Ondernemingen houden woord: onder impuls van competitiviteitsmaatregelen worden à bijkomende jobs gecreëerd in privésector

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondernemingen houden woord: onder impuls van competitiviteitsmaatregelen worden à bijkomende jobs gecreëerd in privésector"

Transcriptie

1 Ondernemingen houden woord: onder impuls van competitiviteitsmaatregelen worden à bijkomende jobs gecreëerd in privésector Het VBO dringt er al jaren op aan om de loonkostenhandicap van de Belgische bedrijven t.o.v. hun concurrenten in de drie buurlanden te verminderen en zo te zorgen voor een beter concurrentievermogen van onze bedrijven, een sterkere exportgroei en dito jobcreatie in de Belgische ondernemingen. De huidige regering heeft deze bekommernis ter harte genomen en heeft in de eerste jaren van haar legislatuur een aantal maatregelen in die zin genomen. In deze nota gaan we na in welke mate deze maatregelen ertoe hebben geleid dat de Belgische bedrijven uit de privésector effectief meer jobs gecreëerd hebben en nog zullen creëren. 1. De maatregelen ter bevordering van de competitiviteit Drie cruciale maatregelen hebben de arbeidskosten helpen temperen. i. Indexsprong De indexsprong, die effectief werd per 1 april 2015, bestond erin de gezondheidsindex te bevriezen op zijn niveau van maart 2015 tot er een competitiviteitsverbetering van 2% zou hebben plaatsgevonden. Concreet duurde deze blokkering exact één jaar, waarbij alle indexeringsmechanismes on hold stonden. ii. Taxshift De taxshift behelsde enerzijds een koopkrachtluik (met de verhoging van de forfaitaire aftrek van beroepskosten en een hervorming van de personenbelasting) en anderzijds een competitiviteitsluik, dat onder meer voorzag in een gefaseerde daling van de werkgeversbijdragen naar een basistarief van 25%. iii. Hervorming van de Wet van 96 De wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen omkadert de bepaling van de loonnorm, maar kon in het verleden niet verhinderen dat de loonkostenhandicap tegenover onze directe concurrenten opnieuw aanzienlijk ontspoorde. De hervorming van deze wet, die effectief werd vanaf 2017, was dus onontbeerlijk om zich in te dekken tegen eventuele, maar waarschijnlijke fouten in de verwachte indexering in België en de toekomstige evolutie van de loonkosten in de buurlanden (Duitsland, Frankrijk, Nederland). Ze voorziet ook een correctiemechanisme ingeval de loonkostenhandicap te sterk ontspoort. Ook al blijft de loonkostenhandicap vandaag nog (te) groot, hij werd in de voorbije jaren al aanzienlijk verminderd en zou ook in de komende jaren nog wat verder worden afgebouwd. De vraag is nu: werden de groeikansen van onze ondernemingen hierdoor versterkt? Vertaalt zich dit in hogere tewerkstellingscijfers? En is de jobcreatie die zowel door nationale als internationale instellingen wordt vastgesteld, toe te schrijven aan deze maatregelen of het gevolg van een betere conjunctuur?

2 2. Verband tussen loonkostenontwikkeling en jobcreatie bedrijven: econometrische oefening Om deze vragen te beantwoorden, gebruiken we hier een eenvoudig economisch model (lineaire regressie). Daarin is het jaarlijkse groeicijfer van de tewerkstelling in de privésector (demp) de te verklaren variabele (afhankelijke variabele). Zelfstandige arbeid en jobs bij de overheid worden niet meegerekend. Die twee worden overigens minder beïnvloed door de evolutie van de loonkosten dan door andere variabelen. De gegevens komen van de Nationale Bank van België voor de periode Er zijn drie verklarende variabelen: 1. De jaarlijkse groei van het reële bbp (dbbp): maakt het mogelijk om het conjunctuureffect op de werkgelegenheid te isoleren. Bron: statistische bijlage van de Europese Commissie najaar Groei reëel loon per werknemer (deflator van het bbp) (dcomp): geeft de reële variatie van de arbeidskosten voor de ondernemingen weer. Deze variabele geeft de jaarlijkse schommeling weer van de loonkosten verminderd met de productieprijzenschommeling van de hele binnenlandse productie (dus niet enkel de productieprijzen van de private consumptie maar ook van de publieke consumptie, de investeringen, enz.). Bron: statistische bijlage van de Europese Commissie najaar De jaarlijkse groei van de werkgelegenheid bij loontrekkenden in de privésector van het voorgaande jaar (demp(-1)): door de aanzienlijke kosten die gepaard gaan met het aanwerven en ontslaan van werknemers, verlopen aanpassingen in de tewerkstelling in de privésector zeer geleidelijk. Bijgevolg wordt de impact van een ingreep in de loonkosten op de werkgelegenheid pas met vertraging volledig voelbaar. Daarom nemen wij deze vertraagde variabele op in ons model; de evolutie van de werkgelegenheid in jaar t wordt dus mede beïnvloed door de evolutie in het voorgaande jaar (t-1). De te ramen regressie is dus te volgende: demp = a + b * dbbp + c * dcomp + d * demp(-1) Het verkregen regressieresultaat is het volgende 1 : demp = * dbbp * dcomp * demp(-1) Zoals verwacht, heeft de conjunctuur een belangrijk positief effect op de evolutie van de werkgelegenheid. Iedere procent reële bbp-groei resulteerde tussen 1981 en 2014 in 0.59% meer werkgelegenheidsgroei. Het verband tussen de evolutie van de reële loonkost per werknemer en de evolutie van de private tewerkstelling is zeer duidelijk negatief. Een stijging van die loonkost met 1% resulteert op korte termijn in 0.40 procentpunt minder werkgelegenheidsgroei. 1 De in aanmerking genomen variabelen verklaren ruim 81% van de vastgestelde evolutie in de private tewerkstelling van werknemers sinds De verklarende variabelen zijn significant: de t-waarden van alle geschatte coëfficiënten overschrijden ruim het waarschijnlijkheidsniveau (95%) en hebben alle het verwachte signaal. Bovendien is er geen autocorrelatie van de residuen: de Durbin-Watson-statistiek ligt zeer dicht bij 2 (2,02).

3 3. Impact van de regeringsmaatregelen op de loonkostenontwikkeling Om de verwachte impact van de indexsprong, de taxshift en de hervorming van de Wet van 96 op de jobcreatie bij de Belgische ondernemingen te beoordelen, moeten we dus eerst hun effect op de reële loonkost in kaart brengen. De indexsprong blokkeerde elk indexeringsmechanisme tussen april 2015 en maart Hoewel die ingreep vooral in 2015 plaatshad, gaan we hier uit van een evenredig effect in 2015 en 2016, aangezien de loonindexering vaak hetzij op een vaste datum 2, hetzij met vertraging plaatsvindt ten opzichte van de overschrijding van een spilindex. Het effect van de taxshift op de loonkosten halen we uit schattingen van het Federaal Planbureau in zijn economische vooruitzichten (juni 2017). Het FPB raamt met name in welke mate de de nominale uurloonkosten beïnvloed worden door de verschillende maatregelen i.v.m. de werkgeversbijdragen-sz uit de taxshift. Wat de loonmatiging betreft, moeten we twee periodes onderscheiden. In de IPA-periode konden de sociale partners geen akkoord vinden en legde de regering de loonnorm bij koninklijk besluit vast op 0.0% in 2015 en 0.5% (brutoloonmassa) +0.3% (loonmassa in netto) in Dit kwam overeen met het akkoord dat door alle sociale partners (behalve één vakbond) was bekrachtigd. Bij dat akkoord hield de maximale marge voor loonkostenontwikkeling, op basis van de ervaring uit het verleden, rekening met een mogelijke prognosefout van 0.8%. In deze oefening kennen wij daarom een neerwaarts effect van de loonmatiging van 0.4% toe in 2015 en Voor de volgende jaren voorziet de hervorming van de wet van 96 uitdrukkelijk een veiligheidsmarge om prognosefouten preventief te corrigeren van minstens 0,5% per IPA-periode, oftewel 0.25% per jaar. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het effect van de verschillende maatregelen op de evolutie van de reële loonkosten: In procentpunten Indexsprong Taxshift Loonmatiging TOTAAL Impact van de maatregelen op de jobcreatie van de bedrijven in de privésector Vertrekkende van de resultaten van bovenstaande econometrische regressie werken we drie scenario s uit voor de impact op de tewerkstelling in de privésector. A. Zuiver econometrisch scenario In dit scenario hanteren we de hypothese dat een arbeidskostenverlagende maatregel genomen in jaar t niet enkel een impact zal hebben op de tewerkstelling in jaar t, maar ook op degressieve wijze doorheen alle jaren van de beschouwde periode ( ). 2 Bijvoorbeeld: het loon van 26% van de werknemers wordt jaarlijks in januari geïndexeerd. In januari 2015 was de indexsprong nog niet van toepassing; in januari 2016 vond de indexering plaats op basis van de stijging van de gezondheidsindex tussen januari 2015 en maart 2015, oftewel een indexering met 0.43% in plaats van 1.85% zonder indexsprong.

4 Dit doen we door rekening te houden met de coëfficiënten van de variabele reëel loon per werknemer (DComp) (-0,40) en de vertraagde variabele van de tewerkstelling (demp(-1)) (0,69). Op die manier zal de geschatte vermindering van de reële arbeidskosten met -1,40% in 2015 de volgende impact hebben op de tewerkstelling (in procentpunten): 2015: 0.56 [ = (-1.40)*(-0.40) ] 2016: 0.39 [ = (-1.40)*(-0.40)*0.69 ] 2017: 0.27 [ = (-1.40)*(-0.40)*0.69 * 0.69 ] 2018: 0.18 [ = (-1.40)*(-0.40)*0.69 * 0.69 * 0.69 ] 2019: 0.13 [ = (-1.40)*(-0.40)*0.69 * 0.69 * 0.69 * 0.69 ] Rekening houdend met deze terugverdieneffecten over de gehele periode, zouden de ondernemingen dankzij de arbeidskostvermindering tegen nieuwe jobs hebben gecreëerd. Geschatte impact regeringsmaatregelen op werkgelegenheid (volgens econometrische vergelijking VBO) Coëfficiënten van econometrische regressie dcomp -0,40 Impact regeringsmaatregelen op reële loonkosten (in%) -1,40-3,01-0,79-0,47-0,53 demp(-1) 0,69 Werkgelegenheid in de privé-sector in Impact van regeringsmaatregelen op werkgelegenheid (in %) Impact maatr'en 2015 Impact maatr'en 2016 Impact maatr'en 2017 Impact maatr'en 2018 Impact maatr'en 2019 Totale impact per jaar Totale impact cumul Impact van maatregelen op wglh-privé in ,56 0,56 Impact van maatregelen op wglh-privé in ,39 1,21 1,60 2,16 Impact van maatregelen op wglh-privé in ,27 0,84 0,32 1,42 3,58 Impact van maatregelen op wglh-privé in ,19 0,58 0,22 0,19 1,17 4,75 Impact van maatregelen op wglh-privé in ,13 0,40 0,15 0,13 0,21 1,03 5,78 Impact van regeringsmaatregelen op werkgelegenheid (in aantallen) Impact maatr'en 2015 Impact maatr'en 2016 Impact maatr'en 2017 Impact maatr'en 2018 Impact maatr'en 2019 Totale impact per jaar Totale impact cumul Impact van maatregelen op wglh-privé in Impact van maatregelen op wglh-privé in Impact van maatregelen op wglh-privé in Impact van maatregelen op wglh-privé in Impact van maatregelen op wglh-privé in B. Econometrisch scenario met impact gedurende 3 jaar Als we voorzichtiger willen zijn, kunnen de terugverdieneffecten beschreven in het eerste scenario beperkt worden tot een periode van drie jaar. Anders gezegd: de maatregelen van 2015 worden geacht een effect te hebben op de tewerkstelling in 2015, 2016 en In dit geval zou de netto jobcreatie door de ondernemingen eenheden bedragen. C. Vergelijkend scenario met de vooruitzichten van de Europese Commissie Een andere werkwijze is, om vertrekkende van de najaarsvooruitzichten van de Europese Commissie, te schatten hoe de private tewerkstelling zou zijn geëvolueerd als de competitiviteitsmaatregelen niet waren genomen. Op basis van de bovenstaande econometrische vergelijking kunnen we immers berekenen hoe de werkgelegenheid zich zou ontwikkelen zonder de competitiviteitsmaatregelen van de regering en dus louter op basis van de verwachte economische groei, de verwachte autonome loonkostenontwikkeling, de constante term, de vertraagde effecten, en de door de ontwikkelingen uit het verleden bepaalde coëfficiënten.

5 We zouden ons dan hebben kunnen verwachten aan de werkgelegenheidsontwikkeling die hieronder op de zwarte lijn wordt weergegeven. Dit is een stijging van de werkgelegenheid met eenheden tussen 2014 en De blauwe lijn in de grafiek hieronder geeft weer wat de werkelijke ( ) en geraamde ontwikkeling van de werkgelegenheid ( ) is volgens de doorgaans eerder voorzichtige vooruitzichten van de Europese Commissie. Tegen 2019 zouden de bedrijven onder impuls van de regeringsmaatregelen en rekening houdend met de voorzichtige vooruitzichten en van de Europese Commissie, dus jobs meer creëren dan in een scenario van ongewijzigd beleid (berekend op basis van de coëfficiënten van de hierboven geschatte econometrische vergelijking ). D. Effectieve realisaties t.o.v. scenario ongewijzigd beleid In de grafiek hierboven worden in groene stippellijn ook de effectieve realisaties weergegeven in 2015 en 2016 (o.b.v. de officiële cijfers voor de werkgelegenheid in de privésector van het INR) en een zo goed mogelijke schatting voor 2017 (door extrapolatie van de trend in Q naar Q3 en Q4). Daaruit blijkt dat de effectieve realisaties in inderdaad een stuk hoger liggen dan wat op basis van ongewijzigd beleid verwacht had kunnen worden. De bedrijven hebben de regeringsmaatregelen tot verbetering van het concurrentievermogen dus effectief omgezet in extra jobs. In 2017 lijkt de effectieve werkgelegenheidscreatie van de bedrijven uit de privésector ook beduidend hoger te zullen liggen dan de verwachtingen van de Europese Commissie en slechts iets lager dan op basis van het econometrische scenario kon worden geschat.

6 Dit geeft aan dat de vooruitzichten voor de jobcreatie van de Europese Commissie inderdaad eerder aan de voorzichtige kant zijn en dat de econometrische verbanden uit het verleden toch robuust zijn. 5. Conclusie De maatregelen die de regering heeft genomen om de competitiviteit van de bedrijven te verbeteren (indexsprong, taxshift, hervorming Wet 96) zijn door die bedrijven aangegrepen om hun groei op de exportmarkten te versterken en aanzienlijk meer jobs te creëren. De bedrijven uit de privésector hebben dus woord gehouden. Van de jobs die er volgens de voorzichtige vooruitzichten van de Europese Commissie in de Belgische privésector zouden bijkomen tussen 2014 en 2019, kunnen ongeveer 2/3e of jobs worden toegeschreven aan die positieve reactie van de bedrijven op de regeringsmaatregelen en slechts 1/3 e aan de algemene conjunctuurverbetering. Volgens een zeer robuuste econometrische vergelijking van het VBO (die door de ontwikkelingen in 2017 nogmaals lijkt te worden bevestigd) zou de bijkomende jobcreatie van de bedrijven o.b.v. de genomen maatregelen zelfs nog wat hoger kunnen uitkomen (tussen en extra jobs). In dat geval zou 70 à 75% van de werkgelegenheidscreatie toe te schrijven zijn aan de positieve reactie van de bedrijven op de maatregelen.

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Loyens & Loeff Employment, Compensation & Benefits and Pensions www.loyensloeff.com Onderwerp De wetten op de indexsprong en de loonnorm zijn gepubliceerd. Waarover gaan zij nu concreet? Datum

Nadere informatie

Gepubliceerd. CRB evalueert interprofessioneel akkoord 2003-2004. Arbeidsmarktbeleid. Inhoud van het Technisch Verslag 2003

Gepubliceerd. CRB evalueert interprofessioneel akkoord 2003-2004. Arbeidsmarktbeleid. Inhoud van het Technisch Verslag 2003 Gepubliceerd Arbeidsmarktbeleid CRB evalueert interprofessioneel akkoord 2003-2004 CRB (2003).. Brussel: CRB, CRB 2003/1000 CCR 11. De ontwikkeling van de uurloonkosten en de werkgelegenheid loopt volgens

Nadere informatie

Moedige overheden. Stille kampioenen = ondernemingen. Gewone helden = burgers

Moedige overheden. Stille kampioenen = ondernemingen. Gewone helden = burgers Moedige overheden Stille kampioenen = ondernemingen Gewone helden = burgers Vaststellingen Onze welvaart kalft af Welvaartscreatie Arbeidsparticipatie Werktijd Productiviteit BBP Capita 15-65 Bevolking

Nadere informatie

CIRCULAIRE. Samenvatting. Indexsprong informatie onder voorbehoud. 4 mei 2015

CIRCULAIRE. Samenvatting. Indexsprong informatie onder voorbehoud. 4 mei 2015 . Marie-Noëlle Vanderhoven Adviseur Competentiecentrum Werk & Sociale Zekerheid T +32 2 515 09 22 F +32 2 515 08 65 mnv@vbo-feb.be CIRCULAIRE S.2015/006bis/MNV-ama Indexsprong informatie onder voorbehoud

Nadere informatie

verslag CRB

verslag CRB verslag CRB 2019-0440 Actualisering van het Technisch verslag over de maximaal beschikbare marge ingevolge de herziening van de inflatie- en groeivooruitzichten in februari 2019 CRB 2018-0440 Actualisering

Nadere informatie

technisch verslag CRB 2012-1603

technisch verslag CRB 2012-1603 technisch verslag CRB 2012-1603 CRB 2012-1603 DEF CM/V/CVC/SDh Technisch verslag van het secretariaat over de maximale beschikbare marges voor de loonkostenontwikkeling 21 december 2012 2 CRB 2012-1603

Nadere informatie

Facts & Figures. over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Facts & Figures. over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Facts & Figures over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Facts & figures De lokale overheden zijn een zeer belangrijke speler in ons land. De bevoegdheden die ze

Nadere informatie

ACV legt werkpistes rond werkgelegenheid, opleiding en concurrentievermogen

ACV legt werkpistes rond werkgelegenheid, opleiding en concurrentievermogen Brussel 14 februari 2012 ACV legt werkpistes rond werkgelegenheid, opleiding en concurrentievermogen op tafel Le Soir bericht vandaag over het technisch verslag over het concurrentievermogen en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Hoe jobs creëren op de goedkoopste en meest efficiënte manier?

Hoe jobs creëren op de goedkoopste en meest efficiënte manier? Hoe jobs creëren op de goedkoopste en meest efficiënte manier? Al jaren proberen opeenvolgende regeringen de werkgelegenheid in ons land op te krikken om zo de vergrijzing betaalbaar te houden. Tegen 22

Nadere informatie

Mathemagie met de CRB

Mathemagie met de CRB Mathemagie met de CRB Volgens de zonet vrijgegeven OESO-cijfers bedraagt de loonmarge voor de komende twee jaar slechts 4,65%. Dit is een stuk minder dan de 5,5% die de CRB enkele weken geleden nog naar

Nadere informatie

Loonindexering en het algemeen kader van de loonvorming volgens de wet van 1996

Loonindexering en het algemeen kader van de loonvorming volgens de wet van 1996 Bijlage/Annexe 9 DEPARTEMENT STUDIËN Loonindexering en het algemeen kader van de loonvorming volgens de wet van 1996 I. Algemeen kader van de loonvorming volgens de wet van 1996 Tot 1996 werd het loonkostenverloop

Nadere informatie

2. Simulatie van de impact van een "centen i.p.v. procenten"-systeem

2. Simulatie van de impact van een centen i.p.v. procenten-systeem Bijlage/Annexe 15 DEPARTEMENT STUDIËN Impact van een indexering in centen i.p.v. procenten 1. Inleiding Op regelmatige tijdstippen wordt vanuit verschillende bronnen gesuggereerd om het huidige indexeringssysteem

Nadere informatie

HOOFDSTUK I TOEPASSINGSGEBIED

HOOFDSTUK I TOEPASSINGSGEBIED 1/5 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 april 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de koppeling van de minimumen de effectief betaalde lonen aan het gezondheidsindexcijfer

Nadere informatie

Regionale economische vooruitzichten 2014-2019

Regionale economische vooruitzichten 2014-2019 2014/6 Regionale economische vooruitzichten 2014-2019 Dirk Hoorelbeke D/2014/3241/218 Samenvatting Dit artikel geeft een bondig overzicht van enkele resultaten uit de nieuwe Regionale economische vooruitzichten

Nadere informatie

OM TE COMPENSEREN WAT LOONTREKKENDEN ONDER DE VOOR EEN MEDIAAN LOON IS DAT EEN STIJGING SAMENVATTING

OM TE COMPENSEREN WAT LOONTREKKENDEN ONDER DE VOOR EEN MEDIAAN LOON IS DAT EEN STIJGING SAMENVATTING Studiedienst PVDA De echte loonmarge OM TE COMPENSEREN WAT LOONTREKKENDEN ONDER DE REGERING-MICHEL HEBBEN VERLOREN, MOETEN DE LONEN MET 4,2 PROCENT STIJGEN - Datum: februari 2019 SAMENVATTING VOOR EEN

Nadere informatie

Grafiek 1 Verslechtering concurrentiepositie Nederlandse industrie in termen van loonkosten per eenheid produkt (procentuele mutaties)

Grafiek 1 Verslechtering concurrentiepositie Nederlandse industrie in termen van loonkosten per eenheid produkt (procentuele mutaties) Feiten sociaal-economische situatie I Concurrentiepositie ten opzichte van eurogebied Sinds 997 is sprake van een gestage verslechtering van de Nederlandse concurrentiepositie, die in de ramingen van het

Nadere informatie

TECHNISCH VERSLAG CRB 2014-2415

TECHNISCH VERSLAG CRB 2014-2415 TECHNISCH VERSLAG CRB 2014-2415 CRB 2014-2415 Technisch verslag 2014 22 december 2014 2 CRB 2014-2415 3 CRB 2014-2415 Tabel 1 bevat de belangrijkste indicatoren van de Belgische macro-economische context

Nadere informatie

CRB evalueert interprofessioneel akkoord

CRB evalueert interprofessioneel akkoord CRB evalueert interprofessioneel akkoord 2001-2002 CRB (2001), Technisch verslag over de maximale beschikbare marges voor de loonkostenontwikkeling, Brussel, CRB, CRB 2001/700 CCR 11, 194 blz. In de Centrale

Nadere informatie

Btw-verhogingen en indexsprong... Een explosieve cocktail voor de koopkracht

Btw-verhogingen en indexsprong... Een explosieve cocktail voor de koopkracht PVDA Studiedienst Februari 2015 M. Lemonnierlaan 171 1000 Brussel http://pvda.be/pvda/studiedienst Btw-verhogingen en indexsprong... Een explosieve cocktail voor de koopkracht Volgens de regering heeft

Nadere informatie

verslag werkgelegenheid en concurrentievermogen crb Deel 1

verslag werkgelegenheid en concurrentievermogen crb Deel 1 verslag werkgelegenheid en concurrentievermogen crb 2017-0080 Deel 1 CRB 2017-0080 Verslag 2016 over de bevordering van de Werkgelegenheid en de preventieve vrijwaring van het Concurrentievermogen 10.01.2017

Nadere informatie

De conjunctuurgevoeligheid van de registratierechten in Vlaanderen: een econometrische analyse

De conjunctuurgevoeligheid van de registratierechten in Vlaanderen: een econometrische analyse De conjunctuurgevoeligheid van de registratierechten in Vlaanderen Steunpunt Beleidsrelevant onderzoek Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen De conjunctuurgevoeligheid van de registratierechten in Vlaanderen:

Nadere informatie

Macro-economische impact op de Belgische economie van het door de Regering uitgewerkte taxshiftscenario

Macro-economische impact op de Belgische economie van het door de Regering uitgewerkte taxshiftscenario 26/11/2015 Macro-economische impact op de Belgische economie van het door de Regering uitgewerkte taxshiftscenario Deze nota geeft een korte toelichting bij de door het kwartaalmodel van de NBB berekende

Nadere informatie

Geen loonontsporing in België sinds 1996

Geen loonontsporing in België sinds 1996 Geen loonontsporing in België sinds 1996 CRB (2005). Technisch verslag van het secretariaat over de maximale beschikbare marges voor de loonkostenontwikkeling. Brussel: CRB. De wet van 26 juli 1996 tot

Nadere informatie

PVDA-studiedienst: Nieuwe loonwet kost modaal inkomen komende twee jaar 753 euro

PVDA-studiedienst: Nieuwe loonwet kost modaal inkomen komende twee jaar 753 euro PVDA-studiedienst: Nieuwe loonwet kost modaal inkomen komende twee jaar 753 euro Samenvatting Koen Dereymaeker Benjamin Pestieau Januari 2017 De regering-michel-de Wever gaat de wet wijzigen 1 waarbinnen

Nadere informatie

SYNTHESE EN AANBEVELINGEN

SYNTHESE EN AANBEVELINGEN SYNTHESE EN AANBEVELINGEN Dit Advies van de Afdeling Financieringsbehoeften van de overheid kadert in de voorbereiding van het Stabiliteitsprogramma 2019-2022 dat eind april 2019 moet worden overgemaakt

Nadere informatie

De regionale impact van de economische crisis

De regionale impact van de economische crisis De regionale impact van de economische crisis Damiaan Persyn Vives Beleidspaper 11 Juli 2009 VIVES Naamsestraat 61 bus 3510 3000 Leuven - Belgium Tel: +32 16 32 42 22 www.econ.kuleuven.be/vives De regionale

Nadere informatie

Regionale economische vooruitzichten

Regionale economische vooruitzichten 2015/2 Regionale economische vooruitzichten 2015-2020 Dirk Hoorelbeke D/2015/3241/213 Samenvatting Dit webartikel geeft een bondig overzicht van de nieuwe regionale economische vooruitzichten tot 2020.

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 30 maart A D V I E S Nr. 1.598 ----------------------------- Zitting van vrijdag 30 maart 2007 ------------------------------------------ Koninklijk besluit tot vaststelling van de toekenningsmodaliteiten van de

Nadere informatie

FARMACIJFERS 2014. De geneesmiddelenindustrie in België : een vector voor groei. De kerncijfers

FARMACIJFERS 2014. De geneesmiddelenindustrie in België : een vector voor groei. De kerncijfers FARMACIJFERS 214 De geneesmiddelenindustrie in België : een vector voor groei De kerncijfers Verantwoordelijke uitgever : Catherine Rutten voor pharma.be, Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie

Nadere informatie

REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VAN BELANG VOOR U?

REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VAN BELANG VOOR U? REGEERAKKOORD: WELKE BEPALINGEN ZIJN VAN BELANG VOOR U? Na lange onderhandelingen bereikten de partners van de federale regeringsmeerderheid in de loop van vorige week een regeerakkoord. We gaan vandaag

Nadere informatie

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016

TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016. I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 1/6 TOEGESTANE EVOLUTIE VAN DE LOONKOST VOOR 2015-2016 I. Geen loonsverhoging voor 2015, maar beperkte mogelijkheden voor 2016 Het ontwerp van interprofessioneel akkoord dat werd voorgesteld door de Regering

Nadere informatie

Executive summary... 4 Inleiding... 8 Hoe groot is de loonkostenhandicap?... 9

Executive summary... 4 Inleiding... 8 Hoe groot is de loonkostenhandicap?... 9 Inhoudsopgave Executive summary... 4 Inleiding... 8 Hoe groot is de loonkostenhandicap?... 9 De wet van 1996... 9 Loonkost per eenheid product... 11 Absolute uurloonkost... 11 Loonsubsidies... 13 Loonkostenhandicap

Nadere informatie

Persbericht. Jobcreatie in Limburgse bouwsector. Limburgse bouwondernemingen sturen positieve signalen uit

Persbericht. Jobcreatie in Limburgse bouwsector. Limburgse bouwondernemingen sturen positieve signalen uit Persbericht aan Media Datum: 8 augustus 2015 aantal pagina s: 5 meer informatie bij Johan Grauwels tel. direct +32 11 56 02 60 +32 473 38 65 05 e-mailadres johan.grauwels@voka.be Limburgse bouwondernemingen

Nadere informatie

De economische groei zou 1,6 % bedragen in 2008 en 1,2 % in 2009

De economische groei zou 1,6 % bedragen in 2008 en 1,2 % in 2009 Communiqué 12 september 2008 plan.be Instituut voor de Nationale Rekeningen Federaal Federaal Planbureau Planbureau Economische analyses en vooruitzichten De economische groei zou 1,6 % bedragen in 2008

Nadere informatie

Gedetailleerde vergelijking van de stijging van de loonkosten per branche in België en de drie buurlanden

Gedetailleerde vergelijking van de stijging van de loonkosten per branche in België en de drie buurlanden Bijlage/Annexe 1 DEPARTEMENT STUDIËN Gedetailleerde vergelijking van de stijging van de loonkosten per branche in België en de drie buurlanden In deze nota wordt beoogd een vergelijking te maken tussen

Nadere informatie

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Economie en onderneming De macro-economische vooruitzichten 2006-2012 voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Meyermans, E. & Van Brusselen, P. (2006).

Nadere informatie

Studiedienst PVDA Studie over de transfers van lonen naar winsten onder de regering-michel.

Studiedienst PVDA Studie over de transfers van lonen naar winsten onder de regering-michel. Studiedienst PVDA Studie over de transfers van lonen naar winsten onder de regering-michel. EEN TRANSFER VAN BIJNA 9 MILJARD UIT DE PORTEMONNEE VAN DE WERKENDE MENSEN NAAR DE BEDRIJFSWINSTEN. EEN VERLIES

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 30 oktober A D V I E S Nr. 1.815 ----------------------------- Zitting van dinsdag 30 oktober 2012 -------------------------------------------------- Relancestrategie Verschuiving van bijdragevermindering bij onvolledige

Nadere informatie

Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid

Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid Hoorzitting van de commissie Sociale Zaken van de Kamer van volksvertegenwoordigers Evaluatie van de effecten van bepaalde regeringsmaatregelen op de economische groei en de werkgelegenheid 4 februari

Nadere informatie

Multiplicatoren: handleiding

Multiplicatoren: handleiding Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Multiplicatoren: handleiding De multiplicatoren van het finaal gebruik behelzen een klassieke toepassing van het traditionele inputoutputmodel

Nadere informatie

ADVIES VAN DE COMMISSIE. van over het ontwerpbegrotingsplan van België. {SWD(2018) 511 final}

ADVIES VAN DE COMMISSIE. van over het ontwerpbegrotingsplan van België. {SWD(2018) 511 final} EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.11.2018 C(2018) 8011 final ADVIES VAN DE COMMISSIE van 21.11.2018 over het ontwerpbegrotingsplan van België {SWD(2018) 511 final} NL NL ALGEMENE OVERWEGINGEN ADVIES VAN DE

Nadere informatie

Perscommuniqué. De evolutie van de Belgische economie tegen 2006, bestudeerd door het Federaal Planbureau

Perscommuniqué. De evolutie van de Belgische economie tegen 2006, bestudeerd door het Federaal Planbureau Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Perscommuniqué 18 mei 2001 De evolutie van de Belgische economie tegen 2006, bestudeerd door het Federaal Planbureau De groei van de wereldeconomie

Nadere informatie

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD

[ ] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD [2015-01-16] PROGRAMMAWET GEPUBLICEERD IN HET BELGISCH STAATSBLAD In het Belgisch Staatsblad van 29 december 2014 werd de Programmawet van 19 december 2014 gepubliceerd. Hieronder zullen we de voor u meest

Nadere informatie

Nr. 204 22 oktober 2015

Nr. 204 22 oktober 2015 Nr. 204 22 oktober 2015 Informatief Een (gewijzigd) arbeidsreglement is niet onmiddellijk van toepassing! Bij de opmaak en wijziging van het arbeidsreglement dient een specifieke procedure te worden gevolgd.

Nadere informatie

Consumptieve bestedingen van de particulieren 2.0 2.6 1.4 Consumptieve bestedingen van de overheid 0.0 2.1 2.6 Bruto vaste kapitaalvorming 4.2 5.9 4.

Consumptieve bestedingen van de particulieren 2.0 2.6 1.4 Consumptieve bestedingen van de overheid 0.0 2.1 2.6 Bruto vaste kapitaalvorming 4.2 5.9 4. Kerncijfers voor de Belgische economie Wijzigingspercentages in volume - tenzij anders vermeld Consumptieve bestedingen van de particulieren 2.0 2.6 1.4 Consumptieve bestedingen van de overheid 0.0 2.1

Nadere informatie

Communiqué. Verloop van de Belgische uitvoermarkten

Communiqué. Verloop van de Belgische uitvoermarkten INSTITUT DES COMPTES NATIONAUX INSTITUUT VOOR DE NATIONALE REKENINGEN BUREAU FÉDÉRAL DU PLAN FEDERAAL PLANBUREAU Communiqué 20.06.2003 Economische Begroting 2004 Overeenkomstig de wet van 21 december 1994

Nadere informatie

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED 1/6 Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de arbeids en loonvoorwaarden in 2013 en 2014 Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau actualiseert zijn economische vooruitzichten voor de periode

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau actualiseert zijn economische vooruitzichten voor de periode Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Perscommuniqué 26 mei 2003 Het Federaal Planbureau actualiseert zijn economische vooruitzichten voor de periode 2003-2008 Wereldwijde en Europese

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel

Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel Vooruitzichten Belgische economie Herstel zet zich gematigd voort maar blijft fragiel Johan Van Gompel 9 mei 216 Economische groei Herstel Belgische economisch activiteit in lijn met die in Duitsland Reëel

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

10 augustus 2017 * * * * * Deel 1. Macro-economische impact van de taxshift

10 augustus 2017 * * * * * Deel 1. Macro-economische impact van de taxshift 10 augustus 2017 Macro-economische en budgettaire impact van het door het kabinet van de minister van Financiën gereviseerde taxshiftscenario en vergelijking met de oefening van november 2015 Het kabinet

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 oktober 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 oktober 2017 A D V I E S Nr. 2.057 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 oktober 2017 ---------------------------------------------------- Aanpassing lage- en hogeloongrens van categorie 2 structurele

Nadere informatie

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten,

Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, PERSCOMMUNIQUÉ 2014-07-18 Links BelgoStat On-line Algemene informatie Regionale verdeling van de Belgische in- en uitvoer van goederen en diensten, 1995-2011. De drie Gewesten en de Nationale Bank van

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 september 2016

PERSBERICHT Brussel, 26 september 2016 PERSBERICHT Brussel, 26 september 2016 Vastgoedprijsindex 2de kwartaal 2016 o Volgens voorlopige cijfers bedraagt de geschatte jaarlijkse inflatie van de vastgoedprijzen 2,4% in het tweede kwartaal 2016

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Perscommuniqué van het Federaal Planbureau

Perscommuniqué van het Federaal Planbureau Brussel, 19/05/06 Meer informatie Francis Bossier (F), fb@plan.be, 02/507.74.43 Ingrid Bracke (NL), ib@plan.be, 02/507.74.45 Vincent Geortay vg@plan.be 02/507.73.39 0478/283.487 Kunstlaan 47-49 1000 Brussel

Nadere informatie

Overzicht van de loonindexering in België en in Europa

Overzicht van de loonindexering in België en in Europa Bijlage/Annexe 1 DEPARTEMENT STUDIËN Overzicht van de loonindexering in België en in Europa I. Het Belgische systeem van automatische loonindexering De automatische loonindexering is van toepassing op

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2017

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2017 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2017 Vastgoedprijsindex 1ste kwartaal 2017 Volgens voorlopige cijfers bedroeg het jaarlijkse inflatiecijfer voor de vastgoedprijzen 5,4% in het eerste kwartaal van 2017 tegenover

Nadere informatie

Wet Werkbaar Wendbaar Werk én Hervorming Wet 1996 definitief goedgekeurd

Wet Werkbaar Wendbaar Werk én Hervorming Wet 1996 definitief goedgekeurd Vice-Eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, Belast met Buitenlandse Handel Vice-Premier Ministre et Ministre de l Emploi, de l Economie et des Consommateurs, Chargé du Commerce Extérieur

Nadere informatie

Eerste aanwerving : nul tarief sociale bijdragen!

Eerste aanwerving : nul tarief sociale bijdragen! Eerste aanwerving : nul tarief sociale bijdragen! Het feit dat men reeds seizoenwerknemers tewerk stelde, heeft geen impact! Situering Voor de aanwerving van een eerste vaste werknemer vallen alle basisbijdragen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.858 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Regelgeving inzake betaald educatief verlof Ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

Advies. Tussentijds advies over het begrotingsbeleid van de Vlaamse gemeenschap

Advies. Tussentijds advies over het begrotingsbeleid van de Vlaamse gemeenschap Brussel, 16 juni 2009 160609_Begrotingsadvies 2009_ tussentijds Advies Tussentijds advies over het begrotingsbeleid van de Vlaamse gemeenschap 2009 2014 Inleiding Volgens de gebruikelijke procedure brengt

Nadere informatie

Tewerkstelling in de bouw staat onder druk: dringend nood aan sterke maatregelen

Tewerkstelling in de bouw staat onder druk: dringend nood aan sterke maatregelen Index (2010 = 100) Persconferentie Tewerkstelling in de bouw staat onder druk: dringend nood aan sterke maatregelen De tewerkstellingscijfers in de bouw tonen een duidelijke verschuiving. Werknemers in

Nadere informatie

ECONOMISCH JAARVERSLAG RAPPORT ÉCONOMIQUE ANNUEL

ECONOMISCH JAARVERSLAG RAPPORT ÉCONOMIQUE ANNUEL ECONOMISCH JAARVERSLAG 2016-2017 RAPPORT ÉCONOMIQUE ANNUEL 2016-2017 1. Kerncijfers Omzet Export Werkgelegenheid en werkgevers Investeringen Innovatie Conjunctuurvooruitzichten Kerncijfers Omzet Omzet:

Nadere informatie

Economische effecten van een verlaging van de administratieve lasten

Economische effecten van een verlaging van de administratieve lasten CPB Notitie Datum : 7 april 2004 Aan : Projectdirectie Administratieve Lasten Economische effecten van een verlaging van de administratieve lasten 1 Inleiding Het kabinet heeft in het regeerakkoord het

Nadere informatie

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven VBO-analyse over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven Dalend loonaandeel gaat niet naar dividenden, maar naar meer investeringen en belastingen Terwijl het loonaandeel daalt,

Nadere informatie

Overheid en economie

Overheid en economie Overheid en economie Overheid en economie Het aandeel van de overheid in de economie, de overheid als actor en de overheid op regionaal niveau, een verkenning Inleiding Het begrip economische groei komt

Nadere informatie

I4XLGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN

I4XLGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN I4XLGEMEEN E3EHEERSCOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30december1992 Brussel, 23 maart 2017 Verslag nr. 2017102 Verslag aan de Regering Afgeleverd op eigen initiatief

Nadere informatie

Maandelijkse tewerkstellingsbarometer in België RSZ juni Barometer van de loontrekkende tewerkstelling in België

Maandelijkse tewerkstellingsbarometer in België RSZ juni Barometer van de loontrekkende tewerkstelling in België Maandelijkse tewerkstellingsbarometer in België RSZ juni 2019 Barometer van de loontrekkende tewerkstelling in België Deze barometer is een maandelijkse publicatie van gegevens over de bezoldigde arbeid

Nadere informatie

13 FEBRUARI 2019 ALGEMENE STAKINGSDAG

13 FEBRUARI 2019 ALGEMENE STAKINGSDAG 13 FEBRUARI 2019 ALGEMENE STAKINGSDAG ACVBIE Antwerpen (met dank aan LBC-NVK) Het IPA-overleg startte in een strakke timing op 4 data in januari om finaal te landen op woensdag 23 januari 2019. De nieuwe

Nadere informatie

: Gemiddelde jaarlijkse groei arbeidsvolume hoger in Vlaanderen en Wallonië dan in Brussel

: Gemiddelde jaarlijkse groei arbeidsvolume hoger in Vlaanderen en Wallonië dan in Brussel Instituut voor de Nationale Rekeningen 2018-04-20 Links: Publicatie NBB.Stat Algemene informatie -: Gemiddelde jaarlijkse groei arbeidsvolume hoger in en dan in In de periode - nam het arbeidsvolume gemiddeld

Nadere informatie

Arbeidsmarkthervormingen voor welvaart en welzijn. 3 wetten : Werkbaar Wendbaar Werk; Hervorming Wet 1996; E-Commerce

Arbeidsmarkthervormingen voor welvaart en welzijn. 3 wetten : Werkbaar Wendbaar Werk; Hervorming Wet 1996; E-Commerce Vice-Eersteminister en Minister van Werk, Economie en Consumenten, Belast met Buitenlandse Handel Vice-Premier Ministre et Ministre de l Emploi, de l Economie et des Consommateurs, Chargé du Commerce Extérieur

Nadere informatie

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK 1.500,00 1.700,00 1.900,00 2.100,00 2.300,00 2.500,00 2.700,00 2.900,00 3.100,00 3.300,00 3.500,00 3.700,00 3.900,00 4.100,00 4.300,00 4.500,00 4.700,00 4.900,00 5.100,00 5.300,00 5.500,00 5.700,00 5.900,00

Nadere informatie

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid?

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? vbo-analyse Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? September 2014 I Raf Van Bulck 39,2% II Aandeel van de netto toegevoegde waarde gegenereerd door bedrijven dat naar

Nadere informatie

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau actualiseert zijn economische vooruitzichten voor de periode

Perscommuniqué. Het Federaal Planbureau actualiseert zijn economische vooruitzichten voor de periode Federaal Planbureau Economischeanalysesenvooruitzichten Perscommuniqué 6 juni 2002 Het Federaal Planbureau actualiseert zijn economische vooruitzichten voor de periode 2002-2007 De wereldeconomie zou zich

Nadere informatie

Studiedienst van de Vlaamse Regering Regionale economische vooruitzichten

Studiedienst van de Vlaamse Regering Regionale economische vooruitzichten Regionale economische vooruitzichten 2008-2014 Studiedienst van de Vlaamse Regering 1. Inleiding De Regionale economische vooruitzichten 2008-2014 zijn een gezamenlijke publicatie van het Federaal Planbureau

Nadere informatie

evolutie op middellange termijn van de Belgische arbeidsmarkt

evolutie op middellange termijn van de Belgische arbeidsmarkt Economie en onderneming Vooruitzichten op middellange termijn voor de Belgische arbeidsmarkt Federaal Planbureau. 2007. Economische vooruitzichten 2007-2012. Brussel. Dit artikel vat de belangrijkste krachtlijnen

Nadere informatie

verslagen CRB Verslagen voor de interprofessionele loononderhandelingen

verslagen CRB Verslagen voor de interprofessionele loononderhandelingen verslagen CRB 2019-0100 Verslagen voor de interprofessionele loononderhandelingen CRB 2019-0100 Verslagen voor de interprofessionele loononderhandelingen Brussel 16.01.2019 2 CRB 2019-0100 Dit document

Nadere informatie

De waarheid over de notionele intrestaftrek

De waarheid over de notionele intrestaftrek De waarheid over de notionele intrestaftrek Februari 2008 Wat is de notionele intrestaftrek? Notionele intrestaftrek, een moeilijke term voor een eenvoudig principe. Vennootschappen kunnen een bepaald

Nadere informatie

Instelling. VP Accountants en Belastingsconsulenten. Onderwerp. Tweede taxshift in de maak: fiscale revolutie

Instelling. VP Accountants en Belastingsconsulenten. Onderwerp. Tweede taxshift in de maak: fiscale revolutie Instelling VP Accountants en Belastingsconsulenten Onderwerp Tweede taxshift in de maak: fiscale revolutie Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van intellectuele

Nadere informatie

Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3. Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0

Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3. Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0 [#VK2014] Verlagen sociale lasten Venn.B : lager tarief ipv NIA -6,3-3,0 Werkgeversbijdragen - 25% (schokeffect economie) -6,3 Werknemersbijdragen - 25% (gespreid in de tijd) -3,0-3,0 +6,0 Verlaging nominaal

Nadere informatie

Persbericht. Datum: Economische groei in 2001 en 2002 sterk naar beneden herzien

Persbericht. Datum: Economische groei in 2001 en 2002 sterk naar beneden herzien Federaal Planbureau Economische analyses en vooruitzichten Persbericht Datum: 26.10.2001 Economische Begroting 2002 - Najaarsherziening Omwille van de verslechtering van het economische klimaat op internationaal

Nadere informatie

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 1. Actualisatie van de geschatte marktwaarde De schattingen van de huurwaarde van sociale woningen moeten voor toepassing in het jaar

Nadere informatie

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Informatienota Besparingen Datum: 14/10/2015 Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Document voor Redacteur RvB-lid Probleemstelling Algemeen Bureau, Algemene Vergadering Joris Gevaert Joris

Nadere informatie

De Terugverdieneffecten van een Lastenverlaging op Arbeid

De Terugverdieneffecten van een Lastenverlaging op Arbeid VOKA LEERSTOEL GROEIKRACHT VAN DE VLAAMSE ECONOMIE VIVES KU LEUVEN De Terugverdieneffecten van een Lastenverlaging op Arbeid Koen Breemersch & Joep Konings 28 November 2013 Inhoudstafel Executive summary...

Nadere informatie

Gemanipuleerde index kost Belg 2% loon en pensioen in 2014

Gemanipuleerde index kost Belg 2% loon en pensioen in 2014 Gemanipuleerde index kost Belg 2% loon en pensioen in 2014 Groen reageert tevreden op het feit dat vakbonden en werkgevers gisteren tot een akkoord kwamen over de ontslagregeling en de aanvullende pensioenen.

Nadere informatie

Moeilijk najaar, mindere verwachtingen

Moeilijk najaar, mindere verwachtingen Moeilijk najaar, mindere verwachtingen Conjunctuurenquête Expeditiesector 4e kwartaal 2016 Moeilijk najaar, mindere verwachtingen Conjunctuurenquête Expeditiesector 4e kwartaal 2016 De 3-maandelijkse conjunctuurenquête

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 119 ---------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 21 maart 2017 --------------------------------------------- Collectieve

Nadere informatie

DOCUMENTATIENOTA CRB

DOCUMENTATIENOTA CRB DOCUMENTATIENOTA CRB 2010-1261 Effecten van de (para)fiscale veranderingen op de ontwikkeling van de nettolonen tegen constante prijzen van 1996 tot 2009: globalisatie van de resultaten CRB 2010-1261 14

Nadere informatie

Recente geschiedenis van de Belgische overheidsfinanciën

Recente geschiedenis van de Belgische overheidsfinanciën Recente geschiedenis van de Belgische overheidsfinanciën Seminarie voor leerkrachten, 26 oktober 2016 Luc Van Meensel Patrick Bisciari Departement Studiën Groep Overheidsfinanciën DS.16.08.374_NL Structuur

Nadere informatie

UNIZO KMO-BAROMETER. UNIZO-Studiedienst, tel fax

UNIZO KMO-BAROMETER. UNIZO-Studiedienst, tel fax UNIZO KMO-BAROMETER UNIZO-Studiedienst, tel. 02 238 05 31 - fax 02 238 07 94 www.unizo.be De UNIZO KMO-barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij 700 KMO s die representatief

Nadere informatie

SYNTHESE EN AANBEVELINGEN

SYNTHESE EN AANBEVELINGEN SYNTHESE EN AANBEVELINGEN Dit Advies van de Afdeling Financieringsbehoeften van de overheid kadert in de voorbereiding van het Stabiliteitsprogramma 2017-2020 dat eind april 2017 moet worden overgemaakt

Nadere informatie

Factcheck: Minister Muyters slaat wild om zich heen, maar treft enkel zichzelf

Factcheck: Minister Muyters slaat wild om zich heen, maar treft enkel zichzelf Factcheck: Minister Muyters slaat wild om zich heen, maar treft enkel zichzelf Yasmine KHERBACHE Vlaams volksvertegenwoordiger sp.a Minister Muyters publiceerde een zogenaamde factcheck op zijn website

Nadere informatie

LOONNORM Sodexo White Paper. Powered by Altius Lawyers, experts in Belgian Employment policies

LOONNORM Sodexo White Paper. Powered by Altius Lawyers, experts in Belgian Employment policies Sodexo White Paper LOONNORM 2017-2018 Powered by Altius Lawyers, experts in Belgian Employment policies Werkgevers genieten geen absolute vrijheid in het toekennen van loonsverhogingen aan hun personeelsleden.

Nadere informatie

VBO-ANALYSE. Focus Conjunctuur. Te veel onzekerheden verhullen een veelbelovende toekomst. November 2014 Morgane Haid

VBO-ANALYSE. Focus Conjunctuur. Te veel onzekerheden verhullen een veelbelovende toekomst. November 2014 Morgane Haid VBO-ANALYSE Focus Conjunctuur Te veel onzekerheden verhullen een veelbelovende toekomst November 2014 Morgane Haid 18,5% Aantal sectoren dat rekent op een toename van de investeringen tijdens de komende

Nadere informatie

Heel gunstige arbeidsmarktevolutie in Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten -

Heel gunstige arbeidsmarktevolutie in Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten - ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 14 mei 2008 Heel gunstige arbeidsmarktevolutie in 2007 - Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten - In 2007 Zijn 4,38 miljoen in

Nadere informatie

1. Synthese. Het herstel van de wereldeconomie zou bescheiden zijn in 2015, maar zou vervolgens verstevigen...

1. Synthese. Het herstel van de wereldeconomie zou bescheiden zijn in 2015, maar zou vervolgens verstevigen... 1. Synthese Het herstel van de wereldeconomie zou bescheiden zijn in 2015, maar zou vervolgens verstevigen... De groei van de wereldhandel zou, na een vrij matige prestatie in 2014, licht aantrekken in

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 Positieve arbeidsmarktevoluties in het derde kwartaal van 2015 De werkgelegenheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen bedroeg in het derde kwartaal van 2015 67,4% en steeg

Nadere informatie