Contracteranto Praktijkcase sector chemie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Contracteranto Praktijkcase sector chemie"

Transcriptie

1 Wie is VIBNA? Contractors binnen de VIBNA bedrijven Probleemstelling in de sector chemie Hoe kan Contracteranto helpen om de taalkloof te overbruggen? Praktijkcases voor het gebruik van Contracteranto door contractor-bedrijven in de sector chemie. Conclusie

2 WIE IS VIBNA? Contracteranto Sector Chemie is ontwikkeld door participatie van VIBNA (www.vibna.be) VIBNA = Vereniging van Industriële Bedrijven ten Noorden van Antwerpen. VIBNA werd opgericht op en vertegenwoordigt nu 46 ondernemingen met ca werknemers in de haven van Antwerpen. VIBNA is een vrijwillig samenwerkingsverband tussen ondernemingen uit verschillende sectoren: chemie, petrochemie, op- en overslag, dienstverlening (energie, contractors).

3 CONTRACTORS BINNEN DE VIBNA BEDRIJVEN Type werken door contractors: vooral constructie- en onderhoudswerken zoals bouwwerken, piping & mechaniek, flensmonteurs, stellingbouw, isolatiewerken, schilderwerken, hogedrukreiniging, elektriciteitswerken, kraanwerken, brand- en veiligheidswachten, Veiligheidscijfers van contractors binnen de VIBNA bedrijven Jaar aantal ongevallen met verlet gewerkte uren Fg Verloren dagen Eg , , , , , , , , , , , ,096 Goede praktijk VIBNA-Beleidsplan inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken. De LMRA wordt toegepast in 38 VIBNA bedrijven en wordt altijd toegepast voor zowel intern als extern onderhoudspersoneel. 29 VIBNA bedrijven leggen VCA* of VCA** op aan contractors. Het gebruik van het veiligheidspaspoort is verplicht in 20 VIBNA bedrijven.

4 PROBLEEMSTELLING IN DE SECTOR CHEMIE Bedrijven in de sector Chemie zijn internationaal en zijn core business georiënteerd. Niet core business wordt uitbesteed aan dienstverlenende bedrijven (contractorbedrijven). Contractor-bedrijven maken meer en meer gebruik van buitenlandse, anderstalige werknemers (toenemende geografische mobiliteit van werknemers in Europa). Probleemstelling: De chemische bedrijven zijn geen vertaalbureaus en kunnen de van toepassing zijnde regels en veiligheidsinstructies niet in alle talen vertalen. Contractor-werknemers zijn goede en bereidwillige werkkrachten, maar zijn geen polyglot d.w.z. zij beheersen dikwijls enkel de eigen moedertaal. Chemische bedrijven en contractor-bedrijven spelen flexibel in op elkaars noden (bv. afspraken over het inzetten van een meertalige meestergast voor een ploeg van anderstalige werknemers, veelvuldige vertalingen van poortinstructies, ). MAAR: er blijven veiligheidsrisico s op de werkvloer door de gap in talen tussen werknemers van verschillende nationaliteiten!

5 HOE KAN CONTRACTERANTO HELPEN OM DE TAALKLOOF TE OVERBRUGGEN? Contracteranto is een online lexicon in 7 talen met veiligheidsgerelateerde terminologie van risicovolle taken uit de sector chemie. Contracteranto is een hulpmiddel, geen wondermiddel!

6 PRAKTIJKCASES VOOR HET GEBRUIK VAN CONTRACTERANTO DOOR CONTRACTOR- BEDRIJVEN IN DE SECTOR CHEMIE. Case 1: Contracteranto als hulpmiddel bij het onthaal Case 2: Contracteranto als hulpmiddel bij de poortinstructies Case 3: Contracteranto als hulpmiddel bij een toolboxmeeting Case 4: Contracteranto als hulpmiddel bij het uitvoeren van een risicovol werk. Case 5: Contracteranto als hulpmiddel op de medische dienst.

7 Case 1: Contracteranto als hulpmiddel bij het onthaal Contractor-werknemer meldt zich alleen aan bij het onthaal van een chemisch bedrijf en dient een aantal documenten (identiteitskaart, Limosa) voor te leggen. Het onthaal bij een chemisch bedrijf is niet alle talen machtig. Contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. Gebruik Contracteranto: Op het onthaal is Contracteranto ter beschikking, ofwel elektronisch ofwel via een Worddocument met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Onthaal nieuwe werknemers Taak: Kennis van algemene richtlijnen. Het onthaal toont via Contracteranto de vertaling van de gevraagde documenten (ofwel onder geschreven ofwel onder gesproken vorm) in de moedertaal van de contractorwerknemer. => Contractor-werknemer begrijpt in zijn moedertaal welke documenten dienen voorgelegd te worden.

8 Case 2: Contracteranto als hulpmiddel bij de poortinstructies Contractor-werknemer meldt zich alleen aan bij het onthaal van een chemisch bedrijf. Het onthaal bij een chemisch bedrijf is niet alle talen machtig. Contractor-werknemer dient de poortinstructies (incl. test) door te nemen in één van de aangeboden talen (meestal NL, F, GB, D). Contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. Gebruik Contracteranto: Onthaal beschikt over een Word-document met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Onthaal nieuwe werknemers Taak: Kennis van algemene richtlijnen. Onthaal geeft het Word-document aan de contractor-werknemer in de aangeboden taal van de poortinstructie met de vertaling naar de moedertaal van de contractor-werknemer. => Contractor-werknemer is in staat om de meest voorkomende woorden in de poortinstructie te begrijpen in zijn eigen moedertaal.

9 Case 3: Contracteranto als hulpmiddel bij een toolbox-meeting De meestergast van de contractor-werknemers wil een toolbox-meeting houden over een specifiek veiligheidsonderwerp (bv. werken in de hoogte), dat actueel is in een chemisch bedrijf. De contractor-werknemers beheersen enkel de eigen moedertaal. Gebruik Contracteranto: Onthaal beschikt over een Word-document met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Werken in de hoogte Taak: Werken op steigers (= stellingen). De meestergast van de contractor-werknemers kan uiteraard zelf de mondelinge toelichting geven in de moedertaal van de contractor-werknemers. De meestergast kan Contracteranto gebruiken als training-tool en de relevante terminologie over werken in de hoogte schriftelijk ter beschikking stellen in de moedertaal van de werknemers als ondersteuning van de mondelinge toelichting. => Contractor-werknemers zullen de meest gebruikte terminologie over werken in de hoogte aanleren en begrijpen en beschikken over een leidraad waarop zij kunnen terugvallen.

10 Case 4: Contracteranto als hulpmiddel bij het uitvoeren van een risicovol werk. De contractor-werknemer dient een risicovol werk uit te voeren in een chemisch bedrijf. Op de werkvergunning die de contractor-werknemer krijgt, worden de risico s en te nemen maatregelen vermeld in de taal eigen aan het bedrijf. De contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. De personen die de werkvergunning uitreiken, zijn niet alle talen machtig. Gebruik Contracteranto: De personen die de werkvergunning uitreiken, beschikken over een Word-document met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Risicovol werk in chemische installaties Taak: Werken met werkvergunning De personen die de werkvergunning uitreiken, geven het Word-document (vertaald naar de moedertaal van de contractor-werknemer) als ondersteuning bij de werkvergunning aan de contractor-werknemer. => Contractor-werknemer is in staat om de meeste terminologie die voorkomt op de werkvergunning te begrijpen in zijn eigen moedertaal.

11 Case 5: Contracteranto als hulpmiddel op de medische dienst. De contractor-werknemer heeft een arbeidsongeval gehad en meldt zich alleen aan op de medische dienst van het chemische bedrijf. Het is niet direct visueel duidelijk welk letsel de contractor-werknemer heeft. De contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. Het personeel op de medische dienst is niet alle talen machtig. Gebruik Contracteranto: Op de medische dienst is Contracteranto ter beschikking (ofwel elektronisch ofwel via een afdruk van de taken uit de activiteit Medische dienst in verschillende talen). De hulpverlener kan vragen stellen in de moedertaal van de contractor-werknemer (bv. vertaling van Waar hebt U pijn? of Wat scheelt er? ). De contractor-werknemer kan vanuit zijn eigen moedertaal aan de hulpverlener aangeven wat hij mankeert of voelt (bv. ademhalingsmoeilijkheden). De hulpverlener kan informatie geven over de behandeling in de moedertaal van de contractor-werknemer (bv. vertaling van aerosol ). => Directe communicatie in de twee richtingen tussen de contractor-werknemer en de hulpverlener wordt bevorderd.

12 CONCLUSIE Contracteranto is een hulpmiddel in de communicatie met de contractor-werknemers. Contracteranto laat de contractor-werknemers toe om de informatie, veiligheidsinstructies van het bedrijf beter te begrijpen.

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? Als ondernemer wil ik graag geld verdienen, maar ik wil later geen werknemers tegen

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? ALS ONDERNEMER WIL IK GRAAG GELD VERDIENEN, MAAR IK WIL LATER GEEN WERKNEMERS TEGEN

Nadere informatie

Handreiking Taal en veiligheidsrisico s

Handreiking Taal en veiligheidsrisico s Handreiking Taal en veiligheidsrisico s Taal en veiligheidsrisico s een praktische handreiking Uitgave: Stichting van de Arbeid April 2014 Colofon De in 1945 opgerichte Stichting van de Arbeid is een (privaatrechtelijk)

Nadere informatie

Locatie Opleidingen worden landelijk gegeven of indien gewenst eigen locatie.

Locatie Opleidingen worden landelijk gegeven of indien gewenst eigen locatie. Basisopleiding BHV Inhoud opleiding De volgende onderdelen komen aan bod tijdens de opleiding: verlenen van eerste hulp bij ongevallen beperken en bestrijden van een beginnende brand en voorkomen en beperken

Nadere informatie

3.4.1.2 Ziekteverzuim en re-integratieprotocol: Wie doet wat, wanneer en hoe?

3.4.1.2 Ziekteverzuim en re-integratieprotocol: Wie doet wat, wanneer en hoe? 3.4.1.2 Ziekteverzuim en re-integratieprotocol: Wie doet wat, wanneer en hoe? Een ziekteverzuim- en een re-integratieprotocol geeft vanuit een visie vorm aan de weg van arbeidsongeschiktheid naar -geschiktheid.

Nadere informatie

tips voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen

tips voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen tips voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen 2 tips inhoud 5xbeter 3 Waarom dit document? 4 Inleiding 5 Tips voor anderstaligen 8 a. tips over de voertaal 8 b. tips

Nadere informatie

Tolken en vertalen: Taal in actie. Europese Commissie

Tolken en vertalen: Taal in actie. Europese Commissie Tolken en vertalen: Taal in actie Europese Commissie Europe Direct helpt u antwoord te vinden op uw vragen over de Europese Unie Gratis nummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Als u mobiel of in een telefooncel

Nadere informatie

Quickscan Eigen regie bij Dementie op de dagbehandeling

Quickscan Eigen regie bij Dementie op de dagbehandeling Quickscan Eigen regie bij Dementie op de dagbehandeling De quickscan Eigen regie bij dementie op de dagbehandeling bestaat uit twee quickscans. Eén voor mantelzorgers en één voor medewerkers op de dagbehandeling.

Nadere informatie

Protocol leerlingondersteuning door externen onder schooltijd

Protocol leerlingondersteuning door externen onder schooltijd Protocol leerlingondersteuning door externen onder schooltijd Inleiding Onze scholen worden in toenemende mate geconfronteerd met ouders/verzorgers die op eigen initiatief en voor eigen rekening externe

Nadere informatie

Werknemers zonder papieren: een rechtengids

Werknemers zonder papieren: een rechtengids Werknemers zonder papieren: een rechtengids 3 WAARSCHUWING: De regels in deze gids zijn algemene regels. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Een gespecialiseerde organisatie kan jouw specifieke situatie

Nadere informatie

Gespecialiseerd in technische en juridische vertalingen en taaltrainingen op maat

Gespecialiseerd in technische en juridische vertalingen en taaltrainingen op maat Wij zorgen ervoor dat u goed begrepen wordt. Overal ter wereld. Gespecialiseerd in technische en juridische vertalingen en taaltrainingen op maat Polydioma Schipholweg 275 1171 PK Badhoevedorp, (+31) 020

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en nu?

Arbeidsongeschikt en nu? AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt en nu? Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u veel te regelen. U bent niet alleen bezig met beter worden, maar u heeft daarnaast nog de zorg over

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

Stedelijke tolk- en vertaaldienst Antwerpen (STA)

Stedelijke tolk- en vertaaldienst Antwerpen (STA) Stedelijke tolk- en vertaaldienst Antwerpen (STA) ALGEMENE VOORWAARDEN Dienstverlening van STA STA fungeert hoofdzakelijk als makelaar bij de communicatie met anderstalige cliënten. - Tolken (mondeling)

Nadere informatie

Kijken, kiezen, maar wat te kopen?

Kijken, kiezen, maar wat te kopen? Kijken, kiezen, maar wat te kopen? 15 aandachtspunten bij overgang naar de cloud Cloud biedt voor veel organisaties de mogelijkheid om te innoveren zonder hoge investeringen. Zowel Telecom providers als

Nadere informatie

Leidraad Uitwisseling van gevoelige informatie

Leidraad Uitwisseling van gevoelige informatie Leidraad Uitwisseling van gevoelige informatie Juni 2009 1. Doel van de Leidraad Niet alle informatie is vrij toegankelijk voor een ieder; sommige informatie moet voor anderen onbekend blijven. Om te

Nadere informatie

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten

Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten White Paper Op Cloud gebaseerde online werkplekken vanaf iedere locatie op elk apparaat Desktop-as-a-Service: wel de lusten, niet de lasten Organisaties zijn op zoek naar meer flexibele en kosteneffectieve

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor de langdurige zorg. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor de langdurige zorg Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor de langdurige zorg Het Toetsingskader voor de langdurige zorg 3 Wat is het Toetsingskader? Het Toetsingskader is

Nadere informatie

Kom helder over kies voor de zekerheid van een professionele vertaler. De Zweedse Vereniging voor Beroepsvertalers

Kom helder over kies voor de zekerheid van een professionele vertaler. De Zweedse Vereniging voor Beroepsvertalers Kom helder over kies voor de zekerheid van een professionele vertaler Dobrý den! Guten Tag! Hola! Bonjour! Hej! Hello! Shalom! Maak de wereld begrijpelijker Men zegt wel dat de wereld krimpt. Dat betekent

Nadere informatie

Integriteitscode. De betrouwbare organisatie. Patrimonium Barendrecht

Integriteitscode. De betrouwbare organisatie. Patrimonium Barendrecht Integriteitscode De betrouwbare organisatie Patrimonium Barendrecht De code is opgesteld met een uitgebreide werkgroep van medewerkers en wordt ook door hen gedragen. De Ondernemingsraad en de Raad van

Nadere informatie

DESKUNDIGE BIJSTAND OP HET GEBIED VAN BEDRIJFSHULPVERLENING

DESKUNDIGE BIJSTAND OP HET GEBIED VAN BEDRIJFSHULPVERLENING DESKUNDIGE BIJSTAND OP HET GEBIED VAN BEDRIJFSHULPVERLENING ARTIKEL 15 1. De werkgever laat zich ten aanzien van verplichtingen op grond van artikel 3, eerste lid, onder e, van deze wet bijstaan door een

Nadere informatie

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Er zijn BELANGRIJKE verschillen Nederland telt veel verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft eigen producten

Nadere informatie

Sofware as a Service (SaaS): software applicaties die via internet worden aangeboden;

Sofware as a Service (SaaS): software applicaties die via internet worden aangeboden; Cloud Computing Cloud computing, waarschijnlijk bent u de term de afgelopen jaren veelvuldig tegengekomen. De voor- en nadelen van cloud computing worden met enige regelmaat in de juridische literatuur

Nadere informatie

Communicatieplan voor interne communicatie bij Norma MPM

Communicatieplan voor interne communicatie bij Norma MPM Stage opdracht Norma MPM 2012 Communicatieplan voor interne communicatie bij Norma MPM Naam: Opleiding: Instituut: Anne Vormelchert Integrale Veiligheidskunde Saxion Hogeschool Enschede, Kenniscentrum

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager DR-QHSE-x Deelreglement QHSE-manager Uitgave: augustus 2014 DR-QHSE-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant)

Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering. (basisvariant) Productwijzer collectieve WGAhiaatverzekering (basisvariant) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de collectieve WGA-hiaatverzekering (basisvariant).

Nadere informatie

Opleidingskalender 2014

Opleidingskalender 2014 health & safety ergonomie Mobbing Vertrouwenspersoon Wetgeving Veiligheid Gezondheid Welzijn verzuimbeleid Preventie burn-out Risicoanalyse EHBO Opleidingskalender 2014 www.securex.be/opleiding Introductie

Nadere informatie

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Er zijn BELANGRIJKE verschillen Nederland telt veel verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft eigen producten

Nadere informatie