DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN"

Transcriptie

1 DE KLEINE WITTE? WYANDOTTEKRIELEN NU EN MORGEN Door: Frank Harrer, Duitsland Willen we echt topdieren met een gewicht van 1600 g. (hennen) en 1900 g. (hanen)? Kan het standaardgewicht van 1100 g. tot 1300 g. zo gemakkelijk worden genegeerd? Blijkbaar wel. We zagen dat vorig jaar bij de Duitse Pluimvee Show voor Krielhoenders in Ulm, en opnieuw op de Europa-Show in Leipzig! Haantjes die bijna hun kop stoten tegen de bovenkant van de 50-centimeter kooi, ringen die klem blijven zitten als je ze iets omhoog schuift; het zijn allemaal signalen dat de krielen te groot zijn. Begin 1995 vielen mij al krielen op die te groot waren. Een fokker had 3 krielen met 97 punten, en ze waren te groot - hij kreeg ook kritiek van een paar collegafokkers. Ik probeerde dit onderwerp aan te kaarten op de belangrijkste clubshow in Jettingen, maar zonder succes. Bij verschillende andere gelegenheden werd het thema te groot uit en te na besproken. Velen waren het met mij eens, ook op de lentebijeenkomst van de Baden-Württemberg-groep. Maar wat uiteindelijk duidelijk werd was de waarheid in het gezegde Als je wilt winnen, moet je niet tegen de stroom in zwemmen... De verklaringen van de fokkers en clubvertegenwoordigers vergoelijkten het altijd met woorden als: Het valt wel mee, of Alleen de grotere krielen hebben de juiste lichaamslengte / stand / elegantie enzovoort. Ik had bewust kleine dieren gekocht van Karl Stratmann en Heinrich Schierholz, en in de loop van tijd nog een paar van Roland Widmaier en Manfred Theurer. Bij de aanschaf lette ik er vooral op dat de krielen fijn van bouw waren, met fijne koppunten. Ik wil namelijk geen te grove koppen of grote lellen bij mijn krielen. Op de voorlaatste Specialclub Show (2005) in Bad Bergen, showde Heinrich Schierholz een haan die 97 punten kreeg. Toen dacht ik dat het nu allemaal de goede kant op zou gaan! Maar helaas, de meeste hoogste beoordelingen waren toch aan de reuzen gegeven... Een citaat uit de Neuen Osnabrücker krant (6 oktober 2005): Krielrassen hebben minder ruimte nodig dan de groten, maar leggen net zoveel eieren, schreef Heinrich Schierholz, van de Specialclub van Witte Wyandottekrielen Fokkers, waarmee hij de voordelen van het kiezen voor krielrassen onderstreepte. Het zijn rustige dieren, niet veeleisend als het gaat om de ruimte die ze nodig hebben en hun voer. Maar, dan moet een kriel wel een kriel blijven!

2 In heel Europa, blijven onze collega-wyandottekrielen fokkers versteld staan van de grootte van de Duitse Wyandottekrielen. Op de Europa Show kon ik met een aantal clubvertegenwoordigers praten. Een onderwerp dat herhaaldelijk aan de orde kwam was de grootte, en er werd aangegeven dat lichaamsgewicht er zeker toe doet. Bijvoorbeeld, in Zweden hanteert men de 10% regel. Dit betekent dat een haan 1430 g. mag wegen en een hen 1210 g. Alle dieren die deze limiet overschrijden worden dienovereenkomstig gediskwalificeerd. Enige voorbeelden, Europashow. Rechts: Deze krielhen kreeg 96 punten en werd Europees Kampioen. Volgens de keurkaart was het een uitstekende rasvertegenwoordigster, met als enige opmerking dat de staartafsluiting bovenaan iets beter kon. Onderstaande hen kreeg 97 punten en won daarmee de Europese Ereband. De krielhen links (van een Nederlandse inzender) is beduidend kleiner. Ze kreeg 96 punten. Wens: iets hoger gesteld.

3 Het is heel jammer dat het aantal fokkers van witte Wyandottekrielen daalt. Op de Nationale show van Zwitserland was er slechts één fokker die ze showde, en deze zaten echt dicht bij het Duitse type. Waarom zitten er op de belangrijkste shows nog maar zo n 300 krielen? Toen ik begon met showen, waren dat er wel 700! Wordt dit veroorzaakt door pure frustratie, zoals in mijn geval? Of waarom? Het zou goed zijn als alle fokkers van Wyandottekrielen dezelfde standaard zouden handhaven. Dit zou betekenen, dat alle dieren zouden worden beoordeeld volgens dezelfde criteria (een eensluidende Europese standaard) en dat iedereen zou voldoen aan dezelfde gewicht specificaties. Hoe is de situatie met Wyandottekrielen in Nederland? Een clubvertegenwoordiger vertelde me dat ze worden beoordeeld op basis van de oorspronkelijke standaard. Er waren er een aantal te zien in Leipzig. Ze had zeker niets gemeen met de Duitse foklijnen, maar het gewicht van de Nederlandse krielen was wel volgens de standaard. Links en onder: Wyandotte kriel hen en haan, ingezonden op de Zwitserse Nationale Pluimveeshow in Sursee, december Voor mij zijn mijn eigen dieren belangrijk. Ik zou een andere kleurslag Wyandottekrielen kunnen gaan fokken, of beginnen met een ander ras, maar witte Wyandottekrielen zijn gewoon het juiste ras voor mij. Kleine kippenhokken, 1 meter hoog hek, en navenant kleine uitloop, maar een hoge eiproductie, met relatief grote eieren. En als je ze hun gang laat gaan zijn het goede kloeken. Eigenlijk is dit het perfecte ras voor mij. Deze kleine witten zorgen zelfs voor een ruzie met mijn buren die enkele maanden duurde en eindigde in de rechtbank, en het resultaat was dat ik mijn kip-gerelateerde activiteiten nogal wat moest beperken. Maar ik zal in geen geval mijn krielen opgeven! Hoewel ik mijn showdeelname wel wat heb moeten aanpassen.

4 In wezen zie ik twee mogelijkheden voor het oplossen van de hiervoor genoemde problemen met grootte en gewicht. 1. Het gewicht van de dieren moet in redelijke mate met de standaard in overeenstemming worden gebracht. 2. Het standaard gewicht van de krielhanen verhogen tot maximaal 1500 g. en van de hennen tot 1250 g. en dat we een regel aannemen vergelijkbaar met Zwitserland (max. + 10%). De afmeting van de showkooi 60 X 60 X 60, ringmaat voor hen 14, ringmaat voor haan 16. Natuurlijk, deze overgang naar de conformiteit met de standaard kan niet in één nacht worden uitgevoerd. Maar in 3 tot 5 jaar tijd moet het mogelijk zijn om duidelijkheid te bereiken over de standaardeisen op de shows, vooral op de specialclub shows, en we moeten invloed kunnen krijgen op de keuring. Los van de uiteindelijke beoordeling zouden de keurmeesters de dieren moeten wegen, zodat ze vervolgens grootte en gewicht van de dieren leren inschatten, om de te zware er makkelijk uit te pikken! Ik zou graag willen dat dit artikel een discussie in gang zou zetten om dit recht te zetten! Uiteraard zijn onze shows schoonheidswedstrijden, waar iedereen zijn / haar dieren zo goed mogelijk wil presenteren. Na jaren waarin ik niet heb ingezonden op shows, besloot ik vorig jaar om mee te doen op de Duitse Nationale Show voor Dwerghoenders en de Europa Show. Ik kreeg commentaar op mijn dieren van sommige fokkers, dat mijn dieren zo klein waren omdat ze te laat waren gebroed, of ze waren het gevolg van te veel inteelt, of misschien waren ze gewoon slecht gevoerd... Ik werd er niet vrolijk van. De pootkleur van mijn dieren was beslist de beste van alle ingezonden krielen. Ik had mijn dieren ook gewassen. Bij mijn terugkomst van de Europa Show heb ik mijn dieren gewogen; van de 8 zaten er 7 duidelijk boven het standaardgewicht. Een hen zat net onder 1100 g. Op beide shows heb ik veel foto's en films gemaakt om het schrikbarend grote verschil tussen mijn dieren en de anderen (zie de afbeelding in de kop) te bewijzen. Mijn haan, (onder, het rechter dier) met een gewicht van ca g, is aanzienlijk kleiner dan de haan in de kooi ernaast. Hoeveel zou die andere haan gewogen hebben!?

5 Inmiddels hebben veel mensen toegang tot internet en gebruiken . Ik gebruik beiden graag. Dit stukje heb ik al g d naar actieve fokkers, pluimveeclubs, keurmeesters etc. in de hoop een discussie te starten. De belangrijkste punten van dit debat zijn niet alleen bedoeld voor de witte Wyandottekrielen, maar van toepassing op alle rassen en, in het algemeen, alle kriel rassen. Als we onze hobby willen behouden, is de grootte van de krielrassen een van de verkoopstrategieën! Het belangrijkste voordeel van witte Wyandottekrielen is het feit dat ze ondanks hun kleine formaat, echt goed leggen. Waarom zouden we dit voordeel onnodig opgeven? Zelfs als we denken aan de toekomst; krielkippen zijn ideaal voor kleine gezinnen! Ik weet nog niet of ik dit jaar zal showen. De speciaalclubshow komt voor mij eigenlijk te vroeg. In de Swabische Alpen beginnen de hennen niet zo vroeg met leggen. Daarbij denk ik ook, wat heeft het voor zin om mijn krielen te showen als ze toch punten verliezen vanwege hun kleinere formaat. Ik denk nog over Leipzig, maar misschien alleen met sierduiven. Ik hoop ooit mijn dieren te kunnen showen zonder frustraties en een bevredigende keuring te krijgen. Dan zouden de grootste inspanningen en kosten de moeite waard zijn, zelfs de langste reis! Op het ogenblik heb ik een Facebook group: (of zoek op Weisse Zwerg Wyandotten). Hier zal ik wat foto s uploaden. Andere fokkers zijn welkom om deel te nemen aan de discussie en hun eigen foto s en filmpjes toe te voegen. Sportgroeten van Frank Harrer, Winterlingen. FHarrer160@aol.com Foto: Aviculture Europe. Copyright 2013 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC.

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 VANUIT AUSTRALIË De Canberra/Queanbeyan Poultry Club Show 2006 Door: Greg Davies Het doel van onze kleine club is het promoten en

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD Door: Luuk Hans. Boven: Het Pluimveemuseum, met een volière met Barnevelders ervoor. Foto: Gerard van de Bruinhorst, PR Pluimvee Museum. Het Pluimveemuseum in Barneveld was

Nadere informatie

Gehouden van 24 t/m 25 oktober 2009 te Merelbeke België

Gehouden van 24 t/m 25 oktober 2009 te Merelbeke België Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Gehouden van 24 t/m 25 oktober 2009 te Merelbeke België Tekst en foto s: Kenneth Broekman De Zweedse pluimveebond en de Zweedse watervogelvereniging

Nadere informatie

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ Door Marcel Eissens (NL) De Welsumer heeft zijn naam te danken aan het Overijsselse plaatsje Welsum en is in eerste instantie bekend geworden om de productie van grote

Nadere informatie

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 JANUARI 2011 Een fotoverslag met medewerking van diverse Speciaalclubs en redactieleden van Aviculture Europe In het kader van het

Nadere informatie

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp ANCONA s seizoen 2010/2011 Door: Bernard Hanskamp De stand van de Ancona nu Als hoen is de Ancona nu langzamerhand zeldzaam geworden. Het lijkt er sterk op dat de Middellandse Zeerassen helemaal uit de

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Provinciale Kampioenen: Parkvogels: Ronquièreskalkoen van Geert Roosens Watervogels: Carolina

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Basset

Tekst en foto s: Mick Basset Tekst en foto s: Mick Basset Duitsland, 2-4 December 2005. De VDT (de nationale Bondsshow van de Duitse Sierduiven) was zoals gewoonlijk een grote show, met 28.000 sierduiven en daarbij nog de ruim 7.000

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 1 JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Tekst: Jan en Cor Kerkhof. Bron: Javabode 2006-4. Foto s: Dirk de Jong. Op zaterdag 26 augustus

Nadere informatie

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL Door Hristo Lukanov (Bulgarije) Boven: Blauwgetekende zalmkleurige Wyandotte haan en hen. Foto met dank aan www.kippenencyclopedie.nl

Nadere informatie

Tekst en foto s: Luuk Hans

Tekst en foto s: Luuk Hans DE OORSPRONG VAN DUNKLEUR: DE KLEUR KHAKI EN CHOCOLATE Tekst en foto s: Luuk Hans Inleiding In november 2002 bezocht ik de nationale pluimveeshow in Columbus, Ohio. Deze landelijke show wordt één keer

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club

HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 3 HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club Op 29 oktober 2011 is in de Veenendaalhal in Veenendaal

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld

ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 1 ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld Tekst en foto s : Monique de Vrijer De Zijdehoenclub heeft geen jongdierendag meer, maar

Nadere informatie

NEDERLANDSE JAVAKRIELENFOKKERS OP BEZOEK AAN DE DISTRICTSHOW DE STER MEEUWEN IN BELGIE.

NEDERLANDSE JAVAKRIELENFOKKERS OP BEZOEK AAN DE DISTRICTSHOW DE STER MEEUWEN IN BELGIE. NEDERLANDSE JAVAKRIELENFOKKERS OP BEZOEK AAN DE DISTRICTSHOW DE STER MEEUWEN IN BELGIE. Tekst en foto s: Adri (comb. Goorden-Hermsen) Donderdagavond 8 december vertrokken we vanuit Nederland naar de districtshow

Nadere informatie

Tekst: Jan Willem Hondelink

Tekst: Jan Willem Hondelink KLEURSLAGEN GROTE WYANDOTTEN IN DE GEVARENZONE Tekst: Jan Willem Hondelink De Nederlandse Wyandotte Club is een grote vereniging met ruim 500 leden. 87% van deze leden fokt krielen, dus de krielen zijn

Nadere informatie

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNERKRIEL Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNER KRIEL een kip die zich gedraagt zoals je verwacht dat een kip zich gedraagt. Door: Jan Bollen

Nadere informatie

CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015

CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015 CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015 Boven: Plymouth Rock krielhen. Foto: B. den Blanken. Tijdens de Noordshow zijn er ook talloze stands van clubs en verenigingen waar de bezoekers meer informatie over de rassen

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Sierduiven Brünner Kropper, zwart m/j. Pred. 97 punten. Inz. Comb. Olthof. Brünner Kropper, wit m/j. Pred. 97 punten. Inz. A. Oosterbroek.

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

Friese Hoenders seizoen 12-13

Friese Hoenders seizoen 12-13 Friese Hoenders seizoen 12-13 Net als voorgaande jaren heeft de FTC getracht in beeld te brengen hoe onze F riese hoenders en krielen ervoor staan. Dit aan de hand van het getoonde materiaal op de clubshow

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe

Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Links: Lisette bij het inkooien van een roodporselein Sussexkriel. Foto: Jack Vriesekoop Menig kippenfokker heeft de stille wens dat zijn zoon of dochter

Nadere informatie

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen Door: Bobo Athes Eigenlijk had ik al het plan opgevat om de Internationale CochinDag te bezoeken sinds ik Ardjan Warnshuis, een van de 2 organisatoren, had

Nadere informatie

Deel 1. Kleindieren Expo, gehouden op 24, 25 en 26 januari 2008 in Utrecht

Deel 1. Kleindieren Expo, gehouden op 24, 25 en 26 januari 2008 in Utrecht Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Kleindieren Expo, gehouden op 24, 25 en 26 januari 2008 in Utrecht Tekst en foto s: Dirk de Jong. Dit is traditioneel de laatste,

Nadere informatie

JONGDIERENDAG COCHINCLUB IN TIEL (NL) Een verslag van Peter van den Top

JONGDIERENDAG COCHINCLUB IN TIEL (NL) Een verslag van Peter van den Top Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 JONGDIERENDAG COCHINCLUB IN TIEL (NL) Een verslag van Peter van den Top In het clubgebouw van de plaatselijke pluimveevereniging

Nadere informatie

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Door: Hans Heemskerk, voorzitter HBK en ZOBK. Foto s: Hans Puttenstein, Hans en Annemiek Heemskerk.

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 75 jarige Jubileumshow Gallinova Barneveld 6 en 7 november 2009 Zoals altijd is Gallinova er weer in geslaagd om een prachtige show

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË Tekst en foto s: Bobo Athes U hebt vast nog niet veel gehoord over pluimveefokkers in Roemenië. En u kunt zich waarschijnlijk niet herinneren ooit inzendingen vanuit Roemenië

Nadere informatie

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd)

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Door: Wanda Zwart De Geschiedenis De Satsumadori komt oorspronkelijk uit Japan. Volgens de Laboratory of Animalbreeding and Genetics van de Universiteit van

Nadere informatie

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN Boven: Prachtige Dwergkuifeend van Jacob Rodenburg. Tekst en foto s: Jan Schaareman, met dank aan Jacob Rodenburg voor de historische informatie. In 2012 besloten mijn vrouw

Nadere informatie

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Foto's: Klaas van der Hoek, tekst: Aad Rijs. Op de KLN bondsshow voor de pluimveegroepen hebben de leden jaarlijks de gelegenheid nieuwe kleurslagen of rassen die

Nadere informatie

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Tekst en foto s: Willem van Ballekom Tekst en foto s: Willem van Ballekom Boven: een Japanse Koeyoshi. Fokker Dhr. Ito (Japan) Foto Julia Keeling (Isle of Man) De Koeyoshi De Japanse Koeyoshi behoort, ondanks zijn imponerende vechthoenderuiterlijk,

Nadere informatie

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006 DEEL 3 WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006 Tekst: Jan Willem Hondelink. Foto s: Rob van der Steen In november jl. werd de traditionele Wieringerlandshow gehouden. Naast een keur aan konijnen, cavia s, kleine

Nadere informatie

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK)

MIJN VERZAMELING. Door Scott Sharp (UK) MIJN VERZAMELING Door Scott Sharp (UK) Als we het over een duiven verzameling hebben, is onze eerste gedachte Karl- Heinz Sollfrank in Neurenberg, die de grootste verzameling van duivengerelateerde voorwerpen

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Adri Hermsen en Gerrie Goorden.

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Adri Hermsen en Gerrie Goorden. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Adri Hermsen en Gerrie Goorden. Adri Hermsen ging naar de Europa Show in Leipzig en wilde daar wel wat foto s voor ons maken. Op de foto s stond een van hun hennen die daar

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties 1 The Middle Thüringer Rassetauben Club Show, 9-13 November 2005 Door: Mick Bassett 2 800 Duiven, 70 rassen, van 68 inzenders. De Club heeft

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Bassett

Tekst en foto s: Mick Bassett NEURENBERG - VDT 2006 (Verband Deutscher Rassetaubenzüchter) Duitse Nationale Sierduiven Bondsshow 2006, kortheidshalve VDT-show genoemd. Tekst en foto s: Mick Bassett De VDT Show in Neurenberg en de Europa

Nadere informatie

Foto boven: Cochinkriel, hen, bobtail. Foto: Jogchum IJpma.

Foto boven: Cochinkriel, hen, bobtail. Foto: Jogchum IJpma. NIEUWE CREATIES NOORDSHOW JANUARI 2013 Foto boven: Cochinkriel, hen, bobtail. Op de KLN Bondsshow afdeling veren - ondergebracht bij de Noordshow te Zuidlaren in januari 2013, werd weer een groot aantal

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 Oost-Vlaamse provinciale wedstrijden MERELBEKE (BELGIË) 21-23 oktober 2011 Met het Europees raskampioenschap voor de Gentse kropper.

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

Friese hoenders seizoen 2011-2012

Friese hoenders seizoen 2011-2012 Friese hoenders seizoen 2011-2012 Zoals u inmiddels gewend bent van de FTC hebben wij (onder andere) aan de hand van de ingestuurde dieren op de clubshow weer een verslag gemaakt over de stand van zaken

Nadere informatie

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN PRESENTATIE ZATERDAG 9 MEI 2015 LANDELIJK KEURMEESTERS CONGRES De Javakriel, een sierlijk en pittig, maar moeilijk dwerghoen. Waarom moeilijk? Massaal afpikken van kamdoorntjes

Nadere informatie

Door: Ardjan Warnshuis (D)

Door: Ardjan Warnshuis (D) CHABO S Door: Ardjan Warnshuis (D) Foto: Udo Ahrens. Chabo s, vroeger ook wel Japanse krielen genoemd, zijn een oorspronkelijk krielenras dat vanuit Japan de wereld heeft veroverd. Dit krieltje met haar

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Intro Af en toe komen er bij ons vragen binnen over Amrock krielen. Ze worden niet zo veel geshowd in Nederland, maar er zullen vast wel meer liefhebbers

Nadere informatie

MAGISCHE DATA. Door: Bill Burnside

MAGISCHE DATA. Door: Bill Burnside advertentie MAGISCHE DATA Door: Bill Burnside Doordat Aviculture Europe een Europees tijdschrift is, kunnen bepaalde genoemde datums misschien verwarrend zijn voor de lezers elders in de wereld. Neem bijv.

Nadere informatie

We denken dat u zoals vanouds, deze show niet zal willen missen, en dit dan ook te waarderen door enkele dieren in te zenden.

We denken dat u zoals vanouds, deze show niet zal willen missen, en dit dan ook te waarderen door enkele dieren in te zenden. Vraagprogramma Voorwoord Beste Kleindierliefhebbers, Voor u ligt het vraagprogramma van De Sportfokkers Neer e.o. Dit jaar organiseren we een Open Show in de Burg. Hannenhal te Baexem, een van de kerkdorpen

Nadere informatie

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

kocht ringen en ging ook met zijn dieren naar de show. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa

kocht ringen en ging ook met zijn dieren naar de show. Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europa Na het bezoek aan Willy en Kris Borgers, gingen we gezamenlijk op weg naar Achilles en Jeannine De Reys, twee andere leden van de Belgische Kleindierfokvereniging

Nadere informatie