Bewonersbijeenkomst klankbordgroep Spoor Moerdijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewonersbijeenkomst klankbordgroep Spoor Moerdijk"

Transcriptie

1 Bewonersbijeenkomst klankbordgroep Spoor Moerdijk Verslag bijeenkomst d.d. 22 april Introductie (Toine Rongen) Toine Rongen licht het doel van de bijeenkomst toe aan de hand van de presentatie. Doel van de bijeenkomst is enerzijds de bewoners te informeren over de stand van zaken m.b.t. de klankbordgroep tot nu toe, en anderzijds samen te kijken hoe we verder gaan met de klankbordgroep en op welke onderwerpen de klankbordgroep de nadruk dient te leggen. Toine Rongen schetst de huidige situatie rondom het spoor en laat aan de hand van de presentatie zien wat de bewoners te wachten staat. Daarbij stelt hij de vraag of de overheid nog wel voldoende het belang van de burger dient. Bij burgers groeit namelijk meer en meer het gevoel dat de overheid er niet voor de burger is. Dit werd afgelopen maandag duidelijk bevestigd bij het bezoek van staatssecretaris Wilma Mansveld, die alle voorstellen van gemeente en bewoners van tafel veegde. De staatssecretaris gaf duidelijk aan dat er geen extra geld beschikbaar is voor welke maatregelen of regelingen dan ook. De leden van de klankbordgroep worden voorgesteld evenals de aanwezige gasten. Leden klankbordgroep: Riet Gerla; Wouter Delleman; André de Jager; Dennis van Berkel; Phily Zom; Wil de Jong. Speciale gasten: Dhr. Jeroen van Venrooij Gemeente Zevenbergen Dhr. Harry Killaars Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Dhr. Geert Vlogman Prorail - Adviseur Dhr. Peter Torbijn Ministerie I&M - Directeur externe veiligheid 2 Wat is de klankbordgroep? (Wouter Delleman) Wouter Delleman geeft een toelichting over de klankbordgroep. Het doel van de klankbordgroep, die onafhankelijk van de gemeente opereert, is de belangen van de omwonenden zo goed mogelijk te verdedigen bij de invoering van de wet Basisnet Spoor. Er wordt opgesomd wat de klankbordgroep tot op heden heeft gedaan. Nadere informatie hierover is te vinden op internet: en Op 17 maart is een petitie aangeboden aan de voorzitter van de vaste 2 e kamercommissie van I&M. Een groot aantal 2 e kamerleden met hun beleidsmedewerkers was hierbij aanwezig. De overhandiging ging vooraf aan het overleg Spoor van deze commissie I&M op 19 maart. Vragen naar aanleiding van de petitie zijn in dit overleg gesteld aan de staatssecretaris. Op 20 april is de petitie aan de staatssecretaris persoonlijk overhandigd tijdens haar bezoek aan de regio. De klankbordgroep praat mee over de besteding van de toegekende 5 miljoen euro voor te nemen veiligheidsmaatregelen. Hierin heeft zij echter alleen een adviserende rol. De klankbordgroep heeft tevens een afvaardiging in de groep Zelfredzaamheid. De samenwerking

2 pagina 2 van 10 met zowel de gemeente als de veiligheidsregio is erg goed. Er is een brochure uitgebracht die alle mensen binnen de spoorzone hebben ontvangen. 3 Toelichting ruimtelijke consequenties Basisnet Spoor (Jeroen van Venrooij) Jeroen van Venrooij licht de ruimtelijke consequenties van de wet Basisnet Spoor toe aan de hand van een aantal afbeeldingen. De rode zone (18 meter) moet worden vrijgehouden van kwetsbare objecten en in deze zone mag niet worden gebouwd. Deze veiligheidszone moet nog worden opgenomen in het bestemmingsplan. Over de consequenties hiervan is de gemeente nog in gesprek met de Rijksoverheid. Er is een beleidsbrief verschenen in de Staatscourant waarin staat welke zaken voor compensatie in aanmerking komen. Over de beleidslijn zal nadere informatie volgen vanuit de gemeente. Het doel voor de gemeente blijft het goederenvervoer uit de kern krijgen. Er is nu al een veiligheidsprobleem aanwezig en er komen maatregelen om de veiligheid te vergroten. De West Basisnet Spoor gaat alleen over de veiligheid. De leefbaarheid is echter een net zo groot zoniet groter probleem, waarvoor tot op heden nog weinig aandacht voor is.

3 pagina 3 van 10 Wat is het verschil tussen situaties 2 en 3 op de afbeelding? o Jeroen van Venrooij: Situatie 2 is van toepassing op bestaande bouw waarvoor ook compensatie mogelijk is. Situatie 3 is van toepassing op mogelijk geplande nieuwbouw. Wat heb ik aan compensatie als mijn kinderen niet veilig slapen in een aanbouw en ik wel in mijn woning? o Jeroen van Venrooij: In situaties binnen de genoemde zones op de afbeelding is er de mogelijkheid gebruik te maken van de compensatieregeling, dit is echter niet verplicht. Als de ene bewoner wel gebruik maakt van compensatie en zijn buurman niet dan komt de gemeente echter wel in een lastige situatie terecht. 4 Veiligheidmaatregelen Basisnet Spoor en zelfredzaamheid (Harry Killaars) De heer Killaars licht een aantal veiligheidsmaatregelen toe aan de hand van de treinbotsing die onlangs in Tilburg heeft plaatsgevonden. De volgende zaken worden genoemd en toegelicht: Treinsamenstelling en aanwezige gevaarlijke stoffen zijn online beschikbaar zodra de trein vertrekt De communicatie tijdens een crisis vindt plaats via meerdere kanalen en mogelijk het gebruik van de sirene. Radio Brabant is het communicatiekanaal naar de burgers. Achterliggende informatie is te vinden op de web-site: Tijdens een crisis maakt de veiliheidsregio gebruik van het BHV Informatie Systeem De maatregelen nodig bij het ontstaan van een gaswolk en lekkage worden toegelicht evenals de handelwijze die moet worden gevolgd bij schuilen en evacueren. In het kader van zelfredzaamheid wordt getoond welke openingen in woningen moeten worden gesloten om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen de woning binnen dringen. De werking van ventilatiesystemen in woningen wordt toegelicht, vanzelfsprekend moet het ventilatiesysteem bij een crisis worden uitgeschakeld. Na de presentatie van Harry Killaars ontstaat de nodige discussie over het nut van de veiligheidsmaatregelen die op de bewoners omslachtig en reactief overkomen. Er volgt een vragenronde. De maatregelen zoals toegelicht zijn gericht op het nemen van maatregelen bij een crisis. Als er echter een grote calamiteit zoals een ontploffing plaatsvindt wat heb ik als bewoner direct aan het spoor dan aan deze maatregelen? o Harry Killaars: De veiligheids maatregelen zijn er op gericht om de schadelijke gevolgen bij een crisis zoveel mogelijk te beperken. Indien er echt een grote calamiteit als een ontploffing plaatsvindt dan heb je als bewoners direct aan het spoor niets aan deze maatregelen. Deze zijn dan altijd te laat. Bij nieuwe woningen bijvoorbeeld in het plan Bosselaar Zuid worden nu wel en ook andere maatregelen genomen. Er ligt hier een grote wal met een wand erop die op een afstand van 60 meter van de woningen staat. Hoe kan het dan dat in de spoorzone aan de Burgemeester Vogelstraat, Burgemeester Vranckenstraat en Wilhelminapark een afstand van 18 meter wordt gehanteerd?

4 pagina 4 van 10 o Harry Killaars: Inderdaad is de afstand in de genoemde straten kleiner, wat gebaseerd is op een risico berekening. De mensen die hier wonen hebben dus een probleem bij een grote calamiteit en zullen hier aanzienlijk meer last van hebben. Vanuit de veiligheidsregio kan ik daar echter niets aan doen. Ik heb destijds bij het vaststellen van de wet wel duidelijk aangegeven dat in deze straten een onveilige situatie onstaat. 5 Pauze Er volgt een pauze van 15 minuten. 6 Het toekomst perspectief (Dennis van Berkel) Dennis van Berkel licht het toekomst perspectief van de bewoners toe in relatie tot de wet Basisnet Spoor. De wet Basisnet Spoor is vastgesteld, dat kan niet meer worden veranderd. De focus van de klankbordgroep blijft op het weren van giftreinen uit de kern van Zevenbergen. Tussentijds blijft de klankbordgroep meedenken met de gemeente en de veiligheidsregio over hoe de nadelige effecten zo beperkt mogelijk kunnen worden gehouden en hoe we in Den Haag nog invloed uit kunnen oefenen. Met name leefbaarheid krijgt nog te weinig aandacht. Afgelopen maandag 20 april is het gesprek geweest met staatssecretaris Mansveld van het ministerie Infrastructuur en Milieu. De bewoners hebben het gevoel dat ze niet worden gehoord, de resultaten van de bespreking waren erg teleurstellend. Er is door de staatssecretaris geen enkele toezegging gedaan, sterker nog er is duidelijk aangegeven dat er voorlopig geen andere lijn komt. Voor geluidsoverlast zijn er wetten, voor trillingen nog niet. Voor alle woningen buiten de 18 meter zone is er geen compensatie regeling op dit moment. Wel heeft de staatssecretaris toegegeven dat I&M niet op de juiste wijze heeft gecommuniceerd. Afgesproken is dat I&M een brief stuurt naar alle inwoners in de spoorzone over de gevolgen van de wet Basisnet Spoor en wie men kan bereiken bij vragen. Richting de bewoners die te maken krijgen met saneringsregeling (o.b.v. de beleidsbrief) komt een aparte aanschrijving. 7 Hoe nu verder, discussie aan de hand van stellingen (Toine Rongen) Aan de hand van enkele stellingen zal worden getracht inzicht te krijgen in wat er bij de bewoners leeft, zodat de klankbordgroep dit geluid kan overbrengen naar de gemeente en de Rijksoverheid. Toine Rongen licht de spelregels toe van de stellingen en de discussie en stelt alvast enkele vragen aan de gasten. Vraag namens bewoners door Toine Rongen: Wat betekent het als je in je tuin zit direct aan het spoor, is hier wel begrip voor van de gasten? o Peter Torbijn: Er is zeker begrip voor de situatie echter is de wet Basisnet Spoor in overleg met de gemeenten als vertegenwoordiger van de burgers, en met de vervoerders tot stand gekomen. Het doel van de wet Basisnet Spoor is zoveel mogelijk gevaarlijke stoffen over de Betuweroute te vervoeren, echter een van de afslagen van deze route loopt door Zevenbergen.

5 pagina 5 van 10 o Reactie uit de zaal: Het is voor de bewoners erg zuur omdat zij pas in kennis zijn gesteld van de wet Basisnet Spoor nadat deze al was vastgesteld. De bewoners hebben hier geen invloed op uit kunnen oefenen. Wat voor maatregelen kunnen we nemen tegen trillingen en geluid? o Antwoord Peter Torbijn: Voor de bewoners is de gemeente het aanspreekpunt, bewoners moeten dus met de gemeente overleggen en hun standpunt bij de gemeente kenbaar maken. Vervolgens kan de gemeente namens de bewoners contact leggen met de Rijksoverheid. Nu zullen de verschillende stellingen aan de orde worden gesteld. Stelling 1: De veiligheid wordt niet bepaald door een rekenmodel, maar door wat organisaties en mensen wel of niet doen! Het rekenmodel met de verschillende zones is alleen voor het bepalen van het risiconiveau en het invullen van tabellen, uiteindelijk wordt de veiligheid bepaald door wat mensen al dan niet doen bij een crisis. Wagons worden gevuld met in achtname van strenge veiligheidsmaatregelen bij de chemische bedrijven. In de haven van Antwerpen zijn er chemische bedrijven waarbij bij het vertrekken van een giftrein de medewerkers een minimale afstand van 300 meter in acht moeten nemen. Vervolgens wordt deze zelfde trein met gifwagons met een snelheid van 80 km/uur vlak langs woningen door de kernen gestuurd. Hoe is dit te verklaren? o Antwoord Geert Vlogman Prorail: Hiervan is bij prorail niets bekend en men zou graag deze informatie van de desbetreffende bedrijven ontvangen. Er wordt vanuit de zaal toegezegd deze informatie van de betreffende bedrijven in de Antwerpse haven te verstrekken. Wordt er wel voldoende onderhoud gepleegd aan de spoorlijn door de kern van Zevenbergen en is het veiligheidssysteem wel up to date? o Antwoord Geert Vlogman Prorail: Onderhoud wordt goed uitgevoerd door Prorail waarbij het uitgangspunt is dat de veiligheidsgrens niet mag worden bereikt. Het veiligheidssysteem staat op de nominatie om te worden gemoderniseerd. Dit zal binnenkort worden gerealiseerd. Hierover zal nadere informatie vanuit Prorail worden verstrekt. Wanneer er een goederentrein voorbij komt gaat het spoor op en neer aan de Burgemeester Vogelstraat. Tevens is er al lange tijd geen grint meer toegevoegd aan het spoor. Is dit wel een veilige situatie? o Antwoord Geert Vlogman Prorail: Het spoor moet juist kunnen bewegen zodat de trillingen juist minder worden doorgegeven aan de omgeving. Voor wat betreft de hoeveelheid grint zal Prorail dit onderzoeken en hier nog op terug komen.

6 pagina 6 van 10 Er wordt een nieuw veiligheidssysteem aangebracht (ERTMS). Hierdoor kunnen er nog meer treinen gaan rijden. Betekent dit dat het aantal treinen dan nog verder omhoog zal gaan? o Antwoord Peter Torbijn Ministerie I&M: Nee, het aantal treinen is gemaximeerd op de aangegeven aantallen. Dit zijn prognoses en tevens de maxima. Theoretisch is het echter wel zo dat als het spoor veiliger wordt gemaakt er meer treinen over kunnen bij gelijkblijvend risico. Stelling 2: We moeten niet inzetten op maxiale veiligheid, maar strijden voor een goede leefbaarheid! De leefbaarheid is uiteindelijk net zo belangrijk als de veiligheid. De situatie kan wel veilig zijn maar als er elke 3 minuten een goederentrein langs dendert dan kunnen de bewoners niet meer normaal in hun huis en tuin verblijven en is de situatie niet leefbaar meer. Er zijn allerlei modellen voor veiligheid waarop de afstanden van 18 meter zijn gebaseerd. Zijn er ook modellen voor leefbaarheid? o Antwoord Peter Torbijn - Ministerie I&M: Leefbaarheid kan tot op heden niet in een model worden gevat en is ook geen onderdeel van de wet Basisnet Spoor. Leefbaarheid is een lokale kwestie die de bewoners met de gemeente moeten bespreken, zodat de gemeente dit kan overleggen met de Rijksoverheid. De gemeente kan dan het onderwerp leefbaarheid inbrengen bij de Rijksoverheid zodat we hierover in gesprek komen. Veiligheid en leefbaarheid moeten echter niet tegen elkaar worden gezet. Veiligheidsmaatregelen blijven nodig naast aandacht voor leefbaarheid. o Antwoord Harry Killaars Veiligheidsregio Midden en West Brabant: Maatregelen zijn in feite een verkeerd signaal want deze zijn nodig in een onveilige situatie. Het is altijd beter de onveilige situatie te voorkomen. o Antwoord Jeroen van Venrooij Gemeente Moerdijk: Het ministerie heeft toegegeven dat leefbaarheid geen onderwerp is geweest van het basisnetproces. Men onderkent de gevoelens van de burgens en op 22 april is door I&M directie toegezegd dat men serieus mee wil kijken naar de leefbaarheidproblemen (geluid, trillingen en overwegen). Eerder was dit ook al toegezegd door de prorail-directie. We hebben afgesproken dat de gemeente haar onderzoeken naar de leefbaarheidscomponenten eerst afrond. Dat geldt ook voor prorail die haar onderzoeken in het kader van de Schwung-wetgeving deze zomer afrond. Daarna leggen we alles naast elkaar en hebben we een goed beeld van de problemen. Ook de burgers zullen we hier nadrukkelijk bij betrekken. We streven ernaar om nog deze zomer de nulsituatie vast te leggen waarbij ook wordt gedacht aan een bouwkundige nulsituatie. Advies is nu meteen te gaan meten voor wat betreft trillingen, geluid en ook het maken van foto s van woningen in de huidige staat. Als er dan in de toekomst dingen gebeuren of veranderen dan liggen zaken vast en kan worden aangetoond wat de

7 pagina 7 van 10 situatie was in het verleden. Je ziet nu in Groningen dat mensen zelf moeten aantonen dat ze schade hebben ondervonden van de aardbevingenen. o Reactie Jeroen van Venrooij gemeente Moerdijk: Er worden momenteel al metingen uitgevoerd en tevens loopt er een onafhankelijk onderzoek zoals zojuist toegelicht. Als de resultaten van dit onderzoek beschikbaar zijn zal dit met de bewoners worden gedeeld en zal vervolgens worden bepaald welke actie vanuit bewoners en gemeente dient te worden genomen. Het gegeven advies vanuit de zaal zal hierin worden meegenomen. Prorail is al jaren in overtreding voor wat betreft geluid. Dit bleek al uit metingen die vele jaren geleden al zijn uitgevoerd. Wat wordt hier mee gedaan? o Reactie Jeroen van Venrooij Gemeente Moerdijk: Zoals gezegd zijn we momenteel al aan het meten en loopt er een onafhankelijk onderzoek. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn gaan we met de bewoners in gesprek. Kunnen de treinen niet zachter rijden in de kern zodat het geluid minder wordt? o Reactie Geert Vlogman Prorail: Prorail is niet de organisatie die daarop kan worden aangesproken omdat Prorail alleen het spoor ter beschikking stelt aan de vervoerders. De vervoerders zijn hier dus verantwoordelijk voor. Stelling 3: We hebben schade dus we hebben recht op compensatie! Wat is hierop de reactie van de Rijksoverheid? o Antwoord Peter Torbijn Ministerie van I&M: De woningen binnen de 18 meter zone hebben recht op compensatie. De regeling biedt de mogelijkheid om woningen aan te kopen. De gemeente moet zijn bestemmingsplan wijzigen en dan is er voor de gemeente ook een mogelijkheid om compensatie te regelen. Hier zijn spelregels voor en dit is een juridische kwestie. I&M begrijpt dat het onwenselijk is om iedere burger een procedure le laten volgen om schade te claimen en daarna de gemeente iedere zaak bij I&M weg te laten leggen. Op basis van het uit te voeren onderzoek door de gemeente kan plan- en verkoopschade in gezamenlijkheid met de bewoners in beeld worden gebracht. De gemeente kan dit vervolgens bespreken met I&M waarna afspraken gemaakt kunnen worden over de wijze van vergoeding. Het ministerie van I&M zegt dus toe dat vergoeding van planen verkoopschade bespreekbaar is. o Antwoord Jeroen van Venrooij Gemeente Moerdijk: In het reeds lopende onderzoek worden zowel planschade als verkoopschade veroorzaakt door de wet Basisnet Spoor in kaart gebracht. Resultaten van dit onderzoek zullen met de bewoners worden besproken en vervolgens met het ministerie, waarbij dan afspraken zullen worden gemaakt over de wijze van vergoeding.

8 pagina 8 van 10 Waarom wordt Dordrecht niet genoemd in relatie tot deze wet en compensatie? o Antwoord Harry Killaars Veiligheidsregio Midden en West Brabant: Dordrecht heeft al miljoenen gekregen voor maatregelen, daarom is daar de aandacht nu aanzienlijk minder. Vanwege tijdgebrek worden de overige stellingen niet meer behandeld. 8 Samenvatting Als laatste wordt aan de bewoners in de zaal gevraagd waar de klankbordgroep zich in de toekomst mee bezig moet houden? Reacties vanuit de zaal: o Leefbaarheid moet veel meer aandacht krijgen. Dit is de enige manier om hier nog iets aan te kunnen doen. De klankbordgroep moet samen met de gemeente dit oppakken en vervolgens gezamenlijk een vuist maken naar de overheid. o Geen enquete langs de deur maar een goede nulmeting uitvoeren is nodig. Hiermee nu zaken vastleggen zodat later een vuist richting overheid kan worden gemaakt. o Waarom in Antwerpen een afstand van 300 meter aanhouden en hier een grens van 18 meter. Graag uitzoeken hoe dit zit. o Over de wet Basisnet Spoor is pas iets gecommuniceerd naar de bewoners nadat de wet was vastgesteld. De gemeente heeft hier dus te weinig aan gedaan hetgeen in de toekomst moet worden voorkomen. o Hoewel het een kleine groep mensen betreft is het niet minder belangrijk dat hier iets aan wordt gedaan. De klankbordgroep moet dus zeker doorgaan met het geluid van de bewoners te laten horen en hun belangen te behartigen richting gemeente. o Prognoses voor vervoerstromen moeten inzichtelijk worden gemaakt. Water transport is namelijk het goedkoopst maar vanwege de macht van de havenbaronnen in Rotterdam is er toch uitbreiding van de spoorcapaciteit gekomen (o.a. Betuweroute) zodat er meerdere vervoersmogelijkheden zijn en via het spoor sneller vervoer mogelijk is. Om deze reden moeten de prognoses die nu gelden inzichtelijk worden gemaakt. Gezien de tijd wordt de bijeenkomst afgerond. Toine Rongen bedankt de gasten, klankbordgroepleden en bewoners voor hun inbreng en de constructieve discussie die is gevoerd. Er is voldoende informatie binnengekomen op basis waarvan de klankbordgroep vervolgacties kan ondernemen. De verslagen evenals het presentatie materiaal zal op de web-site van de klankbordgroep worden geplaatst. Reacties kunnen per mail worden verstuurd naar: spoor2013@kpnmail.nl

9 pagina 9 van 10 Bijlage 1: Power Point presentatie informatieavond 22 april 2015 Bijlage 2: Power Point Presentatie 22 april 2015 Harry Killaars Bijlage 3: Mail van de heer Geert Vlogman, Relatiemanagement Regio Zuid

10 pagina 10 van 10 Bijlage 3 Mail van de heer Geert Vlogman, Relatiemanagement Regio Zuid - West Brabant & Zeeland Verzonden: donderdag 30 april :17 Onderwerp: Vraag en antwoord nav bewonersavond CRM: Beste mevrouw Gerla, beste Riet, In het vervolg op het bezoek van de staatsecretaris en de bewonersavond vorige week heb ik een aantal zaken uitgezet en uitgezocht. Van de vragen uit de zaal die ik genoteerd heb kan ik de volgende terugkoppeling geven. 1. Het spoor veert (mogelijk door gebrek aan ballast) en maakt daarbij lawaai. Dit is ongeveer ter hoogte van km 7.3 (burgemeester Vogelstraat) Zoals ik tijdens de avond al aangaf veert het spoor altijd een beetje mee. Op dit baanvak meet ProRail twee maal per jaar en dat is in principe voldoende om locaties die aandacht behoeven tijdig te vinden. Daar boven voert Volker nog 4 extra meetritten uit om nog sneller beginnende verzakkingen te vinden in een poging het totale preventieve liggingsonderhoud effectiever te maken (hoe eerder je namelijk een beginnende verzakking lokaliseert en verhelpt hoe minder inspanning het kost om het kwaliteitsniveau vast te houden). Incidentele verzakkingen kunnen optreden die eerder aandacht behoeven. Die worden opgemerkt en gerapporteerd door machinisten en doorgaans dezelfde nacht hersteld. Er is op dit moment geen openstaand incident op deze locatie en de locatie is ook niet bekend als een recidive locatie (waar vaak corrigerende maatregelen nodig zijn). Ook vertelde ik al dat ProRail een onderhoudsnorm én een veiligheidsnorm aanhoudt. Volgens die eerste (die uiteraard eerder bereikt wordt dan de tweede) is het spoor in 2018 aan vernieuwing toe. Voor dit soort groot onderhoud maken we ruime tijd van te voren onderhoudsplannen, maar wat en wanneer precies kan ik nu nog niet aangeven. 2. De beplating van ovw Hazeldonksezandweg km 7.4 ligt hoog en los en zorgt voor geluidoverlast en mogelijk gevaarlijk bij oversteek. Deze overweg heeft geen beplating maar bestaat uit een massief stuk beton (Harmelen overweg). Hierdoor kan de bevloering op zich niet los komen te zitten. Het geluid van deze overweg ontstaat door het wegvervoer dat de overgang weg Harmelen constructie en de gleuf waar de spoorstaaf in ligt, passeert. Dat maakt een ribbelend geluid en is niet gevaarlijk. De overweg voldoet aan de onderhoudsnorm, er staat geen onderhoud gepland. Gemeente onderzoekt in het kader van Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (min. I&M) hoe de overweg qua dichtligtijden en veilige berijdbaarheid verbetert kan worden. Is er inmiddels een verslag gemaakt? Mogelijk staan daar nog vragen of verwachtingen in die ik gemist heb. Kunt u de terugkoppeling naar bewoners en de klankbordgroep verder verzorgen? Verder wil ik nog graag melden dat vragen en klachten over veiligheid rond het spoor altijd gebeld kan worden met 0800-PRORAIL (via De afdeling publiekscontacten die hier achter zit kan snel(ler) schakelen met aannemers en verantwoordelijke tracemanager. Vriendelijke groet, Geert Vlogman Relatiemanagement Regio Zuid - West Brabant & Zeeland Bezoek ons dagelijkse blog:

STAND VAN ZAKEN. Klankbordgroep Spoor Moerdijk

STAND VAN ZAKEN. Klankbordgroep Spoor Moerdijk STAND VAN ZAKEN Klankbordgroep Spoor Moerdijk Dit is de wet per 1 april 2015 Tot 2020 ruimte voor 40.000 gifwagons per jaar, momenteel gaan er zo n 3.800/6.000 gifwagons per jaar over ons spoor. Na 2020

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Informatiebijeenkomst gemeente Moerdijk Arie-Jan Arbouw Ministerie Infrastructuur en Milieu Inhoud presentatie Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Gevaarlijke

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Informatiebijeenkomst gemeente Halderberge Arie-Jan Arbouw Ministerie Infrastructuur en Milieu Inhoud presentatie Veiligheid, vervoer en ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Halderberge en het Basisnet Spoor. 11 december 2013

Halderberge en het Basisnet Spoor. 11 december 2013 Halderberge en het Basisnet Spoor 11 december 2013 Programma Informatie en stand van zaken Wat is het Basisnet Spoor (kort) Voortraject Projectplan Bestuurlijke aandachtpunten Risicoruimte over het spoor

Nadere informatie

Gemeente Halderbergc. Dhr. J van Venrooij, gemeente Moerdijk

Gemeente Halderbergc. Dhr. J van Venrooij, gemeente Moerdijk gemeente Moerdijk Gemeente Halderbergc» Gemeente Roosendaal Ministerie van Infrastructuur en Milieu T.a.v. hare excellentie mevrouw drs. W.J. Mansveld Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Gezamenlijke raadsbijeenkomst Halderberge-Roosendaal-Moerdijk. Basisnet Spoor 22 september 2014

Gezamenlijke raadsbijeenkomst Halderberge-Roosendaal-Moerdijk. Basisnet Spoor 22 september 2014 Gezamenlijke raadsbijeenkomst Halderberge-Roosendaal-Moerdijk Basisnet Spoor 22 september 2014 Programma: 1. Voorstellen stuurgroep, projectgroep en klankbordgroep. 2. Algemeen informatief deel. o Korte

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. december 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Planning van het project Het project PHS Meteren-Boxtel duurt meerdere

Nadere informatie

Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen dan is toegestaan

Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen dan is toegestaan gemeente Eindhoven 16R6886 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00917 Beslisdatum B&W 5 juli 2016 Dossiernummer 16.27.103 2.4.1 Raadsvragen Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk en het basisnet spoor. 23 september 2013 Jeroen van Venrooij

Gemeente Moerdijk en het basisnet spoor. 23 september 2013 Jeroen van Venrooij Gemeente Moerdijk en het basisnet spoor 23 september 2013 Jeroen van Venrooij Doel van dit onderdeel? Vertaalslag 2 technische presentaties van Ministerie en Veiligheidsregio naar de consequenties voor

Nadere informatie

Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant

Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant Provinciale Statenfractie Noord-Brabant Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant Breda, 21 mei 2011 Geacht college, Afgelopen donderdag heeft het

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer 1 oktober 2014 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Presentatie aan bewoners Vughterpoort Vertegenwoordiging gemeente s-hertogenbosch Sonja de Jong, projectmanager Inleiding en rol gemeente Proces en planning

Nadere informatie

Ontwerp Basisnet Spoor. Regionale bijeenkomst

Ontwerp Basisnet Spoor. Regionale bijeenkomst Ontwerp Basisnet Spoor Regionale bijeenkomst Waar gaat het Basisnet spoor over? Veiligheid: het vervoer over het spoor en het leven langs het spoor écht veiliger maken; Duidelijkheid: tot hier en niet

Nadere informatie

Gemeente Lelystad T.a.v. de gemeenteraad Postbus 91 8200 AB Lelystad @ griffie@lelystad.nl. Lelystad, 9 oktober 2015. Onderwerp: Aftreden GMR

Gemeente Lelystad T.a.v. de gemeenteraad Postbus 91 8200 AB Lelystad @ griffie@lelystad.nl. Lelystad, 9 oktober 2015. Onderwerp: Aftreden GMR Gemeente Lelystad T.a.v. de gemeenteraad Postbus 91 8200 AB Lelystad @ griffie@lelystad.nl Lelystad, 9 oktober 2015 Onderwerp: Aftreden GMR Geachte leden van de gemeenteraad van Lelystad, De gemeenschappelijke

Nadere informatie

RECONSTRUCTIE HEMMERBUURT Informatieavond definitief ontwerp

RECONSTRUCTIE HEMMERBUURT Informatieavond definitief ontwerp Informatieavond definitief ontwerp Welkom! Programma 1. Welkom 2. Wat gebeurde er na de infoavond van juli? 3. N.a.v. voorlopig ontwerp 4. Vervolg 5. Algemene vragen (hoofdlijn) Korte pauze 6. In gesprek

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eerst zou ik iets aan de zaal willen vragen: Wie had al van het landelijke project gevelisolatie gehoord voor uitnodiging van deze dag? Zijn er ook mensen die de nieuwsbrief van het project gevelisolatie

Nadere informatie

Verslag van de jaarvergadering van de SHW en de Bewonerscommissies en Huurdersorganisaties

Verslag van de jaarvergadering van de SHW en de Bewonerscommissies en Huurdersorganisaties Verslag van de jaarvergadering van de SHW en de Bewonerscommissies en Huurdersorganisaties Locatie Cantershoef Datum 14 november 2013 Aanvang 19,30 uur Voorzitter Marlies van den Akker Aanwezig bestuur

Nadere informatie

11 maart 2014 L. de Hoogt 14 0412

11 maart 2014 L. de Hoogt 14 0412 Aan de SP-fractie t.a.v. de heer A.J.M. Geerts Vossenbosstraat 14 5351 AJ Berghem Inrichting Beheer Openbare Ruimte Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl

Nadere informatie

Ontwerp Basisnet Spoor

Ontwerp Basisnet Spoor Ontwerp Basisnet Spoor Stand van zaken november 2010 Frank van Heijst [I&M-DGMo] Waar gaat het Basisnet spoor over? Veiligheid: het vervoer over het spoor veiliger maken, EN het leven langs het spoor veiliger

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

De Velpse Betuweroute

De Velpse Betuweroute De Velpse Betuweroute Stichting Spoorhinder 3 maart 2014 Historie Vergaderjaar 1998 1999 22 589 Betuweroute 26 373 Trajectnota/MER Noordoostelijke verbinding Nr. 149 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN

Nadere informatie

Vooraf We maken kennis met (nieuw klankbordgroeplid) Frans Spoor, en de heer De Kort.

Vooraf We maken kennis met (nieuw klankbordgroeplid) Frans Spoor, en de heer De Kort. Verslag Klankbordgroep Den Bosch, project PHS Meteren-Boxtel Datum overleg: 5 februari 2015 Deelnemers Diana van Lieshout klankbordgroep Annemarie Bon Dhr. Grefkens Jan Verkuylen Sander de Kort Frans Spoor

Nadere informatie

VERSLAG PAUZE. pagina 1 van 6

VERSLAG PAUZE. pagina 1 van 6 Van : Informatiebijeenkomst Basisnet Spoor in zaal Fidei et Arti Datum : 18 september 2013 Aanwezig : Giel Janssen, burgemeester Arie-Jan Arbouw, Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) Leo Bijkerk,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 215 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL Vught Jp Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL afd. Ũ 7 MEI 2015 ovb kopie ļ m Uw kenmerk Ons kenmerk BMO/PB I ZÍ5-065514 I UIT/15-121144 Behandeld door P.M. van den

Nadere informatie

Advies Regionale Brandweer

Advies Regionale Brandweer Bijlage 1: Advies Regionale Brandweer Midden-en West-Brabant 111 IIMMII 1111 11 Programma Risicobeheersing 113-019858 Reg datum: 11/07/2013 wyt Fabriekstraat 34, Tilburg Postbus 3208 Gemeente Bergen op

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Veiligheid op het spoor in Deurne Registratienummer: 00620809 Datum: 21 september 2017 Portefeuillehouder: H.J. Mak / W.A. Verhees Steller: H.A.M. Sonnemans Nummer: RIB-HM-1723

Nadere informatie

Beoordeling. I Bevindingen. h2>klacht

Beoordeling. I Bevindingen. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de directie van het Project Geluidsisolatie Schiphol (verder: Progis) zowel op een bijeenkomst van 24 februari 2005 als tijdens een bezoek op 16 juni 2005

Nadere informatie

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK /

EPC Poort van Bunnik v.o.f. Postbus CA BUNNIK / Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-1034-RBO

Nadere informatie

Basisnet, hoe dat ik dat? Inhoud. Inhoud. Brabantse Studiedag Basisnet, hoe dat ik dat? Basisnet, hoe dat ik dat?

Basisnet, hoe dat ik dat? Inhoud. Inhoud. Brabantse Studiedag Basisnet, hoe dat ik dat? Basisnet, hoe dat ik dat? Brabantse Studiedag 2017 Peter Robbe ProRail / Corné van Gils Omgevingsdienst MWB 1 2 3 4 Na 12 jaar vergaderen trad Basisnet op 01-04-2015 in werking.hiermee ontstaat een duurzaam evenwicht tussen vervoer,

Nadere informatie

Geluidsschermen spoorzone Zevenbergen. 2 oktober 2014

Geluidsschermen spoorzone Zevenbergen. 2 oktober 2014 Geluidsschermen spoorzone Zevenbergen 2 oktober 2014 Opzet avond 19.30 Welkom door Lex Bezemer (avondvoorzitter) 19.35 Wethouder Jaap Kamp korte toelichting inhoud van de avond en doorlopen proces 19.40

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. maart 2017 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Dit is de editie Vught van de nieuwsbrief PHS Meteren-Boxtel. In deze

Nadere informatie

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer lk Milieu Raadsnummer 0 9. RQQ7$. QOI Inboeknummer o9bstoat46 Beslisdatum B&W 9 november 2009 possiernummer 945 55> Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols

Nadere informatie

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Zes intercity s en zes sprinters per uur in de drukste

Nadere informatie

Informatiemarkt Vught 19 mei 2016 Informatie in het kort

Informatiemarkt Vught 19 mei 2016 Informatie in het kort Informatiemarkt Vught 19 mei 2016 Informatie in het kort Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Waarom PHS? Het reizigers- en goederenvervoer over het spoor in Nederland groeit. Die groei is voor de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4

Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 Nieuwsbrief Aanleg spoortunnel en aanpak spoorwegovergangen oktober 2018, nr. 4 In de kern van Deurne liggen drie drukke spoorwegovergangen: de Vlierdenseweg, Liesselseweg en Binderendreef. Bij alle drie

Nadere informatie

Samen voor Vught. 13 juni 2013

Samen voor Vught. 13 juni 2013 Samen voor Vught 13 juni 2013 Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is de aanleiding dat DKC is ingeschakeld Het PHS van het Ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

2015D Lijst van vragen

2015D Lijst van vragen 2015D43891 Lijst van vragen De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de brief van

Nadere informatie

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u?

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Uitvoering van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Het reizigers- en goederenvervoer in Nederland groeit. Deze groei

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Gezamenlijke raadsbijeenkomst Moerdijk-Halderberge-Roosendaal. 15 januari 2015

Gezamenlijke raadsbijeenkomst Moerdijk-Halderberge-Roosendaal. 15 januari 2015 Gezamenlijke raadsbijeenkomst Moerdijk-Halderberge-Roosendaal 15 januari 2015 Programma Opening burgemeester Klijs Brochure Spoorzones Ontwikkelingen wet en regelgeving Financiën; proces en besluitvormingstraject

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. november 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Dit is de speciale editie Vught van de nieuwsbrief PHS Meteren-Boxtel.

Nadere informatie

Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken?

Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken? Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken? Basisnet spoor: verleden, heden en toekomst Ter introductie Vincent van der Vlies Managing Consultant Berenschot V.vandervlies@berenschot.nl @VVDV

Nadere informatie

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden

Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden Evaluatie effecten Oegstgeest door invoering betaald parkeren gemeente Leiden 1. Historie invoering betaald parkeren Leiden Met ingang van 1 november 2016 heeft de gemeente Leiden betaald parkeren ingevoerd

Nadere informatie

Welke termijnen en data worden gehanteerd voor het indienen van zienswijzen, bezwaarschriften, etc? Zie hierboven.

Welke termijnen en data worden gehanteerd voor het indienen van zienswijzen, bezwaarschriften, etc? Zie hierboven. Vragen & antwoorden met betrekking tot het EMK terrein Datum: 7 december 2015 Op 12 oktober van dit jaar hebben bewoners die zitting hebben in de Klankbordgroep EMK terrein in een email een aantal vragen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Het spoor bijster Gemeente Amsterdam Dienst Milieu en Bouwtoezicht Stadsdeel West

Het spoor bijster Gemeente Amsterdam Dienst Milieu en Bouwtoezicht Stadsdeel West Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het spoor bijster Gemeente Amsterdam Dienst Milieu en Bouwtoezicht Stadsdeel West Samenvatting 15 mei 2012 RA120761 Een man, woonachtig in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam,

Nadere informatie

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Ministerie van Economische Zaken Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Uitleg over het besluit gaswinning Groningen Geachte bewoner, Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2014 heb ik in Groningen

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST 9 JULI 2014

VERSLAG BIJEENKOMST 9 JULI 2014 VERSLAG BIJEENKOMST 9 JULI 2014 Uitgangspunten lestijden 2014-2015 Steenspil: Aansluiting met de buslijnen (vanuit Tholen, Sint Maartensdijk, Scherpenisse, Poortvliet, St. Annaland en Oud-Vossemeer ).

Nadere informatie

ons kenmerk 14UIT00522 doorkiesnummer fase PHS Goederenroutering Oost Nederland en de Reactienota MER 1 ste

ons kenmerk 14UIT00522 doorkiesnummer fase PHS Goederenroutering Oost Nederland en de Reactienota MER 1 ste Centrum Publieksparticipatie PHS GON aanvulling MER eerste fase Postbus 30316 2500 GH 'S-GRAVENHAGE, I II I, I T I,I, I,I IENM/BSK- 2103/266002 14UIT00522 2 3 JAN. 20M contactpersoon J. Wissink doorkiesnummer

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Uitrol Basisnet vanaf 2014

Uitrol Basisnet vanaf 2014 Uitrol Basisnet vanaf 2014 Verona Visser Marco Rams Kenniscentrum InfoMil, Leefomgeving 5 November 2013 Basisnet vanaf 2014 (1) Aanleiding Basisnet (BN) grotendeels af en treedt 2014 in werking Kennisoverdracht

Nadere informatie

Voorbij. Voorbij begin Voorbij. Helm. Nijenhuis

Voorbij. Voorbij begin Voorbij. Helm. Nijenhuis Nr. Vergadering Cie Toezegging/ actie Portefeuillehouder Planning / afhandelings voorstel Stand van zaken 2 26 03 /cie 03 09 Budget onderhoud schoolgebouw Mercuriusweg 2 De wethouder zegt toe dat hij bij

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Beschermd Wonen Beijum

Voorlichtingsbijeenkomst Beschermd Wonen Beijum Voorlichtingsbijeenkomst Beschermd Wonen Beijum 14 september 2015 Op 14 september 2015 vond er voor de wijkbewoners een voorlichtingsbijeenkomst plaats in De Bron in Beijum over de ontwikkelingen bij de

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), tracé Meteren-Boxtel. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van De stand van zaken en het vervolgproces

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

Veilig vervoer gevaarlijke stoffen per spoor,

Veilig vervoer gevaarlijke stoffen per spoor, Veilig vervoer gevaarlijke stoffen per spoor, ook door Dordrecht en Zwijndrecht Vlissingen Mainport Rotterdam Rotterdam Zwijndrecht Dordrecht Breda Roosendaal Antwerpen Emmerich Venlo Situatieanalyse Dordrecht/Zwijndrecht

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de verkeersgroep obs Herman Gorter/Tamarinde Datum: 17 december 2014 om uur Locatie: Stadhuis gemeente Zaanstad

Verslag van de vergadering van de verkeersgroep obs Herman Gorter/Tamarinde Datum: 17 december 2014 om uur Locatie: Stadhuis gemeente Zaanstad Verslag van de vergadering van de verkeersgroep obs Herman Gorter/Tamarinde Datum: 17 december 2014 om 19.30 uur Locatie: Stadhuis gemeente Zaanstad Aanwezigen: Mevr. E. de Bunje, projectleider gemeente

Nadere informatie

Vragen en antwoorden PHS Meteren Boxtel

Vragen en antwoorden PHS Meteren Boxtel Vragen en antwoorden PHS Meteren Boxtel 17 december 2015 1/9 Inhoudsopgave 1. Algemeen.3 2. Goederenvervoer 4 3. Veiligheid..5 4. Schade en waarde..6 5. Trillingen en geluidsoverlast..7 6. Ruimtebeslag...8

Nadere informatie

4.1 Pictogrammen en symbolen

4.1 Pictogrammen en symbolen Les 4 Wat zie ik? In deze les leer je: pictogrammen en symbolen waarschuwingsborden en reddingsborden gebodsborden en verbodsborden persoonlijke beschermingsmiddelen ontruimingsinstructies 91 4.1 Pictogrammen

Nadere informatie

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 Inleiding Projectleider Ronald Roos opent de avond. Hij stelt de collega s van deze avond voor: Zanne Schors (adviseur stedelijke ontwikkeling),

Nadere informatie

Historalis. Bert Hofman Verzonden: dinsdag 22 augustus :04 Aan: Van: 'Historalis'

Historalis. Bert Hofman Verzonden: dinsdag 22 augustus :04 Aan: Van: 'Historalis' Historalis Van: [bert@hofmanadvies.com] Verzonden: dinsdag 22 augustus 2017 19:04 Aan: 'Historalis' Onderwerp: RE: Archeologische begeleiding de Commanderie in Ootmarsum Beste heer van de Graaf, Ik heb

Nadere informatie

Robuust Basisnet Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor

Robuust Basisnet Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor Robuust Basisnet Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor Platform Veiligheid, 15 juni 2017 Inhoud van de presentatie 1. Aanleiding 2. Aanpak 3. Onze bevindingen 4.

Nadere informatie

Het effect van deelname aan ouderenactiviteiten van Timpaan Welzijn op gevoelens van eenzaamheid. Onderzoek in de Gemeente Steenwijkerland

Het effect van deelname aan ouderenactiviteiten van Timpaan Welzijn op gevoelens van eenzaamheid. Onderzoek in de Gemeente Steenwijkerland Het effect van deelname aan ouderenactiviteiten van Timpaan Welzijn op gevoelens van eenzaamheid. Onderzoek in de Gemeente Steenwijkerland 0 Dit onderzoek is in 2012 uitgevoerd door Nanda Knol, 3 e jaars

Nadere informatie

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer :

RAPPORT. Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : RAPPORT Bestuursorgaan : het College van burgemeester en wethouders Onderdeel : OCSW Dossiernummer : 14.1.001 Klacht Verzoekers stellen dat zij als direct-belanghebbenden door de gemeente niet zijn betrokken

Nadere informatie

Titel : Bouwprocessen in de kerk Datum : Oktober 2006

Titel : Bouwprocessen in de kerk Datum : Oktober 2006 Titel : Datum : Oktober 2006 Wij, als verwarmingsadviseur, komen het maar al te vaak tegen: Een kerkwelgezinde medewerker van een installatiebedrijf biedt aan om de verwarming voor de kerk te bouwen. Vaak

Nadere informatie

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte ZwolleSpoort Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte 150 jaar spoor in Zwolle Eerste trein juni 1864 Inhoudsopgave 150 jaar station Zwolle: animatie Vernieuwing station Zwolle Aanpassen sporen in

Nadere informatie

Rapportage. Cliëntenraden en. Extra bijdragen. AWBZ-instellingen

Rapportage. Cliëntenraden en. Extra bijdragen. AWBZ-instellingen Rapportage Cliëntenraden en Extra bijdragen AWBZ-instellingen LOC Zeggenschap in zorg 20 januari 2011 1 Inleiding Aanleiding Bij LOC Zeggenschap in zorg zijn 2.200 cliëntenraden aangesloten. Voor cliëntenraden

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456

Nadere informatie

Rekenkameronderzoek Veiligheid

Rekenkameronderzoek Veiligheid Rekenkameronderzoek Veiligheid ONDERZOEK ONDER HET BEWONERSPANEL DORDRECHT Inhoud In hoeverre zijn de bewoners op de hoogte van de voorlichting van de gemeente Dordrecht? Wat weten ze van de veiligheidsrisico

Nadere informatie

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Hieronder een eerste en tweede reactie van de Rekenkamer. 1 Bijlage: Ambitiedocument Burgerparticipatie met bijbehorende Verordening te downloaden via deze link. Eerste

Nadere informatie

Resultaten Vragenlijst Buurtbemiddeling Harderwijk De enquête is in december 2011 verstuurd naar 125 adressen De respons was 26 %

Resultaten Vragenlijst Buurtbemiddeling Harderwijk De enquête is in december 2011 verstuurd naar 125 adressen De respons was 26 % Resultaten Vragenlijst Buurtbemiddeling Harderwijk De enquête is in december 2011 verstuurd naar 125 adressen De respons was 26 % Algemene gegevens 1. Leeftijd Resultaat in procenten 15 24 jaar 3 25 44

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 32 862 Wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet)

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij het spoor

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij het spoor Gemeente Hengelo Lokaal-Hengelo T.a.v. de heer L.F.M. Janssen Postbus 18 7550AA Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij

Nadere informatie

Bouwperiode Isabellastraat en Willem III laan

Bouwperiode Isabellastraat en Willem III laan Bouwperiode Isabellastraat en Willem III laan (bouw) tijdelijk spoor aan westkant tijdelijke overweg Loonsebaan (fietsers en voetgangers) bouw onderdoorgang Loonsebaan bouw 4e spoor mogelijke locatie bouwdepots

Nadere informatie

Aan Commissie van beroep

Aan Commissie van beroep Aan Commissie van beroep e-mail: j.p.van.dorp@ziggo.nl ONDERWERP Klacht tegen het provinciaal bestuur van zeeland Kgr de Westerschelde Calandstraat 7 4551AT Sas van Gent Tel: 06-12831912 Email: famdurinck@zeelandnet.nl

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008.

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008. Dossiernummer 80-2008 OORDEEL Verzoeker De heer en mevrouw B. te Almelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer

Nadere informatie

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden De gemeente Dordrecht zet zich in om overlast in het algemeen, en van coffeeshops in het bijzonder, te verminderen. Dordrecht telt in totaal acht

Nadere informatie

HET LEIDERDORPPANEL OVER...

HET LEIDERDORPPANEL OVER... HET LEIDERDORPPANEL OVER... Resultaten peiling 13: Meedenken en meedoen in de openbare ruimte april 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 13 e peiling met het burgerpanel van

Nadere informatie

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 -

Windenergie met beleid. Brief aan de raadsleden. Pl atform DUURZAME E N ERGIE W e st Br ab ant - 1 - Windenergie met beleid Brief aan de raadsleden - 1 - 8 juli, 2009 Geachte raadsleden, De behandeling van het agendapunten windenergie zoals recent heeft plaatsgevonden in de commissievergadering Fysieke

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Op de bijeenkomst werd voor ProRail een toelichting gegeven door dhr. Bert Kassies. Hij is voor ProRail verantwoordelijk voor het project

Nadere informatie

Resultaten nulmeting pilot Zelfredzaamheid en spoorveiligheid

Resultaten nulmeting pilot Zelfredzaamheid en spoorveiligheid B en W voorstel 13int02786 Onderwerp Resultaten nulmeting pilot Zelfredzaamheid en spoorveiligheid Samenvatting voorstel Hoewel burgers bij een ramp of calamiteit direct de handen uit de mouwen steken,

Nadere informatie

Opinie project riolering Lijnbaan

Opinie project riolering Lijnbaan Opinie project riolering Lijnbaan Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen Stadsbeheer van de gemeente Dordrecht is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van rioolvervanging en herinrichtingsprojecten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren

Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren Verantwoording groepsrisico plan Businesspark Midden-Limburg te Echt-Susteren Op grond van de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (crnvgs), moet het groepsrisico worden betrokken in

Nadere informatie

BASISNET EN RUIMTELIJKE ORDENING. Mary Stokhof-Hassing - RWS Kristel Hoogenboezem-Lanslots - RWS Bob van Os - BZK

BASISNET EN RUIMTELIJKE ORDENING. Mary Stokhof-Hassing - RWS Kristel Hoogenboezem-Lanslots - RWS Bob van Os - BZK BASISNET EN RUIMTELIJKE ORDENING Mary Stokhof-Hassing - RWS Kristel Hoogenboezem-Lanslots - RWS Bob van Os - BZK Opbouw presentatie 1. Basisnet in het kort 2. Gevolgen ruimtelijke ordening 3. Wijzigingen

Nadere informatie

Ledenvergadering WELKOM

Ledenvergadering WELKOM WELKOM 27 januari 2015 AGENDA 1. Opening en welkom door de voorzitter Rob Poots. 2. Samenstelling bestuur en verkiezing van het bestuur. 3. Bijdrage Toen en Nu van de voorzitter. 4. Sponsors van de VAG.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

Aan de voorzitter van Provinciale Staten in de provincie Drenthe De heer J. Tichelaar Postbus 122 9400 AC Assen. Datum: 27 juni 2013

Aan de voorzitter van Provinciale Staten in de provincie Drenthe De heer J. Tichelaar Postbus 122 9400 AC Assen. Datum: 27 juni 2013 Aan de voorzitter van Provinciale Staten in de provincie Drenthe De heer J. Tichelaar Postbus 122 9400 AC Assen. Datum: 27 juni 2013 Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 41 Reglement van orde voor

Nadere informatie

EEN NIEUWE HOOFDSTRUCTUUR VOOR VERVOER VAN GOEDEREN PER SPOOR IN ONZE STAD EN REGIO. Vervoer gevaarlijke stoffen buiten de woonwijken om

EEN NIEUWE HOOFDSTRUCTUUR VOOR VERVOER VAN GOEDEREN PER SPOOR IN ONZE STAD EN REGIO. Vervoer gevaarlijke stoffen buiten de woonwijken om EEN NIEUWE HOOFDSTRUCTUUR VOOR VERVOER VAN GOEDEREN PER SPOOR IN ONZE STAD EN REGIO Vervoer gevaarlijke stoffen buiten de woonwijken om Inleiding Ontwikkelingen binnen Sittard-Geleen Ministerie van Verkeer

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Collegevoorstel Advies: Openbaar

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Collegevoorstel Advies: Openbaar Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen (art. 39 RVO) SP fractie Nijmegen inzake vervoer gevaarlijke stoffen per trein Programma / Programmanummer Leefomgevingskwaliteit / 6210

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf. Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail

Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf. Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail 1 Vervoer van gevaarlijke stoffen Externe veiligheid gaat over het beheersen van risico s

Nadere informatie

Melvin Helderman, Mark Goossens. Advies: Stem in met de beantwoording van de art.40-vragen in bijgaande RIB en zend deze aan de raad

Melvin Helderman, Mark Goossens. Advies: Stem in met de beantwoording van de art.40-vragen in bijgaande RIB en zend deze aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 16A.00919 Datum: 19 september 2016 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 Rapport Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/092 2 Klacht Op 26 juni 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw B. te Drachten, met een klacht over een gedraging van Gak Nederland

Nadere informatie

Brief van de gemeente Etten-Leur aan de bewoner(s) van dit pand origineel en vertaling

Brief van de gemeente Etten-Leur aan de bewoner(s) van dit pand origineel en vertaling Brief van de gemeente Etten-Leur aan de bewoner(s) van dit pand origineel en vertaling Vooraf: wie de hele brief heeft gelezen (en begrepen), weet dat er twee boodschappen in staan. De eerste is dat voor

Nadere informatie

Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013

Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013 Meest gestelde vragen tijdens de informatieavonden juni 2013 Vragen Nut en noodzaak Waarom is programma Hoogfrequent Spoorvervoer nodig? Waarom zouden wij extra hinder moeten accepteren terwijl het voor

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie