Om dit aan te kunnen aanbieden dienen op de Front End server twee applicaties aanwezig te zijn:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Om dit aan te kunnen aanbieden dienen op de Front End server twee applicaties aanwezig te zijn:"

Transcriptie

1 In november 2010 lanceerde Microsoft de nieuwe versie van OCS genaamd Lync. Aan de verschillende edities is niet veel veranderd. Zo zijn er nog steeds een Standard en Enterprise Editie beschikbaar. Het verschil tussen beide versies is de locatie van de Configuration Management Store (CMS) database: Standard editie, heeft de CMS lokaal staan; Enterprise editie, heeft de CMS op een SQL server staan en heeft als voordeel dat deze ook hoog beschikbaar gemaakt kan worden; De server rollen zijn wel opgesplitst in Core en optionele servers: Core servers: Front End Back End Edge Front End server Een Lync omgeving kan bestaan uit één of meerdere front end servers. Deze Front End servers zijn verantwoordelijk voor het aanbieden van de instant-messaging, presence en enterprise voice. Alle gebruikers welke Lync enabled zijn worden geplaatst op een Front End server. De Front End server bevat een applicatiepool die de volgende applicaties kan aanbieden: Front End, IM Conferencing, Telephony Conferencing, QoE agent, Conferencing Attendant, Conferencing Announcement Service, Response Group Services. Dail-in conference Met dial-in conference wordt het mogelijk voor externe gebruikers om in te bellen voor een vergadering. Hiermee kunnen zij zonder speciale hardware of software te hebben toch deelnemen aan een conference-call. Om dit aan te kunnen aanbieden dienen op de Front End server twee applicaties aanwezig te zijn: Conferencing Attendant, deze applicatie maakt het mogelijk om conference-calls te voorzien van audio voor gebruikers die inbellen Conferencing Announcement Service, deze service zorgt voor het afspelen van signalen wanneer er gebruikers inbellen, een conference-call verlaten en laat gebruikers horen of hun microfoon gemute of geunmute is.

2 Call delegation Middels call delegation is het opzetten van een chef-secretaresse schakeling mogelijk. Hiermee kan een manager zijn/haar secretaresse(s) verantwoordelijk maken voor het aannemen van gesprekken. Naast deze functionaliteit worden de volgende extra functionaliteiten beschikbaar: Meeluisteren met een telefoongesprek of conference call namens de manager. Inbellen op het voice gedeelte van een conference namens de manager. Afluisteren van de voice mail berichten van de manager. Opzetten van een telefoongesprek of conference call namens de manager. Gesprekken doorverbinden naar de manager Team call Met de team call functionaliteit wordt het mogelijk om teams aan te maken. Wanneer een gesprek wordt geforward naar het team gaan bij alle leden van het team de telefoons over. Wanneer één van de leden opneemt gaan de telefoons van de overige leden niet meer over. Een leidinggevende heeft de volgende mogelijkheden wanneer er een call forward wordt ingesteld: Ring leader, then ring team, deze optie zal eerst de leidinggevende proberen te bereiken wanneer dit niet lukt zal het gesprek worden doorgezet naar het team. Ring leader and team simutaneously, deze optie zal leidinggevende en het team tegelijk proberen te bereiken. Ring team only during working hours, deze optie zal alleen het team proberen te bereiken tijdens kantooruren. Reponse groups Reponse groups worden gebruikt voor het routeren van gesprekken en voor het aanmaken van wachtrijen. Deze gesprekken kunnen vervolgens doorverbonden worden aan de agents die in de betreffende response group geplaatst is. Configuratie vindt gedeeltelijk plaats via het Lync Control Panel. Het configureren van de workflow wordt middels een Web applicatie aangeboden. Hiermee wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een leidinggevende aanpassingen te laten maken aan de workflow(s) voor zijn/haar response groups. Workflow bieden de volgende mogelijkheden: Call-routing algoritmes, deze optie maakt het mogelijk om te kiezen hoe een call verder wordt gerouteerd: serial, longest-idle, parallel of round-robin. Interactive Voice Reponse (IVR), geeft mensen de mogelijkheid om naast de toetsen op het toestel een optie te kiezen door deze in te spreken. Call queueing, het plaatsen van gesprekken in een wachtrij en deze vervolgens doorzetten naar een agent. Music on hold, speelt muziek af tijdens het wachten. Presence-bases routing, afhankelijk van de presence status van een gebruiker wordt een gesprek wel of niet naar de gebruiker doorverbonden. Reponse Group Templates, maakt het voor een beheerder/leidinggevende mogelijk om een een workflow te bouwen aan de hand van vaste templates.

3 Optionele servers: Mediation AV Conferencing Archiving Monitoring Director Group Chat Mediation server De Mediation server is verantwoordelijk voor de koppeling tussen de voice gateway en de Frontend server(s). De mediation zet het verkeer om van de Front End server(s) richting de gateway van SIP/MTLS (Session Initiation Protocol/ Mutual Transport Layer Security) naar SIP/TCP en decodeert/codeert SRTP naar RTP (Realtime Transport Protocol). In Lync Server 2010 is het mogelijk naast het gebruik van een gateway die bij het bedrijf zelf staat, gebruik te maken van een SIP-trunk die wordt aangeboden door Lync gecertificeerde providers. A/V Conferencing Deze rol is nieuw in Lync Server 2010 en is nodig wanneer audio/video conferencing wordt gebruikt. Wanneer er een Standard Edition Front End Server wordt geplaatst zal deze rol automatisch worden geïnstalleerd op de Front End Server. Wordt er gekozen voor een Enterprise Edition Front End Server dan kan ervoor gekozen worden om een aparte A/V Conferencing server/pool in te richten. Edge Server Net als de Edge Transport Server van Microsoft Exchange wordt ook de Edge Server van Lync in de DMZ omgeving geplaatst. Op de Edge Server draaien verschillende services: Access Edge Service, deze service geeft interne en externe gebruikers de mogelijkheid om een verbinding met elkaar op te zetten via één vertrouwde aansluiting. Web Conferencing Edge Service, deze service maakt het mogelijk om externe gebruikers uit te nodigen voor Live Meetings. A/V Edge Service, deze service maakt het mogelijk om audio en video te delen met externe gebruikers, daarnaast biedt deze service de mogelijkheid om gebruikers hun desktop te laten delen met externe gebruikers en andersom. Archiving Server Middels de archiving server is het mogelijk om alle instant messaging gesprekken te archiveren. Dit laatste wordt vaak gebruik voor compliancy regels waaraan voldaan moet worden. De gesprekken die worden gearchiveerd worden geplaatst in een separate SQL database.

4 Monitoring Server Deze rol is verantwoordelijk voor het monitoren van de gehele Lync Server 2010 omgeving. Daarnaast is het stukje CDR verplaatst naar deze server en maakt het o.a. het volgende mogelijk: Directe toegang tot een overzicht van gevoerde gesprekken Mogelijkheid tot het maken van rapportages Mogelijkheid voor het exporteren naar andere systemen Director In OCS 2007 R2 kon een Front End Server nog als director worden ingericht. Dit was mogelijk door geen gebruikers te plaatsen op deze server. Vanaf Lync Server 2010 is de Director een aparte server role geworden. De functie van deze server is nog steeds hetzelfde als in OCS 2007 R2: de authenticatie van gebruikers. De Director kan geplaatst worden tussen de Edge Server en de Front End server(s) als extra beveiligings laag. Dit om eventuele aanvallen vanaf extern al te blokkeren op de Director i.p.v. op de Front End server. Group Chat Server De Group Chat Server maakt het mogelijk om chat groepen aan te maken die altijd beschikbaar blijven. Daarnaast blijft de content die in de groepen wordt geplaatst beschikbaar in tegenstelling tot een IM-group gesprek. Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit zijn er drie onderdelen nodig: Lync Server 2010 Group Chat server, dit geeft gebruikers de Group Chat mogelijkheid Lync Server 2010 Group Chat Administration tool, dit geeft beheerders de mogelijkheid om chat rooms op te zetten en aan te geven wie hier toegang toe heeft. Lync 2010 Group Chat client, dit is een speciale client die gebruikt kan worden om connectie te maken met de Group Chat server. Optioneel kan een extra service geïnstalleerd worden om de content van de chat rooms te archiveren om te voldoen aan compliance regels.

5 Wijzigingen Lync 2010 t.o.v. OCS 2007 R2 Eén van de grotere veranderingen in Lync is dat alle instellingen worden opgeslagen in een centrale database, de Central Management Store (CMS) genaamd. Deze database bevat: Configuratie van Lync Server componenten Policies van Lync Server componenten XML documenten met hierin de deployment topology Tijdens de setup van een server role haalt de server zelf de gegevens uit deze database op. Hiermee bepaald de setup de componenten die op de betreffende server geïnstalleerd moeten worden. Dit is één van de grote verbeteringen van Lync ten opzichte van OCS. In OCS zaten er veel haken en ogen aan de setup iets wat met deze versie niet meer van toepassing is. Om te voorkomen dat een server niet meer kan functioneren wanneer de connectie naar de Central Management Store wegvalt, heeft elke server een lokale kopie van de database. Mocht een connectie dan onverhoopt toch niet beschikbaar zijn dan kan de server zonder problemen blijven functioneren. De Central Management Store controleert met regelmaat of alle servers beschikken over de laatste update. Hoe verloopt dit proces met een Edge Server? Hiervoor zijn er twee opties: HTTP verkeer toelaten van de CMS naar de Edge, updates worden altijd geïnitieerd van de server die de CMS bezit; handmatig configuratie updates toepassen, via deze methode dient er een export gemaakt te worden van de configuratie en dient deze vervolgens geïmporteerd te worden op de Edge. Virtualisatie Lync omgeving Virtualisatie wordt vandaag de dag veel toegepast. Microsoft heeft dit ook gezien en wanneer men de support policy van het virtualiseren van Lync t.o.v. OCS bekijkt dan is hier een grote verandering in te zien. Echter is het virtualiseren van Lync nog steeds beperkt, zo wordt een gevirtualiseerde Standard Edition Front End server slechts in enkele scenario s ondersteund. Survivable Branch Appliance Nieuw in Lync is de mogelijkheid om in een branch office een Survivable Branch Appliance (SBA) te plaatsen. Dit heeft als voordeel dat mocht de connectie naar het hoofdkantoor wegvallen, gebruikers gebruik kunnen blijven maken van de telefonie functionaliteiten van Lync. Deze SBA s zijn via diverse leveranciers beschikbaar waaronder: AudioCodes, NET en Dialogic.

6 Bandbreedte Lync calls Ondanks dat er tegenwoordig vaak voldoende bandbreedte beschikbaar is tussen vestigingen kan het wenselijk zijn dit enigszins te limiteren. Met behulp van Call Admission Control is het mogelijk om het bandbreedte verbruik van gesprekken te limiteren of zelfs helemaal niet toe te staan. In dit laatste geval kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om het gesprek i.p.v. via de WAN verbinding via een PSTN verbinding plaat te laten vinden. Lync Control Panel Het beheren van de Lync Server omgeving gebeurd middels het Lync Control Panel of Powershell. Het Lync Control Panel is een web-applicatie die gebaseerd is op Silverlight. Eén van de vereisten is dan ook dat de Silverlight plug-in staat geïnstalleerd op de server/desktop waarop de management tools geïnstalleerd staan. Client wijzigingen In OCS 2007 R2 waren er nog twee aparte clients: de Communicator Client en de Live Meeting client. Deze laatste client is, zoals de naam al doet vermoeden, nodig om deel te kunnen nemen aan meetings. Vanaf Lync zijn beide clients geïntegreerd en hoeft er slechts één client geïnstalleerd te worden. Een andere belangrijke wijziging is dat er geen gebruik meer gemaakt wordt van aparte opslag plekken voor contacts. In Lync zijn alle contacts samengevoegd en geplaatst in de Unified Contacts Store. Dit laatste is een functionaliteit die alleen geboden wordt i.c.m. Microsoft Exchange 2010 SP1.

StartReady Basic Appliance voor Microsoft Lync. Gedetailleerd technisch overzicht

StartReady Basic Appliance voor Microsoft Lync. Gedetailleerd technisch overzicht StartReady Basic Appliance voor Microsoft Lync Gedetailleerd technisch overzicht Agenda StartReady Portfolio & Basic Appliance voor Microsoft Lync StartReady Basic Appliance in details Building Block Overview

Nadere informatie

Product beschrijving

Product beschrijving Product beschrijving Versie : Juli 2014 Xelion BV. Niets uit deze dienstbeschrijving mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden op welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van Xelion

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Telios Enterpise Communications van Telecats

Inhoudsopgave. Telios Enterpise Communications van Telecats 1 Inhoudsopgave Telios Enterpise Communications van Telecats Telios Enterprice Communications van Telecats 3 IP-telefonie op basis van de open SIP standaard 4 Telios Enterprise Communications 5 Telios

Nadere informatie

KPN ÉÉN. Dienstbeschrijving. Versie 1.11

KPN ÉÉN. Dienstbeschrijving. Versie 1.11 1 KPN ÉÉN Dienstbeschrijving Versie 1.11 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Voordelen van KPN ÉÉN... 5 3 KPN ÉÉN-oplossing... 6 3.1 Gebruikersprofielen... 6 3.1.1 Vergaderzaal... 6 3.1.2 Kantoor... 6 3.1.3

Nadere informatie

LEMONTREE HOSTED VOICE dienstbeschrijving

LEMONTREE HOSTED VOICE dienstbeschrijving LEMONTREE HOSTED VOICE dienstbeschrijving Dienstbeschrijving Hosted Voice versie 1.3 15 januari 2015 Lemontree Masters in ICT Cornelis Geellaan 43 2406 JE Alphen aan den Rijn Tel: 0172 47.99.88 Fax: 0172

Nadere informatie

De Lync naar Het Nieuwe Werken. Utrecht - 25 januari 2011

De Lync naar Het Nieuwe Werken. Utrecht - 25 januari 2011 De Lync naar Het Nieuwe Werken Utrecht - 25 januari 2011 Agenda 25 januari 14:30 tot + 17.00 uur 14:30 15:15 Lync 2010 - What s New? 15:15 15:30 Pauze 15:30 16:15 Lync 2010 Architectuur en Case 16:15 17:00

Nadere informatie

100% hosted telefooncentrale: direct schaalbaar direct beschikbaar direct kostenbesparend direct professionele functies

100% hosted telefooncentrale: direct schaalbaar direct beschikbaar direct kostenbesparend direct professionele functies 100% hosted telefooncentrale: direct schaalbaar direct beschikbaar direct kostenbesparend direct professionele functies De verschillende mogelijkheden van uw hosted telefooncentrale Wat is Voice over IP?

Nadere informatie

KPN ÉÉN MKB. Dienstbeschrijving

KPN ÉÉN MKB. Dienstbeschrijving 1 KPN ÉÉN MKB Dienstbeschrijving Versie 1.8 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Voordelen van KPN ÉÉN... 5 3 KPN ÉÉN-oplossing... 6 3.1 Gebruikersprofielen... 6 3.1.1 Vergaderzaal... 6 3.1.2 Kantoor... 6

Nadere informatie

Evernote kan heel veel verschillende type bestanden opslaan. - gewone tekst - foto s - pdf s - websites (via Evernote webclipper

Evernote kan heel veel verschillende type bestanden opslaan. - gewone tekst - foto s - pdf s - websites (via Evernote webclipper ICT tools: Collaboratie tools in de cloud: Evernote: Werkt met een premium model. Gratis voor basis functies, uitgebreidere functies zijn betalend via een abonnement. Evernote is een samenwerkingstool

Nadere informatie

Voice over IP ontwikkelt zich stormachtig en niet in de laatste

Voice over IP ontwikkelt zich stormachtig en niet in de laatste Artikel Security-aspecten bij Voice over IP Will Franken Voice over IP (VoIP) is een techniek die het mogelijk maakt om datanetwerken in te zetten voor telefonie. De populariteit van VoIP neemt toe zowel

Nadere informatie

ProCall Enterprise. Effectief en optimaal communiceren en samenwerken Business-class Unified Communications software

ProCall Enterprise. Effectief en optimaal communiceren en samenwerken Business-class Unified Communications software Nu met mobility en collaboration functionaliteiten vernieuwd design Effectief en optimaal communiceren en samenwerken Business-class Unified Communications software // Unified Communications & classic

Nadere informatie

Wireless Office Corporate Net

Wireless Office Corporate Net Wireless Office Corporate Net Dienstbeschrijving Page 1 of 25 Page 2 of 25 Inhoud 1 Achtergrond en positionering...4 1.1 Achtergrond...4 1.2 Doelgroep...4 1.3 Propositie...4 2 Gemeenschappelijke VPN functionaliteit...5

Nadere informatie

ProCall Enterprise. Efficiënte communicatie in uw organisatie Business-class Unified Communications software. // Unified Communications & classic CTI

ProCall Enterprise. Efficiënte communicatie in uw organisatie Business-class Unified Communications software. // Unified Communications & classic CTI Efficiënte communicatie in uw organisatie Business-class Unified Communications software // Unified Communications & classic CTI Efficiënte communicatie in uw organisatie Unified Communications en CTI

Nadere informatie

Technical White Paper

Technical White Paper Technical White Paper VMware vcloud Director Opgesteld door: Andy Janssens 3SNB Inhoudsopgave 1 Cloud Computing, wat is het en wat houdt het in?... 4 1.1 Wat is Cloud Computing?... 4 1.2 Welke Cloud Computing

Nadere informatie

Nieuw in SharePoint 2013. Danny Burlage

Nieuw in SharePoint 2013. Danny Burlage Nieuw in SharePoint 2013 Danny Burlage Inhoudsopgave 1 INTRODUCTIE 6 2 DE VISIE ACHTER SHAREPOINT 2013 8 3 NIEUW IN EEN VOGELVLUCHT 14 3.1 Samenwerken in SharePoint 17 3.2 Document Management in SharePoint

Nadere informatie

VastMobiel in 1 Commerciële Dienstbeschrijving (v1.5)

VastMobiel in 1 Commerciële Dienstbeschrijving (v1.5) VastMobiel in 1 Commerciële Dienstbeschrijving (v1.5) 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Geschikt voor u?... 5 1.2 Telefooncentrales... 5 1.2.1 ISDN telefooncentrale... 5 1.2.2 IP telefooncentrale...

Nadere informatie

Release (p)review. Microsoft releases 2012

Release (p)review. Microsoft releases 2012 Microsoft releases 2012 Release (p)review Nspyre Herculesplein 24 3584 AA Utrecht T 088-827 50 00 F 088-827 50 99 www.nspyre.nl System Center 2012 is een verzameling van krachtige beheerproducten waarmee

Nadere informatie

UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP

UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD BESCHIKBAAR OP UW WERKPLEK ONLINE IN DE CLOUD 2 Utica de Cloud provider 3 Werkplek Online 5 Mail Online 6 Utica Workspace 365 7 VoIP Online 11 Server Online 12 Backup Online

Nadere informatie

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006 Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration 3 april 2006 René Jorissen rjorissen@os3.nl Mark Meijerink mark@os3.nl 1 Samenvatting Samenvatting Om tijd en geld

Nadere informatie

De Juniper Networks NonStop Wireless LAN oplossing.

De Juniper Networks NonStop Wireless LAN oplossing. De Juniper Networks NonStop Wireless LAN oplossing. Juniper Networks heeft met de introductie van de NonStop Wireless LAN oplossing een nieuwe Wireless LAN-generatie gerealiseerd, die organisaties bevrijdt

Nadere informatie

Onderzoek naar een professionele ICT infrastructuur. Andree Toonk Leendert van Doesburg

Onderzoek naar een professionele ICT infrastructuur. Andree Toonk Leendert van Doesburg Onderzoek naar een professionele ICT infrastructuur Andree Toonk Leendert van Doesburg 2 februari 2004 Samenvatting In de huidige maatschappij worden ICT diensten steeds belangrijker. Een trend is dat

Nadere informatie

Product overzicht en prijslijst

Product overzicht en prijslijst Product overzicht en prijslijst Versie 1.6 www.ucplus.nl pagina 1 Inleiding In dit boekje vindt u een opsomming van onze UC+ producten, diensten en de prijzen die wij aanhouden. Deze prijslijst is met

Nadere informatie

REDUNDANTIE. 2 april 2006 SNB LIA Gert Bon en Rob Prickaerts

REDUNDANTIE. 2 april 2006 SNB LIA Gert Bon en Rob Prickaerts REDUNDANTIE 2 april 2006 SNB LIA Gert Bon en Rob Prickaerts Inleiding Van alle onderwerpen van de IT, roept een onderwerp als redundantie niet veel vreugde op binnen een organisatie. De extra uitgaven

Nadere informatie

Project: Windows 2000 Professional. Vossenberg Special Products & Vossenberg Aero Structures

Project: Windows 2000 Professional. Vossenberg Special Products & Vossenberg Aero Structures Project: Windows 2000 Professional Vossenberg Special Products & Vossenberg Aero Structures Project: Windows 2000 Professional Vossenberg Special Products & Vossenberg Aero Structures Naam: Tinus Plotseling

Nadere informatie

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Inhoud Inhoud 3 Voorwoord 5 Euh, waar hebben we het eigenlijk over? Wat is NetScaler?

Nadere informatie

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise

Installatiehandleiding 3.0.0. Fidura Enterprise Fidura Enterprise Revisie datum: 28 maart 2012 cversie: 1.1 Inhoudsopgave INSTALLATIEHANDLEIDING 3.0.0...1 FIDURA ENTERPRISE...1 INHOUDSOPGAVE...2 INHOUDSOPGAVE...3 BIJLAGE(N):...5 1 INLEIDING...6 1.1

Nadere informatie

Product beschrijving

Product beschrijving Product beschrijving Versie : Juli 2014 Xelion BV. Niets uit deze dienstbeschrijving mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden op welke wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming van Xelion

Nadere informatie

Systeemeisen Inventive 2015

Systeemeisen Inventive 2015 Systeemeisen Inventive 2015 Inhoudsopgave Inventive 2 Transactieserver (TCBS) 7 Uitwerking systeemeisen 2 TAPI Server 8 De serverconfiguratie (4D Server) 3 De netwerkinfrastructuur 8 De werkstations (4D

Nadere informatie

Werken waar en wanneer je maar wilt. Siemens OpenScape. Voor communicatie en samenwerking

Werken waar en wanneer je maar wilt. Siemens OpenScape. Voor communicatie en samenwerking Werken waar en wanneer je maar wilt Siemens OpenScape Voor communicatie en samenwerking Werken waar en wanneer u maar wilt Spin in uw eigen communicatieweb Het begrip het nieuwe werken is geaccepteerd

Nadere informatie

WHITEPAPER WORKSPACE MANAGER

WHITEPAPER WORKSPACE MANAGER WHITEPAPER WORKSPACE MANAGER Whitepaper Workspace Manager Aug 2008 Gepubliceerd door BRAIN FORCE Vendelier 69 3905 PD Veenendaal Nederland www.brainforce.nl Auteursrecht De informatie in dit document,

Nadere informatie