Resultaten van de scan. Open poorten. High vulnerabilities. Medium vulnerabilites. Low vulnerabilities

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten van de scan. Open poorten. High vulnerabilities. Medium vulnerabilites. Low vulnerabilities"

Transcriptie

1 De Nessus scan We hebben ervoor gekozen om de webserver met behulp van Nessus uitvoerig te testen. We hebben Nessus op de testserver laten draaien, maar deze server komt grotendeels overeen met de productieserver. Nessus We hebben de server gescanned met Nessus versie (HomeFeed). Dit ging niet zonder slag of stoot. Voordat je kunt beginnen met scannen, moet je eerst een Activation Code invullen. Deze wordt door Nessus via hun website gevalideerd. Maar omdat de server zo is ingericht dat je er niet op kunt internetten, kon Nessus de code zelf niet controleren. Via de help-pagina van Nessus zijn we erin geslaagd om een offline activation te bewerkstelligen. Nog steeds konden we de Nessus server niet starten, omdat Nessus eerst de meest up-to-date plugins wil downloaden. Wederom lukte dit niet, wegens beveiligingen op de server. Na ook de laatste plugins offline geïnstalleerd te hebben, konden we aan de slag. We hebben met verschillende policies gescanned om te kijken welke policy het beste bij onze server past. De laatste scan vond plaats op maandag 5 juli 2010, om 12:33. Server informatie De server draait op Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (Engelstalig). De NetBIOS naam is TYCHE. De server heeft geen DNS naam. Resultaten van de scan Open poorten High vulnerabilities Medium vulnerabilites Low vulnerabilities 93 Om het enigszins overzichtelijk te houden behandelen we enkel de High en Medium vulnerabilities.

2 High vulnerabilites MS09-004: Vulnerability in Microsoft SQL Server Could Allow Remote Code Execution (959420) (uncredentialed check) 1433 / tcp Kwaadaardige code kan uitgevoerd worden op deze (remote) SQL server. Deze versie van Microsoft SQL Server is kwetsbaar voor een zogenoemde ʻauthenticated remote code execution vulnerabilityʼ in de MSSQL extended store procedure ʻsp_replwritetovarbinʼ door een invalide parameter check. technet/security/bulletin/ms mspx) is het lek gedicht. MS08-040: Microsoft SQL Server Multiple Privilege Escalation (941203) (uncredentialed check) 1433 / tcp De (remote) SQL server is vulnerable voor ʻmemory corruption flawsʼ. Deze versie van Microsoft SQL Server is kwetsbaar voor meerdere ʻmemory corruption issuesʼ. Deze kwetsbaarheden kan een ʻhackerʼ gebruiken om zijn eigen rechten binnen deze SQL server te verhogen. technet/security/bulletin/ms mspx) is het lek gedicht. MS08-040: Microsoft SQL Server Multiple Privilege Escalation (941203) (uncredentialed check) 1433 / tcp De (remote) SQL server is vulnerable voor ʻmemory corruption flawsʼ. Deze versie van Microsoft SQL Server is kwetsbaar voor meerdere ʻmemory corruption issuesʼ. Deze kwetsbaarheden kan een ʻhackerʼ gebruiken om zijn eigen rechten binnen deze SQL server te verhogen.

3 technet/security/bulletin/ms mspx) is het lek gedicht. MS09-003: Vulnerabilities in Microsoft Exchange Could Allow Remote Code Execution (959239) Kwaadaardige code kan uitgevoerd worden via deze server. Deze versie van Microsoft Exchange is kwetsbaar voor twee soort aanvallen: - Een ʻmemory corruption vulnerabilityʼ die kan lijden tot het uitvoeren van kwaadaardige code wanneer er een bewerkt TNEF bericht verwerkt wordt. - En ʻdenial of service vulnerabilityʼ wanneer er een bewerkt MAPI commando uitgevoerd wordt. Deze aanval kan leiden tot het stoppen van alle services die de EMSMDB32 provider gebruiken. technet/security/bulletin/ms mspx) zijn de lekken gedicht. Windows Help Center hcp:// Protocol Handler Arbitrary Code Execution ( ) Kwaadaardige code kan uitgevoerd worden door gebruik te maken van het Windows Help en Support Center. Wanneer een hacker een gebruiker kan strikken om een besmette website te bezoeken die begint met ʻhcp://ʼ in de URL, kan de hacker kwaadaardige code uitvoeren, afhankelijk van de rechten van de gebruiker. Dit komt omdat Windows Help en Support Center URLʼs niet op geldigheid controleert. Omdat hier nog geen patch voor is, is een tijdelijke oplossing het uitzetten van het HCP protocol. Een nadeel hiervan is wel dat er geen enkele ʻhcp://ʼ website bezocht kan worden.

4 Adobe Reader < Multiple Vulnerabilities Er kunnen op veel manieren kwaadaardige code uitgevoerd worden. Omdat er een oude versie (< 7.1.0) van Adobe Reader geïnstalleerd is, kunnen er op veel manieren kwaadaardige code uitgevoerd worden. Een oplossing is erg simpel; namelijk upgraden naar de meest recente versie van Adobe Reader.

5 Medium vulnerabilities Microsoft Windows Remote Desktop Protocol Server Man in the Middle Weakness 3389 / tcp Het kan mogelijk zijn om van buitenaf toegang tot de server te krijgen. De Remote Desktop Protocol (RDP) Server (Terminal Service) is kwetsbaar voor een ʻMan in the middle aanvalʼ (MiTM). De RDP client controleert de identiteit van de server niet, wanneer de encryptie op wordt gezet. Wanneer een hacker data van de RDP server kan onderscheppen kan deze een encryptie opzetten tussen de client en de server zonder op te vallen. Door een dergelijke MiTM aanval kan de hacker gevoelige gegevens onderscheppen, inclusief bijvoorbeeld authenticatie credentials. Deze bug ontstaat doordat de RDP server een ʻhardcodedʼ RSA private key opslaat in de mstlsapi.dll bibliotheek. Iedere lokale gebruiker met rechten om dit bestand te openen, kan zodoende deze sleutel opzoeken en gebruiken voor de MiTM aanval. Door SSL te gebruiken als transport laag voorkom je dat deze aanval plaats kan vinden. MS10-024: Vulnerabilities in Microsoft Exchange and Windows SMTP Service Could Allow Denial of Service (981832) Deze mailserver kan kwetsbaar zijn voor verschillende bedreigingen.

6 Deze versie van Microsoft Exchange / Windows SMTP Service is tenminste kwetsbaar voor een van de volgende kwetsbaarheden: - Foutieve afhandeling van de DNS Mail Exchanger (MX) bronrecords kan leiden dat het SMTP protocol stopt met functioneren, totdat de service opnieuw wordt opgestart. - Ongeldige allocatie van het geheugen voor het interpreteren van SMPT commandoʼs kan een hacker toegang geven tot het lezen van willekeurige stukken van s. - Voorspelbare transactie IDʼs worden gebruikt om een zogenoemde MiTM aanval toegang te geven om DNS antwoorden af te luisteren. - Er wordt niet gecontroleerd of een transactie ID van een antwoord overeen komt met het transactie ID van een vraag. Ook dit kan zorgen dat een MiTM aanval toegang krijgt tot het afluisteren van DNS antwoorden. technet/security/bulletin/ms mspx) zijn de lekken gedicht. MS08-039: Vulnerabilities in Outlook Web Access for Exchange Server Could Allow Elevation of Privilege (953747) Deze webserver is kwetsbaar voor zogenoemde cross-site scripting (XSS) lekken Er draait een Outlook Web Access (OWA) versie voor de Exchange Server die kwetsbaar is voor verschillende XSS lekken in de HTML parser en Data validation code. Deze kwetsbaarheden zorgen ervoor dat een hacker zijn eigen rechter kan verhogen, wanneer een gebruiker een besmette opent. Microsoft heeft hiervoor verschillende patches voor OWA 2003 en 2007 uitgebracht. Na het installeren van deze patches (http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ MS mspx) zijn de lekken gedicht.

7 Conclusie Over het algemeen is de server goed beveiligd. Een hacker kan in ieder geval niet zomaar binnendringen. De meeste kwetsbaarheden zitten in het draaien van verouderde/ ongepatchte software. Dit is dus zeer makkelijk te verhelpen. Door bijvoorbeeld de nieuwste versie van Adobe Reader te installeren, worden al 11 van de 15 high-risk kwetsbaarheden onschadelijk gemaakt. Door het patchen van andere services worden 3 van de overige 4 kwetsbaarheden onschadelijk gemaakt. De laatste high-risk kwetsbaarheid zit in het Windows Help Center. Hiervoor is nog geen patch uitgebracht. Enkel door die service uit te schakelen is het probleem definitief verholpen. Van de medium-risk kwetsbaarheden zijn 2 van de 3 ook op te lossen met behulp van Windows patches. De laatste medium risk kwetsbaarheid is op te lossen door gebruik te maken van SSL als transport laag.

Technische Opzet TimeTell versie 8

Technische Opzet TimeTell versie 8 Technische Opzet TimeTell versie 8 TIMETELL BV www.timetell.nl Balen van Andelplein 2 2273 KH, Voorburg 070-3114811 info@timetell.nl Helpdesk 070-3114810 helpdesk@timetell.nl Inhoud 1. Inleiding... 4 2.

Nadere informatie

Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010

Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010 Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 Algemene informatie over DNS... 4 Hoofdstuk 3 Verschillende

Nadere informatie

Bijlage Auto-Updater. Bijlage Auto-updater

Bijlage Auto-Updater. Bijlage Auto-updater Bijlage Auto-Updater Auto-Updater Vanaf versie 3.2 bevat Scipio functionaliteit met betrekking tot het gebruik van een auto-updater. Deze software controleert elke keer als u Scipio start of er mogelijk

Nadere informatie

ONDER DE MOTORKAP VAN HET INTERNET

ONDER DE MOTORKAP VAN HET INTERNET ONDER DE MOTORKAP VAN HET INTERNET Van IP-adressen tot DNS-servers, van encryptie tot de cloud Versie 16 mei 2013 zie voor de laatste versie bof.nl Iedereen gebruikt het internet. Maar hoe werkt het internet

Nadere informatie

HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA

HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA ICT EN BEVEILIGING HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA OVER EEN NETWERK? Groep 5 Wietske Rem en Sanne Bakhuis V4C Mw. Van Uden Voorwoord Wij hebben de opdracht gekregen om een verslag te maken over

Nadere informatie

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding

5/5 Red Carpet. 5/5.1 Inleiding Management Services 5/5 Red Carpet 5/5.1 Inleiding Met de overname van Ximian is Novell ook eigenaar geworden van de Red Carpet-technologie. Hoewel het aannemelijk is dat het hier een tijdelijke oplossing

Nadere informatie

Technische Documentatie en Specificaties

Technische Documentatie en Specificaties Technische Documentatie en Specificaties Document versie : 7.0, t.b.v. Delta/W Document datum : 23-3-2015 Auteur : Richard van Gool, Ben Hofstede Inhoud 1. Delta/W systeem eisen 3 2. Delta/W software en

Nadere informatie

Technische Documentatie en Specificaties. Delta/W versie 6

Technische Documentatie en Specificaties. Delta/W versie 6 Technische Documentatie en Specificaties Delta/W versie 6 Document versie : 6.3, t.b.v. Delta/W 6 Document datum : 14-1-2014 Auteur : Richard van Gool, Ben Hofstede Inhoud 1 Delta/W systeem eisen... 3

Nadere informatie

Security & Change Management

Security & Change Management White Paper - Quality as a Service Security & Change Management CeneSam, Februari 2014 Executive Summary CeneSam is ontwikkelaar en leverancier van de software applicatie Quality as a Service. Een SaaS

Nadere informatie

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING?

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Innervate: Januari 2011 WHITEPAPER CLOUD COMPUTING HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Lees hier in het kort hoe u zich het best kunt bewegen in de wereld van cloud computing

Nadere informatie

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Inhoud Inhoud 3 Voorwoord 5 Euh, waar hebben we het eigenlijk over? Wat is NetScaler?

Nadere informatie

iphone configuratie voor EUR faciliteiten

iphone configuratie voor EUR faciliteiten iphone configuratie voor EUR faciliteiten Auteur: Donald Heering Status: Definitief Versie: 1.0 1 / 43 2 / 43 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 5 2 HET STAPPENPLAN BIJ CONFIGURATIE EN IN GEBRUIK NEMEN... 6

Nadere informatie

ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1

ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1 ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1 ICT-Beveiligingsrichtlijnen voor webapplicaties Deel 1 Nationaal Cyber Security Centrum Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 117

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

Optimalisatie OTYS OTYS Recruiting Technology. Versie 2.0

Optimalisatie OTYS OTYS Recruiting Technology. Versie 2.0 Optimalisatie OTYS OTYS Recruiting Technology Versie 2.0 OTYS Recruiting Technology OTYS Academy E: academy@otys.nl Datum 1-8-2013 Adres- en contactgegevens OTYS Nederland Landjuweel 52 3905 PH VEENENDAAL

Nadere informatie

Referentiearchitectuur voor Mobiele Apparaten en Applicatie beheer

Referentiearchitectuur voor Mobiele Apparaten en Applicatie beheer Mobility White Paper Referentiearchitectuur voor Mobiele Apparaten en Applicatie beheer Gebruik Citrix XenMobile MDM en de Mobile Solutions Bundle voor het maken van een uniforme mobiliteit oplossing citrix.com

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 17 mei yyyy - 1 - Inhoudsopgave 1. Om te beginnen...3 2. Systeemeisen...3 2.1 Server...3 2.1.1 Hardware...3 2.1.2 Software...3 2.2 Client...3 2.2.1 Hardware...3 2.2.2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Installatiehandleiding NEP Installatiehandleiding v2.0. Norman Email Protection Versie 4.5. Voor Windows 2003 Small Business Server

Installatiehandleiding NEP Installatiehandleiding v2.0. Norman Email Protection Versie 4.5. Voor Windows 2003 Small Business Server Installatiehandleiding NEP Installatiehandleiding v2.0 Norman Email Protection Versie 4.5 Voor Windows 2003 Small Business Server De inhoud van deze handleiding is uitsluitend bedoeld ter informatie en

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

DigiD SSL. Versie 2.1.1. Datum 16 augustus 2010 Status Definitief

DigiD SSL. Versie 2.1.1. Datum 16 augustus 2010 Status Definitief DigiD SSL Versie 2.1.1 Datum 16 augustus 2010 Status Definitief Colofon Projectnaam DigiD Versienummer 2.1.1 Organisatie Logius Postbus 96810 2509 JE Den Haag servicecentrum@logius.nl Pagina 2 van 9 Inhoud

Nadere informatie

DE IDENTITEITSKAART EN FIREFOX

DE IDENTITEITSKAART EN FIREFOX DE IDENTITEITSKAART EN FIREFOX Deze handleiding is bedoeld voor iedereen die met een elektronische identiteitskaart toegang willen verkrijgen tot beveiligde web sites. In deze handleiding leggen we je

Nadere informatie

NOD32 Antivirus Systeem Versie 2. Handleiding voor Installatie V1_0606/2003 Copyright 2003 ESET, LLC

NOD32 Antivirus Systeem Versie 2. Handleiding voor Installatie V1_0606/2003 Copyright 2003 ESET, LLC NOD32 Antivirus Systeem Versie 2 Handleiding voor Installatie V1_0606/2003 Copyright 2003 ESET, LLC 2 Inhoud 1. Introductie... 3 2. Installeren van NOD32 versie 2.........4 2.1 Eerste installatie.........4

Nadere informatie

Technical White Paper

Technical White Paper Technical White Paper VMware vcloud Director Opgesteld door: Andy Janssens 3SNB Inhoudsopgave 1 Cloud Computing, wat is het en wat houdt het in?... 4 1.1 Wat is Cloud Computing?... 4 1.2 Welke Cloud Computing

Nadere informatie

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center

Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Citrix NetScaler... moeilijk uit te leggen!? Citrix NetScaler functionaliteit uitgelicht door Azlan Competence Center Inhoud Inhoud 3 Voorwoord 5 Euh, waar hebben we het eigenlijk over? Wat is NetScaler?

Nadere informatie

De derrde vraag is internal of external certificate authority. Daarna gaat de installatie aan de slag.

De derrde vraag is internal of external certificate authority. Daarna gaat de installatie aan de slag. Ictivity Eindhoven ZEN 10 presentatie 7 juni 2007 Inleiding Toine van Eijk Zen krijgt een geheel nieuwe architectuur, codename Brimstone. De Zen versie die nu komt heeft codename Pulsar. Er is geen edirectory

Nadere informatie

Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0

Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0 Xelion voor Android Gebruikershandleiding Versie 1.0 Datum: 23 september 2013 Copyright 2013 Xelion b.v. Alle rechten voorbehouden. Xelion is een geregistreerd handelsmerk. Alle in dit document genoemde

Nadere informatie

Om dit aan te kunnen aanbieden dienen op de Front End server twee applicaties aanwezig te zijn:

Om dit aan te kunnen aanbieden dienen op de Front End server twee applicaties aanwezig te zijn: In november 2010 lanceerde Microsoft de nieuwe versie van OCS genaamd Lync. Aan de verschillende edities is niet veel veranderd. Zo zijn er nog steeds een Standard en Enterprise Editie beschikbaar. Het

Nadere informatie

Het bouwen van een veilige web server

Het bouwen van een veilige web server Het bouwen van een veilige web server Erik Meinders Jos Visser Open Solution Providers Dalsteindreef 16 1112 XC Diemen tel: 020-4950222 fax: 020-4950223 http://www.osp.nl 13 juli 2004 i c 1997-2004 Open

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie