Contracteranto Praktijkcase sector chemie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Contracteranto Praktijkcase sector chemie"

Transcriptie

1 Wie is VIBNA? Contractors binnen de VIBNA bedrijven Probleemstelling in de sector chemie Hoe kan Contracteranto helpen om de taalkloof te overbruggen? Praktijkcases voor het gebruik van Contracteranto door contractor-bedrijven in de sector chemie. Conclusie

2 WIE IS VIBNA? Contracteranto Sector Chemie is ontwikkeld door participatie van VIBNA ( VIBNA = Vereniging van Industriële Bedrijven ten Noorden van Antwerpen. VIBNA werd opgericht op en vertegenwoordigt nu 46 ondernemingen met ca werknemers in de haven van Antwerpen. VIBNA is een vrijwillig samenwerkingsverband tussen ondernemingen uit verschillende sectoren: chemie, petrochemie, op- en overslag, dienstverlening (energie, contractors).

3 CONTRACTORS BINNEN DE VIBNA BEDRIJVEN Type werken door contractors: vooral constructie- en onderhoudswerken zoals bouwwerken, piping & mechaniek, flensmonteurs, stellingbouw, isolatiewerken, schilderwerken, hogedrukreiniging, elektriciteitswerken, kraanwerken, brand- en veiligheidswachten, Veiligheidscijfers van contractors binnen de VIBNA bedrijven Jaar aantal ongevallen met verlet gewerkte uren Fg Verloren dagen Eg , , , , , , , , , , , ,096 Goede praktijk VIBNA-Beleidsplan inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken. De LMRA wordt toegepast in 38 VIBNA bedrijven en wordt altijd toegepast voor zowel intern als extern onderhoudspersoneel. 29 VIBNA bedrijven leggen VCA* of VCA** op aan contractors. Het gebruik van het veiligheidspaspoort is verplicht in 20 VIBNA bedrijven.

4 PROBLEEMSTELLING IN DE SECTOR CHEMIE Bedrijven in de sector Chemie zijn internationaal en zijn core business georiënteerd. Niet core business wordt uitbesteed aan dienstverlenende bedrijven (contractorbedrijven). Contractor-bedrijven maken meer en meer gebruik van buitenlandse, anderstalige werknemers (toenemende geografische mobiliteit van werknemers in Europa). Probleemstelling: De chemische bedrijven zijn geen vertaalbureaus en kunnen de van toepassing zijnde regels en veiligheidsinstructies niet in alle talen vertalen. Contractor-werknemers zijn goede en bereidwillige werkkrachten, maar zijn geen polyglot d.w.z. zij beheersen dikwijls enkel de eigen moedertaal. Chemische bedrijven en contractor-bedrijven spelen flexibel in op elkaars noden (bv. afspraken over het inzetten van een meertalige meestergast voor een ploeg van anderstalige werknemers, veelvuldige vertalingen van poortinstructies, ). MAAR: er blijven veiligheidsrisico s op de werkvloer door de gap in talen tussen werknemers van verschillende nationaliteiten!

5 HOE KAN CONTRACTERANTO HELPEN OM DE TAALKLOOF TE OVERBRUGGEN? Contracteranto is een online lexicon in 7 talen met veiligheidsgerelateerde terminologie van risicovolle taken uit de sector chemie. Contracteranto is een hulpmiddel, geen wondermiddel!

6 PRAKTIJKCASES VOOR HET GEBRUIK VAN CONTRACTERANTO DOOR CONTRACTOR- BEDRIJVEN IN DE SECTOR CHEMIE. Case 1: Contracteranto als hulpmiddel bij het onthaal Case 2: Contracteranto als hulpmiddel bij de poortinstructies Case 3: Contracteranto als hulpmiddel bij een toolboxmeeting Case 4: Contracteranto als hulpmiddel bij het uitvoeren van een risicovol werk. Case 5: Contracteranto als hulpmiddel op de medische dienst.

7 Case 1: Contracteranto als hulpmiddel bij het onthaal Contractor-werknemer meldt zich alleen aan bij het onthaal van een chemisch bedrijf en dient een aantal documenten (identiteitskaart, Limosa) voor te leggen. Het onthaal bij een chemisch bedrijf is niet alle talen machtig. Contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. Gebruik Contracteranto: Op het onthaal is Contracteranto ter beschikking, ofwel elektronisch ofwel via een Worddocument met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Onthaal nieuwe werknemers Taak: Kennis van algemene richtlijnen. Het onthaal toont via Contracteranto de vertaling van de gevraagde documenten (ofwel onder geschreven ofwel onder gesproken vorm) in de moedertaal van de contractorwerknemer. => Contractor-werknemer begrijpt in zijn moedertaal welke documenten dienen voorgelegd te worden.

8 Case 2: Contracteranto als hulpmiddel bij de poortinstructies Contractor-werknemer meldt zich alleen aan bij het onthaal van een chemisch bedrijf. Het onthaal bij een chemisch bedrijf is niet alle talen machtig. Contractor-werknemer dient de poortinstructies (incl. test) door te nemen in één van de aangeboden talen (meestal NL, F, GB, D). Contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. Gebruik Contracteranto: Onthaal beschikt over een Word-document met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Onthaal nieuwe werknemers Taak: Kennis van algemene richtlijnen. Onthaal geeft het Word-document aan de contractor-werknemer in de aangeboden taal van de poortinstructie met de vertaling naar de moedertaal van de contractor-werknemer. => Contractor-werknemer is in staat om de meest voorkomende woorden in de poortinstructie te begrijpen in zijn eigen moedertaal.

9 Case 3: Contracteranto als hulpmiddel bij een toolbox-meeting De meestergast van de contractor-werknemers wil een toolbox-meeting houden over een specifiek veiligheidsonderwerp (bv. werken in de hoogte), dat actueel is in een chemisch bedrijf. De contractor-werknemers beheersen enkel de eigen moedertaal. Gebruik Contracteranto: Onthaal beschikt over een Word-document met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Werken in de hoogte Taak: Werken op steigers (= stellingen). De meestergast van de contractor-werknemers kan uiteraard zelf de mondelinge toelichting geven in de moedertaal van de contractor-werknemers. De meestergast kan Contracteranto gebruiken als training-tool en de relevante terminologie over werken in de hoogte schriftelijk ter beschikking stellen in de moedertaal van de werknemers als ondersteuning van de mondelinge toelichting. => Contractor-werknemers zullen de meest gebruikte terminologie over werken in de hoogte aanleren en begrijpen en beschikken over een leidraad waarop zij kunnen terugvallen.

10 Case 4: Contracteranto als hulpmiddel bij het uitvoeren van een risicovol werk. De contractor-werknemer dient een risicovol werk uit te voeren in een chemisch bedrijf. Op de werkvergunning die de contractor-werknemer krijgt, worden de risico s en te nemen maatregelen vermeld in de taal eigen aan het bedrijf. De contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. De personen die de werkvergunning uitreiken, zijn niet alle talen machtig. Gebruik Contracteranto: De personen die de werkvergunning uitreiken, beschikken over een Word-document met de boomstructuur uit Contracteranto Sector: Chemie Activiteit: Risicovol werk in chemische installaties Taak: Werken met werkvergunning De personen die de werkvergunning uitreiken, geven het Word-document (vertaald naar de moedertaal van de contractor-werknemer) als ondersteuning bij de werkvergunning aan de contractor-werknemer. => Contractor-werknemer is in staat om de meeste terminologie die voorkomt op de werkvergunning te begrijpen in zijn eigen moedertaal.

11 Case 5: Contracteranto als hulpmiddel op de medische dienst. De contractor-werknemer heeft een arbeidsongeval gehad en meldt zich alleen aan op de medische dienst van het chemische bedrijf. Het is niet direct visueel duidelijk welk letsel de contractor-werknemer heeft. De contractor-werknemer beheerst enkel de eigen moedertaal. Het personeel op de medische dienst is niet alle talen machtig. Gebruik Contracteranto: Op de medische dienst is Contracteranto ter beschikking (ofwel elektronisch ofwel via een afdruk van de taken uit de activiteit Medische dienst in verschillende talen). De hulpverlener kan vragen stellen in de moedertaal van de contractor-werknemer (bv. vertaling van Waar hebt U pijn? of Wat scheelt er? ). De contractor-werknemer kan vanuit zijn eigen moedertaal aan de hulpverlener aangeven wat hij mankeert of voelt (bv. ademhalingsmoeilijkheden). De hulpverlener kan informatie geven over de behandeling in de moedertaal van de contractor-werknemer (bv. vertaling van aerosol ). => Directe communicatie in de twee richtingen tussen de contractor-werknemer en de hulpverlener wordt bevorderd.

12 CONCLUSIE Contracteranto is een hulpmiddel in de communicatie met de contractor-werknemers. Contracteranto laat de contractor-werknemers toe om de informatie, veiligheidsinstructies van het bedrijf beter te begrijpen.

Hoe kunnen wij gezamenlijk werken aan een veilige Werkomgeving als gelijkwaardige partners met als basis VCA?

Hoe kunnen wij gezamenlijk werken aan een veilige Werkomgeving als gelijkwaardige partners met als basis VCA? Hoe kunnen wij gezamenlijk werken aan een veilige Werkomgeving als gelijkwaardige partners met als basis VCA? Jean-Pierre PARTOENS Profiel Benelux Cegelec is een Internationale Groep die Solutions & Services

Nadere informatie

VCA 2008. Toelichting wijzigingen

VCA 2008. Toelichting wijzigingen Toelichting wijzigingen Inleiding VCA ValQ biedt ondersteuning bij: ontwikkeling van mens en organisatie ValQ helpt ook bij het opzetten van managementsystemen die kunnen worden gecertificeerd (VCA/OHSAS/ISO

Nadere informatie

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 V.C.A. belang voor de industrie Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 Koen Bollaerts Veiligheidskundige niveau 1 15 jaar ervaring met veiligheid en kwaliteit

Nadere informatie

Coördinator BZW Masterclass Veiligheid Zuid West Nederland

Coördinator BZW Masterclass Veiligheid Zuid West Nederland Coördinator BZW Masterclass Veiligheid Zuid West Nederland Heeft VCA nog toekomst? Het VSB Symposium is mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Jongeneel B.V. Heeft de VCA nog toekomst? Bert Zandvoort Coördinator

Nadere informatie

Agenda. Voorstelling AreclorMittal Gent. Probleemstelling : Werken met derden. Oplossing voor het bieden van ondersteuning 14/10/2013 1

Agenda. Voorstelling AreclorMittal Gent. Probleemstelling : Werken met derden. Oplossing voor het bieden van ondersteuning 14/10/2013 1 ArcelorMittal Gent Agenda Voorstelling AreclorMittal Gent Probleemstelling : Werken met derden Oplossing voor het bieden van ondersteuning 14/10/2013 1 Staal is onmisbaar in onze leefwereld 2 Nieuwste

Nadere informatie

5. Toolboxmeeting LMRA

5. Toolboxmeeting LMRA 5. Toolboxmeeting LMRA Wat is een LMRA Laatste Minuut Risicoanalyse Algemeen : Het op het laatste moment inschatten van (potentiële) veiligheids-, gezondheids- en milieurisico s Concreet : Het beantwoorden

Nadere informatie

ToWorkSafe Sectorspecifiek, krachtig en visueel pakket voor een veilige start. Bijzonder geschikt als taal een barrière is.

ToWorkSafe Sectorspecifiek, krachtig en visueel pakket voor een veilige start. Bijzonder geschikt als taal een barrière is. ToWorkSafe Sectorspecifiek, krachtig en visueel pakket voor een veilige start. Bijzonder geschikt als taal een barrière is. De uitdaging Het aantal anderstalige werknemers in België is in stijgende lijn.

Nadere informatie

Jongeren op de werkvloer. Maandthema juli

Jongeren op de werkvloer. Maandthema juli Jongeren op de werkvloer Maandthema juli Jongeren, een groep met bijzondere risico s Jongeren worden beschouwd als een groep met bijzondere risico s omwille van hun kwetsbare positie in de onderneming

Nadere informatie

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid In te vullen door: school (leerkracht/ib er) in overleg met ouders, eventueel met iemand die als tolk kan fungeren. Als er bij kinderen voor wie Nederlands

Nadere informatie

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid 170185/1536 April 2017 Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid In te vullen door: school (leerkracht/ib er) in overleg met ouders, eventueel met iemand die als tolk kan fungeren. Als er

Nadere informatie

Beleidsplan ESSENSCIA Vlaanderen inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken

Beleidsplan ESSENSCIA Vlaanderen inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken Beleidsplan ESSENSCIA Vlaanderen inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken Dirk Gyzels Solvic N.V. VIBNA Werkgroep Veiligheidsbeheer Situering Responsible Care programma Essenscia leden

Nadere informatie

WERKEN MET ANDERSTALIGEN. marc.de-locht@basf.com Preventieadviseur BASF Antwerpen contractor management

WERKEN MET ANDERSTALIGEN. marc.de-locht@basf.com Preventieadviseur BASF Antwerpen contractor management WERKEN MET ANDERSTALIGEN marc.de-locht@basf.com Preventieadviseur BASF Antwerpen contractor management 1 ACTIVITEITEN BASF ANTWERPEN 2 KENNISMAKING MET BASF ANTWERPEN BASF Antwerpen bevindt zich in het

Nadere informatie

Nieuwe VCA (versie 2008/05) Toelichting

Nieuwe VCA (versie 2008/05) Toelichting Nieuwe VCA (versie 2008/05) Toelichting Vijfde versie van de VCA checklist : VCA 2008/05 Het was een moeilijke bevalling maar de nieuwe VCA, de vijfde versie inmiddels al, (versie 2008/05) is eindelijk

Nadere informatie

> < Risicoanalyse. Taak-risicoanalyse (TRA)

> < Risicoanalyse. Taak-risicoanalyse (TRA) Taak-risicoanalyse (TRA) Een taak-risicoanalyse (TRA) is een analyse van de gevaren die verbonden zijn aan de uitvoering van risicovolle taken, ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Nadere informatie

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager

Rol van de preventieadviseur bij onderhoud. 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Rol van de preventieadviseur bij onderhoud 07 oktober 2010 Provinciaal Comité Vlaams Brabant ir Werner Vancayseele, QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator van multitechnische

Nadere informatie

in de onderneming: Ir. Emmy Streuve

in de onderneming: Ir. Emmy Streuve Geïntegreed systeem in de onderneming: ONTHAALWIJZER IN DE BOUWNIJVERHEID Ir. Emmy Streuve Inhoud Waarom Onthaal: Probleemstelling ONTHAALWIJZER Onthaal in de praktijk 2 Statistieken Arbeidsongevallen

Nadere informatie

Bedrijfseigen VGM-voorlichting en -instructie

Bedrijfseigen VGM-voorlichting en -instructie Bedrijfseigen VGM-voorlichting en -instructie Bij vraag 3.5 van de VCA2005/5.1 wordt gezocht naar het antwoord op de vraag of het bedrijf een bedrijfseigen VGM-voorlichting en instructie heeft opgesteld.

Nadere informatie

Uitvoerend Comité van Deskundigen VCA

Uitvoerend Comité van Deskundigen VCA Document UCvD 2011/03 (07.02.2011) Uitvoerend Comité van Deskundigen VCA Besluitenlijst, interpretaties en verduidelijkingen VCA 2008/05 en VCU 2007/04 VCA 2008/05 en VCA 2008/5.1 Vraag 1.5. Betrokkenheid

Nadere informatie

INEOS ChlorVinyls Tessenderlo site Algemene veiligheidsvoorschriften. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN

INEOS ChlorVinyls Tessenderlo site Algemene veiligheidsvoorschriften. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN INEOS ChlorVinyls Tessenderlo site Algemene veiligheidsvoorschriften DAGELIJKSE OPVOLGING Veilig werken is de voorwaarde om op de site Tessenderlo te MOGEN werken. VEILIGHEID IS EEN MUST VOOR IEDEREEN

Nadere informatie

Kom helder over kies voor de zekerheid van een professionele vertaler. De Zweedse Vereniging voor Beroepsvertalers

Kom helder over kies voor de zekerheid van een professionele vertaler. De Zweedse Vereniging voor Beroepsvertalers Kom helder over kies voor de zekerheid van een professionele vertaler Dobrý den! Guten Tag! Hola! Bonjour! Hej! Hello! Shalom! Maak de wereld begrijpelijker Men zegt wel dat de wereld krimpt. Dat betekent

Nadere informatie

Contractor safety; wie betaalt de prijs. De magie van VCA!? Dirk Muis - Imtech Arbodienst BV 1

Contractor safety; wie betaalt de prijs. De magie van VCA!? Dirk Muis - Imtech Arbodienst BV 1 Contractor safety; wie betaalt de prijs De magie van VCA!? Dirk Muis - Imtech Arbodienst BV 1 De magie van VCA!? Opzet presentatie Introductie Positionering Certificatieschema Twee praktijksituaties Eindconclusie

Nadere informatie

Veiligheid en welzijn

Veiligheid en welzijn Veiligheid en welzijn Veilig werken op hoogte module 1 en 2 (Nederlands, Pools, Roemeens) Het KB van 31 augustus 2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte

Nadere informatie

Werkvergunningen Permit to Work

Werkvergunningen Permit to Work Werkvergunningen Permit to Work Permit to Work Versie 1.1 2 van 9 Over Safety Analyse: Industriële veiligheid QHSE (Arboveiligheid) Certificeringen (ISO, VCA, VCU, etc.) QHSE advies Samenwerking met Academie

Nadere informatie

Contractor safety: wie betaalt de prijs? Zin en onzin van VCA

Contractor safety: wie betaalt de prijs? Zin en onzin van VCA TTA brochure NR1 2008.qxd 09-04-2008 14:13 Pagina 27 Contractor safety: wie betaalt de prijs? Zin en onzin van VCA Verslag van de CGC, NVVK en Essenscia bijeenkomst op 24 januari 2008 Mat Jongen 1 en Paul

Nadere informatie

Sociaal tolken en vertalen. Trefdag diversiteit 22 februari 2018

Sociaal tolken en vertalen. Trefdag diversiteit 22 februari 2018 Sociaal tolken en vertalen Trefdag diversiteit 22 februari 2018 1 Aan de slag met meertaligheid Taal nood identificeren - Begrijpt je klant Nederlands / een contacttaal? - Kan hij/zij zich voldoende uitdrukken

Nadere informatie

De rol van de multinationale taaldienstenonderneming in dekwaliteitsproductie.

De rol van de multinationale taaldienstenonderneming in dekwaliteitsproductie. Lezing voor de studenten vertaling van HONIM www.honim.be Brussel 6 May 2002 De rol van de multinationale taaldienstenonderneming in dekwaliteitsproductie. De herlokalisatie van de productie van talen:

Nadere informatie

Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen. Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager

Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen. Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager Veiligheidsaanpak onderhoudscontract Total Raffinaderij Antwerpen Belgian Stakeholders meeting 22 maart 2010 ir. Werner VANCAYSEELE QSE manager Voorstelling SPIE Belgium: activiteiten en markten Integrator

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA

Safety Regulations. Uitvoeren van risicobeoordelingen: VGM plan, TRA en LMRA Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE

HSE guidelines. Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE HSE guidelines Sapril 2017 WERKEN OP HOOGTE Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures van kracht. Er bestaat immers een risico dat gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

Technology & Infrastructure 3e VKM-overleg contractors

Technology & Infrastructure 3e VKM-overleg contractors Technology & Infrastructure 3e VKM-overleg contractors 4 december 2018 Jurgen Callens John Latré Giovanni Vigato Raf Van Look Risicobeheer Risicobeheer TS-Contractormanagement TS-Contractormanagement 1

Nadere informatie

KWALITEITSBORGING UITVOERING OFFSHORE WERKZAAMHEDEN

KWALITEITSBORGING UITVOERING OFFSHORE WERKZAAMHEDEN Pagina: 1 van 15 Doel van deze procedure is het waarborgen dat de werkzaamheden op een verantwoorde, veilige en kwalitatief goede manier worden uitgevoerd (zie ook bijlage T.B.V. s rondom steigerbouw).

Nadere informatie

TOLKENPROBLEEM. Finale Wiskunde A-lympiade 2003/2004

TOLKENPROBLEEM. Finale Wiskunde A-lympiade 2003/2004 TOLKENPROBLEEM Finale Wiskunde A-lympiade 2003/2004 De Europese tolkendienst in cijfers 450 tolken in vaste dienst 200 tot 300 freelance tolken per dag 2000 geaccrediteerde freelance tolken 50 vergaderingen

Nadere informatie

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines S december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Op enkele sheets staat in de rechterbovenhoek VOL-VCA. Deze sheets maken deel uit van de VOL-VCA examen-les-stof.

Op enkele sheets staat in de rechterbovenhoek VOL-VCA. Deze sheets maken deel uit van de VOL-VCA examen-les-stof. TOOLBOX LMRA LET OP! LEES EERST DE ONDERSTAANDE TEKST. Op enkele sheets staat in de rechterbovenhoek VOL-VCA. Deze sheets maken deel uit van de VOL-VCA examen-les-stof. De cursisten die de cursus Basisveiligheid

Nadere informatie

Werkvergunningen Permit to Work

Werkvergunningen Permit to Work Werkvergunningen Permit to Work Permit to Work Versie 1.1 2 van 8 Over Safety Analyse: Industriële veiligheid QHSE (Arboveiligheid) Certificeringen (ISO, VCA, VCU, etc.) QHSE advies Samenwerking met Academie

Nadere informatie

Aantoonbaar leiderschap door opdrachtgevers

Aantoonbaar leiderschap door opdrachtgevers V C O GM HECKLIST PDRACHTGEVERS V C O GM HECKLIST PDRACHTGEVERS Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) Postbus 443 2260 AK Leidschendam +31 (0) 70-337 87 55 info@ssvv.nl www.vca.nl veiligheid gezondheid

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. Elektriciteit. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. Elektriciteit. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met 2 ... Think safety! Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen ons

Nadere informatie

Rapport Randstad Werkmonitor Q

Rapport Randstad Werkmonitor Q Rapport Randstad Werkmonitor Q4 2018. Invloed van digitalisering op werkvloer. Randstad Werkmonitor Q4 - December 2018 Inhoudsopgave Digitale werkomgeving Eigen loopbaan Loopbaanontwikkeling Mobiliteit

Nadere informatie

Certificatiecriteria VCA*/**/petrochemie versie 2008/5.1

Certificatiecriteria VCA*/**/petrochemie versie 2008/5.1 Certificatiecriteria VCA*/**/petrochemie versie 2008/5.1 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Toepassingsgebied... 2 1.3 Beheer van dit document... 2 1.4 Referenties... 2 1.5

Nadere informatie

EHBO in de praktijk op werven

EHBO in de praktijk op werven EHBO in de praktijk op werven Afwerking gebouwen Laboratory Healthcare Interior Musea Hotel Doors Cité du vin Bordeaux (FR) MUSEUM Tewerkstelling: 205 werknemers waarvan 50 plaatsers Omzet: 29.611.011,32

Nadere informatie

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN

INEOS ChlorVinyls. Gedragsveiligheidsprincipes. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN INEOS ChlorVinyls 10 Gedragsveiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 20 Veiligheidsprincipes 1. Elk ongeval kan voorkomen worden Je dient hierin ook te geloven, niet alleen meer een slogan Je moet

Nadere informatie

BEVOEGD GEZAG WET MILIEUBEHEER Eindrapport Inspectieproject Onderhoudsstops Brzo/ARIE 2010-2012

BEVOEGD GEZAG WET MILIEUBEHEER Eindrapport Inspectieproject Onderhoudsstops Brzo/ARIE 2010-2012 BEVOEGD GEZAG WET MILIEUBEHEER Eindrapport Inspectieproject Onderhoudsstops Brzo/ARIE 2010-2012 Pagina 1 Inhoudsopgave paginanummer 0. Managementsamenvatting 2 1. Inleiding 5 1.1. Aanleiding van het project

Nadere informatie

HEFTRUCK - OPLEIDING

HEFTRUCK - OPLEIDING Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: LHB Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF HEFTRUCK - OPLEIDING In het bedrijfsleven is de heftruck een belangrijk

Nadere informatie

(H) Veiligheidskundige en Organisatie Adviseur

(H) Veiligheidskundige en Organisatie Adviseur Goede morgen ik ben PIET MAAT (H) Veiligheidskundige en Organisatie Adviseur Even Voorstellen Reorganisaties jaren `90 Crisismanagers hebben midden jaren 90, in opdracht van de raad van bestuur, reorganisaties

Nadere informatie

De macht van de werknemer in de bouw Presentatie OR-directie

De macht van de werknemer in de bouw Presentatie OR-directie NVVK congres 20 maart 2013 RI&E Klip De macht van de werknemer in de bouw Presentatie OR-directie Leon Biermans 12 december 2012 Hogere veiligheidskundige Leon Biermans Hogere Veiligheidskundige Inleiding

Nadere informatie

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017

TAALBELEID ZAVENTEM. Waarom een taalbeleid? Taalvisie (SC 8/2/2016) Infobundel voor het personeel oktober 2017 TAALBELEID ZAVENTEM Infobundel voor het personeel oktober 2017 Waarom een taalbeleid? - De diensten van de gemeente Zaventem worden dagdagelijks geconfronteerd met mensen die de Nederlandse taal onvoldoende

Nadere informatie

Gelegenheidsarbeiders

Gelegenheidsarbeiders Veiligheidsberichten 22-06-2017 2017/09 Gelegenheidsarbeiders ALGEMEEN De zomermaanden zijn traditioneel een periode waarin niet altijd alle taken ingevuld kunnen worden met erkende havenarbeiders. Bij

Nadere informatie

Golden Best Practice 2014

Golden Best Practice 2014 Bedrijf Titel : 29. IVM B.V. : Online VCA-Examentrainer Zie bijlage. INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU B.V. Online VCA-Examentrainer INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU Onderwerp: Online Leren VCA Kennis

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines december 2012 WERKVERGUNNINGEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Werken met CMR stoffen

Werken met CMR stoffen Werken met CMR stoffen Jasper Hersbach Hoofd Veiligheid 1 Werken met CMR stoffen in de praktijk In deze workshop zullen we vooral aandacht besteden aan twee aspecten: Hoe wordt de arbeidshygiënische strategie

Nadere informatie

Jessica Schumann Safety Advisor Delhaize Belgium

Jessica Schumann Safety Advisor Delhaize Belgium Jessica Schumann Safety Advisor Delhaize Belgium PROGRAMMA Voorstelling Delhaize België Wettelijk kader werken met derden Derden binnen Delhaize België Derden zonder contract : Externe chauffeurs / leveranciers

Nadere informatie

S4 Werkvergunningen HSEQ

S4 Werkvergunningen HSEQ S4 Werk vergunningen HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen

Nadere informatie

PROCEDURE SWAVR_P01 OPMAAK EN INDIENEN VAN EEN SWA-VR

PROCEDURE SWAVR_P01 OPMAAK EN INDIENEN VAN EEN SWA-VR PROCEDURE SWAVR_P01 OPMAAK EN INDIENEN VAN EEN SWA-VR Versie 01/02/2017 INHOUD 1. Doel 2 2. toepassingsgebied 2 3. Tijdslijn 3 4. Aanverwante wetgeving en documenten 4 5. Verantwoordelijkheden 4 6. Werkwijze

Nadere informatie

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk!

Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis. Samen ondernemen, samen sterk! Opdrachtgevers zijn de baas in eigen huis Samen ondernemen, samen sterk! 1 2 3 Een eerste blik op het integrale bouw- en installatieproces Uw rol als opdrachtgever Actueel voorbeeld: uitbesteding bouwtechnische

Nadere informatie

Introductie digitaal veiligheidspaspoort met een nieuwe werkwijze voor het toetsen van Deltalinqs instructies

Introductie digitaal veiligheidspaspoort met een nieuwe werkwijze voor het toetsen van Deltalinqs instructies Introductie digitaal veiligheidspaspoort met een nieuwe werkwijze voor het toetsen van Deltalinqs instructies 24 november 2011 Regionale ondernemersvereniging: bewaken en behartigen van de gezamenlijke

Nadere informatie

Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014

Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014 1 Veilig werken met Life Saving Rules 01-10-2014 Wat zijn Life Saving Rules? Regels die ons beschermen tegen de meest voorkomende levensbedreigende gevaren binnen ons bedrijf. De Life Saving Rules zijn

Nadere informatie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie

Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen. De SOBANE-strategie Participatieve risico-inventarisatie op maat van kleine ondernemingen De SOBANE-strategie De preventiestrategie SOBANE (Screening, Observation, Analysis, Expertise) en de DEPARIS-opsporingsmethode gaan

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

Testen voor duurzame mobiliteit ervaringen met elektrische auto Rob Wouters DARE!! Consultancy

Testen voor duurzame mobiliteit ervaringen met elektrische auto Rob Wouters DARE!! Consultancy Testen voor duurzame mobiliteit ervaringen met elektrische auto Rob Wouters DARE!! Consultancy Testen voor duurzame producten DARE!! Consultancy is gespecialiseerd op keuringen m.b.t. Europese regelgeving

Nadere informatie

Aantal ongevallen op de werkplek

Aantal ongevallen op de werkplek Enkele cijfers: preventie-inspanningen en arbeidsongevallen 1. Preventie Elke dag werken duizenden mensen aan veiligheid op de werkvloer. Er werden naar schatting 2.000 personen opgeleid tot preventieadviseur

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

Zorgeloos personeel inlenen...

Zorgeloos personeel inlenen... Zorgeloos personeel inlenen... Atik uitzendbureau is een jong en professioneel bedrijf waarvan de leiding al meer dan 10 jaar ervaring heeft op de flexibele arbeidsmarkt. Wij zijn een landelijk opererende

Nadere informatie

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid

OHSAS certificaat voor het waarborgen van veiligheid OHSAS 18001-certificaat voor het waarborgen van veiligheid > continue verbetering > voordelen > internationaal erkende norm > eigen verantwoordelijkheid > compleet arbo- en veiligheidsmanagementsysteem

Nadere informatie

Infosessie EHBO Brugge 22 maart 2011 Gent 28 maart 2011 Antwerpen 30 maart 2011 Brussel 7 april 2011 Leuven 26 april 2011

Infosessie EHBO Brugge 22 maart 2011 Gent 28 maart 2011 Antwerpen 30 maart 2011 Brussel 7 april 2011 Leuven 26 april 2011 Infosessie EHBO Brugge 22 maart 2011 Gent 28 maart 2011 Antwerpen 30 maart 2011 Brussel 7 april 2011 Leuven 26 april 2011 Programma Verwelkoming en introductie Toelichting EHBO, de omzendbrief en het KB

Nadere informatie

IBS OVERZICHT VEILIGHEIDSWERKING 2015 Q1

IBS OVERZICHT VEILIGHEIDSWERKING 2015 Q1 IBS OVERZICHT VEILIGHEIDSWERKING 2015 Q1 INLEIDING Een nieuw jaar, een eerste kwartaal goede voornemens en een nieuw actieplan. Bij IBS is februari de maand van de VCA audit, waarin we dit jaar opnieuw

Nadere informatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie

Rutges vernieuwt onderhoud en renovatie 130508 Nummer OHSAS-K83614/01 Vervangt - Uitgegeven 2014-07-01 Eerste uitgave 2014-07-01 Geldig tot 2017-07-01 Arbomanagementsysteemcertificaat BS OHSAS 18001 Kiwa heeft vastgesteld dat het door Rutges

Nadere informatie

Voorwaarden aanbestedingsprocedure Opdracht 3: IS-001

Voorwaarden aanbestedingsprocedure Opdracht 3: IS-001 Voorwaarden aanbestedingsprocedure Opdracht 3: IS-001 Algemene voorwaarden De vzw Contractor Safety Management is van plan om een overeenkomst af te sluiten voor de volgende opdracht: Opstellen van een

Nadere informatie

Veiligheidscertificering voor leveranciers en personeel. Documentinformatie

Veiligheidscertificering voor leveranciers en personeel. Documentinformatie Toepassingsgebied RWE-GCC NL Geldigheid tot 01-10-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V01 01-10-2017 Manager Health, Safety en Security - R. Kamst Wijzigingen t.o.v. vorige versie Relatie

Nadere informatie

VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN

VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA 1 Opleiding PRODUCTFICHE 2018 CODE: VCL Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF VEILIGHEIDS-CHECKLIST AANNEMERS: VOOR LEIDINGGEVENDEN Veiligheid Checklist

Nadere informatie

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN Exact Online CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN MDM accountants & belastingadviseurs uit Den Haag is hard op

Nadere informatie

Interpretaties en verduidelijkingen

Interpretaties en verduidelijkingen Interpretaties en verduidelijkingen Interpretaties en verduidelijkingen B/VOL/VIL en Risicovolle Taken en richtlijnen van het UCvD voor de toepassing van het reglement B/VOL/VIL Diploma 1 Diploma s: minimum

Nadere informatie

De 50-plus cliché-poll

De 50-plus cliché-poll De 50-plus cliché-poll Open voor 50 plus? 1 De 50-plus cliché-poll Over 50 plussers op de werkvloer bestaan veel vooroordelen; zo zouden ze vaker ziek zijn en minder handig met computers. Hoe zit het met

Nadere informatie

MeldBedrijfsMisstand Service

MeldBedrijfsMisstand Service En partner: MeldBedrijfsMisstand Service MeldBedrijfsMisstand Service Onrechtmatig ziekteverzuim, drugsgebruik op de werkvloer, schending concurrentiebeding, diefstal uit het magazijn, klussen in de tijd

Nadere informatie

Beoordelen Hoog Risico activiteiten. Uitvoeren Taak Risico Analyse

Beoordelen Hoog Risico activiteiten. Uitvoeren Taak Risico Analyse Beoordelen Hoog Risico activiteiten Een eerste bepaling of er sprake kan zijn van verhoogd risico, wordt gedaan door de Discipline Engineer, voor de Prioriteit 2 tot 6 werkorders. De Teamleider Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Veiligheidscultuur bij risico-bedrijven Sjoerd Post, DCMR Milieudienst Rijnmond

Veiligheidscultuur bij risico-bedrijven Sjoerd Post, DCMR Milieudienst Rijnmond Veiligheidscultuur bij risico-bedrijven Sjoerd Post, DCMR Milieudienst Rijnmond Programma Veiligheidscultuur Inleiding Pilot Veiligheidscultuur Veiligheidscultuur inspecties Veiligheidcultuur beoordelingen

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2.1 Inleiding Op basis van recente onderzoeksliteratuur geeft dit hoofdstuk een globale schets van de stand van zaken van de arbeidsomstandigheden in Nederland (paragraaf

Nadere informatie

Datum 19 september 2016 Betreft Kamervragen van het lid Kerstens (PvdA) over de toename van het aantal dodelijke ongevallen in de bouw

Datum 19 september 2016 Betreft Kamervragen van het lid Kerstens (PvdA) over de toename van het aantal dodelijke ongevallen in de bouw > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

1.13 Veiligheid en taal

1.13 Veiligheid en taal 1.13 Veiligheid en taal Taal is het cement van een veilige werkplek. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen, samenwerken en gezamenlijk doelen bereiken. Mensen die dezelfde taal spreken voelen zich

Nadere informatie

VascoDG Management Consultancy

VascoDG Management Consultancy 1: VEILIGHEIDS-, GEZONDHEIDS- EN MILIEU (VGM)-BELEID EN ORGANISATIE, BETROKKENHEID VAN DE DIRECTIE Vragen Documenten Niveau -=n.v.t. =must vraag =aanvullende vraag Voldaan: 1.1: Heeft het bedrijf een VGMbeleidsverklaring?

Nadere informatie

TECHNIEK IN EVOLUTIE VCA & AREI

TECHNIEK IN EVOLUTIE VCA & AREI TECHNIEK IN EVOLUTIE VCA & AREI MiVeDi bvba Ignaas Crombez Senior Consultant EHS Tel 32-50-816244 - Fax 32-50-816312 Email ignaas.crombez@mivedi.be KORTRIJK, 14 december 2017 www.sbmopleidingen.be Deel

Nadere informatie

WMD-actieplan_2015_afgewerkt_adm_pov

WMD-actieplan_2015_afgewerkt_adm_pov WMD-actieplan_2015_afgewerkt_adm_pov Administratie B01-Beheersing risico's en milieu-impact B01/104 MONU_opstellen instructiekaart voor werken met leiladders B01/106 Golf_opvolgen CO2 emissie door exploitatie

Nadere informatie

Sensibilisatiecampagne jobstudenten 2009 www.p i.be

Sensibilisatiecampagne jobstudenten 2009 www.p i.be Sensibilisatiecampagne jobstudenten 2009 www.p i.be Preventie en Interim Contact pers NL: Hendrik De Lange hdl@p i.be of 0477 23 97 83 Contact pers FR: Anne Godin: ag@p i.be of 0475 91 63 49 Centrale Preventiedienst

Nadere informatie

Stilstandscafé WVA 28/01/2019 GV RVL MM

Stilstandscafé WVA 28/01/2019 GV RVL MM 1 Stilstandscafé WVA 28/01/2019 GV RVL MM 2 Agenda : 1. Welkom ( Raf Van Look) 2. Feedback Stilstanden stilstanden 2019 2020 ( Werner Van Acker ) 3. Lessons Learned uit vorige sessie ( Giovanni Vigato)

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Be Purified Komatistraat CB Dordrecht. +31 (0)

Beleidsplan Stichting Be Purified Komatistraat CB Dordrecht. +31 (0) Beleidsplan 2018-2020 Stichting Be Purified Komatistraat 29 3312 CB Dordrecht info@bepurified.com +31 (0)6 15 54 90 51 www.bepurified.com Inhoudsopgave Inleiding... 3 Visie en missie... 4 Strategie...

Nadere informatie

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING

PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING PROVIKMO DYNAMISCH RISICOBEHEERSINGSMODEL: HANDLEIDING 1. Inleiding In de reglementering inzake welzijn op het werk staat de beheersing van risico s centraal. Zo dient elke werkgever op een systematische

Nadere informatie

N CW. VN (ü) Den Haag

N CW. VN (ü) Den Haag VN (ü) N CW mr. U.E.M. Wientjes voorzitter Zijne Excellentie J.J. Atsma Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Postbus 20951 2500 EZ Den Haag Adres 'Malietoren ' Bezuidenhoutseweg 12 Den Haag Postadres

Nadere informatie

Stichting Samenwerken Voor Veiligheid VGM Checklist Aannemers

Stichting Samenwerken Voor Veiligheid VGM Checklist Aannemers Stichting Samenwerken Voor Veiligheid VGM Checklist Aannemers VOMI Themamiddag Veiligheid Vlaardingen, 12 oktober 2010 Ton Jeen SSVV bestuurslid Voorzitter CCVD-VCA Toelichting op VCA zaken vanuit SSVV

Nadere informatie

Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers

Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers U zoekt een tolk of vertaler... a die exact verwoordt wat u wilt zeggen. a die de taal van uw doelgroep tot in de finesses beheerst. a die voor u klaarstaat

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 45001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en bewerkstellig een continue verbetering van arbo- en verzuimprestaties. 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding

Nadere informatie

Europass. Laat zien wat je kunt

Europass. Laat zien wat je kunt Europass Laat zien wat je kunt Wat is Europass? Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass: leren en werken in Europa Europass is een initiatief van de Europese Unie

Nadere informatie

Klinische Psychologie

Klinische Psychologie Klinische Psychologie Psychologisch onderzoek en behandeling in het Ikazia Ziekenhuis Beter voor elkaar Inleiding In deze folder kunt u lezen over de manier van werken van de klinisch psycholoog in het

Nadere informatie

Slotconferentie Contracteranto

Slotconferentie Contracteranto Slotconferentie Contracteranto Getuigenissen uit de bouwsector Christian Depue Vaststellingen p. 2 Vaststellingen Communicatie Bouwvakkers op een werf zijn vaak van verschillende afkomst en er worden veel

Nadere informatie

Wat doet Deltalinqs in het belang van de haven en industrie

Wat doet Deltalinqs in het belang van de haven en industrie Wat doet Deltalinqs in het belang van de haven en industrie 24 september 2012 Regionale ondernemersvereniging: Behartigt de gezamenlijke belangen van het Rotterdamse haven- en industriële bedrijfsleven:

Nadere informatie

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks

Lockout / Tagout Saves Lives. Prebes Oost-Vlaanderen. Brady Workplace Safety & Compliance Solutions = Increase Safety Lower risks Lockout / Tagout Saves Lives Prebes Oost-Vlaanderen Doel van een LOTO programma: Om werknemers te beschermen tegen gevaarlijke energieën tijdens onderhouds- en herstellingswerkzaamheden. Dit wordt bereikt

Nadere informatie

Samenvatting. Het grote voordeel van deze technieken is dat ze uitgevoerd kunnen worden zonder verdere - 1 -

Samenvatting. Het grote voordeel van deze technieken is dat ze uitgevoerd kunnen worden zonder verdere - 1 - KIBO-case In situ bio-coagulatie & precipitatie (In situ Bio-Cop ): Innovatieve technologie ontwikkeling voor beheersen van de permeabiliteit van de ondergrond Samenvatting Deze KIBO business case richt

Nadere informatie

Doel sessie 2 overzicht van bestaande zorg of evaluatie systemen inzicht in opbouw zorgsysteem

Doel sessie 2 overzicht van bestaande zorg of evaluatie systemen inzicht in opbouw zorgsysteem Doel sessie 2 overzicht van bestaande zorg of evaluatie systemen inzicht in opbouw zorgsysteem Behandelde zorgsystemen VCA / BeSaCC / ISRS MES OHSAS 18001 Niet-Behandelde zorgsystemen PAS, BS8800, NPR5001,.

Nadere informatie

Van Bedrijfsrie naar V&G plan. Toon Westerburger

Van Bedrijfsrie naar V&G plan. Toon Westerburger Van Bedrijfsrie naar V&G plan Toon Westerburger Toon Westerburger Middelbaar veiligheidskundige Bijna 20 jaar werkzaam bij Arbode Adviseur RIE s, V&G plannen, VCA*/**/Petrochemie en VCU Opleider Basisveiligheid

Nadere informatie