Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw"

Transcriptie

1 Social media in de Tuinbouw

2 Inleiding: Dit onderzoek is uitgevoerd door Jan-Peter Steetskamp, in opdracht van Mariëlle van Leeuwen, zelfstandig professional op het gebied van marketing en online communicatie en eigenaar van Metmariël.nl. De aanleiding voor het onderzoek is inzicht te krijgen over inzet van Social Media. Dit onderzoek is voort bordurend op een vorig onderzoek wat onlangs is uitgevoerd door o.a. Jan-Peter. Bij dit vorige onderzoek is een gekeken naar het aantal bedrijven in de Tuinbouw die actief waren met Social Media. Voor dit kwalitatieve onderzoek zijn 16 tuinbouw gerelateerde bedrijven geïnterviewd, te weten: Veredelaars Telers o Potplanten teler o Snijbloemen teler Groothandelaren o Groothandel planten o Groothandel bloemen o Groothandel boomkwekerij Op deze manier is er inzicht gekregen over inzet en werkwijze van Social Media. Daarnaast is gekeken op welke wijze resultaten met Social Media behaald (kunnen) worden. De antwoorden zijn verwerkt in overzichtelijke categorieën en geven een indicatie hoe er op dit moment gewerkt wordt met Social Media in de Tuinbouw. Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, kunt u mij bereiken op: Facebook: Telefoon: Mail: Website:

3 Social Media in de tuinbouw: Probleemstelling is: Op welke manier Social Media worden ingezet, zodat bedrijven in de tuinbouw een beter bedrijfsresultaat kunnen boeken? Het uitgangspunt van dit onderzoek is inzichtelijk te maken hoe Social Media in de tuinbouw wordt ingezet op een aantal categorieën. Deze categorieën zijn: Strategie Doelgroep Personeel Financieel Tijd Kennis Omzet Netwerk Toekomstperspectief Hieronder volgt de uitwerking van de onderzoek per categorie met als laatste een slotconclusie. Bij elke categorie zijn een aantal uitspraken van de geïnterviewde geplaatst.

4 Strategie Vaak beginnen bedrijven te werken met Social Media zonder doel. Ze gaan werken met Social Media omdat andere bedrijven dit ook doen. Gaandeweg zien de bedrijven het nut en de essentie van Social Media in en worden er doelen geformuleerd. Deze doelen zijn dan vaak: meer omzet creëren, informatie delen, discussiëren, dialoog aangaan en promoten van het product of dienst. Er valt te concluderen dat bedrijven goed nagedacht hebben over het gebruik van Social Media maar niet alles daadwerkelijk op papier hebben gezet. Belangrijkste uitspraken over beleid en strategie: Wie niet aan Social Media doet gaat niet mee met de tijd Wij doen aan Social Media omdat andere bedrijven dit ook doen Social Media is de nieuwe manier van communiceren, bedrijven die niet aan Social Media doen komen zich later tegen We zijn met Social Media begonnen en gaandeweg toen we er muziek inzagen hebben we een beleid en strategie gevormd Je kan met Social Media beginnen zonder beleid of doel maar als je het goed in wil zetten is dit wel essentieel We kijken nog de kat uit de boom, we zijn begonnen maar als het echt groots is dan hebben we een kleine voorsprong op andere bedrijven Doelgroep We hebben alleen nog maar positieve geluiden gehoord toen we met Social Media begonnen, negatieve klachten hebben we nog niet gehad De meeste bedrijven weten precies welke doelgroep ze voor ogen hebben. Als obstakel word gezien dat de doelgroep soms moeilijk te benaderen is omdat klanten dan bekend kunnen worden. Bij kwekerijen zag je dat ze als doelgroep handelsbedrijven hadden, deze zijn echter bijna niet te vinden op de sociale platforms. Het is verstandig om goed te kijken welk Social media kanaal je gaat gebruiken. Afstemmen op het goede kanaal maakt het bereiken van de doelgroep makkelijker en beter haalbaar.

5 Personeel Als je geen feeling of affiniteit heb voor Social Media dan moet je er vooral niet aan beginnen De meeste bedrijven hebben vast personeel die de Social Media activiteiten doen. Dit personeel doet deze Social Media activiteiten naast hun huidige werkzaamheden en doen dit vooral omdat ze het zelf leuk vinden. De meeste bedrijven gebruiken personeel die op de afdeling marketing/communicatie werken. Er valt te concluderen dat hierbij is dat er dus eigenlijk geen echt geschoolde werknemers zijn voor het gebruik van Social Media binnen het bedrijf. Financieel Social Media is gratis waarom zou ik een budget hiervoor vast stellen? Bedrijven stellen op dit moment nog geen budget vast. Social Media wordt door velen gezien als een handig gratis middel waar niet veel geld in gestoken hoeft te worden. Een aantal steken soms wel geld in cursussen voor het personeel, maar dit alleen op aanvraag van het personeel zelf. Opvallend is wel dat er geld geïnvesteerd wordt in programma s zoals adwords of andere affiliatie programma s om beter gevonden te worden. Social Media heeft namelijk een vergelijkbare functie. De website moet up to date zijn en een link hebben naar de sociale netwerken zodat foto s video s informatie of het laatste nieuws kunnen delen. Hier is meestal wel een budget voor vastgesteld. Tijd Sommige mensen vragen of ik nog wel werk, ik zie je alleen maar twitter berichten plaatsen De tijd waarin bedrijven zijn begonnen te werken met Social Media is verschillend. Een aantal bedrijven is twee jaar geleden al begonnen. De meeste bedrijven zijn vorig jaar rond september 2010 begonnen. Verder kost het gebruik van Social Media ook veel tijd. Zo n uur tot anderhalf uur per dag zou een werknemer kwijt zijn met Social Media activiteiten.

6 Kennis Tegenwoordig is er veel op internet te vinden, als je goed zoekt kom je genoeg nuttige dingen over Social Media tegen Kennis wordt dus over het algemeen opgedaan op internet of geleerd van andere. Verder ging het personeel naar trainingen of seminaars gingen om meer kennis op te doen. Deze trainingen zijn over het algemeen niet duur en worden vaak zelf betaald omdat de desbetreffende persoon geïnteresseerd is en graag meer wilt leren over Social Media. De geïnterviewde bedrijven, gaven aan dat ze veel kennis over Social Media hebben opgedaan via het internet. Op het internet is veel te vinden over Social Media, bijvoorbeeld op You-tube. Omzet Om een goed beeld te krijgen over hoe onze ROI er uitziet en hoe we het hebben gemeten moet je over een jaar terug komen Bedrijven zijn nog niet bezig met het meten van de resultaten van Social Media op hun omzet. Eén van de reden die aangegeven werd, was dat ze zich nog steeds in de verkennende fase bevonden. Een andere reden hiervoor was dat tuinbouwbedrijven meer informatie uit willen wisselen over hun product of dienst dan dat ze daadwerkelijk meer willen verkopen via Social Media, hierdoor kan er geen omzet gerealiseerd worden. Netwerk Ik ben nieuwe mensen tegen gekomen waar ik hiervoor nog nooit van gehoord had Wat wel meetbaar was, was het netwerk. Alle bedrijven die hebben meegewerkt aan dit onderzoek zijn tot de conclusie gekomen dat hun netwerk aanzienlijk en vrij gemakkelijk gegroeid is.

7 Toekomstperspectief Bij elk expertinterview is gevraagd: op welke manier het bedrijf Social Media in willen zetten in de toekomst, of de bedrijven uitbreidingen gepland hebben op gebied van Social Media, waar bedrijven de mogelijkheden zien in de tuinbouwsector in verband met Social Media en wat ze eventueel willen veranderen aan de sociale mediums. In de toekomst zou ik Social Media in willen zetten om meer foto s en video s van ons product/catalogus te laten zien Bedrijven gaven aan om meer foto s van de producten en diensten die ze aanbieden te delen via de sociale platforms. In de tuinbouw gaat het om versheid van de bloemen/planten. Door middel van foto s kan je laten zien hoe je product er uit ziet. Je hoeft geen aparte folder op te sturen en klanten kunnen op hun gemak kijken wat je catalogus is voor het volgende jaar. Er werd aangegeven om meer informatie te delen over de teelt/werkwijze van het bedrijf. Door openheid en transparantie hopen de bedrijven meer klanten te trekken en een goed gevoel van het bedrijf over te brengen via Social Media. We hebben een team van mensen aangenomen om onze website en Social Media activiteiten up to date te houden en uit te breiden. Hierdoor hopen we misschien meer producten te kunnen verkopen volgend jaar Uit meerdere gesprekken kwam naar voren dat de bedrijven meer activiteiten gaan plannen op gebied van Social Media. Zoals eerder aangegeven zijn veel bedrijven net begonnen met Social Media, hierdoor zie je dat bedrijven kijken naar de mogelijkheden van Social Media en ze plannen meer activiteiten om het beter in te zetten. Bedrijven zien mogelijkheden in de tuinbouwsector op gebied van informeren door middel van foto s en video s. Vaak is het moeilijk om mensen binnen de sector te vinden op sociale platforms, waarom niet gezamenlijk afspreken op een aparte lijst of pagina te maken om elkaar snel te vinden? In meerdere gesprekken kwam naar voren dat het soms moeilijk was om elkaar te vinden op sociale mediums. Doordat de sociale platforms groot zijn is het lastig om goed te zoeken. Er werd aangegeven dat bedrijven er wel wat voor voelen om een aparte lijst die alleen voor de sector geldt te hebben.

8 Eind conclusie Op welke manier kan Social Media worden ingezet, zodat bedrijven een beter bedrijfsresultaat kunnen boeken? Er is niet één manier om Social Media in te zetten voor het boeken van een beter bedrijfsresultaat. Hiervoor zijn meerdere manieren, echter deze moeten wel duidelijk geformuleerd worden en uit dit onderzoek blijkt dat dit nog wel eens achterwege blijft. Social Media stelt bedrijven in staat zichzelf te kunnen positioneren en de bestaande strategie te versterken. Zo wordt het bedrijf zichtbaar, vindbaar en benaderbaar. Wanneer doelen gesteld worden, bijv. op het gebied van uitbreiding contacten, omzetverhoging, naamsbekendheid bedrijf, productpromotie zal Social Media geslaagder ingezet worden. Social Media leent zich er uitstekend voor om te meten, dit is mogelijk met de beschikbare tools en affiliatie programma s. Het personeel zal zich kunnen verdiepen in Social Media en deze kunnen inzetten als beschikbaar communicatiekanaal. Door keuzes te maken zal Social Media beter geïntegreerd worden in de benodigde werkzaamheden. Goed geschoold personeel is een voorwaarde voor succesvolle inzet van de Social Media. Alles staat met elkaar in verband en als je per punt optimaliseert is Social Media een zeer rijk instrument voor de tuinbouwsector met producten die uitstekende kwaliteiten hebben!

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK!

Inbound Marketing. Voor meer traffic & gekwalificeerde leads DEEL DIT E-BOOK! Inbound Marketing Voor meer traffic & gekwalificeerde leads 1 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE 3 Wat is inbound marketing? 4 Van Outbound naar Inbound 5 Kostenbesparing 6 Inbound Marketing Middelen 7 De voordelen

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Social media door bedrijven in de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek

Social media door bedrijven in de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek Social media door bedrijven in de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek Inhoudsopgave Introductie 1 Verantwoording 2 1. Social mediagebruik 4 2. Belang 8 3. Toekomst 11 4. Vragen aan bedrijven 14 5. Zeven

Nadere informatie

Praktische social media tips voor bedrijven!

Praktische social media tips voor bedrijven! Praktische social media tips voor bedrijven! Inhoud: Pagina Voorwoord 2 Wat is social media? 3 Hoe werkt het? 4 De mogelijkheden voor bedrijven 5 Als online vorm van mond-tot-mond reclame 7 Internet optimalisatie

Nadere informatie

Content is koning, strategie de keizer

Content is koning, strategie de keizer Content is koning, strategie de keizer David Kok in gesprek met Xaviera Ringeling Xaviera is, samen met haar team vrijwilligers, een contentmachine. Elke dag publiceert ze op verschillende weblogs een

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 van 11

Inhoudsopgave. 1 van 11 Inhoudsopgave Leerlingen werven was nog nooit zo makkelijk... 2 Hoe komen we aan meer leerlingen? 2 Door wie wordt de schoolkeuze beïnvloed?. 2 Door wat wordt de schoolkeuze beïnvloed?...2 Hoe komen ouders

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Van drie naar twee scholen. Zo vol wordt het niet meer FELLE STRIJD OM LEERLING. doorbreek de krimp. slimme online marketing voor scholen

Van drie naar twee scholen. Zo vol wordt het niet meer FELLE STRIJD OM LEERLING. doorbreek de krimp. slimme online marketing voor scholen Zo vol wordt het niet meer Van drie naar twee scholen FELLE STRIJD OM LEERLING Fusies scholen door krimp aantal leerlingen doorbreek de krimp slimme online marketing voor scholen Inleiding: online marketing

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Fysiotherapeuten grijp je kans

Fysiotherapeuten grijp je kans 14 Social media in de (fysio)praktijk Fysiotherapeuten grijp je kans Tekst: Rik Burger Wereldwijd gebruiken meer dan 1,2 miljard mensen Facebook. Twitter heeft 923 miljoen gebruikers, in 2009 waren dat

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 28, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 1 2 Probleemstelling & Doelstelling 2 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Ebook Internet Marketing Strategie

Ebook Internet Marketing Strategie Websiteontwerp Huisstijl Fotografie Copywriting Internet marketing Ebook Internet Marketing - website - content - social media - nieuwsbrieven Inclusief handig stappenplan en checklists Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Adverteren via internet, schiet met scherp! Uitleg en Tips & Trucks voor online adverteren

Adverteren via internet, schiet met scherp! Uitleg en Tips & Trucks voor online adverteren Adverteren via internet, schiet met scherp! Uitleg en Tips & Trucks voor online adverteren Veel bedrijven zijn tegenwoordig actief op internet. De website ziet er fantastisch uit, alleen de bezoekers,

Nadere informatie

Sociale media aan het werk

Sociale media aan het werk Sociale media aan het werk Marktonderzoek Faxion 2011 Sociale media aan het werk is een onderzoek van Faxion, april-mei 2011. Sociale media maken een stormachtige opkomst door. Maar welke problemen én

Nadere informatie

Asli Koçak 2051550 Mirthe van Gulik 2053813 Danique Beeks 2054232 Bram Ooms 2048713 Didier Jabroer 2054106. ABCP3D3 05-04-2012 Kenniskring

Asli Koçak 2051550 Mirthe van Gulik 2053813 Danique Beeks 2054232 Bram Ooms 2048713 Didier Jabroer 2054106. ABCP3D3 05-04-2012 Kenniskring Asli Koçak 2051550 Mirthe van Gulik 2053813 Danique Beeks 2054232 Bram Ooms 2048713 Didier Jabroer 2054106 ABCP3D3 05-04-2012 Kenniskring 1 Introductie Onderzoeken Reactie of werkwijze ter evaluatie van

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

Gratis Rapport. Print dit rapport uit om het goed en grondig door te lezen.

Gratis Rapport. Print dit rapport uit om het goed en grondig door te lezen. Gratis Rapport Hoe Je Zonder Ervaring Je Networkmarketing Business Gigantisch Kan Laten Groeien..Online!Hoe Je Zonder Ervaring Je Business Gigantisch Kan Laten Groeien...Online! Hoe je een eindeloze stroom

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

BOSS NEDERLAND INTERNET MARKETING: HOE VEEL MOET U WETEN?

BOSS NEDERLAND INTERNET MARKETING: HOE VEEL MOET U WETEN? BOSS NEDERLAND INTERNET MARKETING: HOE VEEL MOET U WETEN? Inhoud Inleiding... 3 Doel van online adverteren... 4 Ontwikkeling van offline naar online adverteren... 6 Waar te beginnen?... 7 Google AdWords

Nadere informatie

DENNIS J. JANSEN 40 MANIEREN OM NIEUWE KLANTEN TE WERVEN WWW.TIPSVOORMEEROMZET.NL

DENNIS J. JANSEN 40 MANIEREN OM NIEUWE KLANTEN TE WERVEN WWW.TIPSVOORMEEROMZET.NL DENNIS J. JANSEN 40 MANIEREN OM NIEUWE KLANTEN TE WERVEN WWW.TIPSVOORMEEROMZET.NL Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 40 tips om nieuwe klanten te werven.

Nadere informatie

Marnixstraat 261-2, 1015WH Amsterdam - 020-71 73 978 - tiengeheimen@mrwebsite.nl

Marnixstraat 261-2, 1015WH Amsterdam - 020-71 73 978 - tiengeheimen@mrwebsite.nl Dé 10 geheimen van een succesvolle website Lees dit document goed door en ontdek hoe ook uw website méér omzet kan opleveren. Iedere bezoeker van uw website is een potentiële klant. Realiseer uzelf dat

Nadere informatie

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010

Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 Door: Xaviera Ringeling Oktober 2010 2 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet... 6 Over de respondenten... 7 Waar ze wonen... 8 Webervaring... 10 Sociale landschap... 10 Lid worden van Twitter... 12 Er is een drempel...

Nadere informatie