De vijf voordelen van microlearning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De vijf voordelen van microlearning"

Transcriptie

1 De vijf voordelen van microlearning De opmars van microlearnings in Nederland is niet te stuiten. In de Verenigde Staten zijn microlearnings al langer in gebruik en populair bij bedrijven. Logisch, want het leren met microlearnings heeft voor de gebruiker veel voordelen. Wat zijn die voordelen? Je leest het in deze whitepaper van Helma van den Berg van Let s Learn!, een onderneming gespecialiseerd in microlearning.

2 Microlearnings Dagelijks krijg ik verwonderde blikken als mensen horen dat ik microlearning expert ben. Wat is dat? Mijn antwoord mini e-learnings geeft ze houvast. Als ik dan vraag of ze de DIYvideo s van YouTube gebruiken, dan valt het kwartje duidelijk hoorbaar. Met microlearnings kun je op je mobile device snel een handeling, kennis of vaardigheid opzoeken. Zo leer je dingen voor je werk, waarvoor je eerder afhankelijk was van een collega die het je vertelde en voordeed. Het gaat vaak over kennis die je niet dagelijks nodig hebt, of vaardigheden die je niet dagelijks uitvoert. Maar waar je wel zeker van wilt zijn dat je het op de juiste manier doet. Die kennis en situaties zijn goed te vertalen in microlearnings.

3 Microlearnings Steeds vaker moeten we in ons werk verplicht een e-learning volgen. Dit zijn vaak saaie, te lange en verplichte cursussen die je alleen op een computer of laptop kunt doen. Microlearnings zijn een vorm van korte, krachtige e-learnings die je op mobile device kunt volgen. Daarbij is de kennis vertaalt in korte brokjes die je met video krijgt voorgelegd. Er kunnen toets vragen en teksten bij zitten of verdiepende leerstof. Maar dat is geen must en afhankelijk van het doel van de microlearning en de doelgroep. Microlearnings zijn gemakkelijk te gebruiken. Je krijgt ze immers op je smartphone of tablet (maar het kan ook op je laptop). Je bent daardoor snel geneigd om ze te bekijken. Ik kan veel voordelen noemen, maar beperk me in deze paper tot de vijf grootste voordelen voor degene die microlearnings volgen.

4 Voordeel 1: Op alle mobile devices te volgen De microlearnings zijn 24/7 beschikbaar op alle devices, dus ook de smartphone. De smartphone wordt steeds meer een verslaving: we gebruiken hem 150 keer per dag voor onder andere bellen, zoeken van info, checken van social media totaal zijn we 4 uur en 42 minuten per dag actief op onze smartphone ieder uur unlocken we hem 9x om te checken of er nieuwe berichten of mails zijn binnengekomen we hebben de smartphone gemiddeld 15 uur per dag bij ons, vaak zelfs wel 24 uur per dag. Ideaal dus dat microlearnings 24/7 beschikbaar zijn op smartphones en andere devices. Je kunt dus je microlearning volgen op jouw moment op jouw favoriete device. Dus ook als je een paar minuten in de rij staat, kun je al leren.

5 Voordeel 2: Content is aantrekkelijk Microlearnings zijn kort en krachtig en worden meestal vormgegeven met video. Dat is fijn, want we zijn steeds meer visueel ingesteld en willen niet lezen, maar bewegende beelden zien. Je ziet dit ook terug in de groei van videosites als YouTube en Vimeo. Cisco voorspelde onlangs dat in 2021 zelfs 82% van al het IP-verkeer gebruikt wordt om video s te bekijken (cijfers Cisco 2017). Waarom is video aantrekkelijk voor leren? veel mensen leren sneller van dingen en emoties zien als van teksten lezen met video worden meerdere zintuigen ingezet (horen, zien, lezen) je krijgt uitleg van experts het kost minder tijd om een video te bekijken dan een tekst te lezen, én, niet onbelangrijk is ook dat je video s zo vaak kunt afdraaien en op pauze zetten als je wilt.

6 Voordeel 2: Content is aantrekkelijk Microlearnings bevatten korte didactische video s die één leerdoel van een onderwerp uitwerken, waardoor het makkelijker is om de inhoud te onthouden. De video kan bestaan uit een strak vormgegeven PowerPoint waarbij een goede stem je meeneemt in het onderwerp. Ook kan er een verhaal verteld worden door de expert voor de video. Of een handeling voorgedaan worden. Andere vormen van video zijn animatie of interactieve video s.

7 Voordeel 3: Content is makkelijk doorzoekbaar Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat we onze gedachten niet lang bij één onderwerp kunnen houden. Onze aandacht spanne wordt zelfs vergeleken met die van een goudvis! Dit terwijl we per dag toch zo n 25 minuten bezig zijn met het opzoeken van informatie én het tot ons nemen (cijfers ROA2017). Daar wordt op ingespeeld met microlearnings door ze kort en krachtig te maken. Microlearnings bevatten kleine stukjes kennis die horen tot de thread van één groter onderwerp. Je krijgt dus een klein beetje kennis ineens aangeboden en kunt het dus makkelijker tot je nemen. Makers van microlearnings beseffen zich dat de video s logisch opgedeeld moeten zijn en duidelijke namen moeten hebben. Hierdoor kunnen gebruikers de content die ze zoeken snel vinden en opnemen. Voor het volgen van de ideale microlearning is maximaal twee tot drie minuten nodig.

8 Voordeel 3: Content is makkelijk doorzoekbaar Volg je een ouderwetse klassikale les over bijvoorbeeld een nieuwe wet, dan zit je al snel een aantal uren in de klas. Krijg je het als e-learning, dan is het gangbaar om een half uur tot een uur te leren. Als we echter de e- learning content vertalen in microlearnings, dan wordt de inhoudelijke kennis van 30 minuten e- learning vertaalt in 13 of 14 microlearnings. Doordat je per microlearning ziet waar het over gaat, is de microlearning goed als naslagwerk te gebruiken. Dit terwijl je de e-learning na eenmalig gebruik niet meer opent. Moet je snel iets opzoeken, dan brengen goed gekozen titels je al snel bij de gezochte content. Het is hiermee een gemakkelijke manier om kennis op te doen.

9 Voordeel 4: Je leert zonder dat je het doorhebt De weerstand het kost veel tijd, ik moet er echt voor gaan zitten is veel minder van toepassing. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 72% van de gebruikers die overstapt op mobile learning zich meer betrokken voelen bij de content dan voordat er met mobile learning werd getraind. Bijzonder is dat er door mobile learning sneller door een cursus gegaan wordt, terwijl gebruikers vaker terugkomen bij de cursus en dus meer tijd besteden aan de cursus dan in situaties waar geen microlearning beschikbaar is.

10 Voordeel 5: Kennis brengen en borgen We zijn allen druk met kennis op ons vakgebied bij houden. Of we vinden dat we dat zouden moeten doen. Maar we krijgen zoveel informatie de hele dag door binnen, dat we geeneens meer de tijd hebben om zaken goed tot ons te nemen of filteren. En dan weten we ook nog dat we in 2021 zeker zes keer zoveel informatie binnenkrijgen dan nu (cijfers Cisco 2017). Hoe ga je dan de kennis die belangrijk is voor ons borgen? Door het vast te leggen. Dat kan door als kennishouder de juiste kennis te selecteren en te delen. En dan daarvan microlearnings te maken. Je weet dan zeker dat je collega s de juiste kennis krijgen én gaan gebruiken. Je kunt microlearnings dus zien als nieuwe kennisdrager, voor kennisborging. Doordat microlearnings goed doorzoekbaar zijn wordt de kennis ook vaker opgezocht. Je hersenen krijgen daardoor iedere keer een kennisboost en een herhaling. Daardoor beklijft de kennis beter en wordt het aangevuld met extra kennis. En het verlengt de kennisoverdracht en zorgt dat kennis beter beklijft.

11 Meer weten? Deze paper is geschreven door Helma van den Berg, microlearning expert. Als je meer wilt weten, neem dan gerust contact op of mail ons met graag meer blogs lezen zodat je op nieuwe whitepapers en blogs wordt geattendeerd. Contact: +31 (0)

12 Over ons: Let s Learn! Is een jong bedrijf dat zich richt op het maken van microlearnings voor bedrijven of consumenten. Daarbij werkt het bedrijf in opdracht of is zelf initiatiefnemer. De microlearnings zijn gebaseerd op video, ze zijn toegankelijk op alle mobile devices en worden met inhoudelijke specialisten gemaakt. Contact: +31 (0) info@lets-learn.nl

De vijf voordelen van microlearning

De vijf voordelen van microlearning De vijf voordelen van microlearning De opmars van microlearnings in Nederland is niet te stuiten. In de Verenigde Staten zijn microlearnings al langer in gebruik en populair bij bedrijven. Logisch, want

Nadere informatie

Training: Maak je eigen microlearning Donderdag 7 februari 2019, Leiden

Training: Maak je eigen microlearning Donderdag 7 februari 2019, Leiden Trainingsprogramma Training: Maak je eigen microlearning Donderdag 7 februari 2019, Leiden Wat is microlearning? Het vangen van de aandacht in leren en mediaconsumptie is tegenwoordig een van de grootste

Nadere informatie

Werkboek bij: Trek meer mensen naar je website

Werkboek bij: Trek meer mensen naar je website Christien Janson IctVoorIedereen ict-voor-iedereen.nl cnson@ict-voor-iedereen.nl Werkboek bij: Trek meer mensen naar je website Print dit uit een maak aantekeningen tijdens de opdrachten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Online Gitaar Spelen. Online Gitaar Spelen

Online Gitaar Spelen. Online Gitaar Spelen Online Gitaar Spelen Online Gitaar Spelen Online gitaar spelen is tegenwoordig mogelijk. Door de komst van allerlei technologieën zoals YouTube en andere videoprogramma s is het dus mogelijk. Aangezien

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken De tijd dat je dagen bezig was om een video te publiceren is voorbij. Vandaag de dag kan iedereen met een videocamera of zelfs smartphone binnen no-time een video schieten en delen binnen zijn netwerk.

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Wil je handiger worden met de

Nadere informatie

Workshop Online Video s Maken

Workshop Online Video s Maken Workshop Online Video s Maken RINO Groep 18 juni 2018 1 Hand-out: Online Video s Maken Doel Zorg voor een helder doel van je presentatie: wat wil je ermee bereiken? - Overtuigen - Informeren - Mening vormen

Nadere informatie

Elmar Janse Branding, design en film

Elmar Janse Branding, design en film www.encrite.nl Elmar Janse Branding, design en film WAAROM VIDEO? Na persoonlijk contact is video een van de krachtigste communicatie methodes. De mens is visueel ingesteld en onthoud video dus langer

Nadere informatie

Hoe haalt u voordeel uit sociale media in uw bedrijf?

Hoe haalt u voordeel uit sociale media in uw bedrijf? Van spielerei tot veelzijdig instrument Hoe haalt u voordeel uit sociale media in uw bedrijf? INHOUD 2 Van spielerei tot veelzijdig instrument 2 Tien manieren waarop uw bedrijf voordeel haalt uit sociale

Nadere informatie

A picture paints a 1.000 words

A picture paints a 1.000 words Online Content Publiceren Kennismarketing naar de next level Omdat publiceren steeds belangrijker wordt, is de gedachte ontstaan om het zelf kunnen publiceren zeer laagdrempelig te maken en daarbij geheel

Nadere informatie

De 10 onmisbare ingrediënten

De 10 onmisbare ingrediënten De 10 onmisbare ingrediënten Ingrediënten om meer te verdienen met video door Noortje Janmaat Business coach en oprichter van Verdienen met VIDEO www.verdienenmetvideo.nl noortje@verdienenmetvideo.nl 06-15

Nadere informatie

Reflection Paper ICT. Lotte Oosterhof HAVT3a

Reflection Paper ICT. Lotte Oosterhof HAVT3a Reflection Paper ICT Lotte Oosterhof 48 73 52 HAVT3a Inhoudsopgave 1 wat heb ik geleerd? Blz. 3 2 Hoe heb ik dit geleerd? Blz. 4 3 Hoe ga ik dit in de praktijk brengen? Blz. 5 4 Mijn gegroeide vaardigheden

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Ontwerp rapport Digitaal Instellingsplan Hogeschool van Amsterdam

Ontwerp rapport Digitaal Instellingsplan Hogeschool van Amsterdam Ontwerp rapport Digitaal Instellingsplan Hogeschool van Amsterdam Team Fristeractief: Annet Heitman Jasper Mijdam Charlotte Cozijn Puck Holshuijsen Marieke Zeegers 17 november 2010 Digitaal instellinsplan,

Nadere informatie

WERKEN MET WORKSHOPS DIE WINST OPLEVEREN

WERKEN MET WORKSHOPS DIE WINST OPLEVEREN WERKEN MET WORKSHOPS DIE WINST OPLEVEREN TRAINING VAN BOEIENDE WORKSHOPS EEN WORKSHOP GEVEN DIE WINST OPLEVERT. HOE DOE IK DAT? Inleiding Een effectieve manier om een groep potentiële klanten te bereiken

Nadere informatie

Content tips & tricks

Content tips & tricks Content tips & tricks E-learning vormt de basis van je lessen en als docent steek je veel tijd in het ontwikkelen en vormgeven van deze content. Met deze handleiding maken we dit proces net even makkelijker

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Niesbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 9 Toets kennis... 10 Voor

Nadere informatie

Computer- en tabletcursussen

Computer- en tabletcursussen Computer- en tabletcursussen Aanbod winter 2016 / voorjaar 2017 Computercursussen en workshops Aanbod winter 2016/ voorjaar 2017 ZB helpt u graag om makkelijker en beter gebruik te maken van uw laptop,

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding is de populaire foto-applicatie van het moment. Je kan je foto s er makkelijk mee bewerken

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

-OPLEIDINGEN. 10 Tips. Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist. Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten?

-OPLEIDINGEN. 10 Tips. Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist. Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten? -OPLEIDINGEN Dé Opleider van Mediator tot Scheidingsspecialist 10 Tips Hoe Kom Je Als Startende Mediator Aan Klanten? Welkom bij AMV-Opleidingen! Nieuwe klanten aantrekken is voor elke mediator met een

Nadere informatie

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE.

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE. 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram Instagram is één van de meest populaire social media netwerken op dit moment.

Nadere informatie

Mobile first in e-commerce 5 onmisbare trends in m-commerce voor een succesvolle online business

Mobile first in e-commerce 5 onmisbare trends in m-commerce voor een succesvolle online business Mobile first in e-commerce 5 onmisbare trends in m-commerce voor een succesvolle online business Consumenten spenderen per dag 180 minuten op hun smartphone. Van deze 180 minuten besteden ze gemiddeld

Nadere informatie

Meer volgers en likes op Instagram

Meer volgers en likes op Instagram Cre@ctiv Webdesign, digitale marketing & grafisch ontwerp Meer volgers en likes op Instagram Industrieweg 3 3001 Haasrode (Heverlee) +32 16 40 75 65 +32 472 33 64 98 info@creactivmarketing.com Inleiding

Nadere informatie

04. Tablets kun je niet meer negeren

04. Tablets kun je niet meer negeren WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 04. Tablets kun je niet meer negeren Inleiding Tablets zijn als medium niet meer weg te denken. Maar nog te weinig bedrijven beseffen dit. Vroeger kwam het gebruik

Nadere informatie

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Sinds de opkomst van breedband internet en mobiele devices als de smartphone en tablet hebben Nederlanders meer mogelijkheden om naar audiovisuele

Nadere informatie

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen CONCEPTVERSLAG Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek terugblik NOS on spot Wat is het? Storyboard Keyfeatures Prototype Debattle

Nadere informatie

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >>

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >> Bereik meer! Met mobiel adverteren 2013 >> Altijd en overal online Gebruik van smartphone in de lift Mensen zijn liever een dag zonder tv dan een dag zonder smartphone. Waar de gebruiker ook is, mobiel

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Hyves handleiding voor de Groenteman

Hyves handleiding voor de Groenteman Hyves handleiding voor de Groenteman In deze speciale Hyves handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist Hyves

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD BELANGRIJKE PUNTEN Wat is een Multi-Schermen website? De groeiende belangrijkheid van Multi-Schermen websites Wat Google aanbeveelt What Google vereist Maak van je bezoekers

Nadere informatie

Piano Leren Spelen. Piano Leren Spelen

Piano Leren Spelen. Piano Leren Spelen Piano Leren Spelen Wil je graag piano leren spelen? Of heb je al wat ervaringen met piano maar je wilt er dieper ingaan. Dan zijn deze online pianocursussen geschikt voor jou. De piano is een instrument

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

minds We make you smarter Met blended learning uw Franchise kernwaarden verankeren

minds We make you smarter Met blended learning uw Franchise kernwaarden verankeren minds We make you smarter Met blended learning uw Franchise kernwaarden verankeren Microlearning, een nieuwe manier van leren zonder aandachtsverlies. Wanneer je kennis overdraagt, is een groot deel van

Nadere informatie

Country factsheet - April 2016. België

Country factsheet - April 2016. België Country factsheet - April 2016 België Inhoud Inleiding 3 Wat kopen de Belgische klanten online? 4 Populaire betaalmethodes 4 Populaire leveringsmethodes 5 Populaire online platformen 5 Over de grenzen

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat Hot Pink Media blijft zich als online blogger/influencers netwerk met een bereik van 8,6 miljoen per maand continue ontwikkelen. Met de lancering van het mannenlabel & ons travel channel verbreed Hot Pink

Nadere informatie

Mobile First als adverteerder. Door Rutger Mackenbach in samenwerking met frank.publishing

Mobile First als adverteerder. Door Rutger Mackenbach in samenwerking met frank.publishing Mobile First als adverteerder Door Rutger Mackenbach in samenwerking met frank.publishing Juli 2018 ,, Slechts 7 procent van de tijd gebruiken we dat apparaat om te doen waarvoor het ooit ontworpen was.

Nadere informatie

60% VAN DE DE MEESTE MOEDERS BESTEDEN WHITEPAPER OUDERS VAN NU

60% VAN DE DE MEESTE MOEDERS BESTEDEN WHITEPAPER OUDERS VAN NU 60% VAN DE MOEDERS DE MEESTE MOEDERS BESTEDEN WHITEPAPER OUDERS VAN NU JONGE MOEDERS: EEN UNIEKE DOELGROEP Welke invloed hebben media en reclame op de kennis en het gedrag van jonge moeders? En wat beïnvloedt

Nadere informatie

SEO. Wat is SEO? Het optimaliseren van je online informatie, zodat deze zo goed mogelijk scoort in de zoekresultaten op relevante zoekopdrachten.

SEO. Wat is SEO? Het optimaliseren van je online informatie, zodat deze zo goed mogelijk scoort in de zoekresultaten op relevante zoekopdrachten. SEO Leerdoel: De student kan SEO planmatig toepassen op een mediacampagne criterium goed voldoende onvoldoende SEO advies plan Het SEO adviesplan van de student gaat verder dan een check met de geijkte

Nadere informatie

Handleiding impact branding marketing bepalen met Google Analytics

Handleiding impact branding marketing bepalen met Google Analytics Handleiding impact branding marketing bepalen met Google Analytics Inhoudsopgave Inleiding... 2 Basisbeginselen doormeten effect branding marketing... 3 Bepaal het effect van je branding marketing... 4

Nadere informatie

POWER TO THE KIDS De rol van kinderen in het aankoopproces

POWER TO THE KIDS De rol van kinderen in het aankoopproces POWER TO THE KIDS De rol van kinderen in het aankoopproces INLEIDING KINDEREN ALS VOORLOPERS VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN Kids tussen de 3 en 12 jaar nemen continu nieuwe informatie op en zijn op steeds jongere

Nadere informatie

Alle Informatie Rond Piano Leren Spelen

Alle Informatie Rond Piano Leren Spelen Alle Informatie Rond Piano Leren Spelen In deze artikel vind je alle informatie rond piano leren spelen. Wie graag piano wil leren spelen, loopt vaak met veel vragen rond. Daarom is het namelijk nuttig

Nadere informatie

Audio en video. Oefening 4B

Audio en video. Oefening 4B Audio en video In deze oefening voeg je een videoen een audiobestand toe aan een aftiteling van een film. Voor audio en video zijn slechts enkele basisfuncties beschikbaar zoals 'start', 'stop' en 'herhaal'.

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

PERSBERICHT CIM 22/04/2015

PERSBERICHT CIM 22/04/2015 PERSBERICHT CIM 22/04/2015 Nieuwe CIM studie over kijkgedrag op nieuwe schermen Belgen keken nooit eerder zoveel naar TV-content Het CIM, verantwoordelijk voor kijkcijferstudies in België, volgt sinds

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Werkblad H1 Hard en Software

Werkblad H1 Hard en Software Werkblad H1 Hard en Software Leeling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Van Waarden Voorwoord: In dit document gaan we begginen met Hard en Software. We gaan het hebben over verschillende dingen die

Nadere informatie

Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig.

Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig. CHRIS VERMEULEN LES 5 Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig. Online Strategie Roadmap "Hoop is iets geweldigs. Maar hoop is geen strategie." LES 5 Een website alleen is niet genoeg.

Nadere informatie

Module H4-4 DE TIJD VAN ONTDEKKERS EN HERVORMERS (OVERZICHT EN KENMERKEN).

Module H4-4 DE TIJD VAN ONTDEKKERS EN HERVORMERS (OVERZICHT EN KENMERKEN). Module H4-4 DE TIJD VAN ONTDEKKERS EN HERVORMERS (OVERZICHT EN KENMERKEN). WERKSCHEMA (alle leerroutes) 2 lesweken Onderdeel van toets T3 in toetsweek 2 Alle informatie over deze module vind je hier: Jouw

Nadere informatie

Nu: Wiskunde HAVO 1 Hierna: Engels VWO 1 09:00-10:00 10:00-11:00. Jouw leerlingen. Wat ga je doen deze les? Chris Janssen.

Nu: Wiskunde HAVO 1 Hierna: Engels VWO 1 09:00-10:00 10:00-11:00. Jouw leerlingen. Wat ga je doen deze les? Chris Janssen. Nu: Wiskunde HAVO Hierna: Engels VWO 09:00-0:00 0:00 - :00 Jouw leerlingen Aanwezig? Wat ga je doen deze les? Urgent Handelingsafspraken 3 Dyslexie Ouders in scheiding Laatste 3x afwezig Dyslexie, Handelingsafspraak

Nadere informatie

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt.

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt. 1. Webshop Bol.com 1. Herkenbaarheid De site is duidelijk, je ziet linksboven Bol.com staan en er staan ook de speciaal geselecteerde spullen en de aanbiedingen. Je kan alleen niet zien van wie de website

Nadere informatie

Maak er iets moois van enne succes & geniet! Hartelijke groet, Linda Spaanbroek.

Maak er iets moois van enne succes & geniet! Hartelijke groet, Linda Spaanbroek. Gefeliciteerd met de aanschaf van het boek Ondernemershout bestaat niet en het downloaden van dit onderdeel van de gratis online materialen. Super dat je stappen zet om op een makkelijker manier meer klanten

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie

TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3

TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3 TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3 De cijfers in de volgende tabellen hebben enkel betrekking op de Belgen (12+) met internet en zijn dus niet representatief voor de gehele Belgische bevolking. In Tabel

Nadere informatie

Golden Best Practice 2014

Golden Best Practice 2014 Bedrijf Titel : 28. IVM B.V. : Online leren BHV Zie bijlage. INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU B.V. Online Leren BHV INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU Onderwerp: Online Leren BHV Beschrijving oorspronkelijke

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Educatieve e-books via Bookshelf een evolutie in leren

Educatieve e-books via Bookshelf een evolutie in leren Educatieve e-books via Bookshelf een evolutie in leren Blended Learning in het het hoger onderwijs 14 april 2015 Susan Breeuwsma, manager digitale media Hans Willem Cortenraad, directeur 22 november 2012

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten

Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Alles wat je wilt weten over. kringactiviteiten Als kleuterjuf mag ik vele stagiaires begeleiden: wat is het toch fijn om de liefde voor het kleuteronderwijs te laten zien en te delen. Toch merk ik dat

Nadere informatie

Computerwerk brengt gezondheidsrisico s met zich mee. Die risico s hebben concreet betrekking op:

Computerwerk brengt gezondheidsrisico s met zich mee. Die risico s hebben concreet betrekking op: Arborisico s bij werken met tablet en smartphone Computerwerk brengt gezondheidsrisico s met zich mee. Die risico s hebben concreet betrekking op: 1. de ogen, want we moeten kijken naar een beeldscherm;

Nadere informatie

Smartphones. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012

Smartphones. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012 Smartphones Het aandeel smartphones en tablets groeit hard in Nederland. De grafiek hieronder laat al zien dat in 2012 de penetratie van smartphones met 10% is toegenomen. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012

Nadere informatie

Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd

Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd Kosten: 850,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen Max Deelnemers: 10 Programmeren in Excel 2010 met VBA Gevorderd is een praktijkgerichte tweedaagse cursus.

Nadere informatie

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2014 >>

Bereik meer! Met mobiel adverteren 2014 >> Bereik meer! Met mobiel adverteren 2014 >> Altijd en overal online Gebruik van smartphone in de lift Mensen zijn liever een dag zonder tv dan een dag zonder smartphone. Waar de gebruiker ook is, mobiel

Nadere informatie

Aan de slag met Flipping the Classroom

Aan de slag met Flipping the Classroom 1 Aan de slag met Flipping the Classroom De Wereld van de Ondernemer Gerard Aaftink 11-2-2014 2 Inhoud Deel 1: De basis van Flipping the Classroom Flipping the Classroom Wat is het? Hoe werkt het? Hoe

Nadere informatie

Golden Best Practice 2014

Golden Best Practice 2014 Bedrijf Titel : 29. IVM B.V. : Online VCA-Examentrainer Zie bijlage. INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU B.V. Online VCA-Examentrainer INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU Onderwerp: Online Leren VCA Kennis

Nadere informatie

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Pagina thema s Op deze pagina is het mogelijk om thema s toe te voegen. Wanneer je een nieuw thema wil toevoegen kan dit via deze knop: Vervolgens kom je

Nadere informatie

handleiding Begeleider

handleiding Begeleider handleiding Begeleider inleiding Onze samenleving digitaliseert maar nog lang niet iedereen vindt zijn of haar weg in de digitale wereld. Met het online lesprogramma Welkom Online kunnen deze mensen, samen

Nadere informatie

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad.

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. /. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. Benodigdheden? - Computer / digitaal bord (merk speelt geen rol) / ipad

Nadere informatie

FOTO S EN VIDEO S MAKEN

FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN FOTO S EN VIDEO S MAKEN Met dit werkblad ga je oefenen met het maken van foto s en video s. Je maakt een foto, een schermafbeelding en een video. Je gebruikt de camerafunctie ook

Nadere informatie

Handleiding Google+ ICT Design Team. Project Street Art Gent. Workshop 2: Social Media

Handleiding Google+ ICT Design Team. Project Street Art Gent. Workshop 2: Social Media Handleiding Google+ ICT Design Team Project Street Art Gent Workshop 2: Social Media 0 Hoofdstuk 1 Mogelijkheden van Google+ 1.1 Mogelijkheden Google+ is het sociale netwerk van Google. Google+ lijkt in

Nadere informatie

PRAKTISCH INZICHT IN SALES

PRAKTISCH INZICHT IN SALES PRAKTISCH INZICHT IN SALES LEER IN JOUW EIGEN TEMPO, TIJD- EN PLAATS ONAFHANKELIJK NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EFFICIËNTE COMBINATIE TUSSEN LIVE EN ONLINE LEREN! 2 INLEIDING Ben je werkzaam in de sales

Nadere informatie

Mobiele telefonie. Sectorwerkstuk door E woorden 3 augustus keer beoordeeld

Mobiele telefonie. Sectorwerkstuk door E woorden 3 augustus keer beoordeeld Sectorwerkstuk door E. 2047 woorden 3 augustus 2015 5 20 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Ons sectorwerkstuk gaat over mobiele telefonie. In dit verslag worden verschillende onderwerpen aan

Nadere informatie

7 tips: social media en marketing combineren

7 tips: social media en  marketing combineren White paper 7 tips: social media en e-mail marketing combineren www.vanijzendoorn.nl Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2016 van Newcom komt duidelijk naar voren dat het gebruik van social media

Nadere informatie

Our Mobile Planet: Nederland

Our Mobile Planet: Nederland Our Mobile Planet: Nederland Inzicht in de mobiele consument Mei 2012 Overzicht Smartphones zijn een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. De marktpenetratie van smartphones is gestegen

Nadere informatie

3 lesmethode gitaarles

3 lesmethode gitaarles Gitaarles Ben je opzoek naar een gitaarles dat geschikt is voor jou? Wil je ook graag gitaar leren spelen? Of ben je gewoon opzoek naar meer informatie over gitaar spelen? Wil je graag weten hoe je gitaar

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

Deze rijschool is een van de bekendste rijscholen in Barendrecht. Dit maakt het deze rijschool een directe concurrent van de opdrachtgever.

Deze rijschool is een van de bekendste rijscholen in Barendrecht. Dit maakt het deze rijschool een directe concurrent van de opdrachtgever. Desk Research In deze deskresearch zoek ik naar de concurrenten van rijschool slotboom doormiddel van een desk research. Het doel van deze desk research is het vinden van functionele punten die belangrijk

Nadere informatie

eerste hulp bij het schrijven

eerste hulp bij het schrijven eerste hulp bij het schrijven van EEN Nieuwsbrief Om anderen op de hoogte te houden van het laatste nieuws binnen een bedrijf kan een nieuwsbrief goed van pas komen, hierdoor betrek je klanten of partners

Nadere informatie

Social media & Learning

Social media & Learning Social media & Learning Twitter: #elzrg11 Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Sociale media Sociale media voor leren gebruiken Hoe ik sociale media gebruik voor mijn eigen leren?

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

ESSAY M-COMMERCE NEUROMARKETING

ESSAY M-COMMERCE NEUROMARKETING ESSAY M-COMMERCE NEUROMARKETING Hoe kunnen m-commerce marketeers van Pull & Bear de app met behulp van neuromarketing de verkoop effectief stimuleren? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 3: Opbouw blog Les

Nadere informatie

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN

OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN OPDRACHT FORMATIEF EVALUEREN: VAN CONTROLEREN NAAR INFORMEREN BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht leer je hoe je door meer en beter formatief te evalueren toetsen onderdeel van het leerproces kan maken,

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Najaar 2019 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Najaar 2019 Wil je handiger worden met je laptop, tablet

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills. Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl

Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills. Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills Frank van den Oetelaar @frankoetelaar @21stcskills http://www.21stcenturyskills.nl Leren in de 21 e eeuw en 21st Century Skills Film over de kennissamenleving

Nadere informatie

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast

Nadere informatie

2nd, 3th en Xth Screen

2nd, 3th en Xth Screen MIE 2012 2nd, 3th en Xth Screen Verzorgd door Bas de Vos directeur SKO Paul van Niekerk directeur Media Intomart GfK Moving Pictures: NL 2011 Presentatie voor MIE Bas de Vos Directeur SKO MIE 2012 De kijkcijfers

Nadere informatie

Drempelvrij samenwerken

Drempelvrij samenwerken Drempelvrij samenwerken Start ook met drempelvrij samenwerken. Door kennis en informatie te delen op een platform dat aan de webrichtlijnen voldoet kun je met heel Nederland samenwerken. In deze whitepaper

Nadere informatie