Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2014-2015"

Transcriptie

1 Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor In 2011 en 2012 heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) onderzoek uitgevoerd naar voorrangsvoertuigen. Sinds 2013 wordt dit voortgezet vanuit het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen. Het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen werkt in 2014 en 2015 aan de onderstaande onderzoeken: 1. Uitvoering communicatieplan gedragsadviezen 2. Richtinggevend kader rijden met optische- en geluidssignalen 3. Afstemmen brancherichtlijnen 4. Ongevalstatistieken 2014

2 1. Uitvoering communicatieplan gedragsadviezen In 2011 is er in opdracht van de LFR een verkennend onderzoek uitgevoerd naar het huidige en gewenste gedrag van weggebruikers bij een confrontatie met voorrangsvoertuigen. Hierbij zijn gedragsadviezen opgesteld in nauwe samenwerking met de hulpdiensten, de opleiders van hulpdiensten, ANWB en CBR. Het geven van gedragsadviezen lijkt een positief effect te hebben op het gedrag van automobilisten ten tijde van een confrontatie met een voorrangsvoertuig. Medio 2013 is door het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) een communicatiestrategie ontwikkeld om de gedragsadviezen over te brengen aan weggebruikers. Doel van het project Ten tijde van het project wordt het communicatieplan uitgevoerd. Het belangrijkste doel is het ontwikkelen van een informatiepakket. Dit informatiepakket kan door verkeersveiligheidsorganisaties, hulpdiensten en andere belanghebbenden worden gebruikt voor het geven van voorlichting en bij het aanpassen van les- en examenstof voor weggebruikers. Aanpak van het project De ontwikkeling van het informatiepakket en het leveren van kennis aan de rijopleiders/examinators zal via de onderstaande stappen worden gerealiseerd: Leggen van contacten met mogelijke partners en eindgebruikers; Het ontwikkelen van informatiemateriaal; Uitvoering van een voorafgaande pretest en een pilot met het ontwikkelde materiaal; Uitvoering van promotieactiviteiten. Afbakening van het project Het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen faciliteert in het beschikbaar stellen van kennis die nodig is voor de implementatie van het gewenste gedrag bij weggebruikers wanneer men geconfronteerd wordt met een voorrangsvoertuig. De daadwerkelijke implementatie zal vooral door de verantwoordelijke organisaties op het gebied van verkeersveiligheid plaatsvinden. Betrokken projectleden Projectleider van het project is mevr. ing. N. Oberijé. Het projectteam zal daarnaast bestaan uit dhr. W. van Rossum BPM en mevr. L. Wolfs BBA.

3 2. Richtinggevend kader rijden met optische- en geluidssignalen In 2013 heeft het IFV een project uitgevoerd, waarbij onderzoek is gedaan naar het draagvlak voor meer eenheid in de rijopleiding. Uit dit onderzoek De weg naar eenheid nader bekeken is gebleken dat, hoewel de disciplines op een aantal onderdelen verschillend zijn, er mogelijkheden zijn voor het creëren van meer eenheid in rijgedrag en rijopleiding. Binnen de branches, regio s/eenheden en opleiders is hier draagvlak voor. De ontwikkeling van een gedragscode of richtinggevend kader en afstemming van brancherichtlijnen zijn gedragen maatregelen, mits er aandacht blijft voor het branchespecifieke gedeelte en nieuwe richtlijnen geen belasting opleveren in de vorm van tijd of kosten. In het onderzoek wordt dan ook aanbevolen om een richtinggevend kader/gedragscode op te stellen voor bestuurders van voorrangsvoertuigen. Doel van het project Het komen tot een richtinggevend kader voor het rijden met optische en geluidssignalen staat centraal binnen dit project. Er dienen afspraken te worden vastgelegd tussen de verschillende voorrangsvoertuig disciplines die als basis kunnen dienen voor het aanleren van eenduidig rijgedrag tijdens de rijopleidingen van hulpdiensten. Aanpak van het project Door middel van een inventarisatiefase, een afstemmingsfase en een afrondende fase wordt dit project gerealiseerd. De verschillende fasen van het project worden onderstaand beschreven: Inventarisatiefase Allereerst zal er door middel van desk research een inventarisatie uitgevoerd worden van alle bestaande lesmateriaal voor het rijden met optische- en geluidssignalen. Hierbij zal ook relevante informatie uit het buitenland betrokken worden (zoals de Provision of High Speed Training Code of Practice van Groot Brittannië). Daarnaast zal er een overleg opgestart worden met het CBR of andere uitgevers om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn om een dergelijke rijprocedure officieel uit te laten voeren en daarmee te borgen. Ook wordt in deze fase contact gezocht met experts die betrokken worden bij het opstellen van het richtinggevend kader. Afstemmingsfase De informatie uit de inventarisatie dient als input voor de afstemmingsfase. Door middel van werksessies wordt het richtinggevend kader opgesteld met het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen als ondersteuning. Afrondende fase In de laatste fase van het project dient er gezorgd te worden voor promotie en borging van het richtinggevend kader. Voor de promotie zal hulp gevraagd worden van de verschillende branches.

4 Betrokken projectleden Projectleider van het onderzoek is mevr. ing. N. Oberijé. Het projectteam zal bestaan uit dhr. ing. R. van den Dikkenberg MCDm, dhr. W. van Rossum BPM en mevr. L. Wolfs BBA. Daarnaast zullen van de disciplines ambulancezorg, politie en brandweer maximaal twee docenten gevraagd worden deel te nemen in de projectgroep. Er is voor gekozen om te werken met een redelijk compacte projectgroep om slagvaardig te werk te kunnen gaan. Aangezien er echter zeer vele betrokkenen zijn bij het thema met eigen belangen, is ervoor gekozen om daarnaast een uitgebreide klankbordgroep te formeren, waarin brancheorganisaties Ambulancezorg Nederland, Brandweer Nederland en de Politie vertegenwoordigd zijn plus overige commerciële opleiders en andere docenten.

5 3. Afstemmen brancherichtlijnen In 2013 heeft het IFV het project De weg naar eenheid nader bekeken uitgevoerd, waarbij onderzoek is gedaan naar het draagvlak voor meer eenheid in de rijopleiding. Uit het onderzoek is gebleken dat, hoewel de disciplines op een aantal onderdelen verschillend zijn, een groot deel van het zich verplaatsen op de weg als voorrangsvoertuig vergelijkbaar is. Dit geeft mogelijkheden voor het creëren van meer eenheid in het rijgedrag en rijopleiding. Hiervoor is zowel op brancheniveau, als op regio/eenheidniveau en binnen de opleiders draagvlak. De ontwikkeling van een gedragscode, richtinggevend kader en afstemming van de brancherichtlijnen lijken gedragen maatregelen, mits er aandacht blijft voor een branchespecifiek gedeelte en nieuwe richtlijnen geen extra belasting opleveren in de vorm van tijd of kosten voor de brancheleden. Op basis van het onderzoek is dan ook de aanbeveling gedaan om brancherichtlijnen op elkaar af te stemmen en waar nodig te actualiseren. Hierbij dient ruimte gehouden te worden voor de benoemde branchespecifieke verschillen. Doel van het project Het einddoel van dit project is om te komen tot afgestemde brancherichtlijnen, hierbij wordt een gemeenschappelijk algemeen deel en tevens branchespecifieke aanvullingen op het algemene deel gerealiseerd. Aanpak van het project Het project zal worden opgedeeld in een inventarisatiefase en een afstemmingsfase. De verschillende fasen van het project worden onderstaand beschreven: Inventarisatiefase Allereerst zal er door middel van desk research een inventarisatie uitgevoerd worden van alle bestaande brancherichtlijnen, zowel voor de bekende hulpdiensten als voor de andere disciplines. Tevens zal er hierbij bekeken worden in hoeverre de verschillende brancherichtlijnen op dit moment van elkaar verschillen. Door middel van interviews met stakeholders van de disciplines zal worden onderzocht in hoeverre de brancherichtlijnen aan huidige wetgeving voldoen en welke overige ontwikkelingen en aandachtspunten om actualisatie vragen. Tevens zal gevraagd worden welke onderdelen multidisciplinair afgestemd kunnen worden en welke onderdelen branchespecifiek zijn en dienen te blijven. Afstemmingsfase De informatie vanuit de inventarisatiefase wordt als input gebruikt voor de afstemmingsfase. Door middel van werksessies wordt een algemeen overkoepelend deel gerealiseerd met het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen als ondersteuning. Afbakening van het project Het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen speelt een begeleidende rol bij dit project en begeleidt de totstandkoming van het gemeenschappelijke algemene deel van de brancherichtlijnen. De uiteindelijke actualisatie en vaststelling van brancherichtlijnen dient door de verschillende branches opgepakt te worden.

6 Betrokken projectleden Projectleider van het onderzoek is mevr. ing. N. Oberijé. Het projectteam zal bestaan uit dhr. ing. R. van den Dikkenberg MCDm, dhr. W. van Rossum BPM en mevr. L. Wolfs BBA. Daarnaast zullen via de brancheverenigingen maximaal twee vertegenwoordigers van de branches gevraagd worden deel te nemen in de projectgroep. Daarbij wordt op voorhand gedacht aan een inhoudelijke vertegenwoordiger en een vertegenwoordiger die de verantwoordelijkheid heeft voor de actualisatie van de betreffende brancherichtlijn.

7 4. Ongevalstatistieken 2014 In 2012/2013 heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in opdracht van de toenmalige Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding (LFR, nu opgegaan in het IFV) het project Weggebruikers en voorrangsvoertuigen, elkaar tegemoet komen uitgevoerd. Uit het onderzoek is gebleken dat er behoefte is aan een centrale registratie van ongevallen met voorrangsvoertuigen en onder welke omstandigheden deze ongevallen hebben plaatsgevonden. Naar aanleiding van de wensen uit het veld en de aanbevelingen die zijn voortgevloeid uit de resultaten van het onderzoek, heeft het kenniscentrum multidisciplinair gegevens verzameld van alle ongevallen met voorrangsvoertuigen in de periode 1 januari 2010 tot en met 31 december Het onderzoek wordt ook voor het lopende jaar (2014) voortgezet. Het onderzoek richt zich op het in kaart brengen van het aantal ongevallen met voorrangsvoertuigen in Nederland, de algemene kenmerken van deze ongevallen en hoe deze kenmerken met elkaar samenhangen. Doel en aanpak van het project Het onderzoek geeft een beeld van algemene kenmerken van ongevallen met voorrangsvoertuigen en levert naast inhoudelijke kennis, mogelijkheden om effecten van toekomstig beleid te meten en kan gebruikt worden om de rijopleiding van hulpdiensten en weggebruikers te verbeteren. De benodigde gegevens worden verzameld via onder andere tipgevers, internet, publicaties in de media, contactpersonen in de regio s, politiedossiers en (telefonische) interviews met de betrokken bestuurders. Afbakening van het project Het onderzoek richt zich uitsluitend op voertuigen van politie, brandweer, ambulance en andere aangewezen diensten die: zich ten tijde van het ongeval als voorrangsvoertuig middels blauw zwaailicht en sirene kenbaar maakten in Nederland reden in de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 bij een ongeval partij is geweest. Daarnaast worden alleen de ongevallen met voorrangsvoertuigen van de politie meegenomen, als zij ten tijde van het ongeval een dringende taak vervulde ten behoeve van de hulpverlening. Alle bewuste acties van de politie of een weggebruiker om een aanrijding te creëren worden uitgesloten van het onderzoek. Betrokken projectleden Projectleider van het project is mevr. ing. N. Oberijé. Het projectteam zal daarnaast bestaan uit dhr. W. van Rossum BPM en mevr. L. Wolfs BBA.

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014 Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014 In 2011 en 2012 heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) onderzoek uitgevoerd naar voorrangsvoertuigen. Sinds 2013 wordt

Nadere informatie

Nieuws van het. Kenniscentrum. Voorrangsvoertuigen. Wijziging in het projectteam. In dit nummer:

Nieuws van het. Kenniscentrum. Voorrangsvoertuigen. Wijziging in het projectteam. In dit nummer: Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen In dit nummer: Wijziging in het projectteam Stand van zaken lopende projecten Vanaf nu ook stoppen voor groen! Proef Rijkswaterstaat met blauw zwaailicht

Nadere informatie

De weg naar eenheid nader bekeken

De weg naar eenheid nader bekeken De weg naar eenheid nader bekeken De weg naar eenheid nader bekeken Een onderzoek naar mogelijkheden en draagvlak voor meer eenheid in rijgedrag en rijopleiding van bestuurders van voorrangsvoertuigen.

Nadere informatie

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig

Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Certificeringssysteem voor rijinstructeurs bestuurder voorrangsvoertuig Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon

Nadere informatie

Datum 30 april 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over ongevallen met voorrangsvoertuigen van de politie, brandweer en ambulance

Datum 30 april 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over ongevallen met voorrangsvoertuigen van de politie, brandweer en ambulance 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Colofon De Raad Directeuren Veiligheidsregio (RDVR) heeft op 15 september 2017 ingestemd met de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen

Nadere informatie

Implementatieplan gedragsadviezen

Implementatieplan gedragsadviezen nummer 2 november 2013 In dit nummer: Even voorstellen: Naomi Roos Implementatieplan gedragsadviezen Oefenen met zwaailicht en sirene op de openbare weg: gevaarlijk of noodzaak? onveilig of onontbeerlijk?

Nadere informatie

Wijzigingen in het projectteam

Wijzigingen in het projectteam nummer 3 april 2014 In dit nummer: Wijzigingen in het projectteam Stand van zaken projecten Gebruik vluchtstrook bij terugkeer verzorgingsgebied: standpunt van stuurgroep Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen

Nadere informatie

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen Naar aanleiding van het afgeven de openbare weg met optische en, heeft het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen een aantal vragen binnengekregen. Om iedereen te informeren, is daarom een overzicht met veelgestelde

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7796 20 maart 2015 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 17 maart 2015, nr. IenM/BSK-2015/51943, houdende

Nadere informatie

Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen

Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen In dit nummer: Wijzigingen in het projectteam Stand van zaken lopende projecten Veel gestelde vragen certificeringstraject Van hulpverlener naar verdachte

Nadere informatie

Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur

Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur Brondocument theorie-examen HAP-chauffeur Regelgeving 1. De kandidaat kan de inhoud van de volgende op het moment van examen geldende regelgeving beschrijven en op voorbeeldsituaties toepassen die specifieke

Nadere informatie

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen

FAQ Vrijstelling oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen, IFV Naar aanleiding van het afgeven de openbare weg met optische en, heeft het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen een aantal vragen binnengekregen. Om iedereen te informeren,

Nadere informatie

Datum 22 mei 2015 Onderwerp Antwoorden kamervragen over de uitzending Ongelukkige Spoed

Datum 22 mei 2015 Onderwerp Antwoorden kamervragen over de uitzending Ongelukkige Spoed 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg

Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg Met ingang van 1 april 2015 geldt er een permanente vrijstelling voor het oefenen op de openbare weg in het besturen van een voorrangsvoertuig.

Nadere informatie

Gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen. Een simulatoronderzoek

Gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen. Een simulatoronderzoek Gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen Een simulatoronderzoek Manipulaties en variabelen Onderzoeksopzet Rijsimulator 144 personen Uitgevoerd op ANWB hoofdkantoor

Nadere informatie

WAT DOE JIJ BIJ ZWAAILICHT EN SIRENE?

WAT DOE JIJ BIJ ZWAAILICHT EN SIRENE? WAT DOE JIJ BIJ ZWAAILICHT EN SIRENE? AANLEIDING CAMPAGNE AANLEIDING CAMPAGNE In 2011/2012 een verkennend onderzoek naar gedrag van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen: Automobilisten

Nadere informatie

Welkom bij het Tweede landelijke congres Voorrangsvoertuigen

Welkom bij het Tweede landelijke congres Voorrangsvoertuigen Welkom bij het Tweede landelijke congres Voorrangsvoertuigen Voorzichtig, Verantwoord, Veilig en Vlot Dinsdag 9 december 2014 Nils Rosmuller Lector Transport Veiligheid, TNO/IFV Programma 9.30 uur Opening

Nadere informatie

Weggebruikers met voorrang benaderd

Weggebruikers met voorrang benaderd Een verkennend onderzoek naar het huidige en gewenste gedrag van weggebruikers bij confrontatie met voorrangsvoertuigen Versie: 431N1106/4.0, 27 februari 2012 Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Postbus

Nadere informatie

Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg. Versie: 1.0, 15 december 2015

Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg. Versie: 1.0, 15 december 2015 Oefenen met optische en geluidssignalen op de openbare weg Versie: 1.0, 15 december 2015 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond en aanleiding 3 1.2 Vrijstelling 4 2 Certificering 6 2.1 Certificaat 6 2.2

Nadere informatie

Communicatie over gewenst gedrag bij naderende voorrangsvoertuigen

Communicatie over gewenst gedrag bij naderende voorrangsvoertuigen Communicatie over gewenst gedrag bij naderende voorrangsvoertuigen Communicatie over gewenst gedrag bij naderende voorrangsvoertuigen Versie: 1.0, 14 mei 2014 Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8503 29 maart 2013 Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 25 maart 2013, kenmerk RWS-2013/393, houdende

Nadere informatie

Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen

Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen In dit nummer: Oproep nulmeting chauffeurs Ongevallenstatistiek ELO-module Bewustwording Campagne Wat doe jij bij zwaailicht en sirene? Mede op basis van

Nadere informatie

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen?

Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Brandweer Ambulance Politie in aantocht. Wat gaat de weggebruiker doen? Ton Hendriks, ANWB Studiedag NIFV 18 december 2012 2 Centrale vraag: Welke kennis, ervaring en wensen hebben weggebruikers bij confrontatie

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische en geluidssignalen spoedeisende medische hulpverlening

Brancherichtlijn Optische en geluidssignalen spoedeisende medische hulpverlening Brancherichtlijn Optische en geluidssignalen spoedeisende medische hulpverlening Versie: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wet- en regelgeving 4 3. Toepassingsbereik 5 4. Omschrijving dringende

Nadere informatie

Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen

Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen Nieuws van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen In dit nummer: Wijziging artikel 61a RVV Talking Traffic pilot in Deventer Vernieuwde striping hulpverleningsvoertuigen Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen

Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen 2014-2015 Instituut Fysieke Veiligheid Brandweeracademie Postbus 7010 6801 HA Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 2/99 Colofon Opdrachtgever: Facilitair

Nadere informatie

Effectmeting voorlichtingscampagne voorrangsvoertuigen

Effectmeting voorlichtingscampagne voorrangsvoertuigen Effectmeting voorlichtingscampagne voorrangsvoertuigen Effectmeting campagne voorrangsvoertuigen Versie: 1.0, 7 april 210623 mei 2016 Instituut Fysieke Veiligheid Expertisecentrum Postbus 7010 6801 HA

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Nr. 405 3 december 2015 Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Reddingsbrigade. Versie 1.0, november 2007

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Reddingsbrigade. Versie 1.0, november 2007 Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Reddingsbrigade Versie 1.0, november 2007 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Toepassingsbereik 4 3. Omschrijving dringende taak 5 4. Prioriteitstelling meldingen 6 5.

Nadere informatie

WERKKAMER UITWERKEN REGELGEVING

WERKKAMER UITWERKEN REGELGEVING Definitief WERKKAMER UITWERKEN REGELGEVING Resultaten 2016 & Jaarplan 2017 Jaarplan WK UR 2017 versie 1.0 Inhoud Veiligheidsprestaties branche Terugblik resultaten 2016 Onderwerpen jaarplan 2017 Vragen

Nadere informatie

PROJECTVOORSTEL Opleiding chauffeur prioritair rijden

PROJECTVOORSTEL Opleiding chauffeur prioritair rijden Oostjachtpark 13 9100 Sint-Niklaas tel: +32 (0) 3/780.30.30 fax: +32 (0) 3/780.30.26 Uw contactpersoon : Filip Van Alboom Email: f.vanalboom@vabrijschool.be PROJECTVOORSTEL Opleiding chauffeur prioritair

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Spoedeisende medische hulpverlening

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Spoedeisende medische hulpverlening Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Spoedeisende medische hulpverlening Versie : Herziene versie Utrecht/Zwolle, januari 2008 1-8 1. Inleiding Het gebruik van optische en geluidssignalen is gebaseerd

Nadere informatie

Gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen

Gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen Gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen Gedragsbeïnvloeding van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen Een simulatoronderzoek naar het effect van

Nadere informatie

Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen

Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen Ongevallenstatistiek voorrangsvoertuigen 2016-2017 Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801 HA Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355 24 00 Colofon Instituut Fysieke Veiligheid (2018). Ongevallenstatistiek

Nadere informatie

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie )

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie ) De Veranderplanner Wanneer een zorgorganisatie een verandering invoert zijn er veel factoren die het succes van deze verandering bepalen. Dit instrument, de veranderplanner, is gemaakt om voorafgaand aan

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen brandweer 2016

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen brandweer 2016 Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen brandweer 2016 Versie: 1.1 Status: Concept Vastgesteld op: p.m. Vastgesteld door: Raad van Brandweercommandanten Ingangsdatum: 1 juni 2017 Revisiedatum: 1 juni

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische & Geluidssignalen

Brancherichtlijn Optische & Geluidssignalen Brancherichtlijn Optische & Geluidssignalen Reddingsbrigade Nederland april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Toepassingsbereik... 4 3 Omschrijving dringende taak... 5 4 Prioriteitstelling meldingen...

Nadere informatie

Eerste ervaringen blauw zwaailicht en sirene voor Rijkswaterstaat veelbelovend

Eerste ervaringen blauw zwaailicht en sirene voor Rijkswaterstaat veelbelovend Eerste ervaringen blauw zwaailicht en sirene voor Rijkswaterstaat veelbelovend Eeltje Hoekstra, werkzaam bij Rijkswaterstaat als programmamanager Incident Management / Jelle de Heij, werkzaam bij Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Q&A Wetgeving en Governance

Q&A Wetgeving en Governance Q&A Wetgeving en Governance 1 Komt er een wetswijziging? Dit wetsvoorstel is inderdaad een wijzigingswet. Het gaat om een wijziging van artikelen in de volgende drie wetten: Politiewet (Polw), Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

Landelijke Brancherichtlijn Verkeer Rijkswaterstaat

Landelijke Brancherichtlijn Verkeer Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Landelijke Brancherichtlijn Verkeer Rijkswaterstaat 20juli 2015 Werkdocument versie 1.0 Inhoud 1 Inleiding.3 2 Wet en Regelgeving.3 2.1 wet en regelgeving

Nadere informatie

Van hulpverlener naar verdachte. De juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen

Van hulpverlener naar verdachte. De juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen Van hulpverlener naar verdachte De juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen Met deze kennispublicatie wordt de lezer meegenomen in de juridische aspecten waar een bestuurder van een voorrangsvoertuig

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

Richtlijn optische- en geluidssignalen DV&O, vers!e

Richtlijn optische- en geluidssignalen DV&O, vers!e Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Veiligheid en Justitie Richtlijn optische- en geluidssignalen DV&O Versie 2.0 20140821 1. Inleiding Deze richtlijn is opgesteld om medewerkers binnen de DV&O

Nadere informatie

1e druk, 4e oplage, februari Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) ISBN:

1e druk, 4e oplage, februari Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) ISBN: Chauffeur Tekstboek Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND HOE TE KOMEN TOT EEN ADEQUATE ORGANISATIE VAN INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER? IN AANSLUITING OP HET HANDBOEK INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER Uitgave van het Projectbureau

Nadere informatie

BRANCHERICHTLIJN OPTISCHE EN GELUIDSSIGNALEN MINISTERIE VAN DEFENSIE

BRANCHERICHTLIJN OPTISCHE EN GELUIDSSIGNALEN MINISTERIE VAN DEFENSIE BRANCHERICHTLIJN OPTISCHE EN GELUIDSSIGNALEN MINISTERIE VAN DEFENSIE ONDERWERP: Optische en geluidssignalen IN WERKING PER : 1 maart 2014 VERVALDATUM : 1 maart 2016 AFD/SIE : DAOG DOEL : Het vastleggen

Nadere informatie

Lancering 112 app Communicatieplan. Maart 2018

Lancering 112 app Communicatieplan. Maart 2018 Lancering 112 app Communicatieplan Maart 2018 Inhoud Aanleiding Communicatiescope Communicatiedoelstellingen en - doelgroepen Communicatiestrategie Aandachtspunten Kernboodschappen en middelen 2 Aanleiding

Nadere informatie

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem

Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner. 1. Verkennen van het probleem Toelichting bij de vragen uit de Veranderplanner Bij iedere vraag uit de veranderplanner is hier een korte toelichting gegeven. Dit kan helpen bij het invullen van de vragen van de Veranderplanner. 1.

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Blauwblauw in de praktijk

Blauwblauw in de praktijk Een onderzoek naar de ervaringen van hulpverleners en weggebruikers en geobserveerd rijgedrag tijdens de praktijkpilot Blauwblauw Versie: 3.0, 6 maart 2013 Een onderzoek naar de ervaringen van hulpverleners

Nadere informatie

Van hulpverlener naar verdachte. Een onderzoek naar de juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen

Van hulpverlener naar verdachte. Een onderzoek naar de juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen Van hulpverlener naar verdachte Een onderzoek naar de juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen Van hulpverlener naar verdachte Een onderzoek naar de juridische aspecten van ongevallen

Nadere informatie

WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN. Onderdeel van Twente Safety Campus

WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN. Onderdeel van Twente Safety Campus WERKEN IN CRISISSITUATIES DAAR MOET JE OP TRAINEN Onderdeel van Twente Safety Campus 1 2 De totstandkoming van Safety Care Center is ontstaan na een gedeelde behoefte om specifiek voor organisaties in

Nadere informatie

Tweede landelijke congres Voorrangsvoertuigen Voorzichtig, Verantwoord, Veilig en Vlot 24 maart 2014. Competentie- en beroepsgerichte aanpak bij:

Tweede landelijke congres Voorrangsvoertuigen Voorzichtig, Verantwoord, Veilig en Vlot 24 maart 2014. Competentie- en beroepsgerichte aanpak bij: Tweede landelijke congres Voorrangsvoertuigen Voorzichtig, Verantwoord, Veilig en Vlot 24 maart 2014 Competentie- en beroepsgerichte aanpak bij: R AV Brabant Midden West - Noord 9-12-2014 1 1. Caspar v.d.

Nadere informatie

Rapportage m.b.t. de inhoud van de standaard rijopleiding voor bestuurders van een hulpverleningsvoertuig.

Rapportage m.b.t. de inhoud van de standaard rijopleiding voor bestuurders van een hulpverleningsvoertuig. Rapportage m.b.t. de inhoud van de standaard rijopleiding voor bestuurders van een hulpverleningsvoertuig. Aanleiding Deze rapportage is opgemaakt naar aanleiding van een verzoek vanuit het Ministerie

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017

Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Verkeersveiligheidsanalyse Bommenweg Dreef (Wadenoijen, Gemeente Tiel) 28 juli 2017 Aanleiding In de afgelopen jaren hebben een aantal verkeersincidenten op het kruispunt Bommelweg Dreef plaatsgevonden.

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Spoedeisende medische hulpverlening

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Spoedeisende medische hulpverlening Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Spoedeisende medische hulpverlening Versie: augustus 2009 Status: definitief Vastgesteld door: - het algemeen bestuur Vereniging Ambulancezorg Nederland op

Nadere informatie

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz OPLEGGER Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz Eenheid Sturing E-mail p.scholtz@gooisemeren.nl Kenmerk 17.0013276 Datum 17 november

Nadere informatie

Modelgovernancecode. GGD GHOR Nederland

Modelgovernancecode. GGD GHOR Nederland Modelgovernancecode GGD GHOR Nederland Versie 1 december 2017 1 Voorwoord Deze modelgovernancecode GGD GHOR Nederland is op 1 december 2017 vastgesteld door de Directeuren Publieke Gezondheid (DPG en),

Nadere informatie

Inventarisatie van wensen voor klimaatscenario s. Bernadet Overbeek Gé Verver

Inventarisatie van wensen voor klimaatscenario s. Bernadet Overbeek Gé Verver Inventarisatie van wensen voor klimaatscenario s Bernadet Overbeek Gé Verver Inhoud 1. Aanleiding 2. Doel 3. Toelichting op scenario s 4. Onze vragen Aanleiding voor inventarisatie van wensen Nieuwe KNMI

Nadere informatie

Als je niet ter plaatse

Als je niet ter plaatse Als je niet ter plaatse komt Een inventarisatie van aantal, ernst en kenmerken van ongevallen met voorrangsvoertuigen in de periode van 2010 tot en met 2013 Instituut Fysieke Veiligheid Postbus 7010 6801

Nadere informatie

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd:

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Voertuigreglement in verband met het gebruik van optische en geluidssignalen Op de voordracht van Onze Minister

Nadere informatie

Kansrijke oplossingen voor ongevallen met voorrangsvoertuigen.

Kansrijke oplossingen voor ongevallen met voorrangsvoertuigen. Kansrijke oplossingen voor ongevallen met voorrangsvoertuigen. Aankomen is een keuze. Een onderzoek door: Rik Blok 2015 Kansrijke oplossingen voor ongevallen met voorrangsvoertuigen. Aankomen is een keuze.

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inleiding Het voorliggende Rampenplan Gemeente Assen 2007 beschrijft de organisatie en werkwijze van de

Nadere informatie

Consumer Insights Projectplan Aug 2013

Consumer Insights Projectplan Aug 2013 Consumer Insights Projectplan Aug 2013 Colofon Eelke Bosman (bosman@siob.nl) Deze publicatie is een projectplan van het SIOB. De verantwoordelijkheid voor de inhoud en de ingenomen standpunten berusten

Nadere informatie

Ontwikkeling brancherichtlijn optische en geluidssignalen NVBR

Ontwikkeling brancherichtlijn optische en geluidssignalen NVBR Ontwikkeling brancherichtlijn optische en geluidssignalen NVBR - conceptversie 0.0.3 7 september 2011 - Achtergrond Op 1 maart 2009 is de (ministeriële) Regeling optische en geluidssignalen in werking

Nadere informatie

Bijlage 2. Communicatieplan bij het inspectieproject opslagtanks PGS29. Petra van Zijst, 24 september 2012. Aanleiding

Bijlage 2. Communicatieplan bij het inspectieproject opslagtanks PGS29. Petra van Zijst, 24 september 2012. Aanleiding Bijlage 2 Communicatieplan bij het opslagtanks PGS29 Petra van Zijst, 24 september 2012 Aanleiding Van augustus 2012 tot en met maart 2013 wordt het Inspectieproject Tankopslagbedrijven uitgevoerd. Hierin

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Kwaliteit en Vergelijkbaarheid versie 16 maart 2015

Samenvatting projectplan Kwaliteit en Vergelijkbaarheid versie 16 maart 2015 Projectopdracht en resultaten Aanleiding De Commissie Hoekstra stelt in de evaluatie van de Wet veiligheidsregio s dat de vrijheid van regio s ten aanzien van kwaliteitszorg moet worden ingeperkt en dat

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Plan van Aanpak Titel: Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Subtitel: Plan van Aanpak Versie: Versie 1.0 Plaats: Roermond Datum: 26 mei 2015 Opgesteld door: Jan Waalen,

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Instituut Fysieke Veiligheid Dhr. P. Verhage Griffioenlaan 2 Postbus 7112 Utrecht 2701 AC Zoetermeer Postbus 2232 www.rijkswaterstaat. fl1 Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Bergen (NH)

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Bergen (NH) Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Bergen (NH) 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Concrete doelstellingen voor 2017... 4 Circulair aanbesteden van 2 trajecten... 4 SROI (Social Return on

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman Werkconferentie Implementatie van Online Wijkplatformen De en Don ts 7 december 2017 Sarah Willard en John Rietman Zuyd Hogeschool / Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie sarah.willard@zuyd.nl

Nadere informatie

Van hulpverlener naar verdachte. De juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen

Van hulpverlener naar verdachte. De juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen Van hulpverlener naar verdachte De juridische aspecten van ongevallen met voorrangsvoertuigen Met deze kennispublicatie wordt de lezer meegenomen in de juridische aspecten waar een bestuurder van een voorrangsvoertuig

Nadere informatie

Participatie van cliënten laat nog te wensen over. Dit geldt ook voor de eenduidige voorlichting aan (aanstaande) zwangeren en hun partners.

Participatie van cliënten laat nog te wensen over. Dit geldt ook voor de eenduidige voorlichting aan (aanstaande) zwangeren en hun partners. VSV s op koers 83% van de VSV s heeft een gezamenlijke visie opgesteld, waarbij moeder en kind centraal staan. Dat blijkt uit een inventarisatie die het CPZ samen met ActiZ heeft laten doen. Centrale vraagstelling

Nadere informatie

GROOTER. in één oogopslag. Uniformiteit & kwaliteit in gemeentelijke Crisisbeheersing Bevolkingszorg

GROOTER. in één oogopslag. Uniformiteit & kwaliteit in gemeentelijke Crisisbeheersing Bevolkingszorg GROOTER in één oogopslag Uniformiteit & kwaliteit in gemeentelijke Crisisbeheersing Bevolkingszorg GROOTER Voorwoord GROOTER is een informeel kwaliteitslabel voor opleidingen en trainingen. Voor u ligt

Nadere informatie

CONVENANT 'JOIN THE CLUB VEILIGE PUBLIEKE TAAK' TILBURG

CONVENANT 'JOIN THE CLUB VEILIGE PUBLIEKE TAAK' TILBURG CONVENANT 'JOIN THE CLUB VEILIGE PUBLIEKE TAAK' TILBURG Gemeente Tilburg en werkgevers in de (semi)publieke sector 1 Inleiding Ambulancepersoneel, buschauffeurs, medewerkers van zorginstellingen, gemeentes,

Nadere informatie

Brancherichtlijn OPTISCHE EN GELUIDSSIGNALEN BRANDWEER

Brancherichtlijn OPTISCHE EN GELUIDSSIGNALEN BRANDWEER Brancherichtlijn OPTISCHE EN GELUIDSSIGNALEN BRANDWEER 1 Brancherichtlijn OPTISCHE EN GELUIDSSIGNALEN BRANDWEER INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 1 Wet- en regelgeving 5 2 Toepassingsbereik 6 3 Dringende taak

Nadere informatie

Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg

Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg 18 november 2013 Uitkomsten Samson Resultaten onderzoek aard en omvang seksueel misbruik 2008-heden: Gem. NL- jongeren 74 per 1000 Residentie

Nadere informatie

Startnotitie Bestuurlijke Vernieuwing

Startnotitie Bestuurlijke Vernieuwing Startnotitie Bestuurlijke Vernieuwing Status: Definitief In opdracht van: College Ambtelijk opdrachtgever: Inge Bakker Projectleider/procesmanager: Jannet Wielinga Datum: 4 november 2010 Versie: 2 Bestandslocatie:

Nadere informatie

GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar

GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar GRIP 1, ongeval gevaarlijke stoffen (OGS) Alkmaar 17 mei 2016, gemeente Alkmaar Quickscan GRIP 1, OGS Alkmaar, 17 mei 2016 Incident 17 mei 2016 Ongeval gevaarlijke stoffen aan de Kogerpolder 10, Starnmeer

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Inleiding In juni van dit jaar is met de gemeenteraad gesproken over de Nijmeegse Omgevingsvisie aan de hand van de Menukaart Omgevingsvisie (zie bijlage). Afgesproken

Nadere informatie

Brancherichtlijn Politie

Brancherichtlijn Politie ... Brancherichtlijn Politie 2018 Theo Volk Definitief Datum: 20 februari 2019 Documentinformatie Versiegeschiedenis Versie Versie datum 01 03-07-17 1 e concept 02 Samenvatting van de aanpassing Enkele

Nadere informatie

Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie

Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie Plan van aanpak communicatie over EVC binnen de politie 1. Aanleiding project EVC als HR-instrument In 2008 heeft de Politie Limburg-Noord een eerste verkenning gedaan naar de effecten van de toepassing

Nadere informatie

Protocol Overlijden en rouwverwerking

Protocol Overlijden en rouwverwerking Protocol Overlijden en rouwverwerking 1. Stappenplan bij een (plotseling) sterfgeval 2. Gewelddadige dood 3. Omgaan met de media de Wijnberg Onderwijsexpertise SO-VSO Versie: juni 2018 1 1. Stappenplan

Nadere informatie

1. Onderwerp Proces Regionale huisvestingsverordening Rol van het

1. Onderwerp Proces Regionale huisvestingsverordening Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Proces Regionale huisvestingsverordening 2019 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan 3. Regionaal belang Het eerlijk verdelen van schaarse sociale huurwoningen in de regio op

Nadere informatie

Verbeteren melding en gepast vervoer voor personen met verward gedrag

Verbeteren melding en gepast vervoer voor personen met verward gedrag Verbeteren melding en gepast vervoer voor personen met verward gedrag Introductie projecten Model Melding en Model Vervoer Ontwikkelplein 4 november 2016 Inhoud presentatie 1. Aanleiding 2. Verbeteren

Nadere informatie

AGENDAPUNT 2015.02.16/08

AGENDAPUNT 2015.02.16/08 AGENDAPUNT 2015.02.16/08 Voorstel voor de vergadering van: het algemeen bestuur Datum vergadering: 16 februari 2015 Onderwerp: Portefeuillehouder: Indiener: AED Mevrouw mr. R.G. Westerlaken-Loos en de

Nadere informatie

Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie

Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie Quick Scan Gedragscode draagvlak en participatie wind op land Inleiding De gedragscode Draagvlak en Participatie is nu ruim een half jaar in werking. Greenpeace, de Stichting Natuur en Milieufederaties,

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Kwaliteit en Vergelijkbaarheid

Samenvatting projectplan Kwaliteit en Vergelijkbaarheid Projectdoelstellingen resultaten De doelstelling van het project Kwaliteit en is het vergroten van het lerend vermogen van de veiligheidsregio s en het verbeteren van de samenwerking. Door kwaliteitszorg

Nadere informatie

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen het Nederlandse Rode Kruis

Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen het Nederlandse Rode Kruis Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen het Nederlandse Rode Kruis Nationale Noodhulp - Inzake Noodhulpvoertuigen (GGB) Vastgesteld door Stuurgroep Implementatie Noodhulpteams MT van het Nederlandse

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Leergang Chauffeur. 2 februari 2018

Informatiebijeenkomst Leergang Chauffeur. 2 februari 2018 Informatiebijeenkomst Leergang Chauffeur 2 februari 2018 Programma Kennismaking met de herziene leergang Interactieve sessie 1 Lunch Interactieve sessie 2 Korte pauze Interactieve sessie 3 Afsluiting;

Nadere informatie

Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet!

Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet! Ik ga het niet doen, en mijn mensen ook niet! Wat zijn de belangrijkste eisen en uitdagen van jouw organisatie in de komende 6 maanden? Welke kritische succesfactoren worden er gesteld? Waar liggen de

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie