Alles wat je moet weten over de witbalans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alles wat je moet weten over de witbalans"

Transcriptie

1 Bron: Shoot - (de linken in onderstaande tekst werken) Alles wat je moet weten over de witbalans door Erik Derycke, 29 april 2013 Op je camera staat een witbalansregeling. Waar dient die voor, en hoe zorg je ervoor dat je camera de kleuren vastlegt die je wilt? Je merkt dat foto s die je binnenshuis bij het licht van gloeilampen hebt gemaakt baden in warme gele gloed. Of dat er een blauwe kleurzweem ligt over foto s die je in de schaduw hebt genomen. De oorzaak is de kleurtemperatuur van de lichtbron in je foto, en de manier waarop de camera licht registreert. Wit is altijd schoon De meest gebruikte natuurlijke lichtbron is de zon. Gewoon zonlicht is wit licht, wat eigenlijk alleen maar wil zeggen dat het alle kleuren uit het kleurspectrum bevat. Je herinnert je misschien uit de natuurkundeles dat je zonlicht kan breken door het door een prisma te laten stralen: het valt dan uiteen in de verschillende kleuren van het spectrum. Kunstlichtbronnen zoals gloeilampen of tl-licht bevatten niet dat volledige spectrum. Ze zijn daardoor niet wit maar hebben een specifieke kleur. Gloeilampen produceren vooral licht in het rode en gele deel van het spectrum. Ook kaarslicht, het licht van een brandend haardvuur, of zonlicht dat gefilterd wordt door wolken mist een deel van het spectrum. En in de schaduw is zonlicht niet meer zuiver wit, maar heeft het een blauwige tint. Technisch gesproken heeft elke lichtbron een eigen kleurtemperatuur. Een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van bijvoorbeeld K (Kelvin), een studioflitser bijvoorbeeld K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht. Meer hierover lees je in De kleurtemperatuur van een lichtbron. Ogen passen zich aan, camera's niet Doorgaans merken we weinig van de verschillen in kleur tussen lichtbronnen. Onze ogen passen zich automatisch aan de verschillen aan. Het papier waarop Shoot gedrukt is ziet eraltijd wit uit, ongeacht of je het magazine nu onder het licht van een gloeilamp dan wel op een zonnig terrasje zit te lezen. Bij heel extreme lichtbronnen zoals een haardvuur, zal je wel een kleurzweem waarnemen: de afwijking is dan te groot voor je ogen om te overbruggen. Een camera is helaas niet zo verfijnd als het menselijk oog: die registreert gewoon het licht dat door de lens valt. Is dat het gelige licht van een gloeilamp, dan worden alle kleuren in de foto in de richting van het geel getrokken. Werk je in de schaduw, dan krijg je een blauwige kleurzweem: een wit blad papier krijgt een blauwig tintje. Witbalans corrigeert Om die kleurafwijkingen op te vangen is de witbalans uitgevonden. Het idee is eenvoudig: de

2 camera houdt rekening met de kleur van de lichtbron waarbij de foto werd gemaakt en corrigeert de kleuren. Bij een foto die in de schaduw gemaakt werd, zal de camera meer rood aan het beeld toevoegen om de blauwe kleurzweem te corrigeren. Door die correctie ziet papier er weer wit uit, ook al werd het onder blauwig licht gefotografeerd. Je kunt de witbalans automatisch laten regelen, of zelf meer controle houden over wat je camera doet. Om de warme gloed van een zonsondergang vast te leggen, vermijd je de automatische witbalans; die maakt het licht té wit. Automatische witbalans Bij een automatische witbalans (AWB) probeert de camera te achterhalen wat de kleurtemperatuur van de lichtbron is, en past de kleurweergave aan dat resultaat aan. Vaak geeft de AWB een aanvaardbaar resultaat, zeker als er witte onderwerpen zoals een blad papier of een witte muur in de scène zichtbaar zijn. De AWB kan echter misleid worden door dominante kleuren in een scène. Als je een klein voorwerp voor een rode achtergrond fotografeert, kan de camera denken dat de overdaad aan rode tinten veroorzaakt wordt door een warme lichtbron, en die compenseren door blauw toe te voegen. Dat levert dan een te koele foto op. Bij foto s van een zonsondergang gebeurt vaak hetzelfde: de camera probeert de warme gele en oranje kleurenpracht van de hemel te compenseren, en daardoor verdwijnen de warme tinten die je net wou vastleggen. In dat geval schakel je het best over naar een van de voorinstellingen, of maak je een manuele witbalans. Je kunt voorinstellingen voor diverse lichtbronnen gebruiken.

3 Voorinstellingen in het menu In het witbalansmenu van je camera vind je een aantal voorinstellingen voor de witbalans. Elke voorinstelling komt overeen met een bepaalde kleurtemperatuur. De meest voorkomende zijn daglicht, flitslicht, tungsten (gloeilampen), fluorescent (tl-licht), bewolkt en schaduw. Soms zijn die nog onderverdeeld, bijvoorbeeld in meerdere voorinstellingen voor verschillende types tl-lampen (bijvoorbeeld warm, koel, daglicht). Op sommige camera s kan je de voorinstellingen zelf nog aanpassen voor een nauwkeuriger resultaat. De voorinstellingen passen een vooraf gedefinieerde witbalans toe die past bij de kleurtemperatuur van de omschreven lichtbron. Het probleem met de voorinstellingen is dat ze niet heel precies zijn. Wat is bijvoorbeeld bewolkt? Afhankelijk van de dikte en de kleur van het wolkendek wisselt de kleurtemperatuur van zonlicht op een bewolkte dag tussen en K. De voorinstelling van een camera zal echter altijd dezelfde waarde gebruiken, bijvoorbeeld K. Ook tussen camera s zijn er verschillen. Voor de ene camera betekent daglicht bijvoorbeeld K; maar een andere camera heeft misschien K voor daglicht. Om de witbalans manueel in te stellen, plaats je een genormeerde grijskaart onder de lichtbron die je wil gebruiken. Voor de meest accurate kleurweergave gebruik je een kleurkalibratiesysteem. (afgebeeld: de Colorchecker van X-Rite)

4 Manueel instellen Je kunt de witbalans ook manueel instellen. Als je de exacte kleurtemperatuur van je lichtbron kent, kun je op sommige geavanceerde camera s de juiste waarde in Kelvin instellen. Daarnaast kan je een manuele witbalans maken. De exacte procedure verschilt per cameramerk, maar het principe is hetzelfde. Het enige hulpmiddel dat je nodig hebt, is een grijskaart. Dat is een stuk karton met een genormeerde grijskleur. Je plaatsts die onder de lichtbron die je wilt gebruiken en maakt een foto. De camera meet het verschil tussen de kleur die de grijskaart onder die lichtbron heeft, en het genormeerde grijs. Op basis van die meting wordt de witbalans gecorrigeerd. Een manuele witbalans maken heeft alleen zin als de lichtomstandigheden lange tijd dezelfde blijven, bijvoorbeeld in je fotostudio waar je steeds met dezelfde flitsset werkt. Je kunt de manuele witbalans dan opslaan in het geheugen van je camera, zodat je ze niet steeds opnieuw hoeft te maken. Wil je naast de witbalans ook de andere kleuren kunnen controleren, dan heb je een kleurkalibratiesysteem nodig, zoals de ColorChecker van X-Rite of de SpyderCheckr van Datacolor. Dat zijn testkaarten die grijswaarden en verschillende kleuren tonen. Er wordt software bijgeleverd waarmee je een profiel op maat voor jouw camera kan maken voor elke lichbron die je regelmatig gebruikt. In Lightroom vind je de witbalansregeling bij de standaardbewerking. Witbalans in nabewerking Fotografeer je in raw, dan kan je de witbalans in nabewerking nog aanpassen. Een raw-bestand bevat immers de ruwe beeldinformatie die de sensor heeft vastgelegd, en kleurcorrecties zoals een witbalansaanpassing kan je zonder kwaliteitsverlies in nabewerking doen. In Lightroom heb de keuze om de witbalans van je camera te behouden (Als opname), om Lightroom een automatische witbalansregeling te laten doen, om een preset te gebruiken of om een aangepaste witbalans in te stellen. Om een aangepaste witbalans te maken verschuif je de schuifregelaar Temperatuur: naar links voor warme lichtbronnen (blauw toevoegen), naar rechts voor koele lichtbronnen (geel toevoegen). Je kunt ook de gewenste kleurtemperatuur in kelvin invullen. Er is ook een tweede schuifregelaar waarmee je de kleuren kan verschuiven op de as groenmagenta. Bij natuurlijke lichtbronnen kun je deze regelaar op 0 laten staan; hij komt vooral van pas bij fluorescerend licht (tl-buizen). Je kunt de witbalans ook instellen via de pipet. Selecteer de pipet en klik op de foto op een stuk dat neutraal grijs of wit zou moeten zijn. Je ziet de kleur meteen verspringen. Is het resultaat niet wat je verwachtte, klik dan op een ander deel van de foto. Wil je deze manier van werken gebruiken, dan is het een goed idee om ervoor te zorgen dat op de eerste foto van de reeks een echt neutraal voorwerp in beeld staat, bijvoorbeeld een grijskaart.

5 Bij sommige flitsers zitten kleurfilters om de kleur van het flitslicht te laten overeenkomen met het omgevingslicht. Gemengd licht Tot nu toe gingen we ervan uit dat je maar één lichtbron in je foto hebt. Zodra er meerdere lichtbronnen met een eigen kleurtemperatuur in beeld komen, wordt het verhaal complexer. Stel dat je een persoon fotografeert bij kunstlicht, maar met daglicht dat door een raam binnenvalt. Stel de witbalans in voor daglicht en het kunstlicht wordt oranje; corrigeer voor het kunstlicht en het daglicht wordt blauw. In zo n situatie is er geen juiste witbalans. In Hollywood zou de filmcrew in zo n geval meteen het hele raam met een corrigerende gel (kleurfilter) overplakken, zodat het daglicht dezelfde kleur krijgt als het kunstlicht. Die optie heb je als fotograaf meestal niet. Kies een witbalans zodat je hoofdonderwerp er natuurlijk uitziet en laat de rest van het licht voor wat het is of zet je foto om in zwart-wit. Wat je wél doet, is de kleur van je flitslicht aanpassen aan het aanwezige omgevingslicht. Flitsers verspreiden een redelijk neutraal, wit licht. Als je een flitser gebruikt in een kamer die door gloeilampen verlicht wordt, zal het verschil te zien zijn: het geflitste onderwerp ziet er dan te wit uit. Door een kleurfilter op je flitser te plaatsen, zorg je ervoor dat die dezelfde kleurtemperatuur als het omgevingslicht krijgt. Bij sommige flitsers wordt een plastic kleurfilter voor gloeilampen en voor tl-licht meegeleverd. Voor meer controle over het resultaat gebruik je filters die je op je flitser kleeft. Om flitslicht warmer te maken, zijn er CTO-filters (colour temperature orange); wil je net koeler licht, dan gebruik je een CTB-filter (colour temperature blue). CTO- en CTB-filters bestaan in verschillende sterktes; hoe sterker de filter, hoe groter de kleurverschuiving. Werk je met Lightroom 4, dan heb je een alternatief om gemengde lichtomstandigheden te corrigeren. In deze versie kan je een aangepaste witbalans met het Aanpassingspenseel schilderen op een deel van de foto. Je hoeft met andere woorden niet langer een witbalans voor de hele foto in

6 te stellen. Werken met het aanpassingspenseel is echter een tijdrovende klus; probeer het licht dus zo goed mogelijk tijdens de opname te corrigeren door aangepaste filters te gebruiken. Kleurfilters van verschillende sterkte veranderen de kleur van flitslicht (afbeelding: SilverLeaf). De witbalans creatief gebruiken Na al deze uitleg over de juiste witbalans en correcties van kleurzweem mag je vooral niet vergeten dat je de witbalans ook creatief kunt gebruiken. De juiste witbalans is alleen belangrijk als je wenst dat wit (en alle andere kleuren) eruitziet zoals onder zuiver zonlicht. Maar er zijn heel wat situaties denkbaar waarin je dat net niet wilt. We hadden het al over zonsondergang, en hetzelfde geldt voor zonsopgangen: op die momenten zien we het licht van de zon niet als wit. Vermijd dus de automatische witbalans en zorg ervoor dat de warme kleuren aan de hemel bewaard blijven. Gebruik de witbalansregeling (in je camera of in nabewerking) om je foto's de gewenste sfeer te laten uitstralen. Foto's van een landschap in de mist kun je een warme uitstraling geven. Omgekeerd kunnen winterfoto's best tegen een wat koelere witbalans. Ook bij portretten kun je met de witbalans spelen om je foto's een koele dan wel een warme look te geven. Wees niet bang om te experimenteren: als je in raw-formaat werkt, kun je de witbalans ongestraft aanpassen en weer herstellen.

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters

Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters Eenheid: graden K (Kelvin) Kelvin (K) Definitie: Het 1/273,16e deel van de temperatuur, bepaald door het tripelpunt van water. Standaardeenheid van

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Om op feestjes foto s te maken kun je voor lastige situaties komen te staan, vooral als er weinig licht aanwezig is.

Om op feestjes foto s te maken kun je voor lastige situaties komen te staan, vooral als er weinig licht aanwezig is. Om op feestjes foto s te maken kun je voor lastige situaties komen te staan, vooral als er weinig licht aanwezig is. Veel hobby-fotografen werken liever met natuurlijk licht dan met flitslicht, vaak zijn

Nadere informatie

Over witbalans en grijskaarten

Over witbalans en grijskaarten Over witbalans en grijskaarten Het bepalen van je witbalans kun je aan de camera overlaten. Maar je kunt het ook zelf doen. Wat is nu de theorie erachter, wat zijn de valkuilen en hoe doe je het nu goed?

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

pagina 1 van 5 zoeken zoek 26 juli 2010, 23:13 Elja Trum 6121x gelezen Tips en Truuks Kleurtemperatuur; de juiste kleuren in je foto Om te fotograferen heb je licht nodig, de basis van fotografie. Waar

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten

Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten - 1 van 22 - Marc Cielen - MenCcolor.be - V1.0-12 maart 2019, 15:28 Kleurbeheer bij kleurkritisch werk (mode, architectuur,

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14 Kleur onder controle Digitale revolutie! Mijlpalen op een rij: 1974: Kodak ontwikkelt de eerste kleurenfilter voor digitale beelden (Bayern Pattern). 1981: Eerste digitale camera verschijnt, de Sony Mavica.

Nadere informatie

Foto's optimaliseren. Helderheid

Foto's optimaliseren. Helderheid 114 Effecten Foto's optimaliseren Het eerste punt op het tabblad EFFECTEN, BEELDOPTIMALISATIE, is bedoeld voor de klassieke fouten die bij foto-opnames ontstaan, maar biedt ook de mogelijkheid afbeeldingen

Nadere informatie

Strobistworkshops.be

Strobistworkshops.be Strobistworkshops.be Een initiatief van Peter Nackaerts (fotobedrijf.be) & Michel Engelen (atmikes.eu) Wat is strobist? Wat is strobist? Strobist is het gebruiken van de reportageflitser los van de camera

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b Kleurmanagement Doel Kennis maken met een aantal basiszaken rondom kleurmanagement (er is veel meer en veel complexer, dus deze presentatie is niet wetenschappelijk ) Plezier Interactief (vragen en/of

Nadere informatie

Hobby Film Ternat. Belichten! Freddy Borms 28 mei F. Borms

Hobby Film Ternat. Belichten! Freddy Borms 28 mei F. Borms Hobby Film Ternat Belichten! Freddy Borms 28 mei 2008 Wat is licht Programma Waarneming van licht Wat is kleur Kleurtemperatuur Witbalans Witbalans en het Oog Witbalans en de Camera Witbalans en Adobe

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

37ste jaargang n u m m er 360 m aart 2017

37ste jaargang n u m m er 360 m aart 2017 Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA Foto: de redactie 37ste jaargang n u m m er 360 m aart 2017 kalender Jaarthema onderweg Woensdag 8 maart 2017 20u00 de Kerkewegel Projectie

Nadere informatie

Inzendinstructie *236E-IP-2017* Tenzij anders vermeld, berust het auteursrecht van de in dit werk voorkomende afbeeldingen bij OGN.

Inzendinstructie *236E-IP-2017* Tenzij anders vermeld, berust het auteursrecht van de in dit werk voorkomende afbeeldingen bij OGN. Inzendinstructie Tenzij anders vermeld, berust het auteursrecht van de in dit werk voorkomende afbeeldingen bij OGN. LOI Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

10 tips voor het fotograferen op een festival

10 tips voor het fotograferen op een festival 10 tips voor het fotograferen op een festival Het festival seizoen nadert zijn einde, maar wij geven je graag nog een paar adviezen voor de laatste paar festivals van dit jaar, of natuurlijk je voorbereiding

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

PSE- Het noorderlicht. Het noorderlicht

PSE- Het noorderlicht. Het noorderlicht Het noorderlicht 1. Naar de hemel Maak een nieuw document van 2835 x 3820 pixels op 300ppi Ga naar Laag nieuwe opvullaag Verloop druk OK Bij verloop klikken op omgekeerde driehoekje verloop laden Noordlicht.grd

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4?

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? Dertig pagina s met duidelijke aanwijzingen om je eerste stappen met Lightroom 4 te zetten. Allereerst zullen de belangrijke voorkeursinstellingen worden getoond. De voorbeelden

Nadere informatie

Goed gebruikt is dergelijke lichtmeting een goede indicatie. Is meestal erg ingewikkeld in gebruik.

Goed gebruikt is dergelijke lichtmeting een goede indicatie. Is meestal erg ingewikkeld in gebruik. Interieurfotografie Zonder twijfel is interieurfotografie een disipline die veel inzicht in de aard en de werking van licht en kunstlicht vergt. De relatie kunstlicht en daglicht moet de fotograaf goed

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

1.2.3. - de juiste kleur

1.2.3. - de juiste kleur 1.2.3. - de juiste kleur (Windows en Mac OS X) Studio-opnames snel en goed corrigeren marc-en-ciel.be - versie 1.1 - april 2006 DISCLAIMER Hoewel de grootste zorg besteed werd aan het uittesten en opmaken

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Welke Lichtbronnen zijn er eigenlijk?

Welke Lichtbronnen zijn er eigenlijk? Lichtbronnen Een essentieel onderdeel in het maken van een video is toch wel de juiste verlichting. Teveel of te weinig licht kan zorgen voor mindere beelden. Het kunnen omgaan met licht, is een kunstvorm

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram + High/Low Key + Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Focus + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO 2 Vanaf de allereerste foto is het maken van perfecte zwart-wit foto s een combinatie geweest van de juiste opnametechniek en ontwikkel -en afdrukvaardigheden

Nadere informatie

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht

Maandthema februari 2015. Vuur en Licht Maandthema februari 2015 Vuur en Licht 1 Vuur en Licht tezamen 2 Vuur Vuur is het zichtbare (licht) en voelbare (warmte) verschijnsel dat optreedt als een brandbare stof een oxidatiereactie ondergaat bij

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 2 De Ontwikkel Module (Develop) is het onderdeel waarin je de foto s ontwikkelt Het is als het ware gelijk aan de donkere kamer uit het analoge tijdperk

Nadere informatie

Cursus fotografie: Foto's in de sneeuw

Cursus fotografie: Foto's in de sneeuw Cursus fotografie: Foto's in de sneeuw Handleiding van Auteur: Luuk Januari 2011 In de rubriek fototips geeft simpele tips om met een eenvoudige camera tot goede resultaten te komen. Deze keer: hoe maak

Nadere informatie

Jan Torfs Art & Science Betere Kunst door Wetenschap.

Jan Torfs Art & Science Betere Kunst door Wetenschap. Jan Torfs Art & Science 2015 www.fineartphotoworks.nl Betere Kunst door Wetenschap Email: jtorfs@hetnet.nl Copyright Art & Science 2015 Reproductie verboden 2 Feb 2011 lezing voor FGA over modelfotografie

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond.

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013 Theorie - Digitale fotografie - Basis Fotografisch principe - belichting - lichtmeten - kleurtemperatuur - begrippen - belichtingstappen Er valt zeer

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

Fotograferen met extreem lange sluitertijden

Fotograferen met extreem lange sluitertijden Fotograferen met extreem lange sluitertijden Bigstoppers laten je toe leuke effecten te creëren en zelfs bij minder goede licht- of weersomstandigheden toch bijzondere landschapsfoto s te maken. We moeten

Nadere informatie

Strobistfotografie.

Strobistfotografie. Strobistfotografie www.moorfotografie.nl Strobistfotografie méér dan alleen een trend Door Peter van Veen Van Moor Fotografie Staat voor Mensen Leren Fotograferen Professioneel fotograaf en workshopleider

Nadere informatie

Timelapse video maken met LR 3

Timelapse video maken met LR 3 Timelapse video maken met LR 3 Een Engelstalige website met uitleg is hier te vinden : http://lightroom-news.com/2009/10/28/direct-timelapse-video-export-from-lightroom/ Praktisch : Om timelapse video

Nadere informatie

Beeldverhouding: uitsluitend 'liggend', beeldverhouding 2:3 of 4:3 Afbeeldingen met een 'staand' formaat kunnen niet gebruikt worden

Beeldverhouding: uitsluitend 'liggend', beeldverhouding 2:3 of 4:3 Afbeeldingen met een 'staand' formaat kunnen niet gebruikt worden Handleiding voor het fotograferen van uw vakantieonderkomen Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. De meeste klanten bekijken eerst de foto's en beslist dan om wel of niet verder te lezen. Indien de

Nadere informatie

Adobe Lightroom Classic CC

Adobe Lightroom Classic CC LR Adobe Lightroom Classic CC Voorkeuren foto-naam Voor het importeren van foto s is het handig enkele presets te hebben die bij het importeren al vaste gegevens meenemen. Zie pagina 6, punt 5. Naam van

Nadere informatie

Licht meten en lichtmeters

Licht meten en lichtmeters Licht meten en lichtmeters Je wilt geen overbelichte foto's. En ook geen onderbelichte. Je wilt foto's die belicht zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Nu kun je gaan experimenteren. Iedere keer een foto

Nadere informatie

Helderheid en contrast verbeteren

Helderheid en contrast verbeteren Beeldoptimalisatie 249 Beeldoptimalisatie Beeldoptimalisatie Met de bekende effectgereedschappen, zoals HELDERHEID/CONTRAST of ROTATIE kunnen opnamen worden verbeterd en achteraf worden gecorrigeerd. In

Nadere informatie

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht):

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): 1 Inleiding Voor het fotograferen van cactussen is geen speciaal gerief vereist Hoewel gespecialiseerde onderdelen in specifieke gevallen een groot

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan?

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben

Nadere informatie

Workflow van een landschapsfotograaf

Workflow van een landschapsfotograaf Workflow van een landschapsfotograaf Digitale fotografie en nabewerking zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. Wie in RAW fotografeert moet onvermijdelijk achteraf de foto nog wat opsmukken om die volledig

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

Camera Raw-afbeeldingsbestanden

Camera Raw-afbeeldingsbestanden Camera Raw-afbeeldingsbestanden Een Camera Raw-bestand bevat onverwerkte afbeeldingsgegevens uit de beeldsensor van de camera. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. Veel digitale camera's

Nadere informatie

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur Werkblad 1 Lichtbronnen Lees eerst de tekst een keer door. Vul de woorden op de goede plaats in. Alle woorden mag je maar één keer gebruiken. kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel

Nadere informatie

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Klik op de volgende link : http://www.spreekwoord.nl/ Op deze pagina kun je allerlei Nederlandse spreekwoorden en gezegdes vinden. In de

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands fotografie

Werkstuk Nederlands fotografie Werkstuk Nederlands fotografie Werkstuk door een scholier 1723 woorden 8 april 2002 5,8 235 keer beoordeeld Vak Nederlands Het materiaal. Zonder materiaal voor het fotograferen kun je niks. De camera.

Nadere informatie

4 belangrijke punten bij productfotografie

4 belangrijke punten bij productfotografie 4 belangrijke punten bij productfotografie Zorg voor goede, gelijkmatige belichting Vermijd zoveel mogelijk schaduwen Gebruik neutrale achtergrond Vermijd zoveel mogelijk reflecties in product Gebruik

Nadere informatie

Richtlijnen en procedures

Richtlijnen en procedures Richtlijnen en procedures Inhoud: 1. Richtlijnen professionele (na-)bewerkingstechnieken Het RAW-bestand bewerken in ACR in 5 stappen Professionele, niet destructieve Photoshoptechnieken in 8 stappen 2.

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 Kijk even op www.erikboot.nl/dnv/213202v en klik bij de les even op de link 'flitslessen deel 1' Je ziet dan een pagina met

Nadere informatie

Rode ogen verwijderen CS2

Rode ogen verwijderen CS2 Rode ogen verwijderen CS2 Gebruikte technieken: Duplicaat foto, gereedschap rode ogen verwijderen, Penseel en de penseel overvloeimode, Optie Vervagen, Opslaan als => Jpeg formaat. Met het gereedschap

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Nieuwe Functies. Versie 4.10

Nieuwe Functies. Versie 4.10 Nieuwe Functies Versie 4.10 Functies die zijn toegevoegd of gewijzigd als gevolg van firmware-updates kunnen mogelijk niet langer overeenkomen met de beschrijvingen in de documentatie die is meegeleverd

Nadere informatie