Verdere stagnatie vrijesectorhuurprijzen in de Randstad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verdere stagnatie vrijesectorhuurprijzen in de Randstad"

Transcriptie

1 Verdere stagnatie vrijesectorhuurprijzen in de Randstad Tegelijkertijd bereiken huurprijzen voor nieuwe huurders in helft van de provincies nieuw hoogtepunt Amsterdam, 15 november De stagnatie van huurprijsstijgingen in de vrije sector in de Randstad zet door. Alleen de huurprijzen voor kleine appartementen in de grote steden vormden daarop een uitzondering. In de meeste provincies buiten de Randstad namen de prijzen van aangeboden vrijesectorhuurwoningen wel significant toe. De huurprijzen voor nieuwe huurders stegen daar gemiddeld bijna anderhalf keer zo hard als binnen de Randstad, met Flevoland als koploper. Het aanbod huurwoningen in de vrije sector was in die provincie 18,3 procent duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Desondanks zijn de Randstadprovincies nog altijd het duurst: in Noord-Holland, Zuid- Holland en Utrecht betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal opnieuw het meest per vierkante meter per maand. In Noord-Holland en Zuid-Holland werden door Pararius nog nooit zulke hoge prijzen gemeten. Ook in Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland en Flevoland bereikten de huurprijzen voor nieuwe huurders een recordhoogte.

2 Vraag neemt toe, maar is gelijkmatiger verdeeld over prijsklassen Dat de druk op de woningmarkt groot is, is ook op Pararius.nl zichtbaar. Het aantal woningzoekenden op Pararius is het afgelopen kwartaal flink toegenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Ruim woningzoekenden stonden in het derde kwartaal van 2017 ingeschreven, tegenover in het tweede kwartaal. Dit heeft enerzijds te maken met de toenemende vraag naar huurwoningen in Nederland. Anderzijds is het een seizoenspatroon; veel studenten en expats schrijven zich in de zomermaanden in omdat ze in september aan een nieuwe studie of baan beginnen, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. Verder zien we dat huurwoningen ieder kwartaal weer korter te huur staan. Door de grote vraag wordt er steeds sneller een nieuwe huurder gevonden. Ondertussen slinkt hiermee ook het actuele aanbod huurwoningen in de vrije sector. Opvallend is dat deze toenemende vraag zich wel evenrediger verspreidt over de verschillende prijsklassen. Waar in vorige kwartalen de vraag naar huurwoningen met een maandhuur tussen de 711 en steeds het grootst was, is deze nu gelijk aan de vraag naar huurwoningen met een maandhuur tussen de en Ondanks de groeiende vraag is het gat tussen vraag en aanbod per prijsklasse dus kleiner geworden. De vraag blijft het aanbod het meest overstijgen in de twee laagste prijsklassen. Dat de vraag zich gelijkmatiger verspreidt over de verschillende prijsklassen is een goede ontwikkeling. Zo neemt de concurrentie onder woningzoekenden binnen een prijsklasse wat af, wat de druk op de huurmarkt iets verlicht, constateert De Groot. Waarom de vraag zich zo ontwikkelt kan te maken hebben met verschillende factoren. Het gaat beter met de Nederlandse economie, dus mensen hebben meer te besteden. Maar het tekort aan betaalbare koopwoningen is waarschijnlijk voor veel mensen de belangrijkste reden om een huurwoning te zoeken. Ze kunnen simpelweg geen koopwoning betalen of er zijn op het moment geen geschikte woningen voor hen te koop. Gemiddelde huurprijzen voor nieuwe huurders opnieuw gestegen De blijvende schaarste op de woningmarkt is terug te zien in de huurprijzen. De landelijke gemiddelde huurprijs van het aanbod vrijesectorhuurwoningen steeg afgelopen kwartaal wederom. Met een toename van 7,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar kwam de gemiddelde huurprijs van een vrijesectorhuurwoning op een bedrag van 15,23 per vierkante meter per maand. Dit is de hoogste op Pararius gemeten gemiddelde huurprijs sinds 2007, toen de eerste huurmonitor verscheen. De cijfers zijn gebaseerd op woningen die het afgelopen kwartaal werden gemarkeerd als verhuurd op Pararius.

3 Huurprijsstijging in vrije sector lager dan gereguleerde huursector Huurprijzen voor zittende huurders stijgen minder hard. In 2016 stegen de huurprijzen voor bewoners van vrijesectorwoningen met 2,2 procent. Dat is lager dan de prijsstijging in de gereguleerde sector, die vorig jaar met gemiddeld 2,4 procent toenam. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN). De leden verhuren gezamenlijk zo n huurwoningen in de vrije sector. De huurprijsontwikkeling in de vrijesector volgt overwegend de inflatie. Huurprijzen voor zittende huurders worden namelijk alleen verhoogd met de inflatie en een beperkte opslag om marktontwikkelingen te kunnen volgen. Dat is bij gereguleerde huurprijzen anders: deze worden naast inflatie ook verhoogd met het huurstijgingspercentage dat is vastgesteld door de overheid. De huurprijs van een zelfstandige woonruimte mag daardoor worden opgehoogd naar inflatie +2,5 procentpunt. De maximale huurstijging in de sociale sector komt hiermee op 2,8 procent. In sommige gevallen geldt er bovendien een inkomensafhankelijke stijging, waardoor de maximale prijsstijging in de gereguleerde sector kan oplopen tot 4,3 procent. Kale huurwoningen stijgen sterkst in prijs Door schaarste en een disbalans in vraag en aanbod loopt de marktwaarde van huurwoningen snel op. Ook de staat waarin een woning wordt opgeleverd (kaal, gestoffeerd of gemeubileerd) heeft invloed op de huurprijs. De verschillen per oplevervorm zijn groot. Zo waren gemeubileerde huurwoningen het afgelopen kwartaal het duurst op Pararius met een gemiddelde vierkantemeterprijs van 18,22, maar bedroeg de prijsstijging slechts 5 procent. Kale vrijesectorhuurwoningen stegen met 10,6 procent het afgelopen kwartaal het sterkst in prijs naar 10,55 per vierkante meter per maand. Gestoffeerde huurwoningen stegen gemiddeld 7,5 procent in vierkantemeterprijs, tot 14,32.

4 Gestoffeerde huurwoningen werden het afgelopen kwartaal het meest aangeboden op Pararius. Van het totale aanbod bestond 38,3 procent uit gestoffeerde huurwoningen, 35,7 procent uit gemeubileerde en 17,5 procent uit kale huurwoningen. Van de resterende 8,5 procent was de oplevervorm onbekend. Aanbod vrije sector bestaat grotendeels uit appartementen Kijken we naar het type woning, dan valt op dat het grootste gedeelte van het actuele aanbod in de vrije sector uit appartementen bestaat; maar liefst 70,1 procent. De rest van het aanbod bestaat uit eengezinswoningen (28,1%) en enkele vrijstaande woningen (1,8%). Dat komt met name door de alsmaar groeiende vraag naar woonruimte in de grote steden, verklaart De Groot. Zeker in het centrum van een grote stad vind je voornamelijk appartementen. De vraag naar kleinere woonruimte wordt bovendien gestuwd door het stijgende inwoneraantal van Nederland, de aantrekkingskracht van steden op jongeren en de sterke toename van het aantal eenpersoonshuishoudens. Meer mensen willen in de stad wonen en zijn op zoek naar een kleinere woonruimte die ze niet met anderen hoeven te delen. Een appartement sluit het beste aan bij die behoefte. Door de grote vraag naar appartementen is dit woningtype per vierkante meter ook het duurst. Het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs voor een appartement naar 16,81 per maand. Dit is een toename van 7,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het prijsniveau van eengezinswoningen ligt lager, maar steeg harder dan dat van appartementen; met 8,7 procent naar 11,45. Vrijstaande woningen zijn juist iets goedkoper geworden: de gemiddelde prijs per vierkante meter voor dit woningtype daalde het afgelopen kwartaal licht met 0,2 procent. Dit woningtype wordt relatief erg weinig aangeboden.

5 Huur van gemeubileerde appartementen het hoogst Kijken we naar een combinatie tussen type woning en de oplevervorm, dan blijken nieuwe huurders van een gemeubileerd appartement het minst voordelig uit te zijn. Gemeubileerde appartementen waren met een gemiddelde prijs per vierkante meter van 19,02 het afgelopen kwartaal het duurst op Pararius. Als nieuwe huurder was het per vierkante meter het voordeligst om een kale eengezinswoning te betrekken; 9,78 per vierkante meter. Opvallend is dat de prijsniveaus van een gestoffeerde eengezinswoning en een kaal appartement bijna gelijk zijn: respectievelijk 11,90 en 11,93. Dit zijn landelijke cijfers, maar het laat wel zien hoe vraag en aanbod invloed hebben op wat je als huurder per vierkante meter krijgt voor je geld. Een gestoffeerde eengezinswoning is vaak zo te betrekken, maar in een kaal appartement moet je nog geld steken om het aan te kleden. Toch betaal je per vierkante meter zo goed als dezelfde prijs. Dat is marktwerking, licht De Groot toe. Kleine woningen het duurst per vierkante meter Dat huurders voor appartementen een hogere huurprijs betalen is ook terug te zien in de gemiddelde vierkantemeterprijzen van verschillende oppervlaktesegmenten. Appartementen zijn vaak een stuk kleiner dan een eengezinswoning of vrijstaande woning. Huurders van een kleine woning betalen misschien een lagere maandhuur, maar per vierkante meter zijn zij het duurst uit. Het oppervlaktesegment van 50 tot 75 vierkante meter is met 11,5 procent niet alleen het hardst gestegen, maar is ook veruit het duurst: 18,89 per vierkante meter. Grotere woningen zijn daarentegen relatief voordelig. Per vierkante meter is het oppervlaktesegment van 125 tot 150 vierkante meter het voordeligst met een prijs voor nieuwe huurders van 13,06.

6 Recordhuren in meer dan de helft van de provincies In het tweede kwartaal van dit jaar was op provinciaal niveau een opmerkelijk verschil te zien in de prijsontwikkeling van het aanbod in de vrije sector. In de Randstadprovincies stagneerden de gemiddelde huurprijzen na lange tijd van sterke prijsstijgingen, terwijl de gemiddelde huurprijzen in de omliggende provincies juist noemenswaardig stegen. Deze twee trends zetten zich het afgelopen kwartaal voort; wederom stegen de prijzen in de Randstad het minst hard. In Noord-Holland stegen de prijzen op Pararius met slechts 3 procent en in Zuid-Holland betaalden nieuwe huurders 3,1 procent meer. In Utrecht betaalden nieuwe huurders 5,4 procent meer, terwijl dat in het tweede kwartaal van 2017 nog 8,8 procent was. Dat betekent overigens niet dat huurwoningen betaalbaarder worden in de grote steden. De gemiddelde huurprijzen voor nieuwe huurders in Noord-Holland en Zuid-Holland zijn niet eerder zo hoog geweest, legt Jasper de Groot uit. De prijzen stijgen nog steeds. Maar het is logisch dat aan de extreme prijsstijgingen een einde is gekomen. De prijzen zijn nu zo hoog dat steeds minder mensen dit soort bedragen maandelijks op kunnen opbrengen, waardoor de groep potentiele huurders afneemt. Stijgingen buiten de Randstad zetten door Buiten de Randstad zetten in het overgrote deel van de provincies de prijsstijgingen van het aanbod in de vrije sector flink door. In Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland en Flevoland werden recordhuurprijzen bereikt. Sinds 2010 waren de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter per maand voor nieuwe huurders hier niet zo hoog als in het afgelopen kwartaal. Prijzen in het noorden ontwikkelen zich anders In het noorden ontwikkelt de prijs van het aanbod vrijesectorwoningen zich anders. In Groningen stagneerde de huurprijsstijging: prijzen stegen daar met slechts 1,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is een verschil van ruim 15 procentpunt met het tweede kwartaal van 2017: toen stegen de prijzen met bijna 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het afgelopen kwartaal betaalden nieuwe huurders in Groningen 12,77 per vierkante meter per maand. In Friesland en Drenthe daalde de gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand zelfs licht. In Drenthe betaalden nieuwe huurders 4,7 procent minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder, in Friesland daalden de huurprijzen met 2,5 procent. Dat is opvallend, omdat de

7 huurprijzen in Friesland en Drenthe al het laagst zijn van heel Nederland. In Friesland betaalden nieuwe huurders 8,23 per vierkante meter per maand, in Drenthe 8,48. Verschil in huurprijs nog altijd groot tussen Randstad en de rest Ondanks de noemenswaardige prijsstijgingen in de meeste provincies buiten de Randstad, is het aanbod in de vrije sector daar nog altijd een stuk betaalbaarder. De Randstad blijft het duurst, met als koploper Noord-Holland. Nieuwe huurders betaalden in die provincie het afgelopen kwartaal gemiddeld 20,32 per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. De prijzen in Noord-Holland stegen het afgelopen kwartaal voor het veertiende kwartaal op rij, zonder tussentijdse daling. Huurders die er een gemeubileerde woning betrokken waren het duurst uit; zij betaalden het afgelopen kwartaal gemiddeld 22,03 per vierkante meter per maand. Ook in Zuid-Holland kwamen de huurprijzen het afgelopen kwartaal op recordhoogte: nieuwe huurders betaalden er gemiddeld 14,26 per vierkante meter per maand. In Utrecht betaalde men gemiddeld 14,19 per vierkante meter per maand. Ook in Utrecht en Zuid- Holland waren gemeubileerde huurwoningen veruit het duurst; respectievelijk 16,98 en 16,37 per vierkante meter per maand. Tussen de drie koplopers Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zit een behoorlijke afstand ten opzichte van de goedkoopste provincies. In Noord-Holland betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal zelfs bijna 2,5 keer zo veel als in de goedkoopste provincie, Friesland, waar nieuwe huurders gemiddeld 8,23 per vierkante meter per maand betaalden. Ondanks de prijsstijgingen is het volgens De Groot niet waarschijnlijk dat de gemiddelde prijzen buiten de Randstad gelijktrekken met de prijzen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. In de Randstad blijft de scheve verhouding tussen vraag en aanbod het grootst. De drie Randstadprovincies groeien qua bevolking het hardst, waardoor de vraag naar huurwoningen ook blijft stijgen in steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dat is in de overige provincies een stuk minder, aldus De Groot.

8 Grote steden volgen landelijke huurtrend De huurprijstrend die op landelijk en provinciaal niveau zichtbaar is, is ook binnen grote steden te zien. De prijzen van het aanbod vrijesectorwoningen in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven stegen het afgelopen kwartaal niet meer dan 2,4 procent, terwijl de prijzen daar vorig jaar juist flink stegen. De gemiddelde huurprijs in de stad Groningen daalde zelfs ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Volgens De Groot zullen de gemiddelde prijzen in de duurste steden zich gematigd ontwikkelen. Huurprijzen kunnen slechts stijgen tot het niveau waarop woningzoekenden de huur nog kunnen opbrengen. We zien nu al dat huren in grote steden steeds meer is weggelegd voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Het aanbod past dan niet meer bij de vraag, zegt hij. Nieuwe huurders betaalden het afgelopen kwartaal in Amsterdam gemiddeld 22,06 per vierkante meter per maand, in Utrecht 15,89, in Rotterdam 14,43, in Den Haag 14,09 en in Eindhoven 13,05. In populaire wijken liggen de huurprijzen zelfs nog hoger, vaak ver boven het landelijk gemiddelde, aldus De Groot. Centrumwijken zijn in de grote steden over het algemeen het duurst: in Amsterdam ( 24,46), Utrecht ( 18,78), Rotterdam ( 17,89) en Eindhoven ( 15,08) betalen huurders in het centrum het meest. Den Haag wijkt af. Daar zijn de buurten Archipelbuurt ( 17,26) en Willemspark ( 17,90) ten noorden van het centrum duurder dan in het centrum zelf ( 17,00). Grote steden, kleine huurwoningen Net als op landelijk niveau zijn in alle steden huurwoningen tussen de 50 en 75 vierkante meter het duurst. Koploper is Amsterdam, gevolgd door Utrecht, Rotterdam, Groningen, Eindhoven en als laatste Den Haag. Dit komt deels door de grote vraag: Kleine woningen hebben een lagere maandelijkse huur, waardoor er meer vraag naar is. Daarentegen is de gemiddelde prijs per vierkante meter wel hoog, mede door die grote vraag. Aangezien die vraag in de grote steden de komende tijd niet lijkt te dalen, blijven de prijzen voor het kleinste oppervlaktesegment stijgen, legt De Groot uit. Hoewel de gemiddelde huurprijs per

9 vierkante meter voor Randstadsteden als Amsterdam en Rotterdam dus stabiliseert, geldt dit niet per se voor de gemiddelde prijzen van kleine vrijesectorwoningen. Dat kleine vrijesectorwoningen per vierkante meter het duurst zijn, is volgens De Groot daarnaast locatiegebonden: De meeste kleine woningen in een stad zijn appartementen in het centrum en de omliggende wijken. De prijzen zijn in het centrum vaak veel hoger dan in de wijken daarbuiten, omdat de vraag naar woningen in het centrum groter is. Eengezinswoningen vind je daarentegen meer in de randwijken van een stad, daar waar de vraag vaak iets minder groot is. Ook het grote aanbod van gemeubileerde appartementen in het centrum zorgt daar voor een stijging in de gemiddelde huurprijs. In bijna alle grote steden worden gemeubileerde appartementen het meest aangeboden. Daarvan liggen de

10 huurprijzen hoger, omdat de huurder ook gebruik kan maken van het interieur. Alleen Den Haag wijkt af: daar worden gestoffeerde appartementen het meest aangeboden. Verdere stabilisatie huurprijs in Amsterdam Al jarenlang moeten huurders in de vrije sector in Amsterdam het diepst in de buidel tasten. Erg hard stijgen de gemiddelde prijzen in onze hoofdstad inmiddels niet meer. De stagnerende trend die we vorig kwartaal al signaleerden op stadsniveau zet door, zegt De Groot. De gemiddelde prijs per vierkante meter is in Amsterdam nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Deze steeg voor nieuwe huurders met een half procent naar 22,06. Dit is zelfs iets lager dan het voorgaande kwartaal. Het percentage vrijesectorwoningen dat het afgelopen kwartaal via Pararius werd verhuurd lag het afgelopen kwartaal 56 procent hoger dan een jaar eerder. Huurprijs stagneert in populaire wijken, maar stijgt in upcoming wijken Waar vorig kwartaal de gemiddelde vierkantemeterprijs voor alle Amsterdamse wijken op Pararius nog (licht) steeg ten opzichte van een jaar eerder, zijn de prijzen in Centrum (- 0,3%) en Zuid (-0,3%) in het derde kwartaal van 2017 juist licht gedaald. Zoals we al dachten; de rek op de prijzen is er in deze wijken uit, licht De Groot toe. In de wijken Nieuw- West en Oost stegen de prijzen juist noemenswaardig: respectievelijk met 5,9 en 8 procent naar 16,41 en 19,27. Deze wijken zijn de afgelopen jaren ontdekt door woningzoekenden met een kleiner budget die toch graag in Amsterdam willen wonen. Door de toenemende populariteit stijgen de huurprijzen in deze relatief goedkopere wijken. Een opvallende wijk is Noord, waar de prijsontwikkeling per kwartaal sterk fluctueert. Het afgelopen kwartaal daalden de prijzen (-3,1%) ten opzichte van een jaar eerder, terwijl in het tweede kwartaal van 2017 de prijzen nog flink stegen (+14,9%) ten opzichte van datzelfde kwartaal in Dit zou te maken kunnen hebben met nieuwbouwprojecten die gefaseerd worden opgeleverd in Noord., verklaart De Groot. Centrum blijft voor nieuwe huurders de duurste wijk met een gemiddelde prijs per vierkante meter per maand van 24,46. Zuidoost is de goedkoopste wijk met 13,20. Appartementen domineren Amsterdams aanbod

11 Appartementen domineren de vrije huursector in onze hoofdstad nog sterker dan op landelijk niveau. Het afgelopen kwartaal bestond 87 procent van het Amsterdamse aanbod op Pararius uit appartementen, waarvan de gemiddelde vierkantemeterprijs per maand op 22,95 lag. Een eengezinswoning in de vrije sector in Amsterdam was beduidend goedkoper; gemiddeld 15,79 per vierkante meter. Eengezinswoningen maakten wel slechts 12 procent van het aanbod in het afgelopen kwartaal uit. Van al deze Amsterdamse appartementen is 54 procent gemeubileerd. Wie het afgelopen kwartaal een gemeubileerde huurwoning in Amsterdam betrok, betaalde gemiddeld de hoogste huurprijs per vierkante meter. Een gemeubileerde vrijesectorhuurwoning kostte nieuwe huurders gemiddeld 23,43 per vierkante meter per maand. Dit ligt 5,21 boven het landelijk gemiddelde voor gemeubileerde woningen. De hoge prijs van gemeubileerde huurwoningen is volgens De Groot goed te verklaren. Veel gemeubileerde huurwoningen worden gehuurd door expats en mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben. Dat zijn kortlopende contracten. Bij ieder nieuw contract kan de huurprijs dus worden aangepast. Bovendien is het budget van expats vaak hoger vanwege belastingvoordelen en een werkgeversbijdrage voor huisvesting. Er wonen veel expats in Amsterdam, die werken bij een van de vele bedrijven die in Amsterdam zijn gevestigd, bijvoorbeeld op de Zuidas. Opvallend is dat een gestoffeerde woning in Amsterdam niet veel goedkoper is per vierkante meter per maand dan een gemeubileerde, terwijl dit op landelijk niveau wel een aantal euro per vierkante meter scheelt. De vraag naar appartementen en de schaarste aan huurwoningen in het middensegment laat zich ook zien in de gemiddelde prijzen per oppervlaktesegment in Amsterdam. Voor een vrijesectorhuurwoning met een oppervlakte tussen de 50 en 75 vierkante meter betalen nieuwe huurders gemiddeld 26,31. Dit is 7,42 boven het landelijk gemiddelde voor dit oppervlaktesegment. Huurders in Amsterdam zijn relatief het goedkoopst uit met een woning tussen de 100 en 125 vierkante meter: de gemiddelde prijs per vierkante meter voor dat oppervlaktesegment ligt op 19,60 per maand. Ook in Rotterdam stabiliseert de gemiddelde huurprijs Ook in Rotterdam is de kanteling in de huurprijsstijging van het aanbod in de vrije sector zichtbaar. Gemiddeld betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal 14,43 per vierkante meter per maand. Net als in Amsterdam ontwikkelen de prijzen zich er al enkele maanden gematigd: het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde huurprijs slechts met 0,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2017 daalden de prijzen zelfs licht ten opzichte van een jaar eerder met 1,5 procent. Toch geeft de gemiddelde huurprijs in Rotterdam een licht vertekend beeld. Binnen de ring van Rotterdam zijn er grote verschillen in huurprijzen. In de duurste wijk Centrum betalen nieuwe huurders gemiddeld 17,89 per vierkante meter per maand, tegenover 10,69 per vierkante meter per maand in de goedkoopste wijk Prins Alexander.* 1 Dat is een verschil van 7,38 per vierkante meter per maand. In Rotterdam Centrum zijn de huurprijzen het hoogst, maar stijgen nauwelijks meer. In andere delen van Rotterdam zijn de prijzen juist wel aan het stijgen, zegt De Groot. Hillegersberg-Schiebroek is daarvan een goed voorbeeld: gemiddeld betaalden nieuwe huurders daar het afgelopen kwartaal 15,25 per vierkante meter per maand, terwijl dit vorig 1 *De wijk Overschie ( 10,20) is daarbij buiten beschouwing gelaten: in het afgelopen kwartaal werden daar slechts 8 objecten aangeboden op Pararius, wat te weinig is om conclusies aan te kunnen verbinden.

12 kwartaal nog 13,50 per vierkante meter per maand was. In de wijk Prins Alexander stijgen de prijzen daarentegen nog niet significant. Volgens De Groot volgt Rotterdam daarmee de trend die ook in andere steden zichtbaar is. De prijzen stijgen als eerste in de populaire centrumwijken. Als het huurplafond daar bereikt is, wijken huurders uit naar omliggende wijken. De prijsstijgingen verspreiden zich als een olievlek over de stad. Dat zien we ook in Rotterdam: Hillegersberg-Schiebroek is een populaire wijk dichtbij het centrum, terwijl Prins Alexander juist meer aan de rand van Rotterdam ligt. Het is niet onvoorstelbaar dat de prijzen daar over een tijd ook zullen toenemen. Rotterdam kent groot verschil in huurprijs per woningtype De gemiddelde huurprijzen per vierkante meter lopen in de stad ook sterk uiteen tussen type huurwoningen en de verschillende oplevervormen. Zo zijn appartementen relatief duur in vergelijking met een eengezinswoning. Voor een eengezinswoning betaalden nieuwe huurders gemiddeld 10,93 per vierkante meter per maand, tegenover 15,36 per vierkante meter per maand voor een appartement. Eengezinswoningen zijn dus relatief goedkoop. Dat komt onder andere door de locatie. Appartementen vind je vooral in het centrum van de stad, eengezinswoningen juist vaker in de buitenwijken. Die locaties zijn wat minder gewild. *De wijk Overschie ( 10,20) is in de bovenstaande grafiek buiten beschouwing gelaten. In het afgelopen kwartaal werden daar slechts 8 objecten aangeboden op Pararius, wat te weinig is om conclusies aan te kunnen verbinden. Ook in Rotterdam zitten tussen oplevervormen grote verschillen in huurprijs. Voor een gemeubileerd appartement betaalden nieuwe huurders in Rotterdam gemiddeld 17,30 per vierkante meter per maand, voor een kaal appartement slechts 10,81. Dat komt neer op een verschil in huurprijs van 324,50 per maand tussen een gemeubileerd appartement van 50 vierkante meter en een kaal appartement van dezelfde grootte. Woningen met een klein oppervlakte zijn überhaupt veruit het duurst. Rotterdamse woningen tussen de 50 en 75 vierkante meter ( 16,95) waren het afgelopen kwartaal op Pararius gemiddeld 2,64 duurder dan woningen tussen de 75 en 100 vierkante meter ( 14,31). Regeerakkoord Het beeld dat al deze cijfers en prijsontwikkelingen schetsen is dat van een landelijke woningmarkt waarin de vraag het aanbod nog steeds ruimschoots overstijgt. Ook de politiek heeft dit opgemerkt en besloten dat hier actie op ondernomen moet worden. Op 10 oktober

13 werd het regeerakkoord door VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gepresenteerd. We geven prioriteit aan middenhuurwoningen in de vrije sector. Woningmarktbeleid vergt samenwerking met medeoverheden, corporaties en private partijen. Voor komende periode is het doel om meer nieuwe koop- en huurwoningen te bouwen, voldoende koop- en huuraanbod voor specifieke groepen te realiseren en flinke stappen te zetten voor de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, is te lezen in de woonparagraaf van het akkoord. De coalitiepartijen willen zoveel mogelijk belemmeringen voor de woningbouwproductie wegnemen. Het is goed dat het nieuwe kabinet het onnodig belemmerend overheidsbeleid, zoals zij het zelf noemen, aan gaat pakken. Dit heeft de bouw van nieuwe woningen de afgelopen jaren zeker tegengehouden. Als gemeenten, ontwikkelaars, investeerders en corporaties nu ruim baan krijgen kunnen ze gezamenlijk echt stappen maken om de woningschaarste in het middensegment aan te pakken, zegt De Groot hierover. Maar de politiek roept niet alleen op tot samenwerking en bouw; de subsidiëring van de woningmarkt wordt ook teruggeschroefd door de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag te verlagen. Dit zal uiteindelijk leiden tot meer en goedkopere woningen, zodat de woningmarkt weer toegankelijker en flexibeler wordt. Maar op welke termijn de gevolgen van deze maatregelen terug te zien zijn in de gemiddelde huurprijzen blijft afwachten, aldus De Groot. EINDE BERICHT Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jasper de Groot Pararius Huurwoningen T: / E: j.degroot@pararius.nl Uitleg berekeningen op laatste pagina. Uitleg berekeningen Pararius Huurmonitor: Cijfers hebben betrekking op het aantal van Pararius.nl afgemelde woningen per kwartaal Cijfers hebben betrekking op vrije sector huurwoningen (huurprijzen vanaf 710,68 per maand) Cijfers hebben betrekking op huurwoningen die vrijkwamen voor nieuwe huurders Nuance vrije sector is noodzakelijk met uitsplitsing tussen kaal, gestoffeerd en gemeubileerd Huurprijsontwikkeling institutionele beleggers is gematigder dan die van private beleggers Huurprijsstijging van zittende huurder (bewoner) is veel lager dan die voor nieuwe huurders Alle getoonde cijfers hebben betrekking op huurwoningen die werden aangeboden op en in het betreffende kwartaal werden afgemeld. Alleen woonplaatsen waar over het gehele kwartaal meer dan 20 metingen gedaan konden worden, zijn meegewogen in de berekeningen. Huurwoningen met een woonoppervlakte kleiner dan 60 vierkante meter (met uitzondering voor het specifieke gedeelte m.b.t. de vrijesectorwoningen met een woonoppervlakte tussen de 50 en 75 m 2 ) en groter dan 300 vierkante meter en met een huurprijs onder de 710,68 (geliberaliseerde grens per 1 januari 2016 bij 142 punten) werden niet meegewogen in de berekeningen. Huurwoningen waarvan de prijs werd opgegeven als prijs op aanvraag werden niet meegewogen in de berekeningen. In de

14 berekening werd geen onderscheid gemaakt tussen woningen, appartementen, vrijstaande woningen, studio s of kamers tenzij anders vermeld. Gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand: De gemiddelde huurprijs per m 2 per maand van een huurwoning is gelijk aan de maandelijkse huurprijs gedeeld door de woonoppervlakte (in m 2 ) van de betreffende woning. Rekenvoorbeeld met 10 huurwoningen: Woning Huurprijs p/mnd Woonoppervlakte Huurprijs p/m 2 - p/mnd Huurwoning m 2 20,83 Huurwoning m 2 15,00 Huurwoning m 2 17,33 Huurwoning m 2 20,00 Huurwoning m 2 13,63 Huurwoning m 2 13,91 Huurwoning m 2 17,69 Huurwoning m 2 11,36 Huurwoning m 2 17,14 Huurwoning m 2 17,77 Voor alle huurwoningen geldt dat de oppervlakte tussen de 60 m 2 en 300 m 2 ligt. Geen enkele woning is opgegeven als prijs op aanvraag. Alle 10 bovenstaande woningen worden dus meegewogen in de berekening. Gemiddelde huurprijs per m 2 per maand: (Som huurprijs p/m 2 p/mnd) / (aantal huurwoningen) = / 10 = 16,47 per m 2 p/mnd Over Pararius Pararius.nl is een onafhankelijke website die zich volledig richt op de online marketing van woningen. Via het platform kunnen uitsluitend professionele makelaars waaronder NVM, VBO, VastgoedPRO, woningcorporaties, beheerders, beleggers en projectontwikkelaars hun beschikbare woningaanbod presenteren. Pararius is marktleider in Nederland binnen het online aanbod van huurwoningen. Dit aanbod wordt handmatig door meer dan verhuurspecialisten op Pararius.nl aangemeld waardoor de kwaliteit en actualiteit zeer goed is. Maandelijks verwelkomt de website meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Deze bezoekers hebben gratis en onbeperkt toegang tot het aanbod van ruim huurwoningen. Pararius.nl is zes-talig waardoor de website ook makkelijk toegankelijk is voor niet- Nederlandstalige bezoekers (expats).

BIJLAGE: Huurprijsontwikkeling op Pararius.nl, tweede kwartaal 2013

BIJLAGE: Huurprijsontwikkeling op Pararius.nl, tweede kwartaal 2013 BIJLAGE: Huurprijsontwikkeling op Pararius.nl, tweede kwartaal 2013 Huurprijsontwikkeling per kwartaal De gemiddelde huurprijs bleef vrijwel onveranderd en kende een lichte stijging van 1,2%. Huurprijsontwikkeling

Nadere informatie

Landelijke prijsstijging in vrije huursector zwakt af

Landelijke prijsstijging in vrije huursector zwakt af Landelijke prijsstijging in vrije huursector zwakt af 17-01-2019 Stijging afgelopen kwartaal voor het eerst in drieënhalf jaar onder de vijf procent Pararius Huurmonitor Q4 2018 De gemiddelde vierkantemeterprijs

Nadere informatie

Huurprijs vrije sector bereikt nieuwe recordhoogte

Huurprijs vrije sector bereikt nieuwe recordhoogte Huurprijs vrije sector bereikt nieuwe recordhoogte Den Haag en Rotterdam evenaren prijsniveau Utrecht, huurplafond in Amsterdam houdt aan Pararius Huurmonitor Q4 2017 Amsterdam, 8 februari 2018 - De gemiddelde

Nadere informatie

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3)

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3) In het derde kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 56.921 woningen verkocht. Dat is 7,3% minder dan in het derde kwartaal van 217 en 7,5% meer dan in het tweede kwartaal van 218. De verkoop

Nadere informatie

Woningaanbod in vrije huursector blijft ver achter bij groeiende vraag

Woningaanbod in vrije huursector blijft ver achter bij groeiende vraag Aan Van Betreft : de financieel-economische redacties en vakpers : Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM en Vastgoedmanagement Nederland : Presentatie huurmarktcijfers

Nadere informatie

HUURWONINGMARKT H1 2017

HUURWONINGMARKT H1 2017 HUURWONINGMARKT H1 2017 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 LANDELIJKE HUURWONINGMARKT... 4 Forse stijging huurprijzen kleine woningen... 4 Nieuwbouw en vooroorlogse huurwoningen het duurst... 5 Verschil in huurprijzen

Nadere informatie

Woningmarkt NL 2018 kwartaal 2

Woningmarkt NL 2018 kwartaal 2 Woningmarkt NL 218 kwartaal 2 In het tweede kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 52.93 woningen verkocht. Dat is 9,3% minder dan in het tweede kwartaal van 217 en 1,6% meer dan in het eerste

Nadere informatie

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013 Persbericht Woningmarktcijfers.nl, Heerlen 21-01-2014 Nederlandse woningmarkt stabiel in tweede halfjaar 2013 De gemiddelde koopsom van de door het Kadaster geregistreerde woningtransacties kwam in december

Nadere informatie

Groeiende kloof tussen vraag en aanbod in vrije huursector

Groeiende kloof tussen vraag en aanbod in vrije huursector Daniel Hendriks en Gijs-Jan Witkamp Groeiende kloof tussen vraag en aanbod in vrije huursector De gemiddelde woningzoekende hanteert momenteel een huurprijs die 22% ( 290) tekortkomt aan de gemiddelde

Nadere informatie

ARTIKELEN FORS MEER VERHUUR DAN VERKOOP

ARTIKELEN FORS MEER VERHUUR DAN VERKOOP ARTIKELEN FORS MEER VERHUUR DAN VERKOOP ARTIKEL 1 Een op vijf woningverkopers wil huren Een op de vijf Nederlanders die hun huis te koop hebben staan, wil na de verkoop een huurwoning betrekken. Bron:

Nadere informatie

Woningtransacties per maand, Nederland 2013-2015

Woningtransacties per maand, Nederland 2013-2015 Uitstekend eerste halfjaar 2015 Nederlandse woningmarkt De Nederlandse woningmarkt heeft een prima eerste half jaar achter de rug. In de eerste 6 maanden van 2015 werden door het Kadaster 75.249 woningtransacties

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt met 1,2% in het 4 e kwartaal van 2007. De stijging van de prijs per m 2 is met 0,3% veel lager. De stijging

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2008

Bijlage I: Woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2008 Bijlage I: Woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2008 De prijs van de gemiddelde verkochte woning daalt met -0,3% licht in het 3 e kwartaal van 2008. De prijs per m 2 stijgt daarentegen licht met 0,3%. De prijsontwikkeling

Nadere informatie

Oververhitte woningmarkt dwingt tot concessies

Oververhitte woningmarkt dwingt tot concessies PERSBERICHT Oververhitte woningmarkt dwingt tot concessies 9 op de 10 woningzoekenden stellen woonwensen bij voor ideale locatie Amsterdam 7 juni 2018 - Woningzoekenden nemen liever genoegen met een kleinere

Nadere informatie

Woningmarkt Nederland 4e kwartaal 2018

Woningmarkt Nederland 4e kwartaal 2018 In het vierde kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 56.535 woningen verkocht. Dat is 14,6% minder dan in het vierde kwartaal van 217 en,7% minder dan in het derde kwartaal van 218. De verkoop

Nadere informatie

Hypotheek Index Q1 2018

Hypotheek Index Q1 2018 Hypotheek Index Q1 2018 De Hypotheker schetst de situatie op de huizenmarkt. Waterbedeffect goed zichtbaar in Randstad Huizenkopers wijken uit naar gemeenten rondom de grote steden. Zo steeg het aantal

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2008

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2008 Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2008 De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt met 0,4% in het 1e kwartaal van 2008. De stijging van de prijs per m2 is met 0,7% iets hoger. De stijging

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de stadsdelen

Ontwikkelingen in de stadsdelen 21 14 In de eerste drie kwartalen van 14 is het totaal aantal transacties met een stijging van 4% sterk toegenomen ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 1. De markt lijkt bezig met een sterke opleving.

Nadere informatie

Huur stijgt fors boven inflatie

Huur stijgt fors boven inflatie reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 5 september 2018 Persbericht 5 september 2018. Huur stijgt fors boven inflatie De afgelopen zes jaren stegen de huurprijzen gemiddeld 18,5%, blijkt uit recente cijfers

Nadere informatie

Vastgoedbericht juni 2008

Vastgoedbericht juni 2008 Vastgoedbericht juni 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex en het aantal verkochte

Nadere informatie

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008

Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 Woningmarktcijfers Nederland derde kwartaal 2008 In dit kwartaalbericht van Woningmarkcijfers.nl de volgende onderwerpen: - prijsontwikkelingen en transacties september - prijsontwikkelingen en transacties

Nadere informatie

Huurmarktrapportage. De huurmarktcijfers over het 1 e half jaar september 2017

Huurmarktrapportage. De huurmarktcijfers over het 1 e half jaar september 2017 Huurmarktrapportage De huurmarktcijfers over het 1 e half jaar 2017 12 september 2017 Inhoud 1. De nieuwste huurmarktcijfers Huren boven de liberalisatiegrens Gestoffeerd & gemeubileerd 2. Extra analyse

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud De economie zit duidelijk in de lift. Na eerdere positieve berichten over de groeiende omvang van het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt ook uit deze Graydon

Nadere informatie

Laagste groei verstrekte hypotheken sinds 2013

Laagste groei verstrekte hypotheken sinds 2013 Hypotheekupdate Q2 2018 Laagste groei verstrekte hypotheken sinds 2013 Starters en doorstromers de dupe van krapte op de woningmarkt Utrecht, 28 augustus 2018 In het tweede kwartaal van 2018 zijn er in

Nadere informatie

HUURWONINGMARKT H2 2017

HUURWONINGMARKT H2 2017 HUURWONINGMARKT H2 2017 VERSCHIL TUSSEN STAD EN PLATTELAND NEEMT TOE NEDERLANDSE HUURWONINGMARKT Huurprijs 3,7% gestegen in de tweede helft van 2017 Prijsontwikkeling Nederlandse huurwoningmarkt De laatste

Nadere informatie

Memo. Algemeen. jm.van.geet@mvgm.nl. Marktontwikkelingen rapportage

Memo. Algemeen. jm.van.geet@mvgm.nl. Marktontwikkelingen rapportage Aan Memo Behandeld door MVGM Vastgoedtaxaties / +31(0)33 464 02 97 E-mail jm.van.geet@mvgm.nl Datum Kwartaal 3 van 2011 Stationsplein 121 Postbus 442 3800 AK Amersfoort T +31(0)33 464 02 97 F +31(0)33

Nadere informatie

Nederland - gemiddelde koopsom per kwartaal

Nederland - gemiddelde koopsom per kwartaal 2008-1 2008-2 2008-3 2008-4 2009-1 2009-2 2009-3 2009-4 2010-1 2010-2 2010-3 2010-4 2011-1 2011-2 2011-3 2011-4 2012-1 2012-2 2012-3 2012-4 2013-1 2013-2 2013-3 2013-4 2014-1 2014-2 Halfjaarbericht Woningmarktcijfers.nl,

Nadere informatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie

De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De Amsterdamse woningmarkt: voorzichtige stabilisatie De problemen op de wereldwijde financiële markten hebben de economie inmiddels meer dan twee jaar in haar greep. Vanaf oktober 28 zijn de gevolgen

Nadere informatie

Verkoop door woningcorporaties

Verkoop door woningcorporaties 34 Afspraken over verkoop van sociale huurwoningen Sinds 1998 worden in Amsterdam sociale huurwoningen verkocht. Aanleiding was de sterk veranderde samenstelling en woningbehoefte van de Amsterdamse bevolking.

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod DATUM 24 mei 218 PROJECTNUMMER 34.17 OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie ; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding Eind maart is de provinciale woningmarkt ge-update waarbij de ontwikkelingen

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Inhoud. amsterdam woon. inhoud

Inhoud. amsterdam woon. inhoud Afspraken over verkoop van sociale huurwoningen Sinds 1998 worden in Amsterdam sociale huurwoningen verkocht. Aanleiding was de sterk veranderde samenstelling en woningbehoefte van de Amsterdamse bevolking.

Nadere informatie

Hypotheek Index Q2 2017

Hypotheek Index Q2 2017 Hypotheek Index Q2 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Sterke groei jonge huizenkopers Het aandeel jonge starters op de woningmarkt is in het tweede kwartaal van 2017 sterk

Nadere informatie

H MARKT RAPPORTAGE

H MARKT RAPPORTAGE H1-2018 MARKT RAPPORTAGE Transparantie in de verhuurmarkt 2 Huurtransacties H1 2018 DE KRAPTE OP DE HUURWONINGMARKT ZET VERDER DOOR 10,98 euro per m 2 per m 2 1031 euro 3,6 % 2,8 % Prijsontwikkeling: m

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 VRAAG NAAR FLEX BLIJFT STIJGEN, MAAR VOOR HOELANG? 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS OOK IN 2017 ONVERMINDERD

Nadere informatie

Verkoop door woningcorporaties

Verkoop door woningcorporaties 2 14 Ruim 22.000 corporatiewoningen verkocht Vanaf 199 tot en met de eerste helft van 14 hebben de woningcorporaties ruim 22.000 bestaande woningen verkocht aan particulieren. Het aantal verkopen kwam

Nadere informatie

Transacties en koopsom bestaande koopwoningen Nederland

Transacties en koopsom bestaande koopwoningen Nederland 2017 topjaar woningmarkt: koopsom stijgt met 8% en 12,6% woningen meer verkocht In 2017 is in Nederland gemiddeld 263.300 voor een bestaande koopwoning betaald. Het allerhoogste prijsniveau ooit en maar

Nadere informatie

Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal

Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal Aantal woningverkopen bijna 5 procent hoger Woningmarkt krabbelt langzaam op in vierde kwartaal Voor 2010 prognose: geen prijsstijging Dure segment blijft moeizaam Nieuwegein, 14 januari In het vierde

Nadere informatie

Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in 2004 (daling in het 4 e kwartaal)

Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in 2004 (daling in het 4 e kwartaal) Persbericht In de bijlagen is een uitsplitsing per woningtype opgenomen! Datum Gemiddelde verkoopprijs woonhuizen stijgt in (daling in het 4 e kwartaal) De gemiddelde verkoopprijs van woonhuizen is in

Nadere informatie

Het onderzoek van Kamernet.nl geeft u inzicht in de ontwikkelingen op de kamermarkt van Nederland over het jaar 2009.

Het onderzoek van Kamernet.nl geeft u inzicht in de ontwikkelingen op de kamermarkt van Nederland over het jaar 2009. Periode: 2009 Kamermarkt Gebied: Nederland Onderdeel Kamers Het onderzoek van Kamernet.nl geeft u inzicht in de ontwikkelingen op de kamermarkt van Nederland over het jaar 2009. Huurprijs kamers stijgt

Nadere informatie

Vastgoedbericht juli 2009

Vastgoedbericht juli 2009 21 augustus 20 Vastgoedbericht juli 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008 1998-2 1998-4 1999-2 1999-4 2000-2 2000-4 2001-2 2001-4 2002-2 2002-4 2003-2 2003-4 2004-2 2004-4 2005-2 2005-4 2006-2 2006-4 2007-2 2007-4 2008-2 2008-4 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008

Nadere informatie

4,1% HUURWONINGMARKT H KRAPTE OP DE HUURWONINGMARKT HOUDT AAN HUURPRIJSGROEI N DE EERSTE HELFT VAN 2018 BLIJFT STABIEL ROND

4,1% HUURWONINGMARKT H KRAPTE OP DE HUURWONINGMARKT HOUDT AAN HUURPRIJSGROEI N DE EERSTE HELFT VAN 2018 BLIJFT STABIEL ROND Huurwoningmarkt 2018 3 KRAPTE OP DE HUURWONINGMARKT HOUDT AAN 25% tot 40% van de werknemers van baan of functie. Dit speelt met name onder jongeren en onder hoogopgeleiden. (Bron: F. Dekker, Arbeidsmobiliteit

Nadere informatie

Woningtransacties per kwartaal Nederland

Woningtransacties per kwartaal Nederland Woningtransacties op niveau 2008, koopsom slechts 10% onder topjaar De Nederlandse woningmarkt draait op volle toeren. In de eerste negen maanden van 2015 zijn door het Kadaster 125.859 woningtransacties

Nadere informatie

Gemiddelde koopsom augustus stijgt met 3,19%

Gemiddelde koopsom augustus stijgt met 3,19% 24 tember 20 Gemiddelde koopsom ustus stijgt met 3,19% Woningwaarde-index Kadaster ustus stijgt naar 298.8 De Woningwaarde-index van het Kadaster is in de maand ustus 298,8 tegeer 295,6 in i 20. Een stijging

Nadere informatie

Vastgoedbericht december 2009

Vastgoedbericht december 2009 Vastgoedbericht december 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht oktober 2008

Vastgoedbericht oktober 2008 21 november 20 Vastgoedbericht oktober 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex en

Nadere informatie

KORTE ANALYSE KOOPWONINGMARKT NEDERLAND

KORTE ANALYSE KOOPWONINGMARKT NEDERLAND KORTE ANALYSE KOOPWONINGMARKT NEDERLAND - 2006 WONINGMARKTCIJFERS.NL ONDERDEEL VAN WOONPLEIN LIMBURG BV Postbus 2555 6401 DB Heerlen Telefoon: (045) 40 40 250 Fax: (045) 40 40 252 Website: www.woningmarktcijfers.nl

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018 Woningmarktmonitor provincie ; de staat van de woningmarkt medio 218 1 Inleiding In september 218 heeft er een update plaatsgevonden van de cijfers van de provinciale woningmarktmonitor. In deze factsheet

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2015

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2015 DATUM 30 oktober 2015 PROJECTNUMMER 3400.106/G OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie : de staat van de woningmarkt medio 2015 Inleiding De woningmarkt is, na jaren van crisis, weer flink in beweging.

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009

Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009 Bijlage I: Woningmarktcijfers 1 e kwartaal 2009 De prijs van de gemiddelde verkochte woning daalt met -3,1% in het 1e kwartaal van 2009. De prijs per m2 daalt met -2,6%. De definitieve cijfers komen voor

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2011 en 2015 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Marktrapport Breda. Verhuurmarkt Breda

Marktrapport Breda. Verhuurmarkt Breda Marktrapport Breda Verhuurmarkt Breda 01-2018 t/m 06-2019 De huurprijzen van Breda blijven stijgen (2019 1 ste halfjaar) De druk op de huurwoningmarkt zet ook in de 1 e helft van 2019 door. In dit rapport

Nadere informatie

Gemiddelde koopsom per regio Limburg 2014

Gemiddelde koopsom per regio Limburg 2014 Prima herstel woningmarkt in 2014. Ook in is het herstel op de woningmarkt in 2014 prima verlopen. De gemiddelde koopsom steeg in vergelijking met het gehele jaar 2013 met 3,9% tot 186.700. Dit blijkt

Nadere informatie

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016

HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 HYPOTHEEK INDEX 2E KWARTAAL 2016 De Hypotheek Index geeft ieder kwartaal inzicht in het consumentengedrag op het gebied van hypotheken. De kerncijfers zijn afkomstig van De Hypotheker die met ruim 10 procent

Nadere informatie

Vastgoedbericht december 2010

Vastgoedbericht december 2010 Vastgoedbericht december 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2016

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2016 DATUM 16 november 2016 PROJECTNUMMER 3400.107/G OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie : de staat van de woningmarkt medio 2016 Update woningmarktmonitor De afgelopen maand heeft er een grote update

Nadere informatie

Vastgoedbericht oktober 2009

Vastgoedbericht oktober 2009 20 november 20 Vastgoedbericht oktober 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex,

Nadere informatie

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw,

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw, Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi Huizen, 11 oktober 2018 Geachte heer, mevrouw, Donderdag 11 oktober 2018, zijn na 10.00 uur de marktcijfers bekend gemaakt van het 3

Nadere informatie

Vastgoedbericht april 2010

Vastgoedbericht april 2010 Vastgoedbericht april 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht mei 2010

Vastgoedbericht mei 2010 Vastgoedbericht mei 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Verhuiswensen ouderen komen moeilijk uit

Verhuiswensen ouderen komen moeilijk uit Verhuiswensen ouderen komen moeilijk uit mei 2018, Leo Prins en Paul de Vries - Ouderen verhuizen zeer weinig. Van alle senioren in een koopwoning wil 6,6 procent verhuizen, maar dat lukt maar 2,3 procent.

Nadere informatie

Vastgoedbericht november 2010

Vastgoedbericht november 2010 21 december 20 Vastgoedbericht november 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex,

Nadere informatie

DE WOX 1E KWARTAAL 2008

DE WOX 1E KWARTAAL 2008 DE WOX 1E KWARTAAL 2008 Zowel prijsdalingen als forse prijsstijgingen op gemeentelijk niveau begin 2008 Delft, mei In het afgelopen kwartaal is de gemiddelde woningprijs met 3,7% gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 1998-2016. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE Maart 214 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 3. Prijzen van 4. Beleggingen in Colofon Samenstelling Drs. G.A. Raven Bron gegevens NVM Data & Research,

Nadere informatie

Vastgoedbericht augustus 2010

Vastgoedbericht augustus 2010 Vastgoedbericht augustus 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Actualisatie cijfers plancapaciteit, koopen huurmarkt

Actualisatie cijfers plancapaciteit, koopen huurmarkt Actualisatie cijfers plancapaciteit, koopen huurmarkt Inleiding In april 2019 heeft er een update van de woningmarktmonitor plaatsgevonden en zijn de ontwikkelingen op de koop- en de huurmarkt geactualiseerd.

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn Woningmarktrapport 3e kwartaal 217 Gemeente Alphen aan den Rijn Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR JULI 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 HERSTELLENDE MARKT HUNKERT NAAR HERZIENINGEN 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS ONVERMINDERD POPULAIR 5 JONGE

Nadere informatie

Vastgoedbericht november 2008

Vastgoedbericht november 2008 22 december 20 Vastgoedbericht november 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex,

Nadere informatie

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte

Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte Maart 213 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van Stand van zaken Nederlandse markt voor Bedrijfsruimte 3. Prijzen van 4. Beleggingen in Colofon Samenstelling Drs. G. Raven Bron gegevens NVM Data & Research,

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers pagina 1 van 5 regio Den Haag oktober 2012 Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag Inleiding Voor u ligt het derde kwartaalbericht

Nadere informatie

Woningmarkt Nederland Analyse e halfjaar, Woningmarktcijfers.nl

Woningmarkt Nederland Analyse e halfjaar, Woningmarktcijfers.nl Woningmarkt Nederland Analyse 2013 1 e halfjaar, Woningmarktcijfers.nl Fors minder woningtransacties De woningmarkt laat in de eerste zes maanden van 2013 nog geen teken van herstel zien. In deze periode

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z09025

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juni 2016 Beantwoording kamervragen 2016Z09025 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders Particuliere verhuurders Aan- en verkopen van woningen en het behaalde huurrendement Paul de Vries Kadaster 4 april 2019 Woningmarktexpert research fellow Chairman Research & Data Committee Paul de Vries

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP) Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Beckerman (SP) over het bericht dat steeds meer woningen worden opgekocht door particuliere beleggers om duur te verhuren ('buy to let'). De

Nadere informatie

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Stand van zaken zomer 2014 Inleiding Op dit moment volstrekt zich een grote verandering binnen de sociale huursector. Dit is het gevolg van het huidige

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2003.

Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2003. Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2003. In deze notitie wordt een beeld geschetst van de ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt. De notitie is als volgt ingedeeld: 1. Samenvatting.

Nadere informatie

Vastgoedbericht april 2009

Vastgoedbericht april 2009 20 mei 20 Vastgoedbericht april 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal

Nadere informatie

JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland JAARMONITOR 2015 JANUARI 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 NÚ KAN DE WERKLOOSHEID OMLAAG 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS STIMULEREN GROEI BEDRIJVEN 5 OMZETONTWIKKELING

Nadere informatie

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters

Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Persoonlijke achtergrondgegevens burgemeesters Dit document bevat de volgende gegevens: Een overzicht van de burgemeesters naar politieke partij in de periode 2002-2017. Een overzicht van het aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 2015

NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 2015 Inhoud 1. Opname van 2. Aanbod van 3. Prijzen van STAND VAN ZAKEN NEDERLANDSE MARKT VOOR BEDRIJFSRUIMTE 4. Beleggingen in Colofon Samenstelling Klaartje Asselbergs Bron gegevens NVM Data & Research, Nieuwegein

Nadere informatie

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector.

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Huur beleid Ru t te II Een overzicht van de impact van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Januari 2015 Inleiding De huren zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen.

Nadere informatie

(65%) Totaal Mannen Vrouwen. Totaal jaar jaar

(65%) Totaal Mannen Vrouwen. Totaal jaar jaar Ontwikkeling van de WW in de periode 21 24 Ton Ferber Tussen eind 21 en eind 24 is het aantal WW-uitkeringen bijna verdubbeld. Vooral het aantal uitkeringen aan mannen jonger dan 45 is sterk gestegen.

Nadere informatie

Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen uit 2016

Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen uit 2016 Nationaal Leenonderzoek Analyse van tienduizenden leningaanvragen uit 2016 Geldshop heeft uitgebreid onderzoek naar leningaanvragen in Nederland 2016 uitgevoerd. In totaal werd de data van 29.501 aanvragen

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie. Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2007

Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie. Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2007 Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2007 1 november 2007 Projectnr. 2700.71 Boulevard Heuvelink 104 6828 KT Arnhem Postbus 1174 6801 BD Arnhem Telefoon

Nadere informatie

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd

In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd In gemeenten met minste huurwoningen worden de meeste huurwoningen geliberaliseerd Een overzicht van de spreiding van huursegmenten per provincie en voor een aantal steden Staf Depla, Lid Tweede Kamer

Nadere informatie

Persbericht. Werkloosheid in alle provincies gedaald

Persbericht. Werkloosheid in alle provincies gedaald Persbericht PB99-191 28 juli 1999 9.30 uur Werkloosheid in alle provincies gedaald De gunstige ontwikkeling op de arbeidsmarkt in 1998 leidde in alle provincies tot een daling van de werkloosheid en een

Nadere informatie

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013

Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Feiten NVM Open Huizen Dag 5 oktober 2013 Aan de NVM Open Huizen Dag van 5 oktober 2013 deden 47.374 woningen mee, waarvan 1.192 nieuwbouwwoningen (2,9%). De meeste huizen waren te bezoeken in de provincies

Nadere informatie

Gemiddelde koopsom

Gemiddelde koopsom Gevarieerde ontwikkelingen op de se woningmarkt De se woningmarkt presteert in de eerste 9 maanden van 2018 behoorlijk goed. Weliswaar met flinke verschillen tussen de regio s. De gemiddelde koopsom bedraagt

Nadere informatie

Gemiddelde koopsom bestaande woningen Nederland

Gemiddelde koopsom bestaande woningen Nederland Uitstekend 2016 voor de Nederlandse woningmarkt De Nederlandse woningmarkt heeft een uitstekend jaar achter de rug. De gemiddelde koopsom is uitgekomen op 243.837, een stijging van 5,9% in vergelijking

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie. Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2009

Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie. Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2009 Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie Feiten en achtergronden van het huurbeleid 2009 27 november 2009 Projectnr. 2700.102/G Boulevard Heuvelink 104 6828 KT Arnhem Postbus 1174 6801 BD Arnhem

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Vraag 1 Wat is uw reactie op het artikel Corporaties zoeken geld om heffing Rijk te betalen. Sociale huurwoningen fors duurder geworden?

Vraag 1 Wat is uw reactie op het artikel Corporaties zoeken geld om heffing Rijk te betalen. Sociale huurwoningen fors duurder geworden? 2014Z05130 Vragen van het lid Paulus Jansen (SP) aan de minister voor Wonen en Rijksdienst over woningcorporaties die de huurprijs van sociale huurwoningen fors verhogen (ingezonden 20 maart 2014). Vraag

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw

Nadere informatie

H MARKT RAPPORTAGE. Transparantie in de verhuurmarkt

H MARKT RAPPORTAGE. Transparantie in de verhuurmarkt -2018 MARKT RAPPORTAGE Transparantie in de verhuurmarkt 2 Huurtransacties 2018 DOOR TE WEINIG BESCHIKBAAR AANBOD STAGNEERT HET AANTAL VERHURINGEN 11,40 euro per m 2 per m 2 1050 euro 5,9 % 2,9 % Prijsontwikkeling:

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Als u ooit een bedrijf heeft gestart, dan is de kans het grootst dat u dat in het eerste kwartaal van het jaar heeft gedaan. Veel ondernemers starten traditiegetrouw

Nadere informatie