ISO ZELFVERKLARING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ISO 26000 ZELFVERKLARING"

Transcriptie

1 ISO ZELFVERKLARING Blanche Dael ISO ZELFVERKLARING

2 Inhoudsopgave 1. Introductie Blanche Dael Visie en missie Blanche Dael Stakeholders en onze invloedssfeer in de keten Normen en waarden de 7 MVO principes MVO bij Blanche Dael Smaak Vakmanschap (H)echte relaties MVO ambities

3 1. Introductie Blanche Dael Maison Blanche Dael is een ambachtelijke koffiebranderij en theepakkerij. Wij branden dagelijks de groene arabica koffiebonen, die met de hand geplukt worden op diverse koffieplantages in de hele wereld. Dit branden is een ambachtelijk proces waarbij de jarenlange ervaring van het branden wordt doorgegeven door een meesterbrander aan nieuwe generaties. Het zó branden dat de juiste geur- en smaakstoffen vrijkomen is een precies en kwetsbaar proces. Het huidige Blanche Dael werd op 17 april 1878 door Guillaume Dael opgericht in de Wolfstraat 28 in Maastricht. G. Dael, in Koloniale waren heette het toen. In 1905 neemt Guillaume de branderij, annex magazijn over van August Hustinx in de Bonnefantenstraat in Maastricht en vanaf die periode wordt er in eigen beheer koffie gebrand. In 1920 komt de jongste dochter van Guillaume in de zaak en bij de dood van haar vader in 1928 verandert ze de bedrijfsnaam in haar eigen naam: Maison Blanche Dael. In 1928 wordt er ook een koffiebrandmachine op gas in de winkel geplaatst op de plek in de etalage waar er nu nog steeds een staat (sinds 1963). Winkel in de jaren 50 3 Blanche Dael, 1912, 16 jaar Tot op hoge leeftijd blijven Blanche en haar man bij de zaak betrokken, maar in 1969 besluiten zij de zaak te verkopen aan hun brander J. Erkamp en zijn zwager H. Berghof. De naam Maison Blanche Dael blijft gehandhaafd en in de loop der jaren concentreert het assortiment zich steeds meer op koffie, thee, pinda s en bijbehorende accessoires. In 2000 treedt de heer Erkamp uit de zaak terug en geeft hij het stokje door aan zijn neef Albert Berghof. Achter in de winkel is er ook een atelier gevestigd waar men de vers gebrande koffie kan voelen, ruiken en proeven. Hier worden ook exclusieve koffiesoorten in kleine hoeveelheden gebrand in een kleine koffiebrander. Dit proces kan men van dichtbij meemaken. Naast de winkel voor consumenten, leveren wij ook koffie en thee aan diverse horecaklanten in Limburg en Noord-Brabant. Wij bieden onze zakelijk klanten een totaalconcept van topkwaliteit arabica koffie, thee, porselein, randartikelen en persoonlijke service en ondersteuning. Sinds kort is er ook een webwinkel, waarin onze producten te koop zijn. En in 2000 is ons zusterbedrijf Blanche Dael Coffeelovers opgericht, waar zelf getrainde barista s onze koffie tot een perfect eindproduct bereiden in een aangename ambiance.

4 2. Visie en missie Blanche Dael Visie Al sinds 1878 worden generaties geboeid door alles wat er met koffie en thee te maken heeft. Wij van Blanche Dael prijzen ons gelukkig dat we met deze producten mogen werken. De zoektocht naar de lekkerste koffie en thee, het werken in een omgeving van productie, geur en ambacht en het werken aan producten waar mensen naar verlangen en van genieten. Dan komt die passie vanzelf. En dat doe je niet om rijk te zijn, maar om je rijk te voelen. Koffie is bovendien een geweldig en gezond product en speelt een belangrijke rol in vele culturen. De vreugde van elke dag van lekkere koffie te genieten, daar zetten we ons bij Blanche Dael voor in. Daar mag men ons familiebedrijf op afrekenen! We zijn bij Blanche Dael zeer gemotiveerd om in alles wat we doen nog beter te worden. Dat kan zijn in de service die we verlenen, ons MVO-beleid, maar vooral ook in onze know how van koffie en thee. 4 Wij geloven in echte smaak in onze eigen regio. Een regio waar wij een sterke rol willen spelen met know how vanaf het groeiproces van de koffie en thee tot en met het eindproduct in de kop bij de consument of gast. Missie Het is onze missie om onze klanten optimaal te laten genieten van een kopje koffie en om in de regio een bijdrage te leveren aan een sterke en hoogwaardige koffiecultuur. Dat betekent dat we de klant betrekken in wat we doen, dat we werken aan de beste koffiesmaak en dat we niet rusten voordat het kopje koffie of thee correct op tafel staat. Huub en Leny Berghof Albert en Mireille Berghof Dave Christiaens Manon Dautzenberg Richard Erkamp Gerry Habets Jeanny en Nicky Knaepen Melvin Menten Renée Muijres Wesley Muijs Pieter Rosier Dolores Spera Charles Ubachs Bèr en Marijs Zeegers Christophe de Warrimont e.v.a.

5 Hoe past MVO binnen de visie? In 2012 zijn wij gaan deelnemen aan de expeditie voor Agri & Food van MVO Nederland. Tijdens een aantal sessies, bij de verschillende deelnemers, werd stap voor stap ISO uitgelegd, besproken en toegepast. Om alle 37 MVO onderwerpen voor Maison Blanche Dael in kaart te brengen hebben wij een kernteam van 4 personen samengesteld, waarin allerlei functies, o.a. de directie, zijn vertegenwoordigd. De 7 MVO principes, zijnde het afleggen van rekenschap, transparant zijn, ethisch gedrag, respect voor belangen van stakeholders, respect voor wet- en regelgeving, respect voor internationale gedragsnormen en respect voor mensenrechten, worden allemaal nageleefd door Blanche Dael. Deze principes zijn onderdeel van ons dagelijks beleid, omdat wij ons verantwoordelijk voelen door de positie die wij als voorbeeldbedrijf inmiddels na 135 jaar hebben ingenomen. Wij zijn ons bewust van onze invloed op zaken als werkgelegenheid, milieubelasting en we realiseren ons dat een deel van onze grondstoffen uit regio s komt waar het niet altijd goed gesteld is met leefomstandigheden en mensenrechten. In algemene zin kan gezegd worden dat Blanche Dael bewust in het leven staat. We gaan bewust om met kostbare grondstoffen, met de omgeving waarin we functioneren en we zetten het koffiemoment graag in om mensen bij elkaar te brengen. Daarom kunnen projecten die maatschappelijke samenhang bewerkstellingen vaak op onze steun rekenen. Verder kijken wij naar de toestand op en van de plantages waar onze koffie vandaan komt. Het is onze ambitie om samen met onze partners zaken als de verbetering van biodiversiteit, arbeidsomstandigheden en mensenrechten te ondersteunen. Blanche Dael is een familiebedrijf van 2 families met 4 generaties. Wij zijn daarom juist bewust bezig met de toekomst en hoe wij de wereld achter laten voor de volgende generatie. Bewust maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook iets dan wij op een natuurlijke wijze doen. De MVO expeditie heeft ons geholpen om alles wat we doen aan MVO in kaart te brengen en om hierin prioriteiten en ambities te bepalen. 5 Bij Blanche Dael is men er generaties van overtuigd dat MVO de basis is voor duurzame winst. De expeditie bood het familiebedrijf de gelegenheid kritisch naar zichzelf te kijken en te ontdekken of er meer structuur aangebracht kon worden in de bestaande MVO-activiteiten. Voorheen werd er idealistisch naar MVO gekeken en wilde men alles doen. De expeditie heeft er toe geleid dat MVO binnen het bedrijf is teruggebracht naar een pragmatische aanpak die ook de economische doelen dient. Pierre Hupperts, The Terrace, extern adviseur MVO expeditie.

6 3. Stakeholders en onze invloedssfeer in de keten Binnen ons assortiment heeft koffie onze sterkste aandacht. Een product dat begint in een ontwikkelingsland en wat wij na een lange reis hier onze eigen signatuur geven. Aan de hand van de koffieketen brengen we dan ook de stakeholders en onze invloedsfeer in kaart. van besje naar kopje Blanche Dael en de invloedsfeer in de koffieketen Het proces In de oorsprong Tropische landbouw. De koffieboer kiest de koffievariëteit, de verbouwingsmethode en hij managed het groeiproces. Elke keuze is belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit. Koffiespecialiteit. Slechts 5% van de totale koffieproductie is een koffiespecialiteit. Dit zijn arabica s die groeien op hooggelegen plantages. Know how. Het met de hand plukken van de rijpe bessen, het wassen, het fermenteren, het drogen, het na selecteren. Dat vergt knowhow en geeft een consistent resultaat. Transport en opslag Na 6 weken gerust te hebben gaat de koffie op transport. Dit is een kritische fase, want onderhevig aan weersinvloeden tijdens de reis naar de haven en op zee. In de opslag in Zeebrugge wordt de koffie gecontroleerd op vochtgehalte en geconditioneerd opgeslagen. Het hele proces tot in het lager wordt door Seabridge 100% CO2 gecompenseerd. Stakeholders en invloedsfeer Medewerkers van Blanche Dael reizen regelmatig naar koffielanden om als jurylid mee te doen met de beoordeling van koffie. Wij creëren hiermee een referentiekader voor het beoordelen van kwaliteit en smaak en brengen kennis van smaak over aan koffieboeren Koffielandbouw is een specialisme dat know how vergt. Als koffiebrander willen wij weten welke keuzes onze boeren maken en hoe dat de kwaliteit beïnvloed. We benaderen Efico voor informatie over de koffie en we reizen zelf naar plantages. Samen met de Efico foundation zoeken we naar mogelijkheden om de onze koffieleveranciers te helpen met de certificering van hun plantage, dan wel lokale koffiegemeenschappen te ondersteunen. Door de certificering, waarin allerlei omstandigheden worden vastgelegd, hebben boeren een betere onderhandelingspositie. Als de koffiebalen in de container verdwijnen, dan heeft de boer zijn werk gedaan. Nu is het opletten op de gevaren van temperatuurschommelingen, hoge luchtvochtigheid en het gevaar van condensatie en lekkages. Een traject dat in beheer is van de koffiemakelaar. Tot en met de opslag in het lager van Efico is de koffieketen 100% co2- neutraal.www.seabridge.com. Blanche Dael neemt op haar beurt maatregelen om milieubelasting te minimaliseren. Zoals door fietsgebruik te stimuleren en het hergebruik van verpakkingen. 6

7 Bij de koffiebrander Er vindt een grondige smaakanalyse plaats om te controleren of de koffie de gewenste eigenschappen bezit en of er niets is misgegaan tijdens transport. Dit zogenaamde cuppen vindt vervolgens gedurende het hele jaar plaats om de smaakontwikkeling van de koffie te volgen. Van alle binnenkomende oogsten worden door Efico stalen geanalyseerd op gezondheidsrisico s. Van de specialiteitenkoffies wordt bovendien een uitgebreide smaakanalyse gemaakt. Na goedkeuring ontvangt Blanche Dael een staal voor de finale goedkeuring. De vraag is: smaakt de koffie zoals we verwachten? Een nauwe samenwerking met de leverancier is hiervoor een vereiste. Het koffiebranden. De knowhow van de koffiebrander zit in het beoordelen van de verschillende smaken in de boon, het combineren van die smaken in een koffiemelange, het beheersen van het garingsproces en het vers verpakken en uitleveren van de bonen. Bij de eindgebruiker Nazorg. De vers geroosterde bonen, zijn een halffabricaat. De basis voor een lekker kopje koffie. Het zetten van de koffie gebeurt door de eindgebruiker. Consument of horeca Teruggeven. Een kopje koffie smaakt nog beter als iedereen ervan meeprofiteert. De koffieboer, maar ook de lokale samenleving. Tijdens het koffiebranden ontstaat er rook- en geurontwikkeling. Ter voorkoming van overlast voor omwonenden hebben we geïnvesteerd in een rookgasverbrander. We letten bij het ontwikkelen van verpakkingen zowel op houdbaarheid als op milieubelasting. Van lege jutezakken worden kussens gemaakt voor decoratie in onder andere Coffeelovers. Onze koffie wordt persoonlijk afgeleverd bij de klant binnen twee weken na het branden. Wij ondersteunen onze klanten met workshops en informatie en helpen ze zo snel mogelijk als ze vragen of problemen hebben. In de regio Maastricht steunen we allerlei initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Met onze stichting Escuela Blanche Dael steunen we ook onderwijs voor kinderen in Guatemala. 7

8 Onze invloedssfeer kan als volgt weergegeven worden: 8

9 4. Normen en waarden de 7 MVO principes Tijdens de eerste kerngroep bijeenkomst werd al meteen duidelijk dat wij als Blanche Dael de hieronder benoemde 7 principes onderschrijven. a) Rekenschap afleggen Blanche Dael legt rekenschap af aan iedereen die haar daarop aanspreekt. Transparantie is een speerpunt en iedereen mag ons aanspreken op onze prestaties. In ons jaarverslag staat onze economische verantwoording en via deze onderbouwing zelfverklaring ISO laten wij onze inspanningen qua People, Planet en Profit zien. b) Transparant zijn Wij zijn transparant door verschillende communicatiekanalen, zoals onze verpakkingen waar heldere product en productie-informatie op te lezen staat, maar ook door onze nieuwsbrief Journal Maison. Ons prijsbeleid is helder (bijvoorbeeld 250 gram koffie kost ¼ van de kiloprijs) en hebben wij duidelijke contracten voor onze zakelijke klanten. Op onze vernieuwde websitewww.blanchedael.nl geven een heldere kijk op ons bedrijf en in het koffieatelier en branderij houden wij rondleidingen voor geïnteresseerden. c) Ethisch gedrag Voor alle medewerkers is er een handboek beschikbaar waarin gedragsrichtlijnen worden gegeven. Daarnaast hebben wij een interne en een externe vertrouwenspersoon waar men terecht kan indien er twijfels zijn over ethische aspecten of anderzijds. En de communicatielijnen in ons bedrijf zijn kort en we hanteren open deur beleid. Dus elkaar aanspreken is geen enkel probleem. d) Respect voor de belangen van de stakeholders Ons bedrijf bestond in jaar. Dat hebben wij mede gerealiseerd door ook de belangen van onze stakeholders te respecteren. Dit kan natuurlijk alleen als je de stakeholders identificeert en betrekt bij je beleid. e) Respect voor wet- en regelgeving Blanche Dael respecteert de wet- en regelgeving. Zo is bij ons de milieuwetgeving o.a. van toepassing en wij leven deze na. In ons bestaan van 135 jaar zijn wij nimmer en op geen enkel aspect van de bedrijfsvoering berispt noch verdachte geweest. Voor zover wij dit kunnen overzien geldt ook dieper in de keten een onberispelijk respect voor wet- en regelgeving. f) Respect voor internationale gedragsnormen Wij hebben indirect te maken met de internationale wet- en regelgeving. Onze koffiebonen worden op allerlei verschillende plantages over de wereld gekocht door onze makelaars. Echter de daadwerkelijke aankoop vindt voor ons in Europa plaats. Maar wij vinden het een uitdaging om nog meer te weten te komen over de situatie in de oorsprong landen, waar onze koffie en thee verbouwd worden. g) Respect voor mensenrechten Omdat onze grondstoffen veelal uit ontwikkelingslanden komen, proberen wij te achterhalen hoe het is gesteld met mensenrechten en dan vooral kinderarbeid. Dit is vaak niet bekend en al zeker niet geregistreerd. Daarom doen wij in elk geval uitsluitend zaken met makelaars met een bewezen track record en we doen bij deze makelaars regelmatig navraag over deze gevoelige informatie. Verder gebruiken wij het netwerk van onze stichting Escuela Blanche Dael om gevoelige herkomst informatie in te winnen om dit vervolgens bij onze leverancier op de agenda te zetten. Wij zijn bereid om met onze stichting samen met Stichting Pimma, Stichting FundaMAM, the Efico Foundation en onze koffiemakelaar te kijken naar oplossingen voor betere leef- en werkomstandigheden in koffielanden. 9

10 5. MVO bij Blanche Dael Door de MVO kerngroep zijn de 7 MVO kernthema s en ook alle 37 MVO onderwerpen onderzocht. Er is vastgesteld welke prestaties er geleverd worden op de gebieden van het bestuur van de organisatie, milieu, werkomstandigheden, eerlijk zaken doen, mensenrechten, klanten/consumentenaangelegenheden en maatschappelijke betrokkenheid. De keuzes die gemaakt worden bij alle MVO onderwerpen zijn gebaseerd op onze 3 Blanche Dael iconen: 5.1 Smaak is de sleutel tot succes van Blanche Dael. Het fundament voor het bestaansrecht van ons als kleine koffiebrander, het fundament voor de relatie met onze klanten en ook voor het bestaansrecht van de koffieboer. Smaak In de koffiewereld wordt meer en meer het kaf van het koren gescheiden. Koffieboeren die topkwaliteitsmaak leveren worden daarvoor goed beloond. Zij kunnen dan ook investeren in kwaliteit en geven het voorbeeld aan anderen in de regio of coöperatie. Blanche Dael is bereid om daar een hogere prijs voor te betalen. Smaak gaat vóór, maar als het even kan op duurzame wijze. Bij Blanche Dael beschikken we over de middelen om te spelen met smaakontwikkeling. Wij meten vochtgehalte, temperatuur en dichtheid van de bonen en variëren met brandcurves. We stellen hier plannen voor op en door veelvuldig te proeven werken we voortdurend aan smaakconsistentie en verbetering. 10 Door samenwerking met de barista s van ons zusterbedrijf Coffeelovers krijgen wij feedback op de smaak en suggesties voor verbetering. De intern opgeleide barista s van Coffeelovers zijn dagelijks bezig hun kennis en passie aan de gasten, via diverse soorten koffiebereiding, te serveren. Zij gaan graag in op de wensen van de klant en ontwikkelen steeds nieuwe specials met de barista s choice. En dat smaken gewaardeerd worden valt steeds terug te lezen in koffietests bij ons zusterbedrijf Coffeelovers en dit blijkt ook uit de reacties van klanten. Zoals al beschreven staat op onze koffie kaart: Met trots presenteren wij koffie en verse thee van Koffiebranderij Blanche Dael, al 134 jaar het vertrouwde adres voor dagelijks vers gebrande kwaliteitskoffie en verse thee. Al ons koffiegenot wordt gemaakt met de koffiemelange Mocca Turc. De smaak is puur, intens en hartverwarmend, zeker is dat gasten enkele terrassen overslaan om bij ons te genieten van deze heerlijke smaak. Iets om met recht trots op te zijn, daarom zie ik er ook naar uit om deze goede samenwerking nog vele jaren voort te zetten. Drink onze koffie, sluit Uw ogen en geniet van deze sublieme, pure smaak. Astrid van Keeken, Café Michiel de Ruijter, Valkenburg aan de Geul.

11 AD koffietest 2003 AD koffietest AD koffietest 2008 AD AD koffietest

12 Kwaliteitsbewaking De kwaliteit is heel belangrijk voor ons (en daar zijn wij bereid voor om te betalen). Wij kiezen alleen voor bonen van de arabicastruik, die op grote hoogte groeien en met hand geplukt worden. De selectie van elke oogst wordt in nauwe samenwerking met onze koffieleveranciers gemaakt. De controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laten zien dat wij zorgvuldig omgaan met de voedselveiligheid. Zelf testen wij de dichtheid en de vochtigheid van de groene en de ongebrande bonen. En maken wij van elke charge die gebrand wordt een kleurmeting. Dit is om de continuïteit van het brandproces te controleren. "Sinds 1985, toen wij onze deuren openden, verkopen wij Blanche Dael koffie en producten. Niet één dag hebben zij nagelaten om ons top kwaliteit in elk opzicht te bieden!, merci" Guido en John Waterval, Café Take5, Maastricht. Duurzame smaak Onze ambitie is om kwaliteit steeds meer te combineren met duurzaam. Onze klant moet dan enerzijds overtuigd worden van de smaak van de koffie en anderzijds bereid zijn om te betalen voor de extra inspanningen in de keten. Dat lukt steeds beter. Zoals in onze samenwerking met GaiaZoo in Kerkrade, met wie wij samen een smaakvolle 100% Rainforest Alliance melange hebben samengesteld. Als een duurzame koffie kwalitatief net zo goed is als een niet gecertificeerde koffie dan kiezen wij voor de duurzame bonen. 12 Transparantie Wij laten ook graag zien hoe onze smaak tot stand komt. Want op alle verpakkingen, zowel voor thee als ook voor koffie, staan de ingrediënten en de samenstelling vermeld. In onze webwinkel staat ook per koffie- en theesoort aangegeven waar deze vandaan komt. Verder noteren wij kleurwaardes van de gebrande koffie om de constantheid van het ambachtelijke brandproces te monitoren. En op de 1kilo verpakkingen voor de horeca noteren we de branddatum. Transparantie betekent voor ons ook laten zien wat wij doen en hoe wij dat doen. Dus klanten maar ook andere stakeholders zijn graag geziene gasten bij ons. Zaterdag 11 mei 2013 was er een open dag bij onze branderij waarbij wij al onze inspanningen op koffie- en theegebied hebben laten zien. Deze was vrij toegankelijk voor alle vrienden, familie, buren en anderen die geïnteresseerd zijn in Blanche Dael. We mochten 100 gasten verwelkomen en de huidige processen en technieken laten zien. De open dag was georganiseerd ter eer van het 135 jarig bestaan van Blanche Dael.

13 5.2 Vakmanschap wordt al generaties doorgegeven binnen ons bedrijf. De familie is altijd nauw betrokken bij de bedrijfsvoering. Branders proeven met elkaar om kennis op te doen en te delen. Ook worden koffie-experts uitgenodigd om samen te cuppen (proeven) en hieraan nemen ook steeds verschillende barista s van Blanche Dael Coffeelovers deel. Deelname aan cursussen en workshops zorgt er ook voor dat de know how wordt vergroot en up to date is. En het bezoeken van beurzen en reizen naar koffielanden helpt ook om het vakmanschap te verbeteren. Vakman Schap Zo zijn er 3 medewerkers van Blanche Dael erkend jurylid van de Cup of Excellence organisatie (www.cupofexcellence.org). Deze organisatie organiseert smaakwedstrijden voor koffieboeren in een 9-tal Zuid- en Midden-Amerikaanse en Afrikaanse koffielanden. Blanche Dael blijft zichzelf uitdagen als het gaat om de verbetering van vakmanschap en smaak. We kijken daarbij ook sterk naar ontwikkelingen en innovaties in de markt. Zo waren wij in 2006 de eerste koffiebrander in Europa die met de Clover werkte. In 2006 dé filterkoffie-innovatie in Amerika. En we hebben onlangs een aantal klanten geholpen met een concept voor filterkoffie, waarbij espressoapparatuur werd vervangen door filterapparatuur. Deze laatste geeft enerzijds een kraakheldere smaakweergave en anderzijds een impuls aan de beleving van het koffiemoment. 13 Heel belangrijk voor ons bedrijf is de wetenschap dat wij slechts een vers halffabricaat leveren. Het eindresultaat is in handen van een, al dan niet ervaren, koffiebereider. Dit stukje vakmanschap is weliswaar in handen van de horecaondernemer, maar deze mag rekenen op onze steun en betrokkenheid. Wij stellen schriftelijke informatie beschikbaar over het bereiden van een goed kopje koffie en het onderhoud van de apparatuur en wij leiden naar believen medewerkers en ondernemers op met baristatrainingen op locatie of in onze koffiebranderij. Thank you also for the coffee tasting and we were impressed by how many flavours could be discovered in your coffees. We had a challenge to follow the tasting procedure accurately with a sense of professionalism and attention to detail. It was a good lesson. Mr. Thomas Lerch, Student Head Butler, The International Butler Academy Onze kennis over de koffie en theeproces en de omstandigheden in oorsprong landen delen wij graag met onze klanten, scholen, omwonenden en ander geïnteresseerden. Dit doen we door het geven van voorlichting, workshops, open dagen en rondleidingen. In sommige gevallen wordt daarvoor een bijdrage gevraagd. Deze komt dan volledig ten goed aan de stichting Escuela Blanche Dael (www.blanchedael.nl/escuela-blanche-dael). Wij informeren onze klanten met weetjes en ontwikkelingen op de koffiemarkt via onze nieuwsbrief en onze Facebook pagina.

14 De passie voor het vak wordt ook al generaties doorgegeven. Elk pak(je) koffie en thee gaat door de handen van onze medewerkers, waarbij een laatste visuele check wordt gedaan. Op onze website vindt u mooi filmpje ter illustratie. Bij de ontwikkeling van verpakkingen houden we rekening met de belasting ervan op het milieu. Zo zijn we enkele jaren geleden overgestapt naar een koffiezak (1kg.) zonder ventiel en met kraftpapier in plaats van met een kunststof coating. Bovendien proberen wij zoveel mogelijk bestaande verpakkingsmaterialen opnieuw te gebruiken. Vakmanschap betekent voor ons ook het investeren in techniek en apparatuur. Zo is er een ontstener die eventuele steentjes tussen de bonen uit haalt en een kleur-screener die lichte boontjes herkend. Deze lichte boontjes zijn afwijkend van smaak en kunnen de smaak van een kopje koffie negatief beïnvloeden. Deze boontjes schenken wij, gemalen, aan de Voedselbank. 14 Tevens beschikken wij over een naverbrandingsinstallatie die ervoor zorgt dat er geen schadelijke gassen de branderij verlaten en die voorkomt dat omwonenden geuroverlast ondervinden. Onze brandinstallaties werken op groen gas en de machines worden jaarlijks onderhouden en gekeurd. Het hele bedrijf ondergaat elk jaar een RI&E scan op arbeidsrisico s. Vakmanschap betekent tevens het leveren van een zo vers mogelijk product. Dat betekent: op tijd leveren. Daarom houden we de logistiek in eigen beheer. De meeste klanten bevinden zich binnen een straal van 40 kilometer van ons bedrijf. De leverroutes worden efficiënt geclusterd en beleverd met A- en B label auto s of als het mogelijk is met de fiets of Piaggio APE. Om de versheid verder te waarborgen adviseren wij onze klant niet te veel voorraad te houden. Onze doppinda s worden elke dag vers gebrand en binnen 24 uur kraakvers aan de klant verkocht. Zowel horecaklanten, resellers en particuliere klanten nemen onze doppinda s af.

15 5.3 (H)echte relaties betekent voor ons oprechte relaties met al onze stakeholders. Wij voelen ons betrokken bij al wat er zich in de keten afspeelt en daar waar nodig spelen we hierin een rol. Dat kan zijn via onze stichting Escuela Blanche Dael of via onze eigen bedrijfsvoering. (H)echte relaties Voor onze klanten zijn wij natuurlijk altijd aanspreekbaar en trachten we adequaat te reageren op vragen en problemen. We voelen ons verantwoordelijk tot en met het eindresultaat dat men aan de gast serveert. Dat kunnen wij ook omdat wij dicht bij de klant zitten en omdat onze aandacht vooral ook op onze bestaande klandizie gericht is. We hanteren verder een transparant prijsbeleid dat voor iedereen eerlijk en helder is. We werken niet met afnamecontracten, maar zeggen: ons contract is uw tevredenheid. Ons bedrijf werkt als een familie, waarin de mening van iedere medewerker telt. Er is een basisoverlegstructuur waarmee wij borgen, dat er geen onuitgesproken zaken broeien. De directie hanteert een open deur beleid en is steeds aanspreekbaar. Voor onze medewerkers is er interne en externe vertrouwenspersoon. Er wordt actief omgegaan met werknemersbelangen door tijdens de jaarlijkse functioneringsgesprekken opleidingsbehoeften en wensen door te nemen. Door het verstrekken van middelen zoals gehoorbescherming, werkkleding en veiligheidsschoenen, door het bieden van arbeidsplaatsen aan Wa-jongeren en stagiaires, door het aanbieden van een fietsplanregeling en door ruimte te bieden aan ouderschapsverlof en preventief medisch onderzoek. 15 In het kader van het door het Ministerie van VWS gefinancierde programma Aandacht voor iedereen werk ik mee aan miniconferenties Kijken met de ogen van de burgers. Daarbij hebben mensen met een beperking of een psychisch probleem de hoofdrol. Hun authentieke verhalen laten wethouders, ambtenaren, leden van adviesraden zien waar het écht om draait en inspireren hen bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Tijdens de miniconferentie van 24 april in Maastricht stond een jongeman in de hoofdrol met een indrukwekkend levensverhaal. Hij knokt voor zijn toekomst en klimt trede voor trede de maatschappelijke ladder op. Daarbij staat hij niet alleen. Een schil aan betrokken mensen staat om hem heen: zijn begeleider, zijn job coach, zijn bewindvoerder en last but not least zijn werkgever. Zij vormen een team waarvan de neuzen dezelfde kant op staan. Ook zijn werkgever staat pal, zelfs als de betreffende jongeman zoals hij dat zelf zegt- wel eens een scheve schaats rijdt. Voor menig werkgever een reden tot ontslag, maar niet voor Blanche Dael, want zo heet die werkgever. Een werkgever die people hoog in het vaandel heeft, een maatschappelijk betrokken ondernemer, die erkenning verdient, maar deze wellicht niet eens zo nodig vindt. Arthur Jansen, Aandacht voor iedereen, adviseur versterking Wmo voor Limburg

16 Ook lokale instanties proberen we te steunen naar onze mogelijkheden. Omdat we al bijna 135 jaar in de regio actief zijn en er bekendheid genieten, zien we voor Blanche Dael een positieve maatschappelijke rol weggelegd als regionaal familiebedrijf. In dat kader geldt steeds dat we doen wat we kunnen met onze expertise. Wij steunen bijvoorbeeld Stichting Pimma, Health foundation Limburg, Stichting Trajekt, Zweit veur Leit, Magisch Maastricht, Sinterklaas aan de Maas, Chateau Maestricht Op de Bres voor MS, Maastricht- Niou, Viva la Donna, Caritas Mosae, e.v.a. Afgelopen zomermaanden trok Trajekt iedere woensdagmiddag met de Koffiescooter van Coffeelovers de buurt in, naar verschillende ontmoetingsplaatsen in wijk De Heeg. Uit gesprekken met bewoners over wat er leeft, wat zij van Trajekt verwachten, maar vooral wat bewoners zelf voor de buurt kunnen betekenen, was de koffie het ideale bindmiddel. Hoe simpel kan het zijn!!!! Blanche Dael bedankt. Team De Heeg Trajekt Jeroen Wijckmans, teamcoördinator Trajekt Met leveranciers onderhouden wij ook loyale en directe contacten. Zeker op koffie- en theegebied willen wij graag op de hoogte gehouden worden van recente ontwikkelingen in de landen waar onze producten vandaan komen. Dat betekent voor ons regelmatig overleg met leveranciers maar tegelijkertijd ook een kritische houding hebben en vragen stellen over herkomstinformatie van koffie en thee. 16 Door een langdurige en nauwe samenwerking met onze leveranciers zijn wij in staat om de aanvoer van koffie, thee en pinda s kwalitatief hoog en ook consistent te houden. Van iedere koffie bezitten wij certificaten met informatie over de herkomst maar ook leef toestand op de plantage. Om nog meer in de landen van oorsprong te kunnen betekenen, is er een eigen stichting opgericht: Escuela Blanche Dael. In 2003 heeft Blanche Dael uit dankbaarheid voor haar 125- jarig bestaan en ter gelegenheid van het verkrijgen van het predicaat Hofleverancier, de Maastrichtse stichting PIMMA gesteund met een bedrag van , -. Het was een grote verrassing toen we uit handen van Minister Maria van der Hoeven een plaquette ontvingen met daarop de tekening van de nieuwe school met de naam Escuela Blanche Dael. Een grote eer, en voor ons een goede reden om de school te adopteren en onze blijvende steun toe te zeggen. Toen Albert Berghof in 2006 samen met het bestuur van PIMMA bij de officiële opening van de school aanwezig was, heeft hij beloofd de school en andere hulpbehoevende schoolprojecten te zullen blijven ondersteunen.

17 Vervolgens is in 2009 de stichting Escuela Blanche Dael in het leven geroepen om de fondsenwerving en het realiseren van de doelstellingen beter te organiseren. Van elk verkocht pakje Escuela Blanche Dael koffiemelange gaat 0,25 naar de stichting. Dit geld wordt voor 100% gebruikt voor onze scholingsprojecten in Guatemala en wordt telkens verdubbeld door Blanche Dael. Ook horecazaken steunen de stichting door een beetje extra te betalen voor hun koffie, zoals Café de Bóbbel, Ontmoet Anna, De Koffiecentrale, Café De Klep, Het Tuinhuis, Coffee Cafe, de Gulpener Bierbrouwerij, Theetuin de Roode Vennen en hotel Juliana. En in de winkel in de Wolfstraat kunnen klanten donaties doen in de Escuela Blanche Dael collectebus. Personeelsleden dragen ook vrijwillig bij door hun fooi af te dragen en rondleidingen te geven waarvan de opbrengst steeds naar de stichting gaat. Alle (beheers)kosten van de stichting worden betaald door Blanche Dael en er blijft dus 0,00 aan de strijkstok hangen. Hoewel de nood hoog is, is het steunen van een school in Guatemala nog niet zo eenvoudig. Er is een goed netwerk ter plekke nodig zodat we op de hoogte zijn van de behoefte van de school en zodat we weten dat het geld van de stichting adequaat wordt ingezet op de afgesproken wijze. Samen met het bestuur van stichting PIMMA en FundaMAM en Mario Coolen van Solidaridad proberen we dit netwerk gestalte te geven. Hieronder een deel van een met Mario Coolen gehouden interview: 17 Waar moet je beginnen om dit op te lossen? En hoe gaat FundaMAMdan te werk? Wat is je advies aan de stichting? De uitdaging voor buitenlandse initiatieven is enerzijds om gezaghebbers te motiveren om in het belang van het hele land te denken en anderzijds om de bevolking zelf eigenaar te maken van initiatieven om zo te werken aan een duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van de samenleving. Als er een school gebouwd wordt door PIMMA, dan gaat FundaMAM eerst met de mensen uit de streek praten om te vragen wat zij zelf kunnen doen om blijvende verantwoordelijkheid te garanderen. Ze regelen eerst betrokkenheid in plaats van een school in de schoot van een gemeenschap te werpen. Ze vragen: Wat gaan jullie zelf doen?, Organiseer zelf een oudercomité, Welke afspraken maak je met de leraren. Ze geven mensen inzicht in de financiën. Zo wordt de school onderdeel van de gemeenschap. Mijn advies is: zorg dat er ter plekke betrouwbare organisaties zijn en betrek die bij de projecten. Overleg met partners in Guatemala. Maak een verband tussen de doelgroep, begeleiders en donoren.

18 De 7 MVO kernthema s zien er met de Blanche Dael bril op als volgt uit: 1. Bestuur van de organisatie Wij willen het MVO bewustzijn bij al onze stakeholders vergroten. Daarom heeft de directie zich uitgesproken voor MVO als beleidscriterium op onze website: Omdat we nu naar 100% MVO-bewust streven, zijn we begonnen met ISO (www.blanchedael.professioneel/eerlijke-koffie). Verschillende initiatieven zijn genomen om het MVO bewustzijn te vergroten, zoals een presentatie aan alle medewerkers, deelname aan de voorronde van de Immens MVO prijs Maastricht/Heuvelland, vergaderingen met de MVO kerngroep en deelname aan het netwerk van MVO Nederland. En de directie heeft zich gecommitteerd aan MVO ambities, zie hoofdstuk Milieu Blanche Dael koopt Rain Forest Alliance en biologisch gecertificeerde koffie om de biodiversiteit te bevorderen en milieuvervuiling in de oorsprong landen te verminderen. Daarnaast worden er afbreekbare producten ingekocht zoals bijvoorbeeld koffiebekers. En worden er groene stroom en groen gas gebruikt. Verder is het transport zoveel mogelijk geclusterd en wordt er in energiezuinige auto s gereden en wordt het gebruik van de fiets gestimuleerd. Ook letten we op de samenstelling van ons verpakkingsmateriaal en hergebruiken we dit waar mogelijk. 3. Werkomstandigheden Door de jaren heen worden de werkomstandigheden steeds meer verbeterd. Naast het creëren van een veilige werkplek, de aanwezigheid van BHV-ers en de mogelijkheid om deel te nemen aan een Periodiek Medisch Onderzoek, worden nu de competenties en wensen van de medewerkers met hen besproken. Er zijn zowel interne als externe opleidingsmogelijkheden. 4. Eerlijk zaken doen Blanche Dael heeft een duidelijk prijsbeleid en duidelijke contracten. We werken al vele jaren met dezelfde leveranciers en we bouwen duurzame relaties op in netwerkverbanden. Waar mogelijk wordt er voor lokale leveranciers gekozen. Er is al informatie over de leefomstandigheden van de boeren in de oorsprong landen, maar wij hebben de ambitie om deze te verbeteren. Dit door onderzoek ter plekke te laten doen en plaatselijke projecten te steunen. 5. Mensenrechten We gaan met gepaste zorgvuldigheid (Due Diligence) om met de mensenrechten. Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat kinderarbeid veelvuldig kan voorkomen op koffie- en theeplantages. Daarom stellen we kritische vragen aan onze leveranciers en verzamelen zoveel mogelijk informatie. Hoe transparanter de waardeketen is, des te beter. Niets voor niets is de doelstelling van onze eigen stichting Escuela Blanche Dael het stimuleren van schoolopleidingen in Guatemala. Zodat kinderen naar school gaan in plaats van op vroege leeftijd op de plantages gaan werken. 6. Klanten/ consumentenaangelegenheden Naar onze klanten toe is Blanche Dael open, eerlijk en transparant. Ons streven is dat de gast het beste kopje koffie geserveerd krijgt. Dit willen we bereiken door onze klanten zoveel mogelijk te begeleiden en door op diverse manieren voorlichting te geven. Klachten worden serieus genomen en we proberen ze zo vlug mogelijk op te lossen. 7. Maatschappelijke betrokkenheid Blanche Dael steunt diverse plaatselijke maatschappelijk initiatieven op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van koffie en thee, de koffiescooter en apparatuur. Maar ook door sponsoring en vooral door onze eigen stichting Escuela Blanche Dael. Verder stellen we stageplekken beschikbaar en zijn we onderdeel van verschillende lokale netwerkorganisaties. 18

19 6. MVO ambities Wat willen wij nog gaan bereiken op MVO gebied? Ten eerste willen wij onze invloedssfeer in de keten vergroten. Dus intensievere samenwerking met onze leveranciers over de lokale omstandigheden. Nog kritischer worden over de informatie die wij van onze koffiemakelaar ontvangen. Hierbij houden wij ons wel voor ogen dat wij slechts een kleine branderij- en theepakkerij zijn. In onze zoektocht naar smaakvolle koffie zullen we een extra inspanning leveren om gecertificeerde/duurzame koffie te vinden. Dit doen we door buiten de bestaande kanalen naar alternatieve bronnen te kijken. Bij Coffeelovers wordt nu als huiskoffie de Santa Anita uit Costa Rica met een Rainforest Alliance certificaat geschonken. De ambitie is om in 2014 tenminste 20% duurzaam geproduceerde koffie in te kopen. Daarnaast zijn we bereid om meer te betalen voor de verduurzaming van randartikelen zoals kartonnen bekers, papier, etc. Onder andere door middel van de publicatie van de ISO zelfverklaring op onze website en in onze Journal Maison vragen we aandacht voor MVO en trachten we een voorbeeld te geven. Ook intern gaan we voorlichting geven om het denken over MVO aan te wakkeren. Steeds meer klanten hebben vragen en wij presenteren onze antwoorden graag via deze onderbouwing zelfverklaring die wij dan uitdelen. Met de stichting Escuela Blanche Dael gaan we samenwerkingsverbanden aan met Stichting PIMMA (Maastricht) en de Efico-foundation (Antwerpen). Met laatste zijn er meerjarige projecten geselecteerd met een vast jaarlijks budget. Er zal een kleuterschool in Antigua, Guatemala worden gefinancierd. Deze zal op de El Capatillo Farm komen, zodat ouders die naar de koffieplantage komen voor het plukken van de koffieoogst, hun kinderen naar deze kleuterschool kunnen brengen. De organisatie en monitoring is in handen van FUNCAFE (www.funcafe.org). Het tweede concrete project is een basisschool in de buurt van Retalhuleu, Guatemala waar de scholieren kinderen van koffieboeren zijn. In april 2013 heeft stichting Pimma een bezoek gebracht aan de Escuela Blanche Dael school (Las Nubes) in Guatemala. Bij dit bezoek heeft men namens onze stichting, schoolspullen uitgedeeld voor een bedrag van 4664,80 Quetzales (= 507,00). Ook constateerde men dat het beheer van de school, inclusief de door ons geschonken computers, in goede handen was. 19 Intern kijken we naar bedrijfsprocessen met MVO ogen. Waarbij zoals gezegd (duurzame) Smaak, Vakmanschap en Hechte relaties verder worden verbeterd. Concrete zaken waar we mee bezig zijn, zijn het verder verhogen van de klanttevredenheid, zowel voor onze horecaklanten als ook voor de consument die dat kopje koffie drinken. De clustering van bezorgroutes, transparantie in de keten, opleiding van medewerkers, etc. In dat kader was in januari 2013 een latte art workshop met tweevoudig Nederlands kampioene Esther van Maasdam georganiseerd. En is Coffeelovers barista Marcel Slangen in februari 2013 naar Panama afgereisd voor een studiereis naar diverse plantages. De interne knowhow wordt verder uitgebreid door het houden van wekelijkse cuppings. Over tien jaar zal Blanche Dael naast haar rol als een traditioneel naar winst strevend bedrijf ook een duidelijk profiel hebben als maatschappelijk partner. En een bescheiden (rol) spelen op die terreinen die te maken hebben met regionale ontwikkeling en hopelijk een beter welzijn in ontwikkelingslanden.

20 Concreet staan wij voor de volgende MVO highlights: Stichting Escuela Blanche Dael. Ondersteuning van diverse lokale maatschappelijke en culturele initiatieven. Hergebruik van verpakkingen. Kwaliteitsbewaking en -ontwikkeling door wekelijkse cuppings en periodieke koffiereizen. Ondersteunen van lokale economie door initiatieven als World of Coffee beurs en actieve participatie in samenwerkingsverbanden. Proactief klantcontact d.m.v. kwaliteitscontrole, opleidingsaanbod, deelname aan koffietop100, etc. Transparantie door publicatie van herkomstdata, samenstelling van koffie- en theemelanges, open deur beleid, voorlichting aan scholen. Gebruik van gecertificeerde koffie. En zijn onze ambities voor de komende twee jaar: Het vergroten van de invloedssfeer in de keten om waar nodig te werken aan de verbetering van People, Planet en Profit. In eerste instantie door de selectie van concrete projecten in samenwerking met koffiemakelaar Efico. Het streven naar de aankoop van tenminste 20% duurzaam geproduceerde koffie in Het bij voorkeur aankopen van gecertificeerde koffie wanneer die van dezelfde kwaliteit beschikbaar is. Het samenwerken met lokale partners om het gastronomische profiel van de regio te verbeteren. Het opstellen van een duidelijk en duurzaam sponsorbeleid. 20 Wij beantwoorden graag vragen over ons MVO beleid, neem dus gerust contact met ons op. Dit kan via of via

ISO 26000 ZELFVERKLARING

ISO 26000 ZELFVERKLARING ISO 26000 ZELFVERKLARING Maison Blanche Dael - 2013 ISO 26000 ZELFVERKLARING Inhoudsopgave 1. Introductie Blanche Dael... 3 2. Visie en missie Blanche Dael... 4 3. Stakeholders en onze invloedssfeer in

Nadere informatie

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffiebranderij Peeze Al 135 jaar heeft Peeze haar identiteit weten te behouden. Een puur bedrijf, waar uitsluitend koffie

Nadere informatie

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl Het geheim van finesse www.cafeami.nl Sterk concept voor de horeca Er gaat geen dag voorbij zonder dat er een kop koffie wordt geschonken. TopClass Group biedt met Café Ami een onderscheidend koffieconcept

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

De koffiemarkt kent een traditionele handelswijze waarbij een aantal leveranciers voor u bepaalt hoe u apparatuur en koffie aanschaft.

De koffiemarkt kent een traditionele handelswijze waarbij een aantal leveranciers voor u bepaalt hoe u apparatuur en koffie aanschaft. De koffiemarkt kent een traditionele handelswijze waarbij een aantal leveranciers voor u bepaalt hoe u apparatuur en koffie aanschaft. Ons inziens met weinig oog voor de koffiekwaliteit en uw daadwerkelijke

Nadere informatie

01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5. 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7

01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5. 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7 Inhoudsopgave 01 Inleiding... 3 02 Wie is Agrico?... 5 03 Scope MVO 2013/2014... 7 04 MVO principes... 7 1. Agrico legt rekenschap af over effecten op de maatschappij, de economie en het milieu... 8 2.

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Van der Meer B.V. heeft in 2011 een nulmeting laten uitvoeren door een externe adviseur. Deze actie is genomen om op een objectieve

Nadere informatie

H E T C O M P L E T E A S S O R T I M E N T. De lekkerste koffie, compleet geleverd...

H E T C O M P L E T E A S S O R T I M E N T. De lekkerste koffie, compleet geleverd... H E T C O M P L E T E A S S O R T I M E N T De lekkerste koffie, compleet geleverd... Zoekt u een melange die bij uw horecagelegenheid past? Ons koffie-assortiment is zeer ruim, zodat u zeker één of meerdere

Nadere informatie

Great coffee just enjoy it

Great coffee just enjoy it Great coffee just enjoy it Ik zoek lekkere koffie, met keuze uit verschillende koffievariaties, die snel en gemakkelijk bereid wordt. Al uw wensen in één koffiemachine. Dat is de kracht van NESCAFÉ Alegria.

Nadere informatie

Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID

Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID Duurzaamheid Café Salento en duurzaamheid zijn al jarenlang nauw met elkaar verbonden. Ook in 2014/2015 hebben wij weer

Nadere informatie

GREAT COFFEE MADE EASY

GREAT COFFEE MADE EASY GREAT COFFEE MADE EASY HÉt koffieconcept dat iedereen perfect past Dat is de uitdaging! We hebben goed naar uw wensen geluisterd 1... Wisselende kwaliteit De vraag naar variatie Afval Tijdrovend Ingewikkelde

Nadere informatie

alles voor de perfecte espresso

alles voor de perfecte espresso alles voor de perfecte espresso 2 INHOUD 1. vakmanschap... Voor de perfecte espresso 2. presentatie... De creatie komt van jou, de presentatie van Laurentis 3. grand plage... Laurentis Interview met ondernemer

Nadere informatie

2012 MVO Jaarverslag

2012 MVO Jaarverslag 2012 MVO Jaarverslag MVO-beleid Tomingroep Als mensontwikkelbedrijf werkt Tomingroep aan duurzaamheid in de volle breedte. Wij willen op een maatschappelijk verantwoorde wijze zaken doen in samenwerking

Nadere informatie

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V.

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. Westblaak 35 ROTTERDAM MVO? Doen wij zo! Datum: 27-01-2015 Inleiding MVO? Natuurlijk! Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO); werken aan economische

Nadere informatie

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid 2017-2018 Lensing Food B.V. Ruud Harmsen PROCEDUREHANDBOEK Bladzijde 1/7 Inhoud Over Lensing Food B.V. 2 People 3 Voedselveiligheid 3 Sociale betrokkenheid

Nadere informatie

Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen. Duurzaamheid

Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen. Duurzaamheid Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen Duurzaamheid Vanzelfsprekende duurzaamheid Basis voor groei Duurzaamheid, de basis om koffie en ons bedrijf te laten groeien. De klant wil

Nadere informatie

bacchi beans Voor de wholesale hebben we speciale kilo verpakkingen ontwikkeld. We bieden de volgende brandingen aan: Brazil, Crema en Italian Roast

bacchi beans Voor de wholesale hebben we speciale kilo verpakkingen ontwikkeld. We bieden de volgende brandingen aan: Brazil, Crema en Italian Roast meet bacchi Even rust, opladen, koffie van bacchi, een rijke smaak, heerlijk aroma, puur genieten, andere koffie, koester het moment met bacchi. Bacchi is een merk waarmee je gezien mag worden en om stil

Nadere informatie

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong U geniet van goede en eerlijke producten U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong Voor mens en milieu Steeds meer organisaties willen in de bedrijfsvoering een balans vinden tussen planet, people

Nadere informatie

KOFFIE THEE APPARATUUR

KOFFIE THEE APPARATUUR KOFFIE THEE APPARATUUR Al vier generaties lang voorzien we bij Brandsma horeca, bedrijven en particulieren van koffie, thee en allerhande bijproducten. Met jarenlange passie en kennis bieden we u met onze

Nadere informatie

Ook blijkt MVO bij te dragen aan een hogere arbeidsproductiviteit en een lager ziekteverzuim.

Ook blijkt MVO bij te dragen aan een hogere arbeidsproductiviteit en een lager ziekteverzuim. 1 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Onder Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt verstaan het resultaatgerichte proces waarbij je onderneming de verantwoordelijkheid neemt voor de effecten

Nadere informatie

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Bijlage C Vaststellen van relevantie, significantie en prioriteit van MVO-onderwerpen NPR 9026 Versie: 2015 Auteurs Rob Boers Erwin Vos CSU CSU 1 Prioriteringsrapport

Nadere informatie

People Product Packaging

People Product Packaging Duurzaamheid 2016 Voorwoord Als Nederlands leidende producent van bed- en badtextiel staat Beddinghouse op dit moment voor een uitdaging. De waarden die we hanteren voor onze producten kwaliteit, comfort

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special Koffie en thee met oog voor duurzaamheid en kwaliteit Kwalitatief hoogwaardige koffie en thee die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. Dat is waar zorginstellingen volgens de koffie- en theedeskundigen

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag Inhoud Voorwoord... 2 Highlights: in 2016...... 3 1 \ Profiel... 4 1.1. De organisatie Terberg Leasing... 4 1.2. Visie van Terberg Leasing... 5 1.3. Keten van Terberg Leasing... 5 Overzicht van de keten...

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Direct succes. Onze lange termijn belofte die gegarandeerd uitkomt. Een compleet concept dat het verrassend eenvoudig maakt om uw gasten uitzonderlijk

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Bijlage C Vaststellen van relevantie, significantie en prioriteit van MVO-onderwerpen NPR 9026 Versie: december 2011 Auteurs Rob Boers Erwin Vos CSU CSU

Nadere informatie

presentatie voor distributeurs

presentatie voor distributeurs presentatie voor distributeurs we don t remember days we remember moments brand De naam (fonetisch bàki) vindt zijn oorsprong in Italië en is daar een veelvoorkomende Italiaanse achternaam. Italië staat

Nadere informatie

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag Inhoud Voorwoord... 2 Highlights: in 2015...... 3 1 \ Profiel... 4 1.1. De organisatie Terberg Leasing... 4 1.2. Visie van Terberg Leasing... 5 1.3. Keten van Terberg Leasing... 5 Overzicht van de keten...

Nadere informatie

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt Nestlé Professional D LIKE A SKINNY LATTE CAPPUCCINO skimmed milk MOCHA OFFEE make it stronger cold WATER UNGO DRINK ESPRESSOAMERICANO LATTECHOCOLATEE

Nadere informatie

EENVOUDIG ALDI MISSIE WIJ Wij handelen in het belang van onze klanten. WIJ PAGINA 04 ALDI is het origineel onder de discounters I ALDI is de succesvolle, performante en internationaal actieve discounter

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence

Hengelo, april 2013. 02 Gedragscode Twence Gedragscode Twence Twence in Hengelo is een (inter)nationale speler op de markt van grondstoffen en duurzame energie met hoogwaardige verwerking van afvalstromen en biomassa. Met innovatieve technieken

Nadere informatie

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken

Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken Dutch Spirit: Passie voor duurzame maatpakken DutchSpirit vervaardigt duurzame maatpakken en richt zich op de doorontwikkeling van circulaire stoffen voor werkkleding. Met een vernieuwend businessconcept

Nadere informatie

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben.

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben. STAKEHOLDERDIALOOG Op verschillende momenten gedurende het jaar onderhouden we nauwe contacten met diverse stakeholders. Transparantie is een van de belangrijkste grondslagen voor onze bedrijfsvoering

Nadere informatie

Taste the experience

Taste the experience Taste the experience D.E JURA D.E & JURA introduceren de complete espresso oplossing voor het MKB Douwe Egberts en JURA hebben de krachten gebundeld: de heerlijke espresso melanges van Douwe Egberts samen

Nadere informatie

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000 Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties 2 Inhoudsopgave ISO 26000: een richtlijn voor iedereen

Nadere informatie

Our mission, passion and obsession is to delight all those who cherish the quality of life, through our search for the best coffee nature can provide, enhanced by the best available technologies and by

Nadere informatie

ONZE 4 TROEVEN VOOR EEN HEERLIJKE KOFFIEBELEVING

ONZE 4 TROEVEN VOOR EEN HEERLIJKE KOFFIEBELEVING ONZE 4 TROEVEN VOOR EEN HEERLIJKE KOFFIEBELEVING U zoekt een professionele en totale koffieservice? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Naast producten van topkwaliteit serveren we u gebruiksgemak,

Nadere informatie

Onno Elzinga, BMD Advies Oost, 2 juni 2010

Onno Elzinga, BMD Advies Oost, 2 juni 2010 Duurzaam ondernemen Waar praten we over? Onno Elzinga, BMD Advies Oost, 2 juni 2010 Onderwerpen Duurzaam ondernemen. Waar praten we over? Wat is MVO? Ontwikkelingen Waarom duurzaam ondernemen? ISO 26000

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI

HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI NATUURLIJK ALDI HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI WIJ Wij handelen in het belang van onze klanten. WIJ PAGINA 04 ALDI heeft discount uitgevonden I ALDI is een krachtige, succesvolle en internationale

Nadere informatie

SPECIALTY COFFEE WORDT NIEUWE TREND

SPECIALTY COFFEE WORDT NIEUWE TREND BELGISCHE PASSIE VOOR WERELDGASTRONOMIE SPECIALTY COFFEE WORDT NIEUWE TREND KOFFIEBAR CAFÉ DU SABLON EN ROMBOUTS TILLEN KOFFIE NAAR EEN GASTRONOMISCH NIVEAU Meer dan tien jaar na Coffee Company in de Zuidstraat

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2013

Maatschappelijk Jaarverslag 2013 Maatschappelijk Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 10 6. Toekomst 11

Nadere informatie

Perfect geïsoleerd in alle openheid

Perfect geïsoleerd in alle openheid Editie VOORJAAR 2016 r a m e n & d e u r e n FIRMA VAMA RAMEN EN DEUREN BVBA Reynaers Installer in Lanaken Tom van den Branden & Andy Massot, zaakvoerders: Onze passie voor perfectie vinden we ook terug

Nadere informatie

De Koffie Consultant

De Koffie Consultant De Koffie Consultant Onafhankelijk adviesbureau voor efficiënte en verantwoorde oplossingen binnen organisaties op het gebied van de warme drankenvoorziening. Koffie maak de juiste keus. Bedrijven, instellingen,

Nadere informatie

Twee bedrijven, één team!

Twee bedrijven, één team! cableassembly Connecting solutions Wij geloven in Connecting solutions Eén of miljoenen Klanten Twee bedrijven, één team. Zo zou je 2E Interconnection en Connecting solutions is voor ons een begrip dat

Nadere informatie

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV

MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV MVO-rapportage Brands Bouwgroep BV 2 juni 2015 Opgesteld met de MVO-zelfscan van Bouwend Nederland Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Medewerkers... 4 1.1. Veiligheid... 4 1.2. Gezondheid... 4 1.3. Opleiding...

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN AUTOGROUPAGE CHEMICALS GLOBAL PARCEL SERVICES HEALTH CARE LOGISTICS SPECIAL SERVICES WAREHOUSING Alles in één Het belang van goede logistiek staat buiten

Nadere informatie

MVO Kwartaalbericht Juli 2017

MVO Kwartaalbericht Juli 2017 MVO Kwartaalbericht Juli 2017 1 Iedereen levert een bijdrage pagina 4 Samen werken aan een betere toekomst pagina 6 Ik zie bij BRAND al vele mooie initiatieven ontstaan pagina 8 MVO helpt mij om normen

Nadere informatie

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection.

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. Uw footprint met MAAS International Duurzame koffie Introductie Het onderwerp duurzaamheid is zo breed dat velen door de bomen het

Nadere informatie

Zelfverklaring NEN-ISO 26000

Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Prioriteringsmatrix ISO 26000 1 oktober 2016 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen Onderhavig document is onderdeel van de MVO-zelfverklaring van G. van der Ven

Nadere informatie

MVO-PROFIEL Bedrijf X

MVO-PROFIEL Bedrijf X MVO-PROFIEL Bedrijf X 2008 BouwMVO De in deze uitgave vermelde gegevens zijn strikt vertrouwelijk en alle hierop betrekking hebbende auteursrechten, databankrechten en overige (intellectuele) eigendomsrechten

Nadere informatie

Het Koffie Op De Zaak onderzoek. De ondernemer aan het woord over de koffie op zijn of haar kantoor

Het Koffie Op De Zaak onderzoek. De ondernemer aan het woord over de koffie op zijn of haar kantoor Het Koffie Op De Zaak onderzoek De ondernemer aan het woord over de koffie op zijn of haar kantoor Onderzoek uitgevoerd door Dutch Network Group In opdracht van PerTazza Februari 2016 1 Inleiding PerTazza

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

SUSTAINNOVATION: pas je business aan. Gerben Hardeman, ANVR.

SUSTAINNOVATION: pas je business aan. Gerben Hardeman, ANVR. SUSTAINNOVATION: pas je business aan Gerben Hardeman, ANVR. Inhoud ANVR Relevantie Trends en ontwikkelingen Communicatie Keten & Bestemmingen Sectoren Multi-stakeholders Tips sustainnovation ANVR Ondernemers

Nadere informatie

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011

Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 Voorproefje Cosun MVO-verslag 2011 1 Dit is een voorproefje in druk van het digitale Cosun MVO-verslag over 2011. Wilt u meer gegevens raadplegen over wat wij zoal ondernemen met het oog op onze maatschappelijke

Nadere informatie

Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop

Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop Uit het goede hout gesneden De 5 P s van De Groot Vroomshoop De Groot Vroomshoop onderneemt maatschappelijk verantwoord MVO bij De Groot Vroomshoop Wij werken al met verschillende uitgangspunten die, zonder

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012

Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 Het Wie, Wat en Hoe vanwelzorg in 2012 En hoe de puzzelstukjes Of hoe de puzzelstukjes precies in elkaar precies passen in elkaar passen Onze Visie Wie we willen zijn in 2012 1 1 Als marktleider in het

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen Musea

Duurzaam ondernemen Musea Duurzaam ondernemen Musea Kunst voor bedrijfsvoering Rob van Tilburg Mei 2012 DHV 2012 All rights reserved Alleen voor intern gebruik Welkom en agenda Definitie en duiding duurzaam ondernemen Omgang bedrijven

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2016 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Kofe Geniet van de beste kofe van het merk dat u het lekkerst vindt: u hebt de vrije keuze, zonder aan één merk gebonden te zijn.

Kofe Geniet van de beste kofe van het merk dat u het lekkerst vindt: u hebt de vrije keuze, zonder aan één merk gebonden te zijn. Kofe Geniet van de beste kofe van het merk dat u het lekkerst vindt: u hebt de vrije keuze, zonder aan één merk gebonden te zijn. Peeze Geniet bewust Peeze kofe is in alle opzichten een bijzondere kofe.

Nadere informatie

Duurzaamheid van boon tot kop

Duurzaamheid van boon tot kop Duurzaamheid van boon tot kop Inhoud Wat is Het Waarom zijn wij Het Plan? Het Plan in de praktijk verantwoorde landbouw verantwoorde productie verantwoorde consumptie Plan gestart? Elk kopje koffie vertelt

Nadere informatie

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze Een goede buur De deur staat altijd open en de koffie is heerlijk. Het servies misschien niet helemaal jouw smaak, maar toch vertrouwd. Hier kom je graag voor een wijze raad, een vernieuwend idee of een

Nadere informatie

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN

beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN beleef het ZEEUWSE BINNEN & BUITEN We willen u als gast graag een WOW-ervaring of beleving bezorgen. We doen dit door kennis te delen, kennis toe te voegen en aan te bieden. Maar ook door aan onze gasten

Nadere informatie

VASCOBELO STAND-SERVICE

VASCOBELO STAND-SERVICE VASCOBELO STAND-SERVICE - 1 - WIE WE ZIJN Vascobelo is 17 jaar geleden gestart met het verhandelen van s werelds meest edele koffiebonen. Met enkel deze fijnste bonen heeft Vascobelo in samenwerking met

Nadere informatie

Praktijk Voorbeeld nº 1

Praktijk Voorbeeld nº 1 1. Bedrijfs ID Naam van het bedrijf: Praktijk Voorbeeld nº 1 Van Dorp installaties bv Sector: Technische installaties Core Business / Belangrijkste Brandpreventie, technische ondersteuning, klimaatbeheersing

Nadere informatie

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra 2 DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer 15 februari 2011 Sietse Vlietstra Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie Syntens 3 4 Wat is duurzaam? Het voorzien in de behoeften

Nadere informatie

Hoe maak je waarde met MVO beleid? Pierre Hupperts - The Terrace Gerard Teuling - MVO Nederland Giel Krutzer Aarts Conserven

Hoe maak je waarde met MVO beleid? Pierre Hupperts - The Terrace Gerard Teuling - MVO Nederland Giel Krutzer Aarts Conserven Hoe maak je waarde met MVO beleid? Pierre Hupperts - The Terrace Gerard Teuling - MVO Nederland Giel Krutzer Aarts Conserven OPZET WORKSHOP Inleiding en inventarisatie vragen Ervaringen van Aarts Conserven

Nadere informatie

Heerlijke koffiemomenten

Heerlijke koffiemomenten Heerlijke koffiemomenten Koffie drinken is gezellig en gebeurt vaak samen, of het nu s ochtends, s middags of tussendoor is. Een goeie kop koffie doet deugd en kikkert echt op. Bij Colruyt vindt u koffie

Nadere informatie

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Voorwoord Met trots presenteer ik u het allereerste duurzaamheidsverslag van CCL Nutricontrol! In dit eerste duurzaamheids verslag willen wij u laten zien dat wij

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Stabiliteit in een dynamische wereld

Stabiliteit in een dynamische wereld Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN Autogroupage Chemicals global parcel services health care logistics Special Services warehousing Alles in één Het meer dan 100 jaar oude Nederlandse familiebedrijf

Nadere informatie

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit

PROFIEL Ook het integraal samenwerken in BIM, dat we al sinds 2006 doen voor projecten van allerlei schaalgroottes, in elke fase en op het hoogste uit PROFIEL Ons architectenbureau is opgericht in 1910 en gevestigd in de Van Nellefabriek in Rotterdam, ontworpen door de grondleggers van ons bureau, architecten Brinkman en Van der Vlugt. Sinds 2014 is

Nadere informatie

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam vooruit Dakaccent wil op een maatschappelijk verantwoorde manier werken, in samenwerking met medewerkers, klanten, leveranciers en overige

Nadere informatie

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn Zet goede bedoelingen om in goede acties Ingeborg Boon NEN met dank aan Hans Kröder 1 Europees: 30 leden Wereldwijd: 159 leden ruim 60 jaar 18.000 publicaties Missie:

Nadere informatie

Agenda Opleidingen Kofca-Academie: januari juli 2014. Kortingen op workshopbundels (zie einde agenda)

Agenda Opleidingen Kofca-Academie: januari juli 2014. Kortingen op workshopbundels (zie einde agenda) Agenda Opleidingen Kofca-Academie: januari juli 2014 Kortingen op workshopbundels (zie einde agenda) JANUARI 2014 9 januari 2014 workshop Koffie Fundamentals (Basic) Koffiesoorten en variëteiten. Teelt.

Nadere informatie

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a.

Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. Gedragscode Coöperatieve Zuivelfabriek Rouveen u.a. 2017 Inhoudsopgave Gedragscode Waarom een gedragscode? 3 Voor wie geldt de gedragscode? 3 Openbaarheid gedragscode 3 Onze mensen, klanten en planeet

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen AKB Bert Muller Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 van 9 16-5-2012 Profiel als Partner MVO Nederland Wat zijn voor uw bedrijf de belangrijkste redenen om met MVO bezig te zijn? Tweeërlei: Enerzijds

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016

Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Beleidsplan Versie 0.2 Januari 2016 Inh o u d s o p g a v e Inhoudsopgave... 2 Visie... 3 Kernwaarden... 4 1. Evangelie Centraal... 4 2. Eigentijds en Relevant... 4 3. Echtheid... 4 4. Excelleren... 4

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people Inhoud 1. Geschiedenis 2. Visie & Missie 3. Routekaart 4. Tony s & Fairtrade 5. Bean-to-Bar 6. Impact in Ghana 7. Impact in Ivoorkust 8. Chocolonely

Nadere informatie

StarCuisine Van Gijnstraat GB Rijswijk (zh) t f

StarCuisine Van Gijnstraat GB Rijswijk (zh) t f StarCuisine Van Gijnstraat 25 2288 GB Rijswijk (zh) t 070-362 87 02 f 070-362 85 23 order@starcuisine.nl www.starcuisine.nl StarCuisine heet u welkom StarCuisine is alles wat u kunt verwachten van een

Nadere informatie

CASE STUDY HOE EEN EINDHOVENSE BRANDER DE KOFFIEKETEN TRANSPARANT WIL MAKEN.

CASE STUDY HOE EEN EINDHOVENSE BRANDER DE KOFFIEKETEN TRANSPARANT WIL MAKEN. CASE STUDY HOE EEN EINDHOVENSE BRANDER DE KOFFIEKETEN TRANSPARANT WIL MAKEN www.exactonline.nl 2 EXACT CASE STUDY VOOR BOEKHOUDEN STOPPEN MET DE TUSSENHANDEL EN RECHTSTREEKS MET KOFFIEBOEREN ZAKEN DOEN

Nadere informatie

Professionals in veelogistiek, belangrijke schakel in een duurzame voedselketen

Professionals in veelogistiek, belangrijke schakel in een duurzame voedselketen Professionals in veelogistiek, belangrijke schakel in een duurzame voedselketen Vee&Logistiek Nederland is de brancheorganisatie voor ondernemers in de veehandel en het veetransport, ondernemers met veeverzamelcentra

Nadere informatie