Verslag. met hooggevoeligheid - Module 1 & 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag. met hooggevoeligheid - Module 1 & 2"

Transcriptie

1 Verslag Dagtraining D praktijkgericht werken met hooggevoeligheid - Module 1 & 2

2 Inleiding Dit is het verslag dat je na de dagtraining ontvangt. We hopen dat je terugkijkt op een prettige dag waarin je veel geleerd en ervaren hebt en hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om hooggevoeligheid gewoon te maken. In dit verslag zie je het programma nog eens terug en kun je lezen wat we hebben gedaan, wat de achtergrond daarvan is en we hebben nog een aantal andere oefeningen toegevoegd ter variatie. Het doel van dit verslag is dat je een naslagwerk hebt om nog eens na de dagtraining te lezen. Onze ervaring is dat de dag best intensief is en dat je vaak meer hoort, leest, leert, doet dan je achteraf meteen terug kunt halen. Dit verslag kan helpen om het beeld van de dagtraining compleet te maken. Daarbij is het ook een gemakkelijke manier om over de training te vertellen aan anderen. Je kunt het ook laten lezen zodat anderen ook een idee krijgen van wat je hebt gedaan tijdens de dagtraining en wellicht kunnen jullie het daar dan verder over hebben. Het verslag vormt ook een soort tool, waaruit je tips en oefeningen kunt gebruiken als je hooggevoelige mensen wilt herkennen of zo mogelijk begeleiden Tot slot krijg je met dit verslag een idee van de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige. Tijdens de opleiding ontvang je namelijk na elke module (3 t/m 6, dat zijn vier middagen) een verslag als dit. De modules zijn verdiepend en het verslag geeft je een naslagwerk met de oefeningen die we hebben gedaan, met ook een aantal alternatieven die je in kunt zetten in de praktijk voor jezelf en/of anderen. Heb je vragen over dit verslag, de dagtraining, opleiding of iets anders? Neem dan contact op via of bel naar Je kunt ook contact opnemen met één van de trainers die je tijdens de dagtraining hebt gezien. Hun contactinformatie vind je hieronder. We wensen je veel leesplezier!

3 Programma Ontvangst met koffie/thee Interactieve lezing waarin het begripskader a.d.h.v. meest recente inzichten uit mens- en natuurwetenschappen aan bod komt. Daarbij bespreken we gedragsaspecten van de gevoelige mens én van diegene die daar mee omgaat zodat u/je hooggevoeligheid leert (h)erkennen Koffie/thee pauze Wetenschappelijke onderbouwing van hooggevoeligheid, waarbij de achtergrond, stressreacties en fysieke symptomen uiteengezet worden Lunch Praktische handvatten verwerven door te werken met oefeningen uit onze methode, om hooggevoeligheid te hanteren en de last ervan kwijt te raken. Deze oefeningen raken aan mindfulness en haptonomie, en zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek Thee/koffie pauze Werken met casuïstiek. Deelnemers krijgen de uitnodiging om vragen die zij hebben in de praktijk te verzamelen, hierdoor krijgt een ieder de gelegenheid om zijn/haar specifieke vragen te bespreken. Op deze manier brengen we de informatie die in het ochtendprogramma is besproken op een concrete en praktische manier in de praktijk. Wat u heeft geleerd kunt u meteen koppelen aan uw praktijk en aan voorbeelden, zodat u er praktisch mee bezig bent Afsluiting

4 Start dagtraining We zijn de dag begonnen met een eerste indruk opschrijven van elkaar. Dit doen we voordat we beginnen en voordat er een rondje wordt gemaakt waarin iedereen zich voorstelt. Een eerste indruk kun je maar één keer maken en gebeurt heel snel. Vaak krijg je veel meer informatie binnen van iemand, als je diegene voor het eerst ziet en een hand geeft, dan je merkt. Deze oefening is bedoeld om daar bewust van te worden. Nadat iedereen deze indruk heeft opgeschreven, gaan we verder een voorstelrondje waarin een ieder vertelt wie hij/zij is, wat hij/zij doet en wat de verwachtingen zijn voor vandaag. Het bedrijf Hooggevoelig heel gewoon. We hebben hierover verteld aan de hand van de onderstaande tabel. Hierin is te zien dat we een opleidingsinstituut en kenniscentrum zijn en wat zoal de hoofdrichtingen zijn die we van daaruit ondernemen. Opleidingsinstituut CRKBO registratie BTW vrijstelling Accreditaties Dagtraining Opleiding HG-deskundige Modules (HB-trainingen) Landelijk netwerk In Company trainingen Maatwerk trainingen Kenniscentrum Stichting Lezingen Webshop Methodes Projecten Landelijk netwerk profs Donaties Studenten begeleiden Spreekbeurt, ouderavond Beurzen, congressen Informatiestand Vervolgens hebben we de doelen behandeld en de manier waarop we die willen behalen. Doelen: Hooggevoeligheid herkennen Hooggevoeligheid erkennen Handvatten/tools verwerven om met hooggevoeligheid om te gaan Uiteindelijk: Hooggevoeligheid is gewoon - van last naar kracht! In de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige onderscheiden we voor elke module de doelen op het persoonlijke niveau en de doelen op het professionele niveau.

5 Deze doelen bereiken we door: ervaringsgericht te leren Professioneel uitgangspunt met evt. persoonlijke ervaring/interesse Eigen waarneming vormt de sleutel Interactief leren, uitwisseling van kennis en ervaring Zorg te hebben voor eigen grenzen en inbreng Vervolgens hebben we het gehad over hooggevoeligheid en vroegen we jullie wat je daarmee associeert (inclusief de mening van mensen in je omgeving). Wat hoort er bij hooggevoeligheid? Er kwam een heel lijstje uit waar zowel de positieve als de negatieve kanten ter sprake kwamen. Ons vertrekpunt is dat we hooggevoeligheid benaderen als een specifiek deel op de schaal van gevoel. De ene mens heeft meer gevoel dan de andere mens, en zo zijn er ook mensen die hooggevoelig zijn. Hierbij sluit ook onze benadering aan, dat de tips en tools voor iedereen bruikbaar en handig zijn, maar met name behulpzaam zijn voor de hooggevoelige mens. Hierdoor hoef je de hooggevoelige niet af te zonderen of uit de groep te halen (in de klas bijvoorbeeld). Het doel is juist om de hooggevoelige in zijn/haar kracht te zetten ín de groep, op de werkvloer en in de wereld, niet om zich te distantiëren. Het mooie van deze benadering en dit vertrekpunt is dat het voor professionals uit ieder werkveld mogelijk is om hooggevoeligheid te zien naast hun eigen professie. Je hoeft niet je hele werkwijze compleet te veranderen, het zegt niets over dat je je werk tot nu toe niet goed hebt gedaan. Door je kennis uit te breiden met kennis over hooggevoeligheid ben je juist in staat om deze groep (ongeveer 15 tot 20 % van de mensen is hooggevoelig) beter te bedienen. Een aantal positieve kenmerken van hooggevoeligheid kracht Eerlijk / Oprecht / Harmonie (intens) Genieten Gevoelig / Empathie Luisteren Details waarnemen Dromerig / Fantasierijk Weten / Inzicht Creatief (denken & doen) Omdenken Een aantal negatieve kenmerken van hooggevoeligheid last Angstig (depressiviteit) Sociale problemen Overgevoelig (bij overprikkeling) Dromerig / snel afgeleid Anders zijn Moeite met conflicten Moeite met incongruentie Energieproblemen (bv vermoeid) Belangrijk om te noemen bij deze kenmerken is dat ze eigenlijk nooit allemaal van toepassing zijn. Het zijn een aantal kenmerken die we in de praktijk veel zien bij hooggevoelige mensen, die onderling op andere gebieden ook weer verschillen.

6 We hebben tussendoor een aantal keer een oefening gedaan om meer in je lijf te komen. Dit kun je doen door zogenaamde energizers of juist door ontspanningsoefeningen. We hebben er hier een aantal verzameld. - Visualisatie oefening zoals wortels maken, stevig staan en de vuurkring, zie daarvoor de boekjes. - Ademoefening, bijvoorbeeld vier tot zes tellen inademen en meteen vier tot zes tellen uitademen. Nog een tip is om te gaan tellen, zodat je daarop let en niet teveel let op je ademhaling. Dit is vooral wel bruikbaar voor mensen die het juist benauwd krijgen of onrustig worden bij zo n ademoefening. Andere optie is juist de pauzes tussen de ademhaling bewust te nemen en de ademhaling proberen te verdiepen. - Een andere optie die ook met ademen te maken heeft is de oefening van de skischans. Je stelt je voor dat je van een skischans gaat springen, je leunt dus voorover, gestrekt, zover als je kunt. Je merkt dan dat je je adem vastzet en de mensen om je heen niet zo ziet. Je lijf is gespannen. Juist door te blijven ademen in deze oefening, ervaar je dat je kunt ontspannen, het beter volhoudt en de mensen om je heen weer ziet. Daarna merk je dat je je lijf weer beter voelt. Deze oefening is goed en laagdrempelig bruikbaar om mensen te laten ervaren wat spanning (zowel fysiek als mentaal ) voor effect heeft. - Energetische oefening: zet je vuisten onderin tegen je rug/bovenkant bekken en beweeg dan langzaam naar achteren met de bovenkant van je romp en je hoofd. Waarbij je ook je knieën enigszins gebogen houdt. Een buiging naar achteren zou je kunnen zeggen. Daarbij is het belangrijk dat je níet forceert, blijft ademen en rustig naar achteren beweegt. Vervolgens helemaal voorover waarbij je de armen en vooral je hoofd los laat hangen. Kom vervolgens langzaam en wervel voor wervel weer omhoog. Het is belangrijk om dit soort oefeningen zelf te ervaren en te onderzoeken wat wel en niet manieren voor jou zijn. Wanneer je ontdekt dat een oefening niet helemaal past kun je onderzoeken wat je eraan kunt veranderen waardoor het wel bij jou past. Daarbij is het belangrijk om als professional wel veel manieren te kennen zodat je ze in kunt zetten, ook al zou het niet direct een manier voor jezelf zijn. Jouw cliënt/het kind kan er wel bij gebaat zijn. Dit is goed aftasten tot waar het nog bij jou past en wanneer het iets is wat je beter door iemand anders kunt laten doen dus dat je doorverwijst. Ken daarin ook je professionele grens. Bedenk hier zelf ook aanvullingen bij. Eigenschappen van hooggevoeligheid bij de krachtkant (talent) en de lastkant (zie sheets). Belangrijk om uit te lichten is (in)congruentie. In de dagtraning hebben we kort het model genoemd: denkenvoelen-doen. In jezelf kun je herkennen dat een gebeurtenis een reactie geeft in zowel je hoofd (denken) als in je lijf (je gevoel) deze 2 samen bepalen dan je gedrag (het doen). Voor HG mensen is het contact maken met hun gevoelswereld ( 100 % emoties) van groot belang, waarna een dialoog kan ontstaan met het denken. Dit vraagt bewustzijn op wat er van binnen speelt en daar ook eerlijk in zijn (congruent) Het omgaan met mensen die al of niet bewust incongruent zijn in hun gedrag is uiterst lastig omdat je dan moet blijven scannen (richt je de radar nu op de woorden of op het gevoel dat je ook

7 meekrijgt). Dit kost enorm veel energie en is bovendien lastig uit te leggen. Belangrijk dat je een kind hierin ondersteunt (id voor een volwassene) en uitlegt hoe dit werkt. In module 4 gaan we hier dieper op in, omdat in de communicatie met de ander je deze gevoeligheid of een boodchap congruent is, ook prima kunt inzetten om de ander te helpen duidelijker te worden in zijn/haar boodschap. Hooggevoeligheid volgens de wetenschap Wat zegt men in de wetenschap over hooggevoeligheid? Daarin wordt het Sensory-Processing Sensitivity genoemd. Oftewel, gevoeligheid voor de sensorische informatieverwerking. Je ziet in de term ook wel de afgeleide hoogsensitiviteit, highly sensitive person en hooggevoeligheid. Wij geven de voorkeur aan de term hooggevoeligheid. Er wordt al tientallen jaren gedegen onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid, hieruit blijkt onder meer: Hoeveelheid 15 tot 20 % van de mensen is hooggevoelig. Dat is dus ongeveer 1 op de 5. Heb je het dan nog over een minderheid? Interessant om hierbij te bedenken dat we het normaal vinden dat minder dan 5% van de mensen VWO of hoger doet, terwijl de groep hooggevoeligen, die 3 tot 4 keer groter is, vaak nog niet (h)erkend wordt en zeker nog niet altijd normaal gevonden wordt. Losstaand construct De essentie is dat hooggevoeligheid gezien wordt als een losstaand construct. Dat houdt in dat het niet samenhangt met bijvoorbeeld introversie, verlegenheid of zoiets als rood haar. Oftewel, als iemand niet introvert is, niet verlegen en blond is, kan diegene nog steeds hooggevoelig zijn. Stabiele trek Het is ook een stabiele trek. Dit betekent dat hooggevoeligheid stabiel blijft over de tijd en situatie. Praktisch betekent het dat je niet morgen hooggevoelig bent, en overmorgen niet meer. Of dat je het tot je 8 e was, en daarna niet meer. Het kan wel zo zijn dat je het hebt weggedrukt, maar het is niet weg. Dat het gezien wordt als losstaand construct en een stabiele trek, betekent ook dat het niet een symptoom is van een stoornis, maar gewoon een karaktereigenschap. Het bestaat dus naast zoiets als dat je introvert of extravert bent, of je blond, bruin of rood haar hebt. Daarnaast ben je ook meer of minder (hoog)gevoelig. Genetische component Dit betekent dat het al vanaf je geboorte in je systeem zit en dat het ook erfelijk is. Is iedereen in een familielijn dan even gevoelig? Nee want dat het er biologisch gezien in zit betekent nog niet dat het ook tot uiting en ontwikkeling komt. Hierbij speelt de omgeving een rol. Daarom ontdekken ook veel mensen die nu rond de 40/50 jaar oud zijn, dat ze eigenlijk toch behoorlijk gevoelig zijn, maar dat nooit zo hebben geleefd. Vaak kunnen ze er ook niet meer omheen als ze het eenmaal ontdekken.

8 Gevoeliger centraal zenuwstelsel Wat houdt dat biologisch gebaseerd in? Ze hebben in de wetenschap gevonden dat hooggevoelige mensen een gevoeliger centraal zenuwstelsel (CNS=central nervous system) hebben. Dat dit gevoeliger is, betekent dat het zenuwstelsel sneller in een hoge mate van arousal komt. Arousal is een term waarmee opwinding bedoeld wordt. Stel je hierbij voor dat je hartslag en bloeddruk omhoog gaat, je gaat zweten en je ademhaling gaat sneller. Dit is kortgezegd arousal. Allerlei kleine dingen kunnen er dus al voor zorgen dat je arousal stijgt. Een onbekende situatie, gesprek met een vreemde, etc. Wat voor gevolgen heeft het, dat je sneller arousal ervaart? Een gevolg daarvan is dat de efficientie van je BIS daalt. Wat is BIS? BIS en BAS Je hebt in je lijf o.a. 2 systemen: BIS en BAS. BIS staat voor Behavioral Inhibition System (stop and check) en BAS voor Behavioral Activation System. Stel je nu voor dat je in een nieuwe situatie terecht komt. Beeld je bijvoorbeeld de volgende situatie in: je gaat een dag naar een congres, midden in Amsterdam, alleen, in een gebouw dat je niet kent. Op het moment dat je daar aankomt, wordt je BIS actief. Dit systeem is van de inhibitie, oftewel het inhouden. Dit systeem zorgt ervoor dat je de omgeving scant op of het veilig is of niet. Zijn er gevaren? Is dit voor jou een situatie die je al deels kent, of zijn er elementen in die je kent? Je houdt je in, bent terughoudend terwijl je systeem de informatie die hij binnenkrijgt koppelt aan eerdere ervaringen en op basis daarvan bepaalt of de situatie bedreigend of veilig is. Werkt dit systeem goed, dan zakt de activiteit van BIS en blijft het BAS actief, wanneer de situatie als veilig wordt gezien. BAS zorgt ervoor dat je op de situatie af gaat, het gaat ervaren, over je heen laat komen en evalueert hoe je het vindt. Hierin is de focus gericht op positief ervaren i.p.v. kijken of er bedreiging is. BIS en BAS bij hooggevoeligheid Als je systeem gevoeliger is, je centraal zenuwstelsel gevoeliger, en je sneller een hoge mate van arousal ervaart, wordt het BIS minder efficient. Dat wil zeggen dat waar het BIS op een gegeven moment minder actief wordt en het BAS actief blijft, het BIS nu ook actief blijft. Dit systeem zorgt ervoor dat je blijft scannen op mogelijk gevaar. Je komt niet in de ontspanning en ervaren, maar blijft observeren en neemt zoveel mogelijk, (het liefst alle), informatie tot je. Tot je overprikkeld raakt, zowel van teveel blijven scannen, maar ook door het conflict dat optreedt tussen BIS en

9 BAS. Het is alsof er twee tegengestelde systemen draaien en elkaar niet helpen. Dit zie je dan ook terug in de gevolgen van het minder efficiente BIS, namelijk dat je hyperwaakzaam en alert wordt. Alle info moet gescand worden, anders ben je niet veilig. Er is dus weinig tot geen ontspanning mogelijk. Doordat je zo waakzaam bent, focus je meer op negatieve prikkels want dat vormt een mogelijke bedreiging. Dit verklaart ook waarom iets negatiefs veel harder binnen komt dan 3 positieve dingen. Het negatieve vormt een bedreiging dus is veel relevanter dan de positieve dingen. De focus vermindert want er is zoveel info om te verwerken, de aandacht is moeilijk vast te houden (zie hierin ook overlap met ADHD, ADD & PDD-NOS: zie schema in je map). Zoveel info die allemaal verwerkt moet worden, zonder enige orde en met een focus op gevaar, is niet te handelen. Dus raken we snel overprikkeld, is het teveel, komt het te hard binnen en zijn we onze filter als het ware kwijt. En dit begon allemaal met een gevoeliger zenuwstelsel. Aan het zenuwstelsel verander je niks, het geeft een verklaring voor wat je merkt. De sleutel zit hem in dat je je stress kunt verlagen. Als je merkt dat je arousal omhoog gaat, is het belangrijk om dit op tijd waar te nemen én dan te weten wat je helpt om weer tot rust te komen en het niet verder op te laten lopen zodat je overprikkeld raakt. Op die manier kun je overprikkeling en stressreacties voorkomen. Zie op de website ook de bronnenlijst die voor je klaar staat voor meer wetenschappelijke artikelen, of bekijk daar de samenvattingen en vertalingen die we al hebben gemaakt van een aantal artikelen. Trillingsmodel Om hooggevoeligheid te kunnen herkennen en erkennen, is het nodig om te begrijpen wat er gebeurt. Om dit uit te leggen haken we ook aan bij het trillingsmodel uit de kwamtumfysica. Dit model beschrijft dat alles trilling is. We hebben op school geleerd dat het licht en de kleuren die we zien, trilling is en we het daarom als zodanig waarnemen. Ook hebben we geleerd dat verschillende tonen die we horen, verschillende frequenties zijn, oftewel verschillende soorten trillingen. Dit weten we en is een feit. Wat we lastiger vinden om te accepteren,, is dat emoties ook trillingen zijn. Blije emoties hebben een andere trilling dan boze of verdrietige emoties. Dit nemen we net zo waar als het licht en het geluid, alleen niet met onze ogen of oren, waardoor we het lastiger vinden om te plaatsen. Dat maakt het echter niet minder waar. Een voorbeeld om dit visueel te maken: het bootje: Stel je voor dat iedereen een boot is op het water. Er zijn kleine bootjes en grote boten. Wanneer er een steen in het water wordt gegooid, ontstaat er een rimpeling in het water die zich uitstrekt en waardoor er golfjes ontstaan. De grote boten merken daar niets of bijna niets van, terwijl de kleine boten heftig heen en weer gaan(soms zelfs bijna omslaan) door de beweging in het water. Mensen die hooggevoelig zijn

10 merken veel meer van de trillingen om ons heen. Dat de grote boten het niet opmerken/begrijpen is niet gek want ze voelen het zelf niet. Dit model kun je prima gebruiken om mensen uit te leggen wat hg is. Beide realiteiten zijn waar, het is belangrijk om dat van elkaar te kunnen begrijpen/accepteren. Intuitie Naast horen en zien kennen we nog ruiken, proeven en voelen/tast (5 zintuigen). Daarnaast kun je spreken van een zesde zintuig : de intuitie. Hooggevoelige mensen zijn gevoelig voor de trillingen die zij waarnemen met het zesde zintuig: de intuitie. Dit zintuig pakt emotie, sfeer, spanning, incongruentie, etc. op, zoals je bij het zien met je ogen het licht opvangt. Naast de gevoeligheid op de intuitie zijn hooggevoelige mensen vaak ook gevoeliger op één of meer van de andere zintuigen. Denk bij horen aan harde of hoge geluiden waar iemand naar van kan worden, bij zien kun je denken aan fel licht waar iemand onpasselijk van wordt. Ruiken net zo, gevoelig voor sterke geuren. Waar iemand anders denkt hm vervelend luchtje, kan de hooggevoelige de lucht níet verdragen. Denk bij proeven aan structuren van voedsel, en bij voelen aan de labeltjes in kleding en jeukbultjes. We hebben onderzocht dat waarnemen voor een hooggevoelige vaak anders werkt, bv bij het zien van een foto/plaatje is er oog voor een grote hoeveelheid details en ook zijn er allerlei associaties en gevoelsindrukken. Al deze informatie moet echter ook verwerkt worden (daardoor lijkt het soms dat een kind in de klas wat achterloopt/traag is/dagdroomt. Belangrijk hierbij is om te leren doseren (zowel voor jezelf als voor hg mensen die je begeleidt) Overigens is ruiken het minst gekleurd door het denken en kan ook allerlei associaties geven (de lucht van terpentine kan je terugvoeren naar het werkhok van je opa). Geur heeft vaak ook te maken met het herkennen van gevaar (denk aan rook, de geur van gas, verrot voedsel). Een gevoeligheid op 1 van de 5 zintuigen kun je over het algemeen makkelijk herkennen en vaak kun je daar ook wel iets doen. Labeltjes eruit knippen, geen bananen meer eten vanwege de structuur, zonnebril standaard in de tas, etc. Geen grootse veranderingen. Lastiger is echter de gevoeligheid op de intuitie. Als je iets waarneemt, bijvoorbeeld de emotie van je buurvrouw, moet je dat in eerste instantie kunnen duiden. Weten dat het van haar is, en niet van jou. Dit is niet iets wat iedereen vanzelf kan/doet. Dat je het niet lang volhoudt op verjaardagen, kan liggen aan de mensen en de ruimte: vooral wat je oppakt met je intuitie. Dit leren duiden en het niet afschuiven op dat je niet attent bent, dat je je niet aan moet stellen, etc.is al een hele stap(hier kom je ook allerlei overtuigingen, aannames, waarden en normen in jezelf tegen). Het helpt bij het herkennen en erkennen om de wereld echt te bekijken vanuit het principe dat alles trilling is. Dit helpt jou en je omgeving om het te duiden/begrijpen. Een beeld dat hierbij kan helpen is dat van de radio. De mens is als een radio met verschillende zenders, maar niet iedereen heeft dezelfde en evenveel zenders. Waar mensen met minder gevoel bijvoorbeeld zender 1 tot en met 6

11 ontvangen, ontvangen hooggevoelige mensen misschien wel zender 1 tot en met 200. Je wereld is dus groter, het is een kwestie van je eigen hooggevoeligheid (h)erkennen, zodat je beter kunt herkennen wat je waarneemt. Hierdoor kunnen hooggevoelige mensen ook meer gevoelig zijn voor spirituale ervaringen, het zien van entiteiten, contact met overleden mensen, het waarnemen van energieen etc. Weet als begeleider dat dit vaak voorkomt en dat het zeker voor kinderen belangrijk is dat je hier open naar luistert. Indien je hier zelf niet in thuis bent kan het nodig zijn om iemand in je netwerk te hebben naar wie je dan kunt doorverwijzen voor speciefeke vragen/hulp (je kunt hierover ook contact opnemen met ons kantoor). Middagprogramma Het belastbaarheidsmodel Inleiding Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor raken ze sneller overprikkeld. Iedereen krijgt prikkels binnen. De dingen die om je heen gebeuren neem je in je op. Naast de hoeveelheid prikkels die je binnen krijgt, is het van belang hoeveel je aankunt aan prikkels en hoe de prikkels binnenkomen. Het model van belastbaarheid geeft goed aan wat er gebeurt. In bijlage 1 is de visuele weergave van dit model te vinden. Het is zinvol om die erbij te pakken terwijl je onderstaande beschrijving leest. De hele dag hebben wij te maken met allerlei prikkels, zie ook de afbeelding hieronder. Prikkels van binnen, zoals pijn in je lichaam of een gespannen gevoel, noemen we ook wel de interne prikkels. Daarnaast zijn er externe prikkels, zoals een telefoon die steeds gaat of iemand die steeds iets van je nodig heeft terwijl je zelf druk bezig bent.

12 Prikkels zijn er altijd en je zult er mee moeten leren omgaan. De wereld om ons heen kunnen we maar in beperkte mate beinvloeden. Hoe wij met de prikkels omgaan is afhankelijk van onze belastbaarheid. De belastbaarheid is een ander woord voor hoeveel je kunt hebben, hoe fit je bent en hoeveel draagkracht je hebt. Deze is niet constant, maar wisselt gedurende de dag. Een ochtendmens is s ochtends gemakkelijker in beweging te krijgen en werkt efficiënter dan s middags terwijl een avondmens s avonds zijn piek heeft. Daarnaast is de week en een jaar ook een cyclus waarin iedereen zijn of haar pieken en dalen heeft. Als er langdurig een verschil is tussen wat je aankunt en wat je moet doen, dan kan de belastbaarheidslijn zakken, zie de afbeelding hieronder. Wanneer deze lijn zakt komen prikkels sterker binnen. We zijn dan geneigd om deze prikkels te willen verminderen. Je invloed op die prikkels is echter beperkt. Het is belangrijker om inzicht te krijgen in wanneer je belastbaarheid vermindert, door je eigen signalen(s) waar te nemen, zie de afbeelding hieronder. Signalen zijn reacties die je bij jezelf kunt opmerken op het moment dat je belastbaarheid is verminderd en je last gaat krijgen van de prkkels.

13 Hoe eerder je dat doet hoe beter, want hoe lager deze lijn gezakt is, hoe lastiger het is om je belastbaarheid weer omhoog te krijgen. Dit komt doordat je rek, veerkracht en flexibiliteit afneemt. Dit heeft tot gevolg dat het aantal mogelijkheden dat je hebt om te reageren afneemt. Het is dus belangrijk dat je deze signalen zo vroeg mogelijk herkent, zie de afbeelding hierna. De signalen kunnen zowel lichamelijk, mentaal, als emotioneel tot uiting komen. Die kun je bij je zelf waarnemen, maar ook in je communicatie en in het contact met anderen. Voorbeelden zijn dat je gespannen, moe en sneller geirriteerd bent. Ook kun je de neiging hebben om je terug te trekken, van je af te schelden. Vaak is het lastig om dan nog geconcentreerd te werken. Het is belangrijk dat je deze signalen bij jezelf gaat herkennen. Vervolgens kun je ze dan erkennen en er iets mee doen. Uiteindelijk gaat het erom dat je manieren leert om er wat mee te doen zodat je er minder last van hebt, zie afbeelding hieronder.

14 Het verhaal van de belastbaarheid geldt voor ieder mens, maar bij een hooggevoelig mens is er sneller sprake van een heftigere stressreactie. Je belastbaarheid daalt sneller omdat je systeem gevoeliger is. Dus is het des te belangrijker om de signalen bij een beginnende verstoorde balans serieus te nemen. Naast de betekens van signalen kun je adhv dit model nog een vraag stellen:wat helpt om jouw belastbaarheid te vergroten? De meeste mensen weten prima wat hiervoor behulpzaam is (natuur, sport, muzek, creativiteit, tijd voor mezelf, etc), echter in tijden van drukte en hecktiek zijn dat nu juist de eerste zaken die we laten vallen. Voorbeelden signalen stress Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van signalen bij stress. Deze kunnen natuurlijk bij iedereen anders zijn. Deze voorbeelden bieden de mogelijkheid om signalen te herkennen. Voelbaar bij jezelf: - Hoofdpijn - Buikpijn - Pijn ergens in het lichaam dat onverklaarbaar lijkt te zijn en soms opeens op kan komen. Bijvoorbeeld oorpijn, pijn in je rug - Weinig energie, alsof je al een hele tijd niks gegeten hebt - Spanning in bijvoorbeeld je nek en schouders - Koude voeten en warm hoofd - Gevoel hebben dat je suikerspiegel laag is en je veel moet eten of trek krijgt in veel suiker/zout/vet - Gespannen zijn Uiterlijk zichtbaar: - Rode wangen - Ogen: wazig, dof, alert, niet in contact - Rode oren - Geeuwen - Wit gezicht

15 Gedrag: - Terugtrekken - Geïrriteerd raken - Drammen - Snauwen - Snel geraakt - lomp, met deuren gooien, tegen dingen aanlopen, dingen laten vallen - Geen rekening meer houden met anderen en andermans grens - Wel horen maar niet luisteren - Over eigen grenzen heengaan, eigen grenzen niet meer in kunnen schatten - Harder praten - Afsluiten van alles - Druk doen en van alles gaan regelen - Overschreeuwen Wandeling Tijdens een wandeling richting het bos hebben we uitgewisseld welke signalen je bij jezelf herkent, op het moment dat je belastbaarheid verminderd is en ook wat doe je met die signalen? Neem je deze sereius en onderneem je actie of stel je uit en krijg je een (grotere) rekening gepresenteerd (veel hg mensen kennen bv een burnout). Tijdens de wandeling is er van alles waar te nemen, je bent in gesprek geweest met je buur, maar ook heb je vogels gehoord, de wind gevoeld, een ezel gezien etc. In het bos heb je vervolgens in stilte gelopen, om te onderzoeken wat dat doet met je waarneming, Verder hebben we de verschillende zintuigen uitgelicht en heb je geleerd om ze als het ware met een volumeknop te bedienen, alsof je het gas harder en zachter draait. Op die manier kun je (anderen) ook leren om de prikkels te hanteren. Een volgende oefening ging over wat is jouw tempo en wat is jouw plek in de groep, liep je graag voorop, achterop of juist in het midden? Wat vertelt je dat over je dagelijkse leven? Soms doet iemand al heel lang het ene, maar wíl eigenlijk liever iets anders doen. Deze oefening geeft daar inzicht in. Verder hebben we ook gekeken naar wat je kracht is, waar je die voor wil inzetten en mogelijk ben je een krachtvoorwerp tegengekomen en hoe dat je kan helpen om je kracht meer in te zetten, wellicht voor hooggevoeligheid. Het krachtvoorwerp kun je gebruiken om jezelf aan je kracht te herinneren, zeker als je het even niet voelt. Dit kunnen bijvoorbeeld ook krachtstokken zijn, of een steen. Op pinterest hebben een aantal plaatjes verzameld om hier idee bij te krijgen en voor inspiratie: In module 5 gaat

16 het over de kracht van hooggevoeligheid, en je eigen talent en kwaliteiten. Je onderzoekt dan hoe dat zit en hoe je dat kunt inzetten. Ook leer je dan hoe je dat bij iemand anders kunt bekrachtigen, mede door de groep. Het laatste stuk van de wandeling heb je met iemand uitgewisseld hoe je deze kracht kunt inzetten om morgen al een eerste stap te zetten (in een gewenste richting). Vaak weten we wel wat goed voor ons is, maar om dat ook werkelijk in een ander gedrag te borgen is een uitdaging. Het huismodel Het huismodel is kort aan bod gekomen als een soort inleiding. Dit model komt in de opleiding nog vaker terug, dus daarom is het ook goed om nu wel de basis te leggen en kennis te maken met dit model. Mede omdat de eerste e-learning opdracht hierover gaat. Dit model kun je ook in je werk inzetten bij de begeleiding van mensen. Het werkt als instrument om woorden te geven aan hoe het is en om dat concreet te maken. Daarnaast kan het ook dienen als instrument om de voortgang tijdens een traject te volgen en in kaart te brengen.

17 Moodboard (of casuïstiek) Verder zijn we in de middag bezig geweest met het moodboard of casuïstiek. In beide gevallen geeft het de ruimte om even op jezelf bezig te kunnen zijn met een van deze opdrachten (mogelijk gaf het je ook de gelegenheid om wat indrukken van de dag te verwerken). Met de casuïstiek kun je de indrukken meteen in een vorm gieten door te kijken naar waar je vragen nog zitten. Dan wel met je eigen casus, dan wel met één van ons. Daarna zochten mensen elkaar op om uit te wisselen en was er ruimte voor een soort intervisie. Degenen die met het moodboard aan de slag zijn gegaan, maakten dat rondom hooggevoeligheid. Dat kan in brede zin zijn, eigen hooggevoeligheid, je eigen pad daarin of je professionele kijk. Daarna wissel je dit ook weer uit met iemand anders die ook een moodboard heeft gemaakt en kun je elkaar vragen daarover stellen. Beide vormen zorgen voor ontspanning, verdieping en uitwisseling. Daarnaast zorgt het ervoor dat je wat in je hoofd zit, in een vorm kunt brengen. Behoefte & tips Daarna zijn we door gegaan met de behoefte en praktische tips. #1 Ik-ontwikkeling De ik-ontwikkeling versterken is het fundament van waaruit je andere dingen kunt doen om van hooggevoeligheid je kracht te maken in plaats van een last. Dit betekent dus ook verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling. Het vormt de rode draad door alle tips. Het is zinvol om hier als eerste aandacht aan te besteden en ook om er aandacht aan te blijven besteden. Je kunt dit doen op een manier die bij jou past. Gebruik bv de volgende tips. #2 Ga aan de slag met methodes, tips en tools. We weten al zoveel, maar het ook gaan dóen is vaak lastig. Dit is wel de enige manier om iets te veranderen. Oefeningen, bijvoorbeeld de visualisatieoefeningen die je in onze boekjes kunt vinden, kunnen snel en goed werken. Ook mindfulness en sporten zijn mogelijk goede manieren om te ontspannen. We hebben ook een aantal methodes die je kunt gebruiken, zoals het Buitengewoon mezelf spel, waarbij je met coachkaarten aan de slag gaat, alleen of samen. Een aantal van de praktische oefeningen die je morgen al kunt doen lichten we hieruit. De oefeningen zijn terug te vinden in alle drie de uitgaven van Hooggevoelig heel gewoon.

18 Visualisatieoefening Jezelf beschermen Visualisatieoefening Schoonmaken Schoonmaken Bewust praktisch DOEN Drie praktische preventieve tips op een rijtje: #1: Prikkels verminderen Als je weet dat je een gevoeliger systeem hebt, dat je meer prikkels binnenkrijg én ze intensiever verwerkt is het zinvol om te kijken waar je de prikkels kunt beïnvloeden. Onze wereld is nu eenmaal vol met prikkels, en je omgeving helemaal aanpassen kan niet, maar je kunt wel kijken naar wat je wél kunt beïnvloeden. Tennisballen onder stoelpoten Koptelefoon op met óf zonder geluid #2: Zorg dat je oplaadt, balans en sta stil/doe wat je leuk vindt Er zijn genoeg dingen die je moet, die je doet en die je kunt. Maar niet alles is even leuk. Hooggevoelig mensen zijn vaak geneigd om meer verantwoordelijkheid te nemen en dingen op zich te nemen. Dit kan ervoor zorgen dat je veel bezig bent, veel met anderen, en weinig met jezelf. Het is

19 daarom belangrijk om te zorgen voor balans. Bijvoorbeeld op een dag, door te kijken naar wat je moet, kunt en wilt. Waar laad je van op? Plan dit van te voren, en ga het doen, niet als het al te laat is. Wat we vaak horen van hooggevoelige mensen is dat ze opladen van creatieve dingen doen met je handen, de natuur in, niks hoeven en bewegen. Bekijk wat voor jou voedend is. #3: Neem je hooggevoeligheid serieus en onderzoek het talent Alles begint en eindigt bij jezelf. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe jij hooggevoelig bent, welk onderdeel het van jou en je leven uitmaakt en hoe je dat graag zou willen. Neem jezelf serieus. Dat betekent dus ook dat je luistert naar jezelf, je grenzen serieus neemt en eerlijk bent. Dit is niet altijd simpel, niet altijd verenigbaar met de wereldse dingen en het hoeft dan ook niet áltijd. Kijk naar waar het wel kan, welke stappen je kunt zetten en vier deze. Onderzoek hoe het jouw talent kan zijn en wat je daarvoor nodig hebt. En wat als het mis gaat, je raakt overprikkeld, voelt je naar en kunt alleen maar vanuit stress reageren. Wat doe je dan? 3 EHBO tips: #1: Leg iets kouds in je handen of in je nek. Bijvoorbeeld een coldpack als je dat voor handen hebt, maar anders voldoet een koud flesje water of een blikje ook. Er zijn ook knuffels die je in de vriezer kunt doen voor kleine kinderen. Het activeert je primitieve brein, kort gezegd, en zorgt ervoor dat je de vicieuze cirkel van stress en spanning fysiek doorbreekt. Je kunt het ook preventief inzetten, als je een spannend gesprek gaat voeren kun je al een koud blikje drinken meenemen en vasthouden tijdens het gesprek. #2: Prikkels verminderen Bij overprikkeling is het nodig om de prikkels echt te verminderen. Afhankelijk van hóe overprikkeld je bent kun je bepalen hoe acuut en rigoreus de prikkels minder moeten worden. Soms is het voldoende om onder een dekentje op de bank te zitten en een boek te lezen of even een dutje te doen. Op andere momenten is het nodig om in bed te liggen, met je hoofd onder de dekens en de gordijnen dicht. Hoe dan ook, zorg dat de hoeveelheid prikkels minder wordt. Doe dit zelf en vraag ook je omgeving om hulp. #3: Weten wat helpt Als je overprikkeld bent weet je soms gewoon niet meer wat je nodig hebt of wat helpt. Als je omgeving dit dan vraagt kan het bij jou voor irritatie zorgen terwijl het een poging is om te helpen. Je kunt je extra hulpeloos voelen op zo n moment. Het enige wat dan helpt is de prikkels verminderen en uit de belastende situatie

20 gaan. Vervolgens moet je gaan bedenken hoe je deze situatie een volgende keer kunt voorkomen en wat dan behulpzaam is. Je kunt het opschrijven, of in een doosje doen. Vooral voor kinderen werken dingen soms beter dan woorden, dus kan een doosje met een mooi steentje, een zacht doekje, een plaatje van een plant die de natuur uitbeeldt, helpen. Je kunt bij dreigende overbelasting er dan iets uit kiezen en dat gaan doen. Je hoeft dan niet meer zelf te bedenken wat je nodig hebt, je hoeft alleen maar uit bijvoorbeeld 3 dingen te kiezen en het gewoon gaan doen. De oefening met de eerste, de tweede en een evt vermoede indruk: In de ochtend heeft iedereen een eerste indruk opgeschreven bij de groepsgenoten. Nu aan het eind van de dag mag je daar een tweede indruk (indien deze in de dag is veranderd) aan toevoegen en mogelijk heb je nog een beeld bij een indruk die je vermoed (die nog niet helemaal zichtbaar is, maar wel voelbaar is /ahw om de hoek staat). Vervolgens worden deze indrukken gedeeld (indien je dat ok vindt uiteraard) en opgeschreven door 1 van de trainers. De bedoeling van deze oefening: duidelijk te maken hoeveel info er al in de eerste indruk zit (en hoe je al of niet zichtbaar bent)// hoe deze eerste indruk ook bepalend kan zijn of je die ander vervolgens nog open kunt zien/horen // om te ontdekken of je makkelijk je gevoel uitspreekt // om te ontdekken hoe het is om zo in de spotlights te staan en alleen hoeft te ontvangen. Vervolgens hebben we je gevraagd om nog eens na te lezen wat je aan indrukken hebt opgeschreven bij de ander en wat die over jouzelf te zeggen hebben. Oftewel door welke bril kijk je naar de ander? In de dagelijkse communicatie zijn we continu aan het projecteren op de ander. In de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige is het daarom belangrijk dat je hier je bewust van wordt en regelmatig stilstaat bij de vraag of je bril schoon is/je spiegel helder. Hierdoor word je begeleiding zuiverder /transparanter. Afsluiting Tijdens de afsluiting was er nog ruimte voor vragen en hebben we verder gepraat over de opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige. Op de pagina waar je ook dit verslag hebt gevonden vind je de opleidingsgidsen. Lees het rustig door, bekijk, voel en bedenk. Wil je volgend jaar verder met de opleiding? Dat kan ook, je hebt dan module 1 en 2 al gedaan, die blijven staan.

21 Dit verslag kun je gebruiken als naslagwerk. Heb je opmerkingen, wil je nog wat kwijt of vragen? Voel je dan welkom om contact met ons op te nemen. Hieronder vind je nog eens de informatie zodat je niet terug hoeft te bladeren. Neem contact op via of bel naar Je kunt ook contact opnemen met één van de trainers die je tijdens de dagtraining hebt gezien. Zij zijn te bereiken via dit adres met hun eigen voornaam:

BELASTBAARHEIDSMODEL

BELASTBAARHEIDSMODEL BELASTBAARHEIDSMODEL Inleiding Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor raken ze sneller overprikkeld. Iedereen krijgt prikkels binnen. De dingen die om je heen gebeuren neem je

Nadere informatie

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 1 Welkom! Dagtraining Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 2 Voorstellen 1 e indruk 3 Voorstellen Wie ben je? Wat doe je? Wat zijn je verwachtingen? Voorstellen Hooggevoelig heel gewoon Opleidingsinstituut

Nadere informatie

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid

Welkom! Dagtraining. Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 1 Welkom! Dagtraining Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid 2 Voorstellen Wie ben je? Wat doe je? Wat zijn je verwachtingen? 3 Voorstellen Opleidingsinstituut & Kenniscentrum CRKBO registratie BTW

Nadere informatie

Verslag. met hooggevoeligheid - Module 1 & 2

Verslag. met hooggevoeligheid - Module 1 & 2 Verslag Dagtraining D praktijkgericht werken met hooggevoeligheid - Module 1 & 2 Inleiding Dit is het verslag dat je na de dagtraining ontvangt. We hopen dat je terugkijkt op een prettige dag waarin je

Nadere informatie

Verslag. met hooggevoeligheid - Module 1 & 2

Verslag. met hooggevoeligheid - Module 1 & 2 Verslag Dagtraining D praktijkgericht werken met hooggevoeligheid - Module 1 & 2 Inleiding Dit is de (theoretische) terugblik die je na de dagtraining ontvangt. We hopen dat je terugkijkt op een prettige

Nadere informatie

Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen

Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen Voorstellen Opleidingsinstituut & Kenniscentrum CRKBO registratie BTW vrijstelling Accreditaties Dagtraining Opleiding HG-deskundige

Nadere informatie

Handleiding Otto. Professionals

Handleiding Otto. Professionals * Handleiding Otto_DEF2 10-11-14 11:09 Pagina 1 Handleiding Otto Professionals Inleiding 5 Hooggevoelig heel gewoon 5 Otto 5 De handleiding 5 Deel 1 Informatie over Hooggevoeligheid 6 Wat is hooggevoeligheid?

Nadere informatie

Welkom! HB Café Arnhem 25 april 2014 Eva Pama. Hooggevoeligheid, heel gewoon bij hoogbegaafden. Delphi model hoogbegaafdheid

Welkom! HB Café Arnhem 25 april 2014 Eva Pama. Hooggevoeligheid, heel gewoon bij hoogbegaafden. Delphi model hoogbegaafdheid HG in kracht Welkom! HB Café Arnhem 25 april 2014 Eva Pama Hooggevoeligheid, heel gewoon bij hoogbegaafden Herken en erken je hooggevoeligheid, en leer er praktisch mee om te gaan, zodat het jouw kracht

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

HSP bewust Leven vanuit je

HSP bewust Leven vanuit je HSP bewust Leven vanuit je Inzicht in Hoog gevoeligheid Veel mensen weten nog helemaal niet dat ze hoog gevoelig zijn totdat ze bij de huisarts zitten met een opstapeling van klachten die ze al jaren meedragen

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

HSP - hulp bij overprikkeling en stress

HSP - hulp bij overprikkeling en stress Renée Merkestijn HSP - hulp bij overprikkeling en stress GigaBoek 3 Inhoud Inleiding 7 Aandacht 13 Aanraking 17 Aarden 22 Adem en zuurstof 27 Beweging 32 Centreren 35 Creativiteit 38 Dieren 42 Emoties

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 1 - portfolio Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud Inleiding... 3 De basis... 4 Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige... 4 Overview persoonlijk ontwikkelplan...

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

03 05 09 13 17 19 21 08 17 03 05 21 31 03 13 19 09 50 "In mijn praktijk zie ik vaak mensen met klachten die passen bij overspannenheid, vermoeidheid. Vaak is dat gerelateerd aan het werk. Zeker als

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers

Gelukkig en Vrij zonder Stress. Annelies Hilgers Gelukkig en Vrij zonder Stress Annelies Hilgers 1. Kijk uit voor stress... 3 2. Hoe beginnen?... 4 3. Ontspanning en Meditatie... 5 http://www.stopstressnu.nl 2 1. Kijk uit voor stress Je kent zeker wel

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Onzichtbare koffer WERKBLAD 1. De onzichtbare koffer van. Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld:

Onzichtbare koffer WERKBLAD 1. De onzichtbare koffer van. Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld: WERKBLAD 1 Onzichtbare koffer De onzichtbare koffer van Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld: Wat kan ik doen om de koffer van deze leerling opnieuw in

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Informatie-avond hoogsensitiviteit

Informatie-avond hoogsensitiviteit Informatie-avond hoogsensitiviteit Jozefschool Nootdorp 6 april 2016 Janou Vos, kindercoach en counsellor, Sprankelkinderen Welkom! Even voorstellen. Themabijeenkomst hoogsensitiviteit 06-04-2016 1 1 Wat

Nadere informatie

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Hooggevoelige kinderen Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid deel 1 Oefening Uitleg hooggevoeligheid deel 2 Vragen Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud 2e Fase persoonlijk ontwikkelplan het praktijktraject... 3 Leerdoel... 3 Droom... 3 Naar de praktijk...

Nadere informatie

Annemiek de Crom Communicatie 1

Annemiek de Crom Communicatie   1 Annemiek de Crom Communicatie www.annemiekdecrom.nl 1 Ontspanningsoefeningen Het lijkt zo eenvoudig, ontspannen, maar waarom is het dan zo moeilijk? Mensen geven bijna altijd tijdgebrek als oorzaak aan.

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing 1. Bekijk het eens van een andere kant 1.1 Zwart-witdenken of relativeren Individuele opdracht 1.1 Wat vind jij? Groepsopdracht 1.1 Mag je soms stelen? 1.2 Optimist of pessimist, positief of negatief Individuele

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

7 Handvatten voor je dagelijks leven.

7 Handvatten voor je dagelijks leven. Via 3 Wegen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen 7 Handvatten voor je dagelijks leven. Wieneke Timmermans www.jeoorsprong.nl Om je zeker, goed en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

ADHD. en kinderen (6-12 jaar)

ADHD. en kinderen (6-12 jaar) ADHD en kinderen (6-12 jaar) ADHD, DAAR BEN JE NIET BLIJ MEE Als je bij het buitenspelen een blauwe plek oploopt, dan zit je daar niet mee. Meestal is-ie na een paar dagen weer weg. Bij ADHD is dat anders,

Nadere informatie

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT 1 Sofie De Jaegere psychotherapeute IN BALANS Praatkaffee 2 oktober 2018 2 Hoogsensitief? De laatste tijd alomtegenwoordig Belang van goede onderbouwde informatie! Gebaseerd

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten.

Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Maak kennis met A.L.A. in 3 stappen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen; Wat het lichaam verwerkt heeft kan het hoofd loslaten. Om je zeker en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk 2017 Workshop Mindful Werken voor balans en plezier in je werk Even voorstellen Ida Tuinhof Willem de Groote Cesartherapeut Pilatesdocent Bedrijfsfysiotherapeuten Mindfulness en compassietrainers Haptonoom

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Stap 12: Dieper leren voelen

Stap 12: Dieper leren voelen Stap 12: Dieper leren voelen Dieper leren voelen & hoe zit het met (hoog)gevoeligheid? In deze les gaan we verder in op het leren voelen en bewust worden van je lichaam. Als je meer verbinding voelt met

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

Carin Jansen. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie. Kinesiologiepraktijk Carin Jansen. Opleidingscentrum Espavo.

Carin Jansen. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie. Kinesiologiepraktijk Carin Jansen. Opleidingscentrum Espavo. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie Carin Jansen Kinesiologiepraktijk Carin Jansen Opleidingscentrum Espavo Espavo Remedies De term hoog sensitiviteit is geïntroduceerd in 1996 door Elaine N.Aron,

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Wat is het doel van deze methodiek? Het doel van deze methodiek is het creëren van innerlijke rust in situaties die als spannend

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

www. irisart.nl - copyright

www. irisart.nl - copyright www. irisart.nl - copyright Jouw Sensitiviteits Stijl Doe de Test van Elaine Aron Na verder onderzoek is Elaine Aron onderscheid gaan maken tussen verschillende stijlen van hoog sensitief zijn. De sensitiviteits

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L

W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L M I N I - C U R S U S S t a r t e n m e t Y o g a - Y O G A I S F O R E V E R Y - B O D Y - W W W. A S T R I D V A N R E N S. N L Astrid van Rens - 2016 Het gaat niet om hoeveel je doet, maar om de aandacht

Nadere informatie

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Ten aanzien van de kenmerken van de gevolgen van werkstress werkplezier wordt een viertal categorieën onderscheiden, t.w. 1. emotionele

Nadere informatie

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN [ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN TALENTEN WILLEN INZETTEN, ZONDER DAARBIJ ZICHZELF TE KORT TE DOEN. Veel hoogsensitieve personen (HSP-ers) worstelen met hun sensitiviteit in combinatie met werk.

Nadere informatie

Jouw superrelatie start nu!

Jouw superrelatie start nu! Jouw superrelatie start nu! Inleiding Herinner jij je je eerste liefde nog? Was je ook zo ontzettend verliefd? Je kon aan niets anders meer denken. Je hoofd en hart stroomden helemaal over. Je had de meest

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten met licht schedel/hersenletsel

Adviezen voor patiënten met licht schedel/hersenletsel Patiënteninformatie Adviezen voor patiënten met licht schedel/hersenletsel rkz.nl In deze folder leest u wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel.

Nadere informatie

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar

Minder angst geeft daarom ook een betere samenwerking tussen het kind en de behandelaar STRESSREDUCTIE METHODE BIJ KINDEREN WAAROM STRESSREDUCTIE Een stressreductie methode kan het kind helpen om nare medische ingrepen, beter te doorstaan. Medische ingrepen horen nu eenmaal bij een ziekenhuis

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

Je energie in balans-kursus

Je energie in balans-kursus Je energie in balans-kursus 10:00 start 10:10/ 10:45 voorstelrondje -Hoe heet je -wat doe je in het dagelijks leven -wat hoop je hier te leren tijdens de cursus, waarom volg je deze cursus? 10:45/11:00

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren?

Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren? INDUCTIE Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren? Kan je een gele bloem zien? Kan je een blauwe auto zien? Kan je een hond en een kat zien?

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar 7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN Toen ik begon met ondernemen, moest ik nog veel leren over het ondernemerschap. Zo had ik weinig kaas gegeten van marketing, wist ik niet veel van boekhouden

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

De paradijsvogelcoach, wie is dat?

De paradijsvogelcoach, wie is dat? De paradijsvogelcoach, wie is dat? Inmiddels al een aantal jaren geleden voelde ik me vaak gespannen en onrustig, op zoek naar mezelf. Ik had een goed leven: een gezin, een goede baan en genoeg geld om

Nadere informatie

Lanterfanten Tips. Maarten Smit meesterlanterfanteraar

Lanterfanten Tips. Maarten Smit meesterlanterfanteraar Lanterfanten Tips Een aantal praktische bruikbare tips om het lanterfanten onder de knie te krijgen. Veredeld onthaasten, goed voor je brein, goed voor je gezondheid en uiteindelijk ook goed voor je relatie(s).

Nadere informatie

KEN JE WERKGEEST. Het werkmateriaal Ken je werkgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE)

KEN JE WERKGEEST. Het werkmateriaal Ken je werkgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) KEN JE WERKGEEST Het werkmateriaal Ken je werkgeest is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Mieke Vollenhoven

Nadere informatie

Evaluatieverslag mindfulnesstraining

Evaluatieverslag mindfulnesstraining marijke markus spaarnestraat 37 2314 tm leiden Evaluatieverslag mindfulnesstraining 06 29288479 marijke.markus@freeler.nl www.inzichtinzicht.nl kvk 28109401 btw NL 079.44.295.B01 postbank 4898261 14 oktober

Nadere informatie