de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 1"

Transcriptie

1 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 1 Brusselse Bond voor het Recht op Wonen vzw/ asbl Rassemblement Bruxellois pour le Droit à l Habitat - Front Commun pour le Droit à l Habitat - asbl Solidarités Nouvelles persconferentie DE IDEALE INTERMINISTERIELE CONFERENTIE HUISVESTING dinsdag 28 juni om 12 u 30 Théâtre Royal du Parc 1000 Brussel Meer inlichtingen : Werner Van Mieghem, coördinator BBRoW/RBDH Tel.:

2 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 2 De ideale interministeriële conferentie huisvesting Met : De heer Didier Reynders, federaal minister van Financiën Mevrouw Laurette Onkelinx, federaal minister van Justitie De heer Christian Dupont, federaal minister van Sociale Intregatie en Grootstedenbeleid De heer Guy Vanhengel, minister van Financiën van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest Mevrouw Françoise Dupuis, staatsecretaris van huisvesting van het Brusselse Hoofdstedlijk Gewest

3 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 3 De ideale interministeriële conferentie huisvesting 1. De feiten : ondraaglijke stijging van de huurprijzen, recht op wonen onbereikbaar Het Observatorium van de Huurprijzen 2004 leert ons dat de huurprijzen in Brussel op 10 jaar tijd met 50% zijn gestegen, terwijl de gezondheidsindex slechts met 15% is omhoog gegaan in diezelfde periode. Met andere woorden : de stijging van de lonen en vervangingsinkomens heeft de sterke stijging van de huurprijzen niet kunnen volgen. Dit wordt door steeds meer actoren vastgesteld en door steeds meer personen ervaren. Het aandeel van de huur in het gezinsbudget leert ons veel over de moeilijke woonomstandigheden waarin zich momenteel veel Brusselse gezinnen bevinden. Meer dan de helft van de Brusselse huurgezinnen (54%) betaalt meer dan 41% van het gezinsbudget aan de huur. Een gezin moet over meer dan 1800 Euro per maand beschikken om minder dan 25%van het gezinsbudget aan huur te kunnen geven. 1 Gezinnen wordt gedwongen om in te kleine woningen te gaan leven : Het aantal woningen dat niet is aangepast aan de gezinsgrootte wordt in Brussel geraamd op minstens 34%,indien we strikte criteria hanteren. De situatie is in Wallonië (nog) niet zo dramatisch, maar toch wel verontrustend en gelijkaardige vaststellingen kunnen er gedaan worden. In het bijzonder de woonsituatie in Waals-Brabant komt sterk overeen met die van het Brusselse Gewest. 1 Gewestelijk Observatorium van de huisvesting 2004.

4 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 4 2. De huidige beloften en engagementen Het federale regeerakkoord voorziet in de organisatie van een interministeriële conferentie over huisvesting en het Plan van de federale regering betreffende de huisvesting van maart 2004 (raad van ministers in Oostende) bevat veelbelovende pistes. We hebben zopas vernomen dat een interministeriële conferentie aangekondigd sinds maart 2004 nu eindelijk zou doorgaan onder het voorzitterschap van federaal minister Dupont : de interministeriële conferentie Grootstedenbeleid en Huisvesting. 3. De echte uitdagingen van de interministeriële conferentie De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen, Solidarités Nouvelles en het Front Commun pour le Droit à l Habitat verwachten van deze conferentie duidelijke beslissingen met precieze termijnen, structurele maatregelen die een antwoord bieden op de stijging van de huurprijzen en het gebrek aan kwalitatieve woningen waarmee veel huurders op de privé-markt geconfronteerd worden. We willen geen interministeriële conferentie die volgestouwd wordt met beloften, aankondigingen, en kleine maatregelen die op zich wel positief zijn, maar die geen fundamentele oplossing bieden voor huisvestingscrisis. We willen dat deze interministeriële conferentie waar we al zolang op wachten de katalysator wordt van een coherent woonbeleid over de verschillende niveaus (federaal, gewest, gemeenten) en dat met een doel : een eind maken aan de ondraaglijke stijging van de huurprijzen en het recht op wonen werkelijk maken voor iedere burger. Het is de hoogste tijd voor een moedig woonbeleid met minder studies, meer actie en meer fundamentele veranderingen in ons leven.

5 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 5 We verwachten van de verschillende ministers de volgende concrete acties : van federaal minister van Financiën, Didier Reynders 1. Dat hij op de interministeriële conferentie effectief aanwezig zal zijn! 2. Een structurele omkadering van de huurprijzen. Het Plan van de federale regering betreffende de huisvesting van 20 maart 2004 spreekt van een nieuw beleid inzake huurprijzen en een nieuwe fiscaliteit voor de huurprijzen : «De regering vertrouwt aan de Task Force Huisvesting de taak toe om te evalueren of het voor eigenaars-verhuurders mogelijk is om bij de aangifte in de personenbelasting het gratis geregistreerde huurcontract te voegen,teneinde de opbrengst te controleren van de huurbedragen die ze moeten aangeven.» We verwachten dus van minister Didier Reynders - dat hij zijn evaluatienota voorstelt over de nieuwe fiscaliteit voor de huurprijzen. - dat hij hierin antwoord geeft op het advies van de Hoge Raad voor Financiën die pleit voor een kadastrale perequatie (herziening van de kadastrale inkomsten) en voor een belasting van de netto reële huurprijzen. 2 Een omkadering van de huurprijzen is noodzakelijk, omdat dit ook de voorwaarden creëert om over te gaan tot invoering op federaal of regionaal vlak. van een huurtoelage voor gezinnen met een laag inkomen 2 Hoge Raad van Financiën, Advies over de aftrekposten bij de personenbelasting, november 2002.

6 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 6 3. Een voorstel tot verlaging van de BTW voor de bouw van sociale woningen Op dit ogenblik betalen sociale huisvestingsmaatschappijen 12% BTW op de bouw van nieuwe woningen. Wij verwachten van minister Reynders dat hij zich engageert om op Europees niveau een verlaging van de BTW-aanslagvoet van 12% naar 1% te verdedigen. Dit zou toelaten om met hetzelfde budget in plaats van 100 sociale woningen er 110 te bouwen. en van zijn Brusselse collega Guy Vanhengel en zijn Waalse collega Michel Daerden De beste referentie voor een belasting van de netto reële huurinkomsten zouden de geactualiseerde kadastrale inkomens zijn. Met andere woorden wie meer vraagt dan het geactualiseerde kadastraal inkomen wordt zwaarder belast, wie minder vraagt uiteraard minder. Die actualisering moet niet noodzakelijke een nationale operatie zijn. Een kadastrale perequatie kan door de diensten van het kadaster ook op vraag van een gewest of zelfs van een gemeente uitgevoerd worden. We verwachten dan ook van de ministers Vanhengel en Daerden dat zij aan de diensten van het kadaster vragen om over te gaan tot een herschatting van de kadastrale inkomens van het Brusselse en Waalse Gewest. Meteen vragen we ook aan de ministers Vanhengel en Daerden over te gaan tot een nieuwe berekening van de onroerende voorheffing die ook verhuurders ertoe aanzet om gematigde huurprijzen te vragen.

7 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 7 van federaal minister van Justitie, Onkelinx : 1. de invoering van paritaire huisvestingscommissies «Die commissies zouden een nieuwe rol kunnen spelen op de huurmarkt : in het kader van bemiddeling betreffende betwistingen in verband met huur. De paritaire commissies zullen ook de drijvende kracht zijn bij het opmaken van een rooster van indicatieve huurprijzen.» 3 We hebben onlangs vernomen dat 3 pilootprojecten vanaf 1 juli 2005 van start zullen gaan in Brussel-Stad, Gent en Charleroi. Verbazend is dat voor de steden Gent en Brussel-Stad de verenigingen die de huurders bijstaan en het Algemeen Eigenaarssyndicaat (nog) niet werden gecontacteerd gratis registratie van de huurovereenkomst De gratis registratie van de huurovereenkomsten zou toelaten om een uitgebreider databestand van de huurprijzen samen te stellen, wat ook kan gebruikt worden in de nieuwe huurfiscaliteit : de belasting van de reële huurinkomsten. 3. De opeising van leegstaande woningen via de zogenaamde wet-onkelinx die nauwelijks werd toegepast toch mogelijk maken via ondermeer bijkomende ondersteuning van de gemeenten en OCMW s. 5 De opeising van leegstaande woningen is een efficiënte manier om het aanbod van betaalbare woningen te verhogen, beantwoordt aan de hoge vraag en draagt zelfs bij tot een sociale vermenging. 3 Plan van de federale regering betreffende de huisvesting, 20 maart 2004, pg. 11 et Voor Charleroi zal de vzw Médiation Paritaire du Logement (waarvan Solidarités Nouvelles asbl partner is ) het pilootproject leiden. 5 Uitgezonderd de gemeente Philippeville.

8 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 8 Van federaal minister van maatschappelijke integratie en grootstedenbeleid, Dupont 1. Een inventaris van ongebruikte federale gebouwen die kunnen worden omgevormd tot woningen. Die inventaris zou erg op prijs worden gesteld door de regionale ministers van huisvesting die op zoek zijn naar terreinen en gebouwen om sociale woningen op te trekken. «Er wordt dus voorgesteld dat de Regie der Gebouwen, in samenwerking met de Beleidscel Grootstedenbeleid, in de steden en gemeenten die betrokken zijn bij het programme Grootstedenbeleid een inventaris opmaakt van de gebouwen die voor deze reconversie geschikt kunnen zijn. 2. De invoering van een huurtoelage op federaal vlak, verbonden aan een omkadering van de huurprijzen De huurtoelage is een instrument dat aan gezinnen met een laag inkomen toelaat om hun woning toch te behouden, te ontsnappen aan een te grote schuldenlast en aan de onmogelijke keuze tussen een woning betalen en de opvoeding van de kinderen, energie, van staatssecretaris voor huisvesting, Dupuis Wij verwachten van Brussels staatssecretaris van Huisvesting, Françoise Dupuis, dat zij de federale ministers Reynders (nieuwe huurfiscaliteit, btw op sociale woningen) en Dupont (inventaris van leegstaande federale gebouwen en de huurtoelage) kan overtuigen om hun beloften op korte termijn waar te maken.

9 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 9 Van haar verwachten we ook dat zij alles in het werk stelt om het openbaar beheersrecht van de Brusselse huisvestingscode werkelijk te laten uitvoeren en om zo het aantal betaalbare woningen te verhogen. 4. De expertise van de verenigingen De verschillende engagementen in het Plan van de federale regering betreffende de huisvesting zijn het resultaat van jarenlang lobbywerk van de verenigingen. Wij vragen aan de verschillende ministers om ons ook te raadplegen voor de inwerkingstelling van de maatregelen die we hierboven opsommen. Meer algemeen zouden we wensen dat ieder wetgevend initiatief op het vlak van huisvesting in overleg met de verenigingen zou worden uitgewerkt. In het verleden is dit herhaaldelijk niet gebeurd, wat tot perverse effecten heeft geleid. Voor wanneer worden voor een zo belangrijk thema als huisvesting de vereningen erkend als valabele gesprekspartners naar het voorbeeld van de sociale partners op het vlak van arbeid?

10 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.

Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties

Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties Voorstellen van de sociale partners 25 november 2015 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000

Nadere informatie

De federale beleidsverklaring van 17 oktober 2006 en de maatregelen inzake huisvesting. Analyse van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen

De federale beleidsverklaring van 17 oktober 2006 en de maatregelen inzake huisvesting. Analyse van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen 7 november 2006 pg. 1/ 1 De federale beleidsverklaring van 17 oktober 2006 en de maatregelen inzake huisvesting Analyse van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen Een aangename verassing... Op 17 oktober

Nadere informatie

Ingrijpen op de huurprijzen

Ingrijpen op de huurprijzen Ingrijpen op de huurprijzen Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Een indicatief rooster van huurprijzen opstellen De toegang tot de huurtoelage verbeteren voor mensen die wachten

Nadere informatie

BBRoW/RBDH Persconferentie en actie. 8 april Controle van de huurprijzen : broodnodig en onvermijdelijk

BBRoW/RBDH Persconferentie en actie. 8 april Controle van de huurprijzen : broodnodig en onvermijdelijk 8 april 2003 pg. 1 Persconferentie en actie 8 april 2003 Controle van de huurprijzen : broodnodig en onvermijdelijk De vzw Brusselse Bond voor het Recht op Wonen coördineert 50 Brusselse verenigingen die

Nadere informatie

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud ingediend op 327 (2014-2015) Nr. 1 22 april 2015 (2014-2015) Voorstel van decreet van Michèle Hostekint, Joris Vandenbroucke en An Moerenhout houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten

Nadere informatie

GENOMINEERD VOOR DE PRIJS VRIJWILLIGERSWERK 2009

GENOMINEERD VOOR DE PRIJS VRIJWILLIGERSWERK 2009 GENOMINEERD VOOR DE PRIJS VRIJWILLIGERSWERK 2009 Tussen het Permanent Welzijnsoverleg, Stooktewegel 17 te 9230 Wetteren, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten 7. De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten Niet begonnen Opgegeven Aangekondigd In project En cours Voltooid Info/commentaar 48 Het energiecertificaat waarin voorzien

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD. Bulletin van de interpellaties en mondelinge vragen

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD. Bulletin van de interpellaties en mondelinge vragen BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD Bulletin van de interpellaties en mondelinge vragen Commissie voor de financiën, begroting, openbaar ambt, externe betrekkingen en algemene zaken VERGADERING VAN DONDERDAG

Nadere informatie

BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse

BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse Woningfonds huurders wil helpen bij het betalen van de huurwaarborg en dat vanaf begin 2018. Waarover gaat het? Wat zijn de nieuwigheden?

Nadere informatie

Basisvorming 18 juni 2009. Huurprijscontrole RBDH/BBRoW

Basisvorming 18 juni 2009. Huurprijscontrole RBDH/BBRoW Basisvorming 18 juni 2009 Huurprijscontrole RBDH/BBRoW Argumenten voor een huurprijscontrole in Brussel 1. Vaststelling : hoge huurprijzen in Brussel De huurprijzen in België en zeker in Brussel zijn de

Nadere informatie

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus.

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus. Gepubliceerd op Wikifin (https://www.wikifin.be) Wat is de woonbonus? Wie een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen of bouwen, kan vaak genieten van bepaalde belastingvoordelen gekoppeld aan

Nadere informatie

Federaal memorandum van de OCMW s. Algemene Vergadering afdeling OCMW s van de VVSG Zottegem, 7 juni 2007

Federaal memorandum van de OCMW s. Algemene Vergadering afdeling OCMW s van de VVSG Zottegem, 7 juni 2007 Federaal memorandum van de OCMW s Algemene Vergadering afdeling OCMW s van de VVSG Zottegem, 7 juni 2007 Lokale besturen : meest burgernabije bestuur OCMW s worden het eerst geconfronteerd met nieuwe noden

Nadere informatie

Welzijnsbarometer 2015

Welzijnsbarometer 2015 OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL "Cultuur aan de macht" de sociale rol van cultuur en kunst 26 november 2015 Welzijnsbarometer 2015 Marion

Nadere informatie

Investeringen & afschrijvingen Volledige verkoop investeringsfiche Pagina : 1

Investeringen & afschrijvingen Volledige verkoop investeringsfiche Pagina : 1 Investeringen & afschrijvingen Volledige verkoop investeringsfiche Pagina : 1 Stap 1 : Inboeken aankoopfactuur Het betreft de aankoop van 1 copie-machine voor een waarde van 10.000 EUR Boekjaar 2005 A

Nadere informatie

Voorlopig reglement leerling-raad

Voorlopig reglement leerling-raad Voorlopig reglement leerling-raad d.d. 13 februari 2006 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Begrippen 3. Totstandkoming en wijziging 4. Publicatie 5. Doelstelling 6. Taken 7. Financiën 8. Samenstelling en verkiezing

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur...

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur... Inhoudsopgave Deel I Huurprincipes... 17 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17 Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17 Titel VIII Huur... 17 Hoofdstuk I Algemene bepalingen... 17 Hoofdstuk II Huur van goederen...

Nadere informatie

: Twintig jaar Platform Hulpverlening Gentbrugge - Ledeberg Omzien naar de toekomst

: Twintig jaar Platform Hulpverlening Gentbrugge - Ledeberg Omzien naar de toekomst 1986-2006: Twintig jaar Platform Hulpverlening Gentbrugge - Ledeberg Omzien naar de toekomst 21 maart 2006 1986 Initiatiefnemer: Wijkgezondheidscentrum Botermarkt v.z.w. Wat? Overleg tussen basiswerkers

Nadere informatie

Exploitatie van bioscoopzalen ( 35 mm of meer )

Exploitatie van bioscoopzalen ( 35 mm of meer ) T2.1 Structurele en kwalitatieve inlichtingen T2.1.1 Bioscopen volgens het aantal zalen T2.1.2 Zalen en zitplaatsen T2.1.3 Aantal beschikbare zitplaatsen volgens het aantal zalen T2.1.4 Zalen die het hele

Nadere informatie

Het park van de sociale verhuurkantoren laten toenemen

Het park van de sociale verhuurkantoren laten toenemen Het park van de sociale verhuurkantoren laten toenemen Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Verhogen van de huurplafonds voor verhuurders in sommige gemeenten Een sociaal verhuurkantoor

Nadere informatie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Eigenschappen Titel : FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Trefwoorden : onroerend inkomen Datum van het document : 30/04/2019 Publicatiedatum : 30/04/2019 Datum Fisconet plus : 30/04/2019 Notes Geef

Nadere informatie

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2016 Nummer: 2016_MV_00047 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Meer gezinnen

Nadere informatie

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010 Stedelijk huurkantoor Gent 28 september 2010 1. Gentse context AANBOD - 44% huurders (bron, SEE 2001) - Aantal huurwoningen neemt gestaag af - Aantal huurwoningen wordt geraamd op 44.000 (cijfers 2001)

Nadere informatie

SVK Laarne Wetteren Wichelen Oordegemsesteenweg 69a 9230 Wetteren. Wonen is een basisbehoefte

SVK Laarne Wetteren Wichelen Oordegemsesteenweg 69a 9230 Wetteren. Wonen is een basisbehoefte SVK Laarne Wetteren Wichelen Oordegemsesteenweg 69a 9230 Wetteren Wonen is een basisbehoefte WAT Een sociaal verhuurkantoor (SVK) is een erkende organisatie die woningen, appartementen of studio s huurt

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016

PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016 PERSBERICHT Brussel, 2 december 2016 Gemiddeld inkomen van de Belg bedroeg in 2014 17.684 euro Fiscale statistiek van de inkomens op basis van het aanslagjaar 2015 Het netto belastbare inkomen van de Belg

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van besluit van de Regering tot instelling van een veralgemeende huisvestingstoelage. 18 januari 2018

ADVIES. Voorontwerp van besluit van de Regering tot instelling van een veralgemeende huisvestingstoelage. 18 januari 2018 ADVIES Voorontwerp van besluit van de Regering tot instelling van een veralgemeende huisvestingstoelage 18 januari 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan

Nadere informatie

september 2013 een nieuwe huisvestingscode een huurtoelage voor thuislozen geen omkadering van de huurprijzen

september 2013 een nieuwe huisvestingscode een huurtoelage voor thuislozen geen omkadering van de huurprijzen België PB 1000 Brussel 1 afgiftekantoor: 1000 Brussel 1 N 1/1837 september 2013 art. 23 # 53 07-08 - 09-2013 driemaandelijks dossier van de BBRoW Afzender: BBRoW, Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel van de

Nadere informatie

Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten

Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten Adobe Stock - BillionPhotos.com Schuldoverlast? U staat er niet alleen voor! De collectieve schuldenregeling Een oplossing met voordelen en plichten Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2008 Vzw BBRoW/RBDH vzw. 1. Uitwisseling van informatie, discussies, standpuntbepaling tijdens de algemene vergadering

Activiteitenverslag 2008 Vzw BBRoW/RBDH vzw. 1. Uitwisseling van informatie, discussies, standpuntbepaling tijdens de algemene vergadering RBDH/BBRoW - pg 1/10 Activiteitenverslag 2008 Vzw BBRoW/RBDH vzw 1. Uitwisseling van informatie, discussies, standpuntbepaling tijdens de algemene vergadering De sleutelactiviteit van de BBRoW/RBDH blijft

Nadere informatie

Studie PVDA: Op een wachtlijst kan je niet wonen

Studie PVDA: Op een wachtlijst kan je niet wonen Studie PVDA: Op een wachtlijst kan je niet wonen Inleiding In 2013 stelde de Brusselse regering, niet gespeend van de nodige trots, een ambitieus plan voor: er zouden 3000 sociale huurwoningen worden bijgebouwd.

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de handelshuur van korte duur. 18 oktober 2018

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de handelshuur van korte duur. 18 oktober 2018 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de handelshuur van korte duur 18 oktober 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel :

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/208 BERAADSLAGING NR. 17/055 VAN 4 JULI 2017, GEWIJZIGD OP 2 OKTOBER 2018, OVER DE RAADPLEGING VAN HET KADASTER VAN DE KINDERBIJSLAG

Nadere informatie

Een coöperatief woonmodel

Een coöperatief woonmodel 16 december 2016 Collectief Goed Een coöperatief woonmodel Voor eerst sinds 1945 dalend aantal eigenaars. Daling aankoop enkel bij de 40% laagste inkomens! Stijgende huurprijzen Brussel: +22,2% Vlaanderen:

Nadere informatie

Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent

Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent De Stad Gent plant als hoofdaandeelhouder van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent een bijkomende investering

Nadere informatie

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 1. Actualisatie van de geschatte marktwaarde De schattingen van de huurwaarde van sociale woningen moeten voor toepassing in het jaar

Nadere informatie

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid 137 2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen

Nadere informatie

Verbist: Wonen in Vlaanderen

Verbist: Wonen in Vlaanderen Wonen in Vlaanderen Gerlinde Verbist Slotconferentie FLEMOSI IWT-project (SBO-project 90044) 16 september 2013 wordt gefinancierd door Inhoud 1. Woonbeleid in Vlaanderen 2. Data en model 3. Voordeel van

Nadere informatie

Tien jaar recht op Wonen in België. Hoog tijd voor betaalbare huurprijzen en een rechtvaardige woonfiscaliteit.

Tien jaar recht op Wonen in België. Hoog tijd voor betaalbare huurprijzen en een rechtvaardige woonfiscaliteit. Tien jaar recht op Wonen in België. Hoog tijd voor betaalbare huurprijzen en een rechtvaardige woonfiscaliteit. Nationale Bond voor het Recht op Wonen/ Rassemblement National pour le Droit à l Habitat

Nadere informatie

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Bijlage 2 253 Bijlage 2 Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat,

Nadere informatie

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE?

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE? Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale ASBL Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest VZW GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S

Nadere informatie

betreffende het ontwikkelen en stimuleren van proefhuren om de huurmarkt te ondersteunen

betreffende het ontwikkelen en stimuleren van proefhuren om de huurmarkt te ondersteunen ingediend op 677 (2015-2016) Nr. 1 2 maart 2016 (2015-2016) Voorstel van resolutie van Jelle Engelbosch, Katrien Partyka, Mercedes Van Volcem, Lorin Parys, An Christiaens en Björn Anseeuw betreffende het

Nadere informatie

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw De toewijzing van gemeentewoningen 25-10 10-2013 Olivier EVRARD Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/17/199 BERAADSLAGING NR. 17/092 VAN 7 NOVEMBER 2017 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN HET KADASTER

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders

houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders stuk ingediend op 1476 (2011-2012) Nr. 1 8 februari 2012 (2011-2012) Voorstel van decreet van de dames Veerle Heeren, Liesbeth Homans en Michèle Hostekint en de heren Veli Yüksel, Tom Dehaene, Marc Hendrickx

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Feiten en cijfers Van hoeveel mensen is de energie geheel of gedeeltelijk afgesloten? Aangezien de drie gewesten niet dezelfde

Nadere informatie

Leegstand bestrijden. Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid. 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren

Leegstand bestrijden. Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid. 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren Leegstand bestrijden Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren De verbouwing van de lege verdiepingen boven handelszaken aanmoedigen

Nadere informatie

2. Welke huisvestingsmaatschappijen hebben het grootste aandeel oudere huurders?

2. Welke huisvestingsmaatschappijen hebben het grootste aandeel oudere huurders? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 61 van GWENNY DE VROE datum: 10 oktober 2014 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Middag van de Huisvesting Midi du Logement

Middag van de Huisvesting Midi du Logement Middag van de Huisvesting Midi du Logement 26/06/2018 Het Observatorium Brussel Huisvesting L Observatoire de Bruxelles Logement Bruno Nys Directeur-Diensthoofd Directeur-Chef de Service INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

EINDELIJK EEN HUURTOELAGE VOOR DE THUISLOZEN!

EINDELIJK EEN HUURTOELAGE VOOR DE THUISLOZEN! EINDELIJK EEN HUURTOELAGE VOOR DE THUISLOZEN! De huidige VIHT De verhuis-, installatie- en huurtoelage (VIHT) is een gewestelijke steunmaatregel voor gezinnen met lage inkomens die een ongezonde woning

Nadere informatie

Omzendbrief RWO/WO/2014/03

Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief vrijwillige toepassing KSH Aan: lokale besturen die hun huurpatrimonium onder het sociaal huurstelsel willen brengen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en

Nadere informatie

Ministerraad van 16 juni 2010

Ministerraad van 16 juni 2010 Ministerraad van 16 juni 2010 De ministerraad vergaderde op woensdag 16 juni 2010 in het Egmontpaleis onder het voorzitterschap van eerste minister Yves Leterme De ministerraad nam volgende beslissingen:

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

Is wonen in Vlaanderen betaalbaar? Een korte duiding bij het boek. Sien Winters

Is wonen in Vlaanderen betaalbaar? Een korte duiding bij het boek. Sien Winters Is wonen in Vlaanderen betaalbaar? Een korte duiding bij het boek Sien Winters Inhoud 1. De achtergrond 2. Het boek 3. Het beleid I. DE ACHTERGROND Woningprijzen Nominale prijzen van gewone woonhuizen

Nadere informatie

Het recht op wonen: wat betekent het voor de burger?

Het recht op wonen: wat betekent het voor de burger? Het recht op wonen: wat betekent het voor de burger? 10 maart 2017 Programma Inleiding Waar vinden we de regel? Focus op artikel 23 van de Grondwet Focus op het Herzien Europees Sociaal Handvest 2 1 Inleiding

Nadere informatie

MEMORANDUM WONEN December 2013

MEMORANDUM WONEN December 2013 MEMORANDUM WONEN December 2013 Inhoud Inleiding... 3 1. Artikel 31 van het Herzien Europees Sociale Handvest... 4 2. Standstill en armoedetoets... 5 3. Aanbod van sociale woningen in elke gemeente... 6

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIEN EN ENERGIE EN DE VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp

Nadere informatie

Persconferentie 29/09/2009. Fiscaliteit

Persconferentie 29/09/2009. Fiscaliteit Persconferentie 29/09/2009 Fiscaliteit 1 Belastingen betalen: een zaak van rechtvaardigheid Onontbeerlijke voorwaarde voor de goede werking van elke samenleving Bijeenbrengen van middelen voor de werking

Nadere informatie

TRANSPARANTE EN UNIFORME FISCALITEIT OP DE WAARDE DIE ONDERNEMERS CREËREN VIA HUN VENNOOTSCHAP Anonieme bijdrage

TRANSPARANTE EN UNIFORME FISCALITEIT OP DE WAARDE DIE ONDERNEMERS CREËREN VIA HUN VENNOOTSCHAP Anonieme bijdrage TRANSPARANTE EN UNIFORME FISCALITEIT OP DE WAARDE DIE ONDERNEMERS CREËREN VIA HUN VENNOOTSCHAP Anonieme bijdrage De lage vennootschapsbelasting voor ondernemingen laat bedrijven toe om winst te maken.

Nadere informatie

de federale Ombudsman ONDERZOEK / 03 - SAMENVATTING Fiscale schulden DE INVORDERINGSSTRATEGIE VAN DE FOD FINANCIËN

de federale Ombudsman ONDERZOEK / 03 - SAMENVATTING Fiscale schulden DE INVORDERINGSSTRATEGIE VAN DE FOD FINANCIËN de federale Ombudsman ONDERZOEK / 03 - SAMENVATTING Fiscale schulden DE INVORDERINGSSTRATEGIE VAN DE FOD FINANCIËN ONDERZOEK De federale Ombudsman krijgt elk jaar zo n 200 klachten over de manier waarop

Nadere informatie

Aanslagbiljet Personenbelasting en aanvullende belastingen

Aanslagbiljet Personenbelasting en aanvullende belastingen Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Fiscaliteit Afz.: ONTVANGK. EEKLO GARENSTRAAT 48 9900 EEKLO REYERS Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel Aanslagbiljet Personenbelasting en

Nadere informatie

Voorstel van decreet ( ) Nr maart 2017 ( ) ingediend op

Voorstel van decreet ( ) Nr maart 2017 ( ) ingediend op ingediend op 1102 (2016-2017) Nr. 1 15 maart 2017 (2016-2017) Voorstel van decreet van Guy D haeseleer, Chris Janssens, Stefaan Sintobin, Ortwin Depoortere, Tom Van Grieken en Anke Van dermeersch houdende

Nadere informatie

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding 2008. Hoofdstuk: Huisvesting

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding 2008. Hoofdstuk: Huisvesting Hoofdstuk: Pagina 1 De bouw van 5 000 sociale (70 %) en middelgrote (30 %) woningen 86 Investeringstoelage aan de Brusselse elijke smaatschappij (BGHM) voor de bouw van sociale en middelgrote woningen

Nadere informatie

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Engagementsverbintenis Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Deze overeenkomst bepaalt de samenwerking tussen: enerzijds

Nadere informatie

Advies. betreffende de nieuwe anti-crisismaatregelen van de federale regering en minister van Werk

Advies. betreffende de nieuwe anti-crisismaatregelen van de federale regering en minister van Werk Brussel, 18 november 2009 181109 Advies federaal banenplan Advies betreffende de nieuwe anti-crisismaatregelen van de federale regering en minister van Werk Inhoud Advies... 3 1. Situering... 3 2. Het

Nadere informatie

Beste wensen voor 2013!

Beste wensen voor 2013! Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland Interlokale vereniging Affligem, Liedekerke, Roosdaal & Ternat p/a Gemeentehuis Opperstraat 31 1770 Liedekerke Tel. 053 64 55 57 Fax 053 64 55 59 E-mail: wonen@liedekerke.be

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1505694 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen - Projectsubsidie

Nadere informatie

4732 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

4732 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 4732 BELGISCH STAATSBLAD 24.01.2012 MONITEUR BELGE MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST N. 2012 298 [C 2011/31649] 15 DECEMBER 2011. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot vaststelling

Nadere informatie

BIJLAGE I. Overzicht van de verlaagde btw-tarieven in de onroerende sector. (Btw-handleiding 2015 nr. 144/2)

BIJLAGE I. Overzicht van de verlaagde btw-tarieven in de onroerende sector. (Btw-handleiding 2015 nr. 144/2) Btw-handleiding - V. Tarieven. Bijwerking 01.02.2015 BJLG. Overzicht van de verlaagde btw-tarieven in de onroerende sector. (Btw-handleiding 2015 nr. 144/2) www.fisconetplus.be BJLG. Hoofdstuk V. Overzicht

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, artikel 81, gewijzigd bij

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988;

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988; Collegebesluit nr. 03/321 17 juli 2003 Besluit houdende het huren tot aan de aankoop van het pand in de Philippe de Champagnestraat voor de huisvesting van het Huis van het Nederlands Het College, Gelet

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014 agentschap Wonen-Vlaanderen afdeling Woonbeleid Koning Albert II-laan 19, bus 21 1210 Brussel Tel. 02 553 82 74 - Fax 02 553 82 25 woonbeleid@rwo.vlaanderen.be TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR

Nadere informatie

Gemeentebestuur van Sint-Joost-ten-Node Gemeentelijke Eigendommen dienst - Woningen

Gemeentebestuur van Sint-Joost-ten-Node Gemeentelijke Eigendommen dienst - Woningen INSCHRIJVINGSFORMULIER In te dienen bij de Dienst Gemeentelijke Eigendommen Verhuringen, Kunstlaan 9b - 1210 Sint-Joost-ten-Node (Loket alle dagen open van 08u30 tot 13u) of per e-mail : locations@sjtn.brussels

Nadere informatie

Concreet betekent dit dat de nieuwe bedragen gelden vanaf 1 februari 2012.

Concreet betekent dit dat de nieuwe bedragen gelden vanaf 1 februari 2012. Heeft u vragen? Nood aan bijkomende info? Mail naar onze frontdesk via vraag@mi-is.be Of bel naar 02 508 85 85 Aan de dames en heren Voorzitters van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn Dienst

Nadere informatie

Toegang tot energie in de huidige markt

Toegang tot energie in de huidige markt Toegang tot energie in de huidige markt Conferentie debat Naar gelijkaardige of naar verschillende markten in de drie Gewesten? 4 juni 2008 Henk Van Hootegem Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid

Nadere informatie

Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - Federale Overheidsdienst FINANCIEN Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN 1. Wie moet welk

Nadere informatie

ADVIES. 24 april 2019

ADVIES. 24 april 2019 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de invoering van een impactanalyse van het gewestelijke beleid op kleine, middelgrote en micro-ondernemingen («KMO-test») 24 april 2019 Economische en Sociale

Nadere informatie

GEWESTELIJKE LENINGEN VOOR HUURWAARBORG Aanvraagformulier (2017)

GEWESTELIJKE LENINGEN VOOR HUURWAARBORG Aanvraagformulier (2017) GEWESTELIJKE LENINGEN VOOR HUURWAARBORG Aanvraagformulier (2017) (Dit document moet ingevuld en ondertekend worden vóór het vastleggen van een afspraak met het Woningfonds teneinde een leningsaanvraag

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 Wanneer is de woninghuurwet van toepassing? 13 1 Is de Woninghuurwet van toepassing op alle huurovereenkomsten? 13 2 Wat is een hoofdverblijfplaats? 14 3 Wie kan als huurder

Nadere informatie

02 Veiligheid - Preventie. 03 Armoedebestrijding. 06 Tewerkstelling. 09 Migratie - Asielbeleid

02 Veiligheid - Preventie. 03 Armoedebestrijding. 06 Tewerkstelling. 09 Migratie - Asielbeleid 01 Fiscaliteit 02 Veiligheid - Preventie 03 Armoedebestrijding 04 Milieu - Energie - Klimaat 05 Mobiliteit 06 Tewerkstelling 07 Gezondheid 08 Huisvesting 09 Migratie - Asielbeleid 10 Beliris INITIATIEFNEMER

Nadere informatie

H.T. Aanvraagformulier (uitgave 2008) Huurtoelage

H.T. Aanvraagformulier (uitgave 2008) Huurtoelage Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest DIRECTIE HUISVESTING CCN - Noordstation - Vooruitgangstraat 80 bus 1 H.T 1035 Brussel Aanvraagformulier (uitgave 2008) Opdat de aanvraag op geldige wijze

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn?

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? 1. Belastingen besparen?.... 5 1.1. Alle kosten van onroerende goederen in principe aftrekbaar... 5 1.1.1.

Nadere informatie

Betaalbaar wonen Voorstellen voor mogelijke acties Eerste honderd dagen februari - maart 2007 Lut Verbeeck, stafmedewerker sociale huisvesting Xavier Buijs, stafmedewerker ruimtelijke ordening en huisvesting

Nadere informatie

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Naar een nieuw en modern belastingsysteem #jijmaaktmorgen België is uitzonderlijk. Je belast kapitaal niet en je overbelast arbeid. Dat moet je dus herzien. Pascal Saint-Amans

Nadere informatie

Bergtrein. Figuur 2 staat ook op de uitwerkbijlage. a. Bepaal de afstand die de trein op t = 20 s heeft afgelegd.

Bergtrein. Figuur 2 staat ook op de uitwerkbijlage. a. Bepaal de afstand die de trein op t = 20 s heeft afgelegd. Bergtrein In een bergachtig gebied kunnen toeristen met een bergtrein naar een mooi uitzichtpunt reizen De trein wordt aangedreven door een elektromotor en begint aan een rit naar boven In figuur 2 is

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp

Nadere informatie

Een geschil met de federale belastingadministratie? De Fiscale Bemiddelingsdienst helpt u! - 2014 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Een geschil met de federale belastingadministratie? De Fiscale Bemiddelingsdienst helpt u! - 2014 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Een geschil met de federale belastingadministratie? De Fiscale Bemiddelingsdienst helpt u! - 2014 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN Objectief onafhankelijk

Nadere informatie

Betreft: Mogelijke onderwerping van de intercommunales aan de vennootschapsbelasting: impact op de intercommunales en op de gemeenten

Betreft: Mogelijke onderwerping van de intercommunales aan de vennootschapsbelasting: impact op de intercommunales en op de gemeenten ASSOCIATION DE LA VILLE ET DES COMMUNES DE LA REGION DE BRUXELLES-CAPITALE asbl VERENIGING VAN DE STAD EN DE GEMEENTEN VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST vzw De heer Vincent VAN V QUICKENBORNE Vice-Eerste

Nadere informatie

Bronnen en overgang naar het ESR (Brusselse gemeenten)

Bronnen en overgang naar het ESR (Brusselse gemeenten) Bronnen en overgang naar het ESR (Brusselse gemeenten) Databronnen Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Uitgaven: Geboekte uitgaven - aanrekeningen (bronnen = boekhoudsystemen Phoenix, Stesud,

Nadere informatie

TE HUUR. Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving -

TE HUUR. Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - TE HUUR Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - 1. Wie moet welk huurcontract laten registreren? huurcontract van een onroerend goed dat uitsluitend

Nadere informatie

Kinderarmoede en huisvesting. Gerlinde Verbist. Werken rond de structurele oorzaken van kinderarmoede COLLOQUIUM - KBS.

Kinderarmoede en huisvesting. Gerlinde Verbist. Werken rond de structurele oorzaken van kinderarmoede COLLOQUIUM - KBS. Kinderarmoede en huisvesting Gerlinde Verbist Werken rond de structurele oorzaken van kinderarmoede COLLOQUIUM - KBS 12 juni 2014 Inhoud 1. Kinderarmoede en woonstatus 2. Financiële maatregelen wonen 3.

Nadere informatie

Memorandum Recht op Wonen januari 2009

Memorandum Recht op Wonen januari 2009 Expéditeur / Afzender : RBDH/BBRoW Quai du Hainaut 29, 1080 Bruxelles / Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel Memorandum Recht op Wonen januari 2009 BELGIQUE BELGIË PP 1000 BRUXELLES 1 PB 1000 BRUSSEL 1 N 1/1837

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL INLEIDING 17

INHOUDSTAFEL INLEIDING 17 VHVOV_JB_13001.book Page 11 Thursday, November 7, 2013 1:26 PM INHOUDSTAFEL INLEIDING 17 HOOFDSTUK 1 DE BELASTINGPLICHTIGE 19 1. Toepasselijke wetgeving 19 2. Bespreking 19 2.1. Algemeen 19 2.2. Eigenaar

Nadere informatie

Een geschil met de federale belastingadministratie? De fiscale bemiddelingsdienst helpt u! - 2012 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Een geschil met de federale belastingadministratie? De fiscale bemiddelingsdienst helpt u! - 2012 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Een geschil met de federale belastingadministratie? De fiscale bemiddelingsdienst helpt u! - 2012 - Federale Overheidsdienst FINANCIEN Objectief onafhankelijk

Nadere informatie

H.T. Aanvraagformulier (uitgave 2008) Huurtoelage

H.T. Aanvraagformulier (uitgave 2008) Huurtoelage Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest DIRECTIE HUISVESTING CCN - Noordstation - Vooruitgangstraat 80 bus 1 H.T 1035 Brussel Aanvraagformulier (uitgave 2008) Opdat de aanvraag op geldige wijze

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING

WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING Mevrouw Meneer Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de toegang tot huisvesting steeds moeilijker. Het Woningfonds

Nadere informatie

MEMORA R ND N UM U WONE N N December 2013

MEMORA R ND N UM U WONE N N December 2013 MEMORANDUM WONEN December 2013 Inhoud Inleiding... 3 1. Artikel 31 van het Herzien Europees Sociale Handvest... 4 2. Standstill en armoedetoets... 5 3. Aanbod van sociale woningen in elke gemeente... 6

Nadere informatie

UITSLUITING. Nota voor de leden van de federale Task Force «Huisvesting»

UITSLUITING. Nota voor de leden van de federale Task Force «Huisvesting» 1 STEUNPUNT TOT BESTRIJDING VAN ARMOEDE, BESTAANSONZEKERHEID EN SOCIALE UITSLUITING Aanbeveling betreffende de invoering en aanmoediging van de buitengerechtelijke huurbemiddeling voor het oplossen van

Nadere informatie

Wie heeft recht op een premie?

Wie heeft recht op een premie? Deze wetgeving is van toepassing sinds 1 september 2002. Deze premie wordt toegekend voor het reinigen, het herschilderen en/of het terugbrengen van de gevel aan de straatkant in zijn oorspronkelijke staat.

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.941 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ----------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.941 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ---------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.941 ------------------------------- Zitting van dinsdag 26 mei 2015 ---------------------------------------------- IAO Proces post-2015 x x x 2.762-1 Blijde Inkomstlaan, 17-21 - 1040

Nadere informatie