DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT CORELDRAW 15

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT CORELDRAW 15"

Transcriptie

1 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT CORELDRAW 15 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd bent met het opmaken van drukgegevens en deze gebruiksaanwijzing volgt, adviseren wij u een gegevenscontrole (tegen betaling) als extra optie bij uw order te bestellen. Omdat wij vaak vragen krijgen over het opmaken van drukgegevens met CorelDRAW, willen wij u hierbij een leidraad ter beschikking stellen. Deze is afgebeeld in CorelDRAW X5 aan de hand van een voorbeeld van een gebruikelijke DIN-lang flyer, zoals u die kunt bestellen op KLEURMANAGEMENT Voordat u met de opbouw van het document begint, dient u het CorelDRAW -kleurmanagement in te stellen. Het kleurmanagement is bedoeld om een consistente kleurweergave mogelijk te maken van alle apparaten die bij het proces betrokken zijn (scanner, camera, beeldscherm, printer, drukmachine etc.). Voor elk apparaat is er een zogenaamd ICC-profiel nodig, dat dit beschrijft met het oog op zijn kleureigenschappen. De correcte ICC-profielen voor de offsetdruk vindt u op de website van de European Color Initiative ( in de rubriek "Downloads" onder de bestandsnaam "eci_offset_2009.zip". Pak het archief uit en installeer de profielen in uw systeem ("rechtermuisklik -> Profiel installeren ). Navigeer via de menuvolgorde "Extra -> Kleurenbeheer -> Standaardinstellingen" naar het desbetreffende venster. Selecteer als voorinstelling "Europa - algemeen" en wijzig de steunkleurendefinitie van "Lab-waarden" in "CMYKwaarden". Controleer of de overige instellingen overeenkomen met de hier afgebeelde. Het kleurenprofiel "ISO Coated v2 (ECI)" is correct voor drukopdrachten op kunstdrukpapier. Wanneer u een bestand maakt voor druk op offsetdrukpapier, selecteert u dan op deze plaats "PSO Uncoated ISO12647(ECI)".

2 DOCUMENT AANMAKEN Leg via "Bestand -> Nieuw" een nieuw document aan en selecteer "Bestemming voorkeuze: Standaard CMYK". In dit menu heeft u ook de mogelijkheid het CMYK-profiel afwijkend van de standaardinstelling uitsluitend voor dit document te selecteren. Het paginaformaat hoeft u op deze plaats nog niet in te voeren, dat kan tijdens de volgende stap worden gedaan. Via "Lay-out -> Pagina-instellingen" komt u in het volgende menu.

3 Het eindformaat van de DIN-lang flyer (10,5 cm x 21,0 cm oftewel 105 mm x 210 mm) kunt u vinden op de desbetreffende productpagina onder "Details". Tevens vindt u hier ook de verwijzing naar de afloop van 2 mm rondom. Deze snijmarge hebben wij nodig als speelruimte voor het snijden van uw producten. Deze wordt weergegeven als gestippelde lijn rond het documentformaat en stelt hiermee het te leveren gegevensformaat in op de afmetingen 109 mm x 214 mm. Voer nu de waarden in de desbetreffende velden in en bevestig met OK. Let erop, dat de hokjes bij "Paginarand weergeven" en "Afloopgebied weergeven" zijn aangevinkt. Wij adviseren om belangrijke elementen van uw vormgeving met een veiligheidsmarge van rondom 4 mm t.o.v. het eindformaat te plaatsen (let op, voor reclamesystemen en brochures geldt een ander advies. Kijk hiervoor a.u.b. onder details van het desbetreffende product.). CorelDraw biedt u de mogelijkheid om desbetreffende hulplijnen te definiëren, zodat u tijdens de vormgeving altijd de zekerheid hebt dat u niet te dicht bij de eindformaatrand komt. Klap hiervoor het punt "Hulplijnen" uit en voer onder "Horizontaal" en "Verticaal" de desbetreffende waarden in. De verticale hulplijnen bevinden zich in dit voorbeeld op 4 mm en op 101 mm (105 mm 4 mm), de horizontale hulplijnen eveneens op 4 mm en op 206 mm (210 mm 4 mm).

4 Elementen als afbeeldingen of achtergronden die tot aan de rand van het materiaal gedrukt dienen te worden, zoals bijvoorbeeld de onder afgebeelde logobalk, moeten ten minste 2 mm over de eindformaatrand heen, dus volledig tot in het afloopgebied of verder reiken.

5 TEKSTEN EN AFBEELDINGEN PLAATSEN Nu kunt u met de eigenlijke vormgeving van uw document beginnen. Voor de afbeeldingen adviseren wij onze klanten in principe de kleurmodus CMYK (cyaan, magenta, geel, zwart), omdat dit ook de latere drukkleuren zijn. Wanneer u afbeeldingen wilt gebruiken die u bijvoorbeeld met een digitale camera heeft gemaakt, zullen deze daarentegen in de regel beschikbaar zijn in de kleurmodus RGB (rood, groen, blauw). In een dergelijk geval dient u ter controle de optie "Extra -> Proefkleurinstellingen" te activeren. Daarmee probeert CorelDRAW het te verwachten kleurenresultaat van de offsetdruk op het beeldscherm te simuleren. Omdat de RGB-kleurruimte aanzienlijk groter is (deze bevat gewoon meer mogelijke kleuren) dan de CMYK-kleurruimte, kunnen hierbij kleurenverschuivingen ontstaan. Dit geldt met name voor hoogverzadigde, stralende, dus in de omgangstaal hele felle, bonte kleuren. Mogelijkerwijs verschijnen de gedrukte kleuren daarom iets donkerder en matter. U heeft bovendien de mogelijkheid om de kritische plaatsen van de afbeelding expliciet te laten weergeven, selecteer daarvoor de optie "Kleuren buiten gamut".

6 Let er echter op, dat wanneer u geen gebruik maakt van een kwalitatief hoogwaardig, geprofileerd en gekalibreerd beeldscherm, er geen bindende weergave mogelijk is. Toch is deze optie erg nuttig om een indruk te krijgen van het verschil tussen de beeldschermweergave en drukuitvoer. Verder dienen uw afbeeldingen een effectieve resolutie te hebben van ten minste 300 dpi (punten per inch) en beschikbaar te zijn in de bestandsformaten *.tif of *.jpg. Dit kan op elk moment worden gecontroleerd in de statusbalk onderin het beeldscherm, activeer daarvoor gewoon de desbetreffende afbeelding. Houdt er rekening mee, dat de effectieve resolutie daalt bij het vergroten van een afbeelding. Daarom dient u deze in ieder geval te controleren, nadat u de schaal van de afbeelding op de geplande grootte in de lay-out heeft ingesteld. TRANSPARANTIES EN EFFECTEN Transparanties en speciale Corel-effecten leiden bij het belichten van de gegevens zo nu en dan tot fouten. Zulke elementen moeten vóór de uitvoer altijd naar bitmaps worden geconverteerd. Selecteer hiervoor het desbetreffende element en roep via de menuvolgorde "Bitmaps -> Naar bitmaps converteren" het volgende menu op en neem de getoonde instellingen over.

7 UITVOER ALS PDF Om uw document ten slotte als PDF op te slaan, selecteert u via het menu "Bestand" -> "Publiceren naar PDF" en klikt u op "Instellingen". Loop nu één voor één door de afzonderlijke tabbladen en neem de volgende instellingen over. Onder "Algemeen" selecteert u "PDF-voorkeuze: PDF/X-1a" en "Compatibiliteit: PDF/X-1a". Dit vormt de basis voor de configuratie die nu volgt.

8 Neem de kleurinstellingen van het document over. Schakel het punt "Steunkleuren converteren naar" uit, voor zover u geen speciale kleurenafdruk in onze shop hebt besteld. Wanneer u geen speciale kleuren heeft gebruikt, is deze optie daarentegen grijs afgebeeld. Hier hoeft u geen speciale instellingen uit te voeren.

9 Om problemen met niet- of verkeerd ingesloten fonts van meet af aan uit te sluiten, selecteert u het punt "Alle tekst als krommen exporteren". Vink a.u.b. eveneens het hokje bij "Complexe vullingen als bitmaps" aan. Op het tabblad "Pre-press" vinkt u het hokje bij "Aflopen" aan en voert u 2 mm in. Deze instelling zorgt ervoor dat de snijmarge, die bij het instellen van het document werd ingevoerd, tevens in de PDF wordt uitgevoerd. Printermarkeringen hebben wij daarentegen niet nodig.

10 Maakt u echter geen gebruik van beveiligingsinstellingen voor uw document. Op het laatste tabblad worden in sommige gevallen mogelijke problemen bij het opslaan van uw gegevens weergegeven; neem nota van de weergegeven aanwijzing. Vervolgens heeft u nog de mogelijkheid de uitgevoerde instellingen als PDF-voorkeuze op te slaan. Deze kunt u dan voor toekomstige gegevens gebruiken en u hoeft de instellingen niet steeds opnieuw uit te voeren. Ga daarvoor terug naar het eerste tabblad en klik rechtsonder op het "+"-symbool. Sla de "PDF-voorkeuze" op onder een duidelijke naam. U kunt deze dan op elk moment ook voor andere documenten gebruiken, door deze via de dropdown-lijst "PDF-voorkeuze" op te roepen.

11 Sluit het dialoogvenster "Publiceren naar PDF" met "OK" en sla het bestand vervolgens op. Wij raden u dringend aan de gemaakte PDF vervolgens nog een keer visueel te controleren. Hiervoor kunt u het best Adobe Reader gebruiken die u gratis kunt downloaden op Let er a.u.b. op, dat u een PDF niet in CorelDRAW kunt openen en bewerken. Het is er uitsluitend voor bedoeld, dat u ons uw drukgegevens kunt toesturen. Daarom dient u uw document met regelmatige tussenpozen, tijdens en aan het eind van de vormgeving, op te slaan in het CorelDRAW-bestandsformaat *.cdr. Dat kunt u doen onder "Bestand -> Opslaan resp. "Bestand -> Opslaan als". Dit bestand kunt u steeds weer openen en bewerken. Onlineprinters heeft echter alleen het PDF-bestand nodig. Wij wensen u veel succes bij het maken van uw drukwerk en garanderen u nu al een zeer hoge kwaliteit bij de uitvoering van uw bestelling op Uw Onlineprinters-team PDF-DOWNLOAD Hier vindt u onze informatie voor het opmaken van gegevens als drukklare PDF om te downloaden.

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

TIPS VOOR HET OPMAKEN VAN DRUKGEGEVENS

TIPS VOOR HET OPMAKEN VAN DRUKGEGEVENS TIPS VOOR HET OPMAKEN VAN DRUKGEGEVENS Hoe maak ik een PDF-bestand Er zijn verschillende manieren om een PDF-bestand te maken. Hier krijgt u een kort overzicht van de randvoorwaarden voor het maken van

Nadere informatie

TIPS VOOR HET OPMAKEN VAN DRUKGEGEVENS

TIPS VOOR HET OPMAKEN VAN DRUKGEGEVENS TIPS VOOR HET OPMAKEN VAN DRUKGEGEVENS Hoe maak ik een PDF-bestand Er zijn verschillende manieren om een PDF-bestand te maken. Hier krijgt u een kort overzicht van de randvoorwaarden voor het maken van

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver)

Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver) Datasheet Speciale afwerkingen van verpakkingen Spot reliëflak en folie-afwerking (goud, zilver) OPMAKEN VAN BESTAND VOOR DRUKWERK h Afwerking als een voltoonkleur met de beschrijving scodix opslaan h

Nadere informatie

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met Adobe InDesign CS/CC April 2016 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met Adobe InDesign CS/ CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC augustus 2014 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met InDesign CS2-CS6 CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

Eindformaat = 210x150mm

Eindformaat = 210x150mm Hoe aanleveren? Voorbereiding bij opmaak Bij de opmaak van een layout zijn heel wat punten waar rekening dient mee worden gehouden. In deze pdf kunt u een aantal zaken vinden die van hoofdzaak zijn bij

Nadere informatie

Nederlandse versie MAC OS X (10.5)

Nederlandse versie MAC OS X (10.5) KLEURBEHEER IN ADOBE INDESIGN CS3 Nederlandse versie MAC OS X (10.5) Laatste aanpassing: 28 juli 2008, 16:38 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke eigenaars

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Wilt u een boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen lay out en witmarges Bij Probook Media kunt u boeken uitgeven in verschillenden formaten

Nadere informatie

Handleiding ISO-kleurprofielen

Handleiding ISO-kleurprofielen Handleiding ISOkleurprofielen Deze handleiding beschrijft het importeren en toepassen van ISOkleurprofielen in Adobe Indesign CS. Wanneer u geen ervaring heeft met kleurprofielen, gebruik deze dan liever

Nadere informatie

Aanleverspecificaties-Checklist_v001

Aanleverspecificaties-Checklist_v001 Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde stand aangeleverd Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

zonder gegevenscontrole

zonder gegevenscontrole Wat wordt er bij een gegevenscontrole gecontroleerd? Resolutie Afloop Vouwlijnen, looprichting Inktbezetting Kleurmodus, kleurruimte Formaat, -afwijkingen Commentaren, formuliervelden Contoursnede, freescontour

Nadere informatie

Kor IJszenga Adjunct directeur

Kor IJszenga Adjunct directeur Met ingang van 1 januari 2009 produceert Koninklijke van Gorcum drukwerk volgens de internationaal erkende ISO 12647 norm. ISO 12647 is drukken in een nieuwe dimensie! Voordat we het certificaat binnen

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Display karton Display karton Display karton is het ideale materiaal om je winkel mee aan te kleden. Ons display karton bestaat uit een basis van gerecycled karton met een hoogwaardige witte papieren toplaag.

Nadere informatie

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Inhoud Omdat je appels met appels moet vergelijken..................... 3 Uw bestanden aanleveren................................... 4 Papier en profielen.........................................

Nadere informatie

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X VOOR DTP ERS Nederlandse Versie Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) Laatste aanpassing: 4 oktober 2011, 16:25 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd

Nadere informatie

Offertemap. Algemene aanleverspecificaties

Offertemap. Algemene aanleverspecificaties Offertemap Algemene aanleverspecificaties Zorg dat u tekst in uw ontwerp altijd omzet naar contouren/outlines. Full color (4/0-4/4) bestanden maakt u altijd op in CMYK. Bij een 4/1 bestelling levert u

Nadere informatie

Geborsteld aluminium

Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Met geborsteld aluminium creëer je ware kunst van drukwerk. De aluminium plaat is stevig, licht en makkelijk te bewerken. Hierdoor hang je het gemakkelijk op en

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Bij het bestellen van druk- of printwerk is het van belang dat uw bestanden correct zijn en voldoen aan voorwaarden die in de grafische branche worden gehanteerd. Deze voorwaarden

Nadere informatie

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines).

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines). Kanaalplaat Kanaalplaat Stevig, licht van gewicht en flexibel, dat is kanaalplaat! Deze eigenschappen maken kanaalplaat geschikt voor binnen én buitengebruik. Perfect voor de bedrukking van bijvoorbeeld

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Foamboard Foamboard Foamboard bedrukken is de juiste keus wanneer je drukwerk nodig hebt waar je mee op pad moet. Licht en gemakkelijk te bewerken. Foamboarden bestaan uit twee gladde, witte, kartonnen

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Re-board Re-board Re-board is een ongelooflijk licht maar uitzonderlijk sterk honinggraatkarton. Dankzij deze eigenschappen kan je re-board overal voor inzetten. Van bedrukte plaat aan de muur tot complete

Nadere informatie

Folder 4P DL liggend. Positionering en stand. Cover. A-Pagina( s) A-pag. B-Pagina( s) B-pag.

Folder 4P DL liggend. Positionering en stand. Cover. A-Pagina( s) A-pag. B-Pagina( s) B-pag. Folder 4P DL liggend Inkl. afloop: Eindformaat: 430 x 110 mm 420 x 100 mm DRUKWERKDISCOUNTER.COM de goedkoopste leverancier van Nederland! Positionering en stand Folders svp plano (opmaak met pagina s

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanleverinstructies VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie

220 mm 204 mm VOUWLIJN. TEKST&AFBEELDING(EN) TEKST&AFBEELDING(EN) TEKST&AFBEELDING(EN) 20 mm

220 mm 204 mm VOUWLIJN. TEKST&AFBEELDING(EN) TEKST&AFBEELDING(EN) TEKST&AFBEELDING(EN) 20 mm EA5 Envelop Volledig formaat: 156 x 2 Bedrukbaar formaat: 137 x Venster Rechts: zijkant R 15 x bovenkant PDF bestandsformaat niet afl opend aan alle zijden bedrukking moet 8 mm van de rand af staan Alle

Nadere informatie

KRASLOTEN HOE DRUKWERK MET KRASLAAG AANLEVEREN? INHOUDSTAFEL. PAGINA 2 Welk programma gebruik ik? Adobe Illustrator, Adobe InDesign

KRASLOTEN HOE DRUKWERK MET KRASLAAG AANLEVEREN? INHOUDSTAFEL. PAGINA 2 Welk programma gebruik ik? Adobe Illustrator, Adobe InDesign INHOUDSTAFEL PAGINA 2 Welk programma gebruik ik? Adobe Illustrator, Adobe InDesign PAGINA 3 Welk programma gebruik ik? Adobe Photoshop PAGINA 4 Uw kraslaag correct opmaken Waar en hoe groot? Hoe aanleveren?

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Klantinformatie CEWE-PRINT.be

Klantinformatie CEWE-PRINT.be Klantinformatie CEWE-PRINT.be Belangrijke mededeling Op alle bestellingen zijn de Algemene Voorwaarden van CEWE-PRINT.be van toepassing. Uw gebruik van onze website om producten en diensten ("Producten")

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Plexiglas Plexiglas Creëer nu een uniek stukje kunst met onze plexiglas platen. Plexiglas bedrukken heeft een bijzonder professioneel en ruimtelijk effect. Onze plexiglas platen worden afgewerkt met dek-wit,

Nadere informatie

Handleiding aanleveren PDF bestanden

Handleiding aanleveren PDF bestanden 1 Voor het aanleveren van PDF s is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen: 1. Beelden: - Alleen maar grafische beeldformaten gebruiken. - Wij adviseren beelden van 350 dpi of hoger (hoe hoger

Nadere informatie

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven.

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven. Intro Herhaling Wat ga je doen? Je gaat een flyer maken in InDesign, dubbelzijdig. Daarin moeten minimaal 3 foto s op 300 DPI op 100% in CMYK geplaatst zijn. In je flyer heb je alineastijlen gebruikt,

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Dibond Dibond Ben je op zoek naar drukwerk dat opvalt, dan zit je goed met dibond. De full color bedrukking springt van de plaat af. Laat een dibond plaat bedrukken voor binnen- of buitengebruik. Dibond

Nadere informatie

Aanleverspecificaties checklist

Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Forex Forex Wat is forex? Forex bestaat uit hard geschuimd PVC, met aan beide zijde een wit matte afwerking. Stevig, maar toch licht buigzaam. Het materiaal is vooral geschikt voor binnen gebruik. Met

Nadere informatie

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 -

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN EEN DOCUMENT * Het document dient in het juiste formaat te worden opgemaakt. De juiste formaten kunt u hieronder vinden. COMET Plano 830 mm

Nadere informatie

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in:

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Aanleverspecificaties Instellingen, drukklaar maken en uploaden

Aanleverspecificaties Instellingen, drukklaar maken en uploaden Aanleverspecificaties Instellingen, drukklaar maken en uploaden Versie juni 2018 Blad- en zetspiegel Welke smaak je ook kiest, belangrijk is wel dat je op de juiste blad- en zetspiegel werkt. H Tabloid

Nadere informatie

Drukklaar/Printklaar: PDF/X-1. Printklaar: PDF/X-4

Drukklaar/Printklaar: PDF/X-1. Printklaar: PDF/X-4 Aanleveren van bestanden Om een correcte verwerking van aangeleverde bestanden te garanderen dienen er drukklare bestanden aangeleverd te worden. Een drukklaar bestand is een PDF bestand dat bewaard werd

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleveren voor pag. 1 Aanleverspecificaties De beste manier om een bestand aan te leveren is een drukgereed bestand in pdf-vorm. Bestanden kunt o.a. u aanleveren via We Transfer. ALGEMEEN Voeg altijd

Nadere informatie

CUTCONTOUR HOE DRUKWERK MET CUTCONTOUR AANLEVEREN? INHOUDSTAFEL. PAGINA 2 Welk programma gebruik ik? Adobe Illustrator, Adobe InDesign

CUTCONTOUR HOE DRUKWERK MET CUTCONTOUR AANLEVEREN? INHOUDSTAFEL. PAGINA 2 Welk programma gebruik ik? Adobe Illustrator, Adobe InDesign INHOUDSTAFEL PAGINA 2 Welk programma gebruik ik? Adobe Illustrator, Adobe InDesign PAGINA 3 Welk programma gebruik ik? Adobe Photoshop PAGINA 4 Uw Cutcontour correct opmaken Waar en hoe groot? Hoe aanleveren?

Nadere informatie

Instructie. Apogee Portal 7

Instructie. Apogee Portal 7 Instructie Apogee Portal 7 versie 2.0-28 februari 2012 Inhoudsopgave 1 Systeem controle + Inloggen Systeem controle... 3 Uitleg icoontjes... 3 Acrobat voorkeuren aanpassen... 4 2 3 Inloggen... 4 Jobs openen...

Nadere informatie

ISO 12647-7. Deel 1 Adobe Photoshop & Adobe Bridge. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden voor ISO gecertifeceerd kleurbeheer

ISO 12647-7. Deel 1 Adobe Photoshop & Adobe Bridge. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden voor ISO gecertifeceerd kleurbeheer ISO 12647-7 Deel 1 Adobe Photoshop & Adobe Bridge Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden voor ISO gecertifeceerd kleurbeheer Dit infoblad wordt u aangeboden door: Instellingen voor

Nadere informatie

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r.

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r. MultiKantoor & Printgoedkoper hebben een nieuwe, voor u interessante, dienst toegevoegd aan haar reeds uitgebreide dienstenpakket; het DIGITAAL DRUKWERK voor zowel consumenten als de zakelijke markt. En

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-10-01 Kleuren aanmaken en gebruiken Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Kleur in drukwerk kan op twee manieren totstandkomen: 1. Door samendruk van zwart en de

Nadere informatie

Handleiding WebHome Mediamanager Brochure module

Handleiding WebHome Mediamanager Brochure module Handleiding WebHome Mediamanager Brochure module U kunt alleen bestellingen doen, als u het object heeft vrijgegeven voor publicatie, in het tabblad Algemeen. Vrijgeven voor publicatie betekent dat u toestemming

Nadere informatie

ISO 12647-7. Deel 2 Adobe Indesign. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken

ISO 12647-7. Deel 2 Adobe Indesign. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken ISO 1647-7 Deel Adobe Indesign Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken Dit infoblad wordt u aangeboden door: Instellingen voor

Nadere informatie

Aanleveren losse bestanden

Aanleveren losse bestanden Aanleveren losse bestanden Levert u kopij en losse afbeeldingen aan? Wanneer u tekstbestanden maakt en hiervan de lay-out door ons laat verzorgen, kunt u om zo efficiënt mogelijk te werken met enkele zaken

Nadere informatie

IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller

IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller 6/7 InDesign 3 (CS1) InDesign 4 (CS 2) 2005 / 2006

Nadere informatie

Stansvorm maken in Illustrator 1/8

Stansvorm maken in Illustrator 1/8 Stansvorm maken in Illustrator 1/8 Deze handleiding is gebaseerd op het product: Gestanste flyers (eigen vorm) Benodigheden: Adobe Illustrator en Indesign CS4 of hoger. Wat is een stansvorm? Het uitsnijden

Nadere informatie

AANLEVERSPECIFICATIES CHECKLIST

AANLEVERSPECIFICATIES CHECKLIST AANLEVERSPECIFICATIES CHECKLIST Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. DOCUMENTEN WORDEN IN DE VERKEERDE STAND AANGELEVERD Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE Softwarevereisten Stap 1: Inloggen of een account aanmaken Stap 2: Etiketformaat kiezen Stap 3: Achtergrond kiezen of vanuit een onbedrukt etiket werken Stap 4: Uw gegevens importeren in de etiketten of

Nadere informatie

Quark & Adobe Indesign

Quark & Adobe Indesign Quark & Adobe Indesign Aanwijzingen voor het gebruik van Quark en Indesign QuarkXPress (incl. aanmaak van een PDF in QuarkXPress) - Templates (sjablonen): Gebruik steeds onze templates die u op onze website

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanlevering kopij VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant Technische gids voor datacommunicatie met de klant CONTINUGA nv -- STIJN STREUVELSLAAN 73 -- B-8501 HEULE Tel. 056 36 32 11 -- Fax 056 35 60 96 -- E-mail: sales@continuga.be -- www.continuga.be 09/2014

Nadere informatie

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen Kleurmanagement Betrouwbare kleuren voor fotografen Licht en kleur Elektromagnetische golven Kleur is de weergave van verschillende golflengtes in het zichtbare gedeelte van het totale golflengtegebied

Nadere informatie

Aanlever Specificaties

Aanlever Specificaties Aanlever Specificaties April 2008 V1.1 inhoud Wij ontvangen bij voorkeur uw bestanden in PDF-formaat. Omdat er vele manieren zijn om een document om te zetten naar PDF. Hebben wij van enkele programma

Nadere informatie

Aanleveren bestanden voor drukwerk bij Zalsman

Aanleveren bestanden voor drukwerk bij Zalsman Aanleveren bestanden voor drukwerk bij Zalsman Aanleveren kan als zogenoemde open bestanden en ook als PDF-bestand. Open bestanden zijn bestanden die vervaardigd zijn in InDesign (Illustrator en Photoshop

Nadere informatie

Handleiding Geniete brochures 1/5

Handleiding Geniete brochures 1/5 Geniete brochures 1/5 Inleiding Geniete brochures worden met 2 stevige nietjes gebonden en afgewerkt. Uw eerste keus als u uw brochure of magazine snel in handen wilt hebben tegen een scherpe prijs. Ook

Nadere informatie

Aanleveren losse bestanden

Aanleveren losse bestanden Aanleverspecificaties Aanleveren losse bestanden Wil je kopij en losse afbeeldingen aanleveren? Dan vind je hieronder wat handige tips in het geval je tekstbestanden maakt en de lay-out door ons laat verzorgen.

Nadere informatie

Aanleverspecificaties. Voor meer informatie over de media-exploitanten: http://www.jcdecaux.nl. http://www.hillenaar.nl http://www.centercom.

Aanleverspecificaties. Voor meer informatie over de media-exploitanten: http://www.jcdecaux.nl. http://www.hillenaar.nl http://www.centercom. Algemeen Digitaal aangeleverde bestanden worden altijd zorgvuldig gecontroleerd. Indien uw bestanden niet voldoen, ontvangt u telefonisch bericht. Klant blijft eindverantwoordelijk voor het aangeleverde

Nadere informatie

Bestanden aanleveren. Hollandse Indruk en de richtlijnen

Bestanden aanleveren. Hollandse Indruk en de richtlijnen Bestanden aanleveren Hollandse Indruk en de richtlijnen Inhoud Aanleveren van C-PDF..................................... 3 Sinds het invoeren van de Computer-to-Plate belichting is Drukkerij Damen klaar

Nadere informatie

Aanleverspecificaties I Automatische bestandsverwerking

Aanleverspecificaties I Automatische bestandsverwerking Aanleverspecificaties I Automatische bestandsverwerking Algemeen Bij voorkeur PDF-bestanden aanleveren. Zie bijlage PDF maken/aanleveren voor meer informatie. De toepassing en zichtafstand bepalen de minimale

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

Snel en goed contactbladen maken met Adobe Bridge

Snel en goed contactbladen maken met Adobe Bridge Snel en goed contactbladen maken Marc Cielen - MenCcolor.be - V1.0-27 juli 2019, 15:28-1 van 14 - Deze handleiding werd opgemaakt aan de hand van Adobe Bridge versie 9.1.0.338 De besproken functies zijn

Nadere informatie

Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@cewe-print.nl. Ontwerphandleiding. Maak zelf uw drukklare ontwerpen! cewe-print.nl. Uw online drukpartner

Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@cewe-print.nl. Ontwerphandleiding. Maak zelf uw drukklare ontwerpen! cewe-print.nl. Uw online drukpartner Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@ Ontwerphandleiding Maak zelf uw drukklare ontwerpen! Bel gratis: 0800-3732337 klantenservice@ Inhoud Checklist 3 Bijsnijden/afloopmarges 4 Producten met meerdere

Nadere informatie

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop

@ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop @ Eduard Sjoukes 22 oktober 2005 ( e.sjoukes@kabk.nl ) (Revisie 1 dd. 27/4/2007; Revisie2 dd. 19/11/2009). Het maken van een softproof in Photoshop (In andere programmaʼs waarin softproofing mogelijk is

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Zoeken in de cd rom Oefenboek voor groepen 5 1. Zoekopdracht 5 2. Geavanceerde

Nadere informatie

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3

VOOR FOTOGRAFEN. Nederlandse versie Windows KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 KLEURBEHEER IN PHOTOSHOP CS3 VOOR FOTOGRAFEN Nederlandse versie Windows Laatste aanpassing: 4 januari 2008, 12:25 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Om van uw afgeronde manuscript een boek te kunnen maken, hebben wij een PDF bestand nodig. Als u uw boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen

Nadere informatie

Algemeen Aanleverspecificaties

Algemeen Aanleverspecificaties Algemeen Aanleverspecificaties V5-2011 Digitaal aangeleverde bestanden worden altijd zorgvuldig gecontroleerd. Indien uw bestanden niet voldoen, ontvangt u telefonisch bericht. Klant blijft eindverantwoordelijk

Nadere informatie

Handleiding Adobe InDesign templates

Handleiding Adobe InDesign templates Handleiding Adobe InDesign templates Stap 1: Pagina s en lagen Wanneer het bestand is geopend krijg je dit scherm te zien. Het voorbeeldbestand in deze handleiding heeft 24 pagina s. De eerste pagina van

Nadere informatie

Zo legt u uw drukbestanden aan. Mogelijke bestandsformaten. Bestanden uit beeldbewerkingsprogramma s. TIF-bestanden. JPG-bestanden.

Zo legt u uw drukbestanden aan. Mogelijke bestandsformaten. Bestanden uit beeldbewerkingsprogramma s. TIF-bestanden. JPG-bestanden. Zo legt u uw drukbestanden aan Belangrijk voor een goed drukresultaat Geachte klanten, Legt u de drukbestanden volgens de hier beschreven richtlijnen aan. Bij het niet nakomen van deze voorwaarden kunnen

Nadere informatie

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1 * CONCURRENT Aanleverspecificaties Versie 1 1. Offset of digitaal; wat is het verschil? Bij DrukwerkConcurrent is het mogelijk om offset of digitaal te bedrukken. Maar wat is het verschil? Offsetdrukken

Nadere informatie

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates fotofabriek.nl BINNENWERK STAP 1: Opmaak Wanneer het photoshop bestand is geopend krijg je de volgende lagen te zien. De groen gemarkeerde lagen zijn de pagina s voor het fotoboek. De rood gemarkeerde

Nadere informatie

AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK

AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK Nederlands Januari 2009 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 2 Voorwaarden aan te leveren logo/artwork 3 Vector artwork 4 Bitmap artwork 5 Afmetingen en logo oppervlakte 6 Kleuren 8

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

Thema: Prepress. Photoshop

Thema: Prepress. Photoshop Photoshop OPDRACHTKAART PP-03-01-01 Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Intro: Adobe Photoshop is een computer-programma voor het bewerken van foto s, illustraties en lijnmodellen. Het

Nadere informatie

Aanlever specificaties

Aanlever specificaties Aanlever specificaties juni 2017 Welkom bij ALGEMEEN Digitaal aangeleverde bestanden worden altijd zorgvuldig gecontroleerd. Indien uw bestanden niet voldoen, ontvangt u bericht. KLANT BLIJFT EINDVERANTWOORDELIJK

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4

Handleiding. Measure App. Versienummer:1.4 Handleiding Measure App Versienummer:1.4 Datum: 14-12-2015 Voorwoord Hartelijk dank voor de aanschaf van de Measure App. M App zal u en uw collega s in staat stellen om begeleid in te meten of na te meten.

Nadere informatie

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken.

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. SPOT-UV Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van spot-uv Wat is spot-uv? SPOT-UV lak is een glanzende lak die

Nadere informatie

Opmaak aanpassen Module 2

Opmaak aanpassen Module 2 2. Opmaak aanpassen In deze module leert u: 1. een rand rond een cel plaatsen; 2. de achtergrondkleur van een cel veranderen; 3. een automatische opmaak toepassen. 2.1 Het uiterlijk van cellen veranderen

Nadere informatie

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W

FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W FABSHEET VERSA LASERSNIJDER 40W 1 MATERIALEN EN AFMETINGEN De lasersnijder kan snijden en graveren. MATERIALEN DIE JE KAN GEBRUIKEN: Plaatmaterialen snijden Papier Karton Vivak Perspex Triplex/multiplex

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Om te beginnen kunt u er een boek bij pakken om daarin te kijken wat u mooi vindt en wat wij bedoelen. Om uw boek te maken hebben wij verschillende PDF bestanden nodig: 1 PDF bestand

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Met deze handleiding installeert u de bestelscanner voor het gebruik met onze webshop. U heeft nodig: 1. handleiding voor het downloaden van bestanden. 2.

Nadere informatie

Handleiding Adobe InDesign templates

Handleiding Adobe InDesign templates Handleiding Adobe InDesign templates Stap 1: Pagina s en lagen Wanneer het bestand is geopend krijg je dit scherm te zien. Het voorbeeldbestand in deze handleiding heeft 24 pagina s. De eerste pagina van

Nadere informatie