Hoe werkt werk in 2028?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe werkt werk in 2028?"

Transcriptie

1 Hoe werkt werk in 2028? Sprong of Droom? Samenva'ng)Inspira/edag)25)september)2014) Op 25 september 2014 hield FCB voor de leden van het bestuur en van de 3 cao-tafels de jaarlijkse inspiratiebijeenkomst. Dit keer in Beesd, in Het Nut: Maatschappij tot Nut van t Algemeen met een verkenning van Hoe Werkt Werk in De bijeenkomst werd opgestart met een terugblik: hoe keek men vanuit 1999 en 1986 naar nu. Verassend hoe onverwacht groot het verschil is en hoe precies men toen al een beeld had over het functioneren van de wereld van nu. Aukje Nauta heeft een dynamische presentatie gegeven over haar verwachtingen over de toekomst. Geen voorspellingen, maar ze heeft iedereen gevoed met haar observaties aangaande al bestaande trends. Door deze trends te extrapoleren tot 2028 heeft ze prikkelende Bright & Dark Futures gepresenteerd. Ter discussie zijn gekomen: Gaan we nog met 67 jaar met pensioen of werken we net zo lang door als we willen en kunnen. Welke technologische ontwikkelingen gaan mensenwerk overnemen en wat blijft mensenwerk. Gaan we naar sociaal ondernemerschap met minder regels vanuit de overheid of zal de regeldruk alleen maar toenemen? Met alle bagage van Aukje en de beelden over de branches W&MD, Jeugdzorg en Kinderopvang sprongen we in de tijd naar 2028 en deden we een verkenning aan de hand van twee hoofdvragen aangaande het sociale domein: 1) Hoe leven mensen (samen) anno 2028? 2) Hoe is werk dan georganiseerd? Het gesprek zorgde voor een aantal gelijkgestemde beelden over de toekomst en die kunnen ook nu al inspirerend en richtinggevend zijn Enkele conclusies waren: Vormen van sociale stimulering/ondersteuning gaan lokaal worden opgepakt en worden uitgevoerd door kleinere organisaties, zelfstandigen en woongroepen: groei van collectivisme. Meer autonomie bij de burger om te regelen wat hij/zij nodig heeft. De overheid biedt alleen de kaders en leveranciers krijgen ook meer autonomie. Deeleconomie is manifest aanwezig in samenleving Meer robotisering, maar tot hoever blijft een vraag. Er is ook twijfel of robotisering het menselijke wel of kan vervangen. Tot slot hebben de aanwezigen voor zichzelf een boodschap uit 2028 opgesteld om zichzelf nu al in hun werk aan die toekomst te kunnen herinneren.

2 Introductie Aukje Nauta ) Mij is gevraagd om tijdens de verkenning van Hoe werkt werk in 2028 de aanwezigen van inspiratie te voorzien. Om dit gefundeerd te kunnen doen ben ik uitgegaan van één van mijn favoriete boeken in dit genre: The Shift van Lynda Gratton. Gratton is geen rechtlijnige trendwatcher, maar laat zien dat de toekomst meerdere kanten op kan gaan, positief of negatief (Bright of Dark). Dat is afhankelijk van de keuzes die we nu maken. Zoals Nancy Duarte in een TEDx Talk zei: The future is not a place where we gonna go. It s a place that you get to create. Lynda Gratton schetst vijf krachten die de toekomst van werk bepalen. De krachten zijn hiernaast en hieronder kort toegelicht. Zo kunnen we verbeelden hoe de wereld van werk binnen het domein van zorg en dienstverlening in onze samenleving er in 2028 idealiter uitziet. En daardoor wordt helder welke eerste stappen we nu kunnen zetten om straks een mooie toekomst waar te maken. De presentatie heb ik ook in een paper uitgewerkt en die vind je aan het einde van deze samenvatting. Aukje Nauta Globalisering en Millieu Al zolang de mens leeft bepaalt de hoeveelheid energie die we tot onze beschikking hebben de snelheid waarmee we leven, de mate van contact en van reizen. Nu zijn we gedwongen kritisch naar energie te kijken en zal dat onze leven bepalen. Alle werelddelen willen gelijk delen in de beschikbare energie en daarmee wordt die schaarser dan ooit. Mensen gaan minder reizen en meer vanuit huis werken. Productie gaat meer lokaal plaatsvinden, ketens worden korter en transparant. Demografie Grote veranderingen: Baby Boomers gaan met pensioen. Baby Boomers nemen mee kennis en kunde mee. Langere levensverwachting: geboren na 2010: levensverwachting is meer dan 100 jaar. Nieuwe visie op pensioen en pensioenleeftijd. Maatschappelijke trends De mens anno 2015 is individualistisch en in staat in eigen behoeften te voorzien (met name ook door technologische ontwikkelingen). Niet meer gericht op in te lossen sociale verwachtingen, maar zelfsturend. Werken vanuit huis en vanuit kleine groepen, in netwerken. Mannen en vrouwen werken evenveel en even hard. Grens tussen betaald en onbetaald werk en tussen in loondienst en als zelfstandige verandert. Freelancers en reizende wereldwerknemers. Meer tijd voor vrienden, gezin en in de toekomst ook mantelzorg, vrijwilligerswerk. Technologie Meer dan 5 miljard mensen tegelijk online. Robots gaan nog meer werk van mensen overnemen. Nog veel meer informatie voorziening en beter toegankelijk. Meer ontmoetingen die alleen digitaal (holografisch) plaatsvinden. Zelf lerende computersystemen, wat gaan die bedenken?

3 Samenvatting Bright & Dark Future ) Demografie Technologie Maatschappelijke Trends Globalisering & Milieu Bright Future Er is veel meer mogelijk qua combinaties en transities van leren, werken, ontspannen, en vrijwilligerswerk, inclusief mantelzorg. Alleen een slimme creatieve voorhoede heeft werk, terwijl een steeds groter wordende groep achterblijft omdat ze nieuwe technologie niet hebben leren beheersen of robots hun werk hebben overgenomen. Het politiek maatschappelijk stelsel is nog complexer geworden met heel veel regeldruk en protocol. Het is letterlijk donker van de smog! Dark Future We stoppen mensen op basis van leeftijd (of andere demografische kenmerken) in hokjes van leren, werken en ontspannen. Iedereen is ingesteld op serial mastery. Leren is onderdeel van ieders werk geworden. We zijn ingesteld om maximaal kennis te delen met zoveel mogelijk mensen. We hebben kennis over nudging van goed gedrag volop geïmplementeerd waardoor sociaal ondernemerschap groeit en bloeit, en plat consumentisme, evenals frauduleuze praktijken tot een minimum zijn beperkt. Dankzij technologie en sociaal ondernemerschap, waarin mensen zich kunnen inzetten voor duurzaamheid, hebben we een omslag weten te maken in CO2 reductie en andere milieu indicatoren. Literatuur idee Rudi Westendorp, Oud worden zonder het te zijn Peter Diamandis en Steven Kotler, Abundance Adam Grant, Give and Take, Why helping others drives our success Naomi Klein, This changes everything Filmfragment Praktiserend dokter, honderd jaar Nanotechniek Ricardo Semler Low Carbon Innovations Zie einde samenvatting Zie einde samenvatting

4 Sprong naar 2028 Na de presentatie door Aukje Nauta verplaatsten we ons met een sprong in de tijd naar In subgroepen hebben de deelnemers in 2028 een verkenning uitgevoerd en hun beelden vastgelegd. Hoe leven mensen (samen) anno 2028? En hoe werkt dat dan, in wat we in 2014 nog kinderopvang, jeugdzorg en welzijn noemden? Dat waren de leidende vragen. In een gezamenlijk gesprek heeft Aukje Nauta haar beelden en de ideeën van alle groepen met deze verkenning samengevat. 1) Hoe leven mensen (samen) anno 2028? 2) Hoe is werk georganiseerd in 2028?

5 Resultaten discussie Arbeidsverhoudingen! De!burger/werkenden!hebben!meer!regie!om!het!voor!zichzelf!en!met!elkaar!te!regelen.! Overheid!biedt!de!mogelijkheid!voor!de!burger/werkenden!om!het!zo!te!regelen!als!hij/ zij!dat!wil.!overheid!organiseert!het!niet!zelf.! Burger/werkende!organiseert!ona=ankelijk!van!overheid!en!grote!bedrijven!wat!zij! nodig!hee>.! Machtsverschuiving!naar!samenwerkende!zelfstandigen.!! De)tendens)in)de)discussie)is)dat)de)overheid)zich)terugtrekt)en)dat)er)netwerken)van) zelfstandige)professionals)ontstaan.)ook)in)het)sociale)domein)wordt)er)lokaal)meer) georganiseerd)in)netwerken)op)basis)van)eigen)verantwoordelijkheid)en)zelfredzaamheid.! Techniek! Technologische!ontwikkelingen!ondersteunen!het!werk!in!het!sociale! domein,!maar!nemen!niet!over:!de!menselijke!maat!blij>!nodig.! Er!zijn!nog!veel!twijfels!over!de!reikwijdte!van!de!technologische! ontwikkelingen!in!het!sociale!domein,!over!het!gemak!en!de! bedreigingen.! Rondom!de!verwachBngen!van!roboBsering!op!het!sociale!domein!is! nog!veel!onbekend.!het!is!nodig!daarmee!aan!de!slag!te!gaan!om!het! niet!over!het!domein!heen!te!laten!komen.! Door!technologie!wordt!hulp!in!de!buurt!steeds!logischer.!Op!afstand! kan!met!hulpmiddelen!meer!hulp!en!service!en!van!hogere!kwaliteit! worden!geleverd!aan!die!hulp!in!de!buurt.! De)tendens)in)de)discussie)is)dat)techniek)aangewend)zou)moeten) worden)voor)verrijking,)kans)op)ontwikkeling)en)verbetering)van)de) kwaliteit)van)leven.)onzeker)bliji)wie)dit)stuurt)en)of)dit)lukt)of)dat)er) teveel)bedreigingen)blijven)bestaan.! Samenleving! Organiseren!van!zaken!in!het!sociale!domein!vindt!lokaal!plaats!en!bij!de!burger!zelf.! Elke!burger!doet!betaald!en!onbetaald!werk!om!op!die!manier!de!samenleving!te!laten! funcboneren!en!zichzelf!en!aderen!te!blijven!ontwikkelen.! Leren!doen!we!geïntegreerd!in!andere!acBviteiten.!De!mogelijkheid!om!te!kunnen!leren! ligt!albjd!onder!handbereik.! Ontwikkelen!komt!meer!in!de!plaats!van!onderwijs,!dus!levenslang!in!plaats!van!tot!het! einde!van!de!schoolcarrière.!! De!deeleconomie!is!de!basis,!daarbinnen!regelmogelijkheden!voor!iedereen.! De)tendens)in)de)discussie)is)dat)coFcrea/e)in)het)hele)sociale)domein)de)kern)van) ontwikkeling)zal)worden.)grenzen)tussen)groepen,)leeiijdsklassen,)soorten)van)ac/viteiten) en)mate)van)professionaliteit)verdwijnen)deels)en)krijgen)een)andere)verhouding.)produc/e) en)ontwikkeling)en)ontspanning)en)verzorging)lopen)parallel,)maar)met)verschillende) intensiteit)door)alle)levensfasen.! Wat)is)er)in)2028)geworden)van)wat)we)in)2014)Welzijn,)Jeugdzorg)en)Kinderopvang) noemde?! CoöperaBeve!vormen!van!professionals!samen!met!burgers!en!cliënten!zullen!langzamerhand!de!plaats!in! nemen!van!professionele!organisabes!en!overheden.! IntegraBe!van!kinderopvang!en!jongerenwerk!met!onderwijs!maakt!prevenBeve!zorg!zo!sterk!dat!er! minder!jeugdzorg!nodig!is.! In!wijken!organiseert!men!de!samenleving!en!de!integrale!zorg!en!sBmulansen!zo!dat!dit!de!brede! parbcipabesamenleving!mogelijk!maakt.! Er!zijn!minder!belangenorganisaBes!nodig,!want!de!vormgeving!van!het!werk!en!de!voorwaarden!die! daarbij!horen!vinden!plaats!in!interacbe!tussen!netwerkende!professional,!cliënt!en!(nieuwe!vorm!van)! werkgever.! Ondernemende!organisaBes!creëren!welzijn!doordat!sociale!ondernemingen!de!kern!van!het!economisch! bestel!worden.! Door!vergrijzing!en!versterkte!noodzaak!voor!kwaliteit!blij>!professionaliteit!in!ontwikkeling!en!wil!men! zich!ook!steeds!verder!ontwikkelen.! De)tendens)in)de)discussie)is)dat)het)karakter)van)wat)in)2014)welzijn,)jeugdzorg)en)kinderopvang)was,)danig) zal)zijn)veranderd)in)2028.)de)kern)ervan:)mensen)laten)par/ciperen,)bieden)van)ontwikkelingskansen)en)van) steun)om)dan)juist)een)fundamentele)basis)in)de)gehele)maatschappij)zijn.!

6 Bijlagen Paper Aukje Nauta Literatuurlijst Filmfragmentenlijst

Hoe werkt werk in de toekomst?

Hoe werkt werk in de toekomst? 30 HR Visie Hoe werkt werk in de toekomst? Hoe ziet werken in de sociale sector er over pakweg dertien jaar uit? Een analyse aan de hand van Lynda Grattons vijf krachten die de toekomst bepalen. Tekst

Nadere informatie

Hoe werkt werk in de toekomst? Aukje Nauta, Universiteit van Amsterdam en Factor Vijf, oktober 2014

Hoe werkt werk in de toekomst? Aukje Nauta, Universiteit van Amsterdam en Factor Vijf, oktober 2014 Hoe werkt werk in de toekomst? Aukje Nauta, Universiteit van Amsterdam en Factor Vijf, oktober 2014 Deze paper schreef Aukje Nauta ten behoeve van de FCB-inspiratiebijeenkomst Hoe werkt werk in de toekomst?

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Voorbeeldig onderwijs

Voorbeeldig onderwijs m a r i a va n de r hoe v e n Voorbeeldig onderwijs In de politieke arena wordt gedebatteerd over de vraag of het goed gaat met het Nederlandse onderwijs. Getuige het recente Oesorapport zijn we op onderdelen

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

brieven van mijn moeder Joseph Oubelkas

brieven van mijn moeder Joseph Oubelkas 400 brieven van mijn moeder Joseph Oubelkas Het leven, mijn kind, kent vele drempels die je over moet. Meestal word je ervoor gewaarschuwd. Maar ieder mens struikelt eens in zijn leven over een onzichtbare

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Tijd voor herbezinning over de waarde van niet-betaald werk

Tijd voor herbezinning over de waarde van niet-betaald werk Tijd voor herbezinning over de waarde van niet-betaald werk PAUL DE BEER HENRI POLAK HOOGLERAAR VOOR ARBEIDSVERHOUDINGEN UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM De afgelopen vijfentwintig jaar is het dominante discours

Nadere informatie

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans

pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans pggm.nl Persoonlijke Balans in de beleving van PGGM- leden Enquête De Persoonlijke Balans In maart 2014 heeft PGGM haar leden gevraagd naar hun persoonlijke balans: wat betekent persoonlijke balans voor

Nadere informatie

Artificiële Intelligentie En De Menselijke Maatschappij

Artificiële Intelligentie En De Menselijke Maatschappij Artificiële Intelligentie En De Menselijke Maatschappij door : Carlo Tijmons CMGT1A docent: Maaike Harbers datum: 08-07-016 vak: Filosofie 01-3: Ons Brein en Bewustzijn Abstract De film Her is wat mij

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

'Gratis' mantelzorg (m/v)

'Gratis' mantelzorg (m/v) 'Gratis' mantelzorg (m/v) Presentatie Eelco Wierda bij NVR-expertmeeting 'Gendersensitief beleid bij gemeenten' 11 juni 2015 Vorig jaar ben ik mij vanuit Atria als Kenniscentrum voor Emancipatie verder

Nadere informatie

KINDVAK 2016 info@expertisepuntkindcentra.nl

KINDVAK 2016 info@expertisepuntkindcentra.nl Agenda Voorzieningen voor kinderen Een IKC en de te doorlopen stappen KINDVAK Den Bosch 29-1-2016 Welkom Vragen inventariseren Theorie en visie op de ontwikkelingen, pleidooi voor het kind Inzicht in de

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Gemeente Amersfoort Dorien de Bruijn, Ben van de Burgwal 14 juli 2014

Vrijwilligerswerk. Gemeente Amersfoort Dorien de Bruijn, Ben van de Burgwal 14 juli 2014 Vrijwilligerswerk Gemeente Amersfoort Dorien de Bruijn, Ben van de Burgwal 14 juli 2014 Een op de drie Amersfoorters was in de afgelopen 12 maanden actief als vrijwilliger. Hoe vaak zij vrijwilligerswerk

Nadere informatie

ROBOTISERING: KANS OF BEDREIGING?

ROBOTISERING: KANS OF BEDREIGING? ROBOTISERING: KANS OF BEDREIGING? Wereldwijd verandert de arbeidsmarkt. Door de komst van robots gaat werk zoals we het nu kennen ook veranderen. Volgens onderzoek van de OESO (Organisatie voor Economische

Nadere informatie

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen.

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als alles tegenzit, bedenk dan dat een vliegtuig opstijgt bij tegenwind, niet met

Nadere informatie

De dingen simpel houden is vrij moeilijk. De dingen moeilijk maken is daarentegen is vrij simpel.

De dingen simpel houden is vrij moeilijk. De dingen moeilijk maken is daarentegen is vrij simpel. Cees Weeda helpt bij versterking van professionaliteit bij mensen binnen organisaties en bedrijven. Nu in de jeugdzorg, waar 20.000 mensen op HBO-functies werken bij 75 jeugdzorgorganisaties. Steviger,

Nadere informatie

BESTUREN WORDT ANDERS?

BESTUREN WORDT ANDERS? VERANDERENDE SPORT BESTUREN WORDT ANDERS? Jan-Willem van der Roest 16 december 2017 Jan-Willem van der Roest Onderzoeker Voorzitter Inhoud Maatschappelijke ontwikkelingen Trends in vrijwilligerswerk Wat

Nadere informatie

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief.

Doel. Spel. www.ihots.nl. Duur: - Groep - Individueel. Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief. www.ihots.nl Doel Laat je inspireren door de voorbeeld vragen in deze spiekbrief Spel Alle spellen Gebruik deze spiekbrief telkens wanneer je een spel start in de ihots app. Laat je inspireren door de

Nadere informatie

Hoeveel pensioen krijg ik straks? Denk je daar wel eens over na?

Hoeveel pensioen krijg ik straks? Denk je daar wel eens over na? Hoeveel pensioen krijg ik straks? Denk je daar wel eens over na? Waar bestaat mijn pensioen uit? Je pensioen bestaat uit 3 belangrijke onderdelen: AOW Pensioen via je werkgever Eigen aanvulling AOW Hoeveel

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010

Nieuwe verbindingen. Inspiratie voor innovatie. Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie. Peter Koudstaal 3 juni 2010 Nieuwe verbindingen Inspiratie voor innovatie Van Kenniscreatie naar Kenniscirculatie Peter Koudstaal 3 juni 2010 2 Inhoud 1. Hoe behoeften leiden tot nieuwe verbindingen 2. Aan de slag met nieuwe verbindingen

Nadere informatie

Weerbaarheidsnieuws. Thema: duurzame inzetbaarheid. Nr. 17 NIEUWSBRIEF. Inhoudsopgave: Weerbaarheidsnieuws

Weerbaarheidsnieuws. Thema: duurzame inzetbaarheid. Nr. 17 NIEUWSBRIEF. Inhoudsopgave: Weerbaarheidsnieuws Programma Versterking Professionele Weerbaarheid NIEUWSBRIEF Nr. 17 juli 2015 Weerbaarheidsnieuws Eind 2015 stopt het programma. De onderzoek-portefeuille gaat over naar de Politieacademie. Tijdens het

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in het zuiden. Lau Schulpen

Vrijwilligerswerk in het zuiden. Lau Schulpen Vrijwilligerswerk in het zuiden Lau Schulpen De cruciale rol van het individu in ontwikkelingssamenwerking Belastingen Overheid Consumptie Commerciële sector Loterijen Geefgedrag Maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

20-05-2014. Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=9s3nzal hcc4 Casus. ICT of WMO. Warming up

20-05-2014. Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=9s3nzal hcc4 Casus. ICT of WMO. Warming up Emmen Revisited van 1.0 naar 3.0! Perspectief Eigenaarschap Wie regisseert wie? ER 3.0 en 4.0? Simon Henk Luimstra s.luimstra@emmen.nl Warming up Filmpje http://www.youtube.com/watch?v=9s3nzal hcc4 Casus

Nadere informatie

DEEL 1. INTRODUCTIE Life Twister Je doelen. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. INTRODUCTIE Life Twister Je doelen. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 INTRODUCTIE Life Twister Je doelen 2 Alle verandering, elk goed idee of initiatief begint bij een gedachte. denk ANDERS begint bij de gedachten We bevinden ons in een verandering van tijdperk.

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

Een robot als collega

Een robot als collega Een robot als collega Robots in het onderwijs Serge de Beer, januari 2016 De robotisering van onze maatschappij is niet meer te stuiten. Alle sectoren krijgen vroeg of laat te maken met deze technologische

Nadere informatie

w h w jouw beste jaar dromen versus praktijk tips

w h w jouw beste jaar dromen versus praktijk tips w h w jouw beste jaar dromen versus praktijk tips essentie zo min mogelijk ruis tussen hoe jij jezelf profileert versus hoe jouw ideale doelgroep jou(w dienst) beoordeelt Waarom doe je wat je doet? Waarom

Nadere informatie

Tijdschriften Inspireren en Verrassen

Tijdschriften Inspireren en Verrassen Tijdschriften Inspireren en Verrassen Een Onderzoek Sanoma Uitgevers, Sales Intelligence Services, februari 2005 Tijdschriften inspireren mij omdat ze de wereld dichterbij brengen (uit de presentatie de

Nadere informatie

REPUTATIE, RELATIES, TIPS & TRAINING DOOR MICHIEL HOLSHEIMER (CONTENT BRIDGES)

REPUTATIE, RELATIES, TIPS & TRAINING DOOR MICHIEL HOLSHEIMER (CONTENT BRIDGES) REPUTATIE, RELATIES, TIPS & TRAINING DOOR MICHIEL HOLSHEIMER (CONTENT BRIDGES) 16 TRENDS, TRUCS, TIPS & TOOLS DIE JE VERDER HELPEN JE REPUTATIE MOET JE VOEDEN EN VERDEDIGEN; OF JE DAT NU WILT OF NIET

Nadere informatie

Van. naar I Do. Kempense InnovatieRaad

Van. naar I Do. Kempense InnovatieRaad Van naar I Do Kempense InnovatieRaad Ideeën genereren Elke mens is een vat vol ideeën. Als je bedrijf op wieltjes loopt is het wellicht de moeite eens stil te staan en alles te herdenken. Net dan zijn

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

Ieder mens wil in beginsel ergens bij horen

Ieder mens wil in beginsel ergens bij horen Ieder mens wil in beginsel ergens bij horen TON HEERTS VOORZITTER MBO RAAD Ik was een tijdje geleden op bezoek bij een school in Utrecht. Daar kwam ik een klas binnen en er werden zes kaarsjes aangestoken

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek 26 februari 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder

Nadere informatie

Hoe staan werkzame 50-plussers tegenover pensioen? oktober 2015

Hoe staan werkzame 50-plussers tegenover pensioen? oktober 2015 Hoe staan werkzame 50-plussers tegenover pensioen? oktober 2015 Inhoudsopgave Management Summary Pagina 3 Onderzoeksresultaten Pagina 7 Onderzoeksverantwoording Pagina 40 oktober 2015 2 Management Summary

Nadere informatie

In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt.

In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt. Hallo, In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt. Inhoud: 1. Waarom deze module? 2. Introductie in de verschillende stijlen 3. Wat zijn trends en hoe worden ze gemaakt?

Nadere informatie

12. Evelyne Peeters. ... over ontwikkelingen in de maatschappij bijbenen met vertrouwen in jongeren

12. Evelyne Peeters. ... over ontwikkelingen in de maatschappij bijbenen met vertrouwen in jongeren 12. Evelyne Peeters... over ontwikkelingen in de maatschappij bijbenen met vertrouwen in jongeren Volwassenen moeten leren van jongeren Voor Evelyne Peeters, initiatiefnemer en directeur van TEDxYouth,

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Agenda. 19:00 19:10u Opening. 19:10 19:50u Waarom Slimmer Samenwerken? 19:50 20:10u Pauze

Agenda. 19:00 19:10u Opening. 19:10 19:50u Waarom Slimmer Samenwerken? 19:50 20:10u Pauze Innoveer jij mee? Peter van Baal Business Consultant Unified Communications Jan-Willem Beekmans Business Consultant Unified Communications April 2008 1 Agenda 19:00 19:10u Opening 19:10 19:50u Waarom Slimmer

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

de wereld van werk trends en ontwikkelingen Ton Hopmans Managing Director Yacht

de wereld van werk trends en ontwikkelingen Ton Hopmans Managing Director Yacht de wereld van werk trends en ontwikkelingen Ton Hopmans Managing Director Yacht vier grote thema s technologie demografie globalisering duurzaamheid Randstad 2 technologie robotisering zorgt voor hogere

Nadere informatie

pggm.nl Een Waardevolle Toekomst volgens de PGGM-leden Enquête Waardevolle Toekomst

pggm.nl Een Waardevolle Toekomst volgens de PGGM-leden Enquête Waardevolle Toekomst pggm.nl Een Waardevolle Toekomst volgens de PGGM-leden Enquête Waardevolle Toekomst In 2010 hebben wij onze leden gevraagd naar hun ideeën over de Waardevolle Toekomst. Dit heeft ons veel belangrijke informatie

Nadere informatie

Gezondheid, Welzijn & Technologie

Gezondheid, Welzijn & Technologie Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie Wmo werkplaats Twente, fase 2 Praktijk 2: Bundeling van diensten op het gebied van welzijn, informele zorg en formele zorg Toegang tot de Wmo Evaluatierapport

Nadere informatie

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl

Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl Evaluatierapport Terugkomdagen 2014 Nationale Opleiding MediaCoach Februari 2015 www.nomc.nl De terugkomdagen Najaar 2014 van de Nationale Opleiding MediaCoach werden als goed en zelfs uitstekend beoordeeld,

Nadere informatie

DEMOGRAFIE. Mensen werken langer door uit financiële 65+ noodzaak COMPLEXITEIT VOOR UWV NEEMT TOE

DEMOGRAFIE. Mensen werken langer door uit financiële 65+ noodzaak COMPLEXITEIT VOOR UWV NEEMT TOE UWV \210 118S212 TR[25 lt. 1 ij If. 1.t. t Aik Aantal klanten van UWV blijft ongeveer gelijk DEMOGRAFIE Mensen werken langer door uit financiële 65+ noodzaak Laagopgeleiden minder lang gezond dan hoogopgeleiden

Nadere informatie

Toekomstvisie: Emmen en Verder

Toekomstvisie: Emmen en Verder Toekomstvisie: Emmen en Verder Aangescherpte visie op de rol van de VDP Breda, 8 december 2010 1 Agenda 14.00 terugblik Akkoord van Emmen en inleiding programma 14.15 presentatie en bespreken hoofdlijn

Nadere informatie

Groeien naar lean & meaningful management support

Groeien naar lean & meaningful management support Groeien naar lean & meaningful management support LEAN AND MEANINGFUL 07 DEF.indd 1 25-08-14 17:47 LEAN AND MEANINGFUL 07 DEF.indd 2 25-08-14 17:47 Groeien naar lean & meaningful management support Annemarie

Nadere informatie

Meer mens, minder patiënt! Onze visie in 5 toekomstbeelden

Meer mens, minder patiënt! Onze visie in 5 toekomstbeelden Meer mens, minder patiënt! Onze visie in 5 toekomstbeelden Meer mens, minder patiënt Als gedreven belangenbehartiger van mensen met een aandoening zou je soms in een glazen bol willen kunnen kijken. Hoe

Nadere informatie

Integrale kijk op wonen, zorg en pensioen.

Integrale kijk op wonen, zorg en pensioen. Integrale kijk op wonen, zorg en pensioen. Jop Versteegt Business Development Director voor het Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds. Guus van der Weijden Manager Innovation & Experience Center bij Achmea

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar de toekomstvisie van Assen

Stadspanel-onderzoek naar de toekomstvisie van Assen Stadspanel-onderzoek naar de toekomstvisie van Assen Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel ruim 2000 leden. Elk lid

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Trends & Ontwikkelingen Impact op arbeidsveiligheid en gezondheid

Trends & Ontwikkelingen Impact op arbeidsveiligheid en gezondheid Trends & Ontwikkelingen Impact op arbeidsveiligheid en gezondheid Droomsessie #40 - NVVK congres, 14 maart 2019 Johan van Middelaar (TNO) Michelle Zonneveld (RIVM) Martin den Held en Ottolien de Rijk (ministerie

Nadere informatie

EEN NIEUW VERTREKPUNT. Het kanaal verandert niet, het gedrag verandert. De medewerker is het merk. Een vakantie wordt nooit digitaal.

EEN NIEUW VERTREKPUNT. Het kanaal verandert niet, het gedrag verandert. De medewerker is het merk. Een vakantie wordt nooit digitaal. EEN NIEUW VERTREKPUNT Het kanaal verandert niet, het gedrag verandert. De medewerker is het merk. Een vakantie wordt nooit digitaal. DIGITAAL ZWAAIEN Onderscheidend vermogen reisbureau: De beleving, het

Nadere informatie

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge Flowdagboek voor de Intuïtie challenge MANIFESTyourlight.nl Dit is je flowdagboek voor de Intuïtie challenge Vul het in op het moment van de dag dat je intuïtie vertelt dat je dat moet doen. Als je schrijft

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Jezus' Droom: Ook mijn droom? Vormselwake 2014. 22 april 2014 Parochies Heule-Bissegem. 'Bouwen aan een betere wereld!'

Jezus' Droom: Ook mijn droom? Vormselwake 2014. 22 april 2014 Parochies Heule-Bissegem. 'Bouwen aan een betere wereld!' Jezus' Droom: 'Bouwen aan een betere wereld!' Ook mijn droom? Vormselwake 2014 22 april 2014 Parochies Heule-Bissegem Gebedswake H. Vormsel 2014-1 - Federatie Heule-Bissegem Welkom en begroeting Inleiding

Nadere informatie

Het MNF (Max Neef Framework) is een initiatief van Plan B en Innovation Booster.

Het MNF (Max Neef Framework) is een initiatief van Plan B en Innovation Booster. Het MNF Concept Een concept voor bibliotheken om een (vernieuwde) positie, identiteit en nieuwe vormen van dienstverlening vorm te geven. En hun waarde te kunnen aantonen, die zoveel meer is dan geld en

Nadere informatie

SUSTAINNOVATION: pas je business aan. Gerben Hardeman, ANVR.

SUSTAINNOVATION: pas je business aan. Gerben Hardeman, ANVR. SUSTAINNOVATION: pas je business aan Gerben Hardeman, ANVR. Inhoud ANVR Relevantie Trends en ontwikkelingen Communicatie Keten & Bestemmingen Sectoren Multi-stakeholders Tips sustainnovation ANVR Ondernemers

Nadere informatie

Consumer Insight als inspirerend uitgangspunt voor de winkelformule Richard Hugen algemeen directeur

Consumer Insight als inspirerend uitgangspunt voor de winkelformule Richard Hugen algemeen directeur rogb Consumer Insight als inspirerend uitgangspunt voor de winkelformule Richard Hugen algemeen directeur Agenda 1. Veranderen vanuit de consument 2. Wat wil de consument in crisistijd? 3. Genereren consumer

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Kennisagenda bij SZW. De rol van wetenschap en kennis in beleidsprocessen. Jan-Maarten van Sonsbeek

Kennisagenda bij SZW. De rol van wetenschap en kennis in beleidsprocessen. Jan-Maarten van Sonsbeek Kennisagenda bij SZW De rol van wetenschap en kennis in beleidsprocessen Jan-Maarten van Sonsbeek Inleiding kennis en onderzoek bij SZW Decentrale organisatie kennisfunctie met CSO Goede connectie kennis-beleid

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Leergang. Inspirerend Leiderschap

Leergang. Inspirerend Leiderschap Leergang Inspirerend Leiderschap Algemene informatie Doelgroep Leergang opzet Groepsgrootte Begeleiders en docenten hoger en midden management 8 modules van 2 dagen, incl.1 overnachting per module maximaal

Nadere informatie

Losbandig netwerken. Zakelijk netwerken voor zzp ers

Losbandig netwerken. Zakelijk netwerken voor zzp ers Losbandig netwerken Zakelijk netwerken voor zzp ers Eerste druk, juli 2012 2012 Mariska van Vondelen Uitgave in eigen beheer www.mariska-van-vondelen.nl Fotografie omslag: Mariska van Vondelen Fotografie

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Hoe leer ik mijn leden beter kennen?

Hoe leer ik mijn leden beter kennen? Hoe leer ik mijn leden beter kennen? Ervaringen van Dutch Network Group Jeantine Naafs 10 maart 2016 Inhoud Context Methodiek DNG - Contentmarketingmatrix - Customer journey - Profielverrijking - Databronnen

Nadere informatie

Let s introduce you to...

Let s introduce you to... Let s introduce you to... The Millennials The Outspoken Millennials zijn mannen en vrouwen van 20 t/m 28 jaar en een subgroep van de Millennials. Afriek richt haar communicatie momenteel op de Conscious

Nadere informatie

The silver economy // 50 tinten grijs. // 13 november 2014 // Els Dragt - trendonderzoeker

The silver economy // 50 tinten grijs. // 13 november 2014 // Els Dragt - trendonderzoeker The silver economy // 50 tinten grijs // 13 november 2014 // Els Dragt - trendonderzoeker MARE RESEARCH: SINDS 1989 KWALITATIEF MARKTONDERZOEK & TRENDONDERZOEK MARKETING & COMMUNICATIE CONNECTIVITEIT 2

Nadere informatie

Leer ze omgaan met onzekerheid. Nils de Witte - StudentsInc

Leer ze omgaan met onzekerheid. Nils de Witte - StudentsInc Leer ze omgaan met onzekerheid Nils de Witte - StudentsInc Programma en introductie Leer ze omgaan met onzekerheid verkennende discussie en ideeën nils de witte wat bedoel ik met onzekerheid waarom is

Nadere informatie

Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk.

Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk. Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk. Om bij onze doelgroepmedewerkers de focus op uitstroom te krijgen, is het van belang dat we vanuit

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Kompasmiddag Nieuwe koers voor samenwerking en impact. Amsterdam 17/11/2015

Kompasmiddag Nieuwe koers voor samenwerking en impact. Amsterdam 17/11/2015 Kompasmiddag Nieuwe koers voor samenwerking en impact Amsterdam 17/11/2015 De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek Why De NSvP maakt zich al ruim 80 jaar sterk voor mens en werk We geloven in ruimte

Nadere informatie

Beroepen van de toekomst

Beroepen van de toekomst Beroepen van de toekomst Ruud Smeulders, BrilliantBrains Renée Prins, HBO-i 3 oktober 2013 1 wat denk je dat een trendwatcher doet? 2 en wat doet een futurist? 3 trendwatcher? futurist? niet een waarzegger

Nadere informatie

Geachte Dames en Heren, geachte Mevrouw van Leeuwen,

Geachte Dames en Heren, geachte Mevrouw van Leeuwen, Geachte Dames en Heren, geachte Mevrouw van Leeuwen, Met grote interesse heb ik uw lezing gevolgd. Ik realiseer mij terdege dat wij vanuit de Koepel van WMO raden u haast een onmogelijk vraag hebben gesteld,

Nadere informatie

Hans van Rooij VERSTAG

Hans van Rooij VERSTAG Hans van Rooij VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

en sector onder vuur Ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties strategieën in een veranderende wereld Marieke de Wal

en sector onder vuur Ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties strategieën in een veranderende wereld Marieke de Wal Als je denkt dat je te klein en onbeduidend bent om het verschil te maken, denk dan eens aan slapen met een mug Dalai Lama De wereld verandert en wordt complexer. Dat is ook merkbaar in de ontwikkeling

Nadere informatie

Of te wel: Van (de) wijken weten. THEMA, april 2014

Of te wel: Van (de) wijken weten. THEMA, april 2014 Of te wel: Van (de) wijken weten THEMA, april 2014 Consultant/Ondernemer/(Interim) Bestuurder Meer dan 30 jaar kruiswerk, thuiszorg Vanuit perspectief Thuiszorg, in algemene zin, kijken naar ontwikkelingen

Nadere informatie

GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1

GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Goed bezig GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 In deze module houd jij je bezig met de vraag waarom mensen werken en wat ze doen om in hun levensonderhoud te voorzien. Je krijgt informatie over de arbeidsmarkt

Nadere informatie

LANDELIJKE EN REGIONALE SCENARIO S VOOR TOEKOMST VAN ZORG EN GEZONDHEID

LANDELIJKE EN REGIONALE SCENARIO S VOOR TOEKOMST VAN ZORG EN GEZONDHEID LANDELIJKE EN REGIONALE SCENARIO S VOOR TOEKOMST VAN ZORG EN GEZONDHEID Momenteel zijn er veel veranderingen op het gebied van zorg en gezondheid. Het is daardoor moeilijk te voorspellen hoe dit veld er

Nadere informatie

hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal

hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal Waarom is employer branding belangrijk? Het speelveld van de HRmanager verandert. In de toekomst wordt het meer dan

Nadere informatie

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht

FCB Loopbaanplein in vogelvlucht FCB Loopbaanplein in vogelvlucht Oriënteren en Profileren Het Loopbaanplein van FCB helpt werknemers verder in hun loopbaan. Of dat nu bij de huidige werkgever is, in de huidige branche of juist daarbuiten.

Nadere informatie

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015 FINANCIELE ZEKERHEID GfK September 2015 1 Opvallende resultaten Meer dan de helft van de Nederlanders staat negatief tegenover de terugtredende overheid Financiële zekerheid: een aanzienlijk deel treft

Nadere informatie

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT

Jorik Prins TEAM FOOTPRINT Jorik Prins TEAM FOOTPRINT PVA - Zintuigenproef Het is de bedoeling dat de proefpersoon een of meerdere youtube video s gaat bekijken die in het lijstje staan. Daarbij zal de persoon zich moeten concentreren

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse

Arnold Monshouwer. Business Club Bernisse Arnold Monshouwer Business Club Bernisse Wie zijn wij? Waarom innoveren? Wat is innovatie? Hoe kom ik op ideeën? Hoe pak ik het aan? Agenda Even voorstellen 1. Beter, eerder en sneller innoveren 2. Onafhankelijk

Nadere informatie

VTV-2014: Participatie als rode draad

VTV-2014: Participatie als rode draad 1 VTV-2014: Participatie als rode draad Opzet VTV-2014 Basisinformatie op websites Vier themarapporten Gezondheid en maatschappelijke participatie Preventie in de zorg Maatschappelijke kosten en baten

Nadere informatie

Gemeenten gaan de afgelopen jaren steeds vaker over tot omvorming van hun peuterspeelzalen naar kinderopvang. In die gemeenten worden

Gemeenten gaan de afgelopen jaren steeds vaker over tot omvorming van hun peuterspeelzalen naar kinderopvang. In die gemeenten worden > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012 22 november 2012 Voor u ligt het verslag van het rondetafelgesprek over mantelzorg op 22 november 2012. Dit gesprek was een eerste aanzet - een experiment - om met sleutelfiguren en vrijwilligers uit verschillende

Nadere informatie