VISIE BOUWEN IN DE ZORGSECTOR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VISIE BOUWEN IN DE ZORGSECTOR"

Transcriptie

1 01 VISIE VISIE BOUWEN IN DE ZORGSECTOR Bij LLOX worden wij uitermate geboeid door de gebouwen en ruimtes die bestemd zijn voor langdurig verzorgend verblijf. In de voorbije 30 jaar is er in Europa een merkelijke stijging van de leeftijd waarop mensen terechtkomen in verzorgende instellingen. Dit is een gevolg van thuisopvang, snel evoluerende communicatietechnologieën en uitbouw van de dagopvang die verzorgende instellingen zelf aanbieden. Ondermeer hierdoor kunnen mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Wie alsnog naar verzorgende instellingen komt, is in vele gevallen zorgbehoevend. De druk op het verzorgende personeel is groot, de kwaliteitseisen zijn hoog. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn problematisch. Dit verzoenen met menswaardig wonen, met een maximale autonomie voor de bewoners, met een boeiende en stimulerende woonomgeving is de uitdaging van elk specifiek project. Het ontwerp van een verzorgingstehuis voor bejaarden heeft in de loop der jaren een evolutie gekend. De instelling, met als onderlegger het ziekenhuis, werd vanaf de jaren 80 vervangen door de woning. Het begrip verzorging werd uitgebreid en kreeg een ruimere invullling. Met begeleid wonen en huiselijkheid als kernbegrippen. Hoewel wonen centraal bleef in de benadering van de opvang van bejaarden ontstond er rond de eeuwwisseling een nieuwe onderlegger voor het ontwerp. Los van het zorgpatroon evolueerde ook het begrip wonen. Het structuurplan Vlaanderen voorziet concentratie binnen de bestaande woonkernen en wil zoveel mogelijk de open ruimtes die Vlaanderen nog telt behouden. Beperking van de investeringsmiddelen en begrippen als duurzaam bouwen hebben eveneens een impact op het bouwproces. Korte verbindingen, efficiënt ruimtegebruik, eenvoudig onderhoud verminderen de druk op het personeel. Kleinere voetafdruk van het gebouw, herbruikbare structuur en minder verliesoppervlakte verminderen de druk op de omgeving. Kleinschalige zorgprogramma s kunnen enkel slagen indien het bestuur en het personeel een duidelijke visie hebben ontwikkeld. De referenties verder geven telkens een beeld van deze visie, het is aan ons om deze architecturaal te verwerken met respect voor de specifieke plek en het beschikbare budget.

2 02 CANTOUS Kleinschalige aanpak op Cantous* model of werking met grotere leefgroepen of alle tussenvormen kunnen goed scoren als er voldoende aandacht is voor: veiligheid en geborgenheid privacy keuze vrijheid en autonomie interactie van medewerkers en verzorgers interactie van familie en buitenwereld toegankelijkheid rendabiliteit (onderhoud, energieprestaties, ecologie, duurzaam bouwen...) buitenwereld (stedelijk en sociaal weefsel, ecologie, duurzaam bouwen,...) Het leidt tot compacte gebouwen met boeiende circulatiepatronen met wisselende prikkels. Gebouwen die zijn geïntegreerd in het weefsel van de stad, wijk of gemeente. Ze moeten dit weefsel versterken en er functioneel deel van uitmaken. Wonen met zorg zal een variante zijn van wonen tout court. * gemeenschappelijke woonomgeving waar mensen met een verminderde zelfstandigheid een leefsituatie kunnen vinden waar de communicatie, de onderlinge hulp en de relaties bevorderd worden door eenieders deelname aan de bezigheden van het dagelijkse leven. Het concept biedt de bewoners een gemeenschappelijke zelfstandigheid bieden binnen een beschermd kader.

3 03 HEALING ENVIRONMENT De laatste jaren werd er in toenemende mate onderzoek gevoerd naar de invloed van de architectuur en het interieur van gebouwen op de mentale en fysieke gezondheid van hun gebruikers. Dit soort onderzoek vindt zijn oorsprong in de omgevingspsychologie, maar is van toepassing op de verzorgingssector. BIJ LLOX IS HET BELANGRIJK OM OP DE HOOGTE TE BLIJVEN VAN ONTWIKKELINGEN IN DE MEDISCHE SECTOR De meeste aandacht gaat daarbij naar gebouwen waarbij de genezende functie erg letterlijk moet worden genomen, namelijk instellingen uit de zorgsector zoals ziekenhuizen, psychiatrische instellingen, bejaardentehuizen enzovoort. Men gaat uit van de hypothese dat de architecturale omgeving de mentale en fysieke toestand van mensen beïnvloedt. Door weloverwogen veranderingen aan te brengen in deze omgeving zou men bijgevolg in staat kunnen zijn om de gemoedstoestand en zo ook de fysieke gezondheid van de gebruikers van die omgeving positief te beïnvloeden. Psychologen, medici en sociologen hebben dus hun eigen ideeën over hoe zo een healing environment eruit moet zien, waardoor ze steeds vaker terechtkomen op het terrein van de architectuur. Op die manier is de term dan ook doorgesijpeld tot in het jargon van de architectuur. Bij LLOX, als ontwerpers van zorginstellingen, is het daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkeling in de medische sector. De inzichten die men daar uit onderzoeken heeft kunnen afleiden, kunnen nuttig blijken bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen voor de zorgsector. Zo zou de invloed van de architectuur van zorginstellingen op de gebruikers het genezingsproces bevorderen en zo de zorgconsumptie doen afnemen, wat dan weer de kosten verlaagt. Bovendien zou ook het personeel gemotiveerder zijn om te werken binnen een beter aangepaste omgeving, zodat ook de kwaliteit van de zorg erop vooruit zou gaan. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de grootte van de invloed van de omgeving afhankelijk is van verschillende factoren. De lengte van de periode waarin een patiënt/bewoner in de zorginstelling verblijft, bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat de omgeving een veel belangrijker rol speelt. Concreet zou een healing environment resulteren in een sneller herstel van de patiënt, verminderde pijn, minder infecties en een grotere tevredenheid bij de patiënten en minder stress bij het personeel, en tenslotte zouden op lange termijn ook hooggekwalificeerd personeel worden aangetrokken door deze omgeving en er ook langer in dienst blijven.

4 04 publiek privaat intiem buitenwereld assistentie woon- en zorgcentra verdraagzaamheid prikkels publiek privaat intiem zorgbehoevendheid OMGEVING, AROUSAL EN STRESS In de omgevingspsychologie gaat men ervan uit dat omgevingsstimuli steeds een bepaalde graad van arousal of stress opwekken. Op een gemiddeld arousalniveau zouden mensen optimaal functioneren. Opdat het herstel van de patiënt zo vlot mogelijk zou verlopen, moet het aantal stress-impulsen dus beperkt worden. Algemeen gesteld zou te veel informatie of te weinig samenhang in de omgeving en het gevoel te weinig controle over de omgeving te hebben, leiden tot een hoger stressniveau, wat nadelig kan zijn voor de gezondheid. Concreet betekent dit dat bewoners bij voorkeur een overzicht moeten hebben over hun omgeving en het gevoel moeten hebben dat ze hun blootstelling aan de omgeving kunnen controleren. De behoefte aan privacy is daarbij zeer belangrijk. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze de controle over wat ze als hun persoonlijke ruimte beschouwen verloren zijn, veroorzaakt dit een verhoging van het stressniveau. Ook sociale interactie speelt een grote rol in het welbevinden. Om sociaal gedrag aan te moedigen is een gemeenschappelijke ruimte nodig met een aangepaste meubelschikking, bijvoorbeeld met stoelen of zetels die rondom een tafel geschikt worden. Verschillende soorten zorginstellingen vragen bovendien een andere architectuur. Een psychiatrische instelling zal architecturaal gezien aan andere normen moeten voldoen dan een bejaardentehuis of een ziekenhuis. Bij LLOX hebben we dit vertaald in bovenstaande grafische uitbeelding. Dit is het resultaat van het samenbrengen van de ervaringen in alle sectoren van de huisvesting van zorgbehoevende bewoners: extra muraal (Sociale huisvesting), transmuraal (Service-Flats) en Intramuraal (Rustoorden-Ziekenhuizen). Eigenlijk is het onze visie over huiselijkheid, die enkel in functie mag worden gezien van de capaciteiten van de bewoners, patiënten of gebruikers.

5 05 ZINTUIGELIJKE STIMULI Het arousalniveau van bewoners wordt dus veroorzaakt door een combinatie van omgevingsstimuli waargenomen via de verschillende zintuigen. Om een gemiddeld arousalniveau te krijgen, moeten er voldoende positieve stimuli aanwezig zijn in de omgeving en moeten elementen die het stressniveau teveel doen stijgen vermeden worden. Bij de visuele impressies speelt licht bijvoorbeeld een heel belangrijke rol in de beïnvloeding van de geestelijke en fysieke toestand van de bewoner. Vooral de natuurlijke cyclus van dag en nacht is essentieel voor een normale werking van de biologische functies. Een tekort aan daglicht veroorzaakt depressies doordat het hormoon melatonine de lichamelijke functie als het ware stillegt. Kleuren zouden ook kunnen bijdragen tot een algemeen welbevinden. Het UK Health Office schrijft aan de kleur rood een verlaagd aantal epileptische aanvallen toe, blauw zou agressieve patiënten kalmeren, nog andere kleuren rood zouden reumatische en artritische pijnen verzachten. Karin Slegers brengt de invloed van kleuren terug tot hun helderheids- en verzadigingsgraad. Samenvattend kan men zeggen dat heldere (lichtere) en meer verzadigde (met een grotere hoeveelheid grijs gemengd) kleuren algemeen als aangenamer worden ervaren. Een monochromatisch kleurschema voor de hele ruimte zou in ieder geval moeten worden vermeden. Verder heeft ook het uitzicht op de buitenwereld een positieve invloed. Op dezelfde manier brengt de aanwezigheid van planten binnen in het gebouw de buitenwereld voor een stukje binnen en maakt het verblijf in het gebouw een stuk aangenamer. Natuurzichten zouden bovendien kalmeren en een positieve invloed hebben op hun gezondheid. Ook kunstwerken hebben een dergelijk kalmerend effect en kunnen bovendien dienen als herkenningspunten. Performance kunsten, waaronder literaire lezingen, concerten en de podiumkunsten zorgen, nog meer dan de beeldende kunsten, voor afleiding maar ook voor sociale interactie. Hoewel de link tussen architectuur en het reukvermogen niet direct voor de hand ligt, is het toch nuttig om bij het ontwerpen van het interieur rekening te houden met de invloed van geur op de menselijke gezondheid.

6 06 BIBLIOGRAFIE NHS Estates, Executive Agency of the UK Health Department, Improving the Patient Experience: The Healing Environment, Slegers, Karin, Literatuuronderzoek naar de invloed van het interieur op het welbevinden van patiënten/ bewoners en medewerkers in zorginstellingen Olfactorische boodschappen zouden de hersenen zelfs sneller bereiken dan auditieve of visuele impressies. Onderzoek heeft aangetoond dat fruit- en bloemengeuren een kalmerende invloed hebben op de ademhaling, de bloeddruk, het hartritme en op de spieren. Geuren hebben ook de eigenschap dat ze pijn verzachten door endorfines of pijnstillende hormonen te laten vrijkomen. Medicijngeuren wekken angstgevoelens op, dus bewoners komen er best zo min mogelijk mee in contact. Daarnaast is het ook nuttig om rekening te houden met indrukken via de tastzin. Ook deze geven belangrijke informatie over de omgeving en geven dus mee vorm aan een positief of negatief beeld van de omgeving. Ook hier geldt de regel dat de materialen die gebruikt worden een kalmerend effect moet hebben.

VISIE BOUWEN IN DE ZORGSECTOR

VISIE BOUWEN IN DE ZORGSECTOR Bij LLOX worden wij uitermate geboeid door de gebouwen en ruimtes die bestemd zijn voor langdurig verzorgend verblijf. In de voorbije 30 jaar is er in Europa een merkelijke stijging van de leeftijd waarop

Nadere informatie

ZORGCAMPUS WAREGEM RUSTOORD DE MEERS SERVICEFLATS DE VARENT

ZORGCAMPUS WAREGEM RUSTOORD DE MEERS SERVICEFLATS DE VARENT ZORGCAMPUS WAREGEM RUSTOORD DE MEERS SERVICEFLATS DE VARENT BOUWHEER OCMW Waregem - Dexia bank NV - Service Flats Invest PROJECT Vernieuwing Zorgcampus ADRES Zuiderlaan en Schakelplein, 8790 Waregem BUDGET

Nadere informatie

lucht Geur schept herinnering en brengt ambiance. Iets dat stinkt verdrijft uw gasten, maar de geur van appeltaart verwelkomt hen.

lucht Geur schept herinnering en brengt ambiance. Iets dat stinkt verdrijft uw gasten, maar de geur van appeltaart verwelkomt hen. lucht Geur Ventilatie Buitenlucht Emotie Geur schept herinnering en brengt ambiance. Iets dat stinkt verdrijft uw gasten, maar de geur van appeltaart verwelkomt hen. Innovatieve geursystemen helpen u op

Nadere informatie

ZORGCAMPUS WAREGEM - RUSTOORD DE MEERS

ZORGCAMPUS WAREGEM - RUSTOORD DE MEERS Bouwheer OCMW Waregem - Dexia bank NV - Service Flats Invest Schakelstraat 41, 8790 Waregem Secretaris : Dhr. B. De Backer Tel. 056/62.98.65 Project Vernieuwing Zorgcampus Woonzorgcentrum De Meers Serviceflats

Nadere informatie

Gebouwde omgeving en welbevinden

Gebouwde omgeving en welbevinden Gebouwde omgeving en welbevinden Werkconferentie rondom verpleeghuisomgevingen Yvonne de Kort Walter Waalwijk Omgeving & gezondheid De fysieke omgeving kan de gezondheid van haar gebruikers beïnvloeden:

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Het Intuïtieve Huis. Caro van Dijk Architectuur. Caro van Dijk Architectuur. Het Intuïtieve Huis. Caro van Dijk Architectuur

Het Intuïtieve Huis. Caro van Dijk Architectuur. Caro van Dijk Architectuur. Het Intuïtieve Huis. Caro van Dijk Architectuur Het Intuïtieve Huis Caro van Dijk Architectuur Kraaipan PG woongroepen Landlust zorgboerderij Het Intuitieve Huis Caro van Dijk Architectuur Caro van Dijk Architectuur Het Intuïtieve Huis Caro van Dijk

Nadere informatie

Omgevingspsychologie in de zorg Yvonne Leegwater 21 september 2016

Omgevingspsychologie in de zorg Yvonne Leegwater 21 september 2016 "Hoe voelt u zich vandaag?" Omgevingspsychologie in de zorg Yvonne Leegwater 21 september 2016 Herkenbaar...? Wat is omgevingspsychologie? Psychologie onderzoekt gedrag van mensen Omgevingspsychologie

Nadere informatie

Notitie: Visie op een Gastvrij SEH Atrium MC versie 2 februari 2014

Notitie: Visie op een Gastvrij SEH Atrium MC versie 2 februari 2014 Visie op gastvrijheid binnen de SEH Hieronder vindt u een beknopte weergave van de visie op gastvrijheid voor de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Atrium MC. Gastvrijheid als kernwaarde Gastvrijheid is

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15 INHOUD Inhoud 5 Inleiding 13 Leeswijzer 15 Hoofdstuk 1: Het concept kleinschalig genormaliseerd wonen 19 1. Wat is kleinschalig genormaliseerd wonen? 19 2. Wat zijn de kernprincipes van het concept kleinschalig

Nadere informatie

Zorg nodig omdat iemand niet voor zichzelf kan zorgen: ongeneeslijk ziek, het hebben van een handicap, psychisch, door ouderdom.

Zorg nodig omdat iemand niet voor zichzelf kan zorgen: ongeneeslijk ziek, het hebben van een handicap, psychisch, door ouderdom. SAMENVATTING 7.1 Waarom hebben mensen zorg nodig? Om gezond te worden en gezond te blijven. Zorg nodig omdat iemand niet voor zichzelf kan zorgen: ongeneeslijk ziek, het hebben van een handicap, psychisch,

Nadere informatie

Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen: een algemene inleiding

Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen: een algemene inleiding Opvangmogelijkheden in de zorg Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen: een algemene inleiding Rebekka Verniest Departement Onderzoek en Ontwikkeling Landsbond

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIZEN. FEMKE FEENSTRA directie-architect de JONG GORTEMAKER ALGRA

DAGZIEKENHUIZEN. FEMKE FEENSTRA directie-architect de JONG GORTEMAKER ALGRA DAGZIEKENHUIZEN FEMKE FEENSTRA directie-architect de JONG GORTEMAKER ALGRA Inhoud ontwerpen met de zintuigen reactiverend ziekenhuis dagziekenhuizen HEALING? DE STILTE, DE GEUR VAN EEN ALPENWEI, HET GEVOEL

Nadere informatie

Generative space: Creating places for people to flourish Klanten. Onderwerpen. Oprichter Studio dvo (1996)

Generative space: Creating places for people to flourish Klanten. Onderwerpen. Oprichter Studio dvo (1996) Fagerhult, Houten 10 april 2018 Generative space: Creating places for people to flourish Fiona de Vos Ph.D. Studio dvo www.studiodvo.com 09.06.2011.2 Oprichter Studio dvo (1996) Onderzoeks- en adviesbureau

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS

PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS PIJN BIJ KINDEREN VOORLICHTING VOOR OUDERS/VERZORGERS 17803 Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis kan uw kind pijn ervaren, als gevolg van de aandoening,

Nadere informatie

de relatie tussen omgeving en genezing Cor Datema

de relatie tussen omgeving en genezing Cor Datema Healing Environments - de relatie tussen omgeving en genezing Cor Datema Consultant Healing Environments 2 3 4 Welke zintuigen beïnvloeden het herstelproces? gezichtsvermogen gehoor reukzin tastzin 5 6

Nadere informatie

Stagiair(e) industrieel ontwerp gezocht. met een passie voor het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten voor de zorg.

Stagiair(e) industrieel ontwerp gezocht. met een passie voor het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten voor de zorg. Stagiair(e) industrieel ontwerp gezocht met een passie voor het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten voor de zorg. januari 2016 Panton Panton, ontwerpers voor de zorg, zet zich in voor het verbeteren

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË QUO VADIS, GEZONDHEIDSZORG? 1 INHOUDSTAFEL 1. SITUERING BELGISCHE GEZONDHEIDSZORG 2. DE ZIEKENHUIZEN 3. DE AMBULANTE ZORG EN DE THUISZORG 4. DE HUISARTSGENEESKUNDE

Nadere informatie

Multidisciplinair algologisch team

Multidisciplinair algologisch team Multidisciplinair algologisch team INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INLEIDING Geachte patiënt, U bent opgenomen in het az Vesalius ziekenhuis. Het is mogelijk dat u tijdens uw verblijf geconfronteerd

Nadere informatie

Cardiac Care Unit (afdeling 2A)

Cardiac Care Unit (afdeling 2A) Cardiac Care Unit (afdeling 2A) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Afdelingsvisie... 1 3 Cardiac Care... 1 4 Opname op de Cardiac Care Unit... 2 5 De afdeling en apparatuur op de Cardiac Care... 3 6 Kleding,

Nadere informatie

Informatie Intensive Care (afdeling 2A)

Informatie Intensive Care (afdeling 2A) Informatie Intensive Care (afdeling 2A) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Afdelingsvisie... 1 3 Intensive Care... 1 4 Opname op de Intensive Care... 2 5 De apparatuur op de Intensive Care... 2 6 Camerabewaking...

Nadere informatie

Experience Tracker is de eerste praktische tool op dit vlak in Vlaanderen en vermoedelijk ook in Europa. Deze tool zal zorgen dat:

Experience Tracker is de eerste praktische tool op dit vlak in Vlaanderen en vermoedelijk ook in Europa. Deze tool zal zorgen dat: De opportuniteit In de huidige productmaatschappij hebben consumenten doorgaans de keuze uit een ruim assortiment producten om een bepaalde behoefte te bevredigen. Bijgevolg is het product op zich niet

Nadere informatie

Marktconsultatie Beschermd Wonen

Marktconsultatie Beschermd Wonen SAMEN, VOOR ELKAAR Marktconsultatie Beschermd Wonen 5 oktober 2017 Agenda 1. Uitgangspunten 2. Proces tot nu toe 3. Producten 4. Programma van eisen 5. Tarieven 6. Vervolg Visie regio Centraal Gelderland

Nadere informatie

Verblijfsconcepten. Verblijfsconcepten

Verblijfsconcepten. Verblijfsconcepten Ook bij cliënten die afhankelijk zijn van zeer intensieve zorg in een beschermende of beveiligde omgeving (gesloten setting) is een tendens merkbaar naar meer kleinschalige verblijfsvormen, geïntegreerd

Nadere informatie

zorg voor wonen wonen met zorg

zorg voor wonen wonen met zorg zorg voor wonen wonen met zorg Architectenselectie I renovatie Ruimzicht I 14 oktober 2010 inhoud Over Inbo Ervaring met ouderenzorg Ervaring met renovatie Visie op de opdracht Samenwerking Over Inbo winnaar

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Stagiair(e) grafisch- en interactieontwerp gezocht

Stagiair(e) grafisch- en interactieontwerp gezocht Stagiair(e) grafisch- en interactieontwerp gezocht met een passie voor visuele communicatie en het ontwerpen van gebruiksvriendelijke interfaces voor de zorg. september 2017 Panton Panton, ontwerpers voor

Nadere informatie

Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet. Debatlunch 09/06/2017

Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet. Debatlunch 09/06/2017 Nieuwe autoriteit en geweldloos verzet Debatlunch 09/06/2017 Wat is NVR/NA? NVR staat voor Non-violent Resistance Geweldloos verzet; beide begrippen zijn belangrijk NA staat voor New Authority of nieuwe

Nadere informatie

De gevolgen van een verminderd werkvermogen voor duurzame inzetbaarheid

De gevolgen van een verminderd werkvermogen voor duurzame inzetbaarheid De gevolgen van een verminderd werkvermogen voor duurzame inzetbaarheid Tilja van den Berg & Lex Burdorf Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC, Rotterdam Aanleiding Zorgsector Aanleiding

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

EXPERIMENT nieuwe buren

EXPERIMENT nieuwe buren EXPERIMENT nieuwe buren Cliënten zijn het best af als zij zoveel mogelijk op eigen kracht in zo normaal mogelijke omstandigheden kunnen functioneren. Daar kan geen professional tegenop. Als we in staat

Nadere informatie

Alcoholintoxicatie bij jongeren

Alcoholintoxicatie bij jongeren Alcoholintoxicatie bij jongeren Beter voor elkaar Informatie voor ouders na opname van hun kind vanwege alcoholintoxicatie ( comazuiper ) Inleiding Uw zoon of dochter is met een alcoholvergiftiging in

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt = Stationsbuurt Noord / Stationsbuurt Zuid / Nieuw Gent UZ / Watersportbaan - Ekkergem Donderdag 19 november 2015 SPEEDDATE PROFESSIONELE SPEEDDATE Apotheker

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PSYCHISCHE PROBLEMEN EN BEHANDELING

INFORMATIE OVER PSYCHISCHE PROBLEMEN EN BEHANDELING De kerndoelstelling van de Alexianen Zorggroep Tienen is het optimaliseren van de (geestelijke) gezondheid en de quality of life van de cliënt en zijn/haar familie. We streven er voortdurend naar om als

Nadere informatie

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont De toepassing van het ICF in een WZC Korte schets: WZC Hof van Egmont Gelegen in Mechelen 300 tal bewoners Verschillende afdeling Voor personen met dementie Gesloten afdeling Kleinschalig wonen Open afdeling

Nadere informatie

KMO-Barometer Q3 2017

KMO-Barometer Q3 2017 De UNIZO KMO-barometer wordt sinds 17 opgemaakt en is de conjunctuurindicator voor de Vlaamse KMO. De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een representatief KMO-panel

Nadere informatie

Techniek Begeleiding Nederland. Wensen van Mensen. John Veld

Techniek Begeleiding Nederland. Wensen van Mensen. John Veld Techniek Begeleiding Nederland Wensen van Mensen John Veld Definitie van Domotica Domotica is de integratie van technologie en diensten binnen de woonruimte door middel van elektronische communicatie tussen

Nadere informatie

Gebouwbeleving Het maken van onderbouwde keuzes

Gebouwbeleving Het maken van onderbouwde keuzes Leoxx, Houten 12 november 2015 Gebouwbeleving Het maken van onderbouwde keuzes Fiona de Vos Ph.D. Studio dvo www.studiodvo.com 09.06.2011.2 Oprichter Studio dvo(1996) Onderzoeks- en adviesbureau in de

Nadere informatie

Heleen Schoots-Wilke

Heleen Schoots-Wilke Heleen Schoots-Wilke Principe 7 Principe 7 Leerlingen: Heb vertrouwen in je zelf Maak het jezelf niet te gemakkelijk Docenten: Geef vertrouwen Zorg voor voldoende uitdaging Stress. 100 biljoen neuronen

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

AZ Turnhout. 16 december 2015

AZ Turnhout. 16 december 2015 AZ Turnhout 16 december 2015 Maatschappelijke Meerwaarde - GASTVRIJHEID - HOSPITALITY - gul in het ontvangen van gasten gast in ons huis + de patiënt en zijn omgeving staat centraal + een warm welkom +

Nadere informatie

UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS

UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS UW KIND HEEFT PIJN INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze brochure geven wij u meer informatie over pijn bij kinderen: Wat is pijn, waardoor kan pijn veroorzaakt worden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Muziektherapie na beroerte. Informatie voor patiënt en familie

Patiënteninformatie. Muziektherapie na beroerte. Informatie voor patiënt en familie Patiënteninformatie Muziektherapie na beroerte Informatie voor patiënt en familie Muziektherapie na beroerte Informatie voor patiënt en familie U krijgt deze folder omdat u (of uw naaste) bent (is) getroffen

Nadere informatie

Muziektherapie na beroerte

Muziektherapie na beroerte Patiënteninformatie Muziektherapie na beroerte Informatie voor patiënt en familie 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Wat is een beroerte? 4 Wat kan muziektherapie voor u (of uw naaste) betekenen?

Nadere informatie

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK

Woon- en zorgcentrum DE POTTELBERG vzw ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS. WZC De Pottelberg vzw. Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK ONTHAALBROCHURE VRIJWILLIGERS WZC De Pottelberg vzw Pottelberg, 1 8500 KORTRIJK INHOUDSOPGAVE Liggingplan Historiek + beknopte voorstelling Opdrachtverklaring Organigram p.3 p.4-6 p.8 p.9 2 LIGGINGSPLAN

Nadere informatie

Gezondheidsbevordering via ruimtelijk spoor. Brede blik op gezondheid en ruimte

Gezondheidsbevordering via ruimtelijk spoor. Brede blik op gezondheid en ruimte Gezondheidsbevordering via ruimtelijk spoor Brede blik op gezondheid en ruimte Maarten Hoorn projectleider Platform31 Annelies Acda adviseur Gezond in... Pharos Gezondheid: een nieuwe kijk -> een brede

Nadere informatie

HET GOUDEN ANKER BOUWHEER

HET GOUDEN ANKER BOUWHEER HET GOUDEN ANKER BOUWHEER V.z.w. Het Gouden Anker/Amate PROJECT Nieuwbouw woon- en verzorgingstehuis (90 bedden) met dienstencentrum en serviceflats (23) ADRES Binnenvaartstraat 50, 2000 Antwerpen BUDGET

Nadere informatie

Fraai is niet goed genoeg

Fraai is niet goed genoeg tekst: Fiona de Vos beeld: Alan Jensen (VUmc Cancer Center), Verpleeghuis Hogewey (De Hogeweyk) Fraai is niet goed genoeg Het interieur als instrument voor een helende omgeving Het interieur van een zorginstelling

Nadere informatie

Resultaten van een enquête MediQuality in samenwerking met Omnivit Stress Control over stress bij zorgverstrekkers en patiënten.

Resultaten van een enquête MediQuality in samenwerking met Omnivit Stress Control over stress bij zorgverstrekkers en patiënten. Resultaten van een enquête MediQuality in samenwerking met Omnivit Stress Control over stress bij zorgverstrekkers en patiënten. 94% van de artsen ziet steeds meer gestresseerde patiënten Na de bankencrisis

Nadere informatie

Onderzoekscontext. Visie op ouderenzorg is veranderd: Steeds positiever Meer vanuit een orthoagogisch kader

Onderzoekscontext. Visie op ouderenzorg is veranderd: Steeds positiever Meer vanuit een orthoagogisch kader Welkom Onderzoekscontext Het publiek in woonzorgcentra (WZC) wordt ouder en hulpbehoevender Het WZC als laatste thuis Een thuis bieden betekent meer dan het voorzien van medisch passende zorg Focus op

Nadere informatie

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop? Wat kunt U daarmee? Alwies Hendriks, psychomotorisch therapeut Margje Mahler, ouderenpsycholoog Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Nadere informatie

De psychologische aspecten van pijn. Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel

De psychologische aspecten van pijn. Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel De psychologische aspecten van pijn Au! Marian Rikkert, GZ-psycholoog, Afdeling Medische Psychologie, Ziekenhuis Rivierenland Tiel Wat is pijn? Definitie: pijnis eenonplezierige, zintuiglijkeen emotioneleervaring

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 8. * COgnitive Functions And Mobiles; in dit advies aangeduid als het TNO-onderzoek.

Samenvatting. Samenvatting 8. * COgnitive Functions And Mobiles; in dit advies aangeduid als het TNO-onderzoek. Samenvatting In september 2003 publiceerde TNO de resultaten van een onderzoek naar de effecten op het welbevinden en op cognitieve functies van blootstelling van proefpersonen onder gecontroleerde omstandigheden

Nadere informatie

de krijtlijnen van de leegte

de krijtlijnen van de leegte de krijtlijnen van de leegte soms kan men bij het zien van iets een gevoel krijgen van déja-vu, een aanvoelen dat dit ergens op zijn plaats is in je eigen ideeënwereld. dit verklaart de grote affiniteit

Nadere informatie

Intensieve Zorgen. informatiebrochure

Intensieve Zorgen. informatiebrochure Intensieve Zorgen informatiebrochure 1 Inhoudstafel 1. Inleiding en verwelkoming 2. Voorstelling afdeling 3. Bezoekuren 4. Medische opvolging 5. Geïnformeerde toestemming 6. Meebrengen 7. Contact 3 1.

Nadere informatie

Blijven bewegen in het ziekenhuis

Blijven bewegen in het ziekenhuis Blijven bewegen in het ziekenhuis Inleiding Thuis bent u gewend om s nachts in bed te liggen en overdag uit bed te zijn. Zodra u ziek bent wilt u misschien ook overdag in bed gaan liggen, omdat u zich

Nadere informatie

Duurzaam bedrijventerreinmanagement. Cradle to Cradle. Kamer van Koophandel Limburg Dick Thesingh

Duurzaam bedrijventerreinmanagement. Cradle to Cradle. Kamer van Koophandel Limburg Dick Thesingh Duurzaam bedrijventerreinmanagement & Cradle to Cradle Kamer van Koophandel Limburg Dick Thesingh Ontwerp is het eerste teken van menselijke intentie. Mineralen zijn vormvast en tijdloos Planten zijn vitaal

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Nachtelijke onrust bij dementie

Nachtelijke onrust bij dementie Nachtelijke onrust bij dementie PRoF Themadagen Marieke Van Vracem 5 september 2014 dr. Nele Spruytte Prof. dr. Chantal Van Audenhove LUCAS LUCAS streeft ernaar de Onderzoek levenskwaliteit van personen

Nadere informatie

In beweging! Oncologische revalidatie. Nienke van der Veer, klinisch psycholoog Ingrid van Beerschoten, fysiotherapeut 03-10-2015

In beweging! Oncologische revalidatie. Nienke van der Veer, klinisch psycholoog Ingrid van Beerschoten, fysiotherapeut 03-10-2015 In beweging! Oncologische revalidatie Nienke van der Veer, klinisch psycholoog Ingrid van Beerschoten, fysiotherapeut 03-10-2015 Welkom Is bewegen belangrijk? Vermoeidheid en andere klachten bij kanker

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8)

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8) BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

Stichting Living Daylights. Light Inspirations. ir Atto Harsta

Stichting Living Daylights. Light Inspirations. ir Atto Harsta Stichting Living Daylights Light Inspirations ir Atto Harsta oprichter & bestuurder Stichting Living Daylights directeur Aldus bouwinnovatie voorzitter Booosting ir Atto Harsta directeur Aldus bouwinnovatie

Nadere informatie

Deel A: Filtervragen. Hoe oud bent u? jaar. als u 65 jaar of ouder bent, kunt u verder met vraag 2

Deel A: Filtervragen. Hoe oud bent u? jaar. als u 65 jaar of ouder bent, kunt u verder met vraag 2 Deel A: Filtervragen Deze vragenlijst is bedoeld voor roze 65+ volwassenen die regelmatig zorg nodig hebben. Met behulp van de vragen uit dit deel wordt allereerst vastgesteld of de vragenlijst van toepassing

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

PPS: It s a service, not a building! Jos Barnhoorn

PPS: It s a service, not a building! Jos Barnhoorn PPS: It s a service, not a building! Jos Barnhoorn Congres 2011 Samenwerken aan FM www.factomagazine.nl Facto Congres 26 mei 2011 Jos Barnhoorn Snr. Project Mgr. Johnson Controls Wie is Jos Barnhoorn?

Nadere informatie

CVA zorg, topsport voor ons allemaal. Dinsdag 11 april 2017

CVA zorg, topsport voor ons allemaal. Dinsdag 11 april 2017 CVA zorg, topsport voor ons allemaal Dinsdag 11 april 2017 Onzichtbare gevolgen Daniël du Corbier Ergotherapeut / Cognitieve Revalidatie Therapeut (CPCRT) CVA in Nederland 46.000 CVA patiënten per jaar

Nadere informatie

KMO-Barometer 101,6 101,4 Q Q Dit is het gemiddelde van de laatste 4 kwartalen.

KMO-Barometer 101,6 101,4 Q Q Dit is het gemiddelde van de laatste 4 kwartalen. De UNIZO KMO-barometer wordt sinds 17 opgemaakt en is de conjunctuurindicator voor de Vlaamse KMO. De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een representatief KMO-panel

Nadere informatie

Gezondheid en participatie in arbeid en samenleving

Gezondheid en participatie in arbeid en samenleving Gezondheid en participatie in arbeid en samenleving Lex Burdorf, hoogleraar Determinanten van Volksgezondheid Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Academische Werkplaats Publieke Gezondheid CEPHIR

Nadere informatie

Gezondheidswandeling. Het gezondste medicijn

Gezondheidswandeling. Het gezondste medicijn Gezondheidswandeling Het gezondste medicijn Beweging - Hoeveel - Voordelen - Stilzitten - Stappen Hoeveel beweeg je het best? Volwassenen en ouderen: - Bewegingen van lichte intensiteit (traag stappen,

Nadere informatie

Aangeboren doofblindheid

Aangeboren doofblindheid Aangeboren doofblindheid Het ondersteunen van kinderen en volwassenen met beperkingen in zien en horen sinds de geboorte of vlak daarna Saskia Damen Mijkje Worm Bartiméus wil kennis en ervaring over de

Nadere informatie

Bouwen aan een thuis Evaluatieonderzoek huisvesting kleinschalig wonen voor dementerenden

Bouwen aan een thuis Evaluatieonderzoek huisvesting kleinschalig wonen voor dementerenden Bouwen aan een thuis Evaluatieonderzoek huisvesting kleinschalig wonen voor dementerenden Ine van Liempd, bureau AKTA Onderzoek verricht door: Ine van Liempd en Ed Hoekstra, AKTA Annegreet Jans en Leonie

Nadere informatie

Omgevingspsychologie en ontwerpen. Boekpresentatie 8 november 2013

Omgevingspsychologie en ontwerpen. Boekpresentatie 8 november 2013 Omgevingspsychologie en ontwerpen Boekpresentatie 8 november 2013 Welkom NOP Ronald Hamel Susanne Colenberg Programma 1. Inleiding 2. Voorbeelden praktijkprojecten - Pauze - 3. Boekpresentatie 4. Vragen

Nadere informatie

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer Preventie van werkdruk in de bouwsector Werknemer Inhoud Wat is werkdruk/stress? Welke factoren bevorderen stress op het werk? Hoe herken ik stress-symptomen bij mezelf? Signalen van een te hoge werkdruk

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om?

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om? Vermoeidheid bij CNA hoe gaan we ermee om? Inhoud Wat is vermoeidheid? Wat is géén vermoeidheid? Hoe ervaart de cliënt vermoeidheid? Behandeling lichamelijke vermoeidheid Behandeling chronische vermoeidheid

Nadere informatie

Duurzame zorgomgevingen

Duurzame zorgomgevingen Duurzame zorgomgevingen Healing Environments in woonzorggebouwen drs. ing. Bert Krikke Een healing environment is een omgeving die het welzijn, welbevinden en ziekteherstel bevordert Traditionele kenmerken:

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesvragen

Samenvatting. Adviesvragen Samenvatting Adviesvragen Veel mensen kennen de natuur als een plek om tot rust te komen en te herstellen van dagelijkse stress. In de huidige hectische samenleving neemt de behoefte aan natuur voor ontspanning

Nadere informatie

KMO-Barometer 101,0 100,8. Dit is het gemiddelde van de laatste 4 kwartalen.

KMO-Barometer 101,0 100,8. Dit is het gemiddelde van de laatste 4 kwartalen. De UNIZO KMO-barometer wordt sinds 17 opgemaakt en is de conjunctuurindicator voor de Vlaamse KMO. De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een representatief KMO-panel

Nadere informatie

WELKOM. Welkom. Missie

WELKOM. Welkom. Missie WELKOM Welkom Missie Het Vlaams centrum voor kwaliteitszorg heeft als doel het economisch weefsel in Vlaanderen te versterken door kaderleden te sensibiliseren en bekwamen in innovatieve managementconcepten

Nadere informatie

Pijncentrum AZ Klina. Dr. M. Dingens Dr. B. Ickx Dr. K. Lauwers Dr. L. Van Gestel

Pijncentrum AZ Klina. Dr. M. Dingens Dr. B. Ickx Dr. K. Lauwers Dr. L. Van Gestel Dr. M. Dingens Dr. B. Ickx Dr. K. Lauwers Dr. L. Van Gestel Pijncentrum AZ Klina Augustijnslei 100 2930 Brasschaat Secretariaat: 03/650.51.10, 9u-13u en 14u-17u Woensdag 9u-13u en Vrijdag 9u-15u secretariaatpijncentrum@klina.be

Nadere informatie

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop? Wat kunt U daarmee? Alwies Hendriks, psychomotorisch therapeut Margje Mahler, ouderenpsycholoog Wie zijn wij? Wie bent u? Waar bent u werkzaam? Welke setting en sector? Wat wilt u leren van deze workshop?

Nadere informatie

Menselijke maat met Planetree Marita Bossers-Nabben. marita@planetree.nl

Menselijke maat met Planetree Marita Bossers-Nabben. marita@planetree.nl Menselijke maat met Planetree Marita Bossers-Nabben marita@planetree.nl BEWONER, CLIENTEN EN MEDEWERKER CENTRAAL? ANGELICA THIERIOT Haar droom is zorginstellingen te creëren, waar mensen zich direct al

Nadere informatie

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Mag ik bij je binnenkomen

Mag ik bij je binnenkomen Mag ik bij je binnenkomen? Het verhaal van de Dienst Geestelijke Verzorging Mag ik bij je binnenkomen? Zo begint vaak het contact tussen iemand die is ingesloten en een geestelijk verzorger. Het lijkt

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling

Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Vlaams Indicatoren Project VIP² GGZ: Vlaamse Patiënten Peiling psychiatrische afdeling Het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals in de Geestelijke Gezondheidszorg (VIP² GGZ) meet aspecten

Nadere informatie

Intensive care. Nazorg. Beter voor elkaar

Intensive care. Nazorg. Beter voor elkaar Intensive care Nazorg Beter voor elkaar 2 Nazorg Intensive Care Informatie voor zowel u als ex Intensive Care patiënt als uw naaste(n). U bent opgenomen geweest op de afdeling Intensive Care (IC) van het

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden voor niet-ingewijden Type 2 diabetes Diabetes is een ernstige chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door te hoge glucosespiegels (de suikers ) in het bloed. Er zijn verschillende typen diabetes, waarvan

Nadere informatie

Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen een algemene inleiding

Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen een algemene inleiding Opvangmogelijkheden in de zorg Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen een algemene inleiding Rebekka Verniest - Olivier Gillis - Aline Fransen Departement

Nadere informatie

Topophilia Tuan, 1974 Mensen hebben de neiging zich te binden met wat hen bekend, familiair is. Stress recovery theory

Topophilia Tuan, 1974 Mensen hebben de neiging zich te binden met wat hen bekend, familiair is. Stress recovery theory Theorie Stress : fight or flight response Prospectrefuge theorie Walter Cannon, 1932 Ulrich, 1993 Appleton, The experience of landscape, 1975 Heerwagen & Orians 1993 Biophilia Erich Fromm, 1973 Edward

Nadere informatie

Het groene recept en je bloeddruk

Het groene recept en je bloeddruk Het groene recept en je bloeddruk Het hebben van een te hoge bloeddruk kan tot gezondheidsproblemen leiden, zoals harten vaatziekten, beroertes of nier problemen. Het goede nieuws is dat buiten fysiek

Nadere informatie

Maison BILOBA Huis. Basisideeën

Maison BILOBA Huis. Basisideeën Maison BILOBA Huis Basisideeën Goed wonen E.MM.A biedt woongelegenheid aan senioren uit de buurt rond de Brabantstraat, om hen in staat te stellen een beter leven te leiden in hun buurt. Het BILOBA Huis

Nadere informatie

Ouder worden: nog een beperking voor mensen met beperkingen. Manu Keirse KU Leuven

Ouder worden: nog een beperking voor mensen met beperkingen. Manu Keirse KU Leuven Ouder worden: nog een beperking voor mensen met beperkingen Manu Keirse KU Leuven Een diversiteit van syndromen Beperking is levenslang Compliceert volwaardig deelnemen aan het sociaal leven Niet te wijten

Nadere informatie

Ziekte van Huntington

Ziekte van Huntington Ziekte van Huntington Begrijpen van en omgaan met veranderend gedrag Niels Reinders en Henk Slingerland (psychologen) Huntington Café 27 september 2018 Ziekte van Huntington Erfelijke neurologische ziekte

Nadere informatie

Workshop Health Impact Assessment

Workshop Health Impact Assessment Workshop Health Impact Assessment Loes Geelen, Lea den Broeder SCHAKELDAG 2014 ALLES ONDER ÉÉN DAK Wat komt vandaag aan bod? Opwarmer Wat is HIA? Theorie naar praktijk: een voorbeeld Vergeet niet na afloop

Nadere informatie

De Oude Kaasmakerij. Algemeen

De Oude Kaasmakerij. Algemeen Lesbrief De Oude Kaasmakerij Algemeen Deze lesbrief is opgemaakt voor het lager onderwijs. Voor leerlingen uit eerste, tweede en derde graad van het basisonderwijs werd een specifieke rondleiding uitgewerkt

Nadere informatie