De NIDF-norm voor het leveren van digitale foto s.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De NIDF-norm voor het leveren van digitale foto s."

Transcriptie

1 De NIDF-norm voor het leveren van digitale foto s. Versie van oktober 2004, gebaseerd op Photoshop CS Het doel van deze norm is het mogelijk maken dat fotografen digitale fotoʼs kunnen leveren aan gebruikers zonder dat er problemen hoeven te ontstaan over iets dat met de publicatie van de fotoʼs te maken heeft: De kleurweergave De informatie over wat er op de foto staat De auteursrechten Voor de communicatie rondom deze zaken bestaan normen die internationaal overeengekomen zijn. Het is handig en logisch om die te volgen. De NIDF-norm is dan ook vooral een combinatie van een aantal bestaande normen. Het is natuurlijk noodzakelijk dat de fotograaf zich aan deze normen houdt, zodat de verstuurde en afgeleverde fotoʼs aan de NIDF-norm voldoen. Maar daarna moet ook de ontvanger van het beeld, en iedereen die fotoʼs op zijn of haar computer bekijkt om ze te beoordelen, zich aan de norm houden voor die onderdelen die betrekking hebben op het beoordelen van digitale fotoʼs. Wanneer er ergens in de lijn tussen de fotograaf en de drukpers iemand de foto aanpast zonder zich aan de NIDF-norm te houden kan er door de fotograaf niet meer worden ingestaan voor het resultaat wanneer de foto bijvoorbeeld in drukwerk wordt gebruikt. 1 De mogelijke andere betrokkenen zijn: De (beeld-)redacteur De vormgever De lithograaf De drukker De NIDF-norm regelt de dingen die van groot belang zijn voor iedereen die bij het maken en gebruiken van digitale fotoʼs betrokken is. Helaas is het niet helemaal mogelijk om te controleren of iemand zich aan deze regels houdt, dat geldt voor punt 1,2 en 3, die de omstandigheden op de werkplek regelen en de instelling voor hte kleurbeheer op de computer. De overige zaken zijn wel te controleren, omdat ze effect hebben op de digitale foto en terug te vinden zijn in de digitale foto.

2 De norm in het kort 1. De inrichting en de verlichting van de werkplek waar de monitor staat om de fotoʼs te beoordelen. Hiervoor geldt iso norm 3664: neutrale kleuren, uitsluitend normlicht met een kleurtemperatuur van 5000K, een lichtintensiteit tussen 35 en 70 Lux. 2. Het instellen van de kleurweergave van de monitor zelf. Monitor kalibratie: Witpunt 6500K, Lichtsterkte rond de 100 cd/m2; Gamma waarde afhankelijk van het gebruikte computerplatform; Dat is dan 1,8 op Apple, 2,2 op Windows. 3. Het instellen van het kleurmanagementsysteem van de computer en de gebruikte software De bestandsnaam, niet dwingend voorgeschreven maar aanbevolen. Bestandsnamen worden bijvoorkeur opgebouwd uit vier initialen van de fotograaf, de opnamedatum in de volgorde jjjjmmdd, een streepje, een viercijferig volgnummer en de bestandsextensie. Bijvoorbeeld: NIDF jpg 5. Het gebruiken van de IPTC standaard voor de informatie over de fotograaf, het auteursrecht en het onderwerp van de foto, deze maken onderdeel uit van het bestand. De volgende informatie moet in ieder geval zijn ingevuld: a. de opnamedatum b. het bijschrift c. de creditline (verantwoording in Photoshop terminologie) d. de naam van de fotograaf e. de bron Verder is het aan te bevelen zo veel mogelijk van de overige velden ook in te vullen. 6. Een digitale foto moet altijd voorzien zijn van een ingesloten ICC-profiel.

3 Toelichting op de NIDF-norm Voor het beoordelen van de kleur en de helderheid en het contrast van fotoʻs op het beeldscherm moeten drie zaken op orde zijn: 1 - De werkomgeving De werkplek moet worden ingericht volgens de iso 3664 norm: - Alleen neutrale kleuren in de werkruimte, lichtgrijs bij voorkeur. - Normlicht als enige verlichting: Kleurtemperatuur 5000 K, Kleurweergaveindex 98 of hoger. Lichthoeveelheid tussen 35 en 70 Lux. voor fotografen die een belichtingsmeter willen gebruiken als controle: isowaarde: 100 sluitertijd: 1 seconde diafragma: tussen 4 en 5.6 Dat houdt in dat er vrijwel geen daglicht binnen mag komen in de werkruimte. Dat wisselt namelijk zowel wat de kleur als hoeveelheid betreft waardoor een constante beoordeling van fotoʼs onmogelijk wordt. Het is immers nodig dat een als goed beoordeelde foto ook een week later nog steeds dezelfde beoordeling krijgt. Bruikbaar zijn wel de TL-buizen die daarvoor in de foto- en grafische vakhandel te koop zijn, niet wat in de gewone lampenwinkel als daglicht TL-buis wordt verkocht. Ook moeten er goede armaturen/ reflektoren worden gebruikt die de kleur van het licht niet veranderen. De blauwe ʻdaglichtʼ gloeilampen van Philips zijn niet bruikbaar, de kleur is niet correct. Wel goed: Solux halogeenlampen met geïntegreerd blauwfilter die een kleurtemperatuur van 4700 K leveren. Voor fotografen die een kleurtemperatuurmeter hebben is het eenvoudig om de juistheid van de kleur van de verlichting te meten. Er zijn ook controle-stickers waardoor je in één oogopslag kunt zien of de lichtomstandigheden goed zijn wat betreft de kleur van het licht. Wanneer de werkplek niet aan deze voorwaarde voldoet kan er geen juiste beoordeling van kleur plaatsvinden, noch op de monitor, noch van fotoʼs op papier of in drukwerk. Iedereen die een foto op een beeldscherm wil beoordelen moet zijn of haar werkruimte dus aan bovenstaande norm aanpassen! Dat geldt voor fotografen, redakteuren, ontwerpers, vormgevers, lithografen en drukkers. 3

4 2 - De monitor De monitor speelt een centrale rol bij het werken met digitale fotoʼs, vandaar dat de monitor erg nauwkeurig moet worden ingesteld. In samenhang met de neutrale kleuren van de werkplek, moet ook alles buiten de foto op het beeldscherm van kleur worden ontdaan. Als achtergrond afbeelding komt alleen een egaal grijs vlak in aanmerking. Wanneer het mogelijk is moet alle kleur uit de gebruikers-interface worden verwijderd, in ieder geval bij Mac OSX is dat een optie, bij Windows XP kan de ʻsilverʼ instelling worden gekozen. Er moet een monitorprofiel gemaakt worden waarin de eigenschappen van de monitor zijn vastgelegd. Dat kan eventueel met software zoals het programma Adobe Gamma, of het regelpaneel beeldschermen van de Apple computer. Dat is beter dan niets doen, maar de betrouwbaarheid is niet echt hoog. Die methode is wel voldoende voor mensen die even een beeld globaal willen beoordelen. De goede methode is om gebruik te maken van een speciale meetcel en de erbij behorende software. Voorbeelden daarvan zijn: Pantone / Colorvision Monitor Spyder. xrite MonacoOptix. Basiccolor Squid. Gretag Macbeth Eye-One Display2. Gretag Macbeth Eye-One, de uitgebreidere versie, die ook printers kan kalibreren. LaCie Blue Eye CRT schermen. Sony Artisan monitor/meetcel combinatie. Barco, die ook zijn eigen aan de hardware gekoppelde meetcel heeft. Eizo CG21, met bijgeleverde EyeOne display 4 De laatste drie systemen, met een speciale verbinding tussen de meetcel en de hardware van de monitor leveren de nauwkeurigste resultaten. Voor zoʼn koppeling is er inmiddels een standaard die onder andere door de Eye-One2 wordt ondersteund. Ongeacht de gebruikte methode zijn de instellingen van de monitor: Witpunt 6500 K gamma op een Apple computer 1,8 gamma op een Windows computer 2,2 Het monitorprofiel moet als het systeemprofiel worden ingesteld, wat meestal automatisch zal gebeuren door de software die het profiel maakt. Daardoor kan alle beeldbewerkingssoftware die gebruikt wordt voor het beoordelen en bewerken van digitale fotoʼs met hulp van dit profiel zorgen voor een correcte weergave van de kleuren op het beeldscherm. De meeste programmaʼs vinden het beeldschermprofiel zelf. Sommige scan- en digitale camera programmaʼs vereisen dat je zelf het systeemprofiel aanwijst. Een beetje slordig, maar uiteindelijk werkt het natuurlijk wel zoals het hoort.

5 3 - De instellingen van de software Photoshop als feitelijke standaard voor beeldbewerking moet zo worden ingesteld dat het gebruik maakt van kleurmanagement. Het monitorprofiel wordt automatisch herkend. Versie 4 en eerder van Photoshop mogen niet gebruikt worden. Photoshop 5 kan eventueel gebruikt worden, maar een nieuwere versie wordt aangeraden. Aanbevolen wordt om uit te gaan van de combinatie van instellingen: drukwerkvoorbereiding voor Europa, zoals in Photoshop 6 en later aan te treffen, en daar dan een paar kleine wijzigingen in aan te brengen. 5 RGB werkruimte: AdobeRGB (1998) CMYK: Euroscale coated v2; Voor werken met RGB bestanden niet echt van belang; Wanneer je Photoshop gebruikt voor de omzetting naar CMYK moet je uiteraard de CMYK kleurruimte van de te gebruiken drukpers kiezen. Grijswaarden: gamma 2.2 dat is gelijk aan de gammawaarde van AdobeRGB. Steunkleur: Voor werken met fotoʼs niet van belang, wel wanneer je tekst of tekenlagen toevoegt die je in het bestand als aparte lagen handhaaft tot aan de omzetting naar de CMYK drukkleuren. Beleid voor kleurbeheer: in alle gevallen: ingesloten profielen behouden. Voor de omzetting kies je Adobe(ACE) als engine, Relatief colorimetrisch als intent: compensatie zwarte punten moet dan aangezet worden. Voor Apple gebruikers is ook Apple Colorsync als engine met perceptueel als rendering intent een mogelijke optie.

6 Overige software Helaas worden digitale fotoʼs niet enkel en uitsluitend in Photoshop bekeken. Dat zou ideaal zijn, maar helaas. Het gebruik van andere programmaʻs kan tot flinke problemen leiden, zelfs wanneer er voor de juiste werkomgeving en een monitorkalibratie is gezorgd. Dat is het gevolg van het feit dat niet alle programmaʼs die fotoʼs kunnen laten zien dat ook correct doen. Niet elk programma gebruikt namelijk kleurmanagement correcties en het monitorprofiel voor een juiste schermweergave. Dit is soms een flink probleem en geeft aanleiding tot nogal wat communicatiefouten en verwarring bij het leveren van digitale fotoʼs. Voor deze situatie is er een duidelijk onderscheid tussen de verschillende computerplatforms. Voor gebruikers van het nieuwste Apple systeem, Mac OS 10.3 en later, is het buitengewoon eenvoudig: elk programma dat een foto kan laten zien doet dat met behulp van kleurmanagement en het monitorprofiel, en dus goed. Er is in principe geen verschil tussen bijvoorbeeld Mail, Safari en Photoshop. Kleine interpretatieverschillen kunnen ontstaan door andere keuzes bij de kleurinstellingen van Photoshop. Voor gebruikers van een Windows systeem geldt deze eenvoud niet. Hier kunnen fotoʼs alleen beoordeeld worden in programmaʼs waar het kleurmanagement nadrukkelijk geregeld is, Photoshop 6 en later dus. Outlook, Word en Explorer bijvoorbeeld kunnen niet gebruikt worden om kleur, helderheid of contrast van een foto te beoordelen. Voor fotodatabases die via het internet fotoʼs aanbieden is het feit dat Internet Explorer zonder kleurmanagement werkt een echt probleem. 6

7 4. De bestandsnaam Het NIDF adviseert een vaste methode voor bestandsnamen van digitale fotoʼs. De bestandsnaam wordt daarbij opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen: Vier initialen van de maker; De opnamedatum in de volgorde jjjjmmdd; Een streepje; Een viercijferig volgnummer; De extensie (voor bestandstype) Deze methode levert bestandsnamen op in de vorm: NIDF jpg Wanneer je maar twee of drie initiaalletters wilt gebruiken, dan vul je die letters aan met twee of één streepjes (het ʻminʼ-teken) tot precies vier lettertekens. De volgorde in de datum is jaar, maand, dag, daardoor worden fotoʼs altijd chronologisch gesorteerd. Een volgnummer van vier cijfers levert maximaal 9999 fotoʼs per dag op zonder dubbele bestandsnamen. Uiteraard hoort de bestandsextensie, de punt met drie letters, altijd bij de bestandsnaam als aanduiding voor het type bestand. 7 Voor fotografen met een digitale camera is er software om dergelijke bestandsnamen automatisch te maken met behulp van de opnamedatum zoals de camera die heeft opgeslagen in de EXIF informatie die onderdeel is van elke digitale foto. Voorbeelden van dergelijke programmaʼs: Exifrenamer en PhotoMechanic. Hierboven Photo Mechanic, hieronder de zeer uitgebreide opties van Exif-renamer.

8 5. IPTC / bestandsinfo Dit is tekst-informatie die onderdeel is van het digitale fotobestand. Hierin kan informatie worden weggeschreven over wat er op de foto staat, wanneer en door wie de foto gemaakt is en op welke manier de foto gebruikt mag worden. Er is een groot aantal velden voor allerlei verschillende informatie beschikbaar. Minimaal de volgende velden moeten worden ingevuld: a. De opnamedatum; b. Het bijschrift; c. De creditline; (verantwoording in Photoshop terminologie) d. De naam van de fotograaf; e. De bron; De overige velden kunnen uiteraard ook worden ingevuld. Hoe meer hoe beter maar ze zijn niet zo essentieel als bovenstaande vijf, hoewel trefwoorden het zoeken wel erg veel makkelijker maken. 8 Hierboven de vorm die de IPTC informatie in PhotoshopCS heeft, het eerste en het zesde venster, dat op de volgende pagina staat afgebeeld, zijn het belangrijkste. De Documenttitel is de bestandsnaam van de foto. (was Titel in eerdere versies) De Auteur is de naam van de fotograaf, en is noodzakelijk om in te vullen. De Positie van auteur is in de nieuwste versie van photoshop vervallen. De Beschrijving bevat de beschrijving van de foto. Dit is ook de informatie waar meestal in een database op gezocht wordt, en het is mede daarom erg belangrijk. Was Bijschrift of Caption in eerdere versies. Beschrijving auteur is de naam van de maker van het bijschrift. Trefwoorden: zoektermen voor gebruik in een fotoarchief. Copyrightstatus, of er copyright op de foto zit. Copyrightinformatie is de Amerikaanse aanduiding voor het auteursrecht, met het -teken, het jaartal en de naam van de fotograaf erin. URL copyright-info biedt de mogelijkheid van een verwijzing naar je eigen homepage.

9 9 Gemaakt op moet absoluut worden ingevuld en het is de opnamedatum. Plaats, Provincie en Land zijn vanzelfsprekend wat betreft hun betekenis en het is aan te bevelen ze in te vullen. Credit, dat is de tekst die als naamsvermelding bij de foto moet worden afgedrukt door de gebruiker. (het was ʻverantwoordingʼ in vorige versies) Bron is de naam van de fotograaf of het bureau dat de foto verkoopt. Kopregel is een samenvatting van het bijschrift, bij portretten meestal de persoons-naam. Instructies, hier kan de standaardzin, Bij iedere publicatie is naamsvermelding en toestemming van de fotograaf verplicht prima worden ingevuld. Ten opzichte van de eerdere versies is het invullen van deze informatie in Photoshop CS overigens simpeler geworden doordat er automatisch keuzelijstjes ontstaan bij elk van de velden. Er zijn handige programmaʼs om deze IPTC informatie in hele mappen met bestanden tegelijk in te vullen: Photo Mechanic kan dat heel goed en kan tegelijk gebruik maken van EXIF informatie om sommige dingen in te vullen, zoals de opnamedatum. De diverse beelddatabase programmaʼs zoals Fotostation, iview en Cumulus kunnen dat snel en simpel voor je doen. De bestandenbrowser van Photoshop CS kan ook worden gebruikt om de bestandsinfo aan hele reeksen fotoʼs tegelijk toe te voegen.

10 6. ICC-Profi el insluiten 10 Bij het opslaan van digitale fotoʼs moet altijd een ICC-profiel worden ingesloten. In Photoshop staat deze optie standaard aan, en er is geen enkele reden om dat ooit uit te zetten. Dit profiel is bepalend voor de kleurweergave van de foto, om het simpel te stellen: voor wat betreft de kleur bevat het ICC-profiel van een bestand de betekenis van de getallen die het bestand vormen. Bruikbare bestandsformaten TIF Het universele bestandsformaat, voor de hoogste kwaliteit, is geschikt voor archivering en levering op CD / DVD. Voor kranten en snel werk onhandig door de grote omvang van de bestanden, maar veel tijdschriften accepteren alleen dit bestandsformaat! De LZW-compressie kan alleen gebruikt worden voor je eigen archief, deze methode levert geen enkel kwaliteitsverlies op, maar wel kleinere bestanden. Bij gebruik in drukwerk kan de LZW compressie tot problemen leiden omdat de belichters er niet mee overweg kunnen. Geen lagen gebruiken, dat kan niet elk programma verwerken.

11 JPEG 11 Een universeel bruikbaar bestandsformaat. Door de toegepaste compressie treedt enig kwaliteitsverlies op, afhankelijk van de gekozen instelling. Voor drukwerk de compressie liever niet lager dan niveau 8 kiezen. Vooral bedoeld voor levering via telecommunicatie. PSD Bruikbaar om tussenfases in de beeldbewerking op te slaan, met alle lagen en maskers erin. Alleen gebruiken voor levering als je er goede afspraken over gemaakt hebt met de klant. Anders alleen voor eigen gebruik, bijvoorbeeld om later bepaalde aanpassingen eenvoudig ongedaan te kunnen maken of aan te passen aan de wensen van de klant. Opslagmedia Gebruik standaards om CDʼs etc te branden: Vanuit Toast op de Apple: Mac / Windows Hybrid. Vanuit het systeem, disc-burner op OSX: gaat vanzelf goed. Vanuit het systeem, Windows XP: gaat vanzelf goed. Vanuit de PC: ISO ISO niveau 2 (maximaal 31 tekens). Voor DVDʼs is er helaas nog geen vaste norm. Er zijn verschillende systemen en binnen je eigen bedrijf kun je in principe gebruiken wat je wilt. Maar voor levering moet je eerst controleren of je klant het DVD formaat dat jij gebruikt wel kan lezen.

Nederlands Instituut Digitale Fotografie

Nederlands Instituut Digitale Fotografie Nederlands Instituut Digitale Fotografie De NIDF-norm versie 3.2 Versie 3.2 van de NIDF-norm is gebaseerd op werken met Photoshop CS5, de IPTC Core versie 4 en ISO norm 3664:2009. Deze versie is opgesteld

Nadere informatie

De NIDF-Norm, versie 2.0

De NIDF-Norm, versie 2.0 De NIDF-Norm, versie 2.0 Versie 2.0 van de NIDF-norm is gebaseerd op werken met Photoshop CS2 en de IPTC Core versie 4. Deze versie is opgesteld in december 2005. De NIDF-norm is een bescheiden verzameling

Nadere informatie

De NIDF-Norm, versie 4.1

De NIDF-Norm, versie 4.1 De NIDF-Norm, versie 4.1 Versie 4.1 van de NIDF-norm is gebaseerd op werken met Photoshop CC, Lightroom5 en de IPTC Core versie 4 en ISO norm 3664:2009. Deze versie is opgesteld in mei 2014. De nieuwste

Nadere informatie

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: www.nidf.nl

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: www.nidf.nl Inleiding De NIDF-norm is bedoeld om het uitwisselen van foto's tussen maker en gebruiker zo goed mogelijk te laten verlopen door er voor te zorgen dat niet alleen de foto's zelf worden uitgewisseld, maar

Nadere informatie

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website:

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: Inleiding De NIDF-norm is bedoeld om het uitwisselen van foto's tussen maker en gebruiker zo goed mogelijk te laten verlopen door er voor te zorgen dat niet alleen de foto's zelf worden uitgewisseld, maar

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

pixelpad printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel standaard instellingen beeldschermprofiel

pixelpad printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel standaard instellingen beeldschermprofiel printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel De plaats waar ICC-profielen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profielen op de juiste plaats

Nadere informatie

PhotoShop. Opdracht 5.7. Mediacollege Amsterdam. Opdrachten Basiscursus Photoshop CS2. Printerprofiel toepassen

PhotoShop. Opdracht 5.7. Mediacollege Amsterdam. Opdrachten Basiscursus Photoshop CS2. Printerprofiel toepassen Naam: Klas: Plaats ICC-profiel De plaats waar ICC-profielen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profielen op de juiste plaats staan zodat Photoshop de profielen

Nadere informatie

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen Kleurmanagement Betrouwbare kleuren voor fotografen Licht en kleur Elektromagnetische golven Kleur is de weergave van verschillende golflengtes in het zichtbare gedeelte van het totale golflengtegebied

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Nederlandse versie Windows Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 12:25 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

printerprofiel toepassen in Photoshop

printerprofiel toepassen in Photoshop printerprofiel toepassen in Photoshop De plaats waar ICC-profi elen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profi elen op de juiste plaats staan zodat Photoshop

Nadere informatie

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Inhoud Omdat je appels met appels moet vergelijken..................... 3 Uw bestanden aanleveren................................... 4 Papier en profielen.........................................

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met Adobe InDesign CS/CC April 2016 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met Adobe InDesign CS/ CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop @ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop (In andere programmaʼs waarin softproofing mogelijk is

Nadere informatie

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 Inhoud 1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 2: Film, analoog en scannen 19 Inleiding 20 Het negatief 21 Digitaliseren

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Nederlandse versie MAC OS X (10.5)

Nederlandse versie MAC OS X (10.5) KLEURBEHEER IN ADOBE INDESIGN CS3 Nederlandse versie MAC OS X (10.5) Laatste aanpassing: 28 juli 2008, 16:38 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke eigenaars

Nadere informatie

Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren

Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren MET COLOREDGE EN COLORNAVIGATOR 7 BEREIKEN CREATIEVE PROFESSIONALS EEN NAUWKEURIGE KLEURWEERGAVE VOOR HUN VEELZIJDIGE WENSEN. Wat is ColorNavigator 7?

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN EN DTP ERS

VOOR FOTOGRAFEN EN DTP ERS KLEURBEHEER IN ADOBE PHOTOSHOP CS5 en CS5.1 VOOR FOTOGRAFEN EN DTP ERS Nederlandse Versie Mac OS X 10.6 Windows 7 Laatste aanpassing: 16 mei 2011, 15:45 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn

Nadere informatie

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 PDF-WORKFLOW Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 1.0 Wat is PDF? Portable Document Format Is het standaard formaat voor het uitwisselen van belangrijke

Nadere informatie

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC augustus 2014 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met InDesign CS2-CS6 CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

Introductie Kleurbeheer

Introductie Kleurbeheer Introductie Kleurbeheer Heb ik kleurbeheer nodig? Als uiteindelijke resultaat niet belangrijk is: Nee Als je genoeg tijd en geld hebt voor meerdere afdrukken: Nee Als het je niet uitmaakt hoe een ander

Nadere informatie

PHOTOSHOP CS2 EEN LABO-PROFIEL GEBRUIKEN IN ADOBE PHOTOSHOP CS2

PHOTOSHOP CS2 EEN LABO-PROFIEL GEBRUIKEN IN ADOBE PHOTOSHOP CS2 EEN LABO-PROFIEL GEBRUIKEN IN ADOBE PHOTOSHOP CS2 We gaan van de veronderstelling uit dat je al enige kennis hebt van kleurbeheer en dat je beeldscherm op de juiste wijze gecalibreerd werd Hoewel de schermafbeeldingen

Nadere informatie

pixelpad

pixelpad Printen van een testkaart voor een ICCkleurprofiel met Photoshop CS (Mac) Kleurinstellingen Kies uit het menu voor Bewerken > Kleurinstellingen. Klik op de knop Meer opties. Kies achter Instellingen Europa,

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies - verkoop

www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies - verkoop START KLEURBEHEER PROFIELSERVICE WINKEL LABOTESTS LESMATERIAAL AFHALEN KOPPELINGEN ONDERSTEUNING www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14 Kleur onder controle Digitale revolutie! Mijlpalen op een rij: 1974: Kodak ontwikkelt de eerste kleurenfilter voor digitale beelden (Bayern Pattern). 1981: Eerste digitale camera verschijnt, de Sony Mavica.

Nadere informatie

Opname en verwerking - uitgebreid

Opname en verwerking - uitgebreid Basis Opname en verwerking - uitgebreid Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

pixelpad

pixelpad Printen van een testkaart voor een ICCkleurprofiel met Photoshop CS (Windows) Kleurinstellingen Kies uit het menu voor Bewerken > Kleurinstellingen. Klik op de knop Meer opties. Kies achter Instellingen

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleveren voor pag. 1 Aanleverspecificaties De beste manier om een bestand aan te leveren is een drukgereed bestand in pdf-vorm. Bestanden kunt o.a. u aanleveren via We Transfer. ALGEMEEN Voeg altijd

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Aanbeveling beeldbewerking. optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving

Aanbeveling beeldbewerking. optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving Aanbeveling beeldbewerking optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving #01 2016 Inleiding n Het voorbereiden van kwalitatief correct drukgerede data vraagt kennis van

Nadere informatie

Masterclass Colormanagement Transparantie. Deze masterclass wordt verzorgd door: Johan Kerver. Adobe Certified Instructor - Print Specialist

Masterclass Colormanagement Transparantie. Deze masterclass wordt verzorgd door: Johan Kerver. Adobe Certified Instructor - Print Specialist Deze masterclass wordt verzorgd door: Johan Kerver Adobe Certified Instructor - Print Specialist Directeur The b.v. Eindhoven www.result.builders.nl 1 Certified Training Centre AURAIA DM-screening 2 Waarom

Nadere informatie

Nikon Capture 4 Color Management. Om een beeldschermprofiel te selecteren, opent u de tab Kleurbeheer en klikt u op Add.

Nikon Capture 4 Color Management. Om een beeldschermprofiel te selecteren, opent u de tab Kleurbeheer en klikt u op Add. Nikon Capture 4 Color Management De tab Color Management (Windows In de tab Color Management spe ci fi ceert u de color management profielen die worden ge bruikt om beel den weer te ge ven op uw scherm,

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b Kleurmanagement Doel Kennis maken met een aantal basiszaken rondom kleurmanagement (er is veel meer en veel complexer, dus deze presentatie is niet wetenschappelijk ) Plezier Interactief (vragen en/of

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 1.1. Specificaties op basis van Ghent PDF Workgroup v4 settings: Voor magazines op basis van MagazineAds_1v4 : zie: http://www.medibelplus.be/nl/medibel/pdfxplus/pdf_settings.jsp

Nadere informatie

Handleiding ISO-kleurprofielen

Handleiding ISO-kleurprofielen Handleiding ISOkleurprofielen Deze handleiding beschrijft het importeren en toepassen van ISOkleurprofielen in Adobe Indesign CS. Wanneer u geen ervaring heeft met kleurprofielen, gebruik deze dan liever

Nadere informatie

Index. Introductie Kleurmanagement. Kleurruimte. Het Kleurgamma of Gamut. Profielen. You Tube workshops en Links. Conclusie

Index. Introductie Kleurmanagement. Kleurruimte. Het Kleurgamma of Gamut. Profielen. You Tube workshops en Links. Conclusie Index Introductie Kleurmanagement Kleurruimte Het Kleurgamma of Gamut Profielen You Tube workshops en Links Conclusie 1 Introductie Kleurmanagement Elke scanner, camera, CD of computer (invoer) heeft een

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen.

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Het bleek dat het formaat en de resolutie van een aantal foto s niet aan de spelregels voldeden. Foto s mogen niet

Nadere informatie

ISO 12647-7. Deel 1 Adobe Photoshop & Adobe Bridge. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden voor ISO gecertifeceerd kleurbeheer

ISO 12647-7. Deel 1 Adobe Photoshop & Adobe Bridge. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden voor ISO gecertifeceerd kleurbeheer ISO 12647-7 Deel 1 Adobe Photoshop & Adobe Bridge Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden voor ISO gecertifeceerd kleurbeheer Dit infoblad wordt u aangeboden door: Instellingen voor

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanleverinstructies VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh...

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh... RAW Zie ook Workflow Kort Download Printable PDF Het Bayer patroon. Iedere fotosensor ziet maar 1 kleur. De andere kleuren worden erbij berekend. Een chip van een digitale camera is "Kleurenblind". Na

Nadere informatie

Na het programma Photoshop geopend te hebben kan in de menubalk onder de kop Edit het dialoog venster Color settings... geopend worden.

Na het programma Photoshop geopend te hebben kan in de menubalk onder de kop Edit het dialoog venster Color settings... geopend worden. @ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (revisie 1, 17 november 2009) Kleur Management instellingen voor Photoshop. Na het programma Photoshop geopend te hebben kan in de menubalk onder

Nadere informatie

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant Technische gids voor datacommunicatie met de klant CONTINUGA nv -- STIJN STREUVELSLAAN 73 -- B-8501 HEULE Tel. 056 36 32 11 -- Fax 056 35 60 96 -- E-mail: sales@continuga.be -- www.continuga.be 09/2014

Nadere informatie

De mogelijkheden van de Image Data Converter

De mogelijkheden van de Image Data Converter De mogelijkheden van de Image Data Converter Welkom bij de Image Data Converter Ver.1.5, de software waarmee u een fotobestand in de RAW-indeling (SRF-indeling) (in deze handleiding RAW-bestand genoemd)

Nadere informatie

Foto s beheren met de Organizer

Foto s beheren met de Organizer Foto s beheren met de Organizer 1 Fotograaf: Scott Kelby 00-PhotoshopElements12-boek.indb 1 Belichting: 1/500 s Brandpuntsafstand: 28 mm Diafragma: ƒ/5.6 Je foto s importeren Een van de belangrijkste doelen

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 -

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN EEN DOCUMENT * Het document dient in het juiste formaat te worden opgemaakt. De juiste formaten kunt u hieronder vinden. COMET Plano 830 mm

Nadere informatie

Printen met Profielen - Adobe Illustrator

Printen met Profielen - Adobe Illustrator Printen met Profielen - Adobe Illustrator - Pagina 1 van 13 Printen met Profielen - Adobe Illustrator Gebruik van ICC-printerprofielen; geschreven voor Adobe Illustrator versies 11 (CS), 12 (CS2), Mac

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Beheer fotobestanden op computer

Beheer fotobestanden op computer Beheer fotobestanden op computer De Korrel 3 Februari 2005 Guy De Ceulaer TIF of JPEG? TIFF Tagged Information File Format JPEG Joint Photographic Expert Group Universeel (Windows, Mac, drukkerswereld)

Nadere informatie

PC-Club Okra Regio Gent

PC-Club Okra Regio Gent PC-Club Okra Regio Gent Themanamiddagen WINDOWS Johan 26/01/2009 Windows dag 1 voor beginners tot gevorderden Bestanddelen van een computer Software programma s Randapparatuur Starten en veilig afsluiten

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

22 juli 2014. Introductie: - Mirage Canon Master Edition - Mirage Canon 8 & 12 Colors Edition - Mirage Canon Pro Extention

22 juli 2014. Introductie: - Mirage Canon Master Edition - Mirage Canon 8 & 12 Colors Edition - Mirage Canon Pro Extention 22 juli 2014 Introductie: - Mirage Canon Master Edition - Mirage Canon 8 & 12 Colors Edition - Mirage Canon Pro Extention Mirage Canon Edition The Professional Printer Driver Algemene informatie Canon

Nadere informatie

Belangrijk hierbij is het inrichten van de werkruimte.

Belangrijk hierbij is het inrichten van de werkruimte. leurbeheer is essentieel voor het maken van een goed ontwerp. U wilt immers op het beeldscherm zien, wat straks het eindresultaat zal zijn. Helaas wordt er in de praktijk (nog) te weinig aandacht aan dit

Nadere informatie

Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in?

Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in? Bert van Es Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in? Afdrukken met verschillende kleurenprofielen

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Bij het bestellen van druk- of printwerk is het van belang dat uw bestanden correct zijn en voldoen aan voorwaarden die in de grafische branche worden gehanteerd. Deze voorwaarden

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK VOORWOORD FOTOGRAFEREN Wanneer je om je heen kijkt zie je de wereld die vooral bestaat uit veelal niet zo mooi geordende verzamelingen dingen en mensen. Bij het maken van een foto probeer je ordening te

Nadere informatie

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden Aanleverspecificaties Digitale bestanden Digitaal aanleveren bij Drukkerij Loor B.V. Bijgaand geven wij u wat tips en adviezen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen bij de aanlevering van digitale

Nadere informatie

Cadeau-cd maken via Picasa

Cadeau-cd maken via Picasa Cadeau-cd maken via Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Engelse versie Mac (Leopard) KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Engelse versie Mac (Leopard) KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Engelse versie Mac (Leopard) Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 18:31 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan.

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. De stappen voor het beste eindresultaat. Begeleidend boekje bij workshop. Auteur: Olaf Oudendijk Versie: 1.0 Datum: mei 2010 Copyright: Olaf Oudendijk Olaf

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 2. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 2. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 2 Bruno Vandermeulen Workflow Transfer naar computer Rename Backup Bewerken Verwerken Archiveren/backup Databank Beschrijven 2 Transfer en Rename Transfer naar

Nadere informatie

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X VOOR DTP ERS Nederlandse Versie Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) Laatste aanpassing: 4 oktober 2011, 16:25 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd

Nadere informatie

11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki

11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki 11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki Voor de beoordeling en presentatie van een vormgeving op de monitor en bij de output op printers of hun presentatie voor de klant, speelt de zogenaamde Kleurgetrouwheid

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Aanlever Specificaties

Aanlever Specificaties Aanlever Specificaties April 2008 V1.1 inhoud Wij ontvangen bij voorkeur uw bestanden in PDF-formaat. Omdat er vele manieren zijn om een document om te zetten naar PDF. Hebben wij van enkele programma

Nadere informatie

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL:

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: 1. Opslagmedia ISDN: EASY TRANSFER Tel. 0032 11 61 14 79 E-mail: info@drukkerijhendrix.be (files tot c.a. 4mb, lettertypes en opmaakbestanden comprimeren) FTP server:

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer Annotation SW User s Guide Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer 2011. 5 PenAndFree Co.,Ltd 0 Deze handleiding beschrijft alle functies die

Nadere informatie

RGB in de Drukwerkvoorbereiding

RGB in de Drukwerkvoorbereiding RGB in de Drukwerkvoorbereiding een handleiding voor een Late Binding workflow voor dtp ers voor de Nederlandstalige Creative Suite op Mac versie 1.3 - auteur: Marc Cielen marc-en-ciel.be - coloro.be 2010-2011

Nadere informatie

Hoe werkt de Lightroom catalogus

Hoe werkt de Lightroom catalogus Hoe werkt de Lightroom catalogus Lightroom 1.0 werd op 19 februari 2007 door Adobe uitgebracht. Lightroom voegde iets toe dat Camera Raw en in mindere mate Adobe Photoshop Bridge niet hebben, namelijk

Nadere informatie

Wijzigingen Release 1.4 oktober 2010

Wijzigingen Release 1.4 oktober 2010 Wijzigingen Release 1.4 oktober 2010 Inleiding Er is met name geïnvesteerd in meer controle voor beheerders, zodat deze MWIB zelf beter kunnen beheren. De mogelijkheid om acties te verwijderen is toegevoegd,

Nadere informatie

Printen met Profielen - Adobe Photoshop Elements

Printen met Profielen - Adobe Photoshop Elements Printen met Profielen - Adobe Photoshop Elements - Pagina 1 van 18 Printen met Profielen - Adobe Photoshop Elements Het maken en gebruiken van ICC-printerprofielen; geschreven voor Adobe Photoshop Elements

Nadere informatie

Terug van vakantie, wat nu?? Werkgroep Senioren Assen September 2005

Terug van vakantie, wat nu?? Werkgroep Senioren Assen September 2005 Terug van vakantie, wat nu?? Werkgroep Senioren Assen September 2005 Digitale Foto s Naslagwerk presentatie Van deze presentatie is een naslagwerk beschikbaar in zip/pdf-formaat, formaat, inclusief alle

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4?

HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? HOE BEGINNEN MET LIGHTROOM 4? Dertig pagina s met duidelijke aanwijzingen om je eerste stappen met Lightroom 4 te zetten. Allereerst zullen de belangrijke voorkeursinstellingen worden getoond. De voorbeelden

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 1 donderdag 13 maart 14 Waarom Lightroom? Uniform voor PC en Mac gebruikers (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aperture voor de Mac) Lightroom is speciaal

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? Kleur is een moeilijke materie. Als we in de natuur rondwandelen zien we de mooiste kleuren, maar erover communiceren is een probleem. Dat probleem is overigens van alle

Nadere informatie

1.2.3. - de juiste kleur

1.2.3. - de juiste kleur 1.2.3. - de juiste kleur (Windows en Mac OS X) Studio-opnames snel en goed corrigeren marc-en-ciel.be - versie 1.1 - april 2006 DISCLAIMER Hoewel de grootste zorg besteed werd aan het uittesten en opmaken

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd

Nadere informatie

Beheerdershandleiding ADC archiefservice

Beheerdershandleiding ADC archiefservice Beheerdershandleiding ADC archiefservice Om u het archiveren van de documenten van uw kerk of classes te vergemakkelijken, heeft het ADC besloten om een e-depot in te richten voor het veilig opslaan van

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document Drukwerk uitwerking Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright december 2014 Wytse Kloosterman

Nadere informatie

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Werken met Adobe Acrobat 4 Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Inleiding...3 Acrobat en Acrobat...4 Het maken van een Acrobat bestand...5 Opslaan van een webpagina in een Acrobat bestand...7

Nadere informatie

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2

BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 BASIS TEKSTBEWERKING deel 2 Opslaan en openen. Opslaan. Om een tekst document te kunnen bewaren, zult u het moeten opslaan op de harde schijf van uw computer. Het blijft daar dan net zo lang staan tot

Nadere informatie