Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID"

Transcriptie

1 Duurzaamheidsraport Overwijk Koffiesystemen BV 1 mei 2015 ONS DUURZAAMHEIDSBELEID

2 Duurzaamheid Café Salento en duurzaamheid zijn al jarenlang nauw met elkaar verbonden. Ook in 2014/2015 hebben wij weer verschillende stappen weten te maken om ons koffieconcept verder te verduurzamen. Zo hebben wij ons eigen 100% duurzaam label geïntroduceerd met koffiemelanges van bonen die voldoen aan de strengste duurzaamheidscertificeringen. Daarnaast zijn wij een proef begonnen waarbij koffieafval wordt omgezet in biobrandstof. In ons eerste duurzaamheidsrapport kunt u lezen wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan om de levering van onze producten en diensten te verduurzamen. Duurzaamheid is en blijft een vast onderdeel van onze bedrijfsvoering. Zowel in mobiliteit als in productontwikkeling en grondstoffen keuze. Want er is geen alternatief voor duurzaamheid Milieu Luitzen Overwijk, CEO Overwijk Koffiesystemen Wij vinden het van groot belang om onze CO 2 -uitstoot te verminderen, bewust om te gaan met grondstoffen en ons afval te beperken. Transport is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Afweging van enerzijds grote klantgerichtheid (met snelle service en dus veel autokilometers) tegenover efficiënt en milieubewust vervoer is hierbij een aandachtspunt. Product Of het nu gaat om koffieautomaten, koffie, cacao of koffiebekers, samen met onze leveranciers zijn we continu bezig om ons productaanbod te verduurzamen. We blijven kwalitatief hoogwaardige producten en ingrediënten leveren, waarbij we het marktaandeel van duurzame producten verder willen vergroten. Mens Wij vinden het belangrijk dat iedereen die werkzaam is in de koffieketen kan werken en leven onder goede en veilige omstandigheden. Met het drinken van onze koffie zorgt u ervoor dat steeds meer koffieboeren onder goede omstandigheden kunnen leven en werken met toegang tot schoon water, onderwijs en gezondheidszorg.

3 Milieu Duurzaam Transport Overwijk Koffiesystemen heeft de afgelopen jaren met succes geïnvesteerd in een planningssysteem die onze bezorgroutes heeft geoptimaliseerd en de gereden kilometers daarmee minimaliseert. Alle bedrijfsauto s in ons wagenpark voldoen aan de strengste Europese emissienormen (Euro 5 of Euro 6), wat ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen wordt gereduceerd. Goed Gepland Onderhoud Dankzij periodiek onderhoud aan onze koffieautomaten beperken we het aantal storingen tot een minimum en daarmee ook het aantal gereden kilometers Om overbodige reiskilometers van onze monteurs te voorkomen maken wij gebruik van een zeer effectief logistiek systeem van storingsmeldingen. Energiebesparende maatregelen Om ons energiegebruik op de werkvloer te verminderen hebben we verschillende maatregelen getroffen. Daarnaast zijn er in 2011 zonnepanelen geïnstalleerd waarmee we zelf inmiddels al een groot deel opwekken van de energie die door ons wordt verbruikt. Minder papierverbruik Binnen de Overwijk organisatie is het streven naar een volledig paperless office ingezet. Door onze vergevorderde automatisering is een groot deel van de papierstroom inmiddels vervangen door digitale bestanden. Zo zijn onder andere onze werkbonnen, declaratieformulieren en facturen gedigitaliseerd. Dit bespaart niet alleen op drukwerk en papier, maar bijvoorbeeld ook op CO 2 - uitstoot van postbezorgers.

4 Recycling Gescheiden afvalverwerking Binnen ons bedrijf zijn alle belangrijke afvalstromen volledig van elkaar gescheiden. Papier, karton, wikkelfolie, Tl-buizen, (spaar) lampen, inktcartridges, lege batterijen, spuitbussen maar ook koffiebekers worden apart ingezameld. Daardoor kunnen deze materialen optimaal hergebruikt worden met een minimum aan restafval. Dat minimaliseert de CO 2 -uitstoot. Koffieafval als Biobrandstof In 2014 zijn wij samen met Rotie begonnen met een test om koffiedik in te zamelen om deze te verwerken tot biobrandstof. Het doel van dit experiment is om het koffieafval om te zetten in: ca % = biodiesel ca. 50% = alternatieve biobrandstof ca. 40% = waterzuivering Leveranciers en Klanten Wij vinden het belangrijk dat niet alleen binnen ons bedrijf, maar ook bij onze leveranciers klanten de milieubelasting door afval geminimaliseerd wordt. Wij proberen zelf daarom zo weinig mogelijk plastic te gebruiken voor onze verpakkingen en dat vragen wij ook van onze leveranciers. Bij levering van automaten aan onze klanten nemen wij alle gebruikte verpakkingsmaterialen weer mee retour. Ook bieden we onze klanten de mogelijkheid de gebruikte koffiebekers, gescheiden van ander afval te verzamelen, zodat deze door Cup Care kunnen worden opgehaald en verwerkt. Biodiesel zorgt voor minder gebruik van fossiele brandstoffen en een vermindering van de CO 2 -uitstoot.

5 Duurzame Producten Fairtrade Eerlijke handel staat bij ons hoog in het vaandel. In het Café Salento assortiment vindt u daarom een ruim aanbod aan Fairtrade producten voor in onze automaten, en dit aanbod is groeiende. Of het nu gaat om koffie, cacao of thee, wij zijn constant op zoek om ons assortiment uit te breiden met kwaliteitsproducten die beschikken over een duurzaamheidscertificaat. CO 2 Neutraal Gebrande Koffie Al onze vers gebrande koffiesoorten van Café Salento als bonen- en espressokoffie alsook alle FreshBrew koffiesoorten worden in Nederland en Duitsland geproduceerd bij twee bekende, zeer gerenommeerde, CO 2 -neutrale koffiebranderijen. Composteerbare Koffiebekers Cafe Salento biobekers zijn gefabriceerd conform de Europese Norm EN Deze bekers worden gemaakt van biologisch afbreekbaar karton en zijn 100% composteerbaar.

6 100% Duurzaam Label Café Salento 100% Duurzaam label Café Salento en duurzaamheid zijn al jarenlang nauw verbonden. In januari 2015 hebben wij ons eigen duurzame koffielabel gelanceerd met daarin verschillende duurzame koffiemelanges. De 100% Duurzaam claim garandeert u dat Café Salento koffie is ingekocht bij boeren-organisaties waar mens en milieu centraal staan. Met het drinken van onze duurzame koffie zorgt u ervoor dat steeds meer boeren onder goede omstandigheden kunnen leven en werken met toegang tot schoon water, onderwijs en gezondheidszorg. Daarnaast draagt u bij aan een beter milieu, omdat onze koffie wordt geproduceerd met minder bestrijdingsmiddelen, minder bodemerosie en minder watervervuiling. Alle plantages of coöperaties die koffie leveren voor het Café Salento 100% Duurzaam label voldoen aan internationale regels voor duurzame productie. Anders gezegd: ze zijn gecertificeerd volgens één of meerdere gedragscodes voor duurzame koffieteelt. En bij de verkoop van hun koffie leveren ze het certificaat mee. Strenge Criteria De certificeringen die voldoen aan de criteria voor 100% duurzame koffie zijn momenteel: Fairtrade, Rainforest Alliance, en UTZ Certified. 100% Traceerbaar U kunt zelf eenvoudig de herkomst traceren van de door u gekochte Café Salento melanges op de website

7 Duurzame Koffie-Automaten Energiezuining Ook bij de ontwikkeling van onze koffieautomaten wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Deze aandacht heeft er in geresulteerd dat inmiddels al onze koffie-automaten beschikken minimaal over energielabel A+. En dit ziet u terug op uw energierekening! A + Spaarstand Naast dat onze automaten zeer zuinig zijn tijdens gebruik beschikken ze ook nog eens allen over een spaarstand. Hierdoor wordt er nog eens extra energie bespaard op het moment dat een automaat niet gebruikt wordt. Dit scheelt gemiddeld nog eens 15%! De nieuwste machines beschikken over steeds slimmere spaarstanden waardoor dit percentage alleen maar hoger wordt. Langere Levensduur De automaten die wij leveren zijn ontworpen en gefabriceerd met het oog op een lange levensduur en een lage service behoefte. Wij stellen hoge eisen aan onze leveranciers m.b.t. het gebruik van kwaliteitsonderdelen. Immers een goede kwaliteit van een onderdeel betekent een lagere servicevraag waardoor de monteur minder autokilometers hoeven te maken wat weer resulteert in minder brandstofverbruik en CO 2 uitstoot en last but not least minder kosten voor de klant. Volledig Recyclebaar Al in 2006 kwam Overwijk met drie volledig recyclebare automaten op de markt. Inmiddels is het volledige aanbod van koffie-automaten geheel recyclebaar. Alle onderdelen kunnen bij vervanging weer hergebruikt worden. De automaten worden via WeCycle op geheel milieuvriendelijke wijze gedemonteerd en verwerkt. % R E C YC L E B A R E KO F F I E MAC H I N E S

8 Koffie-Automaten Mens Mens Goede werk- en leefomstandigheden Sampark Overwijk Koffiesystemen is al geruime tijd sponsor van het SamPark, een stichting die zich sinds 2007 inzet voor kinderen in India. Dit doet zij door middel van: het aanbieden van beroepsopleidingen in de sloppenwijken van Delhi; het opzetten van een school op het arme platteland het helpen van arme plattelandsgezinnen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die werkzaam is in de koffieketen kan werken en leven onder goede omstandigheden. Dit begint bij de koffieboer, de meest kwetsbare schakel in de keten. Door koffie in te kopen met een Fairtrade keurmerk dragen wij bij aan een duurzamere koffiesector. Met het drinken van onze 100% duurzame koffie zorgt u ervoor dat steeds meer boeren onder goede omstandigheden kunnen leven en werken met toegang tot schoon water, onderwijs en gezondheidszorg. Overwijk heeft heel bewust gekozen voor het SamPark. Het effect van het sponsorgeld is direct zichtbaar via de website van het Sampark: De ontwikkelingen en doelen kunnen op de voet worden gevolgd, en foto s van de gerealiseerde projecten kunnen hier bekeken worden. Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om zich samen met ons in te zetten voor dit goede doel. De spaarpunten uit de webwinkel kunnen worden omgezet in een donatie aan SamPark.

MVO VerslaG 2010. duurzaam ondernemen doen we samen

MVO VerslaG 2010. duurzaam ondernemen doen we samen MVO VerslaG 2010 duurzaam ondernemen doen we samen 3 Inhoudsopgave boeve afbouw naar mvo We zetten ons al jaren in om Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen (MVO). Dit jaar zetten we MVO concreet op

Nadere informatie

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche

Bewust Ondernemen. in de mode-, schoenen- en sportbranche Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche Colofon Inhoudsopgave De brochure Bewust Ondernemen in de mode-, schoenen- en sportbranche is een uitgave van Mitex. Realisatie: Mitex Branche Service

Nadere informatie

SMG GROEP Specialist in totaaloplossingen voor crossmediale concepten

SMG GROEP Specialist in totaaloplossingen voor crossmediale concepten SMG GROEP Specialist in totaaloplossingen voor crossmediale concepten 1 2 SMG GROEP Al meer dan 60 jaar verzorgt SMG Groep het druk- en printwerk, de opslag en distributie voor grote en kleine organisaties.

Nadere informatie

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5

inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 mvo jaarverslag 2012 inhoudsopgave VOORWOORD Directie 4 licht leveren in plaats van lampjes Interview met Thomas Rau 5 BELEIDSVERKLARING 6 PEOPLE Voorwoord - Manager HRM Frank Schoof 9 Personeelsbeleid

Nadere informatie

MVO JAARVERSLAG 2014. Inhoudsopgave. MVO Visie en beleid. MVO Ontwikkeling. Over De Haan. De Sociale Haan. De Groene Haan

MVO JAARVERSLAG 2014. Inhoudsopgave. MVO Visie en beleid. MVO Ontwikkeling. Over De Haan. De Sociale Haan. De Groene Haan MVO JAARVERSLAG Wij geloven dat elk bedrijf een belangrijke rol heeft in het socialer en duurzamer maken van onze samenleving. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de lange termijn financiële

Nadere informatie

OVERMORGEN Informeert

OVERMORGEN Informeert 12 Transport Minimaliseren van kilometers SenterNovem bekijkt het transport van drukwerk in onze optiek veel te beperkt. Zij beschouwd alleen het uiteindelijke transport vanaf de drukkerij naar de klant.

Nadere informatie

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Inhoudsopgave 1. Een schonere omgeving 05 Schoner en zuiniger 05 Handige tips 05 2. Ook úw keuzes

Nadere informatie

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

Shake the Pllanet! Maatschappelijk Verantwoord Lowlands

Shake the Pllanet! Maatschappelijk Verantwoord Lowlands Shake the Pllanet! Maatschappelijk Verantwoord Lowlands Augustus 2009 Inhoudsopgave 1. SHAKE THE PLLANET...3 2. GROENE EN VERANTWOORDELIJKE FESTIVALS... 3 3. VERVOER...4 4. ENERGIE...5 5. AFVAL...6 6.

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

Alles tot nu. Duurzaamheidsverslag Ladage Beheer BV

Alles tot nu. Duurzaamheidsverslag Ladage Beheer BV Alles tot nu Duurzaamheidsverslag Ladage Beheer BV 2012 / 2013 Inleiding Inhoudsopgave Dit is het eerste duurzaamheidsverslag in de historie van Ladage Beheer BV. Van onze klanten, leveranciers maar ook

Nadere informatie

ondernemen in smallingerland Duurzaam

ondernemen in smallingerland Duurzaam duurzaam ondernemen in smallingerland Planet Enthousiasme Innovatie Inzicht Minder afval Toekomstbestendig Duurzaam Mobiliteit Ervaringen delen Energiebesparing Verantwoord Kostenbesparing Profit Transparantie

Nadere informatie

Een gezamenlijk initiatief van:

Een gezamenlijk initiatief van: Routekaart ICT 2030 Een gezamenlijk initiatief van: ICT~Office is de branchevereniging waarbij circa 550 IT-, telecom-, internet- en officebedrijven in Nederland zijn aangesloten. Met een grote achterban

Nadere informatie

Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk. Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL

Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk. Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal Auteurs:

Nadere informatie

MENS EN MILIEU. Een verantwoord gevoel... en dat merk je!

MENS EN MILIEU. Een verantwoord gevoel... en dat merk je! MENS EN MILIEU Een verantwoord gevoel... en dat merk je! ONZE AMBITIE QS Nederland B.V., met als handelsnaam Quality Services, is een organisatie die diensten en producten levert op het gebied van toiletgroep-

Nadere informatie

Minder geld weggooien

Minder geld weggooien Minder geld weggooien Aanpak voor een lagere afvalstoffenheffing Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Opbouw van de afvalstoffenheffing 4 3. Meer hergebruik 5 4. Verhoogde doelmatigheid van afvalinzameling

Nadere informatie

DocData N.V. Jaarverslag 2013

DocData N.V. Jaarverslag 2013 DocData N.V. Jaarverslag 2013 Het Jaarverslag 2013 is opgesteld in de Nederlandse taal. De bedragen in duizendtallen zoals opgenomen in de tabellen met een Engelstalige tekst dienen te worden gelezen met

Nadere informatie

SCANNERS SOFTWARE MATERIALEN SNELLE EN ADEQUATE SERVICE

SCANNERS SOFTWARE MATERIALEN SNELLE EN ADEQUATE SERVICE WE TAKE CARE Werkplaatsinrichting voor: podotherapie, orthopedie en podologie FREESSYSTEMEN SCANNERS SOFTWARE MATERIALEN SNELLE EN ADEQUATE SERVICE www.orthodutch.com WE TAKE CARE... PARTNERSHIP MACHINES,

Nadere informatie

Duurzaamheidverklaring. Versie1, januari 2012

Duurzaamheidverklaring. Versie1, januari 2012 Duurzaamheidverklaring Versie1, januari 2012 Profiel Morssinkhof Groep B.V. De Morssinkhof Groep, producent en leverancier van betonnen GWW- en sierbestratingsproducten, is ontstaan uit de synergie tussen

Nadere informatie

al es heeft waarde. Duurzaamheidverslag 2013

al es heeft waarde. Duurzaamheidverslag 2013 alles heeft waarde. Duurzaamheidverslag 2013 Inhoudsopgave Voorwoord 04 Alles heeft waarde 06 MVO doe je samen 12 Dicht bij de samenleving, midden in de lokale markt 16 Meervoudige waardecreatie in de

Nadere informatie

De Connected Bus. Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir.

De Connected Bus. Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir. De Connected Bus Een casestudie naar de impact van mobiele connectiviteit op openbaar busvervoer in Nederland. Auteurs: Ir. Karin Smorenburg Martin de Jong MSc Status: Definitief Publicatiedatum: 8 juli

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V.

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. over backstage BACK stage In dit verslag kijken we terug op vijf jaar Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group. We geven hierin uitleg van ons

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP

DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP Achtergronden bij Verduurzaming van internationale handelsketens Achtergrondstudie PBL 2015 Duurzame handelsketens onder de loep. Achtergronden bij Verduurzaming van

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep

Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2012 Duurzaamheidsverslag van de Indaver Groep 2 Indaver Groep Duurzaamheidsverslag 2012 inhoud Duurzaamheidsrapportering: transparant en betrouwbaar Open in woord en daad is een kernwaarde van Indaver.

Nadere informatie

BROCHURE : DUURZAAM FILMEN VOOR FILMMAKERS

BROCHURE : DUURZAAM FILMEN VOOR FILMMAKERS BROCHURE : DUURZAAM FILMEN VOOR FILMMAKERS Deze brochure licht toe hoe ecologisch duurzame films tot stand komen. De brochures ondersteunt filmmakers tijdens de verschillende stappen in de pre-productiefase

Nadere informatie

Energietrends 2014. Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland

Energietrends 2014. Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland Energietrends 2014 Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland INHOUD 3 4 6 26 42 58 70 88 Woord vooraf Inleiding 1 Consumenten 2 Bedrijven 3 Handelaren 4 Netbeheerders 5 Producenten

Nadere informatie

Geld(t) vertrouwen? ASN Bank Jaarverslag 2008. Financiële resultaten en prestaties op het gebied van maatschappij en milieu

Geld(t) vertrouwen? ASN Bank Jaarverslag 2008. Financiële resultaten en prestaties op het gebied van maatschappij en milieu Geld(t) vertrouwen? ASN Bank Jaarverslag 2008 1 Financiële resultaten en prestaties op het gebied van maatschappij en milieu Jaarverslag 2008 ASN Bank Geld(t) vertrouwen? Jaarverslag 2008 Inhoudsopgave

Nadere informatie

D U U R Z A A M H E I D S V E R S L A G

D U U R Z A A M H E I D S V E R S L A G D U U R Z A A M H E I D S V E R S L A G DUURZAAM H EI DSVERSLAG 2003 2 INHOUDSOPGAVE Voorwoord van de voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO 3 KPN en Duurzaamheid 4 Het bedrijf Profiel 6 Corporate governance

Nadere informatie

Ja ar. ver sla g. Jumbo Groep Holding B.V. jum141040_jaarverslag_2014_wiro_v2.indd 1 12-03-15 11:14

Ja ar. ver sla g. Jumbo Groep Holding B.V. jum141040_jaarverslag_2014_wiro_v2.indd 1 12-03-15 11:14 Ja ar 14 ver sla g 2014 Jumbo Groep Holding B.V. jum141040_jaarverslag_2014_wiro_v2.indd 1 12-03-15 11:14 Wij willen verwachtingen overtreffen. Iedere dag, overal, voor elke klant. Daarom bieden wij een

Nadere informatie