Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Grote voordelen van het fotograferen in RAW"

Transcriptie

1 Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als er iets in de foto zwart, wit of grijs zou moeten zijn, dan kun je met een pipet heel eenvoudig de juiste witbalans bepalen. Een grijskaart wordt gebruikt om te bepalen welke witbalans het meest geschikt is. Omdat een grijskaart gekleurd is met 18 procent grijs. Het werkt door een foto te maken van de grijskaart en dan dit instellen als witbalans op je camera. De camera ziet het verschil tussen het resultaat en de neutrale tint en bepaalt op basis daarvan de juiste balans. De reden dat een grijskaart wordt gebruikt en niet een witkaart zit in het feit dat elke kleur die overbelicht wordt, uiteindelijk wit wordt. En omdat de grijsfoto gemaakt wordt onder dezelfde lichtomstandigheden als de rest van de foto's, weet de camera precies in hoeverre de navolgende foto's gecorrigeerd moeten worden. 2. Meer speling qua belichting Een RAW foto kun je qua belichting met minder kwaliteitsverlies corrigeren dan een JPEG foto. Maar ga hierdoor niet slordiger fotograferen, want een goed belichte foto geeft natuurlijk altijd het beste resultaat. 3. Steeds opnieuw ontwikkelen. Je kunt een RAW bestand opnieuw ontwikkelen, zoals je dat vroeger in de donkere kamer deed. Zo n bestand kun je zien als een digitaal negatief. En je kunt, net zoals bij een ouderwets negatief, het RAW bestand steeds weer op een andere manier ontwikkelen. 4. Alle andere instellingen. Er zijn namelijk nog talloze andere aspecten die je in een RAW bestand kunt aanpassen. Vaak zijn deze ook aan te passen in Photoshop en in Photoshop Elements. Maar alles wat je in de RAW converter aanpast geeft minder kwaliteitsverlies. Enkele mogelijke aanpassingen zijn: contrasten aanpassen, curves bewerken, lenscorrecties en omzetten naar zwart/wit.

2 Scherpstelpunt Standaard staat een spiegelreflex camera ingesteld op het automatisch kiezen van het juiste scherpstelpunt. Hoe de camera dit doet is slim maar ondoordacht. Het is een logische programmering in de camera die vrijwel altijd volgens dezelfde regels werkt. De camera zal aan de hand van het beeld, met behulp van die programmering, een plek kiezen die hoogstwaarschijnlijk scherp moet zijn en daarop scherpstellen. Dit is helaas niet altijd de juiste keuze. Sterker nog, wanneer er gespeeld wordt met compositie is de kans groot dat die automatiek totaal niet meer naar behoren werkt. Juist vanwege deze problemen willen de meeste fotografen zelf een scherpstelpunt kiezen. De autofocus wordt nog wel gewoon gebruikt, maar uitsluitend op het punt (of punten) die door de fotograaf gekozen wordt. De neiging is om direct het middelste punt als scherpstelpunt te kiezen. Dit is een logische keuze, want dit scherpstelpunt is in veel gevallen het gevoeligste van alle AF punten. Het maakt in dat geval niet uit of het een camera met 9 scherpstelpunten betreft, of een met meer dan 60 punten. Het gebruik van dit middelste focuspunt geeft de mogelijkheid om exact op het onderwerp scherp te stellen. Wanneer de camera is ingesteld om op één enkel focuspunt scherp te stellen, ben je niet beperkt tot alleen het middelste punt. Elk focuspunt kan geselecteerd worden. Op deze manier krijgt de fotograaf de kans om op verschillende delen van de foto scherp te stellen zonder de compositie te veranderen.

3 Witbalans Met de witbalans zorg je ervoor dat de invloed van de lichtbron-kleur op de kleurweergave van de foto wordt geneutraliseerd. Als je dit niet doet kunnen de foto's in min of meerdere mate een kleurafwijking vertonen (bijvoorbeeld te rood of te blauw). Afhankelijk van de camera kunnen bijvoorbeeld de volgende instellingen worden gekozen. Automatisch - Camera stelt de witbalans automatisch in. Gloeilamplicht - Voor foto's te maken bij licht van een gloeilamp. TL-licht - Voor foto's te maken bij TL-licht. Direct zonlicht - Voor onderwerpen in direct zonlicht. Flitser - Voor onderwerpen met gebruik van ingebouwde of externe flitser. Bewolkt - Voor foto's bij daglicht met bewolkte hemel. Schaduw - Voor foto's bij daglicht, maar in de schaduw. Kleurtemperatuur - Waarde zelf te kiezen. Witbalans Pre-set - Hierbij kan een grijs of wit object, of een referentiefoto gebruikt worden om de witbalans te meten. Als je er voor kiest om de witbalans in te stellen volgens de kleurtemperatuur is het natuurlijk belangrijk te weten welke te kiezen. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in K (graden Kelvin). De tabel hieronder geeft een overzicht van verschillende kleurtemperaturen. Wanneer je je foto's in RAW maakt kun je bovendien achteraf de witbalans nog corrigeren in het daarvoor geschikte fotobewerkingsprogramma. Heb je je foto's in lagere beeldkwaliteit zoals JPG gemaakt dan kan dit achteraf niet meer worden gecorrigeerd. Aangezien de meeste digitale camera's al diverse 'ingebouwde' filters bevatten, is de noodzaak om hiermee een kleurtemperatuur te corrigeren kleiner dan in het 'analoge tijdperk'.

4 Kleurtemperatuur Omschrijving natuurlijke bron Omschrijving kunstmatige bron 1200 Kaarslicht 2000 Zonsopkomst en zonsondergang 2800 Wolfraam gloeilamp (gewone lamp) 3000 Studiolamp en TL-lamp met kleurweergave=80 en 3000K ("/830") 3200 Halogeenlamp 3400 Filmzon uur na zonsopkomst 4000 TL-lamp met kleurweergave=80 en 4000K ("/840") Mengsel van kunst- en daglicht Mengsel van kunst- en daglicht 5000 Standaard daglicht 6000 Middagzon 6500 Wit/Neutraal. Standaard waarde voor televisie of monitor Zware bewolking of schaduw aan de Zware bewolking of schaduw aan de noordzijde. Zonder direct zonlicht noordzijde. Zonder direct zonlicht Instellen Custum Witbalans Procedure Canon, in principe geen verschil met andere camera s. Zet de camera witbalans op AWB (automatische witbalans) en maak een foto van een witte kaart. Ga in het cameramenu naar de handmatige witbalans (custum) en selecteer de gemaakte foto van de witte kaart. Druk dan op de bevestingstoets. Ga hierna in het cameramenu naar de witbalans-keuze en zet de witbalans op Custum. Hoe een grijskaart voor de belichting wordt gebruikt staat aan het beging van het artikel voordelen fotograferen in RAW.

5 Manueel fotograferen. Op de clubavond, heb ik het volgende voorbeelden gebruikt: Oefening 1: Maak een foto in de automatische stand, dus A. Het resultaat van de foto: Jpeg. ISO 400. F 4. 1/60 sec. Automatische witbalans. Flits gaat automatisch af. Meerdere scherpstelpunten. Oefening 2: Foto bij voorkeur in RAW en één scherpstelpunt. Foto s zijn niet bewerkt 1. Zet de camera op de diafragaprioriteit, dus AV. 2. Diaframa op F ISO Bij jpeg WB op kunstlicht (ca.3200k). 5. Maak een foto, kijk wat de sluitertijd is, en noteer de sluitertijd! Het resultaat van de foto: RAW., AV stand F 4, ISO 200, sluitertijd 0,6 sec., wordt automatisch gekozen door het toestel.

6 Oefening 3: 1. Toestel op de M stand. 2. Diafragma op ISO Bij jpeg WB op kunstlicht (ca. 3200k). 5. Zet de sluitertijd iets lager dan sluitertijd oefening 2, bv 0,5 sec. (Dit omdat de foto v van oefening iets te licht is). 6. Maak een foto. Het resultaat van de foto: RAW, M stand f 4 (manueel), ISO 200, sluitertijd 0,5 sec, Oefening Toestel op M stand 2. Diafragma Bij jpeg WB op kunstlicht (ca. 3200k). 4. ISO 400! 5. Sluitertijd een stop minder dan sluitertijd van oefening 3. Bv ¼ sec. 6. Maak een foto. De ISO waarde is verhoogd van ISO 200 naar ISO 400, dan kan de sluitertijd één stop lager, zo blijft het resultaat gelijk. Voordeel is dus een snellere sluitertijd. Klein (te verwaarlozen) nadeel iets meer ruis. RAW, M stand (manueel) F 4, iso 400, sluitertijd 1/4 sec.

7 Resultaat: camera op automatische stand Resultaat: camera manueel ingesteld

8 Diafragma <-> sluitertijd Combinatie diafragma sluitertijd, bepaald de hoeveelheid licht. Als je één verdubbeld en de andere halveert = hoeveelheid licht gelijk. Het diafragma: Diafragmareeks: 1-1, , , Elke stap wordt een stop (F-stop) genoemd Veel camera s hebben tussenstops: 5,6 6,3 7,1 8,0 9, enz. Laag getal = grote opening = meer licht Hoog getal = kleine opening = minder licht Het effect van een F stop 1 stop hoger (bv F 5,6 naar F 8) = helft licht. 1 stop lager (bv F 5,6 naar F 4) = dubbele licht. Sluitertijd. Dit is de tijd waarin de sensor wordt belicht. Ook hier een vaste reeks: 8, 4, 2, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000 enz. Lichtgevoeligheid (ISO) Naast de sluitertijd en het diafragma is er nog één element op je digitale camera die de belichting beïnvloedt. Dit is de ISO waarde. ISO geeft aan hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens op de sensor valt. ISO waarde: 1 getal hoger = helft minder licht nodig Reeks: Getal hoger = meer ruis vorming. De kwaliteit(ruis)is camera is afhankelijk. Bij zwart-wit foto s is ruis minder storend. Vaak een mooi effect.

9 ISO 100 F 2.8 F 4 F 5.6 F 8 F 11 F 16 F 22 F 32 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 1/4 ISO 200 F 2.8 F 4 F 5.6 F 8 F 11 F 16 F 22 F 32 1/1000 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 ISO 400 F 2.8 F 4 F 5.6 F 8 F 11 F 16 F 22 F 32 1/2000 1/1000 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15

10

11 Flitsen (Cursusavond 11 februari 2015). Om op feestjes foto s te maken, kun je voor lastige situaties komen te staan, vooral als er weinig licht aanwezig is. Veel mensen werken daarom liever met natuurlijk licht dan met flitslicht, ze zijn niet tevreden met het resultaat van hun met flits belichte foto. Echter het is het soms simpelweg niet mogelijk om zonder flitser een geslaagde foto te maken. Een externe flitser is een goede aanvulling op je digitale camera. Een losse flitser heeft een hoger richtgetal, kan indirect flitsen door de kantelbare flitskop en geeft een beter uitgelichte foto. Voor het fotograferen van situaties waar weinig licht aanwezig is zullen we een hogere ISO (ISO = gevoeligheid) moeten instellen. Bij de nieuwe digitale camera s zijn ISO's van 800, 1600 of meer zijn haalbaar en geven een prima beeld zonder al te veel ruis te produceren. Naast een hogere ISO waarde zal een langzamere sluitertijd helpen om licht in een donkere omgeving te krijgen. Hoe langzaam je kunt gaan met de sluitertijd is afhankelijk van wat je fotografeert bv dansende mensen of stilstaande mensen. Dit instellen van sluitertijd, ISO waarde en diafragma doen we in de M (manuele stand) van de camera, dit om greep te houden op de situatie en de belichting zo constant mogelijk te houden. Het diafragma is afhankelijk van soort lens en wat nodig is aan scherptediepte. Praktijk. Flitsen is combinatie van twee belichtingen: 1. Bestaand licht (omgevingslicht) 2. Flitslicht. Door deze in verschillende verhoudingen te gebruiken kan je verschillende sferen creëren. Bij gebruik van een flitser, kun je een hogere ISO en een lagere sluitertijd instellen. Want de flitser bevriest de foto waardoor je toch een scherpe foto krijgt. De hoeveelheid omgevingslicht (=achtergrond) pas je met de sluitertijd op de foto aan. Met de flits-output bepaal je de hoeveelheid flitslicht (voorgrond) in je beeld. Als de sluitertijd korter van 1/200sec. (1/250) is, kan de camera de flits niet meer synchroniseren. Je ziet dan een zwarte balk in je beeld. Een flits is een korte impuls licht, meestal een 1/1000 ste sec. of korter Er is geen vaste regel, gebruik als startpunt: Camera Manueel ISO 400 of 800 F 5.6 1/20 sec ( omgevingslicht ± 1 stop onderbelichten). - Witbalans automatisch / RAW Flitser: Manueel ¼

12 Oefening 1: Maak een foto van het omgevingslicht. Bij voorkeur in RAW en met één scherpstelpunt. Instellingen: ISO F/5.6 1/20 sec. Automatische witbalans. Als de sluitertijd, diafragma en ISO waarde voor het omgevingslicht ingesteld zijn, ook de reportageflitser aan zetten. Door de flitser ook manueel (M stand) in te stellen, kunnen we een goede balans krijgen tussen bestaand omgevingslicht, verkregen door langere sluitertijd /hogere ISO waarde en het flitslicht. Oefening 2: Maak een foto met camera en reportageflitser bij voorkeur in RAW en één scherpstelpunt. Gebruik de verkregen instellingen van oefening 1 - Zet ook de externe flitser op stand M (manueel), start op ¼. De verkregen opname bekijken en waar nodig de instellingen aanpassen: Het omgevingslicht (de achtergrond) aansturen met de sluitertijd van het fototoestel En het belichte onderwerp met de manueel ingestelde flitser. Van 1/4 naar 1/2 is meer licht, of van 1/4 naar 1/8 is minder licht. Een lange sluitertijd (camera) is van invloed op het omgevingslicht. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer sfeerlicht er in de camera binnenkomt. Een lange of korte sluitertijd is niet van invloed op de hoeveelheid flitslicht die in de foto is te zien, omdat flitslicht altijd kort is. Ook een probleem met een directe flits is de harde schaduw. Richt de flitser daarom niet op het onderwerp/persoon, maar via een muur of plafond.(z.g. bouncen). Het bouncen van de flits kan een kleurzweem opleveren, wanneer de muur of het plafond niet wit is. Dit kun je voorkomen door via een wit oppervlak te bounchen. Dit gaat ook prima buiten.

13 Kleurcorrectie TL licht. Omdat de kleurtemperatuur van TL-licht anders is dan die van de flitser, zal je op de foto kleurverschil zien tussen het omgevingslicht en flitslicht. Met een CorrectieGel kun je dit aanpassen. Een aantal regels: 1. De sluitertijd heeft geen invloed op de belichting van het flitslicht, alleen van het omgevingslicht. Immers, tegen de tijd dat de sluiter weer dicht gaat, is de flits al lang voorbij. 2. De sluitertijd mag niet sneller zijn dan de flitssynchronisatie van de camera (vaak 1/200 sec of 250 sec.), anders krijgt de flits niet de tijd om het gehele beeld te belichten. 3. Het diafragma bepaald de belichting van zowel het flitslicht als van het omgevingslicht. Elke flitser heeft een maximale lichtopbrengst, dit wordt uitgedrukt in het richtgetal. Bij een moderne flitser zal dit getal in de buurt liggen van de 40. Het getal is afhankelijk van de zoom stand van de flitser. In de gebruiksaanwijzing van de flitser kun je deze informatie vinden. Het richtgetal is het product van de flitsafstand en het gekozen diafragma bij 100 ISO. Wil je weten op welke afstand je de flitser moet zetten dan deel je het richtgetal door het gekozen diafragma. Bij f16 en vol flitsvermogen moet de flitser dus op 40/16 = 2,5 meter staan. Van hier uit kun je gaan veranderen. Zet je de ISO van de camera naar 400 ISO, dan moet het flitsvermogen naar ¼ vermogen voor een juiste belichting (zie de tabel). De camera sensor is 4x zo gevoelig geworden voor licht, het flitsvermogen moet dus 4x zo laag zijn. Wil je flitsen bij f5.6 en 100 ISO gaat het flitsvermogen naar 1/8 vermogen. Bij 400 ISO en f5.6 mag de flitser zelfs terug naar 1/32 vermogen.

14 Gewoon de tabel volgen. Technische uitleg. Tot nu toe hebben we de afstand van de flits en het onderwerp constant gehouden (2,5 meter). Voor het veranderen van de afstand tussen flits en onderwerp geld een regel. De omgekeerde kwadratenwet of de inverse square law. Deze regel zegt dat het licht kwadratisch afneemt bij het verdubbelen van de afstand tussen bron en onderwerp. In normaal Nederlands: zet je de flitser 2x zo ver van het onderwerp dan is het licht (2 kwadraat =) 4x afgenomen. Bij een verdubbeling van de afstand zal het licht zich over een 4x zo groot oppervlak verdelen. Wat betekent dit in de praktijk? Heb je een juiste belichting bij 100 ISO, f5.6 en 1/8 vermogen volgens de tabel, dan moet de flitser op 2.5 meter staan. Zet je de flitser nu op 5 meter (2x zo ver weg), dan moet volgens de omgekeerde kwadraat wet, het vermogen van de flitser 4x zo hoog worden; we gaan van 1/8 naar ½ vermogen. Zetten we nu de flitser niet op 2.5 meter naar op 1.25 meter dan wordt de afstand een factor 2 kleiner en volgens de omgekeerde kwadraat wet het flitslicht (2 kwadraat =) 4x zo krachtig. I.p.v. 1/8 flitsvermogen kun je de flits output verlagen naar 1/32 vermogen. Flits je door een witte paraplu moet je rekening houden met ongeveer 2 stop lichtverlies. Zoek de juiste instelling zonder paraplu op in de tabel en verhoog dan je flitsvermogen met twee stappen of verhoog je ISO met twee stappen (of beide met 1 stap uiteraard).

15 Websites:

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Alles wat je moet weten over de witbalans

Alles wat je moet weten over de witbalans Bron: Shoot - (de linken in onderstaande tekst werken) Alles wat je moet weten over de witbalans door Erik Derycke, 29 april 2013 Op je camera staat een witbalansregeling. Waar dient die voor, en hoe zorg

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

WERKEN MET DE FLITSER

WERKEN MET DE FLITSER WERKEN MET DE FLITSER Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Bijna iedereen heeft een ingebouwde flitser op zijn camera en de wat serieuzere fotograaf is al snel in het bezit van een (externe) reportageflitser.

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Flitsfotografie. begrippen. Basis

Flitsfotografie. begrippen. Basis Flitsfotografie begrippen Basis Enkele begrippen Belichtingswaarde/lichtwaarde(LW) (Exposure value EV in het Engels) Dit is een maat die aangeeft hoeveel licht er nodig is om een goed belichte

Nadere informatie

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Een interactieve avond waarbij je via het beeldscherm mee kan kijken wat er gebeurd met de foto bij verschillende flitser en kamera instellingen Weet

Nadere informatie

Strobistfotografie.

Strobistfotografie. Strobistfotografie www.moorfotografie.nl Strobistfotografie méér dan alleen een trend Door Peter van Veen Van Moor Fotografie Staat voor Mensen Leren Fotograferen Professioneel fotograaf en workshopleider

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

De flitser. Fotograferen met een reportage flitser. Flitsfotografie met een reportageflitser door Nando Harmsen (www.nandoonline.

De flitser. Fotograferen met een reportage flitser. Flitsfotografie met een reportageflitser door Nando Harmsen (www.nandoonline. Fotograferen met een reportage flitser De flitser Nando Harmsen www.nandoonline.com 1 2 De flitser De flitser 3 4 De geflitste foto De geflitste foto 5 6 toestemming niet worden verspreidt 1 De geflitste

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 Kijk even op www.erikboot.nl/dnv/213202v en klik bij de les even op de link 'flitslessen deel 1' Je ziet dan een pagina met

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen Nachtfotografie de nacht geeft haar geheimen prijs G. van Koppen Nachtfotografie? Bij nachtfotografie wordt het onderwerp niet door direct zonlicht verlicht. Het tijdstip is vanaf het moment dat de zon

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram + High/Low Key + Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Focus + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s.

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s. Avondfotografie Tijdens de fototocht in het arboretum te Kalmthout zijn vragen gesteld over de op handen zijnde avondfotografie in de binnenstad van Breda (zondag 26 februari, 17:00u Haven). Ik heb beloofd

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Fotograferen met spiegelreflex Weg van de P

Fotograferen met spiegelreflex Weg van de P Tutorial Fotograferen met spiegelreflex Weg van de P Tutorial geschreven door: Richard Vivo www.ravivo.nl Sony Benelux 03 06 2012 1 De Auto stand. De Auto stand (volledig automatisch) op een digitale camera

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

Hobby Film Ternat. Belichten! Freddy Borms 28 mei F. Borms

Hobby Film Ternat. Belichten! Freddy Borms 28 mei F. Borms Hobby Film Ternat Belichten! Freddy Borms 28 mei 2008 Wat is licht Programma Waarneming van licht Wat is kleur Kleurtemperatuur Witbalans Witbalans en het Oog Witbalans en de Camera Witbalans en Adobe

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE

Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

In het holst van de nacht

In het holst van de nacht In het holst van de nacht nachtfotografie Tips & Tricks Uitrusting Camera Lenzen Zonnekap! Statief Volle batterijen(reserve batterijen) Afstandsbediening/zelfontspanner. Warme kleding Zaklantaarn hoofdlamp

Nadere informatie

Flitsen met de reportageflitser

Flitsen met de reportageflitser Flitsen met de reportageflitser Inleiding Flitsen. Voor veel mensen synoniem met lelijk licht. Jammer, want het kan zo veel anders. In principe geldt: licht = licht. Of het nu van de zon komt, van een

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Flitslicht zorgt voor de belichting van het onderwerp dichtbij Sluitertijd zorgt voor de belichting van de achtergrond veraf

Flitslicht zorgt voor de belichting van het onderwerp dichtbij Sluitertijd zorgt voor de belichting van de achtergrond veraf Over flitslicht Flitslicht = licht dat heel kort een onderwerp belicht (korter dan 1/1000 e sec) Kan afkomstig zijn van interne flitser, van een opzetflitser of van flitskop in studioflitser Hoofdlicht

Nadere informatie

Elektronische camera & studio flitsers. www.beertjesfotosite.tk

Elektronische camera & studio flitsers. www.beertjesfotosite.tk Elektronische camera & studio flitsers www.beertjesfotosite.tk 16-10-2012 Inhoud Camera flitser: - Werking - Hotshoe - Flitsduur - Instellen flitsintensiteit - Richtgetal - Werking gordijnen - flitsen

Nadere informatie

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht):

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): 1 Inleiding Voor het fotograferen van cactussen is geen speciaal gerief vereist Hoewel gespecialiseerde onderdelen in specifieke gevallen een groot

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok Creatief flitsen Met een standaardflitser door Adrie de Kok Theorie Eerst moeten we het verband tussen sluitertijd diafragma en ISO weten. Deze staan in een gelijke verhouding tot elkaar, verandering van

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans

Honden fotografie. Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) Lisa Oerlemans Photography / Lisa Oerlemans Exif: ISO 160, F8, 1/800sec op 84mm (buiten in de zon gefotografeerd) De onderwerpen binnen honden fotografie die in dit document besproken worden zijn Honden op plaats fotograferen Honden in actie fotograferen

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE DEEL I: FUNDAMENT

INHOUDSOPGAVE DEEL I: FUNDAMENT INHOUDSOPGAVE DEEL I: FUNDAMENT Hoofdstuk 1: Ken uw gereedschap 2 Kenmerken van een digitale spiegelreflexcamera 3 Werken met een spiegelreflexcamera 6 Uitrusting en accessoires 8 Toelichting op de uitrusting

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

Strobistworkshops.be

Strobistworkshops.be Strobistworkshops.be Een initiatief van Peter Nackaerts (fotobedrijf.be) & Michel Engelen (atmikes.eu) Wat is strobist? Wat is strobist? Strobist is het gebruiken van de reportageflitser los van de camera

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Diafragmavoorkeur (A/Av) Hebben we tot nu toe gebruikt om stilstaande onderwerpen te fotograferen Halfautomatisch: jij het f-getal, camera berekent nodige sluitertijd

Nadere informatie

05/01/2016. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt.

05/01/2016. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt. Brian Elings 2015 1 Waarom vinden fotografen flitsen moeilijk? en wat denk jij aan als

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

Een verzameling voorbeeldfoto s

Een verzameling voorbeeldfoto s Een verzameling voorbeeldfoto s SB-800/600 Ontdek de fascinerende wereld van Nikons creatieve verlichtingssysteem met de SB-800/600. De bladzijdennummers tussen haakjes verwijzen naar beschrijvingen in

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

pagina 1 van 5 zoeken zoek 26 juli 2010, 23:13 Elja Trum 6121x gelezen Tips en Truuks Kleurtemperatuur; de juiste kleuren in je foto Om te fotograferen heb je licht nodig, de basis van fotografie. Waar

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

Licht meten en lichtmeters

Licht meten en lichtmeters Licht meten en lichtmeters Je wilt geen overbelichte foto's. En ook geen onderbelichte. Je wilt foto's die belicht zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Nu kun je gaan experimenteren. Iedere keer een foto

Nadere informatie

Over witbalans en grijskaarten

Over witbalans en grijskaarten Over witbalans en grijskaarten Het bepalen van je witbalans kun je aan de camera overlaten. Maar je kunt het ook zelf doen. Wat is nu de theorie erachter, wat zijn de valkuilen en hoe doe je het nu goed?

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013 Theorie - Digitale fotografie - Basis Fotografisch principe - belichting - lichtmeten - kleurtemperatuur - begrippen - belichtingstappen Er valt zeer

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Digitale Fotografie THEORIE. Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie

Digitale Fotografie THEORIE. Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie Digitale Fotografie THEORIE Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie Camera De meest gebruikte digitale camera s zijn de spiegelreflex- en de compactcamera. In het

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

10 tips voor het fotograferen op een festival

10 tips voor het fotograferen op een festival 10 tips voor het fotograferen op een festival Het festival seizoen nadert zijn einde, maar wij geven je graag nog een paar adviezen voor de laatste paar festivals van dit jaar, of natuurlijk je voorbereiding

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het maken van Indoor sport- en Dansfoto's Sipke Wadman

Aandachtspunten bij het maken van Indoor sport- en Dansfoto's Sipke Wadman Aandachtspunten bij het maken van Indoor sport- en Dansfoto's Sipke Wadman Fotograferen van indoor sporters in een sporthal of dansers in een theater zijn ogenschijnlijk heel verschillend maar ze hebben

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Reportage flitsen. Fotograferen van grote groepen

Reportage flitsen. Fotograferen van grote groepen Reportage flitsen en Fotograferen van grote groepen Presentatie voor FC Rapenland November 2013 Door Jos van der Hijden met dank aan: Wikipedea, (Versie 1.0, opmerkingen en correcties zijn welkom) 1 Kenmerken

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt.

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt. Deze tekst is (vrij) vertaald voor EOSDigitaal.nl door Sarpa zonder de intentie een taalkundig correcte vertaling te schrijven. Voor aanvullingen en opmerkingen is de pb beschikbaar. Veel plezier ermee.

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Goed gebruikt is dergelijke lichtmeting een goede indicatie. Is meestal erg ingewikkeld in gebruik.

Goed gebruikt is dergelijke lichtmeting een goede indicatie. Is meestal erg ingewikkeld in gebruik. Interieurfotografie Zonder twijfel is interieurfotografie een disipline die veel inzicht in de aard en de werking van licht en kunstlicht vergt. De relatie kunstlicht en daglicht moet de fotograaf goed

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Het is de bedoeling om gedurende de lange sluitertijd de lichtbron zelf ter hand te nemen.

Het is de bedoeling om gedurende de lange sluitertijd de lichtbron zelf ter hand te nemen. Inleiding wil zeggen schilderen met licht. Iedereen kent wel de lichtstrepen die ontstaan wanneer je met lange sluitertijd het verkeer fotografeert wanneer het donker is. Ook dit is een vorm van lightpainting

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie