Teach like a Champion - Het Jonge Kind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Teach like a Champion - Het Jonge Kind"

Transcriptie

1 Onderstaande technieken ondersteunen leerkrachten om hun vaardigheden verder uit te diepen en te ontwikkelen. Op deze manier wordt het beste uit de leerachten én uit de kinderen gehaald, door o.a. te werken aan betrokkenheid, zelfstandigheid en sociaal welbevinden. Deze samenvatting bestaat uit zeven hoofdstukken die in samenhang de domeinen vormen voor effectief onderwijs. De gekozen technieken zijn effectief, laagdrempelig om in te voeren voor zowel leerkrachten als kinderen en sluiten aan bij datgene waar leerkrachten in de praktijk tegenaan lopen. Wij hopen dat jullie bewust aan de slag gaan om de technieken toe te passen in verschillende settings (grote kring, kleine kring, spel in verschillende hoeken) binnen de eigen situatie en dat jullie die ervaringen zullen delen met je collega s. Hoofdstuk 1: De lat hoog leggen Het is van belang om hoge verwachtingen te hebben wanneer je werkt met jonge kinderen. Dit vormt de beste stimulans om het kind te prikkelen om meer te ontdekken en dus meer te leren. De technieken Weet niet geldt niet en De formulering telt, laten zien hoe je de lat hoog legt in jouw groep. TECHNIEK 1 WEET NIET GELDT NIET Betrokkenheid creëren en leren luisteren naar elkaar. De leerkracht zorgt ervoor dat de vraag die aan een kleuter wordt gesteld, altijd wordt afgesloten met het goede antwoord gegeven door hetzelfde kind. Als het kind het antwoord niet kan of wil zeggen, wordt hij geholpen om uiteindelijk toch het antwoord op de oorspronkelijke vraag te geven. Het is niet erg als het kind het antwoord niet weet, maar het is wel erg als hij het niet probeert. Vier basisvormen voor het gebruik van techniek Weet niet geldt niet: 1. De leerkracht geeft het antwoord en het kind herhaalt het. 2. Een ander kind geeft het antwoord en het kind (of de groep als geheel) herhaalt het. 3. De leerkracht geeft een aanwijzing en het kind gebruikt die om achter het goede antwoord te komen. 4. Een ander kind geeft de aanwijzing en het kind gebruikt die om achter het goede antwoord te komen. Bruikbare aanwijzingen om het kind in de juiste denkrichting te duwen: De plaatst waar het antwoord kan worden gevonden. De stap in het proces die op dat moment vereist is. Een andere naam of uitleg voor de term waarmee wordt geworsteld.

2 Aandachtspunten - Laat de vragen aansluiten bij het niveau van de kinderen. - Geef het kind voldoende denktijd (5 tot 10 sec. is reëel). - Als je de vraag herhaalt, gebruik dan zoveel mogelijk dezelfde bewoordingen. - Laat kinderen weten dat je terugkomt voor het goede antwoord. - Vraag niet meer dan twee andere kinderen om hulp. Wanneer regelmatig bij kinderen wordt teruggekomen om ze het goede antwoord te laten herhalen of geven, resulteert dit uiteindelijk in situaties waar zoveel mogelijk kinderen zo vaak mogelijk direct het goede antwoord geven. Topleerkrachten leggen op deze manier de lat hoog! TECHNIEK 2 DE FORMULERING TELT De kern van De formulering telt is dat het niet alleen gaat om wát kinderen zeggen maar ook hóe ze het zeggen. De leerkracht legt de lat hoog door kinderen te laten verwoorden in hele zinnen die grammaticaal correct zijn, hen verstaanbaar te laten praten en zoveel mogelijk woorden te laten gebruiken die ze al kennen. Deze techniek ondersteunt hiermee het aanleren van goed taalgebruik. 1. Volledige zinnen Laat kleuters zoveel mogelijk oefenen met het vormen van volledige meerwoordzinnen. Geef het goede voorbeeld door zelf te allen tijde in hele zinnen te spreken. De norm wordt dan om zoveel mogelijk in hele zinnen te antwoorden. Vier manieren om het antwoorden in hele zinnen te stimuleren: 1. Voor kinderen is het het duidelijkst om ze hier voorafgaand aan de vraag op te wijzen. Dit kan verbaal met een zin als Ík wil een hele zin horen of Kan je het in een hele zin zeggen?. 2. Het kan worden voorgedaan nadat de vraag is gesteld: Wat wil je later worden? Begin de zin met Ik wil later. 3. Kinderen kunnen er non-verbaal door middel van een gebaar (handen bij elkaar naar handen uit elkaar) of het aanwijzen van een pictogram op worden gewezen. 4. Als een kind met een enkel woord of onvolledige zin antwoordt, kun je hem achteraf nogmaals kort verbaal dan wel non-verbaal erop wijzen dat je een antwoord in een hele zin verwacht. 2. Grammaticale correctheid Het aanleren van zelfstandige naamwoorden met lidwoorden is een onderdeel voor kleuters dat alleen door bijsturing van de leerkracht correct kan worden aangeleerd.

3 Twee eenvoudige en snelle manieren om fouten te benoemen en te corrigeren: 1. Het benoemen van het correcte woord of zinsdeel ( spiegelen ). 2. De vraag herhalen en de kleuter de fout zelf late corrigeren. (juiste formulering voorzeggen als het de kleuter niet lukt) 3. Verstaanbaarheid Om kinderen naar elkaar te laten luisteren, is het een voorwaarde dat ze verstaanbaar spreken. 4. Het verbinden van aantallen aan voorwerpen Je kunt hier betekenis aangeven door bij het voorbereidend rekenen telkens de aantallen te laten verbinden aan de concrete voorwerpen. Hoofdstuk 2: Een goede planning is het halve werk Een effectief instructiemoment is kort, doelgericht en levendig doordat wordt aangesloten bij de belevingswereld van het jonge kind. De activiteit valt of staat met een goede voorbereiding. Met een goede voorbereiding wordt bedoeld dat eerst wordt nagegaan waar de kinderen zich in hun ontwikkeling bevinden, om vervolgens de doelen en activiteiten hierop af te stemmen. De techniek Zichtbaarheid gaat over de wijze waarop je de kinderen laat zien aan welk doel je met de activiteit werkt. TECHNIEK 3 ZICHTBAARHEID Als kinderen zich bewust zijn van wat gaat komen tijdens een activiteit, worden ze geprikkeld en kunnen ze bewuster nieuwe informatie opnemen. Het doel van een activiteit wordt van tevoren aan de kleuters in woord en beeld zichtbaar gemaakt. Aandachtspunten - Het leerdoel is zichtbaar in het lokaal. Het leerdoel kan d.m.v. concreet materiaal, een plaatsje, foto of tekening worden neergelegd of de instructietafel en/of worden opgehangen bij de tagritmekaarten. Op deze manier is het voor de kleuters, maar ook voor ouders of collega s, elke dag herkenbaar waaraan wordt gewerkt. - Het leerdoel moet eenvoudig verwoord worden.

4 Hoofdstuk 3: Structuur en presentatie Het is belangrijk om in de voorbereiding van een activiteit aandacht te besteden aan de opbouw van een activiteit. Het hanteren van een goed instructiemodel is hierbij van belang. Drie fases binnen de opbouw van een activiteit: 1. ik-fase: het geleidelijk overbrengen van kennis en vaardigheden van de leerkracht 2. wij-fase: kinderen leren met hulp van de leerkracht zoveel mogelijk opdrachten zelf uit te voeren. 3. Jullie-fase: kleuters gaan zelfstandig spelend leren. De leerkracht begeleid en moedigt aan. Om de overstap naar een volgende fase te maken is de beheersing van de vaardigheid van belang. Als leerdoelen over meerdere activiteiten worden verspreid, zal er regelmatig moeten worden teruggegaan om het onderwerp in verschillende betekenisvolle contexten te herhalen. TECHNIEK 4 AFZWAAIER Om te meten hoe effectief de activiteit was en in hoeverre de kinderen het aangeboden onderwerp kennen of beheersen, kan de techniek Afzwaaier worden ingezet. Beëindig je activiteit met een handeling of enkele vragen om kort en krachtig het leerdoel te evalueren. Effectieve Afzwaaiers zijn: 1. Kort 2. Bedoeld om informatie op te leveren 3. Passend bij het jonge kind VOORBEELD Groep 2 zit in de kring: lk: Jullie hebben vandaag geleerd over de letter m. We hebben woorden bedacht met de letter m, we hebben de letter in de lucht geschreven met onze vinger en we hebben hem gemaakt van klei. Ik heb hier een blad en een potlood voor jullie. Leg je blad maar op je stoel en ga op je knieën voor de stoel zitten. Er staan verschillende letters op het blad. Jullie mogen nu een cirkel zetten om de letter m. Op de achterkant van het blaadje mag je zelf de m tekenen.

5 Hoofdstuk 4: Kinderen bij de activiteit betrekken Hoe zorg je voor een hoge betrokkenheid bij kleuters? Door hen betekenisvolle, rijke en uitdagende activiteiten aan te bieden. Door iets actiefs te doen worden de ontwikkelingsgebieden als motoriek, spraak en cognitie met elkaar verbonden. Met de techniek Bliksemspel kun je kleuters op een actieve, veilige en persoonlijke manier bij de activiteit betrekken. De techniek Vraag en antwoord zorgt voor een collectieve wijze van betrokkenheid creëren bij kleuters. TECHNIEK 5 BLIKSEMSPEL Het Bliksemspel biedt antwoord op de vraag Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen bij de activiteit betrokken is, maar je ook oog hebt voor het individuele kind? Het Bliksemspel is een werkwijze waarbij jouw vragen niet telkens door één kind, maar door alle kinderen in gedachten worden beantwoord. Jij wijst alleen één kind aan die het antwoord hardop zegt. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid, maar kinderen herhalen of oefenen ook op een vlotte manier het (nieuwe) onderwerp. Tevens geeft dit jou data wélke kleuters al over het onderwerp weten en wát ze precies weten. Het Bliksemspel is alleen veilig en effectief als het voldoet aan drie principes: 1. Systematisch Houdt een realistisch tempo geschikt voor kleuters aan, waarbij ten minste een denktijd van drie tot vijf seconden wordt gehanteerd. Het kind wordt zo niet overhaast en jan met meer zelfvertrouwen het correcte antwoord geven. 2. Positief Een goed uitgevoerd Bliksemspel zorgt voor een positieve en oplettende sfeer in de groep en begint met een goede voorbereiding. Wanneer een leerkracht de houding uitstraalt: Ik weet dat jij het antwoord weet zorgt dit voor een opgewekte en leergierige houding bij kinderen. 3. Niet onverwacht Een Bliksemspel is pas effectief als iedereen weet wat er gaat komen. Het moet worden ingeoefend en aangekondigd. Om het een vaste routine te laten worden, moet je Bliksemspel elke dag inzetten. Gebruik een pictogram bij het dagritme. Bliksemspel variant: Meertraps-raket Laat de vragen in moeilijkheid toenemen. De vragen kun je aan één kind of afwisselen tussen verschillende kinderen.

6 De sleutel tot een effectief Bliksemspel: Timing van de naam Stel eerst de vraag, geef denktijd en noem pas daarna een naam. Op die manier zorg je ervoor dat ieder kind jou vraag kan beantwoorden en dat hij betrokken is. Vormen om een beurt te geven Beurtstokjes (lollystokjes met naam) Grabbelzak (naamkaartjes in een zakje) Gooien of rollen van een: o Pittenzakje o Zachte bal of knuffel Tikken op de schouder Uitnodigen om naast je op de stip (rond matje) te komen staan. TECHNIEK 6 VRAAG EN ANTWOORD De leerkracht stelt een vraag en de groep (of de kleine kring) antwoord in koor. Op deze manier creëer je betrokkenheid, een energieke en positieve sfeer en oefenen kinderen het onderwerp. Vraag en antwoord zet je in als de aandacht van de kinderen verslapt. Vijf niveaus, oplopend in moeilijkheidsgraad: 1. Nazeggen: kleuters herhalen een antwoord of vullen een bekende uitspraak aan. 2. Terugkoppelen: de leerkracht stelt een vraag naar aanleiding van een activiteit. 3. Inslijpen: op verzoek van de leerkracht herhalen de kinderen nieuwe stof of een goed antwoord van een ander kind. 4. Herhalen: de kleuters moeten terugdenken aan antwoorden of informatie die eerder in een kringmoment of activiteit zijn besproken. 5. Oplossen: de kinderen geven tegelijk antwoord op de vraag van de leerkracht. Voorwaarde is dat de groep weet wat voor soort antwoord je van hen verwacht.

7 Hoofdstuk 5: Een sterke groepscultuur Een goede, positieve groepscultuur draagt bij aan de optimale ontwikkeling van jonge kinderen. Topleerkrachten inspireren, leren hun kinderen continu iets op de goede manier zelfstandig te doen en moedigen dit gedrag aan door middel van beloningen en consequenties. Vaste routines zorgen voor de voorspelbaarheid waar kinderen goed bij gedijen. TECHNIEK 7 STRAKKE OVERGANGEN Strakke overgangen zijn momenten waarop kinderen vlot overschakelen van de ene naar de andere plaats of activiteit. Dit gebeurt routineus, overzichtelijk en zonder uitgebreide aanwijzingen van de leerkracht. Aandachtspunten 1. Neem de tijd Leer kinderen stapje voor stapje hoe deze overgang het meest efficiënt kan worden gedaan. Zo ontstaat een effectief ritueel en dit betaalt zich op jaarbasis uit in een meer speelleertijd én een rustige (lees beter) sfeer op de groep. 2. Hanteer een stappenplan Benoemen van het begin en het einddoel (lopen van het lokaal naar de gang) of opgedeeld in meerder stapjes. Hierbij noem je niet alleen einddoel, maar ook het proces dat nodig is om dit doel te bereiken. Voorbeeld: Stap 1: Sta op van je stoel Stap 2: Pak een vriendje bij de hand en ga in de rij staan Stap 3: Gebruik op de gang je fluiterstem Stap 4: Pak je jas en trek hem aan Stap 5: Loop naar buiten 3. Houd de snelheid erin Pas wanneer kleuters weten wat er van ze wordt verwacht, kan worden geoefend op snelheid. Tel met de kinderen hoeveel seconden het duurt voordat bijv. de kring wordt gevormd. Gebruik hiervoor een Timer Timer, kleurenklok of Zandloper. Kleuters genieten van de complimenten over het steeds sneller neerzetten van de stoelen in de kring! Ze zien het als een uitdaging om iets zo snel mogelijk én zelfstandig uit te voeren. 4. Houd de controle, ook gedurende het schooljaar Een overgang blijft strak als er aandacht aan word besteed en erop wordt toegezien dat kinderen de stappen uitvoeren zoals is afgesproken. Neem zelf altijd een centrale positie in in de groep, bijv. op de drempel tussen het lokaal en de gang, zodat je overzicht kunt houden.

8 TECHNIEK 8 SARK Kleuters hebben het nodig om de juiste luisterhouding aan te leren en elke keer op de toepassing te worden gewezen. Je kunt pas van kleuters eisen dat ze aan je verwachtingen voldoen, als je van tevoren aan ze duidelijk hebt gemaakt wat je verwachtingen zijn. Wijs kinderen daarom eerst op het aannemen van SARK, de juiste luisterhouding, voordat je met een instructie of activiteit start. Het acroniem SARK staat voor de volgende gedragspatronen: - Ssssstil zijn, - Armen over elkaar, - Rechtop zitten, - Kijk naar de juf/meester Dit woord: - Is kort en krachtig; - Werkt snel en efficiënt; - Bevat zichtbare onderdelen die letterlijk bij kinderen kunnen worden teruggezien. - Kan zowel vooraf of tijdens een instructie worden benoemd als de aandacht verslapt; - Kan worden ondersteund met een handgebaar en/of een pictogram. Het acroniem SARK zal net als de techniek Strakke overgangen moeten worden ingeoefend. Neem regelmatig de stappen met de kleuters door. Het gaat om het spelenderwijs aanleren van de vaardigheden die een beter concentratie- en luistervermogen oplevert. Benadruk bij het oefenen met de kleuters dit leerdoel: SARK helpt jullie om dingen te leren.

9 Hoofdstuk 6: Gedragsnormen vastleggen en handhaven De techniek die orde en rust kan brengen in een groep op een positieve en constructieve manier, is de techniek 100%. TECHNIEK 9 100% De kern van de techniek is dat 100% van de kleuters voor de volle 100% meedoet tijdens de activiteit. Dat is geen streven, maar dat is de norm. Drie stelregels die je helpen om te bereiken dat kleuters weer opletten en opdrachten uitvoeren 1. Grijp zo min mogelijk verstorend in. Het effect van verbaal klassikaal corrigeren wordt onderschat. Deze correcties kosten effectieve speelleertijd, zijn vaak onveilig (kind wordt aangesproken t.o.v. de hele groep) en negatief geformuleerd (het gaat vaak om ongewenst gedrag te bestraffen i.p.v. gewenst gedrag te prijzen). Hoe meer je corrigeert hoe sneller de aandacht van de groep verslapt, nog voordat de activiteit goed en wel is begonnen of afgerond. Zes manieren die kleuters met een minimum aan ophef tot de orde kunnen worden geroepen, geordend van minst naar meest verstoren: Niveau 1. Non-verbale correctie (oogcontact, gebaar, aanraking, wijzen op pictogram enz.) Niveau 2. Positieve groepscorrectie ( Wij zitten allemaal SARK! ) Niveau 3: Anonieme individuele correctie ( Ik stop even, Ik zie niet alle ogen. Ik wil alle ogen zien. (kijk rond) Bijna alle ogen. Keurig, nu kijkt iedereen naar mij! ) Niveau 4: Individuele correctie onder vier ogen. (naar kind toelopen) Niveau 5: Ultrasnelle publieke correctie ( Jurgen, ik wil dat je nu recht gaat zitten) Niveau 6: Consequenties Als een kind tijdens de activiteit in zijn gedrag niet is bij te sturen, ondanks één of meerdere correcties op bovengenoemde niveaus, kan soms een consequentie niet uitblijven. Kies dan een consequentie passend bij de situatie, zoals de stoel laten omdraaien uit de kring of even apart laten zitten. 2. Blijf rustig en redelijk Laat uit je woorden en houding blijken dat het belangrijk is wat er in je groep gebeurt. 3. Houd het zichtbaar en overzichtelijk Geef voorafgaand aan een activiteit aan wat je van de kinderen verwacht. Het is belangrijk dat de kleuters weten dat wat jij vraagt belangrijk is. Laat blijken dat je controleert of kinderen voor 100% meedoen.

10 Hoofdstuk 7:Werken aan karakter en vertrouwen Als een leerkracht, om wat voor reden dan ook, niet in staat is contact te leggen met een kind zal er geen kennis worden overgedragen. Voor kinderen is het cruciaal dat ze gezien worden, dat ze elkaar vertrouwen en dat er een positieve groepscultuur heerst. Op basis van veiligheid en voorspelbaarheid kan een kind zich pas ontwikkelen. Door als leerkracht zelf positief te zijn en kinderen d.m.v. complimenten te bevestigen in hun gedrag werk je aan een positief klimaat oftewel aan karakter en vertrouwen. TECHNIEK 10 PRECIES PRIJZEN De mate en wijze van complimenteren beïnvloed het gedrag van kinderen niet alleen positief, maar soms ook negatief. Om verkeerd toegepaste positieve aanmoedigingen te voorkomen is het belangrijk om, zoals de naam van de techniek al zegt, precies te prijzen. Drie vuistregels voor het jonge kind: 1. Maak onderscheid tussen erkenning en lof Het zelfvertrouwen van jonge kinderen wordt bevorderd wanneer ze worden erkend in hun gedrag. Erkennen gaat om een concrete beschrijving en daarmee bevestiging van het gedrag wat wordt verwacht in de groep. Het uitspreken van lof gaat een stapje verder. Hierbij is de handeling of prestatie van het kind boven verwachting. Dit gaat gepaard met een oordeel als heel goed, fantastisch of geweldig. 2. Prijs (en erken) op luide toon, corrigeer zachtjes 3. Complimenten moeten oprecht zijn

Henk De Reviere Schoolbegeleider Regio Oost-Vlaanderen

Henk De Reviere Schoolbegeleider Regio Oost-Vlaanderen Wat werkt in binnenklasdifferentiatie? Tips en technieken voor een goede les! Henk De Reviere Schoolbegeleider Regio Oost-Vlaanderen 0495 53 30 66 henk.dereviere@katholiekonderwijs.vlaanderen 1 Ideeën

Nadere informatie

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool

Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Pedagogische aanpak op de St. Plechelmusschool Ons uitgangspunt is het welbevinden en positief gedrag van leerlingen te bevorderen. Wij gaan uit van: Goed gedrag kun je leren Om dit te bereiken werken

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAKGEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1. Taakaanpak

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum:

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum: A Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse Naam docent: F.Kok Datum: 5-12-2013 Het Lesplan; de student; Omschrijving Bereidt zich voor op de lessen en zorgt ervoor dat alle

Nadere informatie

Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen

Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Positief klimaat creëren: Prijzen en belonen Er zijn veel verschillende manieren om gewenst gedrag aan te moedigen en daarmee een positief klimaat te creëren. Globaal

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

Communicatie NHB DEURNE

Communicatie NHB DEURNE Communicatie NHB DEURNE Sociale vaardigheden Het vermogen om goed met anderen om te kunnen gaan Inzicht in eigen gedrag Inzicht in gedrag van anderen Goed communiceren Zelfpresentaie Stemgebruik Houding

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

Meer doen met de rijtjesboeken

Meer doen met de rijtjesboeken Lijn 3 Meer doen met de rijtjesboeken Meer doen met de rijtjesboeken De rijtjesboeken bij Lijn 3 zijn een belangrijk hulpmiddel bij het automatiseren en vlot lezen van woorden (zie bladzijde 28 en 29 van

Nadere informatie

Kansen grijpen en kansen creëren

Kansen grijpen en kansen creëren Kansen grijpen en kansen creëren In Sil maakt schoon wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaalemotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de ontwikkelingskansen

Nadere informatie

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG

LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG LEREN LEREN: WERKHOUDING EN AANPAK GEDRAG Kerndoel 1: Aanpak gedrag: De leerlingen leren uiteenlopende strategieën en vaardigheden gebruiken voor het opnemen, verwerken en hanteren van informatie 1.1.

Nadere informatie

TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015

TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015 TIME-OUT PROTOCOL DON BOSCOSCHOOL 2014-2015 Op de Don Boscoschool werken we in alle groepen op dezelfde wijze met een time-outplek, een boos-plek en een rustig werken-plek. Uitgangspunt in het time-outprotocol

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 vmbo de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 vmbo de betekenis

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

Maatjeslezen: samen uit één boek

Maatjeslezen: samen uit één boek Maatjeslezen: samen uit één boek Maatjeslezen is een leesvorm waarbij de leerlingen in tweetallen elkaar helpen om het leesniveau te verbeteren. Aan de leerlingen wordt het individuele leerdoel als volgt

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

5 pedagogisch medewerkers

5 pedagogisch medewerkers 5 pedagogisch medewerkers In dit hoofdstuk gaan we in op de pedagogisch medewerker. Zij heeft grote invloed op het welzijn en de ontwikkeling van kinderen in de opvang. Door individuele interactie met

Nadere informatie

NAR NETJES AARDIG RUSTIG

NAR NETJES AARDIG RUSTIG NAR NETJES AARDIG RUSTIG Zó zijn onze manieren Pedagogisch Klimaat Gabriëlschool Kader In het kader van handelingsgericht werken en optimaliseren van het pedagogisch klimaat, is het van belang dat ons

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders Pagina 1 van 10 Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor Strategieën ter bevordering van interactie communicatiestijl van het kind Rol van de ouder 1: Laat je kind

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext

Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Leerlijn Samenwerken SingaporeNext Groep 1-2 Groep 3-4-5 Groep 6-7-8 1. Luisteren naar elkaar Elkaar aankijken tijdens het praten. Oogcontact maken. In mimiek en lichaamstaal je luisterende houding laten

Nadere informatie

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag

Voor een veilige school. Handleiding en lessen. Goed Gedrag. Goed Gedrag. Bij deze handleiding hoort de usb-kaart. Goed Gedrag Voor een veilige school Goed Gedrag Handleiding en lessen Goed Gedrag Bij deze handleiding hoort de usb-kaart Goed Gedrag Inhoudsopgave Woord vooraf... 2 De twintig kijkplaten... 4 De twintig posters...

Nadere informatie

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN?

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN? Hoofdstuk 1 Leerdoelen pg 17 Link tussen leerdoelen en toets stof 1.1 Juridisch medewerker Algemene vaardigheden besproken: Op de hoogte zijn (kennis) Informatie op papier kunnen zetten Goed kunnen lezen

Nadere informatie

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar ARRANGEMENTKAART maart 2013 leren leren Dagbesteding VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5

Nadere informatie

GESPREKS- EN DOELEN VANDAAG 6/1/2016 SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK ONDERWIJSACTIVITEITEN. Hoe zeg je dat?

GESPREKS- EN DOELEN VANDAAG 6/1/2016 SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK ONDERWIJSACTIVITEITEN. Hoe zeg je dat? GESPREKS- EN SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK Hoe zeg je dat? 1 Lies Alons 31 mei 2016 AZC Dronten DOELEN VANDAAG 2 1. Je weet welke onderdelen van belang zijn in het spreekproces in een 2 e taal. 2. Je ontwikkelt

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Kindgesprekken met kleuters

Kindgesprekken met kleuters Kindgesprekken met kleuters Al een aantal jaar voeren wij ook in de kleuterklassen kindgesprekken. Vandaag ga ik graag in op dit onderwerp: kindgesprekken met kleuters. Waarom? Hoe voer je een kindgesprek?

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding

PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding PBS Schoolwide Positive Behaviour Support Het Aventurijncollege Verkorte handleiding 1 Inleiding Het Aventurijncollege is bezig met het implementeren van PBS (Schoolwide Positive Behaviour Support) in

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Pedagogische aanpak Positief en consequent!

Pedagogische aanpak Positief en consequent! Pedagogische aanpak Positief en consequent! Gedragsproblemen van een groep (bv. clowntjes gedrag) komen voort uit onvermogen. Kinderen hebben een duidelijke hulpvraag: Help mij hoe ik me moet gedragen?

Nadere informatie

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas.

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Ook kinderen met leerproblemen kunnen met plezier naar school. Basis voor Passendonderwijs De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Wat is dan precies die basis? Denk daarbij

Nadere informatie

Voorbeeldles VSO/Zorgonderwijs/MG/Blok 3 We zijn aardig voor elkaar Les 9 a+b: Blij!»

Voorbeeldles VSO/Zorgonderwijs/MG/Blok 3 We zijn aardig voor elkaar Les 9 a+b: Blij!» ZORGONDERWIJS / MG / BLOK 3 WE ZIJN AARDIG VOOR ELKAAR LES9A ) Les 9a Blij!! Voorbeeldles VSO/Zorgonderwijs/MG/Blok 3 We zijn aardig voor elkaar Les 9 a+b: Blij!» Doel blok 3: Leerlingen zijn in staat

Nadere informatie

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Authentiek leiderschap Pedagogische tact Ruimte geven Hoge verwachtingen Authentiek contact! Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb hoge

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe!

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Lieven Coppens Vooraf De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen

Nadere informatie

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009

Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Inleiding Voorbeeldles RIS-instructie RIS-WRM juni 2009 Kennismaking Bekijk het ingevulde basis RIS-lesplan en volg de aanwijzingen. Pak de RIS-instructiekaart van de leerling en kijk wat er bij deze les

Nadere informatie

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018

Gedragsprotocol t Karregat. versie: september 2018 Gedragsprotocol t Karregat versie: september 2018 Inleiding School waar je leert samenleven! De leerkrachten van t Karregat bevorderen het scheppen van een veilig klimaat in en om de school en een sfeer

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Baby in de kinderopvang

Baby in de kinderopvang Baby in de kinderopvang Uitgebreide informatie Een goede en liefdevolle verzorging is de basis voor het werken met baby s. Speelse en prikkelende interacties met de baby s zorgen voor waardevolle opvang.

Nadere informatie

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen

Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Stap 2 Leeractiviteiten ontwerpen Bij het ontwerpen van een leeractiviteit is het belangrijk dat je vertrekt vanuit het doel dat je ermee hebt. Het overzicht leeractiviteit organiseren geeft een aantal

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Respecteer de stille periode van kinderen. Geef kinderen die het nodig hebben, meer tijd om een luisteropdracht

Nadere informatie

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage

Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Human Performance Contextscan Persoonlijke rapportage Bedrijf FlowQ Coach Max Wildschut Cliëntcode 2167 Wachtwoord u295gr Datum 26 oktober 2008 2008 FlowQ www.flowq.nl V-HPC0801 Rapportage 2167 Pagina

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Ontwikkelingslijn: Interactie Ontwikkelingsveld 1: Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Eigenaar: Inge Kiers

Ontwikkelingslijn: Interactie Ontwikkelingsveld 1: Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Eigenaar: Inge Kiers Ontwikkelingslijn: Interactie Ontwikkelingsveld 1: Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Eigenaar: Inge Kiers Doel: Het doel van deze procedure is het bevorderen van zelfvertrouwen en motivatie

Nadere informatie

Gesprekskaarten pedagogisch handelen

Gesprekskaarten pedagogisch handelen Gesprekskaarten pedagogisch handelen Samenwerkingsproject Samen Opleiden tussen Peel en Maas en Dommel en Aa Themagroep Pedagogisch Handelen kaarten.indd 1 28-01-17 19:17 kaarten.indd 2 28-01-17 19:17

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Toepassingsgebied: Deze procedure heeft betrekking op alle situaties waarin de leerkracht sterk sturend optreedt.

Toepassingsgebied: Deze procedure heeft betrekking op alle situaties waarin de leerkracht sterk sturend optreedt. DE OVERSTAP BAS-project Ontwikkelingslijn: Instructie en Feedback Ontwikkelingsveld 2: Effectieve Instructie Vastgesteld: maart 2008 BAS Doel: Het doel van deze procedure is het geven van een effectieve

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

Competentie Werkplan Resultaat Tijd

Competentie Werkplan Resultaat Tijd CONCEPT STAGE WERKPLAN Student: Sofie van Gils Studentnummer: 249676@student.fontys.nl Jaar: 2VT Stageschool: (Nog niet zeker) CKE Eindhoven Stagebegeleider: (Nog niet zeker) Frits Achten B Niveau 2 B3

Nadere informatie

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen.

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Les 12 Drie petjes Doel blok 2: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Met behulp van Aap en Tijger maken

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Doel Het vergroten van de motivatie en het zelfvertrouwen van de leerlingen, het bevorderen van de effectieve leertijd en sociale vaardigheden.

Doel Het vergroten van de motivatie en het zelfvertrouwen van de leerlingen, het bevorderen van de effectieve leertijd en sociale vaardigheden. Ontwikkelingslijn: Ontwikkelingsveld 2: Eigenaar: Coöperatief leren Tandemleren Inge Kiers Doel Het vergroten van de motivatie en het zelfvertrouwen van de leerlingen, het bevorderen van de effectieve

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN

Hotel Hallo - Thema 2 Hallo TELEVISIE KIJKEN Hotel Hallo - Thema 2 Hallo opdrachten TELEVISIE KIJKEN 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 4 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Ouders begrijpen, ouders begrenzen

Ouders begrijpen, ouders begrenzen Ouders begrijpen, ouders begrenzen Lies Ledegen Integratief kindertherapeute www.kroost.be Programma Inleiding en opwarmer Basisvaardigheden omtrent communicatie met ouders : trainen en oefenen. Doelstelling

Nadere informatie

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES

Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Groep 5 - Les 2: Regels in onze groep AANGEPASTE LES Doel blok 1: Leskern: Woordenschat: Materialen: Groepsvorming en een positief sociaal klimaat, waar leerlingen zich mede verantwoordelijk voor voelen.

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

SBO De Boei. Christelijke school. voor speciaal basisonderwijs. Positive. Behavior. Support

SBO De Boei. Christelijke school. voor speciaal basisonderwijs. Positive. Behavior. Support SBO De Boei Christelijke school voor speciaal basisonderwijs Positive Behavior Support Vijf pijlers van Positive Behavior Support 1. Schoolbreed dezelfde regels en aanpak 2. Positieve insteek: versterken

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door

A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door A. Creëer een positief, veilig en rijk leerklimaat door elk kind zich thuis te laten voelen in de klas. Geef de leerlingen de kans om spontaan te vertellen over iets dat ze leuk vinden en laat andere kinderen

Nadere informatie

Aandachtspunt

Aandachtspunt FEEDBACK VOOR DE LEERLING Plannen en organiseren Planmatig werken Ik werk chaotisch en heb geen aandacht voor plan en schema. Ik kan geen prioriteiten stellen. Ik werk ordelijk, maar vergeet daarbij het

Nadere informatie

LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN

LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN Peer tutoring: een effectieve methodiek om de leesresultaten en de leesmotivatie te verbeteren Dr. Kees Vernooij Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs

Nadere informatie

De workshop Zakelijke flirten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Zakelijke flirten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Zakelijk flirten Zakelijk flirten, de magie van flirten zakelijk inzetten Zakelijk flirten is een term die de laatste jaren veel voorbij komt. Maar wat is zakelijk flirten eigenlijk? Met zakelijk

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Inhoud Voorwoord Knapper dan Knap 5 Leeswijzer 7 Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Hoofdstuk 2. Meervoudige Intelligentie: wat verstaan we eronder? 15 Hoofdstuk

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER

LESBESCHRIJVINGSFORMULIER LESBESCHRIJVINGSFORMULIER Beroepstaak 1 Omgaan met kinderen in een leersituatie Stageschool Plaats Stagementor Stagegroep Aantal kinderen Gegevens Stageschool Datum Naam student Groep Vakgebied Gegevens

Nadere informatie

Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar.

Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar. Pas op voor gevaar en doe voorzichtig met elkaar. We zullen goed voor onze spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken voor morgen. Voor groot en klein zullen we aardig zijn. 1. Afspraken in en om de

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

6.a.1. GESTANDAARDISEERDE MMSE

6.a.1. GESTANDAARDISEERDE MMSE 6.a.1. GESTANDAARDISEERDE MMSE Naam patiënt : Datum invullen : Naam invuller : Ik ga u nu enkele vragen stellen en geef u enkele problemen om op te lossen. Wilt u alstublieft uw best doen om zo goed mogelijke

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

Coöperatief leren Verschillende werkvormen:

Coöperatief leren Verschillende werkvormen: Coöperatief leren Verschillende werkvormen: Stijgen/Dalen: Eén persoon (bv. de leerkracht) stelt een gesloten vraag. Is het antwoord (op jou) van toepassing; ga je staan => stijgen. Is het niet (bij jou)

Nadere informatie

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1 AANLEREN VAN VAARDIGHEDEN In uw rol als teambegeleider/sportleider staat u vaak model voor de jeugd. Vooral de jongere jeugd kan tegen u opkijken en helemaal als u (in hun ogen) goed bent in de sport.

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving ; Vijf rollen van de docent De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving Ontvangt de leerlingen in de les Is de docent op tijd in het lokaal, hij ontvangt de leerlingen? Heeft de docent de les voorbereid?

Nadere informatie

2012-2016. Zelfstandig Leren

2012-2016. Zelfstandig Leren 2012-2016 Zelfstandig Leren 0 Inhoud Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Leerinhouden/ activiteiten... 2 Doelen voor het zelfstandig leren... 3 Definitie zelfstandig leren...

Nadere informatie

Verzamellijst onderwijsbehoeften

Verzamellijst onderwijsbehoeften Pedagogische studiedag HGW 20 november 2013 Verzamellijst onderwijsbehoeften Een onderwijsbehoeften bestaat uit twee delen: 1. Welke doelen streef je samen met een kind na? 2. Wat heeft dit kind extra

Nadere informatie

Protocol belonen en straffen

Protocol belonen en straffen Protocol belonen en straffen en straffen en straffen Groep 1 groen, groep 1 geel en groep 2 Bij kleuters is straffen en belonen wel aan de orde maar inderdaad wel heel anders dan bij hogere groepen. "":

Nadere informatie

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen.

Leestips! Tip 2: Zoek een gezellige plek om samen te lezen. Leestips! Tip 1: Thuis lezen moet leuk zijn voor uw kind. Het gaat erom om samen met uw kind op een ontspannen manier bezig te zijn. Moedig Uw kind tijdens het lezen aan en geef een complimentje als het

Nadere informatie

Onze parel van obs de Meent uit Maarn De gouden weken

Onze parel van obs de Meent uit Maarn De gouden weken Onze parel van obs de Meent uit Maarn De gouden weken De Gouden Weken zijn de eerste weken van ons schooljaar. Ze zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming

Nadere informatie

Basisdocument instructie in een stamgroep. Instructie en groepsnormen

Basisdocument instructie in een stamgroep. Instructie en groepsnormen Basisdocument instructie in een stamgroep Instructie en groepsnormen Onderzoek naar effectief onderwijzen heeft een aantal onderwijsgedragingen geïdentificeerd, die tezamen kunnen worden getypeerd als

Nadere informatie

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord.

Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. groep 4 vakantie instaples 1 taal Lesdoelen De kinderen leren dat er woorden zijn die de (soort)naam voor mensen en dieren aanduiden en maken kennis met de term zelfstandig naamwoord. Materiaal Oefenblad

Nadere informatie

Gerreke Gierveld - Berbel Vervat

Gerreke Gierveld - Berbel Vervat Gerreke Gierveld - Berbel Vervat Doelen Je weet waarom het stellen vragen zo belangrijk is. Welke vragen zijn dan de juiste op welke moment? Daardoor stimuleren jullie een betrokken, ondernemende en nieuwsgierige

Nadere informatie