Serama s tussen onkruid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Serama s tussen onkruid."

Transcriptie

1 Deel2 Korte geschiedenis In 2000/2001 importeerde de Amerikaan Jerry Schexnayder 186 Serama s uit Maleisië. Alle dieren waren afstammelingen van kampioenen en de hele exersitie kostte hem een klein fortuin. Door de douane- en veterinaire eisen kostte het hem bijkans ook een hartverzakking. Toen de dieren onderweg naar huis (Louisiana) waren na een maandenlange quarantaine, boorden zich twee vliegtuigen in de Twin Towers en werden alle vliegtuigen 6 dagen aan de grond gehouden. Zijn kostbare dieren zaten vast op het vliegveld en luchthavenpersoneel belde bezorgd op wat de diertjes moesten eten... Op dat moment waren er nauwelijks tot geen Serama s in het westen, op een enkele import na in dezelfde tijd, van ca. 5 diertjes naar de USA. Jerry begon met fokken en richtte in 2003 de Amerikaanse Serama club op Serama Council of North America ( In korte tijd is de Serama een rage geworden in Amerika en er zijn er nu waarschijnlijk zo n duizend. Nadeel van de populariteit is dat er flink gekruist wordt met andere rassen, welke kruisingen als Serama s tussen onkruid. Onder: Bijzondere kleuren... echte Serama s verkocht worden net als de eieren, want nog altijd zijn Serama s daar kostbare kipjes. De echt goede dieren gaan niet voor minder dan $ 1000 van de hand, showdieren van dollar zijn ook geen uitzondering. In Maleisië is het net zo. In 2004 importeerde een Engelsman een paar paartjes van Jerry Schexnayder en alle dieren in Engeland stammen van die diertjes af. Er schijnt een originele import te zijn geweest rond diezelfde tijd van 4 dieren maar daarvan is niet of nauwelijks gefokt. In Nederland zijn er een paar mensen die Serama s hebben. Een aantal hebben dieren uit Engeland en slechts twee hebben Amerikaanse dieren, rechtstreeks van Jerry Schexnayder. Het grootste bestand van ca. 70+ onverwante ouderdieren is bij één fokker te vinden en hiervan is de nafok veelbelovend. Type De Serama is een typediertje waarbij formaat en kleur op de tweede plaats komen. Het type is een versmelting van de vele Maleisische typen waarin de Serama s in Amerika aankwamen. Deze verschillende typen handhaven was onmogelijk omdat er niet genoeg dieren per type waren. Voor de wereldstandaard, welke de meest toonaangevende clubs/landen overeengekomen zijn, is dit type het uitgangspunt. Er is weinig keuze want het is onmogelijk meer Serama s uit Maleisië te halen door de vogelgriep.

2 We moeten het doen met de nu in het westen aanwezige dieren en daarom is het met beleid fokken zo belangrijk. Karakter en Temperament De Serama is het enige kipje waarbij het karakter en temperament van doorslaggevend belang om een goede Serama te zijn. Met bange, vliegerige of agressieve dieren wordt niet gefokt. Het karakter is bijna net zo belangrijk is als het type want dat wordt nagenoeg net zo zwaar beoordeeld op een show (Type 30 punten, Karakter 25 punten van 100 totaal). Daarom is het kruisen met andere rassen voor eigenschappen (welke?) of het moedwillig kruisen om nep-serama s voor echte te kunnen verkopen een hachelijke zaak. Kruisingen hebben niet het karakter, noch het type van de Serama. Nooit. Natuurlijk moet je in eerste instantie het vertrouwen van een Serama winnen, het blijft een prooidier en dat realiseert het zich ook heel goed. Eenmaal dat vertrouwen, wat heel erg snel gaat (meteen al eigenlijk als je elkaar leert kennen en je doet de Serama geen kwaad), is een Serama onwaarschijnlijk tam en op zijn of haar gemak. De tamheid is heel anders dan die van de Aziatische vechtrassen. Die zijn tam omdat ze onbevreesd zijn; als het er op aan komt knokken ze wel. De Serama geeft onvoorwaardelijk vertrouwen en is verre van agressief. Dit maakt ze heel geschikt als huisdier. Een paartje in een konijnenkooi in de kamer of bijkeuken zal de tijd van hun leven hebben, want ze willen niets liever dan deel uitmaken van het leven in uw gezin. Een kleinste maat kattenkooitje volstaat om meerdere Serama s mee te nemen. Zo kunnen ze mee op bezoek om ze te laten wennen aan verschillende omgevingen. Ze voelen zich in principe overal thuis. Zijn ook niet bang voor honden en katten tenzij ze daar nare ervaringen mee hebben. Hun tamheid werkt dus ook in hun nadeel. De eigenaar moet ze goed beschermen. Serama s zijn niet vliegerig. Een hekje van 80 cm volstaat. Wel een net erover tegen roofvogels en kraaien! Een paartje zijdevederige Serama s. Een Serama huwelijk. De weinige Serama s die er zijn verwisselen wel eens van eigenaar omdat de Serama s dat willen.

3 Shows Maart jl. waren we uitgenodigd voor de Cajun Show in Vacherie, een stadje dat zo n 65 km van New Orleans ligt. Daar werd de Serama Only Show oftewel Serama Extravaganza gehouden. Dat was de eerste kennismaking met een echte show. Kipjes mogen niet per vliegtuig meereizen met de eigenaren die zomaar van een paar duizend kilometer verderop komen, maar gaan per post. Tientallen diertjes werden per post verstuurd naar Vacherie waar ze werden opgevangen, gehuisvest, getoiletteerd etc. Een Serama Show duurt één dag. Anders dan bij gewone kipenshows waar kippen in kooien zitten, geprikt worden met een stokje en nauwelijks gehanteerd worden door een keurmeester, worden Serama s één voor één voor de keurmeester gebracht, op een tafel gezet en krijgen de gelegenheid zich te showen. De Serama wordt beoordeeld op: Type (30), Karakter (25), Staartdracht (15), Vleugeldracht (10), Veerkwaliteit (10), Conditie (10), samen 100 punten. Elk van de zes onderdelen bestaat uit meerdere punten waarop een diertje beoordeeld wordt. Aan het eind gaan alle beste dieren per klasse de tafel op en worden ze vergeleken en opnieuw beoordeeld, en bekroond. Zie de foto s Cajunshow op pagina 4. Bij binnenkomst wordt de Serama gewogen en ingedeeld in een gewichtsklasse. De eigenaar is meestal bij de keuring; hier wordt de veerkwaliteit beoordeeld. De tafelkeuring. Op de achtergrond de dragers die nieuwe dieren voor de keuring komen brengen. Als de eigenaar nog niet met het vliegtuig is aangekomen, nemen de clubleden het toiletteren voor hun rekening. Hier worden tussendoor nageltjes geknipt, zodat elke Serama er tiptop uitziet op de tafel!

4 De Serama Clubs Januari jl. ging de World Serama Federation van start met als doel het fokken van de Serama volgens één wereldstandaard. Dat op zich is al een unieke gebeurtenis maar ook het resultaat van verregaande samenwerking en het delen van het plezier in de Serama s. De WSF ( heeft ook een internationaal forum waarop liefhebbers alles delen wat met de Serama te maken heeft. Serama Club Nederland is ook aangesloten bij de WSF, evenals die in Engeland: In België gaat volgend jaar de Seramaclub van start. De Europese clubs gaan samen in Serama Club Europe om bureaucratie te voorkomen en besluitvorming m.b.t. de wereldstandaard te vergemakkelijken. De wereldstandaard geldt nu tot 2011 waarna een wereldwijde evaluatie plaatsvindt om te kijken in hoeverre de gestelde fokdoelen bereikt zijn. Dit gebeurt ook al dagelijks via het forum waarop men elkaar op de hoogte houdt van de fokresultaten. De Serama is anders, de shows met tafelkeuring zijn een happening, ze worden nog niet kleurgefokt, het zijn in eerste plaats typedieren. De Serama past dus niet in de kooikeuringen zoals gangbaar zijn. De Serama clubs zien dat niet als een minpunt, eerder als een stuk toegevoegde waarde voor de hele kippenhobby! Serama Shows zijn publiekstrekkers op gewone kleindieren shows. De diertjes die niet showwaardig zijn vinden heel snel een plekje bij mensen thuis als huisdier. Hier geldt een maar voor. Een Serama ontwikkelt zich langzaam. Een knuffel-serama kan ineens een showdier worden. Dat is meer regel dan uitzondering! Ook de zeldzame zeer exclusieve miniatuur Serama s vinden een plekje. Zij zijn niet geschikt voor de fok, omdat de hennen geen goede (broed)eitjes meer leggen, maar des te meer gewild als bijzonderheid; de àlleràllerkleinste kipjes van de wereld! Serama Club Nederland doet er alles aan de Serama goed en eerlijk op de kaart te zetten. Er is o.a. een zestal folders in de maak over de Serama s. De Nederlandse website: is met haar meer dan 80 pagina s informatie en talloze foto s de meest uitgebreide Serama site ter wereld! Helaas niet voor iedereen leesbaar maar wordt wel bezocht vanuit elke (uit)hoek op aarde.

5 Serama Club Nederland is nog piepklein en piepjong. Ondanks dat heeft de club enorm veel expertise in huis door bezoeken aan de USA (in november zullen de eerste Europese keurmeesters Amerikaanse Serama s keuren op de Nationals, Columbus, Ohio, de grootste kippententoonstelling van Amerika), door rechtstreeks, dagelijks contact en voortdurend overleg. Het voordeel van later instappen in de Serama fokkerij is dat er al heel wat ervaringen liggen in Amerika waar wij ons voordeel mee kunnen doen. Eén zo n ervaring is de oplichting met nep-serama s. Om de pure Serama s hiertegen te beschermen gaat elke in Nederland gefokte Serama vanaf september vergezeld van een certificaat. Alleen fokkers die lid zijn van Serama Club Nederland en die conform de standaard fokken kunnen zo n certificaat bij hun pure originele Maleisische Serama s meegeven. De club houdt de gegevens bij van alle geregistreerde Serama s zoals de (toekomstige) showresultaten welke extra waarde geven aan de Serama. Dus alleen Serama s met het certificaat zijn gegarandeerd pure Serama s en een garantie voor de nieuwe eigenaars dat ze niet een nep-serama hebben aangeschaft. De club heeft grootse plannen voor een fijne, plezierige toekomst van de Serama in Nederland. Als showdier maar ook als huisdier! Het begin is er al. Op 1 september a.s. vindt in Barneveld de allereerste Serama Show plaats in Europa, mèt een tafelkeuring. Nu al is bekend dat er grote belangstelling voor is uit binnen- en buitenland. Dé mogelijkheid in het echt kennis te maken met deze bijzondere, unieke en innemende kipjes. We hopen u daar te zien! x De NHDB heeft Serama Club Nederland geaccepteerd als speciaalclub van de Maleisische Serama. Drakie NL Si Seramas

EXTRA2 Zijdevederige Serama

EXTRA2 Zijdevederige Serama S Serama Club.nl b. 22 april 2007 EXTRA2 lub.nl Nederland Ned rland Zijdevederige Serama 1 Serama s met haren... bekeken Veerkwaliteit van de zijdevederige Serama s verschilt nogal Op de Cajun Show en

Nadere informatie

Nieuwe Speciaalclub. Europese Serama s bestaan niet!! Beoordeling van type uitgebreid

Nieuwe Speciaalclub. Europese Serama s bestaan niet!! Beoordeling van type uitgebreid Nieuwe Speciaalclub Europese Serama s bestaan niet!! Beoordeling van type uitgebreid Voor december 2013: Seramavereniging Nederland Seramaclub Nederland Per december 2013: Serama Speciaalclub Nederland

Nadere informatie

S 9 mei 2007 EXTRA 3. Hoezo poseren?

S 9 mei 2007 EXTRA 3. Hoezo poseren? S Serama Club.nl b. 9 mei 2007 EXTRA 3 lub.nl Nederland Ned rland Hoezo poseren? 1 Geposeerd of niet? dat is de vraag Wat is aangeleerd en wat zit erin en waar gaat het om? Autogaya oftewel zelfhouding

Nadere informatie

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË Tekst en foto s: Bobo Athes U hebt vast nog niet veel gehoord over pluimveefokkers in Roemenië. En u kunt zich waarschijnlijk niet herinneren ooit inzendingen vanuit Roemenië

Nadere informatie

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ Door Marcel Eissens (NL) De Welsumer heeft zijn naam te danken aan het Overijsselse plaatsje Welsum en is in eerste instantie bekend geworden om de productie van grote

Nadere informatie

Aankoop Amerikaans miniatuurpaard in Amerika

Aankoop Amerikaans miniatuurpaard in Amerika Aankoop Amerikaans miniatuurpaard in Amerika opgesteld door ieniemienie miniature horses (www.amerikaansminiatuurpaard.nl) Eliane Noten-Jongbloed in 2014 ter indicatie voor mensen die graag zelf een Amerikaansminiatuurpaard

Nadere informatie

Het karakter van de Savannah

Het karakter van de Savannah Het karakter van de Savannah Hier is zichtbaar dat de grootte van de kat vergelijkbaar is met een huiskat. Een Savannah kat is meestal niet groter, alleen de eerste generaties zijn groter. Je kunt je afvragen

Nadere informatie

Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland

Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland Opgericht 10 september 2010 Fokbeleid versie: Leden Vergadering 22 mei 2011 Fokbeleid van de Gordon Setter Vereniging Nederland 1. Doelstelling 1.1.

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

Serama. De obscure geschiedenis van de blauwe Amerikaanse Serama

Serama. De obscure geschiedenis van de blauwe Amerikaanse Serama Serama Tekst: Sigrid van Dort Januari 2014 BLUES De obscure geschiedenis van de blauwe Amerikaanse Serama Jeff kruiste de F1 terug op Serama en continueerde dit twee generaties per jaar. In 2007 kreeg

Nadere informatie

EEN BEZOEK AAN EEN VRIEND Door: Mick Bassett

EEN BEZOEK AAN EEN VRIEND Door: Mick Bassett EEN BEZOEK AAN EEN VRIEND Door: Mick Bassett Thomas Hellmann woont in Mannheim (D) en is een zeer bekende sierduivenfotograaf, die door zijn vele reizen ook internationaal een grote bekendheid geniet.

Nadere informatie

Tekst en foto s: Luuk Hans

Tekst en foto s: Luuk Hans DE OORSPRONG VAN DUNKLEUR: DE KLEUR KHAKI EN CHOCOLATE Tekst en foto s: Luuk Hans Inleiding In november 2002 bezocht ik de nationale pluimveeshow in Columbus, Ohio. Deze landelijke show wordt één keer

Nadere informatie

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 JANUARI 2011 Een fotoverslag met medewerking van diverse Speciaalclubs en redactieleden van Aviculture Europe In het kader van het

Nadere informatie

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!!

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!! Beste huisdiereigenaren, Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief van februari 2013. In de dierenartsenpraktijken is dit de maand van het gebit, zo ook bij ons. Wij hebben daarom diverse aanbiedingen in het teken

Nadere informatie

IERSE SETTER CLUB opgericht 14 november 1915

IERSE SETTER CLUB opgericht 14 november 1915 OUTCROSS PROGRAMMA IERSE SETTER ROOD-WIT De Ierse Setter rood-wit is één van Ierlands negen inheemse rassen. Alle negen rassen behoren tot de werkhonden. Sinds de erkenning van de Ierse Setter rood-wit

Nadere informatie

HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk?

HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk? HONDENSHOW hoe gaat dat in z n werk? Lijkt het je leuk om met de hond mee te doen aan een hondenshow? Begin dan eerst zelf je hond te beoordelen en let er bij een reu op dat hij alle twee de teelballen

Nadere informatie

Fokregelement van de BCMP

Fokregelement van de BCMP (Belgian Club of Multicolored Poodles) De doelstelling van dit fokregelement is om ondersteuning te bieden bij het fokken van bi en particolor poedels, om de genen van de verschillende kleuren te stabiliseren,

Nadere informatie

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD Door: Luuk Hans. Boven: Het Pluimveemuseum, met een volière met Barnevelders ervoor. Foto: Gerard van de Bruinhorst, PR Pluimvee Museum. Het Pluimveemuseum in Barneveld was

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Provinciale Kampioenen: Parkvogels: Ronquièreskalkoen van Geert Roosens Watervogels: Carolina

Nadere informatie

Door: Ardjan Warnshuis (D)

Door: Ardjan Warnshuis (D) CHABO S Door: Ardjan Warnshuis (D) Foto: Udo Ahrens. Chabo s, vroeger ook wel Japanse krielen genoemd, zijn een oorspronkelijk krielenras dat vanuit Japan de wereld heeft veroverd. Dit krieltje met haar

Nadere informatie

Hét kleinste ter wereld met een hoog knuffelgehalte.

Hét kleinste ter wereld met een hoog knuffelgehalte. De Serama Hét kleinste ter wereld met een hoog knuffelgehalte. De Serama is een krielrasje dat de wereld aan het veroveren is. Bij dit ras is niet de kleur en tekening doorslaggevend, maar zijn het model

Nadere informatie

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar

Duitse Herder. Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement DHCN. Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar Duitse Herder Club Nederland Rasspecifiek Fokreglement DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar 04 oktober 2010 KvK 51085747 13-04-14 versie 3 pagina 1 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement

Nadere informatie

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 1 JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Tekst: Jan en Cor Kerkhof. Bron: Javabode 2006-4. Foto s: Dirk de Jong. Op zaterdag 26 augustus

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Vraagprogramma 15 de Internationale Caviadag Wessem

Vraagprogramma 15 de Internationale Caviadag Wessem Vraagprogramma 15 de Internationale Caviadag Wessem Hallo beste mensen! Graag wil ik jullie uitnodigen voor de 15 de Internationale Caviadag Wessem. Er wordt gekeurd naar de MFD Standaard Een gediplomeerde

Nadere informatie

Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken.

Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken. NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN Overwegingen wel of geen nest fokken, wat komt er allemaal bij kijken. Algemeen In deze GGP wordt alles behandeld wat van belang

Nadere informatie

Vraagprogramma 12 de Internationale Caviadag Wessem

Vraagprogramma 12 de Internationale Caviadag Wessem Vraagprogramma 12 de Internationale Caviadag Wessem Hallo beste mensen! Graag wil ik jullie uitnodigen voor de 12 de Internationale Caviadag Wessem. Er wordt gekeurd naar de MFD en NKB Standaard Het keurmeesterkorps:

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Beleidsplan NMPRS 2014-2019

Beleidsplan NMPRS 2014-2019 Beleidsplan NMPRS 2014-2019 Vastgesteld 23 november 2014 Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek De Mulderij 8b, 3831 NV Leusden 1. Inleiding Waarom een beleidsplan? Veel organisaties en stamboeken

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

REGLEMENT GEDRAGSCODE EXTERIEURKEURMEESTERS

REGLEMENT GEDRAGSCODE EXTERIEURKEURMEESTERS REGLEMENT GEDRAGSCODE EXTERIEURKEURMEESTERS Op 24 maart 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (Raad van Beheer) het volgende reglement

Nadere informatie

PROTOCOLLEN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ

PROTOCOLLEN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ PROTOCOLLEN EN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ Versie 5 Wijzigingen vastgesteld en goedgekeurd Fokkersraadsvergadering 19 maart 2016 VOORWAARDEN FOKKERIJ DEEL 1 Artikel 1 De fokker is gehouden aan het VFR (Verenigings

Nadere informatie

Genomic revolution : betekenis voor

Genomic revolution : betekenis voor Genomic revolution : betekenis voor karakterisering, behoud en fokkerij van zeldzame rassen? Jack Windig Centre of Genetic Resources, The Netherlands (CGN) Genomic revolution Genoom Het hele DNA Alle chromosomen

Nadere informatie

HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club

HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 3 HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club Op 29 oktober 2011 is in de Veenendaalhal in Veenendaal

Nadere informatie

FCI BASISVERKLARING VOOR EXTERIEURKEURMEESTERS HONDEN GESCHIKT VOOR HUN OORSPRONKELIJKE TAAK

FCI BASISVERKLARING VOOR EXTERIEURKEURMEESTERS HONDEN GESCHIKT VOOR HUN OORSPRONKELIJKE TAAK FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) Place Albert 1er, 13, B-6530 Thuin (België), tel: +32.71.59.12.38, fax: +32.71.59.22.29, Internet: http://www.fci.be FCI BASISVERKLARING VOOR EXTERIEURKEURMEESTERS

Nadere informatie

Examencommissie: dhr. P. Peters mevr. C. Kleinendorst dhr. M. de Bruyn mevr. J. Geelen mevr. Vijfvinkel

Examencommissie: dhr. P. Peters mevr. C. Kleinendorst dhr. M. de Bruyn mevr. J. Geelen mevr. Vijfvinkel Limbra Cat Club wil graag de opleidingen tot keurmeesters ondersteunen. Op onze shows kunnen 2 leerlingkeurmeesters leerlingen en eventueel 1 keurmeester of aspriantkeurmeester examen doen. Keurmeesters

Nadere informatie

Waar moet je op letten bij het keuren

Waar moet je op letten bij het keuren Waar moet je op letten bij het keuren Krachtig, trots en elegant met een uitdagende felle blik en opmerkelijke waaierstaart V kinlel en V ogen (te oranje ) F kinlel en G ogen U ogen Foto uit Japan G kinlel

Nadere informatie

ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld

ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 1 ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld Tekst en foto s : Monique de Vrijer De Zijdehoenclub heeft geen jongdierendag meer, maar

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER

VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER VERENIGING VOOR DE HOLLANDSE HERDER PROTOCOLLEN EN BESLUITEN TERZAKE FOKKERIJ Versie 4 Wijzigingen vastgesteld en goedgekeurd Fokkersraadsvergadering 12 november 2012 VOORWAARDEN FOKKERIJ DEEL 1 Artikel

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp ANCONA s seizoen 2010/2011 Door: Bernard Hanskamp De stand van de Ancona nu Als hoen is de Ancona nu langzamerhand zeldzaam geworden. Het lijkt er sterk op dat de Middellandse Zeerassen helemaal uit de

Nadere informatie

DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN

DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN Door: Frank Harrer, Duitsland Willen we echt topdieren met een gewicht van 1600 g. (hennen) en 1900 g. (hanen)? Kan het standaardgewicht van 1100 g. tot 1300

Nadere informatie

Nieuwe richtlijn KLN prijzen

Nieuwe richtlijn KLN prijzen Nieuwe richtlijn KLN prijzen Gaat in per 1 april 2012; Niet alleen KLN prijzen voor de vanwege KLN gemerkte diergroepen maar nu voor alle diergroepen; Geldt onveranderd alleen voor goedgekeurde shows;

Nadere informatie

FGH FOKREGLEMENT VOOR DE OUDDUITSE HERDER

FGH FOKREGLEMENT VOOR DE OUDDUITSE HERDER FGH FOKREGLEMENT VOOR DE OUDDUITSE HERDER Uitgave 17 augustus 2014 Vastgesteld op de bestuursvergadering van 17 aug 2014 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die alleen zijn aangesloten

Nadere informatie

Fokreglement voor leden van de Border Collie Club Nederland

Fokreglement voor leden van de Border Collie Club Nederland Voorstel voor een aantal wijzigingen in - Fokreglement leden BCCN; - Huishoudelijk Reglement CFH; vast te stellen in de Algemene Vergadering op 5 juni 2010 Inleiding Het gaat hierbij om de volgende aanpassingen

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

Duitse Herder Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement. DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar

Duitse Herder Club Nederland. Rasspecifiek Fokreglement. DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar Duitse Herder Club Nederland Rasspecifiek Fokreglement DHCN Oudduitse Herder & Duitse Herder Langstokhaar 04 oktober 2010 KvK 51085747 01-05-2016 versie 4 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement

Nadere informatie

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker.

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. DE BUCKEYE Door Elly Vogelaar (NL) Boven: Nog jonge haan. Foto: Jeffrey L. Lay Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. Mijn aandacht werd getrokken door iets wat ik las

Nadere informatie

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard

KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard KORT ALLERLEI April 2016 Deel 1b Voor het volgende of vorig scherm: gebruik het muiswiel of de toetsen Page Up en Page Down, of en op het keyboard advertentie Kunstschilder Brett Jarrett Een schilderij

Nadere informatie

Copyright Labrador Kring Nederland Coverfoto: Ron Baltus

Copyright Labrador Kring Nederland Coverfoto: Ron Baltus Copyright Labrador Kring Nederland Coverfoto: Ron Baltus Labrador Kring Nederland is een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging. Een vereniging die staat voor de belangen van ons hondenras, de Labrador

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG)

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG) Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Sombor. Foto: wikipedia.org INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG) Traditioneel aan het

Nadere informatie

DE UNIEKE DIAMANTEN VAN LIFEGEM HERINNERINGSDIAMANT

DE UNIEKE DIAMANTEN VAN LIFEGEM HERINNERINGSDIAMANT DE UNIEKE DIAMANTEN VAN LIFEGEM HERINNERINGSDIAMANT LIFEGEM. VOOR ALTIJD... LIFEGEM HERINNERINGSDIAMANT Een aai, een knuffel, onvoorwaardelijke vriendschap en volwaardig lid van gezin of familie. Herinneringen

Nadere informatie

NEDERLANDSE JAVAKRIELENFOKKERS OP BEZOEK AAN DE DISTRICTSHOW DE STER MEEUWEN IN BELGIE.

NEDERLANDSE JAVAKRIELENFOKKERS OP BEZOEK AAN DE DISTRICTSHOW DE STER MEEUWEN IN BELGIE. NEDERLANDSE JAVAKRIELENFOKKERS OP BEZOEK AAN DE DISTRICTSHOW DE STER MEEUWEN IN BELGIE. Tekst en foto s: Adri (comb. Goorden-Hermsen) Donderdagavond 8 december vertrokken we vanuit Nederland naar de districtshow

Nadere informatie

Het bestuur van de LHCN heeft op 2 maart een 4-tal initiatief voorstellen ontvangen van de heer H. Cooiman tot wijziging van het fokconvenant.

Het bestuur van de LHCN heeft op 2 maart een 4-tal initiatief voorstellen ontvangen van de heer H. Cooiman tot wijziging van het fokconvenant. Geachte leden, Het bestuur van de LHCN heeft op 2 maart een 4-tal initiatief voorstellen ontvangen van de heer H. Cooiman tot wijziging van het fokconvenant. Op elk der initiatief voorstellen heeft het

Nadere informatie

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden.

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden. FOKREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement voor de Oudduitse Herder en de Duitse Herder LangStokhaar is overeenkomstig het beschrevene in de statuten en het huishoudelijk reglement van de rasvereniging

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL POPULATIE ONDERZOEK

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL POPULATIE ONDERZOEK CAVALIER KING CHARLES SPANIEL POPULATIE ONDERZOEK 27 Arnold JACQUES www.of-maesllyn.be BELGIE Cavalier King Charles Spaniel populatie onderzoek 27 pagina 1 Inleiding Het doel van dit onderzoek was een

Nadere informatie

Toename Inteelt beperken

Toename Inteelt beperken Toename Inteelt beperken Jack J. Windig Inteelt Inteelt = kruising van verwante dieren Elk dier is drager van (zeldzame) erfelijke gebreken Recessieve gebreken niet zichtbaar Nauw verwante dieren dragen

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

voor honden? Heeft u oog Verhoudingen

voor honden? Heeft u oog Verhoudingen 66 Kynologie Tekst en tekeningen: Robert Cole Vertaling en foto s: Ria Hörter Verhoudingen Heeft u oog voor honden? Robert Cole s bekende boek An Eye for a Dog is in 2008 in een nieuwe uitvoering verschenen.

Nadere informatie

Hallo poes. Mensen die niet van katten houden, komen in een volgend leven als muizen terug

Hallo poes. Mensen die niet van katten houden, komen in een volgend leven als muizen terug Hallo poes Mensen die niet van katten houden, komen in een volgend leven als muizen terug Zo, daar zit je dan met je kat. Misschien heb je zo n schattig klein kitten, misschien zijn jullie al jaren bij

Nadere informatie

Honden op het spreekuur

Honden op het spreekuur Honden op het spreekuur Op reis met de hond Wanneer u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Vraagprogramma Jongdierendag 2015 ESKV Schijndel i.c.m. KleindierenLiefhebbers Uden e.o. 13 september 2015

Vraagprogramma Jongdierendag 2015 ESKV Schijndel i.c.m. KleindierenLiefhebbers Uden e.o. 13 september 2015 Vraagprogramma Jongdierendag 2015 ESKV Schijndel i.c.m. KleindierenLiefhebbers Uden e.o. 13 september 2015 Manege de Molenheide De Heikampen 5 5482 ZR Schijndel Namens het bestuur van ESKV Schijndel en

Nadere informatie

De New Forest pony. Blz 1

De New Forest pony. Blz 1 De New Forest pony Blz 1 Inhoudsopgave De new forest pony (voorkant) Blz 1 Inhoudsopgave Blz 2 Voorwoord Blz 3 De inleiding Blz 4 Geschiedenis Blz 5 Waar worden de new forest pony s voor gebruikt? Blz

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 VANUIT AUSTRALIË De Canberra/Queanbeyan Poultry Club Show 2006 Door: Greg Davies Het doel van onze kleine club is het promoten en

Nadere informatie

naam van de rasvereniging: Nederlandse Gordon Setter Club

naam van de rasvereniging: Nederlandse Gordon Setter Club Werkgroep Fokkerij & Gezondheid Verenigingsfokreglement naam van de rasvereniging: Nederlandse Gordon Setter Club voor het ras: Gordon Setter d.d. 9 februari 2014. 1. ALGEMEEN 1.1. Dit reglement voor de

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

RAS EN CLUB INFORMATIE

RAS EN CLUB INFORMATIE RAS EN CLUB INFORMATIE CLUB VAN LIEFHEBBERS VAN PYRENEESE HERDERSHONDEN VZW CLUB DES AMATEURS DE BERGERS DES PYRÉNÉES ASBL Hartelijk dank voor uw belangstelling voor de Pyreneese Herdershond. Dit kleinste

Nadere informatie

Fokkerijoverleg Aanwezig: 22 leden inclusief het bestuur Afwezig met kennisgeving: 6 leden.

Fokkerijoverleg Aanwezig: 22 leden inclusief het bestuur Afwezig met kennisgeving: 6 leden. Fokkerijoverleg 11-11-2012 Aanwezig: 22 leden inclusief het bestuur Afwezig met kennisgeving: 6 leden. Het fokkerijoverleg van vandaag gaat om het uitwisselen van ideeën voor de invulling van het VFR.

Nadere informatie

K o o p c o n t r a c t

K o o p c o n t r a c t Voorafgaande verklaring aan koopovereenkomst: Ik ben een liefhebber van katten en ik fok met mijn katten uit liefhebberij. Vanuit deze hobby heb ik een aantal verantwoordelijkheden en verplichtingen. Deze

Nadere informatie

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Door: Hans Heemskerk, voorzitter HBK en ZOBK. Foto s: Hans Puttenstein, Hans en Annemiek Heemskerk.

Nadere informatie

Genetisch management: inteeltbeheersing en diversiteit bij de Mergellander. Jack J. Windig CGN Livestock Research

Genetisch management: inteeltbeheersing en diversiteit bij de Mergellander. Jack J. Windig CGN Livestock Research Genetisch management: inteeltbeheersing en diversiteit bij de Mergellander Jack J. Windig CGN Livestock Research CGN en Livestock research (Lelystad) Onderdeel Wageningen UR Livestock Research voorheen

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september 1944. Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s

Nadere informatie

De pointer. Mariska de haan

De pointer. Mariska de haan De pointer Mariska de haan 2013 ~1~ Inleiding. Voor mijn werkstuk dit jaar heb ik gekozen voor de pointer. Omdat wij thuis 2 pointers hebben. Daar wil ik graag wat over vertellen. ~ 2 ~ Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie