Monumentenwacht, uw partner in behoud en beheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Monumentenwacht, uw partner in behoud en beheer"

Transcriptie

1 Monumentenwacht, uw partner in behoud en beheer Monumentenwacht ondersteunt eigenaars en beheerders in het behoud van hun waardevol erfgoed in Vlaanderen. Dat omvat ge bouwen, interieurs met hun kunstvoorwerpen, varend erfgoed en archeologisch erfgoed. Monumentenwacht geeft advies over de bewaringstoestand van dat erfgoed en formuleert concrete aan bevelingen voor hun onderhoud en herstel. Die zijn gebaseerd op regel matige inspecties ter plaatse. Op uw verzoek komen gespecialiseerde monumentenwachters immers de zichtbare delen van het erfgoed inspecteren. Daarna maken zij een goed gedocumenteerd, overzichte lijk rapport voor u op met hun vaststellingen en aanbevelingen. Het advies van Monumentenwacht is onafhankelijk en objectief. U bent niet verplicht het te volgen. Maar het helpt wel om uw eigendom in stand te houden en de kosten te beperken. Monumentenwacht is een organisatie met vijf provinciale verenigingen en één ondersteunende koepelvereniging.

2 Een nieuwe dienstverlening: inspecties en toestandsrapporten voor het archeologisch erfgoed Monumentwacht archeologie, voor wie? Monumentenwacht archeologie verleent diensten aan eigenaars of be heerders van bekend en waardevol archeologisch erfgoed in Vlaanderen. Dit erfgoed kan wettelijk beschermd zijn, maar dat hoeft niet. Het kan zowel zichtbaar als niet-zichtbaar zijn. Het zichtbare archeologische erfgoed is het meest bekend, zoals grafheuvels, mottes, schansen, arche ologische ruïnes en opgegraven muurresten. Het meeste archeologisch erfgoed is echter niet zichtbaar en daarom extra kwetsbaar. Voorbeelden hiervan zijn ondergrondse sporen en structuren van nederzettingen. Monumentenwacht archeologie, waarom? Door de ratificatie van het Verdrag van Malta (Conventie van Valletta, Europees Verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed, ) en de implementatie ervan in het nieuwe onroerend erfgoed decreet zal in de toekomstige erfgoedzorg een grote nadruk liggen op het behoud in situ (ter plekke) van archeologisch erfgoed. Monumentenwacht Vlaanderen speelt daarop in en werkt sinds augustus 2009, in opdracht van de Vlaamse overheid, een dienstverlening uit voor het archeologisch erfgoed. Deze uitbreiding geeft bovendien nieuwe mogelijkheden om multidisciplinaire inspectieteams samen te stellen. Bouwkundig erfgoed staat immers niet op zichzelf, maar maakt vaak deel uit van een ruimere cultuurhistorische context waar boven- of onder gronds nog archeologische sporen van bewaard kunnen zijn. Net als bouwkundig en varend erfgoed blijft archeologisch erfgoed niet vanzelf in goede staat in situ bewaard. Het is immers onderhevig aan heel wat degradatieprocessen, die een menselijke, een natuurlijke (biolo gische en fysische) of een chemische oorzaak kunnen hebben. Denk maar aan de verstoring van het bodemarchief door land- en bosbouw, woning bouw, industrie, verkeer en recreatie, vandalisme, de ingraving door dieren, de wortelwerking van bomen en planten, erosie, de inwerking van vorst, chemische verwering... Het archeologisch erfgoed is ook een eindige en kwetsbare bron van informatie: eens beschadigd of vernietigd, is zowel de archeologische site als de informatie die erin vervat zit, on herroepelijk verloren. Om het archeologisch erfgoed op zijn oorspronkelijke plaats te bewaren, is dan ook een actief instandhoudingsbeheer vereist. Dit moet verzekeren dat de archeologische vindplaats op lange termijn behouden blijft als bron voor kennis en beleving.voor een groot deel van onze geschiedenis is archeologisch erfgoed immers het enige kwetsbare archief dat ons nog rest.

3 Dienstverlening Monumentenwacht archeologie Monumentenwacht ondersteunt u in de actieve instandhouding van uw archeologisch erfgoed met diverse diensten. Inspecties Tijdens periodieke terreininspecties wordt de actuele toestand van het archeologisch erfgoed in kaart gebracht en beoordeeld. Daartoe worden oude en nieuwe aantastingen en (ongewenste) begroeiing gedetailleerd geregistreerd. Daarnaast wordt een overzicht gemaakt van (mogelijke) bedreigingen, zoals geplande beheerwerken. De vaststellingen strekken zich ook uit over een randzone rondom het archeologisch relict. Het is belangrijk dat de eerste terreininspectie (nulmeting) gevolgd wordt door periodieke in specties (monitoring) om na te gaan of het beheer effectief is en of er nieuwe aantastingen of bedreigingen opduiken. De preventieve en sensibiliserende werking van de inspecties is van groot belang: (verder) verval moet immers voorkomen worden. Nauw overleg met de eigenaar of de beheerder maakt dan ook integraal deel uit van de inspecties. Toestandsrapporten De bevindingen van de inspecties worden vastgelegd in een toestands rapport. Dat bevat tegelijk aanbevelingen voor behoud en beheer, met de nadruk op instandhouding en onderhoud. De uit te voeren werkzaam heden staan zo concreet mogelijk beschreven en wanneer nodig wordt doorverwezen naar bevoegde instanties, specialisten en uitvoerders. Het rapport bevat eveneens inhoudelijke achtergrondinformatie die nuttig kan zijn voor een eventuele ontsluiting van de archeologische vindplaats. Bijkomend advies op maat Monumentenwacht blijft als helpdesk steeds beschikbaar voor informatie over de vastgestelde toestand en de aanbevelingen. Desgewenst krijgt u bijkomend advies. Voor meer informatie over premies, vergunningen of uitvoerders, verwijst Monumentenwacht u zo precies mogelijk door.

4 Wat biedt het lidmaatschap? Bent u lid van Monumentenwacht, dan wordt het archeologisch erfgoed in uw beheer of eigendom regelmatig geïnspecteerd. Na de inspectie ontvangt u een toestandsrapport met: een beoordeling van de vastgestelde aantastingen en bedreigingen, met oog voor oorzaken en gevolgen; concrete aanbevelingen voor instandhoudings- en onderhoudswerken; een indicatie van de urgentie; foto s, kaartmateriaal en illustraties verduidelijken het rapport. Indien gewenst, wordt het rapport na afloop mondeling toegelicht. Het inspectierapport biedt diverse mogelijkheden: u kunt er zelf mee aan de slag; u kunt er specialisten of uitvoerders mee contacteren; u heeft een basis om premies aan te vragen bij de overheid; u heeft een basis om beheersplannen op te maken of aan te vullen, zoals plannen voor bosbeheer en natuurbeheer. Daarnaast kunt u steeds bij Monumentenwacht terecht voor bijkomend advies op maat. RLH Word lid! Vanaf januari 2011 kunnen eigenaars en beheerders van waardevol archeo logisch erfgoed lid worden van Monumentenwacht. Een lidmaatschap wordt afgesloten bij de Monumentenwachtvereniging in de provincie waar het archeologisch erfgoed gelegen is. Monumentenwacht Vlaanderen verzorgt de concrete dienstverlening. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid blijft uw bijdrage in de kosten uiterst beperkt. U betaalt een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage en een vast uurtarief voor de inspectie-uren ter plaatse en voor het opmaken van het rapport op kantoor. De lidmaatschapsprijs bedraagt 40 euro per jaar en per te inspecteren object, 21% btw inbegrepen. Voor eigenaars-beheerders die meerdere objecten in hun eigendom/beheer hebben, wordt een voorstel op maat uitgewerkt. Hetzelfde geldt voor een object dat meerdere eigenaarsbeheerders heeft. Het uurtarief voor de inspectie ter plaatse en voor het opmaken van het rapport op kantoor bedraagt 22,47 euro, btw niet inbegrepen. Er wordt een forfaitaire toeslag aangerekend van 15% van het totaal aantal gepresteerde uren. Monumentenwacht helpt u voor zowel beschermd als niet-beschermd maar waardevol archeologisch erfgoed.

5 Voorwaarden voor dienstverlening 1. Als gebruiker-lid van Monumentenwacht verklaart u kennis te nemen van en in te stemmen met deze voorwaarden. 2. De provinciale Monumentenwachtverenigingen en Monumentenwacht Vlaanderen verrichten al hun werkzaamheden met inachtneming van deze voorwaarden. 3. Monumentenwacht beoogt de valorisatie van het cultureel erfgoed in Vlaanderen, in het bijzonder door de instandhouding ervan te be vorderen. De nadruk ligt op het stimuleren van regelmatig onderhoud van het beschermd en beschermenswaard erfgoed. Hiertoe worden voor de gebruikers-leden initiatieven met een preventief karakter ontwikkeld, zoals regelmatige inspecties gekoppeld aan rapporten over de toestand. 4. Als gebruiker-lid (eigenaar of beheerder van het onroerend goed in kwestie) meldt u een te inspecteren object aan bij de Monumenten wachtvereniging in de provincie waar het goed gelegen is. U verbindt zich ertoe de jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage en de vastgestelde in spectievergoeding, zoals vermeld op de lidmaatschapsovereenkomst, te betalen per te inspecteren object. Voor eigenaars-beheerders die meerdere objecten in hun eigendom/beheer hebben, wordt een lid maatschapsformule op maat uitgewerkt. Dat is ook het geval voor objecten die meerdere eigenaars-beheerders hebben. 7. Aansluitend op de inspectie wordt een toestandsrapport opgemaakt dat aan het gebruiker-lid wordt bezorgd. 8. Dit rapport dient uitsluitend als leidraad voor het gebruiker-lid bij het uitvoeren van periodieke instandhoudings- en onderhoudswerken om (verder) verval van het archeologisch erfgoed te voorkomen. 9. De adviezen in het rapport over herstel (consolidatie) zijn het onderwerp van een gespecialiseerde dienstverlening en geven slechts een eerste aanzet. Bijkomend advies op maat is mogelijk in onderling overleg. 10. De adviezen in het rapport over de inrichting hebben alleen betrekking op de bestaande inrichting en op hoe ze (indien van toepassing) verbe terd kan worden. Toeristisch-recreatieve ontsluiting is het onderwerp van een gespecialiseerde dienstverlening. Hiervoor wordt het best een beroep gedaan op deskundigen. 11. Hoewel de inspecties met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitge voerd worden, kan de Monumentenwacht op geen enkele wijze aan sprakelijk gesteld worden voor directe of indirecte aantastingen die het gevolg zijn of zouden kunnen zijn van het feit dat een bepaald degradatieproces niet of niet tijdig gesignaleerd werd. 12. De toestandsrapporten die resulteren uit de inspecties, worden uit drukkelijk niet opgemaakt om wie dan ook aansprakelijk te stellen voor de eventuele vastgestelde aantastingen. De gebruikers-leden kunnen ze dan ook niet in die zin gebruiken. Conform de bepalingen in de statuten van de vereniging, kunnen het lidgeld, de inspectievergoeding en de vergoeding voor het opmaken van het rapport te allen tijde aangepast worden door een beslissing van de Algemene Vergadering van de vereniging. Het uurtarief wordt vanaf 2011 om de twee jaar in het begin van het jaar aangepast aan de index van de consumptieprijzen. 13. Er worden geen kopieën van de toestandsrapporten aan derden ver strekt, noch wordt inzage gegeven in de inhoud ervan, met uitzonde ring echter van wetenschappelijke instellingen en instanties die bevoegd zijn voor onroerend erfgoedzorg, zoals de provinciale diensten of de bevoegde administratie van de Vlaamse overheid, tenzij een gebruiker-lid uitdrukkelijk verklaart dit niet te willen. Er wordt een forfaitaire toeslag aangerekend van 15% van de gepresteerde uren (inspectie en rapport opmaken). Als gebruiker-lid ontvangt u hiervoor twee ingebonden exemplaren van het rapport. 14. Behalve wanneer een gebruiker-lid drie maanden vóór het verstrijken van een kalenderjaar zijn lidmaatschap schriftelijk heeft opgezegd, wordt dat telkens met één jaar verlengd. 5. De inspectie omvat een zo volledig mogelijke systematische registratie van de actuele toestand van het archeologisch erfgoed en van (mogelijke) bedreigingen. Een inspectie is gebaseerd op visuele waarnemingen en de bronnen die voor Monumentenwacht toegankelijk zijn. 6. Voor de veiligheid en de bescherming van zijn werknemers tijdens een inspectie volgt de vzw Monumentenwacht de wettelijke bepalingen ter zake en neemt ze de nodige maatregelen.

6 Aanvaardingscriteria Algemene principes Monumentenwacht Vlaanderen vzw beslist over de aanvaarding van objecten. De term objecten heeft betrekking op al dan niet wettelijk beschermd bekend en waardevol archeologisch erfgoed in Vlaanderen. Onder archeologisch erfgoed verstaan we zowel zichtbaar (bv. archeolo gische ruïnes en landschappelijke relicten zoals grafheuvels en mottes) als onzichtbaar (zoals begraven sporen van nederzettingen en bewoning) archeologisch erfgoed. Een kandidaat gebruiker-lid zal hiertoe, samen met zijn aanvraag, op eigen initiatief informatie (zoals bestaande beheersplannen) ter beschikking stellen. Monumentenwacht vult die zelf aan waar nodig. De inspecties en toestandsrapporten van Monumentenwacht archeologie zijn in eerste instantie gericht op instandhouding en onderhoud. Toepassingsterrein Komen prioritair in aanmerking voor opname in het ledenbestand van Monumentenwacht archeologie: archeologisch erfgoed dat beschermd is als beschermd archeologisch monument of als beschermde archeologische zone overeenkomstig het Decreet van tot bescherming van het archeologisch patrimonium; archeologisch erfgoed dat beschermd is als beschermd monument of gelegen is in een beschermd monument overeenkomstig het Decreet van tot bescherming van monumenten, stads- en dorpsgezichten; archeologisch erfgoed dat beschermd is als beschermd landschap of gelegen is in een beschermd landschap of erfgoedlandschap overeen komstig het Decreet van betreffende de landschapszorg. Ook niet-beschermd, maar waardevol archeologisch erfgoed komt in aan merking voor de dienstverlening van Monumentenwacht archeologie. Om deze afweging te maken, zal indien nodig een beroep gedaan worden op externe specialisten. Monumentenwacht archeologie in het landschap van de archeologische erfgoedzorg De dienstverlening van Monumentenwacht archeologie vormt een schakel in het proces van de archeologische erfgoedzorg en wil eigenaars of beheerders ondersteuning bieden in het behoud en het beheer van hun waardevol archeologisch erfgoed. Wat behoort niet tot het takenpakket van Monumentenwacht archeologie? het uitvoeren van opgravingen en wetenschappelijk onderzoek; het inventariseren en waarderen van archeologische vindplaatsen; de wettelijke bescherming van archeologische sites; het adviseren van vergunningsaanvragen. Daar zijn andere diensten, organisaties en bedrijven voor bevoegd, zoals: het Agentschap Ruimte & Erfgoed het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) universiteiten provinciale, intergemeentelijke en stedelijke archeologische (of onroerend erfgoed) diensten; archeologische bedrijven en verenigingen. De sector van de archeologische monumentenzorg is nog volop in ontwik keling, en daarmee ook de invulling van het takenpakket van Monumen tenwacht archeologie. De website houdt u up-to-date:

7 Monumentenwacht werd opgericht in Monumentenwacht Vlaanderen en de vijf provinciale Monumentenwacht verenigingen werken vandaag met de steun van de vijf Vlaamse provincies en van de Vlaamse overheid. Voor meer informatie over Monumentenwacht archeologie en het afsluiten van een lidmaatschap kunt u terecht bij Monumentenwacht Vlaanderen vzw Erfgoedhuis Den Wolsack Oude Beurs 27 I 2000 Antwerpen Nele Goeminne I Adviseur archeologie nele.goeminne@monumentenwacht.be T +32(0) M +32(0)

Monumentenwacht archeologie, uw partner in behoud en beheer. monumentenwacht Vlaanderen vzw

Monumentenwacht archeologie, uw partner in behoud en beheer. monumentenwacht Vlaanderen vzw 1 monumentenwacht Vlaanderen vzw een initiatief van de Vlaamse provincies Monumentenwacht archeologie, uw partner in behoud en beheer Bent u de trotse eigenaar of beheerder van archeologisch erfgoed in

Nadere informatie

Om u beter bij te staan

Om u beter bij te staan Om u beter bij te staan Meerjarenonderhoudsplan met kostenraming De Vlaamse overheid legt steeds meer het accent op goed beheer. Zij gaf Monumentenwacht de opdracht om de toestandsrapporten te koppelen

Nadere informatie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie MONUMENTENWACHT Monumentenwacht Vlaanderen en de bijkomende dienstverlening Meerjarenonderhoudsplannen met kostenraming Presentatie studiedag CRKC: Zorgen voor morgen? Beheer van religieus erfgoed 21 april

Nadere informatie

Monumentenwacht Groningen. Aanmeldingsformulier Indien de bescherming anders is graag hier toelichten: Omschrijving hoofdgebouw:

Monumentenwacht Groningen. Aanmeldingsformulier Indien de bescherming anders is graag hier toelichten: Omschrijving hoofdgebouw: Monumentenwacht Groningen Aanmeldingsformulier 2018 Hoge der A 5 9712 AC Groningen Telefoon (050) 589 15 85 KvK 41009177 Lid van de Vereniging Provinciale Monumentenwachten Nederland info@monumentenwachtgroningen.nl

Nadere informatie

Het varend erfgoed decreet en de VIOE-inventaris. Maarten Van Dijck

Het varend erfgoed decreet en de VIOE-inventaris. Maarten Van Dijck Het varend erfgoed decreet en de VIOE-inventaris Maarten Van Dijck Bronnen Voor actuele informatie over bescherming en beheer van het varend erfgoed, is de informatie van Ruimte en Erfgoed de enige correcte

Nadere informatie

Onroerend Erfgoed. Voorstelling van het agentschap en haar CWI op ontmoetingsdag VCWI 2016

Onroerend Erfgoed. Voorstelling van het agentschap en haar CWI op ontmoetingsdag VCWI 2016 Onroerend Erfgoed Voorstelling van het agentschap en haar CWI op ontmoetingsdag VCWI 2016 IVA Onroerend Erfgoed beleidsondersteunend en uitvoerend agentschap wetenschappelijke instelling erkend archeoloog

Nadere informatie

Omschrijving object: Plaatselijk bekend als: Adres/Ligplaats: Postcode: Gemeente/Deelgemeente: Provincie: Cultuur. Leegstand. Molen.

Omschrijving object: Plaatselijk bekend als: Adres/Ligplaats: Postcode: Gemeente/Deelgemeente: Provincie: Cultuur. Leegstand. Molen. INSCHRIJVINGSFORMULIER O b j e c t g e g e v e n s Omschrijving object: Plaatselijk bekend als: Adres/Ligplaats: Postcode: Gemeente/Deelgemeente: Provincie: Wat is de oorspronkelijke functie van het object:

Nadere informatie

Welke procedure volgt een archeologisch onderzoek bij vergunningsaanvragen? Verduidelijking van de overgangsperiode.

Welke procedure volgt een archeologisch onderzoek bij vergunningsaanvragen? Verduidelijking van de overgangsperiode. Welke procedure volgt een archeologisch onderzoek bij vergunningsaanvragen? Verduidelijking van de overgangsperiode. Waarom deze verduidelijking? Dit document helpt initiatiefnemers van bouw- en verkavelingsprojecten

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. mei stipe fan:

Jaarverslag 2013. mei stipe fan: Jaarverslag 2013 mei stipe fan: opgesteld door de raad van toezicht op 4 juni 2014 1 Inhoud Algemeen 3 Activiteiten 4 Samenwerking 6 MonumentenMonitor Fryslân 7 2 Algemeen Stichting Monumentenwacht Fryslân

Nadere informatie

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei 2016 - Lovendegem Regionaal Landschap Meetjesland vzw Bestaande samenwerking (geen

Nadere informatie

Vice-minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Beleid, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand

Vice-minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Beleid, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert Bourgeois Vice-minister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Beleid, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid

Nadere informatie

Kaderdecreet Onroerend Erfgoed: enkele aandachtspunten voor lokale besturen

Kaderdecreet Onroerend Erfgoed: enkele aandachtspunten voor lokale besturen Vereniging van Vlaamse Streekontwikkelingsintercommunales Paviljoenstraat 9 1030 Brussel T 0032 2 211 56 40 F 0032 2 211 56 00 info@vlinter.be www.vlinter.be Kaderdecreet Onroerend Erfgoed: enkele aandachtspunten

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. mei stipe fan:

Jaarverslag 2014. mei stipe fan: Jaarverslag 2014 mei stipe fan: opgesteld door de raad van toezicht op 27 februari 2015 1 Inhoud Algemeen 3 Activiteiten 4 Samenwerking 6 MonumentenMonitor Fryslân 7 2 Algemeen Stichting Monumentenwacht

Nadere informatie

Archeologie als risico?

Archeologie als risico? Archeologie als risico? Een eeuwenoude materie vanuit een nieuw perspectief Sam De Decker Agentschap Onroerend Erfgoed, Brugge Inhoud 1. Wat is archeologie ook weer? 2. Methoden en technieken 3. Een nieuwe

Nadere informatie

ERFGOED IN MIJN STRAAT

ERFGOED IN MIJN STRAAT Onroerend Erfgoed Phoenixgebouw Koning Albert II-laan 19, bus 5 1210 Brussel Tel. +32 (0)2 553 16 50 http://www.onroerenderfgoed.be http://inventaris.vioe.be Vlaamse overheid Onroerend Erfgoed ID 1581

Nadere informatie

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Veiligheidszorg religieus erfgoed ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Waarom veiligheidszorg? Veilig stellen van religieus erfgoed Gebouwen: beschermd of niet beschermd. Focus in eerste instantie op

Nadere informatie

MONUMENTENWACHT WEST-VLAANDEREN DE TROEF VOOR UW ERFGOED. 21 maart 2018 NETWERKMOMENT ZUIDELIJKE WESTHOEK 1

MONUMENTENWACHT WEST-VLAANDEREN DE TROEF VOOR UW ERFGOED. 21 maart 2018 NETWERKMOMENT ZUIDELIJKE WESTHOEK 1 MONUMENTENWACHT WEST-VLAANDEREN DE TROEF VOOR UW ERFGOED NETWERKMOMENT ERFGOED ZUIDELIJKE WESTHOEK 21 MAART 2018 21 maart 2018 NETWERKMOMENT ZUIDELIJKE WESTHOEK 1 DE ERFGOEDPARADOX ERFGOED IS WAARDEVOL!

Nadere informatie

INFORMATIE AANMELDING ABONNEES

INFORMATIE AANMELDING ABONNEES INFORMATIE AANMELDING ABONNEES Inleiding De kosten van de periodieke inspecties van monumenten bestaan uit jaarlijkse abonnementskosten en inspectiekosten op basis van een (man)uurtarief. Betreft het meerdere

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Nieuwsbrief Monard D Hulst www.monard-dhulst.be Onderwerp Recente wijzigingen in de erfgoedwetgeving Datum 2 december 2011 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

Onroerend erfgoed en toegankelijkheid

Onroerend erfgoed en toegankelijkheid Onroerend erfgoed en toegankelijkheid Een toenadering 28 maart 2014 _ Onroerend Erfgoed en Toegangkelijkheid _ Onroerend Erfgoed _ Rudy De Graef _ pagina 1 Overzicht lezing 1 Introductie Thema, problematiek

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten Gemeente Moerdijk Monumentenwijzer Informatie over gemeentelijke monumenten Inhoudsopgave Woord van de Wethouder... 3 Hoe wordt een object een gemeentelijk monument?... 5 Moet ik een vergunning aanvragen?...

Nadere informatie

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe

Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Informatiebrochure provinciale monumentenlijst Drenthe voor eigenaren gebouwde monumenten voor 1940 Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe Monumenten vertellen het verhaal van Drenthe De provincie

Nadere informatie

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed provincie Limburg VAREND ERFGOED IN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed provincie Limburg VAREND ERFGOED IN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed provincie Limburg VAREND ERFGOED IN VLAADEREN onroerenderfgoed.be onroerenderfgoed.be De Vlaamse overheid stelt de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de

Nadere informatie

Afbeelding 1.1. Luchtfoto van de locaties (rood=alternatief, blauw=bestaand)

Afbeelding 1.1. Luchtfoto van de locaties (rood=alternatief, blauw=bestaand) Afbeelding.. Luchtfoto van de locaties (rood=alternatief, blauw=bestaand). WET- EN REGELGEVING Rijksbeleid Archeologie Monumentenwet (Rijk, 988, gewijzigd 007) Het Verdrag van Malta werd in 99 ondertekend

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S)

INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S) INTERGEMEENTELIJKE ONROERENDERFGOED- DIENSTEN (IOED S) 8 september 2015 Vlaams Regeerakkoord 2014-2019 We betrekken zo veel als mogelijk de lokale besturen bij het erfgoedbeleid en bij de maatregelen die

Nadere informatie

Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie

Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie Provincie Gelderland 10 december 2010 Definitief Documenttitel Verkenning N345 Voorst Notitie Archeologie Verkorte documenttitel Verkenning N345 Voorst Status

Nadere informatie

Geachte genodigden, Dames en heren,

Geachte genodigden, Dames en heren, Toespraak van viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Geert BOURGEOIS Twintig jaar Monumentenwacht Vlaanderen Brussel, 12

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150416 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

NOTA RELEVANTE BEPALINGEN VOOR DE VASTGOEDMAKELAAR UIT HET ONROEREND ERFGOEDDECREET VAN 12 JULI 2013

NOTA RELEVANTE BEPALINGEN VOOR DE VASTGOEDMAKELAAR UIT HET ONROEREND ERFGOEDDECREET VAN 12 JULI 2013 CONFEDERATIE VAN IMMOBILIENBEROEPEN VLAANDEREN Kortrijksesteenweg 1005, 9000 Gent Tel.: 09/222 06 22 Fax: 09/222 28 95 info@cib.be www.cibweb.be NOTA RELEVANTE BEPALINGEN VOOR DE VASTGOEDMAKELAAR UIT HET

Nadere informatie

Hoe gaan privé-eigenaars in Vlaanderen om met het onderhoud van hun historisch pand?

Hoe gaan privé-eigenaars in Vlaanderen om met het onderhoud van hun historisch pand? doctoraatsbeurs Strategisch Basisonderzoek van Agentschap Innoveren & Ondernemen Hoe gaan privé-eigenaars in Vlaanderen om met het onderhoud van hun historisch pand? Nathalie Van Roy, PhD researcher Resultaten

Nadere informatie

VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be

VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN VLAADEREN onroerenderfgoed.be onroerenderfgoed.be VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN WAT IS VAREND ERFGOED? Deze folder geeft een overzicht van de regelgeving die vanaf 1 januari

Nadere informatie

INFOSESSIE ARCHEOLOGIETRAJECT...

INFOSESSIE ARCHEOLOGIETRAJECT... INFOSESSIE ARCHEOLOGIETRAJECT...... INHOUD Verwelkoming Wieland De Meyer Inleiding Jan Decorte Toelichting nieuw archeologietraject Sam De Decker Vragenronde Netwerkmoment...... ARCHEO7 Kennisopbouw Ondersteuning

Nadere informatie

ERFGOED IN MIJN STRAAT. Over de inventaris van het bouwkundig erfgoed

ERFGOED IN MIJN STRAAT. Over de inventaris van het bouwkundig erfgoed ERFGOED IN MIJN STRAAT Over de inventaris van het bouwkundig erfgoed http://inventaris.vioe.be ID 39170 VIOE, Kris Vandevorst 2 WAT IS DE INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED? Een online inventaris De

Nadere informatie

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 82 van LYDIA PEETERS datum: 16 november 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Centrum

Nadere informatie

Erfgoedverordening Amsterdam

Erfgoedverordening Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat onder: a. archeologisch monument: monument, als bedoeld in onderdeel r, onder 2; b. archeologisch onderzoek: werkzaamheden

Nadere informatie

Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten

Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten Aanvraag van een onderhoudspremie voor monumenten Onroerend Erfgoed Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 53 2018 ANTWERPEN Tel. +32 (0)3 224 62 10 Fax +32 (0)3 224 62 23 antwerpen@onroerenderfgoed.be

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport

Gemeente Haarlem. Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport Gemeente Haarlem Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport Archeologisch onderzoek en waardestellend rapport Om archeologisch erfgoed te beschermen, kan bij een vergunningsaanvraag een waardestellend

Nadere informatie

DECREET. houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur

DECREET. houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende de erkenning en de subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Oorsprong van het Parochiekerkenplan Conceptnota Minister Bourgeois Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk Dateert van 24 juni

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier Onroerenderfgoedprijs 2019

Inschrijvingsformulier Onroerenderfgoedprijs 2019 Met de Onroerenderfgoedprijs beloont de Vlaamse overheid mensen die erfgoed op een goede manier beheren. De editie van 2019 staat volledig in het teken van erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. We

Nadere informatie

12-11-2014. Onroerenderfgoeddecreet. 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed. Inleiding

12-11-2014. Onroerenderfgoeddecreet. 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed. Inleiding Onroerenderfgoeddecreet 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed Inleiding 1 Onroerend erfgoed 3 Onroerenderfgoedzorg in partnerschap Regeerakkoord : samenwerking tussen overheidsdiensten wordt

Nadere informatie

Vlaams beleid omtrent het beheer van funerair erfgoed

Vlaams beleid omtrent het beheer van funerair erfgoed Vlaams beleid omtrent het beheer van funerair erfgoed Inhoud - Geïnventariseerd of beschermd? - Statuten erfgoed - Toelatingen - Beheersplan? - Onderzoekspremie - Erfgoedpremie Neerijse Geïnventariseerd

Nadere informatie

METAALDETECTIE IN VLAANDEREN. onroerenderfgoed.be

METAALDETECTIE IN VLAANDEREN. onroerenderfgoed.be METAALDETECTIE IN VLAANDEREN onroerenderfgoed.be Deze folder geeft een overzicht van de regelgeving waaraan je als erkend metaaldetectorist of magneetvisser moet voldoen als je archeologische vondsten

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Brede Afspraak Archeologie. Datum 3 juli 2014 Status definitief

Rijkswaterstaat Brede Afspraak Archeologie. Datum 3 juli 2014 Status definitief Rijkswaterstaat Brede Afspraak Archeologie Datum 3 juli 2014 Status definitief Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat ICG Informatie Contractenbuffet RWS, N.Landsman Telefoon 088 7972502 Email contractenbuffet@rws.nl

Nadere informatie

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl

Archeologie Bouwen en verbouwen. www.sudwestfryslan.nl Archeologie Bouwen en verbouwen www.sudwestfryslan.nl Archeologie Heeft u bouwplannen of moet u voor andere werkzaamheden graven in de grond? Dan bent u soms verplicht om vooraf archeologisch onderzoek

Nadere informatie

Gecoördineerde tekst:

Gecoördineerde tekst: Gecoördineerde tekst: Decreet van 27 oktober 1998 houdende de erkenning en subsidiëring van organisaties voor volkscultuur en de oprichting van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (B.S.22-12-1998) Decreet

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse

HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse HOOFDSTUK 2 Gebiedsanalyse 2.1 Inleiding In dit hoofdstuk zijn achtereenvolgens de ruimtelijke structuur en de functionele structuur van het plangebied uiteengezet. De ruimtelijke structuur is beschreven

Nadere informatie

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische

zaak die van algemeen belang is wegens zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 18715 3 april 2014 Erfgoedverordening Stadsdeel Zuidoost 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Deze verordening verstaat

Nadere informatie

Omschrijving: een hoogtenederzetting uit de ijzertijd op de Kesselberg, Koningsstraat zonder nummer

Omschrijving: een hoogtenederzetting uit de ijzertijd op de Kesselberg, Koningsstraat zonder nummer Bijlage 3. Behandeling van de adviezen en de bezwaren bij het ministerieel besluit tot definitieve bescherming als archeologische site van een hoogtenederzetting uit de ijzertijd op de Kesselberg, in Leuven

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat het besluit neemt of de vergunning verleent.

Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat het besluit neemt of de vergunning verleent. Archeologische Monumentenzorg stapsgewijs Proces Archeologische Monumentenzorg (AMZ) Het opsporen en waarderen van archeologische vindplaatsen in het kader van ruimtelijke ingrepen vindt plaats in stappen.

Nadere informatie

Resultaat opvraging perceel gelegen in De Panne afdeling DE PANNE 1 AFD, sectie A met perceelnummer 0869/00_000 [38008A0869/00_000]

Resultaat opvraging perceel gelegen in De Panne afdeling DE PANNE 1 AFD, sectie A met perceelnummer 0869/00_000 [38008A0869/00_000] Informatievraag Vlaamse Voorkooprechten Gegevens opvraging Ordernummer: O2018-0077161 Datum opzoeking: 8/05/2018 Referentienummer: Ten Uytkante Zoekdata: Nieuwpoortlaan 146, 8660 - De Panne Datum opzoeking

Nadere informatie

VR DOC.0003/2

VR DOC.0003/2 VR 2019 1101 DOC.0003/2 Besluit van de Vlaamse Regering inzake de herziening of de opheffing van stedenbouwkundige voorschriften van algemene en bijzondere plannen van aanleg en gemeentelijke ruimtelijke

Nadere informatie

Kioskplein en directeursvilla met park BERINGEN

Kioskplein en directeursvilla met park BERINGEN Kioskplein en directeursvilla met park BERINGEN Beheersplan: wat? Waarom? Hoe? BERINGEN, 2 juli 2018 Inhoud Agentschap Onroerend Erfgoed Bescherming van het Kioskplein OE-decreet en besluit in Wat is een

Nadere informatie

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht

Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Handleiding voor de aanwijzing van zaken en terreinen als gemeentelijk monument en gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht Inhoud Inleiding 3 Bovengrondse monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten

Nadere informatie

PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN

PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN bvba Advies Ruimtelijke Kwaliteit (bvba ARK) Augustijnenlaan

Nadere informatie

Statutair bouwhistoricus voor de dienst Monumentenzorg

Statutair bouwhistoricus voor de dienst Monumentenzorg Aalst is een aangename, aantrekkelijke en actieve stad, die met een klantgerichte dienstverlening bijdraagt tot het welzijn van haar burgers. Op dit moment legt de stad Aalst een wervingsreserve (2 jaar

Nadere informatie

Erfgoed en de Omgevingswet

Erfgoed en de Omgevingswet Erfgoed en de Omgevingswet TILBURG, 7 JUNI 2018 DRS. ANNÉLIEN VAN KUILENBURG Omgevingswet: de zorg voor het cultureel erfgoed biedt kader voor behoud van cultureel erfgoed breed begrip van cultureel erfgoed

Nadere informatie

wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WORDT

wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WORDT WAAR wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WAS wijzigingstabel Erfgoedverordening gemeente Wassenaar WORDT VERORDENING 2685/5 Indeling en aanhef indeling in hfdst. op cijfer, artikel op

Nadere informatie

In ander licht. Herbestemming van religieus erfgoed. Veerle De Houwer. Winvorm - 12 mei 2009

In ander licht. Herbestemming van religieus erfgoed. Veerle De Houwer. Winvorm - 12 mei 2009 In ander licht Herbestemming van religieus erfgoed Veerle De Houwer Winvorm - 12 mei 2009 Agentschap R-O Vlaanderen Onroerend Erfgoed Beschermen Vergunnen Premies > Monumenten, stads- en dorpgezichten

Nadere informatie

Oostende - Middenkust

Oostende - Middenkust Oostende - Middenkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 26/01/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven en oranje gekleurd en met

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen;

overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen; Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen; overwegende dat het gewenst is cultuurhistorische waarde te behouden en te beschermen in de gemeente Sittard-Geleen; gelet op titel 4.2 van de

Nadere informatie

Archeologie en cultuurhistorie

Archeologie en cultuurhistorie Archeologie en cultuurhistorie Archeologie Toetsingskader Verdrag van Valetta Monumentenwet 1988 Interimbeleid archeologie gemeente Terneuzen De onderste steen boven? Europees beleid Verdrag van Valetta

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Leidraad voor het schrijven van een beheersplan voor onroerend erfgoed.

Leidraad voor het schrijven van een beheersplan voor onroerend erfgoed. Leidraad voor het schrijven van een beheersplan voor onroerend erfgoed. Wanneer je wilt starten met het schrijven van een beheersplan voor onroerend erfgoed kan je best deze leidraad gebruiken. Zo ben

Nadere informatie

Over ijzertijdboeren en middeleeuwse. erven in het Demerbroek te Rotselaar- Hellicht

Over ijzertijdboeren en middeleeuwse. erven in het Demerbroek te Rotselaar- Hellicht Over ijzertijdboeren en middeleeuwse Een huisstijl voor het VIOE erven in het Demerbroek te Rotselaar- Hellicht Dirk Pauwels (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) Viering werking Winar Holsbeek

Nadere informatie

OVEREENKOMST VAN AANNEMING VAN VERTAALWERK EN TOLKEN

OVEREENKOMST VAN AANNEMING VAN VERTAALWERK EN TOLKEN 2 6 JA NUA RI 201 7 OVEREENKOMST VAN AANNEMING VAN VERTAALWERK EN TOLKEN OVEREENKOMST TUSSEN : het AGENTSCHAP INTEGRATIE & INBURGERING, waarvan de zetel gevestigd is te 1000 Brussel, Havenlaan 86C Bus

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN Inleidende bepaling Gebruikersparticipatie vormt een rode draad doorheen Integrale Jeugdhulp en de werking van het IROJ.

Nadere informatie

Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1

Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1 Ten geleide...v Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1 I. Algemene inleiding...1 II. Instanties en actoren van het onroerend erfgoedbeleid...3

Nadere informatie

Informatieblad Periodiek Instandhoudings Plan 2017 (PIP)

Informatieblad Periodiek Instandhoudings Plan 2017 (PIP) Projectnr.: Objectnr.: Teamnr. : Informatieblad Periodiek Instandhoudings Plan 2017 (PIP) Voor wie? De eigenaar van een rijksmonument die gebruik kan maken van Subsidieregeling Instandhouding Monumenten

Nadere informatie

Bijlage 1: Enkele woorden uitleg bij het reglement

Bijlage 1: Enkele woorden uitleg bij het reglement Bijlage 1: Enkele woorden uitleg bij het reglement Achtergrond In diverse verkavelingsvergunningsdossiers waar de ZOLAD om advies werd gevraagd, werd in negentig procent van de gevallen een archeologisch

Nadere informatie

Brede Afspraak Archeologie

Brede Afspraak Archeologie Rijkswaterstaat Brede Afspraak Archeologie Datum Status 7 oktober 2016 definitief Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat ICG Informatie Contractenbuffet RWS, Nico Landsman Telefoon 088 7972502 Email

Nadere informatie

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed

Rol: Erfgoedconsulent bouwkundig en archeologisch erfgoed Doel van de functie De erfgoedconsulent zal instaan voor de uitvoering van de doelstellingen van de IOED rond archeologie en bouwkundig erfgoed. Het luik landschappelijk erfgoed zal door het Regionale

Nadere informatie

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan 26 april 2016 Drongen 28 april 2016 Heverlee Annemie Van Dyck wat? een stappenplan voor de waardering, selectie en herbestemming

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Brede Afspraak Archeologie. Datum 6 april 2011 Status Definitief

Rijkswaterstaat Brede Afspraak Archeologie. Datum 6 april 2011 Status Definitief 3 Rijkswaterstaat Brede Afspraak Archeologie Datum 6 april 2011 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat DI-IMG Informatie Contractenbuffet IMG, N. Landsman Telefoon 088 7972502 Fax contractmanagement.img@rws.nl

Nadere informatie

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure

Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure Aanvraag van een erfgoedpremie volgens de standaardprocedure OE_PR-02-150629 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////T

Nadere informatie

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem Gemeente Kruishoutem Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Kruishoutem Ontwerp Bindend gedeelte Uitgave Datum 1 november 2004 2 februari 2005 3 mei 2005 4 oktober 2005 5 april 2006 Studiebureau VDS b.v.b.a.

Nadere informatie

Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen. Wetgeving: procedure en gevolgen

Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen. Wetgeving: procedure en gevolgen Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen Wetgeving: procedure en gevolgen Decretale basis Decreet van 16 april 1996 betreffende de landschapszorg, gewijzigd bij decreet van 10 maart 2006, Hoofdstuk

Nadere informatie

Het domeinspecifieke referentiekader masteropleiding Monumenten- en landschapszorg

Het domeinspecifieke referentiekader masteropleiding Monumenten- en landschapszorg Uittreksel uit het visitatierapport, 7 december 2010 Het domeinspecifieke referentiekader masteropleiding Monumenten- en landschapszorg 1.1 Inleiding Voor iedere opleiding wordt een domeinspecifiek referentiekader

Nadere informatie

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen

provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei Antwerpen provinciale infodag archeologie 2008 Dienst Erfgoed Departement Cultuur Dienst Erfgoed Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Sinds 2006 organiseert de provincie Antwerpen jaarlijks een provinciale infodag

Nadere informatie

De gemeente steunt het voorstel van de Minister OC&W om de Romeinse brugresten in onze stad

De gemeente steunt het voorstel van de Minister OC&W om de Romeinse brugresten in onze stad Samenvatting De gemeente steunt het voorstel van de Minister OC&W om de Romeinse brugresten in onze stad aan te wijzen tot Rijksmonument. Maastricht vindt het belangrijk om archeologische resten te bewaren

Nadere informatie

2 2 FEB Provincie: West-Vlaanderen. Gemeente: Kortrijk, 1ste afdeling, sectie G

2 2 FEB Provincie: West-Vlaanderen. Gemeente: Kortrijk, 1ste afdeling, sectie G Bijlage 3. Behandeling van de adviezen en bezwaren bij het ministerieel besluit tot definitieve bescherming als monument van het huis De Croone in Kortrijk Provincie: West-Vlaanderen Gemeente: Kortrijk,

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor conserveringswerken aan niet-wettelijk beschermd waardevol funerair erfgoed

Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor conserveringswerken aan niet-wettelijk beschermd waardevol funerair erfgoed directie Cultuur dienst Erfgoed Reglement met betrekking tot de toekenning van subsidies voor conserveringswerken aan niet-wettelijk beschermd waardevol funerair erfgoed Artikel 1 Definities Voor de toepassing

Nadere informatie

Kerken of kapellen (41%) en woningen (39%) komen het vaakst voor als huidige functies van de aangesloten objecten.

Kerken of kapellen (41%) en woningen (39%) komen het vaakst voor als huidige functies van de aangesloten objecten. Tevredenheidsenquête 20 jaar Monumentenwacht Jelle Van den Bergh 14/3/11 09:40 Deleted: Structuur Homepagina De leden aan het woord Omdat de vorige diepgaande marktstudie al van 1997 geleden was, wou Monumentenwacht

Nadere informatie

Archeologiebeleid op Walcheren

Archeologiebeleid op Walcheren Archeologiebeleid op Walcheren Netwerkbijeenkomst Erfgoed en Ruimte RCE 12 december 2012 Walcherse Archeologische Dienst, december 2012 Archeologie op Walcheren Verdrag van Malta 1992: bescherming archeologie

Nadere informatie

Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen;

Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sittard-Geleen. Nr. 124681 28 december 2015 Subsidieregeling monumenten en klein erfgoed Sittard-Geleen Burgemeester en wethouders van de gemeente Sittard-Geleen;

Nadere informatie

Rotterdams Restauratiefonds 2006

Rotterdams Restauratiefonds 2006 Rotterdams Restauratiefonds 2006 2 Een stad vol bijzondere monumenten Rotterdam is rijk aan bouwwerken uit diverse periodes. Moderne architectuur en monumenten gaan daarbij hand in hand. Neem het rijksmonument

Nadere informatie

PAUL VAN GREMBERGEN Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken

PAUL VAN GREMBERGEN Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken PAUL VAN GREMBERGEN Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Toelichting bij de bescherming van het archeologische monumenten van het Chartreusegebied Brugge,

Nadere informatie

Maritiem erfgoed behouden voor de toekomst

Maritiem erfgoed behouden voor de toekomst Maritiem erfgoed behouden voor de toekomst Schrijf geschiedenis: draag jouw steentje bij aan het erfgoed onderwater In deze brochure lees je wat je kunt doen wanneer je als duiker, visser of recreant in

Nadere informatie

Op weg naar een archeologiebeleid voor de gemeente Boxtel. Fokko Kortlang 27 september

Op weg naar een archeologiebeleid voor de gemeente Boxtel. Fokko Kortlang 27 september Op weg naar een archeologiebeleid voor de gemeente Boxtel Fokko Kortlang 27 september 2012 www.archaeo.nl Inhoud 1. Archeologiebeleid: Waarom? 2. Archeologie in Boxtel 3. Aanpak 4. Verwachtingenkaart 5.

Nadere informatie

Programma van maatregelen: Londerzeel - Bloemstraat

Programma van maatregelen: Londerzeel - Bloemstraat Programma van maatregelen: Londerzeel - Bloemstraat Het programma van maatregelen geeft een gemotiveerd advies over het al dan niet moeten nemen van maatregelen voor de omgang met archeologisch erfgoed

Nadere informatie

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Stedenbouwkundige

Nadere informatie

VOORONTWERP BESTEMMINGSPLAN CHEMELOT SITTARD-GELEEN VERKENNEND ARCHEOLOGISCH EN CULTUURHISTORISCH ONDERZOEK

VOORONTWERP BESTEMMINGSPLAN CHEMELOT SITTARD-GELEEN VERKENNEND ARCHEOLOGISCH EN CULTUURHISTORISCH ONDERZOEK VOORONTWERP BESTEMMINGSPLAN CHEMELOT SITTARD-GELEEN VERKENNEND ARCHEOLOGISCH EN CULTUURHISTORISCH ONDERZOEK 1. Wettelijk kader In 1992 werd het Verdrag van Valletta ( Malta ) opgesteld. Dit Verdrag stelt

Nadere informatie

Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed

Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed Gewijzigde regelgeving voor lokale besturen naar aanleiding van de inwerkingtreding van het kerntakenplan Onroerend Erfgoed Dit document geeft een overzicht van de meest recente wijzigingen aan het Onroerenderfgoeddecreet,

Nadere informatie

Erfgoedverordening Haaksbergen (6.2b)

Erfgoedverordening Haaksbergen (6.2b) Erfgoedverordening Haaksbergen (6.2b) Samenvatting Deze verordening regelt de aanwijzing van beschermde gemeentelijke cultuurgoederen en verzamelingen, aanwijzing en bescherming van gemeentelijke monumenten

Nadere informatie

HERWAARDERINGSPLAN BESCHERMD DORPSGEZICHT MARKT MARKT/AALTERSTRAAT/ A. RODENBACHSTRAAT/KASTEELSTRAAT

HERWAARDERINGSPLAN BESCHERMD DORPSGEZICHT MARKT MARKT/AALTERSTRAAT/ A. RODENBACHSTRAAT/KASTEELSTRAAT HERWAARDERINGSPLAN BESCHERMD DORPSGEZICHT MARKT MARKT/AALTERSTRAAT/ A. RODENBACHSTRAAT/KASTEELSTRAAT WOORD VOORAF Op 7 juni 2013 keurde Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois het herwaarderingsplan

Nadere informatie