All optical networks. Door Bart Embrechts en Marijn Scheir

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "All optical networks. Door Bart Embrechts en Marijn Scheir"

Transcriptie

1 All optical networks Door Bart Embrechts en Marijn Scheir

2 Inleiding De netwerkarchitectuur van telecommunicatienetwerken heeft in de loop van de geschiedenis een sterke evolutie ondergaan. Wat de gebruikte fysische technologie betreft kan men drie generaties van netwerkverbindingen onderscheiden (zie figuur 1) Figuur 1: Evolutie van de architectuur van telecommunicatienetwerken De eerste generatie (figuur 1: links) waren netwerken waarbij er uitsluitend koperverbindingen tussen de knooppunten waren. Vermits in dit type van netwerken de maximum haalbare transmissiedebieten erg beperkt zijn, ging men in een tweede generatie ook gebruik maken van glasvezelverbindingen. Dergelijke netwerken worden opto-elektrische netwerken genoemd. Zoals in de middelste figuur 1 aangegeven staat, bleven de toegangsnetwerken bekabeld door koperverbindingen terwijl het ruggengraatnetwerk nu bestaat uit elektronische knooppunten met daartussen glasvezelverbindingen. Het gevolg hiervan is dat er in het ruggengraatnetwerk op elk knooppunt een optisch-elektrische en elektrische-optische conversie dient te gebeuren. Via de glasvezelverbinding komt er in het knooppunt immers een optisch signaal toe, dit wordt omgezet naar een elektrisch signaal dat verwerkt wordt. Het verwerkte signaal wordt tenslotte weer omgezet in een optisch signaal dat verder gezonden wordt over de glasvezel. Waarom is er nu nood aan een derde generatie van netwerkverbindingen? Als we tegenwoordig het aandeel van data en spraak in de wereldwijde trafiek vergelijken dan blijkt dat data steeds meer aan belang wint. Netwerken zijn geëvolueerd naar geïntegreerde netwerken die geoptimaliseerd zijn voor het overbrengen van data, met de mogelijkheid om betrouwbaar en zonder grote vertragingstijd spraak over te brengen. Er wordt dus een belangrijke eis gesteld aan netwerken om een hogere bandbreedte, hogere snelheden en een hogere flexibiliteit te leveren. We komen stilaan op het punt dat de huidige netwerken niet meer aan deze eis voldoen. De performantie van opto-elektrische netwerken wordt immers beperkt door een elektronische bottleneck die het gevolg is van het feit dat informatietransport in elke van de tussenknooppunten het tijdsvertragende proces van optische-elektrische en elektrische-optische conversie ondergaat. Bovendien moet al de informatie die gedragen wordt op de optische vezel, verwerkt worden aan datasnelheden die afhangen van de elektronische knooppunten (in de grootteorde van gigabits/s) waardoor de doorvoer beperkt wordt. Als oplossing hiervoor werd daarom een derde generatie van netwerken voorgesteld, die wel voldoen aan de eis die gesteld wordt aan hedendaagse netwerken: de volledig optische netwerken (zie figuur 1: rechts). Bij dit type van netwerken is geen enkele conversie in de tussenknooppunten nodig en is een throughput in de orde van terabits per seconde mogelijk.

3 Om tot dermate hoge snelheden te komen werden tal van multiplexing technieken voorgesteld( WDM, OTDM, OCDM) die de grote bandbreedte van optische vezels optimaal proberen te benutten. De techniek die in volledig optische netwerken het meeste gebruikt wordt is WDM (wavelength division multiplexing). In een eerste sectie zal deze techniek toegelicht worden. In een volgende sectie wordt dieper ingegaan op de architectuur van volledig optische netwerken waarbij de nodige aandacht zal uitgaan naar gebruikte netwerkcomponenten. 1. Wavelength Division Multiplexing WDM staat voor Wave Division Multiplexing wat inhoudt dat men verschillende optische carriers samen wil doorsturen door maar van één optische vezel gebruik te maken. In de standaard punt tot punt optische verbindingen wordt hiervan gebruik gemaakt om de capaciteit uit te breiden of om een bidirectionele verbinding over een glasvezel op te zetten. In optische netwerken wordt WDM echter gebruikt om verschillende carriers te routeren naar de verschillende bestemmingen. Er bestaan twee varianten van WDM die in de praktijk gebruikt worden en dit zijn CWDM (Coarse WDM) en DWDM (Dense WDM). Het grote verschil tussen beide zit in de gehaalde capaciteit. Eerst zal nu het globale werkingsprincipe van WDM uitgelegd worden. Vervolgens worden dan enkele specifieke kenmerken van CWDM en DWDM in detail besproken. Figuur 2: Het principe achter wdm Zoals eerder al aangehaald moeten er verschillende golflengten in één glasvezel worden samengebracht. Dit wordt gedaan door een optische multiplexer te gebruiken aan het begin van de lijn en een optische demultiplexer aan het einde ervan. Er bestaan verschillende soorten optische multiplexers : Een eerste is de passieve coupler. Deze component combineert de verschillende golflengtes exact zoals het zou moeten, maar zorgt wel telkens voor een verzwakking van 50%. Bijvoorbeeld bij het combineren van acht kanalen zijn er drie van deze componenten nodig die elk 50% verzwakken. Acht kanalen geeft drie doorgangen dus behouden we na samenvoeging nog maar één achtste van het oorspronkelijke vermogen. Het blijkt dus dat deze component een te felle verzwakking teweeg brengt bij het multiplexen van veel kanalen.

4 Figuur 3: Array waveguide grating (AWG) Een andere oplossing is het gebruik van Array WaveGuide Gratings (AWG s) zoals in figuur 3. De werking van deze component is complex en wordt ook niet verder besproken. Door van AWG s gebruik te maken kan men tal van kanalen bij elkaar voegen waarbij er maar een beperkt verlies optreedt. Het kan worden gebruikt als multiplexer en demultiplexer en wordt daarom ook veel ingezet bij wdm. Figuur 4: Het verlies (in db/km) van een glasvezel in functie van de frequentie. De rechtse figuur vergelijkt het geval van een conventionele glasvezel met een droge glasvezel. Een glasvezel heeft een zeer grote bandbreedte, maar toch zijn niet alle frequenties geschikt voor communicatie doeleinden. Glasvezel heeft een band rond 1300nm en eentje rond 1500nm waarbij de verzwakking kleiner dan 0,5dB/km is.bij conventionele WDM systemen worden acht banden gebruikt in de C-band. Deze band ligt tussen 1530 en 1565nm. Figuur 4 laat zien dat er voor dit systeem conventionele glasvezel kan gebruikt worden. De volle band 1310 tot 1550 kan ook gebruikt worden mits er glasvezel ligt die geen OH - ionen bevat want deze zorgen voor een sterke verzwakking in de E-band (die van 1360 tot 1460nm loopt). CWDM CWDM of Coarse Dens Wave Multiplexing is het zwakkere broertje van DWDM dat later in deze tekst zal volgen. Bij de techniek van CWDM worden er maar maximum 16 carriers gemultiplexed wat veel minder is dan bij DWDM. De band die hiervoor gebruikt wordt is volgens de standaard G694.2 de band van 1270 tot 1611nm. Elk kanaal heeft daarbij een bandbreedte van ongeveer 20nm. Tegenwoordig zijn er goedkope passieve (de)multiplexers die er voor zorgen dat deze techniek veelvuldig wordt toegepast. Het concept met fiber to the home maakt hier ook gebruik van.

5 DWDM Dit is de geavanceerdere vorm van WDM. Bij deze techniek wordt er gewerkt met veel kleinere bandbreedtes die allemaal heel kort op elkaar liggen vandaar de benaming dense. DWDM bevindt zich in de band van 1525 tot 1565nm hierbij worden bandbreedtes gebruikt die kleiner zijn dan 1nm. Om deze precisie te bekomen zijn zeer nauwkeurige lasers nodig waarbij frequentieverschillen kleiner dan 1GHz moeten zijn. Bij gebruik van de laatste nieuwe technieken kunnen er 160 kanalen door één glasvezel worden gestuurd wat betekent dat dit een capaciteit oplevert van 1,6Tbit/s als elke carrier 10Gbit/s over brengt. Naast het grote voordeel van de enorme capaciteit is het bij het gebruik van DWDM mogelijk om Erbium Doped Fiber Amplifiers (zie verder) toe te passen. Vandaar dat voor volledig optische netwerken meestal deze techniek gebruikt wordt voor het samenvoegen van meerdere golflengtes op een glasvezel. 2. De architectuur van volledig optische netwerken Figuur 5: a) De architectuur van volledig optische netwerken b) Het opdelen van de mogelijke golflengtes is drie categorieën Om op een efficiënte manier te kunnen communiceren worden optische netwerken georganiseerd volgens de hiërarchische architectuur uit figuur 5 (bestaande uit drie niveau s). Op het laagste niveau van de hiërarchie zijn de hoogperformante LANS terug te vinden die verbonden zijn met de gebruikers door optische terminals. Elk niveau 0 subnetwerk is verbonden met een niveau 1 subnetwerk door middel van één optische vezel. Deze niveau 1 subnetwerken zijn dikwijls MANS. Elk niveau 1 subnetwerk is op zijn beurt verbonden met een niveau 2 subnetwerk waarvan er slechts één getoond is in de figuur. De architectuur van het netwerk wordt niet enkel in drie niveaus opgedeeld, bovendien wordt de verzameling mogelijke golflengtes opgedeeld in 3 categorieën (, en ). Voor connecties die beperkt zijn tot een subnetwerk zelf, wordt gebruik gemaakt van de verzameling golflengtes. Dus 2 verschillende subnets(die eventueel op een ander niveau gelegen zijn) kunnen voor een connecties die beperkt zijn tot het eigen subnet gebruik maken van dezelfde golflengte.

6 Connecties tussen twee niveau 0 subnets die verbonden zijn aan hetzelfde niveau 1 subnet, maken gebruik van de collectie golflengtes. Tot slot, connecties tussen twee niveau 0 subnets die moeten gerouteerd worden langs een niveau 2 subnetwerk, maken gebruik van de collectie golflengtes. Hoe worden de verschillende niveaus in het netwerk uit figuur?? nu in de praktijk geïmplementeerd? Voor de niveau 0 subnetwerken wordt gebruik gemaakt van Broadcast & Select Networks vermits deze geschikt zijn voor LANS. Voor de MANS en de WANS wordt gebruik gemaakt van Wavelength Routing Networks. Beide types van netwerken worden nu in detail besproken. a) LANS op basis van Broadcast & Select Networks Figuur 6: Ster koppelaar Broadcast & Select Networks zijn gebaseerd op een ster configuratie(zie figuur 6) waarbij een NxN ster koppelaar in het centrum van het netwerk wordt geplaatst en verbonden is via glasvezel met de eindnodes in het LAN. Elk van de transmitters in de eindnodes zenden een signaal uit op een verschillende golflengte (gaande van tot ) naar de ster koppelaar. Deze koppelaar combineert al de ontvangen signalen en verspreidt het samengevoegde signaal(dat nu bestaat uit een combinatie van al de aanwezige golflengtes) naar de receivers, aanwezig in elke eindnode. Hierbij wordt het vermogen van een signaal komende van een transmitter gelijk verdeeld over de verschillende receivers waarbij elke receiver dus een vermogen ontvangt. Voor een goede operatie van het netwerk moet elke eindnode een verbinding kunnen maken met gelijk welke andere node in het LAN. Daarvoor moeten de receivers in de eindnodes herstelbaar ingesteld worden zodanig dat ze al de gebruikte WDM kanalen kunnen ontvangen. Als station i wenst te zenden naar station j op golflengte, dan wordt vaak gebruik gemaakt van het Rainbow 2 protocol om de communicatie tussen beide stations op te zetten. Dit protocol werkt als volgt: 1. Station i stelt zijn ontvanger af op kanaal om het ontvangstbevestigingssignaal van station j te kunnen ontvangen. 2. Station i zendt een periodiek herhalende boodschap uit die een identificatie van zowel het zendende station als de bedoelde bestemming bevat. 3. Station j scant voortdurend alle gebruikte WDM kanalen af en komt de vraag van station i op kanaal tegen.

7 4. De reveiver in station j stopt met scannen en stelt zijn reveiver af op station i en zendt periodiek een ontvangstbevestigingssignaal uit op kanaal. 5. Station i ontvangt het signaal van station j en start met het uitzenden van zijn boodschap op kanaal. 6. Na het zenden van de boodschap wordt de verbinding op een gelijkaardige manier afgesloten en gaan de receivers in beide stations voort met het afscannen van alle gebruikte kanalen. Merk op dat beide nodes hun operaties asynchroon en onafhankelijk van elkaar uitvoeren. Het is hierbij mogelijk dat we in een deadlock komen. Immers, stel dat twee nodes bijna simultaan beginnen met het uitzenden van een 'connectie setup request' naar elkaar. In dat geval zullen ze beiden wachten op een ontvangstbevestigingssignaal van de andere, maar vermits ze beiden aan het wachten zijn komt dit ontvangstbevestigingssignaal nooit aan en blijven ze beiden wachten. Om dit probleem tegen te gaan, voorziet het Rainbow 2 protocol een time-out beveiliging. Als er binnen een bepaalde tijdspanne geen bevestiging ontvangen is, wordt de poging tot het opzetten van de verbinding onderbroken en keren de stations terug naar scanning mode. Waarom worden Broadcast & Select Networks enkel gebruikt voor LANS? Door het gebrek aan golflengte hergebruik zijn dergelijke netwerken niet schaalbaar en laten ze dus niet toe om een netwerk met een groot aantal knooppunten uit te bouwen. Vandaar dat voor MANS en WANS gebruik gemaakt wordt van Wavelength Routing Networks (WRN). b) MANS en WANS op basis van Wavelength Routing Networks Figuur 7: Wavelength Routing Network (WRN) Wavelength Routing Networks kanaliseren het uitgezonden vermogen naar een specifieke route tussen de bron en bestemming (en vermijden dus het uitzenden van signalen naar irrelevante bestemmingen). Hiernaast voorzien Wavelength Routing Networks een groot hergebruik van golflengtes in ruimtelijk disjuncte delen van het netwerk. Uit voorgenoemde eigenschappen blijkt dus dat Wavelength Routing Networks wel schaalbaar zijn! De topologie van een WRN is weergegeven in

8 figuur 7 waarbij elke router verbonden is met andere routers of met eindgebruikers. Om data tussen twee eindgebruikers te kunnen verzenden dient er een connectie opgezet te worden die gelijkaardig is aan het opzetten van een connectie bij circuit geschakelde netwerken. Er moet immers op voorhand capaciteit gereserveerd worden door een optisch pad(ook lichtpad genoemd) in het netwerk vast te leggen waarlangs de communicatie tussen de 2 gebruikers kan gebeuren. Een lichtpad wordt gekenmerkt door een bepaalde route in het netwerk en door de golflengtes die aan het lichtpad toegekend worden. Het toekennen van golflengtes moet zodanig gebeuren dat twee lichtpaden die over dezelfde fysische link lopen een verschillende golflengte op die link gebruiken. Het is wel mogelijk om aan één lichtpad meerdere golflengtes toe te kennen die dan in verschillende delen van het lichtpad gebruikt worden. Dit wordt gedaan om in een situatie zoals op figuur 8 weergegeven is, toch een lichtpad te kunnen opzetten. Figuur 8: Voorbeeld om de nood aan golflengteconversie aan te tonen In deze situatie is er op link 1 en 2 een vrije golflengte die echter wel verschilt van elkaar. Indien aan een lichtpad niet meerdere golflengtes zouden mogen toegekend worden, is het onmogelijk om een nieuwe verbinding tussen knoop 1 en 3 op te zetten. Als dat wel toegelaten is kunnen we wel een nieuwe verbinding opzetten. We kunnen dan immers volledige golflengte conversie in onze routers voorzien waarbij in het voorbeeld omgezet wordt in en beide golflengtes dus toegekend worden aan 1 lichtpad. Het is duidelijk dat het optimaal bepalen van een route en de toegekende golflengtes van een lichtpad belangrijk is voor de performantie van optisch gerouteerde netwerken. Dit optimalisatie probleem is in de literatuur gekend als het Routing and Wavelength Assignment problem of RWA probleem. Met een goede oplossing ervan kunnen meer klanten bediend worden door hetzelfde netwerk vermits verzadiging minder frequent zal optreden. Bekijken we de architectuur van een golflengte gerouteerd netwerk dieper, dan zien we dat de routers meestal ofwel optische add/drop multiplexers(oadm) of optische cross connects(oxc) zijn. Beide componenten worden nu besproken:

9 a) OADM: optical add/drop multiplexer Figuur 9: Een optische add/drop multiplexer Een optische add/drop multiplexer (figuur 9) maakt het mogelijk om bepaalde golflengtes uit het binnenkomende signaal weg te filteren en nieuwe datasignalen bij het resterende signaal bij te voegen. De weggefilterde golflengtes worden vervolgens via een andere route over het netwerk gestuurd dan het nieuwe samengestelde signaal. Door hun lage complexiteit zijn optische add/drop multiplexers goedkoper dan hun elektronische variant. b) OXC: optical cross connect Figuur 10: Een optical cross connect Een OXC is een golflengte selectieve switch die de N ingangsvezels (met telkens n WDM kanalen) eerst gaat demultiplexen, vervolgens gaat routeren doorheen de switch om ten slotte het resultaat te recombineren tot N nieuwe uitgangen. Hierbij is het dus mogelijk om een signaal van gelijk welke ingangspoort naar gelijk welke uitgangspoort te routeren en bovendien zijn golflengte aan te passen met behulp van de golflengte convertor. De grote switch wordt geconstrueerd met behulp van een groot aantal 2x2 crosspoints (figuur 11) die een optisch signaal van 2 ingangspoorten naar 2 uitgangspoorten routeren. Een 2x2 crosspoint heeft 2 mogelijke toestanden waarbij de gewenste toestand gekozen kan worden door het aanleggen van een controle signaal. De mogelijke toestanden zijn: cross state en bar state.

10 Figuur 11: 2x2 crosspoints, a) bar state b) cross state In bar state worden de signalen aan de bovenste respectievelijk onderste ingangspoort geleid naar de bovenste respectievelijk onderste uitgangspoort. In crosstate worden signalen aan de bovenste ingangspoort geleid naar de onderste uitgangspoort en andersom. Bedenkingen bij de implementatie van een wavelength routing network. In deze paragraaf geven we enkele bedenkingen bij de hierboven beschreven implementatie van golflengte gerouteerde netwerken. Deze bedenkingen houden verband met kostenoverwegingen maar ook met enkele details die in de beschreven implementatie weggelaten werden. a) Regeneratoren Bij het overbruggen van lange afstanden met een optische vezel moet men rekening houden met de optredende verliezen. Afstanden van ongeveer 50 km kan men zonder versterking van het signaal afleggen. Gaat men verder, dan is het gebruik van regeneratoren onoverkomelijk. In figuur 7 werden geen regeneratoren getekend, maar bij een werkelijke implementatie van een WRN worden er altijd tal van regeneratoren voorzien. Het voordeel van optische regeneratoren tegenover hun elektrische variant is dat de verschillende kanalen simultaan versterkt kunnen worden, daar waar bij elektrische regeneratoren elk kanaal afzonderlijk versterkt moet worden. Om een signaal optisch te versterken gebruikt men momenteel drie methodes: gedopeerde vezelversterkers, optische halfgeleiderversterkers en niet-lineaire optische vezelversterkers. Het is de eerste methode die we nu verder zullen bespreken. Een optische vezelversterker die vaak gebruikt wordt is de erbium doped fiber amplifier (EDFA versterker). Het principeschema wordt weergegeven in figuur 12 en is eenvoudig uit te leggen: Een halfgeleider laserpomp brengt een krachtige lichtstraal (typisch 1480 nm) in een met erbium gedopeerd stukje glasvezel van enkele meters lang. Het pomplicht en het te versterken ingangssignaal gaan hierbij in tegengestelde richting door hetzelfde stukje gedopeerde glasvezel. Het pomplicht exiteert de erbium atomen met als gevolg dat het signaallicht door gestimuleerde emissie optisch versterkt zal worden.

11 Figuur 12: Erbium doped fiber amplifier b) Variant op de algemene OXC De optical cross connects zoals weergegeven in figuur 10 hebben een zeer hoge fabricage kost. Vandaar dat op een aantal plaatsen de dure OXC vervangen wordt door een variant weergegeven in figuur 13. In deze configuratie kan slechts op twee ingangssignalen een golflengteconversie toegepast worden. Hierdoor wordt de complexiteit van het RWA probleem nog vergroot vermits we nu ook zo optimaal mogelijk moeten beslissen op welke ingangssignalen we een golflengteconversie gaan toepassen. De kostprijs van een optical cross connect daalt hierdoor echter wel sterk. Figuur 13: Variant op de OXC uit figuur 10

12 3. Conclusie Momenteel treffen we wereldwijd opto-elektrische netwerken aan. Het grote nadeel hierbij is echter de elektronische bottleneck en de verwerkingstijd in de knooppunten die bij dit type van netwerken onoverkomelijk is. Door de steeds groter wordende vraag naar hogere bandbreedtes, hogere snelheden en hogere flexibiliteit is er stilaan een evolutie te merken naar volledig optische netwerken. Het vervangen van de bestaande netwerken door volledig optische netwerken gaat momenteel echter nog te vaak gepaard met te hoge investeringskosten. Vandaar dat volledig optische netwerken nog maar sporadisch gebruikt worden. De data trafiek zal echter blijven groeien en de DWDM technologie zal zich nog verder ontwikkelen waardoor er steeds meer golflengtes op een glasvezel gemultiplexed kunnen worden. Bovendien is de investeringskost van optische netwerken de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Vandaar dat het er momenteel naar uit ziet dat in de nabije toekomst, de overstap naar volledig optische netwerken, steeds vaker gemaakt zal worden. 4. Referenties Altan K., Demeter G., Semih B., All Optical Networking, Electrical Engineering vol.9, 2001 Sharam H, Communication Networks, PragSoft Corporation NCS, All optical networks (AON), Technical information bulletin 007

Het Optisch Transportnetwerk: Technologie & Standaardisatie

Het Optisch Transportnetwerk: Technologie & Standaardisatie Het Optisch Transportnetwerk: Technologie & Standaardisatie Pieter Crombez Wim Van Thillo 16 december 2003 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Waarom optische netwerken? 2 3 Lagenstructuur van het optisch netwerk

Nadere informatie

Kiezen voor een eigen Dark Fiber. 10 Redenen waarom eigen Dark Fiber verstandig is

Kiezen voor een eigen Dark Fiber. 10 Redenen waarom eigen Dark Fiber verstandig is Kiezen voor een eigen Dark Fiber 10 Redenen waarom eigen Dark Fiber verstandig is Waarom eigen Dark Fiber verstandig is 1. Goedkoper 2. Meerdere parallelle en onafhankelijke verbindingen naast elkaar 3.

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM

Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM 4.1. Inleiding. Om te komen tot het resultaat dat we in het kader van dit eindwerk hebben bereikt, moesten we een studie maken van de bestaande methodes en op basis hiervan

Nadere informatie

Niet-lineair gedrag in een halfgeleider optische versterker en laser diode gebaseerd terugkoppelingsschema

Niet-lineair gedrag in een halfgeleider optische versterker en laser diode gebaseerd terugkoppelingsschema Niet-lineair gedrag in een halfgeleider optische versterker en laser diode gebaseerd terugkoppelingsschema Wouter D Oosterlinck Promotor: Prof. G. Morthier Photonics Research Group http://photonics.intec.ugent.be

Nadere informatie

SURFnet 7: De Optische Laag

SURFnet 7: De Optische Laag SURFnet 7: De Optische Laag 27 juni 2013 Rob Smets Netwerkdiensten (rob.smets@surfnet.nl) Inhoud: Introductie Optische communicatie: een basis Technologieën Concepten NGE over SURFnet s CPL netwerk Vragen

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst en protocoloverzicht

Verklarende woordenlijst en protocoloverzicht Eurofiber Safariweg 25-31 t +31(0)30 242 8700 3605 MA Maarssen f +31(0)30 242 8765 Postbus 7072 info@eurofiber.com 3502 KB Utrecht www.eurofiber.com KVK 34.13.43.77 Document Verklarende woordenlijst Verklarende

Nadere informatie

Wie is Simac? Simac Electronics

Wie is Simac? Simac Electronics RF over Fiber Wie is Simac? Simac Electronics eerste werkmaatschappij Simac bestaat sinds 1 oktober 1971 Ingenieursbureau in T&M en verbindingsoplossingen Simac Techniek Holding met ca.1000 medewerkers

Nadere informatie

Nederlandstalige samenvatting

Nederlandstalige samenvatting Nederlandstalige samenvatting 1. Siliciumgebaseerde fotonisch geïntegreerde circuits Een aanzienlijk deel van de totale kostprijs van klassieke optische systemen is de verpakking ervan. Deze optische systemen

Nadere informatie

Toetsmatrijs examen 8432

Toetsmatrijs examen 8432 Kwalificatie en Crebo: MK-TMA, TCS 10230 & 10231 Deelkwalificatie en Crebo: 4057 versie 3 50863 Servicedocument: 6552 Titel van het examen: Theorie transportnetwerken Relevante eindtermen. Taco. 1 de leerling

Nadere informatie

LAN, MAN, WAN. Telematica. Schakeltechnieken. Circuitschakeling. 4Wordt vooral gebruikt in het telefoonnetwerk 4Communicatie bestaat uit 3 fasen:

LAN, MAN, WAN. Telematica. Schakeltechnieken. Circuitschakeling. 4Wordt vooral gebruikt in het telefoonnetwerk 4Communicatie bestaat uit 3 fasen: LAN, MAN, WAN Telematica Networking (Netwerk laag) Hoofdstuk 11, 12 Schakeltechnieken 4Circuitschakeling: tussen zender en ontvanger wordt een verbinding gelegd voor de duur van de communicatie 4Pakketschakeling:

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. Marc Van Aelst Raphaël Peeters

Inhoud. 1. Inleiding. Marc Van Aelst Raphaël Peeters 1 Lasers en Optische Communicatie : Studieopdracht 1996_1997 [opgelet: figuren ontbreken] State of the art in lichtversterkende vezels Erbium-doped Fibre Amplifiers (EDFA s) Inhoud Marc Van Aelst Raphaël

Nadere informatie

CCTV Infrastructuur. Bekabeling oplossingen Closed-Circuit Television

CCTV Infrastructuur. Bekabeling oplossingen Closed-Circuit Television White Paper CCTV Infrastructuur Bekabeling oplossingen Closed-Circuit Television September 2005 Astronaut 28, 3824 MJ, Amersfoort, Holland, Tel 033-4508686 Jean Monnetlaan Z/N 1804 Vilvoorde, België/Belgique,

Nadere informatie

Fotonische geïntegreerde circuits en vezelkoppelaars gebaseerd op InP gebonde membranen

Fotonische geïntegreerde circuits en vezelkoppelaars gebaseerd op InP gebonde membranen Fotonische geïntegreerde circuits en vezelkoppelaars gebaseerd op InP gebonde membranen Frederik Van Laere Promotoren: prof. dr. ir. R. Baets prof. dr. ir. D. Van Thourhout 19 januari 2009 Photonics Research

Nadere informatie

Les D-02 Datacommunicatie op Ethernet en Wifi netwerken

Les D-02 Datacommunicatie op Ethernet en Wifi netwerken Les D-02 Datacommunicatie op Ethernet en Wifi netwerken In deze les staan we stil bij datacommunicatie op Ethernet netwerken en Wifi netwerken. 2.1 Wat is datacommunicatie? We spreken van datacommunicatie

Nadere informatie

Vergadering voor doorspreken van het optische netwerk voor KM3NeT

Vergadering voor doorspreken van het optische netwerk voor KM3NeT Vergadering voor doorspreken van het optische netwerk voor KM3NeT 13-08-2012 Aanleiding bespreking van het Capo Passero optische schema (verdeling over Junction Boxes etc.) van donderdag 9 augustus met

Nadere informatie

n Korte afstanden (max 1 à 2 km) n Grote snelheden tegen lage kosten (10- n Grote betrouwbaarheid n Meestal broadcast netwerk, dus geen

n Korte afstanden (max 1 à 2 km) n Grote snelheden tegen lage kosten (10- n Grote betrouwbaarheid n Meestal broadcast netwerk, dus geen Telematica Wireless/LANs Hoofdstuk 13-14 LAN 4Local Area Network kenmerken: n Korte afstanden (max 1 à 2 km) n Grote snelheden tegen lage kosten (10-1000Mb/s) n Grote betrouwbaarheid n Meestal broadcast

Nadere informatie

Verrassende comeback van eenvoudige duplex connectiviteit in nieuwe datacenters. Joost Grillaert Product Manager Fibre Solutions

Verrassende comeback van eenvoudige duplex connectiviteit in nieuwe datacenters. Joost Grillaert Product Manager Fibre Solutions Verrassende comeback van eenvoudige duplex connectiviteit in nieuwe datacenters Joost Grillaert Product Manager Fibre Solutions De veranderende rol van datacenters Vandaag worden steeds meer apparaten

Nadere informatie

communicatie is onderhevig aan fouten

communicatie is onderhevig aan fouten 1.1 Een communicatiemodel Algemeen communicatiemodel Model voor datacommunicatie Verschil datacommunicatie en telecommunicatie Communicatie schematisch communicatie is onderhevig aan fouten Datacommunicatie

Nadere informatie

Communicatietechnologie: een inleiding. Inhoud eindtoets. Eindtoets. Introductie. Opgaven. Terugkoppeling. Antwoorden op de opgaven

Communicatietechnologie: een inleiding. Inhoud eindtoets. Eindtoets. Introductie. Opgaven. Terugkoppeling. Antwoorden op de opgaven Inhoud eindtoets Eindtoets Introductie Opgaven Terugkoppeling Antwoorden op de opgaven 2 Eindtoets Eindtoets I N T R O D U C T I E Met deze eindtoets wordt beoogd u een soort proeftentamen te geven waarmee

Nadere informatie

S u b n e t t e n. t h e t r u e s t o r y 1100 0000. 1010 1000. 0000 0001. 0000 0001 1111 1111. 1111 1111. 1111 1111. 0000 0000.

S u b n e t t e n. t h e t r u e s t o r y 1100 0000. 1010 1000. 0000 0001. 0000 0001 1111 1111. 1111 1111. 1111 1111. 0000 0000. S u b n e t t e n t h e t r u e s t o r y 1100 0000. 1010 1000. 0000 0001. 0000 0001 1111 1111. 1111 1111. 1111 1111. 0000 0000 Part 1 Inhoud Wat is een subnet?... 2 Waarom?... 3 Het begin.... 3 Een voorbeeld...

Nadere informatie

Envivo 1217 WiFi repeater

Envivo 1217 WiFi repeater Envivo 1217 WiFi repeater Beschrijving van de Wizard om het apparaat snel in bedrijf te nemen. Om het apparaat in te stellen dient U een PC ter beschikking te hebben, die U met de meegeleverde netwerkkabel

Nadere informatie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag 2010. Share our Vision for Automation. Wireless Sensor Netwerken. WirelessHART. Toepassingen. PROFIBUS integratie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag 2010. Share our Vision for Automation. Wireless Sensor Netwerken. WirelessHART. Toepassingen. PROFIBUS integratie Share our Vision for Automation De, PROFINET & IO-Link dag 2010 instrumentatie in een landschap De mogelijkheden, toepassingen en voordelen. Daan Roks, Intation De, PROFINET & IO-Link dag 2010 Agenda 3

Nadere informatie

Temperatuur logger synchronisatie

Temperatuur logger synchronisatie Temperatuur logger synchronisatie Juni 10, 2010 1 / 7 Temperatuur logger synchronisatie Introductie Twee of meerdere ontvangers van het Multilogger systeem kunnen met de temperature logger synchronisatie

Nadere informatie

Simpele, Continue Fiber Infrastructuur Monitoring voor Inzicht en Veiligheid. ADVA Optical Networking Jos Van Eycken

Simpele, Continue Fiber Infrastructuur Monitoring voor Inzicht en Veiligheid. ADVA Optical Networking Jos Van Eycken Simpele, Continue Fiber Infrastructuur Monitoring voor Inzicht en Veiligheid ADVA Optical Networking Jos Van Eycken 1 Innovation leadership Speed for customers Open connectivity solutions Differentiated

Nadere informatie

Ontwerp en analyse van optische pakketschakelende netwerken

Ontwerp en analyse van optische pakketschakelende netwerken Ontwerp en analyse van optische pakketschakelende netwerken Chris Develder UNIVERSITEIT GENT Vakgroep Informatietechnologie (INTEC) Universiteit Gent - IMEC, België Communicatie vandaag Residentiële gebruikers:

Nadere informatie

MEMS in de Optica Jonas Vermeulen Jean-Yves Wielandts

MEMS in de Optica Jonas Vermeulen Jean-Yves Wielandts MEMS in de Optica Jonas Vermeulen Jean-Yves Wielandts 1. Inleiding MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) zijn geëvolueerd uit de microelektronica-revolutie die we de laatste 60 jaar gekend hebben. Ze

Nadere informatie

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN... 7 4.1 KABELS?... 7 4.2 POWERLINE... 7 4.3 VERBINDINGEN... 7 5 GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER...

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN... 7 4.1 KABELS?... 7 4.2 POWERLINE... 7 4.3 VERBINDINGEN... 7 5 GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 16 september 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie FD-10 HANDSFREE MULTI-USER COMMUNICATIE APPARATUUR 1. Algemene informatie 1.1 Introductie De FD-10 is het meest geoptimaliseerde Full-Duplex communicatieapparaat waarmee u handsfree gesprekken kunt voeren.

Nadere informatie

Verticaal gekoppelde microringresonatoren gefabriceerd met waferbonding

Verticaal gekoppelde microringresonatoren gefabriceerd met waferbonding Verticaal gekoppelde microringresonatoren gefabriceerd met waferbonding Ilse Christiaens Overzicht - Inleiding - Breedbandverbindingen - Optische netwerken - Optische chips - Ringresonatoren - Metingen

Nadere informatie

Wireless WAN (Wide Area Netwerken) Johan Bickel

Wireless WAN (Wide Area Netwerken) Johan Bickel Wireless WAN (Wide Area Netwerken) Johan Bickel Connectiviteit Connectiviteit en met name draadloze communicatie maakt een (r)evolutie door die terugkoppeling van industriële processen en gegevens overal

Nadere informatie

Belnet Multipoint-dienst

Belnet Multipoint-dienst Productfiche Interconnectiviteitsdienst - Multipoint Multipoint-dienst Steeds meer onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen wensen hun geografische sites te verbinden. speelt met zijn dienstverlening

Nadere informatie

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN KABELS? POWERLINE VERBINDINGEN GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER...

4 HELP! IK HEB GEEN LOZE LEIDINGEN KABELS? POWERLINE VERBINDINGEN GEBRUIK VAN EEN WIFI REPEATER... Inhoudsopgave File: Project_09.doc 02 oktober 2016 1 PROBLEEM... 2 1.1 WONING BESCHRIJVING... 2 1.2 ROUTER... 3 2 WLAN EN LAN UITBREIDINGEN... 4 2.1 NIEUWE SITUATIE 1... 4 2.2 NIEUWE SITUATIE 2... 5 2.3

Nadere informatie

In dit hoofdstuk komen de werking principes van glasvezelsensoren. Zo wordt de werking van de FBG datalogger verduidelijkt.

In dit hoofdstuk komen de werking principes van glasvezelsensoren. Zo wordt de werking van de FBG datalogger verduidelijkt. 1 WERKINGSPRINCIPE In dit hoofdstuk komen de werking principes van glasvezelsensoren. Zo wordt de werking van de FBG datalogger verduidelijkt. 1.1 Glasvezel 1.1.1 Geschiedenis In 1870 gebruikte John Tyndall

Nadere informatie

Een intelligent DMX netwerk

Een intelligent DMX netwerk WORKSHOP STEPP Een intelligent DMX netwerk WORKSHOP STEPP Wat is DMX? Een intelligent DMX netwerk Demo opstelling Probleem oplossing Wat is DMX? Hoe is het DMX signaal ontstaan DMX in de praktijk Hoe

Nadere informatie

Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT

Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT Vigor 2850 serie Dual PPPoA/PVC - RoutIT PPPoA en NAT + PPPoA en routing RoutIT maakt gebruik van 2 keer PPPoA, waarbij de eerste PPPoA wordt gebruikt voor NAT en de tweede PPPoA wordt toegepast voor routing.

Nadere informatie

Kostenefficiënt, flexibel en ultrabetrouwbaar bedrijfsvestigingen met elkaar verbinden

Kostenefficiënt, flexibel en ultrabetrouwbaar bedrijfsvestigingen met elkaar verbinden IP-VPN van Telenet Kostenefficiënt, flexibel en ultrabetrouwbaar bedrijfsvestigingen met elkaar verbinden De veelzijdigste VPN-oplossing om uw vestigingen te verbinden U wilt dat de verschillende vestigingen

Nadere informatie

BROCHURE Glasvezel voor bedrijven. Betrouwbaar Sneller Voordeliger Regionaal E. Brofiber A Schepersweijer NN Reusel

BROCHURE Glasvezel voor bedrijven. Betrouwbaar Sneller Voordeliger Regionaal E. Brofiber A Schepersweijer NN Reusel Betrouwbaar Sneller Voordeliger Regionaal BROCHURE Glasvezel voor bedrijven Brofiber is jouw partner voor een snelle en betrouwbare glasvezel aansluiting in regio de Kempen. Brofiber A Schepersweijer 3

Nadere informatie

DWDM COMPONENTEN. Funea Broadband Services bv. Gouden Rijderstraat 1. Postbus 57. 4900 AB Oosterhout T: +31 (0) 162 475 800 F: +31 (0) 162 455 751

DWDM COMPONENTEN. Funea Broadband Services bv. Gouden Rijderstraat 1. Postbus 57. 4900 AB Oosterhout T: +31 (0) 162 475 800 F: +31 (0) 162 455 751 Funea Broadband Services bv Gouden Rijderstraat 1 Postbus 57 4900 AB Oosterhout T: +31 (0) 162 475 800 F: +31 (0) 162 455 751 I : www.funea.com E: info@funea.com hr West Brabant nr 20061617 DWDM COMPONENTEN

Nadere informatie

wlsn netwerk ontdekken en aanleren

wlsn netwerk ontdekken en aanleren 1 3. Het draadloze netwerk aanleggen en de draadloze apparaten configureren - Zorg ervoor dat alle draadloze toestellen nog niet ontdekt werden op een HUB. Procedure om een detectietoestel naar de niet-aangeleerde

Nadere informatie

HiFi over 8,33 khz channel spacing? Ik dacht het niet.

HiFi over 8,33 khz channel spacing? Ik dacht het niet. HiFi over 8,33 khz channel spacing? Ik dacht het niet. Op veler verzoek heb ik me verdiept in het fenomeen 8,33 khz. Waarom komt dit op ons af, en wat betekent dit voor de techniek van zenders en ontvangers.

Nadere informatie

uw ICT partner ADSL Home en Business

uw ICT partner ADSL Home en Business uw ICT partner ADSL Home en Business ADSL Home en Business Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 1.0 Introductie 2 1.1 Wat is DSL 2 1.2 Hoe werkt DSL 2 1.3 ADSL is de Asymmetrische variant van de DSL techniek

Nadere informatie

De vijf invloedrijkste fotonica-toepassingen

De vijf invloedrijkste fotonica-toepassingen Deze week organiseerde de Vrije Universiteit Brussel een De vijf invloedrijkste fotonica-toepassingen congres over de recente ontwikkelingen in fotonica: Spie Photonics Europe. Fotonica heeft alles te

Nadere informatie

Netwerk Interfacing Data Logging.

Netwerk Interfacing Data Logging. Handleiding Netwerk Interfacing Data Logging. EduTechSoft.nl 2009-2010 H.O.Boorsma. Pagina - 2 - Netwerk Interfacing Data Logging Pagina - 3 - Inhoud Inleiding.... 4 Beschrijving van het programma....

Nadere informatie

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot :

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot : DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Door de stijgende integratie van voice en data groeien WAN- en LAN toepassingen naar elkaar toe. Wireless Netwerken bieden een betrouwbare en flexibele

Nadere informatie

Computerarchitectuur en netwerken. Multicast protocollen Datalinklaag/LANs

Computerarchitectuur en netwerken. Multicast protocollen Datalinklaag/LANs Computerarchitectuur en netwerken 12 Multicast protocollen Datalinklaag/LANs Lennart Herlaar 24 oktober 2017 Inhoud Netwerklaag broadcast multicast Datalink laag foutdetectie en -correctie multiple access

Nadere informatie

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA

Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA Instellen Zyxel modem als stand-alone ATA In dit document wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een Zyxel ADSL modem als SIP ATA kunt configureren, zonder gebruik te maken van de DSL aansluiting op het

Nadere informatie

4Logical Link Control: 4Medium Access Control

4Logical Link Control: 4Medium Access Control Opdeling Datalink Laag Telematica LANs Hoofdstuk 15 4Logical Link Control: n Error handling n Flow Control 4Medium Access Control: n Framing n Access Control n Addressing LLC en MAC sublagen MAC 4Medium

Nadere informatie

Aanbieding: Glasvezel-ontwikkeling Industriegebied Seggelant, Gemeente Brielle. Projectnummer FTB Nederland BV juli 2018 Versie 1.

Aanbieding: Glasvezel-ontwikkeling Industriegebied Seggelant, Gemeente Brielle. Projectnummer FTB Nederland BV juli 2018 Versie 1. Aanbieding: Glasvezel-ontwikkeling Industriegebied Seggelant, Gemeente Brielle Projectnummer FTB Nederland BV 2018-012 10 juli 2018 Versie 11 van Contactpersoon Aanbieding voor Tav FTB Nederland BV, Delft

Nadere informatie

Dienstbeschrijving KPN IP-VPN. Een dienst in KPN ÉÉN

Dienstbeschrijving KPN IP-VPN. Een dienst in KPN ÉÉN Dienstbeschrijving KPN IP-VPN Een dienst in KPN ÉÉN Versie : v1.0 Datum : 1 januari 2018 Inhoud 1 Dit is KPN IP-VPN 3 2 KPN IP-VPN varianten 4 2.1 Kenmerken 4 3 KPN IP-VPN 5 3.1 Technisch 5 3.2 Redundancy

Nadere informatie

Kostevaluatie van optische netwerkarchitecturen: Kostevaluatie van transparante routering in Medium en Long Haul optische netwerken

Kostevaluatie van optische netwerkarchitecturen: Kostevaluatie van transparante routering in Medium en Long Haul optische netwerken Faculteit Toegepaste Wetenschappen Vakgroep Informatietechnologie Voorzitter: Prof. Dr. Ir. P. LAGASSE Kostevaluatie van optische netwerkarchitecturen: Kostevaluatie van transparante routering in Medium

Nadere informatie

4IP = Internet Protocol 4Protocol gebruikt op netwerk laag in het internet 4Geen betrouwbaarheid

4IP = Internet Protocol 4Protocol gebruikt op netwerk laag in het internet 4Geen betrouwbaarheid Internet Protocol Telematica Quality Of Service (Netwerk laag) Hoofdstuk 5 4IP = Internet Protocol 4Protocol gebruikt op netwerk laag in het internet 4Geen betrouwbaarheid n Pakketten kunnen verloren raken

Nadere informatie

Medical Glas. Wel zo zorgeloos

Medical Glas. Wel zo zorgeloos Medical Glas Wel zo zorgeloos MedicalConnect, een totaalconcept voor zorginstellingen. Internet is tegenwoordig onmisbaar, ook voor een zorginstelling. En voor uw klanten is het wel fijn om gemakkelijk

Nadere informatie

Tentamen IN2210 Computernetwerken I dinsdag 28 oktober tot uur

Tentamen IN2210 Computernetwerken I dinsdag 28 oktober tot uur Technische Universiteit Delft Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Tentamen IN0 Computernetwerken I dinsdag 8 oktober 003 4.00 tot 7.00 uur Algemeen: - Het gebruik van boeken en aantekeningen

Nadere informatie

Basis communicatie netwerk

Basis communicatie netwerk Basis communicatie netwerk In het Hypotheken Data Netwerk communiceert een tussenpersoon direct met een maatschappij. De tussenpersoon gebruikt hiervoor het pakket HDN Basic. De maatschappij gebruikt het

Nadere informatie

White Paper Flexibele Kantooromgeving

White Paper Flexibele Kantooromgeving White Paper Flexibele Kantooromgeving Inleiding Binnen de dynamische kantooromgeving is veel behoefte aan flexibiliteit. Werkplekbezetting en de indeling van ruimten moet kunnen variëren en hierin mogen

Nadere informatie

Project Heart of Gold. Projectresultaten. P. B. van Pelt (83010) Hogeschool Informatica. 29 november 2002 # 1

Project Heart of Gold. Projectresultaten. P. B. van Pelt (83010) Hogeschool Informatica. 29 november 2002 # 1 Project Heart of Gold Projectresultaten P. B. van Pelt (83010) Hogeschool Informatica 29 november 2002 # 1 Opbouw Presentatie Inleiding (3 min) De ILA waar het allemaal begon... Onderzoek Ontwerp Migratie

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: Performantie van webgebaseerde toepassingen

HOOFDSTUK 1: Performantie van webgebaseerde toepassingen HOOFDSTUK 1: Performantie van webgebaseerde toepassingen 1. Basisprincipes componenten en tijden is totale antwoordtijd is transfertijd is transfertijd http-request is transfertijd http-reply (data) is

Nadere informatie

SARA High Performance Networking Vancis Network Services

SARA High Performance Networking Vancis Network Services SARA High Performance Networking Vancis Network Services Welkom op het Science Park Amsterdam Welkom in het Network Operations Center Sadi Koçak, Peter Tavenier en Ingrid Janssen SARA High Performance

Nadere informatie

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa Samenvatting Het netvlies van het oog is niet gevoelig voor deze straling: het oog dat vlak voor het

Nadere informatie

Instellen van de WiFi-Repeater in Repeater mode

Instellen van de WiFi-Repeater in Repeater mode Instellen van de WiFi-Repeater in Repeater mode U kunt de repeater eenvoudig draadloos configureren voor uw netwerk. 1) Steek de repeater in een stopcontact welke in het bereik ligt van uw draadloze netwerk

Nadere informatie

Vigor 2860 serie Multi PVC/EVC - RoutIT

Vigor 2860 serie Multi PVC/EVC - RoutIT Vigor 2860 serie Multi PVC/EVC - RoutIT PPPoA en NAT + PPPoA en routing RoutIT maakt gebruik van 2 keer PPPoA, waarbij de eerste PPPoA wordt gebruikt voor NAT en de tweede PPPoA wordt toegepast voor routing.

Nadere informatie

H0254: OPTISCHE COMMUNICATIE VOLLEDIG OPTISCHE PAKKET- GESCHAKELDE NETWERKEN

H0254: OPTISCHE COMMUNICATIE VOLLEDIG OPTISCHE PAKKET- GESCHAKELDE NETWERKEN H0254: OPTISCHE COMMUNICATIE CASE STUDY 9 JANUARI 2006 VOLLEDIG OPTISCHE PAKKET- GESCHAKELDE NETWERKEN STEFAN PAUWEN JURGEN SIMONS BURGERLIJK INGENIEUR ELEKTROTECHNIEK 2 E IR TELECOMMUNICATIE EN TELEMATICA

Nadere informatie

Een poort. Figuur 3: Het distributiepaneel in LexCom Home

Een poort. Figuur 3: Het distributiepaneel in LexCom Home Antenne T110 Uplink Pwr MasterLink BO 100-ML PowerLink BO 100-PL 3. Het distributiepaneel met zijn modules en aansluitingen Het distributiepaneel zorgt voor de distributie van de signalen Dit distributiepaneel,

Nadere informatie

DRAADLOOS DMX. Kevin Redmeijer PT20

DRAADLOOS DMX. Kevin Redmeijer PT20 DRAADLOOS Natuurlijk kennen wij allemaal draadloze microfoons en allerlei andere draadloze systemen zoals Bluetooth, Wifi en Portofoons. Draadloze DMX bestaat ook en ik ga uitleggen hoe dat in zijn werk

Nadere informatie

Radio & Security. Complete Security BVBA. Niet alle 868 MHZ alarmsystemen zijn gelijkwaardig!

Radio & Security. Complete Security BVBA. Niet alle 868 MHZ alarmsystemen zijn gelijkwaardig! 2 Complete Security BVBA Radio & Security Niet alle 868 MHZ alarmsystemen zijn gelijkwaardig! De meest gebruikte frequentie voor SRD (Short Range Device) is 433 MHz. Naast alarmsystemen wordt deze frequentie

Nadere informatie

Nieuwe silicium fotonica-technologie zorgt voor sneller dataverkeer in datacenters

Nieuwe silicium fotonica-technologie zorgt voor sneller dataverkeer in datacenters Editie mei 2017 Silicon Photonics, Photonics Nieuwe silicium fotonica-technologie zorgt voor sneller dataverkeer in datacenters Nieuwe zendontvanger heeft 10x hogere bandbreedte dan huidige zendontvangers.

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

Risico-analyse voor een netwerkoperator in een onzekere omgeving door Caroline HEYSE. Universiteit Gent Faculteit Ingenieurswetenschappen

Risico-analyse voor een netwerkoperator in een onzekere omgeving door Caroline HEYSE. Universiteit Gent Faculteit Ingenieurswetenschappen Universiteit Gent Faculteit Ingenieurswetenschappen Vakgroep INTEC Voorzitter: Prof. Dr. Ir. P. LAGASSE Risico-analyse voor een netwerkoperator in een onzekere omgeving door Caroline HEYSE Promotors: Prof.

Nadere informatie

Case Study: Digitale KVM Matrix in dispatch ruimte

Case Study: Digitale KVM Matrix in dispatch ruimte Case Study: Digitale KVM Matrix in dispatch ruimte Een betrouwbare provider. Wie is Black Box? Black Box Network Services is een wereldwijde provider van datacommunicatie en netwerkinfrastructuur oplossingen.

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Productmeeting EqualLogic

Productmeeting EqualLogic Productmeeting EqualLogic Storage - algemeen Donderdag 8 november 2007 Peter Van Waeleghem Agenda Opslag van gegevens Principe Technologie Optimalisatie van de opslag RAID Opslag via een netwerk Extra

Nadere informatie

8.2 MESH 8.3 STERNETWERK NETWERK

8.2 MESH 8.3 STERNETWERK NETWERK 8.2 MESH NETWERK Cursus netwerken Een mesh netwerk is geschikt voor telefooncentrales in de 'hogere netvlakken', waar grote telecommunicatie-verkeersstromen uit diverse regio's zijn geaggregeerd en tussen

Nadere informatie

Handleiding voor verbeteren draadloos bereik Wi-Fi modem

Handleiding voor verbeteren draadloos bereik Wi-Fi modem Handleiding voor verbeteren draadloos bereik Wi-Fi modem De ZeelandNet helpdesk biedt geen telefonische ondersteuning op de in dit document beschreven handelingen. Om deze reden is dit document opgesteld.

Nadere informatie

MRV Wat is WDM Netwerk opties Een business case Referenties. Ed Zalmstra MRV Benelux

MRV Wat is WDM Netwerk opties Een business case Referenties. Ed Zalmstra MRV Benelux MRV Wat is WDM Netwerk opties Een business case Referenties Ed Zalmstra MRV Benelux MRV Communications Fast Facts Founded in 1988 Over 25 years in optical industry 10 years in Carrier Ethernet $Bs of field-proven

Nadere informatie

1.6 Alternatieve aandrijving

1.6 Alternatieve aandrijving 1.6 Alternatieve aandrijving In deze paragraaf worden alternatieve aandrijvingen behandeld. Er wordt dieper ingegaan op elektrische aandrijving waarbij batterijgestuurde aandrijving en aandrijving door

Nadere informatie

MeTrao Readout. Gebruiks Handleiding

MeTrao Readout. Gebruiks Handleiding MeTrao Readout MeTrao Extern Readout Programma Gebruiks Handleiding v1.2 software versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Netwerk Instellingen 3 1.1 Windows IP adres instellingen................... 3 1.1.1 Windows

Nadere informatie

PUBLIATO. Gebruikershandleiding van de online applicatie

PUBLIATO. Gebruikershandleiding van de online applicatie PUBLIATO Gebruikershandleiding van de online applicatie 01/06/2015 Inhoudstafel Algemene structuur van de toepassing... 3 Een arbeidsongeval aangeven... 4 Invullijst... 5 Verificatieknop... 6 Tooltips

Nadere informatie

Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96

Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96 Whitepaper: Cisco Meraki Title: Opzetten wireless guest access Author: Jurgen Vermeulen Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96 JUVE Consulting BVBA Roosgrachtlaan 27, B-3400 Landen Tel.: +32 (491)

Nadere informatie

ICT Infrastructuren. VZI studiedag 21 mei 2015 J.A. van Delft Arne.van.delft@deerns.com

ICT Infrastructuren. VZI studiedag 21 mei 2015 J.A. van Delft Arne.van.delft@deerns.com ICT Infrastructuren VZI studiedag 21 mei 2015 J.A. van Delft Arne.van.delft@deerns.com Agenda 1. TRENDS 2. BEDRADE INFRASTRUCTUREN 3. DRAADLOZE INFRASTRUCTUREN 4. MEDISCHE NETWERKEN 5. BEVEILIGING TRENDS

Nadere informatie

Compacte vlakkegolfgeleiderkoppelingen. silicium-op-isolator

Compacte vlakkegolfgeleiderkoppelingen. silicium-op-isolator Compacte vlakkegolfgeleiderkoppelingen in silicium-op-isolator Bert Luyssaert Promotoren: Prof. R. Baets en Prof. P. Bienstman Inhoudslijst Optische chips Inleiding Gebruik Golfgeleiders Materialen Golfgeleiderkoppelingen

Nadere informatie

cursus Optische Communicatie

cursus Optische Communicatie Kath. Univ. Leuven Dept. ESAT-Elektrotechniek cursus Optische Communicatie (H05H6a) Cursusnota s eerste gedeelte: optische basistechnieken en lasers versie 2009/2010 Prof. Jan Engelen Inleiding Deze cursusnota's

Nadere informatie

2. Welke type kabel / diameter worden er in het In-Home Connectivity concept gebruikt?

2. Welke type kabel / diameter worden er in het In-Home Connectivity concept gebruikt? FAQ s 1. Hoe werkt het In-Home Connectivity concept? Vanuit het WiFi modem prik je een RJ45 kabel in de DIN-rail convertor (ingebouwd in de basis unit). Deze convertor zet het elektrisch signaal om in

Nadere informatie

KAEDU : Outputs en inputs

KAEDU : Outputs en inputs KAEDU : Outputs en inputs LED Er zijn in totaal 6 LEDS (exclusief de IR) die je kan gebruiken. Hiervoor moeten de overeenkomstige jumpers wel in de juiste stand staan. Zoals je op onderstaande foto ziet

Nadere informatie

Introductie Lambda networking

Introductie Lambda networking Introductie Lambda networking Erik Radius Manager Netwerkdiensten, SURFnet SNB Master Utrecht, 14 Mei 2004 Inhoud van dit verhaal Communicatiemodel voor dummies Glasvezel techniek Lambda networking, NetherLight

Nadere informatie

Handleiding Aslast Weegsysteem

Handleiding Aslast Weegsysteem Handleiding Aslast Weegsysteem Bediening en gebruik Zorg ervoor dat de voedingskabel op de hand ontvanger is aangesloten. Door de verlichting van het voertuig aan te schakelen, schakelt eveneens het systeem

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT-Stappenmotoren

ELEKTRICITEIT-Stappenmotoren ELEKTRICITEIT-Stappenmotoren 1 Stappenmotoren...1 1.1 Inleiding....1 1.2 Wat is nu juist een stappenmotor?... 2 1.3 Waar vinden we stappenmotoren?... 3 1.4 Soorten stappenmotoren?... 3 1.5 Permanente magneet

Nadere informatie

Routing Load-Balance & Policy Route

Routing Load-Balance & Policy Route Routing Load-Balance & Policy Route Inhoudsopgave Load-Balance / Policy Route... 3 Wizard Mode... 4 Advance Mode... 5 Voorbeeld scenario 1... 6 Voorbeeld scenario 2... 9 Load-Balance / Policy Route setup

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Hoe de (very) near-field test methode bijdraagt aan optimale antenne performance

Hoe de (very) near-field test methode bijdraagt aan optimale antenne performance Hoe de (very) near-field test methode bijdraagt aan optimale antenne performance Dirk Faber Test and Measurement specialist meer informatie: dirk.faber@acalbfi.nl uitdagingen ontwerpen IoT applicatie Product

Nadere informatie

BK 600 OPTISCH SYSTEEM

BK 600 OPTISCH SYSTEEM Funea Broadband Services bv Gouden Rijderstraat 1 Postbus 57 4900 AB Oosterhout T: +31 (0) 162 475 800 F: +31 (0) 162 455 751 I : www.funea.com E: info@funea.com hr West Brabant nr 20061617 BK 600 OPTISCH

Nadere informatie

Onder het menu LAN General Setup kunt Settings wijzigen die te maken hebben met de DHCP en TCP/IP instelling voor het LAN segment (interne netwerk).

Onder het menu LAN General Setup kunt Settings wijzigen die te maken hebben met de DHCP en TCP/IP instelling voor het LAN segment (interne netwerk). LAN General Setup LAN General Setup Onder het menu LAN General Setup kunt Settings wijzigen die te maken hebben met de DHCP en TCP/IP instelling voor het LAN segment (interne netwerk). Hieronder ziet u

Nadere informatie

Overwegingen bij bekabeling architectuur

Overwegingen bij bekabeling architectuur Overwegingen bij bekabeling architectuur HellermannTyton B.V. Michel Frakking Deze lezing wordt u aangeboden door: HellermannTyton is fabrikant van Innovatieve Connectivity Oplossingen voor zowel LAN als

Nadere informatie

Draadloze Installatie Handleiding

Draadloze Installatie Handleiding Draadloze Installatie Handleiding VOOR INSTALLATEURS Alles wat u moet weten INHOUDSOPGAVE Page A Directe modus... 44 B "Draadloze bus" modus... 46 C Groepsopdracht gebruiken met de "Draadloze bus... 48

Nadere informatie

High speed in het datacenter

High speed in het datacenter High speed in het datacenter Auteur: Stephen J. Morris Senior Product Manager, Panduit EMEA Inleiding Er staat ons een gigantische groei van het dataverkeer binnen het datacenter te wachten. Machine to

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost moderne uitdagingen opgelost Inhoud Moderne datacenters, moderne uitdagingen 03 Versnel uw datacenter 04 Niet alleen snel, maar ook veilig 05 IBM FlashSystem Family 06 2 Moderne datacenters, moderne uitdagingen

Nadere informatie

Deze optische antenne kan toveren met licht

Deze optische antenne kan toveren met licht Editie Best of 2016 Photonics, Smart Health, Quantum computing, Sensor solutions for IoT, Photovoltaics Deze optische antenne kan toveren met licht Onderzoekers van imec en KU Leuven maakten een optische

Nadere informatie

Samenvatting We zijn gekomen in een faze waarin, voor het aansluiten van eindgebruikers en het toeleveren van breedbanddiensten, de beschikbare netwerkbandbreedte kritisch is geworden. Amper acht jaar

Nadere informatie

Communicatienetwerken

Communicatienetwerken Communicatienetwerken Oefeningen 4 : ALGEMEEN (niet voor MTI) Woensdag 2 december 2009 1 VRAAG 1 : MAC/IP adressen toekennen 2 VRAAG 1 : MAC/IP adressen toekennen Scenario Link 1 Link 2 Link 3 Link 4 Link

Nadere informatie

Labo digitale technieken

Labo digitale technieken .. Het gebied "elektronica" is reeds geruime tijd onderverdeeld in twee specialiteiten, namelijk de analoge en de digitale technieken. Binnen analoge schakelingen gebeurt de signaalverwerking met lineaire

Nadere informatie