World Art Delft jaarverslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "World Art Delft. 199920002001 200220032004 200520062007 200820092010 2011 2012 jaarverslag"

Transcriptie

1 World Art Delft jaarverslag

2 VERGEZICHTEN het bestuur Ik ben verlamd van al te blije angst / Kom alsjeblieft wat stappen dichterbij / Voor we weer dansen / moet ik weer leren lopen. Deze woorden zijn van Judith Herzberg voor een nieuwe Nederlandse versie van L histoire du Soldat. Ze geven ongeveer het gevoel weer dat World Art Delft in de voorbije jaren sinds 1999 heeft gehad: een blijdschap om het bestaansrecht dat is bevestigd, maar tegelijkertijd het besef de missie niet uit het oog te verliezen, voordat er gedanst kan worden. World Art Delft heeft geleerd het pad te bewandelen dat mooie vergezichten biedt. Het is soms kronkelig, maar geeft altijd zicht op een verte, een horizon, een toekomst die licht en groen is. In het verslagjaar 2012 zijn sommige stukken van het pad heel smal geweest. Mede dankzij de creativiteit en een positieve blik van directeur Paula Kouwenhoven hebben bestuur, medewerkers, vrijwilligers en kunstenaars steeds weer verder kunnen lopen. Ook het publiek heeft vertrouwen behouden in de organisatie en heeft een eind meegelopen. World Art Delft kijkt terug op een jaar van presentaties in de galerie en in de uitgebreide beeldentuin die alle een bijzondere en memorabele kijk geven op het landschap. Een landschap in de kunst die op haar beurt weer beloftevolle vertes heeft laten zien. Ook de belevingstuin, die in een fase van aanleg verkeert, heeft iedereen al een enkele belevenis laten ervaren. Maar uiteindelijk zijn wij het volledig eens met wat Blaise Pascal in zijn `Pensées verwoordt: La Nature s imite, de natuur doet zichzelf na.

3 WAD POËZIE 28 januari t/m 29 april 2012 World Art Delft / WAD presenteert voor het vijfde jaar haar project over poëzie en beeldende kunst. Een project dat in drie delen valt te onderscheiden: een tentoonstelling, een poëzie-evenement en educatie. Het gedicht Nazomer van onze onovertroffen dichter, beeldend kunstenaar en fotograaf Lucebert heeft als uitgangspunt en inspiratiebron gediend voor beeldend kunstenaars uit Nederland, Duitsland, Griekenland, Italië en Japan. Lucebert ( ) speelt graag met taal, zodat de woorden losgemaakt worden van hun oorspronkelijke betekenis. De kunstwerken laten verschillende technieken en materialen zien: (handgeschept) papier, glas, veren, keramiek, foto, canvas, metaal, pvc, potlood, pen, acryl, aquarel, droge naald, Oostindische inkt en mixed media. Op 28 januari 2012 is de tentoonstelling officieel geopend verklaard door Paula Kouwenhoven tegelijkertijd met het dichtersevenement Avond van de Poëzie. Als publiek is een groot aantal uit Duitsland gekomen als belangstellende van poëzie en beeldende kunst. Enkelen hebben spontaan meegedaan met een voordracht van een Duits gedicht. Deze editie is bewust geprogrammeerd als een klein en intiem gebeuren. Hierdoor is alle ruimte gecreëerd voor verstilling, beleving en uitwisseling: een ingetogen avond in woord en beeld. Zes Nederlandse dichters hebben verspreid over een avond van tot uur voorgedragen, te weten Julien Holtrigter, Peter Knipmeijer, Mohamed Abu Leil, Sieger Baljon, Coen Peppelenbos en David Boelee. Deze laatste heeft zijn poëtische performance gecombineerd met een op de locatie geïnspireerde vuurshow op één van de eilandjes in de buitenlocatie. Hiervoor heeft Boelee speciaal het gedicht `Dit Kleine Eiland geschreven. Kortom, een spectaculaire afsluiting van de 5 e Avond van de Poëzie. Bij het project `Nazomer is een handleiding voor docenten voor het eerst opgenomen in de catalogus van het hele project, waarin dus ook de tentoonstelling en het dichtersevenement voorkomen. Hiermee bevorderen wij ook bij het bezoekerspubliek enig besef hoe je poëzie en beeldende kunst toegankelijk kan maken voor jongeren. En misschien ook wel voor ouderen, want wij blijven geloven in éducation permanente. Alle partijen kijken met een goed gevoel terug op een project met een grote poëtische inhoud, dat dichter en publiek dichter bij elkaar heeft weten te brengen. Ook visueel.

4 2x LANDSCHAP 27 mei t/m 24 juni 2012 Het betreft hier een duo-tentoonstelling van Nico Hemelaar en Jan Radersma: 2 schilders, 2 vrienden, beiden met een visie op het landschap. Beide kunstenaars tonen overeenkomsten, maar zijn tegelijkertijd verschillend in de uitwerking van hun landschappen. Hemelaar is geïntrigeerd door het licht van de avond en experimenteert graag met het verdwijnen van het licht. Zijn landschappen zijn nog niet getemd en zijn overwegend horizontaal. Radersma voegt veel pigmenten aan zijn verf op doek en paneel, waardoor het geheel iets ruigs krijgt. We zien ook meer verticaliteit in zijn (overwegend) zwarte landschappen, zoals bomen en bruggen. Men kan bij hem ook spreken van een innerlijk landschap. De tentoonstelling is op 27 mei 2012 officieel geopend door Ariane Pikaar, docent Frans, schrijfster en galeriehoudster die zelf 10 duotentoonstellingen heeft gepresenteerd. Pikaar geeft een helder zicht op wat de twee schilders verbindt en onderscheidt. Zij wijst ons op de horizon die in alle werken terugkomt en welke functie die kan hebben. Het publiek is aangenaam verrast door de stilte, een onbestemd verlangen en de menselijke maat van de kunstwerken. De tentoonstelling is een eenheid van kwalitatief hoogstaande kunst. De beide kunstenaars hebben in eigen beheer een catalogus bij de tentoonstelling uitgegeven. DODOG SOESENO SOLO 7 juli t/m 26 augustus 2012 Oorspronkelijk is voor deze periode een tentoonstelling geprogrammeerd, die de resultaten laat zien van het symposium `Exchange, dat in augustus 2011 op Okinawa (Japan) heeft plaatsgevonden. Door verregaande vertraging in verscheping van de kunstwerken van Okinawa naar Delft is het niet mogelijk gebleken op tijd de betreffende tentoonstelling in te richten. Hiervoor is een volwaardige plaatsvervanger gekomen van romantisch-erotische kunstwerken van Dodog Soeseno, die al eerder in 2011 met een solo tentoonstelling te zien is geweest bij World Art Delft.

5 LANDSCHAP ALS GEHEUGEN/HORIZONT 16 september t/m 30 december 2012 De buitenlocatie van World Art Delft is een natuurlijke basis voor een presentatie van sculpturen en installaties. De eilandjes, het grasveld, het wuivend riet en het water zijn decor en medespelers tegelijk. Landschap als Geheugen is het resultaat van hetgeen 14 beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland tijdens een symposium van Land Art Delft in juli 2012 hebben onderzocht en uitgewerkt in beelden, installaties en land art. Er zijn creaties van nieuwe landschappen gemaakt om zin te geven aan de historie van het landschap en de vraag hoe we kunnen leren van de vroege bewoners van het gebied waarin World Art Delft zich bevindt. Het is in feite de geschiedenis van het leven en een belangrijk issue in de beeldende kunst. De beeldentuin kan terecht met trots haar nieuwe aanwinsten presenteren: land art van Sarantis Gagas en Georgia Grigoriadou, beelden en installaties van Ann Derkx, Kouji Ohno, Noriko Yida, Park Jeom Young, Yvonne Muizert, Apostolos Kotoulas, Yoshikazu Harada, Jun Sato en Laura Sassen. Dodog Soeseno heeft een buitenpaviljoen beschilderd en in de galerie is werk te zien van Els Otten en Osamu Tanabe. Tegelijkertijd is de galerie ingericht met schilderijen van Paula Kouwenhoven, Nico Hemelaar en Jan Radersma onder de titel `Horizont. De horizon is een element dat bij het landschap hoort. Hij geeft perspectief en overzicht en heeft een onbestemde aantrekkingskracht. Deze eenheid van thema binnen en buiten heeft feilloos laten zien dat kunstenaars in de 21 e eeuw vorm kunnen geven aan de oneindigheid en eeuwigheid van het landschap als metafoor van ons bestaan. Een landschap achter de horizon waar een toekomst op ons wacht. De officiële opening is verricht door Jacob Fokkema, voorzitter van Land Art Delft, in aanwezigheid van ondermeer Vincent Icke, kunstenaar en wetenschapper. Het publiek is daarna door een aantal kenners rondgeleid langs de nieuwe beelden. Bij de kunstwerken in de beeldentuin is een catalogus verschenen, die door Land Art Delft is geproduceerd.

6 BELEVINGSTUIN Voor de belevingstuin, die in 2011 als idee is uitgewerkt door Han van den Boogaard, is ruim twee jaar uitgetrokken om te worden ontwikkeld tot een actieve tuin voor jong en oud. De natuur geldt hier als uitgangspunt voor verschillende belevenissen. In het verslagjaar 2012 verkeert de tuin in fase 2 van haar ontwikkeling. Op het kruispunt van lijnen in de Willowhenge heeft Han van de Boogaard een observatorium gebouwd van duurzaam hout (zie foto links boven). Het is tegelijk een vorm van landschapskunst met een educatief doel. Het laat ons het ritme van dag/nacht/jaargetijden beleven met als hoogtepunt 21 juni tijdens de zomerzonnewende en langste dag van het jaar. Een ander bekend landart-observatorium staat in Flevoland en is een ontwerp van Robert Morris. Ten behoeve van educatieve activiteiten, die hier regelmatig plaatsvinden, is op het terrein een paviljoen verrezen (zie foto rechtsboven) dat tijdens een symposium van Land Art Delft en met financiële ondersteuning van de Vrienden van WAD extern is beschilderd door de Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Dodog Soeseno. Het paviljoen is door Jeroen van Schie opgebouwd en voorzien van allerlei faciliteiten, zoals toilet, douche, keuken, electra, wifi en buitenterras. Een gepland blote voetenpad en een zgn. schoenendoos van cortenstaal zijn nog volop in ontwikkeling. Er wordt gestreefd in mei 2013 de Belevingstuin officieel in gebruik te gaan nemen. Per 1 september 2012 is een overeenkomst getekend tussen WAD en de eigenaar van de locatie, Art Centre Delft/ACD. Hierbij draagt WAD de eigendom van de opstallen betreffende de Belevingstuin over aan ACD. WAD mag voor haar activiteiten gratis gebruik maken van de Belevingstuin en de opstallen. Deze overeenkomst is noodzakelijk omdat WAD als ideële stichting geen eigendom kan hebben.

7 DE BEZETTING SPEELT Zoals verwacht door het succes van voorgaande jaren heeft het kamermuziekensemble De Bezetting Speelt in 2012 haar galerieconcerten bij World Art Delft voortgezet. Het ensemble heeft er nu voor gekozen de concerten naar s middags uur te verplaatsen. Voor WAD (en haar publiek) is het nieuwe tijdstip niet echt aantrekkelijk gebleken. Na het zomerreces is dan ook weer teruggekeerd naar het oude frisse zondagochtend uur. De Bezetting Speelt heeft de volgende thematische concerten gegeven: 12 februari: Scandinavische verhalen 22 april: Jean Françaix 100 jaar 10 juni: Het publiek kiest 7 oktober: Oorlog en vrede 2 december: De stem in de kamermuziek. De concerten zijn steeds ingeleid door Liesbeth Allart, die tevens hobo speelt. En toch kunnen we ze geen educatieve concerten noemen. De inleidingen gelden meer als achtergrondmuziek bij de feitelijke composities. Een wereld achter de noten, een anekdote bij de klanken, een muzikale schets in woorden. Naast de kern van het ensemble zijn wisselend als gast toegevoegd: een bariton, een harp, een vleugel. De intieme klanken in een huis met groene uitzichten en een meer dan uitstekende akoestiek geven de toehoorders veel musische kracht. Deze kracht geeft veel creatieve energie om de nieuwe week met enige lichtheid te starten. En zo hebben we ook in 2012 deze discipline in de kunst met warmte te midden van onze beeldende kunst mogen presenteren in programma s die ook door Vrienden van WAD goed bezocht zijn.

8 EDUCATIE Educatie heeft zich in het verslagjaar afgespeeld rond drie projecten: Nazomer (WAD Poëzie 2012), Landschap als Geheugen en de Belevingstuin. De educatieprojecten zijn steeds opgebouwd uit de volgende onderdelen: informatief / kunstbeleving / actief. Zoals eerder in dit jaarverslag gemeld, is bij `Nazomer een handleiding voor docenten opgenomen in de catalogus. In deze toegevoegde lesbrief zijn lessuggesties voor beeldende kunst en voor poëzie verwerkt, alsook richtlijnen voor reflectie en evaluatie. Onze eigen richtlijn is om niet belerend te zijn, maar slechts een handreiking te willen doen om bepaalde achtergronden helder te maken. Het is een handzaam formaat (15x21 cm) geworden waarin alle aspecten van het gehele poëzieproject voorkomen. Bij `Landschap als Geheugen hebben leerlingen en docenten een carrousel van activiteiten aangeboden gekregen. Het betreft een aanbod met receptieve en actieve aspecten, zoals een documentaire met een kijkje in het ontstaansproces van de installaties en landart (zie foto rechtsboven), uitleg bij sommige beelden, een wandelroute aan de hand van een speelse en informatieve kijkwijzer, een mythe uit de Noorse edda over de levensboom die de wereld draagt en een workshop waarbij men met klei, ijzerdraad en was een eigen kunstwerk maakt (zie foto linksboven). De carrousel is een ongekend succes gebleken. In de Belevingstuin heeft men in het voorjaar een project met wilgentakken kunnen meebeleven. Na een uitgebreide informatie en instructie hebben leerlingen zelf kunnen zagen en knippen en een poort en vogelverschrikkers van wilgentakken kunnen maken. Bij beide laatste projecten gaat het steeds om jongeren door middel van de natuur zelf en de daarin ontwikkelde kunstwerken laten ervaren dat wij als mens contact moeten maken met de aarde, omdat wij er onderdeel van zijn. De projecten zijn door Monique van Dalen gedocumenteerd met film en foto s. Het mag duidelijk zijn dat het enkele voorbeelden betreft van het educatieve aanbod en dat World Art Delft steeds streeft naar educatie die aansluit bij kunstoriënterende vakken en bij natuuronderwijs

9 HET BESTUUR Het bestuur van World Art Delft heeft in het verslagjaar 5 x plenair vergaderd op 10 februari, 23 maart, 1 juni, 1 september en op 27 oktober. De vergaderingen zijn steeds volgens een vaste structuur verlopen, die drie hoofdpunten kent: 1. bestuurszaken 2. financiële zaken 3. projecten en communicatie. ad 1. hier zijn de interne organisatie en good governance aan de orde gekomen. In het kader van bestuurlijke transparantie, kwaliteit en toezicht is een protocol en model verklaring opgesteld ten behoeve van aanvragen volgens CBF-normen; ad 2. dit onderdeel kent drie aandachtspunten als begroting en jaarcijfers, de Gemeente Delft en de fondsenwerving; ad 3. onder de projecten zijn telkens de tentoonstellingen, de symposia en de Belevingstuin besproken, terwijl bij communicatie aandacht is besteed aan de Vrienden van WAD, de website en de social networks. Het bestuur, dat geheel op vrijwillige en onbezoldigde wijze toezicht houdt, is in 2012 als volgt samengesteld: * ir K.M. (Max) van der Laan, voorzitter * ir T.S.M. (Thomas) de Haan, secretaris * mr J.J.M. (Han) van den Boogaard, penningmeester * de heer H. (Henk) Busink, lid * ir L.J. (Leen) Pieterse, lid vanaf 10 februari 2012 Het bestuur wordt terzijde gestaan door de adviseurs: * drs E. (Eric) Bruinsma, financiële zaken tot 2 juni 2012 * de heer J.J. (Jos) de Mooij, communicatie. HET BUREAU EN VRIJWILLIGERS Het kleine doch efficiënt opererende bureau wordt aangevoerd door directeur Paula Kouwenhoven, die tevens conservator en beeldend kunstenaar is. In 2012 heeft Kouwenhoven een korte sabbatical van 6 weken gehouden om zich te bezinnen op nieuwe impulsen in de organisatie en haar kunstenaarschap. Met nieuw elan weet zij het directeurschap te combineren met haar drive om zelf kunst te blijven creëren. Zoals het bestuur in de inleiding van dit jaarverslag reeds opgemerkt heeft, is het Paula Kouwenhoven ook nu gelukt iedereen langs alle soorten paden te leiden die World Art Delft steeds weer een nieuwe, soms onverwachte, toekomst brengen. Zonder bijstand van een groepje vrijwilligers is de wandeling zwaarder. World Art Delft is oprecht blij met de steun en inzet van o.a. Paula Petersen, Kees van den IJssel, Han van den Boogaard, Marien de Dreu, Peter van Noort en Ton van Leeuwen. Naast het feit dat regelmatig andere vrijwilligers terzijde hebben gestaan, zijn in 2012 ook diverse jongeren actief geweest in het kader van een maatschappelijke stage.

10 VRIENDEN VAN WAD Sinds het voorjaar van 2012 heeft het vriendenfonds van World Art Delft volledige rechtsbevoegdheid verworven door over te gaan in de Stichting Vrienden van WAD. Het bestuur van het eerste uur bestaat uit: * Henk Busink, voorzitter * prof.em. ir Henk Verbruggen, lid * Johannes Keyzer, lid, tevens waarnemer bij de bestuursvergaderingen van World Art Delft * drs Eric Bruinsma, adviseur financiële zaken. Het doel is om financiële en materiële ondersteuning te verlenen aan de realisatie van de missie van World Art Delft, maar men kan ook zelf activiteiten initiëren en uitvoeren die in de sfeer van de activiteiten van World Art Delft liggen. Uit de opbrengst van de vriendendonaties wordt jaarlijks herkenbare ondersteuning aan World Art Delft gegeven. De leden worden regelmatig (digitaal of per post) op de hoogte gehouden via de Berichten aan de Vrienden. De Stichting heeft een ANBI-status, d.w.z. dat zij aangemerkt wordt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). COMMUNICATIE De communicatie heeft op verschillende wijze plaatsgevonden. Er zijn drie catalogi verschenen bij drie tentoonstellingen: WAD Poëzie 2012, 2x Landschap, Landschap als Geheugen. Via de social networks wordt vooral intensief met Facebook contact onderhouden. Persberichten naar de media en s naar het uitgebreide netwerk. Website van World Art Delft: aangepaste pagina s bij activiteiten. Bovendien via de websites van o.a. De Bezetting Speelt, Theodore Lalos (Griekenland), Mischa Björkroos (Zweden), David Boelee, Coen Peppelenbos, Ann Derkx, Nico Hemelaar, Julien Holtrigter, Herman Kempers, Art Platform, Poetry International, Literair Nederland en Gemeente Delft. YouTube. Kunstbeeld magazine, Poëzie Krant 2012 nr 1 en Algemeen Dagblad. Reclamebord langs de Rotterdamseweg te Delft. SUBSIDIE EN DONATIES World Art Delft heeft in het verslagjaar een waarderingssubsidie van ,- toegekend gekregen van de Gemeente Delft. Verder zijn financiële bijdragen ontvangen van Fonds 1818, Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren, Stichting Nijland, Art Centre Delft en Stichting Vrienden van WAD. Zo zijn projecten tot op zekere hoogte betaalbaar gebleken.

11 WORLD ART DELFT IN 2012 Stichting World Art Delft Rotterdamseweg HD Delft

Jaarverslag 2013-1 -

Jaarverslag 2013-1 - - 1 - Jaarverslag 2013 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van Land Art Delft voor het jaar 2013. Zoals u kunt constateren zijn wij op weg de ontluikende symbiose van Kunst en Natuur de gelegenheid te

Nadere informatie

V O O R W O O R D. Jacob Fokkema, voorzitter

V O O R W O O R D. Jacob Fokkema, voorzitter V O O R W O O R D Waarde moet je koesteren en vraagt om blijvende aandacht. Massale erkenning is niet de bron van waaruit waarde ontspruit. Het is de dynamiek van het verschil dat haar bestaansrecht geeft.

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag - 1 - Jaarverslag 2012 Historisch perspectief World Art Delft (WAD) is een stichting die in 1998 is opgericht en zich bezighoudt met het presenteren van internationale kunst. In de afgelopen jaren zijn

Nadere informatie

LESS IS MORE het bestuur

LESS IS MORE het bestuur LESS IS MORE het bestuur In poëzie in het algemeen en met name in de Japanse poëzie met haar haiku zijn de woorden less is more woorden om naar te leven. Overigens betreft het hier een frase van een gedicht

Nadere informatie

JAARVERSLAG LAND ART DELFT 2018

JAARVERSLAG LAND ART DELFT 2018 JAARVERSLAG LAND ART DELFT 2018 VOORWOORD 2018 heeft in het teken gestaan van 2 grote projecten: de Hortus Oculus, een belevingstuin voor mensen met een visuele beperking én een kunstwerk van Kouji Ohno

Nadere informatie

STICHTING KUNSTFONDS VINCENT VAN GOGHHUIS ZUNDERT

STICHTING KUNSTFONDS VINCENT VAN GOGHHUIS ZUNDERT BELEIDSPLAN 2017-2020 STICHTING KUNSTFONDS VINCENT VAN GOGHHUIS ZUNDERT Inhoud: 1. Inleiding 2. Doelstelling stichting 3. Werkwijze stichting 4. Verwezenlijking doelstelling 5. Wijze van fondsenwerving

Nadere informatie

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016 Cultuur in het Groen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Jaarverslag 2016 Inleiding De stichting Promotie Groen Midden-Delfland is in 2010 opgericht en beschikt sinds 2011 over een ANBI-status. Doel

Nadere informatie

SWEET SIXTEEN het bestuur

SWEET SIXTEEN het bestuur SWEET SIXTEEN het bestuur World Art Delft is 16! Een mooie leeftijd waaraan de jonge frisheid nog duidelijk te zien is, maar tegelijkertijd de volwassenheid goed merkbaar. De ambitie is altijd hoog geweest

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid Opening van zondag 19 april 2009 Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid De opening Hans Siegmund oud-docent van de exposanten begon de openingstoespraak met te zeggen dat hij wel eerst wat glaasjes

Nadere informatie

Gegevens stichting Poem Express Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam

Gegevens stichting Poem Express Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam Gegevens stichting Poem Express Postadres Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam Website www.poem-express.com Telefoonnummer + 31(0)10-476 73 81 E-mailadres post@poem-express.com

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies JAARVERSLAG 2013 Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Factsheet over het educatieve aanbod

Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, in 2012 Photo: David Heald Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Cobra Museum Het Cobra Museum brengt van 5

Nadere informatie

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer

Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Een leven lang creëren Henny Schaapman, kunstenaar, coach, creatief ondernemer Creativiteit is iets van kunstenaars, vaak warrig en niet altijd te begrijpen voor de buitenwereld. Georganiseerde creativiteit

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Jan Zondag

Beleidsplan Stichting Jan Zondag Beleidsplan Stichting Jan Zondag 2016-2019 Beleidsplan Stichting Jan Zondag 2016-2019 1. Inleiding 2. Missie, visie en statutaire doelstelling 2.1 Missie 2.2 Visie en statutaire doelstellingen 2.3 Bestemming

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Museum de Fundatie Sinds juni 2005 vormt het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle met Kasteel het Nijenhuis in Heino samen Museum de Fundatie.

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

Armando Museum social inclusion projecten. Landschap van herinneringen Armando in Beeld

Armando Museum social inclusion projecten. Landschap van herinneringen Armando in Beeld Armando Museum social inclusion projecten Landschap van herinneringen Armando in Beeld Het Armando Museum voor de brand in 2007 Kinderateliers in de Ladderkamer van het museum Kunstkoppen (po) op de vloer

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5 KUNST KALENDER 2 0 1 5 Exposities 2015 Januari Goitic - Glaswerk januari t/m maart Vitrines Frank van Tol - Fotografie januari t/m maart Oranje gang Maart Alian Brouwer - Schilderijen maart t/m mei Begane

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Kunstproject Voerman en Voerman & Co

Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunstproject Voerman en Voerman & Co Voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs in Hattem e.o. 1 Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunsthistorisch project voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs van

Nadere informatie

Jaarverslag april 2014 Zuidwal CH Arnemuiden. Opgericht Secretariaat. Website.

Jaarverslag april 2014 Zuidwal CH Arnemuiden. Opgericht Secretariaat. Website. Jaarverslag 2017 Opgericht 1. Colofon Opgericht De Zeeuwse Documentaire Stichting is opgericht op. Jaarverslag Het verslagjaar behelst het kalender jaar 2017. Samenstelling bestuur Voorzitter, fondsenwerver,

Nadere informatie

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE

TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE TIJDELIJKE KUNST IN NIJMEGEN IIUSEUMZONE: 'UlTKUKKOiMiJM' FLORENTIJN HOFMAN BIJLAGE MUSEUMZONE In het door de Raad vastgestelde beleidsplan INBeelden (kunstopdrachtenbeleld 2008-2010) zljn tijdelijke kunstwerken

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. 10.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl JAARVERSLAG 2012

Nadere informatie

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers

Locatie Prijs Materiaal kosten. Naam workshop Omschrijving Duur Aantal deelnemers Multi Phone Film Leerlingen maken in een groep een aantal filmpjes met hun smartphone, maar de uitdaging is dat deze filmpjes visueel op elkaar moeten aansluiten als een puzzel. Leerlingen worden uitgedaagd

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Conservator Marije van Rijnswou neemt afscheid

Nieuwsbrief. Conservator Marije van Rijnswou neemt afscheid Nieuwsbrief Gemeentemuseum Maassluis, 7 januari 2013 Conservator Marije van Rijnswou neemt afscheid Marije van Rijnswou. Foto: Herwin Jan Steehouwer Met de opening van een spetterende tentoonstelling en

Nadere informatie

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten

Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Project Verwenmorgen voor ouderen organiseren Groepen van 5 leerlingen Totaal: 560 minuten Inleiding en werkwijze: De meeste ouderen vinden het leuk om samen met jongeren iets te doen. Op deze manier hebben

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Schilderen, tekenen, collage. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Techniek Schilderen, tekenen, collage. Beeldende aspect Voorkennis Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

Beleidsplan. Vereniging Heemkundekring Myerle

Beleidsplan. Vereniging Heemkundekring Myerle Beleidsplan Vereniging Heemkundekring Myerle Periode 2014-2019 Vastgesteld in de bestuursvergadering van 30 september 2013 Bekrachtigd in de algemene ledenvergadering van 27 maart 2014 Vereniging Heemkundekring

Nadere informatie

Kunst en zingeving: praktische handleiding Werkmodel bisdom Breda

Kunst en zingeving: praktische handleiding Werkmodel bisdom Breda Bezoekadres Veemarktstraat 48 4811 ZH Breda Postadres Postbus 90.189 4800 RN Breda T 076 522 34 44 F 076 521 62 44 www.bisdombreda.nl Kunst en zingeving: praktische handleiding Werkmodel bisdom Breda Het

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

L A N D A R T D E L F T jaarverslag 2017

L A N D A R T D E L F T jaarverslag 2017 L A N D A R T D E L F T jaarverslag 2017 VOORWOORD In 2017 vierde de Technische Universiteit haar 175 ste verjaardag met als thema Technology for Life. Dat opende voor Land Art Delft de weg om de TU gemeenschap,

Nadere informatie

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1 Leerweg: basis, kader en mavo Klas: 4 Vak: Culturele en Kunstzinnige Vorming (KV1) Het vak CKV (KV1) is een verplicht vak dat met voldoende (V) of goed (G) afgesloten moet worden om je diploma te halen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015 1 Inhoudsopgave 1. Jaarverslag 3 Voorwoord Statutaire naam, vestigingsplaats, rechtsvorm en juridische structuur Doelstellingen en visie Activiteiten Beleid in 2014 Verantwoording Bestuur 2. Jaarrekening

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Workshop Extreme vormen.

Workshop Extreme vormen. Workshop Extreme vormen. Elk jaar maken we een gezellig uitstapje met partners: naar Den Haag het Letterkundig Museum, naar Tilburg Textielmuseum, een beeldentuin, een fietstocht, mooie wandeling, speurtocht

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

FOTO FESTIVAL LEIDEN 2013

FOTO FESTIVAL LEIDEN 2013 FOTO FESTIVAL LEIDEN 2013 FOTO EXPOSITIE EDUCATIEPROJECT GALERIE AMBER, LEIDEN / NOVEMBER 2013 Een bespiegeling van het hedendaagse leven COLOFON Expositiegids Educatieproject Foto Festival Leiden Redactie

Nadere informatie

PERSBERICHT 12 SEPTEMBER Primeur: Singer Laren toont ruim 150 zelden vertoonde kunstschatten uit bedrijven

PERSBERICHT 12 SEPTEMBER Primeur: Singer Laren toont ruim 150 zelden vertoonde kunstschatten uit bedrijven PERSBERICHT 12 SEPTEMBER 2018 Primeur: Singer Laren toont ruim 150 zelden vertoonde kunstschatten uit bedrijven Ina van Zyl, Politician, 2010, olieverf op linnen, Collectie AkzoNobel Art Foundation. Foto

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam Jaarverslag 2015 Zien Weten Kunnen Tel 075-7715071 KvK 61107069 Prins Hendrikkade 101 1501 AH Zaandam zienwetenkunnen.nl info@zienwetenkunnen.nl Inhoudsopgave Inhoud Stichting... 1 Bestuur... 2 Activiteiten...

Nadere informatie

IN VUUR & VLAM World Art Delft WAD heeft in 2017 met heel veel passie kunnen werken, waarbij iedereen zijn talenten heeft benut ten gunste van de orga

IN VUUR & VLAM World Art Delft WAD heeft in 2017 met heel veel passie kunnen werken, waarbij iedereen zijn talenten heeft benut ten gunste van de orga IN VUUR & VLAM World Art Delft WAD heeft in 2017 met heel veel passie kunnen werken, waarbij iedereen zijn talenten heeft benut ten gunste van de organisatie. Dat geeft voldoening; de passie stroomt zo

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan 2013-2016 Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Organisatie en financiën...

Nadere informatie

Routing Delft - Delftse Hout Delft

Routing Delft - Delftse Hout Delft Routing Delft - Delftse Hout Delft Drie routes verbinden centrum en buitengebied A13 stedelijke as 1:10.000 natuuras Delftse Hout educatieve as Werkboek Buro Lubbers 1304 Delftse Hout Drie assen tussen

Nadere informatie

1 werk van deelnemers en deskundigen aanwezig KUNST PITSTOP 9 JANUARI 2014 VERKADEFABRIEK, DEN BOSCH

1 werk van deelnemers en deskundigen aanwezig KUNST PITSTOP 9 JANUARI 2014 VERKADEFABRIEK, DEN BOSCH 1 werk van deelnemers en deskundigen aanwezig bij: KUNST PITSTOP 9 JANUARI 2014 VERKADEFABRIEK, DEN BOSCH Still (résonner) - Marieke Busser AKV Sint Joost 2013 Offspring - Patricia Smits, AKV Sint Joost

Nadere informatie

Stichting Beeldentuin Holtenbroek

Stichting Beeldentuin Holtenbroek Stichting Beeldentuin Holtenbroek Zwolle, 2 februari 2009. Aan de Raadsgriffie van de Provincie Overijsse Provinciehuis, t.a.v. dhr. A.E.W. Boukes, Lutenbergstraat 2, 8012 EE Zwolle. VAN,Reg.nr. TO/2XXXJ/

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

ANBI- verantwoording. Meer informatie over de organisatiestructuur van de stichting is te vinden in het jaarverslag 2014.

ANBI- verantwoording. Meer informatie over de organisatiestructuur van de stichting is te vinden in het jaarverslag 2014. ANBI- verantwoording Culturele ANBI Stichting Schouwburg Cuijk Stimuleringsfonds (in de communicatie naar buiten wordt de naam Het Podiumfonds Land van Cuijk & Maasduinen gebruikt) is door de Belastingdienst

Nadere informatie

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura.

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Opening zaterdag mei om 6.00 uur Elise Huijberts, beheerder van de Cultura

Nadere informatie

Benefiet Kunstveiling

Benefiet Kunstveiling Benefiet Kunstveiling Zaterdag 30 mei 15.30 17.30 uur KADE40 Westhavenkade 40 Vlaardingen 2 Veilingboekje Zaterdag 30 mei 15.30 17.30 uur KADE40 Westhavenkade 40 Vlaardingen Benefiet Kunstveiling met werk

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International. Jaarverslag. Stichting Rotaplast Nederland

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International. Jaarverslag. Stichting Rotaplast Nederland Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International Jaarverslag Stichting Rotaplast Nederland 2015 1 Algemeen De Stichting Rotaplastgelden is opgericht bij akte 23 november 2009 verleden

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

UCK Bedrijfs aanbod. Creatief zakelijk aanbod onder de Dom. UCK.nl/zakelijk

UCK Bedrijfs aanbod. Creatief zakelijk aanbod onder de Dom. UCK.nl/zakelijk UCK Bedrijfs aanbod Creatief zakelijk aanbod onder de Dom UCK.nl/zakelijk Wil je voor de verandering met je team of organisatie buiten de deur geïnspireerd, uitgedaagd en geprikkeld worden? Kom dan naar

Nadere informatie

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1 Kunst op straat Locatie Kunst Laren WerKwijzer leerlingen Pagina 1 13 tot 23 mei vindt het project Locatie Kunst Laren plaats. Jullie, leerlingen van de Larense middelbare scholen, gaan, in samenwerking

Nadere informatie

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f

T W E E D E W E R E L D O O R L O G i n p e r s p e c t i e f 1 Tijdens de lessen over de Tweede Wereldoorlog heb je geleerd over Anne Frank. Een joods meisje dat met haar familie ondergedoken zat in het Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam. Anne hield een

Nadere informatie

(te) Gekke Kerk Festival Nieuwsbrief 2

(te) Gekke Kerk Festival Nieuwsbrief 2 (te) Gekke Kerk Festival Nieuwsbrief 2 20 mei 2015 www.tegekkekerk.nl www.facebook.com/gekkekerk info@tegekkekerk.nl Een weekend vol optredens, workshops, inspiratie, dichters, maaltijden, verdieping en

Nadere informatie

EEN BONTE VERZAMELING

EEN BONTE VERZAMELING EEN BONTE VERZAMELING De Collectie Almere; Laatste aanwinsten 2001 2007 Lesbrief met lessuggesties voor creatieve verwerking van bezoek aan de tentoonstelling Tweeëentwintigduizendvijfhonderd. De Collectie

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Peins, 15 juni 2015. Beste Lezer,

Peins, 15 juni 2015. Beste Lezer, Peins, 15 juni 2015 Beste Lezer, Vol vertrouwen sturen wij u deze brief. Wij willen u iets vragen maar u ook iets geven. Iets van bijzondere waarde. Eigenlijk willen we iets met u ruilen Atelier De Kunst

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2019 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 2 2. Doelstelling stichting 2 3. Werkwijze stichting 3 4. Betrokkenheid andere organisaties 3 5. Wijze van werven gelden 3 6. De voornemens voor de planperiode

Nadere informatie

Lesvorm: Onderwijsleergesprek en creatieve opdracht

Lesvorm: Onderwijsleergesprek en creatieve opdracht Persoon of personage? Solotentoonstelling Barbara Visser Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling van Barbara Visser in Museum De Paviljoens

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Foto s van de geschonken kunstwerken 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden bijgaand

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Help Bewust. Organisatie gegevens:

JAARVERSLAG Stichting Help Bewust. Organisatie gegevens: JAARVERSLAG 2016 Organisatie gegevens: Stichting Help Bewust Adres : Postbus 1 8170 AA Vaassen Email : info@helpbewust.nl Mobiel : 06 13 45 24 10 Website : Help Bewust.nl KvK : 63870398 Bank : NL 27 ABNA

Nadere informatie

omslag: Lucht, installatie van Herbert Nouwens tijdens WAD Sculptures I

omslag: Lucht, installatie van Herbert Nouwens tijdens WAD Sculptures I WORLD ART DELFT JAARVERSLAG 2010 I N H O U D S O P G A V E 1. Lucht, een inleiding 2. Tentoonstellingen en activiteiten 2.1 WAD Dichter Bij Delft III 2.2 De Bezetting Speelt 2.3 Land Art Delft 2.4 Kies

Nadere informatie

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012 Stichting Bos der Onverzettelijken Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1.0. Voorwoord.... 3 2.0. Projecten en Activiteiten... 4 2.1. Groot onderhoud Bos der Onverzettelijken... 4 2.2.

Nadere informatie

Land Art Delft jaaroverzicht 2014

Land Art Delft jaaroverzicht 2014 Land Art Delft jaaroverzicht 2014 * inleiding voorzitter * professioneel projectteam * kunst * educatie * recreatie * bestuur * communicatie * fotomomenten Sarantis Gagas Inleiding Voor Land Art Delft

Nadere informatie

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this in your browser. belangstellende,

Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert. View this  in your browser. belangstellende, Vrienden van Berbice: extra nieuwsbrief lezing en concert View this email in your browser Beste belangstellende, Het evenementenseizoen is weer begonnen! Vorige week hebben we een groep enthousiaste deelnemers

Nadere informatie

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK Informatie over de kunstenaar De Belgische kunstenaar Philippe Van Snick (geb. 1946) onderzoekt met minimale middelen de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst.

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Stichting Fairchance.nu

Jaarverslag 2012 Stichting Fairchance.nu Jaarverslag 2012 Stichting Fairchance.nu ALGEMEEN ONZE MISSIE DONATIES & SPONSORING ACTIVITEITEN & PROJECTEN FINANCIEEL VERSLAG 2012 BELEIDSPLAN & BEGROTING 2012 ALGEMEEN Stichting Fairchance.nu is opgericht

Nadere informatie

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER

DE SCHILDER, HET WERK & HET ATELIER GROEPSTENTOONSTELLING # 2 Grote Kerk Veere 05 04 2013 21 05 2013 catalogus #15 GROEPSTENTOONSTELLING # 2 inhoud beelden opbouw 03/04/2013 openingstekst Harmen Eijzenga 05/04/2013 beelden opening 05/04/2013

Nadere informatie

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/:

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/: Kunst op School 14-15 Ritme van de Stad Lesbrief i.s.m. Muziekschool Hengelo Ritme van de Stad; een project waarin kinderen muzikaal reageren op zelf gemaakt beeldmateriaal, met als resultaat een animatie

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans. Uit een oogpunt van kostenbesparing heeft het bestuur besloten tot versobering van

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies JAARVERSLAG 2014 Stichting Terima Kasih Plaggeberg 27 (postadres) 3956 BK Leersum KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling

Kijkwijzer. niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007. Noot voor de leerling Kijkwijzer niveau** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN SPECIAL: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2007 Malin Persson, Sound, silence, echo, 2007 Noot voor de leerling Gebruik een clipboard en uitsluitend

Nadere informatie

PARK DE OUDE KWEKERIJ

PARK DE OUDE KWEKERIJ Geachte lezer of aspirant-lid PARK DE OUDE KWEKERIJ EEN PARK VOOR EN DOOR BEWONERS NIEUWSBRIEF No. 2 - MAART 2013 Jazeker, u leest het goed, we kunnen bijna over leden gaan spreken. De laatste versie van

Nadere informatie

Vrienden van. Vriend blijven? Werk met het materiaalfonds

Vrienden van. Vriend blijven? Werk met het materiaalfonds NIEUWSBRIEF NAJAAR 2014 Er is in 2014 veel gebeurd bij Beeldend Gesproken. En daarmee ook bij de Stichting van de Vrienden van Beeldend Gesproken. Met deze nieuwsbrief willen we alle vrienden op de hoogte

Nadere informatie

Veiling van 12 kunstwerken

Veiling van 12 kunstwerken Zaterdag 18 maart 2017 Veilingmeester : Pieter Valcke Bijgestaan door : Wilfried Vanneste en Franky Defranck Veiling van 12 kunstwerken Titel : Zonnestralen Gemaakt naar Inge Touquet De kunststroom is

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven:

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Monique Leliefeld-van Rooij

Monique Leliefeld-van Rooij Monique Leliefeld-van Rooij Schilderen is voor mij denken. Schilderen is werken, hard werken. Nadenken over ontwerpen. Zoeken naar combinaties en inhoud. Beginnen en dan weer wijzigen. Steeds weer langs

Nadere informatie

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

Co Westerik - Dagelijkse verwondering 29 november 2018, 09:10 (CET) Co Westerik - Dagelijkse verwondering 9 februari tot en met 26 mei 2019 Beeldmateriaal In 2019 brengt Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de onlangs op 94-jarige

Nadere informatie