ColorNavigator 6. Whitepaper. EIZO ColorNavigator 6 Kenmerken en functies in het kort. EIZO-kalibratiesoftware

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ColorNavigator 6. Whitepaper. EIZO ColorNavigator 6 Kenmerken en functies in het kort. EIZO-kalibratiesoftware"

Transcriptie

1 Whitepaper ColorNavigator 6 EIZO ColorNavigator 6 Kenmerken en functies in het kort EIZO-kalibratiesoftware De door EIZO ontwikkelde software ColorNavigator maakt het kalibreren van ColorEdge-monitoren zeer eenvoudig en nauwkeurig. Bij deze oplossing vervallen de tot nu toe gebruikelijke kleurenbeoordeling en het omslachtig instellen van de monitor door een specialist. In plaats daarvan worden alleen nog waarden voor helderheid, witpunt en gamma ingesteld. ColorNavigator werkt samen met de geïntegreerde meetinstrumenten en extern te bevestigen meetinstrumenten*. De software en het meetinstrument heeft dan rechtstreeks toegang tot de Look-Up Table (LUT) van 16 bits die in de ColorEdge LCD-monitoren is opgeslagen. Op die manier wordt binnen een paar minuten een exacte en betrouwbare kalibratie uitgevoerd. * Meetinstrument wordt niet standaard meegeleverd. ColorNavigator Kenmerken (1) Helderheid, witpunt, zwartniveau en gamma van de monitor instellen en een bijpassend profiel opstellen Waarden voor helderheid, witpunt en gamma kiezen of meten, dan de monitor met één druk op de knop automatisch kalibreren en een profiel genereren. (2) Emulatie van RGB- en CMY(K)-kleurenprofiel (alleen bij CG-beeldschermen met Wide Gamut en 3D- LUT) De kleureigenschappen van een ander uitvoerapparaat of drukproces emuleren. Deze functie wordt gebruikt voor Softproof, die onafhankelijk werkt van de functies voor kleurenbeheer die de computer zelf heeft. De functie wordt ook ingezet als een ander apparaat in een workflow als referentie geldt. (3) Eerder ingestelde waarden (profielen) op de monitor activeren Eerdere kalibratieresultaten als profielen opslaan en opnieuw gebruiken bij het afregelen van de monitor. Per taak, bijvoorbeeld drukprocessen, praktisch gebruikte kleurruimten en de lichtcondities kunnen verschillende profielen worden opgeslagen en naar behoefte worden ingezet. De ColorNavigator is compatibel met de ICC-kleurenprofielen V2.2 of V4.2. (4) Controle / validering Kleurvlakken op het monitorscherm meten om de kleurafwijking (delta-e) te bepalen. Daarbij hoort ook een beoordeling van de precisie van een profiel en de validering van de kleuren in een -drukproces. De op de markt gebruikelijke standaard drukprocessen zijn al voorgedefinieerd. Andere uitvoerprocessen kunnen met behulp van het desbetreffende profiel worden toegevoegd.

2 Kalibreren op voorgeprogrammeerde of door de gebruiker gedefinieerde waarden Voorgeprogrammeerde waarden De voorgedefinieerde instellingen voor drukwerk en fotografie/grafisch ontwerp bieden standaardwaarden. Na het kiezen van een waarde start de kalibratie met ColorNavigator. Op die manier heeft een gebruiker die nauwelijks vertrouwd is met kleurenbeheer geen last van onzekerheid over het invoeren van de correcte gegevens. Voorinstelling Printing Photography Web design Helderheid 80 cd/m cd/m 2 80 cd/m 2 Witpunt 5000 K 5500 K 6500 K Gamma 2,2 2,2 2,2 Zwartniveau Minimum Minimum Minimum Door de gebruiker gedefinieerde waarden Ervaren gebruikers kunnen de gewenste waarden voor helderheid, witpunt en gamma handmatig invoeren of meten en de kalibratie uitvoeren.

3 Doelobjecten (<Measure a Target>) voor de kleurenkalibratie ColorNavigator biedt verschillende keuzes om targets van bekende uitvoersystemen, bijvoorbeeld van andere LCD- of beeldbuismonitoren, te kopiëren, bijvoorbeeld door die te meten. Op die manier kunnen instelingen voor helderheid, witpunt en kleurruimte van een ipad op een ColorEdge- monitor worden overgenomen. ColorNavigator kan echter niet de aansturing van het uitvoermedium zelf uit handen nemen. De vereiste testbeelden moeten dus door de gebruiker worden gegenereerd en afgebeeld. <Measure Target> biedt de volgende mogelijkheden: Uitvoermedium Helderheid Witpunt Kleurruimte Paper White Ambient Light LCD monitor (RGBW) LCD monitor (W) CRT monitor (RGBW) CRT monitor (W) Light booth (Luminace) Light booth (Illuminance) Opmerking: de daadwerkelijke keuzemogelijkheden zijn afhankelijk van het aangesloten meetinstrument. Papierwit meten De software heeft een functie voor Paper White, voor de kleurafstemming tussen het monitorbeeld en de geprinte weergave op papier. Door het meten van de papierwitwaarde voor drukwerk stelt ColorNavigator automatisch de waarden voor helderheid en witpunt in.

4 Helderheid meten met normlichtbak Met ColorNavigator en een meetinstrument kunt u de helderheid van de normlichtbak* op de gewenste waarde instellen. ColorNavigator neemt de gemeten helderheid over en gebruikt deze als helderheidswaarde van de monitor, zodat bij de kleurafstemming een gelijkmatige helderheid tussen de monitor en de normlichtbak gegarandeerd is. * Op dit moment wordt alleen het product Color Communicator 1 en 2 van de fabrikant Just ondersteund. Omgevingslicht meten ColorNavigator is geschikt voor de toepassing van een sensor* voor het meten van het omgevingslicht en het automatisch instellen van de kalibratiewaarde voor het witpunt voor de monitor. Als voor het beoordelen van een proefdruk geen normlichtbak beschikbaar is of als het witpunt van de lichtbak afwijkt van de waarde, dan waarborgt deze functie dat het witpunt van de monitor en van het omgevingslicht precies gelijk zijn. Dit biedt de mogelijkheid tot een exacte vergelijking van een afdruk op papier en de Softproof. * De modellen DataColor Spyder, EIZO EX1, X-Rite Eye-One Display, Eye-One Monitor, DTP94 en DTP94B worden niet ondersteund.

5 Profiel controleren / proceskleuren valideren Deze functie meet kleurvlakken op de monitor om de afwijking (delta-e) tussen de verwachte kleuren en de daadwerkelijk getoonde kleuren te bepalen. Op die manier is het mogelijk de resultaten van een kalibratie te testen of te controleren hoeveel de schermkleuren sinds de laatste kalibratie zijn veranderd. ColorNavigator kan ook de proceskleuren meten en die als bestanden voor Adobe Photoshop of Acrobat presenteren. De meetresultaten van de monitor en het profiel voor elk kleurvlak worden als CIELAB- of XYZwaarde gepresenteerd. De waarde van delta-e toont de afwijking. De afwijking delta-e kan in een curve worden getoond en met eerdere resultaten worden vergeleken. De standaardwaarden voor de volgende processen zijn in CN 6 al voorgeprogrammeerd Validation Target RGB ISO Profile Quality FOGRA28 ISOwebcoated (legacy) FOGRA29 ISOuncoated (legacy) FOGRA30 ISOuncoatedyellowish FOGRA39 ISOcoated_v2_300_eci FOGRA39 ISOcoated_v2_eci FOGRA40 SC_paper_eci FOGRA41 PSO_MFC_Paper_eci FOGRA42 PSO_SNP_Paper_eci FOGRA43 PSO_Coated_300_NPscreen_ISO12647_eci FOGRA43 PSO_Coated_NPscreen_ISO12647_eci FOGRA44 PSO_Uncoated_NPscreen_ISO12647_eci FOGRA45 PSO_LWC_Improved_eci FOGRA46 PSO_LWC_Standard_eci FOGRA47 PSO_Uncoated_ISO12647_eci ECI PSR_LWC_PLUS_V2_PT ECI PSR_LWC_STD_V2_PT ECI PSR_LWC_PLUS_V2_PT ECI PSR_LWC_STD_V2_PT ECI PSRgravureMF_PT IDEAlliance GRACoL2006_Coated1v2 IDEAlliance SWOP2006_Coated3v2 IDEAlliance SWOP2006_Coated5v2 IFRA26 ISOnewspaper26v4 Typ RGB RGB

6 Bepaling van de kleurtooncurve (gamma) Onder <Gray Balance> voert ColorNavigator een kalibratie en profilering van de donkere kleurtonen uit. De helderheid van die donkere kleurtonen wordt echter iets verhoogd omdat anders geen goede meting mogelijk is. Dat verlaagt het contrast. Bij de optie <Contrast> slaat ColorNavigator de meting van de kleurtooncurve grotendeels over. De kalibratie en de profielbepaling zijn bij donkere kleurtonen in ieder geval theoretisch onnauwkeuriger, maar het contrast is juist zo goed mogelijk. De optie <Standard> combineert beide methoden voor de bepaling van de kleurtooncurve. Het lichter maken, meten en profileren van bijna zwarte kleurtonen blijft achterwege. Meetbare donkere en lichtere kleurtonen worden gekalibreerd en geprofileerd. <Standard> betekent in dit geval dat het om de aanbevolen instelling gaat. <Standard> is de optimale instelling voor apparatuur met een ingebouwde sensor als bij de kalibratie en profilering sterk wisselende lichtomstandigheden kunnen optreden. CMY(K)-kleurenprofiel emuleren Uitvoermedia als printers en drukpersen kunnen met behulp van hun profiel door een ColorEdge-monitor worden geëmuleerd. In het algemeen wordt een preview gerealiseerd met het kleurenbeheer van het toepassingsprogramma, bijvoorbeeld Adobe Photoshop. ColorNavigator bereikt hetzelfde resultaat met behulp van de emulatie van het kleurenprofiel. Daarvan profiteren de gebruikers van programma's waarbij previews ontbreken of een te lage kwaliteit (Proofkwaliteit) hebben, bijvoorbeeld CAD-programma's of op een browser gebaseerde toepassingen. Opmerking: Modellen zonder 3D Look-Up Table zijn technisch niet geschikt voor de emulatie van een CMY(K)-kleurenprofiel.

7 Kleurafstemming na kalibratie Door fluctuaties in de uitvoer van verschillende printers of op grond van speciale eisen in een bepaald project kan het nodig zijn bij een eigenlijk perfect gekalibreerde monitor een fijnafstemming op de kleurwaarden uit te voeren. De software biedt de mogelijkheid tot het afstemmen van de kleurtoon en de verzadiging voor alle zes primaire en secundaire kleuren (rood, groen, blauw, cyaan, magenta, geel), de witbalans, de helderheid, het zwartniveau en gamma. Daarmee kan de optimale visuele afstemming worden bereikt. De gebruiker kan een testbeeld oproepen om de kalibratie-instellingen te controleren en om de afstemming met de hand nog nauwkeuriger te maken. Het beeld toont een scala grijstinten en alleen de donkerste (zwarte) en lichtste (witte) kleurtonen, de gammawaarden en de bereiken met de logo's van EIZO en ColorNavigator. Helderheid, witpunt en gamma zijn handmatig instelbaar en elke aanpassing is direct zichtbaar in het testbeeld. Het testbeeld is verdeeld in grijstinten en EIZO/ColorNavigator logo. Afstemming van helderheid, witpunt en gamma worden direct weergegeven op de monitor.

8 Kalibratieprofielen beheren ColorNavigator heeft een functie voor het gebruiksvriendelijk beheren van de kalibratieprofielen. Zie afbeelding hiernaast. Keuze uit de kleurenprofielen ICC V2.2 en ICC V4.2 Bij de kleurenprofielen biedt ColorNavigator de keuze uit de typen ICC V2.2 en ICC V4.2. Eerder werd op Windowssystemen automatisch V4.2 gebruikt en bij Macbesturingssystemen V2.2. Er is ook een LUT-profielondersteuning ingebouwd voor het importeren en emuleren van profielen. Daarmee worden ook aangepaste kleurtooncurves haalbaar, die verschillen van een gammacurve. Herinnering voor nakalibratie Na de eerste kalibratie moet een monitor regelmatig opnieuw worden gekalibreerd, zodat de kleurnauwkeurigheid in stand blijft. ColorNavigator heeft een herinneringsfunctie. De gebruiker kan instellen na welke periode hij door die functie wordt gewaarschuwd dat een herhaalde kalibratie noodzakelijk is. Bij de eerste kalibratie worden de datum en de tijd opgeslagen. Na afloop van het ingestelde aantal bedrijfsuren licht een LED op het bedieningspaneel op. Bij de eerstvolgende start van ColorNavigator verschijnt bovendien een herinneringsmelding.

9 Automatische software-updates ColorNavigator kan controleren of er op de EIZO-site updates voor de software beschikbaar zijn. Deze controle is automatisch of handmatig in te stellen. Hier kunt u meer informatie vinden met betrekking tot de systeemvereisten en de ondersteunde kalibratie-sensoren: EIZO Europe: Austria Belgium & Luxembourg Czech Republic Germany Hungary Italy Slovakia The Netherlands United Kingdom

Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren

Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren Colormanagement software voor ColorEdge-monitoren MET COLOREDGE EN COLORNAVIGATOR 7 BEREIKEN CREATIEVE PROFESSIONALS EEN NAUWKEURIGE KLEURWEERGAVE VOOR HUN VEELZIJDIGE WENSEN. Wat is ColorNavigator 7?

Nadere informatie

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen Kleurmanagement Betrouwbare kleuren voor fotografen Licht en kleur Elektromagnetische golven Kleur is de weergave van verschillende golflengtes in het zichtbare gedeelte van het totale golflengtegebied

Nadere informatie

Index. Introductie Kleurmanagement. Kleurruimte. Het Kleurgamma of Gamut. Profielen. You Tube workshops en Links. Conclusie

Index. Introductie Kleurmanagement. Kleurruimte. Het Kleurgamma of Gamut. Profielen. You Tube workshops en Links. Conclusie Index Introductie Kleurmanagement Kleurruimte Het Kleurgamma of Gamut Profielen You Tube workshops en Links Conclusie 1 Introductie Kleurmanagement Elke scanner, camera, CD of computer (invoer) heeft een

Nadere informatie

11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki

11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki 11. Kleurgetrouwheid - Kalibratie - ColorMunki Voor de beoordeling en presentatie van een vormgeving op de monitor en bij de output op printers of hun presentatie voor de klant, speelt de zogenaamde Kleurgetrouwheid

Nadere informatie

Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in?

Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in? Bert van Es Wat is kleurbeheer? Wat is het nut er van? Kleurruimtes? Wat zijn kleurenprofielen? Hoe maak je kleurenprofielen? Waar stel je kleurenprofielen in? Afdrukken met verschillende kleurenprofielen

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

printerprofiel toepassen in Photoshop

printerprofiel toepassen in Photoshop printerprofiel toepassen in Photoshop De plaats waar ICC-profi elen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profi elen op de juiste plaats staan zodat Photoshop

Nadere informatie

Knelpunten en praktische richtlijnen

Knelpunten en praktische richtlijnen Knelpunten en praktische richtlijnen Erik Koldenhof Koldenhof Grafimedia Expertise Problematiek en kernpunten Ondanks gebruik van ICC toch onvoorspelbaar kleurgedrag Partijen presenteren verschillende

Nadere informatie

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14 Kleur onder controle Digitale revolutie! Mijlpalen op een rij: 1974: Kodak ontwikkelt de eerste kleurenfilter voor digitale beelden (Bayern Pattern). 1981: Eerste digitale camera verschijnt, de Sony Mavica.

Nadere informatie

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b Kleurmanagement Doel Kennis maken met een aantal basiszaken rondom kleurmanagement (er is veel meer en veel complexer, dus deze presentatie is niet wetenschappelijk ) Plezier Interactief (vragen en/of

Nadere informatie

Handleiding voor kleurkwaliteit

Handleiding voor kleurkwaliteit Pagina 1 van 7 Handleiding voor kleurkwaliteit De aanwijzingen in de handleiding voor kleurkwaliteit geven de gebruiker inzicht in de mogelijkheden die de printer biedt voor het instellen en aanpassen

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

PhotoShop. Opdracht 5.7. Mediacollege Amsterdam. Opdrachten Basiscursus Photoshop CS2. Printerprofiel toepassen

PhotoShop. Opdracht 5.7. Mediacollege Amsterdam. Opdrachten Basiscursus Photoshop CS2. Printerprofiel toepassen Naam: Klas: Plaats ICC-profiel De plaats waar ICC-profielen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profielen op de juiste plaats staan zodat Photoshop de profielen

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

pixelpad printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel standaard instellingen beeldschermprofiel

pixelpad printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel standaard instellingen beeldschermprofiel printerprofiel toepassen in Photoshop CS2 plaats ICC-profiel De plaats waar ICC-profielen worden opgeslagen is afhankelijk van het besturingssysteem. Het is belangrijk dat de profielen op de juiste plaats

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Nederlandse versie Windows Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 12:25 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

VOOR PRINTSHOPS MET ROLAND GROOTFORMAAT PRINTERS

VOOR PRINTSHOPS MET ROLAND GROOTFORMAAT PRINTERS KLEURBEHEER IN ROLAND VERSAWORKS 4 VOOR PRINTSHOPS MET ROLAND GROOTFORMAAT PRINTERS Windows 7 Laatste aanpassing: 26 augustus 2011, 15:22 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd

Nadere informatie

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? Kleur is een moeilijke materie. Als we in de natuur rondwandelen zien we de mooiste kleuren, maar erover communiceren is een probleem. Dat probleem is overigens van alle

Nadere informatie

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X VOOR DTP ERS Nederlandse Versie Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) Laatste aanpassing: 4 oktober 2011, 16:25 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd

Nadere informatie

Kleurbeheer stap voor stap

Kleurbeheer stap voor stap Kleurbeheer stap voor stap voor fotografen en dtp ers bijlage bij het Kleurbeheer Roadbook 2012 auteur: Marc Cielen marc-en-ciel 2012 alle rechten voorbehouden pag. 1 van 9 Deel 1 Waarom kleurbeheer? pag.

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Geavanceerde kleuraanpassing

Geavanceerde kleuraanpassing Geavanceerde kleuraanpassing De SpectraView Engine (SVE) is een aangepaste engine voor het verwerken van kleuren die is geïntegreerd in de monitor. Hij combineert individuele karakterisering en kalibratie

Nadere informatie

Kleurruimten - Photoshop

Kleurruimten - Photoshop Kleurruimten - Photoshop RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire

Nadere informatie

Brother GEBRUIKERSHANDLEIDING

Brother GEBRUIKERSHANDLEIDING Brother Kleurenkalibratie via het web GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 VEREISTEN 2 WERKING 3 ALGEMENE 4 HET 5 DE 6 FABRIEKSINSTELLINGEN Inhoudsopgave INLEIDING 2 3 Aanbevollen papiier voor gebruiik tiijjdens de

Nadere informatie

10. Verwijderen van bestaande en installeren van nieuwe kalibratie software

10. Verwijderen van bestaande en installeren van nieuwe kalibratie software Beeldschermcalibratie Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Het waarnemen van kleuren 3. Het digitale beeld in de computer 4. Weergave op het beeldscherm 5. Kleurtemperatuur hoe wit is wit? 6. Gammacorrectie

Nadere informatie

2015 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product.

2015 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 2015 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 19 maart 2015 Inhoud 3 Inhoud...5 Meetpagina s afdrukken...5 Een meetpagina meten...5

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT CORELDRAW 15

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT CORELDRAW 15 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT CORELDRAW 15 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd bent

Nadere informatie

Fiery Color Profiler Suite Calibrator

Fiery Color Profiler Suite Calibrator 2017 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 25 juli 2017 Inhoud 3 Inhoud...5 Een taak selecteren...5 De kalibratie voor

Nadere informatie

www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE

www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE www.marc-en-ciel.be makes colour management work KLEURBEHEER BASISTHEORIE alle foto s: www.marc-en-ciel.be 2002-2005 INHOUD KLEURBEHEER THEORIE 1. De additieve kleurenmenging 3 2. De subtractieve kleurenmenging

Nadere informatie

Hahnemuhle FineArt Baryta Satin: levendige zeer fijne weergave van kleur en zwart-wit met een subtiele gloed.

Hahnemuhle FineArt Baryta Satin: levendige zeer fijne weergave van kleur en zwart-wit met een subtiele gloed. Hahnemuhle FineArt Baryta Satin: levendige zeer fijne weergave van kleur en zwart-wit met een subtiele gloed. Inleiding Hahnemühle is behoorlijk actief in het introduceren van nieuwe papiersoorten. Zo

Nadere informatie

Kleurmanagement en zijn praktische toepassing

Kleurmanagement en zijn praktische toepassing Kleurmanagement en zijn praktische toepassing de Fotovakschool 2007 24 oktober 2007 Stichting de Nederlandse Fotovakschool Henri Dunantlaan 2c 7312 BE Apeldoorn 1 Inhoudsopgave Inleiding kleurmanagement

Nadere informatie

RGB in de Drukwerkvoorbereiding

RGB in de Drukwerkvoorbereiding RGB in de Drukwerkvoorbereiding een handleiding voor een Late Binding workflow voor dtp ers voor de Nederlandstalige Creative Suite op Mac versie 1.3 - auteur: Marc Cielen marc-en-ciel.be - coloro.be 2010-2011

Nadere informatie

Aanbeveling beeldbewerking. optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving

Aanbeveling beeldbewerking. optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving Aanbeveling beeldbewerking optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving #01 2016 Inleiding n Het voorbereiden van kwalitatief correct drukgerede data vraagt kennis van

Nadere informatie

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met Adobe InDesign CS/CC April 2016 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met Adobe InDesign CS/ CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM?

ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM VERENIGBAAR MET HET MAC OS X LEOPARD PRINT SYSTEEM? (Vrije vertaling van Ian Lyons lesbrief Adobe Photoshop Lightroom and compatibility with the Leopard Print System ) Met de

Nadere informatie

2016 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product.

2016 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 2016 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 26 februari 2016 Inhoud 3 Inhoud...5 Meetpagina afdrukken...5 Een meetpagina

Nadere informatie

Monitorgamma. Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf

Monitorgamma. Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf Michael v.ostheim Vertaler/Nalezer: Freek de Kruijf 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 De testafbeeldingen gebruiken 4 2.1 Grijswaarden testafbeelding................................ 4 2.2 RGB-waarden testafbeelding...............................

Nadere informatie

ISO 12647-7. Deel 2 Adobe Indesign. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken

ISO 12647-7. Deel 2 Adobe Indesign. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken ISO 1647-7 Deel Adobe Indesign Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken Dit infoblad wordt u aangeboden door: Instellingen voor

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

BIJLAGE 1: INSTRUCTIE VOOR HET AANMAKEN VAN PRINTERPROFIELEN

BIJLAGE 1: INSTRUCTIE VOOR HET AANMAKEN VAN PRINTERPROFIELEN Bijlage 1 > Instructie printerprofielen > 1 Inleiding B 1 BIJLAGE 1: INSTRUCTIE VOOR HET AANMAKEN VAN PRINTERPROFIELEN 1 INLEIDING In deze instructie wordt uitgelegd hoe je een printerprofiel maakt met

Nadere informatie

Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, Versie 4.7

Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, Versie 4.7 Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, Versie 4.7 Dit document bevat belangrijke informatie over deze versie. Zorg dat alle gebruikers in het bezit zijn van deze informatie voordat u

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Kor IJszenga Adjunct directeur

Kor IJszenga Adjunct directeur Met ingang van 1 januari 2009 produceert Koninklijke van Gorcum drukwerk volgens de internationaal erkende ISO 12647 norm. ISO 12647 is drukken in een nieuwe dimensie! Voordat we het certificaat binnen

Nadere informatie

Nederlandse versie MAC OS X (10.5)

Nederlandse versie MAC OS X (10.5) KLEURBEHEER IN ADOBE INDESIGN CS3 Nederlandse versie MAC OS X (10.5) Laatste aanpassing: 28 juli 2008, 16:38 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke eigenaars

Nadere informatie

De print wordt dus gemaakt op basis van de lab-waarden en niet op RGB-waarden. De afdruk oogt dan nagenoeg hetzelfde als het origineel.

De print wordt dus gemaakt op basis van de lab-waarden en niet op RGB-waarden. De afdruk oogt dan nagenoeg hetzelfde als het origineel. Help! De digitale foto die u print vertoont heel andere kleuren dan het origineel. Hoe kan dat en hoe kunt u dat oplossen? Over het managen van kleuren in uw digitale doka. Wie een geprinte afdruk wil

Nadere informatie

Hoe apparaat-onafhankelijk is Device Independent CMYK eigenlijk?

Hoe apparaat-onafhankelijk is Device Independent CMYK eigenlijk? Hoe apparaat-onafhankelijk is Device Independent CMYK eigenlijk? 1 / 5 Fogra kleurruimte ecicmyk.icc voor uitwisseling van kleur Al weer een nieuwe norm voor de omzetting naar drukwerk of is er deze keer

Nadere informatie

IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller

IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller 6/7 InDesign 3 (CS1) InDesign 4 (CS 2) 2005 / 2006

Nadere informatie

Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten

Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten Kleurbeheer met de ColorChecker (Passport of SG) in Lightroom CC voor mobiele apparaten - 1 van 22 - Marc Cielen - MenCcolor.be - V1.0-12 maart 2019, 15:28 Kleurbeheer bij kleurkritisch werk (mode, architectuur,

Nadere informatie

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP Handleiding Slagersplein Inhoudsopgave Pagina - Uitleg beginscherm 3 - Aanmaken Profiel 5 - Maak Printmateriaal: Stap 1, kies doel 8 - Maak printmateriaal: Stap 2, kies

Nadere informatie

Technische informatie

Technische informatie .3 Offsetinkten Algemene informatie 09008 ISO 2846- en 647-2 / Altona Testsuite L*a*b waarden voor vierkleureninkten Betreffende colourmanagement wordt keer op keer gevraagd wat de juiste L*a*b* waarden

Nadere informatie

FieryMeasure. Meetpagina afdrukken

FieryMeasure. Meetpagina afdrukken FieryMeasure FieryMeasure is een hulpprogramma waarmee u rijen gedrukte kleurvlakken op een pagina kunt meten met behulp van een meetinstrument. U kunt ook een vlakpagina afdrukken met FieryMeasure. FieryMeasure

Nadere informatie

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak PRA techniek Kleuren alles voor het grafische vak Kleuren op de PC RGB of CMYK Kleuren, daar kun je als Signmaker of DTPer niet omheen! We komen nogal wat kleuren tegen in ons werk. Maar hoe kunnen we

Nadere informatie

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken.

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. SPOT-UV Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van spot-uv Wat is spot-uv? SPOT-UV lak is een glanzende lak die

Nadere informatie

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop @ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop (In andere programmaʼs waarin softproofing mogelijk is

Nadere informatie

Welkom op uw nieuwe werkplek. Zo stelt u in vier stappen uw nieuwe. EIZO FlexScan. monitor perfect in.

Welkom op uw nieuwe werkplek. Zo stelt u in vier stappen uw nieuwe. EIZO FlexScan. monitor perfect in. Welkom op uw nieuwe werkplek. Zo stelt u in vier stappen uw nieuwe EIZO FlexScan monitor perfect in. Wij zijn blij dat u voor een monitor van EIZO hebt gekozen. Met deze keuze beschikt u over een hoogwaardig

Nadere informatie

V A K B O E K C O L O R M A N A G E M E N T I N D E S I G N B R A N C H E PREVIEW

V A K B O E K C O L O R M A N A G E M E N T I N D E S I G N B R A N C H E PREVIEW V A K B O E K C O L O R M A N A G E M E N T I N D E S I G N B R A N C H E Inhoudsopgave Inleiding Wat is kleur. Licht en kleur.. Opbouw van licht.. Het spectrum. Objecten en kleur.. Zien van kleur. Primaire

Nadere informatie

Goede PDF bestanden maken voor kranten

Goede PDF bestanden maken voor kranten Goede PDF bestanden maken voor kranten NewspaperAds_1v3 NewspaperAds_1v3 1 juni 2006 1 juni 2006 QuarkXPress 6.5 Adobe InDesign 3 (CS) Adobe InDesign 4 (CS2) Adobe Acrobat 6 Adobe Acrobat 7 Dit is een

Nadere informatie

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Inhoud Omdat je appels met appels moet vergelijken..................... 3 Uw bestanden aanleveren................................... 4 Papier en profielen.........................................

Nadere informatie

Verklaring, voordelen en vergelijking met traditionele proofingsystemen

Verklaring, voordelen en vergelijking met traditionele proofingsystemen Rapport: SOFTPROOFING Verklaring, voordelen en vergelijking met traditionele proofingsystemen Dit rapport introduceert softproofing en somt de voordelen ervan op om kleurconsistentie te verkrijgen in het

Nadere informatie

CMBO ISO 12647-2:2013. Fons Put 26 mei 2016. Fons.put@vigc.be www.vigc.be @VIGCbe

CMBO ISO 12647-2:2013. Fons Put 26 mei 2016. Fons.put@vigc.be www.vigc.be @VIGCbe CMBO ISO 12647-2:2013 Fons Put 26 mei 2016 Fons.put@vigc.be www.vigc.be @VIGCbe Voorbeschouwingen Praktijk - voorbereiding Doeldensiteit Punttoename Grijsbalans Kleurprofielen 27/05/16 Drukstandaardisatie

Nadere informatie

RGB in de Drukwerkvoorbereiding

RGB in de Drukwerkvoorbereiding RGB in de Drukwerkvoorbereiding een handleiding voor een Late Binding workflow voor dtp ers voor de Engelstalige Creative Suite op Mac versie 1.1 - auteur: Marc Cielen marc-en-ciel.be - coloro.be 2010

Nadere informatie

Aanleveren van bestanden

Aanleveren van bestanden Aanleveren van bestanden Drukkerij Van de Maele Industriezone Diebeke 8 9500 Geraardsbergen info@drukkerijvandemaele.be - www.drukkerijvandemaele.be Fax 054 41 66 18 - Tel. 054 41 66 13 1. Opslagmedia

Nadere informatie

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255).

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255). Kleuren meten RGB RGB is een kleurmodel dat gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Andere kleuren

Nadere informatie

Introductie Kleurbeheer

Introductie Kleurbeheer Introductie Kleurbeheer Heb ik kleurbeheer nodig? Als uiteindelijke resultaat niet belangrijk is: Nee Als je genoeg tijd en geld hebt voor meerdere afdrukken: Nee Als het je niet uitmaakt hoe een ander

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Niko Nik n n Co C lor Ma lor Manage nageme ment Kleur Kleuren goe n goed houden d houden Nik Ni o k n C CMS S uit uitze z t ette ten

Niko Nik n n Co C lor Ma lor Manage nageme ment Kleur Kleuren goe n goed houden d houden Nik Ni o k n C CMS S uit uitze z t ette ten Nikon Color Management Het Nikon Color Management Sstem, of Nikon CMS, zorgt ervoor dat de beeldinformatie van uw Nikon scanner consequent en juist op monitors en printers wordt weergegeven. Deze krachtige

Nadere informatie

Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, versie 4.6.1

Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, versie 4.6.1 Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, versie 4.6.1 Dit document bevat belangrijke informatie over deze versie. Zorg dat alle gebruikers in het bezit zijn van deze informatie voordat

Nadere informatie

www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies - verkoop

www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies - verkoop START KLEURBEHEER PROFIELSERVICE WINKEL LABOTESTS LESMATERIAAL AFHALEN KOPPELINGEN ONDERSTEUNING www.marc-en-ciel.be kleurbeheer - creative suite - digitale fotografie opleiding - ondersteuning - advies

Nadere informatie

LeesMij Aangepaste uitvoerprofielen voor de Fiery-afdrukcontroller maken met Fiery Color Profiler Suite: System 9R2

LeesMij Aangepaste uitvoerprofielen voor de Fiery-afdrukcontroller maken met Fiery Color Profiler Suite: System 9R2 LeesMij Aangepaste uitvoerprofielen voor de Fiery-afdrukcontroller maken met Fiery Color Profiler Suite: System 9R2 In dit document wordt beschreven hoe u met Fiery Color Profiler Suite een aangepast uitvoerprofiel

Nadere informatie

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 -

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN EEN DOCUMENT * Het document dient in het juiste formaat te worden opgemaakt. De juiste formaten kunt u hieronder vinden. COMET Plano 830 mm

Nadere informatie

Handleiding aanleveren PDF bestanden

Handleiding aanleveren PDF bestanden 1 Voor het aanleveren van PDF s is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen: 1. Beelden: - Alleen maar grafische beeldformaten gebruiken. - Wij adviseren beelden van 350 dpi of hoger (hoe hoger

Nadere informatie

Nieuwe Functies. Versie 3.00

Nieuwe Functies. Versie 3.00 Nieuwe Functies Versie 3.00 Functies die zijn toegevoegd of gewijzigd als gevolg van firmware-updates kunnen mogelijk niet langer overeenkomen met de beschrijvingen in de documentatie die is meegeleverd

Nadere informatie

Problemen met de afdrukkwaliteit

Problemen met de afdrukkwaliteit In dit onderwerp wordt het volgende besproken: 'Papiersoort' op pagina 4-19 'Problemen met de afdrukkwaliteit diagnosticeren' op pagina 4-19 'Kleurinstellingen' op pagina 4-25 'Kleuren kalibreren' op pagina

Nadere informatie

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotograferen in RAW Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotografeer je in JPEG, de computer in je camera slaat je foto op aan de hand van je voorinstellingen. JPEG is een internationale

Nadere informatie

Naslagmateriaal basiskennis digitale fotobewerking Datum 24-04-2008 Datum 30 A.G. Noteboom, Computer Huis Mijdrecht. Inhoudsopgave

Naslagmateriaal basiskennis digitale fotobewerking Datum 24-04-2008 Datum 30 A.G. Noteboom, Computer Huis Mijdrecht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Introductie 2. Wat is een digitale foto 2.1 Grootte van de foto in pixels en resolutie 2.2 Wat is er nodig voor een afdruk met een goede kwaliteit 3. Kleuren in een digitale foto 4. Hoe

Nadere informatie

Fiery Color Profiler Suite

Fiery Color Profiler Suite 2015 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 19 maart 2015 Inhoud 3 Inhoud Fiery Color Profiler Suite...9 Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

Aanleverspecificaties-Checklist_v001

Aanleverspecificaties-Checklist_v001 Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde stand aangeleverd Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

Fiery-kleurenreferentie

Fiery-kleurenreferentie 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 9 juni 2014 Inhoud 3 Inhoud Inleiding op Fiery-kleurenreferentie...5 Concepten

Nadere informatie

Aanleverstandaards in grootformaat

Aanleverstandaards in grootformaat Aanleverstandaards in grootformaat Bedrijfseigen standaards in LFP voeren de boventoon Herman Hartman Consultant & hoofdredacteur SignPro Benelux Situatie LFP aanlevering vijf jaar terug: PDF normen binnen

Nadere informatie

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP q De brug naar Photoshop Als u Photoshop CS6 installeert, krijgt u er automatisch ook Bridge CS6 bij. Bridge is een browser, waarmee u snel een overzicht krijgt van uw foto s en andere bestanden, Deze

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN EN DTP ERS

VOOR FOTOGRAFEN EN DTP ERS KLEURBEHEER IN ADOBE PHOTOSHOP CS5 en CS5.1 VOOR FOTOGRAFEN EN DTP ERS Nederlandse Versie Mac OS X 10.6 Windows 7 Laatste aanpassing: 16 mei 2011, 15:45 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

Met Calibrator kunt u een nieuwe kalibratie-instelling maken op een Fiery-server of een bestaande kalibratieinstelling

Met Calibrator kunt u een nieuwe kalibratie-instelling maken op een Fiery-server of een bestaande kalibratieinstelling Calibrator Met Calibrator kunt u een nieuwe kalibratie-instelling maken op een Fiery-server of een bestaande kalibratieinstelling bijwerken. Net zoals Calibrator in Command WorkStation kan Calibrator een

Nadere informatie

ISO :2013. Prinect User Days Brussel 2017 Michèl Walinga Heidelberg Benelux, 10-11/5/2017

ISO :2013. Prinect User Days Brussel 2017 Michèl Walinga Heidelberg Benelux, 10-11/5/2017 ISO 12647-2:2013 Prinect User Days Brussel 2017 Michèl Walinga Heidelberg Benelux, 10-11/5/2017 Agenda 1. Welke standaarden zijn gewijzigd? 2. Invloeden op kleurbeoordeling 3. Spectrale kleurmeting 4.

Nadere informatie

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7

1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6. 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 NEDERLANDS...5 nl 2 OVERZICHT nl 1 INTRODUCTIE...5 2 SYSTEEMVEREISTEN...6 2.1 Minimum Vereisten...6 2.2 Aanbevolen Vereisten...7 3 BLUETOOTH VOORZIENINGEN...8 4 SOFTWARE INSTALLATIE...9 4.1 Voorbereidingen...10

Nadere informatie

Nikon Capture 4 Color Management. Om een beeldschermprofiel te selecteren, opent u de tab Kleurbeheer en klikt u op Add.

Nikon Capture 4 Color Management. Om een beeldschermprofiel te selecteren, opent u de tab Kleurbeheer en klikt u op Add. Nikon Capture 4 Color Management De tab Color Management (Windows In de tab Color Management spe ci fi ceert u de color management profielen die worden ge bruikt om beel den weer te ge ven op uw scherm,

Nadere informatie

Nieuwe Functies BL B00

Nieuwe Functies BL B00 Nieuwe Functies Versie 2.00 Functies die zijn toegevoegd of gewijzigd als gevolg van firmware-updates kunnen mogelijk niet langer overeenkomen met de beschrijvingen in de documentatie die is meegeleverd

Nadere informatie

Handleiding Hulp bij verbindingsinstellingen. Versie 1.3 20-04-2015 1

Handleiding Hulp bij verbindingsinstellingen. Versie 1.3 20-04-2015 1 Handleiding Hulp bij verbindingsinstellingen Versie 1.3 20-04-2015 1 PostBase (Mini) verbindingsinstellingen Deze handleiding zal u stapsgewijs door de verbindingsinstellingen helpen. Dit is een aanvulling

Nadere informatie

Versienotities voor de klant

Versienotities voor de klant Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, versie 4.7.1 Dit document bevat belangrijke informatie over deze versie. Zorg dat deze informatie bij alle gebruikers bekend is voordat u doorgaat

Nadere informatie

Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, versie 4.6

Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, versie 4.6 Versienotities voor de klant Fiery Color Profiler Suite, versie 4.6 Dit document bevat belangrijke informatie over deze versie. Zorg dat alle gebruikers in het bezit zijn van deze informatie voordat u

Nadere informatie

Fiery Network Controller voor Xerox WorkCentre 7800 Series. Afdrukken in kleur

Fiery Network Controller voor Xerox WorkCentre 7800 Series. Afdrukken in kleur Fiery Network Controller voor Xerox WorkCentre 7800 Series Afdrukken in kleur 2013 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product.

Nadere informatie

Printer Driver UP-D55. Instelgids. Deze gids beschrijft de configuratie van de printerstuurprogramma's voor Windows Vista.

Printer Driver UP-D55. Instelgids. Deze gids beschrijft de configuratie van de printerstuurprogramma's voor Windows Vista. 3-876-172-61 (1) Printer Driver Instelgids Deze gids beschrijft de configuratie van de printerstuurprogramma's voor Windows Vista. Voor gebruik van deze software Voordat u het printerstuurprogramma gebruikt,

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver)

Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver) Datasheet Speciale afwerkingen van verpakkingen Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver) OPMAKEN VAN BESTAND VOOR DRUKWERK h Afwerking als een voltoonkleur met de beschrijving scodix opslaan h

Nadere informatie

DOWNLOADEN EN INSTALLEREN VAN PEUGEOT ALERT ZONE OP. WIP Nav/Connect Nav. Vereisten

DOWNLOADEN EN INSTALLEREN VAN PEUGEOT ALERT ZONE OP. WIP Nav/Connect Nav. Vereisten Vereisten 1 0. Vereisten 1. Een auto die is uitgerust met een WIP Nav-/Connect Nav-navigatiesysteem 2. Toegang tot de website http://peugeot.navigation.com 3. Voor de automatische installatie met behulp

Nadere informatie

Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0

Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0 Installatie van de software voor de Spyder 3 Elite 3.0 Om de software van de Spyder te kunnen installeren zijn er onderstaande minimum systeemvereisten van uw hardware vereist: ) Windows 2000, XP 32/64,

Nadere informatie

Press Release. Nieuwe Canon All-in-One printers met geavanceerde SOHO-functionaliteit: PIXMA MX870, PIXMA MX350 en PIXMA MX340

Press Release. Nieuwe Canon All-in-One printers met geavanceerde SOHO-functionaliteit: PIXMA MX870, PIXMA MX350 en PIXMA MX340 Press Release EMBARGO: 1 februari 2010, 06:00 CET Nieuwe Canon All-in-One printers met geavanceerde SOHO-functionaliteit: PIXMA MX870, PIXMA MX350 en PIXMA MX340 PIXMA MX870 PIXMA MX350 PIXMA MX340 Diegem,

Nadere informatie