Vereniging van DSM gepensioneerden (VDP) en de achterban Belangenbehartiging door VDP Verenigingszaken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vereniging van DSM gepensioneerden (VDP) en de achterban Belangenbehartiging door VDP Verenigingszaken"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2016 Vereniging van DSM gepensioneerden (VDP) en de achterban Belangenbehartiging door VDP Verenigingszaken 1. VDP en de achterban Het bestuur van de VDP vindt bijeenkomsten met de leden een belangrijke manier om te communiceren. Daartoe organiseert het bestuur jaarlijks een algemene ledenvergadering in het midden van het land en een drietal regionale bijeenkomsten in resp. Zwolle, Heerlen en Delft. Ook heeft het bestuur in 2016, op diverse locaties in het land, de PRACHT-cursus georganiseerd Algemene Ledenvergadering In 2016 bestond de VDP 5 jaar. Het bestuur heeft besloten om de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 12 april 2016 een bijzonder karakter te geven. Het kwam heel mooi uit dat juist in 2016 Den Bosch zijn Jeroen Bosch-jaar vierde, met de tentoonstelling Visioenen van een genie in het Noord-Brabants Museum. Na het statutaire deel van de ledenvergadering heeft kunsthistorica Barbara Mensink het leven en de werken van Jheronimus Bosch toegelicht. Gewapend met deze kennis hebben de bezoekers van de ALV vervolgens de tentoonstelling bezocht. Met een opkomst van ruim 200 deelnemers aan de ALV en bezoekers van de tentoonstelling kunnen wij spreken van een groot succes Regionale Informatiebijeenkomsten Tijdens de Regionale Informatiebijeenkomsten in het najaar, heeft Ton de Boer vicevoorzitter van het Pensioenfonds DSM Nederland (PDN) en lid van de VDP de ontwikkelingen bij PDN geschetst. Een belangrijk onderwerp was de vraag of de pensioenen in 2017 al of niet gekort zouden gaan worden. Zulks is afhankelijk van verschillende factoren. Met name van de ontwikkeling van de rente, waarmee de verplichtingen van een pensioenfonds moeten worden uitgerekend. Echter binnen de wettelijk kaders kan een pensioenfonds zelf keuzes maken, die de financiële positie van een pensioenfonds beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld het beleggingsrisico dat men wil nemen en de tijd die een pensioenfonds krijgt om te herstellen. Ton de Boer heeft de keuzes van het PDN-bestuur toegelicht. Omdat de helft van de deelnemers bij PDN reeds gepensioneerd is, werd gekozen voor een kortere hersteltermijn dan wettelijk mogelijk is. Een langere hersteltermijn zou volgens het PDN-bestuur ten koste kunnen gaan van de deelnemers die nog pensioen opbouwen. Ook heeft Ton de Boer aangegeven dat het bestuur alleen tot korting zal overgaan, als dat een substantiële bijdrage levert aan het herstel van de dekkingsgraad. Postbus 1061, 6160 BB Geleen secretariaat@vdpdsm.nl Bank NL46 INGB KvK

2 2 / 10 De kritiek van de VDP dat PDN de pensioenfondsdeelnemers vaak te summier en te zakelijk informeert over indexatie-achterstanden en zelfs kortingen, heeft Ton de Boer begrepen en aangegeven dit te willen verbeteren. De VDP zal dit kritisch volgen PRACHT-cursus (Pensioen, Raadsel, Actueel, Correct, Helder, Toegelicht) In 2015 is de cursus Pensioenen voor leken ontwikkeld door onze bestuursleden Harrie Wijnans en Ton Baaten. In 2016 is de PRACHT-cursus gestart met beide heren als inleiders. De cursus behandelt niet alleen de systematiek van het pensioenstelsel. Ook wordt ingegaan op: de factoren die pensioenen beïnvloeden, wat solidariteit inhoudt, hoe de premie tot stand komt, wanneer er wel of niet geïndexeerd kan worden, wat een dekkingsgraad is en hoe belangrijk die is voor ieders pensioen. De cursus was een geweldig succes. Op 3 locaties in het land werden in totaal 6 cursussen gegeven, met in totaal meer dan 150 deelnemers (leden en niet-leden). In 2017 wordt de cursus geactualiseerd met o.m. de meest recente cijfers van het pensioenfonds. In de 2e helft van 2017 staat de PRACHT-cursus weer op het programma. De voortreffelijke organisatie van al deze ledenbijeenkomsten was in handen van Berry Verlaan en sinds dit jaar ook van Rob Housmans. De bijeenkomsten worden door hen zodanig georganiseerd dat bestuur en leden zich alleen nog maar over de inhoud hoeven te bekommeren. De rest is geregeld.

3 3 / Belangenbehartiging door VDP Op landelijk alsook lokaal niveau, draagt de VDP bij aan het behartigen van de belangen van gepensioneerden. De VDP neemt deel aan de besluitvorming binnen de landelijke koepelorganisatie KNVG, door deelname aan de ALV s, die 4x per jaar worden gehouden. Daarnaast is de VDP vertegenwoordigd in de pensioencommissie van de gezamenlijke organisaties van ouderen. Deze pensioencommissie bereidt alle pensioenadviezen voor, die de resp. landelijke besturen inbrengen in hun overleg met de overheid, de politiek, de vakorganisaties, de media, etc. Ook maakt de VDP deel uit van het regionale overleg binnen de KNVG, waarin landelijke besluitvorming wordt voorbereid. Maar waar vooral ervaringen van verenigingen van gepensioneerden met hun belangenbehartiging op lokaal niveau worden uitgewisseld. Op lokaal niveau probeert de VDP invloed uit te oefenen door met alle bij de pensioenregeling van DSM Nederland betrokken partijen regelmatig te overleggen. Daarbij wordt vooral aandacht gevraagd voor de consequenties van cao-afspraken voor gepensioneerden. Wij brengen enerzijds eigen voorstellen tot verbetering in en wijzen daarbij op de landelijke ontwikkelingen. Anderzijds brengen wij voorstellen die door koepelorganisaties landelijk worden gedaan onder de aandacht van het PDN-bestuur, het Verantwoordingsorgaan en de vakorganisaties. Diverse malen hebben wij hen gevraagd dergelijke voorstellen te ondersteunen. Echter de betrokken partijen stellen zich over het algemeen terughoudend op. De houding van het Verantwoordingsorgaan en ook van enkele vakorganisaties ervaren wij als teleurstellend. Deze laatsten vertegenwoordigen immers ook de gepensioneerden bij de onderhandelingen over de pensioenregeling en alles wat daarmee samenhangt Wat speelde er op landelijk niveau? Hoe moet een toekomstig pensioenstelsel er uit gaan zien? Dit is een van de gewichtigste thema s voor de verkiezingen van maart Belangrijke aspecten daarbij zijn: a) Blijft het een uitkeringsovereenkomst zoals bij DSM of wordt het een premieovereenkomst? b) Bouwt iedereen een eigen potje op of blijft men onderdeel van een collectief, zoals nu bij DSM? c) Welke risico s worden in een pensioenfonds gedeeld? Is dat alleen het langlevenrisico of ook beleggingsrisico zoals nu? d) Wordt de manier waarop men pensioen opbouwt gewijzigd (bv. meer als men jong is en minder als men ouder wordt), waarbij iedereen dezelfde premie betaalt? Dat gaat miljard Euro kosten. Of houden wij de huidige tijdsevenredige opbouw met doorsneepremie? e) Moet er meer keuzevrijheid zijn, zodat men bijvoorbeeld een deel van de pensioenpremie kan gebruiken om de hypotheek af te lossen of een wereldreis te maken?

4 4 / 10 f) De SER heeft over al deze onderwerpen in de zomer van 2016 belangrijke adviezen uitgebracht. Duidelijk daarbij werd, dat alle genoemde wijzigingen heel veel vragen oproepen, die niet zomaar te beantwoorden zijn Wat vinden de koepels van gepensioneerden, zoals de KNVG, van een nieuw pensioenstelsel? a) De problemen bij overgang van het ene systeem naar het andere zijn zo groot, dat het verstandig lijkt om zowel de uitkerings- als de premie-overeenkomst te laten bestaan. b) Geef de grote mate van papieren zekerheid die in het huidige systeem zit op. Dan zijn er minder buffers nodig en kan ook na de pensioendatum nog wat risicovoller worden belegd. Zo ontstaat er enerzijds meer ruimte om te indexeren. Anderzijds kan daardoor korten vaker aan de orde komen. c) Solidariteit in brede zin is een groot goed van het huidige pensioensysteem. Dat moet behouden blijven. d) Keuzevrijheid zou mogelijk kunnen zijn (vb. om hypotheek af te lossen, waardoor dagelijkse lasten naar beneden gaan ten koste van een lagere pensioenuitkering). Echter alleen op het moment dat men met pensioen gaat. Geen keuzevrijheid bieden tijdens de opbouwfase. e) De enorme kosten, die gemoeid zijn met het wijzigen van de doorsneepremie systematiek, mogen niet ten koste gaan van de uitkeringen van de gepensioneerden. f) Hoewel een nieuw pensioenstelsel niet meer van toepassing zal zijn op de huidige gepensioneerden, kan het wel grote gevolgen hebben voor diezelfde gepensioneerden. Daarom vinden de koepels van gepensioneerden dat de ouderen als specifieke groep betrokken moeten worden bij de transitie van het ene systeem naar het andere Worden de pensioenen in de loop van 2016 of begin 2017 gekort? De dekkingsgraden van veel pensioenfondsen zijn te laag. Dat wil zeggen dat een pensioenfonds op dit moment te weinig in kas zou hebben om de uitkeringen in de toekomst te voldoen. De koepels van gepensioneerden hebben de regering (premier Rutte en staatssecretaris Klijnsma) bestookt met voorstellen om te voorkomen dat er moest worden gekort: Er is op gewezen dat er een kostendekkende premie betaald moet worden voor het opbouwen van de pensioenen. Dat gebeurt lang niet altijd. Er is voorgesteld om de financiële situatie van een pensioenfonds niet alleen te beoordelen met de rentetermijnstructuur, die door de overheid is opgelegd maar ook op basis van de kasstroommethode. Deze methode is door de VDP ingebracht bij de koepels van gepensioneerden. Er moet niet gekort worden wanneer de dekkingsgraad tenminste gelijk is aan 100%. Als een pensioenfonds kan aantonen dat het in 10 jaar een dekkingsgraad heeft van tenminste 104%, dan zou er niet gekort hoeven te worden. In het zicht van een nieuw pensioenstelsel zou er niet gekort moeten worden, omdat zulks een overgang moeilijker maakt.

5 5 / 10 Begin 2017 is gebleken dat bij de meeste pensioenfondsen, inclusief PDN, korten niet nodig is. De verplichtingen zijn door een licht stijgende rente gedaald en de meeste fondsen hebben een goed rendement behaald. Het feit dat de ontwikkeling van de rente dusdanig van invloed is op de beoordeling van de financiële situatie van een pensioenfonds, pleit voor de kasstroom-methode als tweede meetinstrument. 2.2 Wat speelde bij het Pensioenfonds DSM Nederland? In maart 2016 wijzigden de samenstellingen van het PDN-bestuur en het Verantwoordingsorgaan. Voor het bestuur waren er 2 kandidaten voor de 2 bestuurszetels van gepensioneerden. Derhalve was er geen verkiezing nodig. Voor het Verantwoordingsorgaan waren 10 kandidaten voor de 4 gepensioneerdenzetels. Het VDP-bestuur heeft besloten haar leden te informeren over de voorkeurskandidaten van het bestuur. Deze voorkeur werd gebaseerd op: diversiteit aan kennis, ervaring met pensioenen en DSM-ervaring. De keuze voor een kandidaat was uiteraard aan de leden zelf. Het bestuur heeft zich beraden of het een voorkeurslijst zou opstellen. Zo n lijst is altijd arbitrair. Wij hebben dit gedaan omdat wij vinden dat van een bestuur verwacht mag worden dat het zijn leden informeert. Niet alle kandidaten zijn genoegzaam bekend bij de VDP-leden. Het bestuur heeft alle kandidaten gesproken en hier gespreksverslagen van gemaakt, die zijn gepubliceerd op de website. Tevens heeft het bestuur gekeken of de kandidaten bereid waren regelmatig overleg te plegen met het VDP, zodat de belangen van de gepensioneerden tenminste gehoord worden De regeling Prepensioensparen (PPS) is aangepast. Dit is in het CEOD afgesproken. Voor de gepensioneerden is het gunstig dat er niet langer PPS-pensioenrechten te goedkoop worden ingekocht. Zulks ging ten laste van het pensioenvermogen. De snelheid waarmee deze wijziging door het PDN-bestuur is ingevoerd is zeer nadelig gebleken voor de DSM-ers, die op korte termijn hun prepensioen wilden laten ingaan. VDP heeft de vakorganisaties gesteund in hun protest hiertegen Er is een nieuw contract met het Zilveren Kruis afgesloten. DSM Nederland heeft in 2016 een marktonderzoek gedaan naar een nieuw contract voor de collectieve ziektekostenverzekering. Het aanbod van het Zilveren Kruis, voor een collectief contract met de basisverzekering plus een aantal aanvullende verzekeringen, was het meest gunstige. Derhalve heeft DSM Nederland hiervoor gekozen. De VDP is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van dit contract. Ons lid Leo Heezen en het bestuurslid Ton Baaten hebben voor gepensioneerden gunstige afspraken kunnen maken De financiële positie van PDN volgens de dekkingsgraad (DKG) of volgens de kasstroom-methode. Ook bij het PDN daalde de dekkingsgraad in 2016 naar de kritische ondergrens. In diverse publicaties heeft het pensioenfonds laten weten, dat er wellicht gekort zou

6 6 / 10 moeten gaan worden. Binnen het VDP-bestuur is het idee ontstaan om de financiële positie van PDN niet alleen te beoordelen op basis van de dekkingsgraad (zijnde: het vermogen gedeeld door de verplichtingen) maar ook op de kasstroompositie. In beide methodes wordt het pensioenfondsvermogen afgezet tegen de verplichtingen. a) Bij de dekkingsgraad moeten de verplichtingen per uitgerekend worden volgens de rentetermijnstructuur. Deze is gebaseerd op de marktrente en die is de laatste tijd bijzonder laag. Dit wordt mede veroorzaakt door het beleid van de Europese Bank, die de rente kunstmatig laag houdt. b) Bij de kasstroom-methode wordt per uitgerekend wat het pensioenfonds iedere deelnemer aan pensioenuitkeringen moet betalen, volgens de aanspraken die hij op diezelfde datum heeft opgebouwd. Bij deze berekening wordt uitgegaan van de levensverwachting op dat moment. Alle in de loop van de tijd uit te betalen pensioenuitkeringen worden bij elkaar opgeteld. Dat zijn de werkelijke verplichtingen van het fonds oftewel het vermogen dat het pensioenfonds te zijner tijd beschikbaar moet hebben. Deze verplichtingen worden afgezet tegen het vermogen dat nu aanwezig is. Vervolgens wordt gekeken met hoeveel procent het aanwezige vermogen dient te groeien om, te zijner tijd al die uitkeringen te kunnen betalen. In het geval van PDN blijkt dat (volgens de VDP) momenteel ongeveer 1,2% te zijn. Oftewel, het huidige vermogen moet jaarlijks met 1,2% groeien om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Wil het fonds er ook nog rekening mee houden dat de levensverwachting kan toenemen, dan is daar een rendement voor nodig van ca 1%. Wil het fonds ook een zekere buffer opbouwen voor slechte tijden, dan kan daar ook een bepaald percentage voor berekend worden. Voor een fonds als het PDN betekent e.e.a. dat er tenminste 3% rendement gemaakt moet worden, om te kunnen zeggen dat de financiële positie voldoende is. Nu maakt PDN al jaren een gemiddeld rendement dat hoger ligt. Dus op grond van de kasstroom-methode zou er zeker niet gekort hoeven te worden. Wellicht zou er zelfs geïndexeerd kunnen worden. c) De VDP heeft de kasstroom-methode onder de aandacht gebracht van de landelijke koepels van gepensioneerden. Daarmee is deze methode onderdeel geworden van de maatregelen, die de koepels gaan voorstellen om in te voeren bij de huidige pensioenregelingen. d) De VDP heeft het pensioenfondsbestuur, het Verantwoordingsorgaan en de vakorganisaties gevraagd om de kasstroom-methode te ondersteunen en deze in te brengen in hun landelijke netwerken. PDN, VO en vakorganisaties hebben terughoudend gereageerd. Het lijkt alsof PDN en VO geen actieve rol willen spelen in het behartigen van de belangen van alle deelnemers aan het fonds. De vakbondsbestuurders verwezen ons naar hun landelijke organisaties.

7 7 / 10 Bestuurslid Harry Wijnans heeft een eerste versie van deze methode toegelicht bij de Vakcentrale voor Professionals (VCP), waarbij de vakorganisatie Synergo is aangesloten Bespreking Jaarverslag PDN 2015 met vertegenwoordigers van het PDN-bestuur. Het VDP bestuur heeft schriftelijk commentaar geleverd op het PDN Jaarverslag Belangrijkste aandachtspunten voor de VPD zijn het ontbreken van doelstellingen voor: het behoud van de nominale uitkering, het streven naar indexatie, het voorkomen van korting en het optimaliseren van de beleggingsopbrengsten. In het verleden stonden deze nog wel in het jaarverslag. Tevens heeft het VDP-bestuur geconstateerd dat er diverse onevenwichtige maatregelen zijn genomen, zoals: De pensioenpremie, die betaald wordt voor de opbouw van de pensioenen, mag dan wel voldoen aan de wettelijke regelgeving. Maar is onvoldoende om de opbouw te financieren. De gepensioneerden hebben een forse indexatie-achterstand. Het mogelijk inhalen van achterstanden is in de tijd beperkt. Dat betekent dat gepensioneerden als eersten niet meer in aanmerking komen om de oudste achterstanden nog in te halen. Bij een te lage dekkingsgraad krijgen pensioenfondsen een herstelperiode, om op de vereiste dekkingsgraad te komen. Bij PDN is die herstelperiode korter dan maximaal mogelijk is. Dit betekent dat het fonds sneller in de problemen komt en er mogelijk moet worden gekort. 2.3 De speerpunten van VDP Het VDP-bestuur heeft ook in 2016 diverse speerpunten geformuleerd. Het bestuur beoogt hiermee prioriteit aan te brengen in het aantal onderwerpen dat de aandacht verdient. De speerpunten hebben betrekking op: a) PDN operationeel, met onderwerpen als: Het belang van een kostendekkende premie. Het evalueren van de huidige 5-jarige pensioenafspraken. De ontwikkeling rondom de indexering en inhalen van indexatie-achterstanden. De ontwikkeling van de uitvoeringskosten van de pensioenregeling. De ontwikkeling van het rendement van PDN. De communicatie van PDN. b) PDN strategisch: Is het zinvol voor gepensioneerden om na te denken over een andere bestuursvorm voor het pensioenfonds? Kan een pensioenfonds als PDN zelfstandig blijven, met een eigen uitvoeringsorganisatie?

8 8 / 10 Kan het pensioenfonds ook buiten Nederland gevestigd zijn en heeft dat voordelen? Kan het VDP-bestuur het beleggings- en afdekkingsbeleid van PDN beoordelen? c) Landelijk: De VDP moet een eigen standpunt formuleren over een nieuw pensioensysteem en dit vervolgens inbrengen in de discussie binnen de gepensioneerdenkoepels. Afschaffing van de systematiek van de doorsneepremie kost heel veel geld. Dit mag niet ten koste van het pensioenvermogen van gepensioneerden worden gefinancierd. De VDP wil invloed uitoefenen in de koepelorganisaties van gepensioneerden organisaties. d) Overig: Ledenwerving is nodig omdat er naar een grotere vereniging eerder wordt geluisterd en de VDP zo meer invloed kan uitoefenen. e) Specifiek met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in 2017: Op korte termijn (binnen huidige wettelijke regelingen): Meer zeggenschap voor gepensioneerden bij pensioenafspraken in de cao. De kosten van de pensioenopbouw met dezelfde rente berekenen als het vaststellen van de verplichtingen. In de premie moet ook een opslag zitten voor de 'zekerheidsgarantie' dat de nominale uitkering ten allen tijden kan worden uitbetaald. Het break-even rendement, dat volgens de kasstroommethode gehaald moet worden om de verplichtingen na te kunnen komen, bepaalt of er al dan niet moet worden gekort. Op lange termijn (met het oog op een nieuw pensioenstelsel): Transparantie is belangrijk in nieuw pensioenstelstel Gepensioneerden moeten meer zeggenschap krijgen binnen pensioenfondsen. Pensioenfondsbestuurders moeten aan kwalitatief hoge eisen voldoen. Bestaande rechten van gepensioneerden mogen niet worden aangetast. Wanneer de uitkeringsovereenkomst gehandhaafd blijft dan de zekerheidsmarge loslaten. Hierdoor zijn er lagere buffers nodig, kan er eerder worden geïndexeerd, maar ook eerder worden gekort. In een nieuw pensioenstelsel de premies en verplichtingen niet uitrekenen volgens de Rente Termijn structuur maar volgens het principe van prudent rendement. Europa moet zich niet met pensioenen bemoeien. Gezien het toenemend aantal gepensioneerden met specifieke problemen zou een Minister voor Pensioenen en Ouderenzorg een plek verdienen in een nieuw kabinet. Een uitgebreide toelichting op de speerpunten staat op onze website. Zie onder Organisatie > Speerpunten.

9 9 / Verenigingszaken 3.1. Leden Het ledental ontwikkelt zich in opgaande lijn, maar moet blijven groeien. Daartoe is een nieuwe folder ontwikkeld, die toegestuurd wordt aan iedereen die van PDN een pensioenuitkering gaat ontvangen. Daarnaast zijn de PRACHT-cursus en een bezoek aan de VOP-cursussen middelen om nieuwe leden te werven. Dat is ook hard nodig, want de VDP is een vereniging van gepensioneerden en dus is het verloop relatief groot. Aantal leden per : Aantal leden per : Berichtgeving In het afgelopen jaar zijn er 17 digitale Nieuwsflitsen uitgegeven. Deze worden alleen toegestuurd aan leden met een adres. In de Nieuwsflitsen wordt verwezen naar activiteiten van het VDP-bestuur, naar berichtgeving van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG), waarbij de VDP is aangesloten en naar algemene berichtgeving over pensioenen. Al deze informatie en nog veel meer is te vinden op onze website Deze website wordt frequent bijgehouden door Pierre Mulleners en is van hoge kwaliteit. Gemiddeld worden er meer dan 100 bezoekers per dag genoteerd. Veel nieuwsfeiten over pensioenontwikkelingen worden opgenomen met even zovele verwijzingen naar organisaties, kranten en de politiek over het onderwerp pensioenen. In dit jaarverslag proberen wij al deze informatie samen te vatten, opdat ook leden van wie wij geen adres hebben op de hoogte blijven van hetgeen de VDP doet. 3.3 Financiën De inkomsten zijn met ruim gestegen tot ruim De uitgaven zijn met ruim gestegen tot ruim Deze stijging hangt samen met de grote deelname aan de ALV en aan de PRACHT cursussen. Het eigen vermogen is gestegen tot De Vereniging van DSM gepensioneerden (VDP) Bestuur Mieke van Wagenberg, voorzitter (tel ) Marlies Buikstra, secretaris Harrie Wijnans, penningmeester Ton Baaten, lid communicatie (herkozen in 2016) Peter van den Dikkenberg, lid Rob Segers, lid Commissies Communicatie, informatie Ton Baaten (tel ) Pensioenzaken, informatie Rob Segers (tel )

10 10 / 10 Zoals eerder in dit jaarverslag is gemeld, is veel informatie te vinden op onze website Wanneer uw adres bij ons bekend is, wordt u regelmatig via o.m. Nieuwsflitsen geïnformeerd over de VDP-activiteiten, standpunten, etc. Heeft u geen adres, dan kunt informatie opvragen via het secretariaat. Stuur een briefje naar het VDP-secretariaat (Postbus 1061, 6160 BB Geleen), of bel met Marlies Buikstra (tel ). De gewenste informatie wordt u dan per post toegezonden..

Vereniging van DSM gepensioneerden

Vereniging van DSM gepensioneerden Wat wil de VDP? Krachtig invloed uitoefenen voor úw waardevast pensioen. Streven naar een positie aan de onderhandelingstafel, gelijkwaardig aan de vakorganisaties. Streven naar een sterkere positie in

Nadere informatie

De presentaties van de inleiders staan op de website (zie Informatie >

De presentaties van de inleiders staan op de website   (zie Informatie > JAARVERSLAG 2015 VDP Activiteiten VDP Belangenbehartiging Belangenbehartiging koepelorganisaties Verenigingszaken 1. VDP Activiteiten Het bestuur van de VDP vindt bijeenkomsten met de leden een belangrijke

Nadere informatie

Vereniging van DSM gepensioneerden

Vereniging van DSM gepensioneerden Regionale informatiebijeenkomsten 2015 1. Welkom door Mieke van Wagenberg (voorzitter) Kort overzicht van landelijke en DSM/PDN zaken. Activiteiten VDP in 2015 en plannen voor 2016. 2. Ontwikkelingen op

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering 2015

Algemene Ledenvergadering 2015 Algemene Ledenvergadering 2015 Donderdag 2 april GT Hotel Central, s Hertogenbosch Agenda 1. Opening door de voorzitter, Mieke van Wagenberg 2. Notulen Algemene Ledenvergadering van 10 april 2014 3. Jaarbericht

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering 2016

Algemene Ledenvergadering 2016 Algemene Ledenvergadering 2016 Dinsdag 12 april GT Hotel Central, s Hertogenbosch Vereniging van DSM gepensioneerden Agenda 1. Opening door de voorzitter, Mieke van Wagenberg 2. Notulen en verslag 4 e

Nadere informatie

Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioenfonds DSM Nederland Pensioenfonds DSM Nederland door Ton de Boer op verzoek van VDP 12-12-2016 Pensioenfonds DSM Nederland 1 AGENDA 1. Inleiding 2. Huidige situatie a) Financieel b) Uitkomsten deelnemersonderzoek c) Besluiten

Nadere informatie

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek Aan de besturen van VNO-NCW, MKB, LTO, Bouwend Nederland, FNV, CNV, VCP, HZC Aan de leden van de commissie SZW en/of pensioenwoordvoerders politieke partijen 2 e Kamer 29 mei 2017 Mevrouw, Mijnheer, De

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Roel Fonville Drachten, 28 maart

Roel Fonville Drachten, 28 maart Roel Fonville Drachten, 28 maart 2019 18-3-2019 1 Hoe gaat het met uw pensioen? Een nieuw pensioenstelsel? Wat doet de Federatie? Verkiezingen Verantwoordingsorgaan! 18-3-2019 2 Bron: DNB Positie Philips

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Vereniging van DSM gepensioneerden

Vereniging van DSM gepensioneerden Alle rechten voorbehouden. Voor het verveelvoudigen, openbaar maken of overnemen van gedeelte(n) van deze presentatie dient men zich tot de Vereniging van DSM gepensioneerden te wenden. P P ENSIOEN cursus

Nadere informatie

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S Pensioenfonds B&S Pensioenkrant 2014 Pensioen fonds B&S I n h o u d s o p g a v e Woord vooraf... 4 1. Jaarverslag 2013 in hoofdijnen... 5 2. Dekkingsgraad 2014... 7 3.Nieuw pensioenstelsel 2015... 8

Nadere informatie

Uw pensioen in onzekere tijden

Uw pensioen in onzekere tijden Uw pensioen in onzekere tijden Stichting Pensioenfonds 1 Inleiding Dekkingsgraad per 31 december 2011 is 83,7%. Het pensioenfonds loopt (ver) achter op herstelplan. Voorlopig kortingsbesluit is noodzakelijk.

Nadere informatie

Pensjoen Jos Berkemeijer. ALV NVOG 22 november 2017

Pensjoen Jos Berkemeijer. ALV NVOG 22 november 2017 Pensjoen Jos Berkemeijer ALV NVOG 22 november 2017 Pensioenagenda 1. Regeerakkoord 2. Pensioen in cijfers 3. Dreigende Kortingen? 4. Nieuw pensioenstelsel 5. Discussie Dillema s Vragen? http://duwtje.com/otherweyes-in-nrc-6-denkfouten-over-pensioen/

Nadere informatie

Beknopt jaarverslag 2016

Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Inleiding Dit jaar brengt Stichting Pensioenfonds De Fracties voor het eerst een verkorte versie van het jaarverslag uit. In dit verslag zie je in een

Nadere informatie

BEKNOPT JAARVERSLAG 2017

BEKNOPT JAARVERSLAG 2017 BEKNOPT JAARVERSLAG 2017 BEKNOPT JAARVERSLAG 2017 INLEIDING Ook dit jaar brengt Stichting Pensioenfonds De Fracties een verkorte versie van het jaarverslag uit. In dit verslag zie je in een oogopslag de

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij 3 De beschikbare premieregeling In Nederland bestaan grofweg twee categorieën pensioenregelingen: beschikbare premieregelingen enerzijds en middelloon-

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Brochure Toeslagverlening

Brochure Toeslagverlening Brochure Toeslagverlening Toeslagverlening Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook wel indexatie genoemd. Door pensioenen

Nadere informatie

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).*

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).* Beste lezer, Dit overzicht met veelgestelde vragen hebben wij opgesteld naar aanleiding van de brief d.d. 10 november 2016 over de liquidatie van Coop Pensioenfonds. Heeft u een vraag die hier niet tussenstaat

Nadere informatie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Team Pensioenen T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 wwwfnvbondgenotennl Datum 30 september 2015 008/LJ/AH Onderwerp FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

Nadere informatie

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN

ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN ONDERWERP PRESENTATIE IS EEN STELSELWIJZIGING IN BELANG VAN U ALS DEELNEMER? GENOEMDE ONTWIKKELINGEN / PROBLEMEN OM ONS PENSIOEN STELSEL TE WIJZIGEN 1 GEVOLGEN DEMOGRAFISCHE ONTWIKKELINGEN 2 REKENRENTE,

Nadere informatie

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen?

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen? Veelgestelde vragen DE KORTINGEN Gelden de kortingen op het pensioen per 1-9-2016 en 1-3-2017 voor beide regelingen? Ja, de kortingen gelden zowel voor de middelloon als de CDC regeling, ongeacht het afgesproken

Nadere informatie

DNBulletin: Pensioenfondsen gaan in herstelplannen uit van hoge rendementen

DNBulletin: Pensioenfondsen gaan in herstelplannen uit van hoge rendementen DNBulletin DNBulletin: Pensioenfondsen gaan in herstelplannen uit van hoge rendementen Datum 18 mei 2017 Thema Pensioenen Pensioenfondsen verwachten uit hun financiële tekorten te komen door hoge rendementen

Nadere informatie

Pensioenen Oktober 2015

Pensioenen Oktober 2015 Pensioenen Oktober 2015 Agenda Waarom deze bijeenkomst? Waarom Pensioenfonds PGB? Pensioenregelingen 2016 Volgende stappen Vragen 2 Waarom deze bijeenkomst? Informeren over veranderingen op pensioengebied

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE DERDE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN DE VERENIGING VAN DSM GEPENSIONEERDEN (VDP) OP 10 APRIL 2014

VERSLAG VAN DE DERDE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN DE VERENIGING VAN DSM GEPENSIONEERDEN (VDP) OP 10 APRIL 2014 VERSLAG VAN DE DERDE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN DE VERENIGING VAN DSM GEPENSIONEERDEN (VDP) OP 10 APRIL 2014 Locatie: Golden Tulip Hotel Central, s-hertogenbosch Vanaf 12.00 uur werden de leden en,

Nadere informatie

WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen?

WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen? WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen? Dit position statement begint het vraagstuk van het afschaffen van de doorsneesystematiek aan de achterkant : vanuit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4, December 2013

Nieuwsbrief 4, December 2013 Nieuwsbrief 4, December 2013 Dit is de vierde Nieuwsbrief van de VDP. Deze nieuwsbrief wordt toegestuurd aan de leden van de VDP, van wie wij geen e-mail adres hebben. Leden die willen reageren op de onderwerpen

Nadere informatie

EERSTE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN DE VERENIGING VAN DSM GEPENSIONEERDEN (VDP) OP 22 NOVEMBER 2011

EERSTE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN DE VERENIGING VAN DSM GEPENSIONEERDEN (VDP) OP 22 NOVEMBER 2011 EERSTE ALGEMENE LEDENVERGADERING VAN DE VERENIGING VAN DSM GEPENSIONEERDEN (VDP) OP 22 NOVEMBER 2011 Locatie: Golden Tulip Hotel Central, s-hertogenbosch Vanaf 12.00 uur werden de leden en, voor zover

Nadere informatie

Herstelplan ultimo 2016

Herstelplan ultimo 2016 Stichting Pensioenfonds NIBC Herstelplan ultimo 2016 16 juni 2017 - samenvatting (1) - Het Pensioenfonds NIBC (PF NIBC) verkeert sinds 30 juni 2015 in een tekort situatie en daarom dient jaarlijks het

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief. De positie van het pensioenfonds. Mei 2012. Waarom een extra nieuwsbrief?

Extra nieuwsbrief. De positie van het pensioenfonds. Mei 2012. Waarom een extra nieuwsbrief? Mei 2012 Extra nieuwsbrief Waarom een extra nieuwsbrief? De positie van pensioenfondsen krijgt voortdurend veel aandacht in de media. De berichten over pensioenen zijn vaak complex en de laatste tijd nogal

Nadere informatie

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Geef pensioen de aandacht die het verdient Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Vijf mythes over pensioen Over pensioenen zijn meerdere mythes in omloop. Het is belangrijk om te weten hoe het wel zit. De

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM. Senioren

Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM. Senioren Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM Senioren Toetsingscriteria Debatmanifestatie Volgens welke criteria toetsen seniorenorganisaties een nieuw pensioenstelsel? 1. Ambitie 2. Solidariteit en collectiviteit

Nadere informatie

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Agenda 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken 2. Pensioenregeling uitgevoerd door BNPF 3. Vergelijking andere pensioenfondsen 4. Herstelplan

Nadere informatie

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN?

WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? WAT SPEELT ER ROND UW PENSIOEN BIJ SPUN? Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 20 september 2016 Agenda 1. Samenvatting jaarverslag 2015 2.

Nadere informatie

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2013 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING

WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING 1- Waarom heeft het ABP een herstelplan opgesteld? ABP is, evenals vele andere pensioenfondsen, zwaar geraakt door de crisis op de financiële

Nadere informatie

Financieel crisisplan

Financieel crisisplan Financieel crisisplan Inleiding In Artikel 145 van de Pensioenwet wordt voorgeschreven dat de ABTN een financieel crisisplan moet bevatten. Artikel 29b van het besluit FTK geeft hier een nadere uitwerking

Nadere informatie

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2012 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

NVOG Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden. Stand van Zaken Pensioenen Jos Berkemeijer 5 juni 2019

NVOG Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden. Stand van Zaken Pensioenen Jos Berkemeijer 5 juni 2019 NVOG Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Stand van Zaken Pensioenen Jos Berkemeijer 1 5 juni 2019 Agenda Pensioendashboard Nieuw pensioenstelsel Pensioenpetitie Nieuw Pensioenstelsel

Nadere informatie

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW)

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Jaarverslag 2017 Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Inhoudsopgave 1. Bestuursbericht 2. Bestuurssamenstelling 3. Algemene vergadering 4. Wettelijke

Nadere informatie

10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria

10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria 10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria Samenvatting: Direct betrokken bij de opstelling van het wettelijk kader voor de transitie Afschaffing doorsneeproblematiek: financiering

Nadere informatie

1. Waarom heeft SPUN in 2015 een werkgroep toekomstverkenning ingesteld?

1. Waarom heeft SPUN in 2015 een werkgroep toekomstverkenning ingesteld? Veel gestelde vragen en antwoorden over de toekomst van SPUN 1. Waarom heeft SPUN in 2015 een werkgroep toekomstverkenning ingesteld? In de afgelopen 10 jaar is het aantal pensioenfondsen in Nederland

Nadere informatie

De doorsneepremie ZO DENKEN WIJ ER OVER. De doorsneepremie. De doorsneepremie

De doorsneepremie ZO DENKEN WIJ ER OVER. De doorsneepremie. De doorsneepremie Zo denken wij er over is een uitgave van ABP Corporate Communicatie. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.abp.nl. september 2007 ZO DENKEN WIJ ER OVER Collectief versus individueel Juridische

Nadere informatie

Samenvatting principeakkoord pensioenstelsel

Samenvatting principeakkoord pensioenstelsel Pagina 1 van 5 Samenvatting principeakkoord pensioenstelsel Op 5 juni 2019 is door het kabinet, de werkgevers en de vakbonden een principeakkoord gepresenteerd over de hervorming van ons pensioenstelsel.

Nadere informatie

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Beleggingen Het totaal rendement over het afgelopen boekjaar 2010 is uitgekomen op 15,6%. Als we naar de onderverdeling kijken zien we het

Nadere informatie

Extra informatie pensioenverlaging

Extra informatie pensioenverlaging Extra informatie pensioenverlaging Wat is de invloed van de verlaging op mijn netto pensioen? Als u nog niet met pensioen bent, kunnen we u nu niet zeggen hoe uw netto pensioen

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Pensioenfonds Cargill 2017 in beeld Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 van Pensioenfonds Cargill? U leest het in dit verkort jaarverslag. Financiële

Nadere informatie

Toeslagverlening. Versie

Toeslagverlening. Versie Toeslagverlening Versie 07-10-2016 Versie 07-10-2016 Toeslagverlening (indexatie) Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook

Nadere informatie

Pensioenen Jos Berkemeijer

Pensioenen Jos Berkemeijer Pensioenen Jos Berkemeijer Van wie is de pensioenpot? VVSPTN Miniconferentie 11 oktober 2017 Pensioenagenda 1. Regeerakkoord 2. Pensioen in cijfers 3. Dreigende Kortingen? 4. Nieuw pensioenstelsel 5. Discussie

Nadere informatie

Bij de opstelling van de notitie is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de positie van de VCP, waarbij ANBO is aangesloten.

Bij de opstelling van de notitie is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de positie van de VCP, waarbij ANBO is aangesloten. 26 juni 2018 ANBO s visie op pensioen PA-26062018 w.reijn@anbo.nl Inleiding ANBO speelt een actieve rol in de pensioendiscussie. In deze position paper pensioenen staan de uitgangspunten die ANBO hanteert

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM Aanpassing pensioenregeling een must Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM 1 Aanpassing pensioenregeling een must Inhoud Marcel Brussee: Achtergrond wijzigingen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds SABIC

Stichting Pensioenfonds SABIC Stichting Pensioenfonds SABIC Presentatie SPF tijdens algemene ledenvergadering VGSE 15 april 2010 Jan van den Berg, voorzitter SPF 1 Programma 1. Algemeen 2. Situatie SPF eind 2008 3. Ontwikkelingen SPF

Nadere informatie

Uw mening over pensioen

Uw mening over pensioen Uw mening over pensioen Onderzoek naar de risicohouding van pensioenopbouwers en pensioenontvangers van Philips Pensioenfonds mei / juni 2013 Philips Pensioenfonds Inhoud Aanleiding onderzoek Opzet onderzoek

Nadere informatie

In de Pensioenwet is vastgelegd dat wanneer een pensioenfonds niet langer voldoet aan de gestelde eisen ten aanzien van:

In de Pensioenwet is vastgelegd dat wanneer een pensioenfonds niet langer voldoet aan de gestelde eisen ten aanzien van: Financieel Crisisplan 1. Elementen crisisplan In de Pensioenwet is vastgelegd dat wanneer een pensioenfonds niet langer voldoet aan de gestelde eisen ten aanzien van: vereist eigen vermogen (ultimo 2011

Nadere informatie

ABP: uw pensioen en mijn pensioen

ABP: uw pensioen en mijn pensioen ABP: uw pensioen en mijn pensioen Als uw vertegenwoordiger in de Deelnemersraad van het ABP houd ik mij bezig met ons pensioen. Eind januari werd duidelijk dat de maatregelen die getroffen waren om het

Nadere informatie

PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE

PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IS AANVULLING OP AOW Lijfrente Salaris 100% Pensioen Staatspensioen (AOW) 2 AOW, VOLKSVERZEKERING (1) Voorziet in MINIMUM

Nadere informatie

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent.

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent. Naam Adres Postcode + woonplaats Land ONDERWERP: SITUATIE PENSIOENFONDS ROCKWOOL EN MOGELIJKE VERLAGING VAN UW PENSIOEN BIJLAGEN: EVALUATIEMOMENTEN IN HERSTELPLAN, ONTWIKKELING DEKKINGSGRAAD, DEKKINGSGRAAD

Nadere informatie

Toelichting Inkopen van Netto pensioenaanspraken

Toelichting Inkopen van Netto pensioenaanspraken Toelichting Inkopen van Netto pensioenaanspraken Voor wie? Deze toelichting is van belang voor medewerkers die deelnemen aan de nettopensioenregeling. Doel toelichting Het pensioenfonds communiceert in

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Allianz Nederland. Waardeoverdracht uit dienst

Stichting Pensioenfonds Allianz Nederland. Waardeoverdracht uit dienst Stichting Pensioenfonds Allianz Nederland Waardeoverdracht uit dienst Inleiding... 3 1. Veranderen van baan en uw pensioen... 4 1.1. U treedt uit dienst... 4 1.2. Recht op waardeoverdracht... 4 1.3. Redenen

Nadere informatie

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij

OWASE Pensioenforum 26 juni 2013. 3 juli 2013 OWASE. Welkom. bij Welkom OWASE Pensioenforum 26 juni 2013 OWASE 3 juli 2013 bij Pensioenfonds en solidariteit: één voor allen, allen voor één! www.owase.nl PFO20130626/20130703 2 Programma Pensioenforum De bedoeling van

Nadere informatie

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern Voor publicatie op de websites van de vakorganisaties en Mijn PostNL Algemeen Is het echt nodig om de pensioenregeling aan te passen? Ja. De fiscale wetgeving voor pensioen wijzigt. Dit betreft met name

Nadere informatie

Gepensioneerdenvereniging UWV

Gepensioneerdenvereniging UWV Gepensioneerdenvereniging UWV Ledenadministratie: Margo Herinx Telefoon: 020-6146818 Burg. Hogguerstr. 145 E-mail : gvu@hetnet.nl 1064 CL Amsterdam Web: gepensioneerdenvereniginguwv.nl Nieuwsbrief 2015

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 3 oktober 2017

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 3 oktober 2017 UW PENSIOEN BIJ SPUN Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 3 oktober 2017 Agenda Hoofdpunten jaarverslag 2016 Ontwikkeling financiële positie

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Wat betekenen de nieuwe pensioenmaatregelen voor u? De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2 of 5 Voorwoord In

Nadere informatie

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks Infosessies PENSIOENEN 2012 20-22 en 26 november 2012 door Peter Boonen en Jan Lodewijks 1 AGENDA Toelichting huidige situatie Septemberpakket en Regeerakkoord Overleg met vakorganisaties Communicatie

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Vereniging (VeLP) 17 februari 2011

Algemene Ledenvergadering Vereniging (VeLP) 17 februari 2011 Algemene Ledenvergadering Vereniging (VeLP) 17 februari 2011 Agenda Welkom Notulen vergadering 2 november Performance SPLB Het pensioengebouw en juridisch advies Financiën Communicatie en LinkedIn groep

Nadere informatie

Pensioennieuwsbrief AC Rijksvakbonden. Februari 2012. Ferry Pereboom Angelique Kansouh

Pensioennieuwsbrief AC Rijksvakbonden. Februari 2012. Ferry Pereboom Angelique Kansouh Pensioennieuwsbrief AC Rijksvakbonden Ferry Pereboom Angelique Kansouh Februari 2012 De AC Rijksvakbonden zijn een initiatief van NCF, Juvox, VPW en VCPS Inhoudsopgave 0. Voorwoord......... 3 1. Lage dekkingsgraad

Nadere informatie

Presentatie voor de PVGE Veldhoven Roel Fonville Eindhoven, 24 november 2017

Presentatie voor de PVGE Veldhoven Roel Fonville Eindhoven, 24 november 2017 24-11-2017 Presentatie voor de PVGE Veldhoven Roel Fonville Eindhoven, 24 november 2017 1 24-11-2017 2 Opleiding: Doctoraal diploma Anorganische Chemie RU Groningen Carrière: Ruim 30 jaar Koninklijke Philips

Nadere informatie

ABP: uw pensioen en mijn pensioen

ABP: uw pensioen en mijn pensioen ABP: uw pensioen en mijn pensioen Als uw vertegenwoordiger in de Deelnemersraad van het ABP houd ik mij bezig met ons pensioen. Eind januari werd duidelijk dat de maatregelen die getroffen waren om het

Nadere informatie

Brochure Risico s rond pensioen

Brochure Risico s rond pensioen Brochure Risico s rond pensioen Risico s rond pensioen Volgens een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijken de meeste Nederlanders hoge verwachtingen te hebben over hun toekomstig pensioen.

Nadere informatie

Naar een nieuw pensioencontract

Naar een nieuw pensioencontract Naar een nieuw pensioencontract Kees Goudswaard Montae Pensioenbijeenkomst werkgevers, Utrecht, 31 mei 2018 Bij ons leer je de wereld kennen Overzicht Sterke en zwakke punten van het huidige stelsel SER

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018 UW PENSIOEN BIJ SPUN Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018 Gezien op tv op 7 mei? Zwarte Zwanen schetst eenzijdig, negatief beeld

Nadere informatie

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Agenda Stand van zaken PPF APG: kerngegevens, beleggingsresultaten dekkingsgraadontwikkeling Deelnemerstevredenheidsonderzoek Effecten

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag 2013

Verkort Jaarverslag 2013 Verkort Jaarverslag Han Thoman: Ons bestuur is zich echt goed bewust van de risico s die het pensioenfonds loopt. Voorzitter Han Thoman Onze financiële positie is redelijk maar moet nog beter Een jaar

Nadere informatie

De pensioenleeftijd zal omhoog gaan

De pensioenleeftijd zal omhoog gaan Jaarbericht 2011 Ruim 1.600 mensen ontvangen op dit moment een pensioenuitkering via ons pensioenfonds. Nog eens ruim 2.300 (oud) DuPont-medewerkers zullen in de toekomst een pensioenuitkering ontvangen.

Nadere informatie

116 De Pensioenwereld in 2015

116 De Pensioenwereld in 2015 12 116 De Pensioenwereld in 2015 Verslaggeving & communicatie 117 Meer inzicht nodig in evenwichtige belangenbehartiging bij uitvoeringskosten Auteurs: Myrna van Engelen en Tristan Helsloot Pensioenfondsen

Nadere informatie

Toekomst Pensioenstelsel

Toekomst Pensioenstelsel Toekomst Pensioenstelsel Bijeenkomst NVOG Arnhem, 22 november 2017 Corien Wortmann-Kool Bestuursvoorzitter ABP 2 Actuele financiële positie ABP Onze financiële positie (per 30 september 2017) bron: www.abp.nl

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

WOORD VOORAF. Beste deelnemers,

WOORD VOORAF. Beste deelnemers, WOORD VOORAF Beste deelnemers, Voor u ligt de pensioenkrant 2015 van Stichting Pensioenfonds B&S ( het Pensioenfonds ). Hiermee willen wij u informeren over de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de afgelopen

Nadere informatie

Voor alle duidelijkheid: deze nieuwsbrief informeert u uitsluitend over de pensioenregeling(en) die onder het beheer van SPAN vallen.

Voor alle duidelijkheid: deze nieuwsbrief informeert u uitsluitend over de pensioenregeling(en) die onder het beheer van SPAN vallen. Van het SPAN bestuur In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds. Voor alle duidelijkheid: deze nieuwsbrief informeert u

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Extra nieuwsbrief 2017 nummer 1

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Extra nieuwsbrief 2017 nummer 1 Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Extra nieuwsbrief 2017 nummer 1 Na een druk 2016 met een eindspurt in verband met de verandering van onze pensioenregeling is 2017 al weer begonnen. Wij

Nadere informatie

POPULAIR JAARVERSLAG 2013

POPULAIR JAARVERSLAG 2013 POPULAIR JAARVERSLAG 2013 2 Het herstel van onze financiële positie blijft absolute topprioriteit. Twee gezichten Het jaar 2013, maar ook 2014 dat nog grotendeels voor ons ligt, kent twee gezichten. Enerzijds

Nadere informatie

Toeslagverlening. Versie

Toeslagverlening. Versie Toeslagverlening Versie 23-02-2017 Versie 23-02-2017 Toeslagverlening Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook wel indexatie

Nadere informatie

Presentatie voor de PVGE Best Roel Fonville Best, 10 maart 2017

Presentatie voor de PVGE Best Roel Fonville Best, 10 maart 2017 10-3-2017 Presentatie voor de PVGE Best Roel Fonville Best, 10 maart 2017 1 10-3-2017 2 Opleiding: Doctoraal diploma Anorganische Chemie RU Groningen Carrière: Ruim 30 jaar Koninklijke Philips Electronics:

Nadere informatie

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Er verandert wat aan je pensioen 15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Over de pensioenleeftijd en de AOW 1. Moet ik nu blijven werken tot 67 jaar? Het pensioen dat je vanaf

Nadere informatie

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW)

Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Jaarverslag 2018 Vereniging van Gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Woningcorporaties (VG SPW) Inhoudsopgave 1. Bestuursbericht 2. Bestuurssamenstelling 3. Algemene vergadering 4. Verkiezing

Nadere informatie

Pensioenscenario s in het licht van de komende verkiezingen. Emile Soetendal 10 januari 2017

Pensioenscenario s in het licht van de komende verkiezingen. Emile Soetendal 10 januari 2017 Pensioenscenario s in het licht van de komende verkiezingen Emile Soetendal 10 januari 2017 2 Tsunami van politieke partijen voor komende verkiezingen De kiesraad heeft voor de Tweede Kamer verkiezingen

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomsten pensioen

Voorlichtingsbijeenkomsten pensioen Voorlichtingsbijeenkomsten pensioen Amsterdam, Doetinchem, Leiden, Zwijndrecht Maart 2014 Agenda 1. Overzicht SPEO 2. Stand van zaken/kortingsmaatregelen 3. Pensioenregeling 2014 4. Vooruitblik 2015 2

Nadere informatie

De toeslagen die door het bestuur met ingang van 1 juli 2011 zijn vastgesteld, zien er als volgt uit:

De toeslagen die door het bestuur met ingang van 1 juli 2011 zijn vastgesteld, zien er als volgt uit: Ons kenmerk 2011-002716 Behandeld door Afdeling Communicatie Doorkiesnummer +31 (0)45 5788100 E-mailadres info.pdn@dsm.com Heerlen juli 2011 Onderwerp Toeslagverlening (Indexatie) Beste heer, mevrouw,

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst voor Nalco 24 januari 2019

Informatiebijeenkomst voor Nalco 24 januari 2019 Informatiebijeenkomst voor Nalco 24 januari 2019 Agenda Wie zijn wij Jaarverslag 2017 kerncijfers Ontwikkeling van de dekkingsgraad van het pensioenfonds Financiële spelregels voor pensioenfondsen - Kortingen

Nadere informatie

Het verbeterde financieel toetsingskader (ftk) Zeist, 26 juni 2014

Het verbeterde financieel toetsingskader (ftk) Zeist, 26 juni 2014 Het verbeterde financieel toetsingskader (ftk) Zeist, 26 juni 2014 Wat doet het ftk? Wat zit er in de pot? Wat is er beloofd? Generatiebalans FTK = beheersingssysteem Indicator Nominale dekkingsgraad

Nadere informatie

Sociale Partners en Pensioen

Sociale Partners en Pensioen Sociale Partners en Pensioen door Harry Govers Delft, 11 november 2014 Heerlen, 12 november 2014 Zwolle, 14 november 2014 Onderwerpen Witteveen kader. In te voeren per 1 jan 2015 nieuw Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Financieel crisisplan

Financieel crisisplan Financieel crisisplan 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 Inleiding... 3 3 Doel en kader van het financieel crisisplan... 4 3.1 Crisissituatie... 4 3.2 Risico s... 4 3.3 Kritische dekkingsgraad... 4 4 Maatregel...

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie