Aan: Raad van State Afdeling Bestuursrechtspraak Postbus EA s Gravenhage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan: Raad van State Afdeling Bestuursrechtspraak Postbus 20019 2500 EA s Gravenhage"

Transcriptie

1 Aan: Raad van State Afdeling Bestuursrechtspraak Postbus EA s Gravenhage Van: Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) Zonnebloemlaan 213, 5151 TA Drunen. hierna ook te noemen : belanghebbende Datum: 6 maart 2013 Betreft: Beroepschrift van de in de gemeente Heusden gevestigde Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) tegen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Heusden Buitengebied, zoals vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Heusden op 18 december hierna ook te noemen: bestemmingsplan-. Dit beroep wordt volledig ondersteund door de te Tilburg gevestigde Stichting Brabantse Milieufederatie (BMF) die met de NMVH zienswijzen indiende, maar wegens capaciteitsbeperkingen moet afzien van een verdere procedure.

2 Geachte Raad, De gemeenteraad van de gemeente Heusden heeft in haar vergadering van 18 december 2012 besloten tot vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Heusden. Gemeld besluit is met ingang van 7 februari 2013 ter inzage gelegd. In het voorbereidingstraject van gemeld bestemmingsplanwijzigingsbesluit heeft het College van Heusden het ontwerp Bestemmingsplan Heusden Buitengebied ter inzage gelegd, waarop belanghebbende tijdig zienswijzen heeft ingediend. Belanghebbende heeft een aantal bezwaren tegen het bestemmingsplan, welke zij hierna aan de orde stelt: 1. De kwaliteiten van het buitengebied -en dan vooral die van natuur en landschapvan de gemeente Heusden zijn in het bestemmingsplan onvoldoende benoemd en door-vertaald en daardoor onvoldoende beschermd. Naast de uitdrukkelijk tot natuur en bos bestemde gebieden zijn er in het buitengebied nog andere te beschermen kwaliteiten, waaronder bijvoorbeeld: restanten van het oude slagenlandschap, oude cultuurlandschappen, zoals in de Bosschen met haar zandpaden, mooie cultuurhistorisch zeer waardevolle oude eiken houtwal en de oude beukenbossen met de daartussen gelegen wei/akkerlandjes, deel uitmakend van de in de gemeentelijke structuurvisie (21 juli 2009) opgenomen centrale landschapszone, landschappelijke zone met recreatieve potentie (onderdeel deelgebied parkzone, Ontwikkelingsvisie Buitengebied d.d. 20 juli 2010). Ook zijn er dassenburchten, vogelweidegebieden en is er een zandafgraving met zeer zeldzame glanswieren, teer vederkruid, kruipende moerasweegbree en oeverkruid. Als de waarden van een gebied in het bestemmingsplan beter kenbaar zijn, kunnen zij beter worden beschermd, kan er een zorgvuldiger afweging worden gemaakt en

3 kunnen er voorrangsregels worden opgenomen. Het enkel terugvallen op bijvoorbeeld de Groen Blauwe Mantel beschermt wellicht de provinciale belangen goed, maar is voor de specifieke bescherming te globaal. De flora- en faunawet beschermt wel de flora en fauna, maar in het bestemmingsplan dienen de randvoorwaarden te worden beschermd om aantasting van de omgeving te voorkomen. Schaalvergroting en intensivering van de landbouw zijn zeer schadelijk voor natuur en landschap. Er zijn minder heggen en ruige perceelranden, er is minder braakliggend land en er is minder variatie in gewassen. Daarnaast is er een gebrek aan insecten en aan onkruiden, voedsel dus, vanwege het gebruik van pesticiden en herbiciden. In de voormalige bestemmingsplannen was er nog enige specifieke bescherming, doordat gebieden werden aangeduid met bijvoorbeeld agrarisch gebied met landschappelijke waarden en/of natuurwaarden. Slechts de kwaliteit openheid is nu benoemd, met daarnaast de gebieden: Cultuurhistorisch vlak van de Beerse en Baardwijkse Overlaat, de provinciale Groenblauwe mantel en de EHS-zones. De Verordening Ruimte (hierna te noemen : VR) 2012 van de provincie Noord Brabant stelt in artikel 2 uitdrukkelijk dat het bestemmingsplan dient bij te dragen aan de zorg voor het behoud en de bevordering van de ruimtelijke / landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied van Heusden. Zoals hiervoor aangegeven is de doorvertaling van de in het buitengebied aanwezige kwaliteiten onvoldoende concreet. De landschappelijke waarden én de natuurwaarden moeten in het bestemmingsplan beter worden benoemd, zodat zij beter kunnen worden beschermd. De commissie MER gaf in haar advies aan dat het PlanMER geen inzicht gaf in welke door de Flora- en Faunawet beschermde soorten in het Heusdense buitengebied voorkomen, waar die soorten zich bevinden en welk beschermingsregime voor de betreffende soort geldt. Zo blijven de mogelijke effecten op de beschermde soorten van de ontwikkelingsmogelijkheden in het bestemmingsplan buiten beeld. Zo is niet inzichtelijk in hoeverre de Flora- en Faunawet de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan in de weg staat.

4 Naar aanleiding van deze kritiek is planmer aangevuld. (paragraaf ) In deze paragraaf wordt ingegaan op de effecten van ontwikkelingsmogelijkheden op de beschermde soorten door de verzuring, de schaalvergroting van bedrijven en de hydrologische veranderingen. De effecten van de ontwikkelingsmogelijkheden worden licht negatief en in n enkel geval als negatief ingeschat. Onder meer opvallend is dat niet blijkt dat is gelet op het effect van de plastic tunnelkassen (die er in het hele buitengebied mogen komen) op de kwaliteit van flora, fauna en hydrologie. De constatering van de (licht) negatieve effecten heeft tot nu toe ten onrechte niet geleid tot goede aanpassingen in het bestemmingsplan die de bestaande natuurwaarden degelijk beschermen. De vraag welk beschermingsregime voor de beschermde soorten in het bestemmingsplan is opgenomen is ten onrechte onbeantwoord gebleven. Slechts algemene mogelijkheden worden aangegeven: de best beschikbare technieken in de stallen toepassen (ammoniak), er kunnen landschapselementen in de ontwikkelingsplannen worden opgenomen (schaalvergroting), rond kwetsbare zones kunnen bufferzones worden ingesteld (hydrologie). 2. Het water heeft overal de bestemming water, ook daar waar het water midden in een natuurgebied ligt of grote natuurwaarden kent. Te midden van natuurgebieden gelegen water, dan wel water met grote natuurwaarden dient de beschermende bestemming natuur te krijgen. Zo zijn onlangs in de Zandafgraving van de Baardwijkse Overlaat niet alleen zeer zeldzame glanswieren (doorschijnend glanswier, kleinhoofdig glanswier, sierlijk glanswier en donker glanswier) aangetroffen, maar ook het zeer zeldzame teer vederkruid, de zeer zeldzame kruipende moerasweegbree en het zeldzame oeverkruid. In gebieden zoals deze Zandafgraving dienen de natuurbelangen leidend te zijn en is de bestemming natuur op zijn plaats. In een soortgelijk geval achtte U, Raad van State, wanneer de natuurfunctie boven de waterhuishoudkundige functie staat, de bestemming natuur passender is. (zie /1/R3 Alphen-Chaam)

5 De bestemming natuur dient met name ook te worden toegekend aan de in de natuurgebieden (EHS) gelegen wateren. In het natuurbeheerplan Noord-Brabant zijn deze wielen, eendenkooien, poelen en andere wateren ook aangeduid met een specifiek natuurtype. 3. De extensiveringsgebieden staan niet op de Verbeelding (plankaart). Dit dient alsnog te gebeuren. Dit is ernstig, want ook het slot op de muur van VR 9.2 lid 1 sub c is niet vertaald. De gemeente stelt dat dit gebied vanwege de leesbaarheid van het plan niet op de kaart is opgenomen. (en omdat het verwevingsgebied wél is opgenomen en de gemeente geen landbouwontwikkelingsgebied kent er toch duidelijkheid zou bestaan) Het argument van de gemeente dat in de VR de extensiveringsgebieden én de gebieden waarvoor geen zonering geldt zouden zijn gelijkgesteld, zodat het extensiveringsgebied materieel wél verwerkt zou zijn, vinden wij allesbehalve afdoende. Volstrekte duidelijkheid en degelijkheid is hier nodig. 4. De Intensieve veehouderij ( IV-bedrijf) aan de Oosterseweg 15 te Elshout is een biologische varkenshouderij maar óók een Intensieve veehouderij en dient als zodanig (IV) op de plankaart te worden opgenomen. (zie ook reactieve aanwijzing van de provincie) 5. Bouwvlakken voor agrarische bedrijven -ook die voor grondgebonden bedrijven- mogen niet groter zijn dan 1,5 ha, zulks i.p.v. de in artikel van het bestemmingsplan toegestane maximale grootte voor grondgebonden agrarische bedrijven van maximaal 2,5 ha. (de mogelijke schaalvergroting tot 2,5 ha is ten onrechte niet meegenomen in PlanMER.) Het buitengebied is er voor iedereen en iedereen is voor zijn welbevinden (lichamelijke en fysieke gezondheid) afhankelijk van een buitengebied dat in balans is. Agrariërs zijn heel belangrijke gebruikers en beheerders van het buitengebied. Zij zijn voor hun inkomen afhankelijk van de opbrengst van hun land. Vooral door de heel grootschalige agrarische ontwikkelingen in het buitengebied van de afgelopen tientallen jaren -wenselijk voor een productie en inkomen op een aanvaardbaar niveau- staat de kwaliteit van het buitengebied (natuur, landschap, biodiversiteit en duurzaamheid) nu onder enorm grote druk.

6 Om een aanvaardbare situatie te creëren dient een beoogde ruimtelijke ontwikkeling gepaard te gaan met een aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van bodem, water, natuur, landschap, cultuurhistorie of extensieve recreatieve mogelijkheden. Het gaat er dus niet alleen om dat de bestaande kwaliteit niet verder achteruit gaat, maar dat die kwaliteit bij ruimtelijke ontwikkelingen gaat toenemen. Aldus ook de VR, die verder zegt dat de omvang van de beoogde ruimtelijke ontwikkeling, in het bijzonder wat betreft omvang van de beoogde bebouwing, past in de omgeving. Grondgebonden agrarische bedrijven kunnen nu in het bestemmingsplan hun bouwvlakken vergroten van maximaal 1,5 ha tot mogelijk 2,5 ha. Daarnaast mag er op basis van het bestemmingsplan nu nóg hoger (10 meter i.p.v. de tot nu toe gebruikelijke 8 meter!) worden gebouwd. (met gebruikmaking van een omgevingsvergunning kunnen bedrijfsgebouwen in het buitengebied zelfs 12 meter hoog worden.) Een mogelijkheid tot reële kwaliteitsverbetering lijkt hierdoor heel ver weg. Ook voor grondgebonden bedrijven dient het bouwvlak maximaal 1,5 ha te zijn, zo mogelijk -net als bij de IV-bedrijven- met de voorwaarde dat 10 % van een 1,5 ha groot bouwvlak van erfbeplanting wordt voorzien. Belanghebbende begrijpt niet heel goed waarom -bij zorgvuldig gebruik van ruimtegrondgebonden bedrijven een groter bouwvlak nodig hebben dan een bedrijf met een intensieve veehouderij. Deze visie sluit aan bij de afspraken die begin februari 2013 tijdens het zogenaamde Brabantberaad (met als deelnemers o.m. de provincie, gemeenten, ZLTO, BMF, Brabants Landschap, burgers, agribedrijven, gezondheidsadviseurs) in St Michielsgestel zijn gemaakt. Blijkens de slotverklaring van dit beraad zijn o.m.: a. de algemene uitgangspunten: - de nieuwe denklijn geldt voor alle vormen van veehouderij - Brabant zet zich in voor verduurzaming en vernieuwing van de veehouderij - Leidend zijn gezondheid en een integrale benadering van duurzame landbouw en gezonde voeding b. Conclusies o.m.: - Bestaand beleid en regelgeving blijven gehandhaafd tot de nieuwe aanpak zich heeft bewezen en is ingevoerd - Overheden verbinden zich om snel en adequaat regelgeving aan te passen - Bedrijven profileren zich op duurzaamheid, maatschappelijke en landschappelijke inpassing

7 - Uitbreiding van bebouwing en bouwblok wordt alleen mogelijk via de maatlat - Uitsluitend in bijzondere gevallen, om overbelaste situaties op te lossen en passend binnen de gebiedsprofilering worden uitbreidingen boven de 1,5 ha via maatwerk mogelijk - Marginale uitbreidingen boven de 1,5 ha t.b.v. landschappelijke inpassing worden bespreekbaar - Grondgebonden veehouderij is voor veel ondernemers een kansrijk en duurzaam perspectief en zal worden verankerd binnen de maatlat en kan basis zijn voor uitbreidingen boven de 1,5 ha bouwblok. Mede ook gezien de uitkomsten van gemeld beraad dient te worden voorkomen dat het bestaand beleid wordt uitgebreid tot de mogelijkheid van een uitbreiding voor grondgebonden agrarische bedrijven tot een grootte van maximaal 2,5 ha. Het bestemmingsplan is nu nog geen bestaand beleid aangezien het nog niet is ingevoerd omdat de beroepstermijn nog niet is verstreken en vervolgens op grond van de gevraagde voorlopige voorziening op dit punt (hopelijk) wordt geschorst. Belanghebbende acht het van groot belang dat de uitbreiding van bouwvlakken tot maximaal 2,5 ha op dit moment -in afwachting van nieuwe provinciale regelgevingin de ijskast gaat. Ook dient te worden voorkomen dat in geval straks in de nieuwe regelgeving bestaande rechten worden uitgezonderd, daarop een beroep kan worden gedaan door diegenen die met gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid van het college een bouwvlak van 2.5 ha zouden kunnen krijgen. Goed nieuw beleid -dat belanghebbende verwelkomt- dient in het geheel niet te worden gefrustreerd. 6. Kwaliteitsverbetering: landschappelijke inpassingsplannen zijn onvoldoende geregeld Mede om aan de hiervoor bedoelde kwaliteitseisen te voldoen moet er bij een ontwikkeling in het buitengebied voor worden gezorgd dat de bebouwing op het gehele bouwvlak goed landschappelijk wordt ingepast. Niet alleen de VR rept hierover, maar ook de Ontwikkelingsvisie buitengebied, zoals vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 20 juli 2010 (hierna ook te noemen: ontwikkelingsvisie).

8 In de ontwikkelingsvisie zijn daarvoor per landschappelijk deelgebied ontwerprichtlijnen opgenomen die er mogelijk voor kunnen zorgen dat de beeldkwaliteit van het gebied blijft behouden of verbetert. Voor ontwikkelingen in het buitengebied is er in het bestemmingsplan veelal de volgende voorwaarde opgenomen: er is sprake van een aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van de aanwezige of potentiële kwaliteiten van de bodem en/of water en/of natuur en/of landschap en/of cultuurhistorie van het gebied, waarbij wordt getoetst aan de ontwerprichtlijnen uit hoofdstuk 4 van de Ontwikkelingsvisie buitengebied, zoals vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 20 juli 2010 en aanvrager zich jegens de gemeente heeft verplicht om deze kwaliteitsverbetering uit te voeren en in stand te houden. Uit artikel 2.2 lid 1 van de VR blijkt dat financieel, juridisch en feitelijk is [ /moet zijn] verzekerd dat de realisering van de beoogde ruimtelijke ontwikkeling gepaard gaat met een aantoonbare en uitvoerbare fysieke verbetering van etc. In de toelichting op de VR staat onder meer : De kwaliteitsverbetering van het landschap moet op het moment van vaststelling van het planologisch besluit (bestemmingsplan, wijzigingsplan of omgevingsvergunning) van de gemeente zijn zeker gesteld. Ook moet duidelijk zijn dat er inderdaad sprake is van versterking van de landschapskwaliteiten. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit een verwijzing naar afspraken op regionaal niveau, een door de gemeente vastgesteld of erkend landschapsplan of uit een advies van onafhankelijke landschapsdeskundigen over de voorgestelde ingreep. Om aan de (meestal) landschappelijke inpassing van bebouwing te voldoen moet er een gedegen erfbeplantingsplan worden gemaakt, waarbij duidelijk wordt waar welke beplanting wordt aangebracht en hoe die beplanting vervolgens wordt onderhouden. Niet slechts een tekening waarop de plantvakken staan aangegeven met daarbij een lijstje met de te planten bomen, struiken etc. Een goed erfbeplantingsplan dient in te houden: A. Algemeen.

9 - Een tekening waarop staat aangegeven waar welke beplanting is geprojecteerd ; - De kwaliteit van de te beplanten grond: zand, klei, droog, nat en de dikte van de teellaag; B. Per beplantingsvak: 1. de lengte, de breedte en de oppervlakte ervan; (noodzakelijk om bij IV-bedrijf de 10 % erfbeplantingsoppervlakte te kunnen vaststellen) 2. een plantenlijst met de aantallen; 3. het plantverband en de menging; 4. de grondbewerking; 5. het beheer gedurende de eerste seizoenen én het beheer op termijn op termijn (bv hoe hoog dient de geprojecteerde (afscherm)haag te worden; wanneer en hoe gaat het snoeien en terugzetten van een houtwal). Pas als deze gegevens helemaal compleet zijn, kan een deskundige, die verstand heeft van landschap, bomen en struiken, die de kwaliteit van de grond kan beoordelen en die verstand heeft van onderhoud (en die dan ook moet weten welke bebouwing waar komt en hoe hoog die bebouwing wordt) gaan beoordelen of de volgroeide beplanting in de toekomst het beoogde effect van de ter plaatse gewenste landschappelijke kwaliteit heeft. Het argument van de gemeente, dat stelt dat het lastig is om het beheer in het plan op te nemen, aangezien dat moeilijk gecontroleerd zou kunnen worden, vindt belanghebbende mager. De door belanghebbende ingeziene en door de gemeente goedgekeurde erfbeplantingsplannen (zij maakten deel uit van de in het bestemmingsplan opgenomen ontwikkelingswensen) voldoen niet aan gemelde criteria en zijn praktisch allemaal beneden de maat. Het is dan ook zeer onduidelijk of het beoogde doel (verwoord in de VR) is zeker gesteld. Als er niet serieus werk wordt gemaakt van een goede erfbeplanting, holt,-ondanks het mooie beleid- de kwaliteit van het landschap hard achteruit. 7. Kwaliteitsverbetering: de zekering van een blijvende handhaving daarvan is onvoldoende

10 Het erfbeplantingsplan moet worden gerealiseerd én er dient te worden gezorgd voor een blijvende handhaving/nakoming van de afspraken in het plan vastgelegd. De borging kan geschieden in het bestemmingsplan zelf door een bestemming op het bouwvlak en de daarbij behorende regeling, dan wel via het vestigen van kwalitatieve verplichtingen. Een stevige verankering. Dit geeft meteen veel duidelijkheid en een opvolgend eigenaar / gebruiker van het desbetreffende perceel is rechtstreeks gebonden. De gemeente heeft ervoor gekozen de borging te regelen door middel van het afsluiten van een desbetreffende overeenkomst met de initiatiefnemer. De overeenkomsten die de gemeente kennelijk op het oog heeft, zijn de overeenkomsten zoals die behoren bij de in dit bestemmingsplan gehonoreerde ontwikkelingswensen. In zo n overeenkomst staat o.m. : Artikel 4 vervreemding/ overdracht contractpositie 4.1 Vervreemding van de onroerende zaak waarop de tegenprestatie is verricht, dan wel de vestiging van welk recht dan ook op de onroerende zaak, laat de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de initiatiefnemer ten aanzien van de instandhouding van de tegenprestatie onverlet. 4.2 De initiatiefnemer verbindt zich de in deze overeenkomst opgenomen verplichtingen, bij gehele of gedeeltelijke vervreemding van de in de tegenprestatie omschreven onroerende zaak, alsmede bij elke verlening van enig goederenrechtelijke of persoonlijke gebruiks- of genotsrecht, aan de nieuwe eigenaar, beperkt gerechtigde of gebruiker op te leggen en ten behoeve van dezen aan te nemen en, in verband daarmede, in een akte tot levering, vestiging van beperkt gebruiks- of genotsrecht of verlening van een persoonlijke gebruiks- of genotsrecht woordelijk op te nemen, behoudens de vervanging van de naam van de initiatiefnemer door die van de nieuwe (gebruiks- of genots)gerechtigde. Artikel 8 Niet nakoming van de verplichtingen door de initiatiefnemer 8.1 De Gemeente kan bij niet-nakoming, niet tijdige nakoming of niet behoorlijke nakoming van het bepaalde in artikelen 2, 3 en 4 de initiatiefnemer een boete

11 opleggen van 100,-- voor elke dag dat de niet (tijdige/behoorlijke) nakoming voortduurt, één en ander onverminderd het recht van de Gemeente om alsnog nakoming en schadevergoeding te verlangen, met een maximum van 200% van de totale compensatie. Belanghebbende vindt met bedoelde overeenkomst de borging van de kwaliteitsverbetering/ landschappelijke inpassing zeer onvoldoende is verzekerd, en wel hierom: - élke opvolgende gebruiker/eigenaar dient middels een stevig geformuleerd kettingbeding te worden gebonden. Dit gebeurt in deze overeenkomst niet goed. De tekst is onduidelijk. De tekst analyserend komt het er op neer dat de initiatiefnemer zich verbindt om de in de overeenkomst opgenomen verplichtingen bij overdracht aan zijn opvolger op te leggen en (vrij vertaald) in verband daarmee in de overdrachtsakte woordelijk op te nemen, behoudens de vervanging van de naam van de initiatiefnemer door die van de opvolger. Dus in verband met de overdracht van zijn verplichtingen aan de opvolger moet de initiatiefnemer de verplichtingen woordelijk opnemen. Dat lijkt duidelijk, de opvolger moet weten waar hij aan toe is. Maar dan komt vervolgens uit de lucht vallen behoudens de vervanging van de naam van de initiatiefnemer door die van de opvolger. Er staat niet dat de opvolger(s) zijn (hun) opvolgers(s) moeten binden. Je kunt hier raden wat de bedoeling is, maar het is gewoon niet goed geformuleerd (zeker gesteld) en dat is een misser. - het op zich nemen van de verplichtingen door de opvolger wordt ten behoeve van dezen aangenomen; de tekst volgend is dezen de oplegger, terwijl er ten behoeve van de gemeente dient te worden aangenomen, die moet partij worden. - de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer (en zijn erfgenamen) ná de overdracht met oplegging verplichtingen is niet geheel duidelijk; - de belangrijke boetebepaling is erg onduidelijk: a. is slechts de boete van 100 per dag voor niet tijdige of onbehoorlijke nakoming gemaximaliseerd op 200% van de compensatie; (en is de tekst een en ander onverminderd het recht van de gemeente om alsnog nakoming en schadevergoeding te vorderen een tussenzinnetje, waardoor de schadevergoeding niet gemaximaliseerd is;

12 b. Is de boete van 100 per dag niet gemaximaliseerd en slaat de maximalisatie op de schadevergoeding; c. Is het maximum van boete + schadevergoeding 200 % van de compensatie; d. Bestaat de compensatie uit het bedrag dat de initiatiefnemer aan de gemeente op grond van artikel 7 van de overeenkomst aan de gemeente moet voldoen in geval de gemeente wordt aangesproken voor planschade. (dit is de enige plaats waar in de overeenkomst sprake is van compensatie) Dit kan betekenen dat de boete en/of schadevergoeding nihil is/zijn als er geen sprake is van planschade; of wordt een (slechte) link bedoeld naar het compensatiebedrag vermeld in de bijlage van de overeenkomst, de waarde van de investering in het landschap;; e. hoe stel je hier schade vast; - kan de gemeente niet beter óók het recht krijgen om op kosten van de initiatiefnemer /zijn opvolgers de beplanting aan te leggen en te onderhouden (wel prettig als dan het nodige onderhoud ook duidelijk is) 8. A. De landschappelijke inpassing is voor wat betreft het erfbeplantingsplan van de aan de initiatiefnemers in het bestemmingsplan toegekende ontwikkelingswensen is -mede in acht genomen het hiervoor onder 6 gemelde- onvoldoende en derhalve moet de hiervoor in het bestemmingsplan opgenomen ontwikkeling niet worden toegestaan voor wat betreft de percelen: 1. Achterweg 16 Herpt 2. Bernsestraat 9 Herpt 3. Bokhovenseweg 2 Hedikhuizen 4. Bosscheweg 66 Drunen 5. De Omloop 10 Haarsteeg (bij dit IV-bedrijf is ook niet duidelijk of inderdaad de 10% erfbeplanting wordt gerealiseerd) 6. Dekkerseweg Elshout 7. Groenewoud 1 Herpt 8. Groenewoud 37 Drunen 9. Groenstraat 18 Hedikhuizen 10. Honderdbunderweg 1 Drunen 11. Kanaalweg 8 Drunen

13 12. Oosterseweg 15 Elshout 13. Vendreef 8 Vlijmen 14. D Oultremontweg 26 Elshout (zelfs geen tekening toegevoegd) 15. Groenstraat 14 Herpt 16. Grotestraat 41 te Heesbeen (zelfs geen tekening toegevoegd) 17. Maashoeveweg 2 Haarsteeg 18. Vendreef 1 Vlijmen 19. Vendreef 3 Vlijmen 8 B. De landschappelijke inpassing is voor wat betreft de borgingsovereenkomst in acht genomen het hiervoor onder 7 gemelde- onvoldoende, en derhalve moet op grond hiervan de hiervoor in het bestemmingsplan opgenomen ontwikkeling niet worden toegestaan voor wat betreft de percelen: a. Alle hiervoor onder 8 A onder 1 tot en met 20 genoemd, alsmede: b. Duinweg 17 Drunen (inclusief rectificatie wegens kennelijk schrijffouten) c. Oosterseweg 1 Elshout d. Groenstraat 14 Herpt 9. Ook bij (latere) nieuwbouw/verbouwing binnen een bij of na in werking treden van dit bestemmingsplan toegekend bouwvlak (nieuw, gewijzigd of vergroot), c.q. bij hoger bouwen dan tot nu toe als recht mogelijk is dient er bij het verlenen van de omgevingsvergunning gelet te worden op landschappelijke inpassing. De Verordening Ruimte (VR) van de provincie stelt dat bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen de kwaliteit van het gebied aantoonbaar moet verbeteren. De VR verstaat onder ruimtelijke ontwikkelingen : bouwactiviteiten én planologische gebruiksactiviteiten. De gewenste kwaliteitsverbetering zal meestal gebeuren door goede landschappelijke inpassing. In de toelichting op de VR staat uitdrukkelijk: De kwaliteitsverbetering van het landschap moet op het moment van vaststelling van het planologisch besluit (bestemmingsplan, wijzigingsplan of omgevingsvergunning) van de gemeente zijn zeker gesteld.

14 In het bestemmingsplan is die inpassing niet goed door vertaald omdat daarin alleen naar landschappelijke inpassing wordt gekeken in geval bij een bestemmingsplanwijziging een bestemming wordt gewijzigd, een nieuw bouwvlak wordt gecreëerd, de vorm van een bouwvlak wordt veranderd, dan wel een bouwvlak wordt vergroot, en derhalve de landschappelijke inpassing -in strijd met de VR- onvoldoende aan de orde komt bij de ruimtelijke ontwikkeling die bouwen heet. Uit contact met medewerkers van de provincie bleek dat de provincie bij de landschappelijke inpassing niet zo let op de hoogte van de bouwmassa (behalve bij IV-bedrijven), maar meer op het bij-de-grondse-bouwvolume. Indien dat het feitelijke uitgangspunt is, doet dat ernstig tekort aan goede landschappelijke inpassing. De regels van de VR en op de toelichting daarop onderbouwen dat uitgangspunt niet. Hoe dan ook: belanghebbende ziet graag een gedegen landschappelijke inpassing. Het betreft twee -eenvoudig te repareren- gaten: a. In geval, na inwerkingtreden van het nieuwe bestemmingsplan een nieuwe/vergrote/gewijzigde bouwvlakken worden toegekend, dan wel bestemmingen worden gewijzigd (in veel gevallen is dan ook landschappelijke inpassing vereist) wordt de landschappelijke inpassing waarschijnlijk afgestemd op de op dat moment geplande/aanwezige bebouwing ( en niet op de bouwmogelijkheden die het (nieuwe) bouwvlak biedt). Later kan nieuwe bouwmassa zonder nieuwe inpassingsverplichting worden toegevoegd. Dat kan de gewenste landschappelijke inpassing frustreren. Oplossing : aan de afgifte van een latere omgevingsvergunning (met betrekking tot de hier bedoelde bouwvlakken, waaronder begrepen die waarvan de bestemming is gewijzigd) opnieuw de voorwaarde verbinden dat de nieuwe bouwmassa landschappelijk wordt ingepast. b. Alle bestaande bedrijven krijgen nu zonder verplichting tot inpassing extra ruimte en mogen zonder toestemming tot 10 meter hoog bouwen (was vroeger praktisch altijd 8 meter, op enkele loon-, toeleverings-, afzet-, en veehandelsbedrijven na én bedrijven aan de Naulandseweg en het westelijk gedeelte van de Kapelstraat). Bij dit planologisch besluit krijgen in strijd met de VR (bijna) alle betrokkenen derhalve planologische gebruiksactiviteiten zonder dat er landschappelijk hoeft te worden ingepast. [Uit de toelichting VR blijkt dat

15 in tegenstelling tot de werking van VR art 2.1, waar de zorgplichtbepaling geen betrekking heeft op ruimtelijke ontwikkelingen welke zich voltrekken binnen het kader van een geldend bestemmingsplan, met inbegrip van de uitwerking daarvan en van de binnenplanse en buitenplanse afwijkingsmogelijkheden etc., de werking van de in VR art. 2.2 bedoelde landschappelijke inpassing wél geldt voor alle rechten die ruimer zijn dan de thans werkelijk bestaande (die zonder toestemming voor de afwijking kunnen worden gerealiseerd). Is nu nog geen vergunning afgegeven voor het bouwen hoger dan de als recht bestaande 8 meter, dan is voor hoger bouwen altijd landschappelijke inpassing nodig. Oplossing: de maximale bouwhoogten als recht houden op het niveau van vóór de inwerkingtreding van dit bestemmingsplan én hogere bouwhoogtes toestaan mits in/bij de omgevingsvergunning landschappelijke inpassing wordt zeker gesteld. De hierboven gesignaleerde gaten moeten worden gedicht, hetgeen betekent dat het bestemmingsplan op een aantal plaatsen dient te worden aangepast. 10. Teeltondersteunende voorzieningen (art ) en de afwijkingsmogelijkheden in artikel Artikel onder c luidt: buiten het bouwvlak zijn de volgende teeltondersteunende voorzieningen en permanente palen ten behoeve van hoge tijdelijke teeltondersteunende (constructies) toegestaan: 1. Lage tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen, met uitzondering van de nieuwvestiging van plastic- of glazen constructiesin het gebied van de Baardwijkse Overlaat ten zuiden van de Koningsvliet en ten noorden van het Drongelens Kanaal; 2. Palen ten behoeve van hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen met een maximale bouwhoogte van 4 m, uitsluitend ter plaatse van het perceel N 1573; 3. Hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen met een maximale oppervlakte van 1,5 ha per bedrijf, met uitzondering van de gronden ter plaatse van de aanduiding openheid. Blijkens artikel kan bij omgevingsvergunning toch van het bepaalde in lid 3.2.3, sub c onder 3 (zie hierboven) worden afgeweken, indien deze voorzieningen noodzakelijk zijn voor de agrarische bedrijfsvoering én het

16 landschap, de waterhuishouding en omliggende functies niet niet in onevenredige mate worden aangetast/belemmerd. Opmerkingen: a. In artikel 1 dient onder bl te worden aangegeven dat de hoge teeltondersteunende voorzieningen niet hoger mogen zijn dan 4 meter, zulks conform de hoogte die (wél) in de toelichting staat vermeld; b. Uit de formulering van lid 1 zou kunnen blijken dat het gehele cultuurhistorisch vlak van de Beerse en Baardwijkse Overlaat (met als noordgrens de Koningsvliet en als zuidgrens het Drongelens kanaal) is vrijgesteld van lage tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen. Uit nader overleg met de gemeente bleek dat hier niet het gehele cultuurhistorisch vlak wordt bedoeld, maar slechts het westelijke (Baardwijkse) gedeelte. De begrenzing is, wat ons betreft, niet helemaal duidelijk. c. in het gehele cultuurhistorisch vlak van de Baardwijkse en Beerse overlaat dienen zonder afwijkingsmogelijkheden niet slechts lage, maar ook hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen buiten de bouwvlakken verboden zijn; d. in de gebieden waar de openheid wordt beschermd met de aanduiding openheid, dienen -zonder afwijkingsmogelijkheden- lage én hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen buiten de bouwvlakken verboden te zijn; e. in gebieden die als groenblauwe mantel worden beschermd omdat zij zijn bestemd voor behoud, herstel of duurzame ontwikkeling van het watersysteem en de ecologische en landschappelijke waarden en de kenmerken van de onderscheidene gebieden, dienen -zonder afwijkingsmogelijkheden- lage én hoge tijdelijke teeltondersteunende voorzieningen buiten de bouwvlakken verboden te zijn. f. De gebieden met zowel de bescherming openheid als groenblauwe mantel, dienen helemaal goed te worden beschermd en daar dienen zeker -zonder afwijkingsmogelijkheden- lage én hoge teeltondersteunende voorzieningen buiten de bouwvlakken verboden te zijn. In dit gebied liggen o.m. ook te beschermen vogelweidegebieden en een dassenburcht.

17 11. Lichtmasten bij Natura 2000-gebieden en bij EHS-gebieden. In het belang van de waarden die de natura 2000-gebieden en de EHS-gebieden dienen te beschermen, dient in deze gebieden de duisternis te worden beschermd. Dat betekent dat lichtmasten (die maximaal 12 meter mogen zijn) in de buurt van deze gebieden geen invloed mogen hebben op de duisternis van deze gebieden en dus in hoogte zodanig worden beperkt (tot bijvoorbeeld 8 meter), terwijl de afstand van de masten tot bedoelde gebieden, zodanig groot moet zijn dat zij geen uitdrukkelijk licht werpen (van belang: de lichtsterkte en lichtrichting) op bedoelde gebieden. Deskundigen dienen de maten (hoogte, afstand en sterkte -en mogelijke combinaties-) te berekenen. 12. Artikel wijziging naar bestemming wonen Wordt een agrarisch bouwvlak bestemd naar wonen, dan moet de overtollige bebouwing worden gesloopt en de bestemming van het resterende bouwvlak worden ingeperkt tot de woonruimte die over blijft. Zulks conform VR art Artikel 42.1 waterwingebied en teeltondersteunende voorzieningen Volgens VR artikel 5.5 lid 1 mag een waterwingebied enkel worden gebruikt voor drinkwaterwinning met eventueel medebestemming bos of natuur. In zo n gebied mogen derhalve geen teeltondersteunende voorzieningen worden geplaatst. Hoogachtend, Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden H. Nijënstein, voorzitter

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Bijlage 3 Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Artikel 2.1 - Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit 1. Een bestemmingsplan dat voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

OVEREENKOMST KWALITEITSVERBETERING VAN HET LANDSCHAP EN PLANSCHADE

OVEREENKOMST KWALITEITSVERBETERING VAN HET LANDSCHAP EN PLANSCHADE OVEREENKOMST KWALITEITSVERBETERING VAN HET LANDSCHAP EN PLANSCHADE de ondergetekenden 1. De Gemeente Heusden, ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door drs. J. Hamming, burgemeester

Nadere informatie

College van Heusden Postbus AA Vlijmen. Betreft: ZIENSWIJZE Bestemmingsplan Heusden buitengebied, zaaknummer

College van Heusden Postbus AA Vlijmen. Betreft: ZIENSWIJZE Bestemmingsplan Heusden buitengebied, zaaknummer College van Heusden Postbus 41 5250 AA Vlijmen Betreft: ZIENSWIJZE Bestemmingsplan Heusden buitengebied, zaaknummer 248635 Van: Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH), gevestigd in de gemeente

Nadere informatie

Onze eerste opmerkingen hebben betrekking op landschappelijke inpassing. Een eerste belangrijk artikel is dan regel 3.6.2:

Onze eerste opmerkingen hebben betrekking op landschappelijke inpassing. Een eerste belangrijk artikel is dan regel 3.6.2: Gemeente Heusden t.a.v. M. Kuper Postbus 41 5250 AA Vlijmen Betreft: Inspraakreactie m.b.t. Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied Drunen,... september 2011 Geacht heer Kuper, De Natuur- en Milieuvereniging

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing Opgesteld door: Provincie Noord-Brabant 19-05-2016 S.M.Verhaart- Menken Versie: 3_19-05-2016 Inhoud

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZE BESTEMMINGSPLAN Molenweg 5-5a Hoogeloon.

NOTA ZIENSWIJZE BESTEMMINGSPLAN Molenweg 5-5a Hoogeloon. NOTA ZIENSWIJZE BESTEMMINGSPLAN Molenweg 5-5a Hoogeloon. *17it.02805* Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon heeft van 5 oktober tot en met 15 november 2017 ter inzage gelegen. Gedurende

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Van Provincie Noord-Brabant Aan Gemeente Bladel Onderwerp Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Ter attentie van Zaak identificatie 07-11-2017

Nadere informatie

Afdeling bestuursrechtspraak. Afdeling; Uw kenmerk. lichandelcnd ambtenaar

Afdeling bestuursrechtspraak. Afdeling; Uw kenmerk. lichandelcnd ambtenaar Raad vanstate Afdeling bestuursrechtspraak 'AAKNR. Raad van de gemeente Etten-Leur Postbus 10100 4870 GA ETTEN LEUR i^öcfliuninrch 015 Afdeling; 0 \AJ Vertronwa^k OA NEE Datum Ons numntci 25 februari 2015

Nadere informatie

Feitelijke informatie De Afdeling bestuursrechtspraak heeft samengevat - het beroep gegrond verklaard op de volgende overwegingen.

Feitelijke informatie De Afdeling bestuursrechtspraak heeft samengevat - het beroep gegrond verklaard op de volgende overwegingen. Onderwerp Uitspraak RvS inzake wijzigingsbesluit Duinweg 56 Collegevoorstel Zaaknummer: OLOGMM27 Inleiding Op 30 november 2010 heeft uw college besloten het wijzigingsbesluit Duinweg 56, Drunen vast te

Nadere informatie

Toelichting. 1 e WIJZIGINGSPLAN Buitengebied Noord (Vagevuur 11c Lepelstraat)

Toelichting. 1 e WIJZIGINGSPLAN Buitengebied Noord (Vagevuur 11c Lepelstraat) Toelichting 1 e WIJZIGINGSPLAN Buitengebied Noord (Vagevuur 11c Lepelstraat) 1 e wijzigingsplan Buitengebied noord (Vagevuur 11c Lepelstraat) INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 2 Uitwerking 3 2.1 Geldend bestemmingsplan

Nadere informatie

In het kader van het wettelijk vooroverleg heeft u ons om een reactie gevraagd op de voorontwerp-omgevingsvergunning Oirschotsedijk 52, Wintelre.

In het kader van het wettelijk vooroverleg heeft u ons om een reactie gevraagd op de voorontwerp-omgevingsvergunning Oirschotsedijk 52, Wintelre. Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 Gemeente Eersel Postbus 12 5520 AA EERSEL info@brabant.nl www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043 3825558

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK Plan van wijziging Buitengebied 2000, herziening 2002 Locatie Marmelhorstweg 2a

GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK Plan van wijziging Buitengebied 2000, herziening 2002 Locatie Marmelhorstweg 2a Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek d.d. nr., G.H. Tamminga secretaris J.P.M. Alberse burgemeester GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK Plan van wijziging Buitengebied

Nadere informatie

Vaststellen bestemmingsplan Elshout herziening Kapelstraat 14

Vaststellen bestemmingsplan Elshout herziening Kapelstraat 14 Collegevoorstel Zaaknummer: OLOGMB02 Vaststellen bestemmingsplan Elshout herziening Kapelstraat 14 Inleiding De heer Douma uit Drunen heeft een aanvraag om bouwvergunning ingediend om zijn woning aan de

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied

Bestemmingsplan buitengebied Bestemmingsplan buitengebied Voorontwerp Informatieavond dinsdag 26 juni 2012 Wat is een bestemmingsplan? Plan met regels over het gebruik van de ruimte Waar en hoe mag wat worden gebouwd? Welke functies

Nadere informatie

Wijziging bestemmingsplan t.b.v. verandering bouwvlak Oosterseweg 1, Elshout

Wijziging bestemmingsplan t.b.v. verandering bouwvlak Oosterseweg 1, Elshout College Onderwerp: V200901133 Wijziging bestemmingsplan t.b.v. verandering bouwvlak Oosterseweg 1, Elshout Collegevoorstel Inleiding: De heer Knippels heeft een veehouderijbedrijf aan de Oosterseweg 1

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED PLANTLOON BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED PLANTLOON BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED PLANTLOON BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN Vastgesteld in de vergadering van de raad van de gemeente Loon op Zand van 5 juni 2014 1. INLEIDING Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied:

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Dossiernummer: 2011/16386 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Zundert zijn voornemens om overeenkomstig de besluitvormingsprocedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Onderwerp Uitwerking vastgestelde amendementen Bestemmingsplan Buitengebied 2010

Onderwerp Uitwerking vastgestelde amendementen Bestemmingsplan Buitengebied 2010 Raadsinformatiebrief Onderwerp Uitwerking vastgestelde amendementen Bestemmingsplan Buitengebied 2010 Inleiding/aanleiding Op 29 september 2010 heeft uw raad het bestemmingsplan Buitengebied gewijzigd

Nadere informatie

Besluit vaststellen wijzigingsplan ex artikel 3.6, lid 1 sub a Wet ruimtelijke ordening

Besluit vaststellen wijzigingsplan ex artikel 3.6, lid 1 sub a Wet ruimtelijke ordening Besluit vaststellen wijzigingsplan ex artikel 3.6, lid 1 sub a Wet ruimtelijke ordening Kenmerk : Z-HZ_BP-2015-000822 Aanvrager : Soundwave Audio & Light Onderwerp : het wijzigen van het bestemmingsplan

Nadere informatie

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25.

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25. Laddertoets De Smaragd Waalre Laddertoets De Smaragd Waalre 1 Inleiding 2 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3 3 Uitgangspunten 5 4 Marktanalyse 11 5 Laddertoets 19 Bijlage A 25 Artikel 4.3 Nieuwbouw

Nadere informatie

VERZONDEN 12 OEC. 2013

VERZONDEN 12 OEC. 2013 Provincie' Noord-Brabant Brabantlaan 1 Postbus 90151 Besluit 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 1 1 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043 VERZONDEN 12 OEC.

Nadere informatie

Bijlagen. 11 vastgesteld bestemmingsplan "Buitengebied 2002 Wehl 22e wijziging (Broekstraat 1)"

Bijlagen. 11 vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied 2002 Wehl 22e wijziging (Broekstraat 1) Bijlagen 11 vastgesteld bestemmingsplan "Buitengebied 2002 Wehl 22e wijziging (Broekstraat 1)" Bijlage 1 Uittreksel relevante voorschriften en bepalingen bestemmingsplan "Parapluherziening Buitengebied"

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

Wijziging bouwvlak aan de Groenstraat 16 te Herpt ten behoeve van de bouw van een ligboxenstal

Wijziging bouwvlak aan de Groenstraat 16 te Herpt ten behoeve van de bouw van een ligboxenstal College Onderwerp: V200900525 Wijziging bouwvlak aan de Groenstraat 16 te Herpt ten behoeve van de bouw van een ligboxenstal Samenvatting: Inleiding: Op 17 november 2008 heeft de heer Staak een bouwaanvraag

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren ONTWERP Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Voorstellen bijstelling bestemmingsplan

Voorstellen bijstelling bestemmingsplan Voorstellen bijstelling bestemmingsplan Naar aanleiding van de informatievergadering ruimte van 4 december jongstleden is een aantal onderdelen van het bestemmingsplan nog eens nader beoordeeld. Voor zover

Nadere informatie

2014-0030225. Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer gelezen de op 13 november 2014 ontvangen aanvraag van

2014-0030225. Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer gelezen de op 13 november 2014 ontvangen aanvraag van Burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer gelezen de op 13 november 2014 ontvangen aanvraag van J. Verkuyl Kaagweg 35 2157 LH Abbenes Omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen

Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen Inleiding Initiatiefnemer heeft een agrarisch bouwvlak aan Leveroyseweg 14 te Heythuysen. Op deze locatie worden varkens gehouden op extensieve wijze.

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

CDA Zundert. Thema avond. Bestemmingsplan buitengebied

CDA Zundert. Thema avond. Bestemmingsplan buitengebied CDA Zundert Thema avond Bestemmingsplan buitengebied programma Presentatie 15 minuten pauze Gelegenheid tot het stellen van vragen Einde officieel programma Gelegenheid tot het bekijken van de plankaarten

Nadere informatie

HEKKELMAN St ADVOCATEN NOTARISSEN

HEKKELMAN St ADVOCATEN NOTARISSEN St ADVOCATEN NOTARISSEN HEKKELMAN ADVOCATEN N.V. VERTROUWELIJK Burgemeester en wethouders van Grave Postbus 7 5360 AA GRAVE PRINS BERNHARDSTRAAT 1 (HOEK ORANJESINGEL 51) POSTBUS 1094 6501 BB NIJMEGEN WWW.HEKKELMAN.NL

Nadere informatie

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten

Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg paardenbak Het Zuid 34 Drachten Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak Het Zuid 34 te Drachten 1 Ruimtelijke onderbouwing voor de aanleg van een paardenbak

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN

BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN Zaaknummer *190812* BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN VASTGESTELD TOELICHTING Inleiding In 2007 heeft

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

Buitengebied 2002 Wehl 22e wijziging (Broekstraat 1)

Buitengebied 2002 Wehl 22e wijziging (Broekstraat 1) Buitengebied 2002 Wehl 22e wijziging (Broekstraat 1) Inhoudsopgave Toelichting 3 Hoofdstuk 1 Aanleiding en doel 3 Hoofdstuk 2 Plangebied 4 Hoofdstuk 3 Ruimtelijke- en milieuaspecten 5 Hoofdstuk 4 Juridische

Nadere informatie

Ontwerp Omgevingsvergunning

Ontwerp Omgevingsvergunning De heer J.B. Kamphuis Kloosterallee 3 8167 LT Oene Zaaknummer : 48503 Behandeld door : Team Ontwikkeling Vergunningverlening Telefoonnummer : 14 0578 Onderwerp : Ontwerp omgevingsvergunning uitgebreid

Nadere informatie

Nieuwe woning van 750 m³ met bijgebouw van 75 m² - sloop van 850 m² bebouwing.

Nieuwe woning van 750 m³ met bijgebouw van 75 m² - sloop van 850 m² bebouwing. Wijzigingen nieuw en huidig Rood voor Rood beleid In het nieuwe Rood voor Rood beleid 2015 zijn een aantal wijzigingen aangebracht ten opzichte van het in 2011 vastgestelde beleid. Dit betreffen wijzigingen

Nadere informatie

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Bijlage 1 Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens Verordening Ruimte, fase 2 In onderstaande tabel geeft de gemeente Gemert-Bakel

Nadere informatie

Wijzigingsplan. Leliëndaalseweg 7 Middelburg. ontwerp vastgesteld. 14 maart mei 2013 NUMRO.0687.BPWBGMLEL-ON99 NL.IMRO.0687.

Wijzigingsplan. Leliëndaalseweg 7 Middelburg. ontwerp vastgesteld. 14 maart mei 2013 NUMRO.0687.BPWBGMLEL-ON99 NL.IMRO.0687. Wijzigingsplan Leliëndaalseweg 7 Middelburg NUMRO.0687.BPWBGMLEL-ON99 NL.IMRO.0687.BPWBGMLEL-VG99 14 maart 2013 14 mei 2013 ontwerp vastgesteld Inhoudsopgave I. Toelichting II. Regels III. Verbeelding

Nadere informatie

Toelichting. vastgesteld 23 februari Meeuwisdijk 9

Toelichting. vastgesteld 23 februari Meeuwisdijk 9 Toelichting vastgesteld 23 februari 2016 Meeuwisdijk 9 Hoofdstuk 1 Inleiding Het perceel Meeuwisdijk 9 in het noordelijk buitengebied van Etten-Leur heeft in het geldende bestemmingsplan Buitengebied (2013)

Nadere informatie

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D

Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Parapluherziening wijzigingsbevoegdheid Uitbreiding Kampeerterreinen V A S T G E S T E L D Inhoud Toelichting

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 01-10-2013 Openbaar Onderwerp : Vaststelling wijzigingsplan tweede dienstwoning Kanaaldijk 24 in Spijkerboor Portefeuillehouder(s) : R.P. Hendriks

Nadere informatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie Bijlage: beoordeling duurzame locatie Het bedrijf is gelegen in een verwevingsgebied. In een verwevingsgebied is een bouwblokvergroting voor intensieve veehouderijen toegestaan indien het bedrijf is gelegen

Nadere informatie

Afdeling bestuursrechtspraak. In de bovenvermelde zaak is uitspraak gedaan. Een afschrift van deze uitspraak treft u hierbij aan.

Afdeling bestuursrechtspraak. In de bovenvermelde zaak is uitspraak gedaan. Een afschrift van deze uitspraak treft u hierbij aan. Raad vanstate RAAD/CIE dd Afdeling bestuursrechtspraak nr Raad van de gemeente Steenbergen Postbus 6 4650 AA STEENBERGEN Gem. STEENBERGEN 25 0KT 2012 1207177 Kopie aan: GT Vertrouwelijk Datum Ons nummer

Nadere informatie

Eva Welten - van Gerwen Advies

Eva Welten - van Gerwen Advies Eva Welten - van Gerwen Advies Van: Mol, Raymond van Verzonden: dinsdag 2 september 2014 13:57 Aan: Niezen, Henk Onderwerp: RE: vooroverleg wijzigingsplan Dr. de Quayweg 76 in De

Nadere informatie

wijziging bestemming Hoofdweg 34 Geachte heer en mevrouw,

wijziging bestemming Hoofdweg 34 Geachte heer en mevrouw, Postadres Postbus 200 1790 AE Den Burg Bezoekadres Emmalaan 15 1791 AT Den Burg T 14 0222 F 0222 362287 E gemeente@texel.nl I www.texel.nl Contactpersoon Uw aanvraag van 19 april 2017 Telefoonnummer E-mailadres

Nadere informatie

MAA? HORST A/D. gemeente Bestemmingsplan Tienrayseweg Horst raadsvoorstel. onderwerp vaststellen bestemmingsplan Tienrayseweg Horst

MAA? HORST A/D. gemeente Bestemmingsplan Tienrayseweg Horst raadsvoorstel. onderwerp vaststellen bestemmingsplan Tienrayseweg Horst gemeente HORST A/D MAA? 17-0039188......ii III iiiii iiiii iiii im Bestemmingsplan Tienrayseweg Horst raadsvoorstel onderwerp vaststellen bestemmingsplan Tienrayseweg Horst datum B&W-besluit 28 maart 2017

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Ontwikkelingen Ruimtelijke Ordening en paardenhouderij. Yvonne Verhagen Adviseur RO en Milieu Specialist Paarden

Ontwikkelingen Ruimtelijke Ordening en paardenhouderij. Yvonne Verhagen Adviseur RO en Milieu Specialist Paarden Ontwikkelingen Ruimtelijke Ordening en paardenhouderij Yvonne Verhagen Adviseur RO en Milieu Specialist Paarden Specialisten ROMB ZLTO Advies Complete begeleiding bij bedrijfsontwikkeling vanaf 1e idee,

Nadere informatie

Buitengebied 2009, partiële herziening De Wildert 4

Buitengebied 2009, partiële herziening De Wildert 4 Bestemmingsplan Buitengebied 2009, partiële herziening De Wildert 4 Nota van zienswijzen Vastgesteld 19 september 2017 Behoort bij het besluit van de gemeenteraad van Reusel-De Mierden d.d. 19 september

Nadere informatie

Bijlage 1: kwaliteitsverbetering

Bijlage 1: kwaliteitsverbetering Bijlage 1: kwaliteitsverbetering Aanleiding De kwaliteit van het landelijk gebied is belangrijk voor een hoogwaardig leef- en vestigingsklimaat en draagt daardoor bij aan de economische ontwikkeling van

Nadere informatie

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Pina Dekker Gemeente Ooststellingwerf, beleidsmedewerker en ondersteunend lid van de werkgroep Es van Tronde. Deze notitie

Nadere informatie

Bijlage 2 Uitwerking uitbreidingsmogelijkheden Rooye Hoefsedijk 38 in Gemert

Bijlage 2 Uitwerking uitbreidingsmogelijkheden Rooye Hoefsedijk 38 in Gemert Bijlage 2 Uitwerking uitbreidingsmogelijkheden Rooye Hoefsedijk 38 in Gemert Bestemmingsplan: Oud bestemmingsplan: Gemert-Bakel Buitengebied 2006 Bouwblok: Agrarisch bedrijf, met de aanduiding Intensieve

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Beoogd effect. Ag. nr.: Reg. nr.: BP Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Beoogd effect. Ag. nr.: Reg. nr.: BP Datum: Datum: Raadsvoorstel College Ja Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan Eindhovenseweg 10-12 te Boxtel Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen volgens bijgaande

Nadere informatie

Toelichting behorende bij de binnenplanse wijziging van het. bestemmingsplan ex. Artikel 3.6 Wro. Weverwijk 7 rood te Meerkerk

Toelichting behorende bij de binnenplanse wijziging van het. bestemmingsplan ex. Artikel 3.6 Wro. Weverwijk 7 rood te Meerkerk Toelichting behorende bij de binnenplanse wijziging van het bestemmingsplan ex. Artikel 3.6 Wro Weverwijk 7 rood te Meerkerk Planstatus: Identificatienr: ontwerp NL.IMRO.0707.WPMKKWeverwijk7RD-ON01 Datum:

Nadere informatie

Voorschriften en overwegingen

Voorschriften en overwegingen Hof van Tholen 2 4691 DZ Tholen Postbus 51 4690 AB Tholen telefoon: 14 0166 e-mail: gemeente@tholen.nl website: www.tholen.nl Voorschriften en overwegingen bank: NL14BNGH0285008315 bic: BNGHNL2G btw-nummer:

Nadere informatie

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze

vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze vastgesteld Wijziging Verordening ruimte 2014 ivm plan Korteveld ong (naast 14) te Nistelrode, Bernheze Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk 2 Algemene

Nadere informatie

wijzigingsplan Boerderijsplitsing Bemmerstraat 7, Beek en Donk gemeente Laarbeek

wijzigingsplan Boerderijsplitsing Bemmerstraat 7, Beek en Donk gemeente Laarbeek wijzigingsplan Boerderijsplitsing Bemmerstraat 7, Beek en Donk gemeente Laarbeek document: toelichting status: vastgesteld datum: 2 september 2014 projectnummer: 200770R.2020 adviseur: Jke toelichting

Nadere informatie

Buitengebied, correctieve herziening

Buitengebied, correctieve herziening Nota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, correctieve herziening Behoort bij het besluit van de raad van de gemeente Goirle van 23 september 2014 Mij bekend, De griffier Gemeente Goirle Afdeling

Nadere informatie

*Z04630B9E6E* Ruimtelijke onderbouwing. Bouwen van een loods op het perceel Westerweg 21 Ouddorp. Initiatiefnemer: Maatschap Aleman-Sperling

*Z04630B9E6E* Ruimtelijke onderbouwing. Bouwen van een loods op het perceel Westerweg 21 Ouddorp. Initiatiefnemer: Maatschap Aleman-Sperling *Z04630B9E6E* Registratienummer: Z -14-38204 / 39321 Ruimtelijke onderbouwing Bouwen van een loods op het perceel Westerweg 21 Ouddorp Initiatiefnemer: Maatschap Aleman-Sperling Opgemaakt: 16 april 2015

Nadere informatie

Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Keizersdijk 2

Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Keizersdijk 2 Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro burgemeester en wethouders van A s t e n; gezien het verzoek om medewerking van Crijns Rentmeesters B.V. namens mevrouw Van Bussel-Drieshen voor de splitsing van

Nadere informatie

Vragen en handhavingsverzoek omwonenden over Kapelstraat 46a in Elshout

Vragen en handhavingsverzoek omwonenden over Kapelstraat 46a in Elshout Collegevoorstel Aanleiding In de raadsvergadering van 20 december 2016 is het bestemmingsplan Elshout vastgesteld. In dit bestemmingsplan is het perceel Kapelstraat 46a in Elshout opgenomen. Over deze

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT 2 februari 2016 vastgesteld 52-007 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3 Plangebied... 6 1.4

Nadere informatie

Toetsingskader. Ruimte voor ruimteregeling. Gemeente Heumen

Toetsingskader. Ruimte voor ruimteregeling. Gemeente Heumen Toetsingskader Ruimte voor ruimteregeling Gemeente Heumen Vastgesteld: 20 december 2011 Inleiding In de raadsvergadering van 21 april is toegezegd dat er vooruitlopend op de structuurvisie die de gehele

Nadere informatie

Omgevingsvergunning UV/

Omgevingsvergunning UV/ Aanvraag Burgemeester en wethouders hebben op 1 september 2011 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van Gemeente Boxtel, p/a Postbus 10000 te Boxtel voor het gebruik van de voormalige paardenwei

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Project: Vergroten woning Oudelandseweg 6 te Sint-Maartensdijk September 2010 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Projectbeschrijving 2 3. Vigerend bestemmingsplan 3 4. Omgevingsplan

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt over te gaan tot vaststelling van het bestemmingsplan Barneveldsestraat 40a.

Samenvatting: Voorgesteld wordt over te gaan tot vaststelling van het bestemmingsplan Barneveldsestraat 40a. Raadsvoorstel Nummer: 165985 Behandeld door: M.H.T. Jansen Agendapunt: 20 12 juni 2017 Onderwerp: Bestemmingsplan Barneveldsestraat 40a. Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld wordt over te gaan tot vaststelling

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN. Opdrachtgever D. Riemens Seydlitzweg RS Hoek. ZLTO Advies Bram Verhage 10 oktober 2013

WIJZIGINGSPLAN. Opdrachtgever D. Riemens Seydlitzweg RS Hoek. ZLTO Advies Bram Verhage 10 oktober 2013 WIJZIGINGSPLAN Nieuwe Economische Drager als vervolgfunctie op het bouwvlak Seydlitzweg 5 te Hoek Opdrachtgever D. Riemens Seydlitzweg 5 4542 RS Hoek ZLTO Advies Bram Verhage 10 oktober 2013 Kantoor Goes

Nadere informatie

Bedrijventerrein Belfeld Reparatie 2010

Bedrijventerrein Belfeld Reparatie 2010 bestemmingsplan Bedrijventerrein Belfeld Reparatie 2010 Gemeente Venlo Datum: 11 november 2011 Projectnummer: 70102.04 ID: NL.IMRO.0983.BPL2010010BTBLFLD-VA01 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Herziening 4 2.1 Bouwregels

Nadere informatie

Reactieve aanwijzing tav Buitengebied 2011 Loon op Zand

Reactieve aanwijzing tav Buitengebied 2011 Loon op Zand Reactieve aanwijzing tav Buitengebied 2011 Loon op Zand Inhoudsopgave Inleiding 3 Basis reactieve aanwijzing 4 Leeswijzer 5 Aanwijzing(en) ten aanzien van begrenzing 6 Aanwijzing(en) ten aanzien van regels

Nadere informatie

Omgevingsvergunning Oude Broekstraat 12a, Klarenbeek Planfase vastgesteld

Omgevingsvergunning Oude Broekstraat 12a, Klarenbeek Planfase vastgesteld Behoort bij besluit van Burgemeester en Wethouders van de gemeente VOORST d.d. 27 december 2016 Nr. Z-HZ_WABO-2016-0976 Mij bekend, De Secretaris Omgevingsvergunning Oude Broekstraat 12a, Klarenbeek Planfase

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied West, 1 e herziening Ontwerp 2 Toelichting 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Op 14 oktober 2015 heeft de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk het bestemmingsplan Buitengebied West

Nadere informatie

Nota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan "Recreatieve Poort 2015" Behoort bij het besluit van de raad van de gemeente Goirle van 9 juni 2015 Mij bekend, De griffier Gemeente Goirle Afdeling Ontwikkeling

Nadere informatie

Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen, wil ik uw aandacht vragen voor het volgende.

Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen, wil ik uw aandacht vragen voor het volgende. College van B&W van Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM Vooraf per e-mail Geachte raad, geachte raadsleden, Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen,

Nadere informatie

Omgevingsvergunning Ruimtelijke onderbouwing Duifhuizerweg perceel Uden, P, 983 te Uden. concept

Omgevingsvergunning Ruimtelijke onderbouwing Duifhuizerweg perceel Uden, P, 983 te Uden. concept Omgevingsvergunning Ruimtelijke onderbouwing Duifhuizerweg perceel Uden, P, 983 te Uden concept Ruimtelijke onderbouwing Duifhuizerweg perceel Uden, P, 983 te Uden DLV Dier Groep B.V. Adviseur / projectleider

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Bijgevoegde documenten De volgende bij het besluit behorende gewaarmerkte documenten worden digitaal nagezonden:

Omgevingsvergunning. Bijgevoegde documenten De volgende bij het besluit behorende gewaarmerkte documenten worden digitaal nagezonden: Omgevingsvergunning Burgemeester en Wethouders hebben op 23 december 2016 een aanvraag om omgevingsvergunning ontvangen van Jawelbouw BV voor het project het bouwen van acht woningen in bouwplan De Bamere

Nadere informatie

GEMEENTE SON EN BREUGEL

GEMEENTE SON EN BREUGEL GEMEENTE SON EN BREUGEL Bestemmingsplan Buitengebied; Driehoek 7 Toelichting NL.IMRO.0848.BP813BUITENGEBIED-VA01/ Vastgesteld Projectnr. 021-012 / 19 december 2013 INHOUD BLZ 1. INLEIDING... 3 2. BESTAANDE

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Wijziging Verordening ruimte i.v.m. bp Broeksche Erven, Nuenen Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) 3 - gelezen het verzoek van

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend voor de volgende activiteiten: Afwijken van het bestemmingsplan

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend voor de volgende activiteiten: Afwijken van het bestemmingsplan Omgevingsvergunning Het college van Heusden heeft op 16 februari 2016 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van C.C.L.M. Kuijs voor het afwijken van het bestemmingsplan, ten behoeve van de

Nadere informatie

zie in de bijlage het document behorende bij de door u gedane aanmelding inzake ruimtelijke plannen.

zie in de bijlage het document behorende bij de door u gedane aanmelding inzake ruimtelijke plannen. Van Aan Onderwerp Ter attentie van Zaak identificatie 27-05-2016 13:20:44 Provincie Noord-Brabant Gemeente Son en Breugel Vooroverlegreactie voorontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Technische herziening Buitengebied, Zeelberg 47

Technische herziening Buitengebied, Zeelberg 47 bestemmingsplan Technische herziening Buitengebied, Zeelberg 47 Gemeente Valkenswaard Planstatus: Plan identificatie: ontwerp NL.IMRO.0858.BPZeelberg47-ON01 Datum: 20 april 2016 Contactpersoon Buro SRO:

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

Hoevensestraat 14 Vught. Regels. Wijzigingsplan. Opdrachtgever: Datum vrijgave. Opstellers: Rapportnummer: Dhr. en mevr. H.J.G. Hendriks.

Hoevensestraat 14 Vught. Regels. Wijzigingsplan. Opdrachtgever: Datum vrijgave. Opstellers: Rapportnummer: Dhr. en mevr. H.J.G. Hendriks. Hoevensestraat 14 Vught Wijzigingsplan Regels Opdrachtgever: Dhr. en mevr. H.J.G. Hendriks Rapportnummer: 14.124_R_01 Datum vrijgave juli 2014 Opstellers: mr. Q.W.J. de Ruijter T.van Kuijk, MSc. Hoevensestraat

Nadere informatie

ONTWERP Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Behelp 1

ONTWERP Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Behelp 1 ONTWERP Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Behelp 1 burgemeester en wethouders van A s t e n; gezien het verzoek om medewerking van Archimil B.V. namens de heer

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A

Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A Reactienota zienswijzen Eemstraat 10A gemeente Baarn Programma Fysiek Domein juni 2015 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...5 1.1 Ter plaatse geldende bestemmingsplan...5 1.2 Procedure...5 2 De ingekomen zienswijzen...6

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN "CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW)"

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW) WW nte *T I HľN11IIIIIIII III I Oosterhout REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN "CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW)" Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Gemert-Bakel Buitengebied, herziening juli 2014

Bestemmingsplan. Gemert-Bakel Buitengebied, herziening juli 2014 Bestemmingsplan Gemert-Bakel Buitengebied, herziening juli 2014 2 Toelichting Status: vastgesteld Datum: 2 oktober 2014 3 4 Inhoud Hoofdstuk 1. Achtergrond en opzet... 6 1.1 Aanleiding... 6 1.2 Planopzet...

Nadere informatie

Middelburg Loods Muidenweg. Wijzigingsplan

Middelburg Loods Muidenweg. Wijzigingsplan Middelburg Loods Muidenweg Wijzigingsplan Wijzigingsplan Loods Muidenweg Middelburg identificatie planstatus identificatiecode: datum: status: NL.IMRO.0687.BPWBGMMUI ON01 23 02 2015 ontwerp projectnummer:

Nadere informatie

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen

Gebiedvisie op het. buitengebied van de. gemeente Drimmelen Gebiedvisie op het buitengebied van de gemeente Drimmelen Door de ZLTO Afdeling Drimmelen Gebiedsvisie voor de gemeente Drimmelen Vanuit de ZLTO-afdeling Drimmelen is het idee gekomen om in navolging van

Nadere informatie

De Stichting Oostflank Sint Pieter (hierna: SOS) tekent bij deze bezwaar aan tegen de omgevingsvergunning met kenmerk 14-1694WB d.d. 16-01-2015.

De Stichting Oostflank Sint Pieter (hierna: SOS) tekent bij deze bezwaar aan tegen de omgevingsvergunning met kenmerk 14-1694WB d.d. 16-01-2015. Aantekenen Burgermeester en wethouders van de gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht, Stichting Oostflank Sint Pieter Ursulinenweg 3 6212 NC Maastricht Maastricht, 10 maart 2015. Geachte

Nadere informatie

Beleidsregels landschappelijke inpassing gemeente Etten-Leur; vastgesteld op 26 januari 2016

Beleidsregels landschappelijke inpassing gemeente Etten-Leur; vastgesteld op 26 januari 2016 1 Ontwikkeling/activiteit (indien van toepassing: artikel uit bestemmingsplan Buitengebied) Indien meerdere ontwikkelingen/activiteiten aan de orde zijn, dan kunnen meerdere verplichtingen aan de orde

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Brugwachtersgebouw Hooidamsbrug Ruimtelijke onderbouwing voor vernieuwing brugwachtersgebouw Hooidamsbrug te Oudega 1 Ruimtelijke onderbouwing voor vernieuwing brugwachtersgebouw

Nadere informatie

H. Schoneveld, Meermuidenseweg 7, 7391 TD Twello.

H. Schoneveld, Meermuidenseweg 7, 7391 TD Twello. Aanvrager: Betreft: H. Schoneveld, Meermuidenseweg 7, 7391 TD Twello. het plaatsen van een overkapping op de locatie Meermuidenseweg 7 in Twello. De aanvraag is bij ons geregistreerd onder nummer Z-HZ_WABO-2013-277.

Nadere informatie

Toelichting behorende bij de binnenplanse wijziging van het. bestemmingsplan ex. Artikel 3.6 Wro. Achterkade 4 en 4a te Meerkerk

Toelichting behorende bij de binnenplanse wijziging van het. bestemmingsplan ex. Artikel 3.6 Wro. Achterkade 4 en 4a te Meerkerk Toelichting behorende bij de binnenplanse wijziging van het bestemmingsplan ex. Artikel 3.6 Wro Achterkade 4 en 4a te Meerkerk Planstatus: Identificatienr: Ontwerp NL.IMRO.0707.WPMKKAchterkade4.ON01 Datum:

Nadere informatie

Reactienota zienswijze bestemmingsplan Meppel - Zuid

Reactienota zienswijze bestemmingsplan Meppel - Zuid Reactienota zienswijze bestemmingsplan Meppel - Zuid Nota beantwoording zienswijze bestemmingsplan Meppel Zuid. 1 Samenvatting en beantwoording zienswijze Bijlage 3 Januari 2013 Nota beantwoording zienswijze

Nadere informatie