11 maart 2014 L. de Hoogt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "11 maart 2014 L. de Hoogt 14 0412"

Transcriptie

1 Aan de SP-fractie t.a.v. de heer A.J.M. Geerts Vossenbosstraat AJ Berghem Inrichting Beheer Openbare Ruimte Raadhuislaan 2, Oss Telefoon Fax [0412] Postbus BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze brief en ons kenmerk vermelden? Datum Behandeld door Doorkiesnummer 11 maart 2014 L. de Hoogt Onderwerp Beantwoording artikel 41 vragen Geachte heer Geerts, Op 11 februari 2014 heeft u namens de SP-fractie artikel 41-vragen gesteld over vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Voordat wij ingaan op uw vragen zullen wij een korte schets geven van het wettelijk kader van vervoer van en rangeren met gevaarlijke stoffen over het spoor. Schets wettelijk kader Voor vervoer van gevaarlijke stoffen op het hoofdspoor geldt de Wet vervoer Gevaarlijke Stoffen. In deze wetgeving worden onder gevaarlijke stoffen de volgende categorieën stoffen verstaan (vastgelegd in de Handleiding Risicoanalyse Transport (HART)): A brandbaar gas; B2 toxisch gas; B3 zeer toxisch gas; C3 zeer brandbare vloeistof; D3 toxische vloeistof; D4 zeer toxische vloeistof.

2 2 Op basis van de Wet vervoer Gevaarlijke Stoffen en op basis van het Besluit externe veiligheid transportroutes is de Regeling basisnet opgesteld. Met deze regeling beoogt de rijksoverheid het risico door ongelukken met gevaarlijke stoffen zo laag mogelijk te houden. De Regeling basisnet creëert een evenwicht tussen veiligheid van mensen langs de transportroutes en (de risico s van) het vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoorlijnen en vaarwegen. In de Regeling basisnet zijn risico-plafonds vastgesteld per transportroute, gebaseerd op prognoses voor transportvolumes van gevaarlijke stoffen voor 2020 op die betreffende routes. De regeling voorziet onder meer in: Het vaststellen van plafonds voor de risico s; Het meten van de daadwerkelijke omvang van het transport van gevaarlijke stoffen en het rapporteren daarover; Het op voldoende afstand houden van de bebouwing van de transportroutes. De Regeling basisnet treedt naar verwachting per 1 juli 2014 in werking. Vooruit lopend op het van kracht worden van de Regeling basisnet is de basisnettabel per 10 juli 2012 opgenomen in de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen. Voor het rangeren (samenstellen en splitsen van treinen) op de emplacementen Oss Centraal en Oss Elzenburg gelden twee omgevingsvergunningen, verleend door de gemeente Oss aan ProRail. Tot slot geldt voor het laden en lossen van treinwagons bij de specifieke bedrijven op industrieterrein Elzenburg, dat deze bedrijven de overslag zelf in hun omgevingsvergunning moeten regelen. Uw vragen met betrekking tot het goederenspoor 1. Wat is de inhoud van de ketelwagons die tegenwoordig over de stamlijn rijden? ProRail voert geen actieve monitoring uit voor stoffen die niet onder de Regeling basisnet vallen. De inhoud van de ketelwagons valt daar niet onder, zodat ProRail geen informatie kan verstrekken over de inhoud van de ketelwagons. Zover onze informatie reikt (op basis van contacten met bedrijven op Elzenburg) bestaat de inhoud van de ketelwagons uit zware stookolie.

3 3 2. Wat is de herkomst en de bestemming van deze ketelwagons? Zoals bij het antwoord op vraag 1 is vermeld, is de herkomst en bestemming door ProRail niet aan te geven. Zover onze informatie reikt komen de ketelwagons van verschillende locaties en is de bestemming van de wagons Bulk Terminal Oss, waar de wagons worden gelost. De stookolie wordt per schip verder vervoerd naar de havengebieden in Nederland, België en Duitsland. 3. Is een omgevingsvergunning nodig voor dit vervoer? Zo ja, wanneer en onder welke voorwaarden is deze verleend? Er is geen omgevingsvergunning nodig voor vervoer over hoofdspoor en over de stamlijn. Het samenstellen en splitsen van treinen op de emplacementen Oss centrum en Oss Elzenburg is vergunning plichtig. Hiervoor zijn door de gemeente vergunningen verleend aan ProRail. In de vergunningen is opgenomen dat er geen handelingen worden verricht met gevaarlijke stoffen. ProRail interpreteert deze bepaling als zou dit betrekking hebben op de categorieën gevaarlijke stoffen uit het HART. De gemeente is van mening dat deze bepaling op alle gevaarlijke stoffen (dus ook milieugevaarlijke stoffen) betrekking heeft. Over dit verschil van inzicht is de gemeente met ProRail in gesprek. Handelingen binnen een inrichting zelf (zoals overslag bij Bulk Terminal Oss) zijn wel vergunning plichtig. Het overslaan van zware stookolie is in de vergunning van Bulk Terminal Oss opgenomen. 4. ProRail heeft vorig jaar tijdens de informatiebijeenkomst op het gemeentehuis een folder uitgedeeld waarin staat dat de milieuvergunningen die ProRail aanvraagt het vervoer van gevaarlijke stoffen niet toestaan. Hoe kan het dat minder dan een jaar later toch gevaarlijke stoffen over deze lijn worden vervoerd? ProRail interpreteert gevaarlijke stoffen als gevaarlijke stoffen in het kader van de externe veiligheid. Zware stookolie is een moeilijk ontbrandbare stof en hoort daar niet bij. Zoals onder 3 genoemd gelden de bepalingen in de omgevingsvergunning volgens de gemeente voor alle gevaarlijke stoffen. Hierover verschillen ProRail en de gemeente van mening. De gemeente is met ProRail hierover in gesprek.

4 4 5. Hoe is de veiligheid rond dit vervoer geregeld, o.a. in verband met kruisingen met verkeerswegen en doorkruising van de risicocontouren van een LPG-station en een tweetal BRZO-bedrijven? Zware stookolie is een moeilijk ontbrandbare vloeistof. Dit is één van de redenen dat deze vloeistof op basis van de HART niet tot de gevaarlijke stoffen in het kader van externe veiligheid wordt gerekend en er geen extra risico reducerende maatregelen worden toegepast. De moeilijke ontbranding in combinatie met de afstanden tussen het spoor en de BRZO s en het LPG station maakt dat calamiteiten aan de zijde van de BRZO s en het LPG station danwel aan de zijde van de wagons met stookolie geen invloed hebben op elkaar. Voor de overwegen geldt de standaard spoorwegbeveiliging. 6. Ook de aansluiting van de stamlijn op het hoofdspoor is een risicoplek. Op welke wijze is geregeld dat menselijke fouten niet tot een calamiteit leiden? Op het hoofdspoor is het ATB (Automatische Treinbeïnvloeding) beveiligingssysteem aanwezig. Dit houdt in dat wanneer een goederentrein op het hoofdspoor rijdt de seinen op het hoofdspoor rood geven. Mocht een machinist hier niet op reageren, dan wordt door het beveiligingssysteem de trein automatisch geremd. Dit systeem werkt niet bij treinen met lage snelheden. Hiervoor is een extra veiligheidsmaatregel beschikbaar, te weten ATBVv (Automatische Treinbeïnvloeding, Verbeterde versie). Dit extra veiligheidssysteem wordt binnenkort aangebracht en zal in juni in werking zijn. 7. Welke vorm van automatische treinbeveiliging wordt hier gebruikt. Voldoet dit systeem bij de lage snelheden waarmee goederentreinen hier het hoofdspoor kruisen? Wanneer wordt ERTMS ingevoerd op de stamlijn? Het hoofdspoor is voorzien van het beveiligingssysteem ATB en vanaf juni van ATBVv. ERTMS wordt voorlopig niet ingevoerd op het hoofdspoor en op de stamlijn. 8. Stel dat het op deze plek toch tot een calamiteit komt, zijn de bewoners van Spoorlaan dan voldoende beschermd in geval van een plasbrand? Omdat zware stookolie moeilijk ontbrandbaar is, is er geen risico op een plasbrand. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het hoofdspoor geldt geen plasbrand-

5 5 aandachtsgebied. In het kader van de Regeling basisnet worden in 2020 maximaal 1050 ketelwagons met brandbare vloeistoffen per jaar over het hoofdspoor verwacht. Dit blijft ruim onder het aantal ketelwagons (3500) dat nodig is voor een plasbrandaandachtsgebied. In het kader van het uitvoeringsprogramma van de beleidsvisie Externe Veiligheid van de gemeente Oss is er door de Veiligheidsregio geconstateerd dat er in verband met dit transport per spoor geen verdere risico reducerende maatregelen nodig zijn. De huidige beschikbare vluchtroutes voor bewoners en aanrijtijd van de brandweer leveren een voldoende hoog veiligheidsniveau. Uw vragen met betrekking tot het hoofdspoor 1. Klopt onze indruk dat in 2013 het vervoer van gevaarlijke stoffen over het hoofdspoor is toegenomen? Jaarlijks rapporteert ProRail aan het Ministerie van I&M over de omvang van het transport van gevaarlijke stoffen op het Nederlandse hoofdspoor. Deze rapportage wordt uiterlijk 1 april door ProRail aangeleverd, de gegevens van 2013 zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Zie voor de gegevens van de voorgaande jaren de tabel onder de volgende vraag. De omvang van het spoor goederenvervoer en daarmee ook het gevaarlijke stoffen vervoer is sterk afhankelijk van sociaal-economische en logistieke ontwikkelingen. Daardoor fluctueert de omvang op korte termijn zowel lokaal als nationaal. Het gevaarlijke stoffen transport is de laatste jaren enigszins afgenomen, maar het Ministerie van I&M heeft voor de middellange termijn een groeiverwachting. Met deze groeiverwachting is bij het vaststellen van de risiconormen in de Regeling basisnet rekening gehouden. 2. Kunt u ons informeren over de aantallen wagons met brandbare, giftige of explosieve stoffen die de afgelopen jaren over het hoofdspoor zijn vervoerd en de verwachtingen voor de toekomst? Graag uitgesplitst per categorie.

6 6 Hieronder zijn per categorie de meest recente vervoersgegevens van ProRail weergegeven. Het betreft aantallen wagons per jaar. Jaar A B2 C3 D3 D A: Brandbaar gas D3: Giftige vloeistof B2: Giftig gas C3: (Zeer) brandbare vloeistof D3: Giftige vloeistof D4: Zeer giftige vloeistof Toelichting: De categorie B3 (zeer giftig gas) komt op deze spoorlijn niet voor. De transportvolumes voor 2020 betreft de prognose op basis waarvan het maximale (risico)plafond in het Basisnet is vastgesteld dat door spoorvervoer van gevaarlijke stoffen mag ontstaan. ProRail, de spoorbeheerder, monitort en rapporteert de aantallen wagons per jaar. Zware stookolie is een moeilijk ontbrandbare stof en valt niet onder de stoffen waarvoor de Regeling basisnet geldt. De ketelwagons zijn niet in deze aantallen meegerekend.

7 7 3. Zijn er maatregelen nodig in Oss, Berghem, Ravenstein of Geffen in verband met realisatie van het Basisnet? De prognose en het bijbehorende risicoplafond leiden in het kader van het Basisnet niet tot de noodzaak voor risico reducerende maatregelen rond het spoor in Oss e.o. Voor nieuwe ruimtelijke plannen wordt steeds opnieuw bepaald of er risico reducerende maatregelen wenselijk zijn. Met vriendelijke groeten, Burgemeester en wethouders van Oss. De secretaris, De burgemeester, Drs. M.J.H. van Schaijk Drs. W.J.L. Buijs-Glaudemans

Welkom. Kennissessie. Vervoer van gevaarlijke stoffen: Externe Veiligheid

Welkom. Kennissessie. Vervoer van gevaarlijke stoffen: Externe Veiligheid Welkom Kennissessie Vervoer van gevaarlijke stoffen: Externe Veiligheid Project: PHS Meteren - Boxtel Eigenaar: Rolf Wiemer 19 mei 2016 Status: Definitief Inhoud Wat is externe veiligheid? Begrippen externe

Nadere informatie

Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen dan is toegestaan

Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen dan is toegestaan gemeente Eindhoven 16R6886 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00917 Beslisdatum B&W 5 juli 2016 Dossiernummer 16.27.103 2.4.1 Raadsvragen Van de fracties PvdA, D66, CDA en LPF over Veel meer gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf. Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail

Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf. Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail Vervoer van gevaarlijke stoffen in Landgraaf Door Peter Robbe, programmamanager Gevaarlijke Stoffen bij ProRail 1 Vervoer van gevaarlijke stoffen Externe veiligheid gaat over het beheersen van risico s

Nadere informatie

Halderberge en het Basisnet Spoor. 11 december 2013

Halderberge en het Basisnet Spoor. 11 december 2013 Halderberge en het Basisnet Spoor 11 december 2013 Programma Informatie en stand van zaken Wat is het Basisnet Spoor (kort) Voortraject Projectplan Bestuurlijke aandachtpunten Risicoruimte over het spoor

Nadere informatie

MILIEUADVIES. Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart WOE1513.T001

MILIEUADVIES. Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart WOE1513.T001 MILIEUADVIES aan t.a.v. van Gemeente Woerden College van burgemeester en wethouders B. Wouda en C. Roodhart datum 1 februari 2016 kenmerk WOE1513.T001 onderwerp Notitie gevaarlijke stoffen rijksweg A12

Nadere informatie

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij het spoor

Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij het spoor Gemeente Hengelo Lokaal-Hengelo T.a.v. de heer L.F.M. Janssen Postbus 18 7550AA Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Zaaknummer Uw kenmerk Datum Beantwoording vragen over gevaren voor burgers nabij

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid Centrum Vught e.o. Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen

Quickscan externe veiligheid Centrum Vught e.o. Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen Kwalitatieve beschouwing relevante risicobronnen revisie 00 maart 2011 Auteur: Tom van der Linde Save Postbus 321 7400 AH Deventer Opdrachtgever Gemeente Vught datum vrijgave beschrijving revisie 04 goedkeuring

Nadere informatie

Spoor: Dordrecht-Eindhoven (traject Oisterwijk) Wegen: Rijksweg A58 (Knp. De Baars- afrit 8 Oirschot) ijk 6 ( h fi 3)

Spoor: Dordrecht-Eindhoven (traject Oisterwijk) Wegen: Rijksweg A58 (Knp. De Baars- afrit 8 Oirschot) ijk 6 ( h fi 3) Auteur N. den Haan Datum mei 2011 GEMEENTE OISTERWIJK RISICOBEREKENING VERVOER GEVAARLIJKE STOFFEN Spoor: Dordrecht-Eindhoven (traject Oisterwijk) Wegen: Rijksweg A58 (Knp. De Baars- afrit 8 Oirschot)

Nadere informatie

BASISNET - WAT STAAT ONS TE WACHTEN?

BASISNET - WAT STAAT ONS TE WACHTEN? BASISNET - WAT STAAT ONS TE WACHTEN? HENK BRIL CTGG VOORLICHTINGSDAG 29 NOVEMBER 2013 VLOEK OF ZEGEN? VLOEK OF ZEGEN FEIT: Er wordt steeds dichter op de transportassen gebouwd. Foto: Siebe Swart No. 2

Nadere informatie

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer lk Milieu Raadsnummer 0 9. RQQ7$. QOI Inboeknummer o9bstoat46 Beslisdatum B&W 9 november 2009 possiernummer 945 55> Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke stoffen Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Vervoer van gevaarlijke stoffen Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Vervoer van gevaarlijke stoffen Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Deze folder gaat over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor en de mogelijke gevolgen daarvan voor de omgeving. Vervoer van

Nadere informatie

Bestemmingsplan Kern Roosteren. Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico

Bestemmingsplan Kern Roosteren. Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico Adviseurs externe veiligheid en risicoanalisten Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Bestemmingsplan Kern Roosteren Teksten t.b.v. verantwoording groepsrisico Project : 122179 Datum : 16

Nadere informatie

Bestemd voor : Woonstichting Sint Joseph, Dhr. K. Vink en BRO, Dhr. W. de Ruiter.

Bestemd voor : Woonstichting Sint Joseph, Dhr. K. Vink en BRO, Dhr. W. de Ruiter. Memo Datum : 27 februari 2014 Bestemd voor : Woonstichting Sint Joseph, Dhr. K. Vink en BRO, Dhr. W. de Ruiter. Van : Dhr. H van Oosterhout en M. van der Wielen Projectnummer : 20120632 Betreft : Memo

Nadere informatie

Uw kenmerk Verzonden 11 juni 2013 Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden

Uw kenmerk Verzonden 11 juni 2013 Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden Burgemeester en Wethouders Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030 286 10 00 Fax 030 286 12 24 www.utrecht.nl Aan: Commissies S&R en M&S Behandeld door Peter v.d. Akker Doorkiesnummer 030-286

Nadere informatie

Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden

Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden 33 Bijlage 1 Advies brandweer Veiligheidsregio Haaglanden Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) 34 Veiligheidsregio Haaglanden HlMlIIlil

Nadere informatie

Basisnet, hoe dat ik dat? Inhoud. Inhoud. Brabantse Studiedag Basisnet, hoe dat ik dat? Basisnet, hoe dat ik dat?

Basisnet, hoe dat ik dat? Inhoud. Inhoud. Brabantse Studiedag Basisnet, hoe dat ik dat? Basisnet, hoe dat ik dat? Brabantse Studiedag 2017 Peter Robbe ProRail / Corné van Gils Omgevingsdienst MWB 1 2 3 4 Na 12 jaar vergaderen trad Basisnet op 01-04-2015 in werking.hiermee ontstaat een duurzaam evenwicht tussen vervoer,

Nadere informatie

Advies: 1. In te stemmen met RIB 15R en deze verzenden aan de raad. NEE. wethouder de Weger. Van: B. Wouda Tel nr: 8621 Nummer: 15A.

Advies: 1. In te stemmen met RIB 15R en deze verzenden aan de raad. NEE. wethouder de Weger. Van: B. Wouda Tel nr: 8621 Nummer: 15A. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & Raadsinformatiebrief Van: B. Wouda Tel nr: 8621 Nummer: 15A.01378 Datum: 14 december 2015 Tekenstukken: Nee Bijlagen: 1 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

4 november 2014 Y. de Graaf 140412. OV-chippoortjes 2

4 november 2014 Y. de Graaf 140412. OV-chippoortjes 2 De gemeenteraad van Oss Stedelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie de datum van deze

Nadere informatie

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL

Vught Jp. ovb Ũ 7 MEI 2015. kopie ļ. afd. Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL Vught Jp Gemeente Boxtel t.a.v. het College van B&W postbus 10.000 5280 DA BOXTEL afd. Ũ 7 MEI 2015 ovb kopie ļ m Uw kenmerk Ons kenmerk BMO/PB I ZÍ5-065514 I UIT/15-121144 Behandeld door P.M. van den

Nadere informatie

Overzicht vervoer gevaarlijke stoffen Artikel 43-vragen inzake treinramp in Wetteren en de veiligheid op en aan het Roermondse spoornet

Overzicht vervoer gevaarlijke stoffen Artikel 43-vragen inzake treinramp in Wetteren en de veiligheid op en aan het Roermondse spoornet . uw nummer uw datum 17 mei 2013 ons nummer onze datum 2013/UIT/51365 ISjuni 2013 verzonden 2 O JUNI 2013 AAN de raadsleden de heer D. Franssen, de heer B. Achten inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr.

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer Fractie Beter Oss T.a.v. Joop van Orsouw Litherweg 64 5346 JE Oss Juridische Zaken Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt

Nadere informatie

Advies externe veiligheid

Advies externe veiligheid Extern Advies Bevoegd gezag : Gemeente Marum Datum : 29-06-2015 Kenmerk VTH/DMS : Liza-nummer : 39409 Aan : Mevr. M. van der Zee Van : Patrick van Lennep Collegiale toetser : K. Stijkel Onderwerp / Locatie

Nadere informatie

Risicoanalyse transport spoor

Risicoanalyse transport spoor 2 oktober 2013 Versie 1 locatie Amsterdam Risicoanalyse transport spoor Bestemmingsplan Rouwcentrum Hoogoorddreef E. Dolman Herikerbergspoor 290 Postbus 922 1101 CT Amsterdam 1000 AX Amsterdam e.dolman@dmb.amsterdam.nl

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Informatiebijeenkomst gemeente Halderberge Arie-Jan Arbouw Ministerie Infrastructuur en Milieu Inhoud presentatie Veiligheid, vervoer en ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Figuur 1 Bestaande en nieuwe bestemmingsplansituatie Zuider Parallelweg 35

Figuur 1 Bestaande en nieuwe bestemmingsplansituatie Zuider Parallelweg 35 Gemeente Rheden Postbus G.A. Rotteveel 9110 6994 Apeldoornseweg ZJ De Steeg 32 6814 BK ARNHEM Datum : 08-12-2013 Uw kenmerk : Ons kenmerk : ODRA2013EV007 Zaaknummer : Contactpersoon : D.J. de Boer Doorkiesnr.

Nadere informatie

Externe Veiligheid. bestemmingsplan Helpman

Externe Veiligheid. bestemmingsplan Helpman Externe Veiligheid Milieudienst, 2009 1. Inleiding 1.1 Externe Veiligheidsstudie Ten behoeve van de beoordeling van het aspect Externe Veiligheid voor het bestemmingsplan Helpman heeft de Milieudienst

Nadere informatie

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Noordgebouw, stationsgebied

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Noordgebouw, stationsgebied RUD Utrecht Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Noordgebouw, stationsgebied Auteur : J. van Berkel Datum : 12 februari 2015 RUD Utrecht Archimedeslaan

Nadere informatie

Externe Veiligheid beheersverordening Prins Hendrikpark te Baarn

Externe Veiligheid beheersverordening Prins Hendrikpark te Baarn Externe Veiligheid beheersverordening Prins Hendrikpark te Baarn Opdrachtgever : Gemeente Baarn, mevrouw E. Nelissen Adviseur : Servicebureau Gemeenten Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : SB G/POLR/541886

Nadere informatie

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade RUD Utrecht Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade Auteur : J. van Berkel Datum : 17 december 2014 RUD Utrecht Archimedeslaan 6 3584

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Spoor Informatiebijeenkomst gemeente Moerdijk Arie-Jan Arbouw Ministerie Infrastructuur en Milieu Inhoud presentatie Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Gevaarlijke

Nadere informatie

Welke maatregelen worden genomen bij gevaarlijke transporten?

Welke maatregelen worden genomen bij gevaarlijke transporten? De vraag Welke maatregelen worden genomen bij gevaarlijke transporten? Aanleiding Een ongeluk bij Roermond waar een tankwagen met zoutzuur was betrokken. Grote gevolgen vanwege een lek waardoor zoutzuurwolk

Nadere informatie

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Oog in Al

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Oog in Al RUD Utrecht Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Oog in Al Auteur : J. van Berkel Datum : 4 december 2014 RUD Utrecht Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht

Nadere informatie

Externe veiligheidsparagraaf. Bestemmingsplan Skoatterwald

Externe veiligheidsparagraaf. Bestemmingsplan Skoatterwald Externe veiligheidsparagraaf Bestemmingsplan Skoatterwald Toetsingskader Externe veiligheid gaat om het beperken van de kans op en het effect van een ernstig ongeval voor de omgeving door: - het gebruik,

Nadere informatie

Memo. memonummer 1 datum 26 februari J. Eskens. Bestemmingsplan Roodeschool Eemshaven projectnr Notitie Externe veiligheid

Memo. memonummer 1 datum 26 februari J. Eskens. Bestemmingsplan Roodeschool Eemshaven projectnr Notitie Externe veiligheid Memo memonummer 1 datum 26 februari 2015 aan ProRail van J. Eskens kopie M. Mutsaers project Bestemmingsplan Roodeschool Eemshaven projectnr. 268405 betreft Notitie Externe veiligheid Wettelijk kader Externe

Nadere informatie

Externe Veiligheid haalbaarheidstoets Stationsstraat short stay appartementen

Externe Veiligheid haalbaarheidstoets Stationsstraat short stay appartementen Externe Veiligheid haalbaarheidstoets Stationsstraat 10-27 short stay appartementen Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, de heer E. Harsevoort Adviseur : Servicebureau Gemeenten Auteur : de heer R. Polman

Nadere informatie

Intern memo. Projectteam Uitwerkingsplan Almere Poort - Duin 1e fase. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp

Intern memo. Projectteam Uitwerkingsplan Almere Poort - Duin 1e fase. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectteam Uitwerkingsplan Almere Poort

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid Woningbouw Merellaan te Capelle aan den IJssel

Quickscan externe veiligheid Woningbouw Merellaan te Capelle aan den IJssel Woningbouw Merellaan te Capelle aan den IJssel projectnr. 201716 revisie 00 november 2009 Auteur ing. S. M. O. Krutzen Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel Afdeling Stedelijke Ontwikkeling Postbus

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Basisnet Spoor. Veiligheidswinst en handelingsperspectief

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Basisnet Spoor. Veiligheidswinst en handelingsperspectief Ministerie van Infrastructuur en Milieu Basisnet Spoor Veiligheidswinst en handelingsperspectief Waarom Basisnet Spoor? Vervoer gevaarlijke stoffen per spoor neemt fors toe: (bron: Marktverwachting ProRail

Nadere informatie

Datum Documentnummer Project Auteur 25 mei L.C. Luijendijk

Datum Documentnummer Project Auteur 25 mei L.C. Luijendijk Notitie Aan Gemeente Schiedam, t.a.v. Bas Hovens Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 25 mei 2015 21933243 L.C. Luijendijk Onderwerp Externe veiligheid Harga Midden Inleiding De gemeente Schiedam

Nadere informatie

Quickscan externe veiligheid t.b.v. bestemmingsplan De Hoven, De Werven en De Gouwen

Quickscan externe veiligheid t.b.v. bestemmingsplan De Hoven, De Werven en De Gouwen Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectteam bestemmingsplan De Hoven, De

Nadere informatie

Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost

Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost Gemeente Deventer september 2011 Definitief Externe veiligheid spoor bedrijvenpark A1 oost dossier : BA7081 registratienummer : MD-AF20111742/MVI versie :

Nadere informatie

BASISNET EN RUIMTELIJKE ORDENING. Mary Stokhof-Hassing - RWS Kristel Hoogenboezem-Lanslots - RWS Bob van Os - BZK

BASISNET EN RUIMTELIJKE ORDENING. Mary Stokhof-Hassing - RWS Kristel Hoogenboezem-Lanslots - RWS Bob van Os - BZK BASISNET EN RUIMTELIJKE ORDENING Mary Stokhof-Hassing - RWS Kristel Hoogenboezem-Lanslots - RWS Bob van Os - BZK Opbouw presentatie 1. Basisnet in het kort 2. Gevolgen ruimtelijke ordening 3. Wijzigingen

Nadere informatie

Bredeweg - De Kouwe Noord - Geffen

Bredeweg - De Kouwe Noord - Geffen BESEMMINGSPLAN Bredeweg - De Kouwe Noord - Geffen - 2016 Bijlage bij toelichting Bijlage 6 - externe veiligheid Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss : 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl Notitie 20130285-01

Nadere informatie

Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken

Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken Bezoekadres Oostzeestraat 2 Deventer Postadres 1 ste Weerdsweg 96 7412 WV Deventer

Nadere informatie

Intern memo. Projectgroep bestemmingsplan Youri Egorovweg. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp

Intern memo. Projectgroep bestemmingsplan Youri Egorovweg. Archief afdeling Ruimte en Wonen. Gert-Jan van de Bovenkamp Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectgroep bestemmingsplan Youri Egorovweg

Nadere informatie

Veilig vervoer gevaarlijke stoffen per spoor,

Veilig vervoer gevaarlijke stoffen per spoor, Veilig vervoer gevaarlijke stoffen per spoor, ook door Dordrecht en Zwijndrecht Vlissingen Mainport Rotterdam Rotterdam Zwijndrecht Dordrecht Breda Roosendaal Antwerpen Emmerich Venlo Situatieanalyse Dordrecht/Zwijndrecht

Nadere informatie

Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen

Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen 21 augustus 2014 Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen Bestemmingsplan Gemeenschapspolder E. Dolman 1 Risicoanalyse transport Spoor en Vaarwegen Bestemmingsplan Gemeenschapspolder E. Dolman Bezoekadres

Nadere informatie

Ons kenmerk C210/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk C210/ Aantal bijlagen Aan de leden van de commissie Algemeen Bestuur Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 9162 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum

Nadere informatie

Externe veiligheid en verdubbeling / verbreding N366

Externe veiligheid en verdubbeling / verbreding N366 Steunpunt externe veiligheid Groningen Externe veiligheid en verdubbeling / verbreding N366 Opdrachtgever: Provincie Groningen Dhr. J.H. Veerkamp Opgesteld door: P. van Lennep Steunpunt externe veiligheid

Nadere informatie

Betreft: schriftelijke vragen PvdA Den Bosch ex art. 39: Spoorvervoer gevaarlijke stoffen

Betreft: schriftelijke vragen PvdA Den Bosch ex art. 39: Spoorvervoer gevaarlijke stoffen Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente s-hertogenbosch Betreft: schriftelijke vragen PvdA Den Bosch ex art. 39: Spoorvervoer gevaarlijke stoffen s-hertogenbosch, 21 mei 2013 Geacht

Nadere informatie

RISICOANALYSE SPOOR VOSSENBERG - HELMOND

RISICOANALYSE SPOOR VOSSENBERG - HELMOND VOSSENBERG - HELMOND 21 juli 20152 - RISICOANALYSE SPOOR In opdracht van Gemeente Helmond Opgesteld door ing. T. Hurkens Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant Keizer Karel V Singel 8 Postbus 8035 5601 KA Eindhoven

Nadere informatie

Onderstaand informeer ik u over de uitkomsten van de nadere verkenning van de resterende onderwerpen.

Onderstaand informeer ik u over de uitkomsten van de nadere verkenning van de resterende onderwerpen. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode Realisatierapport RDS_15_K3 1 Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode 1-10-2014 30-9-2015 Datum 14-04-2016 Versie RDS_15_K3

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. f $(^Ölé> (z'b^ Dat.ontv, U APR 2016

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. f $(^Ölé> (z'b^ Dat.ontv, U APR 2016 PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. f $(^Ölé> (z'b^ Dat.ontv, U APR 2016 Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 o.nl postbus@o.nl Provinciale Staten

Nadere informatie

Datum : 24 januari : Frederik Stouten. : Marcel Scherrenburg. Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid.

Datum : 24 januari : Frederik Stouten. : Marcel Scherrenburg. Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid. Datum : 24 januari 2018 Aan Van : Frederik Stouten : Marcel Scherrenburg Betreft : Paragraaf externe veiligheid BP Valburg Zuid. Inleiding Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beperken

Nadere informatie

Maatregelen ter verbetering van Bijlagen bij Inventarisatie van de externe veiligheid EV-risico s bij het vervoer van gevaarlijke stoffen

Maatregelen ter verbetering van Bijlagen bij Inventarisatie van de externe veiligheid EV-risico s bij het vervoer van gevaarlijke stoffen Maatregelen Bijlagen bij Inventarisatie ter verbetering van EV-risico s de bij externe het vervoer veiligheid van gevaarlijke stoffen hier in het klein de titel van de uitgave 2 3 Bijlage 5 bij Inventarisatie

Nadere informatie

Bijlage 4 Memo externe veiligheid spoorlijn

Bijlage 4 Memo externe veiligheid spoorlijn Bijlage 4 Memo externe veiligheid spoorlijn SAB 1 memo datum: 6 mei 2010 betreft: 90569, Bestemmingsplan Maastricht Centraal, gemeente Maastricht, paragraaf externe veiligheid Inleiding In december 2009

Nadere informatie

Bijlage externe veiligheid

Bijlage externe veiligheid Bijlage externe veiligheid Notitie beoordeling externe veiligheid ten behoeve van het Bestemmingsplan Buitengebied Noord-Oost Regio Stedendriehoek Projectbureau Externe Veiligheid Door Hansjurgen Heinen

Nadere informatie

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode Realisatierapport RDS_15_K2 1 Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode 1-7-2014 30-6-2015 Datum 14-04-2016 Versie RDS_15_K2

Nadere informatie

Verantwoording groepsrisico. Esse-Kleinpolder gemeente Zuidplas

Verantwoording groepsrisico. Esse-Kleinpolder gemeente Zuidplas Verantwoording groepsrisico Esse-Kleinpolder gemeente Zuidplas Status: DEFINITIEF Datum: 13 januari 2012 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Wat is de verantwoordingsplicht?... 4

Nadere informatie

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen

Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen Tour d horizon Presentatie t.b.v. VPV en NVZV dd. 3 dec. 2014 Henk Nagelhout (ministerie van IenM) 9 december 2014 Inhoud 1. Wanneer Basisnet? 2. Reden en doel Basisnet

Nadere informatie

Externe veiligheid. Algemeen

Externe veiligheid. Algemeen Externe veiligheid Algemeen Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het verminderen en beheersen van risico's van zware ongevallen met gevaarlijke stoffen in inrichtingen en tijdens het transport

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Datum Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer AANTEKENEN De heer T. van de Werken Berghemseweg 1 5373 KG HERPEN Ruimtelijke Ontwikkeling Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss

Nadere informatie

MEMO. Ontwikkelingen spoor. Vakgroep Risicobeheersing Marcel Reefhuis. Ontwikkelingen spoor

MEMO. Ontwikkelingen spoor. Vakgroep Risicobeheersing Marcel Reefhuis. Ontwikkelingen spoor MEMO AAN VAN Vakgroep Risicobeheersing Marcel Reefhuis DATUM 5 september 2016 ONDERWERP Ontwikkelingen spoor Ontwikkelingen spoor Het spoor in Twente heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een groot

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 61352 22 november 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 21 november 2016, nr.ienm/bsk-2016/235963,

Nadere informatie

Uitrol Basisnet vanaf 2014

Uitrol Basisnet vanaf 2014 Uitrol Basisnet vanaf 2014 Verona Visser Marco Rams Kenniscentrum InfoMil, Leefomgeving 5 November 2013 Basisnet vanaf 2014 (1) Aanleiding Basisnet (BN) grotendeels af en treedt 2014 in werking Kennisoverdracht

Nadere informatie

Concept ten behoeve van internetconsultatie augustus 2016

Concept ten behoeve van internetconsultatie augustus 2016 Concept ten behoeve van internetconsultatie augustus 2016 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van...2016, nr. IENM/BSK-2016/169131, tot wijziging van de Regeling basisnet in

Nadere informatie

Intern memo. Projectteam bestemmingsplan Staatsliedenwijk. Archief afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Mobilliteit. Gert-Jan van de Bovenkamp

Intern memo. Projectteam bestemmingsplan Staatsliedenwijk. Archief afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Mobilliteit. Gert-Jan van de Bovenkamp Intern memo Dienst Stedelijke Ontwikkeling G.J. v.d. Bovenkamp Telefoon (036) 036 5484027 Fax (036) 036 539955 E-mail gjvdbovenkamp@almere.nl www.almere.nl Aan Projectteam bestemmingsplan Staatsliedenwijk

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht Meer treinen met giftige stoffen dan toegestaan? 1

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht Meer treinen met giftige stoffen dan toegestaan? 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

B.R01. IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein. datum: 10 oktober 2013

B.R01. IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein. datum: 10 oktober 2013 20130319B.R01 IJsselstein Clinckhoeff - onderzoek externe veiligheid Bunnik Projekten in IJsselstein datum: 10 oktober 2013 milieu geluid bouwadvies brandveiligheid ruimtelijke ordening beleidsadvies 20130319B.R01

Nadere informatie

SCM Milieu BV. mr. I. Vromen. WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax.

SCM Milieu BV. mr. I. Vromen. WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. Opdrachtgever: SCM Milieu BV Contactpersoon: mr. I. Vromen Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72

Nadere informatie

ANALYSE EXTERNE VEILIGHEID HEIDELAAN A ERMELO

ANALYSE EXTERNE VEILIGHEID HEIDELAAN A ERMELO HEIDELAAN A ERMELO GEMEENTE ERMELO 6 februari 2007 Defintief 141223.000504 Beperkte bijwerking d.d. 28 maart 2008 d.d. 4 augustus 2008. Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel 3 1.3 Leeswijzer

Nadere informatie

Externe Veiligheid. Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein

Externe Veiligheid. Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein Externe Veiligheid Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein Opdrachtgever: Aldi Roermond BV Dhr. O. Lebon Postbus 1335 6040 KH Roermond Betreft: Projectnummer: Externe veiligheid Bestemmingsplan Aldi Zwaanplein

Nadere informatie

Risicoberekening Spoor Vakantieparken Onze Woudstee en Dennenhoek Harderwijk

Risicoberekening Spoor Vakantieparken Onze Woudstee en Dennenhoek Harderwijk Risicoberekening Spoor Vakantieparken Onze Woudstee en Dennenhoek Harderwijk Omgevingsdienst Veluwe IJssel/Achterhoek/Noord Veluwe Team Externe Veiligheid Auteur: Ingrid Riegman Tweede lezer: Frans Geurts

Nadere informatie

Bestemmingsplan ML-NW Risicoanalyse externe veiligheid

Bestemmingsplan ML-NW Risicoanalyse externe veiligheid 0G Ingenieursbureau Bestemmingsplan ML-NW Risicoanalyse externe veiligheid Opdrachtgever ds+v Projectcode 2005-1162 (MR 5151) Datum: 4 juni 2007 Versie: definitief Opsteller/projectleider Ing. P.J.G. Bruijkers

Nadere informatie

Externe veiligheid spoor. Locatie Otje van Potje te Rijssen

Externe veiligheid spoor. Locatie Otje van Potje te Rijssen Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Externe veiligheid spoor Locatie Otje van Potje te Rijssen Project : 153019 Datum : 22 december 2015 Auteur : B.S. van Holten Review : ing. A.J.H. Schulenberg

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Veiligheid op het spoor in Deurne Registratienummer: 00620809 Datum: 21 september 2017 Portefeuillehouder: H.J. Mak / W.A. Verhees Steller: H.A.M. Sonnemans Nummer: RIB-HM-1723

Nadere informatie

Externe Veiligheid Keerkring 5

Externe Veiligheid Keerkring 5 Externe Veiligheid Keerkring 5 Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, mevr. C. Heezen Adviseur : Servicebureau Gemeenten Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : SB G/POLR/522118 Aantal pagina s : 17 exclusief

Nadere informatie

Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s

Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s 1. Welke mogelijke risicobronnen bevinden zich volgens u in uw woonomgeving (binnen een straal van ongeveer 500 meter)? Onder risicobronnen verstaan we

Nadere informatie

Risico-inventarisatie transport gevaarlijke stoffen Zeeland. Samenvatting

Risico-inventarisatie transport gevaarlijke stoffen Zeeland. Samenvatting Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Risico-inventarisatie transport gevaarlijke stoffen Zeeland Samenvatting Project : 05822 Datum : februari 2006 Opdrachtgever: Provincie Zeeland Directie

Nadere informatie

Dit memo is een vervolg op het memo met stand van zaken Basisnet van oktober 2009.

Dit memo is een vervolg op het memo met stand van zaken Basisnet van oktober 2009. NOTITIE MWLG Aan : Gelderse gemeenten en regio s Van : mw. I.M. Span Datum : 30 juli 2010 Betreft : Stand van zaken Basisnet- Spoor Stand van zaken Basisnet- Spoor Dit memo is een vervolg op het memo met

Nadere informatie

B R A N D W E E R ïèlè1)))), èl/7

B R A N D W E E R ïèlè1)))), èl/7 B R A N D W E E R ïèlè1)))), èl/7 j -.î.,). t, TWENTE adres Lansinkesweg 59 Hengelo postadres Postbus 1400 7500 BK Enschede telefoon 088 256 7000 Postbus 1400,7500 B K Enschede Gemeente Wierden College

Nadere informatie

Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken?

Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken? Basisnet spoor: Wat is het en wat is de stand van zaken? Basisnet spoor: verleden, heden en toekomst Ter introductie Vincent van der Vlies Managing Consultant Berenschot V.vandervlies@berenschot.nl @VVDV

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE EXTERNE VEILIGHEID

OPLEGNOTITIE EXTERNE VEILIGHEID OPLEGNOTITIE EXTERNE VEILIGHEID NIEUWBOUW CAPGEMINI LEIDSCHE RIJN, UTRECHT Opdrachtgever BBN Adviseurs B.V. Dhr. E.V. Bijker Postbus 94 3990 DB Houten Opdrachtnemer Falck AVD Postbus 142 5680 AC Best Telefoon

Nadere informatie

Externe veiligheid Binnenstad Hilversum Elementen ter verantwoording van het groepsrisico

Externe veiligheid Binnenstad Hilversum Elementen ter verantwoording van het groepsrisico Elementen ter verantwoording van het groepsrisico projectnr. 246855 revisie 1.1 juli 2012 Opdrachtgever Gemeente Hilversum datum vrijgave beschrijving revisie 00 goedkeuring vrijgave juli 2012 concept

Nadere informatie

Verslag over de uitvoering en werking van het convenant Warme-BLEVE-vrij samenstellen en rijden van treinen in 2017

Verslag over de uitvoering en werking van het convenant Warme-BLEVE-vrij samenstellen en rijden van treinen in 2017 Verslag over de uitvoering en werking van het convenant Warme-BLEVE-vrij samenstellen en rijden van treinen in 2017 Datum: 14 mei 2018 Status: Definitief Pagina 2 van 9 Inhoud Inhoud 3 1. Samenvatting

Nadere informatie

Wonen, winkelen, parkeren, Achtergracht te Weesp Quickscan externe veiligheid. Datum 11 juli 2011 Referentie Uw referentie AM11002

Wonen, winkelen, parkeren, Achtergracht te Weesp Quickscan externe veiligheid. Datum 11 juli 2011 Referentie Uw referentie AM11002 Wonen, winkelen, parkeren, Achtergracht te Weesp Quickscan externe veiligheid Datum 11 juli 2011 Referentie 20101377-07 Uw referentie AM11002 Referentie 20101377-07 Rapporttitel Wonen, winkelen, parkeren,

Nadere informatie

Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor. DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam

Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor. DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor DWI-locatie, Polderweg 1 te Amsterdam Externe veiligheidsrisico s transport gevaarlijke stoffen over het spoor DWI-locatie, Polderweg

Nadere informatie

Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor

Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor Robuust Basisnet Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor CTGG Dag 24 november 2017 Monique Berrevoets Vincent van der Vlies Inhoud van de presentatie 1. Aanleiding

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72

Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72 Opdrachtgever: BRO Contactpersoon: Dhr. R. Osinga Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72 ing. J.L.M.M.

Nadere informatie

Robuust Basisnet Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor

Robuust Basisnet Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor Robuust Basisnet Bevindingen onderzoek naar het vergroten van de robuustheid van Basisnet Spoor Platform Veiligheid, 15 juni 2017 Inhoud van de presentatie 1. Aanleiding 2. Aanpak 3. Onze bevindingen 4.

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72. Datum: 29 januari 2015

Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72. Datum: 29 januari 2015 Opdrachtgever: PlanROS Contactpersoon: Dhr. S. Peters Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 Fax. 043 407 09 72 ing.

Nadere informatie

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel

Milieu I Management I Advies Postbus ZG Cadier en Keer Tel Opdrachtgever: SAB Contactpersoon: De heer C. Deterink Uitgevoerd door: Contactpersoon: WINDMILL Milieu I Management I Advies Postbus 5 6267 ZG Cadier en Keer Tel. 043 407 09 71 info@wmma.nl www.adviesburowindmill.com

Nadere informatie

1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Leeswijzer 3. 2. Ruimtelijke situatie 4 2.1 Huidige situatie 4 2.2 Toekomstige situatie 4

1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Leeswijzer 3. 2. Ruimtelijke situatie 4 2.1 Huidige situatie 4 2.2 Toekomstige situatie 4 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Doelstelling 3 1.2 Leeswijzer 3 2. Ruimtelijke situatie 4 2.1 Huidige situatie 4 2.2 Toekomstige situatie 4 3. Wettelijke bepalingen en beleid 6 3.1 Wetgeving en beleid

Nadere informatie

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode

Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode Realisatierapport RDS_17_K3 1 Rapport toetsing realisatiecijfers vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor aan de risicoplafonds Basisnet over de periode 1-10-2016 30-9-2017 Datum 14-12-2017 Versie RDS_17_K3

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 11 juni 2019 Betreft Verslag Basisnet 2018

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 11 juni 2019 Betreft Verslag Basisnet 2018 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording inzake schriftelijke vragen van de Partij voor de Onafhankelijke Statenfractie Noord-Brabant Statenfractie Noord-Brabant aan het

Nadere informatie

Externe Veiligheid bestemmingsplan ABC Liendert

Externe Veiligheid bestemmingsplan ABC Liendert Externe Veiligheid bestemmingsplan ABC Liendert Opdrachtgever : Gemeente Amersfoort, de heer M. Middelbeek Adviseur : Servicebureau Gemeenten Auteur : de heer R. Polman Projectnummer : SB G/POLR/548767

Nadere informatie

Risicoberekening rijksweg A28 Vakantieparken Onze Woudstee en Dennenhoek Harderwijk

Risicoberekening rijksweg A28 Vakantieparken Onze Woudstee en Dennenhoek Harderwijk Risicoberekening rijksweg A28 Vakantieparken Onze Woudstee en Dennenhoek Harderwijk Omgevingsdienst Veluwe IJssel/Achterhoek/Noord Veluwe Team Externe Veiligheid Auteur: Ingrid Riegman Tweede lezer: Frans

Nadere informatie

memo betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728)

memo betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728) memo aan: van: Green Real Estate BV Bas Hermsen c.c.: datum: 12 juni 2015 betreft: Quickscan externe veiligheid woontoren Bètaplein Leiden (120728) 1. Aanleiding De ontwikkeling in het plangebied voorziet

Nadere informatie