Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking"

Transcriptie

1 Color Space Lab - Photoshop Deel 1: Kennismaking Lab is een kleurmodel net zoals RGB en CYMK dat zijn. Lab wordt in fotobewerkingsprogramma s als Photoshop gebruikt om kleuren om te zetten van de ene kleurruimte naar de andere. Maar er is meer. Het werken in Lab biedt ook, soms ongekende, mogelijkheden voor bewerking van kleuren en contrast, retoucheren, het maken van selecties die anders onmogelijk of in ieder geval zeer tijdrovend zouden zijn en het gebruik van unieke overvloei technieken. Een uitgebreide beschrijving van het hoe, wat en waarom is te vinden in het boek Photoshop Lab Color: The Canyon Conundrum and Other Adventures in the Most Powerful Colorspace van Dan Margulis. Voor de echte kennismaking begint een waarschuwing vooraf. Wil je eigen foto s gebruiken om de bewerkingen die volgen uit te proberen gebruik dan foto s die: a. geen heel heldere of sterk verzadigde kleuren bevatten b. geen kleurzweem bevatten c. niet eerder verscherpt zijn Het basisrecept Het basisrecept voor kleurbewerking in Lab is eenvoudig: 1. open de foto op de gebruikelijke manier 2. zet de foto om naar Lab 3. gebruik curves 4. verscherp eventueel 5. zet de foto terug naar het RGB profiel dat je normaal gebruikt 6. sla de foto op

2 Een voorbeeld Je kunt de foto downloaden door erop te klikken met de rechter muisknop en te kiezen voor "Doel opslaan als". Stap 1 Open de foto op de gebruikelijke manier. Stap 2 Zet de foto om naar Lab: Edit > Convert to profile (Bewerk > Omzetten in profiel) Het volgende venster verschijnt:

3 Wat onder source space staat kan afwijken. De rest moet exact overgenomen worden. Zorg vooral dat het vakje bij Use Dither leeg is. Stap 3 Gebruik curven in een aanpassingslaag. Er zijn diverse manieren om die laag te maken: Layer > New Adjustment Layer > Curves (Laag > Nieuwe aanpassingslaag > Curven) is daar één van. In het volgende scherm kun je op OK klikken. Je komt daarmee dan in nieuw scherm.

4 Klik op de grijsschaal onder in beeld om de balk van licht naar donker te laten verlopen. ALT+klik op het rooster om een 10 x 10 raster te krijgen. Dit is daar het gevolg van.

5 Door op de lijn te klikken markeer je een punt dat je met ingedrukte muisknop kunt verslepen. Verwijderen van een aangemaakt punt kan door er op te klikken met ingedrukte CTRL-toets. Achter Channel: kun je drie curven selecteren: Lightness, a en b. Samen dus Lab.

6 Wijzig de curven zoals in onderstaande figuren. Dit heet steiler maken van de curven. Zorg daarbij dat de lijnen in a en b precies door het middelpunt blijft lopen anders veroorzaak je een kleurzweem.

7 Wat heb je gedaan? Met de lightness curve het contrast iets aangepast. Met de a_curve kleuren die groene en magenta teinten bevatten versterkt. Met de b_curve kleuren met blauwe en gele teinten versterkt. Kleuren met blauw en geel wat sterker dan die met groen en magenta. De laatste curve loopt steiler. Stap 4 Verscherpen. Dit doe je in het Lightness kanaal (dat geen kleurinformatie bevat) van de backgroundlayer. Zorg dus eerst dat je de achtergrondlaag geselecteerd hebt door er op te klikken. Klik vervolgens op de tab channels. Klik op het woord Lightness in het kanalenmenu dat hiermee geselecteerd wordt.

8 Zorg dat de oogjes voor de kanalen allemaal zichtbaar zijn. Anders zie je een zwart/wit beeld. Kies Filter > Sharpen > Unsharp Mask (Filter > Verscherpen > Onscherp masker). Je kunt de volgende waarden gebruiken.

9 Stap 5 Terug naar RGB: Edit > Convert to Profile (Bewerk > Omzetten in profiel) In het volgende scherm kies je voor Flatten. Stap 6 Bevalt het resultaat sla het dan op. Het resultaat zal er ongeveer als volgt uitzien.

10

11 Oefening Download het volgende bestand.

12 Pas de volgende curven toe:

13 Zie je het verschil met de vorige a en b curven? Enig idee wat dat betekent? Verscherpen hoeft in dit geval niet.

14 Origineel

15 Resultaat

16 Color Space Lab - Photoshop Deel 2: Beetje theorie RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Andere kleuren ontstaan door menging van kleuren, waarbij de verschillende kleuren worden opgeteld. Dit heet additieve kleurmenging. De waarde van elke kleur afzonderlijk wordt aangegeven met een getal van 0 t/m 255. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood (255,0,0) - Groen (0,255,0) - Blauw (0,0,255) Door menging van steeds 2 kleuren ontstaan dan de secundaire kleuren: - Geel is rood + groen (255,255,0) - Magenta is rood + blauw (255,0,255) - Cyaan is groen + blauw (0,255,255) Afbeelding 1. Kleuren en mengkleuren RGB Wit wordt verkregen door menging van de drie primaire kleuren en heeft dus de waarde (255,255,255). Zwart ontstaat door gebrek aan enige kleur en is daarom (0,0,0). Een grijswaarde ontstaat door de drie primaire kleuren in gelijke delen te mengen. Zo is 50% grijs (128,128,128).

17 CMYK Het CMYK kleurmodel wordt in verschillende varianten in de drukwereld gebruikt. Ook (professionele) fotoprinters gebruiken het. Het principe is dat drukinkten (transparante lakken) met de kleuren Cyaan, Magenta en Geel (Yellow) in verschillende verhoudingen worden aangebracht op een witte achtergrond. De inkten absorberen ieder een bepaald deel van het witte licht. Die kleur wordt dus als het ware van wit afgetrokken. De naam subtractieve kleurmenging komt hier uit voort. Omdat met alleen Cyaan, Magenta en Geel geen mooie zwarte tint verkregen kan worden wordt ook nog een zwarte inkt (black) toegevoegd. De waarde van elke kleur wordt aangegeven in een percentage inkt. Rood is dan ongeveer (1%,96%,100%,1%). De percentages zijn afhankelijk van de gebruikte variant. De primaire kleuren bij subtractieve kleurmenging zijn dus Cyaan, Magenta en Geel. - Cyaan absorbeert rood licht; de RGB waarde is daarom (0,255,255). Cyaan en rood zijn tegenovergestelde of complementaire kleuren. - Magenta absorbeert groen licht. De RGB kleurwaarde is (255,0,225). Magenta en groen zijn dus weer complementair. - Geel absorbeert blauw licht en heeft de RGB kleurwaarde (0,0,255). Geel en blauw zijn complementair. Wanneer 2 inkten over elkaar heen worden gedrukt dan zie je de complementaire kleur van de niet gebruikte inkt. Ga dit voor jezelf na. Afbeelding 2.A Kleuren en mengkleuren in CMYK zoals ze op de monitor worden afgebeeld. Afbeelding 2.B Kleuren en mengkleuren in CYMK zoals ze op papier afgedrukt. De zuivere RGB kleuren kunnen op papier niet worden nagebootst. Ze vallen buiten het kleurbereik (gamut) van drukinkten in het CMYK kleurmodel. Het Geel komt er het beste vanaf maar heeft nu nog maar (247,234,32) als RGB waarde. In de volgende afbeelding zijn de kleuren in een kleurenwiel getekend. Complementaire kleuren liggen daarbij tegenover elkaar.

18 Afbeelding 3. Kleurenwiel Het begrip complementaire kleuren heeft ook een handige toepassing. Meer blauw in een afbeelding kun je bijvoorbeeld krijgen door de complementaire kleur geel te verlagen. En andersom natuurlijk. Vraag: stel je werkt in CMYK hoe kun je dan meer groen krijgen? Lab Informatie over de verschillende kleuren ligt opgeslagen in kanalen. Deze zijn zichtbaar te maken door op het tabblad channels te klikken. Afbeelding 4. Channel tab Een voor een zijn de kanalen afzonderlijk te bekijken. Vergeet niet om even op het bovenste kanaal te klikken als je weer met de gehele afbeelding wil werken. Laten we eens kijken naar de RGB en CMYK kanalen en daar dan ook de Lab kanalen bij betrekken.

19 Afbeelding 5. De 10 kanalen van RGB, CYMK en Lab. Een foto van een appel en een banaan gekozen vanwege de eenvoud aan kleuren. Hoe de kanalen te lezen? De zwarting van de RGB kanalen hangt samen met hoeveel licht van een kleur de afbeelding bevat. Hoe lichter hoe meer kleur. De zwarting van de CMYK kanalen hangt af van de hoeveelheid inkt die van de kleur

20 nodig is. Hoe zwarter hoe meer inkt. Er is dan ook een relatie zichtbaar tussen de onder elkaar liggende (complementaire) kanalen van RGB en CYMK. Het Rood kanaal is licht vanwege de grote hoeveelheid rood in de foto. De complementaire kleur Cyaan komt dus weinig voor en daar is dan ook weinig inkt van nodig. Reden waarom het Cyaan kanaal licht is. Het appeltje bevat weinig groen. Het is daarom donker in het Groen kanaal. De complementaire kleur is dus veel aanwezig. Heeft veel inkt nodig en is dan ook donker in het Magenta kanaal. De banaan bevat wel redelijk veel groen en is dus zowel in het Groene als Magenta kanaal donker. Blauw is al helemaal niet te zien. Noch in het appeltje, noch in de banaan. Om die reden zijn beide donker in het Blauw en in het Geel kanaal. Vraag: Heb je enig idee waarom een gele banaan Blauw bevat? Zowel de RGB als de CMYK kanalen bevatten naast informatie over de hoeveelheid kleur, de kleurverzadiging, ook informatie over het contrast, de grijstonen oftewel de helderheid van de kleuren. Zo niet in Lab. In Lab is de informatie over contrast gescheiden van de informatie over de kleur. Het Lightness kanaal van Lab is het eenvoudigste Lab kanaal. Het bevat het contrast (grijswaarden) van de afbeelding. Om technische redenen is het L kanaal iets lichter dan een zwart-wit afbeelding die je krijgt door Image >Mode >Grayscale (Afbeelding > Modus > Grijswaarden). Het A en B kanaal bevatten alleen kleurinformatie. Welke kleuren dat zijn is uit de afbeelding niet meteen te begrijpen. Het A kanaal bevat informatie over de kleuren Groen en Magenta. Indien het A kanaal donkerder is als 50% grijs betreft het de kleur Groen. Hoe donkerder hoe meer groen. Alles wat lichter is dan 50% grijs heeft betrekking op Magenta. Hoe lichter hoe meer Magenta. Het B kanaal bevat informatie over de kleuren Blauw en Geel. Alle blauw is donkerder dan 50% grijs, alle Geel lichter. De foto is zo gekozen dat er geen blauw en geen groen als kleurschakering in voorkomt. Alles in de beide kanalen is daarom dan ook lichter dan 50% grijs. De appel en de banaan bevatten beide Magenta. De appel meer dan de banaan. In het A kanaal is de appel is dan ook lichter dan de banaan maar beide zijn ze lichter dan 50% grijs.

21 Beide vruchten bevatten ook Geel. De banaan echter meer dan de appel. De banaan is in het B kanaal lichter dan de appel en beide zijn ze lichter dan 50% grijs. De cijfers De mogelijke waarden van L lopen van 0 (zwart), via 54 (50% grijs) naar 100 (wit). De waarden in het A en B kanaal lopen van -127 tot De negatieve getallen zijn de koude kleuren. Groen in de A en Blauw in de B. De positieve getallen stellen de warme kleuren voor. Magenta in de A en Geel in de B. De waarde 0 betekent in beide kanalen het ontbreken van kleur. Wanneer zowel A als B 0 zijn is er sprake van een grijstint waarvan de waarde bepaald wordt door de waarde van L. Ik gebruik de volgende notatie: (40L,-15A,+45B). Een matig lichte kleur die minder Groen (-15A) dan Geel(+45B) bevat. Een geelachtig groen dat je bijvoorbeeld in gras kunt aantreffen. Waarschuwing: Lab bevat kleuren die in CMYK en RGB betekenis hebben maar ook kleuren die wel voorstelbaar zijn maar niet op papier of op een beeldscherm zijn af te beelden. En nog erger de kleurruimte Lab kan ook kleuren aanroepen die onbestaanbaar zijn, zogenaamde imaginaire kleuren. Wat bijvoorbeeld te denken van (0L,+120A,+100B). Een rood helderder dan welke laser dan ook dat zo zwart als de nacht is. Vrees niet in de loop van het verhaal valt alles hoop ik op zijn plek.

22 Nog 2 voorbeelden maar dan in beeld. In de eerste tutorial kwam afbeelding 6.A voor. In 6.B is het B kanaal uitgeschakeld. Geel en blauw en alle kleuren die geel en blauw nodig hebben zijn daarom niet meer mogelijk. In het overblijvende A kanaal komen alleen Magenta en groen voor. In 6.C is het A kanaal uitgeschakeld. Magenta en groen zijn daarmee onmogelijk geworden maar ook de mengkleuren rood,oranje en cyaan. Vraag: In afbeelding 6.D is net zo als in het 6.B het B kanaal uitgeschakeld. Enig idee wat er met 6.B gedaan is om (met één toetsencombinatie) tot afbeelding 6.D te komen?

23 Color Space Lab - Photoshop Deel 3: Aanpassing recept Het basisrecept. Het basisrecept voor kleurbewerking in Lab luidt: 1. open de foto op de gebruikelijke manier 2. zet de foto om naar Lab 3. gebruik curves waarbij de steilheid van de curve in het a en b kanaal gelijk is 4. verscherp eventueel 5. zet de foto terug naar het RGB profiel dat je normaal gebruikt 6. sla de foto op. Met het basisrecept is de volgende foto bewerkt.

24 Afbeelding 1. Over de afbeelding ligt een lichte mistige zweem. Met Lab kun je die snel en eenvoudig verwijderen. Dit zal ook lukken in RGB maar kost waarschijnlijk meer moeite en/of tijd. Het voordeel van Lab is dat bij aanpassing van contrast en scherpte de kleuren niet veranderen en bij aanpassing van de kleuren het contrast gelijk blijft. De gebruikte curven staan afgebeeld in figuur 1. De toegepaste verscherping is Filter > Sharpen > Unsharp Mask (Filter > Verscherpen > Onscherp masker): Amount 31%, Radius 17 pixels en Treshold 8 pixels.

25 Het resultaat van dit alles is te zien in afbeelding 2.

26 Variatie 1 De steilheid van de curves in het a en b kanaal kan ook verschillend zijn. In natuuropnamen met veel natuurlijke groen tinten (A negatief en B positief) kan het goed zijn geel minder te versterken als groen.. Afbeelding 3.

27 De gebruikte curven staan afgebeeld in figuur 2. De curve in het a kanaal is veel steiler dan die in het b kanaal. Het gras rechts onder in de foto is veranderd van (48L,-10A,+30B) in (48L,-25A,+36B). Het verschil in het a kanaal is 15 eenheden, in het b kanaal slechts 6 eenheden. Het L kanaal is niet gewijzigd en de afbeelding is ook niet verscherpt. Het resultaat van deze variant op het recept is te zien in afbeelding 4.

28 Variatie 2 Het omgekeerde komt ook voor. In portretten van blanke personen met licht tot donkerblond haar is het resultaat vaak beter als de curve van het b kanaal wat steiler is dan die van het a-kanaal. Oefening Sla de afbeelding op en pas er de curve uit figuur 2 op toe. Verander nu de curven zodat de de curve van het a kanaal 1 hokje steiler wordt en die van het b kanaal 3 hokjes steiler wordt. Oftewel verwissel de steilheden van de a en b kanalen uit figuur 2. Welke kleuren bevallen je beter?

Kleurruimten - Photoshop

Kleurruimten - Photoshop Kleurruimten - Photoshop RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire

Nadere informatie

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255).

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255). Kleuren meten RGB RGB is een kleurmodel dat gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Andere kleuren

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN]

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] PHOTOSHOP: basisoefening TBKilustratie > OSTYN G BENODIGDHEDEN 1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] Inklappen tot laagsymbool Het lagen tabblad De mixing

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Korte toelichting van de bewerking in Adobe Photoshop van een zonnefoto van Leo Aerts

Korte toelichting van de bewerking in Adobe Photoshop van een zonnefoto van Leo Aerts Korte toelichting van de bewerking in Adobe Photoshop van een zonnefoto van Leo Aerts door Philippe Vercoutter, AstroLAB IRIS, Ieper, België ( www.astrolab.be ) 23 Juli 2004 Versie 0.2 De oorspronkelijke

Nadere informatie

KLEUR VOORWERP VERVANGEN

KLEUR VOORWERP VERVANGEN KLEUR VOORWERP VERVANGEN Opdracht 4A Vervang een kleur van een kledingstuk met behulp van Kleurbereik (Color Range) Open een zelfgemaakte foto van een persoon waarvan je de kleur van de kleding gaat aanpassen.

Nadere informatie

Thema: Prepress. Photoshop

Thema: Prepress. Photoshop Photoshop OPDRACHTKAART PP-03-01-01 Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Intro: Adobe Photoshop is een computer-programma voor het bewerken van foto s, illustraties en lijnmodellen. Het

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer te geven en af te drukken. kleurmodi bepalen:

Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer te geven en af te drukken. kleurmodi bepalen: CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign A. KLEURMODELLEN 1. HSB 2. RGB 3. CMYK B. SUBSAMBLING A. KLEURMODELLEN Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer

Nadere informatie

Photoshop tips en trucs

Photoshop tips en trucs Photoshop tips en trucs Plaatselijk doordrukken of tegenhouden Open een afbeelding Open een nieuwe laag Vul deze met 50% grijs Zet de overvloeimodus op bedekken ( overlay) Met een wit of zwart penseel

Nadere informatie

VRAGENBLAD 1. gsm. zon. haard / kachel / verwarming laser. Rood Oranje Geel Groen Blauw (nu cyaan) Indigo (nu blauw) Violet

VRAGENBLAD 1. gsm. zon. haard / kachel / verwarming laser. Rood Oranje Geel Groen Blauw (nu cyaan) Indigo (nu blauw) Violet VRAGENBLAD 1 Kleur kan alleen waargenomen worden als er licht is. Licht bestaat uit elektromagnetische stralen in de vorm van golven De afstand die een golf aflegt binnen één seconde is de golflengte Het

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix Voorwoord Over dit boek en de auteurs...............................ix DEEL 1 Basisvaardigheden. Situering van Photoshop binnen de grafische sector..............5 Het werkgebied..........................................7

Nadere informatie

Les 23 Kleurcorrecties (1)

Les 23 Kleurcorrecties (1) Les 23 Kleurcorrecties (1) Theorie De reden waarom de weergave van je foto niet op elk scherm perfect gelijk is, komt omdat de kleuren in je foto niet worden gemaakt door je digitale camera, maar dat deze

Nadere informatie

ZILVER folie. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document zilver folie klaar te maken.

ZILVER folie. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document zilver folie klaar te maken. ZILVER folie Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document zilver folie klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van zilver folie Wat is zilver folie? Zilver folie is

Nadere informatie

Portret Bewerkingen.

Portret Bewerkingen. Portret Bewerkingen. Inhoudsopgave: Portret Bewerkingen... 1 Oneffenheden wegwerken... 3 Lichte plekken wegwerken... 5 Licht van de gehele foto aanpassen... 10 De lichte delen aanpassen in de foto... 11

Nadere informatie

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Adobe Photoshop CS3 zet een nieuwe standaard op het gebied van conversie van een kleurenopname naar een sfeervol zwart-wit beeld. Met de aanpassingslaag Zwart-wit

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33 De snelmaskermodus is erg interessant voor het bewerken van onderbelichte foto's. In het onderstaande voorbeeld is de onderkant van de afbeelding veel te donker. Via de snelmaskermodus hebben we een zachte

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg Retoucheren Algemeen Nieuw document Selecteer in de Menubalk in het menu Bestand (File) de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Naam: Retoucheren Breedte: 10 cm Hoogte: 15 cm Resolutie: 300 pixels/inch

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving 1 Aanp assi ngen 2 Met een aanpassingslaag kun je aanpassingen aan een foto aanbrengen die gemakkelijk weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Een aanpassingslaag kun je maken door te klikken op het icoon

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

So you think you can PRINT!? #1

So you think you can PRINT!? #1 So you think you can PRINT!? #1 Iedereen levert document aan in InDesign voor een voorkant van de kaart. Achterzijde eventueel in overleg (bedrukking alleen in zwart). InDesign kan in versie zoals je hebt.

Nadere informatie

2: Basisingrediënten 13 Introductie 14 Het kleurmanagementsysteem 14 De praktijk 21

2: Basisingrediënten 13 Introductie 14 Het kleurmanagementsysteem 14 De praktijk 21 Inhoud 1: Kleur... wat is dat? 1 Introductie 2 Het oog 3 Kleurmodellen 3 Kleurruimte 6 De beperkingen van werkruimten 9 Apparaatafhankelijke kleur 9 Kleurbereik en dynamisch bereik 10 Kleurtemperatuur

Nadere informatie

Aanbevelingen voor verscherpen

Aanbevelingen voor verscherpen Aanbevelingen voor verscherpen Door de afbeelding scherper te maken verbetert u de scherpte van de randen. Of afbeeldingen nu afkomstig zijn van een digitale camera of van een scanner, de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13.

Inleiding 9. Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13. Inhoud Inleiding 9 Over de auteur 11 Welk programma heeft u nodig? 12 Wat heeft u verder nodig? 13 Systeemvereisten 13 Photoshop aanschaffen 13 1 Start 15 1.1 Voorkeuren resetten 16 1.2 Een nieuwe afbeelding

Nadere informatie

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? Kleur is een moeilijke materie. Als we in de natuur rondwandelen zien we de mooiste kleuren, maar erover communiceren is een probleem. Dat probleem is overigens van alle

Nadere informatie

Onscherp masker. Onscherp masker heeft drie instelmogelijkheden:

Onscherp masker. Onscherp masker heeft drie instelmogelijkheden: Onscherp masker Foto s die zo uit de digitale camera komen - er van uitgaande dat er in RAW geschoten wordt en er geen bewerking in de camera zelf gedaan wordt - zijn niet scherp. Dat komt doordat de sensors

Nadere informatie

Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress.

Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress. Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress.com Zodra de bestanden gedownload zijn kan je beginnen. Veel

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp

Bijvoorbeeld: Rood, je ziet een rood voorwerp omdat de rode lichtgolven op het voorwerp weerkaatsen, en alle andere lichtgolven door het voorwerp Wat is kleur? Om kleur te kunnen zien hebben we altijd een lichtbron nodig, Is het donker dan zien we niks Een lamp, de zon kleur is eigenlijk niets anders dan weerkaatsing van licht Bijvoorbeeld: Rood,

Nadere informatie

Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen

Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen Foto s verbeteren 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Foto s verbeteren met enkele eenvoudige bewerkingen Stefan Cruysberghs www.scip.be Juli

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken.

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. SPOT-UV Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van spot-uv Wat is spot-uv? SPOT-UV lak is een glanzende lak die

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Handleiding voor kleurkwaliteit

Handleiding voor kleurkwaliteit Pagina 1 van 7 Handleiding voor kleurkwaliteit De aanwijzingen in de handleiding voor kleurkwaliteit geven de gebruiker inzicht in de mogelijkheden die de printer biedt voor het instellen en aanpassen

Nadere informatie

Photoshop handleiding.

Photoshop handleiding. Photoshop handleiding. Bestand Nieuw Open een nieuw leeg document Openen Opslaan als Open een eerder opgeslagen document Sla je werk op in een aangewezen map Bewerken Stap vooruit Ongedaan maken van een

Nadere informatie

printerprofiel toepassen in Photoshop

printerprofiel toepassen in Photoshop printerprofiel toepassen in Photoshop De plaats waar ICC-profi elen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profi elen op de juiste plaats staan zodat Photoshop

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

EEN STRAALTJE KLEURENLEER

EEN STRAALTJE KLEURENLEER EEN STRAALTJE KLEURENLEER Barend de Jong www.barenddejong.nl 2009 Het oorspronkelijke wezen van de kleur is een dromerig klinken, is tot muziek geworden licht (Johannes Itten 1888-1967) Op de kleuterschool

Nadere informatie

Les A-05 Coderen van kleuren

Les A-05 Coderen van kleuren Les A-05 Coderen van kleuren In deze les staan we stil bij het voorstellen van kleuren door binaire of hexadecimale codes. 5.1 Kleurcodering: RGB-waarden Als je aan het schilderen bent kan je elke kleur

Nadere informatie

www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE

www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE alle foto s: www.marc-en-ciel.be 2002-2005 INHOUD KLEURBEHEER THEORIE 1. De additieve kleurenmenging 3 2. De subtractieve kleurenmenging

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen Kleurmanagement Betrouwbare kleuren voor fotografen Licht en kleur Elektromagnetische golven Kleur is de weergave van verschillende golflengtes in het zichtbare gedeelte van het totale golflengtegebied

Nadere informatie

Non-destructieve Beeldbewerking.

Non-destructieve Beeldbewerking. 1 Open een foto in Fotoshop en klik op icoontje Nieuwe opvullaag of aanpassingslaag maken ( rode pijl). Er zal een venster verschijnen met: Volle kleur, Verloop, Patroon, enz. Klik op Niveaus 3 1 In de

Nadere informatie

Met het menu Kleur wordt de afdrukkwaliteit voor kleuren aangepast. Selecteer voor meer informatie een menu-item:

Met het menu Kleur wordt de afdrukkwaliteit voor kleuren aangepast. Selecteer voor meer informatie een menu-item: Met het menu Kleur wordt de afdrukkwaliteit voor kleuren aangepast. Selecteer voor meer informatie een menu-item: Kleurcorrectie Resolutie 1 Handmatig Afdrukmodus Tonerintensiteit Opmerking: De fabrieksinstellingen

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

3. Voorwaardelijke Opmaak

3. Voorwaardelijke Opmaak 3. Voorwaardelijke Opmaak In deze module leert u: - Wat de voorwaardelijke opmaak is. - Hoe u de voorwaardelijke opmaak toe kunt passen. Met voorwaardelijke opmaak kunt u opmaakkenmerken toekennen aan

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering

Kwaliteitsverbetering Kwaliteitsverbetering 1. Kwaliteit aanpassen a Kleur/contrast verbeteren - Niveau s - Verzadiging - Selectieve kleur b Onscherpe afbeelding verscherpen - Onscherp masker c Gerasterde afbeelding verbeteren

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Engelse versie Mac (Leopard) KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Engelse versie Mac (Leopard) KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Engelse versie Mac (Leopard) Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 18:31 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Cycling in water.

Cycling in water. Cycling in water https://www.youtube.com/watch?v=t4rqxxsrpho Maak een nieuw document via bestand nieuw. Breedte 1280 px Hoogte 720 px resolutie 300 px/inch achtergrond wit. Noem het werkdocument. Sla de

Nadere informatie

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Overvloeimodi Overvloeimodi zorgen ervoor dat lagen met elkaar in wisselwerking staan en doen simpelweg wat de naam al aangeeft: in elkaar

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

Gebruik voor deze "lessen" het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4)

Gebruik voor deze lessen het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4) Let op: Deze les is gemaakt in 2010. Dat betekent dat de Link naar FastStone veranderd kan zijn. Google dus voor alle zekerheid op internet naar FastStone. Ook zal er wel een nieuwere versie bestaan, dus

Nadere informatie

Digitale fotobewerking.

Digitale fotobewerking. Let op: Deze beschrijving is gemaakt voor Adobe Photoshop CS2. Er zijn verschillen met CS3, CS4 en CS5, maar vele van hieronder beschreven functies vind u ook in die versies. Digitale fotobewerking. De

Nadere informatie

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager.

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager. Gebruik van Microsoft Office Picture Manager (MOPM) Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Als je Microsoft Office

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Nederlandse versie Windows Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 12:25 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop

Meisje en schil. http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop http://www.creativepro.com/article/create-amazing-escher-face-photoshop Meisje en schil Hieronder de eindoplossing. De oefening kan met om het even welke versie van Adobe Photoshop gemaakt worden. Stap

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 81 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Cursus Mobjects 4.0 freeware LES 12 external applications Imaging Application Ctrl enter titels Maskers

Cursus Mobjects 4.0 freeware LES 12 external applications Imaging Application Ctrl enter titels Maskers Cursus Mobjects 4.0 freeware LES 12 Ik heb u nog niet verteld dat u een beeld in Mobjects,direct kan openen bv.in Photoshop. Ga gewoon naar Instellingen in de bovenste balk. Je krijgt onderstaand venster:ga

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://design.tutsplus.com/tutorials/create-a-mixed-style-collage-free-psd-premium-tutorial--psd-11581 Mixed collage Mixed collage blz. 1 Nodig: grunge structuur; model1; model2; vogel; bergen; asteroïde;

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Voor de foto van Grace Kelly is gekozen voor een blauwe achtergrond met een kleurgradiënt.

Voor de foto van Grace Kelly is gekozen voor een blauwe achtergrond met een kleurgradiënt. Kleuren van zwartwit foto's Voor deze cursus is als voorbeeld onderstaande foto van Grace Kelly (gk.psd) genomen, maar je kunt natuurlijk ook een eigen zwarwit foto scannen en in Photoshop openen. Alle

Nadere informatie

Handleiding voor kleurkwaliteit

Handleiding voor kleurkwaliteit Pagina 1 van 7 Handleiding voor kleurkwaliteit De aanwijzingen in de handleiding voor kleurkwaliteit geven aan hoe de mogelijkheden die de printer biedt, kunnen worden gebruikt voor het instellen en aanpassen

Nadere informatie

Verzadigde kleuren/ zuivere kleuren

Verzadigde kleuren/ zuivere kleuren Kleurencirkel Een kleurencirkel is een gemakkelijke manier om kleuren te rangschikken. In een cirkel zie je de primaire kleuren citroengeel, magenta rood en cyaanblauw. Daar tegenover liggen de secundaire

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen Workshop 20 MicDigital Transparantie in foto s Transparantie en vervagen. We gaan eens met foto s spelen en ze transparant maken. We willen bv twee foto s over elkaar leggen en de bovenste moet vloeiend

Nadere informatie

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak PRA techniek Kleuren alles voor het grafische vak Kleuren op de PC RGB of CMYK Kleuren, daar kun je als Signmaker of DTPer niet omheen! We komen nogal wat kleuren tegen in ons werk. Maar hoe kunnen we

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX

Photohands. Retouche-/Afdruksoftware voor Windows. Handleiding. Versie 1.0 K862PSM8DMX D Photohands Versie 1.0 Retouche-/Afdruksoftware voor Windows Handleiding K862PSM8DMX Windows is een handelsmerk van Microsoft Corporation. Andere namen van bedrijven en producten zijn in voorkomende gevallen

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

BEELDEN MET GROTE KLEURDIEPTE BEWERKEN

BEELDEN MET GROTE KLEURDIEPTE BEWERKEN BEELDEN MET GROTE KLEURDIEPTE BEWERKEN Vertaling van Editing high-bit images, geschreven door Ian Lyons op zijn website Computer-Darkroom (www.computer-darkroom.com) Wellicht ken je de aanbevelingen die

Nadere informatie

PHOTOSHOP KLEURENBEELDEN OMZETTEN NAAR ZWART WIT ARTISTIEKE OPLEIDING > OSTYN G

PHOTOSHOP KLEURENBEELDEN OMZETTEN NAAR ZWART WIT ARTISTIEKE OPLEIDING > OSTYN G KLEUR NAAR ZWART WIT! Naast analoge zwart wit fotografie kan je je digitale fototoestel dwingen in zwart wit te fotograferen. Sommigen beweren zelfs dat een zwart wit foto met zijn vele tussentinten meer

Nadere informatie

http://www.1stwebdesigner.com/tutorials/create-surreal-photo-manipulation-photoshop-tutorial/ Man en hoed Benodigdheden: volgende afbeeldingen nodig: Watertoren ; Achtergrond ; Victorian Gustov ; hoed;

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 77 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Gemaakt door Santy Nicole

Gemaakt door Santy Nicole Oefening : Filmstrip-Pasen. Ytnas Maak een nieuw bestand met volgende eigenschappen. o Naam = filmstrip-pasen. o Breedte = 1024 pixels o Hoogte is = 768 pixels o Resolutie = 300 ppi o Modus = RGB o Inhoud

Nadere informatie

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Fotobewerken PSP X Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Om met deze cursus aan de slag te gaan, hebt u naast het programma PSP X een digitale foto nodig. Misschien heeft u al een of meer foto's

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond.

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. 1.Flyer Smartphone Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. Formaat en Geavanceerd zoeken In Photoshop open je een

Nadere informatie

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010)

Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Handleiding Kerstpuzzel 2 - Photoshop + PowerPoint 2007 (2010) Deze handleiding kan eveneens gevolgd worden voor PP 2010 want verschilt niet veel met 2007. De bestanden "Puzzle effects by Panos.atn" en

Nadere informatie

Basisinstructie GameMaker 8.0

Basisinstructie GameMaker 8.0 Basisinstructie GameMaker 8.0 Startscherm Gamemaker De onderstaande afbeelding toont het startscherm van Gamemaker. De betekenis van de belangrijkste symbolen in de menubalk zijn weergegeven. Het toevoegen

Nadere informatie

PS-Les14-Eenvoudige animatie

PS-Les14-Eenvoudige animatie In deze les gaan we werken naar dit voorbeeld. In deze les gaan we kennis maken met het onderdeel animatie van Photoshop. We gaan een leuk flikkerende neonreclame maken. Het echte resultaat kan je enkel

Nadere informatie