Eerste graad. A-STROOM - met optie... B-STROOM. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste graad. A-STROOM - met optie... B-STROOM. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen"

Transcriptie

1 Eerste graad A-STROOM - met optie... Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen B-STROOM ste leerjaar B de beroepsvoorbereidend leerjaar met beroepenvelden o Kantoor en Verkoop/Verzorging-voeding o Decoratie/Verzorging-voeding o Decoratie/Kantoor en verkoop

2 EERSTE en TWEEDE LEERJAAR A met optie HANDEL ste graad Een woordje uitleg... Wanneer kies je voor optie HANDEL? Je hebt interesse voor talen, handel en de computerwereld; je hebt interesse voor de administratieve sector; je bent nauwkeurig en hebt zin voor afwerking; je hebt interesse voor de praktische toepassing van moderne talen; je leert graag werken met verschillende computerprogramma s; je hebt doorgaans wat meer tijd nodig om de algemene vakken te verwerken; je wil een veelzijdige opleiding met een ruime keuze aan toekomstmogelijkheden. Met de optie Handel kies je voor een brede algemene vorming met talen, handel en ICT (informatieen communicatietechnologie) als belangrijke pijlers. In de eerste graad ontdek je de wereld van verkoopkunde en boekhouden. In het eerste leerjaar wordt de handelswereld bestudeerd vanuit de invalshoek van de klantverbruiker. Volgende thema s worden hier uitgewerkt: ontstaan en functies van de handel; kopen en verkopen; betalen in de handel; werken in een kantooromgeving; de handel in de toeristische sector. In het tweede leerjaar besteden we aandacht aan het standpunt van de verkoper-handelaar. Vanuit de situatie van het bedrijf, de productie, prijsvorming en facturatie ontdekken de leerlingen de handelswereld. Bovenstaande thema s worden gedurende het jaar verder uitgewerkt. In het eerste en tweede leerjaar van de eerste graad bieden we studiebegeleiding aan om de algemene vakken te ondersteunen. We brengen leerlingen ook bij hoe ze kunnen leren leren. BEGELEID ZELFSTANDIG WERKEN De leerlingen werken vaak in een aangepaste leeromgeving, het centrum voor Begeleid Zelfstandig Werken (BZW) of het Werkeiland. We streven hiermee uiteraard naar zorgverbreding. Door die aanpak kan de leraar meer observeren en bijsturen waar nodig. Bij elke leerling kan, naast de werkmethode, ook één of andere vakgebonden leermoeilijkheid opgespoord worden. Bijsturen en bijwerken van leerlingen die het moeilijk hebben kan vlotter. Ook omgekeerd kunnen we aan zorgverbreding doen: de leerlingen die het zeer goed doen kunnen door middel van extra opdrachten de lat iets hoger leggen. Op die manier zorgen wij voor een extra stimulans voor deze leerlingen. Een tweede pluspunt is het zelfstandig leren van de leerlingen. In het gewone lesgebeuren wordt zelfstandigheid niet altijd gestimuleerd. In het centrum BZW moet dit meer aan bod komen. Zonder de leerling aan zijn lot over te laten spoort de leraar-coach hem aan zo zelfstandig mogelijk zijn opdrachten uit te voeren.

3 Lessentabel Algemene vorming Godsdienst Aardrijkskunde Natuurwetenschappen Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Plastische opvoeding Sociale activiteiten Techniek Wiskunde Talenvorming Engels Frans Nederlands Richtingspecifieke vorming ICT-vaardigheden en klavierbeheersing Handel Initiatie in de bedrijfseconomie A Handel A Handel Instapvereiste Om te starten in het eerste jaar A heb je een getuigschrift van het basisonderwijs nodig. Wat na de eerste graad... Na het tweede leerjaar met optie Handel kiezen de meeste leerlingen voor de tweede graad Handel of Handel-talen. Naast deze logische overgangen zijn er binnen het tso nog tal van andere keuzes haalbaar. In de derde graad kan je kiezen tussen Handel, Boekhouden-informatica, Informaticabeheer of Secretariaat-talen.

4 EERSTE en TWEEDE LEERJAAR A met optie SOCIALE EN TECHNISCHE VORMING ste graad Een woordje uitleg... Wanneer kies je voor de optie SOCIALE EN TECHNISCHE VORMING? Je bent sociaal en gaat graag om met mensen; je hebt belangstelling voor voeding en gezondheid; je interesseert je voor wetenschappen; actief leren, creatief handelen en technisch denken spreken je aan; je bent praktisch gericht maar je vindt ook algemene vorming belangrijk; je wil na het secundair onderwijs nog verder studeren; je denkt in de verre toekomst aan een beroep waarin omgaan met mensen centraal staat, zoals in het onderwijs, de gezondheidszorg of de sociale sector. Herken je jezelf in dit beeld, dan is Sociale en technische vorming echt iets voor jou! Je kiest voor een sociale richting die theoretisch èn praktisch onderbouwd is. De wetenschappen (op sociaal, natuurwetenschappelijk en voedingsvlak) zijn heel belangrijk in deze richting, net als de toepassingen in de praktijk. In deze richting krijg je ook een goede voorbereiding op verdere studies. Een belangrijk basisvak in de eerste graad is sociale en technische vorming. De leerlingen maken hier kennis met basistechnieken van voedselbehandeling en koken. Daarnaast leren de leerlingen omgaan met verschillende soorten materialen. Sociale en technische vorming staat ook nog voor: aandacht hebben voor kwaliteitszorg (hygiënisch, milieubewust, ergonomisch, veilig werken); probleemoplossend denken en methodisch werken via het technologisch proces; belangrijke sociale vaardigheden, zoals luisteren naar elkaar en samenwerken; wat gezonde voeding concreet betekent; tijd, massa en volume, lengte en temperatuur bepalen en elektrische apparatuur gebruiken; de aangeleerde kennis toepassen op de behandeling van voedsel en de bewerking van materialen via echte doe-activiteiten (bijv. gezonde tussendoortjes, een lunchpakket of je lievelingsdessert maken, ontwerp van creatieve werkstukjes, ). In het eerste en tweede leerjaar van de eerste graad bieden we studiebegeleiding aan om de algemene vakken te ondersteunen. We brengen de leerlingen ook bij hoe ze kunnen leren leren. BEGELEID ZELFSTANDIG WERKEN De leerlingen werken vaak in een aangepaste leeromgeving, het centrum voor Begeleid Zelfstandig Werken (BZW) of het Werkeiland. We streven hiermee uiteraard naar zorgverbreding. Door die aanpak kan de leraar meer observeren en bijsturen waar nodig. Bij elke leerling kan, naast de werkmethode, ook één of andere vakgebonden leermoeilijkheid opgespoord worden. Bijsturen en bijwerken van leerlingen die het moeilijk hebben kan vlotter.

5 Ook omgekeerd kunnen we aan zorgverbreding doen: de leerlingen die het zeer goed doen kunnen door middel van extra opdrachten de lat iets hoger leggen. Op die manier zorgen wij voor een extra stimulans voor deze leerlingen. Een tweede pluspunt is het zelfstandig leren van de leerlingen. In het gewone lesgebeuren wordt zelfstandigheid niet altijd gestimuleerd. In het centrum BZW moet dit meer aan bod komen. Zonder de leerling aan zijn lot over te laten spoort de leraar-coach hem aan zo zelfstandig mogelijk zijn opdrachten uit te voeren. Lessentabel Algemene vorming Godsdienst Natuurwetenschappen Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Plastische opvoeding Sociale activiteiten Techniek Wiskunde Talenvorming Engels Frans Nederlands Richtingspecifieke vorming Sociale en technische vorming A STV A STV Instapvereiste Om te starten in het eerste jaar A heb je een getuigschrift van het basisonderwijs nodig. Wat na de eerste graad... Meestal kies je na het tweede jaar met optie Sociale en technische vorming voor de tweede graad Sociale en technische wetenschappen binnen het studiegebied Personenzorg, omdat je hier het best op voorbereid bent. Dit is de logische overgang. Naast deze logische overgang zijn er binnen het tso nog tal van andere keuzes haalbaar. In de derde graad kan je kiezen tussen Gezondheids- en welzijnswetenschappen en Sociale en technische wetenschappen.

6 EERSTE en TWEEDE LEERJAAR A met optie TECHNIEK-WETENSCHAPPEN ste graad Een woordje uitleg... Wanneer kies je voor de optie TECHNIEK-WETENSCHAPPEN? Je hebt interesse voor wetenschappen en wiskunde; talen spreken je minder aan; je bent gemotiveerd om je te verdiepen in natuurwetenschappen; je kan vlot theorie aan en je vindt het inoefenen ervan belangrijk; je hebt belangstelling voor labowerk; je wil je inzetten voor theoretische vakken; je wil na je zesde jaar nog verder studeren. Met de optie Techniek-wetenschappen krijg je een brede algemene vorming waardoor je grondig voorbereid wordt op hoger onderwijs. Doorheen de jaren ligt de klemtoon steeds meer op wetenschappen en wiskunde, terwijl de talen minder zwaar zijn dan in andere theoretische richtingen. In het eerste leerjaar verkennen de leerlingen de wereld van plant en dier en gewennen zij aan de werksfeer van het laboratorium. In het tweede leerjaar verdiepen ze deze studie in vier uur techniek en een uur natuurwetenschappen. In de basisoptie Techniek-wetenschappen ligt de klemtoon vooral op wetenschappen. De studie van meettechnieken, elektrische verschijnselen, scheidingstechnieken, licht, kleur en geluid, microscopie, milieu komt nu al aan bod. In het eerste en tweede leerjaar van de eerste graad bieden we studiebegeleiding aan om de algemene vakken te ondersteunen. We brengen de leerlingen ook bij hoe ze kunnen leren leren. BEGELEID ZELFSTANDIG WERKEN De leerlingen werken vaak in een aangepaste leeromgeving, het centrum voor Begeleid Zelfstandig Werken (BZW) of het Werkeiland. We streven hiermee uiteraard naar zorgverbreding. Door die aanpak kan de leraar meer observeren en bijsturen waar nodig. Bij elke leerling kan, naast de werkmethode, ook één of andere vakgebonden leermoeilijkheid opgespoord worden. Bijsturen en bijwerken van leerlingen die het moeilijk hebben kan vlotter. Ook omgekeerd kunnen we aan zorgverbreding doen: de leerlingen die het zeer goed doen kunnen door middel van extra opdrachten de lat iets hoger leggen. Op die manier zorgen wij voor een extra stimulans voor deze leerlingen. Een tweede pluspunt is het zelfstandig leren van de leerlingen. In het gewone lesgebeuren wordt zelfstandigheid niet altijd gestimuleerd. In het centrum BZW moet dit meer aan bod komen. Zonder de leerling aan zijn lot over te laten spoort de leraar-coach hem aan zo zelfstandig mogelijk zijn opdrachten uit te voeren.

7 Lessentabel Algemene vorming Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Plastische opvoeding Sociale activiteiten Techniek Wiskunde Talenvorming Engels Frans Nederlands Richtingspecifieke vorming Natuurwetenschappen Techniek-wetenschappen Technische activiteiten A TW 6 A TW Instapvereiste Om te starten in het eerste jaar A heb je een getuigschrift van het basisonderwijs nodig. Wat na de eerste graad... Na het tweede leerjaar met optie Techniek-wetenschappen kiezen de meeste leerlingen voor de tweede graad Techniek-wetenschappen omdat ze hier in het bijzonder op voorbereid zijn. Naast deze logische overgang zijn er binnen het tso nog tal van andere keuzes haalbaar. In de derde graad kan je verder Techniek-wetenschappen volgen.

8 EERSTE LEERJAAR B ste graad Een woordje uitleg... Wanneer kies je voor EERSTE LEERJAAR B? Je hebt een grote belangstelling voor doe-activiteiten; je steekt graag de handen uit de mouwen; je hebt meer belangstelling voor handwerk, knutselen en tekenen; het ging je allemaal een beetje te snel in de lagere school; je hebt achterstand opgelopen voor taal en/of voor wiskunde; je komt uit het bijzonder lager onderwijs. Ging het in de lagere school allemaal wat te snel of had je moeilijkheden met de leerstof, dan kun je rustig op adem komen in een B-klas. Ook diegenen die het zesde leerjaar van het Lager Onderwijs niet met vrucht hebben beëindigd kunnen hier terecht. In zo n klas zit je maar met een klein groepje leerlingen waardoor de leerkrachten je goed kunnen helpen. Ze leggen je de leerstof langzaam en rustig uit. Soms zijn het dingen waarmee je reeds in het vierde en vijfde leerjaar problemen had zoals breuken, vraagstukken, dictee, In de B-klas gaan we samen zoeken naar een oplossing voor die problemen. En je zal merken dat wanneer je goed meewerkt in de klas je ook met een goed rapport naar huis kunt gaan. Je ouders zullen dan aangenaam verrast zijn. Als je de B-klas achter de rug hebt, ga je normaal naar het Beroepsvoorbereidend leerjaar, ook BVL genoemd. Maar wie buitengewoon goede resultaten heeft en moeilijker studies aandurft, mag ook naar het eerste leerjaar A overgaan. De leerkrachten en de mensen van het CLB zullen je wel raad geven als je zover bent. Lessentabel B Algemene vorming Godsdienst Lichamelijke opvoeding Maatschappelijke vorming Muzikale opvoeding Natuurwetenschappen Plastische opvoeding Sociale activiteiten Wiskunde Talenvorming Frans Nederlands Praktische vorming Techniek 8

9 Instapvereiste Wil je starten in het eerste leerjaar B dan moet je het zesde leerjaar gevolgd hebben of jaar worden tegen december. Wat na dit schooljaar... Na het eerste leerjaar B kun je overstappen naar het beroepsvoorbereidend leerjaar (BVL tweede jaar) of het eerste leerjaar A.

10 BEROEPSVOORBEREIDEND LEERJAAR Beroepenveld Kantoor en Verkoop/Verzorging-voeding Beroepenveld Decoratie/Verzorging-voeding Beroepenveld Decoratie/Kantoor en verkoop Een woordje uitleg... Wanneer kies je voor een beroepsvoorbereidend leerjaar? Je hebt een grote belangstelling voor doe-activiteiten; je steekt graag de handen uit de mouwen; je hebt meer belangstelling voor handwerk, knutselen en tekenen; het ging je allemaal een beetje te snel in de lagere school; je hebt achterstand opgelopen voor taal en/of voor wiskunde; je komt uit het bijzonder lager onderwijs. Je hebt een eerste leerjaar A of B achter de rug en je kiest in het tweede jaar voor het Beroepsvoorbereidend Leerjaar (BVL). Je krijgt 6 uur basisvorming die voor elk beroepsvoorbereidend leerjaar hetzelfde is. In het beroepsvoorbereidende leerjaar wordt steeds een keuze gemaakt uit een combinatie van twee beroepenvelden van telkens 7 lesuren. Hierdoor maak je intensief kennis met deze twee opleidingsmogelijkheden. Op het einde van het schooljaar kun je op basis van deze ervaring een heel bewuste keuze maken voor je verdere studies. In onze school heb je de keuze uit de beroepenvelden Kantoor en verkoop, Decoratie en Verzorgingvoeding. Beroepenveld Kantoor en verkoop Dit is een eerder theoretische opleiding met bijzondere aandacht voor taal en wiskunde. Ook economie en dactylografie komen aan bod. Economie maakt je wijzer over ondernemingen en het beheren van energie en productiemiddelen. Ook verkoopkunde komt er bij kijken, niet iedereen is immers een geboren verkoper. En ten slotte moet je als economisch geschoolde vlot met de computer kunnen werken. Beroepenveld Decoratie Je maakt kennis met de ruime waaier van beroepen in de kleding- en bekledingssector. Vertrekkend vanuit je eigen ervarings- en belangstellingswereld worden beeldende en creatieve ideeën omgezet in bruikbare realisaties. Zo ontdek je vormen, materialen, uitvoerings- en presentatiemogelijkheden. Je leert het ontwerpen, realiseren, presenteren en verkopen van mode. Decoratie omvat niet alleen kleding maar ook accessoires en interieur. Realisatietechnieken kleding: o je leert experimenteren met kleuren, materialen en stoffen; o je leert kijken naar de modewereld en je gaat op zoek naar de juiste werkmethode, zodat je een modieus werkstuk kunt maken; o bij de uitwerking van de thema s kun je inspiratie zoeken in de kunst, de cultuur, de mode, het interieur, de verkoop, de accessoires, Beroepenveld verzorging-voeding In dit beroepenveld wordt veel aandacht geschonken aan de verschillende aspecten waarmee verzorging te maken heeft. Het luik voeding wordt, op basis van wat in het eerste jaar werd aangeleerd, verder uitgewerkt. Dit kan reeds een eerste aanzet zijn voor je latere beroep. In BVL werk je op dezelfde manier als in het eerste jaar.

11 Je leert je taken en opdrachten zelfstandig uit te voeren. Als je slaagt in de eerste graad verdien je het getuigschrift van de eerste graad. Je kan BVL volgen: nadat je als regelmatige leerling het eerste leerjaar A of het eerste leerjaar B hebt beëindigd; als je uiterlijk op december volgend op de aanvang van het schooljaar de leeftijd van jaar bereikt hebt en een gunstig advies van de toelatingsklassenraad hebt gekregen; als je als regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad hebt gekregen. Lessentabel KVV DVV DKV Algemene vorming Godsdienst Sociale activiteiten Lichamelijke opvoeding Maatschappelijke vorming Muzikale opvoeding Natuurwetenschappen Plastische opvoeding Wiskunde Talenvorming Frans Nederlands Richtingspecifieke vorming ICT en klaviervaardigheden Initiatie in administratie, retail en logistiek Decoratie Personenzorg Zorg voor leef- en woonsituatie Zorg voor voeding 7 7 Instapvereiste Je kan BVL volgen: nadat je als regelmatige leerling het eerste leerjaar A of het eerste leerjaar B hebt beëindigd; als je uiterlijk op december volgend op de aanvang van het schooljaar de leeftijd van jaar bereikt hebt en een gunstig advies van de toelatingsklassenraad hebt gekregen; als je als regelmatige leerling van het buitengewoon secundair onderwijs een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad hebt gekregen. Wat na dit schooljaar... Op het einde van het Beroepsvoorbereidend Leerjaar maak je een eerste keuze in welke sector je later liefst wil werken. Al de mogelijkheden van de tweede graad bso liggen voor jou open.

12 Vrij Handels- en Technisch Instituut P. Van Duysestraat 9 DENDERMONDE

Alle praktische gegevens over de campussen en hun directieleden kan u terugvinden achteraan in de bundel.

Alle praktische gegevens over de campussen en hun directieleden kan u terugvinden achteraan in de bundel. VOORWOORD Geachte Met deze bundel wensen wij u op de hoogte te brengen van de studieprofielen van het derde en vierde leerjaar - 2de graad secundair onderwijs in onze scholengemeenschap WICO. Hiermee beogen

Nadere informatie

DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN. St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN ECONOMIE

DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN. St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN ECONOMIE 1 DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN ECONOMIE 3 de 4 de jaar ASO Geschiedenis 2 2 Lichamelijke opvoeding 2 2 Frans 4 4 Engels 3 2 Duits - 1 Wiskunde

Nadere informatie

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw

Broederschool. Handel St-Niklaas. Informatiebrochure. Unieke groeikansen voor unieke mensen. Nieuw Handel Informatiebrochure Unieke groeikansen voor unieke mensen Broederschool Handel St-Niklaas Nieuw -Traject Sport (1ste graad) - Logistics (Specialisatiejaar) 1 Hallo! Ben je na het zesde leerjaar

Nadere informatie

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren

Infobrochure. wegwijs in onze school. vernieuwen om te verbeteren vernieuwen om te verbeteren editie 2015-2016 Infobrochure wegwijs in onze school Brede middenschool / aso / tso / bso / Se-n-Se Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Weststraat 86 tel.

Nadere informatie

Welkom! 12 jaar? Een schooljaar in de Burgerschool: een rollercoaster van lessen en activiteiten

Welkom! 12 jaar? Een schooljaar in de Burgerschool: een rollercoaster van lessen en activiteiten 12 jaar? Welkom! Een schooljaar in de Burgerschool: een rollercoaster van lessen en activiteiten Een school is in de eerste plaats een LEERomgeving. Je kan er niet omheen. Lessen volgen, toetsen en examens

Nadere informatie

Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo. infobrochure naar de derde graad Goed. en dichtbij. derde graad - aso tso

Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo. infobrochure naar de derde graad Goed. en dichtbij. derde graad - aso tso Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo infobrochure naar de derde graad Goed en dichtbij derde graad - aso tso keuzewegwijzer 2012-2013 Inhoud Welkom in de derde graad...3 secundair onderwijs derde graad

Nadere informatie

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso)

STUDIEGEBIED CHEMIE (tso) (tso) Tweede graad... Techniek-wetenschappen Derde graad Techniek-wetenschappen Studierichting Techniek-wetenschappen de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Logisch denken Laboratoriumwerk

Nadere informatie

Inleiding. Waar ben jij naar op zoek?

Inleiding. Waar ben jij naar op zoek? Inleiding Waar ben jij naar op zoek? De meeste vragen kan je tegenwoordig beantwoorden met behulp van een zoekmachine, maar hoe ontdek je eigenlijk wie je zelf bent? In de tweede graad gaan we samen op

Nadere informatie

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET www.sintmichiel.be www.sintmichiel.be INFOBROCHURE 2015 LATIJN SOCIALE ECONOMIE BOVENBOUW 2 DE EN 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS ONZE SCHOOL Het studieaanbod in Bovenbouw Sint-Michiel

Nadere informatie

PS SB. Inhoud. Van harte welkom, met jouw talent vind je in onze school ruimte voor creativiteit, zelfontplooiing en ondernemingszin.

PS SB. Inhoud. Van harte welkom, met jouw talent vind je in onze school ruimte voor creativiteit, zelfontplooiing en ondernemingszin. PS SB Inhoud Waarom kies ik PSSB 5 Even voorstellen 7 Dit mag je ook weten 8 Onze afdelingen onder de loep genomen 10 Eerste jaar 11 Tweede jaar 12 Handel 14 Mechanische vormgevingstechnieken 16 Lassen

Nadere informatie

CAMPUS Mercurius Lommel. informatiebrochure

CAMPUS Mercurius Lommel. informatiebrochure CAMPUS Mercurius Lommel informatiebrochure CAMPUS Mercurius Lommel informatie & inschrijvingen Mudakkers 25 3920 Lommel Tel: 011 54 41 94 Fax: 011 54 65 11 e-mail GO! Middenschool: ms.lommel@g-o.be e-mail

Nadere informatie

Ken je het secundair onderwijs? Een reeks vragen om de kennis over het secundair onderwijs te toetsen en verhogen

Ken je het secundair onderwijs? Een reeks vragen om de kennis over het secundair onderwijs te toetsen en verhogen Ken je het secundair onderwijs? Een reeks vragen om de kennis over het secundair onderwijs te toetsen en verhogen Experimentele versie 05/04/2010 Marc Vanderlocht Provinciale vormings- en ondersteuningscel

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HANDEL (tso)

STUDIEGEBIED HANDEL (tso) STUDIEGEBIED HANDEL (tso) Tweede graad... Handel Handel-talen Derde graad Handel Boekhouden-informatica Informaticabeheer Secretariaat-talen STUDIEGEBIED HANDEL Studierichting Handel de graad Een woordje

Nadere informatie

KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK

KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK INHOUDSTAFEL KIEZEN... NIET GEMAKKELIJK... EEN LEVENDE SCHOOL... 5 VOOR ELK WAT WILS...... 7 EEN THEORETISCHE, EEN TECHNISCHE OF EEN PRAKTISCHE OPLEIDING?... 8 LEERTRAJECTEN DOORHEEN DE e EN DE e GRAAD...

Nadere informatie

DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL. St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN. St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN ECONOMIE - WISKUNDE. 5 de 6 de jaar ASO.

DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL. St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN. St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN ECONOMIE - WISKUNDE. 5 de 6 de jaar ASO. DON BOSCOCOLLEGE HECHTEL 1 St. - FRANCISCUSCOLLEGE CAMPUS HEUSDEN St. - PAULUSCOLLEGE HOUTHALEN ECONOMIE - MODERNE TALEN 5 de 6 de jaar ASO Basisvorming Natuurwetenschappen 2 2 Geschiedenis 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Profilering tweede graad

Profilering tweede graad Bij de overgang naar de tweede graad wordt er door de leerling, in tegenstelling tot de 28 gemeenschappelijke uren die ze hadden in de eerste graad, een duidelijke studierichting gekozen. Deze keuze is

Nadere informatie

Algemene structuur. 2 de graad BSO

Algemene structuur. 2 de graad BSO Algemene structuur ASO 2 de graad TSO Economie Latijn Wetenschappen Handel Soc. en Techn. Wetenschappen BSO Kantoor Voeding-Verzorging ASO 3 de graad TSO Economie-Wiskunde Latijn-Wiskunde Wetenschappen-Wiskunde

Nadere informatie

TOEKOMSTSPEL. antwoordboekje

TOEKOMSTSPEL. antwoordboekje bijlage 14 TOEKOMSTSPEL antwoordboekje De leerkracht kopieert dit boekje best twee keer per spelgroepje. Zo kunnen de kinderen van de groepjes die niet aan de beurt zijn, actief mee kijken of het antwoord

Nadere informatie

Inhoudstafel. Beroepssecundair onderwijs (bso) 22 Grootkeuken 23 Haarzorg 24 Kantoor 25 Landbouw 26 Tuinbouw en groenvoorziening 27 Verzorging 28

Inhoudstafel. Beroepssecundair onderwijs (bso) 22 Grootkeuken 23 Haarzorg 24 Kantoor 25 Landbouw 26 Tuinbouw en groenvoorziening 27 Verzorging 28 3 de graad Inhoudstafel De school als leergemeenschap 6 Structuur van het secundair onderwijs 6 Structuur van College O.-L.-V.-ten-Doorn 7 Het studieaanbod in College O.-L.-V.-ten-Doorn 8 Algemeen secundair

Nadere informatie

Profilering 3 de graad ASO

Profilering 3 de graad ASO Profilering 3 de graad ASO Bij de overgang naar de tweede graad wordt er door de leerling, in tegenstelling tot de 28 gemeenschappelijke uren die ze hadden in de eerste graad, een duidelijke studierichting

Nadere informatie

BSO: van het eerste tot het zevende jaar!

BSO: van het eerste tot het zevende jaar! BSO: van het eerste tot het zevende jaar! Eerste graad: 1B BVL kennismaking met verschillende beroepen - Je leert omgaan met de mogelijkheden van een computer. - Je leert de beginselen van verkoop. - Je

Nadere informatie

Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar

Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar Sint-Jozefsinstituut- College Torhout We maken samen je toekomstdroom waar Het Sint-Jozefsinstituut-College maakt deel uit van de Scholengroep Sint-Rembert en van de Scholengemeenschap Houtland WELKOM

Nadere informatie

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be

Henleykaai 83 9000 GENT. tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be Provinciaal Handels- en Taalinstituut Henleykaai 83 9000 GENT tel. 09 267 12 10 fax 09 267 12 11 e-mail: info@phtigent.be website: www.phtigent.be studiegebied Handel Inhoudstafel 2 de graad Handel tso...

Nadere informatie

mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst!

mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst! mavo en vmbo mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst! Deze brochure gaat over de mavo en het vmbo op het Dollard College. Er wordt uitleg gegeven over de mavo en vmbo-opleidingen. Je kunt lezen welke

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

Vakken in de bovenbouw. Wolfert Lyceum HAVO

Vakken in de bovenbouw. Wolfert Lyceum HAVO Vakken in de bovenbouw Wolfert Lyceum HAVO 2014 Inhoudsopgave Aardrijkskunde... 3 Biologie... 4 CKV... 5 Duits... 6 Economie... 7 Engels... 8 Frans... 9 Geschiedenis... 10 Kunst - Algemeen... 11 Kunst

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus!

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus! GROEP8 BROCHURE GEEF JE TOEKOMST EEN PLUS! CAROLUS IN HET KORT Leren in een veilige, rustige omgeving, met respect voor elkaar. Zo kun je de sfeer binnen het Carolus het beste omschrijven. Een school waar

Nadere informatie