstel nr. : 2002/180 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 19 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Rijstelling bestemmingsplan Giethoorn 1994 Voorstel besluit

Nadere informatie

Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017

Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017 Beleidsnota Cultuurhistorie Inventarisatie, beschrijving, waardering en beleidsrichting - bouwkundige objecten 2017 Gemeente Bodegraven-Reeuwijk 1 Toelichting op de werkwijze bouwkundige objecten 1.1 Kader

Nadere informatie