CAMERA EN ACCESSOIRES RAW. Docenten Huys H. Baervoets N.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CAMERA EN ACCESSOIRES RAW. Docenten Huys H. Baervoets N."

Transcriptie

1 RAW

2 1.Waarom Raw? Foto s schieten in raw is populair. Raw biedt namelijk meer kwaliteit, flexibiliteit en creativiteit dan bestandsformaten als jpeg en tiff. Maar de verwerking ervan kost veel tijd. Waarom zou u dat dan willen als jpeg-afbeeldingen direct klaar zijn? Raw staat voor ruw. En dat is precies waar het hier omdraait. Raw geeft ruwe informatie over de genomen afbeelding. Zoals een negatief in de analoge fotografie een ruwe weergave is van de geschoten foto, is een raw-bestand als een negatief van een digitale foto. Feitelijk is dat alles wat raw behelst. Raw oogt niet mooi Maar mooi is anders. Als u een raw-afbeelding terugziet in de fotobrowser die dergelijke bestanden kan inlezen, want dat kan lang niet elke fotobrowser, oogt een raw-afbeelding vlak, grauw en onscherp. Jpeg: lekker makkelijk

3 Eenzelfde jpeg-afbeelding heeft meer contrast, meer verzadigde meer kleuren en is scherper. U kunt een jpeg bovendien direct printen, direct mailen, of rechtstreeks doorsturen naar een fotolaboratorium. En u kunt hem bewerken in praktisch alle beeldbewerkingsprogramma s om een nog mooiere afbeelding te maken. Een raw-opname oogt vlakker minder verzadigd dan de jpg rechts en heeft eenraw-converter nodig Met een raw-bestand kunt u niets van dit alles rechtstreeks. U hebt speciale conversie-software, een zogeheten raw-converter, nodig om van zo n bestand een leesbaar bestand te maken en moet de foto dan via die software gaan ontwikkelen ook.

4 2. De vraag is dan: is raw al die moeite waard? Altijd ruwe beeldinformatie Het woord ruw is nogal tamelijk overschat als het gaat om raw-opnamen. Een beeldsensor (CCD of CMOS) in een digitale camera neemt namelijk altijd ruwe infor-matie op. Ook als de camera uiteindelijk JPEG-bestanden produceert. Maar als een JPEG-op-name is gemaakt, is er geen sprake meer van ruwe beeldinformatie. Raw vreet opslagruimte Foto s schieten in raw kost u veel meer opslagruimte dan wanneer u uw opnamen in jpeg opneemt. Hoeveel afbeeldingen kunt u maken op een 128 MB CF kaart in jpg of raw? Type Pixeldimensies mb per foto Aantal foto s op 128 mb kaart Raw 3072 x mb jpeg groot 3072 x ,2-2,4 mb jpeg medium 2048 x ,7-1,3 mb jpeg klein/fijn 1536 x ,4-0,8 mb Waarom Raw? Tussen het opnemen van een jpeg-beeld en het opslaan van een jpeg-beeld gebeurt er iets in de camera met het beeld... Wat is dat? Tussen het opnemen van een beeld en het opslaan ervan een JPEG-beeld doet de camera iets met de foto. Dit is handig om te weten want wat bij jpg in de camera gebeurt, doet u bij raw achteraf. Op de computer. Kortgezegd maakt de digitale camera van de opgenomen beelden een tijdelijk rawbestand in het interne geheugen. Een ingebouwd stukje software bewerkt dit bestand om uiteindelijk een JPEGafbeelding op de geheugenkaart weg te schrijven.

5 Beeldsensor Een analoge camera heeft een fimlstrip waarop het uiteindelijke beeld in negatief wordt gevangen. Een digitale camera doet dat met een beeldsensor(ccd- charge coupled device of cmos - complementary metal oxide semiconductor). Maar deze registreert alleen de 256 helderheidswaarden tussen puur zwart en zuiver wit. Hij kan dus geen kleuren opnemen! Hoe een digitale camera toch kleuren kan opnemen is een interessant verhaal.

6 3. Geschiedenis kleurenfotografie DIGITALE FOTOGRAFIE Kleurfilter Om toch kleur te produceren zit er een soort van kleurenfilter op de beeldchip met lichtge-voelige cellen, bijvoorbeeld het Bayer-patroon. In geval van een 6,3 miljoen pixel camera kent het filter evenzoveel lichtgevoelige dioden. Als hier lichtdeeltjes (fotonen) opvallen ontstaat een elektrische lading. Hoe meer licht, des te meer lading. Elke lichtcel op die sensor vangt ofwel rood, ofwel blauw ofwel groen licht op en zet die om in pixels. Het resultaat is dat er zowel voor rood, als voor groen als voor blauw licht een grijswaarden-kaart ontstaat. Kleurinterpolatie Een belangrijke taak die de ingebouwde software nu uitvoert is kleurinterpolatie. Wanneer de belichting voor een opname eindigt, meet deze software de lading van elke pixel en converteert die naar een digitaal nummer. Hieruit ontstaan getallenreeksen die de software moet interpreteren als de kleur die u voor ogen had. Hij berekent de volledige kleur van elke pixel door de kleuren van de pixel en de omringende pixels te combineren (keurinterpolatie). Dat gaat doorgaans goed. Problemen bij kleurinterpolatie Maar niet altijd. De grootste probleemfactoren in een JPEG-bestand bij kleurinterpretatie zijn: -kleurranden (chromatische aberratie) - artefacten - ruis. Ruis, afhankelijk van de ISO-instelling, ontstaat bij het opnameproces, en vooral in de schaduwpartijen. Artefacten zijn het resultaat van de Bayer-interpolatie en moiré ontstaat bij camera s met een zwak anti-aliasing filter. Beeldsensoren zijn bovendien lineair. Als twee keer zoveel licht een lichtcel op een sensor raakt ontstaat er twee keer zoveel elektrische lading die de camera omzet in digitale num-mers. Maar F-stops en de manier waarop helderheidswaarden worden gerenderd zijn logarit-misch. Dat betekent dat een ongecorrigeerde afbeelding donker lijkt.

7 Ingebouwde oplossing De ingebouwde software (een raw-converter) past daarom belichtingscompensatie toe om een natuurlijk ogende opname te produceren. Het belangrijkste is wel dat de camera ook de witbalans automatisch, naar eigen goeddunken en/of op basis van eventueel ingestelde parameters als daglicht, gloeilamp, tl of schaduw, aanpast. Witbalans bepaalt de kleurtoon in een beeld, de sfeer en of er al dan niet kleurzweem aanwezig is. Verdere interne beeldbewerking Omdat mensen verwachten dat hun camera heldere, contrastrijke en kleurrijke foto s pro-duceert, gaat de software nog even verder... Hij manipuleert de contrasten, veel camera s hanteren een vrij diepe contrastcurve in de interne raw-conversie, en de kleurverzadiging. Vervolgens past de software een onscherp masker toe, dat afhankelijk van de instelling hoog, middel of laag, een halo-effect kan laten ontstaan.

8 Compressie Het meest beschadigend aan een interne jpeg-conversie is de compressie. Een jpeg-afbeelding is kleiner dan een raw-afbeelding dankzij compressie met kwaliteitsverlies. Dat betekent dat een deel van de beeldinformatie gewoon wordt weggegooid. Hoe hoger de mate van compressie, hoe meer data u kwijtraakt, en hoe meer artefacten u ziet. Vaak kunt u die mate van compressie in uw camerainstellingen aangeven in hoog, gemiddeld of laag. Meer over compressie Kleurdiepte Daarbij sleutelt de camera ook aan de kleurdiepte. Standaard nemen digitale camera s de ruwe beeldinformatie op in 12- of 14-bit (niet 16-bit!) per kanaal. Maar JPEG zijn slechts 8-bit per kanaal. Dat betekent nogal wat voor de toonwaarden. Een 12-bit-afbeelding neemt toonwaarden op per kanaal, een 14-bit-afbeelding Een 8-bit afbeelding levert niet meer dan 256 toonwaarden. Gradaties in de toonwaarden zijn harder. Dat is duidelijk te zien wanneer u uw jpeg-afbeelding vergroot. Data weggooien Nu het JPEG-beeld is opgeslagen, gooit de camera de ruwe beeldinformatie uit het interne geheugen weg. De missie is immers voltooid. De originele raw-data bent u definitief kwijt. Wel hebt u nu een kant en klaar beeld op de geheugenkaart staan, die u alleen maar hoeft te printen of over te zetten naar uw computer. Voor nadere beeldbewerkingen leent JPEG zich niet goed. De beelddata is immers al behoorlijk gemuteerd, en nog verdere bewerkingen tasten de beeldkwaliteit nog meer aan. Dat euvel hebt u nu juist niet als u schiet in raw. Hoe maakt een camera dan een raw-opname? Waar blijft Tiff? Voor het genereren van grote bestanden, met een compressie zonder dataverlies kunt u ook TIFF gebruiken. Maar dit lost alleen het compressieprobleem op. De camera verlaagt namelijk wel de bitdiepte naar 8-bit per kanaal. Desondanks zijn veel TIFF-bestanden nog groter dan de raw-bestanden. Waarom Raw?

9 4. Over waarom raw-afbeeldingen beter zijn dan jpg DIGITALE FOTOGRAFIE Als u de camera instelt op raw, dan slaat de camera het hele interne verwerkingsproces over. Hij schrijft de ruwe informatie meteen weg in een raw-bestand op de geheugenkaart. Niets meer en niets minder. Een in een raw-bestand weggeschreven foto bestand bevat alle opgenomen beeldinformatie! U kunt dus vrijwel over de volledige 36-bits of 48-bits kleurdiepte gebruiken. De kwaliteit van de data is namelijk puur en volledig. Er is tussen opname en opslag amper data weggegooid. Dit maakt deze bestanden populair. Data Die informatie bestaat uit afbeeldingsdata, informatie over alle grijswaarden die beeldsensor heeft opgevangen, en de metadata van de afbeelding, waaronder EXIF, Exchangeable Image Format die JPEG doorgaans ook meelevert. In deze data is dus niet gesleuteld aan toonbereik, kleuren en details. De meeste camera s gebruik bij de opslag van raw-bestanden geen compressie, tenzij een verliesloze methode (Nikon, Kodak). Zelf ontwikkelen Maar deze data brengt u nog geen beeld dat u direct kunt bekijken op uw computer. Feitelijk is de afbeelding nog niet eens gemaakt. U moet de data zelf ontwikkelen tot de foto die u in gedachten heeft en in een formaat jpeg of tiff omzetten. Met een computer heeft u daarvoor meer rekenkracht tot uw beschikking dan de fotocamera heeft. Vandaar dat raw-bestanden zijn te vergelijken met de analoge nega-tieven: die worden ook onafhankelijk van de camera ontwikkeld tot foto s. Hoe ontwikkelen? Het ontwikkelen van een een raw-bestand doet u met een zogeheten raw-converter. Dit is software die als plug-in in een beeldbewerkingspakket als Photoshop of als losse soft-ware draait.

10 5. Ontwikkelen in een raw-converter DIGITALE FOTOGRAFIE Wat een digitale camera intern bewerkt voor het produceren van een jpegopname, doet u bij een raw-opname zelf. In een zogehten raw-converter. Wat komt u daar zoal bij tegen? De meest essentiële zaken die u in een raw-converter ontwikkelt zijn: witbalans, kleurinterpretatie belichtingscompensatie. Dat zijn de lineaire conversiezaken. De rest kunt u of in de converter of in een beeldbewerk-ingsprogramma als Photoshop uitvoeren of via speciale plug-ins. Denk daarbij aan Witbalans ruisonderdrukking, artefacten verwijderen, contrast en helderheid, verzadiging, verscherpen kleurcorrecties. De witbalansinstellingen van de camera hebben geen effect op de opgevangen pixels wanneer u in raw schiet. Die worden alleen maar opgenomen in de metadatatag van het rawbestand. Sommige converters kunnen deze tags lezen en toepassen als een basiswaarde, andere converters negeren die informatie. In elk geval zit u nu zelf aan de knoppen om de kleurtemperatuur en de kleurtint aan te passen, zonder dat het de beeldkwaliteit aantast. Belichting bijstellen Het ergste wat in digitale fotografie kan gebeuren zijn uitgebleekte hooglichten. In die gebieden is geen beeldinformatie genoeg aanwezig om details op te halen. Daarom is het handig raw-opnamen iets onder te belichten. U kunt dan in de raw-converter alsnog belichtingscompensatie

11 toepassen, zonder dat u beeldinformatie verliest op de witte vlakken. Een histogram, of over- en onderbelichtingindicatoren geven u daarbij controle over de compensatie.

12 Kleurinterpretatie Kleurinterpretatie is een van de hoofdtaken van een raw-converter. Het voordeel van achteraf interpoleren is dat de computer een snellere en krachtigere microprocessor heeft om dit te doen. Bovendien hebben converters betere algoritmes voor de interpolatie dan de ingebouwde camerasoftware. Kleurprofiel Raw-converters hebben de metadata nodig uit het cameraprofiel om een RAWopname via kleurinterpolatie te converteren naar een RGB-bestand. Nu bepaalt u zelf hoe u de foto aanpast In dat profiel staat namelijk beschreven hoe de converter de samenstelling van de kleurfilters op de sensor moet lezen. Feitelijk vertelt die data welke kleur elke pixel representeert. Elke pixel in het raw-bestand bevat een helderheidswaarde voor zowel rood, groen of blauw. Op basis van deze data kan de raw-converter de juiste, specifieke kleurbetekenis aan de rode, groene en blauwe pixels toewijzen via kleurinterpretatie. Dat gebeurt doorgaans in een kleurmetrisch gedefinieerde kleurruimte zoals CIE XYZ. Raw-converters De meeste raw-converters voeren al deze taken uit. De verschillen zitten vooral in de algoritmes om het te doen. In de manier waarop ze RGB-kleuren interpreteren bijvoorbeeld. Dat verklaart waarom een afbeelding er na verwerking in de ene converter er anders uit kan zien dan als u het beeld in een andere converter ontwikkelt. Opslaan als... De laatste fase in de raw-conversie is de conversie naar een RGB-bestand, zoals jpg, psd of tiff. Het originele raw-bestand blijft behouden. De verwerking van raw-bestanden heet daarom een non-destructief ontwikkelproces. Dit heeft het grote voordeel dat als later de raw-converters beter worden, u nogmaals uw ruwe data opnieuw kunt verwerken tot een nog beter beeld. Jpegopnames zijn wat dat betreft behoorlijk inflexibel. Sommige camera s kunnen zowel raw-bestanden als jpeg s tegelijkertijd opnemen. Alhoewel dit extra geheugenruimte inneemt kan een jpeg bij de raw-conversie dienen als referentiekader. CRW, MRW of RAF? Raw als zodanig is geen universeel bestandsformaat zoals jpeg is.

13 Het bestandsformaat waarin raw-opnamen worden opgeslagen is per camerafabrikant en soms zelfs per model verschillend. Een Canon camera noemt deze bestanden bijvoorbeeld CRW of CR2. Nikon hanteert onder meer de benaming NERF, Minolta MRW en Olympus ORF. RAF-bestanden komen uit de FUJI camera s en ga zo maar door. Alhoewel de digitale camera-industrie amper tien jaar bestaat, zijn er al meer dan honderd ruwe bestandsformaten. Dat is niet geheel zonder risico s 6.Waarom is raw niet zonder risico s? Er is geen garantie dat de raw-bestandsformaten die u nu gebruikt over tien jaar nog leesbaar zijn. Want technieken om nog beter beeldinformatie op beeldsensoren te encoderen verbeteren continu, en daarmee veranderen ook de bestandspecificaties en - formaten. Dat is niet geheel zonder risico s. Wie net een nieuwe RAW-ondersteunende camera koopt, krijgt daar doorgaans conversiesoftware bijgeleverd om uw beelden om te zetten naar een RGB-afbeelding en zal aanvankelijk ook weinig problemen ervaren. Nieuwe software Anders wordt het wanneer die originele software kwijtraakt of wanneer nieuwere software geen oudere raw-bestandsformaten meer ondersteunt. Dan bent u gehouden aan het gebruiken van verouderde software of het kopen van een nieuwe camera met het nieuwste raw-bestandsformaat. Daar zit u dan met een heel archief gebrande raw-opnemen in een verouderd raw-bestandsformaat! Dit zijn niet bepaald zorgen voor de verre toekomst, want er zijn nu al raw-bestandsformaten waarvoor geen software meer gemaakt wordt. Een oude converter kon het nieuwe bestandsformaat CR2 niet lezen, CRW weer wel (rechts) Aparte raw-converter Het is sowieso handiger om een losse raw-converter aan te schaffen. Deze zijn vaak vaak sneller en geavanceerder, en bij nieuwe ontwikkelingen stellen fabrikanten doorgaans updates beschikbaar. Geroemd zijn de converters Capture One van Phase One en Raw-converter plugin van Adobe.

14 Specificaties van bestanden niet openbaar De specificaties van camera- specifieke raw-bestandsformaten zijn niet publiek toegankelijk, maar het intellectueel eigendom van de camerafabrikanten. Softwareontwikkelaars mogen deze dan ook niet zomaar gebruiken voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld raw-conversieprogramma s of archiveringsprogramma s, tenzij ze afspraken maken met de camerafabrikanten. Encryptie Praktisch alle camerafabrikanten versleutelen delen van de raw-data in hun bestandsformaat, zodat derden, softwareontwikkelaars voor bijvoorbeeld raw-conversieprogramma s, de data daarvan niet volledig kunnen gebruiken. Bekend is dat Capture One de Nikon D2X witbalans

15 Conclusie DIGITALE FOTOGRAFIE Elke digitale camera maakt raw-opnamen. Het grote verschil tussen een raw-bestand en een JPEG-bestand is de conversie. Om een JPEG-beeld te produceren converteert de camera met behulp van ingebouwde con-versiesoftware de ruwe data tot een RGB-beeld. Daarbij manipuleert hij data over kleur, de witbalans, contrast, verzading en verscherping. En hij comprimeert de data tot een 24-bits-af-beelding. Als de conversie klaar is, gooit de camera de originele ruwe data weg. Een raw-bestand bevat geen beeld, alleen data. De camera slaat het hele interne conversieproces over en slaat de data meteen op de geheu-genkaart. De enige camera-instellingen die uw beeld beïnvloeden zijn de ISO-, de sluitertijd- en de diafragmawaarden. Al het andere, zoals witbalans, contrast en verzadiging ontwikkelt u zelf in een raw-converter. Dit biedt u de volledige controle over de foto en meer kwaliteit, want u hebt 36 of 48 bits kleurinformatie beschikbaar. Raw is dus als een digitaal negatief en JPEG als een kant en klare polaroid. Probleem alleen is dat elke camerafabrikant andere raw-bestandsindelingen hanteert. Dit is niet zonder risico s, want als conversiesoftware vernieuwt, ondersteunt het vaak geen oudere raw-bestandsindelingen meer. Er is geen kortom geen garantie dat uw huidige raw-bestanden over tien jaar nog leesbaar zijn.

16

17

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera

Fotograferen in RAW. Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotograferen in RAW Haal alles uit het RAW-formaat van je digitale camera Fotografeer je in JPEG, de computer in je camera slaat je foto op aan de hand van je voorinstellingen. JPEG is een internationale

Nadere informatie

Digitale workflow. Marcel van Vuren

Digitale workflow. Marcel van Vuren Digitale workflow Marcel van Vuren Werken met digitale foto s Raw vs. JPG Op de computer opslaan bewerken backups en dan.. Wie gebruikt raw en wie JPG? Is dit een bewuste keuze? Wat is RAW Een RAW bestand

Nadere informatie

Fotograferen in RAW.

Fotograferen in RAW. Een digitale camera is een complex instrument. De beeldsensor is het hart van de camera. De sensor moet de voor het menselijk oog zichtbare licht ontleden in de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw.

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

Camera Raw-afbeeldingsbestanden

Camera Raw-afbeeldingsbestanden Camera Raw-afbeeldingsbestanden Een Camera Raw-bestand bevat onverwerkte afbeeldingsgegevens uit de beeldsensor van de camera. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. Veel digitale camera's

Nadere informatie

Het werken met RAW-opnames G.v.Eijndhoven Inhoud

Het werken met RAW-opnames G.v.Eijndhoven Inhoud Het werken met RAW-opnames G.v.Eijndhoven 19-10-2016 Inhoud Het werken met RAW-bestanden... 2 Wat is RAW?... 2 Relevante informatie:... 2 - Sensor... 2 - Beeldopbouw.... 2 - Opslag... 2 - JPEG-opslag...

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK

FOTOGRAFEREN VOORWOORD TECHNIEK VOORWOORD FOTOGRAFEREN Wanneer je om je heen kijkt zie je de wereld die vooral bestaat uit veelal niet zo mooi geordende verzamelingen dingen en mensen. Bij het maken van een foto probeer je ordening te

Nadere informatie

16 MB geheugenkaart. 1GB Microdrive 2240x1680. 513 Normaal. 730 Zuinig. 1026 2256x1504. 566 Normaal. 842 Zuinig. 1314 1600x1200.

16 MB geheugenkaart. 1GB Microdrive 2240x1680. 513 Normaal. 730 Zuinig. 1026 2256x1504. 566 Normaal. 842 Zuinig. 1314 1600x1200. bestandsformaten Aantalbeelden Resolutie Kwaliteit Bestands grootte 16 MB geheugenkaart 64MB geheugenkaart 1GB Microdrive 2240x1680 Scherp 1,8 MB 7 30 513 Normaal 1,2 MB 10 43 730 Zuinig 0,72 MB 15 60

Nadere informatie

Goed belichten = rechts belichten

Goed belichten = rechts belichten 3 = rechts belichten Als u met een filmcamera fotografeert, of als u jpeg gebruikt op uw digitale camera, dan wilt u uw foto s altijd meteen zo goed mogelijk belichten. Goed betekent in dit verband dat

Nadere informatie

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Analoog vs Digitaal donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Programma De verschillende modules: De foto maken Mijn eerste afdruk Basis verbeteringen aanbrengen Geavanceerde bewerkingen De meest

Nadere informatie

Wat is een digitale foto

Wat is een digitale foto Inleiding: basiskennis We beoefenen allemaal de fotografie in de hobbysfeer. Sommigen al jaren, anderen sinds kort. Maar we weten allemaal wat een camera is, en een computer, en een printer. We weten allemaal

Nadere informatie

Digitale Fotografie. 1 Bestandstypes

Digitale Fotografie. 1 Bestandstypes 1 Bestandstypes Een bestandstype wordt herkend aan zijn extensie (de drie letters achter de punt in de naam van het bestand). Windows herkent het bestandstype en zoekt in een tabel welk programma er moet

Nadere informatie

Nota s bij de. Werkbijeenkomst. van 17 september 2009 LUSTEN WE ZE RAW? Fotogroep EOS Wevelgem Nota s enkel voor intern didactisch gebruik.

Nota s bij de. Werkbijeenkomst. van 17 september 2009 LUSTEN WE ZE RAW? Fotogroep EOS Wevelgem Nota s enkel voor intern didactisch gebruik. Nota s bij de Werkbijeenkomst van 17 september 2009 LUSTEN WE ZE RAW? Fotogroep EOS Wevelgem Nota s enkel voor intern didactisch gebruik. 1. EVEN VOORAF: EEN SENSOR IS KLEURENBLIND! Een heel belangrijk

Nadere informatie

Digitale camera's. digitale camera's 1

Digitale camera's. digitale camera's 1 Digitale camera's digitale camera's 1 Categorieën (Ultra) compact Spiegelreflex lijkend Spiegelreflex Digitale achterwanden digitale camera's 2 (Ultra) compact Geschikt voor de meeste mensen Overal mee

Nadere informatie

Foto - editors. Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis

Foto - editors. Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis Dig. beeldbewerking Foto - editors Adobe Photoshop ~ 700 EUR Adobe Photoshop Elements ~ 100 EUR Paintshop pro ~ 100 EUR Gimp, Paint.net, = gratis Photoshop elements 4.0 Organizer Editor Welkomstscherm

Nadere informatie

Fotoformaten. Deel 1: Een foto maken

Fotoformaten. Deel 1: Een foto maken Fotoformaten Jeroen Horlings - 15 mei 2012, 15:27 Naast het populaire jpeg-formaat, zijn er nog veel andere beeldformaten waarin u foto's en afbeeldingen kunt opslaan. Wanneer slaat u bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken Werkwijze om RAW bestanden te bewerken 1 Inhoudsopgave Werkwijze om RAW bestanden te bewerken...3 Kopieer de raw bestanden...3 Voeg tijdens kopieëren trefwoorden en metadata toe...3 Selecteer de foto's

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP

brug naar Photoshop DE BRUG NAAR PHOTOSHOP q De brug naar Photoshop Als u Photoshop CS6 installeert, krijgt u er automatisch ook Bridge CS6 bij. Bridge is een browser, waarmee u snel een overzicht krijgt van uw foto s en andere bestanden, Deze

Nadere informatie

Opname en verwerking - uitgebreid

Opname en verwerking - uitgebreid Basis Opname en verwerking - uitgebreid Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

RAW, meer vitamines! De sensor

RAW, meer vitamines! De sensor RAW, meer vitamines! De meesten van ons hebben wel eens gehoord van RAW, maar wat is dat nu precies? Om dat te verklaren moeten we eerst iets vertellen over hoe een digitale camera, in grote lijnen, werkt.

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie

Lightroom 6 De digitale DoKa. Charlie Lightroom 6 De digitale DoKa Foto s Importeren Onder Bibliotheek Importeren is niet kopiëren Bibliotheek Importeren Foto s Importeren Onder Bibliotheek Foto s Toevoegen Door Pc Bladeren Foto s Importeren

Nadere informatie

Digitale camera's. digitale camera's

Digitale camera's. digitale camera's Digitale camera's 1 Categorieën (Ultra) compact Spiegelreflex lijkend Spiegelreflex Digitale achterwanden 2 (Ultra) compact Geschikt voor de meeste mensen Overal mee te nemen Automatisch / Point & shoot

Nadere informatie

Zwart-wit in het digitale tijdperk

Zwart-wit in het digitale tijdperk Zwart-wit in het digitale tijdperk Vroeger altijd ZW; kleurfilm maar vanaf 1935 Werken met ZW film Opnames gebeuren in functie van eindresultaat = foto op papier Keuze onderwerp (buiten echt heel kleurrijke

Nadere informatie

Digitale Fotografie. 11 oktober 2005 - Door Jeff Ceuppens

Digitale Fotografie. 11 oktober 2005 - Door Jeff Ceuppens Digitale Fotografie 11 oktober 2005 - Door Jeff Ceuppens Welkom aan alle digitale fotografen Het doel van deze avond: Informatie over digitale fotografie GEEN one man show, maar.. Een dialoog onder geïnteresseerden

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11

1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 Inhoud 1: Histogram en gereedschappen 1 Inleiding 2 Begrippen 3 8-bits en 16-bits 4 Bestandsformaten 5 Het histogram 8 De gereedschappen 11 2: Film, analoog en scannen 19 Inleiding 20 Het negatief 21 Digitaliseren

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Opslaan van afbeeldingen als JPG

Opslaan van afbeeldingen als JPG Opslaan van afbeeldingen als JPG 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Opslaan van afbeeldingen als JPG Stefan Cruysberghs www.scip.be Juni 2003

Nadere informatie

RAW. Het idee er achter en wat moet je ermee?

RAW. Het idee er achter en wat moet je ermee? RW Het idee er achter en wat moet je ermee? Op het forum zie je steeds weer de discussie wat is nu beter, dan wel het verschil tussen RW, JPEG en TIFF als foto bestand. Om dit beter te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Wanneer is een RAW bestand eigendomsbewijs?

Wanneer is een RAW bestand eigendomsbewijs? Informatie uit: Photofacts (Stef) Wanneer is een RAW bestand eigendomsbewijs? maandag 29 oktober 2018, 20:10 door Michelle Peeters 2,376x gelezen 5 reacties Een van onze lezers (José Aarts) kwam met een

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Hoe werkt de Lightroom catalogus

Hoe werkt de Lightroom catalogus Hoe werkt de Lightroom catalogus Lightroom 1.0 werd op 19 februari 2007 door Adobe uitgebracht. Lightroom voegde iets toe dat Camera Raw en in mindere mate Adobe Photoshop Bridge niet hebben, namelijk

Nadere informatie

DIGITAL WORKFLOW LES 1

DIGITAL WORKFLOW LES 1 DIGITAL WORKFLOW LES 1 INLEIDING MODULE Richard Hutjes is onze instructeur voor Digital Workflow. Hij is Coordinator aan de vestiging in Apeldoorn. Zijn expertise ligt in de beeldbewerking. Hij noemt zichzelf

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren

Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Kleurbeheer; altijd de juiste kleuren Wellicht heb je het al eens meegemaakt; hard gewerkt om een opname helemaal perfect te maken. Elke oneffenheid verwijderd, de kleuren exact naar smaak afgesteld en

Nadere informatie

INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN H2 DE OPNAME

INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN H2 DE OPNAME INHOUD VOORWOORD... 9 H1 BASISBEGRIPPEN 1.1 Licht...12 1.2 Kleur...13 Kleurbeheer...14 Kleurruimte...15 ICC-profiel...15 1.3 Bestandsformaten...16 RAW...16 Opbouw van een RAW-bestand...18 JPEG...20 Openen

Nadere informatie

Korte inleiding in digitale fotobewerking.

Korte inleiding in digitale fotobewerking. Korte inleiding in digitale fotobewerking. Basisprincipes Deze inleiding is een start en heeft niet de pretentie om volledigheid na te streven. De voorgestelde werkwijze kan en mag in een andere volgorde

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Enfuse verschillende belichtingen. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

Enfuse verschillende belichtingen. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 Enfuse verschillende belichtingen Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 januari 2017 Verschillende belichtingen combineren met Enfuse. Een heldere lucht, schittering op het water of een opkomende zon

Nadere informatie

HDR: de digitale Ansel Adams

HDR: de digitale Ansel Adams HDR: de digitale Ansel Adams In bepaalde (vaak Duitse) fotokringen is een nieuwe trend gaande: HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range: een groot dynamisch bereik. HDR is de digitale tegenhanger

Nadere informatie

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag 05.01.2016 Nederland Woningfotografie Agenda Introductie Doel van cursus: foto s die ervoor zorgen dat een listing wordt

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 2 De Ontwikkel Module (Develop) is het onderdeel waarin je de foto s ontwikkelt Het is als het ware gelijk aan de donkere kamer uit het analoge tijdperk

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Cursus fotografie. Wat kan mijn camera en hoe gebruik ik dit?

Cursus fotografie. Wat kan mijn camera en hoe gebruik ik dit? Cursus fotografie Wat kan mijn camera en hoe gebruik ik dit? Les 1: Kennismaking Met de camera Met fotografie Met digitale fotografie Wat is fotografie? Van Dale: fo to gra fie de; v -fieën de kunst om

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 81 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan.

Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. Verscherpen, verkleinen/vergroten en opslaan. De stappen voor het beste eindresultaat. Begeleidend boekje bij workshop. Auteur: Olaf Oudendijk Versie: 1.0 Datum: mei 2010 Copyright: Olaf Oudendijk Olaf

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond.

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan?

Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution Naast High Dynamic Resolution (HDR), zien we dat deze technieken steeds meer toegepast kan worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE DEEL I: FUNDAMENT

INHOUDSOPGAVE DEEL I: FUNDAMENT INHOUDSOPGAVE DEEL I: FUNDAMENT Hoofdstuk 1: Ken uw gereedschap 2 Kenmerken van een digitale spiegelreflexcamera 3 Werken met een spiegelreflexcamera 6 Uitrusting en accessoires 8 Toelichting op de uitrusting

Nadere informatie

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Digitale foto s worden net zoals andere digitale data op een digitale drager bewaard. Enkele tips. Je kan je digitale foto s best bewaren op volgende dragers: Harde Schijf CD DVD Veiligheidskopieën zijn

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

WERKEN MET LIGHTROOM CLASSIC CC (VERSIE 7) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA INKIJKEXEMPLAAR

WERKEN MET LIGHTROOM CLASSIC CC (VERSIE 7) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA INKIJKEXEMPLAAR WERKEN MET LIGHTROOM CLASSIC CC (VERSIE 7) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA INKIJKEXEMPLAAR 1 VOORWOORD Adobe Lightroom Classic CC is een programma dat bedoeld is om digitale fotografen een analoge

Nadere informatie

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh...

file:///macintosh%20hd/users/macx/desktop/rr/tmp450vniejh... RAW Zie ook Workflow Kort Download Printable PDF Het Bayer patroon. Iedere fotosensor ziet maar 1 kleur. De andere kleuren worden erbij berekend. Een chip van een digitale camera is "Kleurenblind". Na

Nadere informatie

RAW-fotobewerking met Photoshop Elements 11

RAW-fotobewerking met Photoshop Elements 11 Les 1. Inlezen en voorbewerken in de RAW-converter 1. RAW-foto openen We gaan ervan uit dat de RAW-foto s al op je PC staan. Het openen ervan in de RAW-converter gaat als volgt: 1. Start je PC 2. Dubbelklik

Nadere informatie

Over Bits Pixels Dpi & Extensies

Over Bits Pixels Dpi & Extensies Over Bits Pixels Dpi & Extensies Pixels, kleurdiepte en kleur Een digitale afbeelding bestaat uit een verzameling van "pixels" die liggen gerangschikt in een rechthoekig raster van rijen en kolommen. Elke

Nadere informatie

Opname en verwerking - beknopt

Opname en verwerking - beknopt Basis Opname en verwerking - beknopt Uitgangspunt is dat elke foto bij de opname technisch goed belicht zou moeten worden. En wat elke foto nodig heeft is achteraf een aanpassing om de hoogste kwaliteit

Nadere informatie

De mogelijkheden van de Image Data Converter

De mogelijkheden van de Image Data Converter De mogelijkheden van de Image Data Converter Welkom bij de Image Data Converter Ver.1.5, de software waarmee u een fotobestand in de RAW-indeling (SRF-indeling) (in deze handleiding RAW-bestand genoemd)

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

WERKEN MET LIGHTROOM 6 (OOK BEKEND ALS LIGHTROOM CC 2015) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA

WERKEN MET LIGHTROOM 6 (OOK BEKEND ALS LIGHTROOM CC 2015) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA WERKEN MET LIGHTROOM 6 (OOK BEKEND ALS LIGHTROOM CC 2015) EEN PRAKTISCHE GIDS JOHAN W. ELZENGA 1 VOORWOORD Adobe Photoshop Lightroom is een voorbeeld van een programma dat bedoeld is om digitale fotografen

Nadere informatie

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto

Onderbelichte TIFF foto Normaal Belichte TIFF foto Overbelichte TIFF foto Uitleg HDR maken in Photomatix (of een ander Programma ): HDR is helemaal in, maar hoe maak je nu een mooie HDR-foto? HDR werkt met verschillende belichtingen, en voegt die dan samen zodat je mooie hooglichten

Nadere informatie

Het gebruik van de QuickScan knop

Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan on-line help Het gebruik van de QuickScan knop QuickScan setting Voorkeursinstellingen Het gebruik van de QuickScan knop Doormiddel van de QuickScan knop kunt u snel beelden scannen en automatisch

Nadere informatie

Landschapsfotografie in zwart-wit

Landschapsfotografie in zwart-wit Landschapsfotografie in zwart-wit Een foto simpelweg omzetten naar zwart-wit kan iedereen, maar wie echt indrukwekkende resultaten wil boeken, moet leren kijken en denken in zwart-wit. In dit artikel zoeken

Nadere informatie

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur.

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur. Inleiding. Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Het begrip pixel wordt in verschillende vakgebieden gebruikt waardoor niet iedereen onder een pixel hetzelfde verstaat. In de digitale

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN

DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN DOE-AVOND FOTOKRING BEELDHOEK ASTEN VAN PIXEL TOT PASSE-PARTOUT DOOR TON VAN BUSSEL 14 maart 2013 1. Opening 2. Pixel, Sensor 3. Keuzes maken inzake presentatie 4. ppi of dpi 5. Passe-partout Programma

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

Presentatie HDR-techniek

Presentatie HDR-techniek Presentatie HDR-techniek Wat is HDR in fotografie Waarom HDR Hoe HDR Voorbeelden van HDR Camera instellingen voor HDR Klein project met HDR Do's en Do nots Grenzen aan de HDR Vraag en antwoord 1. Wat is

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 77 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

De print wordt dus gemaakt op basis van de lab-waarden en niet op RGB-waarden. De afdruk oogt dan nagenoeg hetzelfde als het origineel.

De print wordt dus gemaakt op basis van de lab-waarden en niet op RGB-waarden. De afdruk oogt dan nagenoeg hetzelfde als het origineel. Help! De digitale foto die u print vertoont heel andere kleuren dan het origineel. Hoe kan dat en hoe kunt u dat oplossen? Over het managen van kleuren in uw digitale doka. Wie een geprinte afdruk wil

Nadere informatie

1 Algemene inleiding

1 Algemene inleiding 1 Algemene inleiding Lightroom behoort tot een relatief nieuw soort softwarepakketten: de fotografische workflowprogramma s. Omdat de meeste mensen bij fotobewerking meteen aan Photoshop (of Photoshop

Nadere informatie

Aanbevelingen voor verscherpen

Aanbevelingen voor verscherpen Aanbevelingen voor verscherpen Door de afbeelding scherper te maken verbetert u de scherpte van de randen. Of afbeeldingen nu afkomstig zijn van een digitale camera of van een scanner, de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: www.nidf.nl

De nieuwste versie van de NIDF-norm is altijd te vinden op de NIDF-website: www.nidf.nl Inleiding De NIDF-norm is bedoeld om het uitwisselen van foto's tussen maker en gebruiker zo goed mogelijk te laten verlopen door er voor te zorgen dat niet alleen de foto's zelf worden uitgewisseld, maar

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Natuurfoto s correct belichten

Natuurfoto s correct belichten Natuurfoto s correct belichten In dit digitale tijdperk kan achteraf heel wat aan een foto worden gecorrigeerd. Toch blijft correct belichten een absolute noodzaak om een kwalitatief beeld en maximale

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie