Fotograferen in RAW.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fotograferen in RAW."

Transcriptie

1

2 Een digitale camera is een complex instrument. De beeldsensor is het hart van de camera. De sensor moet de voor het menselijk oog zichtbare licht ontleden in de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Fotodiodes zetten licht om in een elektrische stroom. Door kleuren filters voor de fotodiodes kunnen we zorgen dat ze maar voor één van de primaire kleuren gevoelig zijn.

3 In de digitale fotografie is het begrip witbalans erg belangrijk. Gedurende de dag verandert de kleur van het zonlicht steeds en daarmee ook de verhouding tussen de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Daarnaast fotograferen we ook nog vaak bij kunstlicht. De witbalans instelling vertelt de camera bij wat voor soort licht de opname gemaakt is. Bij het verwerken van de sensor data wordt met de witbalansinstelling rekening gehouden.

4 Wat gebeurt er in je camera als je een foto maakt? Als je het bestandsformaat hebt ingesteld op JPG worden de volgende stappen uitgevoerd: De sensor splitst met het Bayer filter het opgevangen licht in een R,G en B component. De door de fotosites opgevangen fotonen worden omgezet in een elektrische lading. Deze lading wordt geconverteerd naar een elektrische spanning en na A/D conversie als een digitaal getal in een vast patroon opgeslagen in het interne geheugen. De beeldprocessor start met een de-mosaicing bewerking en bepaalt de kleuren van de pixels aan de hand van de waarden van de omliggende pixels en van de ingestelde witbalans. Vervolgens wordt verzadiging en verscherping toegepast. Een miniatuur wordt aangemaakt die samen met de camera instellingen toegevoegd wordt aan het bestand. Het aldus ontstane plaatje wordt in het 8 bits JPG formaat als digitaal bestand opgeslagen op de geheugenkaart.

5 In de bewerking van de sensor informatie naar het JPG bestand wordt de-mosaicing toegepast. Dat is een complexe wiskundige bewerking waarbij steeds de waarden van de omliggende pixels in de berekening van de juiste kleur van de pixel worden betrokken. Na afloop van deze bewerking hebben we voor iedere pixel 3 bytes aan informatie, die de waarden R, G en B voor die pixel vertegenwoordigen. Deze info wordt op de geheugenkaart opgeslagen. Bij deze bewerking gaat men uit van de camera instellingen v.w.b. de witbalans, verzadiging en verscherping. Het proces is onomkeerbaar omdat na afloop de sensor data niet meer beschikbaar is.

6 Wat gebeurt er in je camera als je een foto maakt in RAW mode? De door de fotosites opgevangen elektrische lading wordt geconverteerd naar een spanning en vervolgens na A/D conversie als digitaal getal in een vast patroon opgeslagen in het interne geheugen. Een miniatuur afbeelding wordt aangemaakt, en dit miniatuur wordt tezamen met de camera instellingen en de verder onbewerkte 12 of 14 bits digitale waarden van de afbeelding opgeslagen op de geheugenkaart. Je geheugen kaart bevat nu dus twee soorten gegevens, een reeks digitale getallen meestal met een resolutie van 12 of 14 bits die de R,G en B waarden van de afbeelding vertegenwoordigen en een bestand met camera instellingen de EXIF data en een miniatuur in JPG formaat.

7 Bij het opslaan in het RAW formaat wordt alleen de-mosaicing voor het miniatuur bestand uitgevoerd. De sensor data blijft verder onaangetast. Na de analoog naar digitaal conversie wordt een miniatuur bestand gemaakt en samen met de geconverteerde sensor data en de camera instellingen opgeslagen op de geheugenkaart. Ondanks het feit dat er geen nadere bewerking plaats vindt duurt het opslaan van het veel grotere RAW bestand meestal langer dan dat van een JPG bestand..

8 Vereenvoudigde voorstelling van een beeldsensor.

9 De opbouw van een rode pixel.

10 Deel van een sensor volgens het Bayer systeem met hun kleurfilters.

11 Het uitlezen van de sensor gaat a.h.v.: rij selectie lijn 1 wordt geactiveerd. Daarna worden achtereenvolgens de kolomlijnen 1 tot en met 8 geactiveerd. De pixels waarvan de rijlijn en kolomlijn tegelijkertijd zijn geactiveerd geeft zijn data af aan de gezamenlijke uitgangslijn naar de A/D converter. Vervolgens wordt rij 2 geactiveerd en herhaald zich de procedure. Dit gaat door totdat alle rijen uitgelezen zijn.

12 De effectiviteit van de sensor om het opgevangen licht om te zetten in een elektrisch signaal hangt af van een drietal factoren: Het oppervlak van de fotodiode. De verhouding tussen de opgevangen fotonen en de daarmee gegenereerde elektronen. De conversie capaciteit van de well waarin de elektronen verzameld worden.

13 Een opname van wat bloemen zoals hij door het Bayer filter op de sensor valt. De afzonderlijke pixels zijn nog niet gecombineerd tot het beeld zoals wij in dat in het echt zien. Er moet nog demosaicing en beeldbewerking worden uitgevoerd.

14 De zelfde opname na bewerking door de beeldprocessor. De processor heeft demosaicing en kleur correcties uitgevoerd.

15 De-mosaicing is het betrekken van de waarde van de naastliggende pixels bij het bepalen van de pixelkleur.

16 Als je camera is ingesteld op het JPEG bestandsformaat, wordt de sensor informatie gedigitaliseerd en direct daarna vanuit het interne geheugen door de beeldprocessor bewerkt. Eerst wordt de demosaicing uitgevoerd, het combineren van de RGB pixels tot de juiste kleur in de ingestelde kleurruimte, srgb of Adobe RGB en een correctie die bepaald wordt door de witbalans instelling. Vervolgens worden contrast en helderheid en verzadiging aangepast en meestal ook wat verscherping. Tenslotte wordt het bewerkte bestand in het JPEG formaat opgeslagen op de geheugenkaart.

17 Het JPEG bestandsformaat is een 8 bits bestandsformaat. Dat wil zeggen dat de oorspronkelijke 12 of 14 bits informatie van de sensor wordt gereduceerd tot 8 bits. Dit resulteert in een kleurdiepte van 24 bits en ruim 16 miljoen kleur/helderheid nuances. Door de reductie gaat er wat van de nuancering verloren t.o.v. de oorspronkelijke 12 of 14 bits. Met name in de schaduwen en hooglichten blijkt dat het sterkst.

18 Het TIFF bestandsformaat gebruikt 16 bits voor elk van de primaire kleuren en heeft een kleurdiepte van 48 bits. Het TIFF bestandsformaat wordt gebruikt als een bewerkte RAW afbeelding aan hoge eisen moet voldoen. TIFF bestanden worden niet gecomprimeerd of er wordt een verliesvrije algoritme toegepast. En nadeel van het TIFF formaat zijn de enorm grote bestanden.

19 Een kleurdiepte van 48 bits is meestal veel te veel voor de media waarop we de foto willen weergeven. Het beeldscherm en het fotopapier zijn niet in staat het hele kleurenspectrum dat het menselijk oog kan waarnemen weer te geven. Dat geldt ook voor de camera sensor.

20 Het voor het menselijk oog zichtbare kleurenspectrum (gamut) met daarin de RGB driehoek van de camera sensor.

21 Hier is het verschil te zien tussen het door het menselijk oog waargenomen spectrum en het in CMYK bereikbare kleuren gamma.

22 Binaire getallen worden uitgedrukt in bits of bytes.

23 Wat is het verschil tussen 8, 12 en 14 bits in resolutie? En is dat zichtbaar in het beeld?

24 Analoog naar Digitaal conversie. 3 bits analoog naar digitaal conversie.

25 4 bits A/D converter. Referentie spanning 4 bits digitaal resultaat Sensor spanning Het principe van een A/D converter: de comparators vergelijken de sensorspanning met een stabiele referentie spanning. Alleen de comparators waarop de sensorspanning hoger is dan de referentiespanning activeren de priority encoder.

26 Waarom is het belangrijk om met een zo groot mogelijke dynamisch bereik en de bijbehorende digitale resolutie te fotograferen? Zie de effecten in de volgende sterk overdreven voorbeelden waarbij de kleurdiepte flink is verminderd. De beeldprocessor moet steeds meer afzonderlijke pixels tot één nieuw pixel met één helderheids/kleur waarde combineren.

27

28 Kleurdiepte gereduceerd.

29 Afbeelding gereduceerd tot 256 grijstinten.

30 Afbeelding gereduceerd tot 64 grijstinten.

31 Afbeelding gereduceerd tot 16 grijstinten.

32 De voordelen: De afbeelding wordt in 12 of 14 bits opgeslagen op de geheugenkaart. Er wordt geen of verliesvrije compressie toegepast. De camera voert geen bewerkingen uit op de pixeldata. Witbalans kan achteraf worden aangepast. De belichting kan binnen zekere grenzen woorden gecorrigeerd. Een RAW bestand heeft geen vastliggend kleurprofiel. De camera instellingen staan in een apart EXIF of XML bestand. Een JPEG miniatuur zit ingebed in het bestand.

33 De nadelen: De bestanden zijn tot 2,5 keer groter dan bij de beste JPEG kwaliteit. Er passen minder foto's op een geheugenkaart. In RAW mode is de camera trager door de grotere bestanden. Er moet altijd nabewerking (conversie) uitgevoerd worden. Je kunt geen foto's afdrukken direct van het geheugenkaartje. Veel verschillende RAW protocollen. Aanschaf van een RAW converter nodig.

34 Raw Converters. Raw converters zijn er in vele smaken. In de eerste plaats de converters van de camerafabrikant. Voorbeelden daarvan: Canon: RIC 2.0. Nikon: ViewNX2 en Capture NX2. Sony: Image Data Converter 4.0. Olympus: Olympus Viewer, Olympus Studio 2. Pentax: Digital Camera Utilty 4. Panasonic: levert Silky Pix mee.

35 RAW Converters. Niet camera gebonden raw converters: Adobe Lightroom. Apple Aperture, Raw Converter Pro. Adobe ARC onderdeel van PS CS X en PS Elements X. Phase One Capture One. SikyPix. Corel After Shot.

36 RAW Converters. Niet fabrieksgebonden freeware raw converters: RawTherapee Stepok Raw Converter. UFRaw Photivo XDepth

37 Hoe ziet de werkvolgorde er bij het bewerken van een RAW bestand uit? De volgorde van de bewerkingen zit meestal al ingebakken in de vormgeving van het gebruikte programma. Het begint meestal met de keuze om al of niet door te gaan met de bij het bestand opgeslagen camera instellingen. Als volgende komt de belichtingscompensatie. Dan de gebruikelijke instellingen Niveaus, Schaduw en Hooglichten. Verscherpen en ruisonderdrukking. Al deze instellingen worden met een resolutie van 12 of 14 bits gedaan. Om deze hoge resolutie te behouden opslaan in TIFF.

38 Met Nikon ViewNX2 zien we dat deze buitenopname abusievelijk gemaakt is met de witbalans instelling Gloeilamplicht.

39 De verkeerde witbalans instelling kunnen we achteraf in het tabblad Snelle aanpassing corrigeren door voor Direct zonlicht te kiezen.

40 Opname met de achteraf gecorrigeerde witbalans van Gloeilamplicht naar Direct zonlicht.

41 Camera Raw van Adobe geleverd bij Photshop Elements en Photoshop. De opname is wat onderbelicht.

42 Belichting gecorrigeerd met 1.6 stops.

43 Het is bij het aanpassen van foto's erg belangrijk dat het beeldscherm waarop je werkt is gekalibreerd. Het zou zo maar kunnen dat je beeldscherm te helder of te donker staat. Je corrigeert dan de belichting op basis van een verkeerde instelling. Hardware kalibrators zijn verkrijgbaar vanaf 85 tot 1500.

44 Raw Therapee is een bekende freeware rawconverter. Het programma kan worden gedownload van Het programma kan raw bestanden van bijna alle bekende camera's aan. Bijna alle freeware en sommige commerciële converters werken met de de-mosaicing engine DCRAW van Dave Coffin. Zo ook RawTherapee.

45 RawTherapee freeware raw converter.

46 Witbalans correctie met RawTherapee.

47 Stepok RAW converter kan ook in batch mode werken.

48 Photivo Raw converter werkt met tabs.

49 De Xdepth RAW converter is een uitstekende converter om vrijblijvend Raw fotografie uit te proberen. Het programma kan gedownload worden van Het heeft een goede engelstalige User Guide.

50 Xdepth RAW converter foto weergegeven met camera instellingen

51 Witbalans gecorrigeerd door Daylight in te stellen.

52 Het resultaat kan in verschillende formaten worden opgeslagen.

53 Raw converters veranderen het raw bestand niet. Alle wijzigingen worden als bewerkingslijstje opgeslagen bij het raw bestand. Het originele raw bestand blijft ongewijzigd.

54 Vragen?

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Digitale workflow. Marcel van Vuren

Digitale workflow. Marcel van Vuren Digitale workflow Marcel van Vuren Werken met digitale foto s Raw vs. JPG Op de computer opslaan bewerken backups en dan.. Wie gebruikt raw en wie JPG? Is dit een bewuste keuze? Wat is RAW Een RAW bestand

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotograferen in RAW Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotografeer je in JPEG, de computer in je camera slaat je foto op aan de hand van je voorinstellingen. JPEG is een internationale

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

16 MB geheugenkaart. 1GB Microdrive 2240x1680. 513 Normaal. 730 Zuinig. 1026 2256x1504. 566 Normaal. 842 Zuinig. 1314 1600x1200.

16 MB geheugenkaart. 1GB Microdrive 2240x1680. 513 Normaal. 730 Zuinig. 1026 2256x1504. 566 Normaal. 842 Zuinig. 1314 1600x1200. bestandsformaten Aantalbeelden Resolutie Kwaliteit Bestands grootte 16 MB geheugenkaart 64MB geheugenkaart 1GB Microdrive 2240x1680 Scherp 1,8 MB 7 30 513 Normaal 1,2 MB 10 43 730 Zuinig 0,72 MB 15 60

Nadere informatie

Foto - editors. Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis

Foto - editors. Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis Dig. beeldbewerking Foto - editors Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis Photoshop elements 4.0 Organizer Editor Welkomstscherm

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

RAW, meer vitamines! De sensor

RAW, meer vitamines! De sensor RAW, meer vitamines! De meesten van ons hebben wel eens gehoord van RAW, maar wat is dat nu precies? Om dat te verklaren moeten we eerst iets vertellen over hoe een digitale camera, in grote lijnen, werkt.

Nadere informatie

Presentatie HDR-techniek

Presentatie HDR-techniek Presentatie HDR-techniek Wat is HDR in fotografie Waarom HDR Hoe HDR Voorbeelden van HDR Camera instellingen voor HDR Klein project met HDR Do's en Do nots Grenzen aan de HDR Vraag en antwoord 1. Wat is

Nadere informatie

Fotoformaten. Deel 1: Een foto maken

Fotoformaten. Deel 1: Een foto maken Fotoformaten Jeroen Horlings - 15 mei 2012, 15:27 Naast het populaire jpeg-formaat, zijn er nog veel andere beeldformaten waarin u foto's en afbeeldingen kunt opslaan. Wanneer slaat u bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK VOORWOORD FOTOGRAFEREN Wanneer je om je heen kijkt zie je de wereld die vooral bestaat uit veelal niet zo mooi geordende verzamelingen dingen en mensen. Bij het maken van een foto probeer je ordening te

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES RAW. Docenten Huys H. Baervoets N.

CAMERA EN ACCESSOIRES RAW. Docenten Huys H. Baervoets N. RAW 1.Waarom Raw? Foto s schieten in raw is populair. Raw biedt namelijk meer kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit dan bestandsformaten als jpeg en tiff. Maar de verwerking ervan kost veel tijd. Waarom

Nadere informatie

Digitale camera's. digitale camera's 1

Digitale camera's. digitale camera's 1 Digitale camera's digitale camera's 1 Categorieën (Ultra) compact Spiegelreflex lijkend Spiegelreflex Digitale achterwanden digitale camera's 2 (Ultra) compact Geschikt voor de meeste mensen Overal mee

Nadere informatie

RAW. Het idee er achter en wat moet je ermee?

RAW. Het idee er achter en wat moet je ermee? RW Het idee er achter en wat moet je ermee? Op het forum zie je steeds weer de discussie wat is nu beter, dan wel het verschil tussen RW, JPEG en TIFF als foto bestand. Om dit beter te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken Werkwijze om RAW bestanden te bewerken 1 Inhoudsopgave Werkwijze om RAW bestanden te bewerken...3 Kopieer de raw bestanden...3 Voeg tijdens kopieëren trefwoorden en metadata toe...3 Selecteer de foto's

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie. Opmerking: Sommige dia s zijn ook van toepassing op andere programma s

Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie. Opmerking: Sommige dia s zijn ook van toepassing op andere programma s Deze presentatie bestaat uit twee delen een korte introductie in Powerpoint en een demo De focus ligt op de voorbereidende werkzaamheden: opslaan, importeren en foto s van metadata voorzien. Opmerking:

Nadere informatie

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh...

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh... RAW Zie ook Workflow Kort Download Printable PDF Het Bayer patroon. Iedere fotosensor ziet maar 1 kleur. De andere kleuren worden erbij berekend. Een chip van een digitale camera is "Kleurenblind". Na

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

Wat is een digitale foto

Wat is een digitale foto Inleiding: basiskennis We beoefenen allemaal de fotografie in de hobbysfeer. Sommigen al jaren, anderen sinds kort. Maar we weten allemaal wat een camera is, en een computer, en een printer. We weten allemaal

Nadere informatie

Digitale camera's. digitale camera's

Digitale camera's. digitale camera's Digitale camera's 1 Categorieën (Ultra) compact Spiegelreflex lijkend Spiegelreflex Digitale achterwanden 2 (Ultra) compact Geschikt voor de meeste mensen Overal mee te nemen Automatisch / Point & shoot

Nadere informatie

Enfuse verschillende belichtingen. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

Enfuse verschillende belichtingen. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 Enfuse verschillende belichtingen Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 januari 2017 Verschillende belichtingen combineren met Enfuse. Een heldere lucht, schittering op het water of een opkomende zon

Nadere informatie

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan?

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben

Nadere informatie

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? Wat je moet weten om foto s te maken en te bewaren Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 5 september 2017, Paul van der Zwan INHOUD Opslag foto s

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

HDR: de digitale Ansel Adams

HDR: de digitale Ansel Adams HDR: de digitale Ansel Adams In bepaalde (vaak Duitse) fotokringen is een nieuwe trend gaande: HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range: een groot dynamisch bereik. HDR is de digitale tegenhanger

Nadere informatie

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14

Kleur onder controle. donderdag 13 maart 14 Kleur onder controle Digitale revolutie! Mijlpalen op een rij: 1974: Kodak ontwikkelt de eerste kleurenfilter voor digitale beelden (Bayern Pattern). 1981: Eerste digitale camera verschijnt, de Sony Mavica.

Nadere informatie

Korte inleiding in digitale fotobewerking.

Korte inleiding in digitale fotobewerking. Korte inleiding in digitale fotobewerking. Basisprincipes Deze inleiding is een start en heeft niet de pretentie om volledigheid na te streven. De voorgestelde werkwijze kan en mag in een andere volgorde

Nadere informatie

Het werken met RAW-opnames G.v.Eijndhoven Inhoud

Het werken met RAW-opnames G.v.Eijndhoven Inhoud Het werken met RAW-opnames G.v.Eijndhoven 19-10-2016 Inhoud Het werken met RAW-bestanden... 2 Wat is RAW?... 2 Relevante informatie:... 2 - Sensor... 2 - Beeldopbouw.... 2 - Opslag... 2 - JPEG-opslag...

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Wanneer is een RAW bestand eigendomsbewijs?

Wanneer is een RAW bestand eigendomsbewijs? Informatie uit: Photofacts (Stef) Wanneer is een RAW bestand eigendomsbewijs? maandag 29 oktober 2018, 20:10 door Michelle Peeters 2,376x gelezen 5 reacties Een van onze lezers (José Aarts) kwam met een

Nadere informatie

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur.

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur. Inleiding. Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Het begrip pixel wordt in verschillende vakgebieden gebruikt waardoor niet iedereen onder een pixel hetzelfde verstaat. In de digitale

Nadere informatie

Nota s bij de. Werkbijeenkomst. van 17 september 2009 LUSTEN WE ZE RAW? Fotogroep EOS Wevelgem Nota s enkel voor intern didactisch gebruik.

Nota s bij de. Werkbijeenkomst. van 17 september 2009 LUSTEN WE ZE RAW? Fotogroep EOS Wevelgem Nota s enkel voor intern didactisch gebruik. Nota s bij de Werkbijeenkomst van 17 september 2009 LUSTEN WE ZE RAW? Fotogroep EOS Wevelgem Nota s enkel voor intern didactisch gebruik. 1. EVEN VOORAF: EEN SENSOR IS KLEURENBLIND! Een heel belangrijk

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN

DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN VAN PIXEL TOT PASSE-PARTOUT DOOR TON VAN BUSSEL 14 maart 2013 1. Opening 2. Pixel, Sensor 3. Keuzes maken inzake presentatie 4. ppi of dpi 5. Passe-partout Programma

Nadere informatie

Over Bits Pixels Dpi & Extensies

Over Bits Pixels Dpi & Extensies Over Bits Pixels Dpi & Extensies Pixels, kleurdiepte en kleur Een digitale afbeelding bestaat uit een verzameling van "pixels" die liggen gerangschikt in een rechthoekig raster van rijen en kolommen. Elke

Nadere informatie

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Analoog vs Digitaal donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Programma De verschillende modules: De foto maken Mijn eerste afdruk Basis verbeteringen aanbrengen Geavanceerde bewerkingen De meest

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond.

Nadere informatie

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten CURSUS DIGITAAL ATELIER AFBEELDINGEN A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten A. Wat zijn digitale

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 2. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 2. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 2 Bruno Vandermeulen Workflow Transfer naar computer Rename Backup Bewerken Verwerken Archiveren/backup Databank Beschrijven 2 Transfer en Rename Transfer naar

Nadere informatie

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 Agenda 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 2 Deel 1 2 december 2010 3 HDR- fotografie theorie Wat is HDR? NL:

Nadere informatie

De mogelijkheden van de Image Data Converter

De mogelijkheden van de Image Data Converter De mogelijkheden van de Image Data Converter Welkom bij de Image Data Converter Ver.1.5, de software waarmee u een fotobestand in de RAW-indeling (SRF-indeling) (in deze handleiding RAW-bestand genoemd)

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Opname en verwerking - uitgebreid

Opname en verwerking - uitgebreid Basis Opname en verwerking - uitgebreid Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag 05.01.2016 Nederland Woningfotografie Agenda Introductie Doel van cursus: foto s die ervoor zorgen dat een listing wordt

Nadere informatie

FastStone Image Viewer 1

FastStone Image Viewer 1 9-6-2016 FastStone Image Viewer 1 In Faststone Image Viewer, Kunnen we de belichting aanpassen en, Kleuren, Niveaus en Curven. Open Faststone Image Viewer, kies een afbeelding, ga dan naar Kleuren, je

Nadere informatie

Digitale Fotografie. 1 Bestandstypes

Digitale Fotografie. 1 Bestandstypes 1 Bestandstypes Een bestandstype wordt herkend aan zijn extensie (de drie letters achter de punt in de naam van het bestand). Windows herkent het bestandstype en zoekt in een tabel welk programma er moet

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 Inhoud 1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 2: Film, analoog en scannen 19 Inleiding 20 Het negatief 21 Digitaliseren

Nadere informatie

Fast Stone. FastStone Image Viewer

Fast Stone. FastStone Image Viewer Fast Stone FastStone Image Viewer FastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in

Nadere informatie

INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN H2 DE OPNAME

INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN H2 DE OPNAME INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN 1.1 Licht...12 1.2 Kleur...13 Kleurbeheer...14 Kleurruimte...15 ICC-profiel...15 1.3 Bestandsformaten...16 RAW...16 Opbouw van een RAW-bestand...18 JPEG...20 Openen

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b

Kleurmodellen. R(ood), G(roen), (B)lauw H(ue), S(aturation), V(alue) C(yan), M(agenta), Y(ellow), K(black) CIE x,y,y L(ightness)*a*b Kleurmanagement Doel Kennis maken met een aantal basiszaken rondom kleurmanagement (er is veel meer en veel complexer, dus deze presentatie is niet wetenschappelijk ) Plezier Interactief (vragen en/of

Nadere informatie

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan.

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. De stappen voor het beste eindresultaat. Begeleidend boekje bij workshop. Auteur: Olaf Oudendijk Versie: 1.0 Datum: mei 2010 Copyright: Olaf Oudendijk Olaf

Nadere informatie

Beeldbewerking. met Paint.net. HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis

Beeldbewerking. met Paint.net. HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis Beeldbewerking met Paint.net HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis Wat is Paint.NET? Paint.NET is een freeware beeldbewerkings programma. Paint.NET is ontwikkeld aan de Washington State University door Rick Brewster

Nadere informatie

Opslaan van afbeeldingen als JPG

Opslaan van afbeeldingen als JPG Opslaan van afbeeldingen als JPG 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Opslaan van afbeeldingen als JPG Stefan Cruysberghs www.scip.be Juni 2003

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

DIGITAL WORKFLOW LES 1

DIGITAL WORKFLOW LES 1 DIGITAL WORKFLOW LES 1 INLEIDING MODULE Richard Hutjes is onze instructeur voor Digital Workflow. Hij is Coordinator aan de vestiging in Apeldoorn. Zijn expertise ligt in de beeldbewerking. Hij noemt zichzelf

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen Kleurmanagement Betrouwbare kleuren voor fotografen Licht en kleur Elektromagnetische golven Kleur is de weergave van verschillende golflengtes in het zichtbare gedeelte van het totale golflengtegebied

Nadere informatie

Digitaliseren van dia s en negatieven

Digitaliseren van dia s en negatieven Waarom digitaliseren? Vóór het digitale tijdperk werkten we met zogenaamde analoge fototoestellen geladen met een negatief of dia. Negatieven werden afgedrukt en in het beste geval gekleefd in een fotoalbum.,

Nadere informatie

Goed belichten = rechts belichten

Goed belichten = rechts belichten 3 = rechts belichten Als u met een filmcamera fotografeert, of als u jpeg gebruikt op uw digitale camera, dan wilt u uw foto s altijd meteen zo goed mogelijk belichten. Goed betekent in dit verband dat

Nadere informatie

Toelichting op de technologieën EOS 550D

Toelichting op de technologieën EOS 550D Toelichting op de technologieën EOS 550D EMBARGO: 8 februari 2010, 15:00 CET Canon CMOS sensor De door Canon ontworpen en geproduceerde CMOS technologie bevat bij elk pixel van de sensor een geavanceerd

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto Uitleg HDR maken in Photomatix (of een ander Programma ): HDR is helemaal in, maar hoe maak je nu een mooie HDR-foto? HDR werkt met verschillende belichtingen, en voegt die dan samen zodat je mooie hooglichten

Nadere informatie

Aanbeveling beeldbewerking. optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving

Aanbeveling beeldbewerking. optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving Aanbeveling beeldbewerking optimaliseer beeldmateriaal voor druk op krantenpapier in een coldsetomgeving #01 2016 Inleiding n Het voorbereiden van kwalitatief correct drukgerede data vraagt kennis van

Nadere informatie

WERKEN MET LIGHTROOM CLASSIC CC (VERSIE 7) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA INKIJKEXEMPLAAR

WERKEN MET LIGHTROOM CLASSIC CC (VERSIE 7) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA INKIJKEXEMPLAAR WERKEN MET LIGHTROOM CLASSIC CC (VERSIE 7) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA INKIJKEXEMPLAAR 1 VOORWOORD Adobe Lightroom Classic CC is een programma dat bedoeld is om digitale fotografen een analoge

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

voor hoge resolutie astrofotografie

voor hoge resolutie astrofotografie voor hoge resolutie astrofotografie 1: hoe komt de kleurinformatie tot stand bij digitale fotografie 2: bouw van de camera 3: resultaten Hoe komt de kleurinformatie tot stand? De pixels van een ccd zijn

Nadere informatie

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Digitale foto s worden net zoals andere digitale data op een digitale drager bewaard. Enkele tips. Je kan je digitale foto s best bewaren op volgende dragers: Harde Schijf CD DVD Veiligheidskopieën zijn

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Nikon Capture 4 Color Management. Om een beeldschermprofiel te selecteren, opent u de tab Kleurbeheer en klikt u op Add.

Nikon Capture 4 Color Management. Om een beeldschermprofiel te selecteren, opent u de tab Kleurbeheer en klikt u op Add. Nikon Capture 4 Color Management De tab Color Management (Windows In de tab Color Management spe ci fi ceert u de color management profielen die worden ge bruikt om beel den weer te ge ven op uw scherm,

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Technologie Verklaard EOS 60D

Technologie Verklaard EOS 60D Technologie Verklaard EOS 60D EMBARGO: 26 augustus 2010, 06:00 (CEST) Canon CMOS-sensor De Canon CMOS-technologie is door Canon ontworpen en geproduceerd om samen te werken met de eigen DIGIC processoren.

Nadere informatie

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager.

MOPM kan je openen via Starten Alle Programma s Microsoft Office Microsoft Office hulpprogramma s Microsoft Office Picture Manager. Gebruik van Microsoft Office Picture Manager (MOPM) Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Als je Microsoft Office

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Camera Raw-afbeeldingsbestanden

Camera Raw-afbeeldingsbestanden Camera Raw-afbeeldingsbestanden Een Camera Raw-bestand bevat onverwerkte afbeeldingsgegevens uit de beeldsensor van de camera. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. Veel digitale camera's

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

HDR fotografie. Multishot fotografie

HDR fotografie. Multishot fotografie HDR fotografie Multishot fotografie Met de opkomst van de digitale fotografie zijn er veel nieuwe technieken bijgekomen. Eén groep van nieuwe technieken, waarbij meerdere opnamen gebruikt worden om de

Nadere informatie

Pixels Het verschil tussen pixels en pixels!

Pixels Het verschil tussen pixels en pixels! Pixels Het verschil tussen pixels en pixels! Er zijn verschillende camera soorten, met verschillende aantal megapixels, maar ook met verschillende verhoudingen van sensor, zoals 3:2 en 4:3. Dit zijn de

Nadere informatie

Digitale foto s die van veraf genomen zijn, zijn vaak niet helemaal scherp. Ook daar is met behulp van Photoshop Elements iets aan te doen.

Digitale foto s die van veraf genomen zijn, zijn vaak niet helemaal scherp. Ook daar is met behulp van Photoshop Elements iets aan te doen. 45 2. Foto s verbeteren Het zal regelmatig voorkomen dat u uw foto s bekijkt en een foto tegenkomt die bij nader inzien beter had kunnen zijn. De hele foto is misschien te licht of te donker, of het contrast

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 1.1. Specificaties op basis van Ghent PDF Workgroup v4 settings: Voor magazines op basis van MagazineAds_1v4 : zie: http://www.medibelplus.be/nl/medibel/pdfxplus/pdf_settings.jsp

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen Inhoud 1: Fotobeheer met Organizer 1 Introductie 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 2 Foto s uit bestaande mappen ophalen 4 De indeling van de Organizer 5 Weergaven in de Organizer 8 Foto s sorteren

Nadere informatie

1 Algemene inleiding

1 Algemene inleiding 1 Algemene inleiding Lightroom behoort tot een relatief nieuw soort softwarepakketten: de fotografische workflowprogramma s. Omdat de meeste mensen bij fotobewerking meteen aan Photoshop (of Photoshop

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie