Vakantie. 1.1 Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vakantie. 1.1 Inleiding"

Transcriptie

1 1 Vakantie 1.1 Inleiding De vakantiewetgeving is geregeld in de art. 7:634-7:642 en art. 7:645 BW als onderdeel van de wettelijke regeling van de arbeidsovereenkomst. Deze wettelijke regeling van de vakantie is voor een belangrijk deel dwingend recht. Dat betekent dat afwijking ten nadele van de werknemer niet is toegestaan tenzij deze afwijking uitdrukkelijk door de wetgever is toegelaten. Bij die wettelijke regeling is gekozen voor het vastleggen van een minimumregeling voor alle werknemers in de zin van het BW. Dit leidt er in de praktijk toe dat er individueel en/of collectief vakantieaanspraken kunnen worden afgesproken die het wettelijke minimum te boven gaan. Zo leveren de duur van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer vaak extra vakantieaanspraken op. Mate van gebondenheid In het kader van de arbeidsovereenkomst kunnen verschillende vormen van wettelijke regelingen voorkomen: a. bepalingen van aanvullend of regelend recht. Dat betekent dat van deze bepalingen afgeweken kan worden bij bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst. Het komt erop neer dat de wet slechts wil voorzien in een regeling als de betrokken partijen dat achterwege hebben gelaten; b. bepalingen van semidwingend recht. Van deze bepalingen kan alleen bij schriftelijke overeenkomst worden afgeweken. De schriftelijke overeenkomst kan zowel een individuele arbeidsovereenkomst als een cao zijn; c. bepalingen van driekwartdwingend recht. Van deze bepalingen kan uitsluitend bij cao en dus niet bij individuele overeenkomst worden afgeweken; d. bepalingen van dwingend recht. Van deze bepalingen kan helemaal niet afgeweken worden.

2 12 1 VAKANTIE Met de komst van de Wet arbeid en zorg (WAZO) is de regeling van vakantie echter niet meer alleen aan het BW voorbehouden. Het gaat met name om het aanmerken van de in de WAZO voorkomende vormen van verlof als vakantieaanspraken. Deze zogenoemde compensatieregelingen komen bij de verschillende verlofvormen die in de WAZO zijn geregeld aan de orde (zie 2.4, 3.5, 4.5, 5.9, 6.9 en 7.11). Met de WAZO is er overigens nog een nieuwe afwijkingsvorm geïntroduceerd, het zogenoemde tweederdedwingend recht. Dit houdt in dat van een wettelijk voorschrift alleen mag worden afgeweken als de werkgever daarover schriftelijk overeenstemming heeft bereikt met het medezeggenschapsorgaan, zoals de or of pvt (zie 5.10, 6.10 en 7.12). 1.2 Het begrip vakantie Het begrip vakantie is niet nader omschreven. Destijds werd het bij het tot stand komen van de wettelijke regeling zo vanzelfsprekend gevonden dat een wettelijke omschrijving niet nodig werd gevonden. Vakantie houdt eigenlijk niets anders in dan dat de werknemer vrijgesteld is van de uit zijn arbeidsovereenkomst voortvloeiende verplichting om arbeid te verrichten. Niet onder het begrip vakantie vallen: algemeen erkende christelijke feestdagen, die roomskatholieke en protestants-christelijke feestdagen waarop plaatselijk vrijaf wordt gegeven met behoud van loon, tenzij deze dagen op grond van arbeidsvoorwaardenregelingen als snipperdagen moeten worden aangemerkt, roostervrije dagen en dus ook atv-dagen. Nadat de arbeidsovereenkomst is beëindigd, eist werkneemster B van haar werkgeefster over de dagen dat zij als kinderverzorgster met het gezin van haar werkgeefster op de Canarische eilanden heeft doorgebracht, een uitkering in geld over die dagen, omdat het volgens haar gaat om niet-genoten vakantiedagen. De werkgeefster stelt echter dat zij deze vakantiedagen wel degelijk heeft genoten, omdat zij tijdens die dagen met de familie mee op vakantie is geweest. De werkneemster voert daartegen aan dat zij daarheen is meegereisd om op de kinderen te passen en soms ook nog op de kinderen van een bevriend echtpaar. De kantonrechter is van mening dat de op de Canarische eilanden doorgebrachte dagen niet als vakantiedagen kunnen worden beschouwd. (Ktg. s-gravenhage 10 januari 1971, Prg. 1971, nr. 1455)

3 1 VAKANTIE De wettelijke minimumvakantieaanspraken De vakantieaanspraken van een werknemer worden tijdens de loop van een (dienst)jaar opgebouwd en groeien dagelijks aan, uitzonderingen daargelaten. Een werknemer heeft over ieder jaar dat hij tegen betaling arbeid verricht, recht op vakantieaanspraken van minimaal viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week. Dat betekent dus: recht op loon, recht op vakantieaanspraken. Een werknemer heeft bij een vijfdaagse werkweek aanspraak op 20 vakantiedagen per jaar (4 5 dagen). Als een 36-urige werkweek is overeengekomen, die zo wordt ingevuld dat een werknemer een vrije middag per week heeft, dan heeft hij aanspraak op 18 vakantiedagen per jaar (4 4,5 dag). Dat betekent dat als een werknemer vakantie opneemt op de dag dat hij normaal maar 4 uur werkt, hem dat ook niet meer dan 4 uur vakantie kost. Een werknemer die in deeltijd werkt, bijvoorbeeld 2 dagen per week, heeft recht op minimaal 8 dagen vakantie per jaar (4 2 dagen). Het kan zijn dat de arbeidsduur van een werknemer niet per week maar per jaar is overeengekomen. In dat geval heeft de werknemer recht op vakantieaanspraken die daarmee vergelijkbaar zijn. De berekening van de vakantieaanspraken wanneer geen arbeidsduur per week is overeengekomen maar per jaar, is behoorlijk ingewikkeld. Vaak wordt wel afgesproken hoe lang een werknemer per dag werkt. In dat geval is de berekening van het aantal vakantiedagen/-uren per jaar als volgt: het jaartotaal arbeidsuren moet worden gedeeld door de overeengekomen arbeidsuren per dag. Wordt die uitkomst weer door het aantal weken per jaar gedeeld, dan resulteert dat in een gemiddeld aantal arbeidsdagen/-uren per week. Dat betekent dat er nu een berekeningsmaatstaf is voor de bepaling van het totaalaantal vakantiedagen/-uren. Wisselt het aantal arbeidsuren per dag, dan kan de vakantieaanspraak worden berekend door het totaal van de jaarlijkse arbeidsuren om te rekenen naar een gemiddeld aantal arbeidsuren per week. De vakantieaanspraak zal dan ten minste viermaal dat gemiddelde zijn.

4 14 1 VAKANTIE Het kan zijn dat een werknemer slechts een deel van het jaar tegen betaling arbeid verricht. In dat geval vindt de berekening van de vakantieaanspraken plaats op basis van evenredigheid. Daarbij geldt dan als uitgangspunt het recht op vakantieaanspraken die hij zou hebben gehad als hij het hele jaar zou hebben gewerkt. Dit wordt de zuivere evenredigheid genoemd. De wet geeft hiervan een afwijking. Als een arbeidsovereenkomst van een werknemer minimaal een maand heeft geduurd, dan worden de vakantieaanspraken berekend over een tijdvak van een maand. Deze afwijkingsmogelijkheid van het uitgangspunt van de berekening van de vakantieaanspraken op grond van evenredigheid kan alleen in een cao worden afgesproken. Een werknemer werkt 3 maanden voor zijn werkgever op basis van een vijfdaagse werkweek. Hij zou als hij het hele jaar zou hebben gewerkt recht hebben op minimaal 20 vakantiedagen per jaar (4 5 dagen). Hij werkt echter nog maar 3 maanden voor zijn werkgever. Hij heeft dus recht op 5 vakantiedagen (1/4 (4 5 dagen)). 1.4 De wettelijke minimumvakantieaanspraken en de bovenwettelijke vakantieaanspraken In de wettelijke regeling van de vakantie is een onderscheid gemaakt tussen wettelijke minimumvakantieaanspraken en bovenwettelijke vakantieaanspraken. Met het wettelijke minimum wordt bedoeld datgene wat in 1.3 aan de orde is geweest, dus bijvoorbeeld het minimum van viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week. Van deze zogenoemde wettelijke minimumvakantie kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken. Deze regeling is dus van dwingend recht (zie 1.1). Bij individuele arbeidsovereenkomsten of in een cao kunnen meer vakantieaanspraken worden afgesproken dan dit wettelijke minimum. Dit worden de bovenwettelijke vakantieaanspraken genoemd. Bovenwettelijke vakantieaanspraken zijn dus die vakantieaanspraken die het wettelijk minimum in een bepaald jaar te boven gaan.

5 1 VAKANTIE 15 Een werknemer werkt op basis van een vijfdaagse werkweek. Hij heeft op grond van de voor hem geldende cao recht op 25 vakantiedagen per jaar. Van deze vakantiedagen behoren 20 dagen tot de wettelijke minimumvakantie (4 5 dagen). De overige 5 dagen zijn dan de zogenoemde bovenwettelijke vakantiedagen. Het onderscheid tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantieaanspraken is van belang voor de als vakantie aan te merken dagen (zie 1.7) en de afkoop van vakantieaanspraken (zie 1.10). 1.5 Hoofdregel: recht op loon, recht op vakantieaanspraken In 1.3 is al geschreven dat vakantieaanspraken worden opgebouwd. Voor de opbouw van vakantieaanspraken is het recht op loon allesbepalend. De hoofdregel luidt: recht op loon, recht op vakantieaanspraken. Daarbij speelt geen rol of de werknemer ook feitelijk werkt. Zodra de werknemer recht heeft op loon, bouwt hij vakantieaanspraken op. Het kan zijn dat een werknemer feitelijk niet werkt, maar de wet, de individuele arbeidsovereenkomst of een cao kan bepalen dat hij toch recht heeft op loon en daarmee dus vakantieaanspraken opbouwt. Op het uitgangspunt recht op loon, recht op vakantieaanspraken wordt een aantal uitzonderingen gemaakt (zie 1.6). 1.6 Uitzonderingen op de hoofdregel Zoals in 1.5 al is aangegeven, maakt de wet een aantal uitzonderingen op de hoofdregel recht op loon, recht op vakantieaanspraken. Dat betekent dat er situaties zijn waarbij de werknemer geen recht op loon heeft, maar de opbouw van vakantieaanspraken toch gewoon doorloopt. Bij deze uitzonderingen gaat het allereerst om: de vervulling van zijn militaire dienst of vervangende dienst. De dienstplicht is in ons land feitelijk afgeschaft. Het gaat hier dan ook om buitenlandse werknemers die in hun land van herkomst de dienstplicht moeten vervullen; onbetaalde vakantie bij een nieuwe werkgever (zie 1.11);

6 16 1 VAKANTIE het deelnemen aan vakbondsactiviteiten, zoals vergaderingen, maar dan wel met toestemming van de werkgever; - situaties waarin de werknemer tegen zijn wil niet in staat is om te werken en hij om die reden onvrijwillig werkloos is, bijvoorbeeld als gevolg van een ontheffing van het verbod van werktijdverkorting, dat in het BBA 1945 is geregeld (zie art. 8 BBA 1945); het zogenoemde politiek verlof (zie hoofdstuk 9); het langdurend zorgverlof (zie hoofdstuk 7). Daarnaast gelden uitzonderingen op de hoofdregel voor de opbouw van vakantieaanspraken voor: jeugdige werknemers in verband met het volgen van onderricht; het tijdvak waarin de werkneemster of werknemer recht heeft op een uitkering op grond van de WAZO vanwege zwangerschap of bevalling, adoptieen pleegzorgverlof; het niet verrichten van arbeid wegens geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid; bovenwettelijke vakantieaanspraken. Jeugdige werknemers Voor jeugdige werknemers is er nog een bijzondere situatie genoemd. De opbouw van de vakantieaanspraken loopt gewoon door voor de tijd die zij besteden aan het volgen van onderricht op grond van de voor hen geldende onderwijswetgeving. Het gaat dan om de Leerplichtwet Het volgen van dat onderricht moet wel een onderdeel vormen van de arbeidsprestatie. Als dat niet het geval is, dan is er sprake van een zogenoemde leerovereenkomst en niet van een arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat de vakantiewetgeving dan niet van toepassing is. Zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg Daarnaast is nog een uitzondering op de hoofdregel voor de opbouw van vakantieaanspraken. Deze uitzondering heeft betrekking op de werkneemster die met zwangerschaps- en bevallingsverlof gaat. Zij heeft gedurende die periode wel recht op uitkering op grond van hoofdstuk 3 WAZO, maar geen recht op loon. Desalniettemin bouwt zij toch vakantieaanspraken op. Deze opbouw betreft alleen de periode van zwangerschap en bevalling. Als zij daarna niet in staat om haar werkzaamheden te verrichten, dan geldt de tweede uitzondering die nu aan de orde is. Ook voor de werknemer die geen arbeid verricht omdat hij adoptie- of pleegzorgverlof heeft, geldt een uitzondering op de hoofdregel voor de opbouw van

7 1 VAKANTIE 17 vakantieaanspraken. Hij heeft gedurende die periode geen recht op loon, maar recht op een uitkering op grond van hoofdstuk 3 WAZO. Hij bouwt tijdens die verlofperiode dus wel vakantie op. Een lerares is op grond van een arbeidsovereenkomst die ook valt onder de CAO Voortgezet onderwijs 1998/1999 werkzaam in het bijzonder voortgezet onderwijs. Aan de orde is de samenloop van zwangerschaps- en bevallingsverlof met de schoolvakantie. Het Rechtspositiebesluit onderwijspersoneel waaraan de vakantieregeling van de hier toepasselijke CAO Voortgezet onderwijs 1998/1999 is ontleend, voorziet niet in de toekenning van een bepaald aantal vakantiedagen of in de mogelijkheid van opbouw van vakantiedagen. Er wordt slechts voorzien in een specifieke, los van de duur van de betrekking staande, regeling dat in bepaalde, nader omschreven, periodes waarin geen onderwijs wordt gegeven, namelijk tijdens de schoolvakanties, vakantieverlof wordt genoten. Hoewel in het Rechtspositiebesluit onderwijspersoneel niet de omvang van de vakantieaanspraak wordt bepaald, heeft dit niet tot gevolg dat een lerares geen recht heeft op een bepaald aantal vakantiedagen per jaar. De wettelijke regeling van de vakantie houdt immers in dat de werknemer recht heeft op een minimumaantal vakantie dagen. Van dat recht kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken. Nu deze bepaling van het Rechtspositiebesluit onderwijspersoneel sekseneutraal is en nu de lerares het wettelijk minimum aan vakantiedagen feitelijk heeft genoten, terwijl niet is gesteld dat in het onderhavige geval een groter aantal vakantiedagen is overeengekomen, faalt haar klacht dat het ontbreken van een compensatieregeling voor vakantieverlof tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof met zich brengt dat in strijd met de Richtlijn gelijke behandeling m/v en de Wet gelijke behandeling mannen en vrouwen vrouwelijke leraren die laatstbedoeld verlof genieten, daardoor minder aanspraak hebben op vakantieverlof dan hun mannelijke collega s. (HR 23 april 2004, JAR 2004/148) Geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid Bij het niet kunnen verrichten van de werkzaamheden als gevolg van arbeidsongeschiktheid, wordt een onderscheid gemaakt tussen volledige en gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Bovendien gelden op deze regeling weer uitzonderingen die verband houden met het gedrag van de betrokken werknemer.

8 18 1 VAKANTIE Een werknemer is 4 dagen arbeidsongeschikt geweest als gevolg van het feit dat hij zich heeft laten steriliseren. De werkgeefster weigert over deze dagen het loon door te betalen, omdat de werknemer er zelf voor heeft gekozen om een operatie te ondergaan en dit naar haar oordeel niet voor haar risico komt. De werknemer vordert de uitbetaling van zijn loon. De kantonrechter stelt vast dat de werknemer door de Arbodienst arbeidsongeschikt is bevonden. Omdat noch de wet noch de cao die van toepassing is, een onderscheid maakt naar de aard van de arbeidsongeschiktheid (de werknemer hoeft die ook niet aan de werkgeefster bekend te maken), is de werkgeefster verplicht om in deze situatie gewoon loon door te betalen. Aan de rechter is het niet toegestaan om inhoudelijk na te gaan of bepaalde ziekten wel voor risico van de werkgeefster moeten komen. Als de werkgeefster heeft willen betogen dat de werknemer zijn ziekte opzettelijk heeft veroorzaakt en om die reden geen recht op loon heeft, dan moet ook dit afgewezen worden. Uit de wetsgeschiedenis leidt de rechter namelijk af dat van een dergelijk geval alleen sprake is als de werknemer het oogmerk heeft om arbeidsongeschiktheid te veroorzaken. In het onderhavige geval is het oogmerk van de medische ingreep echter sterilisatie en niet het arbeidsongeschikt worden. (Ktg. Leiden 18 augustus 1999, JAR 1999/199) De werknemer die als gevolg van arbeidsongeschiktheid niet werkt, bouwt zijn vakantieaanspraken op over een periode van de laatste zes maanden. Of hij wel of geen recht heeft op loon is daarbij niet van belang. Perioden die elkaar met minder dan een maand opvolgen, worden bij elkaar geteld. Dit betekent dat een onderbreking van langer dan een maand tot gevolg heeft dat de periode van zes maanden opnieuw begint te tellen en er dus weer sprake is van opbouw van vakantieaanspraken, ongeacht of de werknemer recht heeft op loon. De werknemer die als gevolg van arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk niet werkt, bouwt zijn vakantieaanspraken op naar evenredigheid. Anders gezegd: de zieke werknemer bouwt alleen vakantieaanspraken op over de uren die hij werkt en niet over de uren waarop hij niet heeft gewerkt. Wanneer de ziekte ontstaat door opzet van de kant van de werknemer of het gevolg is van een gebrek waarover hij met opzet verkeerde informatie heeft gegeven bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst, worden er geen vakantieaanspraken opgebouwd. Hetzelfde geldt voor de periode dat de werknemer zijn genezing belemmert of vertraagt of hij zonder deugdelijke grond passende arbeid voor de werkgever of voor een door de werkgever met toestemming van

9 1 VAKANTIE 19 het UWV aangewezen derde waartoe zijn werkgever hem in de gelegenheid stelt, niet verricht of zonder deugdelijke grond weigert mee te werken aan de door de werkgever of een door hem aangewezen deskundige gegeven redelijke voorschriften en getroffen maatregelen die erop gericht zijn om de werknemer in staat te stellen passende arbeid te verrichten. Bij passende arbeid gaat het om alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij het aanvaarden van die arbeid om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van de werknemer kan worden gevergd. Op 28 februari 2000 is de werknemer arbeidsongeschikt geworden wegens ernstige rugklachten. Vanaf 25 februari 2001 ontvangt hij een gedeeltelijke WAO-uitkering. Na 28 februari 2000 heeft de werknemer in het kader van zijn re-integratie gedurende bepaalde periode aangepast werk verricht als onder meer administratieve kracht, chauffeur en receptionist. De arbeidsovereenkomst tussen partijen is vanaf 15 mei 2003 ontbonden door de kantonrechter. De werknemer wil dat de werkgever de opgebouwde maar niet uitbetaalde vakantiedagen vergoedt. In totaal zou het om 22 vakantiedagen gaan. De werkgever daarentegen heeft gesteld dat hij over de laatste 6 maanden van de periode van arbeidsongeschiktheid vakantiedagen heeft uitbetaald, maar niet over de perioden daarvoor omdat de werknemer toen geen vakantiedagen heeft opgebouwd. De kantonrechter stelt vast dat de werknemer tot aan het einde van het dienstverband de bedongen arbeid als plaatwerker niet meer heeft verricht. Heeft de werknemer, behalve over de laatste 6 maanden van zijn periode van arbeidsongeschiktheid, nog vakantiedagen opgebouwd tijdens de daaraan voorafgegane perioden waarin hij andere werkzaamheden dan de bedongen arbeid heeft verricht? De kantonrechter beantwoordt deze vraag bevestigend. De rechter leidt uit de uitzondering voor de opbouw van vakantieaanspraken bij ziekte af dat alleen in de daar genoemde gevallen, waaronder het geval dat een werknemer zonder deugdelijke grond passende arbeid weigert, geen aanspraak bestaat op vakantie. De kantonrechter redeneert vervolgens à contrario en vindt dat de werknemer wel aanspraak op vakantie heeft als hij wel ander passend werk verricht. De kantonrechter geeft aan dat dit naar zijn mening ook past bij het uitgangspunt van de wettelijke regeling van vakantie, namelijk dat iemand die in ondergeschiktheid arbeid verricht, jaarlijks een bepaalde periode betaald vrijaf behoort te krijgen. Hij is dan ook van oordeel dat de woorden bedongen arbeid niet zo geïnterpreteerd moeten worden dat deze bepaling ook van toepassing is als de werknemer niet de bedongen arbeid, maar wel andere passende arbeid verricht. (Ktg. Utrecht 3 augustus 2004, JAR 2004/250)

Tools Vakantiedagen

Tools Vakantiedagen Tools 3.14.01.08 Art. 634 1. De werknemer verwerft over ieder jaar waarin hij gedurende de volledige overeengekomen arbeidsduur recht op loon heeft gehad, aanspraak op vakantie van ten minste vier maal

Nadere informatie

De wetteksten huidig en nieuw Afdeling 3 Boek 7 Burgerlijk Wetboek: Vakantie en Verlof

De wetteksten huidig en nieuw Afdeling 3 Boek 7 Burgerlijk Wetboek: Vakantie en Verlof De wetteksten huidig en nieuw Afdeling 3 Boek 7 Burgerlijk Wetboek: Vakantie en Verlof Leeswijzer: De officiële wettekst is nog niet beschikbaar. Onderstaande wettekst is op basis van de kamerstukken samengesteld.

Nadere informatie

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Nadere informatie

BIJLAGE 3. RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10

BIJLAGE 3. RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10 43 BIJLAGE 3 RELEVANTE WETTELIJKE BEPALINGEN Aan deze bijlage kunnen geen rechten worden ontleend. 3-A Burgerlijk Wetboek 7 Titel 10 Goed werkgever en goed werknemer - Artikel 7: 611 BW (geldt voor alle

Nadere informatie

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu?

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu? Dubbel U B.V. Verzuimprotocol Ziek, wat nu? Januari 2010 1 Inhoudsopgave Inleiding 2 Ziekmelding 3 Ziekmelding vanuit het buitenland 3 Melding richting De Arbobutler 3 Eigen Verklaring 3 Wekelijks contact

Nadere informatie

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Actualiteiten arbeidsrecht 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Wet Arbeid en Zorg: Ouderschapsverlof Dwingend recht Absoluut recht Voorwaarden: 1. er moet sprake zijn van een werknemer die

Nadere informatie

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving

Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving Inhoudsopgave Voorwoord... II Deel 1. Alles over vakantie en vakantiewetgeving 1. Opbouw vakantiedagen... 1 1.1. Wettelijke vakantiedagen... 1 1.1.1. Hoe worden vakantiedagen opgebouwd?... 2 1.1.2. Opbouw

Nadere informatie

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden:

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte

Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Verlof rond zwangerschap, adoptie, pleegzorg en geboorte Op hoeveel weken verlof heeft een werknemer recht in verband met zwangerschaps-, bevallings-, adoptie- en pleegverlof? Behoudt de werknemer recht

Nadere informatie

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 131209 31 december 2015 Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en

Nadere informatie

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden:

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 2 bij U201501087 Bijlage CAR-UWO teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof.

Bijlage 1 bij U201501087. Bijlage CAR teksten. A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof. Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE

HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE Artikel 5.1 Omschrijving 1. Algemene bepalingen 1. Als vakantie worden beschouwd de dagen, welke door de werkgever als zodanig met inachtneming van artikel 5.7 zijn vastgesteld.

Nadere informatie

De nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012.

De nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012. De nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012. 1 Waarom een nieuwe vakantiewetgeving? Europese richtlijn 2003/88/EG Europese jurisprudentie (20-01-2009) Schultz-Hoff Stringer 2 Artikel 7 van de Europese

Nadere informatie

c. Werknemers die werkelijk in drieploegendienst werkzaam zijn hebben recht op een verlofdag extra.

c. Werknemers die werkelijk in drieploegendienst werkzaam zijn hebben recht op een verlofdag extra. Artikel 15 Vakantie 1. Het vakantiejaar loopt gelijk met het kalenderjaar. 2. De werknemer heeft per vakantiejaar recht op 25 verlofdagen / diensten met behoud van salaris. 3. Jeugdigen tot en met 18 jaar

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten,

Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg. Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eersel. Nr. 94488 20 juli 2016 Wijzigingen in de CAR/UWO, Wet arbeid en zorg Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Samenwerking Kempengemeenten; Overwegende

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Woerden. Nr. 104681 6 november 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woerden Gezien de circulaire van het Landelijk Overleg Gemeentelijke

Nadere informatie

Werkgeverszaken Vakantie

Werkgeverszaken Vakantie Werkgeverszaken Vakantie Inhoudsopgave 1 Inleiding en leeswijzer 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Leeswijzer 3 1.3 Wetgeving in verandering 3 2 Opbouw van vakantie-uren 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Recht op vakantie 5 2.2.1

Nadere informatie

15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werknemer

15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werknemer 15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werknemer E info@amplooi.nl I www.amplooi.nl Vraag en Antwoord op de meest gestelde vragen rondom spoor 2 en Wet Verbetering Poortwachter: 1) Als er sprake

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

Toelichting op de jaarurensystematiek

Toelichting op de jaarurensystematiek Toelichting op de jaarurensystematiek Toelichting op de jaarurensystematiek Toelichting Artikel 4.3 CAO Kinderopvang Opgesteld door CAO-partijen in de Kinderopvang 1 van 8 Toelichting op de jaarurensystematiek

Nadere informatie

Bijlage bij B&W-flap d.d. 16 december 2014 BD versie 2 december Aanpassing in het kader van de CAO

Bijlage bij B&W-flap d.d. 16 december 2014 BD versie 2 december Aanpassing in het kader van de CAO Bijlage bij B&W-flap d.d. 16 december 2014 BD2014-013269 versie 2 december 2014 Aanpassing in het kader van de CAO 2013-2015 Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging Wijzigingen Vakantie

Nadere informatie

RELEVANTE BEPALINGEN VAN HET BOEK 7 VAN HET B.W. BETREFFENDE DE ARBEIDSOVEREENKOMST ALSMEDE ARTIKEL 6 VAN HET BBA 1945

RELEVANTE BEPALINGEN VAN HET BOEK 7 VAN HET B.W. BETREFFENDE DE ARBEIDSOVEREENKOMST ALSMEDE ARTIKEL 6 VAN HET BBA 1945 TER INFORMATIE RELEVANTE BEPALINGEN VAN HET BOEK 7 VAN HET B.W. BETREFFENDE DE ARBEIDSOVEREENKOMST ALSMEDE ARTIKEL 6 VAN HET BBA 1945 Hieronder zijn opgenomen een aantal relevante bepalingen van boek 7

Nadere informatie

1 Arbeidsovereenkomst

1 Arbeidsovereenkomst 1 Arbeidsovereenkomst Arbeidsovereenkomst Artikel 7.610 en 7.750 BW Voorwaarden arbeidsovereenkomst Geen duidelijke afspraken Er is een arbeidsovereenkomst als een werknemer met een werkgever overeenkomt

Nadere informatie

c. de vergoeding in geld voor wacht- en storingsdienst, gemiddeld per maand over de voorafgaande periode van 12 maanden;

c. de vergoeding in geld voor wacht- en storingsdienst, gemiddeld per maand over de voorafgaande periode van 12 maanden; Hoofdstuk 11 Sociale zekerheid en Pensioen Artikel 11.1 Algemene bepalingen Artikel 11.1.1 Definities In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: a. volledig en duurzaam arbeidsongeschikt: is hij/zij die als

Nadere informatie

3 Loon en verlof. 2 e claim (als 1 e claim faalt) 1 e claim (bij geen loon) claim loonbetaling bij eigen werkgever

3 Loon en verlof. 2 e claim (als 1 e claim faalt) 1 e claim (bij geen loon) claim loonbetaling bij eigen werkgever 3 Loon en verlof Het loon Artikel 7.616-7.618, 7.623, 7.626, 7.628 en 7.628a BW Begrip loon Hoogte loon Betaling van loon Uitkering inhouden op loon Ketenaansprakelijkheid Het loon wordt in beginsel in

Nadere informatie

LOGA GPD 25.06.2015 0105

LOGA GPD 25.06.2015 0105 6ei) rli!,],!im1501,111l11 LOGA GPD 25.06.2015 0105 Colleee voor Arbeidszaken./VNG FNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en raad Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden CNV ()verbeid

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26779 21 december 2012 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 december 2012, nr. IVV 51458,

Nadere informatie

Werkgeverszaken Vakantie

Werkgeverszaken Vakantie Werkgeverszaken Vakantie Vakantie Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Opbouw van vakantie-uren 5 2.1 Inleiding 5 2.2 Recht op vakantie 5 2.2.1 Hoofdregel Burgerlijk Wetboek 5 2.2.2 CAO Gehandicaptenzorg 5 2.3

Nadere informatie

Oproepovereenkomst m.u.p. onbepaalde tijd

Oproepovereenkomst m.u.p. onbepaalde tijd BIJLAGE 20 Oproepovereenkomst m.u.p. onbepaalde tijd De ondergetekenden: De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (of een andere rechtsvorm)... gevestigd te..., kantoorhoudende te... aan

Nadere informatie

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar.

Omvang van het verlof Iedere ouder heeft éénmaal recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. 1 Ouderschapsverlof Auteur: mr. Edith van Schie, XpertHR Iedere ouder heeft recht op 26 weken ouderschapsverlof voor elk kind onder de 8 jaar. Op deze wijze wil de wetgever beide ouders de mogelijkheid

Nadere informatie

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

GEMEENTE LANC5ĒDIJK ING. 2 4 JUN Z01S. ons kenmerk ECWGO/U Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 L O G A College voor ArbtMdszakerĽ V N G FNV Chřerbeld CNV Overheid Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad NR. GEMEENTE LANC5ĒDIJK 0 0 6 2-6,2 Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Bijlage 1 Jurisprudentieonderzoek in het kader van de evaluatie Wet arbeid en zorg

Bijlage 1 Jurisprudentieonderzoek in het kader van de evaluatie Wet arbeid en zorg Bijlage 1 Jurisprudentieonderzoek in het kader van de evaluatie Wet arbeid en zorg 1. Inleiding In deze notitie wordt de jurisprudentie over de Wet arbeid en zorg besproken. In deze per 1 december 2001

Nadere informatie

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT

Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Vakantieverlof en het Persoonlijk Levensfase Budget in de CAO VVT Programma 1. Welke wijzigingen in de vakantieregelingen staan er op stapel? 2. Wat zijn de wijzigingen in het BW? 3. Hoe ziet de (vakantie)verlof

Nadere informatie

Bijlage 3 Verlofschema

Bijlage 3 Verlofschema 56 KNMT-ARBEIDSVOORWAARDENREGELING 2019 Bijlage 3 Verlofschema Het verlofschema bevat een samenvatting van de verlofvormen die in Hoofdstuk 8 van de KNMT-Arbeidsvoorwaardenregeling tandheelkundige praktijken

Nadere informatie

ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg uw kenmerk ons kenmerk ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36823 22 december 2014 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 december 2014, 2014-0000184977,

Nadere informatie

Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling Universitair Medische Centra (BWUMC)

Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling Universitair Medische Centra (BWUMC) LANDELIJK OVERLEG ACADEMISCHE ZIEKENHUIZEN Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling Universitair Medische Centra (BWUMC) 11 juli 2008 NFU-082381/GS/DvL -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

Beh. Ambt.: Síreefdaí.: ons kenmerk. ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10

Beh. Ambt.: Síreefdaí.: ons kenmerk. ECWGO/U201501087 Lbr: 15/052 CvA/LOGA 15/10 LOGA Brief aan de leden Ţ.a.v. het college en de raad^ ^ Landelijk Overleg Gemeentelijke Arb eĩdsvo orwaarden C* 'V ' ivj-rl'.»'. CMH'F Beh. Ambt.: Síreefdaí.: informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft

Nadere informatie

Verordening van 6 november 2012 tot wijziging van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling

Verordening van 6 november 2012 tot wijziging van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Uitgegeven: 22 november 2012 2012, nr. 49 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLÂN Verordening van 6 november 2012 tot wijziging van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies. Gedeputeerde Staten van Fryslân,

Nadere informatie

Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid. Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid. Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens Diplomalijn Examen Juridisch Niveau mbo 4 Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 28-08-2012 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid Bestuur Nederlandse Associatie

Nadere informatie

0) Gaat het om het opzeggen, ontbinden of niet voortzetten** (na een einde van rechtswege)

0) Gaat het om het opzeggen, ontbinden of niet voortzetten** (na een einde van rechtswege) Stappenplan Transitievergoeding 0) Gaat het om het opzeggen, ontbinden of niet voortzetten** (na een einde van rechtswege) Nee: de werknemer heeft geen recht op een transitievergoeding Ja: ga naar punt

Nadere informatie

Wettelijk Bovenwettelijk Seniorendagen

Wettelijk Bovenwettelijk Seniorendagen Hoofdstuk 4 Vakantie en verlof Artikel 35a: Vakantie bouwplaatswerknemers 1. De opbouw van vakantiedagen verloopt volgens kalenderjaren. Per kalenderjaar en per leeftijdsgroep is het recht op vakantiedagen

Nadere informatie

Alles over de jaarurensystematiek in de Kinderopvang

Alles over de jaarurensystematiek in de Kinderopvang Flexibiliteit en inzetbaarheid Flexibiliteit en inzetbaarheid Alles over de jaarurensystematiek in de Kinderopvang Koningin Wilhelminalaan 3 3527 LA Utrecht Postbus 2103 3500 GC Utrecht t. 030-298 53 50

Nadere informatie

Opbouw van vakantierechten en het recht op ADV tijdens arbeidsongeschiktheid bij toepassing van de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf

Opbouw van vakantierechten en het recht op ADV tijdens arbeidsongeschiktheid bij toepassing van de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf Opbouw van vakantierechten en het recht op ADV tijdens arbeidsongeschiktheid bij toepassing van de CAO voor het Metaalbewerkingsbedrijf Versie vóó óór en na 1 januari 2012 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1.

Nadere informatie

Belastingdienst. Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren

Belastingdienst. Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren Belastingdienst Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren December 2016 Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren Terug naar inhoud Het juist opgeven van het

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 2-0 Geldig vanaf 01-11-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

Verlofregelingen in Nederland

Verlofregelingen in Nederland Interfisc Consult BV Postbus 85969 NL-2508 CR Den Haag Stationsplein 4 NL-2275 AZ Voorburg Documentcode : RB/NL-AR-SD-0021-NL/01-2018 Paginanummer : 1 van 7 0031 (0)70 313 3090 0031 (0)70 313 3099 consult@interfisc.eu

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Werk boven uitkering UWV verstrekt

Nadere informatie

15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werkgever

15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werkgever 15 meest gestelde vragen 2 e spoor traject door werkgever E info@amplooi.nl I www.amplooi.nl Vraag /Antwoord op de meest gestelde vragen over re-integratie Wet Verbetering Poortwachter: 1) Wanneer er sprake

Nadere informatie

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: Arbeidsovereenkomst Na het arbeidsvoorwaardengesprek stelt een werkgever meestal een arbeidsovereenkomst op. Klakkeloos ondertekenen is niet verstandig. Wat houdt een arbeidsovereenkomst in en wat hoort

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Cao Openbare Bibliotheken 2015-2019 Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Gewijzigde artikelen met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 Hoofdstuk II Salariëring en vergoedingen Artikel

Nadere informatie

1. Ontslag. 1.1 Inleiding. 1.2 De arbeidsovereenkomst

1. Ontslag. 1.1 Inleiding. 1.2 De arbeidsovereenkomst 1. Ontslag 1.1 Inleiding In Nederland kennen wij een duaal ontslagstelsel. Dat betekent dat een werkgever die een werknemer wil ontslaan twee wegen kan bewandelen. De werkgever kan UWV WERKbedrijf (het

Nadere informatie

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5 Inhoud Voorwoord V THEORIE 1 Inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.2 Indeling van het recht 5 1.3 Regels in het recht 7 1.3.1 Functionarissen in de rechterlijke

Nadere informatie

Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter

Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter Jeltje van Wijngaarden & Kees de Kramer 2 Wat is ziek zijn? Is dus ruim en moeilijk (subjectief) begrip. Door ongeschiktheid wegens

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

Wijziging vakantiewetgeving ingaande 1-1-2012

Wijziging vakantiewetgeving ingaande 1-1-2012 Wijziging vakantiewetgeving ingaande 1-1-2012 Algemeen Door het Europese Hof van Justitie is enige tijd geleden een uitspraak gedaan, waardoor de Nederlandse wetgeving ten aanzien van het opbouwen van

Nadere informatie

De Nederlandse vakantiewetgeving

De Nederlandse vakantiewetgeving De Nederlandse vakantiewetgeving Over strijdigheid met de Arbeidstijdenrichtlijn Naam : T.A. Landa Studentnummer : 132520 Afstudeerdatum : 18 mei 2011 Departement : Sociaal recht Scriptiebegeleider : dhr.

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg. Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Inkomen bij zwangerschap, pleegzorg. Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Werk boven uitkering UWV verstrekt

Nadere informatie

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof

Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg. Toelichting op verschillende vormen van verlof Verlof uit de Wet Arbeid en Zorg Toelichting op verschillende vormen van verlof 29 mei 2017 Verlof op basis van wet en cao De Wet arbeid en zorg (Wazo) heeft tot doel de combinatie van arbeid en zorg te

Nadere informatie

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015??

Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Overzicht vervallen of gewijzigde artikelen in de cao PO 2014-2015?? Versie 3* Inleiding Vanaf 2015 zijn een aantal wetten en regelingen gepubliceerd die gevolgen hebben voor het bepaalde in de cao PO

Nadere informatie

Kennisdocument. Vakantie en verlof. Regels en afspraken. Dit is een uitgave van HR Services de Groot & Partners

Kennisdocument. Vakantie en verlof. Regels en afspraken. Dit is een uitgave van HR Services de Groot & Partners Kennisdocument & Vakantie en verlof Regels en afspraken Dit kennisdocument bevat een uitleg over de wettelijke regels voor vakantie en verlof met behoud van loon. De wettelijke regels bieden ruimte voor

Nadere informatie

Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg

Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg uwv.nl werk.nl Inkomen bij zwangerschap, adoptie en pleegzorg Informatie voor werknemers en werkgevers Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Als

Nadere informatie

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging

3 Salaris en vergoedingsregelingen. Bezoldiging 3 Salaris en vergoedingsregelingen Bezoldiging Artikel 3:1 1 Met inachtneming van artikel 1:2:1 wordt aan de ambtenaar binnen het kader van een lokaal vast te stellen bezoldigingsregeling een bezoldiging

Nadere informatie

Belastingdienst. Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren

Belastingdienst. Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren Belastingdienst Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren November 2016 Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren Met betrekking tot de hieronder genoemde punten

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

ADDENDUM NBBU-CAO VOOR UITZENDKRACHTEN 1 JUNI MEI (8e druk: juli 2018) Addendum: januari 2019

ADDENDUM NBBU-CAO VOOR UITZENDKRACHTEN 1 JUNI MEI (8e druk: juli 2018) Addendum: januari 2019 ADDENDUM NBBU-CAO VOOR UITZENDKRACHTEN 1 JUNI 2014 31 MEI 2019 >>> (8e druk: juli 2018) Addendum: januari 2019 Wijziging artikel 22 lid 6 sub b 6. a. In afwijking van lid 2 kan de uitzendonderneming met

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/123

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/123 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/123 Officiële naam regeling: Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies Citeertitel: CAP Naam ingetrokken regeling: nvt Besloten door: College van Gedeputeerde

Nadere informatie

Artikel 7: 610b B.W. Artikel 7: 628a B.W.

Artikel 7: 610b B.W. Artikel 7: 628a B.W. TER INFORMATIE RELEVANTE BEPALINGEN VAN HET BOEK 7 VAN HET B.W. BETREFFENDE DE ARBEIDSOVEREENKOMST ALSMEDE ARTIKEL 6 VAN HET BBA 1945 Hieronder zijn opgenomen een aantal relevante bepalingen van boek 7

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomstenrecht

Arbeidsovereenkomstenrecht Van der Grinten Arbeidsovereenkomstenrecht Bewerkt door: Prof. mr. W.H.A.C.M. Bouwens en mr. RAA. Duk drieëntwintigste druk Qft Kluwer a Wolters Kluwer business Deventer - 2011 INHOUD Verkort aangehaalde

Nadere informatie

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Dierhouderij zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 8 cao Colland en geldt uitsluitend voor aanmeldingen

Nadere informatie

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis Ondergetekenden, Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis De hulpvrager hierna te noemen, de werkgever (graag alle gegevens hieronder volledig invullen) Voorletters en achternaam :

Nadere informatie

Handboek Vakantie en Verlof

Handboek Vakantie en Verlof Handboek Vakantie en Verlof Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), instellingen voor dienstverlening aan mensen met een handicap Oudlaan 4, 3515 GA Utrecht telefoon (030) 27 39 300

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

- OVEREENKOMST - Min-max-contract

- OVEREENKOMST - Min-max-contract - OVEREENKOMST - Min-max-contract DE ONDERGETEKENDEN: gevestigd te < vestigingsplaats werkgever>in deze vertegenwoordigd door , hierna te noemen Werkgever, en

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers

Rechten en plichten werkgevers en werknemers BBZ Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in België Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding 5

Nadere informatie

Doorwerken na 65 jaar

Doorwerken na 65 jaar Doorwerken na 65 jaar Team Arbeidsvoorwaarden telefoon: (030) 880 1661 Postbus 8504 e-mail: arbeidsvoorwaarden@pkn.nl 3503 RM Utrecht website: www.pkn.nl Inleiding Steeds vaker willen werknemers doorwerken

Nadere informatie

De artikelen die hieronder zijn weergegeven bevatten de tekst zoals die gold op 30 juni 2006.

De artikelen die hieronder zijn weergegeven bevatten de tekst zoals die gold op 30 juni 2006. De artikelen die hieronder zijn weergegeven bevatten de tekst zoals die gold op 30 juni 2006. Artikel 8:5 Ontslag wegens arbeidsongeschiktheid Lid 1 Ontslag kan aan de ambtenaar worden verleend op grond

Nadere informatie

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven:

In onderstaande tabel is de jaarlijkse arbeidsduur van een reeks jaren weergegeven: BIJLAGE IX VORMGEVING 36-URIGE WERKWEEK 1 Inleiding: In artikel 8 is de arbeidstijd gedefinieerd. Per week werkt een werknemer met een fulltime contract gemiddeld 36 uur. Er zijn diverse mogelijkheden

Nadere informatie

De artikelen die hieronder zijn weergegeven bevatten de tekst zoals die gold op 30 juni 2006.

De artikelen die hieronder zijn weergegeven bevatten de tekst zoals die gold op 30 juni 2006. De artikelen die hieronder zijn weergegeven bevatten de tekst zoals die gold op 30 juni 2006. Artikel 8:5 Ontslag wegens arbeidsongeschiktheid Ontslag kan aan de ambtenaar worden verleend op grond van

Nadere informatie

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER

VISMA SOFTWARE WHITEPAPER VISMA SOFTWARE WHITEPAPER Nieuwe regels voor verlof en arbeidstijden Ouderschapsverlof Samenvatting Eind vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en

Nadere informatie

Ziekte en re-integratie

Ziekte en re-integratie Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Ziekte en re-integratie Als u ziek bent, wilt u waarschijnlijk maar een ding: zo snel mogelijk herstellen en gewoon weer aan het werk. De meeste mensen zijn

Nadere informatie

A. Arbeidsovereenkomst

A. Arbeidsovereenkomst Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Arbeidsrecht K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden. Het gaat dan om

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 2-1 Geldig vanaf 01-11-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde vragen over de regeling deeltijd-ww tot behoud van vakkrachten

Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde vragen over de regeling deeltijd-ww tot behoud van vakkrachten Bezuidenhoutseweg 60 postbus 90405 2509 LK Den Haag tel. 070-3499 577 fax 070-3499 796 e-mail: j.mooren@stvda.nl Aflevering 1, 21 april 2009 1 Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden op de meest gestelde

Nadere informatie

A. Arbeidsovereenkomst

A. Arbeidsovereenkomst Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Arbeidsrecht K= kennisvraag, de kandidaat moet één of meerdere begrippen beschrijven, noemen of herkennen, en/of kenmerken, voorbeelden, verschillen

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:1820

ECLI:NL:CRVB:2017:1820 ECLI:NL:CRVB:2017:1820 Instantie Datum uitspraak 17-05-2017 Datum publicatie 19-05-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/8607 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008 Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008 Dit reglement is van toepassing op aanmeldingen die op en na 1 januari

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 137 Besluit van 20 februari 2002, houdende wijziging van het Besluit ziekte en arbeidsongeschiktheid voor onderwijspersoneel primair en voortgezet

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2017:2927

ECLI:NL:RBGEL:2017:2927 ECLI:NL:RBGEL:2017:2927 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 31-05-2017 Datum publicatie 13-06-2017 Zaaknummer 5285868 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Burgerlijk procesrecht

Nadere informatie

Het wetsvoorstel wijziging vakantiewetgeving

Het wetsvoorstel wijziging vakantiewetgeving Het wetsvoorstel wijziging vakantiewetgeving Masterscriptie Door: Stephanie Loth Studentnummer: 6159400 Begeleider: Dr. S.S.M. Peters 4 juli 2011 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 4 2. De vakantiewetgeving 6

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:1273

ECLI:NL:CRVB:2016:1273 ECLI:NL:CRVB:2016:1273 Instantie Datum uitspraak 06-04-2016 Datum publicatie 11-04-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14/5380 ZW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Loonadministratie Associatie Praktijkdiploma Loonadministratie Arbeidsrecht (FAR) MBO+ Vooropleiding:BKL, MPZ; vervolgopleiding: VPS

Loonadministratie Associatie Praktijkdiploma Loonadministratie Arbeidsrecht (FAR) MBO+ Vooropleiding:BKL, MPZ; vervolgopleiding: VPS Examenlijn Diploma Module Niveau Positionering Versie 1.0 Loonadministratie Associatie Praktijkdiploma Loonadministratie Arbeidsrecht (FAR) MBO+ Geldig vanaf 1-9-2012 Vastgesteld op 1-12-2011 Vastgesteld

Nadere informatie

Notitie. Nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012

Notitie. Nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012 Aan Bestuurders Van Marian Mons, Adviseur Juridische Zaken, Adviesgroep Adviesgroep T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer 1 juni 2011 0302738730 Onderwerp

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23393 18 mei 2018 Glastuinbouw 2018 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof Bijlage bij B&W-besluit 16 december 2014 (BD 2014-012864) Wijziging Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) in verband met het einde van de ouderschapsverlofkorting en het vervallen van

Nadere informatie