Les 23 Kleurcorrecties (1)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 23 Kleurcorrecties (1)"

Transcriptie

1 Les 23 Kleurcorrecties (1) Theorie De reden waarom de weergave van je foto niet op elk scherm perfect gelijk is, komt omdat de kleuren in je foto niet worden gemaakt door je digitale camera, maar dat deze worden gemaakt in het uitgangsapparaat waarmee je werkt. Bijvoorbeeld het scherm van je computer of je printer. Dus voor ik begin met dit onderwerp, wil ik je eerst even proberen uitleggen hoe de kleuren op je scherm tot stand komen, en welke modi je hebt om deze weer te geven. In Photoshop hebben we drie verschillende modi om onze foto weer te geven, RGB (1), CMYK (2) en Lab (3). Dit even terzijde, de modus waarin je digitale camera je foto neemt is RGB. Dus moet je dit om één of andere reden wijzigen, dan doe je dit in Photoshop. We gaan verder. Al deze modi bestaan uit grijswaarden. De samenstelling van deze grijswaarden, geeft de kleur in onze foto op het scherm. Een voorbeeld. De modus RGB, welke de standaardmodus is van onze digitale camera, bestaat uit vier kanalen. Drie ervan genomen door onze digitale camera, Rood, Groen en Blauw, en een vierde RGB die is samengesteld door Photoshop, of beter gezegd, je scherm. Om dit allemaal te bewijzen openen we eerst het deelvenster "Kanalen". Wanneer je enkel het blauwe kanaal bekijkt (1), zie je dat de kleuren in dit kanaal enkel bestaan uit donkere grijswaarden. Dit noemt men de 'Schaduwen' (shadows). Het groene kanaal bestaat uit midden grijswaarden (2), welke men de 'Middentonen' (Midtones) noemt. En het rode kanaal bestaat enkel uit lichte grijswaarden (3), welke men de 'Hooglichten' (Highlights) noemt.

2 Wanneer we de samenstelling van deze drie kanalen bekijken (4) zien we, je raad het al, kleur. Nu je dit weet is de conclusie vlug gemaakt. Stel de grijswaarden voor de foto correct in, en je hebt een perfecte weergave van je foto. Bitdiepte/Kleurdiepte De Bitdiepte, ook wel kleurdiepte genoemd, is de meeteenheid voor de hoeveelheid kleuren die een pixel kan weergeven. Zo heeft een pixel in een 8-bits foto de mogelijkheid 256 nuances weer te geven en dit per kanaal. Hoe kom je aan die 256 nuances? Wel een zwart/wit foto, of om het in Photoshop-woorden te zeggen een bitmapafbeelding, heeft een bitdiepte van 1, de pixel is of zwart of wit. Eén van de twee. In het kort, een foto met een bitdiepte van 1 is 1 X 2 = 2. Dus 2 grijswaarden, wit of zwart. En een foto met een bitdiepte van 8 is dus 2 X 2 X 2 X 2 X 2 X 2 X 2 X 2 = 256. Dus 256 grijswaarden per kanaal. Elke grijswaarde wordt weergegeven met een getal. Zo heeft zwart de waarde 0, en wit de waarde 255. Zo zie je in onderstaande afbeelding dat de pixel waar ik met het pipetje over beweeg (1), in het rode kanaal de waarde 110 heeft, het groene kanaal de waarde 110, en in het blauwe kanaal ook de waarde 110 (2). Dit wordt helemaal duidelijk wanneer je enkel het rode kanaal weergeeft (3). Wanneer we nu weten dat elk kanaal 256 verschillende kleurwaarden heeft, is het makkelijk uit te rekenen hoeveel kleuren onze foto heeft. 256 X 256 X 256 = kleuren. Heb je drie kanalen zoals in een RGB foto, dan heb je dus een foto met een bitdiepte van 24. In een CMYK foto heb je vier kanalen, dus een bitdiepte van 32.

3 Dit was allemaal maar theorie, het enige wat jij hiervan zou moeten onthouden is dat door het aanpassen van de grijswaarden, de kleuren wijzigen in een foto. En hoe lager de grijswaarde is, hoe donkerder de kleur wordt. RGB, CMYK of Lab Simpel, altijd RGB. Waarom? Omdat één, je foto's van je digitale camera toch worden genomen in RGB, twee, omdat het makkelijker werken is met drie in plaats van vier kanalen, en drie omdat je juister kunt werken met RGB dan met CMYK. Dus tenzij je met je foto's naar een professionele drukker moet en deze hierom uitdrukkelijk vraagt, dan kun je de instelling wijzigen van RGB naar CMYK.

4 Maar voor de rest, hou het bij RGB. Lab kun je eventueel gebruiken om je foto's te verscherpen of te vervagen en het contrast of de helderheid aan te passen, op deze manier tast je de kleuren niet aan in je foto. Maar tenzij jij een professioneel bent, kun je het beste en makkelijkste werken in RGB. Om de modus van je foto te wijzigen klik je de knop "Afbeelding" in de menubalk, kies je "Modus" in het drop-downmenu, en maak je een keuze. Je kunt op elk moment de modus van je foto wijzigen. Dit doet niks aan de weergave van je foto. Les 24 Kleurcorrecties (2) Histogram In Photoshop hebben we het deelvenster "Histogram". Wanneer je kleurcorrecties uitvoert zou je een Histogram moeten begrijpen. Dus een woordje uitleg. Om het deelvenster te openen klik je "Venster" in de menubalk en kies je "Histogram" in het drop-downmenu. Een histogram kan je helpen bepalen of een afbeelding al dan niet genoeg detail bevat om een correctie te kunnen maken. De weergave van het deelvenster "Histogram" kunnen we aanpassen. Klik hiervoor het naar benedenwijzend pijltje in de titelbalk van het deelvenster (1), en in het drop-downmenu kies je één van de volgende opties: 1. Compacte weergave: Hiermee verschijnt er een histogram zonder statistieken. Het histogram bevat gegevens over de hele afbeelding. 2. Uitgebreide weergave: Hiermee wordt het histogram weergegeven met statistieken. 3. Alle kanalen weergeven: Hiermee worden de afzonderlijke histogrammen van alle kanalen weergegeven. Wens je de verschillende kanalen in kleur weer te geven, dan selecteer je deze optie. Wens je de statistieken (3) te verbergen klik je de optie "Statistieken tonen". Wens je het histogram dat de gegevens bevat van de gehele afbeelding, het bovenste histogram dus, in kleur te bekijken, klik je het naar benedenwijzend pijltje naast het vak "Kanaal" (2), en kies je "Kleuren" in het drop-downmenu.

5 Als voorbeeld heb ik een uitvergroting gemaakt van een diagram (1) hier zien we de schaduwen, of beter gezegd de donkere kleuren in de foto aan de rechterzijde, de middentonen in het midden, en de hooglichten (lichte kleuren) aan de linkerzijde. Helemaal links is zwart en heeft de RGB-waarde 0, en helemaal rechts is wit en heeft de RGBwaarde 255. Uitgebreid uitgelegd is dit voor een zwarte pixel (2) Rood 0, Groen 0, blauw 0 En voor een witte pixel (3) Rood 255, Groen 255 en blauw 255. Wanneer je de grafiek nu bekijkt, zie je dat er dus geen zwarte (4) en geen witte pixels (5) in de foto aanwezig zijn. Terwijl je kleurcorrecties aanbrengt in de foto, zal het diagram in het deelvenster "Histogram" zich automatisch aanpassen. Wanneer je te ver gaat met de wijziging, wordt er een geel waarschuwingsicoontje getoond in de rechterbovenhoek van het diagram. Zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding wordt wanneer ik de helderheid verhoog, de middentonen meer naar rechts gebracht, dus witter worden, de schaduwen worden weggewerkt, en de hooglichten versterken.

6 Les 25 Kleurcorrecties (3) Helderheid/contrast De functie "Helderheid/contrast" is denk ik, wel de meest simpele manier om de helderheid van een foto te wijzigen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de knop "Afbeelding" in de menubalk klikken, te kiezen voor "Aanpassingen" in het drop-downmenu, en te klikken op "Helderheid/contrast". Dit toont ons het dialoogvenster "Helderheid/contrast" waar we door middel van twee schuifregelaars de helderheid en het contrast kunnen aanpassen (1). Hetzelfde kun je doen door de muisaanwijzer boven de schuifregelaar te plaatsen, en wanneer de cursor wijzigt in een handje, te klikken en te slepen (2). Wens jij liever de waarden in te typen, geen probleem, plaats de cursus in het invulvak en typ (3).

7 Een tweede manier om de helderheid en het contrast aan te passen, is door gebruik te maken van een aanpassingslaag. Meer over aanpassingslagen vertel ik je in een later hoofdstuk van deze cursus, maar dit wil ik je toch nog even tonen. Een aanpassingslaag is een laag die je toevoegt aan je foto en waar je de aanpassing op aanbrengt. Niks nieuws hoor ik je al denken en dat klopt, we hadden hiervoor reeds een knop (4) onderaan het deelvenster "Lagen" in de vorige versies van Photoshop. Wat wel nieuw is sinds CS5, is het deelvenster "Aanpassingen". Om een aanpassingslaag toe te voegen is het eerste wat je doet, het deelvenster "Lagen" (1) en het deelvenster "Aanpassingen" (2) openen. Klik hiervoor de knop "Venster" in de menubalk en kies "Lagen" en "Aanpassingen" in het drop-downmenu. Bovenaan het deelvenster "Aanpassingen" (2) vinden we een aantal verschillende icoontjes (3) met verschillende opdrachten voor aanpassingslagen. Veel zeggen deze niet, maar wanneer je de muisaanwijzer over een icoon beweegt, zal de naam hiervan verschijnen. Wat wij nodig hebben is de opdracht "Helderheid/contrast", dit is het eerste icoontje.

8 Wanneer we hierop hebben geklikt, wordt een aanpassingslaag toegevoegd (1) aan het deelvenster "Lagen". Een aanpassingslaag bestaat uit twee delen, welke worden weergegeven door twee icoontjes. Het linkse deel (icoon) vertegenwoordigt de aanpassing, het rechtse deel (icoon) een masker. Het "Maskerdeel" hebben we niet nodig voor wat ik je wil tonen (meer over maskers in een latere les). Dus dit deel kun je naar de vuilbak slepen (2) onderaan rechts in het deelvenster "Lagen". In het dialoogvenster dat verschijnt klik je de knop "Verwijderen". Wat je nu nog zou over moeten hebben is de aanpassingslaag met slechts één icoontje (3). Wanneer de aanpassingslaag is geselecteerd, wijzigt het deelvenster "Aanpassingen" met daarin de instrumenten om de helderheid en het contrast aan te passen (4). Dit is een verschil met eerdere versies van Photoshop, waar voor elke aanpassing een dialoogvenster werd geopend.

9 Het voordeel van een aanpassingslaag te gebruiken om kleurcorrecties toe te voegen, is dat je op elk moment deze aanpassing kunt wijzigen of verwijderen, en vooral dat deze wijzigingen niet worden toegepast op de foto maar op een bovenliggende laag. Heb je de wijzigingen aangebracht, moet je de foto wel opslaan onder een formaat dat lagen ondersteund, bijvoorbeeld PSD of TIFF. Maar ook hierover meer wanneer ik het heb over "lagen". Meer over lagen, aanpassingslagen en maskers in volgende lessen, we gaan eerst nog even verder met "Kleurcorrecties".

10 Les 26 Kleurcorrecties (4) Kleurbalans In Photoshop hebben we twee manieren om de kleurbalans in onze foto aan te passen. Een eerste manier is door middel van de optie "Kleurbalans". Deze optie vinden we onder de knop "Afbeelding" in de menubalk, kies "Aanpassingen" in het drop-downmenu en klik "Kleurbalans". Een tweede manier is door middel van een aanpassingslaag. Klik hiervoor de knop "Kleurbalans" in het deelvenster "Aanpassingen". Dit is de tweede knop op de tweede rij met iconen. Hoe je het ook doet maakt voor mij niet uit, maar persoonlijk kies ik voor de tweede manier. Hierdoor wijzig ik niks aan het origineel van de foto en kan ik op gelijk welk tijdstip de aanpassingen wijzigen. Ik verwijder het deel "Masker" in de aanpassingslaag, zoals we hebben gezien in de vorige les. Wens je dat niet steeds automatisch dit "Maskerdeel" wordt toegevoegd aan een aanpassingslaag, dan kun je dit uitschakelen door het naar benedenwijzend pijltje te klikken in de menubalk van het deelvenster (1), en te klikken op de optie "Standaard masker toevoegen" zodat dit wordt uitgevinkt. Door middel van de schuifregelaars kun je de kleuren Cyaan, Magenta en Geel aanpassen (2). Dit zowel voor de "Schaduwen", de "Middentonen" als de "Hooglichten" (3). Het is een manier om kleurcorrecties uit te voeren, maar om een deftige kleurcorrectie uit te voeren ben je beter met de optie "Variaties".

11 Variaties Een tweede manier is door middel van de optie "Variaties". Om het dialoogvenster "Variaties" te openen klikken we "Afbeelding" in de menubalk. Kiezen "Aanpassingen" in het drop-downmenu, en klikken "Variaties...". Het dialoogvenster "Variaties" geeft ons toch wat meer mogelijkheden dan de optie "Kleurbalans". Het lijkt misschien niet zo, maar toch is het zo. Het lijkt ook wel wat ingewikkelder, maar dat is het zeker niet. In de volgende les ga ik hier uitgebreider op in. Les 27 Kleurcorrecties (5) Het dialoogvenster "Variaties" Het bovenste deel (1) van het venster is je wel duidelijk denk ik: "Origineel" en "Huidig beeld". "Origineel" staat voor het origineel, en "Huidig beeld" staat voor de momentopname, dus voor alle klikken die je reeds hebt uitgevoerd op dat moment. Wens je na al je klikken terug te gaan naar het origineel, dan klik je op het kadertje Origineel. Hetzelfde voor het rechtse deel (2). "Linker" en "Donkerder" lijken me wel duidelijk.

12 Bovenaan de rechterzijde vinden we vier klikvelden: "Schaduwen", "Middentonen", "Hooglichten" en "Verzadiging" (4). Plus een schuifbalk "Fijn" - "Grof". Standaard staat het veld "Middentonen" aangevinkt, en dat is volgens mij ook de beste keuze. De "Middentonen" staan voor de gemiddelde kleuren, niet te donker en niet te licht. "Schaduwen" is voor de donkerste kleuren in onze foto. En "Hooglichten" is voor de lichtste kleuren in onze foto. "Verzadiging" geeft je afbeelding een, hoe moet ik het zeggen, "levendiger" weergave. Met de schuifbalk passen we de kleuren fijn of drastisch aan. Maar wat betekenen al deze weergaves in het midden? Het enige dat daar staat is "Meer groen", "Meer geel", meer dit meer dat. Alles is meer, niks minder. Wel, niks is minder waar. Klik je bv op het vak "Meer geel" dan betekent dit uiteraard dat je meer geel wenst, maar ook dat je minder blauw wenst. Dus wensen we minder groen, dan klikken we de knop "Meer magenta". Maar er zijn toch meer kleuren dan groen, geel, rood, magenta, blauw en cyaan hoor ik je al denken. En dat klopt. Om dit uit te leggen heb ik de volgende grafiek:

13 Stel onze foto heeft teveel van de kleur Cobalt in zich. Dus moeten we meer van de kleur Orange toevoegen. Hoe doen we dat? Wel we klikken hiervoor tweemaal op "Meer geel" en tweemaal op "Meer rood". Dit lijkt allemaal ingewikkeld, maar dit is het niet. Je moet simpelweg bovenstaande grafiek een beetje kennen. Voor mijn voorbeeldfoto had ik wat teveel Rood/Orange. En na alle bewerkingen in het Variaties venster ziet hij er toch al wat beter uit.

14 Ik moet er wel bij vertellen dat ik wat wijzigingen heb aangebracht in het venster "Middentonen", "Schaduwen" en "Verzadigingen". Sla de afbeelding op wanneer je tevreden bent. Klik hiervoor op Bestand - Opslaan in de menubalk. Of sla het bestand op onder een andere naam, zodoende hou je het origineel. Klik hiervoor op Bestand - Opslaan als... in de menubalk. Trouwens voor je begint, maak je eerst een kopij van het origineel. Dit heb ik reeds gezegd, hoewel dat ik het soms ook vergeet. Les 28 Kleurcorrecties (6) Kleurtoon/verzadiging Een andere optie om kleurcorrecties uit te voeren is door middel van de optie "Kleurtoon/verzadiging". Deze optie vinden we onder de knop "Afbeelding" (1) in de menubalk, kies "Aanpassingen" in het drop-downmenu en klik "Kleurtoon/verzadiging". Of we openen het deelvenster "Aanpassingen" (2) en klikken het eerste icoontje (3) op de middelste rij. Hoe je het ook doet, maakt niet uit, het deelvenster "Kleurtoon/verzadiging" wordt geopend (4). Door te slepen met de schuifbalken "Kleurtoon" en "Verzadiging" kunnen we de kleuren wijzigen van onze foto. Eén probleem echter, we wijzigen dan alle kleuren in onze foto. Dus beginnen we opnieuw. Om de foto terug te voorzien van de originele kleuren klik je de knop "Standaardinstellingen voor aanpassen herstellen" (5). Dit is de knop naast de vuilbak in de menubalk van het deelvenster "Aanpassen".

15 Om alleen het hemd van kleur te doen veranderen klik je het vak (1) tinten, en kies je een tint in het lijstje. In dit geval is het makkelijk, dit is blauw, van het blauwe hemd. Maar stel dat het een tint is die niet in het lijstje voorkomt. Dan moet je het kleurenrad voor ogen brengen, dat ik je heb getoond in de vorige les, en hierin een kleur kiezen die het meest bij de te wijzigen kleur aanpast. En deze tint selecteer je in het drop-downmenu.

16 Onderaan het dialoogvenster zie je twee kleurbalkjes (1), met ertussen een donkerder grijs balkje aan de linkerkant, en rechts daarvan twee blokjes. Alle kleuren die vallen onder de donkerder grijze balk worden gewijzigd wanneer we met de schuifbalk van "Kleurtoon" en "Verzadiging" schuiven. Alle kleuren die liggen tussen de twee blokjes, worden niet gewijzigd. Ik hoop dat je nog kunt volgen. Voor de donkerder grijze balk kunnen we het bereik vergroten of verkleinen door te klikken en te slepen met de randen. Of je kunt deze ook verplaatsen door met het balkje te slepen. Hetzelfde geldt voor de twee blokjes die naast de donkerder grijze balk liggen, ook deze kunnen we verslepen, en zodoende het kleurbereik uitbreiden.

17 Nog even dit, wanneer je een tweede kleur (2) wil toevoegen hou je de Shifttoets op je toetsenbord ingedrukt terwijl je de muisaanwijzer over de foto plaatst en klikt. Les 29 Kleurcorrecties (7) De knop "Verzadiging wijzigen" Een andere manier om de "Verzadiging" en "Kleurtoon" aan te passen is door middel van de knop "Verzadiging wijzigen". Die knopt noemt eigenlijk zo niet, maar omdat deze geen naam heeft, heb ik deze aan hem gegeven. Om deze te gebruiken selecteer je deze eerst in het dialoogvenster, en klik en sleep je vervolgens in de foto op de kleur waarvan je de verzadiging wil verhogen of verlagen. Diezelfde knop gebruik je ook wanneer je de kleurtoon van een kleur in de foto wil wijzigen. Alleen hou je dan de Ctrl-knop op je toetsenbord ingedrukt.

18 De optie "Levendigheid" Een andere optie om kleurcorrecties uit te voeren is de optie "Levendigheid". Met deze optie passen we de verzadiging aan, zodat zo weinig mogelijk kleuren worden bijgesneden, naarmate de kleuren volledig verzadigd raken. Door deze aanpassing wordt de verzadiging van minder verzadigde kleuren meer verhoogd dan die van kleuren die al zijn verzadigd. Levendigheid voorkomt ook dat huidtonen oververzadigd raken. Om deze optie toe te passen klik je de knop "Afbeelding" in de menubalk, kies je "Aanpassingen" in het drop-downmenu, en klik je "Levendigheid..."

19 Of wanneer je werkt met aanpassingslagen, je vindt deze knop in het deelvenster "Aanpassingen" op de eerste rij, vijfde knop. Wanneer je meer aanpassing wilt toepassen op minder verzadigde kleuren en je wilt vermijden dat kleuren moeten worden bijgesneden als ze totale verzadiging bereiken, verschuif je de schuifregelaar "Levendigheid" naar rechts. Wanneer je dezelfde hoeveelheid verzadiging wilt toepassen op alle kleuren, ongeacht hun huidige verzadiging, verschuif je de schuifregelaar Verzadiging. Wanneer je de verzadiging wilt verlagen, verschuif je de schuifregelaar "Levendigheid" of de schuifregelaar "Verzadiging" naar links.

20 Les 30 Kleurcorrecties (8) Niveaus Nog een manier om kleurcorrecties uit te voeren is door middel van de optie "Niveaus". Als voorbeeld heb ik een foto geopend waarvan een bepaalde tint over de gehele afbeelding ligt. Een kleurzweem noemen ze dit. Wanneer je het deelvenster "Histogram" bekijkt zie je dat voor de kanalen "Groen" en "Blauw" geen of nauwelijks hooglichten aanwezig zijn (1), en voor het kanaal "Rood" nauwelijks schaduwen zijn (2). We weten uit vorige lessen dat voor de kleur wit, de waarde voor elk kleurkanaal 255 moet zijn. Wanneer we echter met het pipetje (3) over de foto bewegen, zien we in het deelvenster "info" dat de waarden voor het wit, wat deze kastjes toch zijn denk ik, de waarde R: 253, G: 196, en B: 109 (4) zijn. Een oplossing om dit te corrigeren is met de optie "Niveaus". Open het deelvenster "Aanpassingen" en klik de knop "Niveaus" (5).

21 In het deelvenster "Niveaus" zien we drie pipetjes. Het onderste is voor de hooglichten, het middelste is voor de middentonen, en het bovenste is voor de schaduwen. Het eerste wat we doen is de hooglichten aanpassen, met andere woorden van het wit, wit maken. Selecteer het onderste pipetje (1), en klik een positie in de foto (2) die wit moet zijn, een kastje dus. Zoals je kunt zien in het deelvenster "Info" zijn de RGB-waarden aangepast, Rechts in het deelvenster "Info" staan de nieuwe waarden, rechts de oude waarden. Hetzelfde doe je voor de middentonen. Selecteer het middelste pipetje, en klik een plaats in de foto die een grijswaarde moet hebben, of beter gezegd een middentoon moet hebben. Bijvoorbeeld de plaats onder het kastje. Hetzelfde doe je voor de schaduwen, of donkere kleuren. Bovenste pipetje selecteren en een donkere kleur klikken. Dit zou het resultaat moeten zijn. Natuurlijk is alles afhankelijk van wat jij hebt gekozen als "Hooglicht, Middentoon" en "Schaduw".

22 Ziet er toch al heel wat beter uit, al zeg ik het zelf. Wat ik je toch nog moet vertellen is dat wanneer je deze handelingen uitvoert voor elk kleurkanaal, je een nog beter resultaat kunt hebben. Klik hiervoor het naar benedenwijzend pijltje naast het vak RGB, en herhaal deze handelingen afzonderlijk voor elk kanaal, rood, groen, en blauw. Les 31 Kleurcorrecties (9) Curven Nog een manier om kleurcorrecties uit te voeren, is door middel van de optie "Curven". In de vorige les hadden we gezien hoe we door middel van "Niveaus", een kleurcorrectie kunnen uitvoeren op drie punten, de hooglichten, de middentonen, en de schaduwen. Wanneer we gebruik maken van Curven, kunnen we elk van de 256 grijswaarden aanpassen. In dit voorbeeld laat ik je zien hoe je de helderheid en het contrast aanpast, door middel van

23 curven. Zoals altijd begin ik met een kopij te maken van de originele foto. Open het deelvenster "Aanpassingen", en klik de knop "Curven".

24 Dit opent het deelvenster "Curven". Laat ons eerst een kijken wat we hier zoal te zien krijgen. Wat het meest opvalt, is de diagonale lijn (1) in de grafiek die loopt van de linkerbenedenhoek naar de rechterbovenhoek. Het punt in de rechterbovenhoek vertegenwoordigt de lichtste kleuren, het punt in de linkerbenedenhoek vertegenwoordigt de donkerste kleuren. Daartussen liggen de verschillende grijswaarden. Onder en naast de grafiek hebben we twee balken, die zijn voorzien van een kleurverloop van zwart naar wit (2). Deze onder de grafiek vertegenwoordigt de op dat ogenblik aanwezige tonen in de foto. Wanneer we werken met curven, worden oude tonen door nieuwe tonen vervangen. Deze nieuwe tonen zien we in de verticale balk. Als voorbeeld wil ik de middentonen van de foto lichter maken. Hoe ga ik te werk. De middentonen bevinden zich in het midden van de grafiek. Ik klik dus in het midden van de grafiek en sleep de muisaanwijzer naar boven. Je ziet dat de horizontale as zich naar boven beweegt (2), en dat de nieuwe middentonen lichter worden. Dit laatste kun je zien aan het snijpunt van de horizontale as met de verticale balk (3). Een aantal verschillende vooraf ingestelde curven vindt je trouwens in het vak "Curven" (4). Wanneer je wat tijd over hebt moet je deze maar eens proberen en kijken hoe de diagonale lijn wordt aangepast, aan de optie die je hebt gekozen. Het eerste wat we doen is de optie "Kleurverlies tonen voor zwart-witte punten" selecteren zodat dit wordt geactiveerd. Klik hiervoor het aar benedenwijzend pijltje in de titelbalk van het deelvenster "Aanpassingen", en klik deze optie.

25 Vervolgens gaan we de lichte kleuren instellen. Klik en sleep hiervoor het witte driehoekje rechts onderaan de grafiek naar links (1). Van zodra je de witte kleur ziet verschijnen (2) in de foto, laat je de muisaanwijzer los.

26 Hetzelfde doen we voor de donkere kleuren. Klik en sleep het zwarte driehoekje links onderaan de grafiek naar rechts (2). Van zodra je de zwarte kleur ziet verschijnen in de foto, laat je de muisaanwijzer los. En tenslotte passen we nog de curven aan in het deelvenster "Curven". Selecteer hiervoor de knop "Curve bewerken" in het deelvenster "Aanpassingen" en klik en sleep in de foto naar boven of naar onder. Beweeg je de muisaanwijzer naar boven, dan wordt de foto lichter, beweeg je deze naar onder, dan wordt de foto donkerder. Terwijl je de cursor klikt en sleept zie je de curve bewegen en krijg je een voorbeeld te zien in de foto. Dit plaatst een punt in de curve op de plaats waar je cursor zich bevindt in de foto (4). Wens je deze bepaalde plaats in je foto donkerder te maken, kun je dit punt steeds slepen naar rechts. Wens je deze lichter te maken, slee je het punt naar rechts. Wens je meerdere referentiepunten te plaatsen op de diagonale lijn in de grafiek, kun je dit doen met de knop "Curve bewerken", of door te klikken op de diagonale lijn. Wanneer je voor het laatste kiest, weet je natuurlijk niet juist welke positie deze vertegenwoordigt in de foto.

27

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen. Items toevoegen aan je agenda. Gebeurtenis invoegen

Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen. Items toevoegen aan je agenda. Gebeurtenis invoegen Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen Items toevoegen aan je agenda In onze agenda kunnen we verschillende soorten items ingeven. De eerste is een afspraak, de tweede is een vergadering, de derde is

Nadere informatie

Camera Raw-afbeeldingsbestanden

Camera Raw-afbeeldingsbestanden Camera Raw-afbeeldingsbestanden Een Camera Raw-bestand bevat onverwerkte afbeeldingsgegevens uit de beeldsensor van de camera. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. Veel digitale camera's

Nadere informatie

FastStone Image Viewer 1

FastStone Image Viewer 1 9-6-2016 FastStone Image Viewer 1 In Faststone Image Viewer, Kunnen we de belichting aanpassen en, Kleuren, Niveaus en Curven. Open Faststone Image Viewer, kies een afbeelding, ga dan naar Kleuren, je

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm 1) Open de afbeelding les06 koppel.jpg We proberen die foto eerst een klein beetje te verbeteren. Wil je meer weten over kleurcorrecties dan kan je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen

Fotobewerken PSP X. Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Fotobewerken PSP X Les 1 Een foto openen en op een foto inzoomen Om met deze cursus aan de slag te gaan, hebt u naast het programma PSP X een digitale foto nodig. Misschien heeft u al een of meer foto's

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Foto inkleuren met verschillende effecten

Foto inkleuren met verschillende effecten http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/colorize/ Foto inkleuren met verschillende effecten Startfoto Ingekleurd, je hoeft echter niet dezelfde kleuren te gebruiken. Op het einde van de les zul

Nadere informatie

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L.

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L. Les 10 Kleurenkwaliteit verbeteren Hier gaan we werken met een resolutie van 300px/inch, dus volg goed de aanwijzingen en gebruik de juiste waarden om niet in de problemen te komen. 1) Open de vier bestanden:

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument.

Mailgroep photoshop. Copyright. Story book. Open de foto werkdocument. 1 Story book https://www.youtube.com/watch?v=r2kpxhrgcxw&t=5s Open de foto werkdocument. Op de foto wooden deck floor en ontgrendel de laag. Sleep de foto naar je werkdocument. Noem de laag dock. Verplaats

Nadere informatie

Aanbevelingen voor verscherpen

Aanbevelingen voor verscherpen Aanbevelingen voor verscherpen Door de afbeelding scherper te maken verbetert u de scherpte van de randen. Of afbeeldingen nu afkomstig zijn van een digitale camera of van een scanner, de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

Contrasten. Contrast verhogen

Contrasten. Contrast verhogen Curven in Photoshop Curven is in Photoshop een krachtig stukje gereedschap. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om in een handomdraai kleuren te corrigeren of contrasten aan te passen. Maar het is een filter

Nadere informatie

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33

De onbewerkte afbeelding: De bijgewerkte afbeelding: Kris Merckx Basis Adobe Photoshop www.computerkit.be 2008 Copyright: Creative Commons License 33 De snelmaskermodus is erg interessant voor het bewerken van onderbelichte foto's. In het onderstaande voorbeeld is de onderkant van de afbeelding veel te donker. Via de snelmaskermodus hebben we een zachte

Nadere informatie

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 MicDigital In deze tweede Workshop gaan we met lagen leren werken. We gaan in deze Photoshop Workshop leren omgaan met het werkgebied. De beste manier om het werkgebied te

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

Foto manipulatie met straatdanser

Foto manipulatie met straatdanser http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/dazzling-dance-photomanipulation/all-pages.html Foto manipulatie met straatdanser Foto s worden gecombineerd, speciale effecten toegevoegd

Nadere informatie

Photoshop tips en trucs

Photoshop tips en trucs Photoshop tips en trucs Plaatselijk doordrukken of tegenhouden Open een afbeelding Open een nieuwe laag Vul deze met 50% grijs Zet de overvloeimodus op bedekken ( overlay) Met een wit of zwart penseel

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

Monitorgamma. Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf

Monitorgamma. Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 De testafbeeldingen gebruiken 4 2.1 Grijswaarden testafbeelding................................ 4 2.2 RGB-waarden testafbeelding...............................

Nadere informatie

We openen de foto, en maken een selectie van datgene waarvan we een reflectie willen maken in de plassen van de regen.

We openen de foto, en maken een selectie van datgene waarvan we een reflectie willen maken in de plassen van de regen. Tip 66 Deze Tip werd geschreven door mezelf Van droog tot regenachtig decor - deel 1 In deze tip toon ik je hoe je op een realistische manier een regenachtig decor maakt. Klik hier om de gebruikte afbeeldingen

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Cursus Nik collection.

Cursus Nik collection. Cu Cursus Nik collection www.gratiscursus.be Inhoud Les 1... 2 Wat is Nik Collection?... 2 Les 2... 3 Nik Collection in Lightroom... 3 Les 3... 9 Nik Collection in Photoshop... 9 Les 4... 15 De werkomgeving

Nadere informatie

In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd gestart:

In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd gestart: http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/sunglasses/ Een weerspiegeling maken in een zonnebril In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Digitale fotobewerking.

Digitale fotobewerking. Let op: Deze beschrijving is gemaakt voor Adobe Photoshop CS2. Er zijn verschillen met CS3, CS4 en CS5, maar vele van hieronder beschreven functies vind u ook in die versies. Digitale fotobewerking. De

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

Wonderen bestaan niet of toch...

Wonderen bestaan niet of toch... Cursus fotobewerking in Photoshop (lessen op 14-3, 21-3, 28-3, 4-4) Wonderen bestaan niet of toch... Allemaal welkom op deze eerste les, het doel van deze cursus is om meer inzicht te krijgen in het digitaal

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret

Overvloeimodi. Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Foto verouderen Schilderachtig Portret Overvloeimodi Overvloeimodi Overvloeimodi zorgen ervoor dat lagen met elkaar in wisselwerking staan en doen simpelweg wat de naam al aangeeft: in elkaar

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3

Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Zwart-wit conversie in Adobe Photoshop CS3 Adobe Photoshop CS3 zet een nieuwe standaard op het gebied van conversie van een kleurenopname naar een sfeervol zwart-wit beeld. Met de aanpassingslaag Zwart-wit

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psd.fanextra.com/tutorials/photo-effects/photo-manipulate-a-surreal-apple-habitat-scene/ Appelhuisje Nodig: achtergrond ; boomstronk ; appel ; oud venster1 ; oud venster2 ; ladder ; licht penselen

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen -

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen - Lesje: Stel je eigen kamer samen - http://www2.hku.nl/~fotoshop/img-tutorial5 In deze les gaan we een drie-dimensionale ruimte bouwen, in dit geval een gezellige woonkamer. Uiteraard mag je deze zelf in

Nadere informatie

Maken van een Vurige Demon Montage

Maken van een Vurige Demon Montage http://psdtuts.com/tutorials/photo-effects-tutorials/learn-how-to-create-a-fiery-demon-montage/ Maken van een Vurige Demon Montage In deze les maken we een foto montage van een demon die een stad vernietigt.

Nadere informatie

Workshop 16. 2. Foto bijvoegen Open de foto tinne2.jpg. Open de foto tinne1.jpg

Workshop 16. 2. Foto bijvoegen Open de foto tinne2.jpg. Open de foto tinne1.jpg Workshop 16 MicDigital Wenskaarten en communiekaartjes ontwerpen. Vroeger, voor we computers hadden, moesten we naar de fotograaf en drukker als we communiekaartjes of uitnodigingen wilden hebben Nu met

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

Copyright Mailgroep photoshop

Copyright Mailgroep photoshop https://www.youtube.com/watch?v=jstl21-8zym Sneeuw paraplu video les Nodig : model; sneeuw; achtergrond Open een nieuw document : 3000 x 2000 px; 200 ppi Voeg de achtergrond afbeelding toe; transformeer

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers.

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers. Video op volgende link: Bekijk zeker eerst de Video vooral wie nog maar weinig met paden gewerkt heeft http://www.youtube.com/watch?v=xghxy-oxhso Les op volgende link http://tutvid.com/create-vibrant-color-ring-photoshop-tutorial/

Nadere informatie

3D puzzel in bolvorm in CS5

3D puzzel in bolvorm in CS5 http://psd.tutsplus.com/tutorials/3d/create-a-spherical-3d-puzzle-with-photoshop/ 3D puzzel in bolvorm in CS5 Gebruikt: foto met wolken en water, handen, puzzelstructuur Stap 1 Nieuw Document Nieuw wit

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Planeet en dame (Overvloeien van foto s)

Planeet en dame (Overvloeien van foto s) http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/blend-a-planet-transparently-into-a-photomanipulation/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=feed%3a+psdtuts+ %28PSDTUTS%29 Planeet

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

Les 15 The Bridge (1)

Les 15 The Bridge (1) Les 15 The Bridge (1) Wat is "The Bridge"? De Bridge is een standalone applicatie die we bij het programma Photoshop gratis krijgen, en waarmee we onze bestanden kunnen doorzoeken, ordenen, bekijken, verwijderen

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO 2 Vanaf de allereerste foto is het maken van perfecte zwart-wit foto s een combinatie geweest van de juiste opnametechniek en ontwikkel -en afdrukvaardigheden

Nadere informatie

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg Retoucheren Algemeen Nieuw document Selecteer in de Menubalk in het menu Bestand (File) de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Naam: Retoucheren Breedte: 10 cm Hoogte: 15 cm Resolutie: 300 pixels/inch

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Foto s in fles video les. Nodig : fles; wolken; station

Mailgroep photoshop. Copyright. Foto s in fles video les.   Nodig : fles; wolken; station https://www.youtube.com/watch?v=l-98-9bmiqa Foto s in fles video les Nodig : fles; wolken; station Open een nieuw document : 2700 x 3000 px; 200 ppi Aanpassingslaag Volle kleur, kleur = # D7D7D7 De fles

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-super-shiny-pencil-icon/ Mooi potlood maken Het potlood is een van de meest gebruikte gereedschappen bij het creatievelingen. Bij het maken van deze

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen

Workshop 20. Transparantie in foto s. Voorbeeld 1. 1. Foto openen en verbeteren. 2. Voorgrondfoto openen en verplaatsen Workshop 20 MicDigital Transparantie in foto s Transparantie en vervagen. We gaan eens met foto s spelen en ze transparant maken. We willen bv twee foto s over elkaar leggen en de bovenste moet vloeiend

Nadere informatie

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie. Dit is het eindresultaat

Mailgroep photoshop. Copyright. Fotomanupilatie.   Dit is het eindresultaat Fotomanupilatie https://www.youtube.com/watch?v=lx3q-l8ch_c Dit is het eindresultaat Open het bestand Varadero strand. De mensen en hun schaduwen aan de strandlijn, en de mensen in het water moeten weggeretoucheerd

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html

Avatar. http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html http://www.webdesign.org/photoshop/photo-editing/na-vi-avatar-photo-manipulation-exclusivetutorial.18015.html Avatar We proberen een foto om te toveren tot een Na'vi een personage gebaseerd op de film

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt

Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-apply-textures-to-uneven-surfaces/ Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt Stap 1 Foto s zoeken die we kunnen gebruiken.

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

Cycling in water.

Cycling in water. Cycling in water https://www.youtube.com/watch?v=t4rqxxsrpho Maak een nieuw document via bestand nieuw. Breedte 1280 px Hoogte 720 px resolutie 300 px/inch achtergrond wit. Noem het werkdocument. Sla de

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Werken met aanpassingslagen Photoshop creatieve8

Werken met aanpassingslagen Photoshop creatieve8 Werken met aanpassingslagen Photoshop creatieve8 01) Open het bestand AnastasiaSmile. 02) Dupliceer de achtergrondlaag, we werken verder op deze kopie laag 03) Ctrl + B = kleurbalans Hooglichten geven

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het werkgebied van InDesign kent zodat u de krachtige mogelijkheden

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren.

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren. Workshop 24 MicDigital Het verloopgereedschap & spelen met licht Een van de fijne dingen die je met Photoshop kan doen, vooral met digitale foto s, is het licht van een foto kan bewerken, verhogen of toevoegen.

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen.

Het histogram. Maar ook later op de computer in programma's als Photoshop kun je iets met de histogrammen. Het histogram Het histogram op je camera is misschien wel één van de belangrijkste hulpmiddelen om je te helpen of je qua belichting goed zit met een foto. Het histogram is een grafische weergave van de

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.)

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.) Workshop 8 MicDigital Oude foto s Soms willen we een oude foto herstellen, maar het is perfect mogelijk om een hedendaagse foto er oud te laten uitzien. Wat we in het ene herstellen willen we in een andere

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zgwhu_mtldw&list=plgll7jpwzue-eulkyycqkxiyhoku2supf Bestand nieuw-b-2700-h-3000-resolutie-200 Met uitsnijgereedschap 4cm smaller maken, Open foto cloud-stock, en kopieer

Nadere informatie

Onderwaterstad. PSE-Onderwaterstad

Onderwaterstad. PSE-Onderwaterstad Onderwaterstad 1. Open een nieuw bestand met breedte van 460 mm en hoogte van 310 mm en resolutie van 300 px/inch. 2. Pak het gereedschap Verloop en klik op het verloopbalkje in de optiebalk om de verloopbewerker

Nadere informatie

BEWERKINGEN verzameling deel 1

BEWERKINGEN verzameling deel 1 PS.01 Bewerkingen verzameling deel 1 1-17 BEWERKINGEN verzameling deel 1 Afbeeldingen op Internet, die niet te downloaden zijn, toch kopiëren. Maak een printscreen van het scherm, waarbij de afbeelding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

http://www.1stwebdesigner.com/tutorials/create-surreal-photo-manipulation-photoshop-tutorial/ Man en hoed Benodigdheden: volgende afbeeldingen nodig: Watertoren ; Achtergrond ; Victorian Gustov ; hoed;

Nadere informatie

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle Mijn naam is; Cees van Aarle Boodschap / Doelgroep Wat vind je doelgroep belangrijk? Aandachtspunt; - waarin onderscheid je jezelf van de rest, - wat maakt je uniek? Hoe maak je dat anderen duidelijk,

Nadere informatie

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld.

Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop. Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Hoe maak je een Emotionele Brandscene link originele les Fotomanipulatie in Adobe Photoshop Moeilijkheidsgraad gemiddeld. Dit zullen we maken Copyright Eerst isoleren we het model en schilderen we licht,

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Videoles maken van een ink paint afbeelding https://www.youtube.com/watch?v=n7-f7eo5aec Dit proberen we te maken

mailgroep photoshop Copyright Videoles maken van een ink paint afbeelding https://www.youtube.com/watch?v=n7-f7eo5aec Dit proberen we te maken https://www.youtube.com/watch?v=n7-f7eo5aec Videoles maken van een ink paint afbeelding Dit proberen we te maken Originele foto Video lesje Ink and Paint blz. 1 1) Open je afbeelding; dupliceer de achtergrond

Nadere informatie

Repoussé in Photoshop CS5

Repoussé in Photoshop CS5 http://abduzeedo.com/3d-type-repouss%c3%a9-photoshop-cs5-extended Repoussé in Photoshop CS5 Stap 1 Open Photoshop CS 5 Extended, nieuw bestand (1920 x 1200 px, 72dpi), typ je tekst met het horizontaal

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie