Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken."

Transcriptie

1 22 GEOLOGIE Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Beginprofiel p. 24 Bacheloropleiding Bachelor in de geologie (180 sp.) p.26 1e bachelor p.36 2e bachelor 3e bachelor Minor onderzoek Minor onderwijs Minor Business & Innovation

2 GEOLOGIE 23 Masteropleidingen Master in de geologie (N/E) (120 sp.) p. 48 Geodynamics and Georesources Surface Processes and Paleoenvironments Eindprofiel p.33 (E) De opleiding wordt ook in het Engels aangeboden.

3 24 BEGINPROFIEL Planeet aarde blijft ons elke dag weer verbazen. Als een volleerde koorddanseres balanceert Moeder Aarde op het dunne touw van leefbaarheid in het onvoorspelbare kosmische circus. In dit heelal, waarin we steeds meer (exo) - planeten ontdekken, is en blijft onze planeet een unieke uitzondering, een planeet waarop zo n 4 miljard jaar geleden een levensexperiment op gang kwam, en waarop deze biosfeer sindsdien in een kluwen van complexe terugkoppelingen met de atmosfeer, hydrosfeer en geosfeer, deze planeet leefbaar heeft gehouden. En het is het voorrecht van de aardweten - schapper om dit kluwen beetje bij beetje te ontwarren. Dat we nooit alles zullen begrijpen, kan heel wat frustratie oproepen en ontmoedigen om te blijven zoeken. Maar niet voor de aardwetenschapper. Die wordt telkens opnieuw uitgedaagd om zijn nieuwsgierigheid verder aan te scherpen. Wat houdt je tegen om ons te vervoegen in deze zoektocht zonder einde? Is geologie iets voor jou? Je hebt een grote interesse in wetenschappen en wil ook zelf onderzoeken en begrijpen hoe alles in elkaar zit (herken jezelf op p.58). Je bent geboeid door onze planeet aarde. Je bent graag op het terrein bezig, en kunt je flexibel aanpassen aan de omstandigheden daar. Je hebt een brede wetenschappelijke belangstelling, en bent geboeid door zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. Een driedimensionaal voorstellingsvermogen en nauw - gezetheid zijn zeker kwaliteiten eigen aan een geoloog. Je voorstellingsvermogen kan ook een vierde dimensie aan. Een geoloog bestudeert immers de evolutie van de aarde over miljoenen en zelfs miljarden jaren. Het geeft je een heel ander idee van het concept duurzaamheid. Voor laboratoriumwerk en verschillende oefeningen beschik je over enige technische handigheid. (Prof. Manuel Sintubin) < BEGIN VOORBEREID Wil je weten of je voldoende voorkennis, wiskundige vaardigheden en inzichten bezit om te starten in deze bacheloropleiding, neem dan deel aan de ijkingstoets. Daarnaast biedt KU Leuven ook tests en cursussen aan om je goed voor te bereiden op je studie.

4 GEOLOGIE 25

5 26 BACHELOROPLEIDING Mijn huidig onderzoek concentreert zich op de seismiciteit in het Brabants Massief. In Waals-Brabant hebben tussen 2008 en 2011 een aantal kleine aardbevingen plaatsgevonden en aan de hand van geofysische meettechnieken proberen we nu te bepalen waar de breuk die verantwoor delijk was voor deze aard - bevingen zich bevindt. (Koen Van Noten, wetenschappelijk onderzoeker, Koninklijke Sterrenwacht van België) De geologie bestudeert het systeem aarde. Onze levende planeet heeft haar unieke karakter te danken aan de interacties tussen geosfeer (de vaste aarde), hydrosfeer, atmosfeer en biosfeer. Gedurende de geologische tijd heeft de dynamiek van de geosfeer een enorme impact gehad op de evoluties binnen de andere sferen. De geoloog is de expert van de ondergrond en van de processen die zich daarin afspelen. Het zijn geologen die voor de industrie op zoek gaan naar fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool) of naar nuttige ertsen en grondstoffen (klei, zand, kalksteen). Het zijn ook geologen die op zoek gaan naar drinkwater, en die instaan voor het beheer en de bescherming van deze kostbare grondstof. Bij grote en kleine infrastructuurwerken, van de aanleg van tunnels en bruggen tot de bouw van je eigen huis, verstrekken geologen de nodige informatie over de ondergrond. Geologen bakenen ook de gebieden af waar de ondergrond niet geschikt is voor bebouwing, bijvoorbeeld vanwege het risico op aardbevingen of -verschuivingen. Ook milieu en klimaat zijn een zorg van de geoloog. Bij de opsporing en sanering van bodem- en grondwaterverontreinigingen en bij het inrichten van stortplaatsen zijn altijd geologen betrokken. Tegelijk leveren geologen met hun inzicht in klimaatveranderingen in het verleden belangrijke bijdragen tot het huidige debat rond global warming. Geologen zijn dus wetenschappers die van allerlei maatschappelijke markten thuis zijn. < Bachelor/master geologie en lerarenopleiding De specifieke lerarenopleiding natuurwetenschappen (opties fysica, chemie, biologie en aardrijkskunde) is een aparte opleiding van 60 studiepunten die je voorbereidt op het beroep van leraar in het secundair onderwijs. In de minor onderwijs van de bachelor kun je hiervan al 15 studiepunten opnemen. In de master kun je via een doordachte keuze de resterende 45 studiepunten van de lerarenopleiding opnemen en zo tegelijkertijd ook het leraars diploma behalen. Zie verder op p.52.

6 GEOLOGIE 27 Opbouw Door de grote flexibiliteit over de studierichtingen heen geniet je als bachelor - student in de geologie een interdisciplinaire opleiding. De eerste bachelor is gemeenschappelijk voor alle studenten geologie en biedt een relevante algemeen wetenschappelijke vorming aan. Vanaf de tweede bachelor krijg je de kans om je interesse voor een van de andere natuurwetenschappen te ontwikkelen. Je hebt de keuze uit vijf minors. - De minor onderzoek (met keuzemodules leven, milieu en ruimte) richt zich op kennisverbreding in andere domeinen van de natuurwetenschappen. - De minor onderwijs biedt een starttraject om je didactisch te bekwamen en om later eventueel snel te kunnen starten in het middelbaar onderwijs. - De minor Business & Innovation leert je de basisbegrippen van de economie, en hoe je innoverende kennis kunt omzetten naar de bedrijfspraktijk. In het programma gaat veel aandacht naar het waarnemingsgebaseerde werk van een geoloog, o.a. onder de vorm het identificeren van mineralen, fossielen en gesteenten en van intensief geologisch terreinwerk. Geologie, geografie of bio-ingenieur? Er zijn raakpunten maar ook grote verschillen tussen deze opleidingen en de opleiding geologie. Een geoloog houdt zich vooral bezig met natuurlijke processen op en onder het aard - oppervlak in heden en verleden, terwijl een geograaf vooral de interactie tussen mens en aarde in het heden (en recente verleden) bestudeert. Geoloog en geograaf vertrekken dus vanuit een ander gezichtspunt: de geoloog vertrekt vanuit de natuurlijke processen die hij wil begrijpen, terwijl de geograaf de aarde en zijn leefomgeving eerder ziet vanuit het standpunt van de mens. Hoewel er in bepaalde richtingen binnen de bio-ingenieurswetenschappen raakpunten zijn met de geologie, zoals in de disciplines bodemkunde en hydrologie, hebben bio-ingenieurs en geologen een totaal verschillende opleiding. Een van de grote verschillen tussen beide opleidingen ligt in de benadering van de discipline. Een geoloog geniet een ruime natuurwetenschappelijke opleiding, een bio-ingenieur is in de eerste plaats een ingenieur. Daarom ligt er in die laatste opleiding een sterkere nadruk op technische aspecten. Op p.58 vind je de profielen van wetenschap en technologie. < Bekijk in de reeks online voorbeeldlessen hoe een les geologie verloopt.

7 28 Studieprogramma Meer info over de opleidingsonderdelen vind je vanaf p.36. Je krijgt er een omschrijving van alle opleidings - onderdelen van de eerste bachelor in de geologie. Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen van de volledige bacheloropleiding en voor het uurrooster: Eerste bachelor 1e SEMESTER 60 studiepunten 30 SP. Geologie (6) Grondslagen van de chemie (9) Wiskunde I (6) Celbiologie en biochemie (3/9) Algemene natuurkunde I (3/9) Statistiek en dataanalyse 2e SEMESTER 30 SP. Mineralogie (6) GEOV* Geologische analyse en synthese I Wiskunde II (6) Algemene natuurkunde I (6/9) Celbiologie en biochemie (3/6) Wijsbegeerte Tweede bachelor 3e SEMESTER ± 60 studiepunten ± 30 SP. Hydrogeologie (6) Topografie Optische mineralogie Milieuchemie (4) Algemene natuurkunde II (6) Minor (±8) 4e SEMESTER ± 30 SP. Paleontologie (6) Geologische analyse en synthese II (6) Sedimentologie en sedimentpetrologie (6) Fysische geografie (6) WCOM** Minor (±3) * GEOV: Geografische voorstellingen *** WCOM: Wetenschapscommunicatie n n n n geologie ondersteuning algemene vorming minor

8 GEOLOGIE 29 Derde bachelor ± 60 studiepunten 5e SEMESTER ± 30 SP. Geographic Information Systems (6) Igneous and Metamorphic Petrology (6) Analytische geochemie Geologie van België Bachelorproef (3/6) Minor (±9) 6e SEMESTER ± 30 SP. Geofysica (6) Geologische analyse en synthese III (5) Bachelorproef (3/6) ISO* RZL** Minor (±10) * ISO: Isotope Geology and Geochronology * RZL: Religie, zingeving en levensbeschouwing Mogelijke minors: onderzoek, onderwijs, Business & Innovation < OPLEIDINGSONDERDEEL Officiële term voor vak STUDIEPUNT (SP.) Drukt de omvang van een opleiding (bv. 180 sp.) of een opleidings - onderdeel (bv. 5 sp.) uit. Het aantal studiepunten staat voor de totale studietijd die een gemiddelde student aan dat opleidings onderdeel moet besteden om het grondig te verwerken: les volgen, voorbereidingen maken, studeren, opzoekwerk... Eén studiepunt komt overeen met 25 à 30 uur studietijd. Een pakket van 60 studiepunten komt overeen met één jaar voltijds studeren.

9 30 Week van een student geologie Deze fictieve agenda geeft je een idee hoe je week er kan uitzien. Je studie omvat niet enkel lessen volgen, maar ook achteraf je notities overlopen, naar de bibliotheek gaan, zelfstudie... Zo zit je al snel aan een 40 à 50 urenweek. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning. Een overzicht van het academiejaar vind je op p. 64. MAANDAG u. Wiskunde I (oefeningen) u. Oefeningen CBA u. De Moete u. Algemene natuurkunde I (hoorcollege) u. Monitoraatssessie DINSDAG u. Geologie (hoorcollege) u. Wiskunde I (oefeningen) u. Practicum natuurkunde voorbereiden u. Algemene natuurkunde I (oefeningen & practica) u. Statistiek & data-analyse (hoorcollege) WOENSDAG u. Celbiologie en biochemie (hoorcollege) u. Geologie (oefeningen) u. Grondslagen van de chemie (hoorcollege) u. Statistiek & data-analyse (oefeningen) 20 u. Cinema Zed DONDERDAG 8-11 u. Grondslagen van de chemie (practicum) u. Wiskunde I (oefeningen) u. Oefeningen wiskunde en grondslagen van de chemie VRIJDAG u. Grondslagen van de chemie (oefeningen) u. Grondslagen van de chemie (hoorcollege) u. Geologie (hoorcollege) ZATERDAG u. Natuurkunde studeren u. Oefeningen statistiek & dataanalyse ZONDAG u. Geologie studeren u. Scouts

10 GEOLOGIE 31 Versteende worsten Bloedworsten hebben op het eerste gezicht niets te maken met geologie. Maar toch! Als je aan een geoloog, waar ook ter wereld, vraagt wat een boudin - het Franse woord voor bloedworst - is, dan zul je steevast hetzelfde antwoord krijgen: een erg typische geologische structuur die het gevolg is van tektonische vervormingen in de aardkorst. Dat de internationale geologische gemeenschap vandaag deze term gebruikt, hebben we trouwens te danken aan Belgische geologen. Zo n 100 jaar geleden, tijdens een uitstap in de Ardennen, ontdekten ze in de rotspartijen bijzondere structuren die heel sterk geleken op een reeks bloedworsten die mooi geordend waren zoals in de toonbank bij de slager. Voor het gemak - of zelfs bij wijze van grap - beschreven ze deze structuren dan ook als boudins. Wat ze toen niet beseften, was dat hun grap een eeuw later deel zou uitmaken van het geologische jargon. Hoe deze structuren in de Ardennen ontstaan zijn, heeft een eeuw lang de gemoederen van de geologische gemeenschap beroerd. Totdat recent de Leuvense geologen zich vastbeten in deze controverse. Door het combineren van klassiek geologisch onderzoek, zeer geavanceerd laboratoriumonderzoek en modelleerwerk zijn we er uiteindelijk in geslaagd de geheimen van de boudins bloot te leggen. We weten nu dat deze bijzondere structuren zich meer dan 300 miljoen jaar geleden op zo n 15 kilometer diep in onze aardkorst gevormd hebben. Onze contreien maakten toen deel uit van een uitgestrekt gebergte dat door gans Europa liep.

11 32

12 GEOLOGIE 33 EINDPROFIEL EN LOOPBAAN Als afgestudeerde master heb je heel wat kennis en competenties verworven. Je bent zowel persoonlijk als professioneel gegroeid, waardoor je een eigen bijdrage kunt leveren aan de maatschappij. Dat eindprofiel kun je zelf meer vormgeven door je keuze voor een afstudeerrichting, stage, buitenlandervaring Niet alleen binnen je eigen vakgebied kun je een meerwaarde betekenen. Met je masterdiploma heb je een hele waaier aan loopbaan - mogelijkheden, waarvan slechts enkele hieronder geïllustreerd zijn. Eindprofiel Als master in de geologie beschik je over volgende interesses en competenties. Je hebt een brede wetenschappelijke vorming en de kennis en vaardigheden om als wetenschapper een actieve rol in de maatschappij op te nemen. Je hebt grondig inzicht in de subdisciplines van de geologie, ondersteund door een basiskennis van chemie, fysica, wiskunde, statistiek, biologie en fysische geografie. Je hebt een wetenschappelijke houding ontwikkeld om eenvoudige geologische problemen te kunnen formuleren en zelfstandig op te lossen. Je hebt inzicht in de regionale geologische geschiedenis en je bent daardoor in staat om lokale en gedetailleerde geologische informatie in een algemeen geologisch kader in te passen. Je kunt basistechnieken (geologische kartering, profielopname, macroscopische, microscopische en chemische analyses) toepassen om een geologische vraagstelling op te lossen. Je kunt in teamverband met andere geologen samenwerken en je standpunten beargumenteren. Je kunt de resultaten van eigen waarnemingen en strikt afgelijnd onderzoek verwerken, onderlinge verbanden leggen tussen de waarnemingen, eenvoudige hypotheses opbouwen en neerschrijven in een verslag en presenteren en verdedigen met behulp van gepaste communicatietechnieken.

13 34 Loopbaan Dankzij hun brede en interdisciplinaire wetenschappelijke opleiding vind je geologen terug in de meest diverse beroepen. Ze zijn tewerkgesteld in de industrie, in studie - bureaus, in overheids- en internationale instellingen, in het secundair en universitair onderwijs, in wetenschappelijke instellingen, in de informaticasector en soms zelfs in het bank- en verzekeringswezen. De meest relevante industrietakken zijn o.a. de energiesector, zoals de olie- en gasindustrie, maar ook de berging van nucleair afval, en de ontginnings- en verwerkingssector van ertsen en industriële mineralen (zoals voor de aanmaak van bakstenen, glas, cement, tegels, betonproducten, metalen). Daarnaast komt een beperkt aantal geologen in de chemische sector terecht. In studiebureaus houden geologen zich met diverse aspecten van de ondergrond bezig, zoals milieugeologie, hydrogeologie en prospectie van de bodem voor openbare werken, inclusief wegen- en waterwerken. De disciplines hydro- en milieugeologie worden ook toegepast in de ontginning van water. Geologen vervullen in die diverse takken zowel onderzoeks-, leidinggevende als managementfuncties. Je vindt ze geregeld aan het hoofd van eenheden in een bedrijf en ze vervullen soms ook de functie van afgevaardigd bestuurder. Overheids- en internationale instellingen werven geologen aan voor de inventarisatie en de exploitatie van de ondergrond en voor de opvolging van diverse milieuaspecten. In het secundair onderwijs worden vakken zoals aardrijkskunde, fysica en chemie door geologen onderwezen. In het universitair onderwijs doceren zij niet alleen in de studierichting geologie, maar ook in de studierichtingen geografie, chemie, bio-ingenieurswetenschappen, burgerlijk ingenieur en milieuwetenschappen. Een deel van de afgestudeerden blijft voor enkele jaren aan de universiteit verbonden in het kader van een doctoraat en/of van onderzoeksprojecten voor de overheid of de industrie. Tijdens deze periode verwerven ze ook praktische ervaring die in het beroepsleven zeer nuttig blijkt. Ten slotte komen geologen ook terecht in domeinen waar een algemeen universitair diploma vereist is, zoals in de financiële sector. < Meer weten over loopbaanmogelijkheden? Bekijk de brochure Wetenschappers op de werkvloer via

14 GEOLOGIE 35 < Milieu- & waterbeheer Controle en beheer van grondwater Bodemsaneringen Onderzoek naar geschikte afvalbergingsplaatsen Energie, grondstoffen & materialen Exploratie van ertsen Groevebeheer (zand, klei) Olie en gas Onderwijs & onderzoek Leraar natuurwetenschappen Onderzoeker aan de universiteit (Inter)nationale onderzoeksinstellingen (KBIN, VITO, SCK, KMMA...) Een studentenjob? Vrijwilligerswerk of een vrijwillige studiestage? Je eigen bedrijfje opstarten? Hulp bij de overstap naar de arbeidsmarkt? Het Student Career Center geeft je advies en helpt je graag aan praktijkervaring naast je studie. Daarnaast biedt deze dienst ook hulp bij je zoektocht naar een boeiende job en de voorbereiding op het solliciteren. Lcie, de community van KU Leuven die studenten met innovatieve en ondernemende ideeën stimuleert, maakt ook deel uit van het Student Career Center. studentcareercenter studentcareercenterkuleuven Bouwkunde & geotechniek Stabiliteit van de ondergrond Baggerwerken

Geologie. Beginprofiel 98. Eindprofiel 99. Bacheloropleiding 101. Opbouw 101 Studieprogramma 104 Week van een student geologie 106.

Geologie. Beginprofiel 98. Eindprofiel 99. Bacheloropleiding 101. Opbouw 101 Studieprogramma 104 Week van een student geologie 106. 95 Geologie Beginprofiel 98 Eindprofiel 99 Bacheloropleiding 101 Opbouw 101 Studieprogramma 104 Week van een student geologie 106 Loopbaan 108 96 Geologie Onderstaand schema schetst je studietraject van

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 10 Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor in de geografie (180 sp.)

Nadere informatie

GEOGRAFIE GEOLOGIE LEUVEN

GEOGRAFIE GEOLOGIE LEUVEN GEOGRAFIE GEOLOGIE LEUVEN INFOMOMENTEN EN OPENLESDAGEN OKTOBER NOVEMBER DECEMBER JANUARI OPENLESDAGEN 29-31 oktober 2018 (herfstvakantie) FEBRUARI MAART APRIL INFOBEURS 23 februari 2019 OPENLESDAGEN 4-8

Nadere informatie

Biologie. Beginprofiel 84. Eindprofiel 85. Bacheloropleiding 87. Opbouw 87 Studieprogramma 90 Week van een student biologie 92.

Biologie. Beginprofiel 84. Eindprofiel 85. Bacheloropleiding 87. Opbouw 87 Studieprogramma 90 Week van een student biologie 92. 81 Biologie Beginprofiel 84 Eindprofiel 85 Bacheloropleiding 87 Opbouw 87 Studieprogramma 90 Week van een student biologie 92 Loopbaan 93 82 Biologie Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende

Nadere informatie

Fysica. Beginprofiel 38. Eindprofiel 39. Bacheloropleiding 41. Opbouw 41 Studieprogramma 44 Week van een student fysica 46.

Fysica. Beginprofiel 38. Eindprofiel 39. Bacheloropleiding 41. Opbouw 41 Studieprogramma 44 Week van een student fysica 46. 35 Fysica Beginprofiel 38 Eindprofiel 39 Bacheloropleiding 41 Opbouw 41 Studieprogramma 44 Week van een student fysica 46 Loopbaan 48 36 Fysica Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 26 INFORMATICA Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Beginprofiel p. 28 Bacheloropleiding Bachelor

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 42 BIOLOGIE Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor in de biologie

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

Master in de geologie

Master in de geologie Master in de geologie Specialisaties: Surface Processes and Paleoenvironments Geodynamics and Georesources Faculteit Wetenschappen Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Waarom

Nadere informatie

Informatiesessie Chemie studeren. KU Leuven

Informatiesessie Chemie studeren. KU Leuven Informatiesessie 2016-2017 Chemie studeren aan de Faculteit Wetenschappen KU Leuven Ununtrium, Ununpentium, Ununseptium, Ununoctium http://www.ptable.com/ http://www.rsc.org/chemistryworld/2016/01/new-elements-periodic-table-seventh-row-iupac

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 10 CHEMIE Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Beginprofiel p. 13 Bacheloropleiding Bachelor

Nadere informatie

Master in de geologie

Master in de geologie LEUVEN t Master in de geologie Specialisaties: Surface Processes and Paleoenvironments Geodynamics and Georesources Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Faculteit Wetenschappen

Nadere informatie

Biochemie & Biotechnologie. Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters

Biochemie & Biotechnologie. Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters Biochemie & Biotechnologie Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters Biochemie en biotechnologie De opleiding Jouw profiel Een Een student student aan aan het het woord woord Studiebegeleiding@science

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 10 Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor in de wiskunde (180 sp.)

Nadere informatie

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst Combineer filosofie met een andere opleiding (rechten, sociologie, psychologie, geschiedenis ) Beste (toekomstige)

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Informatiesessie. Chemie studeren. KU Leuven

Informatiesessie. Chemie studeren. KU Leuven Informatiesessie Chemie studeren aan de Faculteit Wetenschappen KU Leuven Chemie studeren aan de KU Leuven Bachelor chemie Master chemie Erik Nies Met dank aan Prof. Luc Van Meervelt Chemie? De weg naar

Nadere informatie

Opleidingsvoorstel: Master in de Geologie

Opleidingsvoorstel: Master in de Geologie Opleidingsvoorstel: Master in de Geologie 1. Het onderwijskundige referentiekader a. Identificatie elementen van de opleiding 1a1 Naam van de opleiding Master in de Geologie 1a2 Vertaling naam van de opleiding

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

Studietrajectwijzer voor studenten Wetenschappen Campus Kortrijk. Studie-Cluster:

Studietrajectwijzer voor studenten Wetenschappen Campus Kortrijk. Studie-Cluster: Studietrajectwijzer voor studenten Wetenschappen Campus Kortrijk Studie-Cluster: Fysica (m.i.v. doorstroom ingenieurswetenschappen) (m.i.v. doorstroom ingenieurswetenschappen) Bijgaand schema, opgesteld

Nadere informatie

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS

STUDIEPROGRAMMA S HOGER ONDERWIJS STUDIEPROGRAMMA S VAN HET HOGER ONDERWIJS Je krijgt het studieprogramma van een opleiding (=studie) aan een universiteit en aan een hogeschool. In de tabellen zie je alle opleidingsonderdelen (= vakken,

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken Faculteit Ingenieurswetenschappen De steeds toenemende computercapaciteit voor de verwerking van metingen, de opslag van

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Studieprogramma s Prof. Peter Lievens Decaan Faculteit Wetenschappen

Studieprogramma s Prof. Peter Lievens Decaan Faculteit Wetenschappen Lerarendag wetenschappen Lerarendag wetenschappen Studieprogramma s Prof. Peter Lievens Decaan Faculteit Wetenschappen fundamentele wetenschappen nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en onderwijs wetenschappers

Nadere informatie

STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014

STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014 STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014 introductiedagen start academiejaar septembercursussen nuttige links INTRODUCTIEDAGEN www.uhasselt.be/introductiedagen In september, vóór de start van het

Nadere informatie

TSO. Chemie (istem) Derde graad

TSO. Chemie (istem) Derde graad TSO Chemie (istem) Derde graad Chemie (istem) LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Analytische chemie en labo TV 6 6 Biochemie en labo TV - 2 Chemische

Nadere informatie

Chemie. Beginprofiel 52. Eindprofiel 53. Bacheloropleiding 55. Opbouw 55 Studieprogramma 58 Week van een student chemie 60 Stage 61.

Chemie. Beginprofiel 52. Eindprofiel 53. Bacheloropleiding 55. Opbouw 55 Studieprogramma 58 Week van een student chemie 60 Stage 61. 49 Chemie Beginprofiel 52 Eindprofiel 53 Bacheloropleiding 55 Opbouw 55 Studieprogramma 58 Week van een student chemie 60 Stage 61 Loopbaan 63 50 Chemie Onderstaand schema schetst je studietraject van

Nadere informatie

Milieuwetenschappen in Leiden

Milieuwetenschappen in Leiden Milieuwetenschappen in Leiden Combineer je opleiding met milieu en duurzaamheid leiden.edu.nl Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Waarom milieu en duurzaamheid? Thema s als gezondheid, armoedebeschrijving,

Nadere informatie

Documenten voor de invoering van opleidingsvoorstellen in Campus Management

Documenten voor de invoering van opleidingsvoorstellen in Campus Management IV Documenten voor de invoering van opleidingsvoorstellen in Campus Management 1. Het onderwijskundige referentiekader a. Identificatie elementen van de opleiding Te preciseren elementen BAMA-opmerkingen

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Master in de sterrenkunde Faculteit Wetenschappen Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Sterrenkunde, een uitdagende masteropleiding Bij de opleiding sterrenkunde aan de KU

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Positionering technologische profielen. Johan Baeten Campusvoorzitter KU Leuven Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Positionering technologische profielen. Johan Baeten Campusvoorzitter KU Leuven Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Positionering technologische profielen Johan Baeten Campusvoorzitter KU Leuven Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Situering v/d industrieel ingenieur Doen Theorie Academische opleiding

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2018 2019 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN Malik Al

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING. Bouw

PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING. Bouw PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING Bouw Creatief in technische oplossingen Bouw is een professionele bacheloropleiding die studenten opleidt tot algemene bouwdeskundigen die breed inzetbaar zijn in de hele

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE ACADEMIEJAAR 2015-2016 samenstelling en redactie Manu Roegiers, Ilona Terkessidis, Lotte Thora en Helena Winderickx verantwoordelijke uitgever Ilona Terkessidis,

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding 2019 2020 EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar gezondheidsopvoeding EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IS EEN KORTE DOCH VOLLEDIGE BESCHRIJVING VAN EEN GELUKKIGE TOESTAND IN DEZE WERELD

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019

Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019 Master in het management Master in de beleidseconomie Master in de bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid Master of International Business Economics and Management Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde

Master in de sterrenkunde LEUVEN t Master in de sterrenkunde Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Faculteit Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa.

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

BIOCHEMIE EN BIOTECHNOLOGIE

BIOCHEMIE EN BIOTECHNOLOGIE 26 BIOCHEMIE EN BIOTECHNOLOGIE Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Master in de bio-ingenieurs wetenschappen: milieutechnologie. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Master in de bio-ingenieurs wetenschappen: milieutechnologie. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Master in de bio-ingenieurs wetenschappen: milieutechnologie Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Leuven, KU Leuven en de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Leuven, dé studentenstad bij uitstek, is

Nadere informatie

Informatica. Beginprofiel 26. Eindprofiel 27. Bacheloropleiding 29. Opbouw 29 Studieprogramma 30 Week van een student informatica 32.

Informatica. Beginprofiel 26. Eindprofiel 27. Bacheloropleiding 29. Opbouw 29 Studieprogramma 30 Week van een student informatica 32. 23 Informatica Beginprofiel 26 Eindprofiel 27 Bacheloropleiding 29 Opbouw 29 Studieprogramma 30 Week van een student informatica 32 Loopbaan 34 24 Informatica Onderstaand schema schetst je studietraject

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2019 2020 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

INFODAG: ZATERDAG 21 APRIL 2018 CAMPUS GROEP T

INFODAG: ZATERDAG 21 APRIL 2018 CAMPUS GROEP T INFODAG: ZATERDAG APRIL 08 FACULTEIT INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN INFORMATIE VOOR ALLE OPLEIDINGEN BACHELOR IN DE INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN (INDUSTRIEEL INGENIEUR) SCHAKELPROGRAMMA EN MASTER IN

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2018-2019 Schakelprogramma s UHasselt Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master.

Nadere informatie

INFODAG: ZATERDAG 17 MAART 2018

INFODAG: ZATERDAG 17 MAART 2018 INFODAG: ZATERDAG 17 MAART 2018 FACULTEIT WETENSCHAPPEN INFORMATIE VOOR ALLE OPLEIDINGEN WISKUNDE BIOCHEMIE EN BIOTECHNOLOGIE INFORMATICA BIOLOGIE FYSICA GEOLOGIE CHEMIE GEOGRAFIE 1 Informatie voor alle

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Verkort traject/ Studieomvangvermindering Begeleid afstandsonderwijs Werkstudenten bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs 2015-2016 Arteveldehogeschool

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleidingen Bio-exact Natuurkunde en Sterrenkunde, Scheikunde, Wiskunde

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad...

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen. Derde graad... Studiegebied (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad... Techniek-wetenschappen STUDIEGEBIED CHEMIE Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting...

Nadere informatie

INFODAG: WOENSDAG 14 MAART 2018 CAMPUS KULAK KORTRIJK FACULTEIT WETENSCHAPPEN

INFODAG: WOENSDAG 14 MAART 2018 CAMPUS KULAK KORTRIJK FACULTEIT WETENSCHAPPEN INFODAG: WOENSDAG 14 MAART 2018 CAMPUS KULAK KORTRIJK FACULTEIT WETENSCHAPPEN Bachelor in de informatica Bachelor in de wiskunde Bachelor in de fysica Bachelor in de fysica/wiskunde doorstroomoptie ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Studierichting ASO Topsport

Studierichting ASO Topsport Studierichting ASO Topsport PROFIEL Je bent gebeten door de microbe van atletiek, voetbal, volleybal of tafeltennis. Je bent geselecteerd door de federatie én daarnaast ben je in het bezit van een topsportstatuut,

Nadere informatie

Programmawijzigingen Faculteit Sociale Wetenschappen 2014-2015 en overgangsmaatregelen

Programmawijzigingen Faculteit Sociale Wetenschappen 2014-2015 en overgangsmaatregelen BACHELOR IN DE COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN (180 SP) Opgelet: De gehele structuur van de bacheloropleiding is gewijzigd. Voortaan bestaat de opleiding uit drie modules, nl. Discipline, Methode en Ontplooiing,

Nadere informatie

Master in de biomedische wetenschappen

Master in de biomedische wetenschappen LEUVEN t Master in de biomedische wetenschappen Afstudeerrichting biomedisch basis- en translationeel onderzoek Afstudeerrichting management en communicatie in de biomedische wetenschappen Minor management

Nadere informatie

Educatieve master in de wetenschappen en technologie

Educatieve master in de wetenschappen en technologie Educatieve master in de wetenschappen en technologie (en ) Masterbeurs Fac. Wetenschappen 18/3/19 Slides op https://wet.kuleuven.be/studenten/educatieve-master 2 Kennismaking Wie zijn jullie? studenten

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Faculteit Wetenschappen

Faculteit Wetenschappen Faculteit Wetenschappen Infodag: zaterdag 25 maart 2017 Informatie voor alle opleidingen Wiskunde Biochemie en biotechnologie Informatica Biologie Fysica Geologie Chemie Geografie 1 Informatie voor alle

Nadere informatie

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte Filosofie als tweede studie Je hebt al een universitair diploma of een hogeschooldiploma behaald en je wil dieper

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

Specifieke Lerarenopleidingen in de groep Wetenschap & Technologie

Specifieke Lerarenopleidingen in de groep Wetenschap & Technologie Vernieuwing in de academische lerarenopleiding Specifieke Lerarenopleidingen in de groep 2015 decreet betreffende de lerarenopleidingen in Vlaanderen van 15 december 2006: de lerarenopleiding aan de universiteit:

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master.

Nadere informatie

Pedagogische Wetenschappen

Pedagogische Wetenschappen Pedagogische Wetenschappen Bachelordag Universiteit van Amsterdam dr. Machteld Hoeve Sabine Nijbroek Geke Meessen, MSc. Zaterdag 18 maart 2017 Programma Welkomstwoord Minicollege door dr. Machteld Hoeve

Nadere informatie

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS Het hoger onderwijs in Vlaanderen kent twee soorten onderwijs: het hoger professioneel onderwijs en het academisch onderwijs. Je kan een opleiding volgen aan een hogeschool of aan een universiteit. Bron:

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO Economie-Moderne Talen Economie Moderne Talen natuurwetenschappen 2 2 Duits 3 3 Engels 3 3 Frans 4 4 economie 5 5 wiskunde 3 3 In deze studierichting wordt inzicht in het economisch gebeuren gecombineerd

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Overzicht 1. Hervorming lerarenopleidingen 2. Educatieve masteropleidingen UHasselt 3. Opleidingsprofiel EM UHasselt 4. Opleidingsprogramma

Nadere informatie