Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken."

Transcriptie

1 10 Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor in de wiskunde (180 sp.) p.14 1e bachelor 2e bachelor 3e bachelor Minor onderwijs Minor Business & Innovation Minor IT Minor fysica en sterrenkunde Minor economie

2 11 Masteropleidingen Master in de wiskunde (E) (120 sp.) p.71 Optie onderwijs Optie onderzoek Professionele optie Master in de statistiek (120 sp.) p.75 Educatieve master in de wetenschappen en technologie (120 sp.) p.77 Master in de fysica (E) (120 sp.) p.72 Master in de sterrenkunde (E) (120 sp.) p.74 Master in de actuariële en financiële wetenschappen (120 sp.) p.76 Naast deze opleidingen kun je instromen in andere masteropleidingen p.71. (E) De opleiding wordt ook in het Engels aangeboden.

3 12 Engels wordt steeds meer de standaard taal in de wetenschap. Voor alle opleidingen in de wetenschappen is een functionele beheersing van het Engels noodzakelijk. Dat kan voor sommige studenten een drempel lijken, maar in de praktijk struikelt er bijna niemand over, al is een zekere taalvaardigheid wel nodig. De vereiste kennis van het Engels wordt doorheen de opleiding stap voor stap geactiveerd, beginnend bij het gebruik van Engelstalige handboeken en vakliteratuur. Voor je het weet schrijf je verslagen, of later een bachelor- en/of masterproef in het Engels.

4 13 BEGINPROFIEL Is wiskunde iets voor jou? Je hebt een grote interesse in wetenschappen en wilt ook zelf onderzoeken en begrijpen hoe alles in elkaar zit (Wetenschapper of ingenieur: wat is het verschil? p.80). Je hebt een uitgesproken motivatie en interesse voor het wiskundige denken en zoeken. Een grote meerderheid van de studenten heeft in de derde graad van het secundair onderwijs zes tot acht uur wiskunde per week gevolgd. Je denkt logisch en analytisch na en houdt van uitdagingen die om een creatieve oplossing vragen. Je hebt een probleemoplossende houding en je wilt die verder ontwikkelen. Je bent zelfstandig, kritisch en nauwgezet. Je werkt efficiënt en je geeft niet al te snel op. < BEGIN VOORBEREID Wil je weten of je voldoende voorkennis, wiskundige vaardigheden en inzichten bezit om te starten in deze bacheloropleiding, neem dan deel aan de ijkingstoets. Daarnaast biedt KU Leuven verschillende mogelijkheden om je goed voor te bereiden op je studie.

5 14 BACHELOROPLEIDING Wiskunde is nooit af, ze is eindeloos uit te breiden. Soms ontdek je in je onderzoek plots een raakpunt met een andere wiskundige discipline, en dat betekent meestal een doorbraak in het denken. Doorbraken komen vaak tot stand door serendipity. Je zoekt niet gericht naar iets, je vindt iets wat je eigenlijk niet zocht, of je stelt vast dat een zij spoor mogelijk belangrijker is dan het hoofdspoor waar je op zat. Dat kan enkel wanneer je denken niet verhinderd wordt door randvoorwaarden, wanneer je echt van eender welke veronder - stelling kunt uitgaan en dan doordenkt over de consequenties. (Professor Walter Van Assche) Wiskunde is de taal van de wetenschap. Haar kracht zit in de abstractie en de algemeenheid ervan. Wiskunde is eeuwenoud, maar spring levend. Tienduizenden wiskundigen wereldwijd ontwikkelen dagelijks nieuwe theorieën en toepassingen. Elke tien minuten wordt er ergens op deze planeet een nieuw wiskundig artikel gepubliceerd. De bacheloropleiding in de wiskunde biedt veel keuzevrijheid. Je kunt ze aanpassen aan jouw interesses. Misschien trekt de schoonheid van de zuivere wiskunde jou aan, de kracht van een logische redenering en de zoektocht naar creatieve oplossingen. Of misschien word je juist geboeid door de antwoorden die wiskunde kan geven op vragen uit de wetenschap en de technologie. Opbouw Het volledige bachelorprogramma bestaat uit 180 studiepunten. Daarvan liggen 138 studiepunten vast, 30 studiepunten vul je in door de keuze van je minor. De 12 resterende studiepunten vul je in met twee extra wiskundeopleidings onderdelen. De eerste bachelor is volledig gemeenschappelijk voor alle studenten wiskunde. De opleidingsonderdelen calculus en bewijzen en redeneren zorgen voor een vlotte overgang tussen de wiskunde van het secundair onderwijs en die van de universiteit. Vanaf de tweede bachelor kies je naast de verplichte opleidings - onderdelen ook voor een minor in een andere wetenschappelijke discipline (fysica en sterrenkunde, IT of economie) of voor de minor onderwijs, waarin je een aantal opleidingsonderdelen uit de leraren opleiding wiskunde volgt. Je kunt ook kiezen voor de minor Business & Innovation. Die is geschikt voor studenten met een speciale belangstelling voor het maatschappelijk nut van onderzoeks resultaten en/of het commercialiseren ervan. Elk van de minors geeft toegang tot de aansluitende master in de wiskunde. In deze masteropleiding diep je je kennis nog verder uit. Ongeacht je minorkeuze krijg je ook toegang tot de educatieve master. Heb je voor een minor in een andere discipline gekozen, dan kun je eventueel doorstromen naar een master in die discipline.

6 15 Een belangrijk deel van de opleiding bestaat uit een diepgaande studie van de drie fundamentele pijlers van de wiskunde: algebra, analyse en meetkunde. In opleidingsonderdelen als kansrekenen en statistiek, numerieke wiskunde en vloeistofdynamica leer je de wiskunde toepassen op concrete problemen. Opstap naar actief leren In de eerste bachelor van de opleidingen wiskunde en fysica krijg je dankzij een specifieke semester- en weekindeling de kans om een actieve en gemotiveerde leerhouding te ontwikkelen, en dat al van bij de start. Wat mag je concreet verwachten? Het aantal contacturen (lessen en oefeningen) is beperkt. De overige tijd spendeer je aan voorbereiding en verwerking van de leerstof, waarbij je kunt rekenen op de nodige begeleiding. Je krijgt geregeld feedback zodat jij én de docent je vorderingen kunnen volgen. Tijdens het semester zijn er meerdere toets- en feedbackmomenten die al dan niet meetellen voor je eindscore. De werkbelasting wordt gespreid over het semester, stresspieken worden vermeden. De blok als eenzame studeerperiode is ingekort, wat nog extra tijd creëert voor ondersteuning. TWIN-bachelor wiskunde en fysica: mag het iets meer zijn? Ben jij een student die excellente resultaten behaalt en daar graag nog dat tikkeltje meer mee wil doen? Dat kan. Een bachelordiploma verwerf je met een programma van 180 studiepunten (sp). Door 30 sp. extra te volgen, kun je zowel een bachelordiploma wiskunde als fysica behalen. Neem een kijkje op wet.kuleuven.be/studenten/twin-bachelor-wiskunde-en-fysica voor meer informatie en contacteer de programmadirecteur of studieloopbaanbegeleider voor een intakegesprek.

7 16 < Wiskunde en de lerarenopleiding De educatieve masteropleiding wetenschappen en technologie (met daarin de keuze voor vakdidactiek wiskunde) geeft je de bevoegdheid om als wiskundeleraar aan de slag te gaan in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Je kunt rechtstreeks na de bachelor wiskunde voor de educatieve masteropleiding kiezen en zo na vijf academie jaren wiskunde - leraar worden. Je kunt ook eerst de masteropleiding wiskunde volgen en nadien een verkorte versie van de educatieve masteropleiding volgen. Dan studeer je zes academiejaren, en haal je twee masterdiploma s. Door in de bachelor te kiezen voor de minor onderwijs en in de master wiskunde voor de optie onderwijs, kun je je studietraject inkorten. p.78 De Brownse beweging: brandend actueel De Brownse beweging is een model voor een toevals - wandeling, genoemd naar de Schotse botanicus Robert Brown die het fenomeen in 1827 observeerde bij de beweging van stuifmeel korrels. In de financiële wiskunde wordt de Brownse beweging gebruikt om de beurskoersen van opties te modelleren. De wiskundige beschrijving is van de hand van Albert Einstein en Norbert Wiener. In de bacheloropleiding wiskunde maak je kennis met de wiskundige begrippen die in dit model een rol spelen: limieten, algebraïsche vergelijkingen, meetkunde van krommen, analyse van modellen uit kansrekenen en statistiek, en de studie van differentiaalvergelijkingen die fysische systemen beschrijven. Een eindproject over afstotende Brownse paden vormt een mogelijke afsluiting van je bacheloropleiding.

8 17 Overal wiskunde! Toegepaste wiskunde Wiskunde zit achter veel alledaagse dingen. Neem nu Google: de zoekmachine is gebaseerd op lineaire algebra. Hetzelfde geldt voor de encryptie van betalingen via internet. Op een elektronische identiteitskaart zitten allerlei gegevens vercijferd met algoritmen. De omzetting van beeld of klank naar signaal, zoals in digitale tv of gsmverkeer, is gebaseerd op Fourieranalyse. Nog zo n fenomeen dat je in allerlei contexten tegenkomt, zijn complexe netwerken. Facebook is een voor de hand liggend voorbeeld. Zo n netwerk kun je wiskundig beschrijven met grafentheorie. Een graaf is een set van knooppunten met verbindingen. Op Facebook ben jij een knooppunt met verbindingen naar al je vrienden, die op zich ook weer knooppunten zijn. Wiskundige theorie leert ons dat je van elke Facebookgebruiker naar zowat elke andere geraakt in een traject van maximum zeven knooppunten. Toegepaste wiskunde speelt een centrale rol bij moderne ruimteweersvoorspellingen, die de invloed van zonne-uitbarstingen op onze aardse magneto - sfeer doorrekenen. Die uitbarstingen kunnen gps-signalen verstoren, vliegtuigroutes onveilig maken of occasioneel hele elektriciteitscentrales lamleggen. Nauwkeurige voorspellingen vereisen analytische en numerieke oplossingsmethoden voor differentiaalvergelijkingen en maken efficiënt gebruik van de krachtigste supercomputers ter wereld. (Professor Rony Keppens) (Professor Walter Van Assche)

9 18 Studieprogramma Meer info over de opleidingsonderdelen vind je vanaf p.52. Je krijgt er een omschrijving van alle opleidings - onderdelen van de eerste bachelor in de wiskunde. Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen van de volledige bacheloropleiding en voor het uurrooster: > Kies je programma Eerste bachelor 1e semester 60 studiepunten 30 sp. Bewijzen en redeneren (6) Calculus I (6) Lineaire algebra (6) Algemene natuurkunde I (6) Beginselen van programmeren (6) 2e semester 30 sp. Analyse I (6) Numerieke wiskunde (6) Kansrekenen I (3) Algebraïsche structuren (3) Calculus II (3) Algemene natuurkunde II (9) Tweede bachelor 1e semester ± 60 studiepunten ± 30 sp. Differentiaalvergelijkingen (6) Analyse II (6) Algebra I (6) Statistiek I (3) Wijsbegeerte (3) Minor (±6) 2e semester ± 30 sp. Meetkunde I (6) Kansrekenen en statistiek II (6) WCOM* (3) RZL** (3) Minor (±12) * WCOM: Wetenschapscommunicatie ** RZL: Religie, zingeving en levensbeschouwing n n n n wiskunde ondersteuning algemene vorming minor

10 19 Derde bachelor 1e semester ± 60 studiepunten ± 27 sp. Statistical Inference and Data Analysis (6) Wiskundige inleiding tot de vloeistofdynamica (6) Topologie (6) Eindproject (3/6) Minor (±6) 2e semester ± 33 sp. Complexe analyse (6) Meetkunde II (6) Keuze (12) Eindproject (3/6) Minor (±6) Mogelijke minors: fysica en sterrenkunde, economie, IT, onderwijs, Business & Innovation < OPLEIDINGSONDERDEEL Officiële term voor vak STUDIEPUNT (SP.) Drukt de omvang van een opleiding (bv. 180 sp.) of een opleidings - onderdeel (bv. 5 sp.) uit. Het aantal studiepunten staat voor de totale studietijd die een gemiddelde student aan dat opleidings onderdeel moet besteden om het grondig te verwerken: les volgen, voorbereidingen maken, studeren, opzoekwerk... Eén studiepunt komt overeen met 25 à 30 uur studietijd. Een pakket van 60 studiepunten komt overeen met één jaar voltijds studeren.

11 20 Week van een student wiskunde Deze fictieve agenda geeft je een idee hoe je week er kan uitzien. Je studie omvat niet enkel lessen volgen, maar ook achteraf je notities overlopen, naar de bibliotheek gaan, zelfstudie... Zo zit je al snel aan een 40 à 50 urenweek. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning. Een overzicht van het academiejaar vind je op p. 86. MAANDAG CALCULUS I u. Interactiecollege u. Werkzitting u. Oefeningen maken 20 u. piste sportkot VRIJDAG ALGEMENE NATUURKUNDE 9-11 u. Interactiecollege u. Oefeningen maken u. Begeleide zelfstudie u. Werkzitting DINSDAG LINEAIRE ALGEBRA u. Begeleide oefenzitting u. Interactiecollege u. Oefeningen maken WOENSDAG ZATERDAG 9.30 u. Notities natuurkunde bijwerken ZONDAG 11 u. Opdracht bewijzen en redeneren maken 14 u. Lineaire algebra studeren 18 u. Naar Leuven BEWIJZEN EN REDENEREN u. Oefeningen maken u. Begeleide zelfstudie u. Interactiecollege u. Verwerking leerstof 20 u. Winabar DONDERDAG BEGINSELEN VAN PROGRAMMEREN u. Werkzitting u. Interactiecollege u. Oefeningen maken

12 21 Velen denken dat wiskunde integralen en afgeleiden berekenen is, maar als je de studie van wiskunde begint, zul je merken dat je niet meer zoveel moet rekenen, en zelfs minder vaak een rekenmachine moet gebruiken dan in andere richtingen. Je leert hoe je met dat rekenen mag omgaan. Dat de opleiding wiskunde niet zoveel studenten telt, vind ik een voordeel omdat daardoor de drempel om contact te leggen met medestudenten, laag is. (Student)

13 22 Ik vond wiskunde in het middelbaar altijd al redelijk leuk, omdat het een vak is dat ik moest begrijpen, een vak dat niet zomaar papegaaienwerk was. In de krokusvakantie ben ik dan een kijkje komen nemen tijdens de openlesdagen. Ik was meteen verkocht! De wiskunde ging veel dieper, was veel groter dan ik oorspronkelijk dacht en een babbeltje met de studenten overtuigde me helemaal. Ik ben nog steeds heel blij dat ik voor wiskunde gekozen heb. (Oud-student)

14 23 LOOPBAAN Als afgestudeerde master heb je heel wat kennis en competenties verworven, waardoor je een hele waaier aan loopbaanmogelijkheden hebt. Kennis en competenties Als master in de wiskunde heb je een nieuwe kijk op de wereld ontwikkeld en beschik je over volgende interesses en competenties. Je hebt een brede wetenschappelijke vorming en de kennis en vaardigheden om als wetenschapper een actieve rol in de maatschappij op te nemen. Je hebt een grondige kennis van en inzicht in de basisbegrippen, -methoden en -technieken van de wiskunde en haar deelgebieden: calculus, lineaire algebra, algebra, analyse, meetkunde, kansrekening en statistiek, numerieke wiskunde, differentiaalvergelijkingen, fysisch toegepaste wiskunde. Je hebt kennis verworven in een aantal meer gespecialiseerde deelgebieden van de wiskunde. Je hebt een basiskennis van fysica en informatica. Je hebt een verbredende kennis van een of meerdere andere wetenschaps - gebieden (zoals fysica, sterrenkunde, informatica, economie, didactiek, wiskundige ingenieurstechnieken). Je begrijpt hoe deelgebieden van de wiskunde structureel samenhangen. Je bent in staat om de rol van de wiskunde te situeren in een bredere wetenschappelijke en maatschappelijke context. Je hebt je de wiskundig abstracte manier van denken eigen gemaakt en je kunt die toepassen in nieuwe situaties. Je beheerst de taal van de wiskunde en je kunt een wiskundige redenering begrijpen, kritisch analyseren en zelf opbouwen. Je kunt vanuit wetenschappelijke vragen een probleemstelling formuleren en omvormen naar wiskundige taal en modellen. Je maakt gebruik van wiskundige technieken om de probleemstelling kritisch te analyseren en hiervoor oplossingen uit te werken. Je kunt een wiskundeproject plannen, uitwerken en uitvoeren. Je kunt courante wiskundige software gebruiken voor wetenschappelijk rekenen (zoals Matlab en Python), statistische dataverwerking (R) en tekstverwerking (LaTeX).

15 24 De opleiding wiskunde ontwikkelt een aantal vaardigheden die in het professionele leven breed inzetbaar en sterk gevraagd zijn. Het is met andere woorden een opleiding met een toekomst, die bovendien veel verder reikt dan enkel het vakgebied wiskunde. (Johan Thijs, ceo van KBC-groep) Loopbaan De arbeidsmarkt waardeert wiskundigen, omdat ze creatief en nauwkeurig tal van problemen kunnen analyseren en oplossen. Veel afgestudeerden kiezen voor wetenschappelijk onderzoek. Je volgt een doctoraatsopleiding en je bereidt een doctoraat voor waarin je je onderzoeksresultaten bundelt. Als onderzoeker kun je aan de slag in een universiteit, maar ook in (inter)nationale onderzoeksinstellingen. Na het volgen van een educatieve masteropleiding (eventueel deels samen met de bachelor en master in de wiskunde) kun je als leraar wiskunde in het secundair of hoger onderwijs aan de slag. Ook in het bedrijfsleven en de bank- en verzekerings sector stijgt de vraag naar wiskundigen. Daar beheren ze bijvoorbeeld aandelen - fondsen of werken ze op de studiedienst. Financiële wiskunde en actuariële wiskunde (verzekeringswiskunde) zijn zo belangrijke toepassings gebieden geworden. Een wiskundige is intrinsiek sterk in het zoeken van oplossingen in onbekend, duister terrein, en het leggen van connecties tussen dingen die hij kent en nog niet kent (maar heel graag leert) om tot een afdoend antwoord te komen. Wiskunde zit in alles om ons heen, en als wiskundige leven we in tijden dat we alles om ons heen kunnen beïnvloeden en beter maken. Zo zijn er veel antwoorden te vinden, en weinig wiskundigen om het te doen. (Stefaan Motte, Vice President en General Manager Materialise Software bij Materialise NV) < Meer weten over loopbaanmogelijkheden? Bekijk de brochure Wetenschappers op de werkvloer via

16 25 < Onderzoek Onderzoeker aan de universiteit Cryptografie KMI Sterrenwacht Beeldverwerking Onderwijs Leraar wiskunde Lector hogeschool Bedrijfsleven IT-analist Functioneel analist Statisticus Financieel analist Risicobeheer Beursexpert Verzekeringen Een studentenjob zoeken? Vrijwilligerswerk of een (vrijwillige) studiestage doen, al dan niet aansluitend bij je opleiding? Je eigen bedrijfje opstarten? Hulp nodig bij de overstap naar de arbeidsmarkt? Het Student Career Center coacht je graag op weg naar je eerste werkervaring. Ook bij de zoektocht naar een boeiende job en bij je sollicitaties staat deze dienst je bij. Voor studenten die willen ondernemen is er bovendien Lcie, de community van KU Leuven die studenten met innovatieve en ondernemende ideeën stimuleert. Weet je niet waar te beginnen? Op de databanken van het Student Career Center vind je startersjobs, stages, vrijwilligers werk, innovatie - projecten en studentenjobs. Je kunt ook eens een kijkje nemen op een van de events die de dienst voor je organiseert. studentcareercenter studentcareercenterkuleuven

WISKUNDE INFORMATICA FYSICA LEUVEN

WISKUNDE INFORMATICA FYSICA LEUVEN WISKUNDE INFORMATICA FYSICA LEUVEN INFOMOMENTEN EN OPENLESDAGEN OKTOBER NOVEMBER DECEMBER JANUARI OPENLESDAGEN 29-31 oktober 2018 (herfstvakantie) FEBRUARI MAART APRIL INFOBEURS 23 februari 2019 OPENLESDAGEN

Nadere informatie

Fysica. Beginprofiel 38. Eindprofiel 39. Bacheloropleiding 41. Opbouw 41 Studieprogramma 44 Week van een student fysica 46.

Fysica. Beginprofiel 38. Eindprofiel 39. Bacheloropleiding 41. Opbouw 41 Studieprogramma 44 Week van een student fysica 46. 35 Fysica Beginprofiel 38 Eindprofiel 39 Bacheloropleiding 41 Opbouw 41 Studieprogramma 44 Week van een student fysica 46 Loopbaan 48 36 Fysica Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 10 Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor in de geografie (180 sp.)

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 26 INFORMATICA Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Beginprofiel p. 28 Bacheloropleiding Bachelor

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst Combineer filosofie met een andere opleiding (rechten, sociologie, psychologie, geschiedenis ) Beste (toekomstige)

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Bedrijfswiskunde en Informatica Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden. In

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken Faculteit Ingenieurswetenschappen De steeds toenemende computercapaciteit voor de verwerking van metingen, de opslag van

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Informatica aan de Universiteit Antwerpen

Informatica aan de Universiteit Antwerpen Informatica aan de Universiteit Antwerpen Academische Bachelor en Master Waarom Informatica? Informatica heeft een enorme impact Informatica is een boeiende wetenschap Brede keuze uit tewerkstellingsmogelijkheden:

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken.

Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. 42 BIOLOGIE Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor in de biologie

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Competentie-invullingsmatrix

Competentie-invullingsmatrix Competentie-invullingsmatrix masterprf Master of Science in de wiskunde Academiejaar 2016-2017 Legende: W=didactische werkvormen E=evaluatievormen Competentie in één of meerdere wetenschappen Wetenschappelijke

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

Biochemie & Biotechnologie. Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters

Biochemie & Biotechnologie. Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters Biochemie & Biotechnologie Prof. Dr. Koen Geuten Siene Swinnen Ine Esters Biochemie en biotechnologie De opleiding Jouw profiel Een Een student student aan aan het het woord woord Studiebegeleiding@science

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

Studietrajectwijzer voor studenten Wetenschappen Campus Kortrijk. Studie-Cluster:

Studietrajectwijzer voor studenten Wetenschappen Campus Kortrijk. Studie-Cluster: Studietrajectwijzer voor studenten Wetenschappen Campus Kortrijk Studie-Cluster: Fysica (m.i.v. doorstroom ingenieurswetenschappen) (m.i.v. doorstroom ingenieurswetenschappen) Bijgaand schema, opgesteld

Nadere informatie

STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014

STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014 STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2013-2014 introductiedagen start academiejaar septembercursussen nuttige links INTRODUCTIEDAGEN www.uhasselt.be/introductiedagen In september, vóór de start van het

Nadere informatie

WISKUNDE EN DE OPLEIDING WISKUNDE AAN DE UNIVERSITEIT GENT

WISKUNDE EN DE OPLEIDING WISKUNDE AAN DE UNIVERSITEIT GENT WISKUNDE EN DE OPLEIDING WISKUNDE AAN DE UNIVERSITEIT GENT 1 WAT IS WISKUNDE? Wiskunde is de studie van kwantiteit, structuur, ruimte en verandering. Wiskundigen zoeken naar patronen, formuleren nieuwe

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

WETENSCHAPPEN FYSICA INFORMATICA WISKUNDE DOORSTROOMOPTIE INGENIEURSWETENSCHAPPEN KORTRIJK

WETENSCHAPPEN FYSICA INFORMATICA WISKUNDE DOORSTROOMOPTIE INGENIEURSWETENSCHAPPEN KORTRIJK WETENSCHAPPEN FYSICA INFORMATICA WISKUNDE DOORSTROOMOPTIE INGENIEURSWETENSCHAPPEN KORTRIJK INFOMOMENTEN EN OPENLESDAGEN OKTOBER NOVEMBER DECEMBER JANUARI OPENLESDAGEN 29-31 oktober 2018 (herfstvakantie)

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding 2019 2020 EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar gezondheidsopvoeding EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IS EEN KORTE DOCH VOLLEDIGE BESCHRIJVING VAN EEN GELUKKIGE TOESTAND IN DEZE WERELD

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde

Master in de sterrenkunde LEUVEN t Master in de sterrenkunde Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Faculteit Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa.

Nadere informatie

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017 Bacheloropleiding Wiskunde 4 november 2017 Wiskunde is overal! Informatica, big data, cryptografie Natuurkunde, sterrenkunde, chemie Financiële wereld (banken, verzekeraars) Economie, econometrie Neurowetenschap.

Nadere informatie

BIOCHEMIE EN BIOTECHNOLOGIE

BIOCHEMIE EN BIOTECHNOLOGIE 26 BIOCHEMIE EN BIOTECHNOLOGIE Onderstaand schema schetst je studietraject van beginnende bachelor tot afgestudeerde master en de verschillende keuzes die je kunt of moet maken. Bacheloropleiding Bachelor

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Informatica. Beginprofiel 26. Eindprofiel 27. Bacheloropleiding 29. Opbouw 29 Studieprogramma 30 Week van een student informatica 32.

Informatica. Beginprofiel 26. Eindprofiel 27. Bacheloropleiding 29. Opbouw 29 Studieprogramma 30 Week van een student informatica 32. 23 Informatica Beginprofiel 26 Eindprofiel 27 Bacheloropleiding 29 Opbouw 29 Studieprogramma 30 Week van een student informatica 32 Loopbaan 34 24 Informatica Onderstaand schema schetst je studietraject

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2019 2020 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN

Nadere informatie

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte Filosofie als tweede studie Je hebt al een universitair diploma of een hogeschooldiploma behaald en je wil dieper

Nadere informatie

Talen en wetenschappen

Talen en wetenschappen Talen en Grieks- Industriële Latijn-moderne talen Latijn- Moderne talen-wiskunde Wetenschappen-wiskunde Techniek- Studieaanbod derde graad 1 Grieks Aardrijkskunde 1 2 Esthetica 1 0 Grieks 4 4 Biologie 2 1

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Master in de sterrenkunde Faculteit Wetenschappen Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Sterrenkunde, een uitdagende masteropleiding Bij de opleiding sterrenkunde aan de KU

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN t Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Carolus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt

Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Word jij de leraar van morgen? Educatieve masteropleidingen UHasselt Overzicht 1. Hervorming lerarenopleidingen 2. Educatieve masteropleidingen UHasselt 3. Opleidingsprofiel EM UHasselt 4. Opleidingsprogramma

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van der Jeugt, secretaris Prof. H. Vernaeve opstellen examenroosters deliberaties, proclamaties

Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van der Jeugt, secretaris Prof. H. Vernaeve opstellen examenroosters deliberaties, proclamaties Opleidingscommissie Wiskunde (OCW) voorzitter Prof. M. Van Daele samenstellen van het opleidingsprogramma opstellen lessenroosters aanstellen lesgevers Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lerarenopleiding Turnhout Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2018 2019 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN Malik Al

Nadere informatie

Verkeerskunde 2011-2012

Verkeerskunde 2011-2012 Verkeerskunde 2011-2012 Bachelor en master in de verkeerskunde Bachelor en master in de verkeerskunde BACHELOROPLEIDING MASTEROPLEIDING VOORKENNIS VOOR DE BACHELOROPLEIDING WERKMETHODEN EXAMENSPREIDING

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleidingen Bio-exact Natuurkunde en Sterrenkunde, Scheikunde, Wiskunde

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

STUDENT aan de Universiteit Hasselt

STUDENT aan de Universiteit Hasselt STUDENT aan de Universiteit Hasselt 2010-2011 introductiedagen start academiejaar septembercursussen nuttige links INTRODUCTIEDAGEN www.uhasselt.be/introductiedagen In september, vóór de start van het

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO 2015-2016

Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Lerarenopleiding Vorselaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel

Nadere informatie

Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica

Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica 2018-2019 Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica WAAROM HANDELSINGENIEUR IN DE BELEISDSINFORMATICA STUDEREN AAN UHASSELT? JE KAN EEN ONDERNEMING INNOVEREN

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding Academiejaar 2014/2015 bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Je ideale opleiding

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor Masteropleidingen aan de na een economische professionele bachelor Prof. dr. Katrien Antonio Programmadirecteur Masters FEB Leuven Prof. dr. Tom Verbeke Docent Handelswetenschappen / Business Administration

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde

Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde 2010-2011 Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding (artikel 1.3) 1. Kennis De afgestudeerde bachelor 1.1 beheerst de basisbegrippen, theorieën,

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR. Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben.

Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR. Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben. Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben. Verkort traject na andere bachelor- of masteropleiding Aan houders van een bachelor- of masterdiploma

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Industrieel ingenieur Sta je graag

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING. Bouw

PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING. Bouw PROFESSIONELE BACHELOROPLEIDING Bouw Creatief in technische oplossingen Bouw is een professionele bacheloropleiding die studenten opleidt tot algemene bouwdeskundigen die breed inzetbaar zijn in de hele

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

LEUVEN. Wetenschappen 2015-2016. Wiskunde Informatica Fysica Chemie Biochemie en biotechnologie Biologie Geologie Geografie

LEUVEN. Wetenschappen 2015-2016. Wiskunde Informatica Fysica Chemie Biochemie en biotechnologie Biologie Geologie Geografie 2015-2016 LEUVEN Wetenschappen Wiskunde Informatica Fysica Chemie Biochemie en biotechnologie Biologie Geologie Geografie Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Infomomenten

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Positionering technologische profielen. Johan Baeten Campusvoorzitter KU Leuven Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Positionering technologische profielen. Johan Baeten Campusvoorzitter KU Leuven Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Positionering technologische profielen Johan Baeten Campusvoorzitter KU Leuven Diepenbeek Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Situering v/d industrieel ingenieur Doen Theorie Academische opleiding

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE

PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE PROFESSIONELE BACHELOR OPLEIDING BOUWKUNDE ACADEMIEJAAR 2015-2016 samenstelling en redactie Manu Roegiers, Ilona Terkessidis, Lotte Thora en Helena Winderickx verantwoordelijke uitgever Ilona Terkessidis,

Nadere informatie

Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA

Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA Hoe begeleidt u uw leerlingen in hun studiekeuze? Prof. Gert de Cooman Onderwijsdirecteur FEA DE OPLEIDINGEN DRIE GROTE RICHTINGEN BURGERLIJK INGENIEUR BURGERLIJK INGENIEUR-ARCHITECT INDUSTRIEEL INGENIEUR

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Educatieve master in de wetenschappen en technologie

Educatieve master in de wetenschappen en technologie Educatieve master in de wetenschappen en technologie (en ) Masterbeurs Fac. Wetenschappen 18/3/19 Slides op https://wet.kuleuven.be/studenten/educatieve-master 2 Kennismaking Wie zijn jullie? studenten

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wiskunde (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: goed is in het rekenen en redeneren met getallen? gemotiveerd is om elke dag voor wiskunde te studeren?

Nadere informatie

Bachelor Wiskunde. Studieloopbaanbegeleider bachelor: Kaat Zeeuwts Programmadirecteur: prof Wim Veys

Bachelor Wiskunde. Studieloopbaanbegeleider bachelor: Kaat Zeeuwts Programmadirecteur: prof Wim Veys Bachelor Wiskunde Infosessie academiejaar 2017-2018 1. Leerkrediet 2. Diplomaruimte 3. Studievoortgangsdossier 4. Einde dit academiejaar 5. Programmaboek 6. Start volgend academiejaar 7. Programma-Minorkeuze

Nadere informatie

Nietconfessionele zedenleer

Nietconfessionele zedenleer NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 Postgraduaat leraar basisonderwijs Nietconfessionele zedenleer Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Postgraduaat leraar basisonderwijs Niet-confessionele zedenleer

Nadere informatie