Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14"

Transcriptie

1 Kleur onder controle

2 Digitale revolutie!

3 Mijlpalen op een rij: 1974: Kodak ontwikkelt de eerste kleurenfilter voor digitale beelden (Bayern Pattern). 1981: Eerste digitale camera verschijnt, de Sony Mavica.

4 1984: De eerste inkjetprinter voor de consumentenmarkt: de HP ThinkJet. 1988: JPG beeldcompressie wordt ontwikkeld 1991: het World Wide Web (WWW) ontstaat. 1994: Sandiks introduceert de CompactFlash geheugenkaart. 1998: Sony komt met de Mavica FD-71, een camera met diskette. 2000: Eerste telefoons met ingebouwde camera.

5 2001: Canon komt met de eerste digitale spiegelreflex camera, de Canon 1D met 4,1 megapixels. 2003: De eerste betaalbare digitale spiegelreflex camera, de Canon 300 D. Anno nu: Spiegelreflexcamera s nemen ook videobeelden in HD-kwaliteit op. Binnenkort allemaal in fullframe!

6 Photoshop: In 1990 komt Photoshop voor het eerst op de markt en inmiddels aanbeland in versie CS 6 en er kan steeds meer. Photoshop: een ware revolutie...

7

8 De revolutie is nog in volle gang! Fotoapps worden ontwikkeld voor mobile apparaten zoals telefoons en tablets. Snapshots met automatische filters. Over kleurzwemen gesproken!

9 Licht en Kleur

10 Kleur heeft alles met licht te maken. Maar wat is dat eigenlijk, kleur en licht? Waarom en hoe zien we kleur? Wat hebben licht en kleur met elkaar te maken?

11 Zonder licht geen kleur! Licht bestaat uit lange en korte golflengtes. licht wordt afgebogen door de atmosfeer.

12 Lichtbronnen: Kaarsen Lampen Vuur TL-licht Reflectie: Voorwerp zien we pas wanneer het licht reflecteert Gras ziet groen, omdat alleen de groene kleur reflecteert

13 Met kleurenfilters kun je het licht optisch mengen. Zonder licht geen fotografie. Niet voor niets wordt fotografie wel schrijven met licht genoemd.

14 Kleurbeheer, wat is dat?

15 Er zit een groot verschil in de manier waarop verschillende apparaten met kleuren omgaan. Een camera moet kleuren uitlezen van een sensor. Een monitor toont ze aan de hand van gekleurde pixels met licht erachter. Een printer maakt de kleuren door verschillende inkten met elkaar te mengen. Een vaklab werkt met verschillende lagen kleurstoffen.

16 Allemaal verschillende manieren om kleuren weer te geven in verschillende omgevingen. Op een monitor is het gemakkelijk om een heldere felle kleur te maken. Op een afdruk is een felle kleur lastiger omdat hier gewerkt wordt met de reflectie van licht op de afdruk. Met kleurbeheer probeer je deze verschillende methoden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

17 We kunnen kleuren op twee manieren mengen: met licht en met inkt of verf. Mengen met gekleurd licht noemen we additief mengen. Het beeldscherm maakt gebruik van deze manier tot het vormen van kleuren.

18 Mengen met inkt of verf heet subtractief mengen. Dit betekent in deze context: licht wegnemend. De printer maakt gebruik van deze manier tot het vormen van kleuren.

19 Met de drie primaire kleuren yellow (geel), cyaan (blauw) en magenta (rood) is elke gewenste kleurtoon te mengen. Primaire kleuren. Mengkleuren zijn groen (C+Y), paars (C+M) en rood (M+Y). Alle drie de kleuren samen leveren zwart op. Ook inkjetprinters werken met CMYK.

20 Desktop inkjet printers gebruiken CMYK inktkleuren. Er moet een vertaalslag gemaakt worden. Niet zelden blijkt echter de afdruk te donker, of dat de kleuren niet kloppen met hetgeen de foto op het beeldscherm laat zien, of dat er sprake is van kleurzwemen.

21 Bij goed kleurbeheer zorg je ervoor dat ook je omgeving aan bepaalde voorwaarden voldoet: Afdrukken kunnen alleen goed worden bekeken bij een goed beheersbare lichtbron naast de computer. Een raam achter het beeldscherm, een plafondlamp of een goedkope bureaulamp zijn totaal ongeschikt. De kwaliteit van de plek om de afdruk te beoordelen is net zo belangrijk als de kwaliteit van het beeldscherm

22 De kwaliteit van de inkt en het papier is minstens van evenveel belang tot het slagen van een goede afdruk van de foto. Twee soorten inkt zijn momenteel algemeen in gebruik: dye-basedinkt en pigmentinkt Dye-basedinkt op basis van kleurstof wordt als standaardkwaliteit gebruikt. Afdrukken met Dye-basedinkt vervagen sneller

23 Pigmentinkt is van een veel hogere kwaliteit dan inkt op dye-based. inkt op basis van pigment is beter bestand tegen water dan inkt op basis van kleurstof. Pigmentinkt is aanmerkelijk kleurechter dan inkt op dye-based. De prijs van pigmentinkt ligt significant hoger dan de prijs van dye-basedinkt.

24 De levensduur van een goede afdruk heeft hoofdzakelijk te maken met drie factoren: Stabiliteit en levensduur van het papier. Levensduur en kwaliteit van de inkt. Omgevingsfactoren.

25 Over kleurruimtes

26 De verschillende golflengten worden door het oog gezien als verschillende kleuren: rood voor de langste golflengte en violet voor de kortste.

27 Er zijn voor fotografen drie verschillende kleurruimten waarin je kunt werken. srgb AdobeRGB ProPhotoRGB.

28 srgb is de kleinste kleurruimte: Van alle zichtbare kleuren kan srgb ongeveer 35 procent weergeven. Deze kleurruimte is echter wel de standaard op veel apparaten. Geschikt voor weergave op het internet. Wordt vaak gebruikt wanneer je laat afdrukken door een centrale.

29 In deze afbeelding wordt het verschil tussen srgb (in kleur) en AdobeRGB (in wit) weergeven. Zoals je kunt zien biedt AdobeRGB voor alle kleuren meer tinten.

30 Gebouwd op de toekomst is er ook nog ProPhotoRGB: Deze kleurruimte is zo ontzettend groot dat er geen apparaat is die deze kan vertonen. In de praktijk is deze kleurruimte echter wat overdreven, alhoewel er fotografen zijn die het hier niet mee eens zijn. Binnen Adobe Photoshop Lightroom is ProPhotoRGB overigens de standaard kleurruimte.

31 Het ProPhotoRGB profiel (in wit) is zo extreem ruim dat het buiten de afbeelding valt. AdobeRGB (in kleur) valt bijna in het niet.

32 Over kalibreren

33 Om het juiste kleurprofiel van een medium (camera, beeldscherm, scanner, printer) te bepalen moet je het kalibreren oftewel ijken. Voor een optimaal kleurbeheer moet elke stap gekalibreerd worden. De gegevens van een kalibratie leveren een zogenaamd ICC profiel op. Je kunt dit profiel dan toepassen op het medium dat je gebruikt.

34 Wil je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden en vooral kwaliteit van je camera Vanaf nu is het echter wel belangrijk om te dan kies je voor AdobeRGB. Deze kleurruimte werken met een goed kleurbeheer bij het bevat meer kleurtinten dan srgb... bewerken en vertonen van je foto's!

35 Het Beeldscherm

36 Je beeldscherm is een belangrijke stap binnen je kleurbeheer. Op je monitor bekijk je immers alle foto's die je gemaakt hebt en bewerk je ze ook tot het eindresultaat. Als je aanpassingen doet aan bijvoorbeeld de witbalans of een specifieke kleurbewerking is het van belang dat de kleuren zoals je ze ziet ook kloppen.

37 Welk beeldscherm is geschikt? In principe is elk beeldscherm geschikt. Resultaten kunnen echter erg verschillen. Goedkope beeldschermen houden vaak toch nog een lichte magentazweem. Kijkhoek mag niet te klein zijn (contrast verandert dan te veel bij de minste beweging van je hoofd).

38 Ook laptopschermen zijn goed kalibreerbaar, maar meestal een kleiner kleurbereik (vooral in rood) Beter is dan een extern scherm aan te sluiten. Duurdere wide-gamut schermen hebben een kleurbereik dat (bijna) de volledige AdobeRGB-kleurruimte omvat. Let hierop bij de aanschaf van een monitor! Ook belangrijk is de weergave van donkere tinten. Op veel goedkopere monitoren is zwart niet echt zwart.

39 Het kalibreren van een beeldscherm heeft een duidelijk doel: Het scherm in een controleerbare, herhaalbare neutrale toestand te brengen. Een beeldscherm kalibreren kan nooit op het zicht! Een mens kan niet objectief naar een kleur kijken. Je zal moeten investeren in wat hardware: een kalibrator.

40 Er bestaan twee soorten kalibratie-apparaten: De Colorimeter Datacolor Spyder 3 Eye-One Display 2 ColorMunki Photo

41 De Fotospectrometer Behalve het beeldscherm kalibreren, kun je met dit apparaat ook printerprofielen opmeten. X-Rite i1 Pro

42 Drie belangrijke parameters moeten eerst ingesteld worden: Het witpunt of de kleurtemperatuur. De gammawaarde. De helderheid of luminancie.

43 De luminantie is de helderheidsindruk van een beeldscherm. De helderheid van het scherm moet drastisch verminderd worden om het vergelijkbaar te krijgen met dat van papier. Standaard staat een beeldscherm vaak te helder afgestemd. Als na het kalibreren je afdrukken te donker blijken, betekent dat gewoon dat je je scherm te helder hebt afgestemd!

44 Je beeldscherm kalibreren: Om je beeldscherm te kalibreren sluit je de kalibrator aan op een USB poort. Start de bijgeleverde software en volg de instructies op. In dit proces wordt je gevraagd de kalibrator tegen het scherm te hangen waarna de software verschillende kleurvlakken vertoont die gemeten worden. Dit proces duurt doorgaans nog geen tien minuten.

45 Het aangemaakte kleurprofiel voor je beeldscherm wordt door de software automatisch ingeladen zodra je computer opstart. Zo heb je altijd de juiste kleuren, al kan wisselend omgevingslicht ook hier voor afwijkingen zorgen.

46 De printer

47 Zelf verantwoord afdrukken: Ook bij het afdrukken komen weer kleurprofielen kijken. Maak je gebruik van je eigen printer dan is het belangrijk om deze ook te kalibreren. Niet alle kalibrators die voor een monitor gebruikt kunnen worden kun je ook voor een printer gebruiken, let daar dus op bij de aanschaf.

48 Of verantwoord laten afdrukken: Je kunt ook gebruik maken van een dienst die kleurprofielen voor jouw printer maakt. Je download een testafbeelding bij de betreffende kalibratiedienst en drukt deze af op jouw printer met het type papier waar je de kalibratie voor wilt hebben. Een paar dagen laten ontvang je het ICC profiel voor je printer. Let erop dat het profiel alleen geschikt is voor exact die printer, met het type inkt dat je gebruikt hebt en ook exact het papier waarop je de opgestuurde afdruk hebt gemaakt.

49 Zelf printerprofielen maken: Dit kun je alleen met een fotospectrometer doen. Dat vergt een kleine tot grote investering. Elke papiersoort heeft zijn eigen printerprofiel nodig. Voor het maken van profielen zijn speciale testkaarten nodig. Bij het afdrukken van testkaarten moet het kleurbeheer uitgeschakeld zijn. Alleen op die manier wordt het volledige kleurbereik van de bewuste printer aangesproken.

50 Met de fotospectrometer worden de kleuren gemeten. Soms zijn meerdere testkaarten nodig. Als het ICC profiel is gemaakt en in de juiste map is geplaatst, kun je het gaan gebruiken.

51 ICC profielen kunnen alleen gebruikt worden met software die kleurbeheer ondersteund (zoals Adobe Photoshop, Lightroom, e.d.): Voor je een profiel kunt kiezen uit een lijst van beschikbare profielen, moet het ICC-bestand op de juiste plek gezet worden. Met de windows verkenner (PC) of de finder (Mac) kun je ze dan verplaatsen.

52 Witbalans

53 Met de witbalans kun je ervoor zorgen dat de kleuren in je foto's met de werkelijkheid overeenstemmen. Of de kleuren in balans zijn, zie je het makkelijkst aan wit. Camera's zijn redelijk goed in staat deze balans zelf te vinden (stand AWB). Echter niet altijd het mooiste resultaat.

54 Je kunt ook zelf de witbalans instellen Er zitten presets (zonlicht, bewolkt, e.d.) op je camera. Zit er nogal wat schaduw in je onderwerp, zet dan de witbalans op schaduw. Bij kunstlicht is het helemáál gewenst om aan de camera op te geven om welke lichtbron het gaat.

55 Neutrale kleurweergave Al die vaste witbalansinstellingen zijn mooi, maar ze garanderen geen neutrale kleurweergave. Er is één daglichtinstelling, maar er zijn heel veel soorten daglicht. Wil je de kleurbalans exact neutraal hebben, voer dan een eigen witbalansmeting uit met behulp van één van de vele witbalansaccessoires. Hoe je de witbalansmeting precies in werking zet verschilt per camera.

56 Verschillende witbalansaccessoires: EzyBalance Grijskaart Expodisc White Balance Lens Cap

57 X-Rite ColorChecker Passport: Al decennia lang fotograferen fotografen die kritisch zijn met kleur, een zogenaamde Gretag Macbeth kaart mee. Met de ColorChecker Passport kun je ook de camera profileren! X-Rite ColorChecker

58 Waarom witbalans handmatig instellen: Vertrouwen op de automatische witbalans is heel onverstandig, want die wisselt te sterk. Fotografeer altijd in RAW, in JPG is een foutieve witbalans bijna niet meer te corrigeren zonder schade aan de foto toe te brengen. Niet in iedere foto zit een neutrale toon en wat is nu neutraal grijs? Vergeet niet dat je ogen heel goed zijn in aanpassen. De eerste foto die je maakt is dus van de grijskaart. Daarmee kun je in de camera al de witbalans instellen. De grijskaart is namelijk wel betrouwbaar.

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen Kleurmanagement Betrouwbare kleuren voor fotografen Licht en kleur Elektromagnetische golven Kleur is de weergave van verschillende golflengtes in het zichtbare gedeelte van het totale golflengtegebied

Nadere informatie

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b Kleurmanagement Doel Kennis maken met een aantal basiszaken rondom kleurmanagement (er is veel meer en veel complexer, dus deze presentatie is niet wetenschappelijk ) Plezier Interactief (vragen en/of

Nadere informatie

Introductie Kleurbeheer

Introductie Kleurbeheer Introductie Kleurbeheer Heb ik kleurbeheer nodig? Als uiteindelijke resultaat niet belangrijk is: Nee Als je genoeg tijd en geld hebt voor meerdere afdrukken: Nee Als het je niet uitmaakt hoe een ander

Nadere informatie

Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in?

Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in? Bert van Es Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in? Afdrukken met verschillende kleurenprofielen

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

pixelpad printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel standaard instellingen beeldschermprofiel

pixelpad printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel standaard instellingen beeldschermprofiel printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel De plaats waar ICC-profielen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profielen op de juiste plaats

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? Wat je moet weten om foto s te maken en te bewaren Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 5 september 2017, Paul van der Zwan INHOUD Opslag foto s

Nadere informatie

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? Kleur is een moeilijke materie. Als we in de natuur rondwandelen zien we de mooiste kleuren, maar erover communiceren is een probleem. Dat probleem is overigens van alle

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies - verkoop

www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies - verkoop START KLEURBEHEER PROFIELSERVICE WINKEL LABOTESTS LESMATERIAAL AFHALEN KOPPELINGEN ONDERSTEUNING www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies

Nadere informatie

2: Basisingrediënten 13 Introductie 14 Het kleurmanagementsysteem 14 De praktijk 21

2: Basisingrediënten 13 Introductie 14 Het kleurmanagementsysteem 14 De praktijk 21 Inhoud 1: Kleur... wat is dat? 1 Introductie 2 Het oog 3 Kleurmodellen 3 Kleurruimte 6 De beperkingen van werkruimten 9 Apparaatafhankelijke kleur 9 Kleurbereik en dynamisch bereik 10 Kleurtemperatuur

Nadere informatie

PhotoShop. Opdracht 5.7. Mediacollege Amsterdam. Opdrachten Basiscursus Photoshop CS2. Printerprofiel toepassen

PhotoShop. Opdracht 5.7. Mediacollege Amsterdam. Opdrachten Basiscursus Photoshop CS2. Printerprofiel toepassen Naam: Klas: Plaats ICC-profiel De plaats waar ICC-profielen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profielen op de juiste plaats staan zodat Photoshop de profielen

Nadere informatie

Kleurruimten - Photoshop

Kleurruimten - Photoshop Kleurruimten - Photoshop RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire

Nadere informatie

Alles wat je moet weten over de witbalans

Alles wat je moet weten over de witbalans Bron: Shoot - (de linken in onderstaande tekst werken) Alles wat je moet weten over de witbalans door Erik Derycke, 29 april 2013 Op je camera staat een witbalansregeling. Waar dient die voor, en hoe zorg

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK VOORWOORD FOTOGRAFEREN Wanneer je om je heen kijkt zie je de wereld die vooral bestaat uit veelal niet zo mooi geordende verzamelingen dingen en mensen. Bij het maken van een foto probeer je ordening te

Nadere informatie

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken Werkwijze om RAW bestanden te bewerken 1 Inhoudsopgave Werkwijze om RAW bestanden te bewerken...3 Kopieer de raw bestanden...3 Voeg tijdens kopieëren trefwoorden en metadata toe...3 Selecteer de foto's

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Nederlandse versie Windows Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 12:25 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

printerprofiel toepassen in Photoshop

printerprofiel toepassen in Photoshop printerprofiel toepassen in Photoshop De plaats waar ICC-profi elen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profi elen op de juiste plaats staan zodat Photoshop

Nadere informatie

Kleurmanagement en zijn praktische toepassing

Kleurmanagement en zijn praktische toepassing Kleurmanagement en zijn praktische toepassing de Fotovakschool 2007 24 oktober 2007 Stichting de Nederlandse Fotovakschool Henri Dunantlaan 2c 7312 BE Apeldoorn 1 Inhoudsopgave Inleiding kleurmanagement

Nadere informatie

Fotograferen in RAW.

Fotograferen in RAW. Een digitale camera is een complex instrument. De beeldsensor is het hart van de camera. De sensor moet de voor het menselijk oog zichtbare licht ontleden in de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw.

Nadere informatie

Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren

Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren MET COLOREDGE EN COLORNAVIGATOR 7 BEREIKEN CREATIEVE PROFESSIONALS EEN NAUWKEURIGE KLEURWEERGAVE VOOR HUN VEELZIJDIGE WENSEN. Wat is ColorNavigator 7?

Nadere informatie

10. Verwijderen van bestaande en installeren van nieuwe kalibratie software

10. Verwijderen van bestaande en installeren van nieuwe kalibratie software Beeldschermcalibratie Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Het waarnemen van kleuren 3. Het digitale beeld in de computer 4. Weergave op het beeldscherm 5. Kleurtemperatuur hoe wit is wit? 6. Gammacorrectie

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Kleuren maken Om te beginnen, er zijn verschillende manieren om kleuren te maken. Een kleur bestaat uit verschillende pigmenten maar het scherm (waar

Kleuren maken Om te beginnen, er zijn verschillende manieren om kleuren te maken. Een kleur bestaat uit verschillende pigmenten maar het scherm (waar Omgaan met kleur Wat je op je scherm ziet, dat moet ook wel kloppen natuurlijk. Wat rood is, moet rood blijven. Niet alleen in de camera. Maar ook op je scherm, op het scherm van een ander, in een print,

Nadere informatie

Index. Introductie Kleurmanagement. Kleurruimte. Het Kleurgamma of Gamut. Profielen. You Tube workshops en Links. Conclusie

Index. Introductie Kleurmanagement. Kleurruimte. Het Kleurgamma of Gamut. Profielen. You Tube workshops en Links. Conclusie Index Introductie Kleurmanagement Kleurruimte Het Kleurgamma of Gamut Profielen You Tube workshops en Links Conclusie 1 Introductie Kleurmanagement Elke scanner, camera, CD of computer (invoer) heeft een

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

De print wordt dus gemaakt op basis van de lab-waarden en niet op RGB-waarden. De afdruk oogt dan nagenoeg hetzelfde als het origineel.

De print wordt dus gemaakt op basis van de lab-waarden en niet op RGB-waarden. De afdruk oogt dan nagenoeg hetzelfde als het origineel. Help! De digitale foto die u print vertoont heel andere kleuren dan het origineel. Hoe kan dat en hoe kunt u dat oplossen? Over het managen van kleuren in uw digitale doka. Wie een geprinte afdruk wil

Nadere informatie

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak PRA techniek Kleuren alles voor het grafische vak Kleuren op de PC RGB of CMYK Kleuren, daar kun je als Signmaker of DTPer niet omheen! We komen nogal wat kleuren tegen in ons werk. Maar hoe kunnen we

Nadere informatie

Nederlandse versie MAC OS X (10.5)

Nederlandse versie MAC OS X (10.5) KLEURBEHEER IN ADOBE INDESIGN CS3 Nederlandse versie MAC OS X (10.5) Laatste aanpassing: 28 juli 2008, 16:38 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke eigenaars

Nadere informatie

Kleurbeheer stap voor stap

Kleurbeheer stap voor stap Kleurbeheer stap voor stap voor fotografen en dtp ers bijlage bij het Kleurbeheer Roadbook 2012 auteur: Marc Cielen marc-en-ciel 2012 alle rechten voorbehouden pag. 1 van 9 Deel 1 Waarom kleurbeheer? pag.

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh...

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh... RAW Zie ook Workflow Kort Download Printable PDF Het Bayer patroon. Iedere fotosensor ziet maar 1 kleur. De andere kleuren worden erbij berekend. Een chip van een digitale camera is "Kleurenblind". Na

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE

www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE alle foto s: www.marc-en-ciel.be 2002-2005 INHOUD KLEURBEHEER THEORIE 1. De additieve kleurenmenging 3 2. De subtractieve kleurenmenging

Nadere informatie

Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking

Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking Color Space Lab - Photoshop Deel 1: Kennismaking Lab is een kleurmodel net zoals RGB en CYMK dat zijn. Lab wordt in fotobewerkingsprogramma s als Photoshop gebruikt om kleuren om te zetten van de ene kleurruimte

Nadere informatie

De mogelijkheden van de Image Data Converter

De mogelijkheden van de Image Data Converter De mogelijkheden van de Image Data Converter Welkom bij de Image Data Converter Ver.1.5, de software waarmee u een fotobestand in de RAW-indeling (SRF-indeling) (in deze handleiding RAW-bestand genoemd)

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

BIJLAGE 1: INSTRUCTIE VOOR HET AANMAKEN VAN PRINTERPROFIELEN

BIJLAGE 1: INSTRUCTIE VOOR HET AANMAKEN VAN PRINTERPROFIELEN Bijlage 1 > Instructie printerprofielen > 1 Inleiding B 1 BIJLAGE 1: INSTRUCTIE VOOR HET AANMAKEN VAN PRINTERPROFIELEN 1 INLEIDING In deze instructie wordt uitgelegd hoe je een printerprofiel maakt met

Nadere informatie

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop @ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop (In andere programmaʼs waarin softproofing mogelijk is

Nadere informatie

INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN H2 DE OPNAME

INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN H2 DE OPNAME INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN 1.1 Licht...12 1.2 Kleur...13 Kleurbeheer...14 Kleurruimte...15 ICC-profiel...15 1.3 Bestandsformaten...16 RAW...16 Opbouw van een RAW-bestand...18 JPEG...20 Openen

Nadere informatie

Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten

Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten - 1 van 22 - Marc Cielen - MenCcolor.be - V1.0-12 maart 2019, 15:28 Kleurbeheer bij kleurkritisch werk (mode, architectuur,

Nadere informatie

Opname en verwerking - uitgebreid

Opname en verwerking - uitgebreid Basis Opname en verwerking - uitgebreid Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

KLEUR BEHEREN en BEHEERSEN

KLEUR BEHEREN en BEHEERSEN KLEUR BEHEREN en BEHEERSEN een praktische handleiding voor het gebruik van kleurbeheer in de (foto)grafische omgeving Marc Cielen - Versie 1.4 - Juni 2006 - Alle foto s en illustraties: marc-en-ciel Alles

Nadere informatie

ColorNavigator 6. Whitepaper. EIZO ColorNavigator 6 Kenmerken en functies in het kort. EIZO-kalibratiesoftware

ColorNavigator 6. Whitepaper. EIZO ColorNavigator 6 Kenmerken en functies in het kort. EIZO-kalibratiesoftware Whitepaper ColorNavigator 6 EIZO ColorNavigator 6 Kenmerken en functies in het kort EIZO-kalibratiesoftware De door EIZO ontwikkelde software ColorNavigator maakt het kalibreren van ColorEdge-monitoren

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255).

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255). Kleuren meten RGB RGB is een kleurmodel dat gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Andere kleuren

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0

Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0 Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0 Om de software van de Spyder te kunnen installeren zijn er onderstaande minimum systeemvereisten van uw hardware vereist: ) Windows 2000, XP 32/64,

Nadere informatie

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig practicum Kleur is een illusie Zoals jullie hebben gelezen, werkt Jac Barnhoorn (zie interview bladzijde 1) bij Océ Technologies. Met printers van Océ kun je grote kleurafbeeldingen of bijvoorbeeld bouwtekeningen

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

VRAGENBLAD 1. gsm. zon. haard / kachel / verwarming laser. Rood Oranje Geel Groen Blauw (nu cyaan) Indigo (nu blauw) Violet

VRAGENBLAD 1. gsm. zon. haard / kachel / verwarming laser. Rood Oranje Geel Groen Blauw (nu cyaan) Indigo (nu blauw) Violet VRAGENBLAD 1 Kleur kan alleen waargenomen worden als er licht is. Licht bestaat uit elektromagnetische stralen in de vorm van golven De afstand die een golf aflegt binnen één seconde is de golflengte Het

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

pixelpad

pixelpad Printen van een testkaart voor een ICCkleurprofiel met Photoshop CS (Mac) Kleurinstellingen Kies uit het menu voor Bewerken > Kleurinstellingen. Klik op de knop Meer opties. Kies achter Instellingen Europa,

Nadere informatie

Over kleur en kleurbeheer

Over kleur en kleurbeheer Over kleur en kleurbeheer voor grafische en fotografische toepassingen Marc Cielen 2 / 48 Basis Kleurbeheer Inhoud 1. Van waar komt RGB? 5 2. Hoe ontstaat een digitaal beeld? 6 3. Hoeveel kleuren zijn

Nadere informatie

Handleiding voor kleurkwaliteit

Handleiding voor kleurkwaliteit Pagina 1 van 7 Handleiding voor kleurkwaliteit De aanwijzingen in de handleiding voor kleurkwaliteit geven de gebruiker inzicht in de mogelijkheden die de printer biedt voor het instellen en aanpassen

Nadere informatie

11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki

11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki 11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki Voor de beoordeling en presentatie van een vormgeving op de monitor en bij de output op printers of hun presentatie voor de klant, speelt de zogenaamde Kleurgetrouwheid

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

CS4. PhotoShop. Mediacollege Amsterdam. Calibratie camera, beeldscherm, printers. Kleurinstellen van het beeldscherm

CS4. PhotoShop. Mediacollege Amsterdam. Calibratie camera, beeldscherm, printers. Kleurinstellen van het beeldscherm Kleurinstellen van het beeldscherm Waarneming Onder waarneming verstaan we niet alleen wàt we waarnemen, maar zeker ook hoé wij als mens daarmee omgaan. We spreken dan ook wel over perceptie. In deze bijlage

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

pixelpad

pixelpad Printen van een testkaart voor een ICCkleurprofiel met Photoshop CS (Windows) Kleurinstellingen Kies uit het menu voor Bewerken > Kleurinstellingen. Klik op de knop Meer opties. Kies achter Instellingen

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Colormanag. Colormanagemen agement. Colormanageme Colormanagement. management. Colormanagement. lormanagement. Colormanagement.

Colormanag. Colormanagemen agement. Colormanageme Colormanagement. management. Colormanagement. lormanagement. Colormanagement. Colormanagem Colormanagem agement lormanagement lormanagement Colormanagem lormanagement Colormanagem Colormanagem lormanagement Colormanagem Colorman Colorman Colormanageme agement Colormanageme agement

Nadere informatie

Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters

Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters Eenheid: graden K (Kelvin) Kelvin (K) Definitie: Het 1/273,16e deel van de temperatuur, bepaald door het tripelpunt van water. Standaardeenheid van

Nadere informatie

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33 De snelmaskermodus is erg interessant voor het bewerken van onderbelichte foto's. In het onderstaande voorbeeld is de onderkant van de afbeelding veel te donker. Via de snelmaskermodus hebben we een zachte

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Belang van kleurcorrectie

Belang van kleurcorrectie Belang van kleurcorrectie 30 jaar geleden bestond kleurcorrectie nog niet. In het analoge tijdperk betekende dat sowieso een kopij en dus kwaliteitsverlies. Sinds de digitale video is kleurcorrectie een

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

De NIDF-norm voor het leveren van digitale foto s.

De NIDF-norm voor het leveren van digitale foto s. De NIDF-norm voor het leveren van digitale foto s. Versie van oktober 2004, gebaseerd op Photoshop CS Het doel van deze norm is het mogelijk maken dat fotografen digitale fotoʼs kunnen leveren aan gebruikers

Nadere informatie

De NIDF-Norm, versie 4.1

De NIDF-Norm, versie 4.1 De NIDF-Norm, versie 4.1 Versie 4.1 van de NIDF-norm is gebaseerd op werken met Photoshop CC, Lightroom5 en de IPTC Core versie 4 en ISO norm 3664:2009. Deze versie is opgesteld in mei 2014. De nieuwste

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM?

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? (Vrije vertaling van Ian Lyons lesbrief Adobe Photoshop Lightroom and compatibility with the Leopard Print System ) Met de

Nadere informatie

Presentatie HDR-techniek

Presentatie HDR-techniek Presentatie HDR-techniek Wat is HDR in fotografie Waarom HDR Hoe HDR Voorbeelden van HDR Camera instellingen voor HDR Klein project met HDR Do's en Do nots Grenzen aan de HDR Vraag en antwoord 1. Wat is

Nadere informatie

Nederlands Instituut Digitale Fotografie

Nederlands Instituut Digitale Fotografie Nederlands Instituut Digitale Fotografie De NIDF-norm versie 3.2 Versie 3.2 van de NIDF-norm is gebaseerd op werken met Photoshop CS5, de IPTC Core versie 4 en ISO norm 3664:2009. Deze versie is opgesteld

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Bibliotheek.nl, februari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 1.1. Specificaties op basis van Ghent PDF Workgroup v4 settings: Voor magazines op basis van MagazineAds_1v4 : zie: http://www.medibelplus.be/nl/medibel/pdfxplus/pdf_settings.jsp

Nadere informatie

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Inhoud Omdat je appels met appels moet vergelijken..................... 3 Uw bestanden aanleveren................................... 4 Papier en profielen.........................................

Nadere informatie

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website:

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: Inleiding De NIDF-norm is bedoeld om het uitwisselen van foto's tussen maker en gebruiker zo goed mogelijk te laten verlopen door er voor te zorgen dat niet alleen de foto's zelf worden uitgewisseld, maar

Nadere informatie

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X VOOR DTP ERS Nederlandse Versie Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) Laatste aanpassing: 4 oktober 2011, 16:25 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd

Nadere informatie

Verzamelingstructuur = mapstructuur

Verzamelingstructuur = mapstructuur Verzamelingstructuur = mapstructuur De standaardmanier om verzamelingen te bewaren in Lightroom is om ze te rangschikken onder Gewone verzamelingen en Slimme verzamelingen. Zo deelt Lightroom een nieuwe

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: www.nidf.nl

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: www.nidf.nl Inleiding De NIDF-norm is bedoeld om het uitwisselen van foto's tussen maker en gebruiker zo goed mogelijk te laten verlopen door er voor te zorgen dat niet alleen de foto's zelf worden uitgewisseld, maar

Nadere informatie