De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection."

Transcriptie

1

2 De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection.

3

4 Uw footprint met MAAS International

5

6 Duurzame koffie Introductie Het onderwerp duurzaamheid is zo breed dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Een containerbegrip met veel aspecten. Als het gaat om duurzame koffie op de werkvloer, dan heeft Maas International alle kennis en kunde in huis. Die reiken we u graag aan. Zodat u weet waarop u moet letten en waarvoor u kunt kiezen. Maas International pakt elk onderdeel in het proces aan om koffie op de werkvloer zo duurzaam mogelijk te bereiden. Met alle knowhow die Maas International in de laatste decennia heeft opgebouwd, maakt het bedrijf een slag naar heldere informatie en criteria als het over dit onderwerp gaat. We hebben zes verschillende categorieën van duurzaamheid benoemd. Deze omvatten het hele spectrum. Per categorie stellen we eisen aan onze eigen bedrijfsvoering. Duurzaamheid mag geen verfraaiing van de voorgevel zijn, maar moet structureel deel uitmaken van onze manier van werken. Elke categorie vraagt zijn eigen beoordeling. Maas International laat zien wat de bandbreedtes per categorie zijn en natuurlijk hoe we hier zelf op scoren.

7 Focus op eerlijke handelsvoorwaarden voor kleine boeren, georganiseerd in coöperaties. Gecontroleerd duurzaam landbouwsysteem voor 100% biologische koffie. Duurzame landbouw en behoud van biodiversiteit. Implementatie van wereldwijde fatsoensregels voor verantwoorde cacao- en koffieproductie/handel.

8 Duurzame grondstoffen Het startpunt: de bonen De productie van koffie(bonen) is belastend voor het milieu. Het gaat er dus om een balans te zoeken waarbij we door verantwoorde koffieproductie de natuur zo min mogelijk belasten en waarbij de werkomstandigheden voor werknemers zo optimaal mogelijk zijn. Duurzame koffie is koffie die voldoet aan de eisen van één van de keurmerken (zie kader). Keurmerken op zichzelf zijn een goede zaak, maar hoe ze worden toegekend is niet altijd even transparant. Zo mogen fabrikanten bijvoorbeeld sommige keurmerken al voeren als 10% van hun aanbod geproduceerd is met gecertificeerde grondstoffen. Een gecertificeerd product is veelal hoger in prijs. Enerzijds door eerlijkere handel en betere prijzen, anderzijds door duurdere productiemethoden. De vraag is: welk keurmerk past bij uw organisatie? Dat is een complexe keuze en ook sterk afhankelijk van wat uzelf het belangrijkste criterium vindt. Maas International levert alle keurmerken en kent alle ins and outs. Hierbij combineren wij de kennis van onze inkooporganisatie met de kennis van de branders waarmee we samen werken. In 2012 is 67% van het totale koffievolume van Maas International duurzaam. En dat aandeel zal jaarlijks groeien. Op de Nederlandse markt was in % van de koffie duurzaam gecertificeerd.

9 Leningvergelijking Hoofdsom lening Jaarlijks afbetalingspercentage Duur in maanden Maandelijkse betalingen Totaal betaalde rente Lening 1 Lening 2 Lening ,00% 7,50% 9,00% Totaal betaald Max havelaar 40% Overig 60% Maas koffie Diagram Max Havelaar havelaar 40% 40% Overig 60%

10 Duurzame handel Eerlijke handel als standaard De sociale en economische positie van kleinere koffieboeren is vaak onvoldoende. De Fairtrade Labelling Organizations International (initiatiefnemer van het Max Havelaar keurmerk) is de bekendste organisatie die hiervoor strijdt. Door een Fairtrade minimumprijs in te stellen kunnen zij koffieproducenten prijsstabiliteit bieden. Is de prijs van koffie laag? Dan hebben koffieproducenten zo toch de garantie dat ze niet onder de gemiddelde kostprijs voor duurzame productie betaald krijgen. Concreet komt zo niet de reguliere 10%, maar een eerlijke 26% van de opbrengst bij de boer terecht. De Fairtrade minimumprijs is in 2011 verhoogd. Nodig om ervoor te zorgen dat de producenten voldoende inkomen hebben voor een menswaardig bestaan. Daarnaast moeten ze op hun beurt kunnen investeren in kwaliteit en productiviteit. En in staat zijn ondernemersrisico s te dragen (zoals klimaatveranderingen, prijswijzigingen en hogere productiekosten). Een complexe factor is het gegeven dat in 2011 de marktprijs hoger lag dan de Fair Trade afspraken. Als één van de grondleggers van Max Havelaar koffie in Nederland, heeft Maas International als sinds vele jaren Max Havelaar-koffie in haar assortiment. Inmiddels bedraagt Max Havelaar-koffie 40% van onze totale koffieomzet.

11 Minder CO 2

12 Duurzaam transport Minder kilometers. Minder CO -uitstoot. 2 Vendingbedrijven zoals Maas International kennen relatief veel transportbewegingen. Zowel onze account managers, bezorgers als monteurs bezoeken elke dag weer een groot aantal klanten. Duurzaam transport begint met een kritisch blik naar de eigen logistieke planning en de aard van het vervoer. Vervolgens zijn goede afspraken met leveranciers èn met onze klanten essentieel. Met als aantoonbaar resultaat: structureel minder CO 2 -uitstoot per gereden kilometer. Maas International breidt haar wagenpark met elektrische auto s gestaag uit. Kleine voertuigen met een laadvermogen van ca. 2,5 m3 en twee zitplaatsen. Deze auto s verbruiken aanzienlijk minder energie dan conventionele voertuigen en stoten, bij gebruik van hernieuwbare energie, geen broeikasgassen uit. Daarnaast heeft Maas International geïnvesteerd in een geavanceerd logistiek systeem waarmee onnodig transport wordt voorkomen.

13

14 Duurzame werkomgeving Uw medewerkers en duurzaamheid Het duurzame bewustzijn is enorm toegenomen. Overal zien we dat mensen zich veel bewuster zijn van het feit dat we met 7 miljard mensen op één aarde leven. Ook uw medewerkers hechten steeds meer belang aan duurzaamheid en milieuvriendelijke producten thuis en op hun werk. U kunt daar als werkgever op inspelen. Door uw medewerkers duurzame koffie te bieden. Door te kiezen voor energiezuinige koffieautomaten met biologisch afbreekbare bekers, rietsuiker en FSC roerstaafjes. Opdat uw medewerkers verantwoorde keuzes kunnen maken in hun eigen werkomgeving. Maas International vindt het belangrijk te investeren in mensen en in duurzaamheid. Niet alleen in de zorg voor de eigen medewerkers maar ook in duurzame ontwikkelingshulp. Daarom investeert Maas International in maatschappelijke projecten.

15 Levensduur minimaal 7 jaar

16 Duurzame koffieautomaten Minder energie per kop Apparaten verbruiken gelukkig steeds minder energie. Maar het kan altijd beter. Dat vraagt om continue productontwikkeling. Tegelijkertijd heeft ook de koffiedrinker een eigen verantwoordelijkheid. Kies bij de aanschaf ook voor automaten met een lange levensduur (minimaal 7 jaar) die uit duurzame onderdelen gemaakt zijn (die - indien nodig - modulair vervangen kunnen worden). Maak slim gebruik van de tijdklok op automaten. Bijvoorbeeld voor het uitschakelen van verlichting of verwarmingselementen. En tot slot, kies voor automaten met LED-verlichting. Maas International ontwikkelt en produceert zelf haar automaten. De nieuwste modellen hebben energieklasse A en zijn voorzien van LED-verlichting. Daarnaast zijn onze automaten voor veruit het grootste deel van recyclebare materialen vervaardigd.

17 100% recyclebaar papier en kunstof

18 Duurzame verpakkingen Optimaal afvalbeheer Beheersing van de afvalstroom van uw bedrijf. Iets waar u waarschijnlijk regelmatig mee bezig bent. Rondom koffie op de werkvloer kunt u daarbij verschillende acties ondernemen. Bijvoorbeeld kiezen voor aluminiumvrije verpakkingen van de koffie. Maar ook voor hygiënische metalen filters. Deze beperken het afval tot een minimum. En de koffiedrinkers? Zij kunnen gebruikmaken van biologisch afbreekbare en recyclebare bekers. Die ze vervolgens in beker-recyclebakken kunnen deponeren. Deze bakken worden in een vaste frequentie afgevoerd. De Stichting Disposables Benelux staat garant voor een efficiënte verwerking en verantwoord hergebruik van wegwerpmaterialen. Maar liefst 90% van de aangeboden bekers kan zo opnieuw worden gebruikt. Ze worden verwerkt tot granulaat waaruit weer nieuwe duurzame kunststofproducten worden gemaakt. In 2006 is het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton in werking getreden. Maas International gaat veel verder omdat het materiaal van zowel papier en karton als kunstofverpakkingen voor 100% gerecycled wordt.

19 Het effect van een

20 bedrijf op de leefomgeving Hoe komen we tot een kleinere footprint? Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Cradle to cradle. Je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen als organisatie. Dingen die we steeds vaker horen en waar we iets mee moeten. Geen trend maar werkwijze. Hoe implementeren we duurzaamheid in onze bedrijfsvoering? In ons dagelijks werk? Waarbij het streven is onze omgeving zo min mogelijk te belasten met onze bedrijfsactiviteiten. Zodat onze footprint kleiner wordt. Door concreet beleid op het vlak van energieverbruik, CO 2 -uitstoot, milieuvriendelijke producten en restafval. Maar ook door scherp te sturen op eerlijke handel en productie. Dat kan elke organisatie bereiken door het maken van bewuste keuzes met als basis de juiste informatie. Maas International weet precies wat we samen kunnen doen om koffie op de werkvloer zo duurzaam mogelijk te serveren. De keus is aan u.

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche Colofon Inhoudsopgave De brochure Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche is een uitgave van Mitex. Realisatie: Mitex Branche Service

Nadere informatie

ondernemen in smallingerland Duurzaam

ondernemen in smallingerland Duurzaam duurzaam ondernemen in smallingerland Planet Enthousiasme Innovatie Inzicht Minder afval Toekomstbestendig Duurzaam Mobiliteit Ervaringen delen Energiebesparing Verantwoord Kostenbesparing Profit Transparantie

Nadere informatie

A L W AY S O N Always On

A L W AY S O N Always On ALWAYS ON Always On Dé IT-hardware dienstverlener voor Nederland Scholten Awater is dé IT-hardware dienstverlener voor Nederland. Met onze uitgebreide IT-diensten nemen wij u veel werk uit handen. Hierdoor

Nadere informatie

BLIK OP MVO TIEN TRENDS EN ONTWIKKELINGEN

BLIK OP MVO TIEN TRENDS EN ONTWIKKELINGEN BLIK OP MVO TIEN TRENDS EN ONTWIKKELINGEN AANDACHT VOOR MVO ZET FORS DOOR IN NEDERLAND P.8 MVO LIJKT (VOORLOPIG) CRISISBESTENDIG P.10 MVO ALS KOSTENPOST DEFINITIEF VERLEDEN TIJD P.12 STERKE STIJGING VRAAG

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V.

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. over backstage BACK stage In dit verslag kijken we terug op vijf jaar Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group. We geven hierin uitleg van ons

Nadere informatie

Shake the Pllanet! Maatschappelijk Verantwoord Lowlands

Shake the Pllanet! Maatschappelijk Verantwoord Lowlands Shake the Pllanet! Maatschappelijk Verantwoord Lowlands Augustus 2009 Inhoudsopgave 1. SHAKE THE PLLANET...3 2. GROENE EN VERANTWOORDELIJKE FESTIVALS... 3 3. VERVOER...4 4. ENERGIE...5 5. AFVAL...6 6.

Nadere informatie

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden

Beleggen voor een goed pensioen. Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Beleggen voor een goed pensioen Maak kennis met onze mogelijkheden Deze brochure gaat over het beleggen van de pensioenpremie. Met als

Nadere informatie

DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP

DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP Achtergronden bij Verduurzaming van internationale handelsketens Achtergrondstudie PBL 2015 Duurzame handelsketens onder de loep. Achtergronden bij Verduurzaming van

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein

Onderzoek Inwonerspanel: Duurzaamheidsagenda Nieuwegein 1 (33) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 18 december kregen de panelleden van 19 jaar en ouder (1.081 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

al es heeft waarde. Duurzaamheidverslag 2013

al es heeft waarde. Duurzaamheidverslag 2013 alles heeft waarde. Duurzaamheidverslag 2013 Inhoudsopgave Voorwoord 04 Alles heeft waarde 06 MVO doe je samen 12 Dicht bij de samenleving, midden in de lokale markt 16 Meervoudige waardecreatie in de

Nadere informatie

MVO VerslaG 2010. duurzaam ondernemen doen we samen

MVO VerslaG 2010. duurzaam ondernemen doen we samen MVO VerslaG 2010 duurzaam ondernemen doen we samen 3 Inhoudsopgave boeve afbouw naar mvo We zetten ons al jaren in om Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen (MVO). Dit jaar zetten we MVO concreet op

Nadere informatie

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Inhoudsopgave 1. Een schonere omgeving 05 Schoner en zuiniger 05 Handige tips 05 2. Ook úw keuzes

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

MVO MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

MVO MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN Een kabelgoot van aardappelzetmeel, diervriendelijk geproduceerd vlees, een koerier die rijdt op aardgas. Steeds meer consumenten

Nadere informatie

HANDBOEK CO₂-PRESTATIELADDER 2.1. 18 juli 2012. CO 2 -Prestatieladder. Generiek Handboek, Versie 2.1 1

HANDBOEK CO₂-PRESTATIELADDER 2.1. 18 juli 2012. CO 2 -Prestatieladder. Generiek Handboek, Versie 2.1 1 HANDBOEK CO₂-PRESTATIELADDER 2.1 18 juli 2012 CO 2 -Prestatieladder. Generiek Handboek, Versie 2.1 1 De CO₂-Prestatieladder is eigendom van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. De

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 mvo jaarverslag 2012 inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 BELEIDSVERKLARING 6 PEOPLE Voorwoord - Manager HRM Frank Schoof 9 Personeelsbeleid

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

DocData N.V. Jaarverslag 2013

DocData N.V. Jaarverslag 2013 DocData N.V. Jaarverslag 2013 Het Jaarverslag 2013 is opgesteld in de Nederlandse taal. De bedragen in duizendtallen zoals opgenomen in de tabellen met een Engelstalige tekst dienen te worden gelezen met

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten

Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten Quick scan Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten januari 2015 auteur: ir. H.W. Remmers In Samenwerking met: Voorwoord 3 Samenvatting en conclusies 5 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Waarom deze evaluatie?

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

De zorg: hoeveel extra is het ons waard?

De zorg: hoeveel extra is het ons waard? De zorg: hoeveel extra is het ons waard? Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is dat erg? Wat kunnen we hieraan doen? Een doorsnee gezin betaalt ruim 11.000 euro per

Nadere informatie

De kortste weg naar uw (spaar)doel

De kortste weg naar uw (spaar)doel De kortste weg naar uw (spaar)doel Veel van de leuke dingen in het leven hebben een ding met elkaar gemeen: ze kosten geld. En hoe groter uw persoonlijke wensenlijst, hoe meer geld u nodig heeft. Optimaal

Nadere informatie

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software Praktische handvatten voor het kiezen van de juiste enterprise e-commerce software SCALE YOUR ONLINE BUSINESS WITH

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2012 Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2 Indaver Groep Duurzaamheidsverslag 2012 inhoud Duurzaamheidsrapportering: transparant en betrouwbaar Open in woord en daad is een kernwaarde van Indaver.

Nadere informatie

De circulaire economie komt eraan! Laat u zich verrassen of plukt u de vruchten?

De circulaire economie komt eraan! Laat u zich verrassen of plukt u de vruchten? De circulaire economie komt eraan! Laat u zich verrassen of plukt u de vruchten? Een routekaart voor transformatie van de maakindustrie. Essay voor het congres Duurzaam Organiseren Doen door de Nijmegen

Nadere informatie