STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)"

Transcriptie

1 (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen

2 Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk en wetenschappen Computergebruik Nauwkeurig en ordelijk werken Wanneer kies je voor Techniek-wetenschappen? Je doet graag wiskunde en wetenschappen en je bent daar ook goed in; je hebt een wat mindere aanleg voor talen; je bent gemotiveerd om je te verdiepen in de natuurwetenschappelijke denk- en doewijze; je kan vlot heel wat theorie aan en je vindt tegelijk het inoefenen ervan belangrijk; je hebt belangstelling in labowerk en je bent daar best handig in; je bent bereid je in te zetten voor theoretische vakken; je wil na het secundair onderwijs zeker nog verder studeren; je denkt aan een job in de wetenschappelijke sector, de gezondheids- of milieuzorg, het onderwijs of de sector van de biotechniek. Dan is Techniek-wetenschappen voor jou een goede keuze. Deze technisch-theoretische richting biedt een stevige wiskundige en wetenschappelijke vorming. De labo s zorgen voor een meer concrete en toepassingsgerichte aanpak. De talen zijn minder uitgebreid dan in veel andere theoretische richtingen. Je krijgt er heel wat algemene en theoretische vakken, waardoor je grondig voorbereid wordt op hoger onderwijs in diverse sectoren. In deze richting wordt een aanzet gemaakt voor de studie van de drie natuurwetenschappen: biologie, chemie en fysica. Dit wordt ondersteund door een ruim pakket wiskunde. De theoretische kennis wordt telkens aangevuld, gedemonstreerd en uitgediept in het laboratoriumwerk. Hieronder krijg je wat uitleg over de verschillende vakken: Biologie In het derde jaar wordt bestudeerd hoe de organismen informatie krijgen uit hun omgeving en hierop reageren (zintuigen, beweging en klierafscheiding). De coördinatie van de lichaamsreacties wordt bestudeerd in het zenuwstelsel en de hormonale werking. In het vierde jaar komt de classificatie van de organismen aan bod, studie van biotopen alsook de milieuproblematiek Chemie Chemische begrippen worden in het derde jaar aangebracht en verduidelijkt door middel van voorwerpen en materialen uit de leefwereld van de leerlingen. Gaandeweg wordt de structuur van de materie verfijnd. Op deze wijze komt men tot de studie van mengsels, zuivere stoffen, moleculen, verhoudingsformules, atomen, soorten verbindingen tussen atomen, verbindingsklassen en eenvoudige chemische reacties. In het vierde jaar worden de eigenschappen van de verschillende verbindingsklassen bestudeerd. De verschillende reactiemogelijkheden tussen de stoffen worden onderzocht en concreet uitgevoerd in de laboratoria. Hierbij worden zowel kwalitatieve als kwantitatieve bepalingen uitgevoerd.

3 Fysica Fysica behandelt algemene eigenschappen van de materie, krachten, licht, druk, arbeid, vermogen, gassen, warmte en energie. Leerlingen leren meettoestellen gebruiken en aflezen, meetresultaten interpreteren en grafisch verwerken. In het vierde jaar behandelt de leerstof begrippen als arbeid, energie en vermogen, druk, temperatuur, warmtehoeveelheid en de faseovergangen bij gassen. Experimenten en metingen tijdens de laboratoriumoefeningen illustreren en onderbouwen de theorie. De wiskunde is in moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met wiskundige richtingen in het aso, maar beklemtoont sterker de toepassingen van de wiskunde in de wetenschappen. De meeste leerlingen stappen na het tweede jaar met optie Techniek-wetenschappen over naar het derde jaar Techniek-wetenschappen. Dit is de logische overgang. Vanuit de opties uit aso is de overstap naar de tweede graad TW haalbaar. Na het volgen van de optie Handel kan je de stap zetten op voorwaarde dat je een sterke aanleg en goede resultaten hebt voor wiskunde en wetenschappen. Je zal wel een aantal achterstanden moeten wegwerken. Lessentabel Algemene vorming Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Informatica Lichamelijke opvoeding Talenvorming Engels Frans Nederlands Wetenschappelijke vorming Biologie Chemie Fysica Toegepaste fysica Wetenschappelijk tekenen de TW de TW Wat na deze studierichting... De tweede graad Techniek-wetenschappen vormt de logische voorbereiding op de derde graad Techniek-wetenschappen. Je kan ook kiezen voor de derde graad Gezondheids- en welzijnswetenschappen of Sociale en technische wetenschappen. Beide richtingen zijn goed haalbaar. Al deze keuzes bereiden je voor op verdere studies. Naast deze overgangen kan je in de derde graad nog voor andere richtingen kiezen binnen het tso en het bso, op voorwaarde dat je aan de specifieke voorwaarden voor de gekozen afdeling voldoet.

4 Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk en wetenschappen Computergebruik Nauwkeurig en ordelijk werken Wanneer kies je voor Techniek-wetenschappen? Je hebt een uitgesproken voorkeur en een degelijke voorkennis van wiskunde en vooral van wetenschappen; je hebt wat minder aanleg voor talen; je bent gemotiveerd om je ter verdiepen in de natuurwetenschappelijke denk- en werkwijze; je kan vlot heel wat theorie aan en je vind het tegelijkertijd belangrijk deze kennis veelvuldig in te oefenen; je hebt belangstelling en handigheid in labowerk; je bent ook bereid je in te zetten voor theoretische vakken; je wil na het secundair onderwijs zeker nog verder studeren; je denkt aan een job in de wetenschappelijke sector, de gezondheids- of milieuzorg, het onderwijs of de sector van de biotechniek. Dan is Techniek-wetenschappen geknipt voor jou. Een stevig pakket biologie, chemie, fysica, laboratoriumwerk en wiskunde kenmerkt deze afdeling. De talen wegen minder zwaar door dan in veel andere theoretische richtingen. Je krijgt er heel wat algemene en theoretische vakken, waardoor je grondig voorbereid wordt op hoger onderwijs in diverse sectoren. Doorheen de verschillende wetenschappelijke vakken beoogt men niet enkel het verwerven van een fundamentele wetenschappelijke kennis, zowel op het vlak van de biologie als van de chemie en de fysica, maar ook het verwerven van een positief-wetenschappelijke probleemaanpak. Hierbij is de wisselwerking belangrijk tussen het experimentele en het verklarende, maar ook het leren beheersen van een verantwoorde attitude ten opzichte van de levende natuur. Hieronder vind je de belangrijkste leerinhouden van de wetenschappelijke vakken. Voor de vakken biologie, chemie en fysica wordt evenveel tijd besteed aan het aanbrengen van de theorie als aan het inoefenen via practica. In het vijfde jaar gaat het over het instandhouden van het individu. Dit omvat: de cel, uitwisselingen tussen organismen en hun milieu, transport bij organismen en de verwerking van de opgenomen bestanddelen. In het zesde jaar bestudeer je het instandhouden van de soort: voortplanting, klassieke en moleculaire genetica, biotechnologie en evolutieleer. In het vijfde jaar komt algemene chemie, analytische chemie en koolstofchemie voor. In het zesde jaar wordt de analytische chemie en de koolstofchemie verder behandeld en uitgediept aan de hand van reële toepassingen.

5 Toegepaste fysica In het vijfde jaar komen mechanica, elektriciteit (gelijkstroom) en magnetisme aan bod. In het zesde jaar gaat het over trillingen en golven en hun toepassingen, en over kernfysica. Een belangrijke tijd wordt besteed aan elektronica. De moeilijkheidsgraad van de wiskunde in de derde graad TW is vergelijkbaar met die van de wiskunde in analoge aso-richtingen. Er wordt wel veel tijd besteed aan het maken van oefeningen die de toepassingen in de wetenschappen beklemtonen. De meeste leerlingen stappen gewoonlijk in na de tweede graad Techniek-wetenschappen. Dit is de logische overgang. Vanuit de opties uit aso kan je slechts instappen als je een sterke aanleg hebt en goede resultaten haalt voor wiskunde en wetenschappen. Ook na het vierde jaar Industriële wetenschappen kan je overstappen, op voorwaarde dat je voldoende kennis hebt van wetenschappen en duidelijk gemotiveerd bent. Na het volgen van andere studierichtingen in de tweede graad is de overgang naar de derde graad TW niet haalbaar. Lessentabel Algemene vorming Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Talenvorming Engels Frans Nederlands Wetenschappelijke vorming Toegepaste fysica de TW de TW Wat na deze studierichting... Wegens het doorstroomkarakter van de studierichting is verder studeren eigenlijk het normale vervolg na de derde graad. Indien de nodige motivatie en doorzetting aanwezig zijn moeten alle wetenschappelijke studierichtingen op bachelor niveau binnen de mogelijkheden liggen. Voor de wiskundig en wetenschappelijk sterke leerlingen moet zelfs een master mogelijk zijn. Daarnaast kunnen ook nog andere studies mogelijk zijn zoals verpleging, onderwijs, paramedische beroepen e.d.

Vakken in de bovenbouw. Wolfert Lyceum HAVO

Vakken in de bovenbouw. Wolfert Lyceum HAVO Vakken in de bovenbouw Wolfert Lyceum HAVO 2014 Inhoudsopgave Aardrijkskunde... 3 Biologie... 4 CKV... 5 Duits... 6 Economie... 7 Engels... 8 Frans... 9 Geschiedenis... 10 Kunst - Algemeen... 11 Kunst

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

NATUURWETENSCHAPPEN TWEEDE GRAAD TSO/KSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL D/2009/7841/020

NATUURWETENSCHAPPEN TWEEDE GRAAD TSO/KSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL D/2009/7841/020 NATUURWETENSCHAPPEN TWEEDE GRAAD TSO/KSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Inhoud Situering van het leerplan...5

Nadere informatie

College Essen. Rouwmoer 7 2910 Essen Tel. 03 667 20 51 www.collegeessen.be

College Essen. Rouwmoer 7 2910 Essen Tel. 03 667 20 51 www.collegeessen.be College Essen Studeren kan je in het groen goed doen College Essen Rouwmoer 7 2910 Essen Tel. 03 667 20 51 www.collegeessen.be De stap van de basisschool naar het secundair onderwijs is voor elke leerling

Nadere informatie

BEDRIJFSECONOMIE HANDEL TWEEDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2005 LICAP BRUSSEL D/2005/0279/014

BEDRIJFSECONOMIE HANDEL TWEEDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. september 2005 LICAP BRUSSEL D/2005/0279/014 BEDRIJFSECONOMIE HANDEL TWEEDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2005 LICAP BRUSSEL 1 ste lj BEDRIJFSECONOMIE HANDEL TWEEDE GRAAD TSO LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LICAP BRUSSEL (vervangt

Nadere informatie

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS?

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Veel praktijkvoorbeelden binnenin WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Brochure voor leraren ELITEONDERWIJS VOOR IEDEREEN TIJDLIJN EENHEIDSSTRUCTUUR 1990 1992 DE SCHOOL STAAT NIET ALLEEN ACCENT

Nadere informatie

Aanbevelingen voor het uitwerken van een genderneutrale tentoonstelling

Aanbevelingen voor het uitwerken van een genderneutrale tentoonstelling Aanbevelingen voor het uitwerken van een genderneutrale tentoonstelling Inleiding Dit document heeft als bedoeling aan te geven hoe Het Beroepenhuis in samenspraak met het productiehuis (Impressantplus)

Nadere informatie

Werken aan de onderzoekscompetentie in het aso Hoe (goed) zijn we al bezig?

Werken aan de onderzoekscompetentie in het aso Hoe (goed) zijn we al bezig? Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Werken aan de onderzoekscompetentie in het aso Hoe (goed) zijn we al bezig? DPB Mechelen-Brussel

Nadere informatie

Toegepaste taalkunde. Vertalen - tolken - meertalige communicatie

Toegepaste taalkunde. Vertalen - tolken - meertalige communicatie Toegepaste taalkunde Vertalen - tolken - meertalige communicatie 2013 3 Intro 4 Kiezen voor Toegepaste taalkunde 7 Opbouw 14 En verder (studeren)... 18 Studieprogramma 21 Inhoud vakken eerste jaar 30 Studieondersteuning

Nadere informatie

Sinds oktober 2013 zijn de Gentse opleidingen in de toegepaste taalkunde helemaal geïntegreerd

Sinds oktober 2013 zijn de Gentse opleidingen in de toegepaste taalkunde helemaal geïntegreerd 2014 3 Intro 5 Kiezen voor Toegepaste taalkunde 9 Opbouw 13 Internationalisering 15 En verder (studeren)... 18 Studieprogramma 21 Inhoud vakken eerste jaar 30 Studieondersteuning 32 Gewikt en gewogen 34

Nadere informatie

&HOYRRUKHW9ODDPV3URYLQFLDDO2QGHUZLMV

&HOYRRUKHW9ODDPV3URYLQFLDDO2QGHUZLMV &HOYRRKHW9ODDPV3RYLQFLDDO2QGHZLMV /((53/$1 H *5$$'6(&81'$,521'(5:,-6 H OHHMDDYDQGH H JDDG62 2SWLH6RFLDOHHQ7HFKQLVFKH9RPLQJ 6RFLDOHHQ7HFKQLVFKH9RPLQJ Copyright CVPO 4/CVPO/98-99 ,1+28'67$)(/ *HEXLNVDDQZLM]LQJ

Nadere informatie

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008 Jongeren ten opzichte van hun eerste job Samenvatting 15-09-2008 van de resultaten a Market Probe division Doelstelling van het onderzoek 2 3 Kennis over de jongeren ten aanzien van het einde van hun studies

Nadere informatie

versie Karakteristieken en kerndoelen voor de onderbouw e n d e f i n i t i e v e Nederlands Engels Rekenen en wiskunde Mens en natuur

versie Karakteristieken en kerndoelen voor de onderbouw e n d e f i n i t i e v e Nederlands Engels Rekenen en wiskunde Mens en natuur Karakteristieken en kerndoelen voor de onderbouw Nederlands Engels Rekenen en wiskunde Onderbouw-VO Noordzeelaan 24A 8017 JW Zwolle T 038 42 54 750 F 038 42 54 760 Postbus 266 8000 AG Zwolle E info@onderbouw-vo.nl

Nadere informatie

ieder zijn vak VWO Schooljaar 2014-2015 het Vlietland College LEIDEN

ieder zijn vak VWO Schooljaar 2014-2015 het Vlietland College LEIDEN ieder zijn vak VWO Schooljaar 2014-2015 het Vlietland College LEIDEN Inhoudsopgave Voorwoord 3 Nederlands 4 Engels 5 Frans 7 Duits 7 Cultureel kunstzinnige vorming 8 Lichamelijke opvoeding 9 Godsdienst/levensbeschouwing

Nadere informatie

De alumni van Natuurkunde vertellen. Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde

De alumni van Natuurkunde vertellen. Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde De alumni van Natuurkunde vertellen Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde Bekijk je mogelijkheden op onze website www.studereninleiden.nl en vind je studie Van de afgestudeerde natuurkundigen

Nadere informatie

INFORMATIE GROEP 6 2014-2015

INFORMATIE GROEP 6 2014-2015 INFORMATIE GROEP 6 2014-2015 KENMERKEN: De overgang van groep 5 naar groep 6 heeft qua ontwikkeling en leerstof een geleidelijk verloop. Natuurlijk wordt er in vergelijking met groep 5 van de kinderen

Nadere informatie

Wat na het secundair onderwijs?

Wat na het secundair onderwijs? Wat na het secundair onderwijs? Najaar 2014 Vlaanderen is onderwijs & vorming doel en structuur van de brochure Inleiding Geeft je tips bij het maken van een doordachte studie- of beroepskeuze. Je vindt

Nadere informatie

Algemene uitleg door 2College Durendael

Algemene uitleg door 2College Durendael Algemene uitleg door VMBO algemeen VMBO, hoe is het ontstaan en waarom? Met de invoering van het VMBO in 1999 wilde toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, mevr. T. Netelenbos (PvdA) de instroom in het

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Katholieke Hogeschool Leuven

Hoofdstuk 8 Katholieke Hogeschool Leuven Hoofdstuk 8 Katholieke Hogeschool Leuven Algemene toelichting bij de professioneel gerichte bacheloropleiding in de Toegepaste informatica aan de Katholieke Hogeschool Leuven De Katholieke Hogeschool Leuven

Nadere informatie

Handelsingenieur in de beleidsinformatica

Handelsingenieur in de beleidsinformatica bacheloropleiding Handelsingenieur in de beleidsinformatica faculteit toegepaste economische wetenschappen 2009 2 Colofon Redactie Vormgeving Fotografie Departement Studentgerichte Diensten Toegepaste

Nadere informatie

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN Bachelor College Scheikundige Technologie // Ik droom van een fabriek zonder CO 2 -uitstoot // Eveline Hermans,

Nadere informatie

I. De doelgroep 4. 2. Kiezen voor studeren in het hoger onderwijs 7

I. De doelgroep 4. 2. Kiezen voor studeren in het hoger onderwijs 7 Inhoudstafel Inleiding 3 I. De doelgroep 4 2. Kiezen voor studeren in het hoger onderwijs 7 3. Hoger onderwijs in Vlaanderen 10 3.1 De bachelor-masterstructuur (bama-structuur) 10 3.2 Het studieaanbod:

Nadere informatie

Ontwikkeling als doel, leerstof als middel Onderwijs op maat van het kind Steinerscholen in Vlaanderen anno 2010

Ontwikkeling als doel, leerstof als middel Onderwijs op maat van het kind Steinerscholen in Vlaanderen anno 2010 Ontwikkeling als doel, leerstof als middel Onderwijs op maat van het kind Steinerscholen in Vlaanderen anno 2010 Steinerscholen zijn in Vlaanderen een nichespeler, maar zitten in de lift net zoals op vele

Nadere informatie

Concretisering van de kerndoelen Mens en natuur

Concretisering van de kerndoelen Mens en natuur Concretisering van de kerndoelen Mens en natuur Kerndoelen voor de onderbouw VO SLO nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling Concretisering van de kerndoelen Mens en natuur Kerndoelen voor

Nadere informatie

Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA) Gids voor studie en opleiding na HAVO en VWO 2013-2014

Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA) Gids voor studie en opleiding na HAVO en VWO 2013-2014 Informatiegids Haarlem Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA) Gids voor studie en opleiding na HAVO en VWO 2013-2014 Een uitgave van Aob Compaz in opdracht van de kringen van schoondecanen in Kennemerland

Nadere informatie

Geïntegreerde proef Boekhouden-Informatica - visie Toegepaste Informatica

Geïntegreerde proef Boekhouden-Informatica - visie Toegepaste Informatica 1 Geïntegreerde proef Boekhouden-Informatica - visie Toegepaste Informatica Een conclusie? Het leerplan Boekhouden-Informatica (D/2007/0279/002) bevat twee onderdelen: het deel Bedrijfseconomie en het

Nadere informatie

geneesmiddelenontwikkeling

geneesmiddelenontwikkeling geneesmiddelenontwikkeling >> faculteit farmaceutische, biomedische en diergeneeskundige wetenschappen >> masteropleiding 2010-2011 1 Colofon Redactie Vormgeving Fotografie Onderwijscommissie Farmaceutische

Nadere informatie

Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3

Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3 Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3 Inhoudsopgave 5 1. Inleiding 7 2. Voorbeelden van Onderzoekspractica Overzicht 9 1 Basis De Dichtheid van een Materiaal - leerlinginstructie 10 docentinstructie 12 2 Verwerven

Nadere informatie

DOCUMENT. Servicedocument VOET voor het vak ICT/Informatica. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VVKSO

DOCUMENT. Servicedocument VOET voor het vak ICT/Informatica. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VVKSO Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO Servicedocument VOET voor het vak ICT/Informatica Dit document is een aanvulling op het algemeen servicedocument

Nadere informatie

BEGINNENDE LERAREN KIJKEN TERUG ONDERZOEK ONDER AFGESTUDEERDEN. DEEL 1: DE PABO

BEGINNENDE LERAREN KIJKEN TERUG ONDERZOEK ONDER AFGESTUDEERDEN. DEEL 1: DE PABO BEGINNENDE LERAREN KIJKEN TERUG ONDERZOEK ONDER AFGESTUDEERDEN. DEEL 1: DE PABO Utrecht, 10 maart 2015 Voorwoord De kwaliteit van onderwijs begint met de kwaliteit van leraren. En de lerarenopleidingen

Nadere informatie