De federale beleidsverklaring van 17 oktober 2006 en de maatregelen inzake huisvesting. Analyse van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De federale beleidsverklaring van 17 oktober 2006 en de maatregelen inzake huisvesting. Analyse van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen"

Transcriptie

1 7 november 2006 pg. 1/ 1 De federale beleidsverklaring van 17 oktober 2006 en de maatregelen inzake huisvesting Analyse van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen Een aangename verassing... Op 17 oktober 2006 heeft premier Verhofstadt ons aangenaam verrast. In de regeringsverklaring kondigde hij een reeks maatregelen aan op het vlak van wonen waarmee de federale regering onder meer de rechten van de huurder beter wil beschermen, de renovatie van woningen wil aanmoedigen en de stijging van de huurprijzen wil inperken....die veel reacties en vragen oproept. De verschillende voorstellen van de federale regering roepen nochtans veel reacties en vragen op. Het huisvestingsplan in de federale beleidsverklaring omvat 3 belangrijke luiken. A. De omkadering van de huurprijzen De lopende pilootprojecten voor paritaire huurcommissies in Brussel, Charleroi en Gent inzake referentiehuurprijzen zullen worden verlengd en uitgebreid op vraag van de betrokken gewesten. In bepaalde wijken die door de gewesten werden aangeduid, zal een paritaire commissie de referentiehuurprijs kunnen bepalen alsook de klachten van huurders kunnen inwachten. Op basis van een samenwerkingsakkoord kan de federale regering een akkoord sluiten met de betrokken gewesten teneinde de middelen ter bestrijding van een abnormale huurstijging te verbeteren (bijvoorbeeld door middel van een huursubsidie toegekend door de gewesten en/of een aanpassing van het artikel 7, 1bis van de wet van 1991). Ieder jaar zal het NIS een verslag uitbrengen over de evolutie van de huurprijzen. Dit rapport zal ter beschikking worden gesteld van de paritaire commissies. De BBRoW pleit al jaren voor een huurprijsomkadering en heeft al verschillende keren concrete voorstellen gedaan aan de federale en gewestelijke ministers. 1 We zijn dan ook tevreden dat de mogelijkheid van huurprijsomkadering in de federale beleidsverklaring is opgenomen. Voor de paritaire huurcommissies dringen we erop aan dat hun rol wordt uitgebreid en dat zij de wettelijke bevoegdheid krijgen om de huurprijs rechtstreeks vast te leggen voor individuele gevallen, en dat op basis van objectieve huurprijzen. We vragen aan de Brusselse regering dat zij effectief de uitbreiding van de paritaire huurcommissies aanvraagt en indien nodig financieel ondersteunt. 1 De BBRoW heeft in juni 2005 een nummer van haar tijdschrift, Art. 23, gewijd aan de huurprijsomkadering : Concrete pistes voor een huurprijsomkadering. Hierin bespreken we in detail de mogelijkheid om tot een huurprijsomkadering te komen. U vindt het nummer in bijlage.

2 7 november 2006 pg. 2/ 2 Tegelijkertijd stellen we ons veel vragen over de wil van de huidige federale regering om werkelijk maatregelen te nemen die bijdragen tot een algemene omkadering van de huurprijzen en die een abnormale huurprijsstijging kunnen tegengaan. Die abnormale huurprijsstijging manifesteert zich al een paar jaar in het Brusselse gewest en een aantal Vlaamse en Waalse steden. Verschillende recente studies en rapporten bevestigen dit. Het observatorium van de huurprijzen 2 toont onder meer aan dat 53% van de Brusselse huurders minstens 41% van hun inkomen besteden aan de huur. Het 8 e en 9 e rapport over de armoede 3 signaleert eveneens dat het voor veel Brussels onbetaalbaar wordt om een degelijke woning te huren. Daarom is het belangrijk dat de Brusselse regering een actieve houding aanneemt en niet wacht op het resultaat van de werkzaamheden van de enige bestaande paritaire huurcommissie in het Gewest (Brussel-Stad) of de oprichting van bijkomende huurcommissies. De BBRoW vraagt daarom dat het Brusselse gewest nu al een samenwerkingsakkoord afsluit met de federale regering om maatregelen te nemen tegen de stijgende huurprijzen. Die maatregelen houden indien zij algemeen en duurzaam willen zijn een hervorming in van de vastgoedfiscaliteit die aanzet tot matiging van de huurprijzen. Op federaal niveau veronderstelt dit ondermeer opname van de werkelijke huurinkomsten in de belastingsaangifte en belasting van de huurinkomsten, met aftrek van de renovatiekosten. Op gewestelijk niveau stellen we een nieuwe berekening voor van de onroerende voorheffing. Over dergelijke fundamentele maatregelen vinden we niets terug in de regeringsverklaring. Meer informatie hierover vindt u in het vermelde nummer van Art. 23. In afwachting van dergelijke huurprijsomkadering moet er worden overgegaan tot een huurprijsblokkering. Een huurprijsblokkering alleen zonder een akkoord over huurprijsomkadering zal niets fundamenteel oplossen. Tenslotte, de maatregelen die de federale regering heeft aangekondigd voor wonen bevinden zich in het hoodfstuk van de beleidsverklaring over de koopkracht van de Belgen. Hierover moeten we opmerken dat bij de berekening van de gezondheidsindex - die wordt gehanteerd voor de aanpassing van de lonen - onvoldoende rekening wordt gehouden met de woonkosten. De huurprijs wordt slechts voor 5.5% in de indexkorf meegeteld, terwijl de meeste huurgezinnen ondertussen minstens 25% van hun inkomen besteden aan huur. Hier zou de federale overheid moeten onderzoeken op welke manier dit kan worden aangepast aan de realiteit, zonder een inflatie te veroorzaken. 2 BGHM, Observatiecentrum van de huurprijzen 2005, De Brusselse huurmarkt, een gesegmenteerde markt, onder de directie van Marie Laurence De Keersmaecker, Brussel, februari Observatorium voor Gezondheid en Welzijn, 8ste en 9de rapport over de staat van de armoede in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Brussel 2002 en 2004.

3 7 november 2006 pg. 3/ 3 B. Meer woningen van betere kwaliteit De federale regering stelt hier verschillende fiscale maatregelen voor : a. een vermindering op de BTW van 12 naar 6% op de nieuwbouw van sociale woningen b. een BTW van 6% bij vervangende nieuwbouw in achtergestelde wijken van grote steden c. een belastingvermindering voor bescheiden huurwoningen waarvan de prijs na renovatie gematigd is (verhuur via sociaal verhuurkantoor) d. De gemeenten krijgen de mogelijkheid om gedifferentieerde opcentiemen per wijk in te voeren. BBRoW : De verlaging van de BTW naar 6% laat toe om de gestegen kostprijs voor de bouw van woningen (materiaal, loonkost) te compenseren en de bouw van woningen goedkoper te maken. We begrijpen echter niet waarom de vermindering van de BTW langs de ene kant wordt beperkt tot de sociale woningen en langs de andere kant blijkbaar zonder voorwaarden zou worden toegestaan aan iedereen die renovatiewerken uitvoert in achtergestelde wijken. De BBRoW is van mening dat de BTW van 6% zou moeten worden toegepast voor iedere fysieke of rechtspersoon (publiek, semi-publiek of privé-persoon of een vereniging) die woningen bouwt of renoveert om ze te verhuren of te verkopen tegen sociale voorwaarden. Met andere woorden : niet alleen de sociale huisvestingsmaatschappijen, maar ook het Woningfonds, de erkende sociale verhuurkantoren en rechtspersonen of privé-personen die sociale clausules willen aanvaarden. De belastingsvermindering voor renovatiewerken zal slechts een sociale impact hebben wanneer hij voldoende groot is en wanneer de gerenoveerde huurwoningen worden verhuurd aan maximumhuurprijzen. Ook hier pleiten we ervoor om dit voordeel niet te beperken tot de verhuur via sociale verhuurkantoren, maar uit te breiden naar iedere eigenaar/verhuurder die bereid is om na uitvoering van de werken een matige huurprijs te vragen. De verplichte registratie van de huurovereenkomsten kan hiervoor een controleinstrument zijn. De federale overheid heeft volgens ons bij deze laatste maatregel een kans laten liggen voor een veel fundamenteler maatregel. Op dit ogenblik wordt voor de berekening van het kadastraal inkomen automatisch 40% afgetrokken van de theoretische huurwaarde voor kosten van onderhoud en beheer. Ook wanneer de eigenaar(-verhuurder) die onderhoudswerken of beheer niet uitvoert. De BBRoW blijft ervoor pleiten om die aftrek enkel toe te passen voor werkelijk uitgevoerde renovatiewerken. We stellen ons ook de vraag of de federale overheid deze plannen ook effectief zal kunnen realiseren. In het verleden werd telkens geantwoord dat Europa akkoord moet gaan met een vermindering van de BTW. Heeft de Europese Commissie over de voorgestelde maatregelen reeds een principeakkoord gegeven?

4 7 november 2006 pg. 4/ 4 Een verlaging van de gemeentelijke opcentiemen is op zich misschien een positieve maatregel, maar veel Brusselse gemeenten hebben budgettaire problemen en zullen weinig geneigd zijn om hun opcentiemen in bepaalde wijken te verlagen, indien hier geen financiële compensatie wordt voorzien door de federale of gewestelijke overheid. Bovendien vragen we dat de verlaging van de opcentiemen wordt gekoppeld aan een sociaal doel : bijvoorbeeld voor de eigenaars die hun woning in beheer geven aan een erkend sociaal verhuurkantoor, of de eigenaars die hun woning renoveren en verhuren tegen een geplafonneerde huurprijs. Om meer woningen van betere kwaliteit te hebben, stelt de federale regering nog twee maatregelen voor : - De regionaal vastgelegde voorwaarden inzake veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid zullen in de woninghuurwet van 1991 worden opgenomen. - het opeisingrecht van woningen door de burgemeester om redenen van veiligheid wordt versoepeld Over deze maatregelen hebben we geen opmerkingen. C. Meer rechten voor de huurder Tenslotte stelt de federale regering nog verschillende initiatieven voor om de rechten van de huurder beter te beschermen. 1. De huurwaarborg via een geblokkeerde bankrekening zal worden verminderd tot 2 maand huur. De huurwaarborg zal via de bank ook zonder kosten in schijven kunnen worden betaald (max 3 jaar) en bedraagt dan 3 maand huur. Het OCMW zal huurders met een laag inkomen kunnen bijstaan. De BBRoW meent dat het idee van 2 maand huurwaarborg op een geblokkeerde rekening en de mogelijkheid om in schijven te betalen, maar dan 3 maand huurwaarborg, weinig garanties inhoudt. Hoe zullen de verhuurders hierop reageren. Zullen zij automatisch de kandidaat-huurder kiezen die 2 maand huurwaarborg op een geblokkeerde rekening kan storten of toch de huurder 3 maand huurwaarborg omdat zij zo over iets meer waarborg beschikken? Met andere woorden : deze maatregel houdt een bijkomend risico van discriminatie in. Wij vragen daarom dat de huurwaarborg gelijk blijft voor iedereen. Wij pleiten bovendien voor een fundamenteel ander systeem : een gecentraliseerd huurwaarborgfonds waar alle huurders hun huurwaarborg moeten storten. Dergelijk fonds zou door de omvang ervan en de rente-opbrengsten gemakkelijker huurders met beperkte middelen kunnen bijstaan en de verhuurder een betere waarborg bieden bij huurschade of niet-betaling van de huur. 4 4 De BbroW heeft over het centrale huurwaarborgfonds een analyse geschreven (in het Frans). U vindt die in bijlage.

5 7 november 2006 pg. 5/ 5 In plaats hiervan stelt de regering een systeem voor dat zowel huurders als verhuurders niet bevalt. Sommige huurders worden erdoor gediscrimineerd en de verhuurders riskeren hun huurprijs te verhogen om zo de verlaagde huurwaarborg te compenseren. 2. Verplichte gratis registratie van de geschreven huurovereenkomst en de plaatsbeschrijving RBDH : De verplichte schriftelijke huurovereenkomst kan eventueel een verbetering zijn, op voorwaarde dat er in gans België dezelfde verplichte standaard huurovereenkomst wordt gebruikt met bescherming van de rechten van de huurder. Dit was trouwens een van de opdrachten van de bestaande paritaire huurcommissies. De gratis registratie van de huurovereenkomst is een stap vooruit. We pleiten er trouwens voor om van de verplichte registratie gebruik te maken om na te gaan of andere maatregelen gerespecteerd worden. Wij stellen voor om bij de registratie een bewijs te voegen dat de huurwaarborg op een geblokkeerde rekening werd gestort en dat de verhuurder over het verplichte conformiteitsattest, opgelegd door de Brusselse huisvestingscode, beschikt. Uiteraard moeten hieraan sancties worden verbonden, bij het niet respecteren van deze verplichtingen. De BBRoW gaat niet akkoord met de verplichte plaatsbeschrijving. Een intredende plaatsbeschrijving die slordig of verkeerd is opgesteld, is veel nadeliger voor de huurder dan het feit dat er geen beschrijving wordt opgesteld. We zouden deze maatregel enkel kunnen aanvaarden wanneer de regering ervoor zorgt dat de plaatsbeschrijving systematisch wordt opgesteld zonder veel bijkomende kosten voor de huurder en via een neutraal deskundige. 3. In iedere huuraankondiging moet de huurprijs verplicht worden vermeld. Boetes van 50 tot 250 Euro zijn voorzien. De gemeenten moeten dit controleren. BBRoW : De verplichte affichering van de huurprijs is positief en kan meer transparantie brengen. Deze maatregel dreigt wel de huidige onderhandelingsmarge die soms nog bestaat, uit te hollen. Daarom stellen we de volgende formulering voor : gevraagde huurprijs : xxx euro/maand + kosten : xxxx euro/maand) We vragen ons ook af of de gemeenten deze maatregel werkelijk zullen kunnen of willen controleren. 4. De bepalingen inzake uitvoering van (onderhouds)werken (verdeling tussen huurder en verhuurder) worden van dwingend recht. BBRoW : goede maatregel.

6 7 november 2006 pg. 6/ 6 Algemene conclusie van de BBRoW De federale regeringsverklaring bevat verschillende positieve maatregelen op het vlak van fiscaliteit of om de rechten van de huurder beter te beschermen : vermindering van de BTW, gratis registratie van de huurovereenkomst,... Jammer genoeg vinden we in het geheel té weinig een globale visie. Sommige maatregelen dreigen zelfs een negatief effect te hebben op andere maatregelen. Bijvoorbeeld de verlaging van de huurwaarborg tot 2 maand houdt het risico in dat de verhuurder meer huur gaat vragen om grote huurschade op te vangen. Fundamenteler vinden we het teleurstellend dat de federale regering geen knopen heeft doorgehakt op het vlak van de huurprijsomkadering. De deur is weliswaar op een kier gezet via de Gewesten, maar een akkoord met de federale regering blijft noodzakelijk. Een aantal randvoorwaarden om een huurprijscontrole te begeleiden werden weliswaar voorzien (huurprijscommissies, objectief huurrooster, registratie van de huurovereenkomsten, jaarljikse rapporten van het NIS,...) maar de principiële beslissing om een huurprijscontrole in te voeren werd niet genomen. We stellen nu al onze hoop op de Brusselse regering opdat zij met de federale regering een samenwerkingsakkoord zou tekenen. Het voorstel rond de huurwaarborg gaat niet ver genoeg. Mensen met een laag inkomen zullen het nog altijd moeilijk hebben om snel genoeg de huurwaarborg te kunnen betalen of een lening te kunnen afsluiten. Daarom dringen we nog altijd aan op de invoering van 1 centraal huurwaarborgfonds. Tenslotte willen we nog meegeven dat al deze maatregelen niet nieuw zijn. Reeds in mei 2004 heeft de federale regering in Oostende haar Plan voor de Huisvesting bekendgemaakt. Sommige voorstellen gingen toen trouwens veel verder, ondermeer inzake woonfiscaliteit De BBRoW hoopt dat de aankondigde maatregelen nog voor de federale verkiezingen van mei 2006 in wetteksten worden gegoten en goedgekeurd en dat het niet alleen bij goede intenties blijft. We zullen de federale en gewestelijke overheden dan ook op de voet blijven volgen bij de uitvoering van de aangekondigde maatregelen.

de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 1

de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 1 de ideale interministeriële conferentie huisvesting 28/06/2005 pg 1 Brusselse Bond voor het Recht op Wonen vzw/ asbl Rassemblement Bruxellois pour le Droit à l Habitat - Front Commun pour le Droit à l

Nadere informatie

Ingrijpen op de huurprijzen

Ingrijpen op de huurprijzen Ingrijpen op de huurprijzen Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Een indicatief rooster van huurprijzen opstellen De toegang tot de huurtoelage verbeteren voor mensen die wachten

Nadere informatie

BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse

BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse Woningfonds huurders wil helpen bij het betalen van de huurwaarborg en dat vanaf begin 2018. Waarover gaat het? Wat zijn de nieuwigheden?

Nadere informatie

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010 Stedelijk huurkantoor Gent 28 september 2010 1. Gentse context AANBOD - 44% huurders (bron, SEE 2001) - Aantal huurwoningen neemt gestaag af - Aantal huurwoningen wordt geraamd op 44.000 (cijfers 2001)

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet

Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet Besluit van de Vlaamse Regering ter uitvoering van het Vlaams Woninghuurdecreet DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Gelet op

Nadere informatie

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud

houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud ingediend op 327 (2014-2015) Nr. 1 22 april 2015 (2014-2015) Voorstel van decreet van Michèle Hostekint, Joris Vandenbroucke en An Moerenhout houdende het niet aanpassen van de huurprijs aan de kosten

Nadere informatie

Tegengaan van discriminatie in de toegang tot huisvesting

Tegengaan van discriminatie in de toegang tot huisvesting Tegengaan van discriminatie in de toegang tot huisvesting Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Beperken van de gegevens over een kandidaat-huurder waarover de verhuurder kan beschikken

Nadere informatie

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten 7. De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten Niet begonnen Opgegeven Aangekondigd In project En cours Voltooid Info/commentaar 48 Het energiecertificaat waarin voorzien

Nadere informatie

Basisvorming 18 juni 2009. Huurprijscontrole RBDH/BBRoW

Basisvorming 18 juni 2009. Huurprijscontrole RBDH/BBRoW Basisvorming 18 juni 2009 Huurprijscontrole RBDH/BBRoW Argumenten voor een huurprijscontrole in Brussel 1. Vaststelling : hoge huurprijzen in Brussel De huurprijzen in België en zeker in Brussel zijn de

Nadere informatie

SVK Laarne Wetteren Wichelen Oordegemsesteenweg 69a 9230 Wetteren. Wonen is een basisbehoefte

SVK Laarne Wetteren Wichelen Oordegemsesteenweg 69a 9230 Wetteren. Wonen is een basisbehoefte SVK Laarne Wetteren Wichelen Oordegemsesteenweg 69a 9230 Wetteren Wonen is een basisbehoefte WAT Een sociaal verhuurkantoor (SVK) is een erkende organisatie die woningen, appartementen of studio s huurt

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Moore Stephens Verschelden www.moorestephens.be Onderwerp Sociaal verhuren kan bijzonder interessant zijn Datum 13 juli 2012 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurders uitgezonderd sociale verhuurkantoren)

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurders uitgezonderd sociale verhuurkantoren) Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering

Nadere informatie

VR DOC.0849/5

VR DOC.0849/5 VR 2018 2007 DOC.0849/5 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

Ondersteuning van de eigendomsverwerving

Ondersteuning van de eigendomsverwerving Ondersteuning van de eigendomsverwerving Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Vermindering van de registratierechten in plaats van de woonbonus Verhoging van de onroerende voorheffing

Nadere informatie

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012

BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 BEKNOPT OVERZICHT VAN DE INGREPEN VOOR DE HUURPRIJSBEREKENING 2012 1. Actualisatie van de geschatte marktwaarde De schattingen van de huurwaarde van sociale woningen moeten voor toepassing in het jaar

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014

TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR SOCIALE WONINGEN VERHUURD DOOR EEN LOKAAL BESTUUR IN 2014 agentschap Wonen-Vlaanderen afdeling Woonbeleid Koning Albert II-laan 19, bus 21 1210 Brussel Tel. 02 553 82 74 - Fax 02 553 82 25 woonbeleid@rwo.vlaanderen.be TOELICHTING BIJ DE HUURPRIJSBEREKENING VOOR

Nadere informatie

BRUSSELS GEWEST

BRUSSELS GEWEST BRUSSELS GEWEST AANHANGSEL 4, deel 1 : MEDEHUUR TUSSEN a. Dhr/Mevr. (1)..... Dhr/Mevr. (1)...... OF b. N.V./B.V.B.A./V.Z.W. (1)...... représentée par Mr/Mme (1)....... (hierna genoemd «de verhuurder»)

Nadere informatie

Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties

Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties Brusselse fiscale hervorming : Strategische oriëntaties Voorstellen van de sociale partners 25 november 2015 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur...

Inhoudsopgave. Deel I Huurprincipes... 17. 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17. Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17. Titel VIII Huur... Inhoudsopgave Deel I Huurprincipes... 17 1.1 Burgerlijk Wetboek... 17 Boek III Wijze van eigendomsverkrijging... 17 Titel VIII Huur... 17 Hoofdstuk I Algemene bepalingen... 17 Hoofdstuk II Huur van goederen...

Nadere informatie

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2016 Nummer: 2016_MV_00047 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Meer gezinnen

Nadere informatie

VR DOC.0818/3

VR DOC.0818/3 VR 2019 2405 DOC.0818/3 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage I bij het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief. Hoofdhuurovereenkomsten. Contact. ZZInleiding. ZZToepassingsgebied

PC Advocaten Nieuwsbrief. Hoofdhuurovereenkomsten. Contact. ZZInleiding. ZZToepassingsgebied ZZInleiding Hoofdhuurovereenkomsten Regelmatig stellen verhuurders en huurders vragen i.v.m. hun huurovereenkomst, waarbij ze dan totaal verrast worden door het antwoord. De regels betreffende de huurovereenkomsten

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van besluit van de Regering tot instelling van een veralgemeende huisvestingstoelage. 18 januari 2018

ADVIES. Voorontwerp van besluit van de Regering tot instelling van een veralgemeende huisvestingstoelage. 18 januari 2018 ADVIES Voorontwerp van besluit van de Regering tot instelling van een veralgemeende huisvestingstoelage 18 januari 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan

Nadere informatie

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding 2008. Hoofdstuk: Huisvesting

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding 2008. Hoofdstuk: Huisvesting Hoofdstuk: Pagina 1 De bouw van 5 000 sociale (70 %) en middelgrote (30 %) woningen 86 Investeringstoelage aan de Brusselse elijke smaatschappij (BGHM) voor de bouw van sociale en middelgrote woningen

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. 101 Tips voor Huur & Verhuur

INHOUDSTAFEL. 101 Tips voor Huur & Verhuur INHOUDSTAFEL 101 Tips voor Huur & Verhuur - 1 - 101 TIPS VOOR HUUR & VERHUUR 1. Huurwetgeving: gemene huur en handelshuur...2 A. Gemene huur...4 1. Leveringsverplichting verhuurder - vergunningen...4 2.

Nadere informatie

Vlaamse fiscaliteit met betrekking tot woningen. Departement Financiën en Begroting

Vlaamse fiscaliteit met betrekking tot woningen. Departement Financiën en Begroting Vlaamse fiscaliteit met betrekking tot woningen Departement Financiën en Begroting Relevante belastingen 1. Kader Beleidsnota Financiën en Begroting 2. Onroerende voorheffing 3. Verkooprecht 4. Schenkbelasting

Nadere informatie

Bureau 31/08/2016 Nota 56

Bureau 31/08/2016 Nota 56 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw Bureau 31/08/2016 Nota 56 Voorwerp Voorontwerp

Nadere informatie

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus.

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus. Gepubliceerd op Wikifin (https://www.wikifin.be) Wat is de woonbonus? Wie een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen of bouwen, kan vaak genieten van bepaalde belastingvoordelen gekoppeld aan

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van ordonnantie met het oog op de regionalisering van de huurovereenkomst voor de woning. 15 september 2016

ADVIES. Ontwerp van ordonnantie met het oog op de regionalisering van de huurovereenkomst voor de woning. 15 september 2016 ADVIES Ontwerp van ordonnantie met het oog op de regionalisering van de huurovereenkomst voor de woning 15 september 2016 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan

Nadere informatie

BBRoW/RBDH Persconferentie en actie. 8 april Controle van de huurprijzen : broodnodig en onvermijdelijk

BBRoW/RBDH Persconferentie en actie. 8 april Controle van de huurprijzen : broodnodig en onvermijdelijk 8 april 2003 pg. 1 Persconferentie en actie 8 april 2003 Controle van de huurprijzen : broodnodig en onvermijdelijk De vzw Brusselse Bond voor het Recht op Wonen coördineert 50 Brusselse verenigingen die

Nadere informatie

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT SOCIAAL BEHEERSRECHT VWC: decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse wooncode; BVR: besluit van de Vlaamse regering van 6 oktober 1998 betreffende de kwaliteitsbewaking, het recht van voorkoop en het

Nadere informatie

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst?

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst? A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N De handelshuurovereenkomst Wie een pand huurt om er handel te drijven, heeft behoefte aan een zekere duurzaamheid, zekerheid, stabiliteit.

Nadere informatie

Omzendbrief RWO/WO/2014/03

Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief RWO/WO/2014/03 Omzendbrief vrijwillige toepassing KSH Aan: lokale besturen die hun huurpatrimonium onder het sociaal huurstelsel willen brengen Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en

Nadere informatie

Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving

Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving Tom Vandromme Agentschap Wonen-Vlaanderen Huidige situatie: Woninghuurwet (wet van 20 februari 1991, nadien gewijzigd in 1997 en 2007): dwingend. Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

Leegstand bestrijden. Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid. 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren

Leegstand bestrijden. Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid. 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren Leegstand bestrijden Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren De verbouwing van de lege verdiepingen boven handelszaken aanmoedigen

Nadere informatie

Premies Wonen Vlaanderen

Premies Wonen Vlaanderen Hoofdtitel Premies in Ant. Reg. Premies Wonen Vlaanderen Steeds aan te vragen NA de werken op basis van facturen Renovatiepremie: Geen inkomens- en eigendomsvoorwaarden. Facturen maximum 2 jaar oud Woning

Nadere informatie

Sociale Verhuurkantoren (SVK s) Een onroerend goed verhuren via de Sociale Verhuurkantoren (SVK s)

Sociale Verhuurkantoren (SVK s) Een onroerend goed verhuren via de Sociale Verhuurkantoren (SVK s) Sociale Verhuurkantoren (SVK s) Een onroerend goed verhuren via de Sociale Verhuurkantoren (SVK s) 1 Sociale Verhuurkantoren (SVK s) De Sociale Verhuurkantoren (SVK s) zijn erkend en gesubsidieerd door

Nadere informatie

Een sociaal verhuurkantoor in de buurt, UW WONING ZORGELOOS VERHUURD!

Een sociaal verhuurkantoor in de buurt, UW WONING ZORGELOOS VERHUURD! Een sociaal verhuurkantoor in de buurt, UW WONING ZORGELOOS VERHUURD! Brochure voor eigenaars en verhuurders Het sociaal verhuurkantoor (SVK), ook uw partner? ZORGELOOS VERHUREN Als eigenaar of verhuurder

Nadere informatie

september 2013 een nieuwe huisvestingscode een huurtoelage voor thuislozen geen omkadering van de huurprijzen

september 2013 een nieuwe huisvestingscode een huurtoelage voor thuislozen geen omkadering van de huurprijzen België PB 1000 Brussel 1 afgiftekantoor: 1000 Brussel 1 N 1/1837 september 2013 art. 23 # 53 07-08 - 09-2013 driemaandelijks dossier van de BBRoW Afzender: BBRoW, Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel van de

Nadere informatie

BOUW - RECHT. Inhoudstafel

BOUW - RECHT. Inhoudstafel BOUW - RECHT Inhoudstafel 1. BOUWEN MET EEN ARCHITECT... p. 1 2. DE VEILIGHEIDSCOÖRDINATOR... p. 31 3. DE PREVENTIEVE MAATREGELEN TER BESCHERMING VAN EEN RECHT BIJ TOT STANDKOMING VAN CONTRACT... p. 41

Nadere informatie

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09.

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09. < ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN Advies 2016-11 / 6.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel 1. Een woning te huur zetten. 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1. 2. Correcte publiciteit... 6

Inhoudstafel. Deel 1. Een woning te huur zetten. 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1. 2. Correcte publiciteit... 6 Inhoudstafel Deel 1. Een woning te huur zetten 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1 1.1. Eigendomsattest... 1 1.2. Energieprestatiecertificaat (EPC)... 1 1.2.1. Tijdig een erkend energiedeskundige

Nadere informatie

Type-huurcontract bij renovatie

Type-huurcontract bij renovatie BIJLAGE 5 Type-huurcontract bij renovatie Tussen:.. (sociale benaming en adres van de maatschappij-verhuurder). en (naam, voornaam, adres van de huurder(s))... is het volgende overeengekomen : Voorwerp

Nadere informatie

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS Tussen de ondergetekenden 1. de Heer.... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie

FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Eigenschappen Titel : FAQ Onroerende inkomsten Nieuwe versie Trefwoorden : onroerend inkomen Datum van het document : 30/04/2019 Publicatiedatum : 30/04/2019 Datum Fisconet plus : 30/04/2019 Notes Geef

Nadere informatie

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning degelijke woning sociale verhuurkantoren sociale woning huurwaarborg recht op een woonst buren huren privéwoning Wonen Welke soorten woningen bestaan er? Er zijn twee soorten woningen om te huren: de privéwoning

Nadere informatie

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht

2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge. Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht 2011 03 30 Overzicht VWC en Vlaamse en lokale spelers - Dorien Van Cauwenberge Het Vlaamse woonbeleid in vogelvlucht Studiedag Vlaams Welzijnsverbond Wonen in welzijn, welzijn in wonen 30 maart 2011 Wat

Nadere informatie

Het nieuwe huurcontract is aangekomen! Nieuwe regelgeving in Brussel. Informeer voor je tekent.

Het nieuwe huurcontract is aangekomen! Nieuwe regelgeving in Brussel. Informeer voor je tekent. Het nieuwe huurcontract is aangekomen! Nieuwe regelgeving in Brussel. Informeer voor je tekent. Januari 2018 : aanpassing van de Brusselse huurwetgeving! Bij de hervorming van de huurcontracten staat veel

Nadere informatie

Het park van de sociale verhuurkantoren laten toenemen

Het park van de sociale verhuurkantoren laten toenemen Het park van de sociale verhuurkantoren laten toenemen Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Verhogen van de huurplafonds voor verhuurders in sommige gemeenten Een sociaal verhuurkantoor

Nadere informatie

VR DOC.1619/2

VR DOC.1619/2 VR 2018 2112 DOC.1619/2 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de werking van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot

Nadere informatie

Het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet

Het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet Het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet Tom Vandromme Agentschap Wonen-Vlaanderen Algemene situering Huidige situatie: Woninghuurwet (wet van 20 februari 1991, nadien gewijzigd in 1997 en 2007): dwingend.

Nadere informatie

ADVIES BIJ DE CONCEPTNOTA PRIVATE HUUR

ADVIES BIJ DE CONCEPTNOTA PRIVATE HUUR AAR 154 / oktober 2016 1 ADVIES BIJ DE CONCEPTNOTA PRIVATE HUUR Inhoud 1. Betrokken bevoegdheden... 2 2. Advies Unia... 2 2.1. Inleiding... 2 2.2. Algemene bemerkingen... 2 2.3. Aanpak Discriminatie...

Nadere informatie

Verhuren aan mensen met beperkte middelen

Verhuren aan mensen met beperkte middelen Verhuren aan mensen met beperkte middelen Het OCMW helpt je op weg 1 Inhoud Huurwaarborg: het OCMW staat borg 4 Huurbemiddeling 5 Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen 6 Woonkantoren 7 Ecohuis 7 Eigenaarsbonden

Nadere informatie

houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders

houdende de beveiliging van woningen door optische rookmelders stuk ingediend op 1476 (2011-2012) Nr. 1 8 februari 2012 (2011-2012) Voorstel van decreet van de dames Veerle Heeren, Liesbeth Homans en Michèle Hostekint en de heren Veli Yüksel, Tom Dehaene, Marc Hendrickx

Nadere informatie

Memorandum Recht op Wonen januari 2009

Memorandum Recht op Wonen januari 2009 Expéditeur / Afzender : RBDH/BBRoW Quai du Hainaut 29, 1080 Bruxelles / Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel Memorandum Recht op Wonen januari 2009 BELGIQUE BELGIË PP 1000 BRUXELLES 1 PB 1000 BRUSSEL 1 N 1/1837

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB 609-01-66-03 DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR. INBURGERING. WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB 609-01-66-03 DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR. INBURGERING. WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING \ ~\~ \\ Vlaa~se '~'t: \ Regering \ Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis. 5. van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

WOON en ENERGIEWINKEL Stad Aalst dienst Woonbeleid

WOON en ENERGIEWINKEL Stad Aalst dienst Woonbeleid voorstelling WOON en ENERGIEWINKEL Stad Aalst dienst Woonbeleid Molenstraat 30 Wie zijn wij : Woonwinkel trefpunt Sociaal Verhuurkantoor Woningkwaliteit Inventarisatiecel vzw BEA (Beheer Energie Aalst)

Nadere informatie

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning

Advies. Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning Brussel, 9 juli 2008 070908 Advies decreet hypotheekvestiging Advies Over het voorontwerp van decreet tot invoering van een verhoogd abattement bij hypotheekvestiging op de enige woning 1. Toelichting

Nadere informatie

TEN LASTE NAME HUURWAARBORG EN EERSTE MAAND HUUR

TEN LASTE NAME HUURWAARBORG EN EERSTE MAAND HUUR Provincie Arrondissement Gemeente Oost-Vlaanderen Gent Aalter TEN LASTE NAME HUURWAARBORG EN EERSTE MAAND HUUR Goedgekeurd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 11 maart 2019 Inhoudstafel Inhoudstafel...

Nadere informatie

Sociaal Verhuurkantoor Leie en Schelde

Sociaal Verhuurkantoor Leie en Schelde Sociaal Verhuurkantoor Leie en Schelde Info-avond Merelbeke 8 mei 2017 Overzicht 1. Een korte voorstelling 2. Inleiding 3. Uw voordeel 4. Contact 5. Vragen? 1 1.Een korte voorstelling 2. Inleiding Een

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN VERHUURD TE HUUR. Een huurcontract laten registreren

Federale Overheidsdienst FINANCIEN VERHUURD TE HUUR. Een huurcontract laten registreren EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN TE HUUR VERHUURD 0466 33 22 11 Een huurcontract laten registreren 1. Wie moet welk huurcontract laten registreren? Het huurcontract van een onroerend

Nadere informatie

Voorontwerp Vlaams Huurdecreet

Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Zesde staatshervorming: gewesten bevoegd voor woninghuur het Vlaams Gewest kiest voor een afzonderlijke decretale regeling, het Vlaams Huurdecreet:

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen

Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen Besluit van de Vlaamse Regering houdende instelling van een tegemoetkoming van het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen Datum 04/10/2013 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

De wetgeving over de huurovereenkomst

De wetgeving over de huurovereenkomst De wetgeving over de huurovereenkomst herzien Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Een eigen regime voor samenhuren invoeren Een lijst opstellen van de herstellingen en onderhoudswerkzaamheden

Nadere informatie

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013

Huurprijsbeleid voor de periode 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013 > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag de Aan: colleges van burgemeester & wethouders, de besturen colleges van burgemeester de toegelaten & instellingen wethouders, Aedes, besturen van de toegelaten

Nadere informatie

OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT (model Test Aankoop) en plaatsbeschrijving

OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT (model Test Aankoop) en plaatsbeschrijving demo 1 : OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT (model Test Aankoop) en plaatsbeschrijving 1 W E L K O M voor wat betreft het ter registratie aanbieden van het ondertekende huurcontract en de plaatsbeschrijving

Nadere informatie

Persbericht Vlaams volksvertegenwoordiger / Schepen Maldegem Valerie Taeldeman

Persbericht Vlaams volksvertegenwoordiger / Schepen Maldegem Valerie Taeldeman Persbericht Vlaams volksvertegenwoordiger / Schepen Maldegem Valerie Taeldeman 29.07.2015 WONEN IN HET MEETJESLAND: DE CIJFERS Voor steeds meer gezinnen is het een moeilijke klus om een geschikte, degelijke

Nadere informatie

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen!

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! A) PERSOONSGEGEVENS: 1. Kopie identiteitskaart 2. Bewijs van burgerlijke staat Dit bewijs kan worden geleverd met het gemeentelijk

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 Wanneer is de woninghuurwet van toepassing? 13 1 Is de Woninghuurwet van toepassing op alle huurovereenkomsten? 13 2 Wat is een hoofdverblijfplaats? 14 3 Wie kan als huurder

Nadere informatie

Werkgroep Wonen. Een samenwerking tussen Wijkcentrum De Kring en Woonwijzer Meetjesland

Werkgroep Wonen. Een samenwerking tussen Wijkcentrum De Kring en Woonwijzer Meetjesland Werkgroep Wonen Een samenwerking tussen Wijkcentrum De Kring en Woonwijzer Meetjesland Werkgroep Wonen 10-tal mensen met minder behartigde belangen tweewekelijkse bijeenkomsten, dinsdagvoormiddag werken

Nadere informatie

WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING

WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING Mevrouw Meneer Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de toegang tot huisvesting steeds moeilijker. Het Woningfonds

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming aan het OCMW ter bestrijding van uithuiszettingen

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming aan het OCMW ter bestrijding van uithuiszettingen Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een tegemoetkoming aan het OCMW ter bestrijding van uithuiszettingen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid. Presentatie door. Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland

Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid. Presentatie door. Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid Presentatie door Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland 2 Promotiecampagne Oost-Vlaanderen Wat is een Sociaal Verhuurkantoor? -

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. WOORD VOORAF... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN... 1. 1. Inleiding... 1

INHOUDSTAFEL. WOORD VOORAF... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN... 1. 1. Inleiding... 1 voorwerk.fm Page vii Friday, March 28, 2003 1:23 PM INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF.......................................... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN.................................... 1

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.559 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ---------------------------------------- Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

Wanneer het woonruimte betreft voor een in de verkoop staande woning

Wanneer het woonruimte betreft voor een in de verkoop staande woning Aanvraag tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte Als uw woning te koop staat en uw wilt uw woning tijdelijk verhuren heeft u hiervoor een vergunning nodig. Aanvrager Naam Voorna(a)m(en) Straat en

Nadere informatie

Sanerings- en renovatiecontract

Sanerings- en renovatiecontract Sanerings- en renovatiecontract Wilt u een woning, studio, appartement of studentenkamer renoveren? Of wilt u een handelsruimte verbouwen tot een woning om ze nadien te verhuren? Dan kan de stad Antwerpen

Nadere informatie

Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode

Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur,

Nadere informatie

SVK NOORDERKEMPEN VZW

SVK NOORDERKEMPEN VZW SVK NOORDERKEMPEN VZW Sociaal VerhuurKantoor, kortweg SVK, is net als vele andere SVK s in Vlaanderen opgericht vanuit de OCMW s en welzijnsactoren om een antwoord te bieden aan woonbehoeftigen die op

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen

Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen Besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, artikel 81, gewijzigd bij

Nadere informatie

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID

ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID ONGESCHIKTHEID ONBEWOONBAARHEID V.U.: Agentschap Wonen-Vlaanderen, Koning Albert II-laan 20 bus 7, 1000 Brussel Vormgeving: Lien Van Cromphaut D/2009/3241/318 4 Inhoud Wat is een woning? 6 Wanneer is een

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende bepalingen betreffende de huur van

Nadere informatie

Voorstel van decreet ( ) Nr maart 2017 ( ) ingediend op

Voorstel van decreet ( ) Nr maart 2017 ( ) ingediend op ingediend op 1102 (2016-2017) Nr. 1 15 maart 2017 (2016-2017) Voorstel van decreet van Guy D haeseleer, Chris Janssens, Stefaan Sintobin, Ortwin Depoortere, Tom Van Grieken en Anke Van dermeersch houdende

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1505694 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen - Projectsubsidie

Nadere informatie

Dienstjaar 2013. Aanvraagformulier tot het bekomen van een gemeentelijke huursubsidie. Gegevens van de aanvrager. Naam en voornaam aanvrager :...

Dienstjaar 2013. Aanvraagformulier tot het bekomen van een gemeentelijke huursubsidie. Gegevens van de aanvrager. Naam en voornaam aanvrager :... Aanvraagformulier tot het bekomen van een gemeentelijke huursubsidie Gemeente Beveren Stationsstraat 2 9120 BEVEREN Dienstjaar 2013 Tel : 03 750 16 78 Fax : 03 750 15 23 e-mail : socialezaken@beveren.be

Nadere informatie

INITIATIEFADVIES. Regionalisatie van de huurovereenkomst voor bewoning. huurtoelage

INITIATIEFADVIES. Regionalisatie van de huurovereenkomst voor bewoning. huurtoelage INITIATIEFADVIES Regionalisatie van de huurovereenkomst voor bewoning & huurtoelage 16 juni 2015 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel

Nadere informatie

Verbist: Wonen in Vlaanderen

Verbist: Wonen in Vlaanderen Wonen in Vlaanderen Gerlinde Verbist Slotconferentie FLEMOSI IWT-project (SBO-project 90044) 16 september 2013 wordt gefinancierd door Inhoud 1. Woonbeleid in Vlaanderen 2. Data en model 3. Voordeel van

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heren Marc Olivier, Jacques Timmermans en Carl Decaluwé c.s.

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heren Marc Olivier, Jacques Timmermans en Carl Decaluwé c.s. Stuk 437 (1996-1997) Nr. 2 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1996-1997 6 november 1996 VOORSTEL VAN DECREET van de heren Marc Olivier, Jacques Timmermans en Carl Decaluwé c.s. houdende de kwaliteits- en veiligheidsnormen

Nadere informatie

De woninghuurwetgeving geëvalueerd: wat nu?

De woninghuurwetgeving geëvalueerd: wat nu? De woninghuurwetgeving geëvalueerd: wat nu? Financiële aspecten: huurprijs, indexering, herziening, kosten en lasten Prof. dr. Maarten Dambre Studienamiddag UAntwerpen, 26 oktober 2015 Financiële aspecten

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Stimuli en hinderpalen voor doeltreffende renovaties Leefmilieu Brussel Het systeem van de premies in het BHG en andere klassieke financieringsmechanismen Patrick HERREGODS STADSWINKEL

Nadere informatie

MEMORANDUM BBRoW DE GEWESTVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 & DE FUNDAMENTELE UITDAGINGEN OP HET VLAK VAN

MEMORANDUM BBRoW DE GEWESTVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 & DE FUNDAMENTELE UITDAGINGEN OP HET VLAK VAN ----------------------- MEMORANDUM BBRoW ----------------------- DE GEWESTVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 & DE FUNDAMENTELE UITDAGINGEN OP HET VLAK VAN WONEN IN BRUSSEL ----------------------- 1 INLEIDING

Nadere informatie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 28 april 2011 2 Commissievergadering nr. C214 WON18 (2010-2011)

Nadere informatie

WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT. Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman

WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT. Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman 1. STUDIE HUREN IN GENT Centrum voor Duurzame Ontwikkeling RESULTATEN TECHNISCH

Nadere informatie

VERLAGING VLAAMSE SCHENKBELASTING VASTGOED (1 JULI 2015)

VERLAGING VLAAMSE SCHENKBELASTING VASTGOED (1 JULI 2015) VERLAGING VLAAMSE SCHENKBELASTING VASTGOED (1 JULI 2015) Geachte heer, Geachte mevrouw, De nieuwe Vlaamse schenkbelasting voor vastgoed is op 1 juli 2015 in werking getreden. De nieuwe tarieven houden

Nadere informatie

Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - Federale Overheidsdienst FINANCIEN Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN 1. Wie moet welk

Nadere informatie

NATIONAAL. Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder VLAANDEREN

NATIONAAL. Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder VLAANDEREN Bij plaatsing inbraakwerende beglazing NATIONAAL Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder Ondernemer : Bijkomende aftrek

Nadere informatie

Op 10 april 2015 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan bovenvermeld programmadecreet.

Op 10 april 2015 hechtte de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan bovenvermeld programmadecreet. Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/03 bestemmeling datum 22 april 2015 Mevrouw Liesbeth Homans, Viceminister-president

Nadere informatie

EINDELIJK EEN HUURTOELAGE VOOR DE THUISLOZEN!

EINDELIJK EEN HUURTOELAGE VOOR DE THUISLOZEN! EINDELIJK EEN HUURTOELAGE VOOR DE THUISLOZEN! De huidige VIHT De verhuis-, installatie- en huurtoelage (VIHT) is een gewestelijke steunmaatregel voor gezinnen met lage inkomens die een ongezonde woning

Nadere informatie

Warmer wonen. Werkgroep premies. 20 juni 2013

Warmer wonen. Werkgroep premies. 20 juni 2013 Warmer wonen Werkgroep premies 20 juni 2013 Uitgenodigd Isabel Tremerie ; Ciska Vereecke; david debosschere; Daevy Debeuf ; Catherine.Christiaens; christof libbrecht; pieter Decruynaere; Fien Vandeghinste;

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van 31 juli 2017 tussen de Vlaamse

Nadere informatie