Een verzameling voorbeeldfoto s

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een verzameling voorbeeldfoto s"

Transcriptie

1 Een verzameling voorbeeldfoto s SB-800/600 Ontdek de fascinerende wereld van Nikons creatieve verlichtingssysteem met de SB-800/600. De bladzijdennummers tussen haakjes verwijzen naar beschrijvingen in de handleiding. Nl

2 Met de SB-800/600 heeft u de beschikking over een uitgebreid scala aan flitstechnieken. Maak levensechte portretfoto s. 5 " Verzacht de schaduwen. 4 " 7 Maak gedetailleerde opnamen van kleine voorwerpen. 8 9!

3 Opmerking: Bij draadloze multi-flitsfotografie kan de SB-600 alleen als slaafflitser worden gebruikt. Creëer natuurlijke beelden door zowel het onderwerp als de achtergrond te verlichten. $ # Bereik hetzelfde resultaat als een professionele studiofotograaf. % ) Gebruik gekleurde gelatinefilters om een specifieke kleur aan de scène te verlenen. ( + ~ De nummers op de foto s verwijzen naar de bladzijdennummer in dit boekje.

4 Indirect flitsen Maak fraaie portretfoto s door de flitskop te draaien of te kantelen zodat het licht door het plafond of de muren wordt weerkaatst. Bij het fotograferen van een persoon die voor een muur staat kunt u de flitskop naar boven kantelen of draaien zodat het licht door het plafond wordt weerkaatst. Hierdoor zal het licht dat op het onderwerp valt zachter zijn en worden storende schaduwen naar achteren en onderen verschoven. Dit is een uitstekende techniek om bij binnenopnamen het gezicht van de persoon natuurlijk te laten uitkomen, zonder dat er harde schaduwen zijn die meestal optreden bij direct flitsen (blz. 98 voor de SB-800, blz. 70 voor de SB-600). 4 Indirect flitsen (Indirect flitsen) Brandpuntsafstand: 60mm Flitser: SB-800 ingesteld op D met de flitskop omhoog gekanteld Diafragma: f/8 Afstand: Ong. 4 meter Opstelling van de flitser Gewone flits (Gewoon flitsen) Brandpuntsafstand: 60mm Flitser: SB-800 ingesteld op D met de flitskop in de normale stand Diafragma: f/9 Afstand: Ong. 4 meter Kantelen van de flitskop en kiezen van het reflecterend oppervlak Kantel de flitskop minstens 50 omhoog zodat een efficiënte indirecte flitsopname wordt verkregen. Let er tevens op dat het licht van de flitskop het onderwerp niet rechtstreeks belicht. Een optimaal resultaat wordt verkregen wanneer de flitskop 1 à 2 meter van het reflecterend oppervlak is verwijderd. Kies voor kleurenfoto s een wit of sterk reflecterend oppervlak om het licht te weerkaatsen. Andere zullen de foto s een onnatuurlijke kleur vertonen (de kleur van het reflecterend oppervlak).

5 Nikon Diffusion Dome Zonder Nikon Diffusion Dome (Zonder Nikon Diffusion Dome) Brandpuntsafstand: 105mm Flitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/6.3 Afstand: Ong. 2,5 meter Opstelling van de flitser Met Nikon Diffusion Dome (alleen voor de SB-800) De Nikon Diffusion Dome verspreidt het licht van de flits om de schaduwen te verzachten en te voorkomen dat het gezicht van het onderwerp te helder wordt. Door de bijgeleverde Nikon Diffusion Dome op de flitskop te bevestigen kunt u het licht van de flits veel meer verspreiden dan bij gewoon indirect flitsen, waardoor een zeer zachte verlichting met praktisch geen schaduwen wordt verkregen, terwijl toch de achtergrond voldoende wordt verlicht (blz. 101). (Met Nikon Diffusion Dome) De Nikon Diffusion Dome kan niet met de SB-600 worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 105mm Flitser: SB-800 ingesteld op D met de Nikon Diffusion Dome aangebracht Diafragma: f/6.3 Afstand: Ong. 2,5 meter 5 Opmerkingen betreffende het gebruik van de Nikon Diffusion Dome Doorgaans wordt een goed resultaat verkregen wanneer de flitskop 60 omhoog gekanteld is. Ongeacht de positie van de camera, horizontaal of verticaal, wordt ongeveer hetzelfde lichteffect verkregen. Het gebruik van de ingebouwde groothoekadapter in combinatie met de Nikon Diffusion Dome levert een maximale hoeveelheid verspreid licht op.

6 i-ttl automatische uitgebalanceerde invulflits 6 i-ttl automatische uitgebalanceerde invulflits Bij gebruik van deze flitsmodus varieert de camera automatisch de flitssterkte om een evenwichtige belichting van het hoofdonderwerp en de achtergrond te verkrijgen. Deze modus is vooral geschikt bij het maken van foto s waarbij er een spiegel, witte muur of ander reflecterend oppervlak in de foto is (blz. 37 voor de SB-800, blz. 33 voor de SB-600). Standard i-ttl flits (i-ttl automatische uitgebalanceerde invulflits) Brandpuntsafstand: 70mm Flitser: SB-800 ingesteld op Do Diafragma: f/14 Automatische FP ultrasnelle flitssynchronisatie Automatische FP ultrasnelle flitssynchronisatie U hebt de beschikking over automatische ultrasnelle flitssynchronisatie met sluitertijden die korter zijn dan de flitssynchronisatiesnelheid van de camera. Bij het maken van flitsopnamen buitenshuis kunt u de kortere sluitertijden gebruiken om een groter diafragma in te stellen voor het wazig maken van de achtergrond en/of het bevriezen van snel bewegende onderwerpen (blz. 60 voor de SB-800, blz. 48 voor de SB-600). Flitsopname met normale synchronisatiesnelheid (Automatische FP ultrasnelle flitssynchronisatie) Brandpuntsafstand: 125mm Flitser: SB-800 ingesteld op BK Diafragma: f/2.8 Sluitertijd: 1/3200 sec.

7 Flitswaarde-vergrendeling (FV Lock) Zonder gebruik van FV Lock voor een onderwerp dat niet in het midden is (Zonder FV Lock) Brandpuntsafstand: 60mm Flitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/8 FV Lock is niet nodig wanneer het onderwerp in het midden is (Zonder FV Lock) Brandpuntsafstand: 60mm Flitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/8 Gebruik van FV Lock voor een onderwerp dat niet in het midden is Met behulp van FV Lock kunt u een juiste belichting verkrijgen wanneer het onderwerp niet in het midden is en tegen een donkere of lichte achtergrond wordt opgenomen. Aangezien de flitsbelichting vergrendeld is, ook wanneer u het diafragma of de uitkadering verandert, of in- of uitzoomt, kunt u een juiste belichting voor het hoofdonderwerp verkrijgen. Zonder gebruik van FV Lock zal het hoofdonderwerp overbelicht zijn als gevolg van de donkere achtergrond (blz. 61 voor de SB-800, blz. 49 voor de SB-600). (Met FV Lock) Brandpuntsafstand: 60mm Flitser: SB-800 ingesteld op Do Diafragma: f/8 7

8 Close-up fotografie met gebruik van meerdere 8 Twee flitsers (een flitser los van de camera, verlicht het onderwerp indirect van opzij + een flitser verlicht direct van bovenaf, langs achter) U kunt verbluffende close-up opnamen van kleine onderwerpen maken door een SB-800 als de hoofdflitser los van de camera te gebruiken en een andere als de slaafflitser. Deze opstelling biedt een bijzonder fraai resultaat. Een SB-800, de hoofdflitser, die via een kabel is aangesloten, wordt los van de camera opgesteld en maakt gebruik van een reflectiekaart om de schaduwen te verspreiden, terwijl een tweede SB-800, de slaafflitser, boven en links achter het onderwerp wordt opgesteld voor indirecte verlichting. Bij deze opstelling zorgt de hoofdflitser voor het invullicht en de slaafflitser zorgt voor de hoofdverlichting (blz. 102 voor de SB-800, blz. 73 voor de SB-600). (Bij gebruik van twee flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 105 mm 1Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D (verlicht indirect van opzij) 2Slaafflitser: SB-800 ingesteld op D (verlicht direct van bovenaf, langs achter) Diafragma: f/22 Afstand: Ong. 1 meter 1 2 Direct verlichten met flitser op de camera Flitser los van de camera, verlicht direct van opzij Flitser los van de camera, verlicht indirect van opzij Opstelling van deflitsers Gebruik de SC-17, SC-28 of SC-29. Drie flitsers (verlichten indirect van opzij, boven en achter)

9 flitsers Flitser op de camera Twee flitsers: Achtergrondverlichting vanaf de zijkant + een flitser vanaf de onderkant met een reflector en gelatinefilter. Opstelling van de flitsers 1 2 Twee flitsers: Een flitser, los van de camera, verlicht indirect van opzij + een flitser verlicht direct van bovenaf Bij gebruik van een enkele flitser op de camera zullen er duidelijke schaduwen achter het onderwerp zijn waardoor de diepte verloren gaat. Via indirect verlichten vanaf de zijkant en direct verlichten van bovenaf langs achter, verzorgd door twee SB-800 s, kunt u de schaduwen elimineren en de contouren van de motorfiets, zoals de wielen, benadrukken. Op deze wijze wordt een meer levendige weergave van het miniatuurmodel van de motor en de figuur ernaast verkregen (blz. 102 voor de SB-800, blz. 73 voor de SB-600). (Twee flitsers: Een flitser, los van de camera, verlicht het onderwerp indirect van opzij + een flitser verlicht direct van bovenaf, langs achter) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 105mm 1Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D (verlicht indirect van opzij) 2Slaafflitser: SB-800 ingesteld op D (verlicht direct van bovenaf, langs achter) Diafragma: f/22 Afstand: Ong. 1,5 meter 9 Gebruik de SC-17, SC-28 of SC-29.

10 Close-up fotografie met gebruik van meerdere flitsers (vervolg)! Twee flitsers (een flitser verlicht van opzij en een andere van bovenaf) Door meerdere SB-800 s te gebruiken kunt u adembenemende close-ups maken van onderwerpen zoals bloemen. Om de rijke kleuren en vorm van deze paarse bloemen volledig tot hun recht te laten komen zijn twee SB-800 s gebruikt: één gericht op de bloem linksvoor (de hoofdflitser, aangesloten via een kabel) en een tweede (de slaafflitser) voor het verlichten rechtsachter en een weinig boven de bloemen. Hoewel beide Speedlights directe verlichting geven, zorgt de opstelling voor zachte schaduwen met een verhoogde detaillering van het onderwerp (blz. 102 voor de SB-800, blz. 73 voor de SB-600). (Gebruik van twee flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 105mm 1Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2Slaafflitser: SB-800 ingesteld op D (verlicht van bovenaf) Diafragma: f/32 1 Afstand: Ong. 1 meter Opstelling van de flitsers Een enkele flitser verlicht van bovenaf (Gebruik van een enkele flitser, van bovenaf) Brandpuntsafstand: 105mm Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/25 Afstand: Ong. 1 meter 2 Gebruik de SC-17, SC-28 of SC-29.

11 Draadloze multi-flitsfotografie in de automatische TTL flitsmodus Normale draadloze multi-flitsfotografie (Geavanceerde draadloze verlichting) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 70mm Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D Slaafflitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/11 Geavanceerde draadloze flitsopname (Twee flitsers: flitser op de camera + slaafflitser verlicht van opzij) In aanvulling op de hoofdflitser die op de camera is gemonteerd, verlicht de slaafflitser het onderwerp van opzij om een meer natuurlijk ogende portretfoto te verkrijgen. Bij normale draadloze multi-flitsfotografie zijn de overlappende gedeelten die door twee flitsers worden verlicht, overbelicht. Met de geavanceerde draadloze verlichting in de automatische TTL flitsmodus zal het onderwerp echter met de juiste belichting worden opgenomen (blz. 76 voor de SB-800, blz. 60 voor de SB-600). " Een enkele flitser, op de camera (Gebruik van twee flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 70mm Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D Slaafflitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/14 Twee flitsers: flitser op de camera + slaafflitser verlicht van achteren De hoofdflitser wordt op de camera gebruikt en de slaafflitser verlicht het onderwerp van achteren om de contouren van het onderwerp te benadrukken en de delicate detaillering van de haren tot uiting te brengen. Dit soort verlichting is zeer effectief bij het maken van portretfoto s tegen een donkere achtergrond (blz. 76 voor de SB-800, blz. 60 voor de SB-600).

12 Multi-flitsfotografie (1) # Drie flitsers (flitser op de camera + slaafflitser, verlicht indirect via het plafond + slaafflitser met rood gelatinefilter in de open haard) Gebruik meerdere flitsers om zowel het onderwerp als de achtergrond te verlichten. Wanneer een enkele SB-800 op de camera is gemonteerd, zal het onderwerp op de voorgrond juist verlicht zijn, maar is de achtergrond meestal te donker. Om een meer natuurlijke foto van het onderwerp te maken, wordt er een slaafflitser rechts achter het onderwerp geplaatst voor indirecte verlichting van de achtergrond via het plafond. Tevens wordt er een andere slaafflitser met een rood gelatinefilter achter een blok hout in de open haard geplaatst om het effect van een brandende open haard na te bootsen (blz. 80 voor de SB-800, blz. 62 voor de SB-600). (Gebruik van drie flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 25mm 1Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2Slaafflitser A: SB-800 ingesteld op D (verlicht indirect via het plafond) 3Slaafflitser B: SB-800 ingesteld op G (met rood gelatinefilter) Diafragma: f/5.6 Opstelling van de flitsers Haard 3 Enkele flitser op de camera Twee flitsers (flitser op de camera + slaafflitser, verlicht indirect via het plafond) 2 1

13 Multi-flitsfotografie (2) Enkele flitser los van de camera Twee flitsers (flitser, los van de camera, links + flitser rechts) Opstelling van de flitsers Drie flitsers (flitser, los van de camera, links + flitser rechts + flitser achter het onderwerp, verlicht indirect via de muur) De hoofdflitser verlicht het onderwerp van opzij, terwijl de twee slaafflitsers de schaduwen verzachten en elimineren. Bij deze opstelling wordt de hoofdflitser los van de camera geplaatst, aan de linkerkant, om de contouren van het onderwerp te benadrukken, maar hierdoor valt er wel een schaduw over het gezicht van het onderwerp en een harde schaduw op de muur. De slaafflitser A wordt aan de rechterkant geplaatst om de schaduwen te verzachten. De schaduw op de muur is er echter nog steeds. Om deze te verwijderen, wordt de slaafflitser B bij de voeten van het onderwerp gezet om de muur te verlichten, met als resultaat een bijzonder fraaie portretfoto (blz. 76 voor de SB-800, blz. 60 voor de SB-600). (Gebruik van drie flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. 3 Brandpuntsafstand: 48mm 1Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2Slaafflitser A: SB-800 ingesteld op D 3Slaafflitser B: SB-800 ingesteld op G Diafragma: f/8 1 2 $ Gebruik de SC-17, SC-28 of SC-29.

14 Langzame flitssynchronisatie met meerdere flitsers % Vier flitsers met een lange sluitertijd Gebruik van een trage sluitertijd bij meerdere flitsers zorgt voor een natuurlijke opname van het onderwerp en de achtergrond. Er zijn vier flitsers gebruikt om het onderwerp en het achterste gedeelte van de kamer te verlichten. De slaafflitser A is toegevoegd aan de hoofdflitser die op de camera is gemonteerd voor het verlichten van het onderwerp van opzij, om zo een meer levendige weergave van het onderwerp en het fruit in de fruitschaal te verkrijgen. Bovendien zijn er nog twee slaafflitsers B en C in de kamer geplaatst, achter het onderwerp. Het licht van de slaafflitser B wordt via de muur weerkaatst en het licht van de slaafflitser C wordt via het plafond weerkaatst om de volledige kamer meer te verlichten. Bovendien is een trage sluitertijd gebruikt om de kleurschakeringen van het onderwerp en de achtergrond helderder tot uiting te brengen (blz. 58, 76 voor de SB-800, blz. 46, 60 voor de SB-600). (Bij gebruik van een trage sluitertijd) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 40mm 1 Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2 Slaafflitser A: SB-800 ingesteld op B 3 Slaafflitser B: SB-800 ingesteld op B 4 Slaafflitser C: SB-800 ingesteld op G Diafragma: f/8 Sluitertijd: 1/30 sec. Vier flitsers met een norm ale sluitertijd (Bij gebruik van een normale sluitertijd) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 40mm 1 Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2 Slaafflitser A: SB-800 ingesteld op B 3 Slaafflitser B: SB-800 ingesteld op B 4 Slaafflitser C: SB-800 ingesteld op G Diafragma: f/8 Sluitertijd: 1/250 sec. Opstelling van de flitsers

15 Langzame flitssynchronisatie Normale sluitertijd (Normale sluitertijd) Brandpuntsafstand: 80mm Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op Do Diafragma: f/7.1 Sluitertijd: 1/250 sec. Langzame flitssynchronisatie Bij het fotograferen in een zeer donkere omgeving kunt u de flitser met trage sluitertijden gebruiken om een juiste belichting voor zowel het onderwerp als de achtergrond te verkrijgen. Wanneer u flitsfoto s maakt bij weinig verlichting of s avonds laat in het donker is de achtergrond vaak onderbelicht. In dit geval kunt u de langzame flitssynchronisatiemodus op uw camera inschakelen. Het is dan mogelijk om langzame sluitertijden te gebruiken voor het opnemen van de details in de achtergrond, terwijl de flitser zorgt voor een juiste belichting van het onderwerp op de voorgrond (blz. 58 voor de SB-800, blz. 46 voor de SB-600). (Langzame flitssynchronisatie) Brandpuntsafstand: 80mm Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op Do Diafragma: f/7.1 Sluitertijd: 1/4 sec. &

16 Fotograferen met gekleurde gelatinefilters (Met een gelatinefilter) Flitser: SB-800 ingesteld op Do Witbalansinstelling: Fluorescent ( Met een gelatinefilter (voor tl-verlichting) en de witbalans van de camera ingesteld op Fluorescent Wijzigen van de kleurtemperatuur van de flitser om deze aan te passen aan de totale verlichting van de scène. Als u flitsfoto s maakt bij tl-verlichting en de witbalans van de digitale camera is ingesteld op Flash, zal het hoofdonderwerp normaal worden opgenomen. De achtergrond zal echter groen zijn. Om hiervoor te compenseren, gebruikt u een groen gelatinefilter en stelt dan de witbalans van de camera in op Fluorescent (blz. 96 voor de SB-800, blz. 82 voor de SB-600). Zonder een gelatinefilter en de camera ingesteld op Flash. (Zonder een gelatinefilter) Flitser: SB-800 ingesteld op Do Witbalansinstelling: Flash Met een gelatinefilter (voor gloeilampverlichting) en de witbalans van de camera ingesteld op Incandescent. Hetzelfde gebeurt wanneer u flitsfoto s maakt bij gloeilampverlichting of kunstlicht. In dit geval zet u de witbalans van de digitale camera op Incandescent. (Met een gelatinefilter) Flitser: SB-800 ingesteld op Do Witbalansinstelling: Incandescent Met een gelatinefilter (voor gloeilampverlichting) en de witbalans van de camera ingesteld op Flash. (Met een gelatinefilter) Flitser: SB-800 ingesteld op Do Witbalansinstelling: Flash

17 Gebruik van gekleurde gelatinefilters met multi-flitsfotografie Alleen een flitser op de camera (Met een enkele flitser) Brandpuntsafstand: 38mm Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/5.6 Witbalansinstelling: Flash Opstelling van de flitsers Vier flitsers: Flitser op de camera + drie slaafflitsers (twee met gelatinefilters en een zonder) Gekleurde gelatinefilters kunnen gebruikt worden om een dramatisch kleureffect te creëren. De optionele gekleurde gelatinefilterset SJ-1 bevat in totaal 20 gelatinefilters in diverse kleuren. In de foto hierboven verlicht de hoofdflitser, die op de camera is gemonteerd, het onderwerp, terwijl er tevens drie slaafflitsers achter het onderwerp worden gebruikt. Twee slaafflitsers met rode en blauwe gelatinefilters geven indirecte rode en blauwe verlichting via de muur. Een derde slaafflitser zonder gelatinefilter is meteen achter het hoofd van het onderwerp geplaatst om de haarcontouren van het onderwerp te verlichten (blz. 76, 96 voor de SB-800, blz. 60, 82 voor de SB-600). (Met vier flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 38mm 1 Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2 Slaafflitser A: SB-800 ingesteld op G 3 Slaafflitser B: SB-800 ingesteld op G 4 Slaafflitser C: SB-800 ingesteld op G Diafragma: f/5.6 Witbalansinstelling: Flash ) 1

18 Gebruik van gekleurde gelatinefilters met multi- ~ Flitser op de camera (indirecte verlichting) + slaafflitser met geel gelatinefilter, geplaatst achter het zonnescherm De optionele gekleurde gelatinefilterset SJ-1 kan in combinatie met de SB-800 worden gebruikt om specifieke kleuren toe te voegen en zo de scène met een gewenst effect weer te geven. Bij deze foto s wordt de flitser op de camera als de hoofdflitser gebruikt en deze verlicht het onderwerp indirect via het plafond. Een tweede flitser aan de rechterkant wordt gebruikt als slaafflitser voor directe verlichting. De kleur van de verlichting van de slaafflitser wordt gewijzigd door het gebruik van gekleurde gelatinefilters. Bovendien wordt de achtergrond veranderd door een zonnescherm tussen het onderwerp en de slaafflitser te plaatsen en de flitser via het zonnescherm af te vuren (blz. 76, 96 voor de SB-800, blz. 60, 82 voor de SB-600). (Gebruik van twee flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 60mm 1 Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2 Slaafflitser: SB-800 ingesteld op G Diafragma: f/7.1 Witbalansinstelling: Flash Alleen een flitser op de camera (indirecte verlichting), zonder zonnescherm Twee flitsers zonder een gelatinefilter, met zonnescherm Twee flitsers met een blauw gelatinefilter, met zonnescherm Opstelling van de flitsers Zonnescherm 2 1 Twee flitsers met een rood gelatinefilter, met zonnescherm

19 flitsfotografie (vervolg) Twee flitsers zonder een gelatinefilter, zonder zonnescherm Vier flitsers met gelatinefilters U kunt zeer originele foto s maken door drie slaafflitsers met gekleurde gelatinefilters te gebruiken en deze aan drie kanten van het onderwerp op te stellen, waarna u de foto vanuit een hoog perspectief neemt (blz. 76, 96 voor de SB-800, blz. 60, 82 voor de SB-600). (Gebruik van vier flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 45mm 1 Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2 Slaafflitser A: SB-800 ingesteld op G met een geel gelatinefilter 3 Slaafflitser B: SB-800 ingesteld op G met een rood gelatinefilter 4 Slaafflitser C: SB-800 ingesteld op G met een blauw gelatinefilter Diafragma: f/8 Witbalansinstelling: Flash + Twee flitsers met een blauw gelatinefilter, zonder zonnescherm 2 Opstelling van de flitsers 3 Twee flitsers met een rood gelatinefilter, zonder zonnescherm 1 Gebruik de SC-17, SC-28 of SC-29. 4

20 Gebruik van gekleurde gelatinefilters met multi-flitsfotografie (vervolg), Vier flitsers: Flitser op de camera + drie slaafflitsers met blauwe, gele en rode gelatinefilters Wanneer de SB-800 op de camera is gemonteerd en rechtstreeks op het onderwerp is gericht, zal de verlichting van de muur met de ingelijste schilderijen snel naar achteren afnemen. Om de foto meer inhoud te geven en verlichting toe te voegen, kunt u drie slaafflitsers met blauwe, gele en rode gelatinefilters gebruiken die indirect via de muur verlichten (blz. 76, 96 voor de SB-800, blz. 60, 82 voor de SB-600). (Gebruik van vier flitsers) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 56mm 1 Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2 Slaafflitser A: SB-800 ingesteld op G 3 Slaafflitser B: SB-800 ingesteld op G 4 Slaafflitser C: SB-800 ingesteld op G Diafragma: f/5.6 Witbalansinstelling: Flash Opstelling van de flitsers 2 Alleen een flitser op de camera Vier flitsers: Flitser op de camera + drie slaafflitsers zonder gelatinefilters 3 4 1

21 Compensatie van de flitslichtsterkte bij gebruik van meerdere flitsers In de geavanceerde draadloze verlichtingsmodus kunt u meerdere flitsers gebruiken om diverse delen van de foto met opzet over of onder te belichten. De onderstaande serie foto s zijn met twee flitsers genomen: de hoofdflitser was op de camera gemonteerd om het onderwerp op de voorgrond te verlichten, terwijl de slaafflitser werd gebruikt om het onderwerp op de achtergrond te verlichten. De foto in het midden is genomen zonder belichtingscompensatie op beide flitsers, met andere woorden, 0,0 EV. Zowel de achtergrond als de voorgrond zijn juist belicht. De foto links van de middelste foto is genomen met de flitslichtsterkte-compensatie op de hoofdflitser, die het onderwerp op de voorgrond verlicht, ingesteld op +1 EV en de foto rechts van de middelste foto is genomen met de compensatie ingesteld op 1 EV. Bij de bovenste foto stond de flitslichtsterkte-compensatie op de slaafflitser, die het onderwerp op de achtergrond verlicht, ingesteld op +1 EV en bij de onderste foto stond deze ingesteld op 1 EV (blz. 54, 76 voor de SB-800, blz. 42, 60 voor de SB-600). Achtergrond is overbelicht - Voorgrond is overbelicht Juiste belichting Voorgrond is onderbelicht Opstelling van de flitsers Achtergrond is onderbelicht 2 (Voorgrond en achtergrond juist belicht) De SB-600 kan alleen als slaafflitser worden gebruikt. Brandpuntsafstand: 42mm 1Hoofdflitser: SB-800 ingesteld op D 2Slaafflitser: SB-800 ingesteld op D Diafragma: f/10 1

22 Belichtingscompensatie en compensatie van de flitslichtsterkte Belichtingscompensatie en compensatie van de flitslichtsterkte zijn bedoeld om met opzet de belichting te wijzigen. Belichtingscompensatie in de automatische niet-ttl flitsmodus (alleen voor de SB-800) ziet u in de drie foto s aan de linkerkant. U kunt de belichting van zowel het onderwerp als de achtergrond variëren door de diafragma-instelling op de SB-800 te veranderen (blz. 54 voor de SB-800, blz. 42 voor de SB-600). Compensatie van de flitslichtsterkte in de automatische TTL-modus ziet u in de drie foto s aan de rechterkant. U kunt de belichting van het hoofdonderwerp variëren zonder dat dit van invloed is op de achtergrond door de flitslichtsterkte op de SB-800 te veranderen (blz. 56 voor de SB-800, blz. 44 voor de SB-600).. +1 belichtingscompensatie +1 compensatie van de flitslichtsterkte Geen compensatie Geen compensatie 1 belichtingscompensatie 1 compensatie van de flitslichtsterkte

23 Rode-ogenreductie Gebruik deze functie om te voorkomen dat de oogpupillen van uw onderwerp rood oplichten in kleurenfoto s. De rode-ogenreductie wordt op de camera ingesteld en niet op de SB-800 (blz. 58 voor de SB-800, blz. 46 voor de SB-600). Zonder rode-ogenreductie Met rode-ogenreductie Flitssynchronisatie met het achterste gordijn Flitssynchronisatie met het voorste gordijn Bij flitssynchronisatie met het achterste gordijn verschijnt de waas van het bewegende onderwerp op de juiste plaats Flitssynchronisatie met het achterste gordijn achter het onderwerp. Zoals u in de voorbeeldfoto ziet, kan fotograferen van een snel bewegend onderwerp met trage sluitertijd en bij gebruik van flitssynchronisatie met het voorste gordijn, resulteren in een onnatuurlijke foto. Flitssynchronisatie met het achterste gordijn levert een beeld op waarin de waas van het bewegende onderwerp achter het onderwerp verschijnt, in plaats van dit te overlappen (blz. 59 voor de SB-800, blz. 47 voor de SB-600). Herhaald flitsen / U kunt de SB-800 meermalen laten flitsen tijdens dezelfde opname, zodat een stroboscopisch effect als gevolg van meervoudige belichting wordt verkregen (blz. 48 voor de SB-800). Herhaald flitsen is niet mogelijk met de SB-600.

24 NIKON CORPORATION TT3J (1F) 8MSA101F--

Een verzameling voorbeeldfoto s. Deze gids beschrijft verschillende SB flitsertechnieken en bevat voorbeeldfoto s Nikon Corporation

Een verzameling voorbeeldfoto s. Deze gids beschrijft verschillende SB flitsertechnieken en bevat voorbeeldfoto s Nikon Corporation Een verzameling voorbeeldfoto s Deze gids beschrijft verschillende SB-5000- flitsertechnieken en bevat voorbeeldfoto s 2016 Nikon Corporation TT6D01(1F) 8MSA981F-01 Nl Index 1 Indirecte flitser Pagina

Nadere informatie

Een verzameling voorbeeldfoto s SB-910

Een verzameling voorbeeldfoto s SB-910 Een verzameling voorbeeldfoto s SB-910 Dit boekje beschrijft verschillende SB-910- flitsertechnieken en bevat voorbeeldfoto's. 1 Nl Maak een sprong voorwaarts in creatieve verlichting Onthul de essentie

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 Kijk even op www.erikboot.nl/dnv/213202v en klik bij de les even op de link 'flitslessen deel 1' Je ziet dan een pagina met

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

WERKEN MET DE FLITSER

WERKEN MET DE FLITSER WERKEN MET DE FLITSER Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Bijna iedereen heeft een ingebouwde flitser op zijn camera en de wat serieuzere fotograaf is al snel in het bezit van een (externe) reportageflitser.

Nadere informatie

Een verzameling voorbeeldfoto s SB-700

Een verzameling voorbeeldfoto s SB-700 Een verzameling voorbeeldfoto s SB-700 Dit boekje beschrijft verschillende SB-700- fl itsertechnieken en bevat voorbeeldfoto's. Nl Plezier met belichting Belichting is het geheim om u fotografie te verbeteren.

Nadere informatie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram + High/Low Key + Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Focus + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Flitsfotografie. begrippen. Basis

Flitsfotografie. begrippen. Basis Flitsfotografie begrippen Basis Enkele begrippen Belichtingswaarde/lichtwaarde(LW) (Exposure value EV in het Engels) Dit is een maat die aangeeft hoeveel licht er nodig is om een goed belichte

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE

Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

Flitslicht zorgt voor de belichting van het onderwerp dichtbij Sluitertijd zorgt voor de belichting van de achtergrond veraf

Flitslicht zorgt voor de belichting van het onderwerp dichtbij Sluitertijd zorgt voor de belichting van de achtergrond veraf Over flitslicht Flitslicht = licht dat heel kort een onderwerp belicht (korter dan 1/1000 e sec) Kan afkomstig zijn van interne flitser, van een opzetflitser of van flitskop in studioflitser Hoofdlicht

Nadere informatie

De flitser. Fotograferen met een reportage flitser. Flitsfotografie met een reportageflitser door Nando Harmsen (www.nandoonline.

De flitser. Fotograferen met een reportage flitser. Flitsfotografie met een reportageflitser door Nando Harmsen (www.nandoonline. Fotograferen met een reportage flitser De flitser Nando Harmsen www.nandoonline.com 1 2 De flitser De flitser 3 4 De geflitste foto De geflitste foto 5 6 toestemming niet worden verspreidt 1 De geflitste

Nadere informatie

Flitsen met een Reportageflitser

Flitsen met een Reportageflitser Flitsen met een Reportageflitser van toevalstreffer naar voltreffer 1 Inhoudsopgave INLEIDING --- p. 5 p. 05 Van de auteur p. 06 De opbouw van de lesstof p. 06 Afkortingen p. 06 Handleiding bij de hand

Nadere informatie

Perfecte belichting met de Olympus draadloze flitserunits

Perfecte belichting met de Olympus draadloze flitserunits PERSBERICHT Meer mogelijkheden voor creatieve fotografie Perfecte belichting met de Olympus draadloze flitserunits Aartselaar, september 2008 Gedaan met hinderlijke kabels! Dankzij optische gegevensoverdracht

Nadere informatie

Draadloze flitserunits FL-50R en FL-36R met afstandsbediening voor een ongekende flexibiliteit en groot gebruiksgemak

Draadloze flitserunits FL-50R en FL-36R met afstandsbediening voor een ongekende flexibiliteit en groot gebruiksgemak PERSBERICHT Flitserfotografie niet langer complex Draadloze flitserunits FL-50R en FL-36R met afstandsbediening voor een ongekende flexibiliteit en groot gebruiksgemak Hamburg, 17 oktober 2007 U hoeft

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Een interactieve avond waarbij je via het beeldscherm mee kan kijken wat er gebeurd met de foto bij verschillende flitser en kamera instellingen Weet

Nadere informatie

Strobistfotografie.

Strobistfotografie. Strobistfotografie www.moorfotografie.nl Strobistfotografie méér dan alleen een trend Door Peter van Veen Van Moor Fotografie Staat voor Mensen Leren Fotograferen Professioneel fotograaf en workshopleider

Nadere informatie

Elektronische camera & studio flitsers. www.beertjesfotosite.tk

Elektronische camera & studio flitsers. www.beertjesfotosite.tk Elektronische camera & studio flitsers www.beertjesfotosite.tk 16-10-2012 Inhoud Camera flitser: - Werking - Hotshoe - Flitsduur - Instellen flitsintensiteit - Richtgetal - Werking gordijnen - flitsen

Nadere informatie

Autofocus Flitser SB-600. SB-600 (Nl) Gebruikshandleiding

Autofocus Flitser SB-600. SB-600 (Nl) Gebruikshandleiding Nl Autofocus Flitser SB-600 SB-600 (Nl) Gebruikshandleiding Voor uw veiligheid Lees alstublieft de volgende veiligheidsvoorschriften aandachtig en volledig door alvorens u dit product in gebruik neemt,

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok Creatief flitsen Met een standaardflitser door Adrie de Kok Theorie Eerst moeten we het verband tussen sluitertijd diafragma en ISO weten. Deze staan in een gelijke verhouding tot elkaar, verandering van

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Autofocus Flitser SB-800. Handleiding

Autofocus Flitser SB-800. Handleiding Nl Autofocus Flitser SB-800 Handleiding Voor uw veiligheid Lees alstublieft de volgende veiligheidsvoorschriften aandachtig en volledig door alvorens u dit product in gebruik neemt, in het belang van een

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger Shanny SN600C-RF Speedlite Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger STEPHAN HOEK 26-01-2015 SHANNY SN600C-RF & SN-E3-RF REVIEW Chinese fabrikant Shanny heeft een nieuwe flitser met radio

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt.

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt. Deze tekst is (vrij) vertaald voor EOSDigitaal.nl door Sarpa zonder de intentie een taalkundig correcte vertaling te schrijven. Voor aanvullingen en opmerkingen is de pb beschikbaar. Veel plezier ermee.

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Inleiding. Nikon D700 14-24mm f/2.8g 14mm f/10 @ 1/250s ISO 200 SB-900 op halve kracht. digitale fotografie: flitsen

Inleiding. Nikon D700 14-24mm f/2.8g 14mm f/10 @ 1/250s ISO 200 SB-900 op halve kracht. digitale fotografie: flitsen Inleiding Flitslicht heeft mij lang angst ingeboezemd. Ik vond het ingewikkeld, moeilijk om in te schatten en weinig flatterende resultaten opleveren. Ik heb het hier nog over het analoge tijdperk, waarin

Nadere informatie

Flitsen. met een reportageflitser. van toevalstreffer naar voltreffer. sonja van driel

Flitsen. met een reportageflitser. van toevalstreffer naar voltreffer. sonja van driel Flitsen met een reportageflitser van toevalstreffer naar voltreffer sonja van driel 1 Colofon ISBN/EAN: 978-90-815331-8-8 NUR: 100 Uitgeverij ASISO www.asiso.nl Sonja van Driel www.sonjavandriel.nl 1e

Nadere informatie

05/01/2016. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt.

05/01/2016. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt. Het moment dat je over gaat nadenken hoe je een foto gaat maken, is het moment dat je een betere fotograaf wordt. Brian Elings 2015 1 Waarom vinden fotografen flitsen moeilijk? en wat denk jij aan als

Nadere informatie

Portretfotografie Dieptescherpte

Portretfotografie Dieptescherpte Portretfotografie Hoe benaderen : Dieptescherpte o Lens o Instellingen diafragma o Instellingen sluitertijd o Instellingen gevoeligheid Belichting o Lichtmeting Matrix Centraalmeting Spotmeting o Belichting

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

Reportage flitsen. Fotograferen van grote groepen

Reportage flitsen. Fotograferen van grote groepen Reportage flitsen en Fotograferen van grote groepen Presentatie voor FC Rapenland November 2013 Door Jos van der Hijden met dank aan: Wikipedea, (Versie 1.0, opmerkingen en correcties zijn welkom) 1 Kenmerken

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

voor FUJIFILM GEBRUIKSAANWIJZING

voor FUJIFILM GEBRUIKSAANWIJZING voor FUJIFILM GEBRUIKSAANWIJZING Bedankt voor de aankoop van een Nissin product Lees voordat u de flitser in gebruik neemt alstublieft deze handleiding grondig door en raadpleeg de gebruiksaanwijzing van

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

Presentatie/Mogelijkheden van externe opzetflitser. Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie!

Presentatie/Mogelijkheden van externe opzetflitser. Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie! Presentatie/Mogelijkheden van externe opzetflitser Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie! SIGMA ELECTRONIC FLASH EF-500 SUPER Externe onderdelen 1. Flitskop 2. Ingebouwde groothoek diffusor

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Actuele Nikon flitsers

Actuele Nikon flitsers Actuele Nikon flitsers bijgewerkt tot: 9 juni 2015 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding..................................................................... 2 2 De i-ddl (CLS) flitsers..........................................................

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Flitsen met de reportageflitser

Flitsen met de reportageflitser Flitsen met de reportageflitser Inleiding Flitsen. Voor veel mensen synoniem met lelijk licht. Jammer, want het kan zo veel anders. In principe geldt: licht = licht. Of het nu van de zon komt, van een

Nadere informatie

Wanneer gebruik je flitslicht?

Wanneer gebruik je flitslicht? Wat is flitslicht? Flitslicht = licht dat heel kort een onderwerp belicht (korter dan 1/1000 e sec) Kan afkomstig zijn van interne flitser, van een opzetflitser of van flitskop in studioflitser Wanneer

Nadere informatie

Lager camerastandpunt

Lager camerastandpunt Lager camerastandpunt Model kijkt neer op camera en kijker, model kan arrogant overkomen We moeten opkijken naar model: lijkt stoer en heldhaftig Interessant standpunt voor mensen met stoer beroep zoals

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

EF70-300mm f/4-5.6 IS USM

EF70-300mm f/4-5.6 IS USM EF70-300mm f/4-5.6 IS USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF70-300mm f/4-5,6 IS USMobjectief, dat geschikt is voor EOS-camera's, is een hoogwaardig telezoomobjectief

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

Flitsen. sonja van driel

Flitsen. sonja van driel DRAADLOOS Flitsen PRAKTIJKBOEK sonja van driel Inhoudsopgave 1 LEES DIT EERST ------------------- 6 1.1 Hoe gebruik je het boek -------------------------------------------- 7 1.2 Technische verhandelingen

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld.

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld. Voorwoord Studiofotografie is meer dan alleen portretten of pasfoto s maken. Deze vorm van fotografie omvat bijvoorbeeld ook product-, mode-, stilleven- en bepaalde vormen van dierenfotografie. Ook het

Nadere informatie

EF24-70mm f/2.8l II USM

EF24-70mm f/2.8l II USM EF24-70mm f/2.8l II USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. De EF24-70mm f/2,8l II USM van Canon is een hoogwaardig standaard zoomobjectief voor gebruik met EOS-camera

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

Presentatie over de werking van licht

Presentatie over de werking van licht LichtSinnich adviseert in licht en ontwerpt lichtplannen, tekeningen, lichtberekeningen en 3D lichtsimulaties. Eerst een open deur. Eerst een open deur. Licht zelf kun je niet zien, je ziet alleen de bron,

Nadere informatie

Belangrijke veiligheidsvoorschriften (Lees deze pagina zorgvuldig; hij bevat specifi eke informatie over het gebruik van dit apparaat) VOORZICHTIG

Belangrijke veiligheidsvoorschriften (Lees deze pagina zorgvuldig; hij bevat specifi eke informatie over het gebruik van dit apparaat) VOORZICHTIG Belangrijke veiligheidsvoorschriften (Lees deze pagina zorgvuldig; hij bevat specifi eke informatie over het gebruik van dit apparaat) Lees en volg deze essentiële veiligheidsvoorschriften om ongelukken,

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

Flitsen met een reportageflitser

Flitsen met een reportageflitser Flitsen met een reportageflitser De meeste camera's hebben een kleine flitser ingebouwd. Deze is vaak niet al te krachtig en heeft eigenlijk twee standen; ingeklapt en uitgeklapt. Niet zo heel flexibel

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Technische gids Nl Inleiding In deze 'technische gids' worden de belangrijkste technieken besproken die worden gebruikt om twee van de meer technisch geavanceerde foto's uit de brochure van de D800/D800E

Nadere informatie

STROBIST FOTOGRAFIE. Leren en doen (LED) Workshop Dick Jeukens

STROBIST FOTOGRAFIE. Leren en doen (LED) Workshop Dick Jeukens STROBIST FOTOGRAFIE Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Strobist is een term van fotograaf David Hobby en slaat op het gebruiken van handzame reportageflitsers op locatie, waar je anders met grote

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

NEX-3/5/5C/C3 NEX-VG10/VG10E

NEX-3/5/5C/C3 NEX-VG10/VG10E NEX-3/5/5C/C3 NEX-VG10/VG10E Hier vindt u een overzicht van en een toelichting op de nieuwe functies van deze firmware-update. Raadpleeg de Gebruiksaanwijzing van uw camera/camcorder en LA-EA2 Montage-adapter

Nadere informatie

Licht meten en lichtmeters

Licht meten en lichtmeters Licht meten en lichtmeters Je wilt geen overbelichte foto's. En ook geen onderbelichte. Je wilt foto's die belicht zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Nu kun je gaan experimenteren. Iedere keer een foto

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CANON SPEEDLITE 420EX http://nl.yourpdfguides.com/dref/532977

Uw gebruiksaanwijzing. CANON SPEEDLITE 420EX http://nl.yourpdfguides.com/dref/532977 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

Belangrijke veiligheidsvoorschriften

Belangrijke veiligheidsvoorschriften Belangrijke veiligheidsvoorschriften Leest u vooral de onderstaande veiligheidsvoorschriften aandachtig door, om ongelukken met kans op letsel voor uzelf en anderen en schade aan eigendommen te voorkomen.

Nadere informatie

Tekst, foto s & vormgeving: Femke Puijman - www.hypofocus.com

Tekst, foto s & vormgeving: Femke Puijman - www.hypofocus.com EXTRA TIPS EXTRA TIPS FEMKE PUIJMAN Tekst, foto s & vormgeving: Femke Puijman - www.hypofocus.com 2011 Femke Puijman - Hypo Focus (www.hypofocus.com) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF-S18-135mm f/3,5-5,6 ISobjectief is een hoogwaardig zoomobjectief met een hoge vergroting uitgerust

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Diafragmavoorkeur (A/Av) Hebben we tot nu toe gebruikt om stilstaande onderwerpen te fotograferen Halfautomatisch: jij het f-getal, camera berekent nodige sluitertijd

Nadere informatie