Terugkoppeling workshops

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugkoppeling workshops"

Transcriptie

1 Terugkoppeling workshops Workshop 1: Besturen met een visie Door: Peter Janssen, trainer van organisatie- en adviesbureau Koerseigen In de workshop Besturen met een visie werd de bestuurders een "spiegel" voorgehouden over de context waarin zij hun vereniging besturen. Het ging over keuzes maken, dilemma s die je tegenkomt en de rollen die je als bestuurder hebt (bestuurder, manager en uitvoerder). Er zijn veranderingen in de omgeving waarmee je als vereniging te maken kan hebben. Hierbij wordt gedacht aan het terugtrekken van de overheid, druk vanuit de bond en vragen vanuit de gemeente. Er is een steeds grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de vereniging waar rekening mee moet worden gehouden. Op dit moment hebben mensen weinig tijd, betalen graag meer contributie in plaats van iets voor de vereniging te doen. Er is crisis (minder middelen en sponsoren), weinig vrijwilligers en vaak teruglopende ledenaantallen. Hoe ga je dit als bestuur leuk houden? Waarom wordt er nog steeds vrijwilligerswerk gedaan? Dit is voor veel het plezier dat ze er aan beleven. Het is van belang om als vereniging te weten waar je over 3/5 jaar wilt zijn. De stip op de horizon is erg belangrijk, durf als vereniging een keuze te maken voor bijvoorbeeld breedte- of en topsport, financieel gezond zijn en meer leden. Tijdens de workshops was er een vorm van herkenning, met name in de fase waarin het bestuur zich op dit moment bevindt. Veel bestuurders zijn vooral bezig met brandjes blussen en komen nog te weinig toe aan besturen. Ook had maar en klein deel van de bestuurders een beleidsplan, hetzelfde geldt ook voor het hebben van een gedragscode. Dit zijn zaken waar de bestuurders tijdens de workshop mee geconfronteerd werden, zodat ze deze spiegel nu ook kunnen gebruiken om hun eigen vereniging te analyseren.

2 Workshop 2: Tafeltennis voor de allerkleinsten (4-8 jaar) Door : Peter Struiksma, coördinator jeugdzaken TTV Bijmaat & Sven Groot, clubcoach jeugdsport NTTB De workshop was erg leuk en leerzaam. In het begin werd besproken wat de belangen zijn van de verenigingen met betrekking tot het werven van jonge jeugd. Het viel op dat veel verenigingen al wel met jonge jeugd werkten maar daar graag iets meer over zouden willen weten, terwijl vorig jaar de discussie was of een vereniging wel met jonge jeugd moest beginnen; een mooi resultaat dus! Ook bleken er veel verenigingen geïnteresseerd te zijn in de mogelijkheden van Table Stars. Dit is natuurlijk mooi, maar dat maakte het ook gelijk wat lastiger omdat er ook verenigingen waren die hier al volop mee werkten en juist andere vragen hadden. Peter Struiksma van Bijmaat heeft vol enthousiasme verteld over hoe zij bij Bijmaat zijn omgegaan met deze jonge doelgroep. Hierin kwamen een aantal leuke en nuttige tips voorbij. Ook waren de deelnemers geïnteresseerd in het vervolgaanbod op de club. Belangrijk is om de speelse oefeningen van Table Stars bij jonge kinderen te continueren, leuke evenementen voor hen te organiseren en ook vooral belangrijk om ouders bij de club te betrekken. Die laatste kwam erg vaak terug, want bij zulke jonge kinderen beslissen de ouders alles nog. Naar aanleiding van de workshop zijn er nieuwe verenigingen die met Table Stars willen werken en dus ook de focus op jonge jeugd leggen.

3 Workshop 3: De Sportimpuls, een kans voor uw vereniging Door : Marco Welink, werkzaam Sportservice Zwolle & Manon Zwakenberg, coördinator en clubcoach jeugdsport NTTB De Sportimpuls is een subsidiestroom, die beschikbaar is gesteld vanuit het Ministerie VWS. Het doel van deze subsidie is om inactieve doelgroepen weer actief in beweging te krijgen. Verenigingen kunnen aanspraak maken op een deel van de 10 miljoen euro die beschikbaar is. Hiertoe moeten ze komen tot een goede aanvraag, en omdat je daarbij meerdere partijen nodig hebt, moet je tijdig beginnen aan de voorbereidingen. Tafeltennis Zwolle heeft vorig jaar, in samenwerking met Sportservice Zwolle en twee andere sportverenigingen, een succesvolle aanvraag geschreven. In de workshop kwam naar voren dat samenwerking en denken in kansen centraal staat. De samenwerking kan gezocht worden met tafeltennisverenigingen, maar ook met bijvoorbeeld andere sporten, scholen en medische centra. Staat er ergens een gymlokaal binnen een school leeg? Misschien is het mogelijk hier aanbod aan te bieden voor de vereniging. Dit aanbod moet bestaan uit erkende interventies die terug te vinden zijn op de Sportmenukaart. Dat mogen tafeltennisprogramma s zijn (bedrijfstafeltennis en Table Stars zijn erkend) maar ook programma s van anderen, zoals de schoolsportvereniging. Voor enkele aanwezigen was de Sportimpuls als geheel nieuw, maar er waren ook verenigingen die een aanvraag hebben ingediend op 5 maart Het is afhankelijk waar de vereniging vandaan komt, maar er zijn Sportservice centra die net zo actief zijn als Sportservice Zwolle in het begeleiden van verenigingen. De ondersteuning van een sportservice zorgt voor een lagere belasting bij vereniging, omdat zij een deel van het projectmanagement uit handen kunnen nemen. Dit is echter erg afhankelijk per gemeente. Voor veel verenigingen was het bestaan van een Sportservice of gemeentelijk ondersteuningspunt redelijk onbekend. Verenigingen gaan nu zeker op gemeentelijk niveau kijken wat de samenwerkingsmogelijkheden zijn. Aan het einde werd geconcludeerd dat de Sportimpuls niet voor elke tafeltennisclub interessant is, maar dat elk bestuur wel moet bedenken welke kansen er eventueel zijn. Is er een samenwerking op lokaal niveau mogelijk op de lange termijn, en in welke kansrijke wijk van de gemeente? De Sportimpuls loopt nog door tot 2016, dus er zijn nog drie indieningskansen voor verenigingen om gebruik te maken van de subsidie.

4 Workshop 4: Maak sportieve ijdelheid tot sporttechnisch beleid! Door : Koos Kuiper, trainer bij tafeltennisvereniging Idéfix en NTTB docent Sporttechnisch beleid is van belang voor iedere vereniging, niet alleen voor verenigingen die in de eredivisie spelen. Maar wat houdt sporttechnisch beleid eigenlijk in? Deze vraag stond centraal tijdens deze workshop. De workshop begon met een startvraag. De bestuurders werd gevraagd het karakter en de sterkte en zwakke punten van de eigen club te beschrijven. Aan de hand van cartoons uit de presentatie beschreven de bestuurders in groepjes doelstellingen, eisen en voorwaarden van een denkbeeldige club met ongeveer 100 leden. De geformuleerde doelstellingen, eisen en voorwaarden werden plenair besproken en door de andere groepen becommentarieerd en/of bekritiseerd. Op grond van de kennis die is opgedaan, verworven inzichten en discussies moesten de deelnemers individueel 5 stellingen, voorwaarden, eisen omschrijven die voor hun eigen club belangrijk zouden zijn. Er waren een aantal aspecten die opvielen tijdens de workshop: De moeite bijvoorbeeld die clubs hebben om een trainer aangesteld te krijgen (veel clubs hebben wel de wens om een ervaren trainer binnen te halen. Jong talent krijgt hiermee dus weinig kans, omdat men hierin geen vertrouwen stelt.) Ook is jeugd werven en behouden een universeel probleem. De clubs die juist met succes Table Stars lessen organiseren op scholen, zetten de TableStars-opzet niet door met de kinderen die lid worden. Deze worden direct achter de tafel gezet. Ze raken die leden dus weer kwijt. De oorzaken hiervoor zijn: te weinig kader en geen vrijwilligers die vaardig zijn met Table Stars. Er werden ook goede vragen gesteld over bijvoorbeeld de financiële huishouding van de club. In hoeverre moet contributie de lopende zaken dekken? Veel verenigingen zijn bang dat een te hoge contributie mensen wegjaagt. Maar onderzoeken hebben juist uitgewezen dat hiervan in het algemeen geen sprake is. Als kinderen het naar hun zin hebben en hun ouders zien dat de kinderen waar krijgen voor hun geld krijgen (training = spelprogressie = plezier en lol in de sport) dan is geld nooit een reden om de club te verlaten. En met een lage contributie maak je de instap misschien laag, maar maakt men tafeltennis als sport ongeloofwaardig en dat is dus een bevestiging van het slechte imago dat onze sport algemeen heeft. Een goede, interactieve workshop dus, waar de deelnemers veel informatie en ideeën hebben kunnen uitwisselen.

5 Workshop 5: Social media optimaal gebruiken Door: Martin van Berkel, communicatieadviseur Sportsupport Rotterdam en schrijver van het boek social media voor sportverenigingen Tijdens de workshops zijn er een aantal onderwerpen besproken aan de hand van een presentatie. Gestart werd met de ontwikkelingen in communicatieland en hoe je de communicatie van sportverenigingen daarin kan laten meebewegen. Door de verenigingen zelf na te laten denken over welke keuze ze moeten met betrekking tot de doelen, doelgroepen en kernwaarden van de vereniging kwamen de bestuurder zelf tot inzichten. Daarnaast zijn de drie belangrijkste platforms van dit moment besproken. Dit zijn Facebook, Twitter en YouTube en daarbij was belangrijk op welke wijze en met welk doel deze platforms ingezet kunnen worden door sportverenigingen. Bij de meeste clubs ontbrak de feeling met social media en bestuurders wisten daarom niet hoe zij social media kunnen inzetten om met kleine berichten het grote verhaal van de vereniging neer te zetten. Ook gebeurt er weinig met het uitlichten van specifieke, belangrijke onderdelen van de club zoals vrijwilligers en sponsoren. Dit gaat niet alleen over social media maar ook over andere communicatiemiddelen.

6 Workshop 7: De kracht en meerwaarde van een goede website Door: Milan Kovacevic & Yana Ivanova, werkzaam bij SportclubCMS De deelnemers hebben tijdens de workshop informatie gekregen over het gebruik en belang van internet, een website en social media. Waarom is het belangrijk dat een vereniging een goede website heeft en wat kun je als vereniging hiermee bereiken? Een website is een goed communicatiemiddel waarmee een vereniging op een goede, juiste en duidelijke manier kan communiceren naar (aspirant)leden. Tevens is er tijdens de workshop informatie over SportclubCMS gegeven. De deelnemers hebben de mogelijkheden gezien van het SportclubCMS systeem. Het voordeel van dit systeem is dat het beheer van de website, de leden- en contributie, social media en sponsors hierin allemaal geïntegreerd is. Opvallend was dat de verenigingen al veel ervaring hebben met internet maar niet alle verenigingen weten wat zij hier precies allemaal mee kunnen en waarop zij moeten letten tijdens het maken en beheren van een website. Het is belangrijk om een goede website te hebben die vooral goed en regelmatig onderhouden wordt en social media bevat. De sleutel tot het aantrekken en behouden van leden is een goede communicatie, daarmee creëer je de juiste indruk de vereniging.

7 Workshop 8: Op zoek naar nieuwe potentiële leden? Jawel: sporters met een beperking Door : Marit Martens-Scheers, trainster paratafeltennissers van Swift (D) en eigenaresse Movido Bij de eerst ronde waren alle verenigingen onervaren met de doelgroep mensen met een beperking. Er kwamen er veel vragen van de verenigingen over de doelgroep, over hoe een groep op te zetten en de mogelijkheden vanuit Table Heroes. Dit zorgde allemaal voor goede interactie tijdens de workshopronde. De bestuurders is de vraag gesteld om naar de directe omgeving te kijken waarbij zij kunnen samenwerken met diverse partners. Hierbij kwam naar voren dat het goed is de lokale sportservice erbij te betrekken. Door het bespreken van de diverse partners kwam iedereen weer op verschillende ideeën en mogelijkheden uit. Bij de tweede workshop ronde zaten er personen die al ervaring hadden met de doelgroep. Daarbij is belangrijk om te laten zien wat er nog meer mogelijk is. De uitkomst hiervan is samenwerking:het opzoeken van mogelijke samenwerkingspartners maar ook het uitwisselen van ervaringen. Deze groep was wat gemêleerder wat er voor zorgde er veel improvisatie zat in de presentatie

8 Workshop 9: Hoe werkt dat, bestuurlijke vernieuwing? Door: Wim van Selling, bondsraadlid met functiezetel Organisatie & Karl Veneman, voorzitter Tafeltennisvereniging Zwolle De deelnemers hebben een discussie gevoerd over het belang van strategie, structuur en cultuur als beleidselementen in de vereniging. Hiervoor is ter ondersteuning de eerste 6 minuten uit het Youtubefilmpje van Berend Rubingh; KNVBback2basics en het verhaal van Karl Veneman over zijn werk als voorzitter binnen Tafeltennis Zwolle gebruikt. Met name de bijdrage van Karl was zeer interessant, omdat het heel dichtbij de praktijk van de deelnemers ligt. In beide workshops is het accent komen te liggen op de communicatie binnen de club als een belangrijk cultuurelement. Een vereniging besturen is mensenwerk. De leden willen gehoord, gewaardeerd en gesteund worden. Karl maakte dit in zijn verhaal heel duidelijk. In de workshops was er enigszins een tweedeling in clubs te zien. 1: Clubs die werken vanuit een beleidsplan. Zij hebben een doel voor ogen en proberen dit te bereiken door het creëren van de noodzakelijke voorwaarden. Je zou kunnen zeggen: zij hebben strategie en structuur veelal op orde. Een aantal van deze clubs geven aan dat het element cultuur/communicatie meer gerichte aandacht nodig heeft. 2. Clubs die zonder beleidsplan werken. Binnen deze clubs zie je vaak een paar drijvende krachten, die vrijwel alle taken uitvoeren. Zij voelen zich gedwongen, omdat anders zaken mislopen. Vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel worden zaken zelf opgepakt. Advies vanuit de groep in beide sessies; laat de boel maar een keer fout lopen. Er staat altijd wel weer iemand op die de schouders eronder zet. Tijdens de dialoog merk je dat bij suggesties voor veranderingen het ja-maar-gehalte erg hoog is.

De vereniging en het onderwijs, de weg naar een succesvolle samenwerking

De vereniging en het onderwijs, de weg naar een succesvolle samenwerking De vereniging en het onderwijs, de weg naar een succesvolle samenwerking Inleiding Verenigingen willen graag in contact komen met het onderwijs voor het aanbieden van het lesaanbod. Op deze manier proberen

Nadere informatie

Ronde tafel 1: Sporten na school? Ja, de schoolsportvereniging

Ronde tafel 1: Sporten na school? Ja, de schoolsportvereniging Ronde tafel 1: Sporten na school? Ja, de schoolsportvereniging Tafeldame: Liesbeth van der Meer, projectmanager Rotterdam Sportsupport en lid Alexandria 66 i.s.m. Manon Zwakenberg, projectcoördinator Jeugdsport

Nadere informatie

Besturen met een visie Meer doen in minder tijd

Besturen met een visie Meer doen in minder tijd Besturen met een visie Meer doen in minder tijd Deze presentatie is vertrouwelijk en uitsluitend voor intern gebruik bedoeld. Zonder mondelinge toelichting is deze presentatie niet compleet. Ondoordacht

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan. Tafeltennisvereniging. datum

Jeugd beleidsplan. Tafeltennisvereniging. datum Jeugd beleidsplan Tafeltennisvereniging datum Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Missie jeugdcommissie blz. 4 3. Plaats van de jeugdcommissie binnen de club blz. 5 4. Taken jeugdcommissie blz. 6 5. Samenstelling

Nadere informatie

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps

Workshop Communicatie. Hans Donkers CEO Concapps Workshop Communicatie Hans Donkers CEO Concapps Intro Communicatie in Sport Wat gaan we doen komende uur? Workshop Communicatie Wat is communicatie? Voorstel rondje Wie ben je? Welke vereniging vertegenwoordig

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Onderzoek POD en Sport

Onderzoek POD en Sport 2015 Onderzoek POD en Sport Inhoud Inleiding... 2 Conclusie... 3 Aanbevelingen... 6 Het bestuur... 7 Jeugdtrainers... 8 Jeugdleden... 9 Vrijwilligers... 10 Ouders... 11 Resultaten... 12 1 Inleiding Het

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Een sterke vereniging? Investeer in het opleiden van kader! Verenigingscongres NTTB 19 maart Rolf van den Eerenbeemt / Ralf Kosters

Een sterke vereniging? Investeer in het opleiden van kader! Verenigingscongres NTTB 19 maart Rolf van den Eerenbeemt / Ralf Kosters Een sterke vereniging? Investeer in het opleiden van kader! Verenigingscongres NTTB 19 maart Rolf van den Eerenbeemt / Ralf Kosters Stelling I: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! 1. Ja! 2. Ja.maar.

Nadere informatie

Beleidsplan 2012 t/m 2016

Beleidsplan 2012 t/m 2016 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Mei 2012 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Inleiding Dit beleidsplan is het resultaat van een voortgaand proces, waar we sinds twee jaar aan werken. In die periode is het volgende gebeurd.

Nadere informatie

Effectief besturen: Onderzoek

Effectief besturen: Onderzoek Effectief besturen: Onderzoek Dag 2 Elevator Pitch: Stip op de Horizon Elevator Pitch: Voorbeeld Alexander Pechtold Presentatie: Stip op de Horizon Presentatie huiswerkopdracht: één dia Let tijdens de

Nadere informatie

De 9e editie heeft als thema Heel Holland Tafeltennist Kansen voor jouw vereniging!

De 9e editie heeft als thema Heel Holland Tafeltennist Kansen voor jouw vereniging! Nieuwegein, 18 januari 2019 Betreft: Nu inschrijven voor het 9e verenigingscongres Heel Holland Tafeltennist Kansen voor Jouw Vereniging! Locatie: Landstede Sportcentrum Zwolle Datum en tijd: zaterdag

Nadere informatie

Besturen met een visie

Besturen met een visie Besturen met een visie - de basis Trainingstraject specifiek ontwikkeld voor verenigingsbestuurders Besturen met een visie Versterking van amateursportverenigingen door bestuurders in hun kracht te zetten

Nadere informatie

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN Introductie Weet jij al wat voor activiteit jij organiseert voor het proefsporten? In dit hoofdstuk helpen we je hiermee op weg. We bieden je een handig

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Met vier workshops op weg naar succes!

Met vier workshops op weg naar succes! 1 Met vier workshops op weg naar succes! Aan dit voor u liggende werkboek wordt bij iedere workshop een aantal documenten toegevoegd. Deze documenten zijn instrumenten waarmee u de methode Meer Vrijwilligers

Nadere informatie

WK BREEDTESPORTCAMPAGNE NTTB

WK BREEDTESPORTCAMPAGNE NTTB WK BREEDTESPORTCAMPAGNE NTTB WK BREEDTESPORTCAMPAGNE IS UITVOERING BESLUIT BONDSRAAD NOV 2009 EN IN LIJN MET MISSIE NTTB Join the table Tot de WK 2011 Na de WK 2011 Missie NTTB : Jointhe Table..bevorderen

Nadere informatie

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw Social media in de Tuinbouw Inleiding: Dit onderzoek is uitgevoerd door Jan-Peter Steetskamp, in opdracht van Mariëlle van Leeuwen, zelfstandig professional op het gebied van marketing en online communicatie

Nadere informatie

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 Wanneer Wat Waar 9.00-9.30 Ontvangst & inschrijven Aula 9.30 9.45 Opening & welkom: Stan Stolwerk (NHB) Aula 9.45 10.00 Plenaire presentatie: Hein Veerman (NOC*NSF) Aula 10.00

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

Sessie 4. De kantine als buurthuis van de toekomst

Sessie 4. De kantine als buurthuis van de toekomst Sessie 4 De kantine als buurthuis van de toekomst Bestuurders in hun kracht zetten Trends & ontwikkelingen Bestuurder onder druk Besturen: specifieke rol In een organisatie: Verschillende rollen Bestuurder

Nadere informatie

Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl. alle rechten voorbehouden

Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl. alle rechten voorbehouden Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl alle rechten voorbehouden De kennismaking Raymond van Hooft Communicatie-adviseur on-the-job Docent HBO Bachelor Interne- en externe Communicatie Trainer PGOsupport

Nadere informatie

Effectief besturen: Introductie besturen

Effectief besturen: Introductie besturen Effectief besturen: Introductie besturen Dag 1 Associatiekaarten Bestuurder onder druk? Effectief besturen: Introductie besturen Verschillende soorten bestuurders Introductie in besturen Bestuur Een bestuur

Nadere informatie

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek

Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Workshop D De kracht van Social Media voor, tijdens en na de Nationale Sportweek Wie zijn wij? Introductie Wat kun je het komende uur verwachten? Goede voorbeelden Inspiratie Ervaringen Brainstorm Tips

Nadere informatie

Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse

Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse Haal meer rendement uit uw sponsoring! Sponsoring & Evenementen, SponsorVisie, Sponsit Arnoud van Tol Peter van Baak Arnout Luitse Oranje is liefde voor voetbal Oranje is ING ING helpt het Nederlandse

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar.

Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Vogelwaarde, januari 2014. Beste ouders/verzorgers en leden, Allereest de beste wensen voor 2014. Hopelijk wordt het voor jullie allemaal een goed, gezond en natuurlijk een sportief turnjaar. Even terugkijken

Nadere informatie

Beleidsvisie BCNieuwerkerk

Beleidsvisie BCNieuwerkerk Beleidsvisie BCNieuwerkerk 2017-2022 Missie Visie Beleid BCN 2017.Docx 17-04-2017 1/8 Doel... 3 Leeswijzer... 3 Missie... 3 Visie... 4 Beleid... 5 1. Bestendig:... 5 a. Financieel gezond en betaalbaar...

Nadere informatie

Sportparticipatie #TafeltennisBeweegt #HeelHollandTafeltennist

Sportparticipatie #TafeltennisBeweegt #HeelHollandTafeltennist Sportparticipatie Afdelingsronde najaar 2018 Activiteiten & Projecten (video): https://www.youtube.com/watch?v=ot2g9m7rexk Ledenontwikkeling NTTB 6000 5000 4000 3000 2000 1000 Totaal in/uitstroom NTTB

Nadere informatie

WS16. Werven via sociale media

WS16. Werven via sociale media WS16 Werven via sociale media @nadjads Nadja Desmet WS16 Werven via sociale media Inleiding / context Sociale media strategie - elementen Werven via sociale media: tips en inspiratie Werven via sociale

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport

Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport Subsidies en fondsen: Kansen voor de sport www.sportsubsidie.nl 1 Wat doe ik? Subsidieonderzoek Subsidies aanvragen (meestal no cure, no pay) Strategisch subsidieadvies Deskundigheidsbevordering Programma

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

Sport toekomstverkenning (STV) Hans Arends, Dayenne L abee Inspiratiebijeenkomst Watersportverbond 29 november 2017 (DeWeerelt, Utrecht)

Sport toekomstverkenning (STV) Hans Arends, Dayenne L abee Inspiratiebijeenkomst Watersportverbond 29 november 2017 (DeWeerelt, Utrecht) Sport toekomstverkenning (STV) Hans Arends, Dayenne L abee Inspiratiebijeenkomst Watersportverbond 29 november 2017 (DeWeerelt, Utrecht) Opdracht Met kennis de economische en maatschappelijke impact van

Nadere informatie

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen:

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Samenwerking

Nadere informatie

Tafeltennis beweegt. Van het Meerjarenbeleidsplan naar Presentatie Afdelingen najaar 2017

Tafeltennis beweegt. Van het Meerjarenbeleidsplan naar Presentatie Afdelingen najaar 2017 Tafeltennis beweegt Van het Meerjarenbeleidsplan 2017+ naar 2018+ Presentatie Afdelingen najaar 2017 1 Programma 1. Opening Afdelingsvoorzitter 2. MJBP 2017+ Wat is er gebeurd? Hoofdbestuur 3. MJBP 2018+

Nadere informatie

Handleiding Join the Table

Handleiding Join the Table Handleiding Join the Table setting Sportkantine Inhoud 1 Definitie: wat is JTT 2 Voorwaarden: wanneer kan je JTT op gaan zetten 3 Voorbereiding: welke zaken moeten geregeld zijn alvorens te starten 4 Uitvoering:

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

NTTB. zijn wij SAMEN!

NTTB. zijn wij SAMEN! NTTB zijn wij SAMEN! Beleidsplan 2010-2016 Mid-term review waar staan we nu? Ambitieus MJBP, 2 jaar aan gewerkt, gedragen door gehele bond, unaniem goedgekeurd door BR Ook het huidige HB staat volledig

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Sessie 15. Slimme clubs werken samen

Sessie 15. Slimme clubs werken samen Sessie 15 Slimme clubs werken samen Vraagje om te starten Regio s burensportdiensten Waarom gaan jullie naar deze vergaderingen? Samenwerken Samenwerking tussen clubs Nood aan een trekker ondersteuner

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Zorg investeert in social media, maar durf ontbreekt. #gezondcommuniceren2014 - onderzoek social media bij zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland

Zorg investeert in social media, maar durf ontbreekt. #gezondcommuniceren2014 - onderzoek social media bij zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland Zorg investeert in social media, maar durf ontbreekt #gezondcommuniceren2014 - onderzoek social media bij zorg- en welzijnsorganisaties in Nederland Room8 Transmissie Gorinchem, 12 februari 2014 Voorzichtige

Nadere informatie

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van Brandmanagement aan de hand van persuasive storytelling TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen Lorem ipsum Brandmanagement, wat is het? Brand management is een strategie waarbij een

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017

Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017 Excerpt Gemeenteraad Rotterdam VITALE VERENIGINGEN 2017 Inleiding & samenvatting Inleiding Rotterdam Sportsupport spant zich in voor vitale sportverenigingen, streeft er naar sport toegankelijk te maken

Nadere informatie

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN 2015 Onderdeel van N.O.B. Lid CMAS Lid NOC*NSF Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2015 vanuit de onderwaterhockey commissie voor de sport onderwaterhockey in Nederland.

Nadere informatie

TurnGroep Noord is het waard om de naam van uw bedrijf aan te verbinden!

TurnGroep Noord is het waard om de naam van uw bedrijf aan te verbinden! Sponsorplan Noord Nederland heeft turnsters om trots op te zijn!!!! TurnGroep Noord is een vereniging in de gemeente Tynaarlo. De vereniging is opgericht op 1 juli 2011 en heeft ten doel het verzorgen

Nadere informatie

KrachtMeting Movisie. StuurKracht

KrachtMeting Movisie. StuurKracht KrachtMeting Movisie Zet per stelling een kruisje bij het antwoord dat het meest op uw organisatie van toepassing is. Tel per krachtenveld de uitslag op en kijk wat de uitslag betekent! Tel vervolgens

Nadere informatie

Sociale media voor maatschappelijke organisaties

Sociale media voor maatschappelijke organisaties Sociale media voor maatschappelijke organisaties 11 adviezen Door: Sandra Kamerbeek s.kamerbeek@movisie.nl 1. Ken de functies van sociale media Sociale media kent verschillende functies. (zie ook volgende

Nadere informatie

Workshop politie en social media 5 april 2012. 1. Presentatie. 2. Presentaties deelnemers

Workshop politie en social media 5 april 2012. 1. Presentatie. 2. Presentaties deelnemers Workshop politie en social media 5 april 2012 1. Presentatie Bij dilemma 1: Rodney Bos van de Politieacademie stelt: dit is geen dilemma. Het OM gaat hier tegen in: in de praktijk speelt dit wel. Over

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat

Naar een veiliger sportklimaat Naar een veiliger sportklimaat Dag 2 Elevator Pitch: Stip op de Horizon Elevator Pitch: Stip op de Horizon Alexander Pechtold Presentatie: Stip op de Horizon Presentatie huiswerkopdracht: één dia Let tijdens

Nadere informatie

Wij hebben reeds diverse succesvolle maatschappelijke activiteiten lopen bijvoorbeeld;

Wij hebben reeds diverse succesvolle maatschappelijke activiteiten lopen bijvoorbeeld; Beste Rabobank, Als eerste willen wij u bedanken voor deze unieke mogelijkheid om één van onze wensen en ambities die wij als SportPlus vereniging hebben via deze mogelijkheid waar te kunnen maken. Wij

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018

Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018 Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018 Beleidsplan S.T.G. Elburg 2013-2018 1 Voorwoord Beste leden, Voor jullie ligt het beleidsplan 2013-2018; een leidraad waarmee we de komende jaren aan de slag gaan. De

Nadere informatie

Jeugdvoetbal Beleidsplan

Jeugdvoetbal Beleidsplan Jeugdvoetbal Beleidsplan 2018-2022 Inleiding Kleine Sluis is een sportvereniging in Anna Paulowna, gemeente Hollands Kroon. In de vereniging zijn een aantal sportdisciplines ondergebracht, waaronder veldvoetbal,

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie Stappenplan Jong & Natuur Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie In deze handleiding beschrijven wij een achttal stappen die u kunnen helpen om meer jongeren bij uw organisatie te betrekken. Bij

Nadere informatie

Verslag College Tour. Boter bij de vis 10 november 2016

Verslag College Tour. Boter bij de vis 10 november 2016 Verslag College Tour Boter bij de vis 10 november 2016 1 Introductie Opening en introductie door Carlieke van Staalduinen, bestuurscoach. Na een lekker broodje, volop netwerken en een warm welkom, trapte

Nadere informatie

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014

Cursus Fondsenwerven. Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Cursus Fondsenwerven Ben Hekkema & Martijn Pool 7 november 2014 Ochtend Programma 09.30 inloop 10.00 introductie 11.00 pauze 11.15 wat is fondsenwerving 12.05 aan het werk 12.30 lunch Ben Hekkema Emmen

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van de wielersport eruit? Sinds enige tijd wordt binnen de KNWU geledingen al gediscussieerd over dit vraagstuk.

Hoe ziet de toekomst van de wielersport eruit? Sinds enige tijd wordt binnen de KNWU geledingen al gediscussieerd over dit vraagstuk. Wielersport 2020 Workshop voor verenigingen Hoe ziet de toekomst van de wielersport eruit? Sinds enige tijd wordt binnen de KNWU geledingen al gediscussieerd over dit vraagstuk. De vraag naar nieuwe vormen

Nadere informatie

Acteren in het krachtenveld

Acteren in het krachtenveld Acteren in het krachtenveld Het uitvoeren van een krachtenveldanalyse is een methode die veel in projectmanagement wordt toegepast. Door het uitvoeren van een krachtenveldanalyse kijk je met andere ogen

Nadere informatie

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013 Doetertoe Media Projectenbrochure Januari 2013 Mediawijsheidprojecten voor onderwijsinstellingen Doetertoe Media hecht veel waarde aan mediawijsheid; kritisch en bewust omgaan met media. Door middel van

Nadere informatie

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden Begeleiden - Werkbladen 133 Werkblad 14 Daar ben jij goed in!!! Doel: benoemen van de gaven die vrijwilligers inbrengen en het waarderen van hun inzet, bijvoorbeeld op een vrijwilligersavond. Benodigdheden:

Nadere informatie

Ambitie door samenwerking

Ambitie door samenwerking Ferieningsdei Gewest Fryslân Op zaterdag 29 november 2014 wordt op Thialf te Heerenveen een gewestelijke Ferieningsdei georganiseerd met als thema: Ambitie door samenwerking Deze ferieningsdei, waar geen

Nadere informatie

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016

Actueel beleidsplan. Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut 2014-2016 Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut Actueel beleidsplan Stichting Vrienden van Hubrecht Instituut E vrienden@hubrecht.eu 2014-2016 1.1 Inleiding Naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek

Nadere informatie

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Lesdoelen 4 Overzicht werkvormen 5 Uitleg werkvormen 1. Beeld bij kiezen 6 2. Grote en kleine keuzes 6 3. Gevolgen

Nadere informatie

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten

workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten workshop financiën Vergroot de grip op inkomsten Inhoud Financieel Opzet organisatie (rondom penningmeester) Inkomsten Reguliere inkomsten Beheersbaar maken Subsidies Waar gaan we zoeken Hoe pak je dat

Nadere informatie

Sportlink Club.Basis. De voordelen van Club.Basis. Uitbreidingsmogelijkheden. Eenvoudig over te dragen

Sportlink Club.Basis. De voordelen van Club.Basis. Uitbreidingsmogelijkheden. Eenvoudig over te dragen Sportlink Club.Basis Uitbreidingsmogelijkheden U kunt Club.Basis heel eenvoudig uitbreiden met allerlei oplossingen die volledige geïntegreerd zijn in Sportlink. Wilt u naast de ledenadministratie bijvoorbeeld

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid. Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink. Manager Breedtesport & Competitiezaken

Vrijwilligersbeleid. Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink. Manager Breedtesport & Competitiezaken Vrijwilligersbeleid Workshop tijdens 3 e KNBSB-congres 19 november 2016 Roy Vink Manager Breedtesport & Competitiezaken Herkenbaar? Herkenbaar? Herkenbaar? Herkenbaar? Wat is een vrijwilliger? Een vrijwilliger

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Ambities en uitdagingen voor sporter, trainer, begeleiding, ouders, overheid, ondernemer, sponsor en vrijwilliger. Westa 2020 Een leven lang in beweging

Nadere informatie

Er is meer te winnen met hardlopen. Andere doelgroepen en aangepast sporten

Er is meer te winnen met hardlopen. Andere doelgroepen en aangepast sporten Er is meer te winnen met hardlopen. Andere doelgroepen en aangepast sporten Wat kun je als vereniging of looptrainer betekenen voor mensen met een achterstand in de samenleving? Deelnemers met een verstandelijke

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Jaana Kaismo. Prototype

Jaana Kaismo. Prototype Jaana Kaismo Prototype Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Mijn onderneming 3 Doelgroep 4 Inleiding prototype 5 Voorbereiding 6 De training 7 Resultaat 8 Begroting 9 Toekomstperspectief 10 Mijn onderneming Mijn

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)?

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Chris Aalberts Internet en sociale media hebben de wereld ingrijpend veranderd, dat weten we allemaal. Maar deze simpele waarheid zegt maar weinig

Nadere informatie

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Rapportage. Verenigingsinventarisatie bedrijfssport. Nederlandse Tafeltennisbond

Rapportage. Verenigingsinventarisatie bedrijfssport. Nederlandse Tafeltennisbond Rapportage Verenigingsinventarisatie bedrijfssport Nederlandse Tafeltennisbond Stichting Sport & Zaken en NOC*NSF December 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding: Bedrijfssport... 2 2. Methode...

Nadere informatie

Nieuwsbrief onderzoek Jeugd, Zorg en Sport

Nieuwsbrief onderzoek Jeugd, Zorg en Sport Nieuwsbrief onderzoek Jeugd, Zorg en Sport April 2015 Het onderzoeksproject Jeugd, Zorg en Sport van Wageningen University, FlexusJeugdplein, Rotterdam Sportsupport, het Nederlands Instituut voor Sport

Nadere informatie

KvK 24470061 BTW NL151091264B01 IBAN NL90 RABO 0152 3988 21

KvK 24470061 BTW NL151091264B01 IBAN NL90 RABO 0152 3988 21 Sponsorbrochure Stichting Rotterdam Volleybal Freek van Leeuwenstraat 1 3059 TN Rotterdam KvK 24470061 BTW NL151091264B01 IBAN NL90 RABO 0152 3988 21 www.rotterdamvolleybal.nl info@rotterdamvolleybal.nl

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie

4 inzichten voor bestuurders. Hikmet Weeling

4 inzichten voor bestuurders. Hikmet Weeling 4 inzichten voor bestuurders Hikmet Weeling Aanleiding.. maar het ontbrak nog aan een praktische tool voor verenigingsbestuurders. Naast theorie en cursussen gebrek aan een eenvoudig instrument dat ingaat

Nadere informatie

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020 Opbouw Presentatie Missie Kernwaarden Norm Gedrag Did well Do better Bewust voortzetten Projecten richting 2020 Missie HV Abcoude is een familieclub waar sportiviteit, prestatie en plezier hand in hand

Nadere informatie

Infofiches opleidingen voorjaar 2012

Infofiches opleidingen voorjaar 2012 Infofiches opleidingen voorjaar 2012 1. Alcohol en drugspreventie Iedereen is begaan met de problemen die voortvloeien uit middelengebruik. Als sportclub kan je ook met gebruik en/of misbruik van alcohol

Nadere informatie

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media

Social Media Policy KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media KSV Temse Richtijnen voor het gebruik van social media /ksvtemse @ksvtemse Richtijnen voor het gebruik van sociale media Richtlijnen voor het gebruik van social media Voor spelers, trainers, bestuursleden

Nadere informatie

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015 Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot Januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Onderzoeksverantwoording... 4 2.2 Hoe tevreden

Nadere informatie

Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business

Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business Masterclass Best Practices in Social Media voor communicatiemedewerkers t.b.v. Building Business Juni 2012 Ronald Provoost Inzet soort Social Media Anders 7% 7% 7% 7% 7% 7% 2% 4% 56% 41% 56% 50% 59% 72%

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF NOC*NSF Nederlandse Olympisch team Topsport en talentontwikkeling

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie