Belang van kleurcorrectie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belang van kleurcorrectie"

Transcriptie

1

2 Belang van kleurcorrectie 30 jaar geleden bestond kleurcorrectie nog niet. In het analoge tijdperk betekende dat sowieso een kopij en dus kwaliteitsverlies. Sinds de digitale video is kleurcorrectie een dagelijks gebeuren. Het proces van kleurcorrectie is geëvolueerd naar kleuring

3 Wat is kleur? Het licht is een straling, bestaande uit golven. Het licht dat wij mensen kunnen waarnemen heeft een golflengte van 400 tot 700 nm. 700 nm 400 nm UV Infra-Rood

4 Elk licht heeft een bepaalde kleur gaande van zeer helder blauw tot zeer donker rood. Die kleur wordt bepaald in de kleurtemperatuur. Ze wordt uitgedrukt in graden Kelvin ( K).

5 Hoe maken wij kleur? Additief Video monitors en projectors maken de kleur door kleuren toe te voegen, dus additief. Daartoe gebruiken ze slechts drie kleuren: rood, groen en blauw, RGB systeem genoemd. Subtractief Als je met verf of inkt werkt gaat het anders. Deze kleurstoffen nemen een bepaald deel van het licht dat er op valt weg en reflecteren dus maar een bepaald deel van het licht. Door het wegnemen ontstaat een subtractieve kleurvorming. De hoofdkleuren daar zijn Cyaan (turquoise), Magenta (licht paars) en Geel (Yellow). Dit systeem wordt CMYK genoemd.

6 Het kleurenwiel

7 BIT diepte. Een bit is het kleinste deel van het geheugen dat door de computer wordt gehanteerd. Een bit kan 0 zijn of 1. Een bit heeft dus in elk geval maar twee mogelijkheden. Er zijn dus slechts 2 getallen mogelijk. We willen natuurlijk meer mogelijkheden, meer getallen en dus moeten we meer bits hebben. Een byte bestaat uit acht bits. De combinatie van acht bits levert ons 256 mogelijkheden op (2 8 ). Dit levert getallen op van 0 tot en met 255.

8 Zo bestaat er een systeem van 16 bit (iets meer dan schakeringen) en men gaat zelfs tot 32 bit. Pas op, niet alleen vragen meer bits meer geheugen van de computer maar ook meer rekenwerk en dus meer werk voor de processor. Laat het ons dus maar bij 8 bit houden.

9 Kleur subsampling. Een systeem dat voor alle drie de onderdelen evenveel gegevens verzamelt heet 4:4:4. In normale professionele systemen wordt de helft van de kleurinformatie weggelaten en spreekt men van 4:2:2 In onze consumer-camera s gaat men nog verder en laat men drie kwart (75%!!) van de kleurinformatie vallen. Men spreekt dan van 4:2:0 of 4:1:1.

10 Kleurcorrectie (eindelijk)

11 Doel Als je clips achter elkaar zet krijg je meestal een afwisseling van allerlei kleuren en kleurzwemen, van te donker tot te licht en zo meer. Hier en daar zitten misschien fout belichte beelden: een verkeerde kleurbalans, over- of onderbelicht enz. Kleurcorrectie moet zo veel mogelijk deze problemen oplossen.

12 Kijk of het beeld er niet te plat uit ziet, is er voldoende contrast en voldoende verzadiging? Zijn er details zichtbaar in de donkere delen (schaduwen) en in de heldere delen (zoals de lucht)? Zijn de vleeskleuren (gezichten) natuurlijk van kleur of is er een abnormale kleurzweem?

13 Te donker Blauwzweem Plat, kan beter!

14 Wat hebben we nodig? Om een kleurcorrectie te doen heb je in de eerste plaats goede ogen nodig. Leer goed kijken en kleuren analyseren. Rood is bijna nooit zo maar rood. Zit er een tikje blauw in zoals in karmijnrood? Of een beetje geel waardoor het een gouden glans krijgt?

15 De monitor Een echte professionele monitor (broadcast monitor) is niet direct betaalbaar (minimum 2.000). Voor een monitor moet je wel minimum een 300 uittrekken. Een monitor moet in feite gekalibreerd worden. Laat jouw monitor in elk geval eerst een vijftal minuten opwarmen.

16 De ruimte waarin je werkt. Het moet schemerdonker zijn. Niet pikdonker! Het licht dat er is moet van een neutrale kleur zijn (geen gekleurd licht). Het ideaal zijn muren of bekledingen in een neutraal grijs of iets in die aard. Het gewone daglicht komt in geen geval in aanmerking gezien het veel te wisselvallig is.

17 Waveform monitor Toestellen.

18 Vectorscope

19 Wat kunnen we doen? Er spelen drie spelers: de heldere lichten( highlights) de midden tonen (center tones, midrange) de donkere partijen (shadows).

20 De highlights en de shadows kunnen bijgestuurd worden door de niveaus (levels of gain) aan te passen. De midden-tonen moeten geregeld worden met de gamma. De gamma bepaalt waar het midden van de hele reeks kleuren valt.

21 Werk systematisch Probeer voor elke shot eerst de donkere partijen lekker donker te maken. Schaduwen moeten donker zijn en niet grijs. Probeer dan de heldere partijen binnen redelijke grenzen te krijgen. Het moet niet verblindend wit zijn maar het mag ook geen versleten gloeilamp worden. Als je heel veel moet bijsturen is de kans groot dat de correctie niet werkt. Bij te sterke correctie krijg je namelijk een soort overstraald beeld (gesolariseerd). Ten slotte kan je dan met de gamma proberen om de contrasten en de midden tonen op het juiste niveau te zetten.

22 Beschikbare software gereedschappen Met slechts enkele effecten heb je ruim voldoende. Leer die enkele effecten goed gebruiken en je bent verzekerd van een goed resultaat. Het meest gekende gereedschap om kleurcorrectie te doen is de drie-wiel-corrector (three way color corrector).

23

24 Info palet Als je met de cursor op een bepaalde plaats gaat staan (boven één of enkele pixels) dan zie je in het info palet hoeveel rood, groen en blauw er onder zit. Dat kan uitgedrukt worden in getallen zoals van 0 tot 255 (in een 8 bit resolutie) of het kan ook in percentages (0 tot 100%). Zuiver wit is dan R 255, G 255, B 255 ofwel R 100%, G 100%, B 100%. Zuiver zwart: R 0, G 0, B 0. Zuiver rood: R 255, G 0, B 0 Roze: R 125, G 0, B 0. En zo verder.

25

26 Brightness: verhoogt de lichtheid van gans het beeld, wit wordt witter en zwart wordt minder zwart. Contrast: minder contrast: schaduwen worden lichter maar felle lichten worden zwakker, het geheel wordt wat grijzer, de verschillen tussen licht en donker worden kleiner. meer contrast: donkerder schaduwen en fellere lichten, verschillen tussen licht en donker worden groter, het beeld wordt hard.

27 Levels (niveaus) Dit gereedschap is eenvoudig in gebruik maar laat zeer veel mogelijke correcties toe. Het is het favoriete tool voor de amateur. Je kan de waarde bepalen van de Input en Output zowel van Zwart als van Wit.

28

29 Het grote voordeel van dit levels effect is dat je dit allemaal niet alleen voor het gehele beeld kan, namelijk in de RGB stand. Je kan dit echter ook voor rood, groen en blauw apart.

30 Er bestaat ook zoiets als curves (curven).

31 Procamp Hier kan je de helderheid (brightness) en het contrast regelen maar ook de algemene kleur (hue). Let op: de kleinste wijziging in de kleur valt direct zeer sterk op, dus wees voorzichtig met dergelijke wijzigingen. Color Correction Balance / Color correction Balance HSL Hier heb je de drie basis regelingen voor de kleurcorrectie: H(ue) = kleur / S(aturation) = verzadiging / L(ightness) = helderheid

32 Première After Effects Color Finesse Vixen Final Cut Pro Colorista enz. Programma s De MAX: Da Vinci Resolve

33

34 Over- en onderbelichte beelden Bij overbelichting worden de helderste delen uit het beeld als het ware de kop afgesneden. Dat kan je zien op een histogram waar geen puntige pieken meer te zien zijn maar plat afgesneden bergen. Dit afsnijden noemt men clippen

35 Bij onderbelichting gebeurt hetzelfde maar dan in de meest donkere delen van de shot. Die verloren donkere informatie is eveneens definitief verloren. Verhelderen levert ook hier enkel grijs op.

36 Sfeer scheppen Kleurcorrectie kan ook gebruikt worden om de sfeer in een bepaalde richting te duwen. Denk maar aan horrorfilms die dikwijls blauw getint zijn. De klassieke misdaadfilms over de Mexicaanse drugbendes zijn dikwijls rood-bruin gekleurd. Als je zo iets wil proberen moet je wel een goede motivatie hebben voor die artificiële kleur.

37 Tweederangs kleurcorrectie (secundary color correction) Dit soort kleurcorrectie richt zich op bepaalde (dikwijls kleine) delen van het beeld. Zo is het soms nodig om de kleur van een gezicht wat aan te passen of een deel van het beeld dat door een gekleurde reflectie een onnatuurlijke kleur had gekregen.

38 Helaas vraagt een dergelijke correctie een vrij gesofisticeerd programma zoals op zijn minst After Effects (het goedkoopste in dit gamma), Da Vinci of dergelijke. Dergelijke programma s werken met vensters (maskers) die over een bepaald deel van het beeld worden gelegd en enkel daar iets veranderen.

39 Algemene werkwijze Werk volgens een gedisciplineerd schema, zo niet zie je binnen de kortste keren de bomen door het bos niet meer.

40 Neem eerst levels en zet begin- en eindpunten voor RGB, R, G, en B juist (zie histogram) Na R, G, B moet je misschien RGB terug aanpassen Controleer of de helderste partijen mooi wit zijn (245,245,245 bijv.) Controleer of de donkerste partijen mooi zwart zijn (10,10,10 bijv.) Zo nodig pas je gamma (contrast) aan om de midden tonen te regelen

41 Indien groot verschil tussen de heldere en de donkere partijen kun je met curves deze zones apart regelen Indien de kleur je niet helemaal bevalt regel dan apart R, G en/of B bij In sommige gevallen moet je de saturatie bijsturen

42 t Is nie moeilijk t is gemakkelijk Bedankt voor jullie aandacht

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

FastStone Image Viewer 1

FastStone Image Viewer 1 9-6-2016 FastStone Image Viewer 1 In Faststone Image Viewer, Kunnen we de belichting aanpassen en, Kleuren, Niveaus en Curven. Open Faststone Image Viewer, kies een afbeelding, ga dan naar Kleuren, je

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Kleurruimten - Photoshop

Kleurruimten - Photoshop Kleurruimten - Photoshop RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire

Nadere informatie

Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer te geven en af te drukken. kleurmodi bepalen:

Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer te geven en af te drukken. kleurmodi bepalen: CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign A. KLEURMODELLEN 1. HSB 2. RGB 3. CMYK B. SUBSAMBLING A. KLEURMODELLEN Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer

Nadere informatie

Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking

Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking Color Space Lab - Photoshop Deel 1: Kennismaking Lab is een kleurmodel net zoals RGB en CYMK dat zijn. Lab wordt in fotobewerkingsprogramma s als Photoshop gebruikt om kleuren om te zetten van de ene kleurruimte

Nadere informatie

Les A-05 Coderen van kleuren

Les A-05 Coderen van kleuren Les A-05 Coderen van kleuren In deze les staan we stil bij het voorstellen van kleuren door binaire of hexadecimale codes. 5.1 Kleurcodering: RGB-waarden Als je aan het schilderen bent kan je elke kleur

Nadere informatie

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255).

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255). Kleuren meten RGB RGB is een kleurmodel dat gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Andere kleuren

Nadere informatie

Les 23 Kleurcorrecties (1)

Les 23 Kleurcorrecties (1) Les 23 Kleurcorrecties (1) Theorie De reden waarom de weergave van je foto niet op elk scherm perfect gelijk is, komt omdat de kleuren in je foto niet worden gemaakt door je digitale camera, maar dat deze

Nadere informatie

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b Kleurmanagement Doel Kennis maken met een aantal basiszaken rondom kleurmanagement (er is veel meer en veel complexer, dus deze presentatie is niet wetenschappelijk ) Plezier Interactief (vragen en/of

Nadere informatie

Foto's optimaliseren. Helderheid

Foto's optimaliseren. Helderheid 114 Effecten Foto's optimaliseren Het eerste punt op het tabblad EFFECTEN, BEELDOPTIMALISATIE, is bedoeld voor de klassieke fouten die bij foto-opnames ontstaan, maar biedt ook de mogelijkheid afbeeldingen

Nadere informatie

VRAGENBLAD 1. gsm. zon. haard / kachel / verwarming laser. Rood Oranje Geel Groen Blauw (nu cyaan) Indigo (nu blauw) Violet

VRAGENBLAD 1. gsm. zon. haard / kachel / verwarming laser. Rood Oranje Geel Groen Blauw (nu cyaan) Indigo (nu blauw) Violet VRAGENBLAD 1 Kleur kan alleen waargenomen worden als er licht is. Licht bestaat uit elektromagnetische stralen in de vorm van golven De afstand die een golf aflegt binnen één seconde is de golflengte Het

Nadere informatie

Goed belichten = rechts belichten

Goed belichten = rechts belichten 3 = rechts belichten Als u met een filmcamera fotografeert, of als u jpeg gebruikt op uw digitale camera, dan wilt u uw foto s altijd meteen zo goed mogelijk belichten. Goed betekent in dit verband dat

Nadere informatie

Digitale foto s die van veraf genomen zijn, zijn vaak niet helemaal scherp. Ook daar is met behulp van Photoshop Elements iets aan te doen.

Digitale foto s die van veraf genomen zijn, zijn vaak niet helemaal scherp. Ook daar is met behulp van Photoshop Elements iets aan te doen. 45 2. Foto s verbeteren Het zal regelmatig voorkomen dat u uw foto s bekijkt en een foto tegenkomt die bij nader inzien beter had kunnen zijn. De hele foto is misschien te licht of te donker, of het contrast

Nadere informatie

Les 3 V1 VID. Less is more

Les 3 V1 VID. Less is more Les 3 V1 VID Less is more Less is more Less is only more when more is no good less is a bore Think more, design less Frank Lloyd Wright Robert Venturi Ellen Lupton De gulden snede Φ Divina Proportia Het

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september keer beoordeeld. Informatica. Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2

5,7. Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september keer beoordeeld. Informatica. Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september 2006 5,7 24 keer beoordeeld Vak Informatica Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2 2.1 Teken en betekenis Uit welke 2 delen bestaat informatie? Betekenis

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33 De snelmaskermodus is erg interessant voor het bewerken van onderbelichte foto's. In het onderstaande voorbeeld is de onderkant van de afbeelding veel te donker. Via de snelmaskermodus hebben we een zachte

Nadere informatie

Histogram in Picasa. Correcties

Histogram in Picasa. Correcties Histogram in Picasa De veranderingen in Picasa 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie ook Intro Picasa 3.8NL. De letter H brengt mij

Nadere informatie

Foto - editors. Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis

Foto - editors. Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis Dig. beeldbewerking Foto - editors Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis Photoshop elements 4.0 Organizer Editor Welkomstscherm

Nadere informatie

Workshop HDR Fotografie

Workshop HDR Fotografie Workshop HDR Fotografie Waar staat HDR voor? Misschien denk je wel dat HDR staatvoor High Definition Resolution mwah, dat lijkt er op. Als we het nou over TV s zouden hebben, dan zat je aardig in de richting.

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument.

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument. 1 Story book https://www.youtube.com/watch?v=r2kpxhrgcxw&t=5s Open de foto werkdocument. Op de foto wooden deck floor en ontgrendel de laag. Sleep de foto naar je werkdocument. Noem de laag dock. Verplaats

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Vormgeving voor beeldscherm:

Vormgeving voor beeldscherm: Vormgeving voor beeldscherm: LAB 1 : Wat is lelijkheid? Inleiding visual design o Stijl o Doel o Functie o Techniek o Complexiteit Een ontwerper proeft ALLES, kan alles maken en namaken ( Recept, handeling,

Nadere informatie

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen

Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Techniek: Het samenvoegen van belichtingen Digitale fotografie blijft verder evolueren en onze camera s worden steeds beter. Toch blijven foto s met hoge contrastverschillen vaak een probleem en slaagt

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u:

3. Foto s verbeteren. In dit hoofdstuk leert u hoe u: 53 3. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Belichting corrigeren

Belichting corrigeren Belichting corrigeren Belichtingsmeter van de camera is ingesteld op gemiddeld grijs. Dit betekent dat camera ervan uitgaat dat elementen in je foto gemiddeld 18% van het licht terugkaatsen. Bij goed belichte

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14 Kleur onder controle Digitale revolutie! Mijlpalen op een rij: 1974: Kodak ontwikkelt de eerste kleurenfilter voor digitale beelden (Bayern Pattern). 1981: Eerste digitale camera verschijnt, de Sony Mavica.

Nadere informatie

Monitorgamma. Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf

Monitorgamma. Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 De testafbeeldingen gebruiken 4 2.1 Grijswaarden testafbeelding................................ 4 2.2 RGB-waarden testafbeelding...............................

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Dit zullen we maken Copyright Eerst isoleren we het model en schilderen we licht,

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Verzadigde kleuren/ zuivere kleuren

Verzadigde kleuren/ zuivere kleuren Kleurencirkel Een kleurencirkel is een gemakkelijke manier om kleuren te rangschikken. In een cirkel zie je de primaire kleuren citroengeel, magenta rood en cyaanblauw. Daar tegenover liggen de secundaire

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1565 woorden 1 december keer beoordeeld. Natuurkunde. Wat is kleur?

6,2. Werkstuk door een scholier 1565 woorden 1 december keer beoordeeld. Natuurkunde. Wat is kleur? Werkstuk door een scholier 1565 woorden 1 december 2002 6,2 174 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Wat is kleur? Zodra s'morgens het eerste licht er is, kunnen wij vaag kleuren onderscheiden. Bij verschillende

Nadere informatie

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen.

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen. Het histogram Het histogram op je camera is misschien wel één van de belangrijkste hulpmiddelen om je te helpen of je qua belichting goed zit met een foto. Het histogram is een grafische weergave van de

Nadere informatie

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg Retoucheren Algemeen Nieuw document Selecteer in de Menubalk in het menu Bestand (File) de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Naam: Retoucheren Breedte: 10 cm Hoogte: 15 cm Resolutie: 300 pixels/inch

Nadere informatie

Handleiding voor kleurkwaliteit

Handleiding voor kleurkwaliteit Pagina 1 van 7 Handleiding voor kleurkwaliteit De aanwijzingen in de handleiding voor kleurkwaliteit geven de gebruiker inzicht in de mogelijkheden die de printer biedt voor het instellen en aanpassen

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

EEN STRAALTJE KLEURENLEER

EEN STRAALTJE KLEURENLEER EEN STRAALTJE KLEURENLEER Barend de Jong www.barenddejong.nl 2009 Het oorspronkelijke wezen van de kleur is een dromerig klinken, is tot muziek geworden licht (Johannes Itten 1888-1967) Op de kleuterschool

Nadere informatie

Video bewerking met Adobe Premiere Pro CC

Video bewerking met Adobe Premiere Pro CC Video bewerking met Adobe Premiere Pro CC Agenda Introductie Overzicht verschillende video bewerkingspakketten. Verschil tussen consumenten en professionele pakketten Criteria keuze soft en hard Hardware.

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

Video belichting. Jan Hoekstra

Video belichting. Jan Hoekstra Video belichting Jan Hoekstra Onderwerpen. Wat is licht? Hoe kijkt het oog / de camera? Kleurenleer. Consequenties voor het belichten. Belichtingsmethodes. Wat is licht? Elektromagnetische golf. Wat is

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh...

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh... RAW Zie ook Workflow Kort Download Printable PDF Het Bayer patroon. Iedere fotosensor ziet maar 1 kleur. De andere kleuren worden erbij berekend. Een chip van een digitale camera is "Kleurenblind". Na

Nadere informatie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie Lightroom 6 De digitale DoKa Foto s Importeren Onder Bibliotheek Importeren is niet kopiëren Bibliotheek Importeren Foto s Importeren Onder Bibliotheek Foto s Toevoegen Door Pc Bladeren Foto s Importeren

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

Geschreven door: irobot

Geschreven door: irobot Hoe je post-proces Pictures Bewerk foto's om ze te gebruiken in je gidsen te maken. Geschreven door: irobot INTRODUCTIE Foto's komen zelden perfect en zal een aantal bewerken nodig is om ze te gebruiken

Nadere informatie

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig practicum Kleur is een illusie Zoals jullie hebben gelezen, werkt Jac Barnhoorn (zie interview bladzijde 1) bij Océ Technologies. Met printers van Océ kun je grote kleurafbeeldingen of bijvoorbeeld bouwtekeningen

Nadere informatie

toets kleurenleer toets kleurenleer toets kleurenleer

toets kleurenleer toets kleurenleer toets kleurenleer cor haima toets kleurenleer toets kleurenleer toets kleurenleer Inleiding In deze opdracht worden opdrachten gegeven naar aanleiding van de cd-rom Basiskleur van het GOC. Getracht is zoveel mogelijk te

Nadere informatie

2: Basisingrediënten 13 Introductie 14 Het kleurmanagementsysteem 14 De praktijk 21

2: Basisingrediënten 13 Introductie 14 Het kleurmanagementsysteem 14 De praktijk 21 Inhoud 1: Kleur... wat is dat? 1 Introductie 2 Het oog 3 Kleurmodellen 3 Kleurruimte 6 De beperkingen van werkruimten 9 Apparaatafhankelijke kleur 9 Kleurbereik en dynamisch bereik 10 Kleurtemperatuur

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

over de rol van licht in de vogelkweek

over de rol van licht in de vogelkweek over de rol van licht in de vogelkweek Wat is licht en wat doet het? Wat is er nu verkrijgbaar? LED: het licht van de toekomst? Geen technische verhalen!!! Vriendenclub Eindhoven 15/3/2015 2 De rol van

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie. Dit is het eindresultaat

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie.   Dit is het eindresultaat Fotomanupilatie https://www.youtube.com/watch?v=lx3q-l8ch_c Dit is het eindresultaat Open het bestand Varadero strand. De mensen en hun schaduwen aan de strandlijn, en de mensen in het water moeten weggeretoucheerd

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp Wat is kleur? Om kleur te kunnen zien hebben we altijd een lichtbron nodig, Is het donker dan zien we niks Een lamp, de zon kleur is eigenlijk niets anders dan weerkaatsing van licht Bijvoorbeeld: Rood,

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 81 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de

2. Belichting aanpassen Om de overbelichting te verminderen kies ik voor belichting -1.17 en herstel op 100. Die twee brengen de piek tegen de Een overbelichte bruid en bruidegom. Ik liet in de fotolist al zien het origineel en het uiteindelijk resultaat. Hier leg ik in drie mails in detail uit wat ik gedaan heb aan fotobewerking in Lightroom

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Realistische werken met maasvulling maken

Realistische werken met maasvulling maken Realistische werken met maasvulling maken Ariel Garaza Díaz Ariel is geboren in Montevideo, Uruguay en woont en werkt in Madrid, Spanje. Sinds 1980 is hij professioneel ontwerper en sinds 1989 gebruiker

Nadere informatie

KLEUR VOORWERP VERVANGEN

KLEUR VOORWERP VERVANGEN KLEUR VOORWERP VERVANGEN Opdracht 4A Vervang een kleur van een kledingstuk met behulp van Kleurbereik (Color Range) Open een zelfgemaakte foto van een persoon waarvan je de kleur van de kleding gaat aanpassen.

Nadere informatie

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix Voorwoord Over dit boek en de auteurs...............................ix DEEL 1 Basisvaardigheden. Situering van Photoshop binnen de grafische sector..............5 Het werkgebied..........................................7

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Non-destructieve Beeldbewerking.

Non-destructieve Beeldbewerking. 1 Open een foto in Fotoshop en klik op icoontje Nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken ( rode pijl). Er zal een venster verschijnen met: Volle kleur, Verloop, Patroon, enz. Klik op Niveaus 3 1 In de

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Stapelgek in 42 stappen

Stapelgek in 42 stappen Stapelgek in 42 stappen Een stap voor stap beschrijving van het maken van een simpele stack met DeepSkyStacker met eenvoudige nabewerking in Photoshop Download en installeer het gratis programma DeepSkyStacker

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

Design en decoratie. Kleur is overal om je heen

Design en decoratie. Kleur is overal om je heen 2. Kleuren Overal om je heen zie je kleuren. De ene kleur valt meer op dan de andere kleur. Van de ene kleur word je vrolijk en van de andere kleur juist somber. Kleur speelt een hele belangrijk rol in

Nadere informatie

Broodje bakken in Photoshop

Broodje bakken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/create-a-realistic-loaf-of-bread-in-photoshop/ Broodje bakken in Photoshop Stap 1 Nieuw document = 1000 x 550 px. Nieuwe groep maken, je noemt die BG of background.

Nadere informatie

Auto. Kleurcorrectie 1. Lettertypelijst. Werken met kleuren. Papierverwerking. Onderhoud. Problemen oplossen. Beheer. Index

Auto. Kleurcorrectie 1. Lettertypelijst. Werken met kleuren. Papierverwerking. Onderhoud. Problemen oplossen. Beheer. Index Kleurcorrectie 1 Met Kleurcorrectie kunt u de kleurinstellingen aanpassen die worden gebruikt voor het afdrukken van documenten. U kunt voor Kleurcorrectie uit de volgende opties kiezen: Auto, Beeldscherm,

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN. Foto's maken voor een witte achtergrond MOEILIJKER DAN HET LIJKT. 2) Gebruik handmatige belichting om alleen de achtergrond te

BETER FOTOGRAFEREN. Foto's maken voor een witte achtergrond MOEILIJKER DAN HET LIJKT. 2) Gebruik handmatige belichting om alleen de achtergrond te BETER FOTOGRAFEREN Foto's maken voor een witte achtergrond MOEILIJKER DAN HET LIJKT Als u ooit een serieuze poging heeft gedaan om mensen of dingen voor een zuiver witte achtergrond te fotograferen, dan

Nadere informatie

Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen

Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen Foto s verbeteren 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen Stefan Cruysberghs www.scip.be Juli

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

6,2. Paragraaf 2.1. Paragraaf 2.2. Samenvatting door een scholier 1375 woorden 10 december keer beoordeeld. Informatica Informatica actief

6,2. Paragraaf 2.1. Paragraaf 2.2. Samenvatting door een scholier 1375 woorden 10 december keer beoordeeld. Informatica Informatica actief Samenvatting door een scholier 1375 woorden 10 december 2006 6,2 6 keer beoordeeld Vak Methode Informatica Informatica actief Hoofdstuk 2 Paragraaf 2.1 Kranten dienen om informatie te verspreiden. Een

Nadere informatie

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving 1 Aanp assi ngen 2 Met een aanpassingslaag kun je aanpassingen aan een foto aanbrengen die gemakkelijk weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Een aanpassingslaag kun je maken door te klikken op het icoon

Nadere informatie

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto Uitleg HDR maken in Photomatix (of een ander Programma ): HDR is helemaal in, maar hoe maak je nu een mooie HDR-foto? HDR werkt met verschillende belichtingen, en voegt die dan samen zodat je mooie hooglichten

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO 2 Vanaf de allereerste foto is het maken van perfecte zwart-wit foto s een combinatie geweest van de juiste opnametechniek en ontwikkel -en afdrukvaardigheden

Nadere informatie

Lacs de l Eau d Heure IR-beeld Landsat TM van mei 1992 Copyright 1992 ESA, Distribution by Eurimage

Lacs de l Eau d Heure IR-beeld Landsat TM van mei 1992 Copyright 1992 ESA, Distribution by Eurimage Deel III. Getallen In de vorige oefening heb je kunnen zien dat een satellietbeeld uit pixels bestaat. Nu zullen we eens kijken wat zo n pixel ons kan leren. Om dat te doen zullen we eerst analyseren hoe

Nadere informatie

2. Foto s bewerken. In dit hoofdstuk leert u:

2. Foto s bewerken. In dit hoofdstuk leert u: 65 2. Foto s bewerken Een foto die u vroeger moest weggooien, omdat deze niet goed belicht of scheef was, kunt u nu met fotobewerkingsprogramma s, zoals Picasa, corrigeren. In veel gevallen lukt dat zo

Nadere informatie

Wonderen bestaan niet of toch...

Wonderen bestaan niet of toch... Cursus fotobewerking in Photoshop (lessen op 14-3, 21-3, 28-3, 4-4) Wonderen bestaan niet of toch... Allemaal welkom op deze eerste les, het doel van deze cursus is om meer inzicht te krijgen in het digitaal

Nadere informatie

Handleiding voor kleurkwaliteit

Handleiding voor kleurkwaliteit Pagina 1 van 7 Handleiding voor kleurkwaliteit De aanwijzingen in de handleiding voor kleurkwaliteit geven aan hoe de mogelijkheden die de printer biedt, kunnen worden gebruikt voor het instellen en aanpassen

Nadere informatie

10. Verwijderen van bestaande en installeren van nieuwe kalibratie software

10. Verwijderen van bestaande en installeren van nieuwe kalibratie software Beeldschermcalibratie Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Het waarnemen van kleuren 3. Het digitale beeld in de computer 4. Weergave op het beeldscherm 5. Kleurtemperatuur hoe wit is wit? 6. Gammacorrectie

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Problemen met de afdrukkwaliteit

Problemen met de afdrukkwaliteit In dit onderwerp wordt het volgende besproken: Papiersoort op pagina 4-12 Problemen met de afdrukkwaliteit diagnosticeren op pagina 4-12 Kleurinstellingen op pagina 4-17 Kleuren kalibreren op pagina 4-17

Nadere informatie

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop Meisje en schil Hieronder de eindoplossing. De oefening kan met om het even welke versie van Adobe Photoshop gemaakt worden. Stap

Nadere informatie

11BART VANDENBROELE PIXLR EXPRESS FOTOGRAFIEOPDRACHTEN OP EEN TABLET

11BART VANDENBROELE PIXLR EXPRESS FOTOGRAFIEOPDRACHTEN OP EEN TABLET 1 DE REGEL VAN DERDEN 2 VOORGRONDELEMENT OP DE FOTO 3 MACRO-OPNAME 4 TEXTURE VAN EEN BOOM 5 EEN KADER IN EEN KADER IN SEPIA 6 TILT-SHIFT SCHERPSTELLEN 7 SCHADUW OF WEERSPIEGELING 8 PRODUCT-ADVERTENTIE

Nadere informatie

Werken met aanpassingslagen Photoshop creatieve8

Werken met aanpassingslagen Photoshop creatieve8 Werken met aanpassingslagen Photoshop creatieve8 01) Open het bestand AnastasiaSmile. 02) Dupliceer de achtergrondlaag, we werken verder op deze kopie laag 03) Ctrl + B = kleurbalans Hooglichten geven

Nadere informatie