Beeldbewerking. met Paint.net. HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beeldbewerking. met Paint.net. HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis"

Transcriptie

1 Beeldbewerking met Paint.net HCC Fryslân 2010 Ab Schuurhuis

2 Wat is Paint.NET? Paint.NET is een freeware beeldbewerkings programma. Paint.NET is ontwikkeld aan de Washington State University door Rick Brewster met ondersteuning van Microsoft. Paint.NET ondersteunt lagen en werkt met plugins.

3 Paint.NET downloaden. Paint.NET kan worden gedownload van De nederlandse taalmodule is: PainDotNet.Strings.3NL.zip en kan worden gedownload van: nederlands Microsoft's.NET Framework 3.5 SP1 moet op de computer geinstalleerd zijn.

4 Paint.NET 3.5 minimum eisen. Operating systemen: Windows XP, Vista SP1 Windows 7. Geheugen: 512 MB, 200MB harddisk ruimte. Scherm resolutie: 1024 X 768 pixels minimum.

5 Paint.NET beperkingen. Paint.NET ondersteunt geen raw formaat afbeeldingen. De importfunctie is erg beperkt. Paint.NET heeft geen foto beheer functies. Paint.NET heeft geen zachte penselen.

6 Paint.NET plugins installeren. Paint.NET plug-ins zijn *.DLL bestanden. Plug-ins worden in de map Effecten geplaatst. Plug-ins voor bestandsformaten worden in de map File Type geplaatst. Paint.NET plug-ins kunnen worden gedownload van:

7 Paint.NET openingsscherm.

8 Paint.NET werkbalken. Van boven naar beneden: Titelbalk. Menubalk Bestands gereedschappen Gereedschap optie balk

9 Paint.NET Gereedschappen. Venster verbergen/zichtbaar maken met F5

10 Paint.NET Kleuren venster. Venster verbergen/zichtbaar maken met F8

11 Paint.NET Geschiedenis venster. Venster verbergen/zichtbaar maken met F6.

12 Paint.NET Lagen venster. Venster verbergen/zichtbaar maken met F7.

13 Paint.NET Afbeelding met kader.

14 Een foto importeren.

15 Foto selecteren en laden. Er kan maar één foto tegelijk geimporteerd worden.

16 Foto's van een camera laden. Paint.NET kan maar 1 foto per keer van de camera laden. Om foto's van uw camera naar de PC over te brengen gebruik je de software die bij de camera is geleverd of XnView of DCIMImport van websites

17 Opslaan van afbeeldingen.

18 Een foto openen. Het is mogelijk om meerder foto's tegelijk te openen.

19 Foto's bewerken. De belangrijkste bewerkingingen vinden we in het menu Aanpassen

20 Selectie gereedschappen.

21 Rechthoek selectie opties.

22 Cirkel en Lasso selectie opties. De opties voor Lasso en cirkel selecties zijn beperkt tot de wijze waarop meervoudige selecties worden verwerkt.

23 Toverstaf selectie opties. Bij een Toverstaf selectie zijn de opties Grensmodus en Tolerantie belangrijk. De Tolerantie bepaalt de de toegestane afwijking van de bemonsterde kleur. De Grensmodus geeft de keuze om alleen een aaneengesloten deel te selecteren of alles wat aan de ingestelde tolerantie voldoet.

24 Toverstaf Aaneengesloten optie.

25 Toverstaf Overal optie.

26 Vierkant en Cirkel selecties. Vierkant selectie: Selecteer het rechthoek selectiegereedschap en houdt de Shifttoets ingedrukt tijdens het selecteren. Cirkel selectie: Selecteer het ellips selectiegereedschap en houdt de Shifttoets ingedrukt tijdens het selecteren.

27 Selectie verplaatsings gereedschappen.

28 Zoomen, kleurpipet en tekenvormen.

29 Penseel, Potlood en Smudge.

30 Kleurverloop. Voorgrondkleur Achtergrondkleur

31 Een kleur vervangen.

32 Vulkleur.

33 Lijnen tekenen.

34 Tekst gereedschap.

35 Tekst op een nieuwe laag.

36 Kloon gereedschap.

37 Het kloongereedschap. Cntrl + linksklikken om monster te nemen.

38 Lagen. Lagen gebruiken we voor niet destructieve bewerkingen. Voorbeelden hiervan zijn: Tekst lagen. Duplicaat lagen voor aanpassingen en effecten.

39 Het principe van lagen. Resultaat

40 Laag gereedschappen.

41 Het menu Lagen. Een nieuwe laag wordt steeds bovenop geplaatst en is transparant. De laag die actief is heeft een blauwe achtergrond in het lagenvenster. Het vinkje rechts geeft aan dat de laag zichtbaar is.

42 Een laag dupliceren. Op de duplicaatlaag kunnen we zonder risico experimenteren.

43 Samenvatting lagen. Duplicaatlagen zijn een duplicaat van de actieve laag. Een nieuwe laag is altijd transparant. Bewerkingen hebben alleen effect op de actieve laag en de selectie. Met Eigenschappen kunnen we de actieve laag een naam geven en het gedrag bepalen. Bij opslaan in *.pdn formaat blijven de laageigenschappen bewaart.

44 Een actieve laag draaien. In het menu Lagen kunnen we met Draaien/Zoomen de actieve laag draaien in meerdere assen.

45 Een horizon rechtzetten. Plaats een nieuwe transparante laag boven de achtergrond en trek met het rechthoek gereedschap een rechthoek rondom de horizon. Maak de achtergrondlaag actief.

46 Een horizon rechtzetten. Met de functie Draaien / zoomen in het Lagen menu zetten we de horizon recht waarbij de rechthoek als referentie wordt gebruikt. Verwijder de referentielaag.

47 Een horizon rechtzetten. Selecteer met het rechthoek selectie gereedschap het gewenste deel van de afbeelding en snij het uit met Afbeelding > Bijsnijden tot selectie.

48 Een foto bijsnijden.

49 De doekgrootte aanpassen. We kunnen de doekgrootte aanpassen met een absolute hoeveelheid pixels of met een percentage. Verder kunnen we de positie bepalen.

50 Een afbeelding schalen. Het aantal pixels in een afbeelding verkleinen of vergroten. Keuze uit verschillende conversie algorithmes.

51 Paint.NET Effecten.

52 Paint.NET Effecten.

53 Effecten, Rode ogen. Vergroot de ogen voldoende uit om nauwkeurig te kunnen werken. Selecteer het Ellips selectie gereedschap en selecteer het rode deel van het oog. Ga naar Effecten > Foto> Rode ogen verwijderen. Het Rode ogen verwijderen venster verschijnt, stel de schuiven in voor het beste resultaat. Klik op OK.

54 Effecten, Rode ogen. Rode ogen selectie met de toverstaf. Grensmodus: Aaneengesloten. Tolerantie: %.

55 Menu Aanpassen, Plugins.

56 Aanpassen met Curves+.

57 Aanpassen Curves +.

58 Perspective Plug-in.

59 Perspective plug-in.

60 Tekst vormen.

61 Plug-ins voor Paint.NET. Voor Paint.NET zijn meer dan 500 plug-ins beschikbaar. Op zijn plug-in suites te downloaden. Sommige plug-ins verschijnen in het menu Aanpassen, andere in het menu Effecten. Niet alle plug-ins zijn even bruikbaar.

62 Raw converters voor Paint.NET. Raw converter plugins: WS.RawFileImporter.dll RawLoader.dll dcraw.dll Zelfstandige raw converters: Xdepth: Stepok Raw Converter: De Stepok converter kan ook batch conversies doen.

63 Xdepth Raw Converter.

64 Stepok Raw Converter.

65 Stepok Raw Converter Batch conversie.

66 Verder kennis maken met Paint.NET? Bij voldoende belangstelling wordt er een workshop Werken met Paint.NET gegeven. Breng uw eigen laptop of PC mee. Een CD met programma's en voorbeeld foto's is beschikbaar. In de workshop gaan we het fenomeen lagen verkennen en de meest voorkomende bewerkingen uitvoeren. Indien u meedoet, probeer dan Paint.NET thuis al te installeren.

1 Handleiding Picassa

1 Handleiding Picassa 1 Handleiding Picassa 1.1 Inleiding Picasa is een eenvoudig foto bewerkingsprogramma. De mogelijkheden zijn beperkt. Voor een beginneling is het een aardig programma om de basisvaardigheden onder de knie

Nadere informatie

Foto's op de computer

Foto's op de computer Foto's op de computer 1. hardware het fototoestel is het belangrijkste hardwareapparaat. Waar let je op bij de aankoop: de resolutie (aantal pixels): hoe hoger de resolutie, hoe beter de foto's. Vooral

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Bij Word 97 wordt geen gebruik gemaakt van de hier genoemde beveiligingsniveau s

Bij Word 97 wordt geen gebruik gemaakt van de hier genoemde beveiligingsniveau s Installatie in Microsoft Word en het gebruik van de Microsoft Word macro voor schalen van foto s en toevoegen van een index in de RTF uitvoer van GensDataPro Leest u eerst de hierna volgende richtlijnen

Nadere informatie

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Versie 1.5 Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Cursus inhoud: Blz. 1. Algemene informatie 2 2. Start 3 3. Vastleggen (inlezen) van materiaal 4 4. Bewerken videomateriaal 5 5. Plaatsen van overgangen

Nadere informatie

Door: Luuk Veldhuis Contact: luukveldhuis@gmail.com

Door: Luuk Veldhuis Contact: luukveldhuis@gmail.com HANDLEIDING PRESENTATIE MAKEN MET Door: Luuk Veldhuis Contact: luukveldhuis@gmail.com Het startscherm: Nu sta je in je startscherm. Hier is een overzicht van je prezi s en kan een nieuwe presentatie gemaakt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Twee afbeeldingen samenvoegen

Twee afbeeldingen samenvoegen Photoshop Klassiekers 343 Twee afbeeldingen samenvoegen Jarenlang is het samenvoegen van twee afbeeldingen een van de populairste Photoshop-technieken geweest. Tijdens het volgende project ga je niet alleen

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

TouchSpeak gebruikershandleiding. Voorbeeld

TouchSpeak gebruikershandleiding. Voorbeeld TouchSpeak gebruikershandleiding Voorbeeld Inhoud De startpagina...3 Basisvocabulaire... 4 Hotspot pagina's... 7 Typemodule...8 Typen en het on-screen toetsenbord...8 Woordvoorspelling... 9 Berichtengebied...9

Nadere informatie

TIP! Een boek opmaken in Word. Om uw boek te maken hebben wij verschillende PDF bestanden nodig:

TIP! Een boek opmaken in Word. Om uw boek te maken hebben wij verschillende PDF bestanden nodig: Een boek opmaken in Word Om uw boek te maken hebben wij verschillende PDF bestanden nodig: 1 PDF bestand voor het binnenwerk (de daadwerkelijke inhoud) 1 PDF bestand voor het omslag of kaft 1 PDF bestand

Nadere informatie

Wegwijs in digitale foto s. Lezen. Hannie van Osnabrugge. u i t g e v e r ij coutinho. bussum 2011

Wegwijs in digitale foto s. Lezen. Hannie van Osnabrugge. u i t g e v e r ij coutinho. bussum 2011 Wegwijs in digitale foto s Lezen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2011 Deze leesteksten horen bij Wegwijs in digitale foto s van Hannie van Osnabrugge. 2009 Hannie van Osnabrugge

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding J URIDISCHE INFORMATIE Copyright 2011 Nuance Communications, Inc. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag worden overgedragen, bewerkt, gekopieerd, opgeslagen in

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

Algemene opmerkingen Word

Algemene opmerkingen Word Algemene opmerkingen Word In Word 2007 vindt u geen tabblad. In plaats daarvan gebruikt u de Office-knop linksboven om vergelijkbare taken als bestanden maken, opslaan en afdrukken uit te voeren. Het afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

L ICENTIEOVEREENKOMST VOOR EINDGEBRUIKERS Raadpleeg deze tekst via het deelvenster Info, dat u opent via het lint Help.

L ICENTIEOVEREENKOMST VOOR EINDGEBRUIKERS Raadpleeg deze tekst via het deelvenster Info, dat u opent via het lint Help. Aan de slag J URIDISCHE K E N N I S G E V I N G E N Copyright 2013 Nuance Communications, Inc. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag worden overgedragen, bewerkt, gekopieerd of opgeslagen

Nadere informatie

HANDBOEK WORD VOOR LEVENSBOEKEN

HANDBOEK WORD VOOR LEVENSBOEKEN HANDBOEK WORD VOOR LEVENSBOEKEN Speciaal opgesteld voor de vrijwilligers in het Haagse Levensboekenprogramma. VERSIE 1.0 1 Vooraf De weg vinden in Word - het voornaamste tekstverwerkingsprogramma - is

Nadere informatie

WebHare en Microsoft Word

WebHare en Microsoft Word WebHare en Microsoft Word Optimaliseer uw Word documenten voor gebruik met WebHare Werken met alinea s Opmaakprofielen Afbeeldingen Datum: Maart 2010 Aantal pagina's: 26 Versie: 2.6 Doelgroep: Content

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher.

Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. Een korte handleiding voor het maken van een website met MS Publisher. 1 Inhoudsopgave Inhoud Starten met de Wizard... 3 Hoe nu verder?... 6 Het invoegen van tekst en afbeeldingen... 9 Achtergrond toevoegen...

Nadere informatie

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding

KPN ÉÉN Software Integratie Outlook. Handleiding KPN ÉÉN Software Integratie Outlook Handleiding Inhoud 1. Inleiding 3 2. Installeren 4 3. Snel starten 5 3.1 Telefoonscherm 5 3.2 Preview venster 6 4. Bellen 7 4.1 Bellen met een telefoonnummer op papier

Nadere informatie

Slidecasts maken (Adobe Presenter, Blackboard) Slidecasts maken via Adobe Presenter & publiceren op Blackboard

Slidecasts maken (Adobe Presenter, Blackboard) Slidecasts maken via Adobe Presenter & publiceren op Blackboard Slidecasts maken via Adobe Presenter & publiceren op Blackboard Dit bestand en meer informatie over Slidecasts en ander werkvormen en ICT-tools die zinvol zijn om in te zetten in het letterenonderwijs

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

V1.1 VERSION 14: WHAT S NEW

V1.1 VERSION 14: WHAT S NEW V1.1 VERSION 14: WHAT S NEW INHOUDSTABEL VERSION 14: WHAT S NEW pag. 2 1. What s New... 5 1.1. Tabs... 5 1.2. Multiple document interface... 5 1.3. Lengte laagnamen... 5 1.4. Verbeterde tekenfuncties...

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie